Bağlan

View Full Version : Leylandi , Melez Servi (Cupressocyparis leylandii)

Feyzan
01-11-2006, 07:29
Çelikler 8 - 10 cm boyunda ve alt dallardan alındı.
Aşağıdan itibaren yaklaşık üçte ikilik bölümündeki yapraklar koparıldı.
Üst bölümde kalan yapraklar da su kaybını en aza indirmek için azaltıldı.
Dalın üst ucu çapraz, alt ucu ise düz kesildi.
Köklenmesini beklediğimiz bölümün bazı yerlerinde, köklenmeyi kolaylaştırmak amacı ile fazla zedelemeden, belli belirsiz bıçakla küçük yaralar açıldı.
Bir kısmına ise hiç dokunmadık. Farkı göreceğiz.
Çelikler 2 gün, aşağıdan birer santimetrelik bölümleri suda kalacak şekilde ılık suda bekletildi.
Daha sonra, sudan çıkarılan çelikler hemen 2 cm. kadar toz köklendirici hormona batırıldı, sonra hafifçe silkelenerek, içlerine önceden biraz nemlendirilmiş torf bulunan viollere dikildi.
Bir kısmı hormonsuz olarak dikildi, bunda da farkı göreceğiz.
Dal toprağa itilerek sokulmak yerine önceden ince bir çubukla (aslına bakarsanız bir kurşun kalem) açılan deliklere yerleştirildi. Çünkü çeliği iterek toprağa batırmaya çalıştığınızda dalın dibine sıvanan hormon sıyrılabiliyor.

Şu anda, 20 derece C. civarında ısıda, kapalı ve doğrudan güneş ışını almayan ancak karanlık da olmayan bir mekanda bekliyorlar.

Günde bir kaç kez, toprak kontrol edilerek, el spreyi ile sisleme şeklinde sulama yapılıyor.

Mine Pakkaner
20-11-2006, 14:32
Dalın üstünü kestiğinize göre uç çeliği değil de ,ara çelik mi aldınız acaba ? Buraya resim çekip yükleseniz? Bir de ortam kesinlikle karanlık olmamalı bunu unutmayın. Çelikleri ikigün suda bekletme bilgisini nereden aldınız acaba?

Plumbago
20-11-2006, 15:17
Cupressocyparis leylandii (Melez Servi)

15 m.'ye kadar boylanabilen, 7 m.'ye kadar taç çapı yapabilen, konik yapıda, sık dokulu ağaç formlu bitkilerdir.

Yapraklar herdem yeşil, 4 köşeli ve koyu yeşil renktedir. Koparıldığında hoş bir koku yayar. Sürgünler ince ve narindir.

Çiçekler kokulu, erkek çiçekler 3 mm. boyunda, kırmızımsı kahverengi ve terminal durumludur. Dişi çiçekler erkek çiçeklerden daha büyük, sarı renktedir.

Kozalaklar 2 cm. çapında 8 pullu ve kahverengidir. Her pulun altında 5 adet tohum bulunur. Tohum ve çelikle üretilir.

Donlara dayanıklı olmakla beraber -20 derecenin altında zarar görür. Hava kirliliği ve tuz serpintilerine karşı dayanıklıdır.

Park ve bahçe düzenlemelerinde dekoratif formu ve sınırlandırma amacıyla tercih edilir. Soliter veya gruplar halinde kullanıma uygundur.

5397

Mine Pakkaner
21-11-2006, 12:11
Ara çeliklerden üretilen leylandiler çok formlu olmamakta. Toz hormon ile sıvı hormonun etkisi aynıdır. Önemli olan güzel bir kaplama yapmanızdır. Bir de konsantrasyon önemli elbette. % kaçlık toz hormon kullandınız diye dikkat etmelisiniz. Sıvıyı istediğiniz konsantrasyonda hazırlayabilirsiniz. Ancak bunda da dikkatli olmalısınız.

Hayırlı olsun.

Mine Pakkaner
22-11-2006, 16:19
Resimlerinizi bekliyoruz.

caucasianeagle
17-01-2007, 21:57
benım elimdede leylandi var tüp posete bunların dikimi ve daha sonraki 2-3 senelik bakımında ne yapılması gerektigi konusunda bana yardımıcı olurmusunuz sulama ve govdenın kalınlaştırılması konusunda bir cok şey duyuyorum

Plumbago
17-01-2007, 22:54
caucasianeagle aramıza hoş geldiniz,
yeni gelen arkadaşlar (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2595) başlığına uğramadan ne kadar çok sorarsanız sorun, sorularınıza cevap alamazsınız...

Mine Pakkaner
17-01-2007, 23:40
Sanırım üyemiz http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2912 bu mesajındaki bitki listesini tek tek sormaya çalışıyor. :)

findal
19-01-2007, 17:34
X Cupressocyparis leylandii ismi yani iki türün çaprazlanması sonucu oluşmuştur

lordofstorm
01-02-2007, 18:59
Arkadaşlar merhaba.Benim de set oluşturma ve tek kullanım amaçlı birçok leylandim var.Bunları 31.Ocak tarihinde budadım.Sizce yanlış bir zamanda mı budadım?Ağaçlar bahçemde ve toprak da orman toprağı.Ne diyorsunuz?

sezinci
02-02-2007, 08:01
arkadaşlar merhaba.benimde set oluşturma ve tek kullanım amaçlı bir çok leylandim var bunları 31.ocak tarihinde budadım.sizce yanlış bi zamanda mı budadım.ağaçlar bahçemde ve toprak ta orman toprağı.ne diyorsunuz?

Budamayı tekniğine uygun yaptıysanız yanlış zaman değil ama ben neden Leylandiyi budadığınızı merak ettim.

Bence Leylandi budamadan daha güzel görünür.

Innuendo
02-02-2007, 20:04
Alttan ısıtma ile diğer şartları da sağlarsak Leylandi' nin ortalama köklenme süresi ne kadardır?

lordofstorm
11-02-2007, 18:08
Alttan budama yaptık boya vermesi için.Üst dallardan hiç almadım.Bir de arkadaşlar kaç çeşit leylandi var acaba?

Mine Pakkaner
12-02-2007, 00:55
...bir de arkadşlar kaç çeşit leylandi var acaba?

Castlewellan Gold, Moncal, Haggerstown Grey, Leighton Green, Gold Cup, Castlewellan, Green Spire, Naylor's Blue, Silverdust ve Robinson's Gold.

lordofstorm
12-02-2007, 17:24
Yardımızınız için çok teşekkür ederim. Peki leylandinin suya duyarlılığı nasıl acaba nasıl bir sulama programı uygulamalıyım? Gübre olarak sığır gübresi kullanıyorum sizce de uygun mu?

Mine Pakkaner
12-02-2007, 17:44
Yardımızınız için çok teşekkür ederim. Peki leylandinin suya duyarlılığı nasıl acaba nasıl bir sulama programı uygulamalıyım? Gübre olarak sığır gübresi kullanıyorum sizce de uygun mu?

Süzek topraklarda bol sulanmayı seviyor, bu şartlarda güzel boylanıyor. Kökleri derine indiğinden yüzeyde verdiğiniz hayvan gübresinden çok faydalanamaz. Bahar başlangıcında azotlu bir gübre veriniz.

lordofstorm
13-02-2007, 14:40
Çok teşekkür ederim.Şu ana kadar hayvan gübresi kullanarak 1.70 uzunluğundaki leylandilerim 2 senede 3 metreyi buldu bu büyüme miktarı sizce normal mi yoksa biraz fazla mı büyümüşler?

Mine Pakkaner
13-02-2007, 22:30
Bu büyüme normal. Bize şartlarınızın ve bakımın optimum olduğunu gösteriyor.

lordofstorm
15-02-2007, 20:58
Merhaba,size bir kaç sorum olacaktı.Ben İstanbul Beykoz'da oturuyorum ve bu bölgede fidanlar son derece fahalı.1.70 m'lik bi leylandi fidanı 50Ytl den başlamakta.Internetten yaptığım araştırmalarda başka illerde bu boydaki bi leylandinin 12 ila 20 ytl arasında satıldığını okudum.Acaba Istanbul'da da daha ucuza fidan alabileceğim yerler var mı bildiğiniz?Teşekkür ederim.

karaturann
25-02-2007, 20:34
leylandinin kurumasının nedeni nedişr acaba 4 yıl oldu 6 metre boylarında leylandilerim var. ve bu leylandilerim sakız şeklinde bal gibi akıtma yaparak kuruyor.acaba bunun nedeni nedir biliyorsanız veya bilmiyorsanızda sorumun cevabını nereden öğrenebileceğimi biliyorsanız lütfen bana cevap yazar mısınız?
bu hastalıktan kurtulmak için veya geri kalan hastalığa henüz yakalanmamız ağaçların bu hastalığa yakalanmaması için ne yapmak lazım.cevaplarsanız çok sevinirim .
cevabınız için şimdiden teşekkür ederim.

Todor
26-02-2007, 05:53
Sayın Karaturann; sorularınıza cevap alabilmek için dikkat etmeniz gerekenleri aşağıdaki linkte göreceksiniz. Hoş geldiniz.:)

***Yeni üyeler lütfen önce buraya göz atın (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2001)

lordofstorm
27-02-2007, 20:40
Evet ,bu soru benim içinde çok önemli.

muzun
01-03-2007, 17:20
ilgi alanı leylandi
benim toprağa ekili leylandim var yaklaşık 2 yıllık oldu
saksıya ekmek isatiyorum nasıl yapabilirim

Todor
01-03-2007, 17:56
Sayın Muzun; sorularınıza cevap alabilmek için dikkat etmeniz gerekenleri aşağıdaki linkte göreceksiniz. Hoş geldiniz.:)

***Yeni üyeler lütfen önce buraya göz atın (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2001)

muzun
01-03-2007, 19:47
muzun ilgi alanı leylandi
benim toprağa ekili leylandim var yaklaşık 2 yıllık oldu
saksıya ekmek isatiyorum nasıl yapabilirim[/QUOTE]

Todor
01-03-2007, 19:56
Sevgili muzun, forumu kullanmakta zorlandığınız anlaşılıyor.
İlk olarak kendinizi aşağıdaki linke tıklayıp tanıtın. Daha sonra bu sayfadaki mesajlarınızın yazım ve imla hatalarını düzeltin. Ondan sonra konu hakkında bilgisi olan arkadaşlarımız size yardımcı olmaya çalışacaklar. :)

link: http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=2595

coşkun
02-03-2007, 16:17
hepinize merhaba ben coşkun ilği alanım süs bitkileri şu anda edili 3000 adet leylandim var hepinize selamlar

caucasianeagle
13-03-2007, 21:35
yaklaşık bir 2 ay önce tup poşette dikmiş olduğum leylandiler var bunların gelişimi ve bakımı için onereceginiz bişiler var mı?

lordofstorm
02-04-2007, 15:40
Leylandi ağacı melez olduğu için tohum ve kozalak üretme kabiliyetine sahip değil midir?

Kudret
03-04-2007, 21:37
sayın lordorfstorm yalova'da yaşlı bir leylandinin kozalaklarını topladım ve tohumlarını ektim,hemen hepsi çimlendi.

buster
09-04-2007, 14:02
Dun itibariyle 70 tane leyladi diktim. Bu konuda epey arastirma yaptim ogrendiklerim sunlar. 2 tur leylandi (yesil) alabilirsiniz. Celikten uretim **** asili. Kesinlikle asili tavsiye olunuyor. Hem daha formlular hem de tutma oranları cok yuksek. Cunku adi servi anacina asilanıyorlar ve her topraga uyum sagliyorlar. Asili leylandi bulmak zor cunku cok az kisi bunla ugrasiyor yalovada bu isi yapan bir yer var ve tanesini 15 liraya aldim. Fiyat cok iyi. Leylandiler cok guzel makasa gelen agaclar. Ancak iyi bakıldıklarında ve kendi haline bırakıldıklarında cok hızlı buyuyorlar senede 1 mt kadar. Bu yuzden ingilterede bu sekilde budamayanlara ciddi cezalar uygulayan yasa bile var. Ayrıca 20 mtlere kadar cıkabiliyor. o yuzden istenilen cit yuksekligine geldiginde tepeden budama yapılması gerekli. Cok derin budama yapmakda geri donulmez hatalara sebebiyet verebiliyormus. Bu yuzden old wood denen kartlasmis dallara kadar budanmamalı. cit agaci olarak cabuk sonuc alınabilecek, ruzgar, ses ve goruntu icin iyi bir set yapan agac. İstediginiz formu verebilirsiniz. Kocaman bir inek seklinde budanmisini gordum harikaydı.

lordofstorm
10-04-2007, 17:23
Buster datın alıp diktiğiniz leylandilerin boyları ne kadar?Bi de bu leylandiyi oluşturan iki ağaç türünün resimlerini nerden bulabiliriz?

buster
11-04-2007, 14:48
Merhaba, Boylar 1,8 civarında. Leylandii Cypresses turunu olsuturan agaclari soruyorsanız Monterey Servisi (Cupressus macrocarpa) ve Nootka Servisi (Cupressus nootkatensis) melezidir. Bu isimler ile google da arastirirsaniz cok sayida resim ve bilgi bulabilirsiniz.Ayrıca buna benze iki hibrid daha vardır Cupressus arizonica var.

glabra × Cupressus nootkatensis (Cupressus × notabilis)

Cupressus lusitanica × Cupressus nootkatensis (Cupressus × ovensii)

Sevgiler,

buster
11-04-2007, 14:49
pardonb ufak bir hata yapmisim.

Merhaba, Boylar 1,8 civarında. Leylandii Cypresses turunu olsuturan agaclari soruyorsanız Monterey Servisi (Cupressus macrocarpa) ve Nootka Servisi (Cupressus nootkatensis) melezidir. Bu isimler ile google da arastirirsaniz cok sayida resim ve bilgi bulabilirsiniz.Ayrıca buna benze iki hibrid daha vardır

Cupressus arizonica var. glabra × Cupressus nootkatensis (Cupressus × notabilis)

Cupressus lusitanica × Cupressus nootkatensis (Cupressus × ovensii)

Sevgiler,

lordofstorm
16-04-2007, 11:46
Peki bu çaprazlama ,DNA transferi ile mi yoksa basit bi aşılama işlemiyle mi gerçekleşiyor?

buster
16-04-2007, 14:33
O kadar bilgi sahibi degilim.

Plumbago
16-04-2007, 19:14
buster sanırım bir hatan daha var ;)

Cupressus nootkatensis yerine Chamaecyparis nootkatensis olmalı doğrusu.

caucasianeagle
18-04-2007, 21:42
ben leylandileri dikeli 4 ay kadar oldu 20-40cm boyunda diplerinde otlar cikan vardı temızledim gelişim için su ana bana onereceginiz bişi varmı

buster
25-04-2007, 10:30
Bol sulama ilk gelisim acisindan onemli ayrica toprak analizi yaptirip eksiklerini tespit ederseniz takviye yapabilirisiniz. Zaten leylandiler oldukca dayanıklı bitkiler. Bir de ozellikle kisin kirilmamasi icin sabitlerseniz ki genelde cit formunda dikildiginden celik tel germenizi oneririm.

buster
25-04-2007, 15:21
Plumbago konunun uzmanı degilim ancak internette soyle birseyler buldum

"Nootka Cypress (Callitropsis nootkatensis), formerly Cupressus nootkatensis, Xanthocyparis nootkatensis or Chamaecyparis nootkatensis, is a cypress (Cupressaceae) with a chequered taxonomic and nomenclatural history."

Yani hepsi aynı seyi ifade ediyor. Hatta bu konuda fest travelın bir sitesinde epey detaylı bir bilgi var isimlendirmede bir takım degisikler daha olmus sanirim.

lordofstorm
01-05-2007, 11:56
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.Peki leylandiyi neden melezleme yolu ile üretme durumunda kalınmış?Bu türü oluşturan ağaçların türlerinin ne gibi dezavantajları var?

Mine Pakkaner
01-05-2007, 12:01
Bu tür melezlemeler illa insan eliyle yapılmıyor, doğada kendiliğinden de oluşuyor. Leylandi de doğal bir melez.

buster
02-05-2007, 09:00
Leylandii dogal bir melez oldugu dogrudur ancak nadir gorulen bir hata sonucu olusmustur. 1888 yılında guney galler de C.L.Leyland tarafından kendi arazisinde bulunmus ve uretilmistir. DOgal ortamda capraz melezleme cok nadir oldugu icin eger bu ornekler cogaltilmamis olsalardı boyle bir agac olmayacaktı denebilir.

turkiss
24-05-2007, 21:20
Merhabalar

5 dönüm kadar bir arazim var. Senelerdir dokunulmamış. Biraz killi bir toprak yapısı var. Niyetim, öncelikle etrafına leylandi türünden bir ağaçla çevirmek ve orta kısımlarda bir arboretum oluşturmak. Toprak, yapısı itibarıyla kiraz ve bağ üretimine uygun ama ben değişik meyve ve süs ağaçlarıyla dantel gibi bezemek istiyorum. Sıfırdan başlayan, ama bilgiye aç ve peşinen teşekkür eden biri olarak, her konuda önerilerinizi bekliyorum.
Merak ettiklerim öncelikle şunlar: 1. Etrafı tamamen leylandi ile çevirmek başedilebilecek bir masraf mıdır? 2. Haziran-Temmuz aylarında ekim yapabilirim, uygun mudur? 3. Daha başlamadan -benim aklıma gelmeyen- alınabilecek önlemler nelerdir?
Peşinen teşekkürler.

cemal.S
26-05-2007, 23:53
Merhabalar

5 dönüm kadar bir arazim var. Senelerdir dokunulmamış. Biraz killi bir toprak yapısı var. Niyetim, öncelikle etrafına leylandi türünden bir ağaçla çevirmek ve orta kısımlarda bir arboretum oluşturmak. Toprak, yapısı itibarıyla kiraz ve bağ üretimine uygun ama ben değişik meyve ve süs ağaçlarıyla dantel gibi bezemek istiyorum. Sıfırdan başlayan, ama bilgiye aç ve peşinen teşekkür eden biri olarak, her konuda önerilerinizi bekliyorum.
Merak ettiklerim öncelikle şunlar: 1. Etrafı tamamen leylandi ile çevirmek başedilebilecek bir masraf mıdır? 2. Haziran-Temmuz aylarında ekim yapabilirim, uygun mudur? 3. Daha başlamadan -benim aklıma gelmeyen- alınabilecek önlemler nelerdir?
Peşinen teşekkürler.

Merhabalar!

Sorularızı sondan başlayarak bilgimiz kadar cevaplamaya başlayalım. Aramıza hoş geldiniz doktor bey!
Önce bir toprak tahlili yaptıralım ne dersiniz?
Yol durumu, Su durumu varmıdır yeterlimidir bu konuları biraz açarsanız sonra gerisini hep beraber kotarırız. Aramızda peyzaj mimarlarımız var,mühendislerimiz var onlardanda yardım isteyerek Tekirdağa güzel bir bahçe kazandırırız.
Etrafını tamamen leylandi ile çevirmekten kastınız çit niyetine ve görüntü olaraksa güzel bir seçim. Masrafa gelince bir ağaç sever olarak buna değer derim. Fidanların tüpte yani plastik kapta ve (0) dan yetiştirilmiş olmak kaydı ile bence bahsettiğiniz aylarda ekim yapılmasında hiç bir mahsur yok.

Örülecek dantele bir imlekte ben atarım diyenleri Turkiss e yardıma çağırıyorum.

Selamlar!

AtameR
05-06-2007, 22:09
Ankarada ikamet eden üyelerimizin yolu havaalanı yoluna düşerse **** düşmüşse orda orta refujdeki ağaç aralarında küp şeklinde budanmış leylandileri görebilirler... bir kenarına 6 diğer kenarina 7 adet atıyoruz.. yani dışına 22 adet içinede 3 erli 4 sira atıyoruz.. 12 adette içine yani toplam 34 adet leylandi ile o küp leri oluşturuyoruz.. Kolay gelsin..

cemal.S
06-06-2007, 10:03
Ankarada ikamet eden üyelerimizin yolu havaalanı yoluna düşerse **** düşmüşse orda orta refujdeki ağaç aralarında küp şeklinde budanmış leylandileri görebilirler... bir kenarına 6 diğer kenarina 7 adet atıyoruz.. yani dışına 22 adet içinede 3 erli 4 sira atıyoruz.. 12 adette içine yani toplam 34 adet leylandi ile o küp leri oluşturuyoruz.. Kolay gelsin..

Merhabalar! AtameR

Kullandığınız leylandiler altunimi,yeşilmi merak ettim. Altuni leylandinin (sarı leylandi)nin orta anadolu iklimine pek elverişli olmadığı yönünde söylentiler var.
Doğrumudur? (Yabancı isimlerini bilmediğim hatta telafuzda zorlandığım için yazamadım beni bağışlayın)

Siz ne dersiniz?

Selahattin Yılmaz
06-06-2007, 14:00
Merhabalar

Peşinen teşekkürler.

1-5 dk alan 50*100 hesabıyle 300 m çevre olsa 90-100 cm de metrede bir adet leylandi dikimi ile 300 adet leylandi yapar. Ortalama Tekirdağ'a nakliye dahil 25 YTL (esnek bir fiyattır fiyat şartlara göre artıp azalabilir) ye 1,5 metre boyunda leylandileri alsanız çevre 300 * 25= 7,500 YTL leylandiler tutar.

2-Haziran ve temmuz aylarında dikim yapabilirsiniz fidanlar tüplü temin edilir. Yani her mevsim dikilebilir formda olur.

3-Daha başlamadan evvel alabileceğiniz önlemler arazinin tesviye edilmesi,
dolgu yapılması, yolların ve farklı yapıların planlanması, fidan dikilecek alanların ve dikilecek fidanların tür ve cinslerinin tespiti, çim ekilecekse çim alanının rulo çim veya yazlık ekimle ne şekilde çimlenmenin gerçekleşeceği. Bütün bunları siz mi yapacaksnız yoksa bir peyzaj firmasına mı yaptıracaksınız. Sulama sistemini ve sulama imkanları nedeniyle sondaj vurulması ve bunun için gerekli izinlerin alınması, sulama sisteminde popup sulama mı yoksa bahçivan eliyle mi sulanma yapılması gibi illkerin düşünülüp öncden planlanması gereklidir.

limon
06-06-2007, 17:40
Bahçemizde iki çeşit leylandi var.
Biri şu:
1271412715
Diğeri de şu:
1271612717
Üstteki fotoğraftaki leylandilerin çoğu bozuldu ve alttaki leylandilerden dikildi.
Alttaki fotoğraftakiler büyüdükçe açık yeşil oluyor uçları. Bir ay kadar sonra koyulaşacak renkleri. Bahçeye ayrı bir renk veriyor. Ve diğerine göre çok daha kısa sürede hem yanlara hem boyuna gelişiyor. Leylandilerde çanak açmaya önem vermek gerekiyor. Böylece suyu bol alabiliyor kökleri. Sonbahar sonunda ve ilkbahar başında çanaklarının her birine iki kürek kadar yanmış koyun gübresi koyup dibindeki toprakla harmanlıyorum. (Gübre üste atılıp bırakılmayacak) Dibindeki yabani ot temizliğine de önem vermek gerekiyor. Sonuç ortada :) Fotoğrafta gördüklerinizi iki sene oldu dikeli. 1,5 -2 metre arasındaydı boyları ve oldukça cılızlardı. İki senede çok güzel geliştirler. Yanlız ilk dikilen leylandilerden 750 milyon kadar zarar ettik. Değişim sözü verdikleri halde aldığımız fidanlık zararımızı karşılamadı. Ufak fidanlıklardan 2-3 milyon ucuza almaktansa büyük, oturmuş şirketlerden garantili almanızı tavsiye ederim.

turkiss
06-06-2007, 23:50
Bilgilerinizi ve deneyimlerinizi paylaştığınız için teşekkür ederim.

Toplamda 6,5 dönüm kadar bir arazi aldım (Tekirdağ'da). Kuşbakışı deniz manzaralı olduğu için, başlangıçtaki niyetim ortasına küçük bir prefabrik ev kondurup etrafına güzel bir bahçe/ağaçlık oluşturmaktı. Bu siteden edindiğim bilgiler beni "acaba bu arazinin 4-5 dönümünde profesyonel anlamda leylandi yetiştiriciliğiyapabilir miyim?" düşüncesine getirdi.
Biraz daha araştırma yaptıktan sonra "neden olmasın" dedim ve bu işe soyunuyorum. Hatta bir arkadaşımın aynı bölgedeki derekenarı 7 dönüm arazisine de leylandi ekmeye karar verdim. Yani toplam 11 dönüm kadar bir arazi var ortada. Tesfiye ile başladım. Toprak analizi sonucuna göre, 2 ay içinde fidanları dikebilirim. Korkum, bu yaşıma kadar hiçbir deneyimim olmayan bir konuya soyunmuş olmak.
Bu konuda fikir yürütebilecek arkadaşların önerilerini cankulağıyla dinlemeye hazırım.
Peşinen teşekkürler.

cemal.S
07-06-2007, 08:02
Merhabalar Turkıss !

Bu aşka sizde tutulmuş ve görüyorumki iyide yol katetmişsiniz. Sizi tebrık etmekten büyük mutluluk duyuyorum.

Elimizden gelen bir şey olursa sonuna kadar size yardıma hazırım bilesiniz. Ayrıca formda her şeyi bulabilirsiniz sanıyorum.

Başarılar diliyorum.

yucel ozbakis
07-06-2007, 15:34
Arkadaşlar leylandi hastalıkları hakkında bilgi topluyorum. Bu konuda bilgisi olan yazarsa çok memnun olurum..

Kudret
08-06-2007, 22:44
Arkadaşlar leylandi hastalıkları hakkında bilgi topluyorum. Bu konuda bilgisi olan yazarsa çok memnun olurum..

Sayın Özbakış ben 5 yıldır leylandi yetiştiriyorum.Özellikle yaz ortalarınada yaprak kurdu sık sık fidanlarımı ziyaret ediyor,birde mantar hastalığı gördüm. Bunun dışında hastalık görmedim.

lordofstorm
19-08-2007, 19:08
Selam arkadaşlar.bu kış 12 adet leylandi dikmiştim 70 80 cm uzunluğundaydılar ama yaz sonuna kadar 1.70 mt kadar oldular ama içlerinden biri üzerlerine kırılan erik dalı düşünce tepeden kırılmış. ben de kırılan tepe kısmını kesip budama macunu ile sıvadım. babam da yanlara doğru uzanan üst dallarından birini yukarıya doğru kıvırtıp klipsle tutturmuş. acaba gelecekte ağaç o yukarıya bükülen dalını tepesi kabul edip ordan yukarı büyümeye devam eder mi yoksa klipsi kesip yeni filiz vermesini mi bekleyeyim.Teşekkürler...

Kudret
20-08-2007, 22:05
Sayın lordofstorm, kendi haline bırakırsanız o yan dallardan bir tanesi lider olarak yukarıya doğru uzayacaktır. Ancak bu uzun sürebilir. Babanız en iyisini yapmış. Eylül sonunda üstte kalan yan dalların uçlarını budarsanız daha çabuk sonuç verecektir.

cemal.S
16-09-2007, 21:18
Merhabalar !

Kudretin dediklerine aynen katılmakla beraber tecrübelerden gördüğüm bir iki şeyi aktarmak isterim. Birincisi lider seçimi denilen uygulamada yan yana iki çatal tabir ettiğimiz dalların değilde tek olanın seçilmesi gerekiyor. İkincisi kesinlikle kesilen yerin çapraz kesilmesine dikkat etmek diyebilirim. Sonra belli bir formda yan dalların uçlarını alırsanız ağacınız kısa sürede kendini toplayacaktır.

Saygıyla.

mehtap gürbüz
16-09-2007, 21:52
Sayın Mine Pakkaner, merhabalar.
Bizim bahçede saksıda yan yana dizili yeşil leylandi'lerden birisi iki adet tohum yaptı, bunu sorduğum herkes tohum yapmaz ki dediler. Bu konu da bilginiz varmı ?
Bu tohumları yetiştirirsek farklı bir melez mi çıkar ortaya ?

Kudret
16-09-2007, 23:27
Mehtap hanım merhabalar,
Benim leylandi tohumlarıyla ilgili ufak bir tecrübem oldu. Bunu sizlerle paylaşayım.
Geçen sene gezerken gördüğüm yaşlı bir leylandiden bir poşet dolusu tohum aldım.Tohumları dere miline ektim. Ektikten sonra ise araştırmaya başladım, acaba ne çıkacak diye. Bu işlerde tecrübeli kişilerden bilgi almaya çalıştım. Leylandi tohumu değildir, leylandiler tohum vermez, leylandi tohumu ise çimlenmez, melezlendiği türlerden sadece birisinin türü çıkar, her tohum ayrı form yapısına sahip olur gibi bir çok bilgi ortaya çıktı. Bu arada ektiğim tohumların büyük bir kısmı çimlendi. Şimdi yaklaşık bir yaşındalar ve ortaya çıkan sonuç, Hepsi ayrı form yapısına sahipler. Aldığım bilgilerden biride şu; melezlerden alınan tohumlar yeni bir çeşit bulmak için ekilirler. Yani ticari amaçla ekimi yapılmıyormuş.
Farklı bilgilere sahip arkadaşlar bilgilerini paylaşırsa sanıyorum konu daha da netleşecektir.

mehtap gürbüz
16-09-2007, 23:39
Merhaba. Bizde sizin gibi düşünüyoruz, bildiklerimizde o yönde. Bize de aynı şeyler söylendi. MENDEL kanununa göre aynı ve de farklı türler çıkmalı. Bu çalışmalar yapılıp yeni türler isimlendirilmiş olabilir mi ( ülkemizde ya da yurt dışında )?

Kudret
16-09-2007, 23:49
Büyük ihtimalle vardır. Bu sonucu şurdan çıkarıyorum, Örneğim ortaya çıkan fidelerden bazıları altuni leylandi ile benzerlik gösteriyor. Altuni leylandide bu şekilde ortaya çıkmış olabilir..

Mine Pakkaner
17-09-2007, 03:25
Sayın Mine Pakkaner, merhabalar.
Bizim bahçede saksıda yan yana dizili yeşil leylandi'lerden birisi iki adet tohum yaptı, bunu sorduğum herkes tohum yapmaz ki dediler. Bu konu da bilginiz varmı ?
Bu tohumları yetiştirirsek farklı bir melez mi çıkar ortaya ?

Mehtap Hanım, Cupressocyparis leylandii, bir Cupressus macrocarpa × Chamaecyparis nootkatensis melezi. Nadiren de olsa tohum verebilmekte, ancak bu tohumlar da leylandi servisi genetik olarak türler arası bir melez olduğundan genellikle kısır olmaktadır. Kaldı ki kısır olmayanlar çimlendiğinde bile yeni bir melez değil, ana veya babaya benzeyen yeni bitkiler elde ederdiniz. Yani ayrı formlarda, ayrı özelliklerde bitkileriniz olur. Bu yüzden ticari yetiştiricilikte ana bitkinin bütün özelliklerini taşıması adına çelikten üretim tercih edilir.

lordofstorm
19-09-2007, 22:36
Arkadaşlar yardımalrınız için hepinize sonsuz teşekkür ederim ağacım gayet iyi gözüküyor Peki yukarı doğru dikilen dalı tutturduğumuz klipsi ne zaman çıkarayım dersiniz?Teşekkürler

caucasianeagle
23-10-2007, 10:15
elimde leylandi fidanları var sanırım bu zamanlarda budanması gerekiyor bana bu konuda yardımcı olur musunuz ? link,video vb.

caucasianeagle
25-10-2007, 21:25
arkadaşlar bu konuda yardımıcı olucak olan yokmu cok acil lazım

muhendis_37
07-08-2008, 09:08
merhabalar ben sitenize yeni katılan bir üyeyim... leylandi bitkisi hakkında daha geniş bilgi verebilirmisiniz **** bu bilgilere nereden ulaşabilirm yardımcı olursanız sevinirim... teşekkürler

cemal.S
26-08-2008, 11:28
merhabalar ben sitenize yeni katılan bir üyeyim... leylandi bitkisi hakkında daha geniş bilgi verebilirmisiniz **** bu bilgilere nereden ulaşabilirm yardımcı olursanız sevinirim... teşekkürler

Leylandi konusunda netür bilgiler istediniz pek anlamadım doğrusu. Bir üretici olarak size yardımcı olmak isterim. Konuyu örneklerseniz çok iyi olur.

Aramıza hoş geldiniz.

teksavasci
23-09-2008, 08:44
herkeze ***
leylandi konususunda deneyimli arkadaşlarıma bir sorum olacak, silivrideki 2 dönüm arazim için meyve fidanları, gölge amaçlı büyük yapraklı akcaagaç çınar ve rüzgarı kesmesi içinde leylandi calışması yapacağım. alacağım leylandilerde alt dallarında kurumalar üst dallar yemyeşil, hepsinde bazı bölgelerinde kurumalar var. fidan sahibinin söylediği kadarıyla toprağa ekildiginde kuru olan dalların yanından yeni dalların çıkacağını söyledi, ne kadar güvenebilirim bilmiyorum ama fiyat konusu bana cok uygun geldi. siz saygıdeğer agaç doslarının fikrini almak istedim. almamda bir sakınca olurmu.

saygılar&sevgiler

brody
19-01-2009, 17:51
Leylandi killi ve kireçli verimsiz toprakta nasıl olur, dayanıklı mıdır?

umitn
04-09-2009, 21:25
Herkese merhaba. Belki biraz naif bir soru olacak ama cevaplayabilirseniz sevinirim. 20 gün önce 2-2,5 mt. boyunda 35 adet leylandi diktirdim. 10 uncu günden itibaren üst kısımdan eğildiler ve halen o durumdalar. Alt kısımda da -bazılarında- ufak da olsa sararmalar var. Fidanları aldığım yere sorduğumda bunun normal olduğunu ve ağaçların "şok"ta olduğunu söylediler. Bu durum doğru mudur?

doğalbahçe
04-09-2009, 21:45

Sn. mühendis_37

Hangi konu başlığı altında bilgiler aramaktasınız ?
Üretimi,yetiştiriciliği, bakımı, budama işlemleri baya geniş kapsamlı konulara ayrılmakta. Soru halinde veya merak ettiğiniz konulardan sorular oluşturursanız yardım konusunda elimizden geleni yapmaya gayret ederiz.

doğalbahçe
04-09-2009, 21:46
Leylandi killi ve kireçli verimsiz toprakta nasıl olur, dayanıklı mıdır?

Ankarada leylandi konusunda bazı sıkıntılar yaşanmakta, iklime daha dayanıklı türler tercih edilmelidir.

doğalbahçe
04-09-2009, 21:52
Herkese merhaba. Belki biraz naif bir soru olacak ama cevaplayabilirseniz sevinirim. 20 gün önce 2-2,5 mt. boyunda 35 adet leylandi diktirdim. 10 uncu günden itibaren üst kısımdan eğildiler ve halen o durumdalar. Alt kısımda da -bazılarında- ufak da olsa sararmalar var. Fidanları aldığım yere sorduğumda bunun normal olduğunu ve ağaçların "şok"ta olduğunu söylediler. Bu durum doğru mudur?
Merhabalar, Sapanca da yeşil leylandi ve diğer türlerde üretimini ve yetiştiriciliğini yapmaktayım. Öncelikle leylandilerinizi aldığınız kişi saksılarda mı getirdi yoksa bir yerden söküp sizin düzenlenecek olan alana mı dikti?
2-2.5m boylarındaki leylandiler ilk yetiştirilmeye başlandığı fidanlıklarda muhakkak kökleri saksı dışına ulaşmıştır, mevsimin bu aylarında söküldüklerinde bir süre adaptasyonlarında sıkıntı yaşanabilmektedir. Sulama işlemine dikkat ederseniz yavaş yavaş düzeleceğini umut ediyorum.

umitn
05-09-2009, 19:46
Cevap icin tesekkur ederim. Agaclar saksi icindeydi ve Subat sonu sokumu yapildigi soylendi. Saksidan cian toprak kalip gibi idi ve disari sarkan kok yoktu. Ilk bir hafta he gun daha sonra da gun asiri suladik. Halen de bu sekilde devam ediyoruz. Umarim kisa zamanda duzelme olur.
Saygilar,

doğalbahçe
05-09-2009, 22:36
Cevap icin tesekkur ederim. Agaclar saksi icindeydi ve Subat sonu sokumu yapildigi soylendi. Saksidan cian toprak kalip gibi idi ve disari sarkan kok yoktu. Ilk bir hafta he gun daha sonra da gun asiri suladik. Halen de bu sekilde devam ediyoruz. Umarim kisa zamanda duzelme olur.
Saygilar,

Rica ederim, dediğiniz gibi yerden söküldükten sonra bir müddet saksı içerisinde kalması kendisini kolay bir şekilde toplamasını zorlaştıracaktır, akabinde yere dikilmesiyle tekrar adaptasyon problemiyle karşı karşıya bırakmaktadır.İnşallah fidelerinizin durumları en kısa sürede düzelir. Önümüz biraz daha yaz aylarına oranla daha serin geçeceği için daha iyi olacağını tahmin ediyorum.

Nesrin Sarı
05-09-2009, 23:35
Terasımda var benimde. Çok hoşuma gidiyor.

doğalbahçe
06-09-2009, 04:50
Terasımda var benimde. Çok hoşuma gidiyor.

Sn.akonna,

Leylandiniz tahminim terasınızda yetiştirebildiğinize göre küçük olsa gerek.

Douglas Fir
06-09-2009, 07:46
Anlaşılan bu leylandiler sadece Ankara'da değil daha ılıman iklime sahip yerlerde de sorunlu. En sevmediğim ağaç diyebilirim. Ankara'da yapılan leylandi dikimleri boşa masraf. Belediye binlerce dikti. Hatta dikmeyede devam ediyor. Tamamına yakını ya kurudu ya da büyüme göstermiyor. Formları bozuldu. Şimdi sökmeye başladılar. Tabii yanlış ağaç seçiminin yanında yanlış proje de sorunu büyüttü. Şekil olsun diye 25-30 leylandiyi bir arada küp şeklinde diktiler. Bitkilerin çoğu ne hava alabildi ne de ışık.

Rüzgar bariyeri olarak ve çit teşkil etmesi için altuni mazı öneririm Ankaralı arkadaşlara. Ankara'da en sorunsuz ve verimli bitkilerden biri. Paranız çarçur olmaz. Ancak bulabilirseniz eğer Ankara şartlarında büyümüş en az bir kış geçirmiş olanları tercih edin. Fidanlıklara ılıman iklimlerden yeni gelen pırıl pırıl parlayan yemyeşil mazı yerine önceki yıldan kalan ve kışı o fidanlıkta geçirmiş olanı tercih edin. Dikimde ve kışın sorun yaşamazsınız. Bitki hayatta kaldıysa, sökümünün başarıyla yapılıp yapılmadığı da anlaşılır.

Bitki dikerken Ankaralıların iklim farkına, bitkinin nereden geldiğine dikkat etmelerini tavsiye ederim. Aksi takdirde hem zaman hem para kaybı oluyor. 4 gün önce Behiçbey fidanlığındaydım. İç Anadolu şartlarında tohumları alınan ve yetiştirilen sedirler sapasağlamdı. Ama Manisa'dan gelen boylu sedirlerin tamamına yakını kurumuştu.

palmizm
06-09-2009, 08:36
Melez Servi olarak da adlandırılan Leylandi bitkisi iki ayrı tür olan Alaska Sediri(Chamaecyparis nootkatensis) ve Monterey (Kaliforniya'da bir kasaba) Servisi'nin(Cupressus macrocarpa) doğal yolla çaprazlanması sonucu 1888 yılında İngiltere' de rastlantı sonucu bulunmuştur. Latince adının başındaki "X" harfi çaprazlama yoldan oluşmuş bir melez olduğunun göstergesidir. Leyland ise bitikiyi tarlasında bulan İngiliz çiftçinin soy ismidir. O tarihten bu yana pek çok varyasyonu elde edilmiş ve başta noel ağacı olarak kullanılmak üzere bahçelerde çit oluşturmak ve peyzaj uygulamalarında soliter gruplandırma olarak kullanılmaktadır.
Palmiye ve Peyzaj Bitkileri Bilgi Arşivi (http://www.monopalmiye.blogspot.com)

Douglas Fir
06-09-2009, 08:49
Sakarya'da bazı fidanlıklarda küçükten saksıda yetiştirilen repikaj (söküm) görmemiş leylandi satışı var. Daha iyi sonuç için kesinlikle bunları tercih etmek gerekir. Bitkinin kendi saksında köklendiğinden iyice emin olun. Bitki saksından kökleriyle kalıp halinde çıkmıyor toprağı dağılıyorsa almayın. Yeni söküm görmüş ve henüz akibeti pek belli bir bitki değildir. Bir tavsiye...

doğalbahçe
06-09-2009, 10:44
Anlaşılan bu leylandiler sadece Ankara'da değil daha ılıman iklime sahip yerlerde de sorunlu. En sevmediğim ağaç diyebilirim. Ankara'da yapılan leylandi dikimleri boşa masraf. Belediye binlerce dikti. Hatta dikmeyede devam ediyor. Tamamına yakını ya kurudu ya da büyüme göstermiyor. Formları bozuldu. Şimdi sökmeye başladılar. Tabii yanlış ağaç seçiminin yanında yanlış proje de sorunu büyüttü. Şekil olsun diye 25-30 leylandiyi bir arada küp şeklinde diktiler. Bitkilerin çoğu ne hava alabildi ne de ışık.

Rüzgar bariyeri olarak ve çit teşkil etmesi için altuni mazı öneririm Ankaralı arkadaşlara. Ankara'da en sorunsuz ve verimli bitkilerden biri. Paranız çarçur olmaz. Ancak bulabilirseniz eğer Ankara şartlarında büyümüş en az bir kış geçirmiş olanları tercih edin. Fidanlıklara ılıman iklimlerden yeni gelen pırıl pırıl parlayan yemyeşil mazı yerine önceki yıldan kalan ve kışı o fidanlıkta geçirmiş olanı tercih edin. Dikimde ve kışın sorun yaşamazsınız. Bitki hayatta kaldıysa, sökümünün başarıyla yapılıp yapılmadığı da anlaşılır.

Bitki dikerken Ankaralıların iklim farkına, bitkinin nereden geldiğine dikkat etmelerini tavsiye ederim. Aksi takdirde hem zaman hem para kaybı oluyor. 4 gün önce Behiçbey fidanlığındaydım. İç Anadolu şartlarında tohumları alınan ve yetiştirilen sedirler sapasağlamdı. Ama Manisa'dan gelen boylu sedirlerin tamamına yakını kurumuştu.

Ankara iklimi için leylandi uygun değil, diğer illerdeki adaptasyon sorunu şundan kaynaklanıyor; Yetiştirici ürünün çabuk büyümesi için küçük fidelerini saksıya değil de direk toprağa ekilmesini tercih ediyor. Çok güzel büyüme göstermekte kısa sürede büyüyen leylandiler ihtiyaca karşılık vermek için 2-3 ay öncesinden saksıya alınıyor, saksıya alınan leylandi belirli zaman kendini toparlamakta zorluk çekiyor, daha sonra müşterinin arazisine dikilmek suretiyle 2. bir adaptasyon sorunuyla karşı karşıya geliniyor. Ben üretici olduğum için ankaradan gelen peyzaj işleri ile uğraşan müşterilerimizin en çok tercih ettikleri türlerden biri altuni mazıydı, fıstık çamı şuanda gold reider bitkisi tercih edilmekte bunun yanında smargart bitkisi.

Sakarya, bilhassa Sapanca ilçesi süs bitkileri yetiştiriciliğinde büyük bir atılım içerisinde, irtibatlar dahilinde leylandi tercihlerinizi direk 1. elden yetiştiricisinden temin edebilir, hem maddi anlamda hemde tutmama sonrası can sıkıntıları gibi durumları engellemiş olursunuz.

doğalbahçe
06-09-2009, 10:45
Melez Servi olarak da adlandırılan Leylandi bitkisi iki ayrı tür olan Alaska Sediri(Chamaecyparis nootkatensis) ve Monterey (Kaliforniya'da bir kasaba) Servisi'nin(Cupressus macrocarpa) doğal yolla çaprazlanması sonucu 1888 yılında İngiltere' de rastlantı sonucu bulunmuştur. Latince adının başındaki "X" harfi çaprazlama yoldan oluşmuş bir melez olduğunun göstergesidir. Leyland ise bitikiyi tarlasında bulan İngiliz çiftçinin soy ismidir. O tarihten bu yana pek çok varyasyonu elde edilmiş ve başta noel ağacı olarak kullanılmak üzere bahçelerde çit oluşturmak ve peyzaj uygulamalarında soliter gruplandırma olarak kullanılmaktadır.
Palmiye ve Peyzaj Bitkileri Bilgi Arşivi (http://www.monopalmiye.blogspot.com)
Leylandi konusundaki bilgilendirmelerinizden ötürü çok teşekkür ederim.

doğalbahçe
06-09-2009, 10:56
Repikaj (söküm) görmemiş çeşitlerimiz.

Douglas Fir
07-09-2009, 11:28
Sayın mtuncer54,

tespitleriniz son derece doğru. Maalesef ticari kaygılarla yapılan satışlar hem para hem zaman kaybına yol açıyor. Hayalkırıklığı da cabası... Bilen artık leylandi dikmiyor Ankara'da. Ama savracak parası çok olan belediyeler alıyor da alıyor.

Daha önce de belirttiğim gibi eğer doğrudan üreticiye ulaşılamıyorsa, alırken bitkiyi saksıdan çıkartın. Saksıda büyüyen bitki kalıp gibi çıkacaktır. Dağılırsa risk var demektir.

Sayın mtuncer54, saksılı türleriniz çok sağlıklı görünüyorlar. Bunlar alınır ve sorunsuz büyürler. Elinize sağlık.

doğalbahçe
07-09-2009, 12:01
Sayın mtuncer54,

tespitleriniz son derece doğru. Maalesef ticari kaygılarla yapılan satışlar hem para hem zaman kaybına yol açıyor. Hayalkırıklığı da cabası... Bilen artık leylandi dikmiyor Ankara'da. Ama savracak parası çok olan belediyeler alıyor da alıyor.

Daha önce de belirttiğim gibi eğer doğrudan üreticiye ulaşılamıyorsa, alırken bitkiyi saksıdan çıkartın. Saksıda büyüyen bitki kalıp gibi çıkacaktır. Dağılırsa risk var demektir.

Sayın mtuncer54, saksılı türleriniz çok sağlıklı görünüyorlar. Bunlar alınır ve sorunsuz büyürler. Elinize sağlık.

Teşekkür ederim Sn. Douglas Fir,

Sapanca da iklimin, nemin, suyun ve zamanında bakımlarının yapılmasıyla seramızda çelikten alıp, köklendirme işlemlerinden bugüne kadar saksılarında gereken itinayı göstererek üretimini, yetiştiriciliğini yapmaktayız.

Sapancaya yakın illerde bulunan değerli forum üyelerine bitki alımı, bakımı, yetiştirilme konularında yardımcı olunabilir. Amaç üreticinin doğru kişiler ile irtibata geçmesini sağlayabilmektir.

brody
01-10-2009, 15:01
Ankara'da bizim sitede komşu apartmanın bahçesinde çok sağlıklı büyük leylandiler var. Ben de Eskişehir'de köyümüze 2 tane diktim bu yaz başında. Şimdilik sağlıklılar ilerde ne olur bilemem. Peyzaj mimarı olan kuzenimden öğrendiğim kadarıyla dikim sırasında kökünün oynamamasına dikkat etmek gerekiyormuş. Toprağını dağıtıp oynatmadan dikmek gerikiyormuş.

doğalbahçe
01-10-2009, 18:11
Dikim esnasında toprağının dağılmamasına dikkat edilmelidir.

ayax
22-10-2009, 11:12
merhaba, 100 adet leylandi almayı düşünüyorum. boyutuna göre değişen fiyatlarda karar vermekde zorlanıyorum. fiyatları araştırmalarım sonucunda çeşitli illerden 70 cm lik 90 kuruş 1,5 cm 4- 5 tl civarı 2-2,5 cm 8-10 tl gibi rakamlara ulaştım. 100 adet 1,5 veya 2 metrelik almakdansa 70 cm lik 300 adet almak daha mantıklı geldi sonuçda seneye bu boylara ulaşacağını düşünürsek fazladan boşuna para harcamış olurum. fakat kafamı karıştıran fiyatlar boylar arasında çok orantısız gerçekleşiyor.bu alımda nelere dikkat etmeliyim? bir yılda 1 metre büyüyen bir ağaç için fiyat farkının bu kadar farketmesi neden sizce?

Douglas Fir
22-10-2009, 11:52
Bence fiyattan önce almayı düşündüğünüz leylandilerin söküm mü yoksa saksıda yetişmiş olduklarına dikkat ediniz. Sökümlerde sıkıntı yaşayabilirsiniz. 1-2 senesini aynı saksıda geçirmiş olanları alın derim. Boy çok önemli değil. Bir tutsun zaten serpilip gider bitki.

Douglas Fir
22-10-2009, 11:55
Satıcıdan leylandiyi saksıdan çıkarmasını isteyin. Toprak dağılıyorsa sökümdür. 1-2 senesini aynı saksıda geçirmiş bitki toprağı tutacağı için dağılma olmaz.

msafak
22-10-2009, 13:37
çit oluşturmak için 80-90 cm aralıkla leylandi dikiildi. Ara mesafeler uygun mu yoksa sık mı dikmiş olduk ?.

doğalbahçe
22-10-2009, 22:00
çit oluşturmak için 80-90 cm aralıkla leylandi dikiildi. Ara mesafeler uygun mu yoksa sık mı dikmiş olduk ?.

Diktiğiniz leylandilerin boyu nedir, mesafe biraz daha darlaştırılabilirdi.Hayır sık değil çit oluşmak amacıyla diktiğiniz yeşil leylandilerin kısa sürede bu boşluğu doldurmasını isteyeceğiniz için veya esas amacına ulaşması için bu aralığın dar olması gerekir. Ne kadar aralık geniş olursa bu aralığı doldurma süresi üst kısımlardan budama ve gelişime bağlı olarak değişecektir.

doğalbahçe
22-10-2009, 22:13
merhaba, 100 adet leylandi almayı düşünüyorum. boyutuna göre değişen fiyatlarda karar vermekde zorlanıyorum. fiyatları araştırmalarım sonucunda çeşitli illerden 70 cm lik 90 kuruş 1,5 cm 4- 5 tl civarı 2-2,5 cm 8-10 tl gibi rakamlara ulaştım. 100 adet 1,5 veya 2 metrelik almakdansa 70 cm lik 300 adet almak daha mantıklı geldi sonuçda seneye bu boylara ulaşacağını düşünürsek fazladan boşuna para harcamış olurum. fakat kafamı karıştıran fiyatlar boylar arasında çok orantısız gerçekleşiyor.bu alımda nelere dikkat etmeliyim? bir yılda 1 metre büyüyen bir ağaç için fiyat farkının bu kadar farketmesi neden sizce?

Her şeyden önce fidelerinizin fiyatı bir yana formlarının durumu nedir, ucuz olmasını tercih edebiliriz ama dikildiği zaman sizi üzmesin. Rakamlar inanın çok düşük ama yeşil leylandiler senede 1mt boy atması için emek sarf ediliyor, suyu, gübresi, bakımı budanması, saksı maliyeti, toprak maliyeti, işçiliği bir çok faktör bulunmakta.

msafak
23-10-2009, 13:04
sn. mtuncer, leylandiler yaklaşık 3 mt yakın boyları var. Bir kaç yıl sonra daları iç içe geçer diye endişe ettik. Teşekkür ederim.

doğalbahçe
23-10-2009, 16:04
Rica ederim.

şehnaz
26-10-2009, 20:23
merhaba konuyu baştan sonuna kadar okudum ama biraz kafam karıştı doğrusu günlerdir terasımız için uygun rüzgar perdesi olabilecek saksıda yetişip güclü kuzey ve kavurucu yaz güneşine dayanabilecek ağaclar veya calılar için araştıma yapıyordum leylandi türü acaba izmirin havasına göre uygun mu değilmi tam anlayamadım acaba bu konu hakkında bana yardımcı olabilirmisiniz artık okumaktan gözlerimde bir hayli yorgun düştü:)yeni üye olduğum için tam olarak forumda ne aramam gerektiğinide tam anlayamdım .acemiliğim için kusura balmayın .

doğalbahçe
26-10-2009, 20:31
Sn. Şehnaz Hanım,

Öncelikle hoşgeldiniz, Konu bazen istemeden de olsa farklı konulara sıçradığından ötürü ister istemez bir karşıklık olabiliyor. İzmir'de yetişmeme durumu söz konusu değildir, ama teras şartlarında yetiştirmeyi düşündüğünüzü anlıyorum doğru mu acaba ?

şehnaz
26-10-2009, 20:42
öncelikle cok teşekkür ederim . evet bizim terasımız 4. katta zaten var olan rüzgarı biz burda biraz daha kuvetli yaşıyoruz bütün yaz boyunca birşeyler yetiştirmek istedik ama bir çoğu kurudu fark ettik ki aşırı güneş ve devamlı rüzgar bunlara neden oluyor şu ara güneş etkisini yitirdi ama rüzgarımız hala devam etmekte biz de acaba canlı bir rüzgar perdesi yapsak nasıl olur diye araştırmaya koyulduk şu ana kadar bulabildiklerim şunlar altuni mazı,tamarix ,ve jakaranda masrafın ötesinde birde burada yaşamayan bitkiler gözümüzün önünde yavaş yavaş ölünce oldukça üzülüyoruz.onun için uzun araştırıp mümkün olan hangi bitki ise onun ile başlamak istiyoruz.birde nereden başlıyacağımız bilirsek sanırım herşey daha güzel olur.

doğalbahçe
26-10-2009, 21:01
öncelikle cok teşekkür ederim . evet bizim terasımız 4. katta zaten var olan rüzgarı biz burda biraz daha kuvetli yaşıyoruz bütün yaz boyunca birşeyler yetiştirmek istedik ama bir çoğu kurudu fark ettik ki aşırı güneş ve devamlı rüzgar bunlara neden oluyor şu ara güneş etkisini yitirdi ama rüzgarımız hala devam etmekte biz de acaba canlı bir rüzgar perdesi yapsak nasıl olur diye araştırmaya koyulduk şu ana kadar bulabildiklerim şunlar altuni mazı,tamarix ,ve jakaranda masrafın ötesinde birde burada yaşamayan bitkiler gözümüzün önünde yavaş yavaş ölünce oldukça üzülüyoruz.onun için uzun araştırıp mümkün olan hangi bitki ise onun ile başlamak istiyoruz.birde nereden başlıyacağımız bilirsek sanırım herşey daha güzel olur.

Rica ederim, tespitleriniz gayet yerinde rüzgar ve güneş 4. katta daha fazla hissedilmektedir. Ben şunu belirtebilirim ki, yeşil leylandi türüyle yaklaşık 15 yıldır seramızda çelikten alıp 2-3m olana kadar büyütüyor ve satışa sunuyoruz, normal şartlar altında rahatlıkla tavsiye edebileceğim bir türdür ama araya teras gibi bir faktör girince bayağı bir düşündürmektedir.Yeşil leylandiyi tavsiye edemem. Neden diyeceksiniz ki, yeşil leylandi yılda 1-1.5 kadar büyüyebilmektedir. Bu büyümeyi köklerin yere teması ile ve saksı haricinde toprağa işleyerek oradan büyümesi ve gelişmesi için gerekli mineralleri, besinleri almaktadır. Her şey normal olsa bile ara ara saksılarının değiştirilmesi gerekecektir ayrıca büyüme devam etse bile belirli bir zamana kadar bu şekilde koruyabileceğinizi tahmin etmekteyim. Evet hem ekonomik açıdan hem de daha da kötüsü sonuç itibariyle olumsuzluklarla insan bir kez daha üzülüyor.

şehnaz
28-10-2009, 11:29
bu sabah aklıma fir fikir düştü ama nekadarı başarılı olur ,denemekle öğreneceğiz artık izmirin dağları maki lerle kaplı araştırdım birçok ceşit ağaçlardan ve çalılardan oluşuyormuş. içlerinden bana en ilginç geleni yabani zeytin oldu .bildiğim kadarıyla zeytin aşırı sıcaklara ve rüzgarlara karşı dirençli bir ağaç .yazın deniz kenarlarında sıkça rastlarız .acaba bizim terasımızda, yabanisi de olabilir,zeytin ağacı ile rüzgar perdesi mümkün olurmu .bildiğim kadarıyla zeytinler yavaş büyüyen ağaçlar .bir yerde zeytin fidesinden bonsai yapıldığını görmüştüm . acaba arada bir ağacın hem köklerini hemde kendisini budayarak belli boyutlarda tutmaya calışsak diye fikirler düşünüyoruz .öyle sadece oturup düşünüyor ve hala arıyoruz.

okeanik
17-11-2009, 18:16
merhaba, konuyu baştan okudum ancak leylandii'nin iklim istekleri konusunda aklıma takılanlara cevap bulamadım. Niğde'deki bahçemizin etrafına tekil olarak leylandii dikmeyi düşünüyoruz ,çit amaçlı budama yapmayacağız. bahçemiz 1400mt rakımda kurulu, hafif meyilli ve rüzgara açık, kış aylarında sıcaklık -20 'lere yaklaşabiliyor , bilen arkadaşlar leylandiilerin iklim istekleri ve dikim aralıkları konusunda aydınlatırlarsa cok sevinirim...şimdiden teşekkürler

doğalbahçe
17-11-2009, 19:30
Sn. okeanik,
Sitemizde aradığınız bilgiye ulaşabilirsiniz.

http://www.agaclar.org/agac.asp?id=898

Bunun haricinde ise dikkat etmeniz gereken konu leylandi servisinin saksıda yetişenini temin etmeniz, yerde 2-3 yıl yetişip sökülerek başka bir yere dikmek olumlu sonuçlar vermemektedir.

Işık Akçor
12-01-2010, 09:18
Geçen sene evimin yol kenarına 20 tane Leylandi diktim, 1 metre arayla. Yol kenarında 1 metreden az bir mesafe var ve sonra dik bir şekilde aşağı yamaç var ve kuzeye bakıyor. Aradan 5 tanesi sararıp öldü.

Sizlerin yardımı ile şimdi onların yerine yenisini dikmek için alacaklarımın saksıda yetişmiş olmalarına dikkat edeceğim. Bahçevan -biraz da kendine iş çıkarmak için sanırım, her zaman dikebileceğimizi söylüyor. Ben de Mart sonunu beklemek gerektiğini düşünüyorum. Uygun mevsim ile ilgili net bir bilgi forumda ve Leylandi genel bilgi sayfasında bulamadım. Saksıdan çıkınca her mevsim dikilir diyenler de var ama kış soğuk geçerse zarar görmezler mi?
Şimdiden teşekkürler.

Orhan Özbilgiç
12-01-2010, 09:43
. Bahçevan -biraz da kendine iş çıkarmak için sanırım, her zaman dikebileceğimizi söylüyor. Ben de Mart sonunu beklemek gerektiğini düşünüyorum. Uygun mevsim ile ilgili net bir bilgi forumda ve Leylandi genel bilgi sayfasında bulamadım. Saksıdan çıkınca her mevsim dikilir diyenler de var ama kış soğuk geçerse zarar görmezler mi?
Şimdiden teşekkürler.

Sayın Işık Akçor,
Bahçevanınız doğru söylüyor. Her zaman dikilebilir.
Ayrıca leylandi şiddetli soğuklara bile dayanabilir.;)
Saygılarımla.

http://www.aksatarim.com/turkish/cupressocyparis.htm

Douglas Fir
12-01-2010, 14:04
Sayın Işık Akçor,

Leylandi bir "Zone 6" bitkisidir. Yani eksi 20-23 dereceye kadar dayanabilir. Genelde sorunlar diğer arkadaşların da değindiği gibi söküm meselesinden çıkmaktadır. Saksıda 1-2 sene geçirmiş leylandiler sorun çıkarmaz bence. Dikim mevsimi için seçim sizin. İstanbul'da kış daha ilık geçer.Ben Ankara'da dikim için baharı beklerim ki kış hasarları daha az olsun diye.

doğalbahçe
12-01-2010, 17:37
Geçen sene evimin yol kenarına 20 tane Leylandi diktim, 1 metre arayla. Yol kenarında 1 metreden az bir mesafe var ve sonra dik bir şekilde aşağı yamaç var ve kuzeye bakıyor. Aradan 5 tanesi sararıp öldü.

Sizlerin yardımı ile şimdi onların yerine yenisini dikmek için alacaklarımın saksıda yetişmiş olmalarına dikkat edeceğim. Bahçevan -biraz da kendine iş çıkarmak için sanırım, her zaman dikebileceğimizi söylüyor. Ben de Mart sonunu beklemek gerektiğini düşünüyorum. Uygun mevsim ile ilgili net bir bilgi forumda ve Leylandi genel bilgi sayfasında bulamadım. Saksıdan çıkınca her mevsim dikilir diyenler de var ama kış soğuk geçerse zarar görmezler mi?
Şimdiden teşekkürler.

Sn. Işık Akçor,

Leylandi servisinin dikim işlemlerini yaz aylarına denk getirdiğinizde ve birde sökme tarzında olan yeşil leylandi fideleri tutmama riski ile karşı karşıya kalmaktadırlar. Toprağın ilkbahar ile canılılığına kavuşmadan dikmenizi öneririm, bu aylarda dikim için ideal olan aylardır,rahatlıkla dikimde bulunabilirsiniz. Yaz aylarında ise daha fazla ilgi göstermeniz, sulamasına dikkat ederek yazı çıkarmasını sağlamalısınız. Saksıda büyüme formunda olan fideler toprağa girdiğinde biraz stres yaşayabilir, ama dediğim üzere büyüme formuna ulaşmadan dikmeniz daha uygundur.

samuroğlu
01-02-2010, 21:04
merhaba arkadaşlar .ben birçok çam cinsini yaklaşık 3 ay önce çelik yapmıştım.şimdi köklenenler var.onları bu mevsimde saksılasam olurmu acaba?bilen varsa ve bilgi verirse sevinirim. bu arada ben kayserideyim ve iklim buyıl ılık.havalar çok güzel gidiyor.şimdiden vereceğiniz bilgiler için teşekkür ederim.

doğalbahçe
02-02-2010, 20:37
merhaba arkadaşlar .ben birçok çam cinsini yaklaşık 3 ay önce çelik yapmıştım.şimdi köklenenler var.onları bu mevsimde saksılasam olurmu acaba?bilen varsa ve bilgi verirse sevinirim. bu arada ben kayserideyim ve iklim buyıl ılık.havalar çok güzel gidiyor.şimdiden vereceğiniz bilgiler için teşekkür ederim.

Sn. samuroğlu,

Şuanda köklenen türleri viyollerden veya bulundukları yerlerden küçük saksılara aktarmanızda herhangi bir sakınca yoktur, yine ılık ortamda bulundurmanızda fayda olacağını, büyümeye devam edebileceğini belirtmek isterim.

samuroğlu
08-02-2010, 20:27
sağolun tuncerbey.teşekkür ederim.

doğalbahçe
08-02-2010, 21:07
sağolun tuncerbey.teşekkür ederim.

Rica ederim Sn. Samuroğlu.

HomeWork
09-02-2010, 12:21
Sn. Mtuncer54

Saksıda yetiştirmek için tercih ettiğiniz saksı boyu nedir? Resimdeki leylandiler güzel gözüküyordu.

karaselvi
09-02-2010, 13:33
Denizli belediye fidanlığında ilk defa bir leylandi çeşidi gördüm bazı dalllarının uçları çok tatlı bir sarı renkteydi. Altuni leylandi daha önce görmüştüm ama bu öyle değil dört parmak kadar bir bölüm renk geçişi olmadan birden sararmış çok güzeldi. bu türün adı nedir daha önce gören oldumu acaba?

Orhan Özbilgiç
09-02-2010, 17:09
Sayın karaselvi;
Altuni Leylandi dışında, birde Alacalı Leylandi var.
Ayrıca, Sarı Alacalı Su Sediri var. Resimlerini yükleyebilirsem size daha iyi tanıtacağım.

Bu Libocedrus Decurrenc 'Aurevariegata' (Sarı Alacalı Su Sediri)
124591
Bu da Alacalı Leylandi
124594

Hangisi?

doğalbahçe
09-02-2010, 17:43
Sn. Mtuncer54

Saksıda yetiştirmek için tercih ettiğiniz saksı boyu nedir? Resimdeki leylandiler güzel gözüküyordu.

Sn.HomeWork,

Üretimden itibaren ilk olarak 9'luk pot saksılardan yaklaşık 15 cm boyuna ulaştığında 2.1 litrelik saksılara aktarılmaktadır, burada gelişimini tamamlayan leylandi servileri 14 Litrelik saksılara çap 28 cm , derinlik 28 cm olan saksılara aktarılmaktadır.

karaselvi
10-02-2010, 16:18
Sayın karaselvi;
Altuni Leylandi dışında, birde Alacalı Leylandi var.
Ayrıca, Sarı Alacalı Su Sediri var. Resimlerini yükleyebilirsem size daha iyi tanıtacağım.

Bu Libocedrus Decurrenc 'Aurevariegata' (Sarı Alacalı Su Sediri)
124591
Bu da Alacalı Leylandi
124594

Hangisi?

Evet birinci resimdeki :p Bir karış uzunluğunda bir kaç dal var elimde bunları nasıl köklendiririm. 32 gözlük bir viyolun altına köpükten kutu yaptım içine ısıtma sistemi kurmayı düşünüyorum. Elimde köklendirme hormonu var ama odunsu olmayan çeliklerde kullanılmıyormuş. Leylandide hangi hormonu kullanmam gerek. teşekkürler.

karaselvi
10-02-2010, 16:57
Sarı alacalı su sediri hangi leylandilerin üzerine aşılayabiliriz ya da ardıçlara ?

doğalbahçe
10-02-2010, 17:52
Evet birinci resimdeki :p Bir karış uzunluğunda bir kaç dal var elimde bunları nasıl köklendiririm. 32 gözlük bir viyolun altına köpükten kutu yaptım içine ısıtma sistemi kurmayı düşünüyorum. Elimde köklendirme hormonu var ama odunsu olmayan çeliklerde kullanılmıyormuş. Leylandide hangi hormonu kullanmam gerek. teşekkürler.

20-25cm' lik leylandi servilerinizin çelik olarak bir kaç kısıma ayırıp dikebilirsiniz çok uzun dikmenizin faydası olmayıp biraz daha küçük olması daha uygun olur. Toprak malzemenizi hazırladıktan sonra 7-8cm boylarında tek parça halinde olması tercih nedenidir Fotoğrafta beyaz renkle göstermeye çalıştığım şekilde çeliklerinizi alıp, aldığınız çeliklerin hormon ve toprakla temasını sağlamak amacıyla çelik tabanından itibaren küçük dallar temizlenir.
124700

Köklendirme hormonu olarak ise ben üretimde 4000ppm'lik İndol Bütirik asit kullanmaktayım, ısıtma işleminide yaptığınızda güzel sonuçlar elde edeceğinizi düşünüyorum.

doğalbahçe
10-02-2010, 17:53
Sarı alacalı su sediri hangi leylandilerin üzerine aşılayabiliriz ya da ardıçlara ?

Mezarlık servisini taban olarak kullanabilirsiniz büyümesi çok hızlıdır.

doğalbahçe
10-02-2010, 21:27
Yeşil leylandilerin gelişimleri doğrultusunda aktarıldığı saksı boyutları ;

1. olarak 9'luk potlardaki görünümü,serada köklenme işleminden sonra viyollerden aktarılan saksı boyutu, belirli bir boyuttan sonra 2.1 litrelik saksılara aktarılır.
124740
2. olarak 2.1 Litrelik saksılardaki görünümü.
124741
3. olarak ise 2.1 litrelik saksılardan 14 litrelik saksılara aktarılan yeşil leylandiler.
124742

karaselvi
12-02-2010, 08:38
Çok teşekkürler verdiğiniz bilgiler için ve resimler için ;)
Bir kaç sorum daha olacak sarı alacalı su sedirinden çelik alırken çeliğin renğinin sarı ya da yeşil olmasının ilerideki rengine etkisi olurmu. Yeşil çelik alıncada ileride alacaları çıkarmı?
birde sarı alacalı su sediri ,yayılıcı ardıç ,leylandi ,mezarlık servisi aynı familyadan ağaçlarmı birbirine aşı tutarmı?

doğalbahçe
12-02-2010, 12:37
Çok teşekkürler verdiğiniz bilgiler için ve resimler için ;)
Bir kaç sorum daha olacak sarı alacalı su sedirinden çelik alırken çeliğin renğinin sarı ya da yeşil olmasının ilerideki rengine etkisi olurmu. Yeşil çelik alıncada ileride alacaları çıkarmı?
birde sarı alacalı su sediri ,yayılıcı ardıç ,leylandi ,mezarlık servisi aynı familyadan ağaçlarmı birbirine aşı tutarmı?

Sn.Karaselvi,
Rica ederim. Yeşil renkli olması esas anaçtan alındığı için özelliklerini taşır, büyüme esnasında yani köklendikten sonraki aşamalarda esas rengine dönüşecektir.

Esas olarak benzer türleri benzerlerine aşılamanız daha iyi olacağını düşünüyorum. Örneğin Leylandi servilerinden GOLD REİDER mezarlık servisi taban olarak kullanılıp aşılaması yapılmaktadır. Yine mezarlık servisine ise arizona servisi olarak geçen tür aşılanmaktadır, mezarlık servisini diğer leylandi türlerinde altlık olarak kullanabilirsiniz.

karaselvi
16-02-2010, 01:15
Bu gün sarı alacalı su sediri fidanı aldım. Fakat şimdi fotoğraflara tekrar bakınca anladım ki alacalı leylandiymiş çünkü alacaları çık az.. Elimde gerçek alacalı su sediri çelikleri var bunları aşı yapmak istiyorum. Ama çeliğim az ve bir daha bulamam onun için tutmamasından korkuyorum. Hangi aşı çeşidini uygulamam gerekir. Normalde hangisi kullanılıyor. teşekkürler.

doğalbahçe
16-02-2010, 09:10
Bu gün sarı alacalı su sediri fidanı aldım. Fakat şimdi fotoğraflara tekrar bakınca anladım ki alacalı leylandiymiş çünkü alacaları çık az.. Elimde gerçek alacalı su sediri çelikleri var bunları aşı yapmak istiyorum. Ama çeliğim az ve bir daha bulamam onun için tutmamasından korkuyorum. Hangi aşı çeşidini uygulamam gerekir. Normalde hangisi kullanılıyor. teşekkürler.

Sn. Karaselvi,

Aşı yapmaktansa elinizdeki çelikleri çoğaltma yoluna gitmelisiniz bence, ne kadar çok olursa elinizde ilerisi için sıkıntı yaşamazsınız. Aşı yapmayı düşündüğünüz türün anaçlarından daha büyük daha gelişmiş olarak tabir edilenlerinden bulmanız ondan aşı yapmak için çelikler almanız daha iyi olacağını düşünüyorum.

doğalbahçe
16-02-2010, 09:16
Bu arada ısıtma sistemini kurdum. 22 metre elektirikli battaniye teli 5.00 tl - ile 40 derece arası resistans 10.00 tl mavi köpük straforda kutu yaptım kaplo fiş derken 20.00 tl yi falan buldu. Isıtıcı satanlar duymasın :) Birde köklenip köklenmediklerini kontrol etmek kolay olsun diye bir yöntem buldum. Her viyole üstünden biraz kesip şeffaf plastik bardak yerleştirdim. Tam oturmadı ama sorun değil. Böylelikle bardağı çıkarıp köklenip köklenmediklerini kontrol edebileceğim.

Burdan bir şeyler öğrendim ve benim kendi tecrubelerimide buraya yazdımki bana faydalı olduğu gibi başkalarıda faydalansın. gelişmeleride yazarız inşallah.

Sn. karaselvi,

Satış konusunda forumun başka kısımlarında yorum yapmam forum kurallarına aykırıdır. Umaraım başarılı sonuçlar elde edersiniz.

karaselvi
17-02-2010, 01:02
Sn. Karaselvi,

Aşı yapmaktansa elinizdeki çelikleri çoğaltma yoluna gitmelisiniz bence, ne kadar çok olursa elinizde ilerisi için sıkıntı yaşamazsınız. Aşı yapmayı düşündüğünüz türün anaçlarından daha büyük daha gelişmiş olarak tabir edilenlerinden bulmanız ondan aşı yapmak için çelikler almanız daha iyi olacağını düşünüyorum.

teşekkürler
çeliklerin birini aşı yaptım tutacağını pek sanmıyorum ama neyse. Diğerlerini dediğiniz üzere torfa diktim. Kaç ayda köklenirler sizce kaç derecede tutmalıyım ve köklendirme hormonu kullanamdanda köklenme olurmu?

windtalker
24-03-2010, 08:50
Merhabalar,

Ankara'da oturuyorum. Leylandiler hakkında bilgisi olanlara sormak istediğim bir soru var. Geçen sene bahçemize 5 adet leylandi dikmiştik sınır oluşturması için. Diktiğimiz zaman 2,5-3 metre boyundaydılar. Yaklaşık 40 santim büyüdüler, ve yanlara doğru biraz genişleme gösterdiler. Yanlara daha hızlı büyümesi için geçen sonbaharda tepeden budadım ve yapı markette çalışan bir uzmanın tavsiyesi ile "iğne yapraklı ağaçlar için katı besin maddesi" denilen bir maddeden köklerine birer avuç döktüm. Bu işlemi 3 ayda bir tekrarlamam tavsiye edildi. Ancak kışın geçmesinin ardından 3 adet leylandide kahverengileşme oldu. Leylandilerin yapraklarının bir tarafının kahverengiyken, diğer tarafının yeşil olduğunu farkettim. Benim merak ettiğim nokta bu durum çamların kuruduğuna işaret mi, yoksa kış sonrası görülen normal bir durum mu? Ayrıca bu katı besin gübresi bir işe yarar mı? Konu ile ilgili bilgisi olan arkadaşlar beni aydınlatabilirlerse çok sevinirim. Şimdiden teşekkürler.

windtalker
01-04-2010, 13:57
Demir eksikliği olduğu düşünüldü, toprağa demir takviyesi yapıldı, sonuçları göreceğiz.

karaselvi
01-04-2010, 16:52
Leylandi aşılarım tutmadı. Torfa çelik olarak diktiklerimde çürüdü. Bu işin başka sırları var sanırım. Ben başaramadım.

jeomeo
02-04-2010, 00:22
Bahçedeki yaklaşık 2 metrelik leylandileri 40cmye kadar kısaltmak istiyorum. Merak ettiğim şey bu ağaçlar bir kerede yapılacak bu ağır budamayı kaldırabilirler mi yoksa kademeli olarak şimdi 40 cm son baharda 40 cm gibi iki veya üç seferde kısaltmak, ağacın yaşamı için daha mı iyi olur?

Şimdiden teşekkürler

mediacell
04-04-2010, 13:22
Herseke selamlar Peyzaj Mimarı yım, Van için leylandi düşünüyorum....bu tarafın iklimi hakkında bilgisi olan varmıdır.

alkinoos
21-04-2010, 17:43
Herseke selamlar Peyzaj Mimarı yım, Van için leylandi düşünüyorum....bu tarafın iklimi hakkında bilgisi olan varmıdır.

****... Ben soguk kış geçiren bölgelerde ladin türlerinin daha dayanıklı oldugunu görmüştüm.. ama leylandı cupressus famılyasından.. nasıl gelişir bilemiyeceğim.. en iyisi leylandı hakkında iklim isteklerini kurcalasan öğrenebilirsin.
http://www.orman.istanbul.edu.tr/node/9408

buraya basan sanırım biseyler düşündürebilir... kolay gelsın..

alkinoos
21-04-2010, 17:45
*** arkadaslar..
Ben 12. ayda leylandı Çeliklerimi diktim.. nisan ayı itibarı ile bikac ının köklerine bamak için söktüğümde kallus dokusu oluşmus ve kahverengimsi bi renk almaya başladıgını gördüm.. bu normalmi.. leylandının kallus olusturdutan sonra köklenmenin olusamayabilecegını duymustum.. kallus zmanı ne kadar uzun sürebilir?

ademsancakli
18-01-2011, 07:49
selamlar,
Keşan Dışbudak köyünde 3,5 dönüm arsam var ve 15 gün içinde etrafını Leylandi ile çevirmek istiyorum.1,5m -2m lik fidanların fiyatları benim bütçemi aşıyor,
soru 1:60 cm lik fidanlar diksem tutması ve bakımı çok mu zor?
soru 2:Eğer dikersem dikkat edilmesi gereken noktalar nelerdir?
soru 3:Leylandi bakımı ile ilgili bana önerebileceğiniz bir kaynak var mı?kitap,web vb.

Orhan Özbilgiç
18-01-2011, 08:26
soru 1:60 cm lik fidanlar diksem tutması ve bakımı çok mu zor?
soru 2:Eğer dikersem dikkat edilmesi gereken noktalar nelerdir?
soru 3:Leylandi bakımı ile ilgili bana önerebileceğiniz bir kaynak var mı?kitap,web vb.

Sevgili ademsancakli;
Merhaba..

Her bitkinin küçüğünü tutturmak ve bakımı büyüklerinden daha kolaydır. Bence 60 cm.likleri düşünmeniz son derece akıllıca. Leylandi senede 80-100 cm uzayan bir ağaçtır. İki sene sonra, boylarının 2 metreyi geçmesi bile mümkün.
Çit bitkisi olarak düşünüyorsanız dikim sıra aralığınız 1 metreyi geçmesin.

Dikerseniz; martta tepe sürgünü hariç..! tüm dallarının uçlarını budayın. (Dalın uzunluğunun yaklaşık üçte birini gibi.) Bu işlemi, sonbaharda da tekrarlayın. Aman ha!!! lideri( Tepe sürgününü) kesmek yok..;)
Yaz boyunca toprağının nemli kalmasına özen gösterin. Sulamada köklerin çürümesine neden olacak kadar abartıya kaçmayın. Gübre olarak kesinlikle hayvansal gübre kullanmayın. Dikerken çok az olmak kaydıyla, yaz ortasında ve sonbaharda azot oranı düşük kimyasal gübre kullanın.

Bakımı ve yetiştirilmesi en kolay ağaçlardan olan Leylandi ile ilgili özel bir yayına rastlamadım.
Saygılarımla.

ademsancakli
18-01-2011, 10:30
Sevgili Orhan Öğretmenim,
Çok teşekkür ederim, verdiğiniz bilgiler kafamdaki birçok soruya cevap oldu ve 60 cm lik LEYDANDİ dikmeye karar verdim.Size bir sorum daha olacak;fidanların dikiminden itibaren sulamasını nasıl yapmam gerekiyor? dikimde 1 defa sula kışın sulamaya gerek yok diyenler var,yağmur yağmadığında haftada iki defa sula diyenler var.Sizce nasıl bir yol izlemeliyim?nelere dikkat etmeliyim.
Saygılarımla.

Orhan Özbilgiç
18-01-2011, 11:06
Sevgili ademsancakli;

Önümüzdeki günlerde dikeceğinizi varsayarsak;
Dikerken cansuyu zaten veriyoruz. Dikimin yaklaşık ilk yedinci gününe kadar yağmur veya kar yağmamışsa, bir sulama yapabilirsiniz.

Şayet, yağdıysa, sulamaya gerek yok..!

Taaaki, mart ayından sonra, çiftçinin ''kurak'' diye adlandırdığı uzun süreli yağışsız bir dönem söz konusu olursa, sulama yaparsınız.
Mayıstan itibarende yağışların olmadığı dönemlerde, yaz boyunca haftada bir sulamak bitkinin çok hızlı gelişmesini sağlayacaktır.

Not: Budamalardan hemen sonrada, su verilmesi gerekir..!

ademsancakli
18-01-2011, 14:20
Bu bilgiler çok işime yarayacak,son olarak fidanların ekimini sormak istiyorum,derinlik,çap yaklaşık ne kadar olmalı?dikkat etmem gereken noktalar nelerdir?

Orhan Özbilgiç
18-01-2011, 14:35
Aldığınız veya alacağınız fidanlar, ya saksıda veya tüptedirler.
60 cm.lik bir fidan için, yaklaşık 50*50 genişlik ve derinliğinde çukur yeterli olur kanaatindeyim.

ademsancakli
18-01-2011, 14:57
Verdiğiniz değerli bilgiler için çok teşekkürler

cemal.S
23-01-2011, 00:33
Bu bilgiler çok işime yarayacak,son olarak fidanların ekimini sormak istiyorum,derinlik,çap yaklaşık ne kadar olmalı?dikkat etmem gereken noktalar nelerdir?

Merhabalar...!

Fidanların ekimi ile ilgili Orhan bey sağolsun bilgi aktarmış ancak bir üretici olarak size daha pratik bir yöntem önermek isterim. Aldığınız bitkinin saksı çapını ve derinliğini ölçün iki katı kolay bakım yapabileceğiniz aralıklarla açacağınız çukurlara saksılarını çıkarıp yerleştirin. Toprağın nem durumuna göre can suyunu ihmal etmeyin derim. Birde sakın ola çamurlu iken dikim yapmayın. Dikim yaptıktan sonra gözetleyin ve dipleri oturmaya başladığında müsait havada mutlaka diplerini çiğneyinki hava almasınlar. Umarım yardımcı olmuşuzdur.

Hoş geldiniz.

Kolay gelsin.

cemal.S
23-01-2011, 00:44
Merhabalar,

Ankara'da oturuyorum. Leylandiler hakkında bilgisi olanlara sormak istediğim bir soru var. Geçen sene bahçemize 5 adet leylandi dikmiştik sınır oluşturması için. Diktiğimiz zaman 2,5-3 metre boyundaydılar. Yaklaşık 40 santim büyüdüler, ve yanlara doğru biraz genişleme gösterdiler. Yanlara daha hızlı büyümesi için geçen sonbaharda tepeden budadım ve yapı markette çalışan bir uzmanın tavsiyesi ile "iğne yapraklı ağaçlar için katı besin maddesi" denilen bir maddeden köklerine birer avuç döktüm. Bu işlemi 3 ayda bir tekrarlamam tavsiye edildi. Ancak kışın geçmesinin ardından 3 adet leylandide kahverengileşme oldu. Leylandilerin yapraklarının bir tarafının kahverengiyken, diğer tarafının yeşil olduğunu farkettim. Benim merak ettiğim nokta bu durum çamların kuruduğuna işaret mi, yoksa kış sonrası görülen normal bir durum mu? Ayrıca bu katı besin gübresi bir işe yarar mı? Konu ile ilgili bilgisi olan arkadaşlar beni aydınlatabilirlerse çok sevinirim. Şimdiden teşekkürler.

Merhabalar...!

Yazdıklarınızı geçte olsa dikkatlice okudum. Sorularınıza cevap vermeye çalişacağım. Tepe budamasını nasıl yaptınız merak ettim. Umarım lider seçimi yapmışsınızdır. Leylandilerin katı besin maddesine ihtiyacı olduğunu bende ilk defa okudum. Ankara gibi kışın sert geçtiği bölgelerimizde leylandilerin renk değiştirmesi gayet normal. Havalar ısınmaya başladığında normale döndüğünü göreceksiniz. Bir üretici olarak önerebileceklerim bu kadar.

Kolay gelsin.

cemal.S
23-01-2011, 00:50
Bahçedeki yaklaşık 2 metrelik leylandileri 40cmye kadar kısaltmak istiyorum. Merak ettiğim şey bu ağaçlar bir kerede yapılacak bu ağır budamayı kaldırabilirler mi yoksa kademeli olarak şimdi 40 cm son baharda 40 cm gibi iki veya üç seferde kısaltmak, ağacın yaşamı için daha mı iyi olur?

Şimdiden teşekkürler

Merhabalar...!

Hiç çekinmeden 40 cm budama yapabilirsiniz. Lider seçmeyi ihmal etmeyin. Budamanın ağacınızın yaşamı ile hiç bir ilgisi yoktur. Tam tersine Leylandi makası seven bir bitkidir. Bir üretici olarak söyleye bileceklerim bundan ibarettir.

Kolay gelsin.

Douglas Fir
30-01-2011, 12:39
Bunlar da benim geçen sene ilkbaharda alıp yazbaşı çelikten köklendirdiğim leylandi çeliklerim. Poşetleyip sayın "seaa" ye hediye etmiştim.

190863

190864

190865

190866

cemal.S
01-02-2011, 06:39
Merhabalar!

Sayın Doğuglas..!

Leylandi fideleriniz gerçekten güzeller. Kök sistemini tamamlamışlar görünüyorlar. Uçlarındaki sarılıklar sizi üzmesin. 10 luk saksıya yerleştirip uçlarını makasla alın çok güzel bir bitkiler sahibi olabilirsiniz... Makası severler...

Tekrar tebrikler.

Not : Gelişmeleri yazarsanız seviniriz. Karınca kaderince her problemlerinin çözümümde bizimde tuzumuz olur.

HomeWork
01-02-2011, 07:09
Bunlar da benim geçen sene ilkbaharda alıp yazbaşı çelikten köklendirdiğim leylandi çeliklerim. Poşetleyip sayın "seaa" ye hediye etmiştim.

190863

190864

190865

190866

Harika görünüyorlar,
Köklendirmek için nasıl bir yol izlediniz, sonucu gördük, yöntemin de üzerinden geçsek ne güzel olur dimi?

Douglas Fir
01-02-2011, 16:21
Sayın cemal.S,

Köklenen çelikleri poşetleyip sayın seaa'ye hediye etmiştim. Geçenlerde nasıllar diye sordum. "Sorun yok, iyi durumdalar" demişti. Artık gelişmeleri almaya kendisinden devam ederiz. İlginize teşekkürler.

Douglas Fir
01-02-2011, 16:58
Sayın HomeWork,

İzlediğim yöntemi sizlerle paylaşmaktan zevk duyarım.

Nisan başında yakınlardaki bir parktaki leylandi ağaçlarının sağlıklı dallarından lider çeliklerimizi aldık. Foto 1'de görünen saksımıza perlit ve vermikulit doldurduk. Uçları eğimli kesilmiş çelikleri köklendirme hormunu tozuna buladık ve saksıya diktik. İlk sulama suyuna da köklendirme hormunu ilave ettik. Çelikler alttan ısıtma ile daha iyi köklendiği için, saksımızı o tarihlerde hala yanmakta olan kalorifer peteğinin üzerinde tuttuk. Ancak altta suluk vardı ve aşırı kurumayı engelledi. Perlit vermikulit karışımını hep nemli tutmaya çalıştık. 2.5 ay sonunda köklenme gerçekleşmişti.

İlginize teşekkürler.

emre37
26-03-2011, 09:39
Merhaba

ben 24 mart günü büyük çamlıca fidanlığından bir leylandi aldım yaklaşık 30 cm uzunluğunda.bahçeme özenli bir şekilde diktim.acaba toprak kalitelimi bahçeyi kazdığım zaman çok solucan vardı.bu leylandinin köklerine zarar verirmi?sulamayı nasıl yapmalıyım.ılık suyu sevdiğini duymuştum ama ne sıklıkta sulama yapacağımı bilmiyorum. ve hangi gübreden ne kadar kullanmalıyım beni bilgilendirirseniz çok sevinirim iyi günler herkese =))

Zeytin agaci
02-04-2011, 18:42
Sayin Limon
Alttaki fotograftaki leylandilerin tam ismini bana verir misiniz. Leylandi ile limon cami (Kusura bakmayin. Klavyemde 4/5 Türkce harf eksik) arasindaki fark nedir? Sadece isim farki mi? Leylandileri duvar dibine mi diktiniz? Kökleri yillar sonra duvara zarar vermiyorsa, ben de tüm bahce duvarina leylandi dikmeyi düsünüyorum. Cok su ister mi?
Cok tesekkürler.
Sevgiyle kalin.

Zeytin agaci
02-04-2011, 19:41
Sayin Cemal S.
Tüm bahce duvarinin dibine cepecevre yesil leylandi dikmeyi düsünüyorum. Ancak kökleri yillar sonra bahce duvarina zarar verir endisesiyle tereddüt icindeyim. Bu konuda beni aydinlatir misiniz?
500m rakim (gece gündüz isi farki yüksek, rüzgari, firtinasi bol) icin önerebileceginiz her dem yesil, enine ve boyuna hizli gelisen, bahce duvarina zarar vermeyecek baska hangi bitkileri önerirsiniz?
Saygilarimla.

doğalbahçe
02-04-2011, 20:02
Sayin Cemal S.
Tüm bahce duvarinin dibine cepecevre yesil leylandi dikmeyi düsünüyorum. Ancak kökleri yillar sonra bahce duvarina zarar verir endisesiyle tereddüt icindeyim. Bu konuda beni aydinlatir misiniz?
500m rakim (gece gündüz isi farki yüksek, rüzgari, firtinasi bol) icin önerebileceginiz her dem yesil, enine ve boyuna hizli gelisen, bahce duvarina zarar vermeyecek baska hangi bitkileri önerirsiniz?
Saygilarimla.

Sn. Zeytin agaci,

Kök yapısı olarak yeşil leylandiyi duvara yıllar sonra zarar vereceğini düşünmüyorum, gelişim bakımından leylandinizi diktiğiniz kısımlarda kökler yüzeysel olarak hareket etmez, çin kavağı veya Paulownia adındaki bitkinin kökleri yüzeye çok yakın olarak hareket eder büyümeleri bahçe duvarlarına zarar verecek düzeyde olabilir. Yeşil leylandi ise bu şekilde zarar verecek büyüme şekli bulunmamaktadır. Anaç olarak kullandığımız yeşil leylandiler 10-12 yıllık olmasına rağmen çevreye zarar verdiğini görmedim.

Yeşil leylandi büyüme bakımından gelişim açısından en hızlı bitkilerden biridir. Alev ağacındanda set oluşturabilirsiniz, aşılı arizona servisinden de alternatifler oluşturulabilir.

doğalbahçe
03-04-2011, 16:44
Merhaba

ben 24 mart günü büyük çamlıca fidanlığından bir leylandi aldım yaklaşık 30 cm uzunluğunda.bahçeme özenli bir şekilde diktim.acaba toprak kalitelimi bahçeyi kazdığım zaman çok solucan vardı.bu leylandinin köklerine zarar verirmi?sulamayı nasıl yapmalıyım.ılık suyu sevdiğini duymuştum ama ne sıklıkta sulama yapacağımı bilmiyorum. ve hangi gübreden ne kadar kullanmalıyım beni bilgilendirirseniz çok sevinirim iyi günler herkese =))

Sn.emre37,

Solucanların leylandinizin köklerine zarar vereceğini düşünmüyorum, Sulama işlemini ise haftada bir kez yapabilirsiniz. Suyun sıcaklığı leylandi için önemli değildir. Yanmış koyun gübresini kullanabilirsiniz, 15-15-15 içerikli tabandan veya yapraktan gübreleme yapabilirsiniz.

doğalbahçe
03-04-2011, 16:53
Anaç olarak kullandığımız yaklaşık 6-7 yaşlarında altuni leylandi servisi ekte yer almaktadır.

200346

200347

cemal.S
09-04-2011, 01:25
Sayin Cemal S.
Saygilarimla.

Merhabalar...!

Bildiklerimi sizlerle paylaşmaktan mutlu olurum ne demek. Duvardan bir bir yirmi açın ve bir ip çekip 1 metre aralarla yeşil leylandiyi dikin. Kazık kök değillerdir ve kökleri mevcut yapıya zarar vermezler. Böylece hem duvarınızın görüntüsü değişir ve ileride kapanır hemde dikilen yere değer katmış olursunuz. Duvarınız bitkileri bir nebze rüzgardan koruyacaktır ancak ilk diktiğiniz bir yıl takviye isterler. Tereddüte gerek yok rakım iklim uygun. Sakın altuni leylandi seçmeyin derim. Başka bitkiye gelince kafanızı karıştırmayın bence.

Bir üretici olarak söyleyebileceklerim bu kadar. Merak ettiğiniz veya çözemediğiniz bir konu olursa çekinmeden yazın lutfen.

Kolay gelsin saygı bizden.

stoje
31-05-2011, 11:15
Herkeze selamlar ben 7 ay önce 10 1 ay öncede 5 olmak üzere 3 mt uzunluğunda 15 adet leylandi diktim fakat bugünlerde ağaçların alt yapraklarının kurumaya başladığını farkettim sizce nedir sebebi yardımcı olurmusunuz evimin bahçesine kendi başıma diktim ve çok çaba harcadım bunun yanında ağaçlarım çok güzel heba olmasını istemiyorum lütfen yardım edin sebebi nedir herhangi bir besin takviyesimi yapmalıyım sulamayımı arttırmalıyım

cemal.S
01-06-2011, 21:48
Herkeze selamlar ben 7 ay önce 10 1 ay öncede 5 olmak üzere 3 mt uzunluğunda 15 adet leylandi diktim fakat bugünlerde ağaçların alt yapraklarının kurumaya başladığını farkettim sizce nedir sebebi yardımcı olurmusunuz evimin bahçesine kendi başıma diktim ve çok çaba harcadım bunun yanında ağaçlarım çok güzel heba olmasını istemiyorum lütfen yardım edin sebebi nedir herhangi bir besin takviyesimi yapmalıyım sulamayımı arttırmalıyım

Sayın STOJE...!

Fotoğraflarını sayfaya koyarsanız belki bir iki şey söyleye bilirim. Aldığınız bitki tüplü üretimmiydi merak ettim.

Kolay gelsin.

stoje
04-06-2011, 13:36
çok sulamaktan da olabilirmi acaba

cemal.S
05-06-2011, 10:37
çok sulamaktan da olabilirmi acaba

Merhabalar...!

Elbette olabilir gereğinden fazla sulamak bitkilerde kök yapısını olumsuz etkiler.
Bu yıl leylandilerde genelde sizdeki gibi olumsuzluklar gözlüyoruz buralarda. Telaş etmeyin derim. Tüplüyse bitkileriniz bir süre sonra düzeleceklerdir kendiliğinden.

Kolay gelsin.

stoje
05-06-2011, 16:37
Cemal bey size nekadar teşekkür etsem azdır iliginize alakanıza gerçekten çok sağolun tüplü derken ben bunları tarladan aldım toprağıyla beraber o şekilde diktim bu havalarda sizce kaç günde bir sulamam gerekiyor haftada 2 veya 3 nedersiniz birde ek besin kullanmalımıyım sizce tekrar çok ama çok teşekkürler

stoje
21-06-2011, 23:10
Sanırım çok yoğunsunuz

Kudret
17-07-2011, 21:46
Cemal bey size nekadar teşekkür etsem azdır iliginize alakanıza gerçekten çok sağolun tüplü derken ben bunları tarladan aldım toprağıyla beraber o şekilde diktim bu havalarda sizce kaç günde bir sulamam gerekiyor haftada 2 veya 3 nedersiniz birde ek besin kullanmalımıyım sizce tekrar çok ama çok teşekkürler

2-3 günde bir leylandilerinizin yapraklarına bolca su püskürtürseniz sarartıların azaldığını göreceksiniz.;) Yrıca izelementli dengeli gübre takviyesi yaparsanız faydalı olur.

stoje
20-07-2011, 21:42
Sayın Kudret cevabınız için çok teşekkürler hemen yarından itibaren söylediklerinizi uygulamaya başlıyorum gerçi bu sıralar daha iyi leylandilerim yinede çok teşekkürederim ilginiz için

İnox
21-08-2011, 14:09
merhaba , bahçemize leylandi diktik (100cm boyunda 20adet çit boyunca 60cm'er arayla ) , budama nasıl ve ne zaman yapmalıyız ? amacımız max. 2 metre boyunda olmaları ama yanlarına doğru genişleyip çit görüntüsünü kapatmak ....

ligustrum
21-08-2011, 16:19
Sayın İnox; Diktiğiniz leylandiler hayırlı olsun. Bir sene budamaya ihtiyacı olmaz gibi.

harfuzmani
27-09-2011, 07:35
Bahçemizde iki çeşit leylandi var.
Biri şu:
1271412715
Diğeri de şu:
1271612717
Üstteki fotoğraftaki leylandilerin çoğu bozuldu ve alttaki leylandilerden dikildi.
Alttaki fotoğraftakiler büyüdükçe açık yeşil oluyor uçları. Bir ay kadar sonra koyulaşacak renkleri. Bahçeye ayrı bir renk veriyor. Ve diğerine göre çok daha kısa sürede hem yanlara hem boyuna gelişiyor. Leylandilerde çanak açmaya önem vermek gerekiyor. Böylece suyu bol alabiliyor kökleri. Sonbahar sonunda ve ilkbahar başında çanaklarının her birine iki kürek kadar yanmış koyun gübresi koyup dibindeki toprakla harmanlıyorum. (Gübre üste atılıp bırakılmayacak) Dibindeki yabani ot temizliğine de önem vermek gerekiyor. Sonuç ortada :) Fotoğrafta gördüklerinizi iki sene oldu dikeli. 1,5 -2 metre arasındaydı boyları ve oldukça cılızlardı. İki senede çok güzel geliştirler. Yanlız ilk dikilen leylandilerden 750 milyon kadar zarar ettik. Değişim sözü verdikleri halde aldığımız fidanlık zararımızı karşılamadı. Ufak fidanlıklardan 2-3 milyon ucuza almaktansa büyük, oturmuş şirketlerden garantili almanızı tavsiye ederim.

Herkese merhabalar
yukarıda alıntı yaptığım 49. msj
resimlerden altaki açık yeşil renkli olan leylandilerden istiyorum ancak ismi nedir?ne diye istemem gerekiyor.
Dün bir kaç tane fideci gezdim anlatıyorum sen mazı istiyorsun diyorlar.Hayır diyorum altuni leylandiyi gösteriyorlar uçlarında hafif sarılıklar olan.
Ancak ben resimdeki(alt resimdeki) leylandilerden istiyorum.

harfuzmani
27-09-2011, 08:52
An itibari ile resimleki leylandilerin Altuni leylandi olduğunu öğrenmiş bulunmuktayım.
Peki Bursa'da şurda ucuz fiyata alabilirsin diyebileceğiniz bir yer varmıdır acaba???

harfuzmani
06-10-2011, 12:57
Hepiniz süpersiniz,müthişsiniz,bravo hepinize.....
Daha bir soruma cevap alamadım şu siteden
Başka yerlerde birbirinizi pohpohlayacağınıza sorulan sorulara cevap vermeyi yeğleseniz nasıl olur?????
Ya da bu işi yapmayın arkadaşşş...

yaprak 92
11-10-2011, 16:11
Arkadaşlar.
istanbul Beykoz da bir grub leydandi budanacak duvar gibi görünüme kavuşturulacak bu işi yapan firmalar olduğunu duymuştum.Bilen ve veya bu işi yapabilen arkadaşların ilgisini bekliyorum.Şimdiden teşekkürler.........

cemal.S
14-10-2011, 22:12
Arkadaşlar.
istanbul Beykoz da bir grub leydandi budanacak duvar gibi görünüme kavuşturulacak bu işi yapan firmalar olduğunu duymuştum.Bilen ve veya bu işi yapabilen arkadaşların ilgisini bekliyorum.Şimdiden teşekkürler.........

Merhabalar....!

İşin doğrusu merak ettim Yaprak hanım fotolarını sayfaya koyarsanız bir şeyler söyleyebilirim sanırım. Eğer araları doldurdular ve boyları tamamsa kendinizde yapabilirsiniz diye düşünüyorum. Dikim araları önemli elbette..Bir üretici olarak yazacaklarım bu kadar. Neyse sıkmayın canınızı bir şekilde hallolur. Uzun zamandır sayfadan uzağım geç kaldımsa kusura bakmayın.

Kolay gelsin.

cemal.S
14-10-2011, 22:24
merhaba , bahçemize leylandi diktik (100cm boyunda 20adet çit boyunca 60cm'er arayla ) , budama nasıl ve ne zaman yapmalıyız ? amacımız max. 2 metre boyunda olmaları ama yanlarına doğru genişleyip çit görüntüsünü kapatmak ....

Merhabalar...!

Cevap geç kalmış olabilir bir iki yıl bekleyip araları kapatmalarını bekleyin. Budama için geç kalmış sayılmazsınız. Bitkiler hala gelişmeye devam ediyorlar. Havalar açıp güneşi gördüğünüzde budaya bilirsiniz.

Kolay gelsin...

cemal.S
14-10-2011, 22:33
Hepiniz süpersiniz,müthişsiniz,bravo hepinize.....
Daha bir soruma cevap alamadım şu siteden
Başka yerlerde birbirinizi pohpohlayacağınıza sorulan sorulara cevap vermeyi yeğleseniz nasıl olur?????
Ya da bu işi yapmayın arkadaşşş...

Kimbilir belkide haklısınız ancak burası gönüllülük esasına dayalı bir paylaşım sitesi. Kim ne iş yapıyor merak ettim.

Altuni leylandiyi buldunuzmu bilmiyorum ancak neden yeşil leylandi dikmiyorsunuz merak ettim. Diktinizse güle güle büyütün dikmedinizse yeşil leylandi tercih edin bence.

Kolay gelsin.

dtlevent
25-11-2011, 09:42
3 yasın da leylandi fidanlarım var malasef ağaçlar beklediğim serpilmeyi daha gösteremediler (bende çok iyi bakamadım )daha önceki mesajlarda yazıyor alabilir ama üretici bir arkadaş leylendilerin yıllık gübreleme takvimini yazabilir mi?

aigneis
15-05-2012, 20:14
Merhabalar. 1,5 m boyundaki leylandileri 50 cm arayla dikmek uygun mudur? Teşekkür ederim.

mecitaltay
12-09-2012, 19:54
Aranıza yeni katıldım. Nasipse 3-5 aya kadar müstakil bahçeli bir evim olacak. Bandırmada yaşayan bir öğretmenim, malum burası aşırı rüzgarlı bir yer. Gerek rüzgarı kesmek gerekse de bahçemde gözlerden uzak vakit geçirmek amacıyla behçe duvarlarımın iç tarafına dikiebileceğim ağaçlar hakkında bilgi almak amacıyla bu siteye kadar ulaştım. Daha önce hiç bir bilgi sahibi değilim bu konuda. Ağaç cinsleri fiyatları da ekonomik olarak ve aynı zamanda bakımı çok zor olmayan ve yaz kış yeşil olabailen ağaçlar hakkında bilgilerinize ihtiyacım var.
Saygılarımla
Mecit Altay

cemal.S
02-11-2012, 18:25
Aranıza yeni katıldım. Nasipse 3-5 aya kadar müstakil bahçeli bir evim olacak. Bandırmada yaşayan bir öğretmenim, malum burası aşırı rüzgarlı bir yer. Gerek rüzgarı kesmek gerekse de bahçemde gözlerden uzak vakit geçirmek amacıyla behçe duvarlarımın iç tarafına dikiebileceğim ağaçlar hakkında bilgi almak amacıyla bu siteye kadar ulaştım. Daha önce hiç bir bilgi sahibi değilim bu konuda. Ağaç cinsleri fiyatları da ekonomik olarak ve aynı zamanda bakımı çok zor olmayan ve yaz kış yeşil olabailen ağaçlar hakkında bilgilerinize ihtiyacım var.
Saygılarımla
Mecit Altay

Mecit Bey...!

Geçmi oldu bilemem ancak bana göre YEŞİL LEYLENDİ veya ALEV AĞACI TERCİH edin. Fidanları küçük alıp yerinde büyüterek maliyeti düşürebilirsiniz. Leylandileri 80 cm arayla dikerseniz her yıl yapılacak uygun budama ile bir kaç yıl içinde duvar sahibi olabilirsiniz. Tüplü fidan tercih ediniz bence. Bir üretici olarak benim düşüncelerim bu yönde. Yardımcı olabileceğim başka şeyler olursa lutfen çekinmeden yazınız. Elimizden geldiğince dilimiz döndüğünce yardımcı oluruz.

Kolay gelsin.

Rhall
05-03-2013, 00:59
Foruma ilk mesajım, Herkese Merhaba, Kırklareli de hayvancılıkla uğraşmaktayım. evin bulunduğu yer tel çitle çevrili ve biraz eski bu telleri söküp yerine leylandi dikmek istiyorum. bu konu hakkında bir kaç sorum olacak.

1- Büyükbaş hayvanlar için bir zararı olur mu?
2- Ne kadar zamanda büyür ve çit görevi görebilecek hale gelir?
3- Sıklık derecesi nedir. (sansar, tilki ve çevredeki başıboş köpeklerin bahçeye girmesini engelleyebilir miyim?)
4- Ne sıklıkta dikilmeli ve hangi şekilde alınmalı (fidan **** belli seviyeye kadar büyümüş olanları mı önerirsiniz?
5- Nerelerden Temin Ederim.
6- Alternatif bir Çit bitkisi öneriniz varsa duymak isterim.

larienmiriel
13-03-2013, 15:14
Merhabalar,

Benim leylandiler hakkında spesifik bir sorum olacak beni aydınlatabilirseniz çok sevinirim... :(:(:(

Ankara'daki bahçemizin duvar dibine 2-3 sene kadar evvel 10 adet leylandi dikmiştik ve bu süre içerisinde gayet sağlıklılardı. Ancak geçtiğimiz sonbahar bahçeden sökülüp saksılara alındılar, bu kışı saksılarda geçirdiler ve bazılarının yapraklarında kararmalar olsa da hala sağlıklı gözüküyorlar. Şimdi yeniden onları bahçeye dikmek istiyoruz ancak bahçemizin toprak derinliği sadece 60-70 cm kadar ve altı beton. Bu sırada site sakinleri köklerin betona zarar verebileceğini düşünerek buna çok sıcak bakmıyorlar. Bu yüzden onlar için özel büyük ahşap saksılar yaptırıp o şekilde toprağın içine oturtmayı düşündük. Bitkilerin 2-3 yıl önce zaten saksıdan çıkartılıp toprağa ekildiklerini ve şimdi tekrar saksıda olduklarını düşününce sağlıkları için endişeleniyorum ve bu konuda sizin fikirlerinizi almak istiyorum.

Sizce hangi seçenek (tekrar bahçeye ekilmeleri mi yoksa saksıda olmaları mı) daha sağlıklı olur ya da bizim aklımıza gelmeyen alternatif bir yol var mıdır? 10 ağacın birden içine yanyana ekileceği hendek gibi altı ve dış kısımları ahşap özel bir tür saksı yaptırmak daha mı iyi olur yoksa ayrı ayrı saksılar mı? Ya da şu anda içinde bulundukları plastik ama pek de büyük olmayan saksılardan çıkarmamalı mıyız?

Şimdiden teşekkürler! :rolleyes:

cemal.S
14-03-2013, 22:32
Merhabalar,

Benim leylandiler hakkında spesifik bir sorum olacak beni aydınlatabilirseniz çok sevinirim... :(:(:(

Ankara'daki bahçemizin duvar dibine 2-3 sene kadar evvel 10 adet leylandi dikmiştik ve bu süre içerisinde gayet sağlıklılardı. Ancak geçtiğimiz sonbahar bahçeden sökülüp saksılara alındılar, bu kışı saksılarda geçirdiler ve bazılarının yapraklarında kararmalar olsa da hala sağlıklı gözüküyorlar. Şimdi yeniden onları bahçeye dikmek istiyoruz ancak bahçemizin toprak derinliği sadece 60-70 cm kadar ve altı beton. Bu sırada site sakinleri köklerin betona zarar verebileceğini düşünerek buna çok sıcak bakmıyorlar. Bu yüzden onlar için özel büyük ahşap saksılar yaptırıp o şekilde toprağın içine oturtmayı düşündük. Bitkilerin 2-3 yıl önce zaten saksıdan çıkartılıp toprağa ekildiklerini ve şimdi tekrar saksıda olduklarını düşününce sağlıkları için endişeleniyorum ve bu konuda sizin fikirlerinizi almak istiyorum.

Sizce hangi seçenek (tekrar bahçeye ekilmeleri mi yoksa saksıda olmaları mı) daha sağlıklı olur ya da bizim aklımıza gelmeyen alternatif bir yol var mıdır? 10 ağacın birden içine yanyana ekileceği hendek gibi altı ve dış kısımları ahşap özel bir tür saksı yaptırmak daha mı iyi olur yoksa ayrı ayrı saksılar mı? Ya da şu anda içinde bulundukları plastik ama pek de büyük olmayan saksılardan çıkarmamalı mıyız?

Şimdiden teşekkürler! :rolleyes:

Merhabalar...!

Bitkilerinizi en az 1-1.20 derinlikteki dekoratif saksılara yan yana ekebilirsiniz diye düşünüyorum. Fırsatı kaçırmayın bu günlerde gerçekleştirin yerlerine oturup kendilerini toplasınlar. Aralarını eşitlerseniz görüntü güzelliği sağlamış olursunuz...Altta yine 60 cm lik toprak kısmı bırakabilirsiniz diye düşündüm bir an. Tabiii bunlar benim hayalimde canlandırdığım kadarı ile..

Kendimizi küçük bilgilerle tanıttığımız bir sayfamız var oraya bir uğrayıp okur ve kendinizi tanıtırsanız iyi olur kanaatindeyim..

Kolay gelsin.

cemal.S
14-03-2013, 22:42
Foruma ilk mesajım, Herkese Merhaba, Kırklareli de hayvancılıkla uğraşmaktayım. evin bulunduğu yer tel çitle çevrili ve biraz eski bu telleri söküp yerine leylandi dikmek istiyorum. bu konu hakkında bir kaç sorum olacak.

1- Büyükbaş hayvanlar için bir zararı olur mu?
2- Ne kadar zamanda büyür ve çit görevi görebilecek hale gelir?
3- Sıklık derecesi nedir. (sansar, tilki ve çevredeki başıboş köpeklerin bahçeye girmesini engelleyebilir miyim?)
4- Ne sıklıkta dikilmeli ve hangi şekilde alınmalı (fidan **** belli seviyeye kadar büyümüş olanları mı önerirsiniz?
5- Nerelerden Temin Ederim.
6- Alternatif bir Çit bitkisi öneriniz varsa duymak isterim.

Merhabalar...!

Forma ilk mesajınız bu olmamalı kendimizi küçük bilgilerle tanıttığımız bir sayfamız var oraya bir uğrayın ve kendinizi tanıtınki sizi önce bir tanıyalım olmazmı?

Hayvanlara zararı yoktur. Telleri hiç sökmeden yarım metre içeriden ipinizi çekin ve 80 cm arayla sıralayın yeşil leylandileri. Bir kaç yıl sora duvar olur size ietediğiniz yükseklikten tepeleri vurmak kaydıyla. Bitki temininde zorlanırsanız yerinizin kenarlarını ölçün ve bize bildirin biz üreticiyiz yardımcı oluruz.. Umarım faydalı olmuşumdur..

Kolay gelsin

mirzakaan
26-04-2013, 00:41
leylandinin kurumasının nedeni nedişr acaba 4 yıl oldu 6 metre boylarında leylandilerim var. ve bu leylandilerim sakız şeklinde bal gibi akıtma yaparak kuruyor.acaba bunun nedeni nedir biliyorsanız veya bilmiyorsanızda sorumun cevabını nereden öğrenebileceğimi biliyorsanız lütfen bana cevap yazar mısınız?
bu hastalıktan kurtulmak için veya geri kalan hastalığa henüz yakalanmamız ağaçların bu hastalığa yakalanmaması için ne yapmak lazım.cevaplarsanız çok sevinirim .
cevabınız için şimdiden teşekkür ederim.

benim leylandilerimdede alt dalların uçlarında küçük küçük kuruyan bölümler var onları temizlemek için ağaçları incelediğimde gövde üzerinde sakızlanan bazı bölümlerin olduğunu gördüm cevabınızı veya çözüm önerinizi merakla bekliyorum. teşekkürler

agacisev
07-05-2013, 10:49
1.5 metrelik bahçe duvarımın içine yeşil leylandi dikerek duvar üzerine set oluşturmak istiyorum. Leylandilerin gövdesinin duvara 10 cm uzakta olması sorun yaratır mı? Leylandinin duvar seviyesine kadar yapraksız olması budamayla sağlanabilir mi?

ziraat_mühsg
27-06-2013, 13:00
Tekirdağ' da 5 dönüm kadar alana leylandi dikmeyi düşünüyorum. Bu benim ilk üretimim olcak ve bu konuda kafam çok karışık. Sorularıma cevap bulabilirsem çok sevinirim. Öncelikle poşetlimi saksılımı almalıyım leylandileri?
birkaç yere sordum bulmak zor şu dönemde.Şimdi ayırtmalıyım diye düşünüyorum. yaklaşık bir karış leylandi poşetli 1 tl fiyat veren oldu. oda izmirde bir fidanlık daha yakın temin edebilecegim yerler varmı acaba ve dikimi hangi ay yapmalıyım? yaz sonunu beklemelimiyim? Şimdiden teşekkürler...

crazyyoung54
20-08-2013, 09:57
3 adet yeni yeşil leylandi diktim agaclar kac cm e ulastıgında budamaya baslayabilirm belli bir standardı varmıdır ******.

dussokagi
12-09-2013, 21:52
merhaba benim sinopta 200 adet meyve bahçem var bizim sinopta çok rüzgar olduğu için yeşil leylandi üreteceğim çit için istanbulda çalıştığım yerden yeşil leylandi çok onlardan çelik alacağım istanbul için yeşil leylandilerden ne zaman çelik almam lazım birde 1 ay sonra kessem onu nasıl saklamamı tavsiye edersiniz köklendirme hormonuna batırıp perlit e dikeceğim yardımcı olursanız sevinirim?

seaa
18-09-2013, 21:23
Çelik alma zamanıdır çeliklerinizi yatay keseceksiniz iba hormonuna batırın ve coco peat perlit karışımına ekin

cemal.S
18-09-2013, 22:08
merhaba benim sinopta 200 adet meyve bahçem var bizim sinopta çok rüzgar olduğu için yeşil leylandi üreteceğim çit için istanbulda çalıştığım yerden yeşil leylandi çok onlardan çelik alacağım istanbul için yeşil leylandilerden ne zaman çelik almam lazım birde 1 ay sonra kessem onu nasıl saklamamı tavsiye edersiniz köklendirme hormonuna batırıp perlit e dikeceğim yardımcı olursanız sevinirim?

Merhabalar...!

Rüzgarı kesmek amacı ile yeşil leylandiyi çit bitkisi olarak düşünmeniz çok isabetli bir karar. Köklendirme şartlarını oluşturabilirseniz neden olmasın. Neden bir ay sonra konuyu çözemedim doğrusu.. Aceleniz yoksa şubat 15 mart 15 arasını deneyin daha başarılı olacağınızı düşündüm bir an.

Kolay gelsin başarılar..

doğaya dost
19-09-2013, 00:08
Fotoğraflarını eklediğim, yan bahçemdeki Leylandi geliştikçe komşularımın görüşünü perdelemeye başladı. Aynı zamanda, Foça'nın sert rüzgarlarında devrilmesinden korkuyorum.:confused:
İki yıl önceki bir sağanak yağışlı fırtınada kötü bir şekilde yan yatmıştı. Üç kişi zar zor doğrultup halatlarla bahçe demirlerine bağlamıştık. Halatları bu yaz çözdüm.
Çok sevdiğim Leylandi'min güzelliğini bozmadan budanması yapılabilir mi? Yapılabilirse ne şekilde? Bu konuda yardımcı olursanız minnettar kalırım.;)
http://www.agaclar.net/forum/attachments/agaclar-hakkinda-genel-konusmalar/442390d1379464439-dsc00015-600x800-.jpg
http://www.agaclar.net/forum/attachments/agaclar-hakkinda-genel-konusmalar/442391d1379464439-dsc00016-800x600-.jpg
http://www.agaclar.net/forum/attachments/agaclar-hakkinda-genel-konusmalar/442392d1379464439-dsc00017-600x800-.jpg

dussokagi
19-09-2013, 16:47
Merhabalar...!

Rüzgarı kesmek amacı ile yeşil leylandiyi çit bitkisi olarak düşünmeniz çok isabetli bir karar. Köklendirme şartlarını oluşturabilirseniz neden olmasın. Neden bir ay sonra konuyu çözemedim doğrusu.. Aceleniz yoksa şubat 15 mart 15 arasını deneyin daha başarılı olacağınızı düşündüm bir an.

Kolay gelsin başarılar..

cevabınız için teşekkür ederim

cemal.S
22-09-2013, 22:50
Fotoğraflarını eklediğim, yan bahçemdeki Leylandi geliştikçe komşularımın görüşünü perdelemeye başladı. Aynı zamanda, Foça'nın sert rüzgarlarında devrilmesinden korkuyorum.:confused:
İki yıl önceki bir sağanak yağışlı fırtınada kötü bir şekilde yan yatmıştı. Üç kişi zar zor doğrultup halatlarla bahçe demirlerine bağlamıştık. Halatları bu yaz çözdüm.
Çok sevdiğim Leylandi'min güzelliğini bozmadan budanması yapılabilir mi? Yapılabilirse ne şekilde? Bu konuda yardımcı olursanız minnettar kalırım.;)
http://www.agaclar.net/forum/attachments/agaclar-hakkinda-genel-konusmalar/442390d1379464439-dsc00015-600x800-.jpg
http://www.agaclar.net/forum/attachments/agaclar-hakkinda-genel-konusmalar/442391d1379464439-dsc00016-800x600-.jpg
http://www.agaclar.net/forum/attachments/agaclar-hakkinda-genel-konusmalar/442392d1379464439-dsc00017-600x800-.jpg

Merhabalar...!

Fotoları inceledim bitkileriniz gerçekten çok güzeller. Güzelliklerini bozmadan elbette budanıp dahada güzelleşip güçlenebilirler.. Bitkilerinizi budandıkları zaman ilk gördüğünüzde budayanı vurmaya kalkmazsanız (Şaka elbette) neden olmasın. Profesyonelce bu işi yapabilecek bir arkadaşımıza yaptırmanız lazım. Eline metreyi alıp izdüşümünü hesaplayıp ona göre hayalinde şekillendirmesi lazım ki başarılı olsun. Bir üretici olarak şunu rahatlıkla söyleyebilirim.. Leylandi bitkisi makası sever.. Yalovadan selamlar..

Kolay gelsin...

eskurza
26-09-2013, 01:34
Dun itibariyle 70 tane leyladi diktim. Bu konuda epey arastirma yaptim ogrendiklerim sunlar. 2 tur leylandi (yesil) alabilirsiniz. Celikten uretim **** asili. Kesinlikle asili tavsiye olunuyor. Hem daha formlular hem de tutma oranları cok yuksek. Cunku adi servi anacina asilanıyorlar ve her topraga uyum sagliyorlar. Asili leylandi bulmak zor cunku cok az kisi bunla ugrasiyor yalovada bu isi yapan bir yer var ve tanesini 15 liraya aldim. Fiyat cok iyi. Leylandiler cok guzel makasa gelen agaclar. Ancak iyi bakıldıklarında ve kendi haline bırakıldıklarında cok hızlı buyuyorlar senede 1 mt kadar. Bu yuzden ingilterede bu sekilde budamayanlara ciddi cezalar uygulayan yasa bile var. Ayrıca 20 mtlere kadar cıkabiliyor. o yuzden istenilen cit yuksekligine geldiginde tepeden budama yapılması gerekli. Cok derin budama yapmakda geri donulmez hatalara sebebiyet verebiliyormus. Bu yuzden old wood denen kartlasmis dallara kadar budanmamalı. cit agaci olarak cabuk sonuc alınabilecek, ruzgar, ses ve goruntu icin iyi bir set yapan agac. İstediginiz formu verebilirsiniz. Kocaman bir inek seklinde budanmisini gordum harikaydı.

Merhaba,

mesajınızın üzerinden çok zaman geçmiş fakat forumun hala aktif bir üyesi olduğunuz ümidiyle veya mesajımı görecek uzman arkadaşların yardımcı olması ricasıyla bir sorum olacak.

Leylandilerin iyi bakıldıklarında hızlı büyüdüklerini ifade etmişsiniz. Bu konuda çok tecrübesiz olduğumdan, "iyi bakım" tam olarak nasıl sağlanabilir? Sulama, budama, toprak, gübre, besin, vb konularda önerileriniz nelerdir. Daha doğrusu, leylandisi olan fakat bakımı konusunda bilgisi olmayan birine sıfırdan tavsiyeleriniz neler olabilir?

Kendi çapımda, toprağı kuru bırakmayacak sıklıkta suluyorum. Internetten bulduğum bilgiler paralelinde, ene gitmesini amaçladığım için tepelerinden budadım fakat budamayı doğru mu yaptım bilemiyorum.

Bazı dalların uç kısımlarında kuruma belirtileri var.

Yeni bir siteye taşındığımızdan, toprağın durumuyla ilgili pek ümitli değilim. Muhtemelen inşaat atıklarının da karıştığı, verimsiz bir toprak görüntüsü veriyor. Kazdığımda farklı tip ve renkte katmanlarla karşılaşıyorum (siyah renkten, kiremit atıklarından, sağlıklı görünüme sahip kahverengi toprağa kadar).

Mevcut imkanlar dahilinde, maksimum zamanı ve ilgiyi ayırarak, olabilecek en iyi bakımı yapabilmek isterim ancak bu konuda fazla bilgim ve tecrübem olmadığından önerilerinizi rica ediyorum (bilgi seviyem nedeniyle, tabiri caizse aptala anlatır bir dilde yazabilirseniz memnun olurum :) )

Saygılar

eskurza
26-09-2013, 01:37

Ağaçlarınız M-U-H-T-E-Ş-E-M. Bunlar Leylandi'nin bir başka türü mü? Bahçeme 1,5 ay önce 30 adet Leylandi diktirdim. Boyları 2-2,5 metre arasında ancak sizin ağaçlarınızla kıyasladığımda bambaşka türler gibi görünüyorlar.

doğaya dost
26-09-2013, 23:55
Merhabalar...!

Fotoları inceledim bitkileriniz gerçekten çok güzeller. Güzelliklerini bozmadan elbette budanıp dahada güzelleşip güçlenebilirler.. Bitkilerinizi budandıkları zaman ilk gördüğünüzde budayanı vurmaya kalkmazsanız (Şaka elbette) neden olmasın. Profesyonelce bu işi yapabilecek bir arkadaşımıza yaptırmanız lazım. Eline metreyi alıp izdüşümünü hesaplayıp ona göre hayalinde şekillendirmesi lazım ki başarılı olsun. Bir üretici olarak şunu rahatlıkla söyleyebilirim.. Leylandi bitkisi makası sever.. Yalovadan selamlar..

Kolay gelsin...

Sayın Cemal S
Merhaba,
Yanıtınız ve verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Çevremde bu budama işini söylediğiniz gibi profesyonelce yapabilecek birini bulmaya çalışacağım.
Foça'dan selamlar.:)

doğaya dost
27-09-2013, 00:17
Ağaçlarınız M-U-H-T-E-Ş-E-M. Bunlar Leylandi'nin bir başka türü mü? Bahçeme 1,5 ay önce 30 adet Leylandi diktirdim. Boyları 2-2,5 metre arasında ancak sizin ağaçlarınızla kıyasladığımda bambaşka türler gibi görünüyorlar.

Sayın eskurza,
Benimkiler yanılmıyorsam altuni leylandi. On iki yıl önce elli cm boyunda fidan olarak Bursa da o zamanlar süs bitkileri fidancılığı yapan ziraat mühendisi kuzenim getirip dikmişti. Foça'nın iklimini ve bahçeyi sevdi herhalde. Bahçenin zemininde çim ve fare kulağı (dichondra) olduğu için düzenli sulama yapılıyor. Siz leylandileri çit amaçlı diktiniz herhalde. İyi bakıldıklarında kısa sürede istediğiniz sonucu alırsınız sanırım.
Selamlar.:)

dussokagi
28-09-2013, 20:07
yeşil leylandi çeliklerini perlit karışımı torf a mı dikmek gerek yoksa sadece perlitemi hangisini kullanalım köklenmesi için?

always93
28-09-2013, 20:41
Arkadaşlar
Yüksek binalarda balkonlarda bölücü olarak aşırı rüzgara dayanabilecek 2 metre boyunda
Hernden yeşil saksıda ne yetiştirsek iyi olur değerli bilgi ve tecrübelerini paylaşanlara şimdiden teşekkürler

Orhan Özbilgiç
28-09-2013, 20:54
2008 yılı nisanında, yaklaşık 30-35 metre boyunca, 150 cm. boyunda, 30' un üzerinde altuni leylandiyi, komşumun ahırını perdelemek amacıyla, sınıra 1 metre mesafeye diktim. Arada üç tanesi, ahırdan gelen ürenin kökleri öldürmesi nedeniyle kurudu. Altuni leylandi bulamadığım için, yerine sütun leylandi denilen bir tür yeşil leylandi ile dolgu yaptım. Boyları biraz kısa idi ama, bu yıl diğerlerini yakaladı.

2011'de, 350 cm. den tepe vurma yaptım. Ayrıca, senede üç kez, ön ve arka yüzleri ve tepeyi traşlayarak düzledim.

15 eylül itibarıyla, tekrar budadım. Artık yeşil bir perdem var. Kalınlık üstte 80 cm. Allta 110 cm.

Leylandiyi, perde duvar olarak kullanmak isteyen arkadaşlarımıza, bir fikir vermesi açısından fotoğraflarını yüklüyorum.

444986

444987

444988

444989

444990

Tohumcu Nılgun
28-09-2013, 21:23
Eline saglik, cok da guzel olmus Orhan Abi :)

dussokagi
08-10-2013, 21:35
yeşil leylandi çeliklerini perlit karışımı torf a mı dikmek gerek yoksa sadece perlitemi hangisini kullanalım köklenmesi için?

kaplan055
19-10-2013, 08:58
merhabalar leylandi serviyi çelik olarak yapmak istiyorum bulundugum bölgede malaesef çelik alaçagım ağaç yok elinde olan veya budadıgı zaman atan arkadaşlar kargo ile gönderirse sevinirim

aquax01
21-12-2013, 12:23
merhabalar ben tekirdağından uygar siteye yeni üye oldum mümkünse sizlerden bilgi almak istiyorum yardımcı olursanız sevinirim gecen hafta arkadaşıma rıca ettim 3 tane bahce cam ağacı alırmısın diye sağ olsun aldı ama aldıgı ağaclar sarı leylandiymiş gold rider diyolarmış bu bitkiler ağaca dönüşürmü toprağa yaklaşık 3 m arayla diktik ben cit yapmak istemiyorum piramit **** top gibi çap oluşturumu **** yerlerine limon camımı dikeyim bilgi verirseniz vernirim

erhan3000
09-10-2014, 21:06
Bu hangi Leylandi türü?Altuni mi? Cevaplarsanız sevinirim.
520414
520412

mahir0502
28-12-2014, 21:53
Daha önce hiç leylandi tohumu görmemiştim. Ancak geçenlerde bir sıra ağçta çok sayıda kozalak gördüm ve merakımı gidermek için kozalakları açtığımda içlerinde henüz olgunlaşmamış tohumlar olduğunu fark ettim. Şu anda tohumların olgunlaşmasını bekliyorum, bir ay içerisinde sahibinden rica edip bir miktar kozalak almayı düşünüyorum. Malum iğne yapraklı ağaçları köklendimek bir hayli zor. Ben de tohumdan çoğaltmayı deneyeceğim.

trilye
02-01-2015, 23:39
Köydeki evimin etrafını leylandi ile çevirmek istiyorum. Arsanın ölçüleri 100x20 metre olduğu için fidan alarak ağaçlandırma yapmak oldukça maliyetli gelecek. Bunun için çelikten köklendirmeye çalıştım fakat 20 Kasımda torf+perlit karışımına ektiğim çeliklerin durumu hiç iyi görünmüyor.Bu yüzden kendim köklendirmekten vazgeçtim.

Bazı fidan firmalarının yeni köklenmiş 1+0 olarak tabir ettikleri leylandi fidelerinin uygun fiyata internette satışı var.Şimdi bunlardan satın alıp yetiştirmeyi düşünmeye başladım.

Fakat aklımda bazı sorular takılı kaldı. Bu fidelerden alırsam bana kargoyla çıplak köklü olarak gönderilecek. Bu aylar ekim için uygun olur mu? Ağaçların bahçeye dikecek boyuta gelmesi ne kadar zaman alır? **** bu fideleri yetiştiremezsem üzüleceğimi bildiğim için mart gibi çelikten köklendirmeyi tekrar mı denesem?

Biraz uzun oldu ama tecrübeli arkadaşların cevaplarını bekliyorum.

doğalbahçe
04-01-2015, 20:08
Bu hangi Leylandi türü?Altuni mi? Cevaplarsanız sevinirim.
520414
520412

Sn. erhan3000,

Yeşil leylandi olarak görüyorum, altuni daha çok sarı renk hakim olanıdır, yeşil - sarı karışımı.

doğalbahçe
04-01-2015, 20:16
Köydeki evimin etrafını leylandi ile çevirmek istiyorum. Arsanın ölçüleri 100x20 metre olduğu için fidan alarak ağaçlandırma yapmak oldukça maliyetli gelecek. Bunun için çelikten köklendirmeye çalıştım fakat 20 Kasımda torf+perlit karışımına ektiğim çeliklerin durumu hiç iyi görünmüyor.Bu yüzden kendim köklendirmekten vazgeçtim.

Bazı fidan firmalarının yeni köklenmiş 1+0 olarak tabir ettikleri leylandi fidelerinin uygun fiyata internette satışı var.Şimdi bunlardan satın alıp yetiştirmeyi düşünmeye başladım.

Fakat aklımda bazı sorular takılı kaldı. Bu fidelerden alırsam bana kargoyla çıplak köklü olarak gönderilecek. Bu aylar ekim için uygun olur mu? Ağaçların bahçeye dikecek boyuta gelmesi ne kadar zaman alır? **** bu fideleri yetiştiremezsem üzüleceğimi bildiğim için mart gibi çelikten köklendirmeyi tekrar mı denesem?

Biraz uzun oldu ama tecrübeli arkadaşların cevaplarını bekliyorum.

Merhabalar Sn. Trilye,

Leylandi servisi köklendirmek için biraz sabırlı olmak gerekiyor, bu aylarda çelik alırsanız eğer köklendirme aşamasında hem karışım hem köklendirme hormonu hemde ısıtma sistemine ihtiyaç bulunmaktadır. Mevsimin kış olması nedeniyle gereksinim duyulacak köklendirme işlemini ancak bu şekilde başarılı kılabilirsiniz.

Öncelikle size tavsiye ücret mukabilinde olmasa bile çııplak köklü leylandi servisi talep etmeyiniz, inanın evinizin bir cam kenarına leylandi çeliklerini dikmeniz çıplak köklü bitkiden daha makbuldür.

Sizin bu alanı belirli aralıklarla dikim yapabileceğiniz konuma getirebilmeniz için köklenmiş biçimde ki bitkileri ilk olarak küçük saksılarda 1 sene kadar bakımını yaparak yaklaşık 0.5-0.75 m gelene kadar büyütmeniz gerekir daha sonrasında ise bitkilerinizi dikim sahasına aktarabilirsiniz.

Bu aylarda çelik alınabileceği gibi şubat - mart aylarındada çelik almanız uygundur.

trilye
05-01-2015, 19:13
Sayın doğalbahçe verdiğiniz cevap için teşekkür ederim. Ben de mart gibi tekrar çelikten köklendirmeyi denemeyi düşünüyorum. Eğer olmazsa çıplak köklü fidelerden az bir miktar temin edip denerim.

doğalbahçe
08-01-2015, 20:50
Tabi ki başarılar dilerim, Rast gele :)

Dutlubahçe
08-01-2015, 21:29
Sayın Doğalbahçe, daha önceki leylandi çeliklemeyle ilgili bir yazınızda
"Mevsimsel olarak çeliklerin yarı odunsu veya yarı odunsu- otsu yapıdaki durumları göz önünde bulundurularak çelikleme yapılmaktadır.

Eylül ayı ve devamında Haziran ayına kadar rahatlıkla çelik dikimi yapabilmekteyiz."diye yazmışsınız.

Hangi mevsimde odunsu, hangi mevsimlerde yarı odunsu - otsu çelikleme yapılmasını tavsiye ediyorsunuz. Paylaştığınız değerli bilgiler için çok teşekkür ederim.

doğalbahçe
09-01-2015, 21:01
Sayın Doğalbahçe, daha önceki leylandi çeliklemeyle ilgili bir yazınızda
"Mevsimsel olarak çeliklerin yarı odunsu veya yarı odunsu- otsu yapıdaki durumları göz önünde bulundurularak çelikleme yapılmaktadır.

Eylül ayı ve devamında Haziran ayına kadar rahatlıkla çelik dikimi yapabilmekteyiz."diye yazmışsınız.

Hangi mevsimde odunsu, hangi mevsimlerde yarı odunsu - otsu çelikleme yapılmasını tavsiye ediyorsunuz. Paylaştığınız değerli bilgiler için çok teşekkür ederim.

Merhabalar,

Leylandi servileri eylül ekim ayları itibariyle yarı odunsu çelik alınabilmektedir, ilkbahar itibariyle oluşan büyüme ve beraberindeki sürgün yapıları daha çok yarı odunsu yapıdan daha yumuşak bir yapıya otsu demek belki yanıltıcı olabilir ama bu aradaki bir yapıya dönüşmektedir, şubat - mart- nisan aylarında alınacak çelikler biraz daha ilerleyen aylardaki çeliklerden daha sağlıklı olabilmektedir.

Köklendirme işlemleri için eğer bir sera ve uygun ortamınız yoksa tavsiyem şubat mart aylarında çelik alabilirsiniz.

Biz seramızda aralık ayı sonu itibariyle çelik dikimine başladık.

e-mutlu
19-02-2015, 21:13
Merhabalar arkadaşlar bahcemde 10 adet Leylandi servileri var mart başında budamayı düşünüyorum budama yapacagın Leylandi servisinin uç sürgünlerinden 7cm lik çelik alarak amatörce üretmek istiyorum elimde bulunan SIVI 8000 PPM KÖKLENDİRME HORMONU var bu hormonu bu işlemde kullana bilirmiyim şimdiden sizlere teşekkür ederim

neon
16-04-2015, 22:45
Selamlar
1 yıl önce bahçemin çevresine diktiğim 30 cm uzunluğundaki 35 adet leylandi ağaçlarım yeterince büyüme gösteremediler 5 tanesi de kurudu. 1 yıl sonunda 10 cm civarında bi büyüme sözkonusu. Okuduğuma göre yılda 50 ile 100 cm uzayabilen bi ağaç. Toprak killi yapıda. Büyüme problemi toprak yapısından kaynaklanabilir mi. Eğer öyle leylandilerim için bu problemi nasıl çözebilirim.

cemal.S
22-07-2016, 22:55
Selamlar
1 yıl önce bahçemin çevresine diktiğim 30 cm uzunluğundaki 35 adet leylandi ağaçlarım yeterince büyüme gösteremediler 5 tanesi de kurudu. 1 yıl sonunda 10 cm civarında bi büyüme sözkonusu. Okuduğuma göre yılda 50 ile 100 cm uzayabilen bi ağaç. Toprak killi yapıda. Büyüme problemi toprak yapısından kaynaklanabilir mi. Eğer öyle leylandilerim için bu problemi nasıl çözebilirim.

Merhabalar....!

Çok geç olduğunu biliyorum ancak yinede bir üretici olarak bir şeyler yazmak istedim.. Kök yapısını tamamlamadan bitkiden gerekli büyümeyi beklemeyin.. Gerekli besleme ve iyice yanmiş koyun gübresini kullanarak toprağın ağırlığını hafifletirseniz iyi olur..

Kolay gelsin..

hberbul
18-03-2017, 14:54
Bahçede yaklaşık 6 yıllık Leylandilerin gövde kısımlarındaki yapraklarda kurumalar var bu normal mi

GT-I9300 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

hberbul
18-03-2017, 15:56
http://cloud.tapatalk.com/s/58cd4a50a676a/14898526013630.jpg?
http://cloud.tapatalk.com/s/58cd4ac539537/14898526690481.jpg?

hberbul
18-03-2017, 15:57
http://cloud.tapatalk.com/s/58cd4a50a676a/14898526013630.jpg?
http://cloud.tapatalk.com/s/58cd4ac539537/14898526690481.jpg?

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170318/a790ff3f43b505e846e15cf28730d37a.jpg

hberbul
19-03-2017, 22:09
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170319/97f6eb4bc0247b062374216ffffe1591.jpg

gbriel
14-06-2017, 09:23
Arkadaşlar 50 cm aralıklarla çit olması amacıyla yaklaşık 2 m boyunda 18 leylandi diktim. Dikileli yaklaşık 1 ay oldu. Gardena'nın damla sulama sistemini kurdum. Hangi sıklıkla sulama yapmalıyım? Şu an akşamları yaklaşık 10 dk damla sulama yapıyorum. Bu süre az mı, çok mu, hergün yapmalı mıyım?

hberbul
15-06-2017, 22:24
Leylandi çok su isteyen bir tür değil.Hergün sulamaya gerek yok .3-4 günde bir 20-30 dk sularsanız yeterli diye düşünüyorum.

fatih90216
22-06-2018, 17:48
Merhaba,
200'e yakın leylandi diktik fakat ağaçların alt kısımları buyumuyor ve kuru dallar oluşuyor fakat üst dalları daha iyi büyüyor ve kuruma olmuyor.Yapmamiz gerekenler nelerdir?

https://ibb.co/eQT9po
https://ibb.co/faVVUo
https://ibb.co/j5ovvT
https://ibb.co/iro628

Styric
25-06-2018, 07:29
Merhaba,
200'e yakın leylandi diktik fakat ağaçların alt kısımları buyumuyor ve kuru dallar oluşuyor fakat üst dalları daha iyi büyüyor ve kuruma olmuyor.Yapmamiz gerekenler nelerdir?

https://ibb.co/eQT9po
https://ibb.co/faVVUo
https://ibb.co/j5ovvT
https://ibb.co/iro628

Sanırım boya vermesi için çok derin budanmış, Onlarda gelişimi durdurmuş. Leylandi derin budanmayı pek sevmez. Bir karış falan dal kalması lazım. Alt kısımlar için artık yapacak bir şey yok. Kurudukça koparacaksınız. En sonunda zaten 40-50 cmlik ana bölümde dal kalmayacak.

fatih90216
30-06-2018, 18:34
Aldiktan sonra hic budamadik.Bahçelerde gördüğüm leylandilerde toprak mesafesine kadar dolu görüyorum.Türü mü farklı yoksa budamadan mi?Alt kısımlarının kurumamasi için ne yapmaliyim?

Sanırım boya vermesi için çok derin budanmış, Onlarda gelişimi durdurmuş. Leylandi derin budanmayı pek sevmez. Bir karış falan dal kalması lazım. Alt kısımlar için artık yapacak bir şey yok. Kurudukça koparacaksınız. En sonunda zaten 40-50 cmlik ana bölümde dal kalmayacak.

Styric
02-07-2018, 07:53
Aldiktan sonra hic budamadik.Bahçelerde gördüğüm leylandilerde toprak mesafesine kadar dolu görüyorum.Türü mü farklı yoksa budamadan mi?Alt kısımlarının kurumamasi için ne yapmaliyim?

Ne yazık ki budama ile alakalı, ve oradan artık dal çıkmaz. Benim iş güzar komşum'da 150 leylandiyi havalansın yine çıkar diye budamıştı. :) bizde çözüm olarak ortalarına ortanca ektik. Böylede güzel ama leylandiye benzemiyor artık. Fıstık çamı gibi oldular.

https://drive.google.com/file/d/1nFucvtm222o84m2bON9WEGZNLzmrWCAK/view?usp=sharing

ketketket
17-06-2019, 15:12
6 metre boylarında leylandilerim var. ve bu leylandilerim sakız şeklinde bal gibi akıtma yaparak kuruyor.acaba bunun nedeni nedir biliyorsanız veya bilmiyorsanızda sorumun cevabını nereden öğrenebil

Drfatmas
17-08-2019, 08:27
Çok acil.Günaydın grupta yeniyim bahcemde 8 muhtemelen leylandi olduğunu sandığım çamlarımdan biri gecen yıl kurumustu yeri dar oldugu icin sanmiştım.Bu yıl biri daha aşağı dallardan başlayarak kurudu.Kök kismında ciddi sakızlanma kabuklarda soyulma olmus.Bu agacı tepelerde kurumus oldugundan kestim.Diger agaclarin alt kuruyan yapraklarini olabildigince döktüm.temizledim.Sonra yesil dallarda igne yaprak uclarinda mm rik beyazlıklar farkettim sanki uclarda çicegi gibi dokundum değim kül gibi eziliyor dalları actım bir iki yerde beyaz ağlar gördüm az miktarda.

Drfatmas
17-08-2019, 08:28
Foto nasıl gönderiyorum buraya yapamadim

Drfatmas
17-08-2019, 08:30
5 yıllık 3 veya 4 metre boyundalar.Alt dallari budamıştım.Yanlış mı yaptım bilemiyorum.

Drfatmas
17-08-2019, 08:37
İnternetten araştirinca tırtıl böceği olduğunu gördüm.Ama o göruntulerin cok kücuk hali bu.Bu ağaçlarımı gercekten çamdan anlayacak tanıyı net bilecek bir uzmana göstermek istiyorum.Ne var ki sizin forum dişında elle tutulur bir bilgi kaynagı pek bulamadım.Çamlarima kimden hizmet istemem gerek ağaç ilaclama sirketlerinden mi ? Bunun taniyı gelip koyacak uzmanı kimdir nasil ulasilir.Çamlarimin canı gidiyor cok üzuluyorum.Bir de Çami kestikten sonra analaktik reaksiyon gecirdim sormayin hepsi kese tirtil bocegi oldugunu destekliyor

bircihat
05-11-2019, 14:47
Yaklaşık 2.5 yıl oluyor leylandileriniz nasıl oldu? Ben de 10m kadar bir mazı ya da leylandi duvarı yapmak istiyorum, 3m'de boydan budamayı düşünüyorum. Büyüdükten sonra leylandide genişliği 70-80 cm'de tutmam mümkün olur mu yoksa daha geniş bir yer mi ister?

Arkadaşlar 50 cm aralıklarla çit olması amacıyla yaklaşık 2 m boyunda 18 leylandi diktim. Dikileli yaklaşık 1 ay oldu. Gardena'nın damla sulama sistemini kurdum. Hangi sıklıkla sulama yapmalıyım? Şu an akşamları yaklaşık 10 dk damla sulama yapıyorum. Bu süre az mı, çok mu, hergün yapmalı mıyım?

Ayhan Engin
21-03-2020, 09:16
İyi günler,ismim Ayhan Engin. Muğla dalyan da yaşıyorum.Birkaç gün önce leylandilerin dallarında siyahlaşma başladı ve yapraklarda sararmalar var. Öncesinde 3 gün devamlı sert ve soğuk kuzeyli rüzgar esti. Ben daha önce ağaç gövdelerine 10 cm mesafe olacak şekilde, ağaç başına 200 gram üre verdim ve suladım. Sebebi ne olabilir,yardımcı olursanız sevinirim. Yazmayı unuttum ağaçlarım 2 yaşında. Saygılar.

Troia
26-04-2020, 00:55
çit amaçlı kullanmak için uygun tür müdür ?

rasimkarakaya
09-11-2020, 18:27
Cupressocyparis leylandii (Melez Servi)

15 m.'ye kadar boylanabilen, 7 m.'ye kadar taç çapı yapabilen, konik yapıda, sık dokulu ağaç formlu bitkilerdir.

Yapraklar herdem yeşil, 4 köşeli ve koyu yeşil renktedir. Koparıldığında hoş bir koku yayar. Sürgünler ince ve narindir.

Çiçekler kokulu, erkek çiçekler 3 mm. boyunda, kırmızımsı kahverengi ve terminal durumludur. Dişi çiçekler erkek çiçeklerden daha büyük, sarı renktedir.

Kozalaklar 2 cm. çapında 8 pullu ve kahverengidir. Her pulun altında 5 adet tohum bulunur. Tohum ve çelikle üretilir.

Donlara dayanıklı olmakla beraber -20 derecenin altında zarar görür. Hava kirliliği ve tuz serpintilerine karşı dayanıklıdır.

Park ve bahçe düzenlemelerinde dekoratif formu ve sınırlandırma amacıyla tercih edilir. Soliter veya gruplar halinde kullanıma uygundur.

5397

1 Metre boyunda sınırlandırılarak ÇİT FORMUNA sokulmuş leylandilerim var. Bunlardan bir kısmı kurudu. Şimdi yeni Leylandiler aldım ve bunlar 2 metre, bunalrı 1 metrelik çite uydurabilmem için 1 Metre yükseklikten (yani tam ortasından) kesmem gerekiyor. Bu işlem ağacı kurumaıyla sonuçlanır mı?

rasimkarakaya
09-11-2020, 18:30
1 Metre boyunda sınırlandırılarak ÇİT FORMUNA sokulmuş leylandilerim var. Bunlardan bir kısmı kurudu. Şimdi yeni Leylandiler aldım ve bunlar 2 metre, bunalrı 1 metrelik çite uydurabilmem için 1 Metre yükseklikten (yani tam ortasından) kesmem gerekiyor. Bu işlem ağacı kurumasıyla sonuçlanır mı?

rasimkarakaya
09-11-2020, 18:31
1 Metre boyunda sınırlandırılarak ÇİT FORMUNA sokulmuş leylandilerim var. Bunlardan bir kısmı kurudu. Şimdi yeni Leylandiler aldım ve bunlar 2 metre, bunalrı 1 metrelik çite uydurabilmem için 1 Metre yükseklikten (yani tam ortasından) kesmem gerekiyor. Bu işlem ağacı kurumasıyla sonuçlanır mı?

onoank
12-11-2020, 08:28
Merhaba,

Bahçemin durumu altta ki gibidir.
Hem leylandi dikmek hem de çim düşünüyorum.

Bu durumda ki bir bahçeye uygunmudur yoksa dikim öncesi toprak gerekiyor mu? İrili ufaklı taşlar olmakla birlikte bazı büyük taşlarda var. Molozlar alınınca ortaya çıktı.

714265
714266

Yalcin.U
22-09-2024, 16:33
Herkese merhaba,
Balkonumda, Saksıda Yanyana 2,5 m boyunda 8 adet leylandim var. Yaklaşık 6 aydır bendeler ve şu ana kadar sağlıkları yerinde gözüküyor. Bol güneş alan bir yerdeler ve düzenli olarak sulamada yapıyorum. Ancak 3 gün önce fark ettim ki 1 leylandinin iç yaprakları en uçtan dallara doğru sarılaşmaya ve sonrada kahve rengine dönmeye başlamış. Ağaca yakından bakınca ağacın ana gövdesinden toprağa doğru bir sürü karınca fark ettim. Diğer ağaçlarda bu karıncalar yok ya da bu kadar yoğun değil. Karıncalar küçük, 10 ml boyunda karıncalar ancak çok fazlalar. Ana gövdeden toprağın içine doğru, saksıya doğru iniyorlar, sanki saksının içinde yuva yapmış gibiler. Karıncaların ağaca bir zararı olur mu? Bu karıncalar yüzünden mi yapraklar sararmaya başladı? Bu konuda yardımcı olabilirseniz çok sevinirim. Teşekkürler