View Full Version : En az üç yaşında ve en az iki dönüm kapama bahçesi olanlar
En az üç yaşında ve en az iki dönüm kapama bahçesi olanlar,
bahçeyi hobi amaçlı değil de, bir yan gelirde getirsin diye kuranlar,
asıl önemlisi bahçeden gelir kazanan ve kazanmaya başlayanlar.
Bu bölümde bahçelerinin bakımlarını, bahçelerin gelirini giderini, karlılığını zararını konuşabiliriz.
Neden üç yıl şartı, hem yeni başlayacakların soru ve cevapları konuyu bölmez, hem yeni başlayacaklara da daha tecrübeliler olarak bir referans olur.
Benim de en az üç yaşında iki ve daha çok dönüm kapama bahçem var diyorsanız haydi konuşalım.
ihsankaya45
25-10-2010, 14:46
Selamlar,sayın lilium ; bu konuyu açdığınız için teşekkür ederim.
ihsankaya45
25-10-2010, 14:49
Meyve bahçelerinde toprağı işlemeden yetişdiriçilik yapmaya çalışıyorum. Bahçeleri sürmüyorum.sadece gübre atacağım dip kısımlarını gübreleme sonrası çapa ile geçiyorum.
ihsankaya45
25-10-2010, 14:51
Toprak işlememe konusunda arkadaşların tecrübelerinden yararlanmak isterim. Saygılar
ihsankaya45
25-10-2010, 14:55
toprak işlememenin fayda ve zararları nelerdir?
Ürününüze göre değişmekle birlikte genelde meyve bahçelerinde toprak işleme rotovatör dediğimiz çapalamadan ibarettir.
toprak işlememenin fayda ve zararları nelerdir?
Ekilecek alanları işlemeden ekemediğimiz gibi taban gübresi vermede de yararlı oluyor daha iyi su tutmasını toprağın daha humuslaşması gevşemesi kök çalışmasını daha iyi sağlar.
Bahçeler de bilhasa meyvacılıkta işlenmeden de sağlanabilir, toprağın işlenmesi toprak yüzeyin de olan yabancı ot mücadelesi yaparken yeşil gübrelemede yapmış oluyoruz, diğer yandan da toprak yüzeyinde olan zararlı haşerelerin yumurta va ya larvalarını yok etme mücadelesidir, bahçenize hayvansal gübre kullanıyorsanız bunu ya pullukla ya rotovatörle toprak altı yaparsak, hem toprağı humuslaştırır hem atılan gübrenin hava ile ucmadan bitkilere daha iyi ulaşmasını sağlar, mikronizmaların toprak için de daha iyi çalışmasını sağlar.
Zararları ise bana göre faydalı olan solucanlar bilhassa rotovatör türü makineler ile parçalıyoruz, derin sürümlerdeyse kök ve ya kılcal köklere oldukça zarar veriyor, şu an benim aklıma gelenler bunlar.
ihsankaya45
26-10-2010, 08:45
Bu hafta toprak tv de bir bilene soralım programında anız üzerine dikimden bahsedilirken,işlenen topraktaki organik maddenin azaldığını belirtildi.işlenmeyen toprakta ise arttığı araştırmalarda belirlenmiş.
Sevgili Lilium bizim 3 yılı biten 11.500 m2 üzerine dikili 350 tane küllü papaz eriğimiz var. Biz bunların diplerine yanmış keçi gübresi döküyoruz. Toprağı geçen yıl bakla ekip yeşil gübre yaptık. bu yıl henüz bişey yapmadık. Ağaç aralarını 10 cm derinliğe gelecek şekilde ıskara denilen alettle sürdürüyoruz. çapa makinamız yok olsada arazi çok büyük ağaç kalabalık beceremeyiz diye düşünüyoruz. Bu ara da çapa makinası fiyatlarını da araştırmıyor değiliz.
Sanırım daha verime yatmadılar, sevgili nazlı06, sanırım sizlerlede bugüne kadar yapmış olduğunuz emeklerinizi yatsıyamayız ama bugüne kadar yapmış olduğunuz giderleri hesaplamışınızdır.
11.500 metrekare kurulan bir erik bahçesine hobi bahçesi dememiz mümkün değil, o nedenle beklediğiniz ve ya tahmin ettiğiniz yıllık getirisi ne olabilir, tabi bunu beşinci yıldan sonrası için soruyorum.
Üreteceğiniz meyvayı ve ya üretenler ne şekilde nasıl pazarlıyorlar.
11.500 metrekare bir arazide çapa makinesi iş yapar yapmasına da arkasındakini çok yorar adeta pestilini çıkarır, belden kırma bir bahçe tıraktörü daha iyi olur.
Sayın Lilium 10500 metrekare 5 yaşında ceviz bahçemizin bu yılki sonuçlarını paylaşmak istiyorum. 100 adet yalova, şebin ve bilecik çeşitlerinden oluşuyor.
Bu yıl 60 kg. kadar ürün alabildik. Buda ağaç başına 600 gr. demek. 30 kilosunu Bandırma'da 10 liradan pazarladık. Tamamını pazarlasak 600 lira gelir demek. Bu rakam ise bahçeye gelip giderken harcadığımız yakıtı bile karşılamaz.(bahçe bandırmaya 11 km.) bunları bu işe başlayacakların şevkini kırmak için yazmıyorum. Yanlış anlaşılmasın. Ancak ceviz bahçesi kuracakların 10 yıldan önce dişe dokunur bir gelir beklememesi gerektiği kanısındayım. Şunuda belirteyim; üç yaşından beri aldığımız meyva her yıl üçe katlandı.
Pazarlama konusuna gelince 1-2 tona kadar parakende pazarlanabilir gibi. Daha fazla miktarlar için toptan pazarlama gerekli.
Sayın tnz26, paylaşımın için teşekkür ederim, yalova, şebin ve bilecik çeşitleri beş yıldan önce ekonomik anlamda bir şey beklememeliyiz, aslında tüm çeşitler için aynı şeyi söyleyebiliriz, beş yıldan sonra tabi ki, ağaçlarınıza iyi de bakmışsanız ve bakmaya devam ediyorsanız bundan sonra her yıl meyva bağlama verim çok artacaktır, siz zor dönemleri atlatmışsınız.
Bakımlarını nasıl yapıyorsunuz? toprak işleme gübreleme ilaçlama budama vs fotoğraflarınız varsa paylaşabilirsiniz.
Bahçe bandırmaya 11 kilometre demişsiniz, ne taraftan onbir kilometre? ben de gönenliyim yolum düşerse görmek isterim.
Sayın lilium, bende paylaşımlarınız için teşekkür ederim. Bahçemiz Bandırma Balıkesir yönünde akçapınar köyünde her zaman bekleriz.
Bakım konusuna gelince. Aslında ilk iş ekim öncesi iyi hazırlık yapmakla başlıyor. Fidan çukurlarını büyük açtık neredeyse bir metreküp. Meşeliklerden yüzey topragı topladık ve ağaçları bu topraga ektik. Tabii yanmış hayvan gübresi de kullandık. Fidanların tutması konusunda hiç kayıp yaşamadık. İki yılda bir hayvan gübresi vermeye çalışıyoruz. Ağaçların altını yılda birkaç kez kazıyoruz. Bu yıl bunu aldığımız çapa makinası ile yaptık ve oldukça başarılı. Daha sık kazılan ağaçların daha iyi gelişim gösterdiğini gözlemledik.
İlaçlama konusu: kasım ve şubat aylarında göz taşı uygulaması yapıyoruz. Geçtiğimiz dönemde üç kez iç kurdu ilacı yaptık. Bu yılki meyvaların yüzde beşi diyebilirim kurtlu çıktı. Önümüzdeki dönemde uygulma sayısını 4-5'e çıkaracağız. Bu arada yaz ortasında antroknoz olayı yaşadık önleyici ilaçlama yaptık.
Budama: ikinciyıl şekil budaması yaptık. Bizim kullandığımız çeşitler uç verimli oldugu için her yıl uç alarak yeni meyva gözleri oluşumu sağlıyoruz.
Sayın Lilium bende sizin bahçenizi merak ediyorum uygun zamanda görüşmek üzere saygılarımla..
Yeni dikim yapacaklara tavsiyem fidan çukurlarına hayvan gübresi kullanmaktan ziyade suni gübre kullanıp , fidanı dikmeden önce gübrenin üzerini toprakla örtmektir. Hayvan gübresinden her türlü bakteri virüs vb etmenler bulaşma riski bulunduğundan ticari amaçlı bahçelerde tavsiye etmiyoruz. Ayrıca sert çekirdekli meyve fidanlarında dikiden önce kılcal kök uç kesimleri ve kanseri önleyici çeşitli uygulamalar yapılmalıdır. Kök gelişimini hızlandırıcı ürünler de tavsiye edilir dikimde.
Sn nazlı
erik bahçenizde verime yatmak için zaman verin. yaptıgınız sürüm diskli pulluk sanırım. onun dışında rotovatör dediğimiz çapalama makinaları istenilen bir uygulamadır. hayvan gübresini her yıl vermeyi düşünüyorsanız dozuna çok dikkat edin ve toprak analizi ile doğru orantılı uygyulayın.
Mine Pakkaner
30-10-2010, 11:25
Yeni dikim yapacaklara tavsiyem fidan çukurlarına hayvan gübresi kullanmaktan ziyade suni gübre kullanıp , fidanı dikmeden önce gübrenin üzerini toprakla örtmektir. Hayvan gübresinden her türlü bakteri virüs vb etmenler bulaşma riski bulunduğundan ticari amaçlı bahçelerde tavsiye etmiyoruz. ...
hayvan gübresini her yıl vermeyi düşünüyorsanız dozuna çok dikkat edin ve toprak analizi ile doğru orantılı uygyulayın.
Fidan çukurlarına konacak kimyasal gübrenin yeri ayrı hayvan gübresinin yeri ayrıdır. Her ikisinin işlevleri farklıdır. Çiftçimiz zaten hayvan gübresini en kötü şartlarda olgunlaştırıp kullanması gerektiğini bilmekte. Üstelik artık son derece uygun fiyatlarla kompostlanmış hayvan gübresi de bulunmakta ve piyasada satılmaktadır. Kompost neredeyse pastörizasyon sıcaklıklarında işlendiğinden zararlı patojenleri ihtiva etmez.
Toprak yapısını iyileştirir, su tutmayı arttırır, verimi yükseltir, toprağın havalanma kapasitesi artar, köklerin kolyca gelişmesini sağlar. Organik maddece zaten fakir olan topraklarımıza fidan dikiminden başlayarak işlenmiş çiftlik gübresi özellikle kompost uygulanması tavsiyemdir.
Fidanların hastalıklara yakalanmasını önleyici diğer tedbir de mutlaka alınmalıdır. Mikoriza kullanımı, köklenmeyi teşvik edici aktivatörler tavsiyeye şayandır.
Ticari bir bahçe kurumunda mutlaka toprak analizi yapılıp kimyasal gübre ihtiyaca göre planlanarak verilir. Topraklarımız bilinçsiz kimyasal gübreleme yüzünden pek çok risk altındadır.
Bu yüzden yukarıdaki söyleminin aksine çiftlik gübresi değil kimyasal gübre verilirken dikkatli olunmalı ve analiz yapılmadan gübrelere el sürülmemelidir.
Bakım konusuna gelince. Aslında ilk iş ekim öncesi iyi hazırlık yapmakla başlıyor. Fidan çukurlarını büyük açtık neredeyse bir metreküp. Meşeliklerden yüzey topragı topladık ve ağaçları bu topraga ektik. Tabii yanmış hayvan gübresi de kullandık. Fidanların tutması konusunda hiç kayıp yaşamadık. İki yılda bir hayvan gübresi vermeye çalışıyoruz.
İlaçlama konusu: kasım ve şubat aylarında göz taşı uygulaması yapıyoruz. Geçtiğimiz dönemde üç kez iç kurdu ilacı yaptık. Bu yılki meyvaların yüzde beşi diyebilirim kurtlu çıktı. Önümüzdeki dönemde uygulma sayısını 4-5'e çıkaracağız. Bu arada yaz ortasında antroknoz olayı yaşadık önleyici ilaçlama yaptık.
Çukurları geniş açtırmakla çok iyi yapmışsınız, aşşağıya doğru iki metre küp açılsaydı daha da iyi olurdu, tabanı ne kadar gevşetebilirsen o kadar daha iyidir. meşeliklerden yüzey toprağı bir gübre niteliğindedir iyi yapmışsınız, inşallah içlerinde meşe palamudu yoktur mazallah bahçeyi meşe ormanına çevirirsin.:)
Hayvan gübresini toprak analizlerine de dikkat ederek üç yılda bir vermenizi ya da az az dikkatli vermelisiniz. Gübrenin iyi çürümemesi (yaş) orta çürümesi iyi çürümesi kullanma oranın da hep bir etkendir. Aslında mine hanımın dediği gübreyi kompost olarak hazırlayıp vermek en doğrusu, bazen zaman bulamamaktan bazen aylazlıktan kompost yapması zor geliyor. Direk hayvan gübresini kullanacaksak, gübrenin ne kadar yanmış olduğu bilerek oranını da ona göre ayarlamaya çalışmalıyız.
Zehir kullanmanı bilhassa bilinçsizce zehir kullanmanı hiç mi hiç tavsiye edemiyorum, (doğal üretmeye çalışabilirsin, bizim UBYİ başlıklarında bu konuşmaları bulabilirsin.) ilaçlamayı üçten dörde beşe çıkarman oda yanlış illa zehir kullanacaksan iyi bir takiple zamanın da iki defa ilaçlaman yeterli olacaktır. Çok ilaç atmak iyi mücadele ettiğini göstermez. İnsan sağlığına daha fazla zarardan başka bir şey değildir.
Antroknoza çoğunlukla kendi hatalarımızdan kaynaklanan bir hastalık, su ve sulama zamanlamalarına gereken özeni dikkati vermediğimizden kaynaklanıyor biraz da. Ağaçlara sıcakların yüksek olduğu zaman ve saatlerde bilhassa salma su vermeyiniz, gün ısısının ve toprağın biraz düşdüğü saatlerde su veriniz.
abrahamoz
30-10-2010, 14:47
benimde mütevazi 2500 metrekare bir bahçem var.2007 yılında kurdum .konya mrkeze 30 km mesafede ,75 adet ağacım var,bunlardan 35 tanesi ceviz kalanı badem ,elma ,armut vişne kayısı ,erik , ayva,üzüm yani kısacası her mevsim gittiğimde kendi ürünlerimden tadabilmek amacım .yaşım 33 çok kişi emekli işi ne işin olur bağla bahçeyle dedi bana am ben kafamdan geçenleri uygulamaya çalıştım.Tek başıma uğraşıyorum ,arkadaşlar mangala gelir .gerçekten zor işmiş .ot ile mücadele etmkten yoruldum.
ceviz ağaçlarını tenekede 3-4 yaşında aldım .şu an 6 -7 yaşındalar hiç ama hiç budamadım bana budanmaz dediler.birde bu fidan satan sahtekarlara kızgınım verdikleri fidanlar söyledikleri gibi çıkmadı .bir çoğu verimsiz.şimdilik ağaçların yaşına yoruyorum .hadi hayırlısı.
Aslında antroknoz yağmurdan sonra oluştu. Çevredeki kavun ve bazı ağaçlarda da görüldü. Doğru zamanda müdahale için ağaçları sürekli gözlemlemek gerektiği konusuna tamamen katılıyorum.
Yanlış anlaşılmaya sebep olan yorumumu düzelterek tekrarlıyorum. Hayvan gübresinden kastettiğim köy koşullarında teknik olarak değil göz kararı olgunlaştırılmış içeriği belli olmayan gübrelerdir. Bu gübreler fidanlar için risk oluşturacağından kompost temin edilmesi imkan olmayan veya maliyetli olan durumlarda analize mütakip uygun gübre kullanımı dikimde tavsiye edilir.
Organik madde oranı yükseltmek veya bitki gelişimini etkileyecek uygulamalar dikim sonrası yapılabilecek uygulamalardır. Dikimde mikoriza ve kök kanserini engelleyecek ürünlerinin kullanımını boşa çıkaracak nitelikte hayvan gübresi uygulamaları tavsiye edilmez demek istemiştim. Kalan tüm yorumlar için Mine hanım ile aynı fikirdeyim.
Biz bahçemizi tesis etmeden önce toprak analizi yaptırdık. Şu an bahçemizi sürekli denetleyen bir ziraat mühendisimiz var onun gözetiminde organik olmak şartıyla gübreleme ve ilaçlama yapıyoruz. Bu yıl çok miktarda olmasada meyve oluşumu bekliyoruz ama Sevgili Liliumun dediği gibi 5 yıl bizim kader yılımız olacak.
selim_50
09-02-2011, 14:43
fidan dikmek için açtığım çukurlara yanmış hayvan gübresi ve çok az kimyasal gübre katarak karıştırıp fidanlarımı öyle dikiyorum.
çoğu zaman istediğimiz nitelikte hayvan gübresi temin edemiyoruz, hayvan gübresinden doğan kurtlanma ve diğer zararlıları yok etmek için çok az kimyasal gübre kullanılabilir.(kimyasal kullanımına karşı olmama karşı)
Ben konuyu yeni gördüm , Bizde Nar,Kayısı,mandalina,limon,nektarin(tüysüz şeftali),zeytin toplamda tam bilmesemde sanırım 120-130 dönüm toplamda.
Biz limondan bu sene zarar ettik sökme karıda aldık gibi 10 yaşını geçti daha doğru düzgün bir para elimize geçmedi , 30 ton limonumuzu bakımlı sorunsuz 4000 tl ye sattıkki geçen hafta köyümdekilerinde durumu aynı.
Geçen sene 60 dekar Nardan zarar ettik tüm çukurova hemen hemen zararlandı yağışlar çoktu çiçek tutmadı verim çok azdı 23.000 tl ye sattık 30 ton çıkmamıştır.
100 ton civarı bekliyorduk hatta fazlasını.
Bunları anlatmamın sebebi bahçe kuracaklar kağıt üzerinde unutmaması gereken bunların canlı olduğu ve yetişmesinde pazarlamasında sizin elinizde olmayan birçok etmenin bulunması.
3 yıl da kolay kolay bir bahçe kar'a geçemez ancak masrafını karşılar 5 yıl naranciyede bu dahada fazla sürer.Mevye verir 3 yaşında fakat tonaj çok az olur.
Ben bir tek nektarinde 2 yaşında karşılaştım kendini amartö edicek kadar gerçekten hızlı gelişiyor fakat yer gök nektarin oldu onunda sonu kötü gibi.
Yeni fidan ekenlere tavsiyeler etrafına çember şeklinde suyun kalması için yatak yapılmalı , sulama ihmal edilmemeli yağmur beklenmemeli tankerle sulanmalı.
kesinlikle kumaş parçasıyla (iple değil) destek çıtasına bağlanmalı.
Bahçe yapılırken traktörün kullanımı çok önemli traktör olarak ayırdığınız uzun aralık bahçenin uzunlamasına olan kısmı olmalı böylelikle ilaçlamalarını hızlı tasarruflu ve ağaçlarını güzel ilaçlanır.
Dozajında kimyasal gübreleme, hasat edilme süresine uyulması halinde kesinlikle zararlı değil arkadaşlar bu yüzden kendinizin yetiştirdiği bahçelerde güvenle uygulayın , bizde devletimiz hallerimizi avrupa standartlarına getiremediği için birçok çiftçi meyve hastalık kapmasın diye ilaçlama yapıyor ,meyve para edince normalde 1 hafta 10 gün sonra hasat etmesi gereken meyveyi erken hasat ediyor kontrolde olmadığı için ilaç kalıntısı oluyor.Ayrıca ihracattan geri dönen ürünleride pazara sürüyorlar.
Pazardan organik diye satılan sebze ve meyvelere güvenip almayın bence oda laf köyümde organik yetiştiricileri ben görüyorum ;) Onun analizide tek tek yapılmıyor ;) anliz etmedende anlaşılması imkansız.
Kendinizin yetiştirmesiyle bir görmeyin .
Bahçe kurulumundan 2 ay sonra humik asit uygulamasını yapın çok faydsasını görürsünüz.Karıncanlamaya ve salyangoza,kemirgene dikkat edin,kireçleme ve ilaçlama yapın.Fidan halindeyken mümkünse ilk 3 yıl otla mücadelede kesinlikle ilaç kullanmayın kurutursunuz fidanları , yeni aşı yaptırdıysanızda aynı ağacın tepesinde bile olsa ot ilacı buharlaştığında zarar vermekte.çapalama yapın.
Ağaçlarınızı sık ekmekten kaçının hastalık yönünden çok etkileniyorsunuz özellikle mantar ve hastalık çok daha hızlı yayılmakta.
selim_50
10-02-2011, 12:16
benimde 2500 m2 yarı ve kam bodur elma bahçem var, ticari olarak düşündüğümüzde, iklimden dolayı o yıl elma olacaksa her tarafta elma bolluğu oluyor, iklimi daha uygun yerlerde elma olduğu zamanlarda ise zaten bizim burda elma olmuyor, galiba ilkbahar geç donlarının en çok etkilediği bölgelerden birisinde yaşıyorum.
selim_50
11-02-2011, 08:46
dedem emekli öğretmendi, 40 yıl görev yapmış, köyümüz yüzölçümüne göre azımsanmayacak kadar ağaç dikmiş, toprak işleme (çapalama) ile ilgili, iki çapa bir su yerine geçer derdi,
Sanırım konuyla ilgili üye sayımız az ki, konuyla ilgili yazı yazılmıyor, üç beş yıllık bahçesi olanlar bu kadar mı?
Bayramiç'te 70 dönüm bahçemiz var. Yaklaşık 40 dönümünde ceviz (Yalova 3-4, tozlayıcı Şebin) ekili. Kalan kısıma yörenin endemik beyaz tüysüz şeftalisi dikilmiş.
Dikilmiş diyorum, çünkü bahçeyi bir başkasından satın aldım. Aslında bahçe 7 yıl önce kurulmuş ancak son 2 yılı bakımsız olduğu için 4-5 yaşında sayılır.
Bahçemizde su sorunumuz da mevcut, uygun bir zamanda sondaj ile su bulmaya çalışacağız. Su sorunu ve bizim uzakta oluşumuz sebebiyle nektarinlerden vazgeçiyoruz. Tamamen cevize döneceğiz. Zaten hasat aşaması da yakın ilgi istiyor, zararlılara karşı daha duyarlı. Örneğin, bakımsız kaldığı dönemde bahçeye dayanan dip kurdu (capnodis) bahçedeki şeftalileri istila etmiş durumda ve hızla özellikle küçük fidanları kurutuyor. Tahminen bir iki sene daha o muhteşem kokulu nektarinleri tutup sayıları iyice azaldığında cevize döneceğiz.
Cevizler nispeten daha az bakım gerektiriyor. Ağaçlar daha küçükken iç kurduna karşı bir mücadele yapmıyoruz, zira çok ciddi boyutlarda değil. Ancak ekonomik gelir aşamasına gelince iç kurdu ile mücadele edeceğiz. Tabi gönlümüzden geçen Delphin gibi biyolojik mücadele yöntemleri ancak mali gücümüz yeter mi bilemiyorum. Deneyeceğiz.
Bu baharda bahçedeki tüm ağaçları (takribi 55-60 dönüm, 1000 civarı ağaç) 2 tonluk bir ilaç tankı ile bordo bulamacı ile ilaçladık. Saldeco WP kullandık, 4 torba yetti (x 70TL).
Toprak analizimiz sonucunda toprağımız orta killi, hafif alkali (pH 7.5 civarı) ve organik madde açısından fakir çıktı. Toplamda 4.5 traktör dolusu yanmış ahır gübresini ağaçların altına serptirdik. Yer yer toprakta kil oranı çok yüksekliyor, bu kısımlara ahır gübresi + leonardit'i daha fazla uyguladık.
Havalar izin vermediği için bahar çapası henüz yapılmadı. Bahar çapası ile birlikte cevizlere ağaç başı 2-3 kilo zeolit ekleme planımız var. Susuzluğa karşı bir tedbir olacak.
Sn. meyvelitepe'den özenip bazı cevizlerin dibine bakla ekmiştim. Yeşil Gübreye Giriş 101 dersini umarım geçeriz.
Çapalama sonrasında özene bezene topladığımız damla sulama borularını tekrar yerleştireceğiz. Damla sulamadan zaman zaman humik asit, zaman zaman evde yaptığım enzimden, bir de EMA verip topraktaki canlı yaşamı arttırmayı umuyoruz.
Bir de çok sıcak geçecek yaz öncesi malçlamaya da zaman bulabilirsek ne ala.
Tüm bunların sonucunda senelik dekar başına 200-300 TL civarında bir masraf öngörüyoruz. Muhtemelen daha aza mal edilebilir, ancak
1.) Bahçemizden uzaktayız, bazı şeyleri uzaktan kumandayla idare etmenin extra bir maliyeti var.
2.) Kendi traktörümüz, ilaçlama makinemiz gibi ekipmanlarımız yok. Kiralama yöntemi elbette daha pahalıya geliyor. Ekonomik verim alana kadar ve işi daha iyi öğrenene kadar satın alma gibi bir seçeneğimiz maalesef yok.
3.) 2 senelik acemi çiftçi olarak öğrenme süreci hatalarla dolu olabiliyor. Her hata, bir masraf, kaybolan zaman, hatta bahçenize verilmiş bir zarara yol açabiliyor.
süs bitkileri üzerine bir fikri olan bahçesini bu yönde değerlendirmek isteyen olursa yardımcı olurum
Sn. Lilium,
Benim 4,5 da Erik bahçem var. Yazılanları takip ediyorum, ancak yazmaya şimdi karar verdim. yazılanları sadece takip eden ama yazmayan birçok izleyiciniz olduğunu düşünüyorum. bahçem 2006 kasım ayında kuruldu.şimdiye kadar sadece geçen yılbir miktar para kazandım. 2000 TL civarındaydı. ancak aynı yıl yaptığım masraf 3000 TL idi. Bahçeye gidip gelme yakıt masrafları bunun içinde yok. Ama bu yıl biraz daha fazla ürün var gibi. Mahsulü İskenderun sebze haline gödererek değerlendiriyorum.fiyatı nasıl olacak bilemiyorum.
Sayın çaça, sadece takip etmeyin yazında, bilgi paylaşıldıkça da öğreniliyor, sizin bildiğinizden başkası, başkasınınkinden de siz.
Anladığım kadayla beş yıllık bir bahçe ve daha yeni verim alacağınız yıllar başlamış bundan sonra kar edeceğiniz yıllar diyebiliriz.
Bahçeniz 4,5 dönümmü? dörtbuçuk dönümse masraflarınız çok yüksek geldi bana.
Mahsulü İskenderun sebze haline gödererek değerlendiriyorum.fiyatı nasıl olacak bilemiyorum.
Türk tarımındaki belirsizlikler zaten bir muhamma bunu kestirmek çok güç, bundan sonra kar edeceğiniz yıllar olması sevindirici zor ve kazançsız olan yılları atlatmışsınız kolaylıklar bol kazançlar dilerim.
Bayramiç'te 70 dönüm bahçemiz var.
Sayın Çamtepe, oldukça büyük bir bahçe uzaktan nasıl baş edebiliyorsun gerçekten merek ediyorum işiniz hiç kolay değil gibime geliyor.
Böyle büyük arazilerde traktör gibi takım edevatının olması gerektirir kiralık traktör ya zamanında denk getiremezsin ya acemi birine denk gelir ağaçları telef ederler (vs) ya da bahalıya mal edersin. Giderleri düşürmek için bahçenize uygun olan zirai eletleri temin etmeni tavsiye ederim, tabi ki,biraz da kendin takip etmen gerekir edemezsen de iyi bir takipçin olması gerektirir.
Sayın çaça, sadece takip etmeyin yazında, bilgi paylaşıldıkça da öğreniliyor, sizin bildiğinizden başkası, başkasınınkinden de siz.
Anladığım kadayla beş yıllık bir bahçe ve daha yeni verim alacağınız yıllar başlamış bundan sonra kar edeceğiniz yıllar diyebiliriz.
Bahçeniz 4,5 dönümmü? dörtbuçuk dönümse masraflarınız çok yüksek geldi bana.
Türk tarımındaki belirsizlikler zaten bir muhamma bunu kestirmek çok güç, bundan sonra kar edeceğiniz yıllar olması sevindirici zor ve kazançsız olan yılları atlatmışsınız kolaylıklar bol kazançlar dilerim.
Sn. Lilium,
haklısınız masraflarım biraz çok gibi. bunun içinde bahçeye aldığım bazı makineler var. Mesela geçen yıl bir ot biçme makinesi aldım. Ot ilacını daha az atmak veya hiç atmak zorunda kalmamak için. Şu anda bir demirciye ilaç hotumunu sarma aleti siparişi verdim. sağlam ve tekerlekli olacak. 75 m. hortumu sarabilecek. Çünkü ilaçlama yaparken 100 litrelik holderi bahçenin ortasına getirip,ilaç tabancası ile tüm bahçe ilaçlanıyor. Ama hortumu açmak ve toplamak biraz zahmetli oluyordu. yBudama için yüksek dal kesme makinası almayı düşünüyorum. fiyatları 110 TL civarında. bunlardan kullanan var mı? Randımanlı mı? tecrübesi olan arkadaşlardan yorum bekliyorum.
Sevgili Lilium ve diğer arkadaşlar,
Gönderilerinize bahçelerinizin fotoğraflarınıda yüklerseniz çok daha detaylı bilgi paylaşımına imkan verilir gibi.
Sevgiyle kalın
Arkadaşlar resim yüklemeye çalıştım ama olmadı. Sorunun nerde olduğunu anlayamadım.Erikler şimdi ceviz büyüklüğüne geldi.Haziran ayının 5-10 arasında erkenci çeşitlerden olgunlaşmaya başlayacak sanırım. Aslında benim bahçenin resimleri diğer forumlarda var. ( Erik, Japon Eriği ) Sizinle paylaşmak istediğim şey; japon Eriklerinden Black Beauty çeşidinin meyve tutuş şeklinin diğerlerinden değişik olması. dolayısıyla budama çok önemli oluyor. İlk yıllarda standart olarak budamada sürgün uçlarını aldık. Buçeşitte neredeyse hiç alamadık. Ancak arada kalan bazı sürgün uçlarında meyve vermişti. Çeşidi yakından tanımadığım için sürgün uçlarında meyve verdiği diğer kısımlarda meyve tutmadığı kanaati oluştu.Ertesi yıl yanıldığımı anladım. Çünkü kalın gövde kısımlarındaki çiçek gözleri, sürgün uçlarından 7-15 gün önce açıyor ve meyveside bir hafta önce olgunlaşıyordu. ve erken çıkanlar daha yüksek fiyatla satılıyrdu. Aynı zamanda sürgünuçları alındığı zaman ağaç çağla zamanı esen rüzgarlardan fazla etkilenmiyordu. Bizim burada 20nisan-20 Mayıs arasında heryıl kuvvetli bir rüzgar eser. tabii bunları yaşayarak öğreniyoruz.
Bu başlık altında bu güne kadar yazı yazan tüm arkadaşlar,
İster özelden isterseniz yine buradan adreslerinizi iletirseniz bahçelerinizdeki ağaçların sıklık ve büyüklüklerine bağlı olarak yaklaşık 3 dönümlük bir kısımda uygulayabilecek kadar SunShader (http://www.sun-shader.com) göndermek istiyorum.
Sevgiyle kalın
Sevgili ensar, başını ağırtacaktım zaten, bu düşünceniz güzel bir paylaşım çok teşekkür ederim. Adres bilgilerimi özelden gönderiyorum.
Sn. Ensar, Sunshader uygulamasından sonra meyvenin üzerinde oluşan beyaz lekeler pazar değerini nasıl etkiliyor. veya nasıl temizlenmeli.
Sn.Ensar Baçeden son resimler.
Sevgili çaça,
SunShader veya herhangi başka bir inert mineral mix uygulaması yapılmış bir ürün benim gözümde en azından bazı sorunların organik ya da doğal tarım uygulamaları ile aşılmaya çalışıldığı bir ürün diye görürüm.
Bardaga nasıl bakıldığı ile ilgili. İnsanlar bu tür ürünleri bilmedikleri için önce tepki vereceklerdir ama ben ürün üzerindeki kaolin kalıntısını gördüğümde bu ürünün doğal şartlar altında yetiştirilmege çalı8şılan bir ürün diye değerlendiririm.
İşimiz zor ama ben ümitliyim.
Sevgiyle kalın
İşimiz zor ama ben ümitliyim.
Zor değil bir gün herkes anlayacak, anlamak zorundayız, ya da zorla anlatacağız. :)
Cumhur Tonba
27-05-2011, 00:19
Evet Lilium. Yılmak yok.
Arkadaşlar, ben de sizler gibi düşünüyorum. Şimdiye kadar, ürünleri elimden geldiği kadar organik olarak üretmeye çalıştım. Eğer bahçeyi kimyasal gübrelere, hormonlara, ilaçlara boğsaydım belki daha fazla ürün alabilirdim. Ancak bu benim içime hiç sinmezdi ve ben dahi severek yiyemezdim.çevreden çok duyuyorum "niye çiçek ilacı atmıyorsun, daha çok mahsul alırsın." diye. Genelde organik malzeme kullanmaya çalışıyorum. Sn. Ensar, sizin sunshader den birmiktar denemek isterim. herkese selamlar.
Herkese selamlar,
Denizli Serinhisar da yaklaşık 1000 m. rakımda yarı bodur elma 40 dekar bahçemiz var ayrıca 7-8 dekar kadar yarı bodur naşi armudu ve 5 dekar kadar tam bodur santia maria armud bahçemiz var.
Ağaçlar 2008 yılı nisan ayında dikildi
Sadece naşiler 209 yılı nisan ayında dikildi....
Paylaşımlarınızı bekliyorum.
Sayın enbad, hoş geldiniz, Bahçenizin bakımlarını ürününüzü nasıl değerlendiriyorsunuz gibi konulardan da bahsedermisiniz.
Bodur elmacılığa meraklı arkadaşlarımıza tavsiyerleriniz neler olur. Naşilerin geleceği ne olur.
Sayın Çamtepe, oldukça büyük bir bahçe uzaktan nasıl baş edebiliyorsun gerçekten merek ediyorum işiniz hiç kolay değil gibime geliyor.
Böyle büyük arazilerde traktör gibi takım edevatının olması gerektirir kiralık traktör ya zamanında denk getiremezsin ya acemi birine denk gelir ağaçları telef ederler (vs) ya da bahalıya mal edersin. Giderleri düşürmek için bahçenize uygun olan zirai eletleri temin etmeni tavsiye ederim, tabi ki,biraz da kendin takip etmen gerekir edemezsen de iyi bir takipçin olması gerektirir.
Teşekkürler Sayın Lilium. Evet, kolay değil "uzaktan sevmek", ancak elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyoruz.
Tarım aletleri konusundaki kiralama yorumunuzda haklısınız, tüm dediklerinizi aslında bir bir yaşadık. Ancak şu bir kaç sene içinde henüz öğrenme döneminde kabul ediyoruz kendimizi, kiralayarak kullandığımızda hem kullanımını görüyoruz, hem bakımı ile uğraşmıyoruz, hem de ileride almamız gereken ekipman parkı konusunda bir fikir edinmiş oluyoruz. Örneğin işin başında almayı gözüme kestirdiğim ilk makina Kubota'nın 16 BG'lik şirin traktörüydü, ama ancak bir kaç kere sürdürme işini yaptırdıktan sonra 70 dönüm bahçenin içinde bu şirin cücenin nasıl kaybolacağını anlayınca vazgeçtik tabi hemen :)
Misal, bu sene yağmurlar sürekli yağınca toprak tavına bir türlü gelmek bilmedi, sürekli bir kulağımız meteorolojide diğer kulağımızda köyden gelecek haberdeydi, Ancak şehir hayatındaki iş yoğunluğumuza gelen iki-üç haftalık bir sürede havalar ısınıp, yağmurlar kesiliverince bir de baktık ki taş kesmeye yüz tutmuş bir toprak. Şimdi bizim muhtar 1 haftadır süremiyor. Tarımda zamanlamanın ne kadar önemli olduğunu bir kez daha anladık.
Eh, bu vesileyle toprağa gönül vermiş herkese burdan selam sevgi gönderip can-ı gönülden "kolay gelsin" demek düşer bana :)
Ensar Bey bahçe fotoğrafları rica etmiş. Ricasını kırmıyorum..
2 hafta önce çektiğim genel bir görünüm. Pek meyve ağacı göremiyorsunuz ama bu resim çekildikten sonraki ertesi gün oralar toz duman oldu, kepçeyle fidan çukurlarını açtırıp tam 120 ceviz daha ekledik ekilmemiş alanlara. Yabani armudumuz pek güzel, herkes meyve bahçesinde bunun işi yok, kestir bunu diyor ama benim gönlüm elvermiyor. Şimdilik tarla farelerine gölge görevi görüyor, onlarla da henüz mücadele yapmadık, barış içinde yaşıyoruz.
219528
6 yaşındaki bir cevizimiz. Bakımsızlıktan dolayı biraz zayıf. Mart ayında attığımız hayvan gübresi işe yaramış, dibinden fışkıran otların haddi hesabı yok. Ancak merak etmeyin, -kosacıların eline sağlık- şu anda o otlar yeşil gübre statüsüne dönüştü.
219529
Uyanmış bir ceviz, keyifli görülüyor.
219530
Bu fotoğraf da geçen seneden. Bayramiç'in endemik türü Beyaz Tüysüz Şeftali'lerimiz asker gibi dizilmiş. Geçen sene de bahar ayında sürüm zamanını kaçırmak suretiyle permakültür'e girişimizi yapmıştık biraz da zoraki olarak.
219532
"Peki ceviz alabiliyor musunuz?" sorusu da gelecektir, delil amaçlı sunuyorum. Yapraklardaki antraknoza dikkat :)
219531
Herkeze selam; Ben bu sitenin yeni müdavimlerindenim ve okuduğum kadarı ile bir çok dostumuz gibi, bu işi uzaktan kumanda, amatörce yapmaya çalışıyorum. yalova altınova da 3 dönüm arazideki, meyve ağaçlarım, özellikle de elmalarım, maalesef üzerleri tırtıl dolu, köydeki arkadaşlar, ilaçlama yapalım dediler ama ,ben kimyasalları bahçeme sokmak istemediğim için ilaçlatmadım ama tırtıl sayısı her geçen gün artıyor. Fidelerdeki tırtılları ellerimizle temizledik ama büyük ağaçlardakiler duruyor. Kaolin kilini alıp denemek istiyorum, altınova'da bulamadım. Yalova'da bulabilirmiyim, bir de tarih olarak geç mi kaldım acaba yardımcı olursanız sevinirim.
MeyveliTepe
08-06-2011, 13:28
Tırtıl varsa işiniz çok kolay. Hemen Altınovada Akpa'ya gidin. Bir kutu Delfin WG alın. İçinde tırtılların hastalanıp ölmesini sağlayan, başka herhangi bir böcek ya da canlıya etkisi olmayan, organik sertifikalı bir bakteri var. Aynı gün üzerindeki tarife göre uygulayın tırtıl filan kalmaz.
Tırtıl işi acil. Kaolin atarsanız ayrıca iyi, ama tırtıla faydası olmaz. Onu daha sonra atsanız da olur.
Bu tarz gelir düşünen arkadaşlar verimsiz ormanlık alanlardan ya da hazine arazilerinden 5-3000 dekar arazi kiralayıp bu alanlara özel ağaçlandırma yönetmeliği kapsamında defne, harnup, ceviz, badem gibi türlerle ağaçlandırma yapabilirler.
Ben 156 dekar alan kiralayıp zeytin diktim. 4.yılın sonunda bu arazi organize sanayi için lazım diyerek kiralamamı feshettiler. Ama 111 dekarlık alanda bademlerim duruyor. 2. yaşında, 3500-4000 civarında ferraduel-ferragnes türleriyle kapama bahçe şeklinde.
Gelecek yıl önemsizde olsa meyve olur.
Benim tavsiyem daha başta ana ve arayolların tanzimi, işleri kolaylaştıracak tedbirleri alın. İlerde başınız ağrımasın.
Sn. Meyvelitepe;
çok teşekkür ederim, kolay gelsin, mevsim ve hava sıcaklığı olarak geç kalmadım değil mi?
MeyveliTepe
08-06-2011, 19:31
Tırtılı gördüğünüz anda Delfin ile saldırabilirsiniz. Kaolin için soruyorsanız, ağaçlarınız çiçek taç yapraklarını döktüğü andan itibaren uygulanabilir. Hayır geç kalmadınız. Her durumda bir çok yararı olur.
Herkese merhaba;
Siteye henüz yeni üye oldum konu ile ilgili bahce tesisi yaptığım için çalışma izlenimlerimi aktarmak istiyorum.2010 şubat ayında ,
Babadan kalma 5 dönümlük bir üzüm bağı vardı,henüz emekli olmadığımdan üzümün işi için yeterli zamanı ayıramayacağımı düşündüğümden bahçe tesis etmeye karar verdim.üzüm asmalarını kökledikten sonra zaman bulamadığım için toprak analizi yaptıramadım ama bizim oraların toprağı 1.ci sınıf tarım bölgesi olarak tanımlandığı için İzmir zeytincilik araştırma enstitüsünden 120 adet ayvalık cinsi 1 yaşında fidan aldım.aralara dikmek üzere 80 adet aşısız kiraz , 20 adette değişik tür meyve ağaçları diktim.Kirazların dikim zamanını biraz geciktirdiğimden olsa gerek 30 tanesi kurudu.kalan 50 tanesını de bu sene aşıladım aşılarda kaybım olmadı zeytın ve meyve ağaçlarında kayıpta olmadı.Kuruyan 30 adet kırazın yerıne bu sene nektarin ve seftali diktim fıdanları sertıfıkalı aldım ve onlardada kayıp olmadı.Gecen yıl dıkmıs olduğum zeytınler dıktıgım ılk yılda 5 kg cıvarında zeytın verdı.Bu yıl uzerınde gecen yıldakıne göre 3 kat kadar fazla çiçeklenme gözlemledim.
Bu işte acemi olduğumdan bazı aksaklıklarda olmuyor degıl tabi.Özellikle ilaçlama ve gübreleme konusunda zaman sıkıntımdan dolayı eksıklıkler oluyor.İlerleyen zamanlarda bahcenın gelısımı ıle ılgılı bilgileri ve resimleride aktaracağım.Takıldığımız konulardada siz değerli forum üyelerinden zaman zaman bilgi talebinde bulunmak isterim.Konu ile ilgili cevap verebileceğim sorular olursada memnuniyet ile cevaplarım.
Gecen yıl dıkmıs olduğum zeytınler dıktıgım ılk yılda 5 kg cıvarında zeytın verdı.
Ağaç başına mı 5 kg ?
Sayın chooyu, sitemize hoş geldiniz, sitemiz bilgi paylaşımı olarak çok güzel bir site, bilgileneceğiniz ve bilgi paylaşımında da bulanabileceğiniz bir site, umarım okumanız gereken başlıkları okumuşsunuzdur.
Başlığımız "En az üç yaşında ve en az iki dönüm kapama bahçesi olanlar"
Durumunuz başlığa uygunsa tabi ki yazabilirsiniz, Diğer sorularınızı uygun başlıklar da sorarsanız bilgisi olan arkadaşlarımız cevap vereceklerdir.
Sayın Lilium;
Öncelikle uyarınız için teşekkür ederim.2 yaşında bir bahçeye sahibim.Kusura bakmayın başlığa çok dikkat etmediğimi şimdi farkettim.
120 adet zeytin toplamında 5 kg zeytin aldım.Ağaçlar 1 yaşında idi.
sevgili lilium abim bu başlık konu içeriğini pek anlatmıyor gibi geldi bana.Özürdileyerek daha dikkat çekiçi bir başlık ola bilirmiydi acaba.
Benim 9 yaşında 260adetten oluşan şebin,bileçik,yalova 4 ve kaplan çeşiti çeviz bahçem var.baçenin %70 şebin çeşidi.Ben bu bahçeyi yaşlı ve çok muhterem bir amcadan 10 yıllığına kiraladım.Bu sene ikinçi yılım hasat Allaha çok şükür iyi geçti.Yalnız şebin çeşidinde karaleke hastalığına yakalandık.bileçik ve yalova çeşidinde hastalık pek okadar yoktu.şebin çeşidinden 1500kg ürün aldık.bileçik ve yalovadan 500kg ürün aldık.şebinin hastalıktan dolayı içleri tam dolu çıkmadı.Onları toptancıya hepsini kg 6 tl verdik.Geri kalan 500kg'da kilosunu 12 tl den parakende sattık.Yani toplamda 15000 tl gelir elde ettik.Allaha çok şükür.Sabit yaptığımız maliyette(ilaçlar,elektirik,yakıt,vs.) 2000 tl civarı.
Sayın ensar merhaba öncelikle isminiz çok güzelmiş.Ömrünüz uzun olsun İnşallah.Ben sunshader hakkında bilgi soraçaktım.Bu sene cevizlere atmayı düşünüyorumda.nereden ve kaç paraya temin edebilirim acaba.Teşekkürler.
sevgili lilium abim bu başlık konu içeriğini pek anlatmıyor gibi geldi bana.Özürdileyerek daha dikkat çekiçi bir başlık ola bilirmiydi acaba.
Sevgili mitat, bu başlıkta daha tecrübeli üreticilerin kendi aralarındaki konuşmaları fikir alış verişleri ürün değerlendirme ya da ekmiş yetiştirmiş ürün alma düzeyine gelmiş tecrübelerini paylaşmak, yeni başlayanların sorularıyla bölünmesin ve yeni başlayanlara da fikir verme açısından ha böyle yapmış başarılı olmuş, böyle yapmış başarısız olmuş, ya da, ha bak şu kadar ağaç yetiştirmiş şu kadar gelir elde etmiş gibi fikirler oluşsun diye en az üç yaşında kapama bahçesi olanlar dedim, aslında düşüncem beş yıldı, beş yıl daha iyi olurdu, beş yıldan önce verim pek olmaz, hem de beş yıllık bir tecrübe okuyuculara üyelere de çok fikir verir, fakat bodur elma (vs) üçüncü yılda da verime başlıyor o nedenle üç yılı uygun gördüm.
Tabi ki, daha iyi fikirleriniz olabilir varsa yazınız, fikirden fikir doğar, o daha uygun bulunur öyle yaparız, sonuçta sitemiz bilgi paylaşım sitesidir, olumlu fikirlere bilgilere her zaman açığız.
Benim 9 yaşında 260adetten oluşan şebin,bileçik,yalova 4 ve kaplan çeşiti çeviz bahçem var.baçenin %70 şebin çeşidi.Ben bu bahçeyi yaşlı ve çok muhterem bir amcadan 10 yıllığına kiraladım.Bu sene ikinçi yılım hasat Allaha çok şükür iyi geçti.Yalnız şebin çeşidinde karaleke hastalığına yakalandık.bileçik ve yalova çeşidinde hastalık pek okadar yoktu.şebin çeşidinden 1500kg ürün aldık.bileçik ve yalovadan 500kg ürün aldık.şebinin hastalıktan dolayı içleri tam dolu çıkmadı.Onları toptancıya hepsini kg 6 tl verdik.Geri kalan 500kg'da kilosunu 12 tl den parakende sattık.Yani toplamda 15000 tl gelir elde ettik.Allaha çok şükür.Sabit yaptığımız maliyette(ilaçlar,elektirik,yakıt,vs.) 2000 tl civarı.
Bakınız şu mesajınız yeni başlayanlar için çok güzel bir mesaj, okuyacaklar ve bilgilenecekler.
Bu verimde olan bir bahçe 260 adet ağaç olan bir bahçe, kişi ya da yeni başlayanlar, ha bak her şey söylenildiği gibi değil, 9 yaşında bir bahçe ve şu kadar verim almış fikri oluşacak.
Birde çeşit sayılarını yazsaymışsın çok güzel olacakmış. örneğin: "100 şebin çeşidinden 1500kg ürün aldık gibi."
Cinsi, ırkı, bakımı, budaması, gibi durumlar da gözden kaçırılmaması gereken görüşlerdir orası ayrıdır, Cinsi, ırkı, bakımı, budaması, cinsine göre verim onlar ayrı konulardır ayrıca konuşulur okuyanlar da ona göre değerlendirir ona göre fikir sahibi olur.
Tüm bütün ırkları aynı kefeye koyarak konuşmak yanlış olur.
Bakın.
"şebin,bileçik,yalova 4 ve kaplan çeşiti" demişsiniz, çeşitleri yazmışsınız yetiştiricilere bu güzel bir örnek.
Bir başkası da aynı çeşitlerle ben 1000 kilo aldım der, ve yetiştiriciler arada neden böyle fark olmuş iklimemi uymadı bölgeyemi uymadı bakımdamı bir yanlışlıklar yapıldı gibi fikirlere sahip olurlar.
Tüm amacımız iyi bir şeyler verebilmek doğruyu paylaşmak doğruda buluşmak yapıcı olmak.
Bizim bahçe kurulurken hata yapılmış.Dikimde tepe kesimi yapımış ama bahçe sahibi şekil budamasını yapmamış.Niye yapmamış,dallara kıyamamış,ağaçlarda dipten goble şekli almış birdahada budama bilinçi tam olmadığından verim budaması da uygulanamamış.Bahçe 8*8 ekilmiş şuan 9'cu yaşında ve ağaçlar birbirine girmeye başladı.en fazla 2 sene sonra araçıkartma yapmak lazım diye düşünüyorum.Bir seçenek dağa var.Çıkartmak yerine aradakinlere yabancı çeşitle aşılama yapaılım diye düşünüyorum.Nedersiniz acaba.
Safranlı
29-12-2011, 11:48
mitat bey verdiginiz mahsul rakamı guzel
daha detaylı agaç verımlerını rıca edıyoruz
Aradan fidan çıkarmanızı önermem bu sefer aralar çok mesafeli çok seyrek kalacaklardır, daha önceki yıllarda yapılan ya da yapılmayan budamalardan dolayı ağaçlar büyük taç yapmış olabilirler, bu ağaçları her yıl belli bir miktarlarda dal çıkararak yavaş yavaş yıllara yayarak terbiye edip düzeltilebilir, ama bu çok dikkatli bir şekilde yapılmasına özen gösterilmeli, fazla bir kesim yapılmamalı, Budama yılarında gübreleme miktarları düşürülmeli.
"Bahçe 8*8 ekilmiş şuan 9'cu yaşında ve ağaçlar birbirine girmeye başladı."
8x8 ekimde ağaçlar birbirine girmişse 8x4 düşünmek dahi istemiyorum,
Ağaçlar birbirine girmeye başlamışsalar çit sistemini düşünün, yani sıra üstleri birbirine girsin araları yıllara yayarak yavaş yavaş budayarak açmaya bakın. Tamamıyla kapalı hava almayan güneş girmeyen bir bahçede mantarı hastalıkların oluşması kaçınılmaz. Ayrıca verimde de büyük düşüşler olur.
"Çıkartmak yerine aradakinlere yabancı çeşitle aşılama yapaılım diye düşünüyorum.Nedersiniz acaba."
Bunu bahçe sahibi yazsaydı derhal tümüne uygun bir çeşitle yapınız derdim, on yıllığına kiraladığınız yere bunu önermem sanırım yanlış olur, üç dört yıl kaybedersiniz. Ama yinede karar sizlerindir.
Hasadınız bol bereketiniz çok olsun.
Safranlı
29-12-2011, 16:45
Mitat beyden resımler beklıyoruz
Bir kaç gün önce nereli olduğunu sormayı unuttuğum biri ceviz soyma makinasıyla ilgili bir şeyler sormak için beni telefonla aradı, bu konuşma esnasında pazarcılık yaptığını ve bu mevsimde kavı çatlamamış ceviz alıp yeşil kabuğunu soyup (sütlü ceviz) pazarda sattıklarından bahsetti, epey de alım yapıyorlarmış, fiat konusunda bir şey sormak aklıma gelmedi.
Bu konular da bilgisi olan var mı?
Sn. Lilyum taze yenecek türler var. Örneğin, Kaplan-86 türü taze yenmek içindir. Bizde de 20 tane var. İri Oval bir çevizdir. Biz genelde hepsini toplamıyoruz. Kuruduğu zaman içi biraz boşalıyor. Ama tazeyken çok lezzetli ve içi kolay çıkıyor. Satmıyoruz.
Başka bir tür daha vardı ama şuanda adını hatırlamıyorum.
(Bu arada taze ceviz beyin sağlığı için çok iyiymiş. Annem parkinson hastası, doktoru söylemişti, bunun üzerine ekmiştik.)
Dün Eminönünde tezgahta taze ceviz satıyorlardı, baktım. Kaplan-86 ya benziyordu ama emin değilim.
Kaplan 86 nın taze sütlü tüketilen bir cins, fakat benim görüştüğüm kişi diğer cevizleri de sütlü döneminde alıp yeşil kabuğunu soyup satıyorlarmış, beni aramasının sebebi yapmış olduğum soyma makinasıyla ilgili, cevizleri kırıp kırmadığını soruyor, inegölden aldıkları makina biraz kırdığını söyledi, nacizane onada bir fikir verdim.
Buradan da belirteyim inegölde yapılan makinayı bigadaki ceviz toplantısında görmüştüm (kendime de ondan esinlenerek yaptım) orada da bir miktar ceviz soydular ve bir kaç kırık görmüştüm, makinanın devri çok yüksek daha kısa sürede cevizi soyabiliyor, fakat kırabiliyor da, devrini biraz düşürmeleri halinde kıracağını hiç sanmıyorum. Benim yaptığım makinada geçen sene soyduklarım da bir tane dahi kırık görmedim. devri biraz daha az biraz daha uzun sürede soyuyor.
rise_com
04-08-2012, 09:47
Bu başlık altında bu güne kadar yazı yazan tüm arkadaşlar,
İster özelden isterseniz yine buradan adreslerinizi iletirseniz bahçelerinizdeki ağaçların sıklık ve büyüklüklerine bağlı olarak yaklaşık 3 dönümlük bir kısımda uygulayabilecek kadar SunShader (http://www.sun-shader.com) göndermek istiyorum.
Sevgiyle kalın
Ben Gaziantep'ten Engin, o halde ben de bir sonraki siparişimde + 3 dönümlük hediyemi isterim :)
Sayın rise_com, ensar 25-02-2012 tarihinden beri siteye girmemiş, bir ara banlıydı da, şimdi siteye girebiliyor mu giremiyor mu bilmiyorum. mesajınızı görürse mutlaka yardımcı olacaktır.
rise_com
05-08-2012, 09:32
sanırım malina acemi_çaylağın yasaklandığını ensarın forma yazı yazabildiğini kaolin ile ilgili mesajda yazmıştı. Buna binaen yazmıştım. Yine de ilginize teşekkür ederim
bu konu güncellik kazanmalı adım atacaklara yol gösterecektir.
konuya bakılma 10,962 toplam mesaj adeti 70 biz Türkler utangaç bir milletiz.
Merhabalar efendim..
Denizli İli Serinhisar ilçesinde,
Yaklaşık 950 metre rakımda toplamda 50 dekarın üstünde meyve bahçemiz bulunmakta..
Hobi olmaktan çıkan ve gelir getirmesini ümit ettiğimiz bir bahçemiz var ..
Bahçenin;
5 dekarı tam bodur santa maria armut. Dikim yılı=2008 yılı nisan ayı..
10 dekarı yarı bodur naşi armudu. Dikim yılı=2009 yılı nisan ayı..
Yaklaşık 40 dekar yarı bodur elma..Dikim yılı=2008 yılı Nisan ayı...
(elma çeşitleri ağırlıklı olarak red chift, starking, vs, tozlayıcı golden)
Elhamdülillah, uzun ve zor bir maraton sonrasında biraz bahçemizi çeki düzen verebildiğimizi düşünüyorum....
Tamamen hobi olarak, hafta sonları ilgilenelim diye ailecek verdiğimiz karar neticesinde işe koyulmuştuk ama..
işin hiç de öyle olmadığını tamamen başlı başına bir iş olduğunu zamanla güzel tecrübelerle öğrenmiş bulunmaktayız.:))
Asla da pişman olmadık.. Yola daha bir şevkle ve azimle devam ediyoruz..
Ki bu sene bahçenin hemen bitişiğine yaklaşık 10 dönümlük tam bodur deveci armudunu ŞUbat ayı içersinde diktik...
Bu işe tamamen amatörce ve hiçbir bilgi birikimi olmaksızın heves ederek girdik...
Zamanla tecrübe kazansak bile yolun daha çokkk başındayız...
Öğreneceğim çok şey var ve uzun zamandan beri vakit bulabilirsem bu güzel siteyi takip etmeye çalışıyorum..
Ben acizane şunu gördüm. Tarım sektörü çok bakir ve yeni bir sektör..
Profesyonel olarak bu işi yaptığını iddia eden şahıs ve kurumlar maalesef ekseriyetle çiftçimiz ve vatandaşı sadece kendi menfaatleri doğrultusunda yönlendiriyorlar..
Tarım öyle bir sektör ki bahçe kurulurken ki yapılan hataların bedeli ağır oluyor ve geri dönüşümü kolay kolay mümkün olmuyor..
Onun için tarım yapacak olan arkadaşların ince eleyip sık dokuması gerekmekte...
Özellikle bahçe kurulurken bir kaç firma veya şahıstan olur ve onay almaları gerekmekte...
Maalesef tarım sektöründe piyasada işin ehline rastlamak çok zor..(Burada işini çok iyi yapan kurumsallaşmış ender bir kaç firmayı tenzih ederim..)
Onun için paylaşımda bulunmak çok önemli...
Özellikle bu işe girenlerin tecrübelerini paylaşmasının elzem olduğu kanaatindeyim..
Tarıma gönül verenlerle bir arada olmaktan büyük bir memnunluk duymaktayım...
Saygılarımla...
Bahçemizdeki naşi armutları çiçek açtı...
Bir kaç fotoğraf gönderiyorum
Fotoğrafları gönderemedim.:)
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.