View Full Version : Kardelen (Galanthus sp.)
Arkadaşlar kardelen hakkında bilgi almak istiyorum. Bilginizi paylaştıgınız için teşekkür ederim şimdiden.
Hasan Lalezar
15-12-2006, 22:30
KARDELEN (Galanthus)
Baharın ilk müjdecisi olan kardelenlerin anavatanı Anadoludur.Yetiştirmesi gayet kolaydır. Ancak soğanları kurursa tutmaz. Onun için başlangıçta hazır yetişmiş almalı,daha sonra usulüne uygun olarak çoğaltmalıdır.
Bitki çiçekleri bittikten sonra yaprakları henüz yeşilken dikkatlice sökülür.Kökleri ayrılır ve bekletmeden dikilir.
Kardelen yarı gölge ve nemli topraktan hoşlanır.Çimlerin arasına ve ağaç altlarına dikilebilir.
http://www.humeyraozdamar.net/
beyaz orkide
16-01-2008, 10:30
Benim kardelenim bu yılda bana merhaba dedi sevincimi paylasmak ıstedım sızlerle
Beyaz orkide gözünüz aydın. Ne yazık ki ben çiçeklendirmeyi başaramadım.
beyaz orkide
16-01-2008, 16:40
Acele etmeyin normal şartlarda subatta cıceklenıyor zaten daha zaman var.
şükran ünal
01-03-2008, 18:25
Bahçemizde açan kardelenlerden birkaç fotoğraf.
denizakvaryumu
06-03-2008, 10:41
"Kardelenler çoğaltılırken yapraklarının solmasını beklemeden, daha yeşillerken çıkarılmalı, bölünmeli ve hemen yeni yerlerine ekilmelidir. Ticari satılanların dışında diğer soğanlar gibi topraktan çıkarıp, saklayıp ertesi yıla ekiyim diyemezsiniz, kural bu!!!"
Melike Şahiner
.
ibrahim37
06-03-2008, 16:52
Anlaşılan Şukran hanımın soğanların talibi çok...
Buda benim saksıdaki kardelenlerim geçen hafta çekmiştim.
Galanthus plicatus byzantinus.
buda benim kardelenim, gerçi artık çiçekleri solmak üzere
Çocukluğumun bahçesinde açan ilk çiçekti kardelenler. Beyaz, boynu bükük, narin çiçekleri ve harika kokusuna bayılırdım. Biz "akçebardak" derdik ona. Kardelen adını yıllar sonra öğrendim.
ardabora
19-03-2008, 20:07
Sevgili abk,biz de akçebardak deriz buna,trakyalılar böyle diyor...ben de yıllar sonra kardelen olduğunu öğrendim.:(
Benim de kardelenlerim var ama resimlerini çekemedim..üüüühühü :( Şimdi bazılarının yavruları oldu,onları nasıl muhafaza edeceğimi bilmiyorum.
Silivri'nin Kurfallı köyünde tren istasyonun etrafı kardelen doludur.çocukluğumuzda gelip geçerken onlara bakmaya doyamazdık.
bunlarda benim 32632 kardelenlerim galanthus elwesii
ismetkenar
24-03-2008, 22:33
Selamünaleyküüüm kardelenseverler.
Bunlarda benim kardelen ve terslale lerim.
Yeni yerlerine soğan ve ayırma halinde gecikmeli ekim yapabilmiştim.
Gösterişli olmasa da kardelen ve terslalelerin fotoğraflarını çekebildim.
Eklemeye çalışacağım.
Kardelen tohumları olgunlaştığında toplayıp sayılarını daha da arttırmaya çalışacağım.
Bunlar da İbradı da çekilmiş kardelen fotoğrafı... Kendi doğal ortamında çekilmiştir. Gazeteci bir abimizin çekmişti..
http://img396.imageshack.us/img396/443/11jz8.jpg
ibni-avvam
29-04-2008, 22:29
bunlarda benim kardelenlerim
http://www.agaclar.net/galeri/files/9640-kardelen03.jpg
http://www.agaclar.net/galeri/files/9640-kardelen04.jpg
merhabalar. ben yaklaşık 8 senedir kardelen yetiştirmek istiyorum. 2 defa da girişimde bulundum ama başarısız oldum. ilki ankaradaydı. yaprakları fln vardı ama çiçek açmadı. öteki ise istanbuldaydı, yaprakları vardı yine, sapı fln da çıktı ama yine de o melek gibi beyaz çiçeğini göremedim ardından da bir daha çıkmadı.
bu forumu görünce yine kardelen yetiştirme sevdam ateşlendi. arada bir çiçekçilere kardelen soğanı olup olmadığını sorduğumda bana kasımda gelir cevabını verdiler hep. o yüzden hazır vakti yaklaşmaya başlamışken bende araştırmamı yapayım istedim.
ben hala istanbuldayım. ve bahçemiz fln yok ne yazıkki. sitede oturduğum içinde kafama göre oraya buraya çiçek dikemeyeceğimi biliyorum. sonunda gidip koparmaları muhtemel çünkü gereksiz sıkı kurallar var. ama balkonda yetiştirmeme kimse karışamaz sonuçta.
güzel bir kardelene sahip olmak için neler yapmam gerekir? daha önce hiç çiçek yetiştirebilmişliğim yoktur bu yüzden toprağın ne kadar derinin dikmek gerektiğinden tutun ne sıklıkla sulamak gerektiğine kadar hiç birşey bilmiyorum.
beni bilgilendirebilirseniz çok sevinirim. çünkü kardelen çiçeklerine aşırı bir sevgi duyuyorum. internetten resimler, hikayeler ve şiirler topluyorum, yine de yetiştirmekten hiç birşey anlamıyorum.
şimdiden teşekkürler
Anjel (Kardelen)
denizakvaryumu
17-09-2008, 07:35
Bauhausda kışlık soğanların içinde kardelen soğanları mevcut.
teşekkür ederim
peki hangi mevsimde ekilmesi gerektği ya da ne sıklıkla sulanması gerektiğine dair bir bilgisi olan var mı?
çiçeksever
22-09-2008, 16:37
15 gün önce Mısır Çarşısından 0,5 Ytl den 4 tane aldım.Bu sene deneme yapacağım.
zerrinsrt
18-11-2008, 10:57
Kardelenleri bu mevsim sökmek uygun mu? Benimkilerde 2 cm sürgün var.
cevreizcisi
18-11-2008, 12:36
soğanlı bitkileri genelde yeşermeye başladığı zamanlarda sökmemek en doğru davranış olacaktır.Ama toprağı ile çıkarabilir ve kısa sürede tekrar ekerseniz sorun teşkil etmez.Ben bu şekilde yaptım ve olumlu sonuç aldım.Ama sadece soğanı çıkarrısanız kesin birşey diyemem.
şükran ünal
18-11-2008, 12:44
Sevgili arkadaşlar, kardelenlere bakmak için hafta sonu fırsatım olmadı ( annemin rahatsızlığıyla ilgilendik) Ama unutmadığımı bilmenizi isterim. Bir kere söz verdik yerine öyle ya da böyle getirmek boynumuzun borcu...
Sevgili zerrinsrt, bence siz onları sökmeyin kendi haline bırakın. Üzerlerine kar yağdığında onlar da biraz gelişmini frenleyeceklerdir.
zerrinsrt
18-11-2008, 13:57
Kardelenlerim 9 yıldır aynı yerdeler. Onları bu mevsim unutuyorum bile.Bana sizler hatırlattınız. Birkaç kök gönderebilirmiyim diye bakmıştım.Yeşerdiklerini gördüm. Sanırım seneye bende birkaç arkadaşa gönderebileceğim.
Özel bir bakım istemiyorlar. Çok sıkıştılar.Önerileriz için teşekkürler.
zerrinsrt
18-11-2008, 16:53
Umarım cevreizcisi.Elimdeki bitkileri paylaşmaktan mutluluk duyarım.
Pek çoğunun yerel isimlerini biliyorum. Bu nedenle bazen bitkiyi tanımam zaman alıyor.Site sayesinde pekçok şey gibi çiçek isimlerinide öğreniyorum.
cevreizcisi
18-11-2008, 22:19
Evet ,bir çok bitki türü yöresel ifadelerle anıldığı ve sitelerde de latince isimleri veya farklı isimlerle söylendiği için bilemeyebiliyoruz.Ancak resimlerini görünce aaa bu çiçek bende varmış diyebiliyoruz.Artık bir nebzede olsa bazı şeyleri burada yavaş yavaş öğreneceğiz.
altinediz
18-11-2008, 22:24
Evet size hak veriyorum sayın cevreizcisi. Ben mesleğim olmasına karşın halen bir çok şey öğreniyorum. Uzun bir müddettir giremiyor **** seyerek giriyordum. Sağlıklı bir şekilde paylaşım yapamıyor ve paylaşımlardan yararlanamıyordum. Fakat sanıyorum ki bundan sonra daha çok vakit ayırabilecek ve paylaşım yapabileceğim. Dolayısı ile hem öğrenecek hemde bilgiler sunabileceğimi umuyorum.
cevreizcisi
19-11-2008, 20:24
Ben gün ,içinde dinlenme saatlerinde sık sık girip kontrol etmeye çalışıyorum ama bazen bakıyorum kaç gün olmuş bir konu ile ilgili yazılalı ben daha önce farkedememişim.Forumu sağlıklı kullanmayı da öğreneceğiz elbette o zaman daha kolay olacak.Mümkün olduğunca yazdıklarımı kontrol etmeye çalışıyorum ama arada hata yapıyor olabiliriz.
cevreizcisi
24-11-2008, 15:54
Biraz şans işte ,aslında dağlara çıkmak lazım .Oralarda kesin bulunur
Değerli Kardelen (Galanthus) severler. Yanlış bir noktayı düzeltmek istiyorum. Kardelenin anayurdu Toros yaylaları Akseki, Alanya vb. dağlardır. Her yıl milyonlarca (En son hatırladığım 6 milyon adet toplama kontenjanı vardı) kardelen soğanı yaylalarımızdan sökülüp ihraç edilir.Normal alanlarda soğanları çoğaltmak oldukça zordur.iklim ve toprak uygun olmalıdır. Bu bilgiden sonra Yanlışınız şurada: Kardelen soğanları Nisan-Mayıs da sökülür, gölgede elekli kasalarda kurutulur, Temmuz-Ağustos aylarında genellikle Hollanda ya oradan ABD ye ihraç edilir. Eylül-Ekim gibi de toprağa dikilir, Ocak-Şubat da karların arasından çiçeklerini gösterir. sıcağı sevmez.
Geçen yıl kardelenlerin çiçeklenme zamanında 4 tane kardelen sökmüştüm çiçekli halde. Minik bir saksıya dikmiştim. Çiçekleri geçip birkaç adet tohum kapsülü oluşturdu ve olgunlaşınca bu kapsülleri aldım. 7-8 adet tohumum olmuştu.
Yaprakları iyice kuruyunca soğanları yerlerinden söküp, temizleyip, peçeteye sarıp Silifke'nin aşırı sıcak yazında ama gölge bir yerde beklettim. Bu sonbaharda ise yeniden saksıya diktim. Şimdi çok sağlıklı büyüdüler ve tomurcuklandılar, yakında fotoğrafını eklerim.
Tohumlardan da birkaçını soğanları ektiğim sırada ekmiştim ama onlar çıkmadı, acaba başka bir işlem mi gerekiyordu tohumları yetiştirmek için?
Kardelenlerimin ilk halleri:
ibrahim37
06-02-2009, 23:12
Sayın Nariel bende 3 sene önce 1 adet kardelen ekmiştim şu anda 7-8 tane olmuş. Her sene ikiye katlanıyorlar. Yani tohumdan yetiştirmeye gerek kalmıyor. Bildiğim kadarıyla kardelen tohumları kapsüller açılır açılmaz ekilmesi gerekiyor. Kurutulursa çimlenme kapasitesi yok oluyormuş. Ayrıca derine ekilmesi gerekiyormuş. Ben kendim denemedim.
zerrinsrt
08-02-2009, 19:47
Bahçede iki kardelen cinsi var.Resimler Cemo için diktiğim kardelenler, kendisi gelip alamadı. Biri bu ay açıyor. Diğeri yaklaşık bir ay sonra.
sahin002
08-02-2009, 20:29
Kardelen tohumlarını kapsülden çıkar çıkmaz ekmek gerekiyor. Ben denemiştim çimlendirmeyi, tohumlar ektikten yaklaşık bir yıl sonra çimlendiler. Diğer soğanlar canlanmaya başladığı zamanda çimlendiler. Pek verimli olmamıştı ama. Çok sayıda tohum ektim sanırım 1/5'i bile çimlenmedi. İki kat halinde çok sayıda tohum ektim. Sanırım yüzeye yakın olanlar kışın dondan zarar gördü. Bir süre kendi hallerine bırakmak zorunda kalmıştım. Şimdi tekrar çimlendiler ama hala çılızlar. Çiçek açmaları 3-4 yılı bulacak gibi görünüyor. En iyisi soğandan üretmeye devam.
Benim kardelen tohumlarımı topladıktan sonra üzerinden bir yaz geçmişti, hemen ekmediğim için çıkmamış olabilir.
Açmaya başlayan kardelenlerim (soğanları yavru yapmış görünüyor ;)):
Özge Düzgün
11-02-2009, 18:45
Arkadaşlar kardelen benim çok mahzun bulduğum ve çok sevdiğim bir çiçek. Bu başlığa gözatmadan önce doğada kendi başına yetiştiğini ve saksıda yetişmeyeceğini düşünüyordum, öyle olmadığını görünce çok şaşırdım ve hoşuma gitti. Evinde kardelen yetiştirenleri tebrik etmek lazım diye düşünüyorum, çünkü gerçekten çok güzeller...:rolleyes:
Benim kardelen bütün zarifliğiyle açtı.. Hayatta tutabildiğim için çok mutluyum..
Görmemişin saksıda kardeleni olmuş :dilli:
Çimlenmiyor dediğim kardelen tohumları çimlenmiş:
Vay be tohumdan çimlendirmek zor zanaat.
ibrahim37
22-02-2009, 16:25
Bunlarda benim kardelenlerim. Bir soğandan üçüncü senesinde bu hale geldiler.
Galanthus plicatus subsp. byzantinus.
kapların içindeki soğanları toprağa mı gömüyorsunuz?
ibrahim37
23-02-2009, 00:27
Tam olarak değil, plastik saksılar beş litrelik altlarında ve yanlarında bol miktarda delik mevcut. Saksıların aralarını ise kum ve çakılla doldurdum.
denizakvaryumu
24-02-2009, 20:52
GALANTHUS REGINAE OLGAE
Sonbaharda açan ve çiçekleri çok kokulu kardelen
http://www.broadleigh-bulbs.co.uk/cgi-bin/cp-app.cgi?usr=51F6620546&rnd=8998612&rrc=N&affl=&cip=88.226.201.178&act=&aff=&pg=prod&ref=gala022&cat=bl0129&catstr=HOME:bl01:bl0129
Yapraksız olunca pek çıplak geldi benim gözüme. Bunun koku avantajı var ama bizimkinin de görselliği var.
ibrahim37
24-02-2009, 22:25
Sayın Denizakvaryumu bu tür Antalya'da doğal ortamda mevcut.
Bu kardelenler de Ankara lı.;) Sevgili hly999 nın arkadaşının bahçesinden. Biraz uzun boylular diğerlerine göre, dik duramıyorlar henüz:o
64284
Merhabalar
İflah olmaz bir bitkisever olarak, özellikle soğanlı bitkiler ve endemik türlere ilgim büyük. Kardelen de sahip olmayı en çok istediğim çiçeklerden birisi. Ancak hipermarketlerin soğan satılan yerlerini didik didik etmeme rağmen, kardelen bulmam mümkün olmadı. Evimde evimi cennete çeviren croccus'lar, nergisler, irisler, sümbüller, lalelere arkadaş olacak kardelen çiçeklerine İstanbul'da nereden / nasıl ulaşabilirim önerisi olan var mı?
Şimdiden teşekkür ederim
Burcu
çiçeksever
25-02-2009, 13:46
Ben yazın Eminönünden soğan olarak almıştım.Küçük saksılara dikmiştim.Fakat bir hareket yok.Biraz yeşillendi,öylece kaldı.Bir ara resim eklerim.
Merhabalar
İflah olmaz bir bitkisever olarak, özellikle soğanlı bitkiler ve endemik türlere ilgim büyük. Kardelen de sahip olmayı en çok istediğim çiçeklerden birisi. Ancak hipermarketlerin soğan satılan yerlerini didik didik etmeme rağmen, kardelen bulmam mümkün olmadı. Evimde evimi cennete çeviren croccus'lar, nergisler, irisler, sümbüller, lalelere arkadaş olacak kardelen çiçeklerine İstanbul'da nereden / nasıl ulaşabilirim önerisi olan var mı?
Şimdiden teşekkür ederim
Burcu
Sn kaktüs., Bu zamanda bulma şansınız yok. Soğanları ancak Ağustos-Eylülde bulunur ve dikilir, çiçekleri Ocak-Şubatta (Kar altından çıkarak açar.
Sayın Denizakvaryumu bu tür Antalya'da doğal ortamda mevcut.
Antalaya da bulunan (Akseki, çimi yaylası, Toros dağları) Galanthus elwesii, olmalı. Son baharda açanına ben ilk kez rastlıyorum.
Hmm peki Ağustos - Eylül ayında soğanları nereden bulabilirim? Yıllardır soğanlı bitkiler satışı yapılan yerler gördüm mü mutlaka bakarım ne cinsler var diye. Kardelen soğanı satan bir yere denk gelmedim
Okuduklarımdan anladığım kadarı ile bu bitkiyi yeşil olarak alırsak (yeşil yaprakları solmadan) tutma şansı daha çok oluyormuş. Bilemiyorum doğru mu anladım.
denizakvaryumu
27-02-2009, 11:44
Soğanları yapı marketlere (bauhaus-praktiker)dikim zamanı geliyor.
Assassin
27-02-2009, 13:09
.... kardelen çiçeklerine İstanbul'da nereden / nasıl ulaşabilirim önerisi olan var mı?
Sevgili Burcu,
Takriben 1 ay kadar önce Eminönü-Çiçek Pazarı'ndan kardelen soğanı aldım 5-6 tane.. Halen mevcut ise oradan bulabilirsin.. Yalnız, bazı tüccarlar hangisi neyin soğanı olduğunu bilmeden -belki de bilerek-, müşteri ne istiyorsa "işte bu" diye farklı farklı soğanları verebiliyorlar.. Gerçi hepsi de sonuçta bir güzellik, ama istediğin çıkmazsa hayalkırıklığı yaşama diye söylüyorum.. Onun için, ne istediğini söylemeden önce sen satıcıya sor teker teker "bu ne soğanı?" diye:)) kardelen soğanı da nohut kadar falan oluyor..
Gidip bir şansımı deneyeyim o zaman.
Bazı soğanları ben de tanıyorum ama kardelen soğanı hiç görmedim. Gerçi içinden ne çıkarsa çıksın çok da üzülmem. Neticede her bir soğandan şaşırtıcı bir güzellik fırlayabiliyor
Assassin
27-02-2009, 20:17
Kesinlikle haklısın sevgili kaktüs :)
Her soğan ayrı bir sürpriz :)) ama beklediğinin çıkması daha güzel olur haliyle... Eminönü'ne gidersen, arka sıradaki ufak dükkanlara bak. Onlarda şansın daha yüksek.. Ayrıca kardelen soğanları açık olarak satılıyor, yani herhangi bir paket içinde değil..
Hmm peki Ağustos - Eylül ayında soğanları nereden bulabilirim? Yıllardır soğanlı bitkiler satışı yapılan yerler gördüm mü mutlaka bakarım ne cinsler var diye. Kardelen soğanı satan bir yere denk gelmedim
Okuduklarımdan anladığım kadarı ile bu bitkiyi yeşil olarak alırsak (yeşil yaprakları solmadan) tutma şansı daha çok oluyormuş. Bilemiyorum doğru mu anladım.
Sn Kaktüs ve diğer arkadaşlar. Yukarıda da açıklamaya çalıştım. Bu zamanda kardelen soğanı bulunmaz, bulunup dikilse de çiçek vermesi zordur. Çünkü soğan zaten küçüktür (kabuklu fındık kadar) , Bu zamana kadar bekletildiği zaman iyicr kurur, içi geçer. Ayrıca şimdi çiçekleri açıp geçmiş durumda. Size verdikleri bir soğanı "Kardelendir" diye aldatmasınlar. Ben ağustos gibi diğer arkadaşlar için de temin etmeye söz vermiştim. sanırım size de düşer. Ağustos Ekim arasında yani dikim zamanı sanırım marketlerde de bulunabilir. saygılarımla.
Bugün doğada görüntülediğim kardelen. Çiçeği geçmiş, sanırım tohum oluşturuyor:
sahin002
28-02-2009, 17:14
Yeşilken alıp diktiğiniz zaman da tutma şansı var. Bizim evin yanındaki fındıklıkta bol miktarda kardelen vardı. Bir gün baktım fındıkları kestiler, arsaya site yapacaklar. Nisan ayıyıdı sanırım. Kardelenler tohum vermişti. Biraz soğan söktüm öylece tohumları üzerindeyken diktim onları. Yapraklar solunca soğanları tekrar söktüm, tohumları da saksıya ektim. Soğanlar katlanarak artmaya devam ediyor, tohumlardan çimlenenlerin çiçek açacağı zamanı bekliyorum şimdi. Bu yılda çiçek açmadılar, umutlar seneye kaldı. Bir iki yıl önce çiçek açtıkları fındıklıkta yükselen beton binalara bakıyorlar şimdi evimin balkonundan.
ninina84
21-04-2009, 11:53
Bu sene Eylül sonunda arkadaşımın bahçesinden sarı kardelenler sökmüş ve saksıya dikmiştim. O zaman çiçekleri vardı. Saksıda da bir süre açtı. Bütün kış yaprak verdikten sonra şimdi hepsinin yaprakları solmaya başladı. Soğanları kontrol ettim, hepsinin sağlığı yerinde hatta ilk diktiğim zamana göre oldukça büyümüşler. Acaba sonbaharda açınca döngü tersine mi dönüyor ;) Benim kardelenler şimdi uykuya yatıp sonbaharda uyanacaklar sanırım. Ya da ben saçmalıyorum bunlar kardelen değil :)
hocam100
25-04-2009, 23:32
Ben de bu yıl kardelene meraklıyım.Çok sevdiğim bir çiçek.
geophyte
27-04-2009, 22:44
Benim kardelenleim bu yıl çok güzel geliştiler. Bölgede iklim de serin gidince bir coştular ki sormayın. Yakında resimlerini eklerim.
Resimlerini heyecanla bekliyorum :D
ibrahim37
28-04-2009, 14:05
Bu sene Eylül sonunda arkadaşımın bahçesinden sarı kardelenler sökmüş ve saksıya dikmiştim. O zaman çiçekleri vardı. Saksıda da bir süre açtı. Bütün kış yaprak verdikten sonra şimdi hepsinin yaprakları solmaya başladı. Soğanları kontrol ettim, hepsinin sağlığı yerinde hatta ilk diktiğim zamana göre oldukça büyümüşler. Acaba sonbaharda açınca döngü tersine mi dönüyor ;) Benim kardelenler şimdi uykuya yatıp sonbaharda uyanacaklar sanırım. Ya da ben saçmalıyorum bunlar kardelen değil :)
Tam olması gerektiği gibi, sulamayı kesip mümkünse serin ve su almayacak bir yere koyunuz. Eylülde tekrar açmaya başlayacaklar siz hiç merak etmeyin.
ninina84
28-04-2009, 14:50
Teşekkür ederim. Yaprakları sararınca birşeylerin ters gittiğini düşünmüştüm. Daha önce yetiştirdiğim beyaz kardelenler hep şubat-mart gibi açardı. Bitkinin bile cinsi beni buluyor ;)
Çiğdem olabileceklerini düşündüğüm çiçekler bunlardı. İçlerinin siyah olduğu konusunda yanılıyorum sanırım. Belki en dibinde hafif bir koyuluk vardıysa ben siyah diye hatırlıyorumdur.
Tekrar ne zaman sulamaya başlamam gerek? Yazlığa götürüp dışarıda bıraksam olur mu? Eylülde şiddetli yağmurlar oluyor. İlk o zaman sulansalar olur sanırım. Zaten bahçedekiler o yağmurlardan sonra açmışlardı çiçeklerini.
ibrahim37
28-04-2009, 15:25
Sayın ninina84 sizin herhangi birşey yapmanıza gerek yok sonbaharın ilk yağmurları onları uyandıracak. Siz sulamaya kalkarsanız çiçeği yanıltabilirsiniz. Yazlığa götürüp tamamen açık havada bırakabilirsiniz herhangi bir sorun olmaz. Bence saksının üzerine bir veya iki cm cıvarında kum veya çok ince mıcır (kalın sahil kumundanda olabilir) koyarsanız daha garanti olur. Yazın çok sıcak ve rüzgarlı havalarda soğanlar tamamen kuruyup nemini kaybetmez.
ninina84
28-04-2009, 15:31
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. Kumu hiç bilmiyordum. Yazın ada çok sıcak oluyor dediğiniz gibi kuruyabilirlerdi. Tekrar teşekkürler.
metin çeşme
28-04-2009, 19:47
kardeler çok saf bir kar çicegidir o saf beyazlıgı ilgimizi ister istemez çekiyo ben bunların hastasıyım hersene soganları çogaltmaya çalışıyom iki çeşidi var 1 zil gibi olanı 2normal olan -mevsim biti son yorum sezon kapanı
(kalın sahil kumundanda olabilir) nemini kaybetmez.
Sahil kumu deniz kumu ise kesinlikle olmaz. Tuzludur ve zarar yapar.
kardelenden yüksek gelir elde edilebilineceği doğru mu acaba?
hocam100
19-07-2009, 14:58
Malesef satışı çok zor bir bitki kardelen.
kardelenden yüksek gelir elde edilebilineceği doğru mu acaba?
Kardelen (Galanthus) soğanı üretimi zor bir bitki. Soğanın çoğaltılması için uygun koşullar Toros dağlarında var. Ayrıca Üretimi, sökülmesi ve satışı Tarım Bakanlığı iznine ve kontenjanına bağlı. Çok da karlı olduğu söylenemez.
Bu sene Eylül sonunda arkadaşımın bahçesinden sarı kardelenler sökmüş ve saksıya dikmiştim. O zaman çiçekleri vardı. Saksıda da bir süre açtı. Bütün kış yaprak verdikten sonra şimdi hepsinin yaprakları solmaya başladı. Soğanları kontrol ettim, hepsinin sağlığı yerinde hatta ilk diktiğim zamana göre oldukça büyümüşler. Acaba sonbaharda açınca döngü tersine mi dönüyor ;) Benim kardelenler şimdi uykuya yatıp sonbaharda uyanacaklar sanırım. Ya da ben saçmalıyorum bunlar kardelen değil :)
Sizin burada bahsettiğiniz bitki sanırım Kara çiğdem (Sternbergia lutea) soğanlarının kabukları siyah olup sarı çiçekleri sonbaharda açarlar.
ismetkenar
20-07-2009, 07:42
Kardelen (Galanthus) soğanı üretimi zor bir bitki. Soğanın çoğaltılması için uygun koşullar Toros dağlarında var. Ayrıca Üretimi, sökülmesi ve satışı Tarım Bakanlığı iznine ve kontenjanına bağlı. Çok da karlı olduğu söylenemez.
Bahçemde çoğalttığım 500.000 adet Kardelen (Galanthus) Soğanı adet ile mi, kilo ilo ilemi satılabilir, alıcısı, fiyatı ile ile ilgili biliginiz var mı acaba?.
Yardımcı olursanız memnun olurum.
Tebrikler, bır kısmı sitede satılır herhalde.
hocam100
20-07-2009, 13:22
İsmet bey deneyin derim alan olur.Çünkü çok kişide bu çiçek yok.
Bahçemde çoğalttığım 500.000 adet Kardelen (Galanthus) Soğanı adet ile mi, kilo ilo ilemi satılabilir, alıcısı, fiyatı ile ile ilgili biliginiz var mı acaba?.
Yardımcı olursanız memnun olurum.
Sn ismetbey., Eskişehir de ne ürettiğinizi bilmiyorum ama kardelen üretimi ve satışı için bir dizi prosüdür gerekiyor. (Doğal çiçek soğanları yönetmeliği başlığını okursanız yardımcı olur). Öncelikli soru şu: 500 000 soğanı üretmek için damızlık soğanları nereden buldunuz? Doğadan sökümü izne bağlı. Üretirken il müdürlüğünden üretim izni alındı mı? Damızlıkları ekerken menşei belgesi, dikim belgesi söküm belgesi vs. gerekiyor ondan sonra satış yapabiliyorsunuz. Satışı da 4 tane ihracatçı firmadan birisine yapabilirsiniz. Gördüğünüz gibi biraz karışık iş. Kolay gelsin.
bir de her cinsinin ticari değeri eşit mi acaba? kimya sektörü için örneğin?
500 000 adet, inanılır gibi değil.
bir de her cinsinin ticari değeri eşit mi acaba? kimya sektörü için örneğin?
Sn kharel., Galanthus türleri ve Leuokojum sp.(Göl soğanı) GALANTAMİN denilen bir madde bulunduruyorlar. Bu madde sanıyorum kalp ilacı veya çocuk felci ile ilgili kullanılıyor. Hatta leukojumun yapraklarından da faydalanıyorlar mış.
ismetkenar
28-07-2009, 11:38
500 000 adet, inanılır gibi değil.
• 1989 yılında Kastamonu'da üretim amacıyla ormandan aldığım 10 tane kardelen soğanını evin önünde bahçede çoğalta çoğalta satılabilecek gibi soğan sayısı olarak bu sayıya ulaştım.
• 2006 yılında yer değiştirmek üzere söküm yaptığım kardelen soğanlarının bir kısmının resmini galeride kova içinde, 2009 yılı ürünü numuneleri görebilirsiniz.
• Kardelen soğanının araziden ticari amaçla sökümü ve satışı için Orman Teşkilatından izin belgesi alınması gerekli olup, haşhaş üretiminde olduğu gibi üretim izni alınması söz konusu olmayıp, izin alınması gereken bir makam ve mevzuatta bulunmamaktadır.
• Ancak kardelen soğanlarının ihracatçıya nakli esnasında üreticiye ait Müstahsil Yol Belgesi, üretiminin bahçede yapıldığının ispatı için de üreticiye ait Çiftçi Belgesinin Ziraat Odasından üretici tarafından alınması gerekmekte. Tarım İl-İlçe Müdürlüklerinde Çiftçi Kayıt Sistemine de (izin isteme değil, bilgi verme amacıyla) üreticinin kayıt olması gerekmektedir.
• İhracat amacıyla gerek doğadan sökülerek gerekse büyütme ve/veya üretim yoluyla elde edilerek 2009 yılında ihraç edilecek doğal çiçek soğanlarının cins, tür, çevre uzunluğu ve ihracat kontenjanları ile ihracatı yasak olan doğal çiçek soğanı türlerinin belirlenmesi için :
• 15.11.2008 tarih, 27055 sayılı resmi gazetede yayımlanan “Doğal Çiçek Soğanlarının 2009 Yılı İhracat Listesi Hakkında 2008/62 sayılı Tebliği” ile
• 24.08. 2004 tarih, 25563 sayılı resmi gazetede yayımlanan “Doğal Çiçek Soğanlarının Sökümü, Üretimi ve Ticaretine İlişkin Yönetmelik” hükümleri yürürlüktedir.
• Kardelen çiçeğini; Çetin kış şartlarında, kar altından baş kaldırırcasına çıkıp, güzel ve masum görünüşü, nesli tükenen bitkilerden oluşu, ilaç sanayiinde de kullanılışı vb sebeplerle biraz emek vererek, ekonomik getirisine bakmadan çoğalttım.
• Türünü, etkin madde oranını, nerede, nasıl değerlendirilebileceğini de tam olarak bilemediğim için galerideki fotoğrafları da incelenerek yardımcı olunursa memnun olurum.
• Yardımcı olabilecek olanlara numune de gönderebilirim.
• Site dostlarına saygılarımı sunarım.
ibrahim37
28-07-2009, 20:55
Benim kardelenlerimde bu şekilde çok güzel çoğalıyorlar. En azından her sene ikiye katlanıyorlar. Bende tek bir soğanla başlamıştım. Saksıda yetiştirmeme rağmne geldiği seneyi saymassam sadece iki seneyi saksıda geçirdiler geçen hafta saksılarıni değiştirmiştim. Sayıları yirmiye ulaşmışlar seneyede elliye çıkarlar. Bu hızla giderse 20 sene sonra 5 milyonu geçer. Tabii bu rakamın içine tohumdan yetişenler dahil değil.
Sn. İsmet Kenar., Doğal Çiçek Soğanlarının Sökümü, Üretimi ve Ticareti Başlığı, altında Doğal çiçek soğanları yönetmeliğinin 6. Maddesi ve 22. maddesi okursanız Galanthus vb. bitkilerin üretimi-satışı vs. için izin alınması gerektiği, tarım il müdürlüklerinin kontrolu altında üretim yapıldığı anlaşılmaktadır. Okursanız size yardımcı olur kanısındayım. Kolay gelsin.
Kardelen soğanı diken arkadaşlar 5cm gibi biraz sık dikerseniz toplu halde güzel görünür.Soğanlar küçük olduğu için fazla derine kaçmasın.
Sayın kgursan sizden aldığım soğanları dikeli 1-1,5 hafta kadar oluyor. Ne zaman yaprakları dışarı çıkmaya başlar acaba? Bir de ben torf-toprak karışımın diktim. Elimde bahçe toprağı az olduğundan torfunu fazla kullandım. Burada yağmur ve soğuklar başladı. 3 günde bir suluyorum.Şu ana kadar yaptığım yanlış bir uygulama var mı?(yazdığınız gibi sık diktim)
Sayın kgursan sizden aldığım soğanları dikeli 1-1,5 hafta kadar oluyor. Ne zaman yaprakları dışarı çıkmaya başlar acaba? Bir de ben torf-toprak karışımın diktim. Elimde bahçe toprağı az olduğundan torfunu fazla kullandım. Burada yağmur ve soğuklar başladı. 3 günde bir suluyorum.Şu ana kadar yaptığım yanlış bir uygulama var mı?(yazdığınız gibi sık diktim)
Sulamayı haftada bire indirin. Karlar yağacak üzerine ve Ocak ayında çiçek açacak karların arasından. Adı üstünde :Kardelen
Sebahattin Sargın
01-11-2009, 16:51
Torf'un su tutma kapasitesi yüksektir, bu konuda d,kkatli olmanız lazım. Çok sık sulamayın toprağı kurudukça sulamanız daha iyi olacaktır Osman Bey...
Benim kardelenlerim filiz vereli iki hafta oluyor, dışardalar ve tüm gün güneş alıyorlar...
Sevgiler ;)
S Güngör
05-11-2009, 22:44
bu sene kardelen soğanı alıp ekmek için çok mu geç kaldım acaba?
Sayın Kgursan ve Sebattin Sargın tavsiyleriniz için çok teşekkür ederim. Ben nemli kalsınlar diye üstü kurudukça ıslatıyordum ama madem yanlış haftada bire indireyim bari.
bu sene kardelen soğanı alıp ekmek için çok mu geç kaldım acaba?
Biraz geç kaldınız gibi. Zayıf ihtimal belki marketlerde olabilir.
merhaba ben salih bisey sorabılırmıyım ben kardelen çiçegini evimde yetiştirebilirmiym bide ben nerden bulabılırım kardeleni sevdiğim icin yetiştirmek istiyorum onun adıdakendıde kardelen kadar güzelde lütfen tesekkur ederım
Kardelen soğanları diken arkadaşlar, bitkileriniz ne alemdeler?
Benim iki çeşit soğanım vardı. Biri Ankara Gölbaşından gelen bir çeşit. Bunlar geldiğinde zamanı geçmiş olduğu için çiçeğini tam görememiştim. Bu gruptakiler daha erken çıkıp uzadılar. Sanırım küçük çiçekleri olacak.
120907
Kgursan'dan aldıklarım ise ilk dikildiklerinde başlarına bir kaza geldiği için gelişmeleri uzun zamana yayıldı. Ocak ayında çiçek açma olasılıkları yok gibi. Umarım Şubat'ta görebilirim çiçeklerini.
120908
Kardelen soğanları diken arkadaşlar, bitkileriniz ne alemdeler?
Benim iki çeşit soğanım vardı. Biri Ankara Gölbaşından gelen bir çeşit. Bunlar geldiğinde zamanı geçmiş olduğu için çiçeğini tam görememiştim. Bu gruptakiler daha erken çıkıp uzadılar. Sanırım küçük çiçekleri olacak.
120907
Kgursan'dan aldıklarım ise ilk dikildiklerinde başlarına bir kaza geldiği için gelişmeleri uzun zamana yayıldı. Ocak ayında çiçek açma olasılıkları yok gibi. Umarım Şubat'ta görebilirim çiçeklerini.
120908
Sn kgursan'dan aldıgım kardelenlerim aynı sizinkilerin durumunda çok yeni uclar oluştu.
ibrahim37
06-01-2010, 14:40
Sayın nevsume bence herikiside çok güzel açacaklar. Ancak üst saksıdakiler mavi kardelen veya muskari. Alt saksıdakiler kardelen olduğundan farklı duruyor. Ayrıca biraz su vermenizi tavsiye ederin!!!
Adalet Yağcı
06-01-2010, 15:00
Kardelenlerin filizlenip açması mevsimsel bir olay sanırım, iki ay önce ektiğim soğanlarda onbeş gün öncesine kadar hiç bir şey göremedim.
Bu durumda Şubat Mart gibi gösterirler kendilerini sanırım.
Bu kadar çabuk çoğalmalarına da çok sevindim, toprağım oldukça yumuşak, dilerim derinlere gidip kaybolmazlar.
günebakan
06-01-2010, 16:07
Benim de bugün başbahçıvan sayesin de bir sürü kardelenim oldu:)
Sayın nevsume bence herikiside çok güzel açacaklar. Ancak üst saksıdakiler mavi kardelen veya muskari. Alt saksıdakiler kardelen olduğundan farklı duruyor. Ayrıca biraz su vermenizi tavsiye ederin!!!
Sn. ibrahim37 o üst saksıdakiler çok benziyorlar ama muskari de değil, mavi kardelen de:) Geçen yıl yana döne kardelen ararken, Ankara Gölbaşında oturan birinin bahçesinde varmış o satmıştı. Geldiğinde birinin üstünde solmakta olan bir çiçeği vardı. Yaprakları ve sapı daha uzunca ve normal kardelenden daha küçük çiçekliydi. Prof. Ersin Yücel'in kitabından araştırdım ve "Galanthus gracilis" olduğunu sanıyorum. Nette de araştırınca aynı yaprak ve çiçek şeklini gördüm. Aşağıdaki fotoğraf netteki "Galanthus gracilis"in.
120967
Muskarilerim ve mavi kardelenlerimle ilgili daha sonra yazacağım. Hatta eğer çıkarlarsa (hala toprağın üstüne çıkamadılar) bir muskariyle ilgili size bir sürprizim de olabilecek.
Goncagül
10-01-2010, 13:42
Bugün bahçemizde açan kardelenlerden birkaçını saksıya diktim. Evde balkonda yerlerini aldılar. Çiçekler geçince tekrar bahçeye dikecem ama bu sefer başka bahçeye.
Bahçedeki fotoğrafları havanın kararması nedeniyle çekemedim. İlk yağan karın ardından o asil görünüşleriyle bizleri karşılayan kardelenlerim.
Orkun Kırcı
11-01-2010, 14:06
Çiçekli iken yer değiştirmeseniz daha iyi olurdu kanımca. Çiçekleri gerçekten çok asil duruyor.
günebakan
11-01-2010, 15:53
Çiçeklenen kardelenlerin görüntüsü. Kışın çiçek görmek çok güzel:)
121548
Benim kardelenlerim ağustosta açtı .İnanılmaz bişey her gören şaşırdı şu anda da yemyeşil duruyorlar yine açarlar mı bilmiyorum .
Goncagül
12-01-2010, 19:24
Çiçekli iken yer değiştirmeseniz daha iyi olurdu kanımca. Çiçekleri gerçekten çok asil duruyor.
Sayın Orkun, yer değiştirirken çok dikkatli davrandım, köklerinin toprağını dağıtmadan saksıya aldım. Bu konuda ben de çok hassas ve bilinçli hareket ettim. Halen çiçekleri solmadı aynı duruyor.
İlginize teşekkürler.
121738
Bu da bir arkadaşımın hediye ettiği kardelenim :)
121739
Turuncu tül perdelerin önünde pek bi sofistike oldu. :)
Doğal ortamında karları delip, arz-ı endam edecekken, sıcak odada tüllerin önünde poz verme durumunda kaldı.:p
Bu kardelenler gerçekten bildiğimiz tür. Çok güzel bir mahsun görüntüleri var.
Kardelenler karlı ortam istemiyor mu?
Böyle orijinal kardelen dikmek isterim doğrusu!
çiçeksever
14-03-2010, 12:25
Bu resmi Eskişehirde bir bahçede çektim.Birkaç tane vardı.Bu çiçekliydi.Resmi geçen hafta çektim.
"Kardelenler çoğaltılırken yapraklarının solmasını beklemeden, daha yeşillerken çıkarılmalı, bölünmeli ve hemen yeni yerlerine ekilmelidir. Ticari satılanların dışında diğer soğanlar gibi topraktan çıkarıp, saklayıp ertesi yıla ekiyim diyemezsiniz, kural bu!!!"
Melike Şahiner
.
Sn denizakvaryumu., Bu bilgi biraz yanlış gibi geliyor??? Galantus dağlardan Mayıs gibi sökülür, erken sökülme nedeni ise yapraklar kuruduktan sonra yerlerini bulamaz sökücüler.
Ama soğanlı bitkilerde , Eskis oğanların diplerinde oluşan yeni soğanların beslenmesi için yeşil yapraklar gerekli. Yapraklar fotosentezle y3ni soğanları besleyecekler ve irileştireceklerdir. Bu nedenle çiçekler geçer geçmez söküp ve de dikmek pek mantıklı değil. Saygılarımla.
hocam100
17-08-2010, 12:37
Elimde 3 çeşit kardelen var bunların cinslerini bilemiyorum.Kamil beyden aldıklarım elweshi ama diğer iki türü bilemedim.Soğanı oldukça iri ve çiçeği de çok iri bir tür ve diğeri var.Acaba bu iri soğanlaı hangi tür olabilir .
ibrahim37
17-08-2010, 22:57
Sayın hocam100 bu kardelenleri geldiği yer belli değil ise türlerini tespit etmek çok zor. Kardelenler genellikle yapraklarından sınıflandırılıyor. Geniş veya ince yapraklı, Yaprakların ortası kanallı veya kanalsız, yapraklar karşılıklı birbirine geçmeli veya değil, yapraklar koyu yeşil veya mat gri gibi... Ancak yerli bir tür ise ve geldiği yer belli ise; genellikle her bölgede bulunan türler belli olduğu için türü bulunabilir!.
Sn hocam 100, soğanı ve çiçeği iri olan tür sakın Leukojum aestivum(göl soğanı) olmasın?? Biraz kardelene benzerliği vardır.
hocam100
24-08-2010, 11:41
Kamil bey göl soğanı ayrı ondan da elimde var.
torf kullanmak soğanlara yaramadı sanırım hiç tepki vermediler :(
hocam100
23-11-2010, 09:48
Henüz tepki vermezler biraz sabır.
eminsandik
23-11-2010, 14:16
herkese merhaba..
an itibari ile 5 adet kardelen soğanı almış bulunuyorum, ama nasıl yetiştirileceği konusunda en ufak bir fikrim yok.. :)
çok geç kalmamışımdır inşaallah..
yardım cı olursanız sevinirim..
şuan da ne yapmalıyım..
teşekkürler..
hocam100
23-11-2010, 17:53
Emin bey çok kolay sakısya veya yere 5 cm derine ekip suluyorsunuz okadar.Artık bekliyorsunuz.
eminsandik
25-11-2010, 09:40
Emin bey çok kolay sakısya veya yere 5 cm derine ekip suluyorsunuz okadar.Artık bekliyorsunuz.
tamamdır..
artık bekliyoruz.. :)
şimdi;
hangi aralıklarla sulamam gerekiyor, bir de ne kadar su kullanmalıyım.. telef etmeyelim soğanları... :)
Eser İlhan
01-12-2010, 17:09
Yaklaşık bir ay kadar önce diktiğim kardelen soğanlarından biri sabredemedi:p Geçen hafta bahçeye gittiğimde onu çiçek açmış buldum. Çoook şaşırdım. Bu hafta yenileri açar mı diye merak içindeyim :))
Yaklaşık bir ay kadar önce diktiğim kardelen soğanlarından biri sabredemedi:p Geçen hafta bahçeye gittiğimde onu çiçek açmış buldum. Çoook şaşırdım. Bu hafta yenileri açar mı diye merak içindeyim :))
Eğer soğanlarınız biraz irice ise açar açar, merak etmeyin. Normali Ocakta açmasıdır!
hocam100
07-12-2010, 17:48
Bunlar da benim kardelenlerim:http://www.youtube.com/watch?v=SxR6ZGJyxCE
Eser İlhan
08-12-2010, 05:33
Eğer soğanlarınız biraz irice ise açar açar, merak etmeyin. Normali Ocakta açmasıdır!
Sayın kgursan,tesekkur ederim. Geçen yıl diktiğim kardelenler (başka bir cinsti,ama paketi kaybettiğim için adını hatırlayamıyorum) ocak-şubat gibi açmışlardı ,yaprakları ince ve çiçeği daha küçüktü. Bu yıl yeni aldığım soğanlar gerçekten de biraz daha iri,yapraklar da daha kalın ...
Resmini koyduğum çiçek bu hafta solmuştu,yenileri de gelmemiş. Erken açmasnın bitkiye bir zararı olur mu diye korkmuştum, ama siz içime su serptiniz ;)
Sn. hocam 100, Yoksa bunlar geçen yıl benim gönderdiğim minik kardelen soğanları mı ?
hocam100
11-12-2010, 11:56
Kamil bey bunlar o küçükler değil.Onlar biraz geç açmıştı.Onlar da bu yıl irileşmiş.Açınca resmini çekip ekleyeceğim.Bu cinsin soğanı iri ve çiçeği de iri.Bunlar Hollandadan bir arkadaşa ısmarlamıştım.Paket idi.
Eser İlhan
12-12-2010, 15:50
Bu cinsin soğanı iri ve çiçeği de iri.Bunlar Hollandadan bir arkadaşa ısmarlamıştım.Paket idi.
Tam latince adını hatırlıyor musunuz?
bettyycim
12-12-2010, 16:01
Tam latince adını hatırlıyor musunuz?
Sanırım Galantus Nivalis
hocam100
12-12-2010, 17:34
Arkadaşlar bu videoya bayıldım.Her yer kardelen.
http://www.youtube.com/watch?v=yHtvGmEtYNA&feature=related
ibrahim37
12-12-2010, 17:46
Sayın kgursan,tesekkur ederim. Geçen yıl diktiğim kardelenler (başka bir cinsti,ama paketi kaybettiğim için adını hatırlayamıyorum) ocak-şubat gibi açmışlardı ,yaprakları ince ve çiçeği daha küçüktü. Bu yıl yeni aldığım soğanlar gerçekten de biraz daha iri,yapraklar da daha kalın ...
Resmini koyduğum çiçek bu hafta solmuştu,yenileri de gelmemiş. Erken açmasnın bitkiye bir zararı olur mu diye korkmuştum, ama siz içime su serptiniz ;)
Sayın Eser Ilhan Bu sonbaharda açan kardelenin boynuna bir halka takın ve gelecek yıl ayrı saksıya koyup takip edin. Yanlışlıkla size farklı bir kardelen türü gelmiş olabilir.
Kardelenlerin sonbaharda açan çok güzel iki türü var. Bunlardan biride olabilir. Yanlışlıkla bir şekilde açmışta olabilir.
Eser İlhan
12-12-2010, 17:55
Kardelenlerin sonbaharda açan çok güzel iki türü var. Bunlardan biride olabilir. Yanlışlıkla bir şekilde açmışta olabilir.
Kardelen soğanlarını bu yıl Bauhaus'daki ithal soğanlar arasından aldım. 15 erli paketler halinde idiler ve ben 2 paket aldım. Paket üzerinde Galanthus ikariae yazıyordu. Hepsini de diktim. 30 soğandan sadece bu bir tanesi açtı. Belki arasına farklı bir soğan karışmış olabilir. Sonbaharda açtığını söylediğiniz türlerin latince adları nedir? Biraz netten araştırayım.
ibrahim37
12-12-2010, 18:24
Galanthus peshmenii
Galanthus reginae-olgae
Bu türler sonbaharda açıyor. Bilemiyorum belki sonbaharda açan başka türlerde olabilir. Ama öncelikle gelecek yılda sonbaharda açması gerekiyor.
Eser İlhan
12-12-2010, 18:34
Teşekkürler. ;)
Hem bu isimleri kaydedip, eğer birgün bir yerde bulursam öncelikle alacağım, hem de resimlerini bulup kendi erken açan kardelenimle karşılaştıracağım .
Tabii sizin dediğiniz gibi bir gözüm de erkenci kardelenin üzerinde olacak; bakalım seneye de aynı şekilde erken mi açacak?
hocam100
23-01-2011, 11:03
Kardelenlerim tek tük açmaya başladı.
Resim dedemin bahçesinde (Eskişehir) bugün çekildi. Turuncu renkli çidemler de başlarını çıkarmaya başlamışlar, mor-eflatun çiğdemler görünürde yok..
Resim dedemin bahçesinde (Eskişehir) bugün çekildi. Turuncu renkli olanlar da başlarını çıkarmaya başlamışlar, mor-eflatun olanlar görünürde yok..
Dedenize saygılar. İşte (Galanthus) Kardelen bu!
Beyaz dışında kardelen yok. turuncu-mor vs. onlar başka tür bitkiler(çiçekler) olmalılar.
Sayın kgursan teşekkürler uyarınız için, turuncu ve mor olanlar çiğdemdi - mesajımı buna uygun düzelttim. Açınca onları da fotoğraflayacağım.
metintekin143
25-01-2011, 07:46
Emeğinize elilinize sağlık her biri ayrı güzellik, resimlere bakınca benimkilerin biraz geniş alana dağıldığını fark ettim. Yeniden düzenlemeliyim. Banada ermenekli bir arkadaşım 10 kadar soğanını getirmişti zamanı gelince çıkıyor sonra kayıplara karışıyor kokusuda harika.
Ayrıca Karaman İli Sarıveliler İlçesi Dumlugöze köyünde festivali ve soğan satışıda yapılıyor
Ama artık Dumlugöze destek bulamıyor! Sanırım üretim olayı da bitmişti, (Ekim 2010 da) ziyaret ettiğim zaman.
Merhaba Kardelen sevdasına bir tutulmasın insan,varlığını bir tanıdımı kış ayı daha bir sevimli olur onu beklerken.Ben ilimiz Düzce'de kardeleni tanıdıkdan sonra,bir anladım ki Düzce tam bir Kardelen cenneti.İnanın benim yaşadığım bölgede her yer kardelen dolu.Sevgiler.
ibrahim37
16-02-2011, 22:33
Sayın umcor81 bu fotoğrafını eklediği kardelenin türü; ;
'Galanthus plicatus subsp. plicatus' tur. Bu fotoğraftaki türün aynısından yetiştiriyorsanız bir veya iki tane örneğe talip olabilirim..
Sayın umcor81 bu fotoğrafını eklediği kardelenin türü; ;
'Galanthus plicatus subsp. plicatus' tur. Bu fotoğraftaki türün aynısından yetiştiriyorsanız bir veya iki tane örneğe talip olabilirim..
Sayın @ibrahim37 latince ismini verdiğiniz tür,yöremde bolca mevcut,diyebilirim ki bir doğa cennetinde yaşıyoruz.Biz yeni fark ettik,bilahare iletişim kurabiliriz.Selamlar.
Sayın ibrahim37
Bu kardelen türleri nasıl ayırt ediliyor ben anlamıyorum. İnanın hepsi aynıymış gibi geliyor :)
ibrahim37
17-02-2011, 04:53
Sayın Kharel doğrusu benimde kardelenler konusunda çok fazla bilgim yok. Kardelen konusunda uzman bir hocanın sunum yaptığı bir seminere katılmıştım. Konu Türkiye kardelenleriydi. Türkiye!de 15 civarında kardelen varmış. Bunlar genellikle yapraklarınndan tanınıyor.
Bu yukarıdaki fotoğrafın sol alt köşesinde sadece ucu görünen bir yaprak var yaprağın kenarları dışa katlı duruyor. Bilmem farkettinmi! Plicatus zaten katlı anlamına geliyor! Yani istanbul kardeleni ile aynı ancak bundaki fark çiçeğin yeşil arması sadece çiçeğin altında bulunuyor. Oysa istanbul kardeleninde çiçeğin hem alt kısmında hemde üst kısmında yeşillik var.
Anlayacağın bu sadece fotoğraftan fark edilen bir püf noktası. Mesela G. nivalis'in soğanı fındık gibi iken G. plicatus' un soğanı daha iri küçük bir ceviz gibi.
Yani anlayacağın aslında hepsi birbirinden oldukça farklı ancak bu türleri yanyana yetiştirdiğimizde far kolaylıkla ortaya çıkıyor!
Selamlar...
bettyycim
17-02-2011, 07:45
Arkadaşlar bu da Antalya İbradı kardeleni koruma altına alınan ve artık ihracatı gerçekleştirilen kardelenenin doğal halleri, çiğdemlerde var arada, orman sümbülleri seyre değer :D
http://www.videolife.tk/video/v9IUkDKCrCE/İBRADI-KARDELEN-ÇİÇEĞİ-Burhan_07.html
http://www.videolife.tk/video/v9IUkDKCrCE/İBRADI-KARDELEN-ÇİÇEĞİ-Burhan_07.html
Sayın Kharel doğrusu benimde kardelenler konusunda çok fazla bilgim yok. Kardelen konusunda uzman bir hocanın sunum yaptığı bir seminere katılmıştım. Konu Türkiye kardelenleriydi. Türkiye!de 15 civarında kardelen varmış. Bunlar genellikle yapraklarınndan tanınıyor.
Bu yukarıdaki fotoğrafın sol alt köşesinde sadece ucu görünen bir yaprak var yaprağın kenarları dışa katlı duruyor. Bilmem farkettinmi! Plicatus zaten katlı anlamına geliyor! Yani istanbul kardeleni ile aynı ancak bundaki fark çiçeğin yeşil arması sadece çiçeğin altında bulunuyor. Oysa istanbul kardeleninde çiçeğin hem alt kısmında hemde üst kısmında yeşillik var.
Anlayacağın bu sadece fotoğraftan fark edilen bir püf noktası. Mesela G. nivalis'in soğanı fındık gibi iken G. plicatus' un soğanı daha iri küçük bir ceviz gibi.
Yani anlayacağın aslında hepsi birbirinden oldukça farklı ancak bu türleri yanyana yetiştirdiğimizde far kolaylıkla ortaya çıkıyor!
Selamlar...
çok teşekkür ederim. böyle özelliklere dikkat edince farklı oldukları belli oluyor tabi.
hocam100
18-02-2011, 22:04
Benim kardelenlerim de nihayet açıyor arkadaşlar.3 çeşit tür var kolleksiyonumda.Ayrıntılı olarak fotoğraflıyorum.
1.2. Resimdeki kardelenin yaprağı biraz yeşi duruyor.Çiçeği diğeri kadar büyük değil.Yaprağı geniş.
3.,4, 5.Resimdeki Kamil beyden almış olduğum galanthus elweshi cinsi kardelenim.
6 ve diğer resimler : Avrupadan pakette gelen bir kardelen türü.Diğerlerinden biraz geç ama daha olgun ve büyük açıyor.
hocam100
18-02-2011, 22:07
Resimlere devam:
ibrahim37
19-02-2011, 19:44
Hocam 1 ve 2 nolu fotoğraftakiler Galanthus fosteri olması gerekiyor. (Güney Anadolu bölgesinde doğal olarak bulunuyor) En önemli özelliği yaprak rengi ve yaprak uçları dışa doğru bir kıvrım çiziyor. Bunlar kardelenler için önemli özellikler. Mesela Galanthus gracilis'te de sipiral (dönerli burgu)bir yaprak mevcut.
Diğerlerin tamamı Galanthus elwesii olması gerekir. Bü tür geniş yapraklı olmasından dolayı yurt dışındada yaygın olarak yetiştiriliyor.
Hocam 1 ve 2 nolu fotoğraftakiler Galanthus fosteri olması gerekiyor. (Güney Anadolu bölgesinde doğal olarak bulunuyor) En önemli özelliği yaprak rengi ve yaprak uçları dışa doğru bir kıvrım çiziyor. Bunlar kardelenler için önemli özellikler. Mesela Galanthus gracilis'te de sipiral (dönerli burgu)bir yaprak mevcut.
Diğerlerin tamamı Galanthus elwesii olması gerekir. Bü tür geniş yapraklı olmasından dolayı yurt duşındada yaygın olarak yetiştiriliyor.
Yurt dışında yetiştiğini sanmıyorum, G.elwesi nin tümü Türkiyeden giden soğanlar desem çok mu iddialı olur? Çünki yılda 6-12 milyon galanthus soğanı ihraç ediliyor du, şimdi ne kadar bilmiyorum. Bir kısmı ise Gürcistan orjinli, türkiye ye girip buradan re-export ile satılan soğanlar olmalı.
Bu durumda tabi sevgili Hocam100, Bizim soğanları tekrar ithal etmiş oluyor:p
hocam100
19-02-2011, 22:16
Kamil bey haklısınız.Geçen sene sizden aldıklarımı 221. mesajda 3.4.5. resimde gösterdim.
Galantus elwesii yurtdışında yetiştirilen en popüler kardelen türlerinden biri diye biliyorum ben de.
Galanthus elwesii, nin Torosların dışında yetiştiğini sanmıyorum. Akseki güngörmüş,, çimi yaylası, dumlugöze vb. anavatanı olması gerek.
ibrahim37
20-02-2011, 19:35
Sayın kgursan, sizin dediğiniz doğru anavatanı Toroslar ağırlıklı olarak batı kesimlerinde. Ancak bahçelerde ve kültürel ortamda en çok yetiştirilen tür budur. Yani Avrupada soğanlı bitki yetiştiripte bu türü yetiştirmeyen şirket veya kişi olduğunu sanmıyorum.
Bir seminerde bir hoca şöyle demişti Avrupada bu tür bahçelerde bol miktarda üretiliyor. Biz ise direk doğadan topluyoruz ve bizimkiler çok daha uzuza mal oluyor. Bu durumda Avrupalılar kendi ürünlerini satamadığı için. Bize doğayı koruma gibi bazı kurallar getirerek bizim bu işten para kazanmamızı istemiyorlar demişti. G. elwesii'nin doğada yok olma tehditi altında olmadığını söylemişti. (bunu sadece G. elwesii için geçerli)
Yanlış sn İbrahim37., Eskiden Çimi yaylasının her yanı Galanthus elwesii ile doluydu. Ama şimdi Akseki den çok çok uzaklara gitmeniz gerekiyor G.elwesii görmek için. Tamam kendini yenilese bile azaldığı kesin.
ibrahim37
21-02-2011, 18:38
Sayın kgürsan bunu ihracat kotalarını belirleyen hocaların birinden duymuştum. Yanlış anlaşılmasın bunu diğer türler için söylemiyorum. Benimde bildiğim kadarıyla ticari olarak piyasalarda bulunan en yaygın tür G. elwesii.
Sayın kgürsan bunu ihracat kotalarını belirleyen hocaların birinden duymuştum. Yanlış anlaşılmasın bunu diğer türler için söylemiyorum. Benimde bildiğim kadarıyla ticari olarak piyasalarda bulunan en yaygın tür G. elwesii.
Doğrudur, tercih edilen bir tür şimdi (Sanırım) Gürcistandan Re export edilerek avrupaya satılan Galanthus türü bu olsa gerek. Daha önce de dediğim gibi milyonlarca galanthus soğanı anayurtlarından koparılıp Avrupalı,amerikalı ların bahçelerini süslüyor. Bu arada duyarlı çevre bilinci gelişmiş Avrupa-amerikalı lar bu soğanları satın almıyor. Bu nedenle ihracatın azaldığı da gelen bilgiler arasında.
bettyycim
07-03-2011, 09:58
Hafta sonu Kartepe 'de Kardenler açmıştı ;)
çiçeksever
07-03-2011, 16:36
Bunları Eskişehirde kayınpederimin oturduğu evin bahçesinden çektim.
Merhabalar arkadaslar,
Ben Bulgaristanda bulunuyorum,is dolayi ve burda yasadigimiz evin bahcesinde bolca kardelen,bizim ise burda deyimi ile AKCABARDAK cicekleri bulunmakta..
Kuzey Bolgenin ufak bir kasabasinda bulunmakta.Burdaki halkin,her kimsenin bahcesi varsa,hepsinde,yuzde yuz akcabardak,cigdem bulunmakta.Yuksek bir rakimda bulunuyor bu kasaba ayrica...
Bende bir iki kare ile katiliyorum bu konuya...Bahcemizden cekilenler
Benim ailem de Bulgaristan göçmeni bizimkiler de akçabardak diyor kardelene :)
gülenmelek
09-08-2011, 22:07
Benim de 1 numaram; Kardelen (Akçabardak) ;)
Arkadaşlar bir tane sitede internet üzerinden sipariş vereceğim bi kardelen yetiştrime kiti var. içinde toprak saksı torf ve 3 tane kardelen soğanı var. bu soğanların üçünü de aynı saksıya mı dikeyim alınca ve eğer oyleyse aralarında ne kadar boşluk olmalı? yakın olmaları bir sorun yaratır mı
Selahattin Yılmaz
01-09-2011, 00:13
Acemiler genelde ilk dikimlerinde diktikleri çiçeği öldürür diye hazır kitlerde bir saksı için fazla soğan **** tohum verilir. Eğer yaşatabiliyorsanız 3 ayrı saksı elbette daha iyi olacaktır ama kendinize güvenmiyorsanız üçgen yapacak şekilde sakıya dikim yapmanız yeterlidir.
ben güven açısından değil de daha şık dururlar diye üçünü de aynı saksıya dikmeyi düşünüyordum bir sorun olur mu öyle yapsam onu merak ediyorum. saksı orta boy toprak bir saksı yanında verilen sanırım. 3 tane kardelen birbirini yakın mesafeden rahatsız ederler mi kök ve saksının üstünde hava alma açısından, resimlerde zarif duruyorlar çok dallanmışa benzemiyorlar o yüzden emin olamadım
Selahattin Yılmaz
01-09-2011, 22:46
Saksı yeterince büyükse hiç bir sıkıntı olacağını düşünmüyorumm.
Arkadaşlar bir tane sitede internet üzerinden sipariş vereceğim bi kardelen yetiştrime kiti var. içinde toprak saksı torf ve 3 tane kardelen soğanı var. bu soğanların üçünü de aynı saksıya mı dikeyim alınca ve eğer oyleyse aralarında ne kadar boşluk olmalı? yakın olmaları bir sorun yaratır mı
5-8 cm aralık yeterli olur , yani saksı çapı 12-24 cm ise 3 soğan üçgen şeklinde dikilebilir ve de şık olur. Gladiol soğanları genellikle küçük olur (çevresi 4-7 cm.)
hocam100
26-11-2011, 20:29
Arkadaşlar şuna bakar mısnız ne kadar hoşlar.
Eh ne denir. Bu hep böyledir. Herkes çiçeği görünce soğanını dikmek ister. Örneğin Nisan ayında Laleler açınca acaba Lale soğanı yokmu? derler. Tabi fırsat kolllayan Mısır çarşısı esnafı hemen dayar Açmayacak olan lale soğanını, sonrası "lale soğanı diktim ama açmadı" olur.
Demek istediğim: Soğanlı bitkilerde, Dikim zamanı ayrı, çiçeklenme zamanı ayrıdır. Çiçek açtığı zaman dikim yapılmaz. Yapılırsa da açmaz!!
Terasta gül saksısının dibinde bana süpriz yapmaya hazırlanmışlar. Dün farkettim pek sevindim. Açmadan ekliyorum, dayanamadım. Geçen yıl Sn. Kgursan dan geldiler.;)
269547
269548
ardabora
19-02-2012, 12:47
Bahçedeki 4 soğandan açan ilk akçabardak..
birşey soracağım bizim müstakil ev ve bir bahçemiz var içinde kardelenler var doğal olarak oluşmuş ve çiçek açmış bu kardelenleri söküp saksıya diksem sakıncası varmı dışarıda oldukalrı yerde tavuklarımız geziyor çiçeğini yiyecekler diye endişeleniyorum söküp saksıya dikip dışarıda muhafaza etsem kururlarmı
Selçuk Boz
29-02-2012, 09:47
Sayın useful,
Çiçekli halde söküp tekrar dikmek riskli olur. Bunun yerine, gelecek sene için mevsim sonunda soğanlarını toplayarak saksılara ekmeniz daha uygun olur diye düşünüyorum.
Tavuklarınızın çiçekleri yemesi ya da ezmesi, kardelen soğanlarını etkilemeyecektir. Onlar toprak altında gelişimlerine devam ederler. Ancak, çiçekli halde söküp yerini değiştirdiğinizde, soğanlar da çoğunlukla zarar görecekler, en azından yer değişikliğinden dolayı gelişimleri etkilenecektir.
Kolay gelsin.
teşekkür ederim o zaman kardelenlerin olduğu yeri çalılarla koruma altına alayım ben yaprakları kayboluncamı söküp dikeceğim soğanları
Selçuk Boz
02-03-2012, 12:48
teşekkür ederim o zaman kardelenlerin olduğu yeri çalılarla koruma altına alayım ben yaprakları kayboluncamı söküp dikeceğim soğanları
Sayın useful,
Kardelen saksıda nasıl yetiştirilir? | Süs Bitkileri ve Çiçek Bakımı (http://www.bitkivecicek.com/kardelen-saksida-nasil-yetistirilir) bağlantısını incelediğinizde, bu bitkinin yetiştirilmesi ile ilgili olarak ihtiyaç duyduğunuz bilgiye sahip olacağınızı umuyorum.
Kolay gelsin.
çiçeksever
07-03-2012, 13:41
Bunlarda benden; 2 kök var.
Bunlar da bizim bahcenin henuz( soguk ve don) acamayan akcabardak lar..
Bir sabah işe giderken bir de baktım ki karların arasından kardelenler bana gülümsüyor,5 kök.Dayanamadım aldım onları saksıya inşallah köklerine zarar vermemişimdir.
Bir sabah işe giderken bir de baktım ki karların arasından kardelenler bana gülümsüyor,5 kök.Dayanamadım aldım onları saksıya inşallah köklerine zarar vermemişimdir.
Adı üstünde "KARDELEN"
hocam100
20-03-2012, 22:52
Benim kardelen bahçem:
gülenmelek
21-03-2012, 10:27
Benim büyükçe bir kovada ve sarma asmasının (ona ben öyle diyorum) yanında bir tanecik kardelenim vardı. Tam açtı derken kediler rahat bırakmadı ki :( Boynunu büktü öyle de kaldı. En azından seneye daha dikkatli olacağım ve çoğalacak olması da teselli ediyor en azından ;)
Geçen sene aldığım "nivalis" ve "ikariae" cins kardelenlerim geç dikim nedeniyle açmamışlardı.
Bu yıl açarlar diye umutla bekledim. 3-4 tanesi toprağın üstüne de çıkmıştı.
...mıştı diyorum, balkonda uzun süren kış sartlarında donmuşlar. :(
1 adet minicik soğan kurtarabildim. Sizin kardelenleri görünce içim mutluluk doldu. Biraz da hüzün.
Bahcedeki kardelenlerle devam..
Geçen sene aldığım "nivalis" ve "ikariae" cins kardelenlerim geç dikim nedeniyle açmamışlardı.
Bu yıl açarlar diye umutla bekledim. 3-4 tanesi toprağın üstüne de çıkmıştı.
...mıştı diyorum, balkonda uzun süren kış sartlarında donmuşlar. :(
1 adet minicik soğan kurtarabildim. Sizin kardelenleri görünce içim mutluluk doldu. Biraz da hüzün.
Kardelen donmaz, adı üstünde "Kardelen", ancak çürümüş olabilirler.
Bugünlerde soğan alsam ekim yapmak için geç midir?
hocam100
06-12-2012, 16:33
Geç değil ekebilirsiniz.
Dün hususi olarak 1 saat trafikle cebelleşip Eminönü'nden tanesini 1 TL'ye aldığım kardelenlerimi iki ayrı saksıya diktim. Heyecanla bekliyoruz
Aldığınız soğanlar umarım Kardelendir!!?
Haklısınız sayın kgursan. Umuyorum öyledirler. Zaman kaybetmeden bulup dikmek istedim. Bulabileceğim tek yer Eminönü'ydü.
Bu soğanlar pek kardelen soğanına benzemiyo...
Ne kadar zamanda toprak üstüne çıkması gerekir?
Dün farkettim. Bir kaç soğan toprak üzerine çıkmış. Yarın resmini çekip koyucam. Tekrar fikrinizi almak isterim
Merhaba..
Sayin polemos,ben daha cok nergiz veya cigdem e benzettim nedense.
Kardelenin sogani daha baska.Ama Insallah yaniliyorumdur.
Aynı gün cigdem sogani da ekmiştim. Onlar daha yuvarlak hatliydi ve henuz toprak ustune cikmadilar. Bunlar ince uzun yapidaydi. Umarım kardelendir.
çiçeksever
18-01-2013, 14:06
Benimkiler 1 haftadır çiçekli.Fakat kar yok.
labradorit
19-01-2013, 12:13
Çok istediğim halde kardelen soğanı bulup alamamıştım. Aldığım nergis soğanlarından biri kardelen çıktı. Öyle sevindim ki anlatamam :D
labradorit
19-01-2013, 12:21
Sayın Polemos, umarım siz de benim gibi bir sürpriz yaşarsınız :)
Umarım öyle olur sayın labradorit :)
Soğanların önümüzdeki yıl çiçek vermesi için bu yıl gübrelenmesi gerektiğini okumuştum. Ne zaman yapmalıyız bu işlemi?
fındık bahçemizdeki doğal kardelenler açmaya başladı geçen yıl fındıklıktan söküp kapı önüne diktiklerim de açtı işte resimler:
http://g1302.hizliresim.com/16/3/jq2w9.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
http://g1302.hizliresim.com/16/3/jq2ww.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
http://g1302.hizliresim.com/16/3/jq2xk.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
http://g1302.hizliresim.com/16/3/jq2wg.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
bunlarda geçen yıl söküp bahçeye dikdiklerim
http://a1302.hizliresim.com/16/3/jq31b.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
http://a1302.hizliresim.com/16/3/jq30y.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
Benimkilerin yaprak yapısı aşağıdaki linkdekilere benziyor. Ne dersiniz?
http://www.brandymount.co.uk/images/autumn2009/12.%20Galanthus%20elwesii%20Hollis%20form.jpg
Gecen haftadan beri behcemizin akcabardaklari.Gecen gun hava biraz gunesliydi,cektigim...
Bugun yine yagmur karisik kar yagiyor...
gülenmelek
08-02-2013, 17:50
Sevgili sarigoz, akçabardaklar toplu halde öyle güzel görünüyorlar ki, çok hoşuma gitti. Fotoğraf kalitesi ile de birleşince seyrine doyamadım. Ellerinize sağlık.
Ben, 2 senede 1 soğanların ayrılması gerektiğini biliyorum. Siz ayırma işlemi yapıyor musunuz ?
melih500
08-02-2013, 22:05
Gecen haftadan beri behcemizin akcabardaklari.Gecen gun hava biraz gunesliydi,cektigim...
Bugun yine yagmur karisik kar yagiyor...
sayın sarigoz ablacığım bana yolladığınız akçabardaklar filizlendi birinde küçük bir çiçek sapı var dört gözle bekliyorum aşmalarını ;)
Sayın sarıgöz resimde arka sağ tarafta görünen yapraklar neye ait acaba?
Sayin melih,simdi gordum mesajinizi,cok mutlu oldum.Bahcedeyse,sakin cikarmayin,cogalsinlar.
Sayin polemus,gordukleriniz acmamis kardelenler..Ve diliyorum sizin sognciklar da kardelen cikar,sevinirsiniz..
Sayin gulenmelek,kesinlikle dokunmuyorum.Kendi kendine birkmis durumdayim.Eger cok toplandiysa,ayirabilirsiniz,ki nefes alabilsinler,yeni koloni olustursunlar.
melih500
09-02-2013, 12:42
Sayin melih,simdi gordum mesajinizi,cok mutlu oldum.Bahcedeyse,sakin cikarmayin,cogalsinlar.
keşke bahçeli bir evimiz olsaydı :( ama her hafta milli piyango alıyorum :D çıkarsa bahçeli küçük bir ev alacağım :p
Sayın sarigoz; kardelenleriniz gerçekten muhteşem. Ne kadar sürede bu hale geldiler acaba? Kimbilir belki de benimkiler de birgün sizinkiler kadar güzel görünür.
Bunlar da benimkiler.;) Benim için çok kıymetliler. Mersin'de 650 rakımda kardelen görmek imkansız. Üç yıl önce sevgili Bahçıvan göndermişti soğanlarını. Hayatımda ilk kez onun sayesinde tanıştım kardelenle. Her yıl açmalarını dört gözle bekliyorum. Kendisine minnettarım.
2013 yılı galanthus elwesii ( toros kardeleni ) ve 369107
369108galanthus woronowii ( karadeniz kardeleni )
çiçeksever
20-02-2013, 13:57
Kardelenlerimin çiçekleri bitti.Yine de çoğu çiçekten iyi.Yaklaşık 45 gün çiçekli kaldı.
drismail
21-02-2013, 14:49
ben de Eskişehir'den bir çiğdem resmi eklemek istedim.Sanırım ancriensis(türü).
kardelen
istiyorum ama geçmi kaldım dersiniz? bi eminönü turu yapsammı soganlar
için yoksa geçmi artık? çiçeklerle ilgilenmeyenleri anlamıyorum, nasıl
olur ya nasıl sevmezler.
kardelen
istiyorum ama geçmi kaldım dersiniz? bi eminönü turu yapsammı soganlar
için yoksa geçmi artık? çiçeklerle ilgilenmeyenleri anlamıyorum, nasıl
olur ya nasıl sevmezler.
Geçti kardelenin zamanı., Sürün Temmuz-Ağustos aylarına!!:)
:) peki en geç ne zaman ekilir sayın kgursan abicim
drismail
22-02-2013, 15:09
Bildiğim kadarı ile ekim ayına dek (eskişehir-ankara için) ekebilirsiniz kardeleni.Şubat başında çiçeklendi benimkiler.hala devam ediyor çiçekleri.
:) peki en geç ne zaman ekilir sayın kgursan abicim
Benim bildiğim en geç yılbaşına kadar dikilmeli kardelen soğanları. Zaten o zamana kadar kök atmaya başlar.
Sayin KGursan dogru yazmis.Yeni yil oncesi dikilir.Hatta sonbahar mevsiminde.
Bahcemizin guzellerin Masallahi var..:D
Forumda en sevdiğim sayfalardan biri.. Ben çok istememe rağmen ideal ekim döneminde kardelen soğanı edinemedim. Bu sene daha programlı ilerleyip gelecek sezona kardelenlerime kavuşmak istiyorum. Sayin Sarıgöz hayranlıkla izliyorum. Pek de fotojenikler gerçekten :)
Forumda en sevdiğim sayfalardan biri.. Ben çok istememe rağmen ideal ekim döneminde kardelen soğanı edinemedim. Bu sene daha programlı ilerleyip gelecek sezona kardelenlerime kavuşmak istiyorum. Sayin Sarıgöz hayranlıkla izliyorum. Pek de fotojenikler gerçekten :)
Kardelen soğanını Temmuz-Eylül ayları arasında (yazın) arayın. Soğanlarını bu aylarda bulabilirsiniz.
Dediğiniz gibi yapacağım sayin kgursan. Seneye bu zamanlar ben de fotoğrafları paylaşabilirim umuyorum.
Fagus Sylvatica
03-03-2013, 19:37
Peki sonbaharda eksem marmara bölgesinde ne zaman çiçeklenir? kış ortasında bir çiçek cümbüşü yaratabilir mi acaba bu kar melekleri?
Artik kardelenlerim gecmeye basladi,fakat cektiklerim devam edecek.
Evet bir foto daha ekleyeyim..Bugunluk bu kadar..
akçabardak
10-03-2013, 19:44
Sevgili Sarıgöz Merhaba.
Akçabardaklarınız çok güzeller. Onları izledikçe memleketimin kokusunu almış kadar oldum.
Adeta içim cız cız etti. Çünkü onları ben çok seviyorum, çok güzel kokuyorlar. Bu sayfadaki kimde gördüysem hepsini de beyendim, kokularını çok özledim, inşallah bir gün benim de olur.
Sevgiyle, Sağlıkla kalın benim için de koklayın.
merhabalar..kardelenlerin çiçekleri solduğu zaman lale, sümbül gibi kesilmelimidir?
merhabalar..kardelenlerin çiçekleri solduğu zaman lale, sümbül gibi kesilmelimidir?
Soğanlılarda (lale,sümbül gibi) çiçekleri solduğu zaman değil, çiçekler açmadan koparılır. !!! Bu nedenle soğan üretimi ayrı bir iştir.
Fagus Sylvatica
14-03-2013, 21:11
Bu arada yanlış anlaşılma olmasın diye ekleyeyim, üretim yapıyorsanız koparın çiçeği :)
Tohumcu Nılgun
15-03-2013, 01:17
Arkadaslar, ben de biraz fotograf ekliyorum. ;)
Arkadaslar, ben de biraz fotograf ekliyorum. ;)
Galanthus (Kardelen) de böyle güzel bir çiçek işte. Saf ve temiz..
Sevgili akcabardak,sizin icin kokladim..Sizde saglikla kalin..
akçabardak
16-03-2013, 10:01
merhabalar..kardelenlerin çiçekleri solduğu zaman lale, sümbül gibi kesilmelimidir?
Merhaba sevgili hira;
Benim bildiğim bazı araştırmalarımda, lale ya da sümbül çiçekleri üretim için değil, soğanlarını büyütsün, ertesi yıl daha iri açmaları için
kesilir (açtıkdan 4, 5 gün sonra yani solmak üzere iken). Anlamadığm konu,
kardelenle ne ilgisi olup olmadığı, çiçekleri neden koparılsın, çoğaltmak için mi?
Kardelen çiçeği çabuk çoğalan bir çiçektir. bu sene bir tane ise seneye 3 tane
oluyor. Yani 3 senede 9, 10 soğan olur. Üç senede bir soğanlar sökülür
yeniden seyreltilerek dikilir. Seyreltilmediği zaman çiçeklenme fazla olmaz verim düşer çiçekleri de ufak olur. Ben şahsen koparmaya kıyamam bırakın bu masum,
saf, temiz boynu bükük çiçeği kendi dünyasında doya doya yaşasın. Sevgiler
edilokss
16-03-2013, 18:44
Sevgili kardelen severler..Ben kardelenle ilgili bir tez yürüteceğim. Karadeniz Bölgesindeki kardelen türlerini in-vitro koşullarda üreteceğim. Bu nedenle Karadeniz Bölgesindeki kardelen çeşitlerini ve mümkünse yerlerini bilmem gerekiyor. Karadeniz Bölgesinde olup bana yardım edebilecek biri olursa, lütfen yardımlarınızı bekliyorum. Ve kardelenle ilgilendiğini bildiğiniz ve ulaşabileceğim birileri varsa, onları da iletebilirseniz çok sevinirim. Şimdiden teşekkürler..:)
Sevgili kardelen severler..Ben kardelenle ilgili bir tez yürüteceğim. Karadeniz Bölgesindeki kardelen türlerini in-vitro koşullarda üreteceğim. Bu nedenle Karadeniz Bölgesindeki kardelen çeşitlerini ve mümkünse yerlerini bilmem gerekiyor. Karadeniz Bölgesinde olup bana yardım edebilecek biri olursa, lütfen yardımlarınızı bekliyorum. Ve kardelenle ilgilendiğini bildiğiniz ve ulaşabileceğim birileri varsa, onları da iletebilirseniz çok sevinirim. Şimdiden teşekkürler..:)
Kardelen çeşidi!!! yoktur. Türleri vardır. Karadenizde genellikle Galanthus nivalis türü vardır. Trabzon/Sürmene de Nazım Bilgin in oğulları size yardımcı olabilir?!
Fagus Sylvatica
17-03-2013, 22:24
Soruma cevap veren olmamış, bir daha sorayım dedim :) Acaba kardelen ne zaman çiçek açar Marmara Bölgesi şartlarında, ve hatta ne zaman dikilmeli onu da söylerseniz :)
edilokss
18-03-2013, 15:50
Kardelen çeşidi!!! yoktur. Türleri vardır. Karadenizde genellikle Galanthus nivalis türü vardır. Trabzon/Sürmene de Nazım Bilgin in oğulları size yardımcı olabilir?!
teşekkür ederim.
Soruma cevap veren olmamış, bir daha sorayım dedim :) Acaba kardelen ne zaman çiçek açar Marmara Bölgesi şartlarında, ve hatta ne zaman dikilmeli onu da söylerseniz :)
Mesajları okursanız sorunuzun cevabı verilmiş/bulabilirsiniz.
benim sorumuda yanılayan olmamış mmmm
Soru sormamış, istekde bulunmuşsun!!mmmm.
Bu zamanda kardelen soğanı bulunmaz, çünkü çiçek açmaya başlayacaklar..
Kgursan abiciğim mmmm :D ben bugün kardelen soğanı aldım Eminönü'nden, geçmi kaldım yani dikmek için?
efebulent
13-11-2013, 21:11
Kardelen soğanı nereden bulabilirim internette? Soğanları satan güvenilir siteler var mı?
çiçeksever
09-01-2014, 13:00
Bu sayfaya bayağıdır girilmemiş.Bu çiçeklerimden biri.Açtı açacak.
Ay maşallah çok seker yaa:)
Sergüzen
09-01-2014, 22:30
Doğada kardelenler bu sene erken boy gösterdiler. Geçen Pazar günü yaptığım doğa yürüyüşünde Dışkaya-Seçköy/Bursa yöresinde bir kaç kardelene rastladım. Geçen yıl ayni yörede Kardelenleri Şubat ayında fotoğraflamış idim.
çiçeksever
21-01-2014, 14:33
Kardelenlerim çiçeklerini en sonunda açtı.Hatta başka bir yerde küçük bir tanesi 1 çiçek açtı.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.