View Full Version : Emre Kuzu / Batı ladini
Emre Kuzu
06-11-2010, 14:16
Boyu 38 santim gövde çapı 5 santim.
Dik stil uygulamak istiyorum.
Güzel bir fidan, zor bir tür olmasına rağmen çok güzel bonsai örnekleri olan bir tür. Gövde çapı 5 cm yokmuş gibi duruyor, çevresi 5cm olmasın?
Emre Kuzu
06-11-2010, 17:33
Gövdenin topraktan başlayan bölümünün çapını ölçtüm. 5cm. Yinede tekrar ölçeyim.
Emre Kuzu
06-11-2010, 17:43
Hangi yönleriyle zor bir tür ? Okuduklarım budamaya yatkın soğuk ağacı gençilkte hızlı büyüyen yaşlılıkta yavaşlayan büyümesi ve sığ kök sistemine sahip toprak bakımından kanaatkar bir ağaçmış zor bir tür değil bu bilgilere bakarsak.
Doğu ladinini de andırıyor, kesin bişey demek zor olsa da. Ladinler çalışılması zor ağaçlar olarak söylenir genelde. Ben 3 yıl boyunca bi doğu ladini şekillendirdim, bu yıl 35 derecelik sıcaklara dayanamadı, kurudu. Zor olan tarafı geriden tomurcuklanma denen hadise bunlarda daha zor oluyor.
Emre Kuzu
06-11-2010, 18:00
Anladım. Umarım fazla sorunla karşılaşmam. Arka balkonda duracak buralar fazla sıcak olmaz.
Özellikle kara iklimi ağacı dendiğinide duymuştum.
Ben parmağınızı refersans alıp sordum, muhtemelen fotoğraf beni yanıltmıştır.
Bu bitkiler budanan yerlerden geriye doğru kolayca kuruma yapabiliyorlar. İkincil ve üçüncül dallar(ağacın dış kısmında olacak dallar) pek oluşmuyor. Vyssera'nın dediği gibi geriden sürgün almak yaprak dökenler kadar kolay değil. Genç dalların her yönünde iğneleri oluyor, dalların alt kısmında başka dallar/yapraklar ya da iğneler bonsaide pek istenen bir durum değildir.
Genelde tüm ibreliler bonsai için zor bitkilerdir. Ladin, köknar ve sedir gibi ibreliler sanırım en zor olanları. Tabi iklim avantajınız çok büyük bunu da yabana atmamak lazım.
Bu fidanı dik tarzda çalışacaksanız nasıl konik bir gövde elde edeceğinizi de bir yandan düşünmeniz lazım. Ben olsam ilk veya ikinci daldan yukarısını kesip kıvrımlı dik tarza yönelirdim.
Dik tarzda konik gövde elde etmek için belki alt dalların gelişimine müdahale etmeyip üst kısımların gelişimini kısıtlarsanız, alt kısım yıllar içerisinde daha kalın olacaktır ama bu uzun zaman alacaktır. Böyle bir uygulamanın dezavantajı ise şu an gövde ortasında olduğu gibi karşılıklı dalların olduğu yerlerde şişkinlikler olması olacaktır.
Bir diğer yöntem de gövde istediğiniz kalınlığa gelene kadar büyümesine/uzamasına izin verip daha sonra üst bölgeleri ölü dal haline getirip canlı kısmı daraltarak konik bir gövde elde edebilirsiniz.
Emre Kuzu
06-11-2010, 22:30
O iki karşılıklı kalın dalı kuru dal yapıp bırakmayı düşünüyorum.
Yeri gelmişken walter pall'ın bir batı ladini çalışmasını paylaşmak istiyorum burada benim gözlemim walter'ın sadece dal uçlarında alttaki dalcıklara ibrelere izin vermesi. Büyük ağaçlarda ise tam tersi bir durum mevcut dallar alta doğru sarkmış oluyor google'dan bakmıştım. Amacımız gerçek bir ağaç gibi yapmak ise bu dalların alttan çıkması pek sorun olmaz herhalde. Sonuçta zıt bir şey yapmamış olacağız.
bonsaisan
07-11-2010, 00:27
Walter çalışma yatığı ladinlar farklı olduğu gibi walteren yaşadığı yer ve iklim özelikleri bakımında avantajları yüksek.
Walter pall Almanyada yaşıyor yaşadığı bölge rakım olarak yüksek ayrıca afyon kışları serin bir yer ama yazları gündüz sıcak geceleri ise serin.
Afyon iklimi için karaçam biçilmiş bir ağaç ardıçlarda tabi.
Ladin irtifa bitkisi olarak harika 800 metre rakımlı yerlerde gelişmesi harika.
Etrafda beton olmayan geceleri kırağı düşen bir yerde doğru toprak ve doğru bakım ile geridende sürgün veren bir tür.Serin toprakları seviyor.
Ama bir ağaçın maksimum sağlılı olmasını sağlıyan en büyük etken ağaçın doğru iklim koşularında yaşamı.
Denemenzide başarılar dilerim.
Emre Kuzu
07-11-2010, 12:37
Yazları gündüzleri sıcak oluyor ama ben arka balkona yarı gölge bir alana alacağım için orada serin bir ortam oluyor. Karaçamdan ve ardıçtan uygun bir fidan bulursam beklemeden alıp çalışmak istiyorum. Benim sıkıntım ulaşım ve fidancı bulma problemi. Mesela bunu aldığım yerde ardıç yoktu. Olsa tercihim bunlardan olurdu tabi ki.
Teşekkürler yorumlar için.
Emre Kuzu
11-11-2010, 13:11
Telledim ve saksı değişimi yaptım. Bir kaç işlem kaldı onlarıda sonra yapacağım.
TreePedagogue
12-11-2010, 14:30
Ladin Zirvesinin kesilmesinden hiç hoşlanmaz.
Sulamasına çok dikkat edin, suyu seven bir bitki değildir. Yapraklarına sisleme yapılmasından hoşlanır.
bertunum
16-01-2012, 16:31
Batı ladinin Latince adı nedir? Doğal yayılım alanlarında Türkiye var mıdır?
ayrıyetten, eğer Türkiye'de doğal olarak bulunmuyor ise, Türkiye'de yetiştirmenin yararları ve zararları nelerdir?
-elimde AS-KİM adlı şirketin promosyonu olarak 4 adet Batı Ladini tohumu bulunmaktadır. bu tür, bu fotoğraflardan anladığım kadarıyla mavi ladin değildir. Ancak, mavi ladin fotoğrafları çıkmaktadır google'da aradığımda.
bonsaisan
16-01-2012, 16:58
Sayın Bertunum
Batı ladinini latincesi Picea abies dir.
Mavi ladin farklı bir türdür.
Bu türü istedeğiniz gibi yetiştirebilirsiniz.
Ladinlen irtifa türleri olup serin ve temiz havanın olduğu yerlerde iyi gelişme gösterirler.diger yerlerde istenilen gelişmesi yavaş ve daha sağlıksız olur.
bertunum
16-01-2012, 21:26
Sayın bonsaisan;
malum, İzmir'deyim, ve şehri merkezinde oturuyorum. dikebileceğim yer olarak, Çeşme mevcut, yazlık olmasından dolayı, ama, orası da yazın çok sıcak oluyor. Ladinin dayanamayabileceği bir sıcaklık yapar. ya da, belli bir yaşa kadar saksılarda tutup, sonra, Allah nasip ederse, bahçeli bir evim olursa, Kemalpaşa veya Çiçekli Köy civarında, oraya mı diksem?
Emre Kuzu
16-01-2012, 22:54
Avrupanın soğuk bölgelerinin ağacı batı ladini izmir için uygun değil. Yerinizde olsam Cupressus sempervirens dikmeyi yeğlerdim bu ağaç ılıman akdeniz iklimin ağacı, dim dik göğe yükselir.
http://www.agaclar.net/forum/igne-yaprakli-agaclar/3400.htm
bertunum
17-01-2012, 19:17
Teşekkür ederim Emre Kuzu. Ektiğim ve yetiştirdiğim ağacın üzülmesini istemem uygun olmayan bir ortamda. Doğuda yaşayan birilerine gönderirim belki. Afyon'da yaşayan bir arkadaşım var. Afyon uygun mudur?
Emre Kuzu
17-01-2012, 19:19
Deneyin isterseniz belki koruyarak bir şekil yaşatırsınız.
bertunum
17-01-2012, 19:50
"belki" benim için yetersiz bir sözcük. ben belki bu elimdeki 4 tohumu, anavatanına, isviçre'ye gönderebilirim. Arkadaşlarım var orada.
Tohumdan çam çimlendirmenin zaten genel zorlukları var özellikle kökboğazı çürüklüğü. Bu ağaç türü bir de iklim olarak İzmir'de sorun yaşar.
Bu bakımdan daha uygun bir iklimde çimlendirilmesi daha uygun.
bertunum
17-01-2012, 20:45
ona eminim elbet. :D mesela, neresi daha uygun? spil dağı falan?
Salihli'de Kılıç fidanlığı var. İbreli üretiyorlar. Sanırım Spil de irtifa olarak uygundur.
Emre Kuzu
17-01-2012, 21:42
bertunum dalgamı geçiyorsan, yoksa ciddimisin? Sana burada düzgün cevaplar veriliyor eğer dalga geçiyorsan ona göre davranacağım.
bertunum
18-01-2012, 19:00
Emre Kuzu; ciddiyim. Dalga geçmiyorum. hem, gönderdiğim tohumların akıbetini öğrenmek hevesindeyim, hem de, ağaçların üzülmesini istemiyorum. benim de, izmir dışına taşınma gibi bir şansım yok. tek seçeneğim, arkadaşlarımın olduğu yerlere tohumları göndermek. Kafamda bu ve başka sebeplerden bir dünya şey var. Stresi de, bazen abartarak bazen espriye vurarak atmaya çalışıyorum. Belki yanlış bir yerde yapıyorum bunu ama, tohumlar konusunda ciddiyim.
yanlış anlaşıldıysam, affınıza sığınırım.
bonsaisan
19-01-2012, 15:39
İzmir bosatanlı civarında batı ladinleri yaşlıda sayılırlar. farklı noktalarda ve genelde kuzeye bakan noktalarda.
Orada orjinal bir şekilde gelişme göstermeselerde yaşamlarına devam ediyorlar.
Ama sizin imkanınız var ise bunları arkadaşlarınıza tesli ediniz.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.