PDA

View Full Version : İç Anadolu'da yetiştirilebilecek farklı türler neler olabilir?

metinata
10-10-2010, 20:25
Konya da yetişecek ilginç, nadide, değişik meyve ağaç cinsi neler yetiştirilebilir.
önerisi olan varsa teliflerinizi bekliyorum.
teşekkürler

gilaburu
10-10-2010, 22:57
Sayın metinata gilaboru yetiştirebilirsiniz.

denizakvaryumu
10-10-2010, 23:00
Ölü adamın parmakları

Uçan ejder

pawpaw

metinata
11-10-2010, 13:34
Sayın metinata gilaboru yetiştirebilirsiniz.

baharın sizden almıştım.
yazın sıcaklara dayanamadı kurudu.
belki kökü az olduğu için, belki bakımdan veya başka bir şey bilmiyorum

metinata
11-10-2010, 13:35
Ölü adamın parmakları

Uçan ejder

pawpaw

ismi kader kendiside tuhaf mı?

selim_50
11-10-2010, 13:39
sayın metinata;
ben önümüzdeki yıl goji bery deneyeceğim, fideleri sayın gilaburudan sağladım, şimdiden dikecektim ama çok küçük oldukları için artık önümüzdeki yıl nisan mayıs gibi bahçeye aktaracağım.
gilaborunun su isteği ilk dikildiği yıllarda çok fazladır, çok fa

denizakvaryumu
11-10-2010, 13:56
ismi kadar kendisi de tuhaf mı?

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=17917&highlight=%F6l%FC+adam%FDn+parmaklar%FD

gilaburu
11-10-2010, 13:59
baharın sizden almıştım.
yazın sıcaklara dayanamadı kurudu.
belki kökü az olduğu için, belki bakımdan veya başka bir şey bilmiyorum

Sayın selim 50 nin de dediği gibi gilaboru suyu çok seven bir bitkidir.Suyu az verdiyseniz o yüzden kurumuş olabilir.Kuruduğu zaman yazsaydınız size tekrar fidan gönderirdim.İsterseniz şimdide gönderebilirim.Gilaborunun konyada yetişmemesi için hiçbir neden yok çünkü Kayseri ile Konyanın iklimi birbirine benzer.Gilaborunun suyunu bol vereceksiniz yoksa kurur.Gilaborunun kökü fazla derine gitmediği için suyu çok ister.

Konyada goji berryde yetiştirebilirsiniz.Goji berry almak isterseniz yardımcı olurum.

iyi günler

tevhit06
11-10-2010, 14:50
Bu bahar ayında Kayseriden kargo ile gilaboru fidanı aldım, Kırşehirde bulunan bahçeme diktim suyu az verdim herhalde biri kurudu diğeri halen canlı, kışı atlatırsak baharda tekrar canlılığını devam etirirmi acaba.

gilaburu
11-10-2010, 17:19
Bu bahar ayında Kayseriden kargo ile gilaboru fidanı aldım, Kırşehirde bulunan bahçeme diktim suyu az verdim herhalde biri kurudu diğeri halen canlı, kışı atlatırsak baharda tekrar canlılığını devam etirirmi acaba.

Eğer şuan canlıysa bahara tekrar yeşerir.

metinata
11-10-2010, 18:52
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=17917&highlight=%F6l%FC+adam%FDn+parmaklar%FD

tadı hakkında hiç kimseden çıt çıkmamış neden acaba?
epey zaman da olmuş

metinata
11-10-2010, 18:56
Sayın selim 50 nin de dediği gibi gilaboru suyu çok seven bir bitkidir.Suyu az verdiyseniz o yüzden kurumuş olabilir.Kuruduğu zaman yazsaydınız size tekrar fidan gönderirdim.İsterseniz şimdide gönderebilirim.Gilaborunun konyada yetişmemesi için hiçbir neden yok çünkü Kayseri ile Konyanın iklimi birbirine benzer.Gilaborunun suyunu bol vereceksiniz yoksa kurur.Gilaborunun kökü fazla derine gitmediği için suyu çok ister.

Konyada goji berryde yetiştirebilirsiniz.Goji berry almak isterseniz yardımcı olurum.

iyi günler

suyu sevdiğini bilmiyordum.
bu sene mevsimin aşırı sıcak olması etken olabilir.

Goji berry var onu dikmiştim

gilaburu
11-10-2010, 19:54
suyu sevdiğini bilmiyordum.
bu sene mevsimin aşırı sıcak olması etken olabilir.

Goji berry var onu dikmiştim

Sayın metinata gilaburu suyu çok sever.

metinata
12-10-2010, 07:57
Himalayan mulberry

buradakilerden farklı gibi geldi ,
bilgisi olan var mı?

selim_50
12-10-2010, 08:42
sayın tevhit06;
kıştan önce gilaburunun toprak üstündeki kısmını iki parmak yüksekliğinde kesin ve üzerini toprakla örtün, baharda daha kuvvetli olarak yeşerecektir.
sayın metinata; resimdekiler daha çok bir dut çeşidine benziyor.

gilaburu
12-10-2010, 10:27
Evet resimdekiler duta benziyor.

metinata
12-10-2010, 19:11
MORUS MACROURA

Bir dut türü imiş. Himalaya dutu, Pakistan dutu. Şah dutu olarak isimleri varmış.
Erkekli dişili ağaç yapısında. Hızlı, yayvan gelişen bir ağaçmış. 1200 – 1700 m ye kadar yetiştiğini yazıyorlar ama dereceyi bulamadım.
Meyveler 10, 12 cm kadar uzayabiliyormuş.
İşin erbabı daha iyi anlatacaktır.

saygılarıma

metinata
15-10-2010, 21:39
resimdeki dut çeşidinin fidanı- ağacı olan varmı
aşı için çelik de olabilir.

metinata
22-10-2010, 18:53
başka teklifi , önerisi olan yokmu?
bilgi paylaştıkça çoğalır.
selamlar

limon_sever
13-03-2011, 11:21
Kuzey soğuklarını önlediğiniz vakit aşağıdaki bitkileri kolaylıkla yetiştirebilirsiniz.

- Küçük Kara İncir
- Nar
- Trabzon Hurması
- Zeytin
- Muşmula
- Fındık
- Antep Fıstığı

Soğuklara dayanıklı yetişenler:

- Üzüm
- Elma
- Armut
- Vişne
- Kiraz
- Ayva
- İğde
- Ihlamur
- Yeşil Erik
- Kara Erik
- Kayısı
- Badem
- Şeftali
- Ceviz
- Kara-Beyaz Dut

Yaz dönemi:

- Pepino
- Yer Kirazı

Aklıma gelenler bunlar...

metinata
16-03-2011, 05:26
zeytinin yetiştiğini duymadım.
kendim bir deneyeyim dedim. geçen sene çok soğuk olmamasına karşı mevsimin ilk don olayında kavruldu.

Kuzey soğuklarını önlediğiniz vakit aşağıdaki bitkileri kolaylıkla yetiştirebilirsiniz.

- Küçük Kara İncir
- Nar
- Trabzon Hurması
- Zeytin
- Muşmula
- Fındık
- Antep Fıstığı

Soğuklara dayanıklı yetişenler:

- Üzüm
- Elma
- Armut
- Vişne
- Kiraz
- Ayva
- İğde
- Ihlamur
- Yeşil Erik
- Kara Erik
- Kayısı
- Badem
- Şeftali
- Ceviz
- Kara-Beyaz Dut

Yaz dönemi:

- Pepino
- Yer Kirazı

Aklıma gelenler bunlar...

limon_sever
16-03-2011, 13:30
Bahçede 3 adet zeytin fidesi var. 1 tanesinden geçen yaz 5-6 adet zeytin topladım. Dediğim gibi kuzey soğuklarından koruduğunuz zaman kışı sorunsuz geçiriyor. Kuzeyi kapatan bir duvar önüne dikim yapabilirsiniz. Bir de bildiğim kadarı ile zeytini söküp başka yere taşındığı zaman tutmadığı.

metinata
16-03-2011, 17:31
çok ilginç

hemşerim sizin yer nerede.

ağaçlar kaç senelik

limon_sever
16-03-2011, 19:45
Sille bağlarına yakın bir yerde. Bahçede 2. seneleri. Ağaçların yaşını tam bilmiyorum, 3-4 yaşında gibi tahmin ediyorum.

himone
10-04-2011, 19:41
Merhabalar, babamın Kırşehir'de 250 metrekarelik bir bahçesi var. Bu bahçeye elma, erik, kayısı, kiraz, vişne dikmek istiyorum. Acaba hangi türleri dikmem gerekir. Yalnız bodur olmalı. Tozlayıcı olarakda yanına dikmem gerekenleri söylerseniz çok sevinirim. Elma hariç hepsinden 2 şer tane dikeceğim, geri kalan yerlere elma dikeceğim...

limon_sever
20-04-2011, 00:50
Merhabalar, kırşehirdeki fidancılara gidip sorarsanız size oranın iklimine uygun fidanları önerebilirler. Kiraz konusunda bir adet merton late dikmenizi şiddetle tavsiye ederim. Çok süper bir kiraz çeşidi, çok lezzetli, çok dayanıklı ve diğer kirazlara benzemiyor. Yarı pembe yarı sarı bir meyvesi var. Güzel budamaya göre çok ve iri ürün veriyor.

N.Cebeci
20-04-2011, 19:26
Sayın limon sever, Uzu ömürlü olması sebebi ile Ankara'da bende zeytin ağacı diktim. İkinci yılı geçti çok şükür. inşaallah bundan sonra da kurumaz. Sizin meyve almanız beni sevindirdi. Meyve vermeyeceğini düşünüyordum.

metinata
20-04-2011, 21:18
Merhabalar, babamın Kırşehir'de 250 metrekarelik bir bahçesi var. Bu bahçeye elma, erik, kayısı, kiraz, vişne dikmek istiyorum. Acaba hangi türleri dikmem gerekir. Yalnız bodur olmalı. Tozlayıcı olarakda yanına dikmem gerekenleri söylerseniz çok sevinirim. Elma hariç hepsinden 2 şer tane dikeceğim, geri kalan yerlere elma dikeceğim...

aslında önemli olan bahsettiğin meyve çeşitlerininden hangi türünü tercih ettiğin.
elmanın , eriğin, kayısının olarca çeşidi var.
bunları bilerek düzgün iş yapan bir fidancıdan istediğin çeşidi almalısın.
düzgün iş yapan diyorum çünkü verdiği çeşit senin istediğin çeşit olmayabiliyor.
meyve verecek diye bekliyorsun alakasız bir şey çıkıyor hayallerin yıkılıyor.

limon_sever
20-04-2011, 22:07
Sayın limon sever, Uzu ömürlü olması sebebi ile Ankara'da bende zeytin ağacı diktim. İkinci yılı geçti çok şükür. inşaallah bundan sonra da kurumaz. Sizin meyve almanız beni sevindirdi. Meyve vermeyeceğini düşünüyordum.

Zeytin ağacı 2 sene de bir ürün verdiği için sıkıntı etmeyin. Yeni dikilen zeytin fidanların 3 yıl toleransı var. O yüzden bir kaç yıl daha meyve görüp görmemek kısmet işi.

MİRBE
21-04-2011, 20:43
Sn.limonsever,

Çok faydalı bilgiler sağolun. Bizim köy Aksaray yolunda Konyaya 45 dk.mesafede kışı sert geçtiğinden korkuyorum ağaç çeşitlerine girmeye.

Geçen sene don vurdu hiç kayısı olmadı Malatyadan getirip ektiğim dutlarda büyüyemedi.

metinata
22-04-2011, 22:29
Sn.limonsever,

Çok faydalı bilgiler sağolun. Bizim köy Aksaray yolunda Konyaya 45 dk.mesafede kışı sert geçtiğinden korkuyorum ağaç çeşitlerine girmeye.

Geçen sene don vurdu hiç kayısı olmadı Malatyadan getirip ektiğim dutlarda büyüyemedi.

bahsettiğiniz yerlerde yazın bile sert esen rüzgar kışın nasıldır az çok tahmin ediyorum.
meyva ağacı olarak geç donların etkilemeyeceği türler kısmen daha rahat yetişir zannedersem.
elma armut gibi türleri bir denemekte fayda var gibime geliyor

nuribulduk
24-04-2011, 05:33
acaba konyada limon yetiştirebilirmiyim??? bir bilen varmı

metinata
24-04-2011, 09:10

dükkan komşum iç meknanda yedi veren limon yetiştiriyor. tabii sadece güzel kokulu çiçekleri için

limon_sever
24-04-2011, 22:15
Sn.limonsever,

Tavsiyem ağaçları çeşitlendirin. Her sene bahar donları olmuyor.
Geçen sene dondan etkilenen kayısılarımızda daha önce görmediğimiz meyvelerinde kararmalar meydana geldi. Bademlerimiz hiç olmadı. Bu Konya'nın kaderi bazı senelerde böyle bahar donları oluyor.

limon_sever
24-04-2011, 22:20

İç mekanda çok yakın 3-4 akrabam evlerinde mayer limon yetiştiriyorlar. Çok kolay yetişiyor. Haftada bir sulama sularına sıvı gübre veriyorlarmış. Bende deneyeceğim. Ama bahçede düşünüyorum. Kışın sera ortamı yapacağım diktiğim yere. Mayer limon fazla boylanmadığı için küçük bir sera ortamı yeterli olacaktır diye düşünüyorum. Gövdenin toprakla birleştiği kısmını da saman ve yaprak karışımı yaparak donlardan etkilenmeyeceğini düşünüyorum. Kuzey rüzgarlarınıda unutmamak gerek.

limon_sever
24-04-2011, 22:23
Frambuaz
Konya şartlarında yetişebilecek yeni bir meyve daha. Bu sene deneyeceğim bakalım.

metinata
26-04-2011, 19:01
güzel bir meyve.

bizde bahçe kenarlarında yabani, dikenli olanı var.
çok istilacı bir şey.
değdiği yere kök atıyor.
iyi budamak lazım ( meyvesi için budamak gerekiyor zaten :) . )

barisceker
27-04-2011, 21:33
Merhaba,
İç anadolu bölgesinde yetiştirilebilecekler listem
Goji Berry
Hardy Kiwi
Güz Üzümü
Pawpaw
Gilaburu
Yaban Mersini
Fejoa
Saskotoonberry
Altınçilek
Pepino
Bektaşi Üzümü

metinata
04-05-2011, 20:15
sehir içinde aparman bahçelerinde yani dünya ağaçları görüyorum ama meyvesiz.
bunlar değişik bir şeymi yoksa meyvemi tutumuyor.

hulusiandaç
04-05-2011, 21:47
Size Nevşehir de yeni denen bir ürün öneriyorum, trüf mantarı yetiştirin. meşe ağacı ile ortak yaşam yapar. trüf pahalı da bir mantardır.

metinata
05-05-2011, 05:56
Size Nevşehir de yeni denen bir ürün öneriyorum, trüf mantarı yetiştirin. meşe ağacı ile ortak yaşam yapar. trüf pahalı da bir mantardır.

nasıl yetiştiriyorlar, oradaki sistem nasıl

hulusiandaç
06-05-2011, 20:53
açık arazide yetişir, 10 dönümlük bir tarlanız olduğunu düşünün burayı 10 dönümlük bir meşe koruluğuna dönüştüreceksiniz. mantarlar meşe kökleri ile ortak yaşam yaparak toprak altında yetişirler. Aşılı trüf meşe fidanları Türkiye de satılmamaktadır, henüz bu konuda yeterli teknik bilgi birikmemiştir. Ama yurt dışından getirilme imkanları vardır.
yaklaşık olarak bir trüf bahçesi 35 bin liraya kurulmaktadır.

limon_sever
06-05-2011, 23:28
açık arazide yetişir, 10 dönümlük bir tarlanız olduğunu düşünün burayı 10 dönümlük bir meşe koruluğuna dönüştüreceksiniz. mantarlar meşe kökleri ile ortak yaşam yaparak toprak altında yetişirler. Aşılı trüf meşe fidanları Türkiye de satılmamaktadır, henüz bu konuda yeterli teknik bilgi birikmemiştir. Ama yurt dışından getirilme imkanları vardır.

Trüf mantarı diye arattığımız zaman bir çok farklı bilgi ve fotoğraf karşımıza çıkıyor. Hem ağacın hemde mantarın fotoğrafını yükleyebilir misiniz?

metinata
15-05-2011, 08:11

üç sene oldu saksıya bir pelit diktim. çok yavaş ilerliyor
bu gidişle torunlar anca görecek
turuflu meşeler nekadar surede yetişiyor

himone
27-06-2011, 10:10
arkadaşlar iç Anadolu'da Trabzon Hurması yetişir mi acaba?

metinata
27-06-2011, 20:19
arkadaşlar iç Anadolu'da Trabzon Hurması yetişir mi acaba?

çıkolata türü Trabzon Hurmasını deniyorum.
bu sene ikinci senesi

serdarsert
31-08-2011, 15:04
Konyada kestane deneyen varmı acaba.

Cahide Kartal
31-08-2011, 22:33
Ben denedim Sn Serdarsert.Yakın köylerden birinde meyvesini de yiyen varmış.Bahçede 2.yılını doldurmak üzere olan bir fidan var,geçen yıl daha iyiydi bu yıl ki yağışlardan çiçekleri döküldü,yaprakları mantar olmuş bir halde,inşallah kurumaz.

sitekod.com
14-10-2011, 20:28
teşekkürler

övünç
07-03-2012, 10:17
Sayın gilaboru,
goji berry icin paylaşma isteginiz halen devam ediyorsa ben kayseride yasıyorum, cok memnun olurum. cevabınızı bekleyecem.
şimdiden teşekkürler.

hk50
09-03-2012, 19:32
En güzeli kendi yöremizin bitkileridir.Sahil ve Sıcak bölgelerden gelen bitkileri her ne kadar yetişirsekde Biyolojik olarak uyum sağlamıyor.Örneğin Yer kirazı ve Pepinoya zaman yetişmiyor.Fındık Kestane yetişiyor.Karadeniz lezzeti vermiyor.Papaya,pawpaw,Kiwano gibi bitkiler anadolu sıçağında kuruyup gidiyor.Goji Berry nin akıbeti bu yıl belli olaçak.Ceviz olarak Bileçik,Şebin.ve Kamandan netiçe alınıyor.Kivi Kanada veya Rus kivisi olursa .
Yani denenlerden ziyade tecrübe etmek en iyisi ama,netiçe paraya dayanıyor.Ben çok harçadım.Söylendiği yazıldığı gibi hiç bir bitkide özelliklerini görmedim.
İyi araştırmak gerekiyor.

MİRBE
15-03-2012, 21:21
Trabzon hurmasını ben de ekmeyi düşünüyorum ancak zamanlama iklim uymaz gibi geliyor..

Sn.metinata izlenimlerinizi paylaşır mısınız rica etsem.

limon_sever
16-03-2012, 16:24
Trabzon hurmasını ben de ekmeyi düşünüyorum ancak zamanlama iklim uymaz gibi geliyor..

Uzak bir komşumuz yetiştiriyor. Meyvelerini 2-3 senedir topluyorlar. Zaman sorunu yok. Geçen senede bir tane biz diktik. Bu sene meyve verirse burada fotoğraflarla bilgilendiririm.

metinata
18-03-2012, 07:54

Bu sene ikinci kışı olacak küçük bir fidan. geçen sene normal geçti. bu sene nasıl olacak bilemiyorum. malum kış sert geçti.
bende yetiştirenleri uzaktan duyduğum için bir denemek istedim.

bu pazar baktım hiç bir hayat belirtisi yok maalesef

Beymen
02-01-2013, 12:44
Arkadaşlar şah dutu fidanı arıyorum alışveriş sitelerinde ne yazıkki bulamadım..nerden alacağımı bilen varmı..rica.

metinata
10-02-2013, 06:43
Arkadaşlar şah dutu fidanı arıyorum alışveriş sitelerinde ne yazıkki bulamadım..nerden alacağımı bilen varmı..rica.

sayın Beymen,

Şahdut (http://www.tropikmeyveci.com/satis/8-sahdut)

Olarak satılıyor. Bir bak istersen

bahtiyar66
22-03-2013, 09:40
nar
incir
fındık
ben yozgata yukardaki meyveleri yetiştiriyorum ve herhangi bir problem yok yalnızca incir belirli senelerde kuruyabiliyor

bahtiyar66
22-03-2013, 09:46
güz zeytini ve birde süs bitkileri var örn gülbirişim ve mimoza

selim_50
22-03-2013, 10:28
arkadaşlar; ben hardy kivi denedim, tüplü olarak getirttim,-45 C dayanacağı söyleniyor, kapalı yerde çok güzel yaprak çıkardı, bahçeye dikmek için dışarı çıkardığım an, bir fidemin yaprakları soldu.
Diğer bir fidem yerine diktim, gelişti ama geçen yıl soğuklarına dayanamadı.
Şuan ki düşüncem Trabzon hurması,
goji bery için bir sıkıntı yok iki yıldır az da olsa meyvesini yiyorum.

Minarislim
25-03-2013, 17:55
İçanadolu'da;Trabzon hurması bu yılki kışa dayanır. Fakat geçen yılki soğuklara dayanmaz.Şehir içi sıcak oluyor sorun olmuyor ,arazide kuruyor.Ben bu yıl izocam ile gövdesini sardım sorun olmadan kışı çıkarttı.Yani riskli.Ankara için tabiiki tespitim.

MrGedek
28-03-2013, 22:00
Arkadaşlar siirt fıstığı ekmek istiyorum.Aksarayda tutarmı acaba ?

kızıl-çam
02-04-2013, 13:57
Merhaba Mr Gedek,
Ben Ankara'da da denemek istiyorum ve olurmuş. İnternet'te 7a bölgesine kadar dayandığı söyleniyor ve Aksaray'ın çoğu 7a'da, o yüzden bence hobi için yetiştiriyorsanız ekin;ama fıstığını yemek için yetiştiriyorsanız ekmeyin bence.
Kolay Gelsin,
Başarılar dilerim...

aydemiraydın
09-06-2015, 15:01
bilecik ve bursa arasında yenişehir ilçesinde yaşıyorum. kışları sert bi iklimimiz var. ilkbahar geç donlarıda çok kalleştir. 30 dan fazla bitki türünü denemeye aldım. sonuçları aldıkça bildiririm.

Bahar
13-02-2016, 11:47
Selam arkadaslar
Uzun suredir araniza katilamadim bir sorum olacak konyada
Antep fistigi yetistirebilirmiyim iklimi nedir simdiden tesekkurler😃

Ozlem A
13-02-2016, 16:03
Selam arkadaslar
Uzun suredir araniza katilamadim bir sorum olacak konyada
Antep fistigi yetistirebilirmiyim iklimi nedir simdiden tesekkurler😃

Antep fıstığı yetiştiriciliği ile ilgili ayrı bir başlık var, buradan bilgi sahibi olabilirsiniz.

http://www.agaclar.net/forum/sert-kabuklu-meyveler/1686.htm