View Full Version : ekonomik anlamda değerli tıbbi ve aromatik bitkiler hangileridir?
Merhaba,
Baslik konuyu ozetliyor, 1000 m yukseklikte damlama sulama destegi de olan bir arazide ekonomik anlamda en degerli ne ekilebilir? (manisa bolgesinde)
Tesekkurler.
Konuyla alakali kimsenin geri bildirim yapmamasi acaba benden kaynaklanan bir sorun mu yoksa tibbi ve aromatik bitkilerin kimse tarafindan cok ciddiye alinmamasindan mi kaynaklaniyor acaba.
Yanlis bir soru sormus olabilirim, sonucta detaylari vermeden ne ekilir ne bicilir tahmin etmek zor. Ama bu tarz bitkilerinin borsasinin ya da endexinin oldugu bir yer bulmayi isterdim takip edebilecegim.
Sizinle ilgili bir problem olduğunu sanmıyorum sayın Akyalı. Bu başlığa bakanlar sanırım bilgileri olmadığından fikir beyan etmek istemediler ya da bahse konu arazi büyük olduğundan yanlış yönlendirme yapmak istemediler.
Size tavsiyem öncelikle Eczacılık fakülteleriyle, özellikle varsa farmösötik botanik anabilim dalında çalışan hocalarla ve araştırma görevlileriyle ya da ziraat odaları vb. yerdeki yetkililerle iletişime geçerek uygun olabilecek türleri belirlemeniz. Belirlediğiniz türlerin ihracat - itahalat güncel verilerini GTİP'lerini vererek Devlet İstatistik Enstitüsünden alabilirsiniz. Başlangıç olarak aşağıdaki linkler belki işinize yarar.
http://sablon.sdu.edu.tr/fakulteler/orman/ormis/bildiriler/10.pdf
http://www.zmo.org.tr/resimler/ekler/09e9d4bcc8157c0_ek.pdf
http://www.doa.gov.tr/doadergisi/doa10/d3.pdf
Kolaylıklar diliyorum,
Sayin elek, oncelikle tavsiyeleriniz ve size harcattigim zaman icin size cok tesekkur ederim.
Lakin, soyle bir hususu sizinle paylasmak isterim. Verdiginz doa linkine ben de daha once ulasmistim. Tarihi 2004 oldugu icin arastirma sonucuna gore hareket etmek cok yaniltici seyler ortaya cikartabiliyor. Mesela o dokumanda bahsedilen "kekik" uretimi, bir ara cok revacta ve karli iken, Denizli taraflarinda plansiz dikim vs yuzunden kekik fiyatlari cok dusmus. Kekik tuccarlariyla konusurken kenidmi tanitmamdan sonra bana ilk soyledikleri sey: "kekik dikmeyin kesinlikle" oldu.
Bu yuzden olabildigince cok insanla gorusup fikir almaya calisiyorum. Burada da bu yuzden rahatsizlik veriyorum. :)
En guzeli bu tarz bitkileri diken/fidanini satan insanlarla olabildigince fikir toplamak oldugunu dusundugum icin burada mesaj yazdim. Bir sonuca ulasirsam burada paylasmaya calisacagim. Konum hala gunceldir.
Tesekkurler.
Merhabalar,
Konu halen güncel ise, bence en ekonomik olan nesli tükenmek üzere olan tıbbi ve aromatik süs bitkileri ekmektir!
Bu konuda size destek olabiliriz..
İyi çalışmalar..
Saygılarımla,
Yavuz Selim AYKAÇ
Danışman
EBRAR GLOBAL DIS TIC. YATIRIM PROJE DANISMANLIK LTD.STI.
Merkez: Atatürk Bulvarı. Urfa Işhanı, Kat: 1 No: 104 63100. Ş.Urfa / TURKIYE
VERGİ DAİRESİ:TOPÇU MEYDANI – 3230481725 ; TİCARET SİCİL NO / ODA SİCİL NO: 11425 / 14116
Tel : +90-414-315 60 96 - Fax : +90-414-3156095 Gsm: +90-532 7158967
E-Mail: selim@globalofisim.com Web: www.globalofisim.com
Sayin Yavuz Selim Bey,
Konu hala gunceldir, fakat nesli tukenmekte olan bitkilerin pazarinin da dusuk olabilecegini dusunuyorum.
Bu konuda gorusebiliriz sizinle, hangi konuda calistginizi da yazmamissiniz.
O rakımda gojiberry ve diğer soğuklara dayanıklı blueberry ler ve yabaniiğde- Seabuckthorn berry - Hippophae Rhamnoides bence iyi olur.
Goji için sayın egetropikal bana şöyle demişti:
sevgili agozce; elmaların arasına 1 sıra goji dikilebilir. bence 4-5 dekarını bozup modern bir goji tesisi yapmanızı öneririm. 3 yılından sonra tüm elma bahçesinden kazandığımızdan fazlasını kazanırsınız.
dekar verimi kuru olarak 3. yaşında yaklaşık 900 kg, 5. yaşından sonra ortalama 2400 kg. verim verir. 2400 x 5 dekar= 12.000 kg. kuru elde edilir.
10 tl den verseniz bile 120.000.- tl yapar. 20.000 tl işçilik vs. harcamalar olur. gerisi size kalır. Kağıt üzerinde hesap güzel.
işallah gercektede elde ederiz. gecen yıl güz döneminde 500 fidan diktim. önümüzdeki yılda 1500 ad. kadar daha dikeceğim (No.1 den) .''
sayın ebdan.. nesli tükenmek üzere olan tıbbi ve aromatik süs bitkileri nin ne olduklarını burda bizlerle paylaşsanız..
Sayin agozce, o bitkileri arastiracagim. Ayrica size verilen kazanc degerlerini acikcasi biraz fazla buldum. Elbetteki burada bir kotu niyet aradigimdan degil, verilen degerlerin nereye ve neye dayandirildigini merak ettigimden soyluyorum bunu. 4-5 donumde 120 milyar-20 milyar=100 milyar net kazanc bana acikcasi cok fazla geldi. Sanirim bir sifir fazla yazildi. Yoksa en azindan benim cevremde zeytin,uzum vs gibi urunlerle ugrasmazdi gibi geliyor. En azindan oncu firmalar bu isi yapardi gibi geliyor, bu kadar kazanc elde etmis var midir acaba dekar basina.
Bugun 2007'de Kapari hakkinda yazilmis ( http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1275&page=3 ) bir baslikta bir mesaj yazdim. Burada yazilmis ilk mesajlardan birindeki websitesinde, bahsedilen bitkinin 3 senede urun verdigi yaziyor, gene ayni sitede ilginc bir kazanc/gider tablosu hazirlanmis. Isin ilginc yani o forum ve site 3-4 sene once acilmis. Buna gore verilen sitede kar/zarar tablosunun dogrulu bugun ortaya cikmis oluyor. Bende son durumun ne olduguna dair mesaj yazdim. Bakalim nasil bir sonucla karsilasacagiz.
Demek istedigim internette gordugum kaazanc/zarar tablolarina pek guvenmiyorum. Tarim isi bu kadar karli olsaydi baska ulkeler chip uretmek yerine (ki chip pazari 500 milyar dolar, evet otomotiv sektorunden bile buyuk,birgun ulkemizdeki "buyuk dusunurler" de farkeder umarim bunu) sahip olduklari enerjiyi daha kaliteli tarim nasil yapabilirize aktarirlardi.
Bazi sitelerde hatta "ceviz" icin yazilmis kazanc tablolarini goruyorum, bahsedilen kazanci 2 tane orman, 2 tane ziraat muhendisine gosterdim onlar bile bu rakamlar imkansiz dedi.
Amacim dogru bir sekilde dogru bir urun yetistirmek. Umarim olurda basariya ulasiriz bu konuda ve burada gelip bu basariyi paylasiriz ki baska insanlarda bu basaridan kendilerine yon verebilirler.
Kıymetli Arkadaşlar ve Muhterem Akyali,
Evvela özür dilerim, uzun süre foruma giremedim..
Dış Ticaret Yatırım Danışmanlık ile meşgulüz.. Nesli tükenmek üzere olan tıbbi bitkiler çevrenizde varsa ihracatı için destek verebiliriz..
sercan1969
04-11-2011, 21:56
bu bitkilerin isimlerinin ne olduğunu biri Allah rizası için yazsada öğrensek?
Kıymetli Arkadaşlar ve Muhterem Akyali,
Evvela özür dilerim, uzun süre foruma giremedim..
Dış Ticaret Yatırım Danışmanlık ile meşgulüz.. Nesli tükenmek üzere olan tıbbi bitkiler çevrenizde varsa ihracatı için destek verebiliriz..
hala ticareti yapılıyorsa nesli tükenmemiş demektir. hele ki ihracatının bukadar kolay yapılması ilginç değil mi sizcede ?
amacınız ticari gelir ise cevaplamanız gereken soru bu başlıktaki soru olmamalı.
Sn akyali doğru bir konu başlığıyla başlamış ama gördğüm kadarıyla gereken ilgiyi çekememiş.
Konunun uzmanı değilim ama eskiden yatırım yönlendirmesi de yaptığımdan bazı eksikliklere değineceğim.
Bir kere arazinin büyüklüğü, iklim koşulları, toprak ve su durumu bilinmiyor.
Neden tıbbi aromatik bitki, başkası değil? Genelde bu bitkiler kuraklığa dayanıklı olduklarından fakir ve verimsiz sahalara dikilmesi tercih edilir.
Yatırım için gerekli yeterli sermaye ne kadardırr. Yani bu işi kaldıracak kadar paranız var mı?
Arazi yeteri kadar büyük sermayeniz de yeterli ise, en doğrusu kapama bahçe yapan ve hatta ürün satın alma garantisi veren firmalar var, onlarla irtibat kurmanızda fayda var.
Kolay gelsin
limon_sever
24-01-2012, 11:53
Aktarlara gidip hangi ürünlerin daha çok tüketildiğini ve değerli ürünleri sorabilirsiniz.
Lavanta olabilir:
BU KÖY FRANSA'YA ÖRNEK OLACAK (http://www.odatv.com/n.php?n=bu-koy-fransaya-ornek-olacak-2103121200)
Sayın agozce
Bende Eskişehir bölgesinde gojiberry fidanı dikmek istiyorum . Forumda belirttiğniz üzere 2011 yılında 500 fidan diktiğinizi , 2012 ise 1500 adet dikeceğinizi belirmişsiniz. Bu fidanların durumu şu an için nasıl? Gelişmeleri ne durumda ?
Bu konularda bilği verebilirseniz sevinirim. Ben Ziraat Mühendisiyim ancak bu bitki konusunda sadece literatür bilğim var . Fidan ile ilğili yaşadığınız deneyimleri benimle paylaşırsanız sevinirim.
Eren ÇAĞDAŞ
Zir. Yük. Müh .
bahcivankurt
17-09-2012, 11:37
şimdi onca yazılan mesajın sonunda maalesef net bir bilgi yok.sanırım insanımız paylaşmanın ne kadar değerli bir güç olduğunu farkında değil.bencillik yaparak elimize birşey geçmez bunu anlayalım artık.benim de 32 dönüm tek parça bir arazim var ve alt sınır ile üst sınır arasında yaklaşık 15-20 metrelik bir kot farkı ve içinde de kaynak suyu var.etrafı da orman olduğu için organik tarım yapmayı istiyorum **** daha az zahmet gerektiren angelino erik.bir kısmına da kırsal kalkınma destekli tıbbi aromatik bitki serası kurmak için teşvik var onu değerlendirmek istiyorum ama bakalım nasıl olacak
''ekonomik anlamda değerli tıbbi ve aromatik bitkiler hangileridir?''
Konu başlığı sual olarak böyle.
Sual havada kalmış...., nisbeten.
Düze indirecek olan da bu işe gönül koyan/koymak isteyenlerin araştırmaları sonucu az da olsa şimdiye kadar elde ettikleri bilgileri paylaşmak bence, acizâne.
Paylaşılacak bilgiler de garanti vermez ekonomik getiri yönünden.
- karpuz ektim çok para kazandım
diyen ertesi sene zarar ediyor. Tekelciliği kırılmıştır diğer sene, onu taklit edenler, ona özenenler, karpuz ekenler tarafından. Kâr ' a ortak artmıştır.
Benim bilebildiğim;
Tıbbî ve aromatik bitkiler eskiden yurt çapında 1-2 firma tarafından toplanırlardı. Her mahal ve yörede, o firmanın adamları vardı. Yöre tarafından tanınan kişiler(25-30 köyün tanıdığı öyle kişilerle tanıştım) tarafından firma isteği doğrultusunda bitkiler toplanır, gerekirse ekimleri teşvik edilirdi.
Hatta bu kişiler ''ana bayii/distrübütör'' gibi diğer bölgelerde de kendileri gibi tanınmış kişileri bulurlar, onlarla işbirliğine girerler, adeta bölge bayiiliği dağıtırlardı.
Ne yazık ki bu firmalardan tanıdığım bir firma iflas etti ve çiftçileri de mağdur etti. Bu tanınmış kişiler de tanınmamayı seçtiler mahcubiyetten.
''İki uclu sopa'' işi bu nadir bitkiler. Kesin yargıda bulunup bu sene kekik ekin denirse ve bende onu taklit edip kekik ekersem, o kişi umduğunu bulamayacaktır.
Sonuç ve tavsiye;
Resmi kurum veya ecza veya parfüm sanayii yetkilerinden bilgi alınması daha mantıklı gibi. Dolayısı ile onları da kotalı/programlı/coğrafik şartlara göre ekim alanı tesbit etmede teşvik etmiş oluruz.
Kolay gelsin, sağlıklar inşallah.
Saygılarımla lütfen.
O rakımda gojiberry ve diğer soğuklara dayanıklı blueberry ler ve yabaniiğde- Seabuckthorn berry - Hippophae Rhamnoides bence iyi olur.
Goji için sayın egetropikal bana şöyle demişti:
sevgili agozce; elmaların arasına 1 sıra goji dikilebilir. bence 4-5 dekarını bozup modern bir goji tesisi yapmanızı öneririm. 3 yılından sonra tüm elma bahçesinden kazandığımızdan fazlasını kazanırsınız.
dekar verimi kuru olarak 3. yaşında yaklaşık 900 kg, 5. yaşından sonra ortalama 2400 kg. verim verir. 2400 x 5 dekar= 12.000 kg. kuru elde edilir.
10 tl den verseniz bile 120.000.- tl yapar. 20.000 tl işçilik vs. harcamalar olur. gerisi size kalır. Kağıt üzerinde hesap güzel.
işallah gercektede elde ederiz. gecen yıl güz döneminde 500 fidan diktim. önümüzdeki yılda 1500 ad. kadar daha dikeceğim (No.1 den) .''
öncelikle herkese merhaba yeni forumdaşınızım. sayın agozce ve diğer arkadaşlar konu hakkında bir gelişme var mı? goji yetiştirmek istiyorum ama pazar olarak pek bir şey bulamadım. bu konuda yardım ve yataklık edebşlecek kimse var mı:p
bahçe heveslisi
29-03-2017, 10:04
konuyu hortlatmış olacağım ama son durumlar nedir acaba? Yapan arkadaşlar bir gelişme kaydetti mi?
bende son 1 yıldır salep orkidesi kültür bahçeleri üzerine araştırma yapıyorum. malum doğandan kaçak toplanması ve neslinin bitmek üzere olması, türkiye ve dünya pazarında taleplere yetişememe vs. ciddi iş imkanı ve gelir sağlayacak gibi görünüyor. tohum kg fiyatının ort. = 25-50tl arasında değiştiği, kuru veya toz kg fiyatının ort = 250-400tl arası olduğunu bizzat kendim araştırarak öğrendim.
bu yıl ilk deneme tohumlarımı alıp denemelerime başlayacağım. gelişmeleri dileyen arkadaşlar olursa burda foto ve anlatım olarak sunabilirim. ayrıca tıbbı ve aromatik bitki yetiştiriciği üzerine çalışan arkadaşlarda bilgilerini paylaşırlarsa sevinirim. iyi günler dilerim...
bir aktar olarak en değerli her zaman satabileceğiniz bitkilerden örnek vereyim
melisa
papatya
lavanta
hatmi çiçeği
sunay666
23-01-2020, 08:21
konuyu hortlatmış olacağım ama son durumlar nedir acaba? Yapan arkadaşlar bir gelişme kaydetti mi?
bende son 1 yıldır salep orkidesi kültür bahçeleri üzerine araştırma yapıyorum. malum doğandan kaçak toplanması ve neslinin bitmek üzere olması, türkiye ve dünya pazarında taleplere yetişememe vs. ciddi iş imkanı ve gelir sağlayacak gibi görünüyor. tohum kg fiyatının ort. = 25-50tl arasında değiştiği, kuru veya toz kg fiyatının ort = 250-400tl arası olduğunu bizzat kendim araştırarak öğrendim.
bu yıl ilk deneme tohumlarımı alıp denemelerime başlayacağım. gelişmeleri dileyen arkadaşlar olursa burda foto ve anlatım olarak sunabilirim. ayrıca tıbbı ve aromatik bitki yetiştiriciği üzerine çalışan arkadaşlarda bilgilerini paylaşırlarsa sevinirim. iyi günler dilerim...Merhaba. Naptınız? Yetiştirebildiniz mi?
Mi 9T cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
AkisSoftware
23-01-2020, 12:09
Tıbbi yönünü bilemem ama yediğim gojiberrylerden hiç birisinden en ufak bir tad alamadım. Farklı çeşitler diktim. İnşallah şifası kadar bir nebze de olsa tadları iyi çıkar....
O rakımda gojiberry ve diğer soğuklara dayanıklı blueberry ler ve yabaniiğde- Seabuckthorn berry - Hippophae Rhamnoides bence iyi olur.
Goji için sayın egetropikal bana şöyle demişti:
sevgili agozce; elmaların arasına 1 sıra goji dikilebilir. bence 4-5 dekarını bozup modern bir goji tesisi yapmanızı öneririm. 3 yılından sonra tüm elma bahçesinden kazandığımızdan fazlasını kazanırsınız.
dekar verimi kuru olarak 3. yaşında yaklaşık 900 kg, 5. yaşından sonra ortalama 2400 kg. verim verir. 2400 x 5 dekar= 12.000 kg. kuru elde edilir.
10 tl den verseniz bile 120.000.- tl yapar. 20.000 tl işçilik vs. harcamalar olur. gerisi size kalır. Kağıt üzerinde hesap güzel.
işallah gercektede elde ederiz. gecen yıl güz döneminde 500 fidan diktim. önümüzdeki yılda 1500 ad. kadar daha dikeceğim (No.1 den) .''
kurtzonal
26-02-2020, 10:56
Merhaba. Naptınız? Yetiştirebildiniz mi?
Mi 9T cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Yıl 2020 Konu kopmuş 2017’de kalmış!?
selim_50
26-02-2020, 11:29
Tıbbi yönünü bilemem ama yediğim gojiberrylerden hiç birisinden en ufak bir tad alamadım. Farklı çeşitler diktim. İnşallah şifası kadar bir nebze de olsa tadları iyi çıkar....
sayın;AkisSoftware, galiba aktarların ve kuruyemişçilerin kuru olarak sattıkları gojiler kurutma amaçlı veya güvelenmemesi için ilaçlı, kuruların tamamında ayrı bir ilaç acısı mevcut, bahçemde kendim yetiştirdiğim ve yaş olarak tükettiğim goji çekirdekli ama çok tatlı
AkisSoftware
26-02-2020, 11:31
sayın;AkisSoftware, galiba aktarların ve kuruyemişçilerin kuru olarak sattıkları gojiler kurutma amaçlı veya güvelenmemesi için ilaçlı, kuruların tamamında ayrı bir ilaç acısı mevcut, bahçemde kendim yetiştirdiğim ve yaş olarak tükettiğim goji çekirdekli ama çok tatlı
Bizdeki yeni aldığımız çeşitler bu sene meyve verirse tekrar deneyeceğim. İnşallah iyi çıkar.
Merhabalar. Biz İstanbul'u terk edip Kırklareli'ne yerleştik kısa bir süre önce. Bir yandan çalışsam da bir yandan yakın gelecekte neler yapabiliriz konusunu eşimle araştırıyoruz. Öncelikle eldeki toprak verimli ise doğru şekilde değerlendirilmesi sağlanmalı. Elinizdeki toprağın analizinden başlamak ilk şart olsa gerek. **** aklınızda bir bitki var ise ona uygun alan bulmak gerekir.
Tarım Orman Bakanlığının istatistik çalışmalarının başarılı olduğunu biliyorum. O nedenle onların yayınları, duyuruları takip edilebilir. İlinizdeki kurum ziyaret edilebilir. Şuan salgından dolayı çok az sayıda memur çalışıyor. Israrla ziyaret etmek gerekebiliyor.
Biz daha hiçbir somut adım atmadık. Öncelikli olarak ailemin az miktarda da olsa mevcut olan tarlalarını incelemeye karar verdik. O esnada da bol bol köylü sohbetleri ve literatür taraması şart :)
https://www.tarimorman.gov.tr/SGB/TARYAT/Belgeler/il_yatirim_rehberleri/k%C4%B1rklareli.pdf
https://arastirma.tarimorman.gov.tr/tarlabitkileri
https://www.trakyaka.org.tr/upload/Node/33081/xfiles/Trakya_Bolgesi_Tarimsal_Uretiminde_Yer_Alabilecek_ Tibbi-Aromatik_Bitkiler_ve_Sus_Bitkileri.pdf
CilekFidesi
14-04-2022, 05:45
Toprak analizi sonrasında İŞİNİN EHLİ ZİRAAT MÜHENDİSLERİ, behçenize en uygun meyve çeşitleri konusunda bilgi verebiliyor. Bu bence dikkate almaya değer bir bilgi. benim yaşadığım köyde en ideali mustabey armuduymuş.
Kendi bahçenizi ve çevresini güzelce dolaşın. Buranın kendine özgü kekik salep karabaş otu gibi birçok faydalı ve yenebilen bitkileri mutlaka vardır. belki de endemik türlere denk geleceksiniz. Benim en çok ilgimi çeken de endemik türler. Pazarelama satış kazanç ayrı bir konudur. organik v iyi tarım yaparsanız bence iyi kazancınız olur. Birkaç çeşit çiçekli bitki yetiştirerek hem mahsul ve pazar çeşitlilği olur, hem olumsuz durumlardan tek çeşit etk,lenir hem de arıcılık için faydası olur.
rexonlover
21-05-2024, 11:27
Merhaba,
Baslik konuyu ozetliyor, 1000 m yukseklikte damlama sulama destegi de olan bir arazide ekonomik anlamda en degerli ne ekilebilir? (manisa bolgesinde) gümüş yorum (https://gumusyorum.com/), gümüş fiyatları (https://gumusyorum.com/gumus-fiyatlari) ve 1 kg gümüş fiyatı (https://gumusyorum.com/1-kg-gumus-fiyati)
Tesekkurler.
ekonominin kötüye gittiği yıllarda gelece yatırım için gümüş tercih edilebilir.
chelik26
21-05-2024, 21:00
Bahçeyi ilk aldığımda esogü ziraat bölümüne gidip bir hoca ile 1.5 saat konuşmuştuk, başlıktaki şeyleri yetiştirmemi tavsiye etmişti ısrarla, kekik, biberiye vs. Hatta fide konusunda yardımcı olabileceğinide söylemişti. Tabii yapmadım, ama son 2 senedir 3 5 kökten baya bi kekik geliştirdim, 3 4 bin kök lavanta, biraz adaçayı var, ama hiç birisinin ekonomik katkısı yok. Sadece lavantanın balımdaki aroması var. Zaten lavantayı arılar için dikmiştim.
ornekkoy
09-11-2024, 17:24
Alttaki ürünleri ektik ve denedik. denizli civarında iseniz kesinlikle kekik . çok kurak bir yer var birşey ekeyim güzel görünsün , ufakda olsa para versin derseniz Lavanta.
Papatya,safran,susam konularını ciddi uzman değilseniz ticari olarak yetiştirmek çok zor. Biz yapamadık.
***Lavanta: Çok bakım istemiyor, doğru zamanda ekilirse tutması kolay. Toplarken fire istemezsek iyi işçilik istiyor, biraz fireli olur derseniz kekik toplama makinası işe yarıyor. görselliği iyi . susuz yerde mantıklı çok ciddi gelir beklememek lazım.
***Kekik : Suya çok ihtiyacı yok ama ektiğinde düzgün tutması çok önemli makina ile işlemek için arada çapaya ihtiyacı var. ekerken ve hasat ederken makina ihtiyacı var. geliri çok iyi içinde yabani ot olmazsa. Ekonomisi denizli civarında başka yerde ekilirse satılması kolaymı olur emin değilim.
***Adaçayı : Ekilmesi, tutması, toplanması çok kolay. satmayı hiç denemedik, kendimize yetecek kadar yaptık.
*** Tıbbi papatya için bursa'dan iddialı birinden tohum aldık üstüne titredik, ne denirse yaptık sıfır skorla bitirdik.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.