acemifüsun
18-09-2010, 20:16
Sizlerle yıllardır yaptığım , hiç bozulmayan, yiyenlerin beğendiği ve tarif aldığı profiterolümü paylaşmak istedim:)
Malzemeler :
75gr. margarin
185gr. su (yaklaşık 1 su bardağından 1 parmak eksik)
5gr. şeker,
2 gr.tuz (bir fiske)
1 su bardağının 2/3'ü kadar un
3 yumurta
Hazırlanış :
75gr. margarin orta büyüklükte tencerede kısık ateşte eriyecek. 185gr. su (yaklaşık 1 su bardağından 1 parmak eksik) eriyen margarine ilave edilecek. 5gr. şeker, 2 gr.tuz (bir fiske) da ilave edilip, bir taşım kaynatılacak. Bu karışıma 1 su bardağının 2/3'ü kadar un eklenerek, 6 dakika, kısık ateşte, tahta kaşık ile karıştırılarak pişirilecek.
Bu hamur ılınınca (yumurtalar pişmeyecek kadar soğutulunca) 3 adet yumurta, tek tek, yine tahta kaşıkla karıştırılarak, hamura yedirilecek.Tepsiye yağlı kağıt döşenir, tatlı kaşığı tam tepeleme doldurulmadan, hamurdan kaşıkla alınıp, aralıklı (çünkü hamur çok kabaracak, bezeler birbirine yapışmasınlar) dizilir ve kızgın fırına sürülür. 200 derecede bezeler kabarıp, pembeleşinceye kadar pişirilir.
Bezelerin pişip, pişmediğini anlamak için; fırının kapağını çok sık açmak sakıncalınır. Bezeler tam pişince içleri boş, cevizden biraz büyük, çok şirin toplar olacaklar.
Bu topların içine ister pastacı şırıngası ile, ister ortadan bıçak ile kesip, hazırladığınız pastacı kremasını dolduracağız.
Krema :
2 yumurta sarısı
2 fincan şeker
750gr. süt
vanilya
2 yemek kaşığı un
2 yumurta sarısı, 2 fincan şekerle iyice çırpılır, yaklaşık 750gr. süt, vanilya ve 2 yemek kaşığı un ile muhallebi gibi pişirilir. Ocaktan inince 50gr. tereyağı ilave edilir, bu karışıma yedirilir. Krema ılınınca bezelere doldurulur.
İçi doldurulmuş bezeleri büyük bir pasta tabağına dizilir.
Sos :
2 kahve fincanı kakao,
2 kahve fincanı şeker,
1 yemek kaşığı un,
1,5 su bardağı süt
1 kaşık tereyağ
Üstüne dökeceğimiz sosu: 2 kahve fincanı kakao, 2 kahve fincanı şeker, 1yemek kaşığı un, 1,5 su bardağı süt kısık ateşte pişirilir.ateşten inince yine 1 kaşık kadar tereyağ ilave edilip, kakaolu sosa iyice yedirilir.
Soğutulurken kaymak tutmaması için arada devamlı karıştırılır. Tam soğuyunca bezelerin üzerine dökülüp, servise hazırdır:)
Malzemeler :
75gr. margarin
185gr. su (yaklaşık 1 su bardağından 1 parmak eksik)
5gr. şeker,
2 gr.tuz (bir fiske)
1 su bardağının 2/3'ü kadar un
3 yumurta
Hazırlanış :
75gr. margarin orta büyüklükte tencerede kısık ateşte eriyecek. 185gr. su (yaklaşık 1 su bardağından 1 parmak eksik) eriyen margarine ilave edilecek. 5gr. şeker, 2 gr.tuz (bir fiske) da ilave edilip, bir taşım kaynatılacak. Bu karışıma 1 su bardağının 2/3'ü kadar un eklenerek, 6 dakika, kısık ateşte, tahta kaşık ile karıştırılarak pişirilecek.
Bu hamur ılınınca (yumurtalar pişmeyecek kadar soğutulunca) 3 adet yumurta, tek tek, yine tahta kaşıkla karıştırılarak, hamura yedirilecek.Tepsiye yağlı kağıt döşenir, tatlı kaşığı tam tepeleme doldurulmadan, hamurdan kaşıkla alınıp, aralıklı (çünkü hamur çok kabaracak, bezeler birbirine yapışmasınlar) dizilir ve kızgın fırına sürülür. 200 derecede bezeler kabarıp, pembeleşinceye kadar pişirilir.
Bezelerin pişip, pişmediğini anlamak için; fırının kapağını çok sık açmak sakıncalınır. Bezeler tam pişince içleri boş, cevizden biraz büyük, çok şirin toplar olacaklar.
Bu topların içine ister pastacı şırıngası ile, ister ortadan bıçak ile kesip, hazırladığınız pastacı kremasını dolduracağız.
Krema :
2 yumurta sarısı
2 fincan şeker
750gr. süt
vanilya
2 yemek kaşığı un
2 yumurta sarısı, 2 fincan şekerle iyice çırpılır, yaklaşık 750gr. süt, vanilya ve 2 yemek kaşığı un ile muhallebi gibi pişirilir. Ocaktan inince 50gr. tereyağı ilave edilir, bu karışıma yedirilir. Krema ılınınca bezelere doldurulur.
İçi doldurulmuş bezeleri büyük bir pasta tabağına dizilir.
Sos :
2 kahve fincanı kakao,
2 kahve fincanı şeker,
1 yemek kaşığı un,
1,5 su bardağı süt
1 kaşık tereyağ
Üstüne dökeceğimiz sosu: 2 kahve fincanı kakao, 2 kahve fincanı şeker, 1yemek kaşığı un, 1,5 su bardağı süt kısık ateşte pişirilir.ateşten inince yine 1 kaşık kadar tereyağ ilave edilip, kakaolu sosa iyice yedirilir.
Soğutulurken kaymak tutmaması için arada devamlı karıştırılır. Tam soğuyunca bezelerin üzerine dökülüp, servise hazırdır:)