View Full Version : Zeytinyağlı, şekerli biber turşusu
Yeğenim Karadenizli ailenin gelini. Kayınvalidesi hem çok becerikli hem de mutfağı çok lezzetli. Yaprak da ondan güzel şeyler öğrenmiş. Bize geldiğinde bahçedeki sivri yeşil biberlerden kurduğu turşu hepimizin çok hoşuna gitti. Oğuz sırf o turşudan yemek için hemen hemen haftanın iki günü ya kurufasulye ya da nohut ister oldu.
Sizlere bu turşunun tarifini vereyim.
1 kg.lık kavanoza sivri biberlerin en küçüklerinden (serçe parmağımız kadar olanlarından ve daha küçüklerinden) yıkayıp, saplarını temizleyerek doldurun ve iyice bastırın. On diş kadar da sarımsağı temizleyip aralarına sıkıştırın. Bir iki tane de acı biber koymak daha da lezzet veriyor.
Üzerine, (Çukur bir kap içinde)
2 çay bardağı toz şeker,
2 çay bardağı zeytin yağı,
2 çay bardağı limon suyu,
2 çay bardağı sirke
ve arzunuza göre tuz
koyarak karıştırın ve bu malzemeyi kavanoza boşaltın. Ağzını iye kapattıktan sonra kavonozu baş aşağı, daha sonra düz, daha sonra da yan yatırın. Bu işlemi aşağı yulkarı on gün yapın ki şeker dibe çökmeden iyice karışsın.
Biberleriniz iyice sarınca ki bu 10-15 gün içinde oluyor,turşunuz hazırdır.
(Bu sosu sakın atmayın, salatanız için de güzel bir sos oluyor)
Buyrun, Afiyet olsun.
175353
Bir arkadaşımız bu mesajımın da buraya taşınmasını önerdi, daha yardımcı olabilir.
http://www.agaclar.net/forum/851281-post45.htm
Güler Hanım ağzımın suyu aktı. Sivas'ta yaşadığımız dönemlerde buna benzer bir turşu yapılırdı. Acur ve kereviz sapı da kullanırlardı. Onlar ekmekle yerlerdi. Babama getirirlerdi. Ben de bayıla bayıla yerdim. Bu tarifi uzun zamandır arar bulamazdım. Bulduğuma çok sevindim. Çok teşekkür ederim. Acaba diğer turşuluk sebzelerle de olur mu?
Sevgili Günüm, sevindim aradığın şeyi bulduğuna.
Başka sebzelerden de olur mu bilmiyorum, ben daha denemedim ama yedim nefis. Bol bol da mevcudum var.
Seneye inşallah ben de yapacağım.
Güler Hanım, bu turşuyu tanıdığımda ilkokul 2.sınıftaydım. Apartman görevlisinin kızıyla çok iyi arkadaştık. Annesi bir tabağa koyar bize verirdi. Ekmek de alırdık bir bütün. Sivas hatıralarım ve çocukluğum da varmış meğer tarifinizin içinde.
Nasıl canım çekti anlatamam.:D
Ben cuma pazarını bekleyip, bu biberlerden alıp mutlaka deneyeceğim.
Güler Hanım, bu turşuyu tanıdığımda ilkokul 2.sınıftaydım. Apartman görevlisinin kızıyla çok iyi arkadaştık. Annesi bir tabağa koyar bize verirdi. Ekmek de alırdık bir bütün. Sivas hatıralarım ve çocukluğum da varmış meğer tarifinizin içinde.
Nasıl canım çekti anlatamam.:D
Ben cuma pazarını bekleyip, bu biberlerden alıp mutlaka deneyeceğim.
Sevgili Günüm ne yaptın? Merak ettim denedin mi?
Bugün etli nohut ve pilav yanında bir arkadaşıma ikram ettim, bayıldı. Hemen bahçeye inip kalmış biberlerden toplamak istedi ama biberleri Oğuz çoktan sökmüştü.
İlk fırsatta bende yapacağım. Yoruımları paylaşırım.
2 çay bardağı toz şeker,
2 çay bardağı sirke
Bu miktar, 1 litrelik kavanozu neredeyse doldurur... Oysa içi turşuluk malzemeyle dolu olacak zaten :)
Önerim, malzemeyi koyduktan sonra, kavanoza ölçü ile su doldurmanız. Bu ölçüyü daha sonra 4'e bölüp, eşit miktarda limon suyu, sirke, şeker ve zeytinyağı ile gerekli sıvıyı oluşturmanız...
Benim kavanoz bir veya bilemediniz 1.5 litrelik. Biberleri sıkı sıkıya doldurdum bu miktarları da karıştırıp üzerine boşalttık ve kalan boşuğu ki kalıyor siz de göreceksiniz suyla doldurduk. Şimdi de afiyetle yiyoruz. :p
Hiç turşu yapmadım. Bunu denemek istiyorum.Fotografı görünce ağzım sulandı.:) Afiyet olsun.
1/2 lt'lik kavanoza yarım ölçü kullanarak yaptım. Üzerine 1 çay bardağı su ilave ettim.
Şeker kullanarak hiç turşu kurmamıştım; tadını merak ediyorum. Bugün yaptım, 15 gün beklemem gerek...
Turşu kavanozunu sık sık baş aşağı, yukarı, yan olarak yatırın ki her taraftaki biberler sararsın. Sarı olunca olmuş demektir.
Bugün ezogelin çorbasının yanında bile yedim.
Elimin altında, kilere kaldırmadım.
Afiyet olsun, darısı başımıza. :)
fatma sunay
13-11-2010, 21:46
Sevgili Güler hanım bu turşuyu ilk defa duydum ve denemek istiyorum. Ben hep sirke koyarak yapıyorum. Bu ölçü nekadar biber için acaba..
Sevgili fatma sunay ben de ilk defa yeğenimde yemiştim ve çok hoşuma gitmişti. Bu sene bana Manyas'a geldiğinde bahçede kalan ufak tatlı sivri biberleri topladı ve 1.5 litrelik kavonaza doldurdu ve yukarıda verdiğim ölçülerle yaptı. Çok da güzel oldu, denemenizde fayda var.
Suyunu da sakın atmayın salata sosu olarak da çok yakışıyor.
kazim polat
13-11-2010, 23:11
Güler Abla merhaba.
Bu karışımın içine domates rendelemeyi de denerseniz, bahsettiğiniz gibi acılı olanlarla birlikte taze ekmeği banıp, banıp yemesi harika oluyor. :)
Oooo ne güzel fikirler geliyor. Sağol sevgili kazım polat.
Bu arada seni de çok özledik. Zarif eşin ve çocuklar nasıllar?
Bugün turşumu tatdım.
İlk mesajdaki gibi sararmamakla beraber 15 gün geçtiği için dayanamayıp açtım ve çerez gibi gitti.
Bugün bahçeden 1 litrelik kavanozu dolduracak kadar biber topladım; tekrar kuracağım.
Gerçekten çok lezzetli bir turşuymuş.
Güler Hanım tarifiniz için teşekkür ederim.
Afiyet olsun.
Biz de leblebi gibi tüketiyoruz. Sırf o turşudan yemek için bol bol kuru fasulye ve nohut pişiriyorum. :D
Bu mevsimde tarifte geçen biberlerden bulamadım ama dayanamayıp, kıl biber denilen biberlerin küçüklerinden seçip kurdum turşuyu.
Gel 15 gün gel...
kısırın yanında da ne gider şimdi bu turşu.
Güler hanım,
Tarifinizi denemek isterim değişik buldum.. Ammaaa, şeker tadı çok baskınmı oluyor??
Şekerli tuzlulardan pek hoşlanmam; bu açıdan bir tereddüdüm var.. Teşekkürler..
Şeker tadı baskın olmuyor, yarım litrelik bir kavanozda deneyebilirsiniz...
Bu arada başka bir haber :)
Kavanozda arta kalan sıvı (biberler bitince) salatalarda kullanılabilir deniyordu. Merak ettim, denedim. İki kavanozdan çıkar sıvı, yeni bir kavanoza yeter görününce onları kullandım. Ortaya çıktı ki, benim gibi sirkeyi salata sevmeyenler için, ne yapacağım şimdi bunu, döksem yazık olacak durumu ortadan kalktı :)
Taze biberler çıkmaya başlayınca daha minicikken heman başlayacağım bu turşudan yapmaya.
Depoda hiç kalmadı, eee leblebi gibi atıştırırsan böyle olur tabii.
Mevsim biberlerini kaçırmayın derim. Daha sonra biberler kartlaşınca pek de istenilen gibi olmuyor.
Sayın patroniçe bu işi tükenmeze çevirdi, suyunu hiç ziyan etmeden yenisini kuruyor. :D
Acı kıl biberlerle çok iyi oldu :)
Dün akşam bu turşudan yaptım.
Bir sorum olacak. Bu turşu sadece biberle mi yapılıyor? Karışık turşuya da aynı karışım uygulanabilir mi?
Yarın bahçeden biberleri büyümeden toplamak şart oldu. Deneyen herkes çok beğenmiş. Ben de bir kavanoz tarifteki gibi. Bir kavanoz da domates rendelisini denemek istiyorum nasipse... Teşekkürler Güler hanım...
Belki inanmayacaksınız ama bir kere kurdum Oğuz'un çok hoşuna gitti. İkinci kuruşumda yanımdan ayrılmadan beni inceledi ve şimdi her sabah erkenden bahçeye iniyor, minik minik biberleri toplayıp geliyor ve her gün ama bir kilo ama iki kilo turşu kuruyor.
Zaman zaman ona takılıyorum; " biberlerin biraz büyümesine müsade et de kahvaltıda şöyle ağız tadı ile yiyelim" diyorum.
Sevgili sakagun, yeğenimin kayınvaldesi bunu sadece biberden kuruyormuş, zaten küçük, küçük körpe biberlerden olunca güzel oluyor, çerez gibi yiyorsunuz. Salatalıktan kursanız o tadı alabilir misiniz bilmiyorum.
Biz bunu bir lokmada, leblebi gibi yiyoruz. Ufacık biber, biberin şapkasından tut, ısır ve şapkasını at.
O zaman sadece biberle yapayım. 10 günün geçmesini zor bekleyeceğim. Yanında etli nohut ve pilavla bayramda yeriz artık.
Gidip gelip kavanozu bir baş aşağı, bir yukarı, bir yan yatırın ki malzeme iyice karışsın ve biberler sap sarı olsun.
Sahurdan sonra hemen bahçeye gittik. Bu aralar sıcaktan korunmak için öyle yapıyoruz. Sabah sabah yapacağım turşuyu düşünerek, biberleri iştahla topladım. Bizdeki biberler de, hep kıl biber ya da ılıca acı biber. Çok ta severim acı biberi. Aynen tarif edildiği üzere küçük küçük topladım. Bahçede işlere de koşturdum. Şimdi geldik, hepimiz yerlere serildik duş sırasını bekliyoruz. Çünkü koltuklara duşa girmeyeni oturtmuyorum.:D
Bir de şu turşuyu 15 gün beklemek olmasa... Oruçlu oruçlu canım istedi şimdi.:p
Öyle bir anlatmışsınız ki. Gelirken markete uğrayıp kuru fasulye, pirinç aldım evdeki stok bitmiş diye... Sanki bugün olacakmış gibi...;)
Bakalım nasıl olacak:confused: çok beğenirsek başardım diye şu havalı smile'den sıralarım artık.
Yanarı yanarım, o kavanozlardan birini çantaya atmadığıma yanarım. Şimdi gel bekle:)
Sayın lir; Siz de mağdenine gitmişsiniz, nasıl kaçırdınız fırsatı? Orada orjinal lezzetini denemişsinizdir sanırım. En azından tadını biliyorsunuzdur. Eh ne yapalım bizim ki de sabreden derviş hesabı olsun ;)
Turşuyu yaptım. Fotoğraf eklemek istedim ama makinenin kablosunu bulamadım. İnşallah eklerim.
Tarife göre hazırladığım svı susuz 1lt. geldi. Sirke olarak elma sirkesi kullandım. Sarımsak bahçemizden zeytinyağı da antalya'dan köyden. Yani babamın zeytinlerinden. Biberleri kavanoza zor sığdırınca sıvıyı ekledikten sonra su ilave etmeye yerim kalmadı. Bu seferki susuz olsun. Denedim; dopdolu olmasına rağmen çalkalanabiliyor. Kavanozu görünür yerde tutacağım ki sık sık çalkalamak aklıma gelsin. Sabırsızlıkla bekleyeceğim. İnşallah çok güzel olsun...
Sevgili sakagun; Sebzelerin de bir miktar şeker barındırdığını düşününce Güler hanım haklı sanırım. Salatalık ta, hele hele havuç ta olursa şeker oranı fazla gelebilir. Belki koyacağın şekeri azaltıp damak tadına göre ayarlayabilirsin. Belki de çok güzel sonuç ortaya çıkabilir. Ben de bunu yaptığım turşunun tadına göre tahmin edeceğim.
Ben de yalnızca biber kullandım. Zeytinyağ Ödemiş'ten. Diğer turşulardan daha çabuk sarardı. 10 gün bekleyemeyeceğim galiba. :)
Not: İçindekiler net çıksın diye kavanozu masaya yatırıp da fotoğrafını çektim. Yani fotoğraf düz.
bozo.0606
20-08-2011, 14:09
güler hanım;
tuz oranı nasıl dediniz. isteğe bağlı derken siz tahmini ne kadar koydunuz.
1 kg lik kavanoz = ? tuz
Yanarı yanarım, o kavanozlardan birini çantaya atmadığıma yanarım. Şimdi gel bekle:)
Komşuda pişer, size de düşer.
ayazkentli
20-08-2011, 15:53
Sn. sakagün,
siz kavanozu dik olarak oturturken, sanırım kapağının üzerine oturtuyorsunuz?
Kavanozun alt kısmı zaten düz oturtmaya müsait değil gibi. Böyle kavanoz hiç görmemiştim. İdeal bir turşu kavanozu imiş.
Altı düz. Fotoğrafta yuvarlak çıkmış. :)
Ayy! sakagun fotoğrafını eklemiş bile dedim. Eşim benim bulamadığım kabloyu hemen buldu.:D
Sevgili sakagun; Turşu çok güzel görünüyor. Afiyetle yersiniz inşallah. Benim turşu da hemen sararmış. Sanırım ben de bir haftadan fazla bekleyemeyeceğim.
Ben videodan kare alacağım. Oruçlu iken birbuçuk saat yol çekmeyi gözüm almıyor. Bir de dönüşü var çünkü. Halâ götürmedim makineyi. Yüklüyorum bakalım ekleyebilecek miyim.;)
Karadeniz deyince burnumda tüttü karadeniz. Ellerinize sağlık Güler hanım çok iştah açıcı görünümü var. O biberlerin parlak görünüşü harika. Zeytinyağı ve sirkeden sanırım. Üstelik en sevdiğim yemeklerdir nohut ve kuru fasülye
Malum bahçe yok. Pazara gidip en tazeciklerinden biber almalı;)
loveflower
20-08-2011, 19:48
Teşekkürler Güler hanım,turşuya bayılırım.
Konuyu okur okumaz dolapta bulunan biberleri hemen değerlendirdim, umarım sonuç güzel olur, zira ilk defa turşu yaptım.Bir tane 2 litrelik kavanoza tatlı biberden, bir tane de 670 ml lik kavanoza acı biberden yaptım.
241873
241874
Nihayet fotoğraf ekleyebildim.
Bu da benim minik kıl biberleden yaptığım turşu. Biber ve sarımsak bahçeden. Zeytinyağı köyümüzden...
Benimki su ilavesiz oldu. Bu kadar biberi sığdırmaya çalışınca...
242151
ikinci fotoğrafı tahminen ikinci gün çektim. Çok çabuk sarardılar. Saplara yakın kısmına bıçak ucu ile küçük kesit delik açmıştım.
242152
Dün bende kurdum bu turşudan tarifleriniz doğrultusunda..İnşallah becerebilmişimdir..
Birde acil kornişon turşu reçelerine ihtiyacım var..Örneğin küçük pet şişelerine kurulanların..
Arkadaşlar ben (daha doğrusu Oğuz) turşuyu kurarken delik açmıyoruz, çünkü çok küçük biberleri kullanıyoruz. En büyüğü serçe parmağım kadar. l kg.lık kavonoza 1-1,5 tatlı kaşığı dolusu tuz yeter gibi. Su hiç koymuyoruz, ben de ilk tarifi aldığımda su koymuştu yeğenim ama kayınvaldesi (işin pîri) hiç koymuyorum su dedi.
10 diş sarımsak ve iki adet acı biber de denk geliyor.
Turşuyu tükettiğinizde de sakın suyunu atmayın salatalarınız için harika bir sos oluyor.
Dün bir kavanoz daha yaptım. Bu sefer su koyacak yer kalmadı.
Güler Hanım su koymamak gerekiyorsa ilk mesajınızı günceller misiniz? Yapacak olanlar ilk mesaja bakıp yanılmasınlar.
Ben de dayanamayıp yapanlardanım.
242844
Sayın Tura; Ellerinize sağlık. Hem de üç kavanoz birden başalmışsınız. Maaşallah. Biz bayrama kadar sabrediyoruz. O zaman tadım açılışını yapacağız inşallah.
Perihan Bayram
28-08-2011, 09:26
Yeğenim Karadenizli ailenin gelini. Kayınvalidesi hem çok becerikli hem de mutfağı çok lezzetli. Yaprak da ondan güzel şeyler öğrenmiş. Bize geldiğinde bahçedeki sivri yeşil biberlerden kurduğu turşu hepimizin çok hoşuna gitti. Oğuz sırf o turşudan yemek için hemen hemen haftanın iki günü ya kurufasulye ya da nohut ister oldu.
1 kg.lık kavanoza sivri biberlerin en küçüklerinden (serçe parmağımız kadar olanlarından ve daha küçüklerinden) yıkayıp, saplarını temizleyerek doldurun ve iyice bastırın. On diş kadar da sarımsağı temizleyip aralarına sıkıştırın. Bir iki tane de acı biber koymak daha da lezzet veriyor.
2 çay bardağı toz şeker,
2 çay bardağı sirke
ve arzunuza göre tuz
koyarak karıştırın ve bu malzemeyi kavanoza boşaltın. Ağzını iye kapattıktan sonra kavonozu baş aşağı, daha sonra düz, daha sonra da yan yatırın. Bu işlemi aşağı yulkarı on gün yapın ki şeker dibe çökmeden iyice karışsın.
Buyrun, Afiyet olsun.
175353
Tarif için teşekkürler Güler hanım,hemen yapacağım.sevgiler.
Perihan Bayram
28-08-2011, 09:27
Ben de dayanamayıp yapanlardanım.
242844
Çok güzel görünüyorlar sayın Tura,afiyet olsun.
Kavanozlarda gördüğüm biberler iri, çok küçüklerini seçmeniz gerekir ki bir lokmada yiyin. En büyüğü serçe parmağınız kadar olmalı.Sarımsakları da aralara serpiştirin. Biberler bazen 3-4 günde sararır ama olmuş değildir. En az 10 gün bekleyin, tadına bakarsınız olmamışsa kavanoz kapağını sıkıca yeniden kapatırsınız.
Benim ilk kurduğumu (zaten ben bir defa kurdum, şimdi işi Oğuz üstlendi- hernekadar karizman çizildi diyorsa da-) açtık iki seferde bitirdik. Ama hergün 1-2 kg turşu kuruyor Oğuz, taze taze sivri biber yemeği özledim. Adamdan kalmıyor ki hepsini topluyor. :D
3-4 gün önce tadına baktım. Tadına baktım dediysem dayanamayıp 10-11 tane yedim. Ertesi gün mide ağrısıyla uyandım. Ramazan'da az yemeye alışmış mideme dokundu. 2 gün ağrısını çektim. Az az yemenizi öneririm. Bu arada tadı çok güzel.
Bu akşam yaptığım turşunun tadına baktım. Daha doğrusu tadına baktık. Tadına baktık dediysem tam 27 tane yemişim.:D
İftara çorba ile başlamıştık. Ben ardından başka bir şey daha yemeden acı biber sevdiğimden, taze kıl biberlerden yiyeyim istedim. Bu da en iyi domatesle olur dedim. Eşimin bahçeden getirdiği dalından yeni kopmuş domatesle birlikte yemeye başlamıştım ki aklıma turşu geldi. Eşim de yemeğini benden önce başlayıp doydum deyip kalkıyordu ki ikimiz de kendimizi ekmek turşu yerken bulduk. Yemekler kaldı tabi.:p öyle bir kaptırmışım ki, kendime geldim. Yok dedim doyma hissi gelmeyecek. Yedikçe yiyeceğim, en iyisi fren yapmak. Ama ekmeği sosuna banması süpermiş. Aynı pizzacıların sipariş gelene kadar küçük ekmeklerle banmak için oyaladıkları pulbiberli yağ gibi... Bir tek pulbiberi yok. Biberler küçük te olsa acı tadı beklentim vardı ama nafile. Daha biberlerin acısı yerine gelmemiş. Ama onun dışında tadı süperdi. Eh ben bunun damak tadımıza göre değişik varyasyonlarını da yaparım. Önce bir ne ile karşılacağım onu merak etmiştim. Beğendik... Ee devam ederiz artık. Tarif için çok teşekkürler Güler hanım.
Bende yaptım turşudan 1 hatfa oldu,,,,,,çok sabırsızım.sapsarı oldu biberler altın gibi.sabırsızım.......
çok güzel bir turşu bende yaptım komşularada çok beğendi tarifini verdim güler hanım teşekkürler.
Hepinize afiyet olsun, yarasın.... dermişim.
Bizimki halâ kurmaya devam ediyor, Tusak Turşucusu'nu da geçeceğiz bu gidişle....:D :D
Sevgili Güler Hanım ben de özenip turşunuzdan yaptım ,kesinlikle mükemmel bir tad. Merak ettiğim konu ise; bu turşumuzu kışa saklayabilmek için buzdolabında mı bekletmeliyiz? ya da dışarıda dursa ne kadar zaman dayanabileceğini düşünüyorsunuz?
(Bu güzel tarifle bizi tanıştırdığınız için teşekkürler)
Annemin bahçesinden gelen biberleri bu konuyu görünce hemen değerlendirip tarifinize uygun turşu yaptım.Aslına bakarsanız biber turşusunu pek sevmem ama yapanların ballandıra ballandıra anlatmaları ilgimi çekti bir deniyeyim dedim.Bayramdan sonra inşallah tadına bakıcağız tek endişem şeker tadının baskın olma ihtimali.Eşimde çok merak ediyor ama devlet sırrıymış gibi söylemiyorum.Oda eşe dosta Murat turşu kurdu ama içeriğini söylemiyor diyor.Anlıyacağınız 1 lt.lik turşunun tadının meraklısı çok herkes turşunun olmasını bekliyor.İnşallah benden önce açan olmaz yoksa tadına bile bakamıyacağız.
Sayın M.TÜRK, Zeytinyağı şeker tadını bastırıyor. Hele de iyi bir zeytinyağı ise süper olur. Ama benim gibi bazen acele edip sosundan hemen tabağa alırsanız, zamanla zeytinyağı oranı diğerlerine göre azaldığından şeker tadı ortaya çıkıyor. Kolayı var; biraz zeytinyağı ilave edip devam edersiniz.
Ağzını sıkı sıkıya kapatınca bir şey olmuyor.
Bizim ilk kurduklarımız bitti ama devamı geldiğinden sorun yok, bütün kış rahatlıkla yeriz.
245150
4 Tane yapmıştım. Birini açtım yemek üzere. Çok güzel bir şey bu Güler Hanım. Tarif için teşekkür ederim. Biberlerin öyle büyük olduğuna bakmayın. Çok taze kıl biber, iki günlük.
Afiyet olsun.
Benden ziyade Oğuz merak ediyor " yapanların hoşuna gitmiş mi" diye soruyor. Kendisi halâ kurmaya devam ediyor.
Güler Hanım,
Bu sene normal biber turşusu kurmaktan vazgeçtim. :D
Geçen sene bahçenin son zamanlarında 4-5 kavanoz yapabilmiştim. Çok kısa sürede tüketince 'niye daha erken davranıp bolca yapmadım diye' hayıflanmıştım. Bu sene erkenden başladım, halen yapmaya devam ediyorum.
Oğuz Bey'e herhalde yetişemem ama her fırsatta yapıyorum.
Sosu da çok hoşuma gitti. Özellikle havuç ve karnıbahar salatalarında kullandım. Kavanozlardaki turşu sosu bitince uygun ölçülerde hazırlayıp salatalarda kullanmaya devam ettim.
Tekrar teşekkür ederim.
Afiyet olsun. Ben de sosunu salatalarda kullanıyorum hatta vaktim olursa biraz da, çok az yağda hafifçe bir iki çevirdiğim çam fıstıkları da salataya renk katıyor.
Yeşil ot ağırlıklı salatalarda çam fıstığını bende kullanırım. Bir önceki mesajda bahsetmeyi unutmuşum; semizotu salatasına da sizin sosu çok yakıştırdım.
sunrise84
17-09-2011, 20:04
Çok lezzetli görünüyor denemek istiyorum:)
Afiyet olsun.
Benden ziyade Oğuz merak ediyor " yapanların hoşuna gitmiş mi" diye soruyor. Kendisi halâ kurmaya devam ediyor.
Güler Hanım, bu turşuyu yaptım. Yapmaz olaydım! :)) O kadar beğendik ki, kavanoz açılır açılmaz bitiyor. Nerdeye kahvaltıda yiyeceğiz. Özellikle eşim yerken transa geçiyor.:))
Bu tarif için çok teşekkürler.
O kadar güzel şeyler yazılmış ki, güler abla, nagihana söyleyeyim bugün hemen bunu yapsın, ben oğuz abi kadar bu işlerde becerikli olamadığım için beceremem.
Baksanıza transa bile geçenler var transa geçiriyorsa beni uçurur :)
Oğuz abiye sor bakalım aslan sütünün yanında iyi gidiyor mu? gidiyorsa beraberce denemeye ne der acaba hem şu mısırlar da kartlamadan pişirelim artık.
Değişik bir tarif, benimde kendi uydurduğum değişik turşu tarifleri var ama şekerlisini denememiştim, turşu sever olarak çok merak ettim, mutlaka deniycem;)
Güler Hanım ben de dayanamayp yapanlardanım. '26' sında yiyebileceğiz inşallah.
Fakat hakikaten sosu çok lezzetli. Tam salatalık...
O kadar güzel şeyler yazılmış ki, güler abla, nagihana söyleyeyim bugün hemen bunu yapsın, ben oğuz abi kadar bu işlerde becerikli olamadığım için beceremem.
Baksanıza transa bile geçenler var transa geçiriyorsa beni uçurur :)
Oğuz abiye sor bakalım aslan sütünün yanında iyi gidiyor mu? gidiyorsa beraberce denemeye ne der acaba hem şu mısırlar da kartlamadan pişirelim artık.
Sayın Lilium, Güler Hanım'a sormuşsunuz ama, ben de yanıt vermek istiyorum. Turşudan çok mezeye benziyor zaten. Harika olur.:))
Halil Önen
20-09-2011, 10:25
Oğuz abiye sor bakalım aslan sütünün yanında iyi gidiyor mu?
Tilkiye 'seni tavuk dolu bir kümeste bekçi yapmak istiyoruz, ne diyorsun' demişler.
Gülmekten cevap verememiş.:D
246645
Saygılar
Halil Bey domatesler çok lezzetli görünüyor. Burdaki tarife göre mi yapılıyor?
Haklısın sevgili zenfree tam da mezelik.
Bu hafta yemeğe misafirlerimiz vardı. Sardalya Balığı zamanı diye mangalda sardalya yaptık, bir kısmını da asma yaprağına sararak ızgara yaptım. Yanına da ballı karides eşlik etti sarımsaklı patates ile.
Misafirler hepsini çok beğendiler ama son anda Oğuz'un zeytinyağlı biber turşusu hepsini bastırdı. O kadar çok beğendiler ki kadehleri bir daha doldu sırf turşuyu yemek için. Giderken de birer kavanoz biber turşusu hediye etmek durumunda kaldık. Nasılsa yarın Oğuz yine fabrikayı çalıştırır.
malina için bir kavanoz ayırmıştım ama kendileri nasılsa yapıyor diye üzerinde çok durmuyorum ama Mine Hanım için ayırdığım bir kavanoz var onu fellik fellik kaçıracak yer arıyorum hep. Karambola gelip o da gitmesin diyorum.
Sevgili Ferda senin ki hazır, gelip almanı bekliyor.
Güler Hanım desenize turşu, asma yaprağında sardalya,ballı karides ve sarmısaklı karidesi unutturdu.:)) Yani emekler boşa gitti. Bence artık misafirlere tarhana çorbası ve zeytinyağlı biber turşusu yeter.:))
Haklısın galiba, bol kırmızı biberli bir tarhana çorbası ile erişte ve bu turşu işi kolaylaştıracak gibi. Hadi gelsene.
Önümüzdeki hafta sonu oğlum İtalyan arkadaşlarını davet etmiş, üzümler kalır mı diye soruyor ama ondan sonra ev müsait, beklerim.
bu turşudan benimde yapmam gerek ,hemen acil...
Halil Önen
22-09-2011, 01:09
Halil Bey domatesler çok lezzetli görünüyor. Burdaki tarife göre mi yapılıyor?
Evet küçük bir ilave ile...
Karışıma yarım bardak acı biber turşu suyu ilave ettim.
246949
Bu acı biberden ( tatlı bibere göre çok güzel) yarım bardak.
Bu da yeşil domatesten. Küçük olanlar kesilmiyor. Bütün yapılıyor.
246951
Yeşil domates tatlı bibere göre çok çok güzel.
246952
Peki küçük dolmalık bibere ne dersiniz? En tazelerinden...
Isırdığınızda ustalaşmak istenebilir. Benim gibi üç defa hanımın yüzüne fiskiyelerseniz üç defa özür dilemek yetmeyebilir.;)
Saygılar
(Acını etkisinden midir, resimlerin yerlerini kaçırmışım.:p
Isırdığınızda ustalaşmak istenebilir. Benim gibi üç defa hanımın yüzüne fiskiyelerseniz üç defa özür dilemek yetmeyebilir.;)
Vallah halil bey özürle yırttıysanız iyi, ben iyisimi, oklavaları merdaneleri de el altından uzaklaştırayım, işi sağlama alayım. :D
Orta derecede tuzunu almış, içi malzemeyle dolduruluş patlıcan turşusunu da çok severim.
Zeytinyağ-Şekerli biber turşusunun maraş biberi ile yapıldığını da duydum.
Şekerli, sirkeli,tuzlu kaynayan suda çekirdekleri temizlenmiş maraş biberi çok az haşlanıyormuş. (Herhalde kaynayan suda çok az tutuluyordur.) Maraş biberinden çıkan çekirdekler zeytinyağında hafif kavruluyormuş. Kavanozlara konulan maraş biberlerinin üzerine zeytinyağında kavrulan çekirdekler ve soğumuş kaynama suyu ilave edilip kapağı kapatılıyormuş.
Acaba maraş biberinden bu şekilde turşu yapan var mı?
Benim verdiğim tarife göre yapılan turşunun içine de iki adet acı sivri biber koymayı unutmayın.
Ben nasıl görmedim bu tarifi bugün sos işleriyle uğraştım ama yarında devam edecek illa ki bu trşudan yapacağım..
Turşuyu yaptım buradan özenerek ama, benim sarımsaklar bir tuhaf renk aldı. Mavi mi desem, yeşil mi desem bir hal oldular, acep neden. Kesin beceremedim:(( Yarın fotoğraf eklerim inşallah.
dün gece bende denedim ama sıvı fazlamı geldi ne sabah kavonozları içine koyduğum tepside sıvı karışımdan vardı bu arada turşu olarak ilk denemem bakalım nasıl olacak :)
içine acı biber koymayı unutmuşum acaba şimdi açıp koysam olurmu ki
günebakan
22-09-2011, 19:30
Bu kadar övgüden sonra bugün ben de yaptım bakalım dediğiniz kadar lezzetli mi:)
Halil Önen
22-09-2011, 23:37
Turşuyu yaptım buradan özenerek ama, benim sarımsaklar bir tuhaf renk aldı. Mavi mi desem, yeşil mi desem bir hal oldular, acep neden. Kesin beceremedim:(( Yarın fotoğraf eklerim inşallah.
Karışıma bir tutam sevgi de konacaktı, unutulmuş olmasın.;)
dün gece bende denedim ama sıvı fazlamı geldi ne sabah kavonozları içine koyduğum tepside sıvı karışımdan vardı bu arada turşu olarak ilk denemem bakalım nasıl olacak :)
içine acı biber koymayı unutmuşum acaba şimdi açıp koysam olurmu ki
Olur, olur hemen iki-üç adet acı sivri biberi de ilâve edin. Daha sonra karışımı bir baş aşağı, bir yukarı, bir yan yatırın ki malzemeler iyice karışsın. Her gün değişik şekilde tutun kavanozu. Daha sonra biberler çekiyor sıvısı beliriyor kavanozda.
Sevgili Cemo, işler ters gidince tüm kabahati kendinde bulanlardansın. Bundan vazgeç artık;)
Sarımsakların mavileşmesi senin suçun değil, bir tür sarımsak o renge bürünüyor turşuya girince. Malina dediydi ama unuttum. Yani turşunda bir sorun yok, sarmısakların "cilveli"...:p
Kabahat sizde değil.
İthal Sarımsak mı kullandınız. Hani şu Çin dediklerinden. Sarımsağı değiştirin, düzelmesi gerekli.
Karışıma bir tutam sevgi de konacaktı, unutulmuş olmasın.;)
Yemek yapmayı sevmediğimden sevgi katamam bir türlü ammaaa, turşu sevdiğimden sevgi kattım, vallahi de billahi de:p
Neyse ki suç sevgi eksiği değil de, Çinli sarımsaktaymış:)))
Sevgili Cemo, işler ters gidince tüm kabahati kendinde bulanlardansın. Bundan vazgeç artık;)
Peki;););)
Sevgili Tura
Kavanozu boşaltıp yeniden sarımsak koyacağım, teşekkür ederim.
Sayın Cemo sarımsağın mavileşmesinin nedeni bakır sülfat oluşumudur. Sarımsaktaki sülfürlü bileşikler, asidik ortamda (turşudaki limon-sirke bunu sağlıyor) bakırla reaksiyona girip bakır sülfat oluşturur. Bakır turşunun içine nasıl girdi derseniz... Bununla ilgili fazla yorum yapamayacağım, ancak kullanılan ilaçların kalıntıları muhtemel bir sebep olabilir.
Bakır sülfatın insanlarda zehirli olma sınırı 11mg/kg (http://en.wikipedia.org/wiki/Copper(II)_sulfate) . Turşudan çıkardığınız mavi sarımsakları yememişsinizdir umarım :confused: Turşunun kalan kısmında da az bir miktar da olsa bakır kaldığı kesin diyebilirim, ancak zehirleme riski var mıdır bilemiyorum.
Sayın Cemo; Sayın elek'in bu açıklayıcı bilgisi doğrultusunda şu aklıma geliyor.
Hazır satılan limon suyu veya limon sosu mu kullandınız acaba?
Bence siz hepsini imha edip Güler Hanım'ın orjinal tarifi ile bir kez daha yapın. Bu tadı tatmalısınız.
Fotoğrafta görüldüğü gibi, sarımsakların ortası yeşil gibi. Taze limon sıkıp kullanmıştım. Aynı tarifteki gibi yaptım.
İçime sinmez artık ben bunu dökeyim:(
Sayın Cemo, biraz daha araştırdım. Çok düşük bakır konsantrasyonları dahi (kullandığınız suyun içinde bulunabilecek) bu şekilde bir reaksiyon için yeterlidir ve bu sarımsakları yemek güvenlidir de deniliyor değişik yerlerde. Gönlüm turşunun dökülmesine hiç razı değil ama yine de siz bilirsiniz :(
Fotoğrafta görüldüğü gibi, sarımsakların ortası yeşil gibi. Taze limon sıkıp kullanmıştım. Aynı tarifteki gibi yaptım.
İçime sinmez artık ben bunu dökeyim:(
Tadı nasıl acaba.
Onu ökmeseniz. Mukayese imkanı var mı.
Yeni yapacağınız turşuda sirkeyi değiştirin. Su hiç kullanmayın.
Tamam bu kalsın böylece, ben yeniden deniyeyim.
İlle de yemem lazım bu turşudan inat ettim:)))
Tamam bu kalsın böylece, ben yeniden deniyeyim.
İlle de yemem lazım bu turşudan inat ettim:)))
İnadınızın boş olmadığını göreceksiniz.Çok güzel bir turşu
Biberleriniz tatlıysa 2 adet acı biber koyun.
gelin mumu
23-09-2011, 17:18
Ben de denedim bu turşudan. Bu 3. gün biberlerim sarardılar bile ama tadını tam alabilmem için bir kaç gün daha beklemem gerekecek.
Ben de dün bahçenin biberlerinden bir kavanoz yaptım. Tam yapmıştım ki, Güler Hanım'ın acı biber notunu gördüm. Acı biberim yok ama şekerli olduğu için acının çok yakışacağını düşünüyorum, bu kavanoza sonradan ilave edeceğim.
Evet küçük bir ilave ile...
Karışıma yarım bardak acı biber turşu suyu ilave ettim.
246949
Bu acı biberden ( tatlı bibere göre çok güzel) yarım bardak.
Bu da yeşil domatesten. Küçük olanlar kesilmiyor. Bütün yapılıyor.
246951
Yeşil domates tatlı bibere göre çok çok güzel.
246952
Peki küçük dolmalık bibere ne dersiniz? En tazelerinden...
Saygılar
(Acını etkisinden midir, resimlerin yerlerini kaçırmışım.:p
Halil Bey çok teşekkürler bu tarif için. Yarın ilk işim pazara gidip yeşil domates aramak olacak.:) Acı biber turşu suyu bulamam, onsuz da güzel olur diye düşünüyorum. Ya da acılık vermesi için bir kaç acı biber atabilirim.
Halil Önen
24-09-2011, 00:26
.. Acı biber turşu suyu bulamam...
Güler hanımın verdiği tarife göre;
acı kıl biberden de yaptım turşuyu, kullandığım acı biber turşu suyunu domates ve küçük dolmalık biberde kullandım.
Hani merak işte tatlı biberden oluyor da acı biberden nasıl olur, hem de içine şeker konuyorsa dedim. Güzelmiş, beğeyendim.:)
247668
Bunlardan başka üç parti daha yaptım.
Bana oranlar çok gibi geldi. Yarıya düşürdüm. Yani hepsinden birer çay bardağı koydum.
Örneğin; sirkeden, limon suyundan, zeytin yağından 10 ar çay bardağı ve şekerden 8 çay bardağını bir kapta iyice karıştırdım ve kepçe ile dolu kavanozlara döktüm. Acı biberin suyundan_ ayrı yerde daha önce yapmıştım_ da bir bardak karışıma ilave ettim. Hiç su koymadım.
Şu anda bir hafta oldu yemeğe bile başladım.:)
Yalnız şu kavanozları ters çevirme, yan yatırma işini kıvıramadım. Sızdırdılar ve yere aktılar biraz, hanımdan nerede ise kepçeyi yiyecektim. :D
Bu defa geniş bir tepsiye koydu hanım, ters çevirdik yine sızdırdılar. Bu defa olmuş mu diye kavanozu açınca _ fermantasyon devam ediyor mudur nedir_ yerlere döküldü. Bir fırça da oradan yedik.:)
Bunlar hiç kimsenin başına gelmiyor mu? :p
Hani merak işte tatlı biberden oluyor da acı biberden nasıl olur, :p
Ondan daha güzel olacağını kesin söyleyebilirim. Yalnız kapaklarını iyi kapatabilirsen. :)
"Yalnız şu kavanozları ters çevirme, yan yatırma işini kıvıramadım."
Ah dostum ahhh o iş herkese göre değil işte, kıvırmak ayrı bir sanat dalıdır benimde beceremediğim bir konu. :)
"Sızdırdılar ve yere aktılar biraz, hanımdan nerede ise kepçeyi yiyecektim."
Amma gülerdim haaa :D
Bence sen kapakları değiştir, kepçeyi yemekten kurtul. :D
Benden tavsiye, hanımların işine burnunu sokma, ben öyle yapıyorum hiç başımada oklava kepçe yemiyorum. :D
bettyycim
24-09-2011, 01:46
Kapakları kapatmadan önce iyice kaynatın ve sıcakken kapatın kapakları o zaman sızdırma yapmayacaktır ;)
Ben de kapakları sıcak suda biraz tuttuktan sonra kapatıyorum, hiç de sızma yapmıyor. İyice sıkarak kaparın.
Çok ufak körpe tatlı biberler içine 3 tane de acı biber koyunca çok güzel dengeliyor l kg.lık kavanozda.
4 kavanoz hediye ettik, 3 kavanozu da kendimiz bitirdik. Zulada daha var ama Manyas'a döner dönmez fabrikayı devreye sokacağız.
Bu defa geniş bir tepsiye koydu hanım, ters çevirdik yine sızdırdılar. Bu defa olmuş mu diye kavanozu açınca _ fermantasyon devam ediyor mudur nedir_ yerlere döküldü. Bir fırça da oradan yedik.:)
Bunlar hiç kimsenin başına gelmiyor mu? :p
Sayın Halil Önen; Hiç başımıza gelmez mi? Ben kelepçeli, contalı kavanoz kullandım. Bu yüzde sızdırmadı amaa... Kavanozu açıp bir tadına bakayım dediğimde, açtığım gibi yüzüm, üstüm etraf çil çil yağlı sıvı oldu.:dilli: Gidip hemen yüzümü yıkayıp üstümü değiştirdim.;)
Bu yüzden konserve kapağı kaynatıp kapatmak, asidi yüzünden patlama olabilir diye riskli geldi bana.
Bir daha plastik kapaklı cam kavanozlara, iyice doldurmadan yapacağım. Tecrübe oldu. Ben sadece şeker oranını iki bardak değil de bir bardağa düşürmeyi düşünüyorum. Bakalım lezzeti ne derece olacak?
Güler Hanım öyle güzel anlatmışsınız ki hemen ben de yaptım;) Kavanozum yoktu, kullandığım kavanoz 1 litreliklerden daha küçük. Malzemeleri 1'er çay bardağı olmak üzere kullandım ve üstüne az miktar su ilave ettim. Yarım tatlı kaşığı kadar da tuz.
Umarım güzel olur, pazardan biberle birlikte kavanoz da alıp biraz daha kurmayı düşünüyorum.
Sevgiler.
Yeni yapacaklara tavsiye; tek kavanozla yetinmeyin.
Nedenini turşunuz yenecek duruma geldiğinde kendiniz anlayacaksınızdır:)
feriha59
29-09-2011, 11:52
Turşuyu ben de yaptım iki hafta önce, bir haftadır da yiyoruz. Ne kadar övülse az. Ben şunu merak ediyorum: Biberleri çıkartıp çıkartıp yiyoruz (ohh ne iyi yapıyoruz) da, sadece sosun kaldığı kavanozun içine (içinde hiç biber kalmadıktan sonra) yeniden taze biber - sarmısak koysak, yeniden kapatıp yeniden 2 hafta beklesek, yine turşu olur mu? Tamam, salataya kullanabiliyoruz da, kullanmasak da yeniden kursak diyorum? Bu konuda bilgisi, fikri olan varsa lütfen paylaşsın.
Dün yaptığım turşuyu ara sıra çevirip dururken kapağından biraz sızıntı yapmış. Sızan bir-iki damlaya ekmek banıp ağzıma attım (1 günlük turşunun suyu) ve o anda kavanozu açıp bu suyu ekmekle yiyip bitirmemek için kendimi zor tuttum:eek: Kim bilir biberler olunca nasıl güzel olacak.
Turşuyu ben de yaptım iki hafta önce, bir haftadır da yiyoruz. Ne kadar övülse az. Ben şunu merak ediyorum: Biberleri çıkartıp çıkartıp yiyoruz (ohh ne iyi yapıyoruz) da, sadece sosun kaldığı kavanozun içine (içinde hiç biber kalmadıktan sonra) yeniden taze biber - sarmısak koysak, yeniden kapatıp yeniden 2 hafta beklesek, yine turşu olur mu? Tamam, salataya kullanabiliyoruz da, kullanmasak da yeniden kursak diyorum? Bu konuda bilgisi, fikri olan varsa lütfen paylaşsın.
Ben denemedim, sen galiba tükenmez misali takılmak istiyorsun. :p
İstersen bir malina'ya sor, galiba kendileri denediler.
Sevgili Nariel, özledik seni.
Turşuyu kurarken içine 2-3 adet acı sivri biber koymayı unutma.
Mine Pakkaner
30-09-2011, 20:13
Bu turşuyu kesinlikle deneyeceğim Güler Hanım, baştan sona yutkuna yutkuna okudum mesajları :))
Kesinlikle müthiş bir lezzet, tekrar teşekkür ederim Güler hanım:)
Mesajlara bakınca turşumun 10 günü doldurduğunu gördüm, şimdi tadına baktım.
Tadına bakayım derken neredeyse kavanozu yarılıyordum :) Biberi çok sevmem, turşuyu severim ama tuzu dokunuyor diye yiyemiyorum fakat bu başka bir şey! Turşu tadı var, şeker ve sirke, limon çok güzel denge sağlamış, iyi zeytin yağı tadına tad katıyor, sevmediğim biberler harika olmuş. Tarifteki şeker çok gözükse bile sonuç hiç öyle olmuyor. Damak çatlatan bir lezzet!
Tarifi verenin de yapanların da ellerine sağlık, yapmadan bir sürü arkadaşımla tarifi paylaşmıştım, şimdi göğsümü gere gere "Nasıl oldu?" diye sorabilirim :)
alperfect
01-10-2011, 17:36
Taşmalar patlamalar ekşi acı karışımından oluyor kimyasal olarak asit ve bazın tepkimeye girmesi çözüm için tuz miktarını iyi ayarlamak gerekiyor. Özellikle domates-acı biber sosunda bu taşma çok alevli geçiyor yıllardır yapmadığım için tuzunu az koymuşum galiba bu yıl yaptığım 350 gr lık kavanoz dolabı mahvetti ara sıra açıp gazını alıyorum artık ben de
Ben mesajınızı okumadan iki gün önce yaptım bunu. Köy biberi kullandım bu kez. Sararmaya başladılar bile.
Sonucu paylaşırım.
Sevgili Nariel, özledik seni.
Turşuyu kurarken içine 2-3 adet acı sivri biber koymayı unutma.
Buralarda olmaya çalışıyorum elimden geldiğince artık:)
Bizim evde acı yiyen yok malesef, o yüzden hiç acı koymadan yaptım. Ama benim de sarımsaklar mavileşti daha 3. günden. Demek ki bakırlı ilaçlar kalmış üzerinde:(
Bugün taptaze tatlı kıl biberler buldum, birkaç posta da onlardan kuracağım. En büyüğü serçe parmak kadar hem de:p
şekerli bi tat olmuyomu
Sayın hanif; Zeytinyağı şekerin baygınlığını bastırıyor. Zeytinyağı üste çıktığından içinden bir miktar almadan önce çalkalamak gerekiyor. Benim gibi acele ederseniz, zeytinyağı yoğun olan kısmı tüketirsiniz ve yok denecek kadar az zeytinyağı kaldığında o zaman şekerin yoğunluğunu hissediyorsunuz. Karışık olursa müthiş bir lezzet. Kolayı var zeytinyağı ilave edersiniz. Zaten tüm zeytinyağlılara soğan kavrulurken çok az da şeker ilave edilir. Bu da zeytinyağının lezzetini damakta daha da hissetiriyor. Bütün marifet sosta. Bir süre sonra biberler bitse de, sosuna banmaya devam ediyorsunuz.
Turşuyu kurduktan bu yana 1 hafta geçmiş. Açıp tadına baktım. Çok kuru ve boğaz yakıcı geldi biberlerin tadı. Sanki içine hiç sıvı girmemiş gibi, normal turşulardaki gibi ısırınca suyunun akması gerekmiyor mu? Sizinkiler de öyle mi yoksa benimkinde bir problem mi var? Daha sulu ve tatlı olacağını ummuştum.
Sarımsaklarım masmaviydi, çıkardım. Acaba onlar mı tadını bozdu?
Turşuyu kurduktan bu yana 1 hafta geçmiş.
Sarımsaklarım masmaviydi, çıkardım. Acaba onlar mı tadını bozdu?
Burada 93 nolu mesajda sayın elek Bakır Sülfat ile ilgili açıklama yapmıştı. O mesajı okur musunuz.
Sanırım kullandığınız sirkede sorun var. Sirkenizi değiştirmenizde yarar var.
Güler hanımın patates böreğini yapmıştım,müthiş olmuştu.Şimdi sıra turşuda.Kaç zamandır yapmak istiyordum ama anca zaman bulabiliyorum.
Burada biberler artık geçmeye yüz tuttu. Şimdi küçük ve çıtır çıtır olanlarından bulabilecek misiniz?
Sevgili nariel, üzüm sirkesi kullanıyorum hiç de kötü olmadı benimkiler. Uzaylı'nın dediği gibi kullanmadan evvel kavanozu bir iki defa baş aşağı yapın. İyice karışsın.
Bu turşuyu bende denedim, kuralı yaklaşık 15 gün olmuştu, sonunda bugün itibariyle tadına baktım, gerçekten harika olmuş çok beğendik, tarif için çok teşekkür ederim Güler hanım, sadece bir kavanoz kurmuştum denemelik, şimdi bir kavanoz yedek kurulacak:p
Ramazan bayramında Güler Hanımın tarifine göre kurduğum bu turşuyu şekerlimi olur merakıyla açıp yedik..Şekerden eser yoktu..Süperdi lezzeti, bana sadece yağı fazla geldi..Bir daha denediğmde yağını 1 çay bardağı tutacağım..Kim yedi ise tam not aldı.. Çok teşekkürler Güler Hanım..
Bende biber turşusu sevmememe rağmen buradaki övgülere dayanamayıp küçük bir kavanoz denemelik kurdum. Daha iki gün oldu ama rengi neredeyse sapsarı oldu, şimdi merakla tadacağımız günü bekliyorum. Bakalım bana biber turşusunu sevdirecek mi?
Sevgi Durul
14-10-2011, 22:13
Bakalım bana biber turşusunu sevdirecek mi?
Kesinlikle seveceksiniz. Ben de denedim, çok güzel oldu. :)
Buradaki yorumlara bakılacak olursa öyle olacak gibi...
Turşu suyuna ikinci kez biber koydum. Hiç fena olmuyor.
Bahçede biberlerim hala veriyor, geçen gün topladığım bir avuç minik biberi küçük bir kavanoza koyup, üzerine kalan turşu suyundan doldurdum, bir kısmını da salatada kullanıyorum. Bugün yeni turşumun 6. günü ve az önce açtım, çok güzel olmuş. Aynı suda yapılan daha çabuk oluyor.
bende küçük pet şişenin içine denemelik yaptım bugün akşam açmayı planlıyorum şu an görüntü güzel tadını merak ediyorum
Güler ablacım turşucu ( yani yapmasını ve yemesini seven ) bir aileden geldiğim için sağolsun annemde bol bol yediğim için hiç evde yapma ihtiyacı hissetmemiştim, ama bu tarifinizi hem anneme veriyorum hemde bu akşam kendim yapacağım inşallah, inşallah yapabilirim.
mandalinci
20-10-2011, 14:35
Ben de kurdum bu turşuyu çok güzel ama bir daha ki sefere yağını az koymayı düşünüyorum, azıcık yağı fazla geldi. Oysa çalkalıyorum yemeden önce, ama yine yağ baskın geliyor. Tadı muhteşem, bayıldım. deneyerek oranları ayarlamak en doğrusu. Normal turşularımla birlikte poz verdiler:)
dayanamayıp yaptım fakat baskın bir şeker tadı alıyorum bugün 8 gün tuzu tam olarak ne kadar koyuyorsunuz. sanırım tuuzunu ayarlayamadım, süper bi rengi oldu sarı ama tatlı bi sararma:)
İlk yaptığım kavanozun hüsranla sonuçlanmasından sonra ikinci denemeyi yaptım. Daha taze ve küçük biberlerle denedim. Diğer tüm malzemeler aynıydı. Yine sarımsaklar masmavi oldu ama sanırım biberlerin küçüklüğünden ve 2 hafta hiç açmadığımdan; bu sefer çok lezzetli oldu. Yemeye doyulmuyor ;)
gülenmelek
24-10-2011, 21:31
Valla bu güzel tariften ve bu kadar övgüden sonra denemek farz oldu. Ben de kurdum ama minicik biber bulamadığım için bulabildiğim en ufak köy biberlerinden denedim. Yalnız bir korkum var ki; kavanozu çevirmek için her elime alışımda yüzüme patlayıverecekmiş gibi geliyor. Bunu da yenemiyorum bir türlü :( Yaklaşık 1 hafta sonra tadına bakıp paylaşmaya çalışırım. (Kavanozu öyle bir doldurmuşum ki biberlere kıpırdayacak yer yok ;) )
Valla bu güzel tariften ve bu kadar övgüden sonra denemek farz oldu. Ben de kurdum ama minicik biber bulamadığım için bulabildiğim en ufak köy biberlerinden denedim. Yalnız bir korkum var ki; kavanozu çevirmek için her elime alışımda yüzüme patlayıverecekmiş gibi geliyor. Bunu da yenemiyorum bir türlü :( Yaklaşık 1 hafta sonra tadına bakıp paylaşmaya çalışırım. (Kavanozu öyle bir doldurmuşum ki biberlere kıpırdayacak yer yok ;) )
O tıka basa doldurduğunuz biberler, 3 güne kalmaz yüzmeye başlarlar:) Birsürü boşluk oluşur kavanozda, gün geçtikçe büzüşüp yerleşiyorlar çünkü.
Kavanozu doldururken üstte biraz boşluk kalsın, turşulaşma sürecinde gaz çıkışı olduğu için şişme yapabilir. Benimkiler hep sızma yaptı, 15 gün boyunca etraf yağdan vıcık vıcık oldu.
gülenmelek
24-10-2011, 22:18
;) Bende de ters çevirince sızma yaptı ama kapağın altına vinil eldiven koyup öyle kapattım kapağı tekrar, şimdi sızma felan yok ;) İşte korkum da burada başlıyor, dışarı gaz çıkışı, hava çıkışı yok. Acaba içerde basınç oluşur mu ve açarken sorun olacak mı :( En iyisi turşuyu eşime açtırmak :D
Kapakları sıcak suda biraz bırakıp sonra kapattığınızda yine sızma oluyor mu?
2 çay bardağı toz şeker,
2 çay bardağı sirke
ve arzunuza göre tuz
Buyrun, Afiyet olsun.
175353
Ellerinize sağlık .Bu turşunun en önemli özelliği içine çok tuz koymak zorunda olmamanız . Özellikle tansiyonu olup turşu yiyemeyenler için harika bir tarif . Normal turşu tuzu az olduğunda bozuluyor .Bu turşuda tuzun fazla olması gerekmiyor .
Yukarıdaki ölçülerde malzeme kaynatılırken içerisine halka halka doğranmış iri kırmızı biberler katılarak haşlanınca farklı bir çeşitte hazırlanabiliyor .
Sayın Güler hanım sizlerin sayesinde ağız tadıyla ve afiyetle turşu yemeye başladım. Bizlerle bu güzel turşu tarifini paylaştığınız için sizlere çok teşekkürler.
gülenmelek
25-10-2011, 09:03
Ben o şekilde denemedim Güler Hanım ama deneyenlerin olumlu sonuç aldığını düşünüyorum.
Bu arada bir şey aklıma geldi, turşu olana kadar kapağının açılmaması mı gerekiyor? (Ben açtım da:( )
Ellerinize sağlık .Bu turşunun en önemli özelliği içine çok tuz koymak zorunda olmamanız . Özellikle tansiyonu olup turşu yiyemeyenler için harika bir tarif . Normal turşu tuzu az olduğunda bozuluyor .Bu turşuda tuzun fazla olması gerekmiyor .
Yüksek tansiyonum yok ama tuz yüzünden turşu yiyemiyordum, bunu ise yiyorum. Bahçede hala biber çıkıyor, küçük kavanoz boşaldıkça kalan suyunun içine koyuyorum, bir haftayı bulmadan hazır oluyor. Ben çok sevdim ama eşim turşu deyince tuzlu beklemişti herhalde, ilk lokmadan sonra bu tatlı dedi ve bir daha yemedi.
Ne güzel işte. Turşu sana kalmış.:)) Ben hiç yemeden bakıyorum bitmiş.:))))
Güler hanım ölmeden tadılması şart lezzet bu turşu yedikçe yediriyor nasıl bi şeydir ne yediğimizi nede bitirdiğimiz anlamıyoruz:)
Kapakları sıcak suda biraz bırakıp sonra kapattığınızda yine sızma oluyor mu?
Benim son yaptığımın kapağı plastikti (bidona kurdum), teneke olmadığı için sıcak suya koymayı aklıma getirmedim. Bir daha cam kavanoza kurarsam kapakları ısıtıp öyle kapatacağım.
Cam kavanoza yeniden kurdum bu turşuyu. Gecen kurduğumu tatlı buldular, şekeri az koydum bu kez. Bakalım istenilen ölcü tutacak mı))
maysan80
25-10-2011, 21:40
bu biberleri halka haline kesip yerleştiriseniz de harika oluyor. bence deneyin derm.
mustafakurtulus
26-10-2011, 22:14
olmuyor güler hanım kapakları sıcak suda iyice kaynatıp sıkıca kapatırsanız hiç sızıntı olmuyor ben devamlı alt üst yapıyorum tarifiniz için teşekkürler
Aynı suda ikinci turşuyu da yaptım. Gayet iyi oldu.
bu biberleri halka haline kesip yerleştiriseniz de harika oluyor. bence deneyin derm.
İyiy fikir kalan turşu sularım var salatalarda kullanıyordum dediğiniz şekilde değerlendireceğim..
Bu arada bir şey aklıma geldi, turşu olana kadar kapağının açılmaması mı gerekiyor? (Ben açtım da:( )
Bildiğim kadarı ile ilk üç gün kapak hiç açılmıyor, üçüncü günden sonra ve turşu olana kadar bir kaç kere sadece havası çıkacak şekilde kapak gevşetilip tekrar kapatılıyor.
Valla arkadaşlar ben (daha doğrusu Oğuz) fazla kurduk, kapak açıldımı öğle-akşam derken turşu bitiyor. Onun için açıldıktan sonra tekrar kapatılınca nasıl oluyor bir fikrim yok. Ama kime ikram etsek bizden daha fazla hastası oluyor, istiyo da istiyor.
Turşu kuracak kadar biber de kalmadı.... seneye kısmet dedik.
gülenmelek
27-10-2011, 15:05
O zaman 3-4 gün daha sabredeyim açmadan, sonra turşu hazır olacak zaten ;) İlk defa yapınca tecrübesiz oluyor insan. Poşetin içine koyup kapağı öyle açmayı düşünüyorum, hani her yer bir ihtimal turşu suyu olmasın diye :D
arapsabunu
13-05-2012, 15:10
Şeker yerine pekmezle deneyen var mı? Pekmezle yapılsa nasıl olur?
Biberleri topladım, yarın sabahtan itibaren yapmaya başlıyacağım. Her sene bu kadar kavanoz biber turşusu yeter diyorum ama yetmiyor... :)
Haydi kolay gelsin, ben de önümüzdeki hafta için niyetlendim. ;)
Sayenizde nefis bir turşu yiyoruz. Teşekkür ederim. :)
Bende deneyeceğim:) Süs biberinden yapsam nasıl olur? Deneyen var mı?
TaşevliBahçe
27-07-2012, 21:51
Süs biberlerinin hepsi acı olacağından nasıl olur bilmiyorum ama , tatlı biberle yaptık biz bir veya iki acı biber atmıştık içine harika olmuştu.
Kesinlikle tavsiye ederim...
İçine bir iki acı biberin atılması gerekiyor zaten, tadı da o veriyor herhalde. ;)
Anladım, tamamen süs biberiyle olmaz gibi. Bozmayayım bu nefis turşuyu. Tam tarifi uygulayayım; tatlı biberler ve bir iki tane acı biber:)
melissa77
28-07-2012, 08:44
yazilanlarin hepsini okudum herkes guzel demis bende deniycem
insallah ama biberler burda henuz olmadilar daha cok merak ettim
bi tursu sever olaraktan yapan yiyenlere afiyet olsun
serkanhoca
28-07-2012, 14:15
Turşuları bitirdikten sonra kalan suya tekrar biberleri ekleyerek turşu yapsak olur mu?
Yoksa suyunu yenilememiz mi gerekiyor?
Ben hemen ilave ediyorum. Ama bunu bir sefer yapmıştım. Üçüncü veya dördüncüde nasıl olur fikrim yok. İçindeki sarımsaklar daha sonra nasıl olur acaba?
Ama turşusu bitince suyunu salatalarda rahatlıkla kullanabilirsiniz. Balık yanında yenen bol yeşil salata üzerinde denedim, nefis olmuştu.
Bu turşunun yapım zamanı geldi. :)
432697
Son iki senedir biberlere soğuk vurmadan hemen önce bitki üzerinde kalan Kamber, Kapya ve Maraş biberlerden de bu turşuyu yapıyorum.
Çekirdekleri çıkarılan Kamber, Kapya ve Maraş biberleri büyüklüklerine göre 2'ye veya dörde bölüyorum.
Yayvan tencerede kaynayan suya suyun yüzeyini kaplayacak kadar biber koyup 50-60 saniye bekletip kevgir kaşıkla çıkarıyorum. Biberler bitene kadar bu işlemi tekrarlıyorum.
Bu etli biberler için Güler Hanım'ın ilk mesajda verdiği şeker, zeytinyağ, sirke, limon ölçülerinin yarısını kullanıp sos hazırlıyorum.
Kavanoza sarımsaklarla beraber yerleştirdiğim biberlerin üzerine sosu döküp kalan kısmı hala sıcak olan haşlama suyuyla tamamlayıp kapağı kapatıp ters çevirerek kavanozun soğumasını bekliyorum.
432698
Bu sene bozumu beklemeden sadece maraş biberleri ile turşuyu yaptım. Bu sefer sosuna zeytinyağı koymayıp, aynı miktardaki zeytinyağ ile biberlerin çekirdeklerini kavurdum ve kavanoza ekledim.
İlk sayfada Güler hanımın vermiş olduğu tarife göre iki yıl önce ilk yaptığımda yağlı ve şekerli bir tad almıştım. Sanki suyu için yağ ve şekeri daha az koymak gerekiyor gibiydi. Örneğin turşuda sirke tadını pek alamamıştım. Yağ ve şekerin tadı daha yoğun hissediliyordu. Benim damak tadımdan kaynaklı da olabilir. Ancak daha sonra yeniden yapmadım. İlk sayfadaki ölçüler dışında farklı bir ölçü kullanan ve turşusunun güzel olduğunu düşünenlerin tariflerini almak isterim.
ayseldeniz
23-08-2013, 15:55
Denedim çok güzel oldu sosu harika.Tarif için teşekkürler.
loveforlife
20-09-2013, 14:29
Topladığım biberlerle Güler turşum kuruldu. Ben bayılıyorum bu turşuya... Arkadaki domates sularıyla beraber kışa keyifle yemek umuduyla...
442949
akçabardak
16-11-2013, 18:50
Güler hanım,
Yeni fark ettim, çok değişik bir turşu tarifi en kısa zamanda ben de deneyeceğim, çok güzel
ve iştah açıcı görünüyor ellerinize sağlık.
akçabardak
16-11-2013, 18:55
Topladığım biberlerle Güler turşum kuruldu. Ben bayılıyorum bu turşuya... Arkadaki domates sularıyla beraber kışa keyifle yemek umuduyla...
442949
Sevgili loveforlife, çok güzel görünüyorlar, tam da Güler hanımın turşusuna ağzım
sulanırken, arkadan sizin kiler geldi, valla şimdi sabahı nasıl çıkarırım bilemem,
bende yapmam lazım dayanamayacağım. Afiyetle yiyin ellerinize sağlık.
loveforlife
16-11-2013, 21:15
Sevgili loveforlife, çok güzel görünüyorlar, tam da Güler hanımın turşusuna ağzım
sulanırken, arkadan sizin kiler geldi, valla şimdi sabahı nasıl çıkarırım bilemem,
bende yapmam lazım dayanamayacağım. Afiyetle yiyin ellerinize sağlık.
Sevgili Akçabardak,
Senin bahçede de son turfandalar var. Yarın hemen topla ve bu turşuyu dene. İnan ki tadına doyamayacaksın. Suyu da salatalarda sos olarak nefis oluyor. Zaten suyana ekmeğini bana bana yemesi de büyük keyif...
Sana da şimdiden afiyet olsun...
akçabardak
16-11-2013, 21:35
Evet sevgili loveforlife, bahçemde hala ufak ufak biberlerim var ben de onların biraz daha
büyümelerini bekliyordum ama yarın olsun ilk işim bu olsun, hadi hayırlısı olsun.
Bu turşuyu serçe parmağınız kadar büyüklükteki körpe biberlerden yapmanız gerekir ki çerez gibi tüketebilesiniz.
Bu zamana kalmış biberler ufak bile olsa körpe olmaz sert olurlar bu durumda da istenileni elde edemezsiniz ama yine de siz bilirsiniz.
Ben bir gaflette bulunup bu güzelim tarife bir de domates ekledim.:dilli: Ve tüm turşuyu atmak zorunda kaldım.:mad: Turşu olgunlaştıkça domatesler köpürdü de köpürdü.
Bence turşumun üzerine 'Dikkat patlama tehlikesi' ya da 'sakın evde denemeyin' yazsam yeriydi. :dilli:
Yani tarif zaten mükemmel haliyle verilmiş. Sakın ekleme falan yapmayın.
Sayın Ezgigül,
Benim ilk yaptığım üç kavanoz turşudan son kalanda da aynı durum söz konusu oldu. Ki ben biber dışında farklı birşey eklememiştimde.
Turşumu her üç kavanoz içeriğide aynı olacak şekilde yapmıştım. İlk iki kavanozu tükettikten sonra üçüncü kavanozun açılışı biraz gecikmişti. Son kavanozu açmak istediğimde içindeki su köpürdü, kısmen açılan kapaktan taştı, taştı. Yaklaşık 1/4 ü taştıktan sonra köpürme ve taşma durdu. Ben turşunun bozulduğunu düşünmüştüm ve atmaya hazırlanıyordum ancak tadına baktığımda bir bozulma olmadığını, ilk kavanozlar gibi olduğunu gördüm ve turşuyu yedim.
bahcedenn
27-09-2014, 22:14
Bu sene hiç konusu açılmamış ve şu an tam zamanı. Geçen sene hiç vakti değilken, tam da kışın ortasındayken görmüş ve denenecekler listesine almıştım. :)
Kuralı yarın tam 1 hafta olacak. Hiç açmadım. Kapakları kaynatıp sıcak sıcak kapatmama rağmen kapaklar tutmadı. Her gün sabah akşam ters düz ediyorum. Kapakların tutmamasına rağmen de hiç sızıntı yapmadı. 2 kavanoz pepperoncinilerden, 1 kavanoz kıl biberlerden, 1 kavanoz da karışık kurdum. Yalnız kullanılan malzemeleri söylenen ölçülerde kullanmak istediğimde kavanozlara aldıramadım. Sabırsızlıkla 1 hafta daha geçmesini bekliyorum. :dilli:
akçabardak
07-10-2016, 20:57
Uzun zaman buraya hiç uğrayan olmamış :)
Sonunda bu tariften ben de yapabildim.
629548
aslama1994
30-10-2016, 06:10
Bende denemek istiyorum ama benim ki biraz Nasrettin Hocanın işine dönecek.Çaliya yün takilacak yünleri satacağim. Öncelikle kıl biber tohumu bulmam lazım acı ve tatlı sonra onları ekip ürün almam gerekiyor.Sonrada bu turşuyu yaparım :)
Ben de kurdum ama hiç domates koymadan. Körpe biberlerden çok lezzetli oldu.
Hani derler ya " çingenenin çengelde eti durmazmış" diye bizimki de o hesap oldu; zaten az kurmuştum, etli nohut, kuru fasulye derken açıp açıp yedik, kala kala sanırım ufak bir kavanoz kaldı..... diye biliyordum ki onu da Oğuz, kasaptan et alırken çok bahsetmiş ve onlara hediye etmek durumunda kalmış.
Körpe biber bulursam yeniden kuracağım.
Ben de kurdum ama hiç domates koymadan. Körpe biberlerden çok lezzetli oldu.
Hani derler ya " çingenenin çengelde eti durmazmış" diye bizimki de o hesap oldu; zaten az kurmuştum, etli nohut, kuru fasulye derken açıp açıp yedik, kala kala sanırım ufak bir kavanoz kaldı..... diye biliyordum ki onu da Oğuz, kasaptan et alırken çok bahsetmiş ve onlara hediye etmek durumunda kalmış.
Körpe biber bulursam yeniden kuracağım.
Güler Hanım, tarifi paylaştığınız için çok teşekkürler. Bu sene artık vakti geçti sanırım. Dediğiniz biberlerden artık bulamam, bulsam da körpe olmaz. Bulabilirsem körpe kıl biberin ufaklarından alıp yapmayı düşünüyorum.
Tek takıldığım nokta tuz miktarı. Siz ne kadar koyuyorsunuz acaba?
çiçeksever
01-08-2017, 09:48
2 çay bardağı toz şeker,
2 çay bardağı sirke
ve arzunuza göre tuz
Buyrun, Afiyet olsun.
175353
Güler Abla tarifte su göremedim. Bu turşuya su konmuyor mu?
Hayır sevgili ciceksever.
çiçeksever
02-08-2017, 07:53
Teşekkürler. Fakat ilk mesajı düzeltseniz iyi olur. Arkadaşlar ilk mesajı okudukları için merak edebilirler.
MehmetSami
25-09-2017, 16:25
2 çay bardağı toz şeker,
2 çay bardağı sirke
ve arzunuza göre tuz
Buyrun, Afiyet olsun.
175353
Bir arkadaşımız bu mesajımın da buraya taşınmasını önerdi, daha yardımcı olabilir.
Verdiğiniz tarife göre acı sivri biberlerden turşumuzu kurduk.
Bakalım nasıl olacak; tahminim iyi olacağı yönünde.
Sonucu ve resmini de paylaşırım inşallah. Teşekkürler :)
MehmetSami
24-10-2017, 19:31
Turşuyu kurmamızdan bu yana neredeyse 25 gün geç...
3-4 günde bir aklımıza geldikçe çalkaladık ve bu akşam;
bozulmuştur her halde, endişesiyle açıp barbunya pilakisi yanında tadına baktım ki.....
AMAN ALLAHIM BU NASIL BİR LEZZET; NASIL GÜZEL BİR TADTIR...
TEŞEKKÜRLER GÜLER HANIM.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.