Bağlan

View Full Version : Atatürk Çiçeği (Poinsettia)




aybala
30-10-2006, 14:45
26585



Euphorbia Pulcherrima - Atatürk Çiçeği

Adı: Euphorbia Pulcherrima
Türkçe Adı: Atatürk Çiçeği
Vatanı: Meksika
Tanımı: Yaprakları uzun saplı, büyük, sivri uçlu, kenarları düz veya lop'lu; çiçekleri çok küçük sarı renkli ve gösterişsizdir.

Yetişme İstekleri:

Sıcaklık: Asıl çiçeklenme döneminden önce 15 - 20 derece, çiçeklenme döneminde 13-16 derece, çiçeklenme döneminden sonra 10-12 dereceye gereksinme gösterir. Çiçekli iken 13 derecenin altına düşmemelidir.

Orantılı Nem: Yüksek orantılı nem (% 70-75) ister.

Işık: Yazın aydınlık yarı gölge yerleri sever. Yaprakların renklenmesi için Eylül'den itibaren yoğun ışık ister.Kışın çiçeklenme döneminde çok aydınlık yerlerde bulundurulmalıdır. Bitki doğrudan güneş ışığından korunmalıdır.

Saksı Harcı: Hacim olarak 3 kısım turba, 3 kısım yaprak çürüntüsü, 2 kısım tınlı toprak, 2 kısım yanmış ahır gübresi, 3 kısım kum ve 2 kısım perlitin karışımıylaelde edilen harç da kullanılabilir.

Üretim Tekniği: Üretimi çelik ile yapılır. Çelikleri genç sürgünlerden 7,5-10 cm. uzunluğunda olmak üzere tepe çeliği tarzında ve Nisan - Mayıs aylarında alınır. Ancak bu çeliklerden yetişen bitkiler yıl sonunda 15-20 cm. uzunlukta olurlar. Eğer daha bodur bitkiler isteniyorsa çelikler Ağustos ayında alınmaldır. Alınan çelikler, özsuyun akmaması için odun kömürü tozuna batırılarak, hacim olarak eşit miktarlarda turba ve kum karışımına dikilirler. Ortam sıcaklığı 18-21 derece olmalıdır.

26586

Bakım Önlemleri:


Saksı Değiştirme: Her yıl Nisan ayında yapılır.

Gübreleme: Haziran - Ekim ayları arası haftada bir kez 1-2 g/l kompoze gübre verilir.

Sulama: Haziran'dan Eylül'e değin sürgün verme esnasında ılık su ile bolca sulanmalı, sıcak havalarda yapraklarına su püskürtülmelidir. Çiçeklenme süresince (Aralık- Ocak ayları) verilen su miktarı azaltılmalıdır. Çiçekli halde iken bitkiye çok su verilirse yapraklarının döküldüğü görülür. Dinlenme dönemi olan Ocak ortasında Nisan ortasına kadar ise ya çok az su verilmeli veya toprağı tümüyle tutulmalıdır.

Budama: Yaşlı bitkiler çiçeklenmesi bittikten sonra Nisan ayında topraktan itibaren 10-15 cm. kalacak şekilde kesilmelidir.

Hastalık ve Zararlılar: Önemli hastalıkları Kloroz, Yaprak Dökülmesi, Kök Kanseri ve Kurşuni Küf; zararlıları ise Kırmızı Örümcek ve Unlu Bitleri'dir.

Kaynak: www.ada.net.tr (http://www.ada.net.tr)




aybala
30-10-2006, 14:49
'Atatürk'' çiçeği'nin adını, çiçeği bulan Wanderbit Üniversitesi profesörlerinden doktor Kırk Landın koymuş ve bu çiçek tüm dünyada bu isimle üretilip satılıyormuş.

Mine Pakkaner
30-10-2006, 16:59
Atatürk çiçeğinin bu anlattığın hikayesini bilmiyordum, enteresan.

"Christmas star " ismiyle de bütün dünyada bilinir. Çünkü tam noel zamanı satışa çıkar. :)

aybala
31-10-2006, 13:05
Prof. İlknur Güntürkün Kalıpçı'nın İçimizden Biri Atatürk (http://www.bayar.edu.tr/ataturk/MustafaKemal.pdf)adlı araştırmasında aşağıdaki gibi geçiyor.

4726

bora35
08-01-2007, 20:56
şu an bendeki çiçek yaprak dökmeye başladı ve çiçeğinde de kararmalar var acaba neden?

Mine Pakkaner
08-01-2007, 20:59
Atatürk çiçeğinin parlak renkleri uzun sürsün isteniyorsanız gündüz sıcaklığı 21 derece üzerine çıkmamasına dikkat edin. Saksılar kalorifer peteği , klima, şömine ve sobalardan uzakta bulunmalıdır. Sıcak Atatürk çiçeğinizin çabuk bozulmasına sebep olur.

bonsade
09-01-2007, 07:42
Antalyada ağaçları var.

Mehmet Ali Aşık
06-02-2007, 04:53
'Atatürk'' çiçeği'nin adını, çiçeği bulan Wanderbit Üniversitesi profesörlerinden doktor Kırk Landın koymuş ve bu çiçek tüm dünyada bu isimle üretilip satılıyormuş.


Bu çicek Amerikada en çok satilan çicek noel zamani almayan yok gibi.Yanliz poinsettia olarak biliniyorhttp://en.wikipedia.org/wiki/Poinsettia
Bu Kirk landin ismi nette aradim ama konuyla ilgili bir sey çikmadi. wikipediada bu bitkiyi meksikadan amerikaya getirip sus bitkisi olarak kullanimaya baslamasini "Joel Roberts Poinsett " isimli , botanis, ve devlet adami oldugu yazili.
Bence bu bir sehir efsanesi . Yanliz Atatürk'ün en cok sevdigi çicek oldugundan sonradan bu isim verilmis olabilir.

Mine Pakkaner
06-02-2007, 15:42
Dergimizin bu ayki sayısında (http://www.agaclar.net/dergi/)Atatürk çiçeği bakımı ile ilgili detaylı bilgi verdim. Meraklılarının okumalarını öneririm.

Mehmet Ali Aşık
08-02-2007, 00:27
Prof. İlknur Güntürkün Kalıpçı'nın İçimizden Biri Atatürk (http://www.bayar.edu.tr/ataturk/MustafaKemal.pdf)adlı araştırmasında aşağıdaki gibi geçiyor.

4726

Prof. İlknur Kalıpçinin bu konudaki soyledikleri dogru degil.Bu çicek labaratuarda uretilmemis olup meksikada ta Aztekler zamanindan beri bilinen çicektir.Ben Turkiyeden baska bir yerde Atatürk çicegi denildiginide hiç sanmiyorum.

bafar
04-11-2007, 03:39
arkadaşlar bana atatürk çiçeğinde kloroz hastalığı ve bu hastalığın tedavi yöntemleri kullanılan ilaçlar vb lazım aradım sitelerde bulamadım

malina
16-12-2007, 16:16
Aralık ayı: Atatürk çiçeği çiçek açma zamanı ...

ATATÜRK ÇİÇEĞİ – PONSETYA (Euphorbia pulcherrima ) BAKIMI


Kış aylarında çiçekçi dükkanlarının vitrinlerini birbirinden güzel Atatürk çiçekleri süslemekte. Pembe beyaz, parlak kırmızı,sarı,hatta alacalı renkleri ile göz dolduran bu çiçekler genelde evlerimizde çok uzun ömürlü olmamakta. Oysa biraz özen ve ilgi ile bu güzel bitkiyi uzun uzun yaşatmak ve ertesi yıl yine açtırmak mümkün. Bu arada o parlak renkte çiçeklerinin, gerçek çiçek olmadığını da hemen belirtelim. Bunlar brakte denilen çiçek sapı yaprakçığıdır. Gerçek çiçekleri yeşilimsi sarı bir renktedir ve parlak, gösterişli renkli braktelerin ortasında olurlar. Atatürk çiçeği zehirli bir bitki değildir. Bu yüzden küçük çocuğunuz varsa endişe etmeniz gerekmez. Ancak öz suyu süt gibi bir yapıdadır. Bu süt dal kırıldığında elinize bulaşırsa ve bünyeniz allerjikse biraz kaşındırıp tahriş edebilir.

Evde nereye koyalım?
Atatürk çiçeği en iyi aydınlık, ancak doğrudan güneş almayan yerlerde yetişir. Günde en az 6 saat gün ışığı alması gelişimi için şarttır. Ancak doğrudan güneş ışığı bitkiye zarar verir . Eğer evde saksıyı koyacak başka yeriniz yoksa pencereye çekeceğiniz bir ince tül perde ile mutlaka güneş ışığı etkisini hafifletmelisiniz.

Sıcaklık nasıl olmalı?
Atatürk çiçeğinin parlak renkleri uzun sürsün isteniyorsanız gündüz sıcaklığının 21 derece üzerine çıkmamasına dikkat edin. Saksılar kalorifer peteği, klima, şömine ve sobalardan uzakta bulunmalıdır. Sıcak Atatürk çiçeğinizin çabuk bozulmasına sebep olur.

Ne kadar sulama ister?
Atatürk çiçekleri orta derecede nemli toprakları severler. Saksınızı toprak yüzeyi kuruduğu zaman sulayın. Saksıyı sularken çok önemli nokta tabakta su bırakmamaktır. Sakın su dolu bir tabakta saksıyı unutmayın. Atatürk çiçeğiniz hafif asidik ortamı seviyor, bu nedenle sulamada kireçsiz su kullanmanız daha verimli olacaktır.

Gübreleme yapalım mı?
Bitkinizi bu mevsimde çiçekli olarak satın aldıysanız aslında gübrelemenize gerek yok. Ancak haftada bir çiçekli bitkiler için sıvı besinle beslersiniz güzel rengini daha uzun süre korur.

Dışarıya mı koysak?
Atatürk çiçekleri dona ve yağmura hassastır, bu yüzden sert iklimli bir yerde oturuyorsanız kış aylarında çiçeğinizi dışarıya çıkarmayın. Yumuşak iklimli bir yerdeyseniz ve gece sıcaklıklarınız genelde 7 derecenin altına düşmüyorsa saksınızı gönül rahatlığıyla dışarıya koyunuz. Ancak yağmurdan ve rüzgardan korunduğuna emin olmanız gerek.

Budama gerekecek mi?
Renkli yapraklar bir süre sonra bozulmaya başlayacak, dallar boylanacak, yapraksızlaşacak. Sakın endişelenmeyin. Bitkinizin uzayan dallarını mart ayı sonunda 15 cm’ den budayın. Mayıs sonuna kadar yeni sürgünler verecektir. Bu sürgünler gelişince temmuz ayı gibi uçlarından 5 cm den yeniden budayın ki dallansın. Ağustos sonuna kadar dallı,dolgun ve formlu bir bitki elde etmek için uç almaya devam edebilirsiniz .

Budadığım dallardan çelik alabilir miyim?
Evet alabilirsiniz, ancak çelikleri temmuz - ağustos ayında sabah erken saatte alın. Yeni sürgünler 20-25 cm boyuna gelince, dalın ucundan 10-15 cm’ lik kısmını boğum arasından kesin. En alttaki yaprakları kesip uzaklaştırın.Toz köklendirme hormonuna batırın, perlit veya kuma dikin ılık ve nemli tutun. Üzerini bir naylonla kapayın ancak havalandırmaya dikkat edin. 3-4 hafta sonra köklenen çelikleri saksılara alın. Ancak köklerinin hassas olduğunu unutmayın, bu yüzden özenli olun.

Saksı değiştirelim mi?
Şubat sonu gibi daha büyük bir saksıya alın. Saksı harcı olarak 2 ölçü bahçe toprağı, 1 ölçü torf (bulabilirseniz Sphagnum torfu), 1 kısım da perlit- pomza veya dişli dere kumu koyun.

Yazın çiçeğimize nasıl bakalım ?
İlkbaharda gece sıcaklığı 7-10 derece olduğunda artık saksınızı dışarıya alın. Toprak nemli olacak şekilde sulamayı sürdürün. Sonbahara kadar dengeli bir gübre ile (NPK oranları aynı) haftada bir gübrelemeye devam edin. Haziranda, eğer çok gelişmişlerse bir büyük saksıya daha alabilirsiniz veya bahçeniz aydınlık ama güneşsiz, toprağı da organik maddece zengin ve süzek ise bahçeye de dikebilirsiniz.

Yeniden nasıl çiçek açtıracağım?
Atatürk çiçeği fotoperiyodik bir bitkidir. Yani gün uzunluğuna hassastır. Kısa gün bitkisidir. Bitkiniz doğal olarak kasım veya aralıkta tomurcuklanacaktır. Ancak siz daha erken açtırmak için eylül ayından başlayarak 14 saat bitkiyi tam karartmalısınız. Üzerine siyah bir poşet geçirerek bunu yapabilirsiniz. Yalnız bu karartmalar sırasında gece sıcaklığı da 15-16 derece civarında olmalı. Bunları yapmak zor, benimki kendi kendine açsın diyorsanız bekleyin. Dediğimiz gibi, uzun geceler kısa günler başlayınca bitkiniz kendi kendisine açacak. Ancak bu dönemde onu tam karanlık bir odada tutmayı unutmayın. Gündüzleri de çok aydınlık bir yere almalısınız.

Kaynak: Mine Pakkaner :)

tayffun
25-01-2008, 08:13
Arkadaşlar, benim Poinsettia bir türlü yapraklarını büyütmüyor. Yaprakları minicik çıkıyor ve kuruyor.Neden acaba?

M.Sema
12-05-2008, 16:33
Bugün itibariyle Atatürk çiçeğimin üstten ve yandan çekilmiş fotoğrafları. Aslında saksı içinde güzel bir görünüm olsun diye çimenlerin üzerine koydum. Boyu saksı hariç 30 cm. Üstteki kırmızı yapraklarında henüz bir bozulma yok. Sn. Mine Hanım'ın verdiği bilgileri okudum. Ancak ben işime gelmeyeni anlamıyorum:D şimdi budamam hatta 15 cm.kesmem:( lazım değil mi?

powered
23-06-2008, 02:37
Sevgili M.Sema,
Çok ilginç hiç budama yapmadan PONSETYA nizi nasıl böyle canlı tutabildiniz çok hayret ettim. Gerçekten hayret ettim. Yapraklar kırmızılaştıktan sonra kış sonuna doğru bu çiçek tüm yapraklarını döker genel olarak ama sizinki maşallah denecek kadar güzel duruyor. Ama yinede kanımca kesseniz tam süper olacaktı. Bendede var ama yapraklarını bahara girerken döktü bende topraktan 15cm. kadar yukarısını kestim 2 ay oldu yeni yapraklar çıktı son durumunu aşağıda resim olarak ekledim bakabilirsiniz.

burcuciner
24-12-2008, 10:53
Paylaşmak istedim.

L-EYLA
24-12-2008, 12:42
sarı çiçekleri kahverengileşip düşüyor. Sanırım fıs fısladım ondan oldu.Sakın sende yapma.Alt yapraklarıdasararmaya başladı neden acaba?

laledevri
26-12-2008, 15:29
merhabalar
atatürk çiçeği sevenler bu kadar azmı??
Dün eşim bana da bir atatürk çiçeği almış. Hep istiyordum ama düne nasipmiş. Hemen saksısını ve toprağını değiştirdim çiçekçilerde satılanların toprağı yetersiz saksıları da küçük oluyor.
İlk işlemi yaptıktan sonra odamın baş köşesine kodum ama inşallah ev ortamında kaybetmeden baklabilirim.
paylaşmak istedim resmini henüz çekmedim.
iyi akşamlar

tubilubba
13-01-2009, 21:53
ben 3 gün önce çiçekçiden aldım 3 günde öldü..oda ısısında güneş olmayan bir yere koydum yapraklarının hepsi büzüştü dökülmeye başladı. çok üzgünüm.

burcuciner
15-01-2009, 08:59
bildiğim kadarıyla istediği sıcaklık 15-16 derece civarı.Ama şimdi kış.Balkon soğuk,salon sıcak.Ben şu an 22 derece civarında bakıyorum.Hava güzel olursa arada bir balkona çıkarıyorum.Yeni çiçekler verdi sağlıklı gözüküyor.Bir de nemli toprak istiyor.

laledevri
23-02-2009, 15:25
Buda Benimki
daha önce bahsetmiştim toprağını ve saksısını değiştirdim diye. ilk zamanlar fazla sulamışım yapraklarını dökmeye başladı hemen suyu kesip sabah güneşi alan odanın camına koydum ve şimdi bu halde.

fatmadundar
06-03-2009, 11:10
Atatürk çiçeğimin ikinci yılı. Geçen yıl 3-4 dal çiçeği vardı. Resimleri galeride benim fotoğraflarım arasında var. Her çiçeğin ortasından 5-6 dal verdi ve böye bir ağaç oldu.
Çiçekli dönemde kapalı balkonda sabah güneş alan bir konumda. Yazın da yine sabahları güneş alan açık balkonda duruyor.
Çok göz doldurucu bir çiçek. Rengi çok güzel, çok uzun süre renkli kalıyor. Başka hiçbir çiçeğiniz yosa bile bir Atatürk çiçeğiyle evinizi renklendirebilirsiniz.

Emel
27-03-2009, 22:25
Atatürk çiçeğimi 2 hafta önce 15cm kalacak şekilde budamıştım. Şimdi dallarındaki filizlenmeleri görünce çok mutlu oldum..Yaklaşık 4 aydır bu çiçeğe bakıyorum, kesinlikle sudan hiç hoşlanmıyor, özellikle de kışın toprağın biraz kurumasını bekleyip az su verdim. Bakımı biraz zahmetli ama bu kızıl afet için değer bence :)

armasis
30-04-2009, 11:21
ATATÜRK çiçeğimin dallarında kırmızı yapraklardaN başka yaprak kalmadı yeşil yaprakların hepsi döküldü şimdi budasam olurmu ?Yardımcı olursanız sevinirim

Adalet Yağcı
30-04-2009, 16:09
Sevgili Armasis, siz zaten başlığı bulmuşsunuz :)
Yukarıdaki talimatları iyice okuyun, Nisan ayının sonunda bitkinin budanması gerektiği yazıyor.

armasis
30-04-2009, 16:14
çok teşekkür ederim adalet hanım ben buraya yazdım ama cevaplanmadı ben geç kaldım mı acaba diye düşündüm çok teşekkür ederim ilginize

Emel
01-05-2009, 21:52
Ben şubat ayında budamasını yapmıştım. Şimdi dallarda irili ufaklı yapraklar oluşmaya başladı. Kışa kadar da yaprakları iyice büyür.

armasis
02-05-2009, 08:51
İlginize teşekkür ederimEmel hanım galiba budamasam daha iyi olacak çünkü benim çiçeğimdede küçük yapraklar oluşmaya başlamış ben hiç budamadım iki senedir ama artık alt yapraklarını dökünce acaba budamalımıyım dedim.

Emel
02-05-2009, 11:43
İlginize teşekkür ederimEmel hanım galiba budamasam daha iyi olacak çünkü benim çiçeğimdede küçük yapraklar oluşmaya başlamış ben hiç budamadım iki senedir ama artık alt yapraklarını dökünce acaba budamalımıyım dedim.

Sevgili Armasis, eğer yeni yeni yapraklar vermeye başlamışsa budamak pek de iyi bir fikir değil.. Yaprakların hepsi olgunlaşıp dökülmeye başladığı zamanda (kış sonu gibi) çiçeğinizin yaşına göre hafif bir budama yapabilirsiniz.Bir kaç aylık dinlenme süresi sonunda tekrar taze dallar ve yapraklar verecektir. Sevgiler..

Mehtaperdem
05-05-2009, 21:20
Arkadaşlar ben dökülen atatürk çiçeğimin budadım. Sulamaya devam ettim şimdi taze yapraklar çıktı ... buna oldukça seviniyorum ama yaprakların kırmızı olması için ne yapmalıyım ve ne kadar aralıkta sulamalıyım şu dönemdee ?

şimdiden ***

Emel
05-05-2009, 21:23
Arkadaşlar ben dökülen atatürk çiçeğimin budadım. Sulamaya devam ettim şimdi taze yapraklar çıktı ... buna oldukça seviniyorum ama yaprakların kırmızı olması için ne yapmalıyım ve ne kadar aralıkta sulamalıyım şu dönemdee ?

şimdiden ***

Yapraklar iyice büyüdü mü peki?

züboli
06-05-2009, 08:00
merhaba şubat ayında atatürk çiçegi aldım aldıgımda yaprakları dökülmüş sadece dalları ve yeni filiz yaprakları vardı.araştırmalarımda budamanın nisanda yapıldıgını ögrenince beklemeye başladım.yaklaşık iki hafta önce alt tarafta 10-15 cm bırakmak suretiyle kesip mangal kömürü tozuna kestigi dalları batırıp diktim.iki saksıdan biri sizlere ömür ama öbürü gayet saglıklı görünüyo.

Mehtaperdem
06-05-2009, 20:27
hayir daha kücük yapraklari balkona koydum maglum antalyada havalar isindi sivi gübre verdim bir defa devamli vereyimmi artik? Yapraklar iyice büyüdü mü peki?

Emel
09-05-2009, 23:59
Atatürk çiçeğinin gübreden, besinden pek hoşlanmadığını tecrübelerimden öğrendim. Balkon bu mevsimde gayet uygun bir mekan ama direk güneş ışığı almamasına dikkat etmelisiniz. Çünkü bir anda yaprakların büyümesi yavaşlıyor.

Mehtaperdem
15-05-2009, 09:17
dediklerinizi uygulayacagim tam günesin altinda degil yapraklari gelisiyor diger kücük yapraklarda cikmaya basladi bile cok güzel kisin halini cok merak ediyorum ..... resmini ekleyecegim
Atatürk çiçeğinin gübreden, besinden pek hoşlanmadığını tecrübelerimden öğrendim. Balkon bu mevsimde gayet uygun bir mekan ama direk güneş ışığı almamasına dikkat etmelisiniz. Çünkü bir anda yaprakların büyümesi yavaşlıyor.

silence
27-05-2009, 18:38
Perdeyi çekerken bir dalını kırdığım ve eşimden korkarak kopan dalı saksıya sapladığım Atatürk çiçeğinin dalı yeşermeye ve uç vermeye başladı bu normal bişeymidir acaba (korku nelere kadir :D)

http://img228.imageshack.us/img228/5650/fotoraf1005.jpg

http://img228.imageshack.us/img228/5803/atap.jpg

cybl
29-05-2009, 08:51
Selamlar
Ofisteki atatürk çiçeğini nisan başında budamıştık. Ben de budanan dallardan 2 tanesi eve götürüp plastik bardaklara diktim. Diktiğimde dallarda çok çok az yaprak oluşumları vardı. Şimdi yapraklar büyüdü ve yeni yapraklar da çıkarıyor çeliklerim fakat hala tek bir kök yok. Acaba büyüyen yaprakları kesip bitkinin köke çalışmasınımı sağlamalıydım.
Paylaşımlarınız için teşekkürler
Sevgiler.

82235
82236

Emel
31-05-2009, 20:26
Budadığım Atatürk çiçeğim epey yaprak açtı :p

zuisudra
15-08-2009, 13:07
geçen sene 4 köklü bir Atatürk çiçeği hediye geldi, çok güzeldi yaprakları sağlıklı ve çiçekliydi, kısa bir süre sonra yapraklarını döktü ve 3 kökü de kurudu, son kök arada bir yeşerip cılız yapraklar verip kuruyordu, en sonunda dayanamayıp saksıdan çektim fakat çiçek hiç köklenmemiş meğersem çeliklendiği gibi duruyor, odunlaşan kısmını uzaklaştırıp kömür tozuna batırıp tekrar diktim şimdi merakla bekliyorum yeniden yeşerecek mi?

Lalezan
07-09-2009, 11:04
Arkadaşlar budadığım Atatürk çiçeğimin dallarını dikmiştim. Yaprak çıkardılar ama çıkarıp baktığımda kök hiç yoktu.Acaba köklenirmi merak ediyorum...

Lalezan
08-09-2009, 10:42
Çeliklerimi toprağa dikeli iki ay oldu hala köklenmediler.Köklenmelerini bekliyimmi?

Güler
09-09-2009, 00:27
Bugün Akdoğa Çiçekçiliğe uğradım. Yolumun üzerinde olduğu için sık sık uğrarım.

Çok büyük bir alana Atatürk Çiçeğinin çeliklerini yapmışlar. Çelikler biraz büyüdükten sonra üzerlerini kalın siyah bir naylon ile kapatıyorlar, adeta karartma yapıyorlar.
Bu durumda ondokuz saat kalan çeliklerin üst yaprakları yavaş yavaş kızarmaya başlıyormuş.
Bu çiçeğin kırmızı renklisini daha evvel görmüştüm ama beyaz rengi de oluyormuş.
En büyük düşmanı da beyaz sineklermiş.
Serada ilaçlama yapılıyordu. Sizler için bir iki fotoğraf çektim.

101849

101850

101851

101852

101853

Emel
25-09-2009, 18:19
Bende şimdi atatürk çiçeğimi kızartmak istiyorum, siyah torbayla üzerini kapatıcam. Peki bu torbaya hava delikleri açmam gerekiyor mu acaba?

neconeco
25-09-2009, 22:44
Selamlar. Artık bende atatürk çiçeğine sahip biriyim bilginize.

neconeco
25-09-2009, 22:49
[QUOTE=malina;185480]Aralık ayı: Atatürk çiçeği çiçek açma zamanı ...

[Selamlar. bu bilgiyi kullanabilirmiyim. www.salonbitkileri.com da

smrdlbz
06-10-2009, 21:59
Selamlar, ağustos ayında çelik halinde aldığım atatürk çiçeğini pet bardak içerisindeki torfa diktim ve bu şekilde köklendirdim. Sn. Güler'in anlattığına dayanarak bir hafta çiçeğin üzerine, 19 saat karanlıkta kalacak şekilde siyah poşet geçirdim ve bunun sonucunda alttaki dallarda sararma oluşmasıyla iki yaprağı kaybettim, ikiside eli kulağında :(

Emel
19-10-2009, 11:26
Atatürk çiçeğim epeyce büyüdü, ama henüz çiçeklenmedi, sanırım kasım -aralık aylarını beklicem bunun için.

züboli
19-10-2009, 13:10
Atatürk çiçeğim epeyce büyüdü, ama henüz çiçeklenmedi, sanırım kasım -aralık aylarını beklicem bunun için.

emel hanım benimde atatürk çiçegim var ama sarmalar var sizinki çok güzel görünüyor bunu nasıl başardınız nerede tutuyorsunuz çiçeginizi,sulamasını nasıl yapıyorsunuz

Emel
19-10-2009, 13:34
Geçen sene sağlam bir budama yapmıştım çiçeğime, sadece yapraksız 3 dalı kalmıştı, ilk baharla beraber epey bir yaprak açtı, o zamanlar kapalı olan balkonumda duruyordu.. yaprakları gürleşince saksısını büyüttüm ve salonuma yere koydum, direk güneş görmüyor, ama çok aydınlık bir yerde. Yazın sıcak havalarda haftada iki kere su verdim, hatta yapraklarına da su püskürttüm. Ama şimdi sulamayı haftada bire indirdim, ama bu sizi yanıltmasın, suyunu "az miktarda" üstten veriyorum, ve bir tahta cubukla toprağını hep havalandırırm. Birde içme suyu vermeye dikkat edin, kireçli suyu hiç sevmiyor.

algurel
25-10-2009, 14:50
*** arkadaşlar aranıza yeni katıldım.geçen hafta sahip olduğumuz Atatürk çiçeğinin bakımıyla ilgili kaygı taşıyoruz.araştırmadan sırf çok hoşuma gittiği için aldık.ev kaloriferli,havası kuru şuanda güneş almayan bir yerde ama lamba geç saatlere kadar açık.çiçeğin yerini sevdiğini nerden anlarım.tabi anlayana kadar kurumasından da korkuyorum.yapraklarına nem olsun diye su püskürteyim mi?cevaplarınızı bekliyorum.teşekkürler.

reddown
27-10-2009, 13:31
Arkadaşlar çiçeğin üst kısımları kırıldı... Kırılan yerleri hemen bardağa suyu doldurup içine koydum... 3 gün geçti. Burada köklenir mi? Eğer "hayır köklenmez, direk toprağa dik" diyorsanız hemen toprağa dikeyim.

smrdlbz
27-10-2009, 20:11
Toprağa dikmenizi tavsiye ederim.

Faruk
27-10-2009, 23:16
Atatürk çiçeğinin su da köklenmesi uzun sürer mi acaba? Yardıma ihtiyacım var. Yaklaşık 10 gündür su da bekleyen bir Atatürk çiçeği çeliğim var ve köklenme olmadı. Köklenmesi için henüz erken mi yoksa köklenmesi zorsa hemen toprağa mı ekmeliyim?

Emel
28-10-2009, 13:54
Atatürk çiçeği çok zor kökleniyor.. En iyisi toprağa dikip köklendirmek, çünkü suda bekledikçe çürümeler başlıyor.

Faruk
28-10-2009, 14:05
Teşekkürler Emel hanım. Hemen toprağa dikip toprakta köklenmesini bekleyeyim...

emy_83
28-10-2009, 16:33
Bugün ben de kendime bir tane atatürk çiçeği aldım. :) Çoookkk tatlı

reddown
28-10-2009, 20:43
Tavsiyeleriniz için teşekkür ederim...

Emel
30-10-2009, 00:30
Atatürk çiçeği almak, yetiştirmek isteyen arkadaşlar, şu mevsim tam zamanı.. Bu bitki sonbahar ve kış aylarında coştukça coşuyor.. Sacağı, ve güneşi sevmiyor, aydınlık ve nem istiyor.. Kısa gün bitkisi olduğu için de, günlerin kısaldığı şu zamanda çiçeklenmeye ve kızarmaya başlıyor.. Aman suyunu çok vermeyin :)

Lalezan
31-10-2009, 16:59
Bende, Atatürk çiçeğimden Haziran ayında,çelik alıp hemen toprağa diktim.Üzerinide pet şişeyle kapattım.Bugün baktığımda nihayet köklenmişlerdi.Geç oluyor ama toprağa dikilince kökleniyor..

Lalezan
31-10-2009, 17:02
Atatük çiçeğimi baharın tam dibinden budamıştım.Çok sağlıklı bir şekilde gelişti.Bugün baktığımda ortaları kızarmaya başlamış.Çiçek açıyor.....

Emel
11-11-2009, 12:26
Atatürk çiçeğimdearanlık uygulamasını yaptım, ama çiçeklenmeden bu uygulama sonuç vermezmiş.. Bitki çiçeklendikten sonra kırmızılaşıyormuş. Bendeki hala ortasında yeni yaprak veriyor, ama alttaki yapraklarını da sarartıyor.

algurel
11-11-2009, 13:56
atatürk çiçeğimin alt yaprakları sararıp düşüyor ayrıca küçük çüçekleride dökülüyor.neden olabilir acaba?değerli fikirlerinizi bekliyorum

denizkedisi
11-11-2009, 21:20
Benimki de öyle,ne yapmalıyım?

Mine Pakkaner
11-11-2009, 23:28
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=185480&postcount=12 de ataürk çiçeği bakımı ile ilgili geniş bilgi bulacaksınız.

denizkedisi
12-11-2009, 14:20
Ben inceledim o sayfayı ama her şeye rağmen alt yapraklar ve yeni çıkanlar içe doğru kıvrılıp sararıyor.

Mine Pakkaner
12-11-2009, 14:51
Başka hiçbir açıklayacı bilgi lmadan ne diyebiliriz ki, sayfayı incelediniz, bitkinin bütün konum, sulama, ışık, gübre ve bakım ihtiyaçlarını dörtdörtlük yerine getiriyorsunuz ve hala problem varsa bu sefer akla hastalık ve zararlı gelir. Bir genel bir de yakın fotoğraf yükleyin. İçe kıvrılan yaprakların arkasını da fotoğraflayın. Flaş patlamamış net görüntü olmasını rica edelim.

denizkedisi
13-11-2009, 16:58
İşte:

denizkedisi
13-11-2009, 17:10
Genel görünüm:

denizkedisi
13-11-2009, 17:16
Yardımınız için teşekkür ederim.
İyice baktım hiçbir böcek yok.Arada alt yapraklara fıs fıs yapsam mı,acaba suyu mu çok ama değil,aydınlık direk güneş almayan yerde...

denizkedisi
13-11-2009, 17:28
Burası değil sayfası ama size göstermek için ekledim :Bu arkadaş da böyle.:(

emy_83
13-11-2009, 17:34
Sevgili deniz kedisi.
İki çiçeğinde de aynı sorunlar var gii geldi bana. Bunlar birşeylerden etkilendi.
Sanki çok susuz kalmışlar da biranda suya boğmuşsun gibi duruyorlar. Ama benden daha iyi gözlemleyebilecek üstadlarımızdan da sorunun ne olabileceği konusunda yardım bekliyoruz:)

denizkedisi
13-11-2009, 17:42
Belki de fazla sulamayayım diye susuz kaldı diyeceğim ama crotonun yapraklarını yıkadım.

denizkedisi
13-11-2009, 18:53
Sorun bu olabilir mi:Çiçekli halde iken bitkiye çok su verilirse yapraklarının döküldüğü görülür.

Mine Pakkaner
14-11-2009, 01:21
Sorun bitkiyi aşırı susuz bırakıp sonra sulamanızdan kaynaklanıyor, ama ponsetyalar yetiştirilirken torfa dikilir. Torf ise suyunu birkez kaybetti mi bir daha almaz ya da çok zor alır, bu durumda bitki siz sulasanız da susuz kalır ölür. Ayrıca ne ponsetya ne kroton düzensiz sulamanın stresine dayanamaz. Kroton susuz kalınca böyle olur bir de üşüyünce ya da ısı şoku ile karşılaşınca, serin bir mekandan alıp sıcak bir yere koyarsanız aynen böyle olur ve ölür.

Kısaca her iki bitki de hastalık veya zararlıdan değil bakım uygulama sorunları yüzünden zararlanmış. Bu arada sizin bitkileriniz yapraklarını da dökmemiş, yapraklar pörsüyüp üzerinde asılı kalmış.

Bozuk yaprakları toplayın ve serin bir yerde ponsetyayı bakıma alın. Ponsetya sıcağı sevmez sıcak ta onda sıkıntı yaratır.

Kroton da soğuk sevmez, tropikal bir bitkidir. Yaprakları alıp gövdeyi 4-5 göz üzerinden budayın evde en ılık ve güneşli yerde tutun.

denizkedisi
14-11-2009, 16:53
Çok teşekkür ederim,dediklerinizi yaptım hemen.Umarım ikisi de düzelir.

oozdemir
29-11-2009, 20:47
Merhaba

Ben geçen kış atatürk çiçeği almıştım. Ama baharda budamadım. Şimdi çiçeğim bayağı büyüdü ve bütün yaprakları yeşil. Çiçek de açmadı ama hala yeşil yaprakları çıkmaya devam ediyor. Bundan sonra çiçek açar mı ve yaprakları kızarır mı?

Teşekkür ederim.

Orkun Kırcı
08-12-2009, 12:10
Okulumuzdaki ponsetyamızın bir dalını daha önce görmediğim acayip birşeyler kaplamaya başlamış. O bölge yapış yapış, Ne yapsak da çiçeği kurtarsak acaba?

sens
10-12-2009, 16:55
Atatürk çiçeği çok güzel. Gerçekten yetiştirmek istiyorum. Maalesef bir türlü yaşatamıyorum.

denizkedisi
11-12-2009, 20:55
Şimdiden düşünüyorum yaz sıcağında ne yapacağız diye.

skaraca
12-12-2009, 11:45
Geçen yıl Ekim ayında hediye olarak gelen Atatürk Çiçeği, doğal olarak ilk geldiğinde yaprakları canlı ve çiçekli idi. Kış sonuna doğru yapraklarında sararma ve kıvrılmalar oluşunca toprağını değiştirdim. Biraz düzelir gibi oldu ancak istediğim sonucu alamayınca yaz başlarında toprak seviyesinden 10-15 cm üst kısmından budadım. Saksıda kalan budama yerlerinin üzerine kurumaması için o an aklıma geldiğinden mum damlattım.

Budadığım dalları ise köklenmesi için suya koydum. Bir süre sonra sudaki dallarda çürümeler oluşmaya başlayınca, sağlam olanları ayırıp, biraz kısaltarak torf bulunan küçük saksılara diktim. Bir süre sonra kesilen ve toprağa dikilen dallardan yeni sürgünler çıktı. Bir süre sonra bir kısmı tekrar kurudu. Şu anda iki tane çelikten tutmuş Atatürk Çiçeğim var. Boyları küçük olsa da üst yapraklarda kırmızılaşma (çiçeklenme) başladı ve genel durumları iyi görünüyor.

Saksıda kalan ana bitki ise yeni sürgünler verdi, büyüdü ve gelişti. Bu sürede gölgede balkonda durdu. Soğuklar başladıktan sonra içeriye aldım. Bir süre sonra üst yapraklar canlı olmasına, kırmızılaşma başlamasına karşın alt yapraklarda sararma ve içe kıvrılma, sonrasında ise kuruyarak dökülme oluşmaya başladı. Bu durum gelişmiş sürgünlerde olduğu gibi, yeni çıkan sürgünlerde de var. Birinci fotoğrafta alt kısımdaki yeni sürgünün yaprağında bu durum görülüyor.

Bazı fotoğrafları ekliyorum. Öncelikle sormak istediğim, çelik alma veya yenileme için budama yaptığımızda, çiçeğin sap kısmı ortası delik olduğu için kurumayı önlemek için kesim yerini ne ile kapatabiliriz?

Çiçeğim mutfakta kaloriferden uzak, köşe cam kenarında duruyor. Genelde serin bir ortam sözkonusu. Yapraklardaki kıvrılmalar neden kaynaklanıyor olabilir?

1, 2 ve 3 üncü fotoğraflar ana çiçeğe ait. Birinci fotoğrafta budama yerleri, ikinci fotoğrafta sararan yapraklar işaretlendi. Üçüncü fotoğraf ise ana çiçekte oluşan çiçeklenmeyi gösteriyor. 4 ve 5 inci fotoğraflar ise ana çiçekten budama sonrası alınan çeliklerle üretilen küçük Atatürk çiçeklerim.
Bunlarda yaprakta sararma veya kıvrılma olmuyor. Üçüde yanyana duruyor. Sadece ana çiçekte yaprakta sararma, bazı yerlerde hafif kararma, içe kıvrılma ve cansızlaşıp koparak düşme oluşuyor.

reddown
14-12-2009, 16:45
Poinsettia'ların çeliklerinin köklenmesi neden çok uzun sürüyor? 1,5 ay önce 5 tane çelik aldım. Çiçekler gayet canlı görünüyorlar ama köklenme oranları neredeyse sıfır.

skaraca
17-12-2009, 14:38
Sayın reddown,

Köklenmenin neden uzun sürdüğü konusunda açıkçası bir bilgim yok. Ben çelikleri ayırdıktan sonra bir süre suda bekletmiştim. Bir kısmı suda çürüdü. Bazılarında sanki kök oluşumu oldu gibi ancak emin olamadım. Daha fazla çürümeye engel olabilmek için küçük bir saksıda toprağa diktim. Sonrasında gelişmeye ve yeni sürgünlerinden büyümeye başladı. Yukarıdaki fotoğraflarda da görüleceği üzere yeni sürgünler çok küçükken çiçeklenme oluştu. Ben kök oluşup, oluşmadığına ise açıkçası bakmadım. En azından gelişimi şimdilik güzel gidiyor. Rahatsız edip keyfini bozmak istemedim.
Ayrıca anaç çiçeğimdeki sararma sorunuda çözüldü gibi. Sararmalar artınca ne olursa olsun, toprağını değiştireyim dedim. Kök bölümünü çıkarttıktan sonra alt kısımda bulunan toprağın çok sıkı olduğunu, kökün ilerleyemediğini gördüm. Toprağı biraz gevşeterek yeniden aynı toprağa ektim. Şu anda eski sararan yapraklar dökülse de yeni sararma yok yapraklarda.

ieski
18-12-2009, 21:14
Yapraklarının kırmızı olması için ne yapmam gerekiyor?

skaraca
26-12-2009, 22:13
Sayın ieski,

İkinci sayfada 42 nolu mesajda belirtilen bir karartma uygulaması var. Belki işinize yarar.

mrs
27-12-2009, 11:54
Arkadaşlar benim Atatürk çiçeğim yaprakları kıvrıldı, sarardı neyapıcam?? Nem %60, 75 e çıkmıyor . artık sürgünlerinden bazıları dökülmeye başladı. Ne yapmalıyım:confused::confused:

mrs
27-12-2009, 12:00
Sararan yaprakları kopardım zaten kendisi dökülüyodu doğru mu yaptım?

Bir de güneş ışığı direk gelmesin mi? Daha doğrusu önüne tül perde falan mı kapatacağız?

skaraca
07-01-2010, 14:56
Sayın mrs,

Yukarıda 82 nolu mesajımı okursanız ilk sorunuzun yanıtını bulabilirsiniz belki. Aynı durum benim çiçeğimde de vardı. Toprağı sıkı olduğu için köklerin gelişemediğini tespit edip, toprağı gevşetince sorun çözüldü. Belki sizin saksıdaki toprağınızda sıkıdır ve bitki kökleri gelişemiyordur. Bir kontrol edin. Sararan yaprakları almanız bir sorun oluşturmaz. Onlara gidecek enerji, diğer yapraklara gider. Güneş için birşey diyemem. Benim çiçeğim aydınlık ancak güneş almayan pencere kenarında duruyor.

Nergis
21-02-2010, 19:13
merhabalar,:)
yeni aldiğim Atatürk çiçeğim 2 ay zarfında bütün yapraklarını döktü.Balkonda güneşsiz bir yerde tutuyorum.Dalları oldukça uzun,şimdi budamalımıyım,bilgilendirme yazısında mart aylarında deniyor ama burada sıcaklık oldukça yükseldi. Yoksa toprağını mı değiştirmeliyim.:confused:Aldığımda çiçekli olduğu için büyük saksıya almamıştım.Çiçekli hali ve şimdiki hali: :(

vapurdumanı
15-04-2011, 12:36
Herkese Merhaba.Aranıza yeni katıldım.Sizlerden bitkiler ve bakımları hakkında çok şey öğreneceğime inanıyorum.Bilgi almak adına ilk sorunumu sizi aktarmak istiyorum.Yardımcı olacak üyelere şimdiden teşekkürler.
Saksıda özenle bakmayı başardığımı sandığım Poinsettia(Atatürk Çiçeği) iki gündür solmuş durumda.Haftada bir kez suluyorum.Direkt güneş ışığı almıyor.
Acaba çiçeğim için yapabileceğim birşey var mı?

aygün
20-05-2011, 21:05
Toprağını satın aldıktan sonra değiştirdiniz mi Sayın vapurdumanı?

ralcaga
13-06-2011, 21:19
teşekkürler...

Süleyman Koçak
19-08-2011, 10:59
Merhaba. Arkadaşımın budanmakta geç kalınmış ponsetyasını dün (18/08/2011) budadım. Tepe sürgünlerinde hala kırmızı yaprakları olanlar vardı. Bununla beraber yanlardan da ince sürgünler çıkmıştı. Budama işleminden sonra ortaya çıkan filiz ve tepe sürgünlerini suya koyup köklendirmeyi planlıyorum. Acaba hangileri köklendirmeye daha uygun ve daha şanslı?

sakdag
05-10-2011, 11:09
merhabalar,
çiçeğim yapraklarını döküyor, iyice kel kaldı... yazı balkonda geçirdi..
acaba hep içerde mi tutmalıyım.. hiç kırmızı yaprağı yok.. tepelerde birkaç yeşil yaprağı kaldı.

ATASEVEN
19-10-2011, 00:26
bana yardımcı olurmusunuz canım atatürk çiçeğime gözüm gibi baktım bu duruma getirdim şimdi kışın balkondan alıcam ama küstürücem diye de ödüm kopuyor bende o kadar çok anlamı varki

resimlere bakınca ne yapmalıyım bir öğretseniz sevinirim gerçekten mesela altlardan biraz seyreltim mi burdaki resimlerde hep alt dalları çıplak budamak için geçmi kaldım

kopshtar
19-10-2011, 13:46
Sn Ataseven; bence alttan değil üstten budamalısınız.
Böylece daha derli toplu bir görüntü elde edersiniz.
Merak etmeyin sadece dal gibi bile kalsa ertesi sene her yerinden yeşillenip saksısını dolduruyor. Ayrıca daha fazla dal ucu olacağı için daha fazla kırmızı yaprağınız olacaktır.

züboli
10-11-2011, 12:28
Merhaba. Arkadaşımın budanmakta geç kalınmış ponsetyasını dün (18/08/2011) budadım. Tepe sürgünlerinde hala kırmızı yaprakları olanlar vardı. Bununla beraber yanlardan da ince sürgünler çıkmıştı. Budama işleminden sonra ortaya çıkan filiz ve tepe sürgünlerini suya koyup köklendirmeyi planlıyorum. Acaba hangileri köklendirmeye daha uygun ve daha şanslı?

ben atatürk çiçegi bu bildigimiz mangal kömürü tozuna batırıp topraga dikmiştim ama hemen kesip diktim çünkü onun süte benzer bi öz suyu çıkıyor kesince o daha iyi tutmasını saglıyor.tercih sizin.

bero
01-01-2012, 13:43
:)atatürk çiçeğinin nasıl çoğaltılıdığı hakkında bilgisi olanlar burada paylaşabilir misiniz?

sabırsız0606
30-01-2012, 02:20
Yaklaşık 1.5 ay önce aldığım atatürk çiçeğimi oturma odasına koymuştum sonra soğuk seviyor diye salona alınca ani ısı değişimi karşısında (SANIRIM) böceklendi beyaz uçuşan kelebekler oluştu.Ben de artık bitkilerime musallat olupta onları bitinceye kadar yiyen bu böcekler karşısında bitkimi kendi ellerimle öldürme kararı alalı 2 sene oluyor ki (benide bitkilerimle yeyip bitiriyorlar) çok sinirlendim.hızla yerimden kalkıp araştırma yaptım ve müthiş bir karışım olan arap sabunu su ve sıvıyağ üçlüsünü bir araya getirip bitkimi resmen bu karışımla uzun uzun yıkadım.Sonuçta bitkim böceklerden kurtuldu ama yapraklarında ve gövdesinde bu karışım kaldı.bir müddet bitkim bu karışımdan dolayı parlak bir şekilde durdu heryeri yağ ve sabun kokuluydu.bu defa yağdan dolayımıdır yoksa doğal sebepten dolayımıdır yaprakları büzüşmeye ve koparak dökülmeye başlayınca bitkimi saksıdan söküp(yağdan dolayınefes alamıyor düşüncesiyle) sadece arap sabunlu su yaparak daldırıp çıkarıp,yavaş yavaş ovuşturarak bir güzel yıkadım.sonrada saksısına diktim ve can suyu verdim bir kaç gün "hadi sımsıkı sarıl hayata ,kambur durma ,yakışmıyor" diye dil döktükten sonra bitkim canlandı.Ancak ogünden beri gelişme yok dipten çıkan sürgünler kurudu yapraklarını döktü ve şuan bu halde.ne yapmalıyım yoksa ölüyor mu?

sabırsız0606
30-01-2012, 02:26
Budama yapmak gerekiyorsa nerden yapmalıyım? kurumaya yüz tutmuş bir dal var ki bu normal midir? Bir de kopan yaprak altı olan yerlerde sap kısmında minicik yeşil yumrumsu şeyler var fotoğraflarda ayırt edilemiyor sanki yaprak açacakmışda açamıyor gibi bunlar yaşama belirtisi olabilirmi ? bitkimin yaprak dökme süreci normal mi yoksa benim yaptığım davranışlardan dolayımı yardımlarınıza ihtiyacım var acil olarak :( :(

sabırsız0606
31-01-2012, 19:23
Atatürk çiçeğim için bir yardım lütfen :( :(

gulen
01-02-2012, 11:48
merhaba benimde atatürk çiçeğim var fazla sulamadan dolayı yaprak döküyor ben suyu kesdim şimdi yaprak dökülmesi kesildi

sinekvalesi20
09-02-2012, 00:22
arkadaşlar ben denildiği gibi yaprak güzelimi budadım tek dalı vardı ama kesdiğim yerlerde dalların içi boş cıktı sonrada kestiğim dallar kurudu acaba ne yapmam gerekiyor.

sakdag
30-03-2012, 09:34
İlk çiçeğimi hatalı bakımdan dolayı öldürdükten sonra, yeni çiçeğime daha dikkatli olacağım.:(

Eşimin sınıfında öğrencilerin kazara kırdıkları Atatürk çiçeğinin 10 cm'lik 2 dalı kalmış, saksısı paramparça olmuş. 2 ay önce tedavi amaçlı evlat edindim. :rolleyes: Kış boyunca hiç tepkisiz öylece durdu ve nihayet canlanma belirtileri göstermeye başladı...:D


278333

278334

sabırsız0606
11-05-2012, 19:35
Bana sürpriz yapan Atatürk çiçeğim:p Yaprakları dökülüp sapı kalınca atmamıştım açmaya başlamışlar :p azar azar suluyorum ve karanlık bir köşede kendi kendine açmış yeşilim:p

neyran
04-11-2012, 08:23
343450 Dün nihayet bu güzel çiçeğe sahip oldum..Hemen saksını değiştirdim..Ancak öyle çok köklenmişti ki ,çıkartırken zorlandım.Umarım köklerine zarar vermemişimdir :(

sakdag
04-11-2012, 09:27
103. mesajdaki çiçeğimin son hali, çok büyümüş... ;) Benimki sürekli açık balkonda duruyor, üst yaprakları maalesef kızarmadı...

343456

Tura
04-11-2012, 10:18
103. mesajdaki çiçeğimin son hali, çok büyümüş... ;) ......

Sn. sakdag;saksının içinde ki nedir acaba?

sakdag
04-11-2012, 10:42
Sn. sakdag;saksının içinde ki nedir acaba?


Boş salyangoz kabuğu. İçine sukulent dikecektim, fırsat olmadı... ;)

dağçiçeği
04-11-2012, 17:45
Sayın Sakdag,çiçeğiniz harika gelişme göstermiş.Özel olarak dikkat ettiğiniz bir ayrıntı varmıdır? Bende geçen sene aldığım poinsettia mı acemilikten kaybetmiştim.Geçen gün tekrar poinsettia aldım ve bu kez kaybetmek istemiyorum.Saksı toprağı torf olduğu için değişim yapmamı önerirmisiniz?Zamansız mı olur?
Sukulent saksınız çok hoşmuş.Ekimden sonra bitmiş halini de görmek isterim mümkünse.
Bol çiçekli günler.

sakdag
12-11-2012, 20:26
Sayın Sakdag,çiçeğiniz harika gelişme göstermiş.Özel olarak dikkat ettiğiniz bir ayrıntı varmıdır? Bende geçen sene aldığım poinsettia mı acemilikten kaybetmiştim.Geçen gün tekrar poinsettia aldım ve bu kez kaybetmek istemiyorum.Saksı toprağı torf olduğu için değişim yapmamı önerirmisiniz?Zamansız mı olur?
Sukulent saksınız çok hoşmuş.Ekimden sonra bitmiş halini de görmek isterim mümkünse.
Bol çiçekli günler.


Sayın Dağçiçeği, çiçeğimin toprağı hayvan gübresi ve bahçe toprağı karışımı. Özel olarak bir bakım uygulamadım.Sabah güneşi alıyor bir iki saat, sonra gölgede duruyor, aşırı sıcaktan ve çok sudan hoşlanmıyor. Torfa ekili her bitkinin toprağını değiştirmek gerek bence ama Atatürk çiçeğinde ne zaman değiştirmeli bilemiyorum, yanlış yönlendirmek istemem. Ben de ilk çiçeğimi kaybetmiştim, bu sefer sulamaya biraz dikkat ediyorum, toprağı kurudukça suluyorum. Yazın balkonda durdu, kışı da kalorifer yanmayan bir oda da geçirecek.
Sukulentimi daha dikemedim maalesef, dikince ilgili sayfada resimlerim.

Süleyman Koçak
13-11-2012, 15:25
Merhabalar. Birkaç ölümlü vak'adan sonra bu çiçekle arama biraz mesafe girdi. Ama dayanamayıp bir iki tane daha aldım. Alt yapraklar fotoğraftaki gibi. Toprağı da torf. Bu mevsimde toprak değişimi yapılır mı? Deneyen var mı acaba? Yoksa Mart ayını mı beklemeli...

dağçiçeği
22-11-2012, 21:08
Sayın Süleyman Koçak bende aynı konudan müzdarip birisi olarak sorunuzun cevabını sizle beraber bende bekledim. Ama cevap gelmedi. :)
Ben daha öncede bahsettiğim gibi daha önce bir poinsetya kaybetmiştim bu kez aynısı olmasın diye dikkat etmeye çalışıyorum. Şu an için bir sorun yok. Salonda sıcak yerde duruyor çiçeğim,suyunu çok az ve 3 günde bir gibi aralıklarla veriyorum. Yalnız şunu da belirteyim ben saksısı devrilip toprağı biraz döküldüğü için dökülen toprağın yerine bahçe toprağı ekledim. Ama dikkate değer bir miktar değildi. Sadece Torfun üzerini örttüğü için kurumayı geciktirici bir etkisi olmuştur belki ama belirteyim dedim yinede.
Şimdiye kadar hava soğuk gitmedi pek ve ben hemen hemen her gün balkona çıkartıp hava almasını sağlıyordum çiçeğimin ama bu gece itibarı ile hava soğuyacakmış artık yağmursuz ve rüzgarsız günlerde havalandırmayı düşünüyorum.
Umarım başarılı olurum. Belki bu yazdıklarımda size bir fikir vermiştir sayın Koçak bol çiçekli günler.

yavuz4213
03-12-2012, 19:56
arkadanşar bir haftadır atatürk çiçeğine sahibim çieçeğim gün geçtikçe yaprakları kurumaya başladı çiçeğim ölüyor mu acil yardım ölüyorsa sebebi ?(toprağını değiştirdim hep satın toprak kullandım bu olabilir mi ?)

sedatistanbul
19-12-2012, 20:48
merhaba,
atatürk çiçeğim kuruyor ve yaprakları dökülüyor, bense çiçeğimi atmak istemiyorum ne yapmam gerekir? bu çiçek coşturan verdikten sonra oldu :(

Sudenur
03-01-2013, 00:29
359039

ilkazra
01-03-2013, 08:42
Atatürk çiçeğimi budadım suya ısladıklarım öldü saksıya diktiklerim yaşıyor gibi görünüyor. Yaşarlarsa başka saksıya alıcam. Yaprakların kırmızı olması için ne yapmam gerekiyor formu okumam lazım;)

Süleyman Koçak
09-04-2013, 13:04
Ponsetyalarımı Şubat sonu Mart başı gibi budadım. Çıkan çelikleri köklendirmek için mini sera yöntemini denedim ama çürüme meydana geldi. Budama sonrası minik yapraklar çıktı. Fakat sağ ve soldakilerin yapraklarında büyüme gözlemlenmiyor şu an. Oldukları gibi duruyorlar. Ortadakinin durumu iyi görünüyor.
Son durumları böyle..

mügem
10-04-2013, 09:18
Merhaba sayın süleyman koçak,
Atatürk çiçeği,barış çiçeği ve telgraf başlıklarındaki fotoğraflarınızı gördüm.Bitkileriniz estetik olarak çok hoş görünüyor.Umarım vazo-saksılarınızın boğazlarının darlığı nedeniyle,sorun yaşamazsınız.
Bu arada merak ettim,galiba sizin -fil ayağı vazo- fabrikanız var :)
Saygılar.

Süleyman Koçak
10-04-2013, 10:55
Merhaba sayın süleyman koçak,
Atatürk çiçeği,barış çiçeği ve telgraf başlıklarındaki fotoğraflarınızı gördüm.Bitkileriniz estetik olarak çok hoş görünüyor.Umarım vazo-saksılarınızın boğazlarının darlığı nedeniyle,sorun yaşamazsınız.
Bu arada merak ettim,galiba sizin -fil ayağı vazo- fabrikanız var :)
Saygılar.
Teşekkürler sayın mügem. Fil ayağı vazo fabrikamız yok; sadece 9 tane vazomuz var.

kılıçh
10-04-2013, 11:07
atatürk çiçeğinin yaprak dökme mevsimindeyiz:D

standbyme
22-05-2013, 20:13
İyi akşamlar. Benim de Atatürk çiçeğim var ama budama gibi işleri yeni öğrendim site sayesinde geçte olsa bir dalı ıslattım ama nasıl olmuş bilemedim.Köklenir mi ve diğer dalları da yapmam gerekir mi acaba? Şimdiden teşekkürler.

kopshtar
23-05-2013, 09:11
Dinlenme dönemi sonunda (kış sonu), özellikle yapraklarını döktüyse, derin budamaya iyi cevap veriyor. Çok daha dolgun bir görüntü elde edersiniz. Bitkiniz kısa süre içerisinde kendini toparlar merak etmeyin.

standbyme
23-05-2013, 17:03
Teşekkürler cevap için daha 1 hafta oldu inşallah gelişir.

kılıçh
29-05-2013, 13:40
İyi akşamlar. Benim de Atatürk çiçeğim var ama budama gibi işleri yeni öğrendim site sayesinde geçte olsa bir dalı ıslattım ama nasıl olmuş bilemedim.Köklenir mi ve diğer dalları da yapmam gerekir mi acaba? Şimdiden teşekkürler.


bence siz onu hemen toprağa dikin çünkü atatürk çiçeği suda çok zor ve yavaş kökleniyor buda çürümelere sebep olabiliyor...:(

kılıçh
29-05-2013, 13:41
arkadaşlar bu arada atatürk çiçeğinin yaprak dökme mevsimi olsa bile benimki dökmedi ve yaprak altlarından birsürü çelik çıkarmaya başladı sizce bu normalmi?

standbyme
09-06-2013, 14:18
evet önceden de öesajımda fotoğraf yükleyerek yardım almıştım sizden 121.. mesaj. şimdi ilk fotoğraftaki asıl çiçeğim Diğerleri de budananlar. Kendisi kel kaldı gibi ama ufak ufak çıkıyorlar.

züboli
04-07-2013, 13:35
sayın standbyme; ilk olarak kendi uyguladıgım şekli anlatayım naçizane.bildigimiz mangal kömürünü eziptoz haline getiriyorum sonra atatürk çiçeginin filizini son yapragın 7-8cm altından kesip hemen kömür tozuna iyice batırıp sonra hemen topraga dikiyorum.bu şekilde çok arkadaşımın atatürk çiçegi oldu.denemek istersen.

Kartopu
05-09-2013, 12:40
Merhaba,

Atatürk Çiçeği bakımı ile bilgileri yeni öğrendim; dolayısıyla budama yapamadan Eylül ayına girmiş oldum.

Aşağıdaki fotoğrafta çiçeğimin dallarının uzamış halini görebilirsiniz. Yarın sabah serinlikte budama yapsam olur mu? Yoksa artık geç kaldım, Nisan'ı mı beklemeliyim?

Budamayı saksının altında 10-15 cm bırakarak mı yapacağım?

Bir de yeni sürgün var, ona ellemeyip gelişmesine izin vermeliyim sanırım.

Beni yönlendirebilirseniz çok sevinirim.

438785

Süleyman Koçak
03-11-2013, 13:06
Bizim ponsetya da kızardı.

xoom
14-12-2013, 09:34
Sayın Süleyman Koçak: Çiceğinizi ve saksınızı çok beğendim. bulursam bende alacağım.

Not: Çiceğin Budanan yerlerine Mum gibi birşey damlatmak veya macun gibi birşey sürmek gerekiyor mu?

xoom
15-12-2013, 17:11
ups!

erol sırlı
15-12-2013, 18:08
Atatürk Bitkisi Yetiştirilmesi, Sulanması, Toprak - Saksı Değişimi, Çoğaltılması, Budanması Hakkında Bilgiler | Bitki Bakımı | Çiçek Bakımı |Bitkiler | (http://www.bitkibakimi.com/cicek/194-ataturk-cicegi-bitkisi-bakimi-ve-yetistirilmesi-hakkinda-genel-bilgiler.aspx)

bu adresen atatürk çiçeği için sorularınızı bu siteden cevabını alabilirsiniz. kolaygelsin

xoom
15-12-2013, 22:40
Ben bu sitede soruma cevap verebilecek birinin olduğuna inanıyorum.

asayra44
20-12-2013, 11:34
Bende birkaç soru sormak istiyorum eşim Atatürk Çiçeği almış bana yeni yeni öğreniyorum bakımını ve gelirken tam dipten bir çiçekli dalı kırılmış resmini de ekleyeceğim onun toprağını bulmam yaşadığım yerde çok zor normal bitki toprağına eksem saksı alıp sizce devam eder mi?
-netten toprak ve saksı alabileceğim bir yer var mıdır?

şuanda dün geldi su da duruyor ama hemen çıkarmam gerekiyor sanırım çünkü suyu pek sevmiyor diye okudum bugün çıkıp saksı alacağım ama toprağı nasıl bulurum bilemedim

sudaki dalın yaprakları böle eğildi sündü :(


http://u1312.hizliresim.com/1j/n/vq431.jpg


bu kırılan dal suya koydum ama sanıyorum yanlış yaptım keşke o gece toprak da kalsaydı yaprakları sündü şimdi toprağa geri batırdım bakalım ben toprak ve saksı bulana kadar kalsın bugün çıkıp araştıracağım

http://u1312.hizliresim.com/1j/n/vq43l.jpg
kırılan yer umarım bir zarar vermez...şimdi diğer dalı kurtarmam lazım sanıyorum ama ekince devam eder mi onun bile bilgisine sahip değilim bilen birileri bana yardımcı olursa çok sevinirim

http://u1312.hizliresim.com/1j/n/vq451.jpg


burası yer olarak güneş almıyor ama ışıklı bir yer özellikle güneşlikleri açınca ışık alıyor uygunmudur yoksa dalı koyduğum yer balkon önü güneş almıyor direkt ama hafif bir güneş görüyor onun da resmini çektim oraya mı alsam çiçeğimi

http://u1312.hizliresim.com/1j/n/vq461.jpg


yoksa bunun olduğu yere mi alsam çiçeği...Gördüğünüz gibi suda yaprakları bu şekilde olmuş bir gecede :(


yardımcı olursanız sevinirim herkese teşekkürler

musk
21-12-2013, 09:22
Bende birkaç soru sormak istiyorum eşim Atatürk Çiçeği almış bana yeni yeni öğreniyorum bakımını ve gelirken tam dipten bir çiçekli dalı kırılmış resmini de ekleyeceğim onun toprağını bulmam yaşadığım yerde çok zor normal bitki toprağına eksem saksı alıp sizce devam eder mi?
-netten toprak ve saksı alabileceğim bir yer var mıdır?

şuanda dün geldi su da duruyor ama hemen çıkarmam gerekiyor sanırım çünkü suyu pek sevmiyor diye okudum bugün çıkıp saksı alacağım ama toprağı nasıl bulurum bilemedim

sudaki dalın yaprakları böle eğildi sündü :(



bu kırılan dal suya koydum ama sanıyorum yanlış yaptım keşke o gece toprak da kalsaydı yaprakları sündü şimdi toprağa geri batırdım bakalım ben toprak ve saksı bulana kadar kalsın bugün çıkıp araştıracağım


kırılan yer umarım bir zarar vermez...şimdi diğer dalı kurtarmam lazım sanıyorum ama ekince devam eder mi onun bile bilgisine sahip değilim bilen birileri bana yardımcı olursa çok sevinirim




burası yer olarak güneş almıyor ama ışıklı bir yer özellikle güneşlikleri açınca ışık alıyor uygunmudur yoksa dalı koyduğum yer balkon önü güneş almıyor direkt ama hafif bir güneş görüyor onun da resmini çektim oraya mı alsam çiçeğimi




yoksa bunun olduğu yere mi alsam çiçeği...Gördüğünüz gibi suda yaprakları bu şekilde olmuş bir gecede :(


yardımcı olursanız sevinirim herkese teşekkürler


Sayın asayra44,

Kırılan dalın o sekilde pek şansı olacağını sanmıyorum.

Verdiğim örnekteki gibi bir uygulama yaparsanız bir kaç tane poinsettia'nız olacaktır.
Dalın tüm yapraklarını koparın ve 8-10 santimlik boylarda hemen yaprak çıkan gözler üzerinden kesin. Kestiğiniz yerlerden beyaz bir sıvı akacak sıvının tamamiyle akıp bitmesini bekleyin.
Örnekteki gibi bir 5 lt pet şişenin altına bikaç küçük delik açın, görülen miktarda torf doldurup kestiğiniz parçaları torfa dikin.
torfu güzelce sulayın, daha sonra petin kestiğiniz ağız kısmı yerine oturtup bantlayın. Ağzını da yarı yarıya kapatın. Bir kaç gün içinde dallardan yeni yapraklar çıkacağını göreceksiniz. Bir müddet sonra köklenme gerçekleşecek ondan sonra ayırıp saksılama yapabilirsiniz.

Yeni baslayanlar için zor gözükebilir ama imkansız değil.

asayra44
22-12-2013, 11:29
Hıımm evet zor gibi görünüyor ama eşim gelince ben bunu bir göstereyim o bana yardımcı olur .Çok teşekkür ediyorum

münevver48
25-12-2013, 20:37
iyi akşamlar eşime geçtiğimiz yıl öğretmenler gününde gelen atatürk çiçeğini bütün yaz boyunca balkonda bıraktım ekim ayında havalar serinleyince içeriye loş bir köşeye koydum geceleride üzürine siyah poşet geçirdim. yaklaşık bir aydır aydınlık akşam üzeri yarım saat kadar güneş alıyor.artık yavaşça uç yapraları kızarmaya başladı ama o kadar yavaş oluyor ki acaba nasıl hızlandırabilirim ?

asayra44
07-01-2014, 14:41
http://i40.tinypic.com/xgl64i.jpg

Tekrardan ben; bazılarının ucunda böle bu şekilde küfgibi bir şeyler oldu neden acaba
Birde ben bunu şuanda saksıya ekmeli miyim ?

olcim
07-01-2014, 14:50
Bir görsel yükleseydiniz daha iyi olurdu sanki .:(

musk
07-01-2014, 15:05
http://i40.tinypic.com/xgl64i.jpg

Tekrardan ben; bazılarının ucunda böle bu şekilde küfgibi bir şeyler oldu neden acaba
Birde ben bunu şuanda saksıya ekmeli miyim ?

Resim çok küçük. Büyük ihtimalle eski yaprağın sap vs. kalıntısıdır o küflenen kısım. Çok onemli değil.
Ancak yerinden erken çıkarmışsınız. Sizin de gördüğünüz gibi daha hiç köklenme olmamış. Bunun için söyle 2-3 ay geçmesi gerekir. O küçük sürgünler uzayacak 7-8 yaprak yapacak. Koyduğnuz pet içinde köklenme olunca zaten görürsünüz. Yerinden oynatmadan sökmeden sabırla bekleyiniz.
Kökleri gördükten sonrada ozenle toprağıyla dağıtmadan saksılara aktarmak gerekir.

Not: üst mesajımda verdiğim fotodakiler 2 aralıkta dikilmişti oldukça yapraklar büyüdü, daha en az 2 ay bekleyecek.

xoom
25-01-2014, 11:56
musk hocam, bu 5 lt' şişeyi hangi oda sıcaklığında ve nasıl bir güneşli ortamda saklıyorsunuz.
birde pet şişenin kapağı takılı değil ve şişenin ağız kısmı yarıya kadar bantlı duruyor demiştiniz doğrumu anlamışım.?

musk
26-01-2014, 14:06
musk hocam, bu 5 lt' şişeyi hangi oda sıcaklığında ve nasıl bir güneşli ortamda saklıyorsunuz.
birde pet şişenin kapağı takılı değil ve şişenin ağız kısmı yarıya kadar bantlı duruyor demiştiniz doğrumu anlamışım.?
Normal oda sıcaklığında duruyor 21-22 derecelerde. ilk başlarda yarı kapalı tutuyordum ama o zaman küflenme olabiliyor. dolasıyle açık tutun. Dar ağızdan fazla nem kaybı olmuyor, havalanmış da oluyor.Işık ise cama yakın aydınlık bir yerde duruyor.

asayra44
03-02-2014, 21:15
Resim çok küçük. Büyük ihtimalle eski yaprağın sap vs. kalıntısıdır o küflenen kısım. Çok onemli değil.
Ancak yerinden erken çıkarmışsınız. Sizin de gördüğünüz gibi daha hiç köklenme olmamış. Bunun için söyle 2-3 ay geçmesi gerekir. O küçük sürgünler uzayacak 7-8 yaprak yapacak. Koyduğnuz pet içinde köklenme olunca zaten görürsünüz. Yerinden oynatmadan sökmeden sabırla bekleyiniz.
Kökleri gördükten sonrada ozenle toprağıyla dağıtmadan saksılara aktarmak gerekir.

Not: üst mesajımda verdiğim fotodakiler 2 aralıkta dikilmişti oldukça yapraklar büyüdü, daha en az 2 ay bekleyecek.



Merhaba; Ben sizin gibi büyük şişeye yapmamıştım gereken şartları üstünü kapatmayı falanda yapamamıştım üstünü bir poşetle kapattım birde çok ufak bir şişeye birbirine çok yakın dikmiştim fakat çıkarmamın sebebi şu oldu o şekilde olmayacağını düşündüm ve hemen bir saksıya diktim güzelce ve onu sevgimle besledim :)

Size aslında çok minnettarım sayenizde sıfır bilgimle kırılan dalı kurtardım ve şuanda çok iyi gelişiyor diğerleri de sanırım sabırla beklersem sürgün verecek.Çok teşekkürler size borçluyum ikinci Atatürkümü:eek:

Buda miniğimin resmi
http://i.hizliresim.com/eojPgo.jpg


ve diğerleri ile beraber

http://i.hizliresim.com/Kqb1RW.jpg

musk
03-02-2014, 22:01
Merhaba; Ben sizin gibi büyük şişeye yapmamıştım gereken şartları üstünü kapatmayı falanda yapamamıştım üstünü bir poşetle kapattım birde çok ufak bir şişeye birbirine çok yakın dikmiştim fakat çıkarmamın sebebi şu oldu o şekilde olmayacağını düşündüm ve hemen bir saksıya diktim güzelce ve onu sevgimle besledim :)

Size aslında çok minnettarım sayenizde sıfır bilgimle kırılan dalı kurtardım ve şuanda çok iyi gelişiyor diğerleri de sanırım sabırla beklersem sürgün verecek.Çok teşekkürler size borçluyum ikinci Atatürkümü:eek:



Tebrikler :) Her şeyin başı sevgi.
İnşallah vakti geldiğinde kırmızı çiçekli halini de görürüz.

mügem
06-02-2014, 15:39
İlçemizdeki bir mağazanın vitrinindeki Atatürk çiçeğini,uzun zamandır gözüme kestiriyordum.Salı günü içeri alındığını görüp,çelik istedim.Sağolsun verdiler.Sayın musk'un yaptığı yöntemle diktim.Tek çelik olduğu için 1 lt lik şişe kullandım.Umarım başarıyla köklendirebilirm.Sulama hiç yapmayacak mıyım?

musk
06-02-2014, 16:40
İlçemizdeki bir mağazanın vitrinindeki Atatürk çiçeğini,uzun zamandır gözüme kestiriyordum.Salı günü içeri alındığını görüp,çelik istedim.Sağolsun verdiler.Sayın musk'un yaptığı yöntemle diktim.Tek çelik olduğu için 1 lt lik şişe kullandım.Umarım başarıyla köklendirebilirm.Sulama hiç yapmayacak mıyım?
İlkten iyice suladıysanız pek gerekmeyecektir. Zaten şişe içinde terleme göreceksiniz. Terleme olduğu müddetçe suya gereksinimi olmaz. Ağzını tamamen kapalı tutmayın.

mügem
06-02-2014, 23:30
Evet dikimden önce iyice suladım.Ağzını hiç kapatmadım.Yanıtınız için teşekkür ederim.Gelişmeleri yazarım.Saygılar.

laylay
19-03-2014, 18:35
Benimde iki tane Ponsetyam var, birisi pembe, diğeri kırmızı. Pembe olan yapraklarını tamamen döktü ve yenileri çıkıyor, herhalde artık budayamam?
Diğer kırmızı olanın ise yaprakları kararıp dökülmeye başladı, bu mevsim dökülme normal galiba?
Saksılarını değiştireceğim. Nasıl bir toprak hazırlamalıyım?

laylay
19-03-2014, 18:39
Bizim ponsetya da kızardı.

Bende böyle vazo görünümlü saksıya dikmek istiyordum ama altında delikleri olmadan sağlıklı büyüyor mu bitki?

Novicegreen
05-06-2014, 11:14
Merhaba,

Bizim kisin aldigimiz bir poinsettia'miz var. Geldiginde kirmizi yapraklari vardi. Daha sonra zamanla yalnizca yesil yaprakli bir bitki haline geldi. Baharda yapmamiz gereken bir seyler mi vardi da sonuc bu oldu?
Bize yardimci olursaniz cok seviniriz.

musk
05-06-2014, 11:24
Merhaba,

Bizim kisin aldigimiz bir poinsettia'miz var. Geldiginde kirmizi yapraklari vardi. Daha sonra zamanla yalnizca yesil yaprakli bir bitki haline geldi. Baharda yapmamiz gereken bir seyler mi vardi da sonuc bu oldu?
Bize yardimci olursaniz cok seviniriz.

Bitkiniz doğal sürecini devam ettiriyor. Yeniden çiçek açtırmak için birtakım dikkat edimesi gereken detaylar var.

Bu bölümü başından sonuna okursanız detaylı açıklamaları bulabilirsiniz.

ogutek
11-06-2014, 19:39
bende 6 aydır bakıyorum Atatürk Çiçeğine.budama yaparak çoğalttım ve çevremdeki sevdiklerime dağattım.
budadığım odunsu dalları 10 gün suda beklettikten sonra toprağa aldım ve gayet iyi durumdalar.

prıtt
16-10-2014, 15:02
Arkadaşlar bugün çiçekçiden gelen bir çiçekten bir iki dal parçası aldım. Bu şekilde suya koydum. Bu şekilde köklendirmeyimi önerirsiniz yoksa torfamı dikeyim.

duygu_35
11-12-2015, 11:32
merhaba bu sıteden cok sey ogrenegıme ınadnıyorum ama ufak bır sorunum var yardımcı olursanız sevınırım 1 hafta once ataturk cıcegı sahıbı oldum bulundugu yer aydınlık ama gunesı fazla aolmıyor kuzey cepesınde yapraklarını sarmaya basladı bırde saksıdakı topragı baya kotu nasıl bır toprakla saksıyı degıstırebılırım. bu mevsımde saksı degıstırmem sorun olurmu lutfen yardımcı olun kaybetmek ıstemıyorum cıcegımı

musk
13-12-2015, 11:17
merhaba bu sıteden cok sey ogrenegıme ınadnıyorum ama ufak bır sorunum var yardımcı olursanız sevınırım 1 hafta once ataturk cıcegı sahıbı oldum bulundugu yer aydınlık ama gunesı fazla aolmıyor kuzey cepesınde yapraklarını sarmaya basladı bırde saksıdakı topragı baya kotu nasıl bır toprakla saksıyı degıstırebılırım. bu mevsımde saksı degıstırmem sorun olurmu lutfen yardımcı olun kaybetmek ıstemıyorum cıcegımı

Çiçeklenmis bitki 15-17 derece civarınd a tutulmalı. Çok sulanmamamalı, toprağı nemli olmalı. Altında su birikmemeli. İyi aydınlanmıs yerde olmalı.
Fazla su kök çürüklüğüne neden olur.
Bu dönemde saksı değişimi çok elzem değilse onermem.

aysglkvk
01-03-2016, 16:34
Ne yaptımsa yaşatamadım çiçeğimi:( o kadar uğraştım olmadı.

gencaslann
14-03-2016, 23:20
Bunlar da tohumdan diktiğim ponsetyalar. 15-20 günde çimlendiler fakat tecrübesi olan biri varsa gerçek olup olmadığını , şaşırtma için ne zamanı beklemem gerektiğini soracaktım.

http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160314/6ecd85b44ca1b7cf55a6922189ef7d44.jpg


Sent from my iPhone using Tapatalk

deryaozel427
02-04-2016, 16:38
Özel birşey yapmıyorum. Beraber yaşayıp gidiyoruz:p

deryaozel427
02-04-2016, 17:27
Şu an budama yapılır mı? Ya da yapsam mı? Üç senedir bakıyorum çiçeğime hiç dokunmadım.

musk
02-04-2016, 18:49
Şu an budama yapılır mı? Ya da yapsam mı? Üç senedir bakıyorum çiçeğime hiç dokunmadım.

Şuraya bir göz atın. Hangi ay ne yapacağınız anlatılıyor görsel olarak.

Poinsettias: Care of House and Garden Plants (http://www.aces.uiuc.edu/vista/html_pubs/point/point.htm)

deryaozel427
02-04-2016, 19:04
Bu ne hız sayın musk:-) bilgilendirme için çok teşekkürler. Yarın son çiçek veren dallar budanıyor o zaman. Böyle çok güzel ama kıyacağız artık:D:D

deryaozel427
09-04-2016, 13:42
Çiçeğimi sonunda budadım ama eminim iyi gelecek. Kıyamasam da.:(:(

Farukk
10-04-2016, 20:45
Ataturk cicegimi budadim ve şu an bu halde. Budadığım kısımları iki gün bekletmek gerektiği söyleniyordu acaba bekletmeli miyim yoksa hemen dikmeli miyim?

Farukk
11-04-2016, 14:00
çok geç olmadan cevap verecek birisi yok mu:(((((

deryaozel427
28-04-2016, 19:19
Nisan ayının başında bütün dalları budamıştım. 1 ay dolmadan filizlenme başladı. :D:D

kalanşo
18-10-2016, 20:32
Degerli musk dediğiniz şişe yöntemiyle çelik yapmayı düşünüyorum ancak şuan Ekim ayı ve soğuk mevsimi olan yerdeyim bu yöntemle bu ayda yapabilir miyim cevap verirseniz sevinirim annem için ona hediye yetiştirmek istiyorum

kalanşo
19-10-2016, 19:32
Lütfen yardım edin çiçeğimin dalı kırıldı ne yapmam gerekiyor şişe yöntemini denemeliyim dalı büyük kurtarmak istiyorum

Poinsettia
24-02-2017, 21:53
[/URL][URL]http://i.hizliresim.com/ALYG6q.jpg (http://hizliresim.com/ALYG6q)

Ilk defa bitki çoğaltmayı deniyorum, uzun bir dalı ikiye kesip ayrı ayrı diktim. Şişenin üst kısmını sulama için açınca bazen takmıyorum bazen de tekrar takıyorum. Bir de bugün direk yoğun güneşe maruz kaldılar. Tüm bunlara rağmen dalın üstünde küçük yeşil noktalar var sanki filiz verecek gibi. Büyüsünler ve gelişsinler istiyorum, nasıl bakmalıyım tavsiyeleriniz var mı?

evandevan5
16-11-2017, 15:15
atatürk çiceğini kaloriferin yanında duruyor diğer bitkiler le duruyor uzaklaştırayım mı orada dursun mu?

musk
17-11-2017, 11:12
Degerli musk dediğiniz şişe yöntemiyle çelik yapmayı düşünüyorum ancak şuan Ekim ayı ve soğuk mevsimi olan yerdeyim bu yöntemle bu ayda yapabilir miyim cevap verirseniz sevinirim annem için ona hediye yetiştirmek istiyorum

Çok zaman geçmiş, gözümden kaçmış mesajınız, kusura bakmayın. Olurdu diyeceğim. Zira ev içinde alabilirsiniz çelikleri.

musk
17-11-2017, 11:14
atatürk çiceğini kaloriferin yanında duruyor diğer bitkiler le duruyor uzaklaştırayım mı orada dursun mu?
15- 20 derece arası kışın kalması gereken ısı aralıklarıdır. Kalorifer yakınından hemen hemen hiç bir bitki mutlu olmaz, uzaklaştırmanızda fayda var.

bahcemodasi
29-10-2018, 11:48
Türk kültüründe çok önemli bir yere sahiptir.
Koyu yeşil renginde olan yaprakları uzun, büyük ve uçları sivridir.
Çanak yaprakları kırmızı renklidir.
Çiçekleri sarı renktedir ve oldukça ihtişamlıdır.
Gelişme döneminde bol bol sulanması gerekmektedir.
Çiçeklenme döneminde su verilmesi azaltılmalıdır.
Doğrudan ışığa ve cereyana maruz bırakılmamalıdır. Ancak gelişimi için ışık alan ve sıcak bir konuma ihtiyacı bulunmaktadır.
Her senenin ilkbahar mevsiminde saksı değişikliği yapılması gerekir.
Anavatanı Meksika'dır.


Kaynak: Atatürk Çiçeği - Euphorbia Pulcherrima Ponsetya (https://www.bahcemodasi.com.tr/ataturk-cicegi-yilbasi-cicegi-euphorbia-pulcherrima-ponsetya)

Sena991293
26-12-2018, 19:59
21 Kasım'da bir çiçekçiden Atatürk çiçeği aldım. Samsunda yaşıyorum. Ben normalde çiçekçiden aldığım her çiçeğin toprağını değiştiririm ama bu seferkinde değiştirmedim. Şu son bir haftadır yaprakları sararıp kopuyor. Ayrıca toprağı hava alsın diye biraz eşeledim toprağı, küçük bir kırk ayak vardı aldım dışarı attım. Kırk ayağı atınca çiçek daha kötü olmaya başladı. Şimdi ise gün geçtikçe kötüleşiyor. Dün toprağını değiştirdim. Köklerinin rengi hafif sarıydı bu normal mi ? Şimdi ne yapacağız ? Lütfen cevap..

bsragnr
15-02-2019, 18:18
Merhaba atatürk çiçeğimi sonbaharın ortasında almıştım ve eve getirdiğimde yaprak dökmeye başladı. Sadece uçların 2-3 tane kırmızı yaprak var .Yeni çıkan kırmızı yapraklarınıda döküyor. Sebebini bulamadım yardımcı olur musunuz onu kaybetmek istemiyorum. Vitamin de verdim yaprak açmıyor. Yeni yapraklar çıkmıyor.kalörifer çalışmıyor buraya yeni koydum.daha önce masada ışık alan bir yerde duruyordu.

bsragnr
17-02-2019, 20:27
Merhaba benim bir sorum olacak atatürk çiçeğimi sonbaharın başında almıştım ve yapraklarını döktü uçlarında 3 tane yaprak kaldı. Ucuncan yeni çıkan kırmızı yapraklarda çok durmayıp dökülüyor. Yeni yeşil yaprak da açmıyor sebebi nedir acaba. Vitamin de verdim toprak da değiştirdim aynı.

Muaz-65
17-05-2019, 05:41
Kasım ayında Atatürk çiçeği aldım ve böceklendo iki kere cicekciye gönderdim ama böcekler hala gitmedi tam budayacakken bı baktım ki yeni yeni yapraklar vermeye başlamış ne yapmalıyım

Gizem23
29-05-2019, 01:24
Merhaba arkadaşlar ben de sene başında almıştım çiçeğimi bulunduğu yer baya aydınlıkve doğu cephesine baktığı için evin içi baya sıcak çiçek üstten yeni yapraklar çıkarmaya devaö ediyor anca alttaki yaprakları kuruyup dökülüyor ne yapmalıyım

hülya.k
20-09-2019, 18:15
Merhaba. Bugün Bahçe Market'ten bir Atatürk Çiçeği aldım. Orada açık havada ve hafif yağmur altında duruyordu ve epey sağlıklı görünüyordu. Eve getirdikten sonra boynunu büktü ve bazı yapraklar ortaya doğru kıvrıldı. Beş saattir aynı durum devam ediyor. Fotoğraf ekleyemiyorum maalesef. Bu durum hava değişiminden mi kaynaklanıyor? Bitkimi canlandırmak için yapabileceğim bir şey var mıdır?

Aysu05
14-01-2020, 14:00
Ben 2 hafta önce poinsettia aldım. Çiçeklerini döktü şimdi yeni yapraklar çıkıyor çiçeklerin yerine. Ama bir sorun var alttaki yeşil yapraklar dökülüyor aynı zamanda bazılarının uçları kuruyor.

Myrilla
23-03-2020, 07:19
Atatürk çiçeğim fotoda görüldüğü gibi bir hale geldi. Neden böyle olmuş olabilir? Neyi yanlış yaptım? Ve bu aşamada ne yapabilirim? Cevap verenlere şimdiden teşekkürler

Mesut Temiz
23-03-2020, 13:25
Atatürk çiçeği ile ilgili yukarıda sorunlarını yazan arkadaşlarla aynı sorunları yıllardır ben de yaşıyorum... Her yıl poinsettia zamanı bir saksı alıyorum, ama maalesef bir keresinde bir yıl kadar yaşatmıştım, onun dışında birkaç haftadan daha uzun süre yaşatabildiğim olmadı... Hatta yukarıdaki arkadaşların durumunda olduğu gibi birkaç gün içinde solduğu bile oluyor... Halbuki uzun yıllardır tropik geniş yapraklı salon bitkilerine bakıyorum ve belli bir tecrübem oluştu, çoğunu gayet sağlıklı büyütebiliyorum... Bu poinsettia'ları köksüz mü satıyorlar? Diplerindeki süngerde topraksız ortamda köklendirip satıştan önce toprağa dikerek bizi kandırıyorlar mı? Bu marketlerde / yapı marketlerde satılan dibinde sünger bulunan bitkileri almayalım mı? Ya da bunları alınca bir işlem mi yapmamız gerekiyor yaşatabilmek için? Bu konuda bilgisi ya da bu bitkileri yaşatmak için önerileri olan arkadaşlar bilgilendirirse çok makbule geçer...

Myrilla
23-03-2020, 19:08
Atatürk çiçeği ile ilgili yukarıda sorunlarını yazan arkadaşlarla aynı sorunları yıllardır ben de yaşıyorum... Her yıl poinsettia zamanı bir saksı alıyorum, ama maalesef bir keresinde bir yıl kadar yaşatmıştım, onun dışında birkaç haftadan daha uzun süre yaşatabildiğim olmadı... Hatta yukarıdaki arkadaşların durumunda olduğu gibi birkaç gün içinde solduğu bile oluyor... Halbuki uzun yıllardır tropik geniş yapraklı salon bitkilerine bakıyorum ve belli bir tecrübem oluştu, çoğunu gayet sağlıklı büyütebiliyorum... Bu poinsettia'ları köksüz mü satıyorlar? Diplerindeki süngerde topraksız ortamda köklendirip satıştan önce toprağa dikerek bizi kandırıyorlar mı? Bu marketlerde / yapı marketlerde satılan dibinde sünger bulunan bitkileri almayalım mı? Ya da bunları alınca bir işlem mi yapmamız gerekiyor yaşatabilmek için? Bu konuda bilgisi ya da bu bitkileri yaşatmak için önerileri olan arkadaşlar bilgilendirirse çok makbule geçer...

Mesut bey. Katılıyorum size benimkinde de sünger vardı. Bugün toprağını değiştirip 10-15 cm kalacak şekilde budadım köklerini. Bakalım ne olacak

Batuhan Yılmaz
25-03-2020, 20:53
Merhaba Poinsettia aynı bizim ağaçlarımız gibi dinlenmeye giriyor lütfen yaprağı döküldü diye soldu öldü sanmayın onlar uyuyorlar yazık günah çürümediği sürece çiçek çöpe atılmamalı sonuç olarak o bir canlı bakımını ve yaşam döngüsünü araştırmadan görseli güzel diyede çiçek almayalım bu çiçek serin hava seviyor satışının patlama yaşadığı kış aylarında siz soğuk seven çiçeği 27 derecelik kaloriferli daireye alırsanız onun maksimum ömrü 2 haftadır. İstanbul ve ya Akdeniz iklimi yaşayan yerler atın balkonunuza kar don olmadıkça kalsın orda aydınlığa aşık bir bitki çiçeklerinden özütlerini akıta akıta balkonumuı pisletti kereta. Fazla dokunmayın ayda bir sulayın Nisana 5 gün var ve benim Atatürk çiçeklerim hala yemyeşil yaprak dökmedi ve ben de bu sene aldım ve bu çiçek sudan nefret ediyor. Nisan ortası gibi tamamen kel kalır ve yaz boyunca kel şekilde uyur ertesi son bahar filizler atmaya başlar.

Batuhan Yılmaz
25-03-2020, 20:59
Bu arada sakın ha bitkinin dibinde ki yeşil süngerle oynamayın (Eylül-Nisan arasında oynamayı bırakın en küçük hasarda bitki şoka girip ölüyor çürüme yapabiliyor.) havalar iyice ısınsın bitkiniz uyku evresine girerse isterseniz sökersiniz polyester bir malzeme kanımca hiç bir zararı yok ama size kalmış. Çiçeği asıl öldüren su sudan nefret eden beslediğim ilk bitki 5-6 aydır benimle sanırım 4 kez suladım denebilir :D Kaktüslerim suya bayılıyor bu bitki nefret ediyor gerçekten tuhaf. Bu arada orkidelerin dibinde bulunan talaş malzemeyi mutlaka aldığınız gün sökün bit yapıyor kökleri kemiriyorlar ama bu yeşil malzeme plastik böcekleri cezbetmiyor.

Dila2012
02-04-2020, 14:47
2 ay once bu bitkiden ben de aldim. Yazilanlari okuyunca, gozum korkmustu. Hem evim guney cehpe cok sicak oluyor hem de cogu kisi bu bitkiye bakamamaktan sikayetci. O zaman en iyisi baskasina vereyim diye dusunmustum. Ama yukarida Batuhan Bey'in tavsiyeleri iyi oldu. Bitkiyi kimseye vermeden, buyutmeyi bir deneyeyim. Basarili olursam, buradan fotusun paylasacagim :))

MltmAsln
03-04-2020, 14:18
Merhaba, benim çiçeğim hediye geldi sonrasında büyük bir saksıya aldım peşisıra alt taraftan bir kısım yapraklarını döktü. Şimdi yaklaşık 6 ay oldu son hali görsellerdeki gibi alt dalları biraz bos kaldı. Forumu okudum budamam gerekiyor sanırım ama dallarında minik minik filizler canlandi ayrıca tepesinde yeni yapraklar çıkıyor ne yapmam lazım bilemedim. Birde çiçekleniyor mu ben şuana kadar hiç ciceklendigini görmedim

Batuhan Yılmaz
04-04-2020, 23:35
Merhabalar, Dila2012 sakın kimseye vermeyin çok sevimli bitkiler ve hatta mensup olduğu aile Euphorbialar (Sütleğenler) gerekten dünyaya uzaydan gelmiş gibiler. Söylemeyi unuttuğum bazı şeyler var sizin eviniz güney cephe ve yazın cehennem gibi güneşte kavruluyorsa yani ü her zaman sıcaksa güneşin çok yakmayacağı orta aydınlık yazın güneşin kavurmayacağı sabah güneşi alıp tüm gün gölgeli serin yerde kalabilecek yerler olabilir balkon duvarının dibi vs. veya evde boş ve havadar (hava akıntısı mevcut) bir oda (ofis) Bu arada yazın yapraksız diye sulamayı unutmayın kurudkça sulamakta fayda var su kaybederse ölür ağaç gibi düşünün ama mevsimleri ters :) MltmAsln bitkiniz gayet sağlıklı kırmızı yapraklar döküldükten sonra budayabilirsiniz sanırım sizinkiler çiiçek açmamış kırmızı yaprakların arasında nohut büyüklüğünde sarı kırmızı yapış yapış özüt akıtan minik çiçekleri olur ama çiçek dediğime bakmayın gösterişsiz çirkin çiçekler. Bu çiçeği gösterişli yapan taç yaprağı görevi üstlenen tepe yaprakalrıdır.

Myrilla
09-04-2020, 13:22
Yapraklarını dökünce ben budadım çiçeği ve dibindeki süngeri çıkardım toprağını değiştirirken. Çıkmaması gerektiğini bilmiyordum. Sizce çiçeğim ölmüş mü yaşıyor mu? Ben anlamadım

Mesut Temiz
12-04-2020, 11:14
Yapraklarını dökünce ben budadım çiçeği ve dibindeki süngeri çıkardım toprağını değiştirirken. Çıkmaması gerektiğini bilmiyordum. Sizce çiçeğim ölmüş mü yaşıyor mu? Ben anlamadım

Sayın Myrilla, bitkiniz ölmüş görünüyor maalesef... Gövdenin dip kısmı da kurumuş/çürümüş görünüyor...
Poinsettia hassas bir bitki... Birçok tropik bitki yetiştiriyorum, bir tek poinsettia'da sıkıntı yaşadım diyebilirim...
Biraz İngilizce siteleri araştırdım poinsettia ile ilgili... Oralarda da poinsettiaların hayatta tutulmasıyla ilgili zorluklar tartışılmış... Satış döneminin ardından yapraklarını döken bitkilerin yaygın olarak inanlar tarafından öldü kabul edilip çöpe atıldığından bahsediliyor...
İdeal koşulların sağlandığı seralardan ev koşullarına geçince hırpalandıkları anlaşılıyor... Satış zamanları kırmızı yaprakların gösterişli olduğu kış ayları ve bu aylar da az güneş ışığı, yüksek nem ve yetersiz/düzensiz sıcaklık nedeniyle bitkinin adaptasyonunu iyice zorlaştırıyor... Zaten mevsimsel satılıyor, pek uzun vadede hayatta kalması gibi bir amaç yok gördüğüm kadarıyla...
10 derecenin altındaki sıcaklıklarda ve (ilginç ama) 27 derece (80 derece Fahrenheit) yapraklarını döktüğü, 18-24 derecenin ideal olduğu yazılmış kaynaklarda, ki özellikle yaz aylarında bu sıcaklıkların sağlanması çok kolay görünmüyor...
Belki ilkbahar aylarında edinip yetiştirmek daha kolay olacaktır... Ben bulabilirsem bu korona salgınının bitmesinin ardından bir poinsettia alıp bir daha denemeyi düşünüyorum şahsen... Bir kez ortama uyum sağlayıp optimum koşullar sağlandığında çok yıllık gösterişli bir ağaççık olabiliyor...
Genel olarak poindsettia bakımıyla ilgili bir sitenin ve onun yanı sıra yapraklarını dökmüş, hırpalanmış poinsettia'ların kurtarılması ile ilgili bir sitenin linklerini paylaşıyorum, onlara bir göz atabilirsiniz... Siteler İngilizce, eğer tam anlaşılmayan kısımlar olursa netleştirmenizde yardımcı olabilirim... Umarım bitkinizi kurtama şansınız olur:
http://www.thegardenhelper.com/poinsettias.htm
https://www.hunker.com/13427684/how-to-care-for-a-wilting-poinsettia

Dila2012
12-04-2020, 16:37
Bu da benim Poinsettia'm. Fotoyu yuklemeyi deneyecegim ayrica. Daha once yazmistim, birkac ay once almistim. Alirken de o kadar cok yaprakli degildi. Bir süre sonra üzerindeki yapraklar tamamen döküldü. Goruldugu gibi yapraklanmaya başladi. Yalniz yapraklarin bu renk cikmasi normal mi? Bordo gibi. Not: toprak cok nemli. Onceki haftalarda yagan yagmurdan kalma. Nasil olsa, buyumesi sonbahari bulur diye, sukulent yapraklarini topraga sapladim.

Dila2012
12-04-2020, 16:55
Fotografi bir turlu yukleyemedim. Yukleme hatasi verip duruyor :(. Yapraklari neden bordo cikiyor diye soracaktim. Normal mi?

Damlayrtsvn
09-07-2020, 10:16
Atatürk çiçeğim ölmek üzere. Kurtarmanın bir yolu var mı yardım lütfeenn

derin35
09-07-2020, 10:51
Atatürk çiçeğim ölmek üzere. Kurtarmanın bir yolu var mı yardım lütfeenn

Çiçeğinizin nesi var? Biraz bilgi verin. Böceklendi mi? Yaprakları sarardı mı kurudu mu? Mümkünse fotoğraf ekleyin. Süreci yazın.
Ancak o zaman fikir yürütülebilir.

melancol
02-08-2020, 11:13
Atatürk çiçeğimi sanırım çok sulamadan dolayı çürüttüm. Kurtarma ihtimalim var mı? Ne yapmam gerekir. Sanırım dalları da boşalmış
https://ibb.co/5BC1vxb
https://ibb.co/SVxVf26
https://ibb.co/PWL7c6s

Mft
03-04-2021, 20:13
Merhaba, fotoğraftaki çiçeğim öldü mü? Üst kısmından kesmeli miyim? Nerede hata yaptım. Diğer Atatürk çiçeğimin birşeyi yok:(

kılıçh
03-04-2021, 21:50
Merhaba, fotoğraftaki çiçeğim öldü mü? Üst kısmından kesmeli miyim? Nerede hata yaptım. Diğer Atatürk çiçeğimin birşeyi yok:(

Merhaba sn mft. Çiçeğinizin durumunu bizler göremiyoruz ne yazık ki. Bahsettiğiniz fotoğrafı yükleyemediniz sanırım. Forumda fotoğraf nasıl yüklenir başlığı altında sorununuzu bulup-düzeltip yeniden yüklerseniz konu hakkında bilen kişilerin yardımcı olacaklarına eminim. İyi günler :)

Crocs
05-04-2021, 08:22
https://longwoodgardens.org/sites/default/files/highlight_images/118468%20v2%20v2_1_2.JPG

peki size bu aşağıdaki bitkilerle birlikte ortadaki baston gül benzeri yapılmış olanın da Atatürk çiçeği olduğunu söylesem ne dersiniz :) :eek:

buranın adı longwood gardens

kılıçh
05-04-2021, 09:59
Muhteşem bir çalışma olmuş valla bravo :)

Mft
27-04-2021, 10:52
Merhaba Atatürk çiçeğim alt kısımlardan yeni sürgünler çıkarıyor üst kısmı engel oluşturur mu acaba? Ne yapmamı önerirsiniz

Mesut Temiz
27-04-2021, 14:48
Merhaba Atatürk çiçeğim alt kısımlardan yeni sürgünler çıkarıyor üst kısmı engel oluşturur mu acaba? Ne yapmamı önerirsiniz

Bitki kendi gelişimini düzenleyeceği için hiçbir sıkıntı olmaz, en uygun şekli alır zaman geçtikçe...
Bu arada, ben de dâhil çoğu kişi poinsettia'ları uzun süre yaşatmakta zorluk çekerken bitkinizde yeni sürgünlerin gelişimini sağlayacak bakımı sağlayabildiğiniz için tebrik ederim... Demek ki doğru şartları sağlıyorsunuz... Bol şans...

Batuhan Yılmaz
30-04-2021, 00:07
Anavatanında kocaman bir ağaç olabiliyor ama balkonlarımızda gerçekten zorlanıyoruz ben poinsettiam ile ikinci seneme girdim ve size kısaca tavsiyem bu yavrucak yazın gölgeden kışın perdeli güneşten hoşlanıyor sudan nefret ediyor bir sene içerisinde 5 kez filan suladım :D korkunç ama gerçek. Baharda hafif sirkülasyona (ılık havaya) bayılıyor ama kışın kesinlikle bu bitki için en güzel ortam doğu-batı cepheye bakan kapalı balkonlar kesinlikle kapalı ortamda yaşaması imkansız. Forumda daha önceden paylaşan biri olmuştu Antalya gibi daha ılıman-kurak bölgelerde bahçelerine bile dikenler var bu bitkinin tek problemi toprak değişim zamanını belirlemek su ve ortam ben poinsettiam ile uzun yıllar geçireceğimi düşünüyorum. Sizlerde umarım geçirirsiniz.

Batuhan Yılmaz
30-04-2021, 00:09
Bu arada suda köklendirenlerde var bu sene bunun üzerine çelik denemeleri yapacağım.

Nes_bur
13-03-2022, 13:16
Dört ay önce aldığım Atatürk çiçeğim gövdeden kurumaya başladı ama yeni yapraklar da çıkarıyor üstlerden. çiçeğim ölmüş mü tekrar canlandırabilir miyim?? Ne yapmalıyım?

enes0678
18-05-2025, 11:28
İki sene önce hediye gelen Atatürk çiçeği gecen sene yaprakları çok küçük kaldı. İki ay önce saksı değiştirdim ve budadım. Yaprakları çok yavaş gelişiyor. Bu normal mi?

Budadığım dalları suda bekletiyorum. Köklenme olmadı fakat yaprakları çıkmaya başladı. Bunları dikeyim mi köklenmesini mi bekleyeyim?