View Full Version : Mezeler
Mahmut Leventoğlu
02-11-2006, 08:59
İlk ve en kolay tarif benden.İster meze ister ara sıcak olarak sunabilirsiniz.Çok hafif ve lezzetli bir tad.
Yöresi : SÜTÇÜLER
Yemeğin Adı : SIYIRTMAÇ
Malzemeler : ( 5 Kişilik)
1 Kg Taze Fasulye (Taneli olmalı)
3 çorba kaşığı tereyağı
Taze fasulye sadece uçları alınarak ayıklanır ve yıkanır. Bir tencerede kaynatılarak haşlanır. Piştiğine emin olduğumuz fasulyeler servis tabağına alınıp üzerine hafifçe tuz serpilir. Bir tavada kızarttığımız tereyağı üzerine gezdirilir. Dilerseniz üzerine Karabiber serpebilirsiniz.
Buyrun afiyet olsun.
Mahmut Leventoğlu
14-11-2006, 08:24
ŞAKŞUKA
Antalya yöresi
Tarifi
Patlıcanlar,patatesler,biberler temizlenip yıkandıktan sonra dilim dilim doğranıp kızartılır. Bir başka kapta ise rendelenmiş domates ve 2-3 diş sarmısak ezilerek 1-2 taşım kaynatılır. Servis tabağına alınan kızartmaların üzerine domates karışımı dökülür ve servise sunulur.
Afiyet olsun
Mahmut Leventoğlu
14-11-2006, 08:28
PİÇ KURUSU (Adına bakıp kızmayın yöredeki adı bu)
Tarifi : Patlıcan ,patates,yeşil biber temizlendikten sonra 1 cm lik küp küp doğranır hepsi ayrı ayrı kızartılır derin bir kasede harmanlanır .Üzerine sarmısaklı yoğurt dökülüp tekrar harmanlanıp servis tabağına alınır . Buyrun afiyet olsun
Mahmut Leventoğlu
14-11-2006, 08:30
HAVUÇ EZME
Havuç lar temizlendikten sonra rendelenir,üzerine sarmısaklı yoğurt ve zeytinyağı dökülüp karıştırılır; servis tabağına alınır ve üzeri 1-2 dal maydanozla süslenir . Afiyet olsun
Mahmut Leventoğlu
14-11-2006, 08:35
ÇİNEKOP KILÇIĞI KIZARTMASI
Bu Krependeki İmroz Restoranın sahibi YORGO BABA nın tarifidir. Biliyorsunuz şimdi Boğazda Çinekop akını var.Çinekopları İzgara **** tava yaparak servis edip yediniz. Kılçıklarını parçalamayın.(Çinekop,İri istavrit,Sarıkanat olabilir)
Muslukta hafifçe yıkanan kılçıklar tekrar unlanıp kızgın yağda pembeleşinceye kadar kızartılır yağı süzdürülüp servis edilir. Bir deneyin inanılmaz lezzet alacaksınız. Özellikle içki sofrasında çok hoş oluyor.(Çerez mubarek dersiniz)
PATETES SALATASI
2 tane salatalık rendelenir suyu sıkılır 1 havuç rendelenir 3 patetes haşlanır rendelenir 2 kaşık süzülmüş yoğurt 2 kaşık mayonez 3 diş dövülmüş sarımsak ve tuz ilave edilir hepsi karıştırılıp servis kasesine alınır maydonozla süslenir afiyet olsun
KABAK SALATASI
bir kilo kabak rendelenir fazla suyu süzülür tencereye zeytin yağ ve yemeklik doğranmış 2 baş soğan konur pembeleştirilir kabaklar ilave edilir.Ateş kısılır tuz ve biber salçası katılır kabak suyunu çekince 1 su bardağı çekilmiş ceviz katılıp ocaktan alınır servis kasesine konur üzerine sarımsaklı yoğurt dökülür afiyet olsun
HAMSİ TURŞU
hamsilerin orta kılçığını çıkar yıka kafalarını at bir tepsiye etli kısmı üste gelecek şekilde diz bol tuz serp üzerine streç geçirip buzdolabına koy,ertesi gün yıka tuzunu üstünü örtecek kadar sirke koy 2 gün sirkede buzdolabında beklesin. Daha sonra kavonoza yerleştir aralarına defne yaprağı ve tane karabiber koy kavonoz dolunca üzerini örtecek kadar çiçek yağı ile doldur.Afiyet olsun
Mahmut Leventoğlu
26-02-2007, 12:21
IZGARA ZEYTİN
Zeytinleri kekik ve kırmızı biber de şöyle bir harmanladıktan sonra silkeleyip ızgaraya atın. Arada bir çevirin kurutmadan alın .Servis tabağına ince kıyım doğranıp sıkılmış acı suyu çıkarılmış soğan ve maydanozu karıştırıp harmanlayın ve üzerine limon sıkın. Onun üzerine de Izgara Zeytinleri koyup servisi öyle yapın. Muhteşem oluyor.
Menşei : Girne/Kıbrıs
Ali H. ALI
26-02-2007, 12:56
Herkese iyi gunler, Mahmut bey sag olsun izgara zeytini tarif etti, gorunce dayanamadim yaninda HELLIM kebabi da olsun dedim.[sanirim ateste dagilmadan duran tek peynir cesidi] Hellimi, bir cogunuz tatmissinizdir. Kibrista yapilan bir peynir cesidi, belki biraz tuzlu gibi ama kibrislilarin vazgecemedigi bir tat. Yazlari, soguk karpuz dilimi, sicak ekmek ve hellim hemen, hemen her evde her gun tuketilir.
Hellimleri 2-3cm dilim dilim kesiniz, izgarada iki tarafini da guzelce nar gibi kizartiniz, tabaga aldiktan sonra uzerine zeytin yagi ve limon gezdirin. sonrada afiyetler olsun.
Ayni sekilde keseceginiz hellimleri, tavada zeytin yagi icerisinde yaninda da iki yumurta ile kizartabilirsiniz, uzerine limon gezdirmeyi de unutmayiniz
[Belki bir gun Hellim kebabini resmlerle de sizlere anlatirim]
Hepiniz hosca kaliniz.
MAHAMMARA
Kırmızı biber salçası (Acısı makbuldür)
Ceviz içi
Kuru ekmek
Nar ekşisi
Zeytinyağı
Kimyon
Tuz
Su
Kuru ekmekleri yeterince su ile yumuşatacaksınız... Bol biber salçasını ve nar ekşini ekmekle yoğuracaksınız...zeytinyağı ,ceviz içini ( havanda bir miktar dövülmelidir ) ,tuz ve kimyonu ilave edip tekrar harmanlanmalıdır...arzu edilirse bir miktar bu karışıma limon suyu ilave edilebilir...Bazı insanlar bu karışıma sarımsak da ilave ediyorlar...öylede hoş oluyor.
Kızarmış ekmeğin üstüne sürülüp yenir...Afiyet olsun... :-)
Mahmut Leventoğlu
26-02-2007, 14:02
[Belki bir gun Hellim kebabini resmlerle de sizlere anlatirim]
Sevgili Ali
Kıbrısta birde ŞEFTALİ KEBABI vardır bilirmisiniz?:D
Ali H. ALI
27-02-2007, 10:30
Mahmut bey, her kibrisli gibi seftali kebabini ben de biliyorum. Siz tattiniz mi, meshur seftali kebabimizi?
Lefkede en guzel seftali kebabini, rahmetli Ilyas dayi yapardi. Bide icerisinde salata ile tadina doyum olmazdi.
Bilmeyenler icin kucuk bir bilgi vereyim, ozel hazirlanan kiyma, kuzu gomlegine sarilip komurde pisirilir. Seftali kebabi denmesi seftali kadar guzel olmasindandir.
Kibrisa ugrarsaniz seftali kebabini deneyiniz, guzel, lezetli bir kebab.
Simdiden afiyet olsun.
Mahmut Leventoğlu
27-02-2007, 13:39
Sevgili Ali
Şeftali Kebabını Girne de Kemal amcanın oğlu İst.Tıp Kaçkını can dostumuz ve kardeşimiz Süleymanın ellerinden yedim muhteşemdi. Her gidişimizde mutlaka yapar. Yeriz içeriz sonrada eski günleri düşünüp dağıtırız. Yürek dolusu selamlar sevgiler.
Not. Gene onun tarifi olan zeytin ızgarasını dün akşam yaptık çok güzeldi.(Hele kekik kırmızı biber ebatırıp ızgara etmek mımmmmmııııımmm. :))
Ali H. ALI
28-02-2007, 13:48
Sevgili Mahmut, bu gun bir ara internette seftali kebabina bir baktim ve ilginc bir hikayeye rasladim daha onceleri duymamistim. sizlerle paylasmak istedim.
Seftali kebabini ilk yapan, Ali isimli biriymis yeni yaptigi bu kebab cok begenilmis bu kebabib isminin ne oldugunu sorduklari zaman, kebabci Ali, "SEF ALI" kebabi demis zamanla sef ve alinin arasina T harfi girmis ve ismi seftali kebabi olmus.
Hosca kaliniz.
Yoğurt Salatası
2 bardak normal yoğurt
1 adet orta boy salatalık
2 çay kaşığı kuru nane
2 çay kaşığı kuru dereotu
1 tutam tuz ve pulbiber
1 kaşık zeytin yağı
2 diş sarımsak (isteğe bağlı)
Yoğurt derin bir kapta tel çırpıcıyla çırpılır. Önceden rendelenmiş salatalıklar eklenir. Tuz yağ ve dereotuda katılarak karıştırılır. Üzeri nane ve kırmızı pulbiberle süslenerek hazırlanır. Afiyet olsun
Nerden başalasam bilemiyorum :))
Meze neredeyse bir dönem beslenme şeklini almıştı bende. 8-9 yaşlarındayken.
Babam akşamcıdır da :)))
Karides tarifleri mesela : - karidesleri haşlayın. zeytin yağı, maydonoz ve limonla servis yapın.
- Karidesleri hafif haşlayıp kabuklarını çıkarın güvece tereyağ ve karides koyup fırına verin.
- Güveç karidese dilediğiniz gibi ekleme yapabilirsiniz. Örneğin kaşar, domates, mantar vs.
Helva: tahin helvasını ezin güvece koyun ve fırına verin.
Helva 2: Tahin helvasını limon suyu ile ezin. macun kıvamında servis edin. (kısa süre dolapta bekletirseniz daha iyi oluyor)
Turşu: genelde taze fasulye turşusundan yapılsada her turşudan olur. Turşuları iyice yıkayın. Tavada soğan kavurun turşuları ekleyin. İyice yumuşamadan alıp servis yapın.
Taze fasulye: İyice Yıkadığınız fasulyelerin sadece uçlarını kesin. Haşlayın ama çok yumuşamasın. haşlanan fasulyelerinizi iri taneli mısır ununa bulayıp kızartın.
Taze fasulye: Taze fasulyeyi haşlayın. Sivri biber ve fasulyeleri soteliyip servis edin.
kısaca birçok sebzeyi haşlayıp mısır unu ile kızartıp servis edebilirsiniz.
bir hatırlatma: mısır ununu tuzlarsanız ve kızartmanızı teryağı ile yaparsanız lezzeti artar...
Mahmut Leventoğlu
12-06-2007, 09:45
BÖRÜLCE SALATASI
Taze börülcelerin uçlarını ayıklayıp ikiye bölüp haşlayın iyice pişsin. (Dikkat kıraç yerin börülceleri zor ,sulak yerin börülceleri kolay pişer) (Haşlarken tuzunu atmayı unutmayın). Süzgeçte suyunu süzdükten sonra soğumaya bırakın. Ayrı bir kapta iyuice döğülmüş sarmısak ve yoğrdu karıştırın. Soğumuş börülceleri bu yoğurtla harmanlayın ve servis tabağına alın üzerine bol zeytinyağı gezdirin ve servise sunun.
Afiyet olsun
Not : Bu tarif aynı zamanda salatalar bölümünde de verilmiştir. İster salat ister meze olarak servis edebilirsiniz.
Yahu üstadlar siz ne yapiyorsunuz, burada benim ölümüme yol acacaksiniz, bunlar ne güzel tarifler, bir de su Cerkez tavugunu yazin da aksamci olalim,
saygilar
hassoman
12-06-2007, 10:19
BÖRÜLCE SALATASI
Taze börülcelerin uçlarını ayıklayıp ikiye bölüp haşlayın iyice pişsin. (Dikkat kıraç yerin börülceleri zor ,sulak yerin börülceleri kolay pişer) (Haşlarken tuzunu atmayı unutmayın). Süzgeçte suyunu süzdükten sonra soğumaya bırakın. Ayrı bir kapta iyuice döğülmüş sarmısak ve yoğrdu karıştırın. Soğumuş börülceleri bu yoğurtla harmanlayın ve servis tabağına alın üzerine bol zeytinyağı gezdirin ve servise sunun.
Afiyet olsun
Not : Bu tarif aynı zamanda salatalar bölümünde de verilmiştir. İster salat ister meze olarak servis edebilirsiniz.
Sayın Leventoğlu,
Mutlaka biliyorsunuzdur; ama bilmeyenler için bu reçetenize izninizle bir katkım olsun.:o
Efendim, börülceyi makarna haşlar gibi haşlayın. Yani, su kaynadıktan sonra börülceleri koyun. Yumuşayınca süzün. (suyunu atmayın çorbada kullanın). O zaman börülcenin sararmadığını, öyle hayattan bezmiş gibi kendini salıvermediğini göreceksiniz.
Ben sarımsaklı ve zeytinyağlı olanını daha çok seviyorum. Ama sarımsak yoğurtlusuna da hayır demem hani. Üzerine gezdirilmiş biberli yağ da olsa fena olmaz değil mi mirim? Hadi gelin yoğurda ceviz de katalım oldu olacak!..
Afiyet olsun:D
DevrilgenKayik
12-06-2007, 22:40
Kereviz salatası (babamın tarifi !):
Kerevizi çiğden ince ince rendeleyin. Bol ceviz içi, ezilmiş sarımsak ve zeytinyağı ile karıştırın. Afiyet şeker olsun.
Benki kerevizi pek sevmem buna bayılıyorum.
bademagacı
18-07-2007, 10:10
Arkadaşlar bu başlık altında;
Adana usulü tarator,Antep usulü biber salçası,ve benim uğruna ruhumu satacağım Bulgaristan göçmenlerinin"kahvaltılık"tabir ettiği közlenmiş patlıcan-kırmızı biber-domates üçlüsünden yapılan salçayı,daha nice yöresel tarifleri bilenler bilmeyenlere anlatmalı diye düşündüm.
Ali H. ALI
03-08-2007, 15:21
Ben patlican ezmesini severim, ilk zamanlar bir iki yerden tarifeler bulup yaptim ama lezzeti disarda restorantta yediklerime benzemiyordu.
Yillar once, Kibris ve Turkiyeye yaptigim ilk tatilimde, Istanbuldaki sevgili yegenim Zeki Dinlenmis ve esi sevgili Sukranin bir tarifi olan asagidaki patlican ezmesinin lezzeti tum tatigim patlican ezmelerinin en guzeli.
Basit ve kolay bir yapilisi var. Bu gun hazir yapmisken sizlerle paylasmak istedim. Resimler de cektim, Oralarda da da simdi patlican mevsimi.
Simdiden size de afiyet olsun.
Burada yarim kiloya yakin patlicanlar oluyor ve icerisinde cok cekirdek de yoktur ben o patlicanlardan kullaniyorum.
Bir iri patlican
Yogurt
Zeytin yagi
Pul biber, kara biber, tuz
Cicek ve maydonoz.
Ben hazirladigim tabaklarin, guzel gorunmesine onem veririm. Bu yuzden bahcemde yetisen cicekleri tabaklari suslemek icin kullanirim, Zehirli olmadiklarini bildigim bircok cicegi. Ornegin yasemin, kupe cicegi, begonya, gul.gelinduvagi, nane, maydonoz, kekik, biberiye, feslikan gibi bitkiler.
Patlican bir bicakla bir iki yerinden delinip kabuklari soyulmadan izgara altina konur.
Her tarafi yanacak sekilde ara, ara cevrilerek pisirilir[ patlicanin izgara altinda kabuklarinin yanmasi isin puf noktasidir. Yanan kabuklar patlicanin icerisine guzel bir patlican kokusu sindirir. patlicani baska turlu pisirirseniz ayni lezzette olmaz]
Pisen patlicani bir tabaga alip, yanmis kabugunu kesip icini bir kasik yardimi ile baska bir tabaga bosaltip sogumasini bekleyin. Patlican soguduktan sonra patlican ici kadar yogurt, istege gore pul biber,tuz, kara biber ekleyin ve hepsini guzelce karistirin. Servis tabagina aldiktan sonra uzerine zeytin yagi gezdirin biraz kirmizi biber serpin ve ciceklerle susleyip seyredin sonra da efiyetle yeyin.
renkleri patlicani cagristirdigi icin suslemede menekseler kullandim.
17676
Yikanip bicakla delinmis patlican
17677
Izgara altinda yanarak pisirilmis patlican
17678
17679
Patlican ici cikarilirken
17680
Patlican ici kadar yogurt ekleniyor.
Ali H. ALI
03-08-2007, 15:26
17681
Yogurtla patlican karistiriliyor.
17682
Patlican ezmesi servis tabaginda.
Hakan KINACI
03-08-2007, 15:44
Bende dayanamayıp patlıcan ile yapılan ama ismini bilmiyorum.
Tarifi şöyle ;
Patlıcanı közlüyorsunuz sıcak sıcak bıçakla yarıyorsunuz ve içine bir kaç küçük parça tereyağı ve rendelenmiş kaşar peyniri koyuyorsunuz ve patlıcanı kapatıyorsunuz bir kaç dakika bekledikten sonra içindekiler eriyor.
Palıcanın içindekilerin eridiğine kanaat getirdiğinizde bir tabağa öylece koyum servis yapıyorsunuz.
Afiyet olsun,
Bunu yemenin en güzel yönüde kaşıkla yemek patlıcanın kabuğunu sıyırarak yemek daha lezzetli oluyor. :)
Tabii közlenmiş patlıcanın salatası ve gözlemesi de yapılıyor ancak bunu tadı biraz daha farklı olduğu için bunu yazdım.
Hakan KINACI
03-08-2007, 15:49
Turşu: genelde taze fasulye turşusundan yapılsada her turşudan olur. Turşuları iyice yıkayın. Tavada soğan kavurun turşuları ekleyin. İyice yumuşamadan alıp servis yapın.
Sn.Serder;
Turşu; bildiğim kadarı ile Karadenizde Trabzon ve yörelerinde Turşu kavurmaya çok benziyor ama o yörede ayrıca acı biber ve yaylada yetişen bir ot türünü de katıyorlar içerisine...
Saygılar,
Ali H.Ali arkadaş, bu ne kadar güzel sunum böyle. Ellerinize zevkinize sağlık. Afiyet olsun.
Bakmaya kıyamaz insan nasıl yiyebildiniz bilmem artık :)
merhaba,
kahvaltılık salçadan öyle bir bahsetmişsinki bende büyük bir merak uyandırdı.yapılışı hakkında bir bilgin varsa ve paylaşırsan sevinirim.mutlu kal...
Sercanoral
03-08-2007, 21:34
Sevgili badem agacı Bulgaristan göçmenleri detince araya benim girmem gerek herhalde. İlk önce patlıcan ve biberler ateşte közlenir. Sonra domatalar kesilir ve ateşte kaynatılır. Közlenmiş patlıcan ve biberler kıyma makinesinden geçirilerek ateşte fokurdamaya başlamış olan domataların üstüne katılır ve iyice karıştırılır. Benim bildiğim salça bu bizim sülale salçayı böyle yapıyor...
Penelophe
03-08-2007, 22:41
Ali bey mükemmel görünüyor.:)
Ellerinize sağlık.
Bu saatte patlıcan közleteceksiniz bana.:D
Deneyeceğim.
Sizinkiyle hemen hemen aynı bir tarifte benden.:)
Patlıcanlar aynı şekilde közlenirler ve aynı miktar yoğurtla karıştırılırlar.
İçine ezilmiş sarımsak, limon suyu ve zeytinyağı karıştırılır ve afiyetle yenilir.
Ben servis yapmadan önce buzdolabında ağzı kapalı şekilde 2 saat kadar bekletiyorum.;)
Afiyet olsun.:)
Penelophe
03-08-2007, 22:45
Çok sevdiğim bir tarif daha. Hem de çok basit.
Mantar Dolması
Malzemeler
15-20 tane iri mantar.
Rendelenmiş kaşar peyniri
Tereyağı
Yapılışı
Mantarların sapları dikkatlice kökünden çıkarılır. Mantarlar ters çevrilerek, içine biraz tereyağı ve rendelenmiş kaşar doldurulur. Fırın tepsisine veya borcama konularak mantarlar yumuşayana ve kaşarlar kızarana kadar fırında pişirilir.
Afiyet olsun.:)
Billur Korkmaz
03-08-2007, 23:42
Pek patlıcan yemeği sevmesem de patlıcan ezmeye bayılıyorum ve Penelophe'nin tarifi gibi yapıyorum.. Tabi bir miktar da limon suyu ilavesiyle.. :D
Ali Bey'in tarifi ve sunumu da harikulade, ellerine sağlık.. :)
Zeytinin çeşidinin bir önemi var mı ya da sizin önereceğiniz hangi zeytindir?
IZGARA ZEYTİN
Zeytinleri kekik ve kırmızı biber de şöyle bir harmanladıktan sonra silkeleyip ızgaraya atın. Arada bir çevirin kurutmadan alın .Servis tabağına ince kıyım doğranıp sıkılmış acı suyu çıkarılmış soğan ve maydanozu karıştırıp harmanlayın ve üzerine limon sıkın. Onun üzerine de Izgara Zeytinleri koyup servisi öyle yapın. Muhteşem oluyor.
Menşei : Girne/Kıbrıs
Yoğurdu çok koyuyorsunuz bana göre... Patlıcanın tadı çok seyreltilmiş.
1 bostan patlıcanı için 2 -3 kaşık yoğurt yeter. Amaç, patlıcanın rengini biraz açmak...
Limon suyu koyan yok mu? :)
Penelophe
04-08-2007, 12:46
Malina, ben de koyuyorum limon suyu fakat yazmayı unutmuşum.;)
Şimdi ekleyeceğim.
Ben bulursam tercihen koyun yoğurdu kullanıyorum. Koyun yoğurdu koyduğumda miktar yarı yarıya düşüyor.;)
Malzemeler: 10-15 adet iri orta boy taze bamya, 1 yumurta, 1 kahve fincanı soda, 1 yemek kaşığı un, sıvı yağ, su, tuz.
Yumurta, soda, un, tuz ve suyu karıştırarak bulamaç haline getirin. İyice çırparak hamur durumuna getirdiğiniz karışıma iyice yıkayıp kuruladığınız bamyaları batırın. Bir tencere için de kızdırdığınız yağa bamyaları atarak kızartın. Her kızartmada olduğu gibi yağını çekmesi için servis tabağına serdiğiniz peçetenin üzerine bamyaları koyup servis yapabilirsiniz.
Yarım kilo kuru domates
Bir baş sarmısak
Bir dal taze biberiye
Bir dal taze kekik
Tane karabiber
Acı kırmızı biber
Seviyorsanız tarhun
Bir çorba kaşığı sirke
Domatesleri ılık suda 5 dakika bekletin. Alabileceği bir kavanozu hazırlayıp içerisine bir kat domates, aralarına baharat ve sarmısaklar olmak üzere yerleştirin. Bir çorba kaşığı sirke ile beraber kavanozunuzu zeytinyağı ile doldurun. Bir hafta sonra şahane mezeniz peynirin yanında, balığın yanında ya da salatada...
Mahmut Leventoğlu
20-08-2007, 14:45
Zeytinin çeşidinin bir önemi var mı ya da sizin önereceğiniz hangi zeytindir?
Sevgili Kürekçi yeşil zeytin haricinde hepsini öneririm. İstersen Yeşil Zeytini de deneyebilirsin. Biraz acı oluyor sanki o nedenle bana çok cazip gelmiyor.
Sn.Serder;
Turşu; bildiğim kadarı ile Karadenizde Trabzon ve yörelerinde Turşu kavurmaya çok benziyor ama o yörede ayrıca acı biber ve yaylada yetişen bir ot türünü de katıyorlar içerisine...
Saygılar,
Bende bir rizeli olarak o turşu kavurmasını (TAVALİ) hemen hemen hergün yerdim. Şimdilerde en güzel tavali'yi kavacıkta SİSORE de yiyorum....
bademagacı
27-09-2007, 09:41
merhaba,
kahvaltılık salçadan öyle bir bahsetmişsinki bende büyük bir merak uyandırdı.yapılışı hakkında bir bilgin varsa ve paylaşırsan sevinirim.mutlu kal...
Bahsettiğim kahvaltılık salçanın tarifini öğrendim.Şu an domateslerim ocakta..
Sercan sanada verdiğin bilgiler için teşekkürler..
Tarifteki oranları kendinize göre ayarlayabilirsiniz:
5 kg.kırmızı biber
2.5 kg.domates
1 kg.patlıcan
Kırmızı biber ve patlıcanları ateşte veya fırında közleyin.Kabuklarını soyup,kenarda bekletin.
Diğer yanda rendelediğin domatesleri kaynat.Sulu olduysa mutlaka süz.
Son olarak üçünüde (biber,patlıcan,domates) kaynat.Tuz,isteğe göre karabiber,kimyon,ceviz kat.
Afiyet olsun
hassoman
14-11-2007, 18:13
Eveeet Nevsune Hanım'ın isteği üzerine bir Ege Mezesi..
Deniz Börülcesi Salatası:
Deniz Börülcesi ilginç bir bitkidir. Çalı ile ot arasıdır...
Resmi için Bkz:http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=45083&highlight=deniz+b%F6r%FClcesi#post45083'de 3 Nolu hücreye bknz... Sağolsun memet (Moderatör) arkadaşımız yapmış bu işi. Meraklısı için latince ismi (Salicornia europaea), Adı üstünde, deniz kıyısına yakın yerlerde yetişirmiş. Ege'liler bu mezeyi sıklıkla yapıyor elbette ben de.
Bayanlar Deniz Börülcesi Salatasının yapımını az biraz zahmetli buluyor. Doğrudur.
Piştikten sonra kılçıklarından ayıklaması kimilerine zor gelir. Bu yüzden ekip oluşturmakta yarar var. Ancak ben severek yapıyorum, zor olduğunu söyleyenlere de şaşıyorum.
Ne yazık şu an mevsimi geçmiş durumda, Ağustos ayına doğru pazarlarda görünmeye başlıyor (İstanbul'da balık pazarlarında bulunurmuş...). dilediğiniz kadar alıyorsunuz. (Ben genel olarak 1 kg alıyorum. siz önce 1/2 kg'la başlayın) . Börülcelerin köklerini, odunsu kısımlarından kesip atıyoruz. (Elbette bolca yıkanıp süzülecek canım). Sonra bir tencerede su kaynatılacak ve salatanın hiçbir aşamasında asla ve asla tuz kullanılmayacak. Çünkü deniz börülcesinin kendisi zaten tuzludur. Aman ha!..
Su kaynadıktan sonra deniz börülcelerini içine atıyoruz...
Fazla pişirilmeyecek; 5-10 Dk.. Diriliğini kaybetmesin. Bakın, yeşil kısmını dalından (kılçığından) sıyırıp alabiliyorsanız pişmiş demektir... (Yani yeşil kısmı sıyırdığınızda altından bir kılçık çıkacaktır.)
Çıkarın tencereden, soğusun...
Elinizin dayanacağı sıcaklığa geldiğinde sıvayın kolları, yanınıza bir salata tabağı alın. Deniz börülcesinin ince dallarının yeşil kısımlarını dibinden baş ve işaret parmağınızın tırnağı arasında sıyırmaya başlayın. Yeşil kısım telinden sıyrılmış bir elektrik kablosu gibi gelecektir. İşiniz bitince börülceleri zeytin yağıyla harmanlayın. Servis zamanı dövülmüş sarımsak ve limon suyunu ilave edin... (Tuz yok...)
Bunu sarımsaklı yoğurtla yiyen de var. Olmadı haşlanmış, ayıklanmış karidesle birlikte servis eden de, İçine ceviz katan da, közlenmiş kırmızı biber doğrayan da...
Ne diyelim, gelecek mevsime kadar sabır...
Pembe Hanım,
Kırmızı pancar yıkanır, kabukları soyulur. Rendenin iri tarafıyla rendelenir.
Bir tavaya 1 yemek kaşığı kadar sıvıyağ konulur , rendelenmiş pancar 2-3 dakika çevrilir. Ateşten alınır. Soğumaya bırakılır.
Bir kapta hazırladığımız sarımsaklı yoğurda soğutulmuş pancar ilave edilir. Karıştırılır. Et yemeklerinin yanında harika oluyor. Hem tadı, hem rengi ile favorimdir.:cool:
şükran ünal
05-12-2007, 15:28
Sayın Hassoman, böğrülceyi bizde çok severiz ve buldukça alıp hazırlarım ve paketler halinde de derin dondurucuya atarım. Bizde böğrülcenin üzerine sarmısaklı yoğurt dökeriz ve bir tavada içine pul biber kattığımız kızdırılmış zeytinyağı gezdiririz. Tabi bunu yaparken malzemenin ısısının birbirine yakın olması gerekir .Yani yoğurt biraz ılıtılarak karıştırılır ki üzerine dökülen yağ donup kalmasın. Artık büyük Gros marketlerde hemen hemen hep bulunuyor bilginiz olsun.
Sevgili penelophe, fırında mantar tarifini okudum. Ben de yapıyorum ama içine biraz da dövülmüş sarmısak da koy daha da güzel ve lezzetli oluyor.
Arkadaşlar, bu ara tam mevsimi bol bol balık yeriz. Balığın yanında yeşil salata yaparız, pilav filan gitmez. Ama sarmısaklı patatesi denediniz mi?
Patatesleri soyup, ister çok az haşlayarak ister çiğden çok ince bıçak sırtından biraz daha kalın, yuvarlak yuvarlak doğrayın. Çukurca bir kaseye alın. Bunun içine bir başa yakın sarmısağı da ince ince ve yuvarlak doğrayıp biraz tuz ile iyice harmanlayın. Ufak bir kutu miss kremanın yarısını bu malzemeye katın, iyice harmanladıktan sonra payrexe boşaltıp yayın. Kutuda kalan kremayı da üstüne dağıtın, az bir kırmızı pul biber ektikten sonra fırına sürün. 30 dakikakadar pişsin, üzeri kızarsın, sonra balığın yanında servis yapın.
Bazı arkadaşlarım balıktan bile daha lezzetli olduğunu söyler......
17681
Yogurtla patlican karistiriliyor.
17682
Patlican ezmesi servis tabaginda.
Merhaba ellerine saglık.Servis tabagındaki menekşe çiçegimi?
hassoman
17-12-2007, 22:15
Sayın Hassoman, böğrülceyi bizde çok severiz ve buldukça alıp hazırlarım ve paketler halinde de derin dondurucuya atarım...
:(Ah Şükran Hanım ah!.. Yahu, derin dondurucuya neler attım neler de bir tek deniz börülcesi aklıma gelmedi. Tabi ya... Seneye inşallah paketler atarım dolaba... Teşekkürler... Ayrıca tarifinizi de bir köşeye not ettim..
ceromaya
10-01-2008, 19:18
Havuçlar yıkanır, kabukları soyulup rendelenir ve zeytinyağında yumuşayana kadar pişirilir.
Ocaktan almadan önce dövülmüş sarımsaklar ve iyice çırpılmış 1 yumurta eklenir, yumurta topaklanmadan homojen bir şekilde dağılacak şekilde hızlıca karıştırılır. Tercih etmezseniz yumurta koymayabilirsiniz.
Havuçlar ılıyınca yoğurt, kimyon ve tuz eklenip karıştırılır. Üzerine birkaç yaprak maydonoz koyulup servis yapılır.
Kimyon bu mezeye farklı bir tat katıyor. Ben çok seviyorum tavsiye ederim.
Malzemeler:
2 adet bostan patlıcanı
6 adet sivri biber
2 domates
5 diş sarımsak
½ çay bardağı zeytinyağı
½ çay bardağı sirke
½ demet maydanoz
Yapılışı:
1.Patlıcanları çatalla birkaç yerinden delin.Patlıcan, biber ve domatesi mangalda veya ocakta közleyin( fırında közlerseniz kararır).Kabuklarını soyun.Küp şeklinde doğrayın ya da çatalla ezin.
2.Biber, patlıcan ve domatesi bir kapta karıştırın.Üzerine dövülmüş sarımsak, zeytinyağı , sirke ve ince kıyılmış maydanoz yapraklarını ilave edin, karıştırın.Buzdolabında 1-2 saat dinlendirip servis edin.
Arzuya göre kırmızı biber, karabiber ve kimyon eklenebilir.Soğuk yenmesi iyi olur.
Her yörede bu mancayı değişik yaparlar.Anadolu da mancaya yoğurtta koyuyorlar. (ama köpoğlu olmaz o zaman) İnternete baktığınızda kızartma patlıcanla yapılanı bile var.Kesinlikle patlıcan közde yapılmalıdır.Diğerlerine Köpoğlu denmez.
Kızartma patlıcanla yapılIP üstüne domates sosu konan Şakşuka'dır.
Közleyip yoğurt karıştırılan patlıcanlı yoğurt, patlıcan kızartıp üstüne domates dökülen de domatesli patlıcan kızartması olur.
İçki içilen bir sofrada köpoğlu olmazsa olmaz :))
Resim ; kızılcıksurubu.blogspot.com'dan alınmadır.
Penelophe
11-01-2008, 00:03
Bugün mantar dolmasını buradakinden (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=137706&postcount=31) biraz farklı denedim, mükemmel oldu.;)
Mantarın içine koymak için, tam yağlı beyaz peynir, susam, çörekotu ve pul biberi karıştırdım. Mantarların içine biraz tereyağı ve mantarın ağzı sıfır oluncaya kadar bu karışımdan doldurdum. Rendelenmiş kaşar peynirini de üzerlerine bol miktarda, fazla dışarıya taşırmamak kaydıyla bastırarak ekledim. Fırından çıktıklarında süperdiler.
Akşama mutlaka denemeliyim.
Teşekkürler.....
Penelophe
11-01-2008, 14:23
Sonucunu bekliyorum Güler hanım.;)
imperfect
28-01-2008, 13:42
Bir tarif de benden:
Bir bağ Hindiba
İsteğe göre limon suyu
Biraz zeytinyağı
Toz biber
Hindiba ayıklanıp kumunu dökene kadar yıkanır. Yıkarken bolca suda bekletmek en iyi yöntemdir. Son suda bir avuç tuz atılır biraz daha bekletilir (bu salyangoz vb böceklerin ölmesini sağlar) . Daha sonra suda haşlanır (fazla haşlayıp öldürmemek gerekir). Biraz diri kalırsa tadı daha lezzetli olur. Haşlanmış Hindiba derince bir kaba alınır üzerine limon, toz biber, tuz ve zeytinyağı (isteğe göre sarımsak) ilave edilir. Bir güzel karıştırılır. Soğuk yenmesi makbuldür. Tadına doyum olmaz... :)
imperfect
28-01-2008, 13:56
Bir tarif daha:
HUMUS
500 gr nohut
Tahin
Sarımsak
Limon suyu
Tuz
Kimyon
Pul biber
Süslemek için Maydonoz, turşu, siyah zeytin
Nohutlar bir gece önceden ıslatılır. Haşlanır. Daha sonra bir robot yardımıyla güzelce ezilir. Süzgeçten geçilir ki ağıza diri nohut gelmemeli. Üzerine isteğe göre tahin, limon, sarımsak ve tuz eklenir karıştırılır. Servis tabağına açılır. İnce açmak en iyisidir. Üzeri isteğe göre kimyon, pul biber, turşu, siyah zetin hatta ince dilimlenmiş domates ile süslenir. Veee meşhur mezemiz artık hazırdır. Afiyet olsun.. :)
Hiç mangalda pişirilmiş,üzerine zeytin yağı ve bol limon sıkarak hazırlanmış soğan yedinizmi.
imperfect
30-01-2008, 08:52
Sevgili AÇELYA bir gün yolun Hatay'a düşerse mutlaka Kuzeytepe Beldesi'ne uğra. Orada da mutlaka pişmiş soğan salatası iste. Soğanı pişirip üzerine zeytinyağı, nar ekşisi, biraz kimyon ilave edip servis ederler. Emin ol çok güzeldir çok çok.;)
YorkerJenny
18-05-2008, 22:16
yugoslavyadan bir tarif, burada uluslarasi marketlerde kavanoz icinde satiliyor:
patlican ve tatli kirmizi uzun biberleri atesde bbq yapin. Kabuklarini soyun, biberin cekirdeklerini cikarin. zeytinyagi, tuz, aci kirmizi biber ekleyip mikserde pure yapin. kanepelerin veya minik tuzlu biskuitlerin uzerine surun.
Mantarın içine koymak için, tam yağlı beyaz peynir, susam, çörekotu ve pul biberi karıştırdım. Mantarların içine biraz tereyağı ve mantarın ağzı sıfır oluncaya kadar bu karışımdan doldurdum. Rendelenmiş kaşar peynirini de üzerlerine bol miktarda, fazla dışarıya taşırmamak kaydıyla bastırarak ekledim. Fırından çıktıklarında süperdiler.
Ben mantar dolması yaparken, bez tulumu kullanıyorum. Tulumu taze kekik, ince kıyılmış biberiye ve biraz da fesleğen yaprakları ile elimde sıkıyorum, rahiyası çok hoş oluyor...
Bu mezelerin hepsi birbirinden güzel.Ben de kolay ve leziz bir tarif veriyorum:
1-2 beyaz kabak rendenin ince tarafında rendelenir.Suyu sıkılır.İçine 1-2 diş(isteğe bağlı daha fazla da olabilir)sarmısak,bolca dövülmüş ceviz ,1-2 kaşık mayonez ve patlıcan ezme kıvamına gelene kadar süzme yoğurt konup karıştırılır.Servis tabağına alınıp dereotu ve zeytinyağı gezdirilerek süslenir.Afiyet olsun...
Kabak pişirilmediği için de son derece sağlıklı..
Eşim hiç kabak sevmez.Hatta "kabak tadı verdi "diye bir deyim boşuna üretilmemiş der.Ama bu mezedeki sebzenin kabak olduğunu anlayamadı:)
şükran ünal
27-11-2008, 15:03
Sevgili Yorkerjenny, Yugoslavyadan bir tarif, diye bahsettiğin sos un orijinal ismi Lütenitsa dır. ben her sene yaparım ve çok severek tüketiriz. Bizim de anne tarfımız Yugoslav göçmenidir. Lezzet Tabağı isimli bloğumda da resimli tarifi vardır.
Lütenitsa
Malzemeler:
2kg. olgun domates
2 kg. salçalık biber
2 kg. patlıcan
1 kg. havuç (rendelenip yağda sote edilmiş)
1 su bard. sıvıyağ, tuz , kekik, şeker
Yapılışı:
Öncelikle tüm sebzeleri yıkayalım.Ben sebzeleri doğramadan yıkamayı tercih ediyorum.Domatesleri sıcak suda biraz tutup kabuklarını soyalım ve küçük küçük doğrayalım.Bir kenarda suyunu süzdürelim ve başka yerde harcamak üzere saklayalım, zira çok sulu olunca bir hayli suyunu çekmesi için kaynatmanız gerekecek.Süzülen domatesleri büyükçe bir tencere ile ateşe oturtalım ve kaynamasını bekleyelim.Diğer malzemelerin hazırlanmasına geçelim.Biber ve patlıcanların ıslaklığını kurulayıp ocakta közleyip kabuklarını soyalım ve küçük küçük doğrayalım.Kaynayan domatese havuç da dahil ilave edip birlikte kaynatalım.Bir su bardağı zeytinyağı ilave edelim, tuz atalım.Tencereyi dibine tutmaması için de sık sık karıştıralım.Sos kıvamını bulunca ocaktan alıp kekik ve şeker ekleyelim ve sıcak olarak sterilize ettiğimiz kavanozlara doldurup ters çevirelim.Bir müddet buz dolabında tutup havalar soğuyunca da serin bir yere kaldıralım.Ben bu sene evde küçük kavanoz kalmadığı için yine konserve kavanoz kapklı olan tek bir büyük kavanoza yaptım. Dilerseniz yerken pul biber ilave edebilirsiniz. Ben damak zevkine göre böylesini tercih ediyorum.
şükran ünal
27-11-2008, 15:06
Sevgili İmgelem, kabak salatasını birde yoğrtla karıştırmadan önce bir parça sadece tuzunu atarak tereyağında soteleyin ve mutlaka taze çekilmiş karabiberle tatlandırmayı deneyin derim. Soğuduğunda yoğurt ilave ediniz. Sevgiler.
Bu başlığı yeni farkettim ve bir tarif de benden olsun istedim.
Közde kırmızı biber (şimdi tam mevsimi!)
Buralarda salçalık biber olarak bilinen etli dolgunca kırmızı biberleri közlüyorsunuz, sonra kabuklarını soyup çekirdek ve saplarını ayıklıyorsunuz. Ardından kalınca doğrayıp, limon zeytinyağı ve sarmısakla tatlandırıp, maydonozla süsleyip afiyetle yiyorsunuz. Bu tarifi arzu ederseniz közlenmiş soğan ve nar ekşisi ekleyerek de yapabilirsiniz.
Kırmızı biberden hazırlanan mezelerin görüntüsüne doyum olmuyor, lezzeti ise tarif edilecek gibi değil.
Bir de yoğurtlu tarifini vereyim.
Biberleri bu kez iki parmak kalınlığında doğrayıp yağda kızartıyorsunuz. Yağını süzdürdükten sonra sarmısaklı süzme yoğurtla karıştırıyorsunuz. Maydanozla da süslenince enfes bir renk kombinasyonu ve tad oluşuyor.
Afiyetler olsun.
Kabak Mücver;
Geniş bir kab içinde kabukları soyulan kabaklar ve bir adet kuru soğan rendelenir, Bir miktar beyaz peynir, bir kaşık un, dereotu, karabiber, tuz ve malzemenin miktarına göre 2,3 adet yumurta kırılıp karıştırılır. Elde edilen harç yemek kaşığı ile kızgın sıvı yağ içine parçalar halinde dökülerek kızartılır. Sıcak olarak tüketilir. Afiyet olsun.
Not: Kabak dolması yemeği yapıldığında kabakların içleri oyulur ve içi genellikle atılır. Satın alının kağağın yarısının çöpe gitmesini engellemek içinde çok güzel bir alternatif.
thomasina
17-07-2009, 22:57
Yer elması güzelce soyulup yıkanır. Suda beklerken, yoğurt, sarımsak, iri dövülmüş ceviz ve biraz da tuz güzelce karıştırılır. Yer elmaları hızla bu karışımın içine rendelenir. Servis tabağına alındıktan sonra üstüne isteğe bağlı olarak maydanoz ya da dere otu doğranak süslenir. Biraz da sızma zeytin yağı eklenir. Afiyetler olsun efendim.
Ben bu mezeyi sıklıkla yaparım ama yiyen hiç kimse yer elmasından olduğunu anlayamamıştır fakat lezzetine hayran olmayan bir kişi dahi görmedim. Denemenizi öneririm.
Sevgili thomasina, ben yer elmasını genelde meyve olarak tüketirim ve çok severim. İlk fırsatta tarifini deneyeceğim. İçinde sarımsak var ya , o bile yeter:)
Benden de bir pancar tarifi:
İstediğiniz kadar pancarı soyup, rendelenecek yumuşaklığa gelene kadar haşlayın. Pancarlar soğurken, zeytinyağında kuru soğan ve sarımsağı pişirin. (Miktar olarak zeytinyağlı yemek yapma ölçülerinizi kullanın). Aklınız varsa eldiven takarak pancarları rendeleyin:p Rendelenmiş pancarları soğan+sarımsağın üzerine dilediğiniz kadar tuz ve çok az şeker ile ilave edip, renkleri pembeye dönene ve suyunu çekene kadar kısık ateşte pişirin. Soğuduktan sonra üzerine sarımsaklı yoğurt dökerek servis edin. Afiyet olsun:)
thomasina
21-07-2009, 20:51
Ah DefneD. ben de nasıl severim kütür kütür yemeyi, inanılmaz lezzetliler. Ama işte böyle sunulunca da servise o sözüm ona biçimsiz, bana göre kendine çok özgü şeklinden dolayı ön yargıyı yerle bir ediyor. Utandırıyor. Ben en çok bunu seviyorum. Şekilci olmamayı...
Bu arada patatesi haşlıyorum ben. Hafif sarımsaklı yoğurtla beraber iyice eziyorum, püre gibi oluyor. Hafif tuz , bazen bir çimdik muskat ekliyorum. Servis tabağına alınca, kenarlarına bolca ince kıyılmış dere otu serpiyorum. Çok az zeytinyağını pul biberle karıştırıp üstünde dolaştırıyorum. Enfes...
thomasina, haftasonu markette alışveriş yaparken yer elması görünce almak için üzerine atlamam ile fiyatını görünce geri çekilmem bir oldu. Kilosu 14 liraydı:eek: Bu ne ya, et mi alıyoruz?! Bir süre onları uzaktan seveceğim:p
Yukarıdaki patatesli tarifte, patates yerine haşlanmış ya da mikrodalga fırında pişirilmiş karnıbahar kullanınca da (püre haline getirmeden tabi ki:D) nefis oluyor.
thomasina
21-07-2009, 22:53
Sevgili DefneD. Yer elması bizim buralarda çarşıda hep var ama dediğiniz gibi çok pahalıya satıyorlar. Ben de biraz gözden düşüp de marketlerin kenar köşesine gelmesini bekliyorum. O zaman çok fazlaca alıyorum zira buzdolabimda haftalarca kalıyorlar, dayanıklılar.
Bu arada hem aklın yolu birmiş diyeceğim hem de kalpler birmiş.Yazdıktan sonra keşke karnabaharı da ekleseydim dedim kendi kendime. Bilmez miyim tadını? Doyulmuyor.
Sevgiyle ve yine çiçeklerinizle kalın.
hassoman
25-08-2009, 23:57
"...."
Deniz Börülcesi Salatası:
Deniz Börülcesi ilginç bir bitkidir. Çalı ile ot arasıdır...
Resmi için Bkz:http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=45083&highlight=deniz+b%F6r%FClcesi#post45083'de 3 Nolu hücreye bknz... Sağolsun memet (Moderatör) arkadaşımız yapmış bu işi. Meraklısı için latince ismi (Salicornia europaea), Adı üstünde, deniz kıyısına yakın yerlerde yetişirmiş. Ege'liler bu mezeyi sıklıkla yapıyor elbette ben de.
Bayanlar Deniz Börülcesi Salatasının yapımını az biraz zahmetli buluyor. Doğrudur.
Piştikten sonra kılçıklarından ayıklaması kimilerine zor gelir. Bu yüzden ekip oluşturmakta yarar var. Ancak ben severek yapıyorum, zor olduğunu söyleyenlere de şaşıyorum.
Ne yazık şu an mevsimi geçmiş durumda, Ağustos ayına doğru pazarlarda görünmeye başlıyor (İstanbul'da balık pazarlarında bulunurmuş...). dilediğiniz kadar alıyorsunuz. (Ben genel olarak 1 kg alıyorum. siz önce 1/2 kg'la başlayın) . Börülcelerin köklerini, odunsu kısımlarından kesip atıyoruz. (Elbette bolca yıkanıp süzülecek canım). Sonra bir tencerede su kaynatılacak ve salatanın hiçbir aşamasında asla ve asla tuz kullanılmayacak. Çünkü deniz börülcesinin kendisi zaten tuzludur. Aman ha!..
Su kaynadıktan sonra deniz börülcelerini içine atıyoruz...
Fazla pişirilmeyecek; 5-10 Dk.. Diriliğini kaybetmesin. Bakın, yeşil kısmını dalından (kılçığından) sıyırıp alabiliyorsanız pişmiş demektir... (Yani yeşil kısmı sıyırdığınızda altından bir kılçık çıkacaktır.)
Çıkarın tencereden, soğusun...
Elinizin dayanacağı sıcaklığa geldiğinde sıvayın kolları, yanınıza bir salata tabağı alın. Deniz börülcesinin ince dallarının yeşil kısımlarını dibinden baş ve işaret parmağınızın tırnağı arasında sıyırmaya başlayın. Yeşil kısım telinden sıyrılmış bir elektrik kablosu gibi gelecektir. İşiniz bitince börülceleri zeytin yağıyla harmanlayın. Servis zamanı dövülmüş sarımsak ve limon suyunu ilave edin... (Tuz yok...)
Bunu sarımsaklı yoğurtla yiyen de var. Olmadı haşlanmış, ayıklanmış karidesle birlikte servis eden de, İçine ceviz katan da, közlenmiş kırmızı biber doğrayan da...
Size deniz börülcesi reçetesinin tarifini verecektim.
Ama çok önceleri bunu yapmışım bu yüzden kendimden alıntı yaptım. Ama fotoğraf koymamışım. Demek bu güne kısmetmiş.
Bu günlerde Ege'de her her semt pazarında mutlaka deniz börülcesi bulunur.
Artık son demler...
Ben nerdeyse tutkunu oldum...
Sık sık yapıp konu komşuya veriyorum.
Hoşuma gidiyor komşularla paylaşmak.
Onlar da dört gözle bekliyorlar zaten.
Öyle ya, şöyle böyle değil deniz börülcesi salatası bu... :p
Bu arada şunu belirtmeden geçemeyeceğim.
Çok güzel bir geleneğimiz var.
Komşudan gelen yemeğin tabağı boş olarak geri verilmiyor.
Benim deniz börülcesi tabaklarım da öyle. Artık bol soğanlı istavrit yahnisi mi olur, kabak çiçeği dolması mı, yeni toplanmış incir mi Allah ne verdiyse tabaklarım dolu olarak geri geliyor... Siz siz olun komşunuza yollayacağınız yemeği strafor, plastik vs atılır tabaklara koyup vermeyin. Hiç hoş olmaz. En şık porselen tabağınızı kullanın ve elbette şık bir kağıt peçeteyle üzerini örtmeyi unutmayın...
Evet, deniz börülcesi salatasını yapmayı çok zahmetli bulanları anlıyorum. Bu tür yemek yapanlar da belki de eser miktarda da olsa mazoşist bir hal vardır. Ama Allah için, güzel şeyler üretmeyi iş edinenlerin kişiliklerine bir bakın. Mutlaka şu veya bu şekilde marjinal bir durumları vardır. Yani böyle şeyler için hafif şekilde esirik olmak gerekir. Adrenalin ille de ayağınıza bağladığınız lastik halatlarla boğaz köprüsü benzeri yerlerden aşağı atlamak değildir. Değişik yemekler yapmaya kalkışanları da adrenalin basar... Bırakın onu yapmasam da bir yemek tarifini okumak bile bana keyif verir...
Yemek kitaplarını başından sonuna kadar okumayı severim. Hem de heyecanlı bir roman okur gibi tutkuyla ve büyük bir hazla... Çünkü her yemek ve içecek tarifinde bir macera gizlidir... Yani diyeceğim deniz börülcesini yapmanız şart değil. Nasıl yapıldığını okumak ve fotoğraflarda (Her ne kadar fotoğraflar iyi olmasa da) yapım aşamalarını izlemek bile keyif verecektir. (Umarım :D)
99689
99688
99690
99691
99692
Bende dayanamayıp patlıcan ile yapılan ama ismini bilmiyorum.
Tarifi şöyle ;
Patlıcanı közlüyorsunuz sıcak sıcak bıçakla yarıyorsunuz ve içine bir kaç küçük parça tereyağı ve rendelenmiş kaşar peyniri koyuyorsunuz ve patlıcanı kapatıyorsunuz bir kaç dakika bekledikten sonra içindekiler eriyor.
Palıcanın içindekilerin eridiğine kanaat getirdiğinizde bir tabağa öylece koyum servis yapıyorsunuz.
Afiyet olsun,
Bunu yemenin en güzel yönüde kaşıkla yemek patlıcanın kabuğunu sıyırarak yemek daha lezzetli oluyor. :)
Tabii közlenmiş patlıcanın salatası ve gözlemesi de yapılıyor ancak bunu tadı biraz daha farklı olduğu için bunu yazdım.
Tereyağı ve kaşar peyniri yerine tam yağlı beyaz peynir enfes olur, tavsiye ederim.
Malzemeler:
2 adet bostan patlıcanı
6 adet sivri biber
2 domates
5 diş sarımsak
½ çay bardağı zeytinyağı
½ çay bardağı sirke
½ demet maydanoz
Yapılışı:
1.Patlıcanları çatalla birkaç yerinden delin.Patlıcan, biber ve domatesi mangalda veya ocakta közleyin( fırında közlerseniz kararır).Kabuklarını soyun.Küp şeklinde doğrayın ya da çatalla ezin.
2.Biber, patlıcan ve domatesi bir kapta karıştırın.Üzerine dövülmüş sarımsak, zeytinyağı , sirke ve ince kıyılmış maydanoz yapraklarını ilave edin, karıştırın.Buzdolabında 1-2 saat dinlendirip servis edin.
Arzuya göre kırmızı biber, karabiber ve kimyon eklenebilir.Soğuk yenmesi iyi olur.
Her yörede bu mancayı değişik yaparlar.Anadolu da mancaya yoğurtta koyuyorlar. (ama köpoğlu olmaz o zaman) İnternete baktığınızda kızartma patlıcanla yapılanı bile var.Kesinlikle patlıcan közde yapılmalıdır.Diğerlerine Köpoğlu denmez.
Kızartma patlıcanla yapılIP üstüne domates sosu konan Şakşuka'dır.
Közleyip yoğurt karıştırılan patlıcanlı yoğurt, patlıcan kızartıp üstüne domates dökülen de domatesli patlıcan kızartması olur.
İçki içilen bir sofrada köpoğlu olmazsa olmaz :))
Resim ; kızılcıksurubu.blogspot.com'dan alınmadır.
Trakyada köpeoğlu olarak geçer Rumeli mezesidir .İçine mutlaka kuru soğan çok ince doğranır :) Tekirdağ rakısı ,kavun, beyaz peynir birde köpeoğlu mancısı çilingir sofralarının olmazsa olmazıdır :)
yalancı çerkez tavuğu (gerçeğinden özür dilerim :) )
2 kalçalı tavuk butu
yarım bayat ekmek içi
5 çorba kaşığı süzülmüş yoğurt
3 çorba kaşığı mayonez
yarım su bardağı iri çekilmiş ceviz
tuz, pulbiber,3 diş sarımsak
Tavuğu iyice haşlayın kemiğinden ayrılsın sonra didikleyin ,
rondoda ekmekleri, cevizi ,pul biberi ve sarımsağı çekin didiklediğiniz etlerle harmanlayın
tuzunu koyun şimdi tavuğun suyundan ekmekler ıslanacak kadar karışıma kaşıkla tavuk suyu ilave edin burada dikkat edin çok su ilave edilmeyecek ekmekler ıslanana kadar
3 kaşık yoğurt ile 2 kaşık mayonezi karışıma ilave edin servis kasesine alın kalan 2 kaşık yoğurtla 1 kaşık mayonezi karıştırıp üzerine yayın ve pul biber serpin
arzu edilirse pul biber zeytin yağında kızdırılıp üzerine dökülebilir.
Son derece kolay ve lezzetli afiyet olsun :))
yigit666
08-01-2010, 14:07
fava:
1/2 kg kuru iç bakla
1 adet iri baş kuru soğan
1 çay bardağı zeytinyağı
1 çay kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı tepeleme toz şeker
1 adet limon
1/2 demet dereotu( süslemek için)
tarif: kuru baklaları ayıklayın. iyice yıkayın. bir tencerede üzerlerine çıkana kadar su ekleyin (baklaların yumuşaması için bir gece soğuk suda bırakın) daha sonra baklaları su ile yumuşayıncaya kadar haşlarken bu arada bir baş kuru soğanı yemeklik doğrayıp zeytinyağında soğanları sararıncaya kadar soteleyip kaynamakta olan orta ısıdaki baklaların içine tuz dökün ve şekeri ilave edip dibi tutmasın diye arada bir karıştırarak koyulaşınca (muhallebi kıvamında olacak, baklalar erimiş olacak) bu arada su az gelirse azar azar kıvam tutturmak için sıcak su ilave edin. daha sonra pişen favayı süzgeçten geçirip kenarlı meze tabaklarına alın. üstlerini kaşık yardımı ile düzleştirin. kıvamı aynı muhallebi gibi. dışarıda ılınınca daha sonra buzdolabında üç saat dondurun. servis yaparken üzerlerine biraz zeytinyağı ve limon suyu gezdirip bıçakla ufak karelere bölün üzerlerini ince kıyılmış dereotu ile süsleyin. soğuk servis yapın.
enginerx
08-01-2010, 16:06
Çok sevdiğim bir tarif daha. Hem de çok basit.
Mantar Dolması
Malzemeler
15-20 tane iri mantar.
Rendelenmiş kaşar peyniri
Tereyağı
Yapılışı
Mantarların sapları dikkatlice kökünden çıkarılır. Mantarlar ters çevrilerek, içine biraz tereyağı ve rendelenmiş kaşar doldurulur. Fırın tepsisine veya borcama konularak mantarlar yumuşayana ve kaşarlar kızarana kadar fırında pişirilir.
Afiyet olsun.:)
Mantar saplarını bıcak ile kıyma gibi incecik doğrayın.
İçine kaşar ve tereyağ doldurduğunuz mantar şapkalarını kapaklı tavaya döşeyin kenarlarına mantar kıymasını yerleştirin,hafif ateşte lapaklı tavada kızarın.
Mükemmel olur.
enginerx
08-01-2010, 16:13
Tereyağı ve kaşar peyniri yerine tam yağlı beyaz peynir enfes olur, tavsiye ederim.
bazı patlıcanlar közlenince altın sarısı oluyor
sırrını bilen varmı?
toparlak palıcandan olabilirmi?
berduray
08-01-2010, 21:09
bazı patlıcanlar közlenince altın sarısı oluyor
sırrını bilen varmı?
toparlak palıcandan olabilirmi?
Patlıcanın cinsi rengini etkiler.
Genellikle mangal ateşinde korlar kızarınca konulan sarı olur. Biraz limon suyu rengini beyazlatır.
Normal kuru odundan harlı ateş yakılır patlıcanlar direkt ateşe konularak közlenirse beyaz olur.
Fırın közleme gibi düşük ısı, uzun zamanda közleme patlıcanı karartır.
Yani harlı mangal kömürü iyidir.:)
Halil Önen
09-01-2010, 10:33
Patlıcanın cinsi rengini etkiler.
Genellikle mangal ateşinde korlar kızarınca konulan sarı olur. Biraz limon suyu rengini beyazlatır.
Normal kuru odundan harlı ateş yakılır patlıcanlar direkt ateşe konularak közlenirse beyaz olur.
Fırın közleme gibi düşük ısı, uzun zamanda közleme patlıcanı karartır.
Yani harlı mangal kömürü iyidir.:)
Siz koca bir yaz neredeydiniz?
Bu şimdi mi söylenir? kışın göbeğinde...
berduray
09-01-2010, 14:13
Sahilde mangal yakıp, patlıcan közlüyordum.
Hiç mangalda pişirilmiş,üzerine zeytin yağı ve bol limon sıkarak hazırlanmış soğan yedinizmi.
Mangalda sogan harıka olur .
Mevsımı degıl ama bır cm ye yakın dılımledıgınız ( hatta esım esprıyle karısık mutlaka 7 mm olmalı derdı...nur ıcınde yat canım ) yesıl domates dılımlerını de mangalda denemenızı ısrarla onerırım . Esım bunu kesfettıkten sonra mangalda kırmızı domatesı aramaz oldum .
375 gr beyaz peynir
3 çorba kaşığı sızma zeytinyağ
1 çorba kaşığı rakı
Beyaz peynir kalıbını 30 dk. üzerini örtecek kadar soğuk suda bekletin. Suyunu süzüp kurulayın.
Bir çatal yardımıyla ya da mutfak robotunda ufaladıktan sonra içine yavaş yavaş zeytinyağını ilave edin. Pütürsüz bir karışım elde ettiğinizde rakı ve taze çekilmiş karabiber ekleyin ve yeniden karıştırın.
İki saat dolapta bekletip üzerine bir parça zeytinyağı gezdirerek servis edin.
* üç malzemeli beş yıldızlı yemekler adlı kitaptan...
Cumhur Tonba
13-01-2010, 21:36
35-40 cm çapında ve 7-8 cm yüksekliğinde bir tencereyi alıyorsunuz. 3-4 adet soğan yuvarlak halkalar halinde (yarım cm. kalınlık) kesilip tencerenin dibine yayılıyor. Onun üzerine yine domatesler halka şeklinde kesilip bir kat döşeniyor.
Bahçenizde maydonoz ve nane varsa bir kat da maydonoz nane konuluyor. 2-3 adet acı biber doğranıyor.
Ben genelde levrek balığı ile yapıyorum. Ya da köstereç ile. Siz balığı kendiniz tercih edin. Yine yaklaşık 3 cm. kalınlığında dilimlenmiş levrekler bu karışımın üzerine dizilir. 5-6 diş sarımsak da ilave edin.
Daha sonra 3 kaşık domates salçası sulandırılıp karışımın üzerine dökülür. Ve bir su bardağı kırmızı şarap eklenir. ( Chateauc Latife-1787 christie's London) olması şart değil. Ayrıca bir çay bardağı sıvı yağ.
Harlı ateş üzerine oturtulur. Kaynamaya başlayınca ateş mümkün olduğunca kısılıp yavaş yavaş pişirilir. Afiyet olsun. Haziran ayından sonra sık sık yaparım.
sezgin53
13-01-2010, 22:28
Cumhur abi, Hazirana şurda ne kaldıki.
hassoman
16-01-2011, 23:42
Bu akşam yemekte canım rakı istedi.
Oturdum kendime bir-iki meze yaptım. “Türk’ün aklı sonradan gelir” derler ya, mezeler bitmek üzereyken son anda aklıma közlenmiş kırmızı biberden yaptığım mezenin tarifini forumda paylaşmak geldi. Bu yüzden bulaşığı üzerinde bir resim çektim. Hoşgörün...
Efendim, her defasında ufak tefek değişiklikler uyguladığım bu mezenin yapılışı çok kolay...
189035
Malzeme:
Bir kaşık salça,
4-5 adet acı biber turşusu (isteğe bağlı) v
İki orta boy domates (konserve domates de olur)
2 adet iri közlenmiş kırmızı biber...
1 çorba kaşığı sirke,
1 tatlı kaşığı nar ekşisi ya da limon,
Kırmızı pul biber, karabiber...
Yapılışı
Biberleri közledikten sonra bir kağıda sarıp, poşetin içine koyup ılıyıncaya kadar bekletirseniz kabuklarının soyulması çok kolay oluyor. Sonra sapını, çekirdeklerini çıkarıp içindeki beyaz damarları alıyoruz. Jülyen doğruyoruz. Yani uzun ve ince... Hoş kare şeklinde de olur, dikdörtgen şeklinde de...
Domateslerin kabuğunu soyup çekirdek yataklarını boşaltıyoruz... Onları da küçük küpler halinde doğruyoruz.
Acı biber turşularının çekirdeklerini çıkarıp ince ince kıyıyoruz...
Tavaya ayçiçeği yağı koyuyoruz. Bir kaşık salçayı kokusu çıkıncaya kadar kavuruyoruz, sonra közlenmiş biberleri atıyoruz. Dibi yapışmaya yüz tutuncaya kadar çeviriyoruz. Sonra domatesleri ve acı biberleri ekliyoruz. Suyunu salıncaya kadar karıştırmayı sürdürüyoruz. Suyu salınınca sirkeyi, nar ekşisini (limonu) koyuyoruz... Kırmızı pul biber ekiyoruz. Suyunu çekince ocaktan alırken üzerine karabiber serpiyoruz...
Asıl olarak meze bu. Bunun üzerine peynir rendelenebilir, ceviz eklenebilir ya da sadece bir-iki diş dövülmüş sarımsak karıştırılabilir...
Afiyet olsun...
Mine Pakkaner
17-01-2011, 00:26
...Tavaya ayçiçeği yağı koyuyoruz...
Leziz olduğuna eminim, ama sizi temin ederim zeytinyağı daha yakışacaktır :) Elinize sağlık.
Ali H. ALI
17-01-2011, 09:35
Raki icesim geldi!..
En erken zamanda deneycegim. Ellerine saglik Hassoman.
hassoman
17-01-2011, 11:24
Leziz olduğuna eminim, ama sizi temin ederim zeytinyağı daha yakışacaktır :) Elinize sağlık.
Sizin bir zeytinyağı yanlısı olduğunuzu biliyorum... Zeytinyağlı da yaptım. Bundan sonra bu meze zeytinyağı ile yapılacaktır :) İlginize teşekkür ederim...
Ömrünüze bereket
hassoman
17-01-2011, 11:29
Raki icesim geldi!.. En erken zamanda deneycegim. "...."
Sevgili A.H.Ali dün gece fazla kaçırmışım :( Hatta foruma bir şiir bile koydum... :p
Meze kültürü bize çok yakın. Seviyorum yapmayı... Bu mezeyi deneyin, bir kadehde bizim için kaldırın... Yarasın...:D
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.