View Full Version : Orkidelerin alternatif yetiştirme yöntemleri
Hydrosuccess
30-10-2010, 13:28
Forumun Orkide bölümünde 4 yıldır yetiştirme yöntemleri ile ilgili ''klasik '' yöntem dışında anlamlı ve devamlılık gösteren bir tartışma oluşmamış.''Klasik'' diyebileceğimiz ve çoğu türde kullanılan, uygun saksı harcı/belirli aralarla sulama rejimi ve belirli süre sonra saksı değişimi şeklinde özetlenebilecek yöntemin başarısı tartışılmaz.Ancak bu yöntemin hobiye yeni başlayanlar için yeterince kolay algılanır ve uygulanabilir/devam ettirilebilir olmadığı da forum sayfalarına yansıyan mesajlardan görülüyor.Bu sorunu aşmak veya yeni yetiştirme yöntemleri geliştirmek için forumda yeterince çaba da gösterilememiş durumda. Oysa alternatif yetiştirme yöntemleri diğer birçok bitki ailesine göre Orkidelerde daha fazla ilgi uyandırmış. İnternette değişik uygulamalar ile ilgili çok başarılı sonuçlar hatta patentli yöntemler mevcut.
Alternatif yetiştirme yöntemleri ile ilgili sahip olunan bilgileri paylaşmak, olası yöntemleri tartışmak için bu konu başlığının uygun olacağını düşünüyorum.
Konuyu açmışken bildiklerinizi de yazsaydınız...
Hydrosuccess
30-10-2010, 15:19
Orkideler ve yetiştirme yöntemleri hakkında benden tecrübeli ve bilgi sahibi forum üyeleri olduğuna inanıyorum.Özellikle forumun bu bölümünde bir dinamizm eksikliği görülüyor.Belirli bir süre konuya katkı yapılmaz ise çok sınırlı tecrübe ve bilgimi paylaşmak zorunlu ve uygun olur sayın malina.
İnternette değişik uygulamalar ile ilgili çok başarılı sonuçlar hatta patentli yöntemler mevcut.
diye yazdığınız için söyledim. Yani biraz bilginiz var... En azından linklerini yazabilirsiniz.
Sizden tecrübeli olanlar yazsın diye beklemeyin. İsterlerse onlar da katılırlar...
Hydrosuccess
30-10-2010, 15:57
Bu konuyu açma amacım sadece kısıtlı bilgimi paylaşmak değil bir tartışma ortamını başlatmak.Hatta böyle bir yöntem değişikliğinin olamayacağının iddia edilmesi bile olumlu anlamda dinamizm yaratır diye düşünüyorum.Öncelikle veya sadece ilgili uygulamalara ait linklerin verilmesi sistematik yaklaşım açısından uygun olmaz.Konu ilerlediğinde mutlaka paylaşılır veya arama motoruna ilgili sözcükleri yazanlar rahatlıkla kendileri de ulaşabilirler.Açıkçası bu konu başlığı benim deneyimimin ötesinde zaten olmalıydı.Açılan her konu başlığında mutlaka başlangıçta tecrübe/bilgi paylaşımı zorunlu değil.Bir konunun merak edilmesi veya tartışmaya açılması (entellektüel anlamda provokatif) da gerekçe oluşturabilir.Kuşkusuz istemeyen katılmayacaktır ama tecrübeliler de katılmayacaklarsa zaten bir gelişme beklemek sanırım zor olur.Konu başlığı benim sınırlı olacak katkımın ötesinde kendi başına çok heyecan verici ve provokatif (dinamizm oluşturucu anlamda) Sanırım karar vermek için erken davranıyoruz sayın malina.
Ben büyük bir merakla bekliyorum.Elimde 3 ayrı renk catt orkide var.1-2 senedir bende bir türlü açmadılar.Başarılı sonuçlar veren bu bilgileri verirseniz çok memnun oluruz.Diğer türlerde çok güzel bilgi paylaşımınız var.
Şimdiden teşekkürler.
Saygılar.
Küba' da bir orkide serası gezmiştim. Çok çeşitli orkideler vardı. Bazıları yerde kumlu bir toprakta normal olarak ekilmişti. Çoğunluk, çürümeye başlamış odun parçalarına sarılmıştı. Oranın iklimi sıcak va çok nemli. Aslında sıcak ve nemli iklimde olanlar deneyebilir.
177727
177728
177729
177730
Hydroton ' u deneyenler var .
Acemiler için özellikle belki elde edilmesi ve bakımının kolay yapılabileceği bir yol .
177731
Epey de sağlıklı bitkiler ;)
177732
Ben de düşünmeye başladım , o kabuk , şu yosun demektense ...
Biraz da işin kolayına kaçmak belki .
Palmiyelerin üzerindekiler de orkide.
177733
EpiWeb adındaki substrat hakında daha önce de biryerde yazmıştım .
177736
Otomatık sulama sağlayan düzeneklerle birlikte çok güzel sonuçlar elde edilmiş ;)
177737
:)
177738
http://www.google.com.tr/imgres?imgurl=http://farm3.static.flickr.com/2462/3576111843_edac855faa.jpg&imgrefurl=http://flickr.com/photos/16218792%40N08/3576111843&usg=__Tpo8gNdh9l2e-ZYToGnniJ9I0uk=&h=500&w=333&sz=128&hl=tr&start=73&zoom=0&tbnid=UrvcmLc96bPRvM:&tbnh=130&tbnw=87&prev=/images%3Fq%3DOrchids%2BEpiWeb%26um%3D1%26hl%3Dtr%2 6sa%3DN%26rls%3Dcom.microsoft:tr:IE-SearchBox%26rlz%3D1I7MOOI_tr%26biw%3D1345%26bih%3D 574%26tbs%3Disch:10%2C1292&um=1&itbs=1&iact=hc&vpx=458&vpy=227&dur=440&hovh=130&hovw=87&tx=60&ty=53&ei=kqvMTLmBBsKSjAeyx-3WBw&oei=gqvMTOq3F9CRjAen29DWBw&esq=4&page=4&ndsp=24&ved=1t:429,r:2,s:73&biw=1345&bih=574
Hydroton şu an elimde var.Mevcut orkidemin birini denemek için bu gün harcını değiştirecem.Resimde tam göremedim.Sanırım sadece Hydroton kullanmış.
Son resimdeki düzenek ilginç.Güzel bir çalışma olmuş.
Hydrosuccess
31-10-2010, 13:49
Orkideler (Orchidaceae ailesi) tüm kıtalarda tropikal ve kutup dairesine kadar ılıman bölgelerde yayılım gösteren (Asteraceae ailesinden sonra en fazla türe sahip) yaklaşık 25 000 tür içeriyor.Sanırım daha çok süs bitkisi olarak kullanılan ağırlıkla epifit tropikal türleri irdelememiz daha uygun olacak.Hatta öncelikle Türkiyede en kolay bulunan ve tanınan Phal. hibridlerinin yetiştirme yöntemlerini tartışmak çoğu hobici için daha yararlı olur.En büyük problem de aslında en kolay olan bu türde yaşanıyor.(Başlangıç bitkisi olduğu için)
Sayın agözce, paylaştığınız görseller ve anlatımınız alternatif yöntemlerin aslında alternatif olmaktan çok doğal olacağını düşündürüyor.Uygun ısı,ışık,nem koşullarının kontrollü olarak sağlandığı ortamlarda epifitik bitkileri (Orkideler de dahil) yetiştirmek için toprağa gerek yok.Yapılması gereken bunu pratik ve koşulları yeterince sağlayacak evde kullanılabilecek bir sisteme dönüştürmek.
Bu arada fotoğraflarda çiçekleri görülen Anthurium andreanum da aslında epifit ve muhtemelen bu serada zeminde bahsettiğiniz gibi kökleri açıkta yaşıyor.Bu bitkiyi durgun su kültürünün modifikasyonu ''water culture'' metodu ile kökleri tamamen suda yaşatıyor ve çiçeklendiriyorum.Epifit orkidelerde de pot in pot, S/H ,water culture uygulamaları, saksıda inorganik materyal kullanımı ile uzun süreli başarılı çalışmalar yapılıyor.
Klasik yöntemin epifit orkidelerde yarattığı en önemli problem kök bölgesinde nem oranının düzensiz olması ve organik içeriğin kendisi.Kök bölgesinde yeterli nem ve aerasyonu sağlayan ve tercihen inorganik, bitkiyi destekleyici her materyal alternatif oluşturuyor.Sayın jezebelin paylaştığı Hydroton, Epiweb (İsveç üretimi ve henüz yaygın değil ancak potansiyeli yüksek.Hoyalarda da kullanıldığını biliyorum.) halen orkide yetiştirmede kullanılıyor.Başka alternatifler de önerilmekte veya denenebilir.Daha da alternatif olarak düşünülürse katı materyalden vazgeçip suda/yüksek nem oranı ile kökler havada yetiştirme yöntemleri de sözkonusu.Kişisel tecrübelerimi görselleri ile burada paylaşacağım.Ancak yöntemi sadece saksıda inorganik materyal kullanımı ile sınırlamamak gerekli.Yöntem değişikliği uygulama tekniklerini ve yeni sistem kurulmasını da içeriyor.(paradigma değişimi)Ayrıca diğer bitkilerden farklı olarak (kişisel tecrübem de aynı yönde) orkidelerde transfer şoku ve problemlerin daha fazla yaşandığını belirtmeliyim.
...Ayrıca diğer bitkilerden farklı olarak (kişisel tecrübem de aynı yönde) orkidelerde transfer şoku ve problemlerin daha fazla yaşandığını belirtmeliyim.
Evet rodoslu arkadaşımız sapasağlam bitkisine bu sitede saksı değişimi önerildiği için kaybetmiş bulunuyor .
Mevcut saksıda belki yıllarca mutlu mesut yaşayacakken , saksı değişimi ,
varolan mikroiklimi bozduğundan mı bilinmez bitkinin ölümüne yol açmış .
Hepimizin bildiği gibi aynı saksıda ömür boyu yaşayabilirler , substratın rolü sadece destek ise bunu inert ( bitkiyle veya çevresel etmenlerle tepkimeye girmeyen madde ) malzeme ile sağlarsak çürüme veya mantar gelişimi olmaz .
Yani zır acemi birinin düşüncesi bu , yanılıyor da olabilirim .
Sn jezebel;
Siz hydrotonu ne zamandır kullanıyorsunuz? Bitki çok sağlıklı görünüyor, bu konuda biraz daha ayrıntılı bilgi verirseniz sevineceğim, hydroton kullanmaya başladıktan sonra sulama şekliniz değişti mi mesela?
Bu substrat tartışması, orkideyi seven fakat benim gibi profesyonel olmayan insanlar için belki de gerçekten bir çözümü getirecek.
Hydrosuccess
31-10-2010, 14:41
Bitkiler ve kökleri ortam değişimini hissetmekte ve buna bir şekilde tepki göstermekte.Bu transfer şoku olarak adlandırılır.Bitki bu dönemde dış etkenlere duyarlı hale gelir,direnç sistemi zayıflar ya da çöker.Aktarılan ortam uygun değilse bitkinin kaybı kaçınılmazdır Orkide gibi nispeten pahalı bitkilerde denemeleri değerli/stabil bitkilerde yapmak yaşanacak sonuçlar nedeniyle moral bozukluğuna neden olabilir .Orkidelerde görünüşte kökleri substrattan temizleyip katı ortam materyaline transfer etmek kolay ancak problem bitkinin bu değişimi olumsuz stress olarak algılamasında.Transfer sonrası Orkidelerde yaprak,kısmi veya total kök kaybı kaçınılmaz.Bu aşamada kök bölgesindeki uygunsuz ortam çürümeye yolaçabiliyor ve bitki kaybediliyor.İnert madde kullanımı bakterial/fungal aktiviteyi azalttığı için avantajlı. Ancak materyal mutlaka kök bölgesinde yeterince havalanmayı sağlayacak özellikte olmalı. Anaerobik (havasız ) ortam oluşması kesinlikle bitki kaybına neden olur.Unutulmamalı ki doğasında epifitik orkide kökleri ağaç gövdeleri üzerinde açıkta duruyor.Ben son bir yıl içinde 4 Phalaenopsis hibridi iç içe saksı yöntemi ve inert materyalli saksı kültürüne başarı ile geçirdim.Daha önce benzeri çalışma yaptığım yüzlerce başka bitkiden daha fazla zorlandığımı belirtmeliyim.Bu bitkilerin gelişimleri ve şu anki durumlarını toparlayıp buradan paylaşacağım.Ancak tekrar değerli orkideler için acele edilmemesini öneririm.
Sevgili rodoslu ben sizden bile acemiyim aslında .;)
Biraz araştırıyorum , bilgi ediniyorum , onu da burada azcık paylalştım .
Resimler netten , ben henüz karar veremiyorum yapacaklarım konusunda .
Yabancı orkide siteilrine bakın orada insanlar konuşuyor , soruyor , yanıt alıyorlar ve deniyorlar .
Ve Sn. Hydrosuccess ' e katılıyorum , küçük ve ucuz bitkiler ve küçük taneli Hydrotonla başlayabilirsiniz .
Kolay gelsin .
Evet denemekte fayda var, bir yavru orkideyi bunun için ayıracağım..Yavru orkidelerin kökleri 5 cm.e ulaşınca ayrımakta fayda var demişti Swetlana.
Hydroton'u yapı marketlerde bulabilirim sanıyorum...
Hydrosuccess
31-10-2010, 16:51
Bir bitkinin (burada sözkonusu olan Phal.) yeni ortama uyum sağladığına karar verebilmek için kısa orta ve uzun vadeli değerlendirmelere ihtiyaç var.Kısa vadede bitki transfer sonrası hayatta kalabilmeli, devamını engelleyecek düzeyde ve hızla yaprak/kök kaybı yaşamamalıdır.Kısa vadeli değerlendirme için süre herhalde 1 ayı geçmemelidir Orta vadede bitki hayatiyetini sürdürebilmeli devamını engelleyecek düzeyde yaprak/kök kaybı yaşamamalı, aksine vejetatif (yeni yaprak ve kök) ve jeneratif (çiçeklenme) gelişim gösterebilmelidir.Orta vadeli değerlendirme için süre çok yıllık bitki olan Phalaenopsis'de her halde bir siklus yani 2 çiçeklenme arası (1 yıldan az) olmalıdır.Uzun vadeli değerlendirmede ise bitki uzun yıllar hayatiyetini, vejetatif ve jeneratif gelişimini devam ettirmelidir.Yeterince bitkide değerlendirme sonuçları olumlu olursa yetiştirme yönteminin başarısından bahsetmek mümkün olabilir ve teknik standardize edilebilir.
Benim kişisel tecrübem az sayıda bitkiye dayanıyor ve ancak kısa/orta süreli değerlendirme yapabildim.Uzun süreli değerlendirme için yıllara ihtiyacımız var.Ancak elde ettiğim sonuçlar umut verici, yüz güldürücü.Ayrıca uygulamanın klasik yöntemden çok daha kolay olduğunu belirtmeliyim. Dört bitkinin de gelişimini ayrı ayrı paylaşmak uygun olacak.
Hydrosuccess
31-10-2010, 17:47
Bu bitkiyi geçen kış sonunda bir yapı marketin indirim reyonundan aldım.Bitki bir süredir (1-2 hafta?) markette satışı bekliyor olmalı.Bu arada bitkinin çiçekleri dökülmüş ve çiçek sapı uygun seviyeden kesilmişti.İçinde bulunduğu yarı şeffaf kaptan inceleyebildiğim kadarı ile kökler ve yapraklar iyi durumdaydı.Kökleri içinde bulunduğu substrattan temizlediğimde ciddi bir kök çürümesi olmadığını gözlemledim. Bitkiyi vakit geçirmeden iç içe saksı yöntemi ile (konu ile ilgili ayrıntılı bilgi Hoya başlığında yeralmakta) diatomit içeren katı ortam kültürüne aktardım.Bu çalışmanın en kolay bölümüydü. Kısa süreli değerlendirmede bitki sadece alttan bir yaprak kaybetti.Görülebilen köklerde kayıp olmadı.Yapraklarda tonus kaybı (gevşeme) olmadı.Bu gözlem bitkinin hemen su absorbsyonunu (emilim) gerçekleştirebildiğini göstermektedir.Bu dönemde standardize tekniğimden farklı olarak su değişimini daha sık gerçekleştirdim.Orkidelerde transfer şokunda ciddi oranda toksik fenol salgılanmakta. (Koklandığında hissedilebiliyor)Vejetatif gelişim başlayana kadar içme suyu ile su değişimlerine araları giderek uzatarak devam ettim.1 aydan kısa sürede yeni yaprak çıkışı başladı ve 1/4 dozda içme suyu ile hazırlanmış besin eriyiği ile uygulamaya devam ettim.(Diğer tüm bitkilerimde çeşme suyu kullandığımı belirtmeliyim.)Orta vadede (iç kap şeffaf olmadığından) diatomit içindeki köklerin durumunu bilemiyorum ancak dışarıdan görülen köklerde kayıplar başladı.Bu arada bitkinin büyük ve sert yeni yapraklar çıkarmaya başladığını belirtmeliyim. Bitki baharda önce varolan çiçek sapından kısa süre sonra da yeni bir çiçek sapı vererek çiçeklerini açtı.Ben de çiçeklerin rengini görmüş oldum.(Bu hibridin adını bilen var mı ?)Çiçekler normal süre (yaklaşık 2 ay ) açık kaldı.
Bitki yaz aylarında daha yavaş gelişim gösterdi.Az sayıda yaprak ve hava kökü oluşturdu.(Sabah 1-2 saat güneş alan pencereye yakın bir yerde duruyor ve oda içinde nem oranı çok yüksek değil.)Bitkinin yapraklarına asla su püskürtmedim hatta yapraklar biraz tozlu.Phal. hibridleri fitosferde (yaprak çevresinde) yüksek nem istemiyor.Her yerde yaygın olarak yetiştirilebilmesinin en önemli nedeni de az nemde yaşayabilmesi.Ancak rizosfer(kök bölgesi) için aynı şeyi söylemek mümkün değil.Bitki doğasında su gereksinimini havanın nemi ve üzerinden akan yağmur suyundan karşıladığı için kök bölgesinde nem korunmalı.
Halen bitkinin üzerinde bir tanesi 25 cm uzunlukta 12 yaprak var ve yeni çiçek sapı da oluştu.Orta vadeli değerlendirmede yöntem bitkinin doğası ile uygunluk göstermiş ve başarılı denebilir.
Bitkinin en son genel görünümü,2010 baharındaki çiçeklenme,yaprak/kök detayları ve yeni çiçek sapı.
Orkideniz o kadar memnun ki size çiçek açarak cevap vermiş.Bitkilerde yeni düzene alışmaya çalışıyorlar.Sadece biraz zamana ihtiyaç var galiba.Güzel bir paylaşım teşekkür ederiz.Sormadan geçemiycem arka fon çok güzel ve keman var.Güzel bir fotoğraf olmuş.Kemanı siz mi çalıyorsunuz.:)
Şu an için elimde diatomit yok.İlk çalışmamı phal. ile yapmak istiyorum.Resimlerle paylaşırım.
Hydrosuccess
31-10-2010, 18:40
Teşekkürler sayın Oğuzhan,kemanı aile içinde çalan var benim maalesef müziğe yeteneğim yok.Paylaştığınız görselde bitkinin nasıl bakıldığını açıkçası anlayamadım.Yandan açıklıkları olan alttan deliği olup olmadığını anlayamadığım saksıda nemin korunması zor görülüyor.Saksı altlığındaki alg besin eriyiğinin buraya ulaştığını gösteriyor ancak bu altlık çok sığ.Sık sık sulama yapılarak bitkinin gereksinimleri karşılanabilir ancak pek pratik görülmüyor.Açıkçası pek tercih etmeyeceğim bir uygulama.
Evet pek pratik görünmüyor.Devamlı sulanması gereken bir düzenek.Kök yapısıda pek sağlıklı görünmüyor.
Sayın Hydrosuccess, diatomit ile sonuçlar başarılı olmuş görünüyor. En azından köklerde çürük olsa bile yeni kök oluşumları var, yapraklar çok sağlıklı görünüyor ve çiçek de açıyor bitki. İlk hydroton'u keşfettiğim zaman acaba orkidelerim için kullanılabilinir mi diye sormuştum, kesinlikle tavsiye etmemişlerdi, ben de bu bitkilerde çok acemi olduğum için ellemeye korkmuş normal orkide harcı alıp çürüyen kökleri temizleyip tarçın tozu dökmüştüm kesip temizlediğim köklerin üstüne ve yeni bir harca almıştım. Kaybım olmadı orkidelerde sağlıklıca büyüyorlar da ama sizin bu tekniğinizi denemek ( en azından denemek ) gerektiğini düşünüyorum artık. Çalışmalarınızı paylaştığınız için çok teşekkür ederim, cesaret veriyorsunuz... Sizin orkidenizin türü de tam emin olamamakla birlikte Phalaenopsis champion girl olduğunu düşünüyorum.
http://www.paramountorchids.com/jpg/Phal%20Champion%20Girl1.jpg
Hydrosuccess
01-11-2010, 16:54
Sayın İlkin, orkidelerde transfer şoku kaçınılamaz bir durum.Benim bitkimde gördüğünüz kök kayıpları Hydroton kullananlarda da mutlaka oluyor.Ancak bunu gövdeye yayılan bir çürüme olarak düşünmemek lazım.Bitki eski ortama uyum sağlayan köklerinden kısmen veya tamamen vazgeçiyor ve yeni ortama uygun kökler oluşturuyor.Bu süreçte bitki, ortam uygun değilse gövde çürümesine duyarlı hale geliyor.Inorganik ve havalanmayı sağlayan materyaller (Hydroton, diatomit vb.) bu aşamada organik olanlara göre avantajlı.Kök kaybı/yenilerinin gelişimi sırasında bitki kısmi yaprak kayıpları da yaşıyor.
Topraksız yetiştirme yöntemlerinin dünyada en yaygın olarak kullanıldığı bitki grubunun Orkideler olduğunu belirtmeliyim. Sanırım sizin deneme isteğinizi engelleyen sınırlayıcı bir eksik bilgilendirme/yaklaşım olmuş.Katı ortam materyali olarak sıklıkla Hydroton kullanılıyor ve kesinlikle başarılı.Diatomit tamamen kişisel tercihim ve Hydrotona göre artıları olduğunu düşünüyorum.Yine de birileri Hydrotonu denerse açıkçası sonuçlarını çok merak edeceğimi belirtmeliyim.
Phal. adlandırmanız doğru görünüyor.Bendekinin detayını da paylaşıyorum.Çok teşekkür ederim.
Asya_lotus
01-11-2010, 20:43
Teşekkürler sayın Oğuzhan,kemanı aile içinde çalan var benim maalesef müziğe yeteneğim yok.Paylaştığınız görselde bitkinin nasıl bakıldığını açıkçası anlayamadım.Yandan açıklıkları olan alttan deliği olup olmadığını anlayamadığım saksıda nemin korunması zor görülüyor.Saksı altlığındaki alg besin eriyiğinin buraya ulaştığını gösteriyor ancak bu altlık çok sığ.Sık sık sulama yapılarak bitkinin gereksinimleri karşılanabilir ancak pek pratik görülmüyor.Açıkçası pek tercih etmeyeceğim bir uygulama.
Bir çok araştırma yaptım internette, ve bu tür saksılara orkideler ekmeye Taylan da popüler izlenir. Ben de, açıkçası, karar verdim - bu tür saksılara büyük çok kısmını kendim orkideler ekmeye. Orkideler çogu, 5-6 ay boyunca bu tür saksılarda ve çok iyi görünüyolar. Bu da netten fotograflar:
Asya_lotus
01-11-2010, 20:57
Sizin orkidenizin türü de tam emin olamamakla birlikte Phalaenopsis champion girl olduğunu düşünüyorum.
http://www.paramountorchids.com/jpg/Phal%20Champion%20Girl1.jpg
Sizi verdiginizde linkte orkide alt sepaliyalardan noktalar vardır, labellum da başka bir şeklidir.
Hydrosuccess
01-11-2010, 21:51
Sayın Swetlana, o saksılar yüksek nem ve sıcaklığın nerdeyse tüm yıl devam ettiği ülkelerde köklerin kurumadan kalabilmesini sağlayacak Tayland gibi tropikal iklime sahip ülkelerde kullanılabilir.Türkiyede kullanımı riskli olabilir diye düşünüyorum. Açıkçası benim denediğim yöntem ile de uygunluk göstermiyor.
İsim ile ilgili sizin düşüncenizi de alabilir miyim ? Bu kadar küçük değişiklik ile isim de farklı olabiliyor mu ? (25 000 türe karşılık 100 000 kültivar geliştirildiği söyleniyor.Haklı olabilirsiniz.)
Hydrosuccess
02-11-2010, 17:25
Bu bitkiyi 2010 baharında çiçek sapı üzerinde ve kısmen açmışken aldım ve hemen topraksız ortama transfer ettim.Bitki erken dönemde görülür bir transfer şoku yaşamadı.Çiçeklerin tümü açıldı ve yaprak kaybı olmadı.Ancak yeni bir çiçeklenme göstermeyen bitki yaz boyunca sağlıklı ve oldukça büyük kalın/sert yapraklar oluşturdu.Yarı şeffaf bir iç kaba aktardığım bitkide orta dönemde belirgin yeni kök oluşumu gerçekleşti.Batıya bakan pencereden 2 -3 saat buzlu cam arkasından güneş ışığı alan bitki yüksek nemli ortamda bulunduğundan (banyo) uzun hava kökleri geliştirdi.Ekim ayı ile birlikte çiçek sapı oluşumu bitkinin sisteme tam uyum sağladığını gösteriyor.Bu bitkinin bakımı da ortalama 10 günde bir besin eriyiğinin eklenmesi ve genel gözlem ile sınırlı.Besin eriyiğine temas eden köklerde hiç çürüme olmadığı gibi bitki bu zona uzanan yeni kökler de oluşturdu.Eski köklerde kaybın sınırlı kaldığını düşünüyorum.
Çok sağlıklı görünüyor, emeğinize sağlık.
Yosun var gibi, ilerde bu bir sorun oluşturabilir mi?
Sayın swetlana;
Orkide konusundaki tecrübenizi biliyorum. Bu tip saksıları denediğinizi öğrenmek ii oldu.
Peki substrat olarak neyi tercih ediyorsunuz.Lütfen bu konuda da tecrübelerinizi paylaşın bizimle..
Sevgiler.
Hydrosuccess
02-11-2010, 18:52
Sayın Maki01, yosun sadece ışık gören yerde yani iç kabın iç yüzü ile sınırlı.Doğasında da orkide kökleri açıkta ışık alıyorlar ve nem olduğunda (Genellikle de nem oranı düşük değil ve olmamalı) köklerin üzerinde, çevresinde alg oluşuyor. Yani alg orkidenin doğasına uygun problem yaratmıyor.Hatta daha sonra bahsedeceğim ''water culture'' uygulamalarında algler orkidenin köklerinin hayatiyeti için gerekli.
Hydrosuccess
03-11-2010, 17:14
Bu bitkiyi de 2. bitki ile eş zamanlı aldım.Üzerinde açmak üzere çiçekleri olan 2 çiçek sapı vardı.Bitki yer değişimi ve transferden çok olumsuz etkilendi 1 hafta içinde çiçekler kurudu ve yaprak kayıpları oldu.Sadece 2 yaprağı kalan bitki usulüne uygun kesilen saplardan tekrar çiçek verdi.Görsellerini paylaştığım çiçeklerin tamamı açıldı ve yaklaşık 2 ay bitki üzerinde kaldı.Bitki orta dönemde kök kayıpları nedeniyle sadece nispeten küçük 3 yaprak geliştirebildi.İçinde bulunduğu kap sayesinde görülebilen yeni gelişmiş tek kök mevcut.(Muhtemelen göremediğimiz kök gelişimi de olmalı çünkü bitki diatomit içinde sabit bir şekilde duruyor.)Henüz çiçek sapı oluşturmamış olan bu bitkinin yeni kök ve dolayısıyla yaprak gelişimi için süreye ihtiyacı olduğunu düşünüyorum.Aynı sulama rejimini altta 1.5 cm derinlikte saksı altlığında sürekli besin eriyiği bulundurarak uyguluyorum.
Sayın Hydrosuccess çiçekli olarak bir phalenopsis türü aldığım zaman onu ben direk pencere kenarına almıyorum. İlk aldığım orkide'nin çiçekleri tam 7,5 ay üstünde kaldı. (herhalde hep böyle kalacak diye düşünmeye başlamıştım. Gelip giden de aynı bitkiyi aynı şekilde görünce inanamıyor gerçek değil herhalde bu diyordu.) Yaptığımın doğruluğundan tam emin olamamakla birlikte bitki yer değişiminde şok yaşamasın diye bol ışık alan bir yere onu koymamak zannederim daha sağlıklı oluyor. Çiçekler solup döküldükten sonra daha aydınlık bir yere aldım. Şuanda bitki gelişimi gayet iyi ve bol bol yaprak çıkartıyor...
Sayın Hydrosuccess
Öncelikle deneyimlerinizi bizlerle paylaştığınız için çok teşekkürler. Orkidemizi yetiştirirken diatomit ya da hydrotonu ne kadar sürede yenilememiz gerekecek?
Hydrosuccess
04-11-2010, 14:03
Sayın İlkin,7.5 ay....inanılmaz uzun bir süre.Bu türler yılda iki kez çiçek açtığından teorik olarak tüm yıl çiçek görmek mümkün olabilir.Saksı kültüründe başarınızın bir göstergesi.Tebrik ediyorum.Mevsimi geldiği için umarım bitkiniz yeniden çiçek verir.Phal.lerde gündüz sıcaklıklarının düşüşü çiçeklenmeyi başlatır.
Hydrosuccess
04-11-2010, 14:08
Sayın flame,topraksız yetiştirme yöntemlerinde kullanılan katı ortam materyalleri inert ve inorganik seçilmeli.Kullanılan ve teorik olarak alternatif tüm materyallerin ömrü sınırsızdır.Yenileme gerekliliği yoktur.Yöntemin önemli bir avantajını oluşturmaktadır.
Bu yöntem bizler için gerçekten çok büyük bir avantaj. Tekrar değerli bilgilerinizi ve deneyimlerinizi paylaştığınız için çok teşekkür ediyorum size.
Hydrosuccess
04-11-2010, 17:10
Başarılar dilerim sayın flame.
Sayın Hydrosuccess, yönteminizi bizimle paylaştığınız için çok teşekür ederim.
Yıllardır açmayan orkidemde ve bir kaç hoya da bende deneyeceğim.
Sistem çok basit görünüyor ama, sürekli kontrol gerektiriyor sanırım.
Bir-iki hafta evden uzaklaştığımız zaman ne olacak, bunun bir çözümü var mı?
Normalde saksıdaki hoyalara bir şey olmuyor.
Hydrosuccess
04-11-2010, 18:56
Sayın agozce, Hoyalar 1 hafta kalıyor.2 hafta gibi bir sürede Hoyalarda kayıp olacaktır.Orkidelerin su tüketimi Hoyalara göre düşük bu nedenle 2 haftayı geçen sürelerde bile ciddi bir zarar göreceklerini düşünmüyorum.Hiç bir sistem mükemmel değildir. Benim uygulamamda gözlemin devamlılığı zorunlu.Ancak akıllı valf sistemi ile entegre edilirse sürekli değil ama 1 ayı geçen süreler ile otomasyonu sağlamak mümkün olabilir.Henüz ihtiyacım olmadığı için üzerinde düşünmediğim bir konu.
Asya_lotus
04-11-2010, 20:12
Sayın swetlana;
Orkide konusundaki tecrübenizi biliyorum. Bu tip saksıları denediğinizi öğrenmek ii oldu.
Peki substrat olarak neyi tercih ediyorsunuz.Lütfen bu konuda da tecrübelerinizi paylaşın bizimle..
Sevgiler.
Sevgili rodoslu! Bu tip saksılar ben sadece kendim orkideler için seçtim. Çok farklı saksılar senelerce denedim orkideler için, bu tip saksılar en önemli avantaji - kökleri sulama sonrasında nem kazanıyor, ama pot duvarlarda delikler sayesinde - kökleri çabuk kuruyolar, bundan nedeniyle kök çürüklüğü riskini azaltır, yazın saksı içinde kökler daha serin ortamında olacaktır. Substrat her tür orkidelere - farklı karışım hazırlıyom.
Asya_lotus
04-11-2010, 21:45
Sayın Swetlana, o saksılar yüksek nem ve sıcaklığın nerdeyse tüm yıl devam ettiği ülkelerde köklerin kurumadan kalabilmesini sağlayacak Tayland gibi tropikal iklime sahip ülkelerde kullanılabilir.Türkiyede kullanımı riskli olabilir diye düşünüyorum. Açıkçası benim denediğim yöntem ile de uygunluk göstermiyor.
Sayın Hydrosuccess! Bu da bir örnek olarak: Neofinetiya falcata birinci foto da 6 ay önce, ve bugünkü durumu:
Sevgili rodoslu! Bu tip saksılar ben sadece kendim orkideler için seçtim. Çok farklı saksılar senelerce denedim orkideler için, bu tip saksılar en önemli avantaji - kökleri sulama sonrasında nem kazanıyor, ama pot duvarlarda delikler sayesinde - kökleri çabuk kuruyolar, bundan nedeniyle kök çürüklüğü riskini azaltır, yazın saksı içinde kökler daha serin ortamında olacaktır. Substrat her tür orkidelere - farklı karışım hazırlıyom.
Bir yapımarkette gördüm bugün ve bir tane aldım bu saksılardan..Deneyeceğim...
Phalenopsisler için ne tür substrat tercih ediyorsunuz?
Asya_lotus
04-11-2010, 22:38
Bir yapımarkette gördüm bugün ve bir tane aldım bu saksılardan..Deneyeceğim...
Phalenopsisler için ne tür substrat tercih ediyorsunuz?
Kokopeat veya çam kabuklar rahat kullanabilirsiniz.
thisisme
05-11-2010, 00:08
Sayın Hydrosuccess, ne tür bir besin eriyiği kullanıyorsunuz?
Hydrosuccess
05-11-2010, 14:32
Sayın thisisme, besin eriyiği ile ilgili hem bu başlıkta hem de geniş olarak Hoyaların topraksız ortamlarda yetiştirilmesi başlığında yeterli bilgi paylaşımında bulundum.Tekrar incelerseniz yararlanacağınıza inanıyorum.
Sayın Asya lotus, öncelikle paylaştığınız görsellerdeki bitki size aitse çok beğendim tebrik ederim.Ancak görüldüğü kadarı ile bitki bir karışım (çam kabuğu cocopeat vb.) içinde yeralıyor.Alternatif bir yetiştirme yöntemi değil de sadece alternatif bir saksıdan bahsetmek mümkün yani bu konu başlığı ile ilgili görülmüyor.Sayın Oğuzhan'ın 23 numaralı mesajında paylaştığı görselde benzeri bir saksıda bitki Hydroton içinde yani topraksız ortamdaydı.Bu nedenle bu konu başlığında üzerinde tartışmaya değer buldum.Açıkçası bu başlıkta katılım klasik yöntemle bakılan başarılı bitkileri paylaşmak değil alternatif yöntemle yetiştirme çabalarının tartışılması yönünde olmalı. Örneğin ben de en son tanıttığım Phal.'de nelerin iyi gitmediğini göstermeye çalıştım.Konunun sınırlarını anlaşılır bir şekilde çizdiğimi umuyorum.
Asya_lotus
05-11-2010, 18:17
Sayın Asya lotus, öncelikle paylaştığınız görsellerdeki bitki size aitse çok beğendim tebrik ederim..
Sayın Hydrosuccess, Siz 30 mesajında yazdınız - bu tür saksılar iyi görünmüyosunuz, sadece o açısından ben örnek olarak kendime ait saksıyı gösterdim, substrat degil. Teşekkürler.
Hydrosuccess
05-11-2010, 18:43
Sayın Asya lotus, bu saksı tipinin klasik substratlı yöntemde başarılı olduğunu sizin de paylaştığınız görsellerin yardımı ile ( çok iyi gelişmiş tekrar tebrik etmem uygun olur) kabul etmemiz gerekiyor.Ancak sürekli yüksek nemin korunduğu topraksız yetiştirme/katı ortam kültürü ile uygunluk göstermez.Biz kökleri çevreleyen katı ortam materyalinin kurumasını değil kurumamasını amaçlıyoruz.Kök çürümesinin temel nedeni yüksek ve sürekli nem değildir (Orkide kökleri tropikal yağmur ormanlarında uzun süreler ile yüksek nemli ortamda kalmaya uygun yapıdadır.) kullanılan organik substratın uzun süre nemli ortamda kalmasıdır.Kök çürümesi organik maddelerin bozulmasına bağlı olarak gelişir.
Sayın Asya lotus, orkidemin adının ne olmadığı ile ilgili görüşünüzü öğrendim ancak ne olduğu ile ilgili düşüncenizi de paylaşabilir misiniz? Şimdiden teşekkür ederim.
Sayın Hydrosuccess, değerli bilgileriniz için bir kez daha teşekür ederim.
Hydrosuccess
06-11-2010, 16:47
Bu bitkiyi 2009 baharında üzerinde açmak üzere olan çiçekleri ile aldım ve diğerlerinden farklı olarak saksıya diatomite diktim.Bitki ilk fotoğrafta da görüldüğü gibi erken dönemde transfer şoku yaşamadı.Çiçeklerini tam olarak açan ve makul süre ile yaşatan bitki yaprak kaybı da göstermedi.Yaz aylarında beklenilen kök kayıpları ile birlikte yeni kök ve yaprak gelişimi devam etti.Bitkinin sulamasına sürekli 1/2 -tam doz sıvı gübreli su ile ve diatomit sürekli ıslak kalacak şekilde devam ediyorum. Nem oranı düşük, dolaylı olarak aydınlanan bir ortamda bulunan bitki hava kökü oluşturmadı.Henüz çiçek sapı oluşumu izlenmiyor.Bitkinin gelişimi diatomitin klasik organik içerikli saksı harçları yerine de ve değiştirme gereksinimi olmadan kullanılabileceğini düşündürmekte. Uzun süreli değerlendirmeye ihtiyaç var diye düşünüyorum.
Hydrosuccess
26-11-2010, 21:31
Mevsiminde gelişim gösteren bir çiçek sapının görseli açıkçası pek ilginç değil.Ancak yeni bir yetiştirme yönteminin değerlendirilmesi açısından önemi de sanırım inkar edilemez.
Daha önce görsellerini paylaştığım 2. Phal. yeni bir çiçek sapı çıkardı.Yeni yaprak ve hava kökü oluşumu da devam ediyor.
anerialancalim
17-01-2012, 11:25
Merhabalar,
Orkide bakımı hakkında internette bilgi araştırırlen bu siteyle karşılaştım ve hemen üye oldum. Tahmin edebileceğiniz gibi benim de orkidelerim var. Şu an için sağlıklı gözüküyorlar ama yine de birkaç tereddüt ettiğim nokta var.
Yaklaşık bir ay önce orkidelerimin saksılarını ve topraklarını değiştirdim (Şu an yaptığımın cahil cesareti olduğunu fark etmiş bulunmaktayım). Aslında kulak dolgunluğu bazı bilgilere uyarak yaptım bu işi. Biraz daha büyük şeffaf saksılar aldım ve içlerine özel orkide toprağı koydum. Şu anda bir tanesi çiçek tomurcuğu verdi bile ama resimlerde gördüğüm gibi benimkilerin kökleri pek dışarıda değil. Daha yeni saksılarını değiştiğim için saksının kenarlarına kadar kökleri de uzamadı. Bir de saksılara sadece ozel orkide topragından koydum. Hani ilk satın aldığınızda üzerindeki o beyaz taşlardan koymadım.
Resimlerini akşam eve gider gitmez çekip buaraya koyacağım ki yanlışlarımı görün ve düzeltmem gerekenleri bana iletin.
Bilginize ve tecrübelerinize ihtiyacım var :(
Şimdiden herkese teşekkürler.
fzthalil
03-04-2012, 09:51
Merhaba Arkadaşlar,
Benim de 2 aydır alternatif orkide yetiştirme yöntemi denemem var ve sizlerle paylaşmak istiyorum... Farklı orkide türleriyle denemelerim devam ediyor ve sonuçlar yüz güldürücü:) Zaman zaman yaptığım çalışmaları yazacam fakat zaman ve fotoğraf tutmadım:( ama iki üç aylık bir zaman diliminde yaptım diyebilirim..
fzthalil
03-04-2012, 10:54
İlk denemem 2,5 ay önce iki adet çiçeksiz phalaenopsis türüyle başladı. birini diatomit'e birini hidroton'a tam bir kök temizliği ve olabildiğince organik artıklardan kurtularak diktim, çünkü tamamiyle inert bir ortam elde edilmeye çalışılıyor.. ilk bir ay sıvı gübre (köklere) vermedim sadece su verdim fakat düzenli olarak sabah yapraklarına tam doz ''N'' oranı yüksek sıvı besin püskürttüm. ve diatomit'e diktiğim phal'imde yeni yaprak oluşumu başladı:) fakat aynı başarıyı hidroton'da elde edemedim, köklere baktığımda çürümeler başlamıştı ve hemen onu da diatomite diktim ve şimdi o da sağlıklı.. yaprağı olan phal'im şu anda yaprağını büyütüyor ve ilk aydan sonra tam doz sıvı besine başladım. aslında ilk olarak 1/4 oranında daha sonra 1/2 ve sonrasında tam doz olarak kademeli olarak devam etmem gerekiyordu ama sabırsız olduğum için hemen tam doza başladım:) çok şükür bir sorun olmadı.. şimdi iki phal'im de gayet sağlıklı ve gayet canlı bir şekilde büyüyorlar.. resimlerini akşam koyarım..
Saygılar..
fzthalil
03-04-2012, 11:52
İkinci denemem ise iki adet cymbidium'da oldu. onları da tek saksıda diatomite diktim. cymbidiumlardan birinin kökleri çürümeden dolayı epe azalmıştı, ona kök temizliği yaptıktan sonra sphangum-köpük-orkide toprağı-kaya yünü karışımı bir substrata diktim ve bir ay içerisinde yeni kök oluşumları ve yavrular çıkmaya başladı. daha sonra organik artıklardan ikisini de arındırıp diatomite diktim. sanırım yeni yavrulardan ikisi ortam değişikliğine adapte olamadı ve çürüdü:( onları temizleyip aldım ve yine ilk bir ay besin vermedim ve yeni yavrular gelişmeye başladı.. sonrasında onlara da tam doz ''N'' oranı yüksek besin vermeye başladım. şu anda eski rizomların dış yapraklarının sararıp kuruması haricinde (ki bu normal birşey) herşey çok güzel, yeni rizomlar gelişmeye devam ediyor.. ve çıkan rizomlar taşların içinden çıktığı için üzerlerinde taşlar oluyor ve temizliyorum:)
Saygılar..
fzthalil
03-04-2012, 12:45
Bir sonraki denemem ise yavru bir rhynchostylis gigantea ile oldu. vanda gibi kökleri dışarda olan bu orkide türünü de diatomite diktim:) yavru olduğu için şu anda bir problem yok. mevcut kökleri kalınlaştı ve yeşil renk almaya başladı. sanki phal'lerin saksı kenarlarındaki iç kökleri gibi yeşil renk almaya başladı.. yeni kök oluşumunu bekliyorum ama daha bir gelişme yok.. fakat orkidenin gelişimi güzel gözüküyor..
fzthalil
03-04-2012, 12:50
bir sonraki denemem oncidium hibritlerinden biri ile oldu. çiçeksiz halde aldığım için tam türünü bilmiyorum. aldığımda cocopeat'a dikilmişti ve nerdeyse kök yok gibiydi.. yine organik temizlik yaptıktan sonra diatomite diktim ve dün 2-3 hafta olmuştu ki durum ne diye köntrol edeyim dedim ve baktım ki sonuç çok güzeldi; yavru rizom oluşmuş, kökler canlanmış ve yeni kökler oluşmaya başlamıştı:) hemen tekrar geri diktim ve yavru rizomun üste çıkmasını bekliyorum.. bu arada diatomit kedi kumunda olandan değil orjinal diatomittir, bu daha sağlıklı ve saf diatomit..
fzthalil
03-04-2012, 12:55
son uygulamam ise tek rizom halinde ve yine cocopeat'a dikilmiş ve kökleri yok denecek kadar az olan bir paphiopedilum. bunu da 2-3 hafta önce diatomite diktim fakat açıp bakmadım. ama yaprak canlılığı ve dik duruşuna baklırısa orkidem çok sağlıklı diyebilirim.. köklerine bakabilirsem onu da yazarım..
fzthalil
03-04-2012, 12:58
elimde daha diatomite dikmediğim orkide substratına dikilmiş çiçekli orkidelerim var ve çiçekleri geçince onları da diatomite dikeceğim.. cambria türevi, miltonia ve bir kaç da phal'lerim var onları diatomite geçireceğim. çiçeklenme döneminde sıvı besin terkibini değiştirecem ve çiçeklenme dönemine uygun sıvı besinini vereceğim. inşallah çiçeklerini açınca onları da paylaşacam:)
Saygılar..
fzthalil
06-04-2012, 18:56
Resimler...
1. ve 5. ; phalaenopsis'ler..
2. ; oncidium
3. ; paphiopedilum
4. ; rhynchostylis gigantea
fzthalil
06-04-2012, 19:01
Resimler 2...
1. ; phalaenopsis
2. ve 3. ; cymbidium
nılgun_dogan
06-04-2012, 21:27
Sayın fzthalil aklıma takılan bu orkidelerin kökleri çok uzuyor ve diatomite nin altında su bulunması gerekiyor bu kökler uzayınca suyla temas etmicekmi.
Sayın fzthalil,
Anladığım kadarı ile saksı harcı olarak yanlızca diatomid kullanıyorsunuz.
1-Gübre kullanıyormusunuz?Diatomidin absorbsiyon özelliğinden gübre kullanıyorsanız ki artı ozmoz kullanmıyorsanız diatomidin absorbe ettiği tuz miktarını nasıl köklere zarar vermeden kontrol ediyorsunuz?
2-Aynı zamanda diatomidin ısı yalıtım özelliği vardır.Köklerin devamlı sıcaklığı belli seviyenin altında kalması köklere zarar vermez mi?
Diatomidi daha önce discus akvaryumlarında flitre malzemesi olarak kullandım.Genel özelliklerini bilirim ancak orkide ile tecrübem olmadı ama sanki bana kullanımı riskli olabilir gibi geldi
fzthalil
07-04-2012, 23:25
Sayın fzthalil aklıma takılan bu orkidelerin kökleri çok uzuyor ve diatomite nin altında su bulunması gerekiyor bu kökler uzayınca suyla temas etmicekmi.
Sayın Nilgün Hanım,
bu konuda haklısınız. bu sistemi daha yeni deniyorum ve dediğim gibi de 2-3 aylık bir mazim var ve köklerin o kadar uzadığını ve sorun oluşturacak seviyeye geldiğini görmedim henüz. bir işe başladım ve az da olsa tecrübelerimi paylaşayım dedim. eğer hüsrana uğrarsam onu da paylaşacağım:) ama sizin dediğiniz köklerin uzaması sorununu kökleri geçirmeyecek ama arada sıvı geçişini sağlayacak kadar bir delikli materyal kullanılabilir gibi. (ben kullanmadım ama, düşünmemiştim) değerlendirmeniz için teşekkür ederim..
fzthalil
07-04-2012, 23:38
Sayın fzthalil,
Anladığım kadarı ile saksı harcı olarak yanlızca diatomid kullanıyorsunuz.
1-Gübre kullanıyormusunuz?Diatomidin absorbsiyon özelliğinden gübre kullanıyorsanız ki artı ozmoz kullanmıyorsanız diatomidin absorbe ettiği tuz miktarını nasıl köklere zarar vermeden kontrol ediyorsunuz?
2-Aynı zamanda diatomidin ısı yalıtım özelliği vardır.Köklerin devamlı sıcaklığı belli seviyenin altında kalması köklere zarar vermez mi?
Diatomidi daha önce discus akvaryumlarında flitre malzemesi olarak kullandım.Genel özelliklerini bilirim ancak orkide ile tecrübem olmadı ama sanki bana kullanımı riskli olabilir gibi geldi
Sayın B.Unver,
1- evet sıvı besin kullanıyorum; şu anda çiçeksiz oldukları için ''N'' oranı yüksek besin kullanıyorum. Bora Bey sizin kadar mineral takibi yapamadığım için tuz takibini de yapamadım:( ve açıkçası diatomit'in tuzu absorbe etme özelliğini bilmiyordum.. bu başlığı biraz okudum ve böyle bir bilgiyi hatırlamıyorum(şu anda). benimki deli cesareti ve böyle böyle sizin gibi değerli hocalarımızın değerli değerlendirmeleriyle geliştirmeye çalışacağım:)
2-odamın sıcaklığı 20-24 C derecede kaldığı için sorun olmadı ve gelişimleri (en azından kötüleşme görmediğim için söylüyorum) bazı orkidelerimin yaprak ve yavru çıkarmaya başlamasından ötürü iyi görüyorum... ama uzun süreli sonuç ne olur bilemiyorum..
bu başlıkta daha önce başka üyelerin deneyimleri olmuş ve onlar da gelişmeler ve daha fazla gelişmeler görmüşler.. ben de buna binaen başladım:) aslında dış kaynaklarda daha çok hidroton kullanıldığını gördüm ama kendim bir phal'de denedim ve kök çürümesi devam etti.. o yüzden bıraktım. dediğim gibi inşallah uzun süreli sonuçlar müspet olur ve olmazsa da burada paylaşayacağım:)
Değerlendirmeleriniz için ayrıca teşekkür ederim..
Sayın B.Unver,
1- evet sıvı besin kullanıyorum; şu anda çiçeksiz oldukları için ''N'' oranı yüksek besin kullanıyorum. Bora Bey sizin kadar mineral takibi yapamadığım için tuz takibini de yapamadım:( ve açıkçası diatomit'in tuzu absorbe etme özelliğini bilmiyordum.. bu başlığı biraz okudum ve böyle bir bilgiyi hatırlamıyorum(şu anda). benimki deli cesareti ve böyle böyle sizin gibi değerli hocalarımızın değerli değerlendirmeleriyle geliştirmeye çalışacağım:)
2-odamın sıcaklığı 20-24 C derecede kaldığı için sorun olmadı ve gelişimleri (en azından kötüleşme görmediğim için söylüyorum) bazı orkidelerimin yaprak ve yavru çıkarmaya başlamasından ötürü iyi görüyorum... ama uzun süreli sonuç ne olur bilemiyorum..
bu başlıkta daha önce başka üyelerin deneyimleri olmuş ve onlar da gelişmeler ve daha fazla gelişmeler görmüşler.. ben de buna binaen başladım:) aslında dış kaynaklarda daha çok hidroton kullanıldığını gördüm ama kendim bir phal'de denedim ve kök çürümesi devam etti.. o yüzden bıraktım. dediğim gibi inşallah uzun süreli sonuçlar müspet olur ve olmazsa da burada paylaşayacağım:)
Değerlendirmeleriniz için ayrıca teşekkür ederim..
Sayın fzthalil,
Konunun özü ne benim hocalık isteğim ne de bana böyle hitap edilmesidir.Öyle olsa idi Bankacı olmaz gider bir okulda öğretmenlik yapardım. :)
Neyse kısa kesip niye diatomide konusunda böyle yazdığımı size anlatayım.
Diatomite in tamamen saksı harcı olarak kullanımının tartışılması yurt dışı form, dernekler ve sitelerde yeni değil.
Özellikle 2006 yılında Amerika Orkide Topluluğu (AOS) 2006 yılı Eylül sayısında ciddi bir uyarı var.
Diyor ki "Diatomite tuzu emer ve bu köklere zarar verir ve geleneksel yıkama/durulama tekniklerine karşı cevap vermediğine dikkat edin".
"diatomite absorbs salt and salt can be injurious to orchid roots. If diatomite is used, be aware that it will retain fertilizer salts and is reported to not respond to conventional leaching/rinsing techniques."
Diğer yandan yakından izlediğim orchidboard da bu konuda sıkıntı olduğu ama 1/3 veya 1/4 oranında karışım içinde kullanımında sorun olmadığı belirtiliyor.
Yani yanlızca saksı harcı olarak diatomite kullanımı absorbe edilen tuza dikkat gibi, bu birikimi yıkama/durulamanın değişik ve zorlu bir teknik istediği gibi konular göz önüne alındığında belki alternatif bir yöntem ama orkide için rasyonel bir yöntem olmadığı kanısındayım.
Benimki gördüğünüz gibi araştırdığım konuyu paylaşmak.Hocalık sıfatını başkalarına bırakıyorum.Ya da benim hitap ettiğim zaten 1-2 adet bu forumda hocam olabilecek kişi var ki yazılarımda onlara bu sıfatı kullanırım.Öyle herkese de hoca demem.Laçkalık oluyor sonra :) :)
Velasıl kelam herkese diatomitli veya diatomitsiz sağlıklı ve bol çiçekli orkideler dilerim.
fzthalil
08-04-2012, 11:59
Sayın B.Unver,
Şurası aşikar ki benden çok biliyorsunuz orkide konusunda, öyleyse hani dediğiniz gibi bir okulda öğretmen olmaktan ziyade burada bu forumda benim Hocam sayılırsınız:) ben sizi öyle görürüm.. Dediğiniz gibi 1-2 büyük hocalarımız başka, onlar üstad:)
Diatomite konusunu böyle detaylı araştırmadım, yalan yok... belki kısa dönemde sorun olmamış gibi görünse de uzun süreli uygulamalarda sorun olacak gibi.. Bu kadar hazırladım geri döndürmek de koyuyor ya:( dediğiniz gibi belki bazı oranlarda koyulabilir. ama ben yine de denesem bir iki tanesinde olur mu:) deneyim olsun istiyorum sonçları paylaşırım:) bilgileriniz için çok çok teşekkür ederim Bora Bey...
Saf perlit silikat kumu ve asıl vermikulite i de tartışmalıyız burda. perlit ve kieselgur un kumlaşarak çamurlaşması ezilerek toz haline geçip çamur oluşturması asıl sorun bu tartışmada. uzun vadede kökleri boğmarak öldürmeniz işten bile değil.
vermikulite de de sanırssam aynı emilim sorunu var ise de sakı harcı RO sularla daha rahat yıkanabilir.
fzthalil
09-04-2012, 14:46
Saf perlit silikat kumu ve asıl vermikulite i de tartışmalıyız burda. perlit ve kieselgur un kumlaşarak çamurlaşması ezilerek toz haline geçip çamur oluşturması asıl sorun bu tartışmada. uzun vadede kökleri boğmarak öldürmeniz işten bile değil.
vermikulite de de sanırssam aynı emilim sorunu var ise de sakı harcı RO sularla daha rahat yıkanabilir.
Hocam bu tür kayaların boşluklu yapısı havalanmayı da sağlamaz mı? hani biraz da ona güvenerek köklerin hava alamama olayı olmaz diye demiştim kendime.. yine bu materyalleri kullanıp ama köklere zarar verme riskini azaltma ya da yok etme şansımız var mıdır hocam?
Hocam bu tür kayaların boşluklu yapısı havalanmayı da sağlamaz mı? hani biraz da ona güvenerek köklerin hava alamama olayı olmaz diye demiştim kendime.. yine bu materyalleri kullanıp ama köklere zarar verme riskini azaltma ya da yok etme şansımız var mıdır hocam?
Perlitin en kötü yanının zamanla sürtünmeden dolayı mekanik yollardan tozlaştığı ve su ile çamurlaşması. bu bulamaç gibi şey çoğu bitkide sorun yaratır. kökler havasız kalır. devamlı kullanımlarda elemeniz yıkamanız gerekir.
kiselgur un da değişik davranacağını tahmin etmiyorum ancak kieselgur ne halt olursa emer bir yapısı var (bkz.trinitroglycerin) aktif kömür gibi değil değişik absorpsyon ve/veya adsorpsyon alanları ve kriterleri var. bu ab/adsorpsyonların hangi ion molekül ve maddelere rakip tepkiler sonucu serbest verdiği emdiği çok mualakta bir konu.
vermiculite daha uygun görünüyor ise de en uygunu kalın köklülerde kök kalınlığına da uygun fırınlanmış kil bilyeleri.
kaya yünü de aslında en uygun en ekonomik çözüm...
hepsini unutun kaya yününden başlayın...
sanırım amerikayı yeniden keşfetmenin bir gerekliliği yok :D
fzthalil
09-04-2012, 16:13
Perlitin en kötü yanının zamanla sürtünmeden dolayı mekanik yollardan tozlaştığı ve su ile çamurlaşması. bu bulamaç gibi şey çoğu bitkide sorun yaratır. kökler havasız kalır. devamlı kullanımlarda elemeniz yıkamanız gerekir.
kiselgur un da değişik davranacağını tahmin etmiyorum ancak kieselgur ne halt olursa emer bir yapısı var (bkz.trinitroglycerin) aktif kömür gibi değil değişik absorpsyon ve/veya adsorpsyon alanları ve kriterleri var. bu ab/adsorpsyonların hangi ion molekül ve maddelere rakip tepkiler sonucu serbest verdiği emdiği çok mualakta bir konu.
vermiculite daha uygun görünüyor ise de en uygunu kalın köklülerde kök kalınlığına da uygun fırınlanmış kil bilyeleri.
kaya yünü de aslında en uygun en ekonomik çözüm...
hepsini unutun kaya yününden başlayın...
sanırım amerikayı yeniden keşfetmenin bir gerekliliği yok :D
Anladım Hocam.. Bende hidroton da var. ama hidrotonla bir phalaenopsis denedim önceki var olan kök çürümeleri devam etti. acaba farklı birşey mi yaptım ki.. hidrotonda sanki çok boşluklu gibi geldi bana çünkü o bilyeler arası boşluk baya oldu gibi..
ben sanırım amerikayı daha yeni keşfetmeye çalışıyorum :P
fzthalil
29-04-2012, 20:27
Gelişmelerden iki tanesi;
maalesef üzücü:( gerçi hocalarımız amerikayı keşfetmenin anlamıyok demişti.. Resimler 1'deki son resimdeki phal'imin ve Resimler 2'deki phal'imin yarıya yakın kökleri maalesef çürümüş.. içleri boşalmış, hatta bazı kökler yeşil olduğu halde içi boşalmış.. diatomit sanırım epifitik orkideler için ''iyi'' değil...
.......
hepsini unutun kaya yününden başlayın........:D
Sayın Praecox, bu kısmı biraz açarmısınız?. Kaya yünü ditomit gibi mi kullanılacak. Yani sadece kaya yünü ve hidroculture metodu ile mi sulanacak?
Sayın Praecox, bu kısmı biraz açarmısınız?. Kaya yünü ditomit gibi mi kullanılacak. Yani sadece kaya yünü ve hidroculture metodu ile mi sulanacak?
Aynen öyle.
fzthalil
08-05-2012, 16:38
Gelişmelerden 2 tane daha,
1. bir phal'imin daha köklerinin yarısı gitti:( şuna kanaat getirdim ki epifitik orkideler için değil diatomit..
2. fakat bir oncidium'umda gelişme oldu, phal'in aksine kökler çıkardı ve iki adet yavru verdi:) galiba terestrik orkidelere iyi geliyor diyebilirim gibi..
Arkadaşlar bir süredir "orkidelerin alternatif yetiştirilmesi" üzerinde çalışmalar yapmaktayım (subratsız olarak). Malum ben saksı içerisinde değilde doğal haliyle yetişsin istiyorum. Bu konuda ilerleyen zamanlarda bilgi paylaşmaya başlayacağım.
fzthalil
23-05-2012, 20:12
Arkadaşlar bir süredir "orkidelerin alternatif yetiştirilmesi" üzerinde çalışmalar yapmaktayım (subratsız olarak). Malum ben saksı içerisinde değilde doğal haliyle yetişsin istiyorum. Bu konuda ilerleyen zamanlarda bilgi paylaşmaya başlayacağım.
Sayın Sagen,
''substratsız olarak'' derken neyi kastettiniz, hiç mi substrat yok? tecrübelerinizi merakla bekliyorum:)
Sayın Sagen,
''substratsız olarak'' derken neyi kastettiniz, hiç mi substrat yok? tecrübelerinizi merakla bekliyorum:)
Sayın FZTHALİL,
Öncelikle merhabalar ismim Yalçın. Evet doğru anlamışsınız hiç substrat olmadan yetiştirmekten bahsediyorum. "Madem orkideler doğal ortamda ağaç üzerinde epifit olarak yaşayabiliyorsa neden uğraşmayayım" dedim ve bu yola çıktım bir süredir.
Tabi bunun yanın da otomatik sulama ve nem sağlama konularınıda beraberinde yürütüyorum. Malum hepsi bir arada olmak zorunda bu sistemde. Şu an için fazla detay ve resim veremiyorum bende merakla her gün takip etmekteyim.
Bu arada bu konu üzerinde fikri bilgisi olan arkadaşlardan yardım alabilirim. Her türlü fikre açığım.
fzthalil
27-05-2012, 14:32
Sayın FZTHALİL,
Öncelikle merhabalar ismim Yalçın. Evet doğru anlamışsınız hiç substrat olmadan yetiştirmekten bahsediyorum. "Madem orkideler doğal ortamda ağaç üzerinde epifit olarak yaşayabiliyorsa neden uğraşmayayım" dedim ve bu yola çıktım bir süredir.
Tabi bunun yanın da otomatik sulama ve nem sağlama konularınıda beraberinde yürütüyorum. Malum hepsi bir arada olmak zorunda bu sistemde. Şu an için fazla detay ve resim veremiyorum bende merakla her gün takip etmekteyim.
Bu arada bu konu üzerinde fikri bilgisi olan arkadaşlardan yardım alabilirim. Her türlü fikre açığım.
Sayın Yalçın Bey,
çalışmalarınızı dört gözle beklemekteyim:) yapmakta olduğunuz çalışmayı ilerde ''hayalet orkide'' ile ben de yapmak istiyorum, inşallah yapabilirim.. bu konuda Bora Bey'in çalışması var, ondan yardım isteyebilirsiniz. tabi diğer hocalarımızdan da isteyebilirsiniz ama Bora Bey'in çalışmasını bildiğim için aklıma geldi.. çalışmalarınızda başarılar dilerim...
Sayın Yalçın Bey,
çalışmalarınızı dört gözle beklemekteyim:) yapmakta olduğunuz çalışmayı ilerde ''hayalet orkide'' ile ben de yapmak istiyorum, inşallah yapabilirim.. bu konuda Bora Bey'in çalışması var, ondan yardım isteyebilirsiniz. tabi diğer hocalarımızdan da isteyebilirsiniz ama Bora Bey'in çalışmasını bildiğim için aklıma geldi.. çalışmalarınızda başarılar dilerim...
Sayın FZTHALİL;
Temennileriniz için teşekkür ederim. Gerekli bilgi paylaşımını yapmaya başladıktan sonra tabikide yardımcı olmaya çalışırım bilgim ve tecrübelerim kadar. Vermiş olduğunuz isimleride not ettim bu arada. (Zaman zaman geç yazabiliyorum yoğunluğumdandır).
nılgun_dogan
08-08-2012, 21:17
Hocalarım sakaryanın aşırı neminden dolayı harcım hiç kurumuyor onun içinde cymbidium da çok kök çürüğü oldu kaybediyorum evimde ozmoz su arıtıcısı kullanıyorum yeniden kök yapması için diatomit kullanabilirmiyim.
fzthalil
08-08-2012, 21:56
Hocalarım sakaryanın aşırı neminden dolayı harcım hiç kurumuyor onun içinde cymbidium da çok kök çürüğü oldu kaybediyorum evimde ozmoz su arıtıcısı kullanıyorum yeniden kök yapması için diatomit kullanabilirmiyim.
Sayın Nilgün Hanım,
''hocalarım'' hitabını üzerime alınmadan şu tecrübemi paylaşabilirim; teresterik orkidelerde kök oluşumuna yardımcı oluyor. en azından benimkilerde yeni kök oluşumunu sağladı diyebilirim.. ama epifitiklerde hiç iyi değil üstelik olan kökleri de mahvediyor...
orkide yaşatamadığım türlerin başında geliyor maalesef.18-07 tarihinde bu orkidemi topraksız kültüre geçirdim 22 gün gibi kısa sürede iki yaprak çıkardı.Sanırım bu yöntemle orkide de artık yaşatabildiğim bitkiler arasına girecek :)
Not: İkinci resimde görülen oluşum nedir acaba? Yardımcı olursanız çok sevinirim, orkide konusunda çok acemiyim :(
Asya_lotus
10-08-2012, 07:11
orkide yaşatamadığım türlerin başında geliyor maalesef.18-07 tarihinde bu orkidemi topraksız kültüre geçirdim 22 gün gibi kısa sürede iki yaprak çıkardı.Sanırım bu yöntemle orkide de artık yaşatabildiğim bitkiler arasına girecek :)
Not: İkinci resimde görülen oluşum nedir acaba? Yardımcı olursanız çok sevinirim, orkide konusunda çok acemiyim :(
kök bu :rolleyes:
Asya_lotus
10-08-2012, 08:20
Hocalarım sakaryanın aşırı neminden dolayı harcım hiç kurumuyor onun içinde cymbidium da çok kök çürüğü oldu kaybediyorum evimde ozmoz su arıtıcısı kullanıyorum yeniden kök yapması için diatomit kullanabilirmiyim.
s-n nılgun_dogan, şimdi cymbidium nerede duruyo?
Eğer bir balkon varsa, bitkiyi oraya getirin. Aydınlık bir yerde orda dursun, doğrudan güneş ışığından ve rüzgardan korunmalı. Nem yüksek ise, en az sulama azaltın, yaklaşık 10 günde bir (yazın).
nılgun_dogan
16-08-2012, 02:56
Sayın Asya lous cymbidiummum balkonda duruyor sanırsam harcım çok tozlu havasızlıktan kuruma yapamıyor fazlaca bir kök çürümesi yapmış kurtulamıcak diye düşünüyorum.
Sayın Asya lous cymbidiummum balkonda duruyor sanırsam harcım çok tozlu havasızlıktan kuruma yapamıyor fazlaca bir kök çürümesi yapmış kurtulamıcak diye düşünüyorum.
Nilgün Hanım,
saksıdan çıkarıp köklerini gösterin bize,
saygılar
http://farm3.static.flickr.com/2462/3576111843_edac855faa.jpg için Google Görsel Sonuçları (http://www.google.com.tr/imgres?imgurl=http://farm3.static.flickr.com/2462/3576111843_edac855faa.jpg&imgrefurl=http://flickr.com/photos/16218792%40N08/3576111843&usg=__Tpo8gNdh9l2e-ZYToGnniJ9I0uk=&h=500&w=333&sz=128&hl=tr&start=73&zoom=0&tbnid=UrvcmLc96bPRvM:&tbnh=130&tbnw=87&prev=/images%3Fq%3DOrchids%2BEpiWeb%26um%3D1%26hl%3Dtr%2 6sa%3DN%26rls%3Dcom.microsoft:tr:IE-SearchBox%26rlz%3D1I7MOOI_tr%26biw%3D1345%26bih%3D 574%26tbs%3Disch:10%2C1292&um=1&itbs=1&iact=hc&vpx=458&vpy=227&dur=440&hovh=130&hovw=87&tx=60&ty=53&ei=kqvMTLmBBsKSjAeyx-3WBw&oei=gqvMTOq3F9CRjAen29DWBw&esq=4&page=4&ndsp=24&ved=1t:429,r:2,s:73&biw=1345&bih=574)
Bu malzeme ilgimi çekti.
Benzerini ya da kendisini temin etmek gerekyor.
Teşekkürler paylaşım için.
bir ay önce diomite aldığım orkidemi sanırım kaybetmek üzereyim.Alt yaprak uçlarında sararma ve yumuşama başladı, üst yapraklar hala sert ayrıca yeni yaprakta çıkarıyor.Vitamin olarak orkide sıvı besini kullanıyorum.Üst köklerde sanırım kurudu (ya da çürüdü) resimlerini alta ekliyorum yardımcı olabilirseniz sevinirim.
bir ay önce diomite aldığım orkidemi sanırım kaybetmek üzereyim.Alt yaprak uçlarında sararma ve yumuşama başladı, üst yapraklar hala sert ayrıca yeni yaprakta çıkarıyor.Vitamin olarak orkide sıvı besini kullanıyorum.Üst köklerde sanırım kurudu (ya da çürüdü) resimlerini alta ekliyorum yardımcı olabilirseniz sevinirim.
Saksı harcı vermiculite mi?
Öyle ise nasıl diktiniz ne halde iken diktiniz?
saksı harcı çarli marka diomit içerikli kedi kumu sayın praecox.
orkideyi bu harca köklü,çiçekli şekilde aktarmıştım...10 ağustosta
fzthalil
13-09-2012, 20:24
Gülşen Hanım,
keşke diatomitle olan tecrübelerimi dikkate alsaydınız... diatomit'ten çıkardığım sonuç; saf diatomit'in orkide harcı olamayacağıdır (benim kanaatim). özellikle epifitik orkideler için ölümcül olabiliyor. teresterik orkideler için ise harca su tutucu olarak katılabilir. ben paphiopedilum ve cymbidium'larımda kullandım ve sorun yok gayet güzel gelişim var.. sizin phal'iniz epifitik orkide türü. acilen köklerini kontrol edin; muhtemelen içlerini boşalmış halde göreceksiniz ve bazıları da daha yeşil iken içleri boşalmış olacaklar.. hemen normal saksı harcına geçmenizi tavsiye ederim..
Arkadaşlar alternatif yetiştirmeye örnek olarak meraklı arkadaşlara incelemesi için aşağıda linki veriyorum. Herkes faydalansın.
http://www.agaclar.net/forum/orkide/28889.htm
Konu çok uzun zamandır hareketsiz nedense; belki hala takip eden vardır diye sorumu soracağım :)
Sizce Phal.ler Vandalar gibi askıda, yani kökleri tamamen açıkta bakılabilir mi?
fzthalil
03-03-2013, 00:28
Aslında benim de düşünüp acaba denesem mi dediğim konulardan biridir:) hatta ilerde phal'lerle alakalı bir çalışmam olacak, bunu da deneyebilirim:)
Aslında benim de düşünüp acaba denesem mi dediğim konulardan biridir:) hatta ilerde phal'lerle alakalı bir çalışmam olacak, bunu da deneyebilirim:)
Sayın fzthalil ben aslında düz yürümeden dolamaca girmeye çalışıyorum :) Fakat şu orkide çürütme sorunu çok yaygın ve çok bilgililer için bile hep bir risk. Sıfır risk olmasa bile en yakını olsun isterim. Aklımda hydroton da var, ikisinin arasında kaldım. hydrotonun tuz tutma sorunu diğer malzemelerde de var, bu birde yıkanabilir, çürümeyen bir malzeme. Tabi bilgim sınırlı her dakika birine danışacak lüksüm yok, ben ikisinden birine girişip burada da paylaşacağım.. Sizde birşeyler yaparsanız umarım paylaşırsınız..
fzthalil
03-03-2013, 23:47
Sayın fzthalil ben aslında düz yürümeden dolamaca girmeye çalışıyorum :) Fakat şu orkide çürütme sorunu çok yaygın ve çok bilgililer için bile hep bir risk. Sıfır risk olmasa bile en yakını olsun isterim. Aklımda hydroton da var, ikisinin arasında kaldım. hydrotonun tuz tutma sorunu diğer malzemelerde de var, bu birde yıkanabilir, çürümeyen bir malzeme. Tabi bilgim sınırlı her dakika birine danışacak lüksüm yok, ben ikisinden birine girişip burada da paylaşacağım.. Sizde birşeyler yaparsanız umarım paylaşırsınız..
yok yok bence çok güzel bu tür çalışmalar, ilerleme adına güzeldir canan hanım. tecrübe etmek kötü değildir. gerçi bu bana bir hocamdan yediğim şu sözü hatırlattı ama umarım size dokunmaz:) ''amerikayı yeniden keşfetmenin manası yok'' hidrotonu da denedim ben ama olumlu sonuç alamadım.. dediğiniz gibi yakınabilir. ben kökleri çürüttüm sebebini bilmiyorum... yalnız sulamayı her seferinde gübreli fakat normal oranın onda biri kadar yapmanızı tavsiye ederim. inşallah müspet sonuç alabilirsiniz.. tabi ki paylaşırım. şu anda cattleya'larda terrarium çalışmam var ama mevsim olarak geç başladığım için henüz çiçek alamadım, inşallah seneye alabilirim..
Hydrotonla ilgili böyle bir tecrübe varsa tamamdır, olumsuz değilse bile fikrim şüpheliye geçer. Daha önce bu tip denemeleri yabancı forumlarda gördüm, görüşler olumluydu. Demek ki benim atladığım birşey var. Sizin gibi deneyimli birinde olmadıysa bende hiç olmaz. Vanda sahibi olduğum için onun banyosu her daim hazır, phal.lerde kök yapısı itibarı ile zayıf değil, olabilir gibi geldi.Benimkilerden birinin çiçekleri geçer geçmez deneyeceğim. Terrarium konusu çok komplike, sanat gibi. Daha pratik birşey istiyorum. Orkideyi bizim ülkemizde diğer bitkilerden ayıran bir özelliği var, o da hep değerli birinden hediye olması. Mütemadiyen insanların hediye gelmiş, önemsedikleri bitkileri kaybetmeleri hem üzücü hem de bitkisever birine dönüşmenin önünde engel sayılabilecek kötü bir ilk deneyim. İşin magazin kısmı bu, size başarılar, takipçinizim.
Not : Diatomite deneyiniz olumsuz sonuçlandı ama kısa dönemdeki başarısı sebebiyle kök durumu çok kötü orkidelerde köklenme güçlenene kadar kullanıldığını gördüm.
fzthalil
05-03-2013, 00:28
Hydrotonla ilgili böyle bir tecrübe varsa tamamdır, olumsuz değilse bile fikrim şüpheliye geçer. Daha önce bu tip denemeleri yabancı forumlarda gördüm, görüşler olumluydu. Demek ki benim atladığım birşey var. Sizin gibi deneyimli birinde olmadıysa bende hiç olmaz. Vanda sahibi olduğum için onun banyosu her daim hazır, phal.lerde kök yapısı itibarı ile zayıf değil, olabilir gibi geldi.Benimkilerden birinin çiçekleri geçer geçmez deneyeceğim. Terrarium konusu çok komplike, sanat gibi. Daha pratik birşey istiyorum. Orkideyi bizim ülkemizde diğer bitkilerden ayıran bir özelliği var, o da hep değerli birinden hediye olması. Mütemadiyen insanların hediye gelmiş, önemsedikleri bitkileri kaybetmeleri hem üzücü hem de bitkisever birine dönüşmenin önünde engel sayılabilecek kötü bir ilk deneyim. İşin magazin kısmı bu, size başarılar, takipçinizim.
Not : Diatomite deneyiniz olumsuz sonuçlandı ama kısa dönemdeki başarısı sebebiyle kök durumu çok kötü orkidelerde köklenme güçlenene kadar kullanıldığını gördüm.
bildiğiniz üzere orkideler kök sistemi açısından ikiye ayrılıyor; epifitik ve terrestrial. epifitkler nemi çok seviyorlar o yüzden nem oranı yüksek ortamlarda iyi gelişim ve çiçeklenme gösteriyorlar. terrestrialler ise ormanda zeminlerde yaşıyorlar. substratı daha ıslak olabiliyor. epifitikler aksine ıslaklığı hiç sevmiyorlar, en azından sevenini ben bilmiyorum.. hidrotonda ıslaklık bir nebze kontrol edilebilirken diatomitte kontrol edilemiyor. o yüzden kendim de diatomiti denediğimde kökleri çürüttüm, çalışmamın sonuçlarını gördünüz mü bilmiyorum ama iyi gidiyorken köklere baktığımda köklerin içinin boşaldığını gördüm (hocamdan yediğim laf burdan geliyor):).. aslında hidrotondaki olan çalışmam ise biraz kendi hatam olabilir, sterilizasyonu tam yapamamış olabilirim. zaten olan problem devam etmiş ve kökleri çürütmüş olabilir.. magazin kısmına geleceksek aldığım ilk orkide phalaenopsis türü bir orkide ve sözlüme almıştım, o da bakamayıp bana geri verdi ve 2 seneden fazladır bende:) diatomitin kısa dönemli başarısı köklenme için evet olumlu olabilir hatta hoyalarda ve başka torf bitkilerine kullanıldığını ve güzel sonuçların alındığını gördüm.. şu da var diatomit terrestrial orkideler için güzel bir ek substrattır bana göre..
Not: terrarium cidden apayrı..
teşekkür ederim size de başarılar dilerim..
ZeynepTaylan
03-01-2014, 14:40
Merhaba,
Orkideler hakkında sadece bu forumda okuduklarım kadarını biliyorum acemi bir orkide bakıcısıyım. Bugüne kadar özel günlerde hediye edilen yaygın türlerinden başka özel olarak yetiştirdiğim bir orkidem olmadı. 4 orkide yetiştirdim üçü halen yaşıyor:) En yaşlısı 2 yaşında.
Bu orkide öz geçmişimden sonra şu çılgın fikirleri değerlendirmenizi istiyorum. Orkidelerimden birinin kökleri arasında büyüteçle görülebilecek büyüklükte beyaz böcekler olduğunu farkettim. Sularken bir kabın içine kaynamış su ve yarım çay bardağı sirke koyup orkidemi bu suda 10 dakika beklettim. Beyaz böcekler yok oldu çiçeğim de sağlıklı görünüyor ancak on gün önce yaptığım için henüz zarar verip vermediğini bilemiyorum. Zararlı olur mu?
Bu böcekler için kullanılan ilaçlar varmış ancak ben o ilaçları kullanmak istemiyorum çünkü hatalı ilaç ya da hatalı uygulamayla kaybedersem çok üzüleceğim. Bunun çok sık olabildiğini okudum. Bu arada hiçbir vitamin gübre vs kullanmıyorum buna rağmen yılda iki defa çiçekleniyorlar. İnternette kesim işlemlerinden sonra köklere tarçın sürülmesi gerektiği yazıyor.
Bu başlıkla olan ilgisine gelince. Orkidemin saksı harcında ağaç kabukları var. Tarçın da bir ağaç kabuğu. Ben bu ağaç kabuklarının arasına bir çubuk tarçını kaynattıktan sonra yerleştirmeyi düşünüyorum. Bu sayede sürekli steril olacağını yeniden böceklenmeyeceğini düşünüyorum. Bu tehlikeli bir deneme mi olur?
merhaba ben gondag, aslında daha çok dış mekan bitkileri ile ilgileniyorum ama orkide gözdelerimden, bu konuda birkaç yıl ve birkaç saksıdan fazla deneyimim yok, ancak ilk kez muazzez ilmiye çığ hanımın evinde gördüm, vazolar ve büyük kadehler içinde su da yetişen orkideleri, evet hiç toprak olmaksızın suda yetişmiş rengarenk sağlıklı çiçekli orkideler, ilgimi belirtip nasıl yaptıklarını sordum, evdeki yardımcı hanımın ilgilendiğini söyledi muazzez hanım, bunu bir akrabamla konuştuğumda bir arkadaşlarının bu hususta özel çalışmaları olduğunu evinde suda yetiştirdiği çeşitli çiçekler bulunduğunu anlatmıştı ancak bu arkadaşlarının hiç bilgi vermediğini söyledi daha sonra bu arkadaş akrabama bir saksı kırmızı anthirium hediye etti orta boy cam bir vazo içinde kocaman yapraklı iri kırmızı çiçekli,bir yıldan fazla oldu çok sağlıklı hep çiçekli, bir ilaç şişesi içinde vitamini var belli sürelerde suya damlatıyor, benim gördüğüm yıkanıp temizlenmiş kökler vazonun içini doldurmuş zaman zaman biraz içme suyu ilave ediyor, şimdi soruyorum bu hususta bilgisi olan varmı, orkide veya flamingoyu bu şekilde sade su ya adapte etmenin bir yöntemi olsa gerek.çok niyetlendim bir saksıyı bşaltıp nazik bir banyodan sonra vazoya yerleştirmeyi ama bu kadar basit olmadığını düşünüyorum, orkidelele ilgili adaptasyona dair birşeyler okudum ama çok teknik gibi geldi bana yardımcı olabilecek bir arkadaş olursa çok sevinirim şimdiden teşekkürler
Selamlar
Ben hydrotonla ilgili deneyimlerimi paylaşmak istiyorum.
Aslında bu konuda teknik bir bilgiye sahip değilim.
Kök kısımları çok iyi durumda olmayan 3 adet ve kökleri oldukça sağlıklı gözüken yeni aldığım 2 adet orkidemi hydrotona aktardım.
Tam olarak ne kadar zaman oldu bilmiyorum ama sanırım 2 aydan fazla zaman oldu.
Kökleri sağlıklı olmayan orkidelerim sorunsuz bir şekilde yeni ortamlarına adapte oldular yeni ve sağlıklı kökler çıkardılar ve hepside çiçiek sapı çıkarttılar açmaya hazırlanıyorlar:)
Diğer sağlıklı sandığım 2 orkide ise kökleri çok yoğun olduğu için yeni ortama aktarırken kökleri çok zarar gördü ve kırıldı kök kısımlarında çürümeler ve kararmalar oluştu, bir zaman sonra saksıları (cam kavanoz)boşaltıp kök temizliği yağmak zorunda kaldım ve yeniden hydrotona diktim, şimdilik kök kısımları diktiğim gibiler iyi ya da kötü bir gelişme yok, yaprakları gayet sağlıklı ve bir tanesi yeni yaprak çıkartıyor.
Benim hydrotonla yaşadığım deneyimler bunlar.
Ben araştırma yaparken hyrotonla ilgili türkçe kaynak bulamamıştım. Belki birilerine bir faydası dukunabilir diye paylaşmak istedim:)
Çiçekçiden orkide soğanı dediği bir çeşit kökümsü bir yumru aldım ve toprağa diktim. Bu güne kadar orkide soğanını duyan var mı **** bu şekilde yetiştiren?
İmkansız.. Orkide de soğan ile üretim yoktur.
Sonra çok dersiniz bahçeye ektim soğan bitmedi yedi doğan diye :))
Selamlar
Ben hydrotonla ilgili deneyimlerimi paylaşmak istiyorum.
Aslında bu konuda teknik bir bilgiye sahip değilim.
Kök kısımları çok iyi durumda olmayan 3 adet ve kökleri oldukça sağlıklı gözüken yeni aldığım 2 adet orkidemi hydrotona aktardım.
Tam olarak ne kadar zaman oldu bilmiyorum ama sanırım 2 aydan fazla zaman oldu.
Kökleri sağlıklı olmayan orkidelerim sorunsuz bir şekilde yeni ortamlarına adapte oldular yeni ve sağlıklı kökler çıkardılar ve hepside çiçiek sapı çıkarttılar açmaya hazırlanıyorlar:)
Diğer sağlıklı sandığım 2 orkide ise kökleri çok yoğun olduğu için yeni ortama aktarırken kökleri çok zarar gördü ve kırıldı kök kısımlarında çürümeler ve kararmalar oluştu, bir zaman sonra saksıları (cam kavanoz)boşaltıp kök temizliği yağmak zorunda kaldım ve yeniden hydrotona diktim, şimdilik kök kısımları diktiğim gibiler iyi ya da kötü bir gelişme yok, yaprakları gayet sağlıklı ve bir tanesi yeni yaprak çıkartıyor.
Benim hydrotonla yaşadığım deneyimler bunlar.
Ben araştırma yaparken hyrotonla ilgili türkçe kaynak bulamamıştım. Belki birilerine bir faydası dukunabilir diye paylaşmak istedim:)
Merhaba;
Hydroton kullanırken dezenfekte ettiniz mi?
Yoksa yıkayıp direkt kullandınız mı?
Teşekkürler..
arananadam
12-10-2016, 20:42
merhabalar,
evimde onlarca orkide var. bir kısmına keiki macunu sürdümve birsürü yavru orkidem oldu ancak saksıya nasıl ve nezaman alırım yardımcı olurmusunuz.
Doku_Kültürcü
12-10-2016, 21:28
merhabalar,
evimde onlarca orkide var. bir kısmına keiki macunu sürdümve birsürü yavru orkidem oldu ancak saksıya nasıl ve nezaman alırım yardımcı olurmusunuz.
Köklenmiş olanları kesip yeni saksıya dikebilirsiniz. Kök sayısı az ise bir yıl kadar daha beklemeniz iyi olur. Bu sırada köke su püskürtmek iyi bir uygulama olur.
NesliSezgin
08-03-2017, 21:32
Merhaba;
Kök temizliklerini yaptıktan sonra eski plastik kaplarından çıkarıp içine kristal kedi kumu koyduğum yeni saksılarına aldığım orkidelerim. Gelişimleri şuan için iyi gidiyor. Bakalım :)
little77
30-04-2020, 09:26
Yıllarca bakmaya çalışıp beceremediğim orkideyi öldürmemek ve çiçek açtırmak işini, yola atılmış kurumak üzere bu minnakı alıp bir saksının dibine sokarak becerdim sanırım, ilk defa orkidem çiçek açıyor ve bu mutluluğu sizlerle de paylaşmak istedim.
Geçen kış diktim başka çiçeklerin olduğu balkonda ki bir saksıya ve şu an gayet sağlıklı görünüyor. Saksının içindeki toprak normal çiçek toprağı sadece :)
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.