View Full Version : Yunanistan Kurabiyesi
Bu kurabiye tarifini Yunanlı bir arkadaştan aldım .Yunanistana her gidene ısmarlamaktan kurtuldum. Çok uzun sure kapaklı kapta dayanıyor tabi gelip gidip yemeden durabilirseniz.
Yunanistan kurabiyesi için:
1 paket teremyağ dışarda bekliyecek yumuşak olacak
1 paket kabartma tozu
1 kahve fincanı pudra şekeri
Aldığı kadar un ,elden kurtulup kulak memesi yumuşaklığında olacak hamur
2 avuç badem bademi bıçakla kes tavanın içine biraz tereyağ koy bademi
kavur üzerine biraz un serp 1 çorba kaşığı kadar ve yoğurduğun hamura ilave
et .Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopar ve ay şekli ver yağlanmış
tepsiye diz.
Fırını biraz ısıt 160 derecede altı hafif pembeleşince çıkar. Sakın üstü kızarmasın.
Bol pudra şekerine bula servis tabağına al .Tekrar pudra şeker serp üzerlerine afiyet olsun .
Dikkat kalorilidir:))
acemifüsun
20-10-2010, 21:17
Sevgili Hhatice en kısa zamanda deneyeceğim, mutlaka çok güzel bir tadı var:)
Kesinlikle dene gerçekten çok nefis oluyor .Bademleri çok küçük kıyma iri kalsın .En güzeli kavonozda veya buzdolabında bir ay kalıyor .
Sevgili Hhatice, bu kurabiyenin aynısı ve fıstıklısı kuzenimin pastanesinde yapılıyor. Harikadır... Ben de en kısa zamanda deneyeceğim. Ellerine sağlık:)
Fıstık derken şamfıstık mı yer fıstığı mı?
Şamfıstığı... Aman onlar fıstık ve bademi bütün kullanıyor.
fındıklı olurmu acaba.fındık stoğum daha sağlam.canım çekti.eminim çok güzel oluyordur.
Fındıklı olanı ben zaten çok seneler önce yapıyordum .O da güzel oluyor .Bademler zaten bıçakla kıyılıyor .makineden çekme değil iri kıyım denir ya işte aynen öyle :)
Üşenmeyin deneyin çpok çok güzel oluyor .
acemifüsun
20-10-2010, 22:17
Tuzsuz bademi sıcak suda biraz bekletip, kabuklarını soyup( biz bademi ağartma deriz) ,öyle bıçakla keseceğiz değil mi?
Hayır Füsun'cum hiç işlem yapma tuzsuz bademi al bıçakla kıy .
kurabiyeyi deniyorum sonucu yazarım.
Adalet Yağcı
21-10-2010, 17:20
Sevgili Hhatice, ünlü kurabiyenizi ilk fırsatta deneyeceğim, mutlaka çok lezzetli olacak biliyorum.
Bu güzel tarif için çok teşekkürler.
Müjgan Yılmaz
21-10-2010, 19:28
Birdaha ki toplantıya yapıp getirmezsen elimden çekeceğin var,tarifi bile ağzımızı sulandırdı.
Ellerine sağlık benim becerikli arkadaşım....
Adacım o gün konuşmuştuk bu gün aklıma geldi tarifi yazacaktım unuttum dedim .Sonra hemde yeniden yapayım diye düşündüm .Zor olmayan ama gerçekten ağız sulandıran bir çeşit .
Sen kurabiye iste Müjgan'ım değil Yunanistan tüm dünyanın kurabiyelerini getirirm ben sana :))
artemisia10
21-10-2010, 20:35
Kurabiye hastası olarak hemen deneyeceğim... metal kaplarda da uzun süre dayanıyor. Kurabiye severlere ben de damla sakızlı ayvalık kurabiyesi tavsiye ediyorum Ayvalıktan aldırdığım için evde hiç kendim yapmadım o yüzden tarif vermiyim :)
valla bir harika.yerken kendimi kaptırmışım sonucu yazmayı unuttum.tavsiye ederim.
Ben de bu kurabiyeyi çok seviyorum.
Selânik'ten iki kilo almıştım İstanbul'a gelene kadar yarım kilo ya kaldı ya kalmadı. Tren yolculuğu boyunca yedik arkadaşlarla.
Daha sonra İstanbul'da çok aradım ama aynı tatda bulamadım. Şimdi Komşufırın'da yapıyorlar, o da çok güzel oluyor ama bunu denerim artık.
Sahi arkadaşlar, Sirkeci (İstanbul)-Selânik arasında yapılan Dostluk Treni ile iki günlük seyahate gitmenizi tavsiye ederim. Hem çok ucuz hem de gurup yapıp giderseniz çok keyifli.
Kavala kurabiyesini ben de çok seviyorum malesef.:) Ama pek bulunmuyor diye seviniyordum. Bulsam hemen alırım.
Sona fatkettim ki spora gittiğim yerde kantinde satıyorlar.:))) Ben spor yapıyorum, sonra kantine gelip kurabiyerden alıp afiyetle çayla birlikte yiyorum. Tabi tüm o hareket boşa gidiyor.:))
Eser İlhan
04-12-2010, 06:38
fındıklı olurmu acaba.fındık stoğum daha sağlam.canım çekti.eminim çok güzel oluyordur.
Mısır çarşısının kapısındaki ünlü Pandelli lokantasının kahvenin yanında getirdiği findıklı kurabiye sanırım bu kurabiye. Çok kolay parçalanıyor bu yüzden yemesi biraz zor, ama çoook lezzetli .Sade kahveyle birleşince muhteşem oluyor :)))
Sona fatkettim ki spora gittiğim yerde kantinde satıyorlar.:))) Ben spor yapıyorum, sonra kantine gelip kurabiyerden alıp afiyetle çayla birlikte yiyorum. .:))
Yakışır sana sevgili zenfee... fıstık gibisin maşallah. ;)
Teşekkür ederim iltifatınıza.:) Ama bu başlığa fazla uğramasam iyi olur, kurabiye turşu derken kilo alıp başını gidiyor.:)
Sayın Hhatice bende cevizlisi olur mu diye sorsam? bende de ceviz bol:) ama mutlaka bademliyi denerim olmadığı zamanlar için diyorum..
Sayın Hhatice bende cevizlisi olur mu diye sorsam? bende de ceviz bol:) ama mutlaka bademliyi denerim olmadığı zamanlar için diyorum..
Ceviz hamurun rengini bozuyor ,koyultuyor.Lezzet olarak ta fark ediyor.Bademin kendine has bir kokusu var .Ama olmaz diye birşey yok tabi .
Özel bir görünüşü var mı bu kurabiyenin? Fotoğraf ekleseydiniz. :)
Güzel bir görüntüsü var .Üzeri bol pudra şekerli ,bana kalsa hemen yapıp resim koyarım ama evdekiler hamur işi yapmamı yasakladı.
Sevgili Hhatice bayağıdır uğrayamadım bu siteye kurabiyeyi tarifi alır almaz yaptım aynı ölçülerle..Yiyenler beğendi lakin çok tatlı olmuş dediler acaba ben mi ölçüyü kaçırdım yoksa gerçekten şekerli bir kurabiye mi? Açıkcası bademler ayrı bir lezzet katıyor cevizin onun yerini tutacağını zannetmem.
Gül Batur
18-03-2012, 03:48
Sevgili betito.buyrun çayıda yanında.
Rejideyim bari resmine bakip nefsimi avutayım ;)
Ellerine sağlık Gül Hanım, çok lezzetli duruyor.
Mmm, mis gibi tereyağ kokusu alıyorum ;)
Eline sağlık Gül teyze. Çok lezzetli bir kurabiye olmuş.
Sayın jezebel, mis gibi tereyağı kokusyla nefis bir kurabiye idi.
Bu kurabiyenin adı ne zaman yunanistan kurabiyesi oldu ! :(
Bu kurabiye Osmanlı zamanından beri Edirne ve tarafında yapılan bildiğimiz kavala kurabiyesi değil mi?
LavantaSE
10-07-2012, 14:36
Merhabalar,
Kavala Kurabiyesi gerçekten de çok lezzetli. Benzerlik gösteren kendi tarifimi sevgili Hhatice'nin başlığı altına eklemeyi uygun buldum.
1,5 su bardağı badem ( kabuksuz )
Yarım su bardağı file badem
2 bardak un
1,5 su bardağı pudra şekeri ( hamuru için ) + 3-4 çorba kaşığı pudra şekeri ( üzerine serpmek için)
200 gr oda sıcaklığında tereyağ
1 yumurta + 2 yumurta sarısı
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
- Bademleri rondodan geçirip un haline getirelim ve teflon tavada biraz kavuralım. Hafifçe kokusu çıktımı, yeterlidir, yakmayalım.
- Yoğurma kabımızda pudra şekeri, yumurta ve ilave yumurta sarılarını, tereyağ ile karıştıralım. Hafifçe kavrulup soğumuş bademleri, file bademleri, katalım. Vanilya ve kabartma tozunu katıp, unu azar azar ilave edelim ve yoğuralım. Ele yapışmayan bir kurabiye hamuru elde edeceğiz.
- Yoğurduğumuz hamuru, 30 dakika buzdolabında bekletelim.
- Soğuttuğumuz hamuru, merdane yardımı ile 1 cm kalınlığında açalım ve bardakla ay şeklinde keselim.
- Yağlı kağıt serdiğimiz 160 derecede ısıtılmış fırında 20 dakika pişirelim. Çok pişirmeyelim, hemen kavrulabilir, kuruması kafidir.
- Çıkınca ılınmasını bekleyelim ve üzerine bolca pudra şekeri serpelim.
Haftasonu yaptığımın resmini de iliştirdim. Maksat iştah kabartalım:))
Sağlıcakla...
Kavala kurabiyesinin en önemli özelliği kavrulmuş undan yapılmasıdır.
Bademler bütün kullanılır ve hatta kabuklu badem kullanılır.
Kurabiye tereyağ ile yapılır ve kullanılacak unun yarısı hafifçe kavrulur. Ağızda dağılma özelliği ve hafif yanmış gevrek un tadı bu yüzdendir.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.