View Full Version : kuyrukk / bahçe
Merhabalar,
Yeni evimin bahçesi var. Yıllardır hayalini kurduğum evime nihayet yerleştim. Sahipsiz ve bakımsız kalan bahçe neredeyse adam boyuna gelmiş yabani otlar ile kaplıydı. Öncelikle yabani otlardan kurtuldum. Ama evin dört bir yanını saran bahçe bomboş kaldı.. (keske yabani otlardan hemen kurtulmasay mıydım ?;))
TANITIM
Bahçenin bulunduğu şehir : Aydın - Kuşadası - Kadınlar Denizi
Bahçenin büyüklüğü : 350 M2 (Ev Dahil)
Güneş, rüzgar, yağış, tuzluluk vb koşulları - Bol güneş bol rüzgar
Bahçenin türü (konut, işyeri, hobi, yazlık, özel uygulama vb) - Konut
Bahçenin geçmişi hakkında bilgi verir misiniz? Önceki hali nasıldı? - Bahçe hiç işlenmemiş taş ve moloz çöplüğü gibiydi 1 yıl önce biz el atıncaya kadar..
Kaç yıldır bahçenizle uğraşıyorsunuz? - 1 Yıl
Başlangıçta tasarım yaptınız mı? Profesyonel yardım aldınız mı?- Hayır
Bahçenin var olan durumunu gösterir, çizilmiş planı var mı? Varsa ekleyiniz- Şimdilik yok. En kısa zamanda yapabilirim umarım.
Bakımı nasıl yapılıyor? (profesyonellerce, kişisel) - Ben ve eşim
Bahçede bulunan ek alanlar (limonluk, çardak, sebzelik, havuz vb.) nelerdir? Bir araçlık açık otopark.
Bahçe için bir hayaliniz, idealiniz var mı? Rengarenk, ve dopdolu ama göz yormayan bir hale getirebilmek.
Bahçede bulunan bitkilerin listesi (ağaçlar, çalılar ve diğer bitkiler)
Ağaçlar :
1. Kayısı
2. Erik
3. Armut
4. Limon
5. Muz
6. Limon çamı
7. Japon gülü
Sarılıcılar :
1. Begonvil (üç adet)
2. Yasemin (iki adet)
3. Mor salkım (2 adet)
4. Pasiflora
5. Amerikan sarmaşığı (Çit yükseltme amaçlı)
6. Yalancı Selluka.. (Lablab)
7. Selluka (Çok zayıflar sanırım kaybedeceğim)
Çicekler :
1. Kasımpatı
2. Lale
3. Sümbül
4. Sardunya (Bol miktarda)
5. Sakız sardunya (bol miktarda)
6. Elisyum
7. Ceylan
8. Papatya
9. Kedi tırnağı
10. Arnavut biberi (Saksıda çicek gibi güzeller :-)
11. Gazanya
12. Ortanca
13. Yer mineleri
14. Kaktüs (cinsini bilmiyorum)
Özellikle ilgilenip, yetiştirdiğiniz bitkiler var mı? - Evet Hepsi
Varsa çok özel bir bitkinizin adı? Tamamı özel benim için (Heves işte) :0)
Üretim, çoğaltma yapıyor musunuz? Evet
Bahçedeki su durumu ve sulama koşulları nasıl? Şehir şebeke suyu
Su tasarrufu için neler yapıyorsunuz? Yağmur suyu depoluyorum. Ve sulama hortumuna tabanca şeklindeki aletten taktım. İhtiyacım olmadığı zaman kontrolu çok kolaylaştırıyor.
Toprak özellikleri : Killi ve taşlı
Kompost yapıyor musunuz? Hayır
Bahçenizde yaptığınız hatalar oldu mu? Evet
İyi ki yapmışım dedikleriniz neler? Begonvilim
asbilgiç
30-10-2010, 22:02
Hayırlı olsun bebek bahçeniz.Deneyimli arkadaşlar size yardımcı olacaklardır.Tekrar hoşgeldiniz.
Konu adı neden sizin kullanıcı adınız değil?
Hoşgeldiniz.
Hem üyeliğiniz hem de yeni eviniz hayırlı olsun. Maalesef ben de çok yeniyim, ama zamanla elimde olanları sizinle zevkle paylaşırım.
Tekrar aramıza hoşgeldiniz.
Yücel Canpolat
31-10-2010, 10:16
Hoş geldiniz hiç meraklanmayın çok kısa sürede çok şeyler yapacağınızdan eminim giriş yazınızdaki heyacanınızı hiç kaybetmeyiniz.
birkaç fotoğraf yüklemeyi denemek istiyorum. bakalım başarılı olacak mıyım ?
Hoş geldiniz hiç meraklanmayın çok kısa sürede çok şeyler yapacağınızdan eminim giriş yazınızdaki heyacanınızı hiç kaybetmeyiniz.
çok teşekkür ederim Yücel Bey. Sanırım sabır ve sizlerinlerin sayesinde bahcem istediğim forma ulaşacak.
hoşgeldiniz.hem üyeliğiniz hemde yeni eviniz hayırlı olsun.maalesef ben de çok yeniyim.ama zamanla elimde olanları sizinle zevkle paylaşırım.tekrar aramıza hoşgeldiniz.
Hoşbuldum. Çok teşekkür ederim. Yeniler olarak birbirimize desteğimiz çok daha anlamlı olacak sanırım. :D
Konu adı neden sizin kullanıcı adınız değil?
Merhaba.. İnanın böyle bir zorunluluk varsa bilmiyordum. Ama umarım site editörleri farkına varır ve bana değiştirme konusunda yardımcı olurlar. Uyarınız için teşekkürler.
Hayırlı olsun bebek bahçeniz.Deneyimli arkadaşlar size yardımcı olacaklardır.Tekrar hoşgeldiniz.
Çok teşekkürler asbilgiç.. Hoşbulduk.. bol mesajlı ve bol destekli günler dilerim. :)
çicekler canlandıkca fotoğraflar eklemeye devam edeceğim..
Mevsim kışın başı ne yapılabilirki bu mevsimde değil mi ama ?
Sn. Kuyrukk, bu mevsim, çok yıllıklar, ağaçlar için en iyi dikilme zamanı (yanlış bilmiyorsam İstanbul için Kasım ortası). Ağaçlarınızı, çalılarınızı hem uygun fiyata alırsınız hem de tutması kolay olur. Mevsimi geçti, yaprağı, çiçeği döküldü diye bir çok bitkiyi daha uygun fiyata bulursunuz.
Hoş geldiniz.
Bence siz başlıkları tekrar, tekrar bir okuyun. Daha sonra yine de soracağınız sorular olursa ilgili başlıklar altında sorun ki arkadaşlarımız bilgilerini sizinle paylaşabilsinler.
6 numaralı mesajınızda yüklediğiniz fotoğrafa baktım. Alt fotoğrafta palmiyeyi köşeye sıkıştırmışsınız gibi geldi bana. Bu ağaç hiç büyümeyecek mi?
Kanat gibi açmak isteyeceği dallar, duvar arasında sıkışıp kalacak.
Bence etrafındaki çiçekleri başka yerlere ekin ve palmiyeyi biraz daha öne alın veya onu başka daha geniş bir yere dikin.
Sn. Kuyrukk, bu mevsim, çok yıllıklar, ağaçlar için en iyi dikilme zamanı (yanlış bilmiyorsam İstanbul için Kasım ortası). Ağaçlarınızı, çalılarınızı hem uygun fiyata alırsınız hem de tutması kolay olur. Mevsimi geçti, yaprağı, çiçeği döküldü diye bir çok bitkiyi daha uygun fiyata bulursunuz.
Merhaba Kiraz.. Her hafta semt pazarına ugrayarak bahçem için birşeyler arıyorum. Öneriniz çok işime yarayacak .. teşekkürler. Sevgiler.
Hoş geldiniz.
Bence siz başlıkları tekrar, tekrar bir okuyun. Daha sonra yine de soracağınız sorular olursa ilgili başlıklar altında sorun ki arkadaşlarımız bilgilerini sizinle paylaşabilsinler.
6 numaralı mesajınızda yüklediğiniz fotoğrafa baktım. Alt fotoğrafta palmiyeyi köşeye sıkıştırmışsınız gibi geldi bana. Bu ağaç hiç büyümeyecek mi?
Kanat gibi açmak isteyeceği dallar, duvar arasında sıkışıp kalacak.
Bence etrafındaki çiçekleri başka yerlere ekin ve palmiyeyi biraz daha öne alın veya onu başka daha geniş bir yere dikin.
Merhaba Sayın Güler..
Öncelikle siteyi ve çalışma sistemini öğrenmeye çalışıyorum. Hata yapmak istemiyorum ama yinede acemice mesajlarım olursa mazur görün lütfen.
Palmiye konusunda çok haklısınız Oğlumun ısrarı ile oraya diktim ama sonrasında palmiye konusunda biraz araştırma yapınca hata yaptığımı ögrendim. En kısa zamanda palmiyenin yeri değişecek. Önerileriniz için teşekkürler. Sevgiler
Japon gülüm gülümsüyor.. diğer tomurcularıda yakında açarlar umuyorum.
Gazanyalar pazardan açmış olarak alınmıştı ve daha kendilerini yeni yerlerine alıştırmaya çalışıyorlar.
Begonyalar ise uzun bir istanbul-Kuşadası yolculuğundan sonra kendilerine yeni yeni gelmeye başladılar..
Sevincimi tahmin bile edemezsiniz :cool:
umutyolcusu
04-11-2010, 16:20
Japon gülü çok güzel.Begonyanızı göremedim ama sardunyanın rengi capcanlı.Bol çiçekli ve sağlıklı günler...
Japon gülü çok güzel.Begonyanızı göremedim ama sardunyanın rengi capcanlı.Bol çiçekli ve sağlıklı günler...
Merhaba, güzel sözleriniz için teşekkürler.. Mesajı yazarken acemice bir hata yaptım .. bu sıralar begonyalara takıldığım için sardunya yerine begonya yazmışım özür.. Sağlıklı günlere..
Bahçemin bir bölümünü Ağaçlar.net in gazına gelerek sebze adaları yapmaya karar verdim. Önerilerinize ve desteğinize çok ihtiyacım olacak dostlar..
Bakalım bu site bana daha neler yaptıracak merak ediyorum.. şimdide yağmur suyunu toplayıp çicekler ve sebzeler için toplama işine girişsemmi diye düşünmeye başladım.. :-)
Güzel, yeşil, sağlıklı günlere hep beraber arkadaşlar.
Merhaba,
Evinizde güle güle oturun.
Hep yaptığımız bir uyarıyı yaparak başlayayım; bahçeye ağaç dikerken 3-5 yıl sonraki boyutlarını göz önüne alarak dikim yapın.
O minik fidanlar hızla geçen yıllardan sonra bir de bakıyorsunuz kocaman ağaçlar olmuşlar. Eğer baştan yerini iyi düşünmemişseniz bu defer içiniz acıyarak kesmek zorunda kalıyorsunuz.
Çevredeki bahçelere biraz alıcı gözüyle bakın, hem ağaçların büyüklüğü hakkında fikir edinirsiniz hem de bahçelerde neleri beğenip beğenmediğinizi çıkarırsnız.
Bahçe duvarları için acilen bir iki sarmaşık beğenin. :rolleyes:
Ben fotoğraflarda ağaçları seçemedim. Japon güllerini umarım seyredebileceğiniz bir yere dikmişsinizdir.
Nispeten gölge seven ortanca için uygun yeriniz varsa öyle bir iki değil bolca dikin.
Kış için niye kaygılanıyorsunuz, Ankara ya da kışı daha daha soğuk bir yerde değilsiniz ki?
İklimin ve bahçenizin tadını çıkarın. :rolleyes:
* Bu arada listede oya ağacı mı eksik kalmış? :-)
Orhan Özbilgiç
12-11-2010, 19:02
Ne güzel! Yeni bahçelere sizinkide eklendi. Son bir ay içinde birkaç tane bahçe kapılarını açtı. Bu; daha çok bitki ve daha çok renk demek. Nitekim, Japon gülünüz gülümsemiş bile.:)
Her şey gönlünüzce olsun.
Hoşgeldiniz :)
Pek çoğumuzun hayali olan bahçenizde mutlu bol çiçekli uzun yaşamınız olsun .
Merhabalar;
Deneyimli arkadaşlarıma bir soru ?
Bu mevsimde bahçemde neler yapabilirim ?
bahara hazırlık için fide yetiştirmeye başlamak gerekiyor mu ?
Gülmeyin lütfen :-) (bana serbest)
Hoşgeldiniz :)
Pek çoğumuzun hayali olan bahçenizde mutlu bol çiçekli uzun yaşamınız olsun .
Çok teşekkür ederim.. İyi dilekleriniz hepimiz için olsun ..
Sevgi Durul
12-01-2011, 13:48
Merhabalar;
Deneyimli arkadaşlarıma bir soru ?
Bu mevsimde bahçemde neler yapabilirim ?
bahara hazırlık için fide yetiştirmeye başlamak gerekiyor mu ?
Gülmeyin lütfen :-) (bana serbest)
Önce hoşgeldiniz, yeni eviniz ve bahçeniz hayırlı olsun.
Belli ki önümüzdeki günlerde, güzel görüntülerle karşılaştıracaksınız, bizleri.
Tecrübeli arkadaşlar daha iyi bilirler, ama bana kalırsa fide yetiştirmek için biraz erken. Ben de aynı şeyi, geçen yıl yapmış ve çimlenen fideleri kaybetmiştim.
Tecrübeli arkadaşlar daha iyi bilirler, ama bana kalırsa fide yetiştirmek için biraz erken. Ben de aynı şeyi, geçen yıl yapmış ve çimlenen fideleri kaybetmiştim.
Çok teşekkür ederim Sayın SDurul.
Ağaçlar.net ve sizlerin sayesinde çok fazla hata yapmak mümkün olmayacak gibi :-)
Kesinlikle haklısınız SDurul .Çimlenmesine çimleniyor .Ama çok uzuyor güneşe erişmek için ve boynunu büküyor ,ölüyor malesef .3-4 ayda çimlenen tohumlarınız varsa bunlar için mevsim uygun diğerleri için martı bekleyin derim .Tecrübe ile sabittir.
Kesinlikle haklısınız SDurul .Çimlenmesine çimleniyor .Ama çok uzuyor güneşe erişmek için ve boynunu büküyor ,ölüyor malesef .3-4 ayda çimlenen tohumlarınız varsa bunlar için mevsim uygun diğerleri için martı bekleyin derim .Tecrübe ile sabittir.
Sayın Hhatice;
Çok teşekkür ederim.. Tecrübeleriniz benim için çok değerli.. Paylaşmanız ise büyük incelik ..
Sevgi Durul
12-01-2011, 14:04
Evet, bin bir hevesle ektiğim tohumlar çimlenince, ne kadar da sevinmiştim oysa.
Fotoğraflarını bile bahçe sayfama yüklemiştim. O erken ekilen tohumların fideleri, birer birer öldüler. Sonrasında mart nisan gibi ektiklerimden güzel sonuçlar aldım.
Ama Hatice hanım'ın da söylediği gibi bazı geç çimlenen tohumlar, (ilk aklıma gelen clematis) şimdiden ekilebilirler.
Evet, bin bir hevesle ektiğim tohumlar çimlenince, ne kadar da sevinmiştim oysa.
Fotoğraflarını bile bahçe sayfama yüklemiştim. O erken ekilen tohumların fideleri, birer birer öldüler. Sonrasında mart nisan gibi ektiklerimden güzel sonuçlar aldım.
Ama Hatice hanım'ın da söylediği gibi bazı geç çimlenen tohumlar, (ilk aklıma gelen clematis) şimdiden ekilebilirler.
Elimde geç çimlenen tohum yok.. bahara kadar beklemek farz oldu :=) Şunun şurasında 3 ay kaldı değil mi ? :D :o
ayazkentli
12-01-2011, 14:24
Sn. kuyrukk;
Hoş geldiniz. Eviniz ve tabi'ki bahçeniz hayırlı olsun, güle güle oturun.
Uzay'lı arkadaşımız ile beraber, ikiniz sol kulvar'dan son sürat gidecekmişsiniz gibi his'se kapıldım, neden'se.
(Yücel bey ve satı hanımın işleri şimdi zorlaştı bence. Sanırım rakipleri bir'ken, iki kişi oldu).
Hepinize kolay gelsin ama önce bizlere kolay gelsin.
Bu bahar ve yaz, bahçeler arasında fink atıp durmak'tan iflahımız kesilecek.
Sn. kuyrukk;
Uzay'lı arkadaşımız ile beraber, ikiniz sol kulvar'dan son sürat gidecekmişsiniz gibi his'se kapıldım, neden'se.
(Yücel bey ve satı hanımın işleri şimdi zorlaştı bence. Sanırım rakipleri bir'ken, iki kişi oldu).
Hepinize kolay gelsin ama önce bizlere kolay gelsin.
Bu bahar ve yaz, bahçeler arasında fink atıp durmak'tan iflahımız kesilecek.
Sayın ayazkentli ;
Umarım sizi şaşırtmayız (bu kendim için temennim) :D, bizim bahçemiz sizlerinde sayılır.. burada büyük bir ağaçlar ailesi değil miyiz ? :)
Bahçe yeşillenip güzelleştikçe sizlerle resimlerle paylaşmayı istiyorum. Tabi belki bir gün bu taraflara yolunuz düştüğünde demli çayımı da paylaşmayı gönülden isterim.
Sayın HHatice,
Bir süpriz yaparak bir çok tohumu bana ulaştırdı.. Çok çok büyük incelikti.. teşekkür ederim..
Bahçemi şekillendirmek için baharı sabırsızlık ile bekliyorum. Sayenizde ulaştığım bilgiler ve destek ile güzel olacak umuyorum. :-)
sibel774
27-01-2011, 10:05
sn kuyrukk, sizinde eviniz ve bahçeniz hayırlı olsun. Bizde evi tamamladık (gerçi eksikler hiç bitmiyor) şimdi bahçe düzenleme işleriyle uğraşıyoruz. Bende sitedeki arkadaşlardan yardım alıyorum. Hepimize kolay gelsin umarım istediğimiz sonuçları alırız.
sn kuyrukk, sizinde eviniz ve bahçeniz hayırlı olsun. Bizde evi tamamladık (gerçi eksikler hiç bitmiyor) şimdi bahçe düzenleme işleriyle uğraşıyoruz. Bende sitedeki arkadaşlardan yardım alıyorum. Hepimize kolay gelsin umarım istediğimiz sonuçları alırız.
Sevgili Sibel.. İyi dilekleriniz için çok teşekkürler. Bu site rehber olma özelliği ile yanlışlar yapmamızı engelliyor.. Gittikçe müptelası oluyorum.. Okudukça bitmiyor. Okudukça da karıştırıyorum galiba :D .. Ayrıca sanırım Düzce'lisiniz.. Ailem orada yaşıyor. Bende yarıyıl tatilinde orada olacağım.. :-) Sevgiler
Yücel Canpolat
27-01-2011, 10:57
[QUOTE=ayazkentli;740925]Sn. kuyrukk;
Zor dur almak biz den flamayı:)
Flama sizde kalsın Yücel Canpolat.. Ber arkanızdan ağaç ve yeşil sever olarak grupta kalabilmekten de çok mutlu olacağım.. :-))) Saygılar.
sibel774
27-01-2011, 12:27
evet düzce'de yaşıyorum. Müsait olursanız beklerim Kaynaşlı tarafındayım
evet düzce'de yaşıyorum. Müsait olursanız beklerim Kaynaşlı tarafındayım
İnşallah diyelim.. hava sanırım çok soğuk olacak benim oralarda olduğum sürede.. Sevgiler
Merhaba Arkadaşlar ;
Kızım Güney Afrikadan gelirken üç çeşit çicek tohumu getirdi. İnternette bir araştırma yaptım ama Türkçe bir bilgiye ulaşamadım.
Tohumlar şunlar : L.S. CORDIFOLIUM (nutas), PROTEA COMPACTA, PROTEAS (GEMENG).
Bilgisi olan arkadaşlar varsa paylaşır mı ?
Teşekkürler
Sayın kuyrukk; Aramıza hoşgeldiniz... Bahçe sayfanız hayırlı ve uğurlu gelir inşallah. Ben sayfanıza bir kaç defa girdim ama yazmadığımı yeni farkediyorum.
Baharda bahçeniz nasıl olacak şimdiden merak ettim... ;)
Kolay gelsin...
Eviniz, bahçeniz hayırlı olsun, sağlık ve afiyetle..!
Çok teşekkür ederim sayın Csydn.. :-)
Sayın kuyrukk; Aramıza hoşgeldiniz... Bahçe sayfanız hayırlı ve uğurlu gelir inşallah. Ben sayfanıza bir kaç defa girdim ama yazmadığımı yeni farkediyorum.
Baharda bahçeniz nasıl olacak şimdiden merak ettim... ;)
Kolay gelsin...
Teşekkür ederim Sayın Uzaylı;
Bende merak ediyorum aslında :-) uykularım kaçıyor, rüyalarıma giriyor, bütün ev ve bahce dergilerini ve sitelerini sürekli okuyorum.. Ama okudukça karışıyor galiba.. İşte bu yüzden biraz korkuyorum.. :-))))
Sevgiler
fikreteren
02-02-2011, 11:15
Hoş geldiniz.
Hoş geldiniz.
Sayın fikreteren ;
Çok teşekkürler..
Bahçem için hazırladığım tohumlar özenle saklanıyor. Mart ayını bekliyorum.. Semt pazarındaki tüm çicekçileri her hafta dolaşıyorum..
Uzun yıllar yaşayacak bitkilere ve sarılıcılara galiba torpilli davranıyorum. Mor salkım fidesi aldım iki adet. Birini hemen bahçe kapısının yanına diktim. Kapının üzerine bir tac yaptırmayı planlıyorum. Digerinide bahçenin gölge bahçesi olacak yere yakın diktim. Büyüyüp sarmaya başlayınca çardak yaparım belki altına da bir hamak.. :-) Keyif tarafı daha çok ilgimi çekiyor galiba... Geçen hafta çicekçide gördüğüm begonvili alamadım aklım kaldı.. Bu hafta getirecekler o yüzden yerini hazırladım. Bahçenin baş köşesinde olacak.
Yine pazardaki çicekçilerden 8 adet limon servi alarak evin güneyindeki terasın duvarına yakın diktim.. Fotoğraf makinası oğlum ile birlikte dolaştığı için bir süre fotoğraf çekemiyorum.
Galiba ortancalarım canlanmaya başladı.. Sadece iki tane var .. Çoğaltmakta fayda var gibi görünüyor..
Gölge bahçesine yer örtüsü olarak buz çicegi ve adını bilmediğim iki ayrı örtücüyü ümitsizce dikmiştim ama bugun birinin çicek açtığını gördüm :-)
Gazanyalarım keyifli görünüyor.. Hiç çiceksiz kalmıyorlar.. Mutlaka birkaçı acıyor..
İki japon gülünün etrafını bordur ile çevirdim.. ve içlerine gazanya kökleri diktim. Kardeş kardeş yaşarlar mı acaba.. ?
Sardunyalarımı ayırdım ve topraklarını değiştirdim (galiba biraz erken oldu) İki su kabağını oyarak onlara da sakız sardunya ektim. Çok umutlu degilim kabaklar küçük olduğu için toprak konusunda fakir kaldılar.
Yaseminim ise gayet güzel sanırım biraz büyüdü budama ve sarması için düzenek kurma zamanı geliyor mu ne ?
Bu arada.. Boş bira şişeleri ile adım taşları yapmaya başladım ama şişe bulmak çok kolay olmuyor.. Bira içmeyi seven misafirler bekliyorum :-) Boş soda şişeleri ile de bordür yapıyorum... Acaba şişeler bitkiye ve köklerine zarar verir mi ?
Toprak ve gübre konusunda ise çözüm bulamadım.. Bir gübreci ile konuştum traktörüne 170 tl istediler biraz pahalı geldi.. Sizce ?
Çok uzun oldu biliyorum.. Kusura bakmayın.. Önerileriniz benim için değerli..
Sevgiler..
Merhabalar ;
Bahçeyi istila eden yabani otları sürekli temizlemeye çalışıyorum. Ama ben bitirinceye kadar ilk yaptığım yerlerde tekrar çıkmaya başlıyor. Köklerinden almaya çalışıyorum ve bahçeden uzaklaştırıyorum.
Acaba diyorum ; bahçeyi parselleyerek siyah naylon ile örtsem otları yok edebilir miyim ?...
Çadır ile dağlara çıktığımızda bir gecede çadırın altındaki çayırın sararıp yok olduklarını gördüm .. yabani otlar için işe yarar mı acaba ? Bilgisi olan arkadaşlar yazarsa sevinirim.
Sevgiler
Yücel Canpolat
20-02-2011, 11:08
Sakın kızmayasın yabani ,ayrık otuna
Toprak ananın öz evladıdır onlar
Senin benim diktiklerim
Üvey evlattır o'na:)
Senin benim diktiklerim
Üvey evlattır o'na:)
Yücel bey..
Cok haklisiniz..
Bencillikte ustumuze yok biliyorum...
İki karıs topragimiz var onda da domates biber yetistirip kendi egolarimizi tatmin etmek agir basiyor..
Dogadaki hiç bir canliya haksizlik degil amacim ama BENCİLİM iste.. cogumuzun oldugu gibi
Sevgiler
.. .. yabani otlar için işe yarar mı acaba ? ..
Gördüğünüz gibi işe yarar. :rolleyes:
Yabani otlar için siyah naylon vb örtüler kullanılan bir yöntem.
Bu tür malzemeler tarım malzemeleri satılan yer ve sitelerde bulunuyor.
nurguldk
25-02-2011, 08:50
Merhaba,
Bahar yaklaştıkça bir türlü gelmek bilmiyor..İnsan sabırsızlanıyor :)
Sizin tohumları maalesef bu hafta pek evde olamadığım için gönderemedim. Haftaya elinizde olacak..Sevgiler..
Merhaba,
Bahar yaklaştıkça bir türlü gelmek bilmiyor..İnsan sabırsızlanıyor :)
Sizin tohumları maalesef bu hafta pek evde olamadığım için gönderemedim. Haftaya elinizde olacak..Sevgiler..
Merhaba Nurgul hanım
Sakın dert etmeyin.. Ne zaman vaktiniz olursa o zaman lutfen.. Sevgiler
Merhabalar ;
Bahçeyi istila eden yabani otları sürekli temizlemeye çalışıyorum. Ama ben bitirinceye kadar ilk yaptığım yerlerde tekrar çıkmaya başlıyor. Köklerinden almaya çalışıyorum ve bahçeden uzaklaştırıyorum.
Acaba diyorum ; bahçeyi parselleyerek siyah naylon ile örtsem otları yok edebilir miyim ?...
Çadır ile dağlara çıktığımızda bir gecede çadırın altındaki çayırın sararıp yok olduklarını gördüm .. yabani otlar için işe yarar mı acaba ? Bilgisi olan arkadaşlar yazarsa sevinirim.
Sevgiler
Senin benim diktiklerim
Üvey evlattır o'na
Sevgili kuyrukk; Arkadaşımız Yücel Canpolat'ın Mesajından alıntıladığım bu sözün size kendi hobilerinin bilgileriyle yurumluyarak faydalı olabilecek paylaşımlar ortaya koyarak toprak bilginize katkı sağlamış olacağım.
Gerçekten bahçemizde çıkan yabani otlar ve ayrık otları toprağımızın öz evlatlarıdırlar çünkü toprak anamız onları besleyip büyütürken karşılığınıda almaktadır, bu sözü biraz açmam gerekirse, biz toprağımızda ekim yapmadığımız dönemlerde bize yaramaz dediğimiz bu otlar toprağımızın doğa olayları karşısında ona destek çıkarak şidetli yağmur sularının toprağımızı sürüklenerek taşınmasını fırtınalı havalarda rüzgarla savrularak bahçemizden uzaklaşmasına engel olmak tadırlar.
Yani gerçekten toprağımızın öz evlatları olduğunu bu zor zamanda ortaya koymaktalar, sizinde dediğiniz gibi bencillik etmeden onların topralarımızda yaşamalarına müdahalarde akılcı olarak onların varlık sebeblerini inkar etmeden bu otlardanda fayda sağlamak için toprak düzenlemelerimiz içinde onların toprak üstü organlarını alarak toprak içindeki yaşamlarını bitirmemeliyiz.
Yabani diye nitelediğimiz bu otların toprak üstü organlarında toprağımızın çok değerli minerallerini taşıdığını bilenimiz fazla olduğunu sanmıyorum ve ekliyerek üzüntülerimle bu yabani otları imha etmek için arkadaşlarımız yakmaya varan uygulamalarına şahit olmuşumdur.
Bu otlar sizinde yakıştımanızla bencil duygularımızın hedefi olarak yabani sayılmışlar ve dışlanmaktalar, halbuki toprağımızın derinliklerindeki besin maddeleri ile dolu olduklarını kabul ederek organik atıkları değerlendirmede ilk sırada bu otların geldiğini belirterek vefa borcumuzu topraklararımıza ödemeliyiz.
Yücel Canpolat
25-02-2011, 13:03
Sadece kuyrukk arkadaşımıza değil tüm doğa severlere katkıda bulunuyorsunuz Sayın epsody çok teşekkürler:)
Senin benim diktiklerim
Üvey evlattır o'na
Sevgili kuyrukk; Arkadaşımız Yücel Canpolat'ın Mesajından alıntıladığım bu sözün size kendi hobilerinin bilgileriyle yurumluyarak faydalı olabilecek paylaşımlar ortaya koyarak toprak bilginize katkı sağlamış olacağım.
Gerçekten bahçemizde çıkan yabani otlar ve ayrık otları toprağımızın öz evlatlarıdırlar çünkü toprak anamız onları besleyip büyütürken karşılığınıda almaktadır, bu sözü biraz açmam gerekirse, biz toprağımızda ekim yapmadığımız dönemlerde bize yaramaz dediğimiz bu otlar toprağımızın doğa olayları karşısında ona destek çıkarak şidetli yağmur sularının toprağımızı sürüklenerek taşınmasını fırtınalı havalarda rüzgarla savrularak bahçemizden uzaklaşmasına engel olmak tadırlar.
Yani gerçekten toprağımızın öz evlatları olduğunu bu zor zamanda ortaya koymaktalar, sizinde dediğiniz gibi bencillik etmeden onların topralarımızda yaşamalarına müdahalarde akılcı olarak onların varlık sebeblerini inkar etmeden bu otlardanda fayda sağlamak için toprak düzenlemelerimiz içinde onların toprak üstü organlarını alarak toprak içindeki yaşamlarını bitirmemeliyiz.
Yabani diye nitelediğimiz bu otların toprak üstü organlarında toprağımızın çok değerli minerallerini taşıdığını bilenimiz fazla olduğunu sanmıyorum ve ekliyerek üzüntülerimle bu yabani otları imha etmek için arkadaşlarımız yakmaya varan uygulamalarına şahit olmuşumdur.
Bu otlar sizinde yakıştımanızla bencil duygularımızın hedefi olarak yabani sayılmışlar ve dışlanmaktalar, halbuki toprağımızın derinliklerindeki besin maddeleri ile dolu olduklarını kabul ederek organik atıkları değerlendirmede ilk sırada bu otların geldiğini belirterek vefa borcumuzu topraklararımıza ödemeliyiz.
Sayın Epsody
Verdiginiz bilgiler için çok teşekkürler.. Artık onlar öz evlatlarım.. :-)
Sadece kuyrukk arkadaşımıza değil tüm doğa severlere katkıda bulunuyorsunuz Sayın epsody çok teşekkürler:)
Sayın Yücel Canpolat..
Sanırım tüm site sakinleri sizlerle ayni fikirde.. tabi artık bende :-) İlginiz ve bilgilendirme için teşekkür ederim..
Havalar düzelmeye başladı... Sabırsızlık had safhada.. haydi start verdik diyelim artık :-) tohumları dikelim.. çelikleri kökleyelim..
Bu sabah yürüyüşe çıktığımda gördüm,, komşularım bahçelerdeki çicekleri budayıp kaldırımlara atmışlardı.. İşe yarayacağını düşündüklerimi topladım ve bahçede toprak ile buluşturdum.. Umarım tutarlar ve bahçemi şenlendirirler..
Mart Güncesi ;
Bakir bahçemi islah etme çalışmaları devam ediyor.. Biraz yavaş ama istikrarlı...
İlk defa tohum çimlendirme yapacağım için kendime çok güvenemediğimden pazardan birkaç fide alarak bahçem ile buluşturdum. Fotograflarını hava iyi olduğu bir gün çekip paylaşmayı diliyorum.
Minik bir sera yaparak tohumları da toprak ile buluşturdum.
Ayrıca evde yaptığım bir minik seram var. Eski bir kazak rafını kullandım. Şeffaf, fermuarlı olduğu için sera yaptım. Kullanmadığım çatı odasında yatağın üzerine yerleştirdim.
Bana bu siteden gönderilen cömert paylaşımların boşa gitmemesi için bu tohumların tümünü seraya özenle koydum..
Fotografları ekleyebilirim umuyorum.
Eski kazak hurcu yeni minik sera
Bu da çimlenmeye çalışan Selluka :-)
Bunlarda kızımın bana Afrika'dan hediye getirdiği tohumlardan çıkanlar.. Umarım yabani otları bizim tohumlar sanarak sevinmiyorumdur :-)
Eger başarılı olursam sanırım paylaşım için seneye ilginç tohumlarım olacak..
nurguldk
01-04-2011, 08:39
Yurdanur Hanım,
Yabani ota pek benzemiyorlar :) Umarım sizin tohumlardır.
Siz benim seraları görseniz itinayla yabani ot yetiştiriyorum sanki :))
Seranız süper olmuş bu arada.
Bence de yabani ot değiller. Gelişimlerini merakla takipteyim. :)
Teşekkürler Nurgul Hanım;
Umarım dediğiniz gibidir.. O zaman seneye tanınmadığı için bilgilerine ulaşamadığım 3 bitkim olacak. Tabi tohumlarını paylaşacağım memnuniyet ile.. Ne kadar iyimserim.. yetiştirdim, büyüttüm ve tohumlarını bile topladım :-)
Yabani otları artık toplamıyorum.. kötü bir deneyim yaşadım yıllar önce.. domates yetiştiriyorum diye ektim, kapattım her gün kontrol ettim ve yabani otları temizledim ;-) ama sonuç hüsran çünki tüm fideleri ellerim ile yok etmişim :-(
Bence de yabani ot değiller. Gelişimlerini merakla takipteyim. :)
Moral için teşekkürler Sayın Limon.. :-)
Çimlendiğini düşündüğüm tohum
l.s cordifolium paketinde yazan ismi
Fotografı da ekte..
Tanıyan bilen var mı acaba aramızda ? neler ister, neyi sever ?
Bahar gelsin diye bekledik kış boyunca..
Şimdi yavaş yavaş başladı renkler kendini göstermeye..
Sevgiler..
Birazda uzaktan bakalım istedim..
Mor salkımım küçücük boyuna ragmen 2 salkım yaptı.. :-)
Sevgili kuyrukk ellerinize saglık sera çalışmanız çok güzel sardunyaların görüntüsü çok güzel maşallah...
Sevgili kuyrukk ellerinize saglık sera çalışmanız çok güzel sardunyaların görüntüsü çok güzel maşallah...
Teşekkür ederim sayın burak alkan;
Sardunyalar bahçenin demirbaşları...
Sayın Kuyrukk,rumuzunuz,harika sizde bizim gibi kedicisiniz galiba. Bahçenize misafir oldum konumu çok güzelyeni bir bahçe, duvarlarınızın dip kısımlarına caddeye bakan kısma mor salkım,hanımeli ,yasemin ,clematis gibi sarılıcıları dikerseniz ,caddeden geçen her insan kokularından ve güzelliklerinden dolayı size dua edeceklerdir.Dışarı doğru taştıklarını bir düşünün ,duvar biraz dahada yükselir.Size akıl vermiş gibi olmayayım ama,ben böyle duvarları olan birkaç bahçede bu olayı yaptım.Tohumdan yetiştirme merakınızı da tebrik ediyorum,sabır istiyen bir iş.Çok yakında bahçenizin harika olacağından eminim,bol çiçekli baharlar diliyorum efendim.Görüşmek üzere,selamlar..
Sayın Kuyrukk,rumuzunuz,harika sizde bizim gibi kedicisiniz galiba. Bahçenize misafir oldum konumu çok güzelyeni bir bahçe, duvarlarınızın dip kısımlarına caddeye bakan kısma mor salkım,hanımeli ,yasemin ,clematis gibi sarılıcıları dikerseniz ,caddeden geçen her insan kokularından ve güzelliklerinden dolayı size dua edeceklerdir.Dışarı doğru taştıklarını bir düşünün ,duvar biraz dahada yükselir.Size akıl vermiş gibi olmayayım ama,ben böyle duvarları olan birkaç bahçede bu olayı yaptım.Tohumdan yetiştirme merakınızı da tebrik ediyorum,sabır istiyen bir iş.Çok yakında bahçenizin harika olacağından eminim,bol çiçekli baharlar diliyorum efendim.Görüşmek üzere,selamlar..
Merhaba Sayın berrinb;
Evet kedileri çok seviyorum. Bahçeli bir eve sahip olunca hemen bir sokak kedisini sahiplendik ama ne yazıkki kısa bir süre önce bir trafik kazasında kaybettik.. :-(
Evi aldığımızda bahçe daha önce hiç işlenmemiş ve berbat durumda idi. O kadar tecrübesizim ki bu konuda ancak bu kadar yapabildim. Hiç bir işi başkasına yaptırmıyorum ve ilac kullanmadan başa çıkmaya çalışıyorum.
Sizin de önerdiğiniz gibi duvar kenarlarına iki çeşit beyaz yasemin, hanımeli, iki morsalkım ve begonviller diktim. Demek doğru yoldayım. Sayenizde farkettim teşekkür ederim. Clematisi çimlendirmeye çalışıyorum.. Sabırla bekliyorum.
Selluka yı tohumdan çimlendirdim ama daha bahçeye geçirmedim.
Beni yüreklendirdiğiniz için ve önerileriniz için çok teşekkürler. Selamlar ve sevgiler
Merhabalar;
Baharı beklerken yaz geldi geçti. Bahçemin neşeli iken resimlerini çekemedim (fotoğraf makinam arızalandı). Siteye uğramak içinde zamanım pek olmadı. Yazlık yerde oturmanın güzel yönü uzaktan da olsa akrabaların ve eş dostun misafir gelmeye çok istekli olmaları idi :-)
Fotoğraf konusunu kızım geldiğinde çözdüm ve işte birkaç fotoğraf ekte.
Sevgiler.
Resimler.. çiceklerin ismini genelde bilmiyorum.. :-(
Bahçe merdivenini saran su kabağı, ve kadifelerin arasını yuva yapan davetsiz üç minik misafir :-)
arzuakyurek
16-11-2011, 21:22
Sevgili kuyrukk, bahçenize misafir oldum, emeklerinize sağlık. Özellikle kazak hurcu seranıza bayıldım. Bol çiçekli günler diliyorum, sevgiyle kalın...,
Sevgili Arzuakyürek.. bir çayımı içmeden kaçmışınız bahçemden.. küstüm :-)
Minik seram çok işe yaradı çimlendirme aşamasında.. Ama aramızda kalsın cömert ağaçlar.net üyelerinden gelen bir çok tohumu ziyan ettim acemiliğim yüızünden.. kimisini çok suladım kimini susuz bırakmışım.. öyle çok hikayem oldu ki anlatamam.. bazı yabani otları özenle yetiştirdim.. :-) bazı çicek fidelerini de yabani ot diye yoldum sanırım.. Ama yinede bahçem baharda birden amazonlar gibi karmakarışık bir hal aldı.. Bu yıl biraz daha dikkatli olup düzenlemeye dikkat etmeye çalışıcam.
Sevgiler
Bahçe, çicekler ve sebzeler ile uğraşmaya başlayalı bir yılını tamamladı.
Bir yılda çıkardığım dersler şunlar :
1. Her gördüğün bitkiyi bahçeye getirmeye heveslenmeyeceksin..
2. Peysaj için baştan iyice kafa yoracaksın (Gerçi ben çok iyi planladığımı sanıyordum ama bitkilerin bu kadar çok büyüyüp birbirini kapatacağını düşünmemiştim)
3. Sulama sistemi mutlaka kullanacaksın. Yoksa bitkilerini sulamak için çok fazla zaman harcamak zorunda kalırsın benim gibi.
4. Toprak zannedip paket paket torf almayacaksın :-) (koctaş'ın en iyi müşterisi oldum bu sayede)
Şimdilik bu kadar.. Umarım 1 yıllık tecrübem ile önümüzdeki yıl bahçem güzel olacak.
Orhan Özbilgiç
24-12-2011, 09:32
Sayın kuyrukk;
Sizinle fuarda karşılaşınca, sizin bahçeye uzun zamandır uğramadığım geldi. Biraz önce sayfalara şöyle bir gözattım. Bir yıl önce, bahçenizi ilk paylaştığınız günlerde uğramışım.
Son mesajınızda saptadığınız hataları çoğumuz yaptık. Siz erken farkedenlerdensiniz. Ben dahil olmak üzere bazılarımız, birkaç yıl sonra bile bitkilerin yerlerini değiştirdik. Daha birkaç ay önce, boyu 4-5 metreyi bulmuş cevizin, iki metreyi geçmiş Tesbih ağacının, üç yıldır kocaman olmuş pembe inci çalısının yerlerini değiştirdim. Tabii yerim vardıda değiştirdim. Olmasaydı sökmek için tercih yapacaktım.
Torf konusundaki yanılgınızı, ilk yılımda fazlasıyla bende yaşadım. Hemde, 70 litrelik çuval pakette olanlarının onlarcasını, gübre niyetine kullandım. Bunu ilk defa sizinle paylaşıyorum. Siz aklıma getirdiğiniz için. Şimdi yazarken bile gülüyorum.:D
Bu saptamaları erken yapabildiğiniz için, gelecek yaza çok daha sade ve renkli bir bahçe fotoğrafları sunacağınıza inanıyorum.
Kolay gelsin. Herşey gönlünüzce olsun.
fikreteren
24-12-2011, 10:23
Sayın kurukk bahçenize bu ikinci olarak gelişim.Güzel çiçekleriniz var.Tohumlarınızı keşke rastgele toprağa değil de özel torf a dikseydiniz.O zaman yabancı ot mu diye şüpheye düşmezsiniz.kolay gelsin.
Sayın kuyrukk;
Sizinle fuarda karşılaşınca, sizin bahçeye uzun zamandır uğramadığım geldi. Biraz önce sayfalara şöyle bir gözattım. Bir yıl önce, bahçenizi ilk paylaştığınız günlerde uğramışım.
Son mesajınızda saptadığınız hataları çoğumuz yaptık. Siz erken farkedenlerdensiniz. Ben dahil olmak üzere bazılarımız, birkaç yıl sonra bile bitkilerin yerlerini değiştirdik. Daha birkaç ay önce, boyu 4-5 metreyi bulmuş cevizin, iki metreyi geçmiş Tesbih ağacının, üç yıldır kocaman olmuş pembe inci çalısının yerlerini değiştirdim. Tabii yerim vardıda değiştirdim. Olmasaydı sökmek için tercih yapacaktım.
Torf konusundaki yanılgınızı, ilk yılımda fazlasıyla bende yaşadım. Hemde, 70 litrelik çuval pakette olanlarının onlarcasını, gübre niyetine kullandım. Bunu ilk defa sizinle paylaşıyorum. Siz aklıma getirdiğiniz için. Şimdi yazarken bile gülüyorum.:D
Bu saptamaları erken yapabildiğiniz için, gelecek yaza çok daha sade ve renkli bir bahçe fotoğrafları sunacağınıza inanıyorum.
Kolay gelsin. Herşey gönlünüzce olsun.
Sayın Orhan Özbilgiç ;
Belli ki herkesin ilk yıllarında yanlışları oluyor. Kendinizinkini paylaştığınız için teşekkürler. Bana cesaret verdiniz :-)
İlk yılda yaptığım yanlışları bu yıl yapmayacağım ama yapılabilecek başka hatalar bulacağımdan da eminim. Kendime verdiğim süre 3 yıl :-)
Sevgiler
Sayın kurukk bahçenize bu ikinci olarak gelişim.Güzel çiçekleriniz var.Tohumlarınızı keşke rastgele toprağa değil de özel torf a dikseydiniz.O zaman yabancı ot mu diye şüpheye düşmezsiniz.kolay gelsin.
Sayın Fikret Eren :
Bahçeme hoş geldiniz.. Her zaman beklerim geldiğinizde bir fincan çay ikram etmek isterim.
Tohumları kendimce özel torflarda hatta derme çatma sera oluşturarak viyollerde büyüttüm. Ama bahçemdeki toprak daha önce hiç işlenmemiş ve etrafta yabani ot tohumlarının oluştuğu ortamlar var. Bir yıldır köklerinden temizleyerek kurtulmaya çalışıyorum. Hatta bahçenin bir bölümü rahat bıraktım ve sadece büyüdükce çim gibi kısaltıyorum :-) Yeşil bir halı gibi oldu sevdim bu halini...
Ama sebzelerin ve çiceklerin olduğu bölgeleri islah etmek için parça parça toprağı yabancı maddelerden derinden temizleyerek köylülerden getirttiğim toprak ve gübreler ile değiştiriyorum. Kendimce hesaplı ve az yorucu bir yöntem. Bu yıl işimin daha kolay olacağını umuyorum.
Ama bir hatam var ki önüne geçemiyorum .. Bahçeme ne bulursam ekiyorum sonrada çok kalabalık ve yorucu oldu diye söküyorum **** yerini değiştiriyorum. İklim koşullarına uygun bitkilerin dikimini tamamladım sayılır. Ama gözüm değişik ve bulunmayan özel türlerde onları da acemiliğim yüzünden ne yazıkki yaşatamıyorum.
Sevgiler ve saygılar.
Yücel Canpolat
24-12-2011, 19:39
Sayın kuyrukk bir yılın sonucunu çok güzel özetlemişsiniz,iş yapılan yerde hata olur yapılmayan yerde hata olmaz biz çalıştıkça hatalarımızı asgariye indirmenin gayreti içindeyiz,ancak,doğa şartları bazen bizim önümüze geçiyor,ehh napalım biz de o'nun la barış içinde yaşayalım:)
Hiç meraklanmayınız bahçeniz bir önceki seneden güzel olacak:)
Sayın kuyrukk bir yılın sonucunu çok güzel özetlemişsiniz,iş yapılan yerde hata olur yapılmayan yerde hata olmaz biz çalıştıkça hatalarımızı asgariye indirmenin gayreti içindeyiz,ancak,doğa şartları bazen bizim önümüze geçiyor,ehh napalım biz de o'nun la barış içinde yaşayalım:)
Hiç meraklanmayınız bahçeniz bir önceki seneden güzel olacak:)
Merhaba Yücel Bey ;
Sizin gibi duayenden bunları duymak inanın moralimi düzeltti.. :-) Çok teşekkürler..
Saygılar
hüseyindeniz
25-12-2011, 08:37
sayın kuyrukk bahçenizi başından beri takip edenlerdenim ilk yıl olmasına rağmen iyi şeyler oldu bahçede,bu yıl sizin için tecrübe oldu önümüzdeki yıl daha güzel olacaktır.ellerinize saglık, yılmayın.hoşçakalın.
Merhabalar.. 8 ay ayrılıktan sonra kavuştuğum bahçemdeki inatla hayatta kalmayı başarmış bitkilerim..
Birkaç mevsimlik çicek acele ile dikilmiş... :rolleyes:
Yine resim yükleme konusunda beceriksizliğimi gösterdim galiba.. :)
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.