PDA

View Full Version : Yeşil Limonu Sarılaştırmak

halukunal
26-09-2010, 16:05
Merhaba Sevgili Forum Sakinleri:
Bu forumda yeniyim ve birkaç soru sormak istiyorum.
Limon yeşil toplanıp nasıl sarı limon haline getirilir?Yani erken olgunlaştırma.
Bu işlemin özel bir adı var mıdır?
Şimdiden teşekkürler

copur 09
26-09-2010, 18:45
Sanırım karpitle işlem yapılıyor, nasıl yapıldığını bilmiyorum.

halukunal
26-09-2010, 20:50
Sanırım karpitle işlem yapılıyor, nasıl yapıldığını bilmiyorum.
Muzlara uygulanan aynı işlem ozaman.Değil mi?

womport
29-09-2010, 09:20
yeşil limonların arasına sarı renkde elma konulacak ve limonları 4 gün içinde sarar tır kesilip konula da bilinir bu doğal olanı bizim limon bahcemiz var biz böyle yaparız doğal oluyor ////// birde karpitle olanı var bu bir günde sarartır cok etkilidir tercih sizin

halukunal
29-09-2010, 20:25
yeşil limonların arasına sarı renkde elma konulacak ve limonları 4 gün içinde sarar tır kesilip konula da bilinir bu doğal olanı bizim limon bahcemiz var biz böyle yaparız doğal oluyor ////// birde karpitle olanı var bu bir günde sarartır cok etkilidir tercih sizin

Çok saolun.

Doğayla Barış
30-09-2010, 23:07
İlginç bir yöntem ,öğrendiğimiz iyi oldu,teşekkürler.

fhelk
08-10-2010, 07:01
Teşekkürler..

yeniceri09
28-10-2010, 20:43

Trabzon hurmasını olgunlaştırmada da aynı yöntem uygulanır.

alectoris
12-11-2010, 13:47
Merhabalar
Siteye yeni uye oldum. Cok sevdim. Insanlar bir cok bilgi ve tecrubeyi burada baskalariyla paylasiyorlar. Emegi gecen ve katkida bulunan herkese tesekkurler.
Benim sorum elma ile olgunlastirma hakkinda olacakti.

Trabzon hurmasinin olgunlasmasi icin genelde odanin bir kosesine birakip gunlerce olgunlasmasini bekliyor oyle tuketiyordum. Bu yontem ilginc geldi bana. Bu yontemin (yani sari elma kullanilarak) nasil uygulandigi konusunda biraz daha bilgi verbilir misiniz?
Mesela illa sari elma mi olmasi gerkiyor. Kac hurmaya kac elma koyacagiz gibi.
Tesekkurler

Kiraz
12-11-2010, 14:09
Elma, sanırım bir çok meyvenin çabuk olgunlaşmasını sağlıyor. Avokadoyu olgunlaştırmak için de elma öneriliyor ve uyguluyorum.

Limon için de denedim.http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=712827&postcount=239

Elmanın sarı olması gerektiğini daha önce hiç duymamıştım, ne renk varsa onun yanına koyuyorum, işe yarıyor.

Bu konu ile ilgili bir deney buldum:http://maycalistaylari.comu.edu.tr/calistay2010_1/sunumlar/projeraporlari//grup_etilen_biyoloji.pdf Sonuç kısmında durum özetlenmiş. Elmada etilen çıkışı diğer meyvelere göre daha çok olduğundan, pratikte elma kullanılıyor ama fazlası da çabuk bozulmaya neden oluyor.

Mine Pakkaner
12-11-2010, 14:33
Elma' nın sarı olması şart değil, kırmızı da olsa olur. Elma etilen sentezler. Bu sayede sararmayı sağlar. Karpitle sarartırken de etilen uygulanmış olur. Buzdolabında sarı ve kırmızı renkli meyve sebzelerle yeşilleri aynı poşete veya açık olarak rafa koyarsanız yeşil olanların sarardığını göreceksiniz. yeşil biber, maydonoz vs. gibi domateslerle beraber koyarsanız kısa sürede sararırlar.

Elmayı ikiye kesmek daha faydalıdır. Bu arada elmanın sentezlediği etilenden bromeliad familyası süs bitkilerini evde çiçek açtırabilmek (http://81.22.102.157/forum/showpost.php?p=39289&postcount=7) için de kullanabilirsiniz.

Kiraz
12-11-2010, 15:28
Mine Hanım, verdiğiniz bilgi her zaman çok işe yarayacak. En azından buzdolabında neyin yanına ne koymayalım diye fikrimiz oldu (bilgimiz olmasa da :) ). Patatesle soğanın da beraber konmaması gerektiğini duymuştum; biri, diğerinin daha çabuk bozulmasına neden oluyormuş ama hangisi bilmiyorum.

Mine Pakkaner
12-11-2010, 16:45
Hiç öyle olur mu Kiraz, bilginiz olduğu anda fikriniz oldu.

ismail2776
12-11-2010, 22:02
çok güzel bilgiler, teşekkürler

alectoris
13-11-2010, 13:59
Cok tesekkurler