Bağlan

View Full Version : Hoyaların topraksız ortamlarda yetiştirilmesi

Sayfalar : 1 [2]

maki01
12-11-2013, 19:06
Sevgili turkankaragoz,

Adana'da şebeke suyunun pH'ı 7'nin biraz üzerinde . Bu nedenle sulama suyuna zaman zaman küçük bir parça limon tuzu ya da oksalik asit ekleyerek pH'ını 5.5-6 ya düşürüyorum.

Yine de besin kullanımından kaynaklanan tuzlanma malesef oluşuyor.

yeşillim
12-11-2013, 19:27
Mineral, tuz birkimlerinde suya oturtuyorum da bir de kabın üzerindeki artık ne ile yetiştiriyorsak diatomit veya perlit.. gibi.
Saksı üzerindekileri alıp yenisini yerine koyuyorum. Ani sistem çökmeleri benim hoyalarımda da oldu. İşte rutin şart bu sistemde.
Ben de ihmal etmemeye çalışıyorum. Gövdede hasar olmakça sorun olmaz diye düşünüyorum.

yigit666
12-11-2013, 20:41
seyreltilmiş sirkeli su hoyanın köklerine zarar verebilir , zaten üzerindeki kabuklaşma yüzünden, hassas olan alt ana dallar sirkeli sudan yanabilir , eğer yinede denemek istiyorsanız ,seyreltilmiş sirkeli su ile tek bir dal üzerinde pamuklu çubuk ile kireçli bölüme sürerek deneyin .

sakdag
07-03-2014, 12:20
Lav taşında köklendirdiğim bir iki çeliğim var, toprağa geçirirsem bozulacaklarından korkuyorum. Çünkü başka yedekleri yok. Lav taşında büyümeye devam etseler nasıl olur ki? Diatomitte bakar gibi bakarım diye düşünüyorum. Lakin lav taşı çok daha çabuk kuruyor, şu anki saksıya üstten toprak ilavesi yapsam da, büyük gözenekler kendiliğinden dolsa diye de düşünüyorum. Deneyen var mı acaba?

maki01
07-03-2014, 15:22
Sevgili sakdag,

Lav taşını hem topraksız ortamda hem de toprak karışımında kullanıyorum. Her iki ortam için de başarılı bir malzeme olduğunu düşünüyorum. Haklısınız diatomit kadar çok su absorbe etmiyor , ıslak görünümden çok nemli oluyor ve sanırım hoyalar bu ortamı çok seviyor.

10 ay önce topraksız ortamda (Lav taşı) yetiştirdiğim pubx 282 çeliğim 1 metreyi geçti. Sorunuz üzerine fotoğraf çekmek için gittiğimde çok sayıda yan sürgün verdiğini gördüm :)

474346

474347

yigit666
08-03-2014, 09:21
lav taşında hoyaları köklendirip ,daha sonra toprak karışımına aktarıyoruz, şimdiye kadar hoya çelikleri köklendirme'de bir sorun yaşayan arkadaşlarım olmadı , hoya çelikleri sürekli gözlem altında tutmak kaydıyla yedek çelik alana kadar, lav taşı kırıklarında bir müddet daha kalabilir ,diatomitte ise köklenen hoya çelikleri ne yazıkki toprak karışımına geçirince yaşamıyor .

maki01
08-03-2014, 15:35
Sevgili yigit666,

Topraksız ortam malzemesi lav taşı uzun dönemde başarısız bir malzeme mi? Lav taşında köklendirdikten sonra topraksız ortamla devam edeceksek diatomite transfer etmeli miyiz?

yigit666
08-03-2014, 19:44
sayın maki01. lav taşı uzun dönem olarak , hoyalar için diğer malzemeler gibi kullanılınırmı derseniz, hydroton oda işlenmiş lav taşı kırıklarından üretilmiş, hoyalar için çift kap yönteminde kullanılıyor ,lav taşı ise kısa dönem hoyaların köklenmesinde, çok başarılı daha sonra toprak ortamında uyum sağlıyor, lav taşında ufak pet bardaklarda köklenmiş yaklaşık yedi ay duran hoyalarım var, daha sonra toprak karışımına almayı düşünüyorum, lav taşında köklendirdikten sonra diatomit yerine hydroton daha uygun olur diyebilirim.

bin_meh
02-05-2014, 16:39
İyi günler diatomit ile deneme yapmak istiyorum. Diatomite dikeceğim çeliğin gövdesinin su seviyesin üstündemi olması gerekiyor? Suyun içinde çeliğin gövdesinin kalması sorun teşkil ediyor mu?

maki01
02-05-2014, 18:27
Konuyu 1. mesajdan başlayarak okumanızı öneririm. Yine de aklınıza bir konu takılırsa yardımcı olabiliriz sevgili bin_meh.

bin_meh
02-05-2014, 20:41
Sayın maki01 1. mesajdan itibaren konuyu birkaç kez okudum,ama sorumun cevabını tam bulamadığım için böyle bir soru sorma ihtiyacı duydum. Acaba ben mi atlıyorum diye düşünmeye başladım bu mesajdan sonra :(

maki01
03-05-2014, 00:02
İlk 2 sayfada detay açıklama var aslında. "Sıvının yüksekliği en fazla 1-3 cm olmalı" diye yazıldığına göre çeliğin gövdesi ile sıvı direkt temas etmemeli.

yigit666
03-05-2014, 09:15
sıvı seviyesi ufak pet bardaklarda 1cm olmalı, çelik su seviyesinden 4-5 cm yukarıdan ekilmeli, çeliğin dikim yeri su içinde kalmamalı, su seviyesinde kalırsa çelik çürür ,çeliğin ekili olduğu yer nemli olmalı ,daha büyük kaplarda su seviyesi 2-3 cm olabilir,( anaç hoyalarda ) bu defa kök kısmı su seviyesinden 7-8 cm daha yukarıda olmalı, hoya çeliklerini ufak pet bardaklarda, köklendirip biraz geliştiğinde sürgünler verince daha büyük kaplara almalı .

sakdag
01-06-2014, 15:26
Bugün bir çılgınlık yapıp daha doğrusu 5-6 çiçek sapını döken bellaya kızıp, elimde varolan hoyaların çoğunu diatomitten lav taşına aktardım. Üçerli dörderli aranjmanlar oluşturdum. Oluştururken de belli bir gruplandırma yapmadım. Rastgele diktim, hayırlısı diyorum. Gelişimlerinden memnun değilim çoğunun. Çiçekte yok zaten lacunosa haricinde.
Carnosa white'ta bir tomurcuk demeti görüp ona odaklanmıştım; hiç büyümediğinden şikayet ediyordum ki, bugün 2 tane iyice irileşmiş tomurcuk demeti farkettim arka taraflarda. Güzel bir süpriz oldu.
Nummuruloides çok az diatomit içinde olduğu için büyümesi durmuştu, saksı değişimi yaptım, kök çürüklüğü oldu.:( pufff.

maki01
02-06-2014, 15:04
Aynı durumdayız sevgili sakdag :) 3 tane çiçek sapı verip 2 sini döken üçüncüsünü de bir türlü geliştiremeyen lacunosanın köklerini kontrol edeyim dedim. Neredeyse hiç kök yok. Çiçek sapı olan dalın kökü ise çürümüş. Olmayan kökleri de temizleyerek hydrotona diktim.

Yine kötü kötü bakmaya devam ediyorum, büyük olasılıkla hydroton ve toprak karışımından oluşan saksı harcına aktaracağım :)

maki01
26-10-2014, 13:55
Bir önceki mesajımda da yazdığım gibi diatomitte hoya yetiştirmeyi beceremeyip , topraksız ortamdan da vazgeçemeyenlerdenim :) Benim yaşadığım sorunu bozulmaya yüz tutan mathildemin köklerini kontrol edince kavradım sanırım.

Kullandığım diatomit hepimizin bildiği ve kullandığı marka. Benim aldığım paketlere mi denk geldi bilemiyorum ancak çok iri taneli değil. 2-3 ayda bir tuzlanmayı gidermek için ılık su dolu bir kovada bekleterek yıkama da yapıyordum. Özeti saksıyı boşaltmaya çalıştığımda diatomitin neredeyse kütle haline geldiğini , küçük parçaların puzzle gibi birleşerek kök gelişiminin devamına izin vermediğini gördüm. Saksıdaki diatomiti kaşık yardımıyla boşaltabildim.

Semi-hidrokültürde en sık kullanılan malzemeyi, yani hydrotonu ben de kullanmaya başlamıştım. Araştırma yaparken Doug Chamberlean'nin ( vermonthoya.com) bir videosunu izleyip, hemen uygulamaya başladım :)

http://www.youtube.com/watch?v=MeWLOUj14zk

maki01
26-10-2014, 14:01
Önce hidrotonu yıkayıp tozdan arındırdım ve tamamen kurumasını bekledim. Daha sonra videoda da anlatıldığı gibi hidrotonu gübre ve hümik asit katkılı suda 24 saat bekleterek besin eriyiğini tamamen bünyesina almasını bekledim. Videoda hümik asit ilave edilmiyor. Bu bilgiyi sosyal medyada çok faydalı bilgiler paylaşan deneyimli yetiştirici Carol Noel'in mesajlarında okumuştum.

Ve sonuç gerçekten videoda izlediğimiz gibi gelişti. Saksıda 2 kök mathilde vardı. Köklerden biri tamamen çürümüştü, keserek uzun bir çelik şeklinde diktim. Diğerini ise sağlam kökleri bırakarak diktim.

522875

522876

522877

522878

522879

Not: Şeffaf büzgülü poşet bulamadığım için yarı saydam sarı poşet kullandım.

maki01
26-10-2014, 14:16
Mathildenin iç kabı şeffaf olmadığı için kök gelişimi ile ilgili yorum yapmam olanaksızdı. Daha önceki bilgilerimiz topraksız ortamda ilk sürgünleri görmeden besin kullanılmaması gerektiği şeklindeydi. Bu nedenle emin olmam gerekiyordu.

Devreye topraklı ortamda aşırı sıcaklarla birlikte bozulan fungii girdi :)

Yine ikiye böldüm. Birini kısa köklü çelik olarak bırakıp , kökleri topraktan arındırdıktan sonra semi-hidrokültür ortamında hidrotona dikmiştim. Uzun çeliği (Yaklaşık 75 cm) ise kesmeye kıyamayıp köklenmesi için suya ıslamıştım. Uzun bir süre geçmesine rağmen köklenmese de yapraklardaki susuzluk kaybolmuştu.

Genelde uzun çelik dikmeye çekiniriz ancak parçalara bölmeye de kıyamadım. İyi ki öylece bırakmışım. Doug'ın yöntemi için iyi bir denekti.

Stoğumda yeterince hidroton kalmamıştı, benzer özellikte olan pomza taşı ile karışım hazırladım. Kap olarak Fındık'ın mama ölçü kabını kullandım.

Ve sonuç :)

522883

522884

522885

10 gün gibi bir sürede sağlıklı kökler gelişti. Suya eklediğim besinler bitkiye zarar vermek yerine destek oldu.

maki01
26-10-2014, 14:26
Sevgili yeşillim'den gelen çeliklere de aynı yöntemi uyguladım. Önerilen yöntem gerçekten çok başarılı.

Çelik dikiminden 3 gün sonra.

522886
Australis

522887
Rebecca

522888
Ve diğerleri

vildan25
26-10-2014, 22:21
Sevgili maki01 bu uygulamayı lav taşında da yapabilir miyiz acaba?

maki01
27-10-2014, 00:25
Lav taşında yetiştirdiğim pubx çok güzel gelişti ve gelişiyor. Bu yöntemde de kullanılabileceğini düşünüyorum.

vildan25
27-10-2014, 22:13
Sevgili maki01 çok teşekkür ederim. Elimde yarasa gübresi, 20_10_20 gübre ve deniz yosunu var.Hangisini önerirsiniz ve ne kadar kullanmalıyım ?

maki01
28-10-2014, 13:16
Organik gübreyi yani yarasa gübresini topraksız ortamda kullanmıyorum. Kimyasal gübreyi ( 20-10-20) kullanabilirsiniz.

maki01
29-10-2014, 13:23
Çift kap sistemiyle lav taşında yetiştirdiğim pubicalyx 282 henüz çiçeklenmese de çok sağlıklı gelişmeye devam ediyor.

523875

Lav taşının içeriğindeki mineraller beslenmeye destek veriyor olmalı, yapraklar aynı koşullarda yetiştirilen diatomit ve topraktaki kardeşlerine göre çok daha uzun.

yeşillim
29-10-2014, 14:30
Sevgili maki01'in de belirttiği gibi özelikle carnosa ve pubicalyx'lerde topraksız ortamda yetiştirilen türlerin yaprak büyüklüğü benim de dikkatimi çekmiştir..

Farklı malzemelerle denemeler hoşuma gitmiştir. Gerekli olan malzemeler elime geçtiğinde muhakkak bu sistemden de kurmalıyım..

sevgiler.

maki01
10-11-2014, 21:57
Bir önceki sayfada (http://www.agaclar.net/forum/mum-cicegi-hoya/22216-9.htm) anlattığım yöntemle diktiğim fungii çeliğinin kökleri kabın sonuna ulaştı ve 3 ayrı boğumdan sürgün verdi :)

525960

525961

maki01
20-11-2014, 14:26
Yurtdışından aldığım ve 27 Ekim'de bana ulaşan Hoya thailandicayı yine besin emdirilmiş hidrotona diktim. Sonuç yine başarılı :) Bu yöntemi çok sevdim ben.

526958

526959

Perihan Bayram
20-11-2014, 20:17
Yurtdışından aldığım ve 27 Ekim'de bana ulaşan Hoya thailandicayı yine besin emdirilmiş hidrotona diktim. Sonuç yine başarılı :) Bu yöntemi çok sevdim ben.

526958

526959

Hidrotonu ben de çok beğeniyorum.

salihcan
24-12-2014, 20:00
Arkadaşlar diatomid kedi kumu mu ?

maki01
25-12-2014, 02:48
Evet ancak her kedi kumu %100 diatomit değil. Etikete dikkat etmelisin.

samur
24-02-2015, 18:30
Bu arada ustatlar ne der acaba ; 17 ocakta diatomitte dikilen hoyalardan birine baktim kokleri cok guzel gelismis ama ditomid parcalari koklere yapismis dokmeye calistim ama zedelenmesin diye fazla ellemedim. İlerde sorun olur mu? Sertlesip koklere zarar verir mi?538368
Ikinci resim biraz kumlari temizledikten sonra;
538369

maki01
24-02-2015, 22:22
Kökler diatomite tutunur, sağlıklı normal bir durum. Neden dökmeye çalıştınız, merak ettim :)

samur
24-02-2015, 22:39
Sizin daha onceki mesajlarin birinde diatomid tas gibi katilasmis demistiniz, acaba ileride kokler hava alamaz mi diye düşündüm. Aslinda niyetim sokmek degildi ama yaninda daha once diktigim celikte yaprak gelisimleri basladi, besin vermeye baslamam gerek diye bunu digerinin yanina dikmek icin cikardim. Gorunce de korktum ilk deneyimim oldugu icin acemilik iste. Sonrasinda digerinin yanina diktim. Simdi filizlenen tek basina kaldi, besin erigi olarak yaprakli bitkiler icin olan sivi besinden 1/4 oraninda verecegim bir sonraki sulamasinda. Tesekkur ederim.

samur
24-02-2015, 22:43
Bir önceki mesajımda da yazdığım gibi diatomitte hoya yetiştirmeyi beceremeyip , topraksız ortamdan da vazgeçemeyenlerdenim :) Benim yaşadığım sorunu bozulmaya yüz tutan mathildemin köklerini kontrol edince kavradım sanırım.

Kullandığım diatomit hepimizin bildiği ve kullandığı marka. Benim aldığım paketlere mi denk geldi bilemiyorum ancak çok iri taneli değil. 2-3 ayda bir tuzlanmayı gidermek için ılık su dolu bir kovada bekleterek yıkama da yapıyordum. Özeti saksıyı boşaltmaya çalıştığımda diatomitin neredeyse kütle haline geldiğini , küçük parçaların puzzle gibi birleşerek kök gelişiminin devamına izin vermediğini gördüm. Saksıdaki diatomiti kaşık yardımıyla boşaltabildim.

Semi-hidrokültürde en sık kullanılan malzemeyi, yani hydrotonu ben de kullanmaya başlamıştım. Araştırma yaparken Doug Chamberlean'nin ( vermonthoya.com) bir videosunu izleyip, hemen uygulamaya başladım :)

http://www.youtube.com/watch?v=MeWLOUj14zk
Bu mesajinizi kastetmistim.

maki01
25-02-2015, 14:45
Anladım sevgili samur, eksik bilgi nedeniyle sizi zor durumda bırakmışım, özür dilerim.

Topraksız ortamdan transferlerde köklerin tutunduğu malzemeyi ( Perlit, diatomit, lav taşı.. ) kökleri zedelememek için temizlemiyorum. Ancak topraklı ortamdan topraksıza transferde toprağı tamamen temizlemek gerekiyor. Saksıdan çıkarıp kaba toprağı temizledikten sonra bir süre suda bekletince en az zararla toprağı temizlemek mümkün oluyor.

samur
25-02-2015, 17:26
Tamam ben zaten onlari diatomitte devam etmek istiyorum. Koklere zarari olmadiktan sonra sorun yok. Zaten cok guzel koklenmisler. Acaba sera ortami da yapsam mi? sizin paylastiginiz videodaki gibi😊

maki01
25-02-2015, 17:52
Nemi sabitlemek ve soğuktan korumak için sera uygulaması yararlı oluyor. Sera içinde buharlaşan nem havai köklerin gelişmesine ve bitkinin henüz kökler tarafından beslenemeyen yapraklarına nem sağlayarak beslenmesini neden oluyor.

taisenberg
29-04-2015, 16:04
Nemi sabitlemek ve soğuktan korumak için sera uygulaması yararlı oluyor. Sera içinde buharlaşan nem havai köklerin gelişmesine ve bitkinin henüz kökler tarafından beslenemeyen yapraklarına nem sağlayarak beslenmesini neden oluyor.

Merhaba. Bir arkadaşımdan mumçiçeği aldım daha doğrusu hediye etti.. Çift kap içerisinde ve sadece miinicik lav taşlar var. Dibinde sürekli su tutmak gerektiğini söyledi. Bende yukardan sulama yapıyorum dibindeki suyu dökmüyorum. Sanki büyümesi biraz yavaş. Ne önerirsiniz? LAv içinde tutmaya devam edeyim mi?

yeşillim
29-04-2015, 16:23
Sn taisenberg, hangi ortamda tutulmalı, sizin tercihiniz olmalı.
Çift kapta ise ikinci kaptan suyunu vermeniz gerekiyor. Lav taşları üzerinden su vermeyin.
Bir fotoğraf ekleseniz büyüme hızı hakkında da yorumlar yapılabilir.

Kolay gelsin.

taisenberg
30-04-2015, 08:09
Sn taisenberg, hangi ortamda tutulmalı, sizin tercihiniz olmalı.
Çift kapta ise ikinci kaptan suyunu vermeniz gerekiyor. Lav taşları üzerinden su vermeyin.
Bir fotoğraf ekleseniz büyüme hızı hakkında da yorumlar yapılabilir.

Kolay gelsin.
İlginizden dolayı teşekkürler @yeşillim Resmi yükledim.
http://www.resimupload.net.tr/image.php?di=GWDX

yeşillim
28-06-2015, 19:25
Bakımını ben yapıyor olsam katkı materyalini değiştirmem.
Filiz ucundan sağlıklı olduğu belli ve yeni, parlak bir yaprağa sahip.

Daha önce de belirttiğim gibi, ben çift kapta bakım yapıyorsam yani saksı altında akar varsa 2. kaptan suyunu veriyorum
Kolay gelsin.

taisenberg
29-06-2015, 10:15
Bu da güncel hali. Biraz daha büyüdü.

yeşillim
29-06-2015, 12:26
Sayın taisenberg, şimdi bunun suyunu herzaman saksı üzerinden mi veriyorsunuz?

taisenberg
29-06-2015, 15:01
Sayın taisenberg, şimdi bunun suyunu herzaman saksı üzerinden mi veriyorsunuz?

İlk aldığım zaman öyle yapmıştım ama sanırım burda yazılanları okuduktan sonra direk alttan vermeye başladım. Alttaki saksının içine kolonya şişesi kapağı koydum. Üzerine diğer saksıyı oturtuyorum. Bir parmak kadar aşacak şekilde su dolduruyorum.

salihcan
30-06-2015, 10:29
Arkadaşlar gübrelemeyi nasıl yapılıyor ?Alttan mı ,üstten mi?
20.10.20 ve 10.52.10 gübre oranları nasıl olcak ?

yeşillim
30-06-2015, 16:59
Sn salihcan, çift kapta suyu ikinci kaptan verdiğimize göre. Sizce gübresi nasıl verilmeli?

salihcan
01-07-2015, 09:37
Sn yeşilim gübrenin bütün taşlara yayılması için üstten verebileceğini düşünmüştüm.
Ama hala oranları söyleyen birisi çıkmadı...

maki01
01-07-2015, 10:37
Bugüne kadar edindiğim bilgiler iç saksı su seviyesinin 2-2.5 cm olduğunu söylüyor sevgili taisenberg.

Çift kap yönteminde iç saksı dış saksı tabanına genellikle oturuyor. Kolonya kapağı zorunlu değil diye düşünüyorum.

Sulamayı bitki gövdesine gelmeyecek şekilde üsten de yapabilirsiniz. Özellikle besin eklenmemiş su ile sulama yapıyorsam üstten tüm yüzeye gelecek şekilde sulama yapıyorum, bir anlamda yıkama işlevi görüyor.

maki01
01-07-2015, 11:00
Aynı gübreyi kendimce geliştirdiğim yöntemle ben de kullsnıyorum salihcan. Şöyle ki yarım litrelik pet şişeye içme suyu koyup bir yemek kaşığı gübre ekleyerek sıvı gübre elde ediyorum. Topraksız ortamda her sulamada zayıflatılmış besin kullanılması öneriliyor. Ben de üç sulamada bir bir litreye bir tatlı kaşığı "sıvı" gübre ilave ediyorum.

samur
01-07-2015, 11:08
Sevgili maki sulandirilmis hazirladiginiz sivi gubreden mi 1 tatli kasigi koyuyorsunuz? Bir de bu sulandirilmis 20 10 20 gubre beklediğinde sorun oluyor mu, her sefer yeni hazirlamamiz mi gerekir, malum sizlerdeki kadar fazla sayida degil ve bizdekiler henuz bebek☺

salihcan
01-07-2015, 11:21
Sn Maki01 cevabınız için teşekür ederim...
Sn Samur bende o soruyu merak ediyordum.Hoyalarla uğraşan bir kişiye sordum yazın sıcaklarda gübrenin bozulacağını söyledi.Başka biriside güneş ışığı almadığı sürece bir şey olmaz dedi... :)
Sorunuzdan bende faydalanayım :)

maki01
01-07-2015, 11:41
Benim hoyalarım da minik saksılarda olduğu için gübre oranınını ayarlamam sorun oluyordu. Bir dönem sevgili Fatih'in önerisiyle 5 litrelik su bidonuna silme bir çay kaşığı gübre ekleyerek kullandım ama içime sinmedi. Nedeni ise gübrenin içerdiği tüm bileşenlerin azcık bir parçasında eşit oranda yer alamama olasılığı.

Edindiğim bilgiye göre hava ve ışık almadığı sürece bozulma olmuyor. Her ne kadar şişe kapalı olsa da bir miktar azot kaybı olabilir.

Sıvı haldeki eriyikten bir tatlı kaşığı ekliyorum sevgili samur.

samur
01-07-2015, 11:52
Tesekkur ederim sevgili Maki, sagolun. Bakalim bizim minisler de sizlerin ki kadar buyuyebilecek mi? Sayenizde yeni bilgiler edinip daha guzel bakmaya calisiyoruz hoyalara.

maki01
04-07-2015, 14:59
Ortamlar arası transferde sorun yaşanabilse de topraklı ortamdan lav taşı ve hidrotona transferde sorun yaşsnmıyor. Yakın tarihte topraktan transfer ettiğim Krimson Queen kısa sürede sürgünü ve ilk yapraklarını verdi.

taisenberg
23-07-2015, 15:18
Benim çiçeğim yukarıya doğru bu şekilde uzuyor. Bunu bir yere sardırmak mı gerekiyor ne önerirsiniz?

İstan_bull
21-11-2021, 19:39
Şu eski konuyu hortlattığım için kusura bakmayın. Çok uzun süre geçmiş ve tecrübelerden faydalanmak istedim. Kullandığınız katı kültürlerde boy veya çap olarak en iyi verimi hangisi verdi? En iyi malzeme hangisi oldu? Dytomit mi yoksa hidraton mu?