PDA

View Full Version : Worsleya rayneri ( Empress of Brazil )

Jezebel
29-08-2010, 11:17
Brezilyanın İmperatoriçesi

168271

Bu muhteşem bitki maslesef çok nadir .
Doğal habitatı Brezilyanın yağmur ormanları . Sarp granit kayalıklar üzerinde rüzgar ve güneşe maruz bir şekilde ,
akan şelalerden sürekli oluşan sisle nemlendirilerek yaşar .

168270

Bu koşulları yetiştiricilikte sağlamak zor olduğundan olsa gerek çok nadir olmaya devam ediyor .

168273

Tohumdan yetişmesi 20-25 ° C hafif gölgede 4 haftada olur .

168272

Saksı harcı olarak geçirgen hindistan cevizi , pomza taşları ve volkanik tüf tercih eder .
Bu muhteşem mavi eflatun çiçekleri görünce kısaca tanıtmak istedim .
Tohum getirtme konusunda bir girişim olursa katılmayı isterim .

Jezebel
29-08-2010, 14:59
Bu kadar nadir olunca , fiyatların 100 lü rakamlardan başladığını bilmem söylememe gerek var mı :(

Jezebel
15-09-2010, 06:35
Evet , hem pahalı hem nadir ...
Azim konusunda ne demiştim ? ;)
Bu bitkiye sahip bir üyesi olan bir siteye üye oldum .
Yarım ingilizcemle 21 mesaj ve yaklaşık o kadar da galerilerine resim yükledim .
Tek faal türk üye olaraktan arkadaşla irtibata geçtim ;)
Wosleya' m geliyor sözün kısası ...

limon
15-09-2010, 16:38
Zorlu bitkilerle uğraşmayı sevmeyen birisi olarak, azminizi tebrik ediyorum. Merakla takip edeceğim.

Jezebel
16-09-2010, 08:27
Teşekkürler sevgili limon .
Yabancı siteyi sevdim , çok nazikler .
Her halktan üyesi var .
İmla kurallarını pek takmıyorlar , haliyle üyelerin %60 belki ingiliz veya amerikalı değil .
Worsleya' ma kavuşunca haber veririm .

sevim4
16-09-2010, 10:25
Sevgili jezebel bu ne harika.

Jezebel
16-09-2010, 10:50
Dev zambak ;)

Jezebel
02-11-2010, 22:04
20 eylülde Brezilya' dan yola çıkan Worsleya Rayneri nihayet son durağına geldi .
Hala hayatta . 24 saattir nemli vermikulitte bekliyor , turgor' unu geri kazanması için de mantar ilaçlı suda 1 saat bekledi .
Şimdi orkide substratı , cocopeat , lav taşından oluşan saksı harcına kavuştu .
Aydınlık , sıcak ve nem istiyormuş ;)
Umarım burayı sever ...

Ayşe Yıldız
02-11-2010, 22:19
Sayın jezebel, sizden korkmaya başladım. Hangi konu başlığına baksam sizi görüyorum ;). Ne kadar çok bitki türünüz var merak etmeye başladım. ( Bitki türlerinizin fazla olduğunu düşünerek) Evinizde sizede yer kaldı mı? :D:D
Azminize hayran kaldım. Saygılarımla, iyi günlerde büyütün tüm bitkilerinizi.

Jezebel
02-11-2010, 22:49
Sayın ayşe afyonlu ,
topladığım bitkiler devasa boyutta olsalardı size hak verecektim amma...
Evin içinde hiç çiçek yok , evim güneş almıyor .
Tüm bitkilerim camlı balkonumda ( sabah güneşi ) veya bahçede .
Korkmanıza gerek yok sadece bitki topluyorum ;)
Ama bu arada da bir çok bitki seven dost topladım , bu da bu işin bonus 'u oluyor sanırım ...
Size de tavsiyem olur.

Hhatice
02-11-2010, 23:05
Çok güzel güle güle büyütun .Üzerinde çiçeği var mı?
Ne zaman çiçek açtığını bilmediğim için merak ettim .Boyu kaç santim .Tohumdan uğraşmaktan daha güzel olmuş böyle almanız .İzmirde camlı balkonda ve sizin elinizde sağlıkla büyüyecektir.

acemifüsun
03-11-2010, 00:26
Jezebelciğim gözün aydın, bir güzele daha kavuşmuşsun:) Emin ellerde bol bol çiçek açacaklar:)

Jezebel
03-11-2010, 05:17
Teşekkürler .
Bu bitki bana tek soğan , tek yaprak olarak geldi , kökler spagnuma sarılı .
Daha sonra bu Mavi Amarilisin satıcı Ronaldo Almeida 'nın kucağındaki resmini eklerim .
Ulaştığı boyutlar 150 cm .
Benim bitkim sadece bir diş sarımsak kadar .
Dualarım onu gerçek ebadına ulaşmış görmek .
Aslında dağlarda granit sarp kayalıklarda yetişirmiş -İzmir fazla sıcak ve kurak gelir ona .
Rahat ettirmeye çalışırım ;)

Jezebel
04-11-2010, 23:59
Sadece soğan Ronaldo ' nun oğlunun kucağında .
Kucakta taşımakta haklı , servetini bu bitkiye borçlu .
Gerçek yetişkin boyutları 150 cm' ye ulaşıyormuş .

178655

;)

178656

:)

178657

Darısı başıma :rolleyes:

sındırgılı
05-11-2010, 02:38
insallah, bu buyukluklere ulastigini hep beraber goruruz.
Dedigin gibi, iklim sartlari seni cok zorlayacak;
Kolay gele:

Güler
05-11-2010, 08:55
Çok güzel. Siz ona büyük sevginizi veriyorsunuz umarım o da size bunun karşılığını bol bol verir.
Eminim ki onu yaşatmak için büyük fedakârlıklarda bulunacaksınız ama herhangi bir konuda (yanık gübre veya bulamadığınız bir vitamin gibi) yardıma ihtiyacınız olursa hiç çekinmeden yazınız.
Bitkiniz sizin ama güzel fotoğrafları da bizimle olsun istiyoruz.

Jezebel
05-11-2010, 11:53
Sevgili Güler , sn.sındırgılı ,
destek için sağ olun .
Resmini çekecek kadar olunca mutlaka paylaşacağım .;)

Jezebel
20-11-2010, 07:04
45 günü posta paketinde geçince yaşayacağı konusunda çok umudum yoktu .
Ona rağmen bir diş sarmırak büyüklüğündeki yumrumu tarif edilen saksı harcına diktim .
Resimleri ...

180605

Arkadaki pet bardaktan kasenin gerçek ebatlarını tahmin edebilirsiniz :p

180606

Bu en azından canlılığının bir ıspatı sayılır .
Tekrar sphagnum ' un canlı tutma konusundaki önemini kavramış bulunuyorum -
bitki kökleri spagnuma sarılıydı .

Hydrosuccess
20-11-2010, 08:00
W. rayneri, litofitik de sayılabilen soğanlı bir tür.Soğanlı, rizomlu bitkiler topraksız ortamda hızlı büyüme potansiyeline sahip sayın Jezebel.Amarillisde iyi sonuçlar aldım.Bu bitki de aynı aileden olduğu için topraksız ortama uyum sağlayacağını düşünüyorum.2 tane olsaydı birisini de topraksız ortamda büyütmenizi önerirdim. Başarılar dilerim.(Fotoğrafta fonda çalışmalarınız görülüyor...)

Jezebel
20-11-2010, 19:33
Teşekkürler sn . Hydrosuccess ,
bir de Amarilys Butterfly almıştım , o bu bitkimden kötü durumda , kök emaresi yok hala ...
Onu topraksız ortamda deneyebilirim ;)

Hydrosuccess
20-11-2010, 19:59
Su seviyesi soğanın alt ucuna ulaşmayacak şekilde su seviyesini ayarlamanız uygun olur.Filizlenme başlayana kadar sadece su kullanmanız yeterli.Bitki alt bölümünde sadece nem hissetmeli, suya doğrudan temas çürümeye neden olur.Başarılar dilerim sayın Jezebel.

Kharel
21-11-2010, 00:19
bakımı oldukça zormuş
iyi şanslar
çiçek açabilecek boydaki soğanlar 2000 dolar kadar ediyormuş sanırım

Jezebel
21-11-2010, 07:41
Worsleya rayneri ' nin 100 $ üzerinde fiyatı olanlara zaten talip olamazdım ,
gümrüğe takılırdı nasılsa ve taa İstanbula gitmek zorunda kalırdım ...
Tabi fatura daha düşük gösterilebiliyormuş ama ölseydi yollarda , paraya mı yoksa bitkiye mi üzülecektim bilinmezdi ;)
Şimdi iyi böyle , sadece Yağmur ormanı ve şelalelerini nasıl taklit edeceğiz ,
başlıca sorunumuz bu ;)

Doğadaki hali -

180825

Granit kayalıklar üzerinde bile yaşıyor , yani torf aramaz ;)

memet
21-11-2010, 07:49
Sisleme yapmak için bazı malzemeler var. Onlar kullanılabilir bleki.

Jezebel
21-11-2010, 07:55
Evet memet , şimdi artık havalar serinledi gerekmez de yaza hazırlık yapmak lazım .
Damla sulamaya bağlanabilen sisleme başlığı aldım 2 adet , Gaziemirden bir firma gönderdi .
Zamanlayıcı tamam (günde 4 defa otomatik sulama ) şimdilik de , sistemi yavaş yavaş , parça parça alıp kuracağım ;)

Hydrosuccess
21-11-2010, 08:05
Sizin tanımlamalarınızdan görselden ve internetten bu bitkinin topraksız ortam/taş üzerinde yaşaması gerektiği düşüncesi oluştu.Soğanını bulsam mutlaka denerdim...

iris41
21-11-2010, 08:07
sevgili jazabel muhteşem bitkiniz hayırlı olsun.
büyükce akvaryum icinde nem oranı yüksek oluyor ısı ve nem orkidelerde menekşelerde cok güzel örneklerini görmüştüm .
cam fanuslar var bir fikir olur diye yazdım .
işalah büyütür mutlulugunuza ciceklerini seyrederek ortak oluruz .
amalis butterfiyi resimledinizmi benimde cok sevdigim bir türü

Jezebel
21-11-2010, 14:03
Sevgili iris41 ,
fanustan ziyade derin cam vazo düşündüm , hazırda var ...
Orkideler için düşünmüştüm ;)
Amarylis soğanı bundan büyükçe , ancak şu an resmedilecek bir tarafı bulunmuyor ;)
Açarsa zaten dayanamam , resimlerini mutlaka buralarda görürsünüz ...

kgursan
24-11-2010, 22:51
Sn jezebel., Bu bir Hippeastrum veya Amarylles türü olabilir mi? Güney amerika kökenli olunca Hippeastrum olabilir.
Eğer öyle (Hippeastrum türü) ise; hippeastrumlar su ve sıcaklıkda devamlı sulanınca devamlı yaprak çıkarır ve Çiçek açmazlar.! Hippeastrumların Çiçek açmaları için 1 ay kadar susuz kalıp, büyümenin durması gerekir.

Soğanlı bitkilerin böyle garip huyları olabiliyor. Umarım sizin worstleya böyle değildir ama bu konuyu araştırmanızı öneririm. Eğer ben bilgi bulursam yazarım. Kolay gelsin.

Jezebel
25-11-2010, 11:26
Sn .kgursan , teşekkür ederim .
Zaten hakında bulunan her yazı veya bilgiyi hatmetmiş bulunuyorum .
Worsleya procera ( önceden Worsleya rayneri )- cinsi Worsleya adında tek tür içerir.
O Amaryllidaceae ailesinin nadide üyesidir ve 1.5 metre civarında yüksekliğe ulaşır. Worsleya tropikal bir bitkidir.
Güney Amerika, Brezilya kökeni nedeniyle Worsleya procera , Brezilya İmparatoriçe olarak bilinir.

Worsleya procera şelale yakınlarıda bulunan granit kayalar üzerinde çok aşırı güneşli ve nemli ortamlarda yaygın yetişir (bazen bir lithophyte olarak kabul ediliyor) .
Ancak yetiştirmek çok zordur . Aynı zamanda pek çok ve harika süs özellikleri var .

Bitki yaprakları yeşil , yüksek bir gövdeden aşağı sarkmış bir şekildedir .
Worsleya’nın gerçekten güzel ve muhteşem mavi - leylak üzerinde küçük çilleri olan büyük çiçekleri vardır. Bitkinin üretiği tohumlar siyah ve yarım daire şeklindedir. Tohumlar pomza ‘ya veya Sphagnuma ekilir ancak ikinci durumda çürüme riski yüksektir .

Taksomomik olarak şöyle tanımlanmış :

Kingdom: Plantae

(unranked): Angiosperms

(unranked): Monocots

Order: Asparagales

Family: Amaryllidaceae

Tribe: Griffineae

Genus: Worsleya

Species: W. rayneri

Binomial name
Worsleya rayneri
W. Watson ex Traub
Synonyms
Worsleya procera

Jezebel
27-11-2010, 13:14
Bu gün :o

181925

.

Benol Hazaroğlu
28-11-2010, 08:37
Sevgili Jezebel
Bu gidişle bütün ülkelerin bitkilerinden yetiştirmeye çalışacaksın sanıyorum.Sen araştır eğer Hindistan dan bitki istersen bildir. 1.5 ay araştırma zamanın var.Kolleksiyonuna katkım olursa sevinirim.

Jezebel
28-11-2010, 08:58
Sevgili Benol derhal .
Ama liste mi yapsam diyorum , birini bulamazsan diğerini alırsın .
Hatta isimlerini hintçe de yazabilirim , yani en yaygın Hindistan lehçesinde ;)
Çok mutlu edersin beni .

Benol Hazaroğlu
28-11-2010, 09:56
Rehberin eline tutuştururum.Bunlar muhakkak alınacak diye.Elbet hepsini bulamasam da bir iki tanesini bulurum.

Benol Hazaroğlu
28-11-2010, 10:00
Mesaj kutunuz çalışıyor mu? Benim ki bu gece açılmıyor.

Jezebel
28-11-2010, 10:11
Mesaj kutumda sadece 2 mesaj var , sanırım site problem yaşadı bu gün .
Seçtiklerimden iki tane al ki birine kendin bak .
Yumrulu birşeyler almak lazım , taşıması kolay olsun .
Arada gördüğün tohumları da toplarsın .
Delhi' nin büyük çiçekçi ve seralarının isimlerini bulmak lazım .

Benol Hazaroğlu
28-11-2010, 22:59
Zamanın var sen listeni yap telefonuma o dilde mesaj atarsın, ben rehbere okuturum.
Sevgiler.

kgursan
29-11-2010, 23:20
[QUOTE=Jezebel;719005]Sn .kgursan , teşekkür ederim .
Zaten hakında bulunan her yazı veya bilgiyi hatmetmiş bulunuyorum .
Worsleya procera ( önceden Worsleya rayneri )- cinsi Worsleya adında tek tür içerir.
O Amaryllidaceae ailesinin nadide üyesidir

Sn jezebel., mesajı yazdıktan sonra ben de baktım internette benzer bilgilere ulaştım. Hakkındaki bilgiler çok fazla değil. belli ki çalışma yapılamamış.

Ben genel olarak soğanlı bitkiler mantığından giderek acaba "Çiçek tomurcuğu oluşturması için" (Düşük veya yüksek sıcaklık, kuraklık-nem, vb gibi) özel bir iklim isteği varmıdır ? diye düşünmüştüm. pek çok soğanlı bitki uygun koşullarda dinlendirilmez se çiçek açmayabiliyor. Hippeastrumlar da çiçek açması için "Kurak dönem" istiyor. Bu nedenle belki benzer özellikte olabilir mi diye düşünmüştüm. Tabi sadece düşünce.

Size kolay gelsin. umarım bu tür bir sorun yaratmaz.

Jezebel
30-11-2010, 00:35
Teşekkür ederim sn.kgursan .
Açıkçası her konuda bu bitkiyle ilgili cesaretlendirme ve desteğe ihtiyacım var .
Sadece Hiperastrum değil de Amaryllidaceae ' lerden olduğunu söylemek istedim .
Bir çeşit Amarilis , ki herdem yeşil bir bitki .
İşte el yordamıyla ilerliyoruz .
Hayırlısı artık , şimdilik benden bu kadar , yaz için de yapay şelalemiz hazır .
Eğer sizi kıracak bir şey telafuz ettiysem , özür dilerim ;)
Asla böyle bir niyetim olamaz .

Jezebel
08-01-2011, 20:23
Bitkim gelişiyor.Soğukta bırakamadım, eve aldım.Işık sağlamak için de Grow light ampülümü kullanıyorum.

187784

Şikayeti yok sanırım.:rolleyes:

selis
30-07-2011, 13:25
Jezebel son fotonun üzerinden çok zaman geçmiş.. Gelişimi şu an nasıl?

Jezebel
30-07-2011, 13:46
Allah rahmet eylesin canım.

agozce
30-07-2011, 14:17
Aaa, neden???

Jezebel
30-07-2011, 14:25
Çürüdü;(

agozce
30-07-2011, 14:29
Çol üzüldüm. Acaba fazla mı nemli geldi.
Dogal ortamında kurak yerler sever gibi görünüyordu. Soğanlılarda fazla nem iyi gelmiyor bence.

Jezebel
30-07-2011, 14:40
Toprak kuru olacak, hava nemli olacak, böyle bir dengeyi oluşturmak çok zor.
Zaten sarımsak dişi kadar bir şeydi.
40 gün postada kaldı.
Şimdi daha yakın mesafede bir satıcı buldum.
Anlaşırsak olur inşallah yine.

kopshtar
30-07-2011, 16:03
Çok üzüldüm Jezebel :(
Sizin bu tür gayretleriniz bize de yol gösterici oluyor.
Siz başarırsanız biz de yürekleniyoruz yeni türler konusunda...

selis
30-07-2011, 16:09
Yeni bitkinin adresi yine yurt dışından değil o zaman..

Jezebel
30-07-2011, 18:28
Selisciğim yurtdışından tabi ki.
Çok pahalı, ama bu satıcı çok özenli, bana bir yumru gönderdi-nişastadan yapılmış köpük içinde.
Eski satıcı kargoyu ucuza getirmek için küçücük bit pakete sıkış tepiş koymuş,
kargo da çok uzun sürdü.
İlk planda yeşil ama derin dokudaki hasarı anlayamıyorsunuz ki ;(
Bakalım henüz planlıyorum, her halikarda ağustostan sonra deneyeceğim,
yolda pişmesin yazık.

selis
30-07-2011, 21:14
Onca emek, istek ve para boşa gitti yani.. Umarım bu defa başarırsınız..

Jezebel
30-07-2011, 22:23
Öğlen'den bu yana yaramı kurcaladık durduk.
Evet onca emek ve para boşa gitti selisciğim, yarama tuz ektin, biraz da biber ekseydin ;)
Sevgiler.

Birsen 33
30-07-2011, 23:12
Toprak kuru olacak, hava nemli olacak, böyle bir dengeyi oluşturmak çok zor.
....
Şimdi daha yakın mesafede bir satıcı buldum.
Anlaşırsak olur inşallah yine.

Köküne su değdirmeden havanın nemini hastalar için kullanılan buhar makinesiyle de sağlayabilirsin sanırım. Medikallerde satılıyor. Buharın çıktığı kısmı bitkiye doğru çevirerek buharın o tarafta yoğunlaşmasını sağlayabilirsiniz. Üstelik suyu kaynatmadan soğuk buhar veriyor.

Yeni bitkinizi inşallah daha sağlıklı yetiştirirsiniz jezebel.

Jezebel
31-07-2011, 06:10
Evet Birsen hanım, fiyatı dışında bir de aylık bakım masrafı çıkacak bana.
Bunların hepsi sadece bir bitki için.
Şartları oluşturmadan almayı planlamıyorum zaten de ...
Sürüngen yetiştirenlerin kaplumbağ ve kertenkeleleri için kullandıkları özel cihazlar var onlara bakıyorum ;)
Fanus, geçirgen toprak ve buhar makinası ,12 saat ışık kaynağı...

Jezebel
02-03-2014, 23:45
Worsleya rayneri

Worsleya procera timelapse - YouTube (http://youtu.be/Xfm7b8wwmRA)

http://www.youtube.com/watch?v=Xfm7b8wwmRA

tabus
03-03-2014, 19:14
Sn jezebel, gayret ve ısrarınız hayranlık uyandırıcı.
Ne kadar oldu bilmem yine worsleya konusunda yazmıştım. Hala ısrarla peşinde olduğunuzu görüyorum. Bu ara gerideki yazılara da göz atınca bir tane edindiğinizi ve fakat aksilikle yitirdiğinizi öğrendim, üzüldüm.
Bilmiyorum yeniden mi başladınız, başlamayı mı düşünüyorsunuz.Tohum falan almayı düşünürseniz benim de bilgim olsun isterim..

Jezebel
03-03-2014, 20:09
Aklımdan çıkmıyor, başarısızlık sevmiyorum...

tabus
03-03-2014, 22:39

Sevmediğiniz iyi olmuş, alışkanlık yapar..Başarın ve umarım paylaşırsınız..
Başarı, başardım diyenindir..

Batı Rüzgarı
30-10-2017, 20:40
bu bitkiyi bir süredir takip ediyorum.anladığım kadarıyla zor bitki deniyor. lakin kin öyle olduğunu sanmıyorum. bende amazon zambağı var. hiç öyle amazon şartlarında yetiştirmiyorum evde bir saksıda saçma bir toprakta büyüyor...

soğanlı bitkilerin zor kısmı güz soğanları. güz soğanları iklim istiyor. eğer istediği iklimi vermezseniz soğanın fonksiyonları bozuluyor ve verim alamıyorsunuz...
ama bu tür bir güz soğanı olmadığına göre başarısızlığın nedeni başka birşey olsa gerek.
şahsen ben olsam bir çanakta yetiştirmeye çalışmazdım. bildiğimiz kumlu bir toprağa büyükce bir saksıya dikerdim. ve t@biki kesinlikle ışık alacak bir yere koyardım...

bu bitkinin facebookta tohumunu satan yerler gördüm. ama ne yazık ki ödeme şekli paypal olduğundan bu konuda yapacak bişey yok.benim tavsiyem tohumdan yetiştirilmesi... çünkü tohumdan yetişen birey ortama daha iyi uyum sağlar.ayrıca büyük soğan almak ta risk çünkü soğan ne kadar küçük olursa o kadar iyi toparlıyor...

t@biki bunlar benim göreceli deneyimlerim. ve yine tahmin üzerine yorumlayabildim çünkü bitkiyi elde etmiş değilim. umarım satışı olur da temin etme şansımız olur.

başlığı bulunca da ayrı sevindim ne güzel böylesine güzel bitkilerin birilerinin dikkatini çekmiş başlığı bile açılmış... bu şekilde eminim milletimiz artık sardunya yetiştirmekten vazgeçecek kalıcı ve güzel bitkiler yetiştirmeye başlayacak :D

Sûz-i Dilârâ
12-11-2017, 13:44
... sardunya yetiştirmekten vazgeçecek kalıcı ve güzel bitkiler yetiştirmeye başlayacak :D

Hepsinin yeri ayrı ama:( Sardunyasız akdeniz evi olur mu hiç? O badanalı evlerin pencerelerinde kırmızı kırmızı ... yeri doldurulur mu sardunyanın:( Değişik bitkiler yetiştirelim ama bize mâl olmuşlardan da vazgeçmeyelim;)

Ben mesela çiçek deyince aklıma ilk sardunya (ismine sardunya demeyiz "lökke" deriz) ve kadife çiçeği gelir, halamın Vita tenekesinde yetiştirdiği sarduşlar:D anılarımın köşe taşlarındandır.:D

Sûz-i Dilârâ
12-11-2017, 13:53

Bu bitkiyle ilgili son durum nedir merak ettim, tekrar temin etme imkânınız oldu mu?

Jezebel
13-11-2017, 16:32
PayPal Türkiyeden çekilmek zorunda bırakıldı.
Bu sebeple bitki alışverişimi bizzat görerek yapıyorum.
Brezilyaya henüz yolum düşmedi.
Oralarda Sarmiento gölü kıyılarında bir de Sarmienta repens (http://www.agaclar.net/forum/sarilicilar/24115.htm)
olacak. Gidersem ikisini birden alırım.
Hayaller ve gerçekler :(