View Full Version : Mürdüm eriği marmelatı
ciceksever70
18-09-2010, 09:25
Mürdüm erigi marmeladi ya da receli tarifi ariyorum. Daha önce yapanlar var mi acaba?
acemifüsun
18-09-2010, 10:35
Sevgili ciceksever70 mürdüm eriklerinin çekirdeklerini çıkarıp, yıkayıp, yarım bardak su ilave edip, kapaklı bir çelik tencereye koyun. Kısık ateşte erikler iyice yumuşayıncaya kadar pişirin.
Pişirdiğiniz erikler soğuyunca onları kevgirden geçirin ve bu kevgirden geçen erikleri bir su bardağı ile ölçün. Ölçtüğünüz erikler diyelim 3 bardak oldu, buna 3 bardağa yakın toz şeker koyun ve kısık ateşte ağzı açık kaynatın, köpük oluşursa ; köpükleri kaşıkla biraz alın, kaynadıktan 3-4 dakika sonra yarım limon suyu ilave edip, 2 dakika da onunla kaynatın ve ocaktan alın. Eğer güneşte tutma imkanınız varsa tencerenin üstünü temiz bir tülbentle örtün ve bir kaç gün güneşde tutun.
Ben tüm marmelatları bu ölçüde ve yöntemde yapıyorum. Aslında kayası, şeftali, normal eriğe hiç su ilave etmiyorum , fakat kızılcık dediğim ölçüden biraz daha su gerektiriyor, mürdüm eriği de biraz su istiyor. Umarım size yardımcı olabilmişimdir, kolay gelsin:)
Sevgi Durul
18-09-2010, 11:03
Sevgili acemifüsun tarifinizi deneyeceğim. Teşekkür ederim.
ciceksever70
18-09-2010, 12:33
Tesekkür ederim sevgili acemifüsun.
Sevgili çiçeksever70,
Eğer çok tatlı olmasını istemiyorsanız, kaynattıktan sonra ölçüp, bu ölçünün yarısı kadar şeker ilave edebilirsiniz. Bu işlemi ayıklama işini yaptıktan sonra da yapabilirsin. Kavanozlara koymadan önce, kavanozlara iki-üç tane karanfil atarsan hoş bir koku elde edersin. Kolay gelsin.
Kıvamı tutturmak için, gereğinden çok kaynatmayın. Güneşte tutma olanağınız yoksa soğutup ısıtma yöntemini kullanabilirsiniz.
Yani reçeliniz soğuyuncaya kadar bekleyin, sonra kaynamaya başlayınca altını kapatın. 2-3 kez bunu yapmanız yeterli oluyor...
bahtiyar02
18-09-2010, 18:41
Verdiğiniz bilgilerden dolayı Çok teşekkür ederim.
saygılar
Kıvamı tutturmak için, gereğinden çok kaynatmayın. Güneşte tutma olanağınız yoksa soğutup ısıtma yöntemini kullanabilirsiniz.
Yani reçeliniz soğuyuncaya kadar bekleyin, sonra kaynamaya başlayınca altını kapatın. 2-3 kez bunu yapmanız yeterli oluyor...
Mutalaka deneyeceğim, reçelde şekeri az kullandığım için çabuk kıvam almıyor, fazla kaynatıp da güzel rengin ve tadın gitmesini istemiyorum, çok işime yarayacak.
ciceksever70
18-09-2010, 20:01
Tesekkür ederim sevgili Malina. Rahmetli babaannemin de recelleri kaynatip soguttuktan sonra tekrar kaynattigini hatirladim simdi.
Tüm yanit verenlere tesekkür ederim yarin deneyecegim.
Bu tarifi ben de deneyeceğim. Teşekkürler.
ciceksever70
20-09-2010, 09:58
Ben buldugum tarifleri biraz kendime göre uygulayip recelimi pisirdim. Cok da basarili bir sonuc oldu. Internette bir gece önceden eriklerin üzerine seker döküp bekletin diyen bir tarif buldum. Önce bu uygulamayi yaptim sonra sevgili Malina`nin önerisini uygulayip iki kez sogutup kaynattim. Biz cok tatli sevmedigimiz icin sekeri göz karari koydum. Pisirmesi cok kolay bir recel oldu. Herkese tekrar tesekkürler.
Afiyet olsun Sevgili Çiçeksever. Bari fotografını görseydik.:)
Ben de yaptım. Olgunlaşıp ağaçtan yere düşen, yumuşak eriklerden yaptığımdan su katmadım. Kevgirden geçirmeden önce blenderda karıştırdım.
acemifüsun
20-09-2010, 16:39
Ellerinize sağlık, çok güzel görünüyor:)
Sayenizde. Tarif sizden, ben sadece uyguladım.
bir gece önceden eriklerin üzerine seker döküp bekletin diyen bir tarif buldumBunu neredeyse tüm reçellerde uygulamak gerek. Portakal kabuğu, ceviz gibi istisnaları var tabii...
Şeker, mevyenin içindeki suyun dışarı çıkmasını sağlar ve şekeri eritmek, pişmeyi sağlamak için ekleyeceğiniz suya gerek kalmaz. Dışarıdan su eklenmeyen reçeller de daha güzel olur :)
Elinize sağlık, rengi güzel görünüyor :)
acemifüsun
20-09-2010, 17:26
''bir gece önceden eriklerin üzerine seker döküp bekletin diyen bir tarif buldum''
Reçellerin hemen hemen hepsini ben de bu şekilde yapıyorum:)
Marmaletları diğer yöntemle.
ciceksever70
21-09-2010, 07:14
Afiyet olsun Sevgili Çiçeksever. Bari fotografını görseydik.:)
Ikinci yapisimda cekerim sevgili Zenfree söz. Yalniz biz icinde taneleri olsun istedigimiz icin ben meyveleri oldugu gibi birakiyorum. Burada taneli hazir recel bulmak imkansiz cünkü hep püre gibi satiliyor. Elma, armut recelini hep bahceden topladigim meyvelerden yapiyorum ama erik sulu oluyordu önceden simdi tutturdum.
denizakvaryumu
21-09-2010, 07:39
Bazı arkadaşlar kızacak ama bu rafine toz şekeri vücut, bir zehir gibi algılıyor...
Yani reçel yerken aslında insanlar zehirleniyor, kendinizin çocuklarınızın sağlığını düşünüyorsanız linki okuyun...
Rafine toz şeker yerine elma suyunu sıkın ve onunla reçel yapın derim.
http://www.gidahareketi.org/Rafine-Seker-Zehir,-Dogal-Seker-Sifa-750-haberi.aspx
Internette bir gece önceden eriklerin üzerine seker döküp bekletin diyen bir tarif buldum.
Sn. Malina'nın da yazısındaki gibi sertleşen meyvelere bu uygulama iyi olmuyor. Çilek, vişne gibi şeklinin bozulmasını istemediğiniz reçellerde ve tüm marmelatlarda oluyor ama ayvada denerseniz meyve çok sertleşir. Bu nedenle sert meyveler önce yumuşayıncaya kadar pişirilip sonra şeker ilave ediliyor.
Reçelinizin rengi çok güzel, elinize sağlık.
Rafine toz şeker yerine elma suyunu sıkın ve onunla reçel yapın derim.
Elma suyuyla reçel yapılabildiğini bilmiyordum. Bir sonraki reçelimi elma suyula deneyeceğim.
denizakvaryumu
21-09-2010, 09:12
Elma suyuyla reçel yapılabildiğini bilmiyordum. Bir sonraki reçelimi elma suyula deneyeceğim.
http://sineksekiz.wordpress.com/2009/08/15/sekersiz-recelin-sirri-elma-suyu-ve-pekmez/
Elma suyunda şeker yok mu?
denizakvaryumu
21-09-2010, 14:03
İnsan vücudu niçin doğal şekere ihtiyaç duyuyor? Düzenli ve dengeli bir şekilde doğal şeker tüketmeyen bir kişinin vücudunda ne gibi tahribatlar ortaya çıkabilir?
Eski tıbba göre, doğal şeker karaciğer için çok önemli, şeker olmazsa karaciğer sentez yapamaz ve ölür! Ayrıca, beynin çalışması için de yine doğal şekere ihtiyaç var. Tabi burada eski tıbba göre uygulanmış, tamamı ile insan doğasına uyumlu olan doğal şekerden bahsediyoruz. Rafine şekerin, insan doğasına uyumlu olmadığı ve organlarımız bu şekeri tanımadığı için vücudumuzda zehir etkisi ile büyük tahribatlar yaptığını tekrar hatırlatalım
Doğal meyve şekeri: Meyvelerde hem früktoz hem glikoz hem de sakaroz bulunuyor. İnsan doğasına birebir uyumlu. Früktoz, yaş veya kuru meyveler aracılığı ile doğal yolla kolaylıkla alınabilir. Ayrıca, şeker oranı yüksek meyvelerin kaynatılıp, pekmez yapılması ile de doğal meyve şekeri elde edilebilir.
http://www.gidahareketi.org/Rafine-Seker-Zehir,-Dogal-Seker-Sifa-750-haberi.aspx
Sevgili denizakvaryumu bilgiler için teşekkürler. Hazır elma sularında beyaz şeker kullanıldığını düşünüyorum. O nedenle yazmıştım.
denizakvaryumu
21-09-2010, 15:00
Hazır elma suları 2 türlü...
Şeker eklenmiş ve şeker eklenmemiş.
Paketin üstünde "şeker eklenmemiş" yazan çeşitlerini alın .
Ama en iyisi robotda kendiniz sıkın, bu şekilde daha kıvamlı oluyor.
acemifüsun
23-09-2010, 18:38
Rafine şeker konusunda çok haklısınız sevgili denizakvaryumu, bu konuyu hatırlamamız çok yararlı. Bizim evde reçel ve marmelat aslında çok yenmiyor, çocuklar bal seviyorlar. Ben çeşit bulunsun diye hepsinden biraz yapıyorum, en azından hazır satılanlardan daha az zararlı.
Hemen denendi. Önce katı meyve sıkacağında elmaları sıktım. Sonra elmaları koyulaşıncaya kadar kaynattım. İçine erikleri kattım. Evde pekmez olmadığı için pekmez yerine 1 kaşık bal kattım. Oluşan köpükleri aldım. İndirmeye yakın içine birkaç damla limon sıktım.
Kokusu etkilemiş olacak ki iki arı mutfağa girdi, doğru tencerenin yanına uçtular.
Soldaki şekerle yapılan reçel, sağdaki elma suyuyla yapılan. Sıcak olduğu için henüz tadına bakamadım.
acemifüsun
25-09-2010, 16:31
Elinize sağlık sevgili sakagün, tadı da güzeldir:)
Tadı güzel. Biraz sulu bir reçel. Marmelatını da denemek lazım.
Sevgi Durul
26-09-2010, 09:22
Sevgili acemifüsün, tarifinizi ben de denedim. Fakat erikler mürdüm eriği midir bilmiyorum. Hani şu, buğulu büyük eriklerden. 5 bardak eriğe, 4 bardak şeker ilavesi ile yaptım. Bakalım beğenecek misiniz?
172871
172872
Ben de o eriklerle yapıyorum SDurul. Bizim buralarda Birton diyorlar o eriğe.
Elma suyuyla marmelat da yaptım. O da güzel oldu.
acemifüsun
26-09-2010, 12:30
Sevgili SDurul ellerinize sağlık, güzel görünüyor:) Bence evde emekle yapılan her şey güzel oluyor. Malzemeleri özenle seçiyoruz, hijyene çok dikkat ediyoruz ayrıca çok da ekonomik oluyor.
bilgi için teşekkürler, ayrıca reçeller çok iyi görünüyorlar...
Sevgi Durul
26-09-2010, 22:12
Sevgili SDurul ellerinize sağlık, güzel görünüyor:) Bence evde emekle yapılan her şey güzel oluyor. Malzemeleri özenle seçiyoruz, hijyene çok dikkat ediyoruz ayrıca çok da ekonomik oluyor.
Sevgili Füsun hanım, teşekkür ederim. Evde hazırlamak, sizin de dediğiniz gibi hem ekonomik hem sağlıklı. Tarif için tekrar teşekkürler... Sevgiler...
Ağaçta kalan,iyice olgunlaşmış siyah iri erikleri toplayıp yıkadım.Çekirdeklerini çıkarıp rondodan geçirdim, elekten de süzdüm.Dondurucu da bulunan bir paket kayısıyı da rondodan geçirip ezdiğim eriklere katıp pişirdim.Ocaktan almadan yarım limon suyu sıktım,biraz daha kaynayınca altını kapattım.Hemen küçük kavanozlara paylaştırıp ağızlarını sıkıca kapatıp ters çevirdim.Dikkatinizi çekmiştir, hiç şeker katmadım.Çünkü çok sevdiğim marmelatları şekerin verebileceği zararlar yüzünden gönlümce tüketemiyordum ;) Küçük kavanozları tercih etmemin sebebi de bozulmalarına meydan vermeden tüketilebilmesi.
Eser İlhan
28-09-2012, 08:40
Ağaçta kalan,iyice olgunlaşmış siyah iri erikleri toplayıp yıkadım.Çekirdeklerini çıkarıp rondodan geçirdim, elekten de süzdüm.Dondurucu da bulunan bir paket kayısıyı da rondodan geçirip ezdiğim eriklere katıp pişirdim.Ocaktan almadan yarım limon suyu sıktım,biraz daha kaynayınca altını kapattım.Hemen küçük kavanozlara paylaştırıp ağızlarını sıkıca kapatıp ters çevirdim.Dikkatinizi çekmiştir, hiç şeker katmadım.Çünkü çok sevdiğim marmelatları şekerin verebileceği zararlar yüzünden gönlümce tüketemiyordum ;) Küçük kavanozları tercih etmemin sebebi de bozulmalarına meydan vermeden tüketilebilmesi.
Tarifi çok beğendim. Ben de rafine şeker yemiyorum, dolayısıyla marmelat - reçel hiç tüketmiyorum. Bu tarifi hemen deneyeceğim. Teşekkürler..
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.