View Full Version : Mavi Yasemin - Plumbago Capensis
agaclar.org'da bilgileri var. Ancak soğuk havalara ne kadar dayanıklı? Bitkinin istekleri nelerdir? Yetiştiren arkadaşlardan bilgi alabilir miyiz? Tropik Sera'da (http://www.tropiksera.com/index.php?do=catalog/product&pid=72)az da olsa bilgi var.
http://www.agaclar.org/agac.asp?id=866
Fotograftaki bitki Sayın Ferda Ülkümen'e aittir.
Vildan Hanım'ın yasemini. (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=688423&postcount=1314)
Güler Hanım'ın mavi yasemini. (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=499569&postcount=2915)
Oğuzhan'ın hediyesi mavi yasemin iki kışı dışarıda geçirdi. Geçen kış korunaklı yerde, bahçede bırakmıştım. Üzerindeki örtüye rağmen sakız sardunyalarım dondu ama aynı yerdeki mavi yasemin donmadı, bu sene çok güzel gelişti ve çiçeklendi. Kışın eve alamayacağım, yine bahçede koruyacağım.
Sayın Hozat'ın mavi yasemini. (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=504512&postcount=416)
Satı Uğurtan'nın yasemini. (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=676664&postcount=994)
Sevgili Kiraz kışı geçirmesi iyi haber. Senin bahçe fotograflarında mavi yasemini göremedim. Yükemedin mi ?
Fotoğraf yüklemede makinemden dolayı biraz sıkıntı yaşıyorum, bir de köpeğimiz herşeyi mahvetti, onunla ilgilenmekten bahçeyi boşverdim.:) Bir ara yüklemeye çalışayım.
Satı Uğurtan
27-08-2010, 00:33
Sevgili zenfree, mavi yasemini bu yıl bodrumdan aldım, kışa ne kadar dayanıklı bilmiyorum sizin sayenizde arkadaşlardan öğrenmiş olacağım, çok teşekkürler şimdi resmini çektim son hali.
Vildan Sönmez
27-08-2010, 00:40
Benim yaseminim saksıda olduğu için don uyarısı yapılan günlerde içeriye aldım, dışarı çıkardığımda naylona sardım. geçen yıl küçük bir dal kırmıştım komşudan (Datça'dan), bütün gelişme ve çiçeklenme bu yıl oldu.
acemifüsun
27-08-2010, 01:31
İzmir'de Karşıyakada apartmanların bahçelerinden mavi yaseminler sokaklara taşıyorlar, gayet sağlıklılar:)
Fotoğraf yüklemede makinemden dolayı biraz sıkıntı yaşıyorum, bir de köpeğimiz herşeyi mahvetti, onunla ilgilenmekten bahçeyi boşverdim.:) Bir ara yüklemeye çalışayım.
Üç hafta önce çektiğim bir fotoğraf:
168042
Geçen sene tenekenin içinde küçücük bir daldı, bu baharda saksıya aldım. Yaz başı dallar hızla uzadı, ilk parti çiçeklerini döktü, tekrar veriyor. Gür olması için dallarını budayacağım ama sanırım zamanı değil, uçlardan sürekli sürgünler veriyor.
Tarçın çiçeklerini koparıyor, buna rağmen çiçekli.
Çok muhteşem bir bitki.:)
Sevgili Satı2cım ,Vildan2cım, Kiraz2cım ne kadar güzel maşallah ,Kiraz2cım budadığın dalları ek istersen Vildan hanım kırdığı daldan tutturmuş .Demek ki bu şekilde üretebileceğiz ne kadar güzel :)
Zenfree, istersen çelik ayırayım, saksıda güzel oluyor, güneş seviyor.
Sevgili Satı2cım ,Vildan2cım, Kiraz2cım ne kadar güzel maşallah ,Kiraz2cım budadığın dalları ek istersen Vildan hanım kırdığı daldan tutturmuş .Demek ki bu şekilde üretebileceğiz ne kadar güzel :)
Evet, çelik almak iyi olacak, en uygun zaman nedir?
Oğuzhan'ın hediyesi mavi yasemin iki kışı dışarıda geçirdi. Geçen kış korunaklı yerde, bahçede bırakmıştım. Üzerindeki örtüye rağmen sakız sardunyalarım dondu ama aynı yerdeki mavi yasemin donmadı, bu sene çok güzel gelişti ve çiçeklendi. Kışın eve alamayacağım, yine bahçede koruyacağım.
Kışı örtü altında atlattı diye yazdım ama yine de iyi korumalı. Kupkuru bir dal kaldığından donduğunu düşünmüştüm ama sulamayı ihmal etmeyince yapraklandı. İçeri alınırsa belki yaprak da dökmüyordur.
Evet, çelik almak iyi olacak, en uygun zaman nedir?
Ekim veya Mart diye biliyorum .
Zenfree, istersen çelik ayırayım, saksıda güzel oluyor, güneş seviyor.
Çok teşekkür ederim. Fidanlıklarda bulamazsam senden isterim.:)
Ferda Ülkümen
27-08-2010, 21:09
İlk mesaja koyduğun fotoğraf da benimki sevgili zenfree.
Bakımı ve yetiştirilmesi kolay bir bitki.
Çok sevip, bahçenin her köşesine dikmiştim.
Dağılan tohumlarından her köşede çıkmış yeni fideler oluyor, ve hızlı büyüyorlar.
Soğuklara karşı hiç bir önlem almıyorum, sert geçen kışlardan sonra kurumuş gibi görünse de ilkbaharda yeniden daha gür bir şekilde sürüyor.
Fazla su ihtiyacı da yok, duvarın tepesine diktiğim bir tanesi, amerikan sarmaşıklarının altında kalınca bütün yaz hiç sulanmamış, yola doğru kol verip çiçek bile açmış.
Fazla su ihtiyacı da yok, duvarın tepesine diktiğim bir tanesi, amerikan sarmaşıklarının altında kalınca bütün yaz hiç sulanmamış, yola doğru kol verip çiçek bile açmış.
Kolay tutuyorsa bir çeliği de toprakta denemek isterim, tohumdan kolay çıkacağını ise hiç tahmin etmemiştim. Saksıda üç gün susuz kalınca yaprakları sarkıyor.
Ferda Hanım sizin olduğunu tahmin etmiştim. Harika bir formu var. Bilgiler için teşekkürler.
Güngör Salman
29-08-2010, 20:07
Bu nasıl?
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=28877&c=442
Satı Uğurtan
30-08-2010, 00:33
Bu nasıl?
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=28877&c=442
Çok güzel teşekkürler.
Fotograf ada'da çekilmiş galiba, çok güzel.
günebakan
30-08-2010, 22:37
Muhteşem görünüyor Güngör'cüğüm:)
Olağanüstü. Sevgili Güngör teşekkürler:)
Of ki of harika görsel bir şölen .
Ferda Ülkümen
31-08-2010, 19:36
Kolay tutuyorsa bir çeliği de toprakta denemek isterim, .
Çeliği denemedim, çünkü kökten ayırma ile de çok kolay çoğaltılabiliyor ama biraz serin havaları beklemek lazım.
Yine aklıma geldi, yasemin çiçeğine benzer sarı çiçekli, yaprakları üçlü, yasemine göre daha kalın ve keçemsiydi, çiçek çok güzel kokuyordu.
Çukurova Ü. Peyzaj mimarlığı bahçesinden aldığım bir fidanın dibinden kendiliğinden çıkmıştı. İlk diktiğim yerini değiştirince kurudu. Bu tanıtıma göre tanıyan var mı?
Ferda Ülkümen
31-08-2010, 20:09
Bu olabilir mi? sayın nariçi
http://www.agaclar.org/agac.asp?id=333
Ferda Hanım, yarı güneşte mutlu oluyor mu?
Ferda Ülkümen
31-08-2010, 23:12
Yarı güneşte olanlar da bol çiçekli, ama tam güneştekiler gibi azmanlaşmadılar, fotoğraflarını eklerim.
Bu yıl edindiğim ve çok hoşuma giden mavi yasemin 150 cm. boya ulaştı.
Umuyorum seneye daha da boylanıp, dolgun bir görünüme sahip olacak…
170514
170515
günebakan
19-09-2010, 17:30
Bu da benim mavi yaseminim. Hiç çiçeksiz kalmıyor:)
171970
Boyuna bakmadan açmış. Çok hoş. :)
Ferda Ülkümen
20-09-2010, 11:58
Seninki de öyle zenfree;)
Aa, Ferda Hanım, ben de Zenfree için çelik alıp suya koymuştum. Sevgili Zenfree'nin kısmeti çokmuş ama sizinki çiçek bile açmış:)
Ferda Hanım :eek::eek:
Çok teşekkür ederim.:rolleyes: Beni mahçup ettiniz.
Kirazcığım sana da teşekkürler.:)
Vildan Sönmez
10-11-2010, 00:29
Mavi yaseminim yeniden çiçeklendi.
Netten bir fotograf.
http://www.flickr.com/photos/10286198@N04/3983461481/sizes/l/in/pool-814939@N21/
Seninki de öyle zenfree;)
Mavi yaseminim gelişmeye başladı. Ferda Hanım'a çok çok teşekkür ederim. Çiçeklerini bekliyorum.:) Daha doğrusu tomurcuklarını.
Benol Hazaroğlu
20-04-2011, 12:39
Bir kök veya çelik rica etsem gönderen olur mu acaba?
Sevgi Durul
20-04-2011, 13:00
Sevgili Kiraz, mavi yasemininiz bu kışı da dışarda sağlam geçirdi mi? Aldığım üç yaseminin biri mavi yaseminmiş. Soğuğa dayanıklılığını merak ediyorum.
Üç senedir dışarıda bırakıyorum ama korunaklı bir duvar dibine koyuyorum. Yaprakları bozulsa da baharda toparlanıyor. Tutmuş çeliğim varsa birini doğrudan bahçeye geçireceğim, elimdeki saksıyı ortada bırakıp riske giremiyorum.
Geçen seneki çeliklerimden yaşayan varsa size göndereyim.
Benol Hazaroğlu
20-04-2011, 17:08
Çok teşekkür ederim Kiraz.
acemifüsun
20-04-2011, 18:12
Sevgili Benol hanım ben size istediğiniz kadar çelik yollayabilirim:) Çevremde apartman bahçelerinden sokaklara taşmış durumda mavi yaseminler. Çelikler de çok kolay kökleniyor.
artemisia10
20-04-2011, 18:56
Ne varsa şu İzmir 'de var çelik paylaşımı olursa ben de katılmak isterim Sn.acemifüsun...
acemifüsun
20-04-2011, 19:04
Memnuniyetle yollarım size de Sn.artemisia10:) Özelden adresinizi lütfen gönderin:)
Yaseminim büyümeye devam ediyor. Ama hiç açmaya niyeti yok gibi. Suyu çok seviyor. Biraz susuz kalsa yapraklarını indiriveriyor.:)
acemifüsun
03-07-2011, 22:57
Sevgili zenfree mavi yaseminiz çok sağlıklı ve çok güzel dallanmış:) Ellerinize sağlık. Bence çiçeklenmesi için erken sayılır. İzmirdekiler yeni tomurcuklanmaya başladı:)
Sevgili Zenfree çok sağlıklı gözüküyor, benimki de henüz açmadı. Kışa girerken iyice budamıştım, şimdi dallar uzadı ama çiçeklenme belirtisi yok. Çiçeklenme, dalların ucundaki oluşumlardan kendini belli ediyor, bu mevsimden sonra çok hızlı gelişiyor.
Sevgili SDurul, benim mavi yaseminlerim Silivri'de bahçede dikili. Silivri'nin de kışı bayağı soğuk geçer, Trakya iklimi.
Yasemin dondu sanarsınız ama baharda yerden fışkırırcasına çıkıyor. O yüzden dışarıda bırakmaya hiç korkma. Kışa girerken dibine biraz yanık hayvan gübresi de koydunmu çok keyiflenecektir.
Mavi yaseminim açmaya başladı. Çok mutlu oldum.;)
Azelia Kara
25-07-2011, 16:46
Bahçelerde daha güzeldirler mutlaka ama!!! :p
Mavi yasemin çok güzel görünüyor. Ellerinize sağlık...
Yetiştirmek istediğim bir bitkide mavi yasemin. Maalesef çeliklerim tutmadı:mad:. Köklü bitki almam gerekiyor anlaşılan.
Vildan Sönmez
25-07-2011, 21:42
Haziran sonlarında açmaya başlayan mavi yaseminim çiçeklenmesini sürdürüyor.
Köklü olarak gelen mavi yasemini saksıya diktim cuma günü. Bir haftasonu geçti aradan. Okulda sabah güneşi alan odamdaydı. Bugün okula gittiğimde bir şok yaşadım unlu bit vardı. Tahmini on santim köklü fide. Hangi ara geldi o onlu bit anlayamadım doğrusu:(.
Bugün unlu kısmı temizledim. Yarın daha güneş alan odaya alacağım. Özelliklerinde bol güne istediğini ve suyu sevdiğini okudum. Bakalım. İnşallah büyütebilirim yoksa çok üzüleceğim:(
acemifüsun
01-08-2011, 20:31
Sevim hanımcığım içeriye almayın, bol güneş alan bir yerde dışarıda dursa daha iyi:)
Tamam füsun hanımcım öyle yaparım.
Sn.SevimK, öğretmenim dışarıda korumalı bir yerde, yerine alışsın sonra güneşe çıkar.Yok olmazsa çiçeklisini gönderirim.Sevgiler.
Mavi yaseminin rengine vurulup almıştım . cicekleri sakız gibi yapışkanlı dökülünce kötü oluyor bende ablama hediye verdim 2 mizde mutlu olduk
kışı dışarda gecirsede sendeliyor aşırı soguklardan etkileniyor bu yıl 3 cü yılı istanbulda . Havalar ısınınca coşuyor bütün yaz cicekli güzel bir görüntüsü var
sındırgılı
01-08-2011, 22:09
Mavi Yasemin dediğiniz bu mudur ?
Büyükada da bir evin girişi :)
Çok güzel. Bu heybetli halini görünce ben bitkiye saksıda eziyet ettiğimi düşünmeye başladım.:(
günebakan
02-08-2011, 11:46
Ama saksı da yetiştirmekten başka şansımız yok. Gerçekten bahçede büyüyenler muhteşem oluyorlar:)
Sevgi Durul
02-08-2011, 11:54
Benim mavi yaseminim de saksıda, kışın ölmeyeceğini bilsem bahçeye dikerdim. Bugünlerde bol çiçeklendi.
238109
Benim mavi yaseminim de saksıda, kışın ölmeyeceğini bilsem bahçeye dikerdim. Bugünlerde bol çiçeklendi.
238109
Sn.S.Durul hiç düşünmeyin bahçenize dikin. Bakın İst.Büyükada'da bile böyle oluyorsa (66 nolu mesaj) sizin bahçenizde daha da güzelleşir.Bu da benim ki;
acemifüsun
02-08-2011, 14:53
Sn.S.Durul hiç düşünmeyin bahçenize dikin. Bakın İst.Büyükada'da bile böyle oluyorsa (66 nolu mesaj) sizin bahçenizde daha da güzelleşir.Bu da benim ki;
Sevgili gultar mavi yasemininiz çok güzel:) Genellikle çiçekler, bitkiler saksıya göre bahçede çok daha iyi gelişip, sağlıklı oluyorlar.Fakat sanıyorum Büyükada iklimi Marmaraya göre daha yumuşak, Sevgili SDurul'un bahçesi kışın ekisleri oldukça çok yaşıyor.
Sn.SevimK, öğretmenim dışarıda korumalı bir yerde, yerine alışsın sonra güneşe çıkar.Yok olmazsa çiçeklisini gönderirim.Sevgiler.
Sevgili öğretmenim elimden geldiğince yaşatmaya çalışacağım bugün biraz umudum kırıldı saksıdaki halini görünce ama henüz geç değil, canlanabilir. Bütün önerilerinizi dikkate alacağım. Olmadı kapınızı çalarım. Sevgiler öğretmenim, öpüyorum sizi:)
Mavi Yasemin dediğiniz bu mudur ?
Büyükada da bir evin girişi :)
Sn sındırgılı o ne güzel görüntü öyle. İşte bu dedirtiyor insana:)
Sevgili gultar mavi yasemininiz çok güzel:) Genellikle çiçekler, bitkiler saksıya göre bahçede çok daha iyi gelişip, sağlıklı oluyorlar.Fakat sanıyorum Büyükada iklimi Marmaraya göre daha yumuşak, Sevgili SDurul'un bahçesi kışın ekisleri oldukça çok yaşıyor.
Sn.acemifüsun, çiçeğim için iltifatınıza çok teşekkür ederim. S.Durul'un şartlarını daha iyi biliyorsunuz haklı olabilirsiniz. Biliyorsunuz İstanbul'da da kış bayağı sert geçer o nedenle örnekledim.ayrıca sundaville konusunda bilginize ihtiyacım var ilgili sayfada sizi bekliyorum. Selam ve sevgilerimle.
Sevgili öğretmenim elimden geldiğince yaşatmaya çalışacağım bugün biraz umudum kırıldı saksıdaki halini görünce ama henüz geç değil, canlanabilir. Bütün önerilerinizi dikkate alacağım. Olmadı kapınızı çalarım. Sevgiler öğretmenim, öpüyorum sizi:)
Memnuniyetle sevgili öğretmenim.Öpüyorum, Selamlar.
Sayın ozbey'in mavi yasemini.
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=844528&postcount=605
nuray topcu
12-10-2011, 21:35
Mavi yasemin bende çok istiyorum.Benim oturduğum çevrede çok soğuklar görülüyor.bildiğim iki bahçede var.birisi hatta Kuzguncukta bir yalı bahçesinde.kışın bile üzerinde çiçekleri oluyor.
münevver
16-01-2012, 11:02
Mavi yaseminin kokusu nasıl?
Normal yasemin gibi mi? Yasemini olan , kokusunu bilen arkadaşlar paylaşırsa sevinirim. Çok merak ettim
Mavi yaseminin kokusu nasıl?
Normal yasemin gibi mi? Yasemini olan , kokusunu bilen arkadaşlar paylaşırsa sevinirim. Çok merak ettim
maalesef, mavi yaseminin kokusu yok :(
Değişen bir şey yok. Hala bir türlü büyütmek nasip olmadı dediğim mavi yasemin krizindeyim:(
Bodrum'daki evinde mavi yasemin yetiştiren bir kişi, bu yaseminin kapalı balkonda olsa iç mekanlarda yetiştirilemeyeceğini, çünkü vücuda yapışabilen bazı maddeler bıraktığını söyledi.
Burada yetiştiren arkadaşlara sormak isterim, böyle bir şey var mı acaba?
Bodrum'daki evinde mavi yasemin yetiştiren bir kişi, bu yaseminin kapalı balkonda olsa iç mekanlarda yetiştirilemeyeceğini, çünkü vücuda yapışabilen bazı maddeler bıraktığını söyledi.
Burada yetiştiren arkadaşlara sormak isterim, böyle bir şey var mı acaba?
Doğrudur. Dikkat edilmez ise mavi çiçekleri üstünüze yapışıyor.
Doğrudur. Dikkat edilmez ise mavi çiçekleri üstünüze yapışıyor.
Teşekkür ediyorum, o halde çok istememe rağmen iptal etmem gerekecek:( , Bu arada mavi yasemine yakın renkte hangi bitkiyi önerebilirsiniz [kapalı] balkon için?
Teşekkür ediyorum, o halde çok istememe rağmen iptal etmem gerekecek:( , Bu arada mavi yasemine yakın renkte hangi bitkiyi önerebilirsiniz [kapalı] balkon için?
Bence hemen vazgeçmeyin! Görüntüsü çok hoş bir yasemin çeşidi.
Biraz daha İddialı; Mor salkım (Wisteria Sinensis) olabilir.
280216
Sevgi Durul
20-07-2012, 11:58
Mavi yaseminim açmaya başladı.:) Saksısında kudret narı çimlenmiş ve yaseminin dallarına sarılmış, zararı olur mu?
319616
sındırgılı
20-07-2012, 12:23
66 nolu mesajdaki mavi yaseminin su andaki durumu :
Inanin, her bahceye lazim :)
(Basta, benim bahce girisine )
Sevgi Durul
27-08-2012, 13:11
Kudret narıyla aynı saksıyı paylaşan mavi yasemin, açmaya devam ediyor.:)
327506
günebakan
27-08-2012, 17:17
Bütün güzelliğni sergiliyor mavi yaseminim:)
327540
Benim mavi yaseminim bir türlü büyütemedim. öldü ve çok üzüldüm:(
kopshtar
31-08-2012, 16:12
Tatilden dönerken köklü olarak dibinden çıkan sürgünlerden almıştım ancak benimkiler de kısa zamanda kurudu. Yaz ayları tutma şansı çok düşük anlaşılan. Kışın denemek lazım :)
Hic susuz birakmamak lazim.Benim koklu olarak satin aldiklarimdan bile kuruyan oldu,ama neyseki olmedi.Umarim kisi da cikarabiliriz.
Benimki tatilde bir hafta susuz kaldı, geldiğimde çiçekleri zaten gitmişti, bütün dalları kurumuştu. Yeni kendine geliyor, bazı dalları tamamen kurumuş ama yeni sürgünler veriyor.
sındırgılı
05-09-2013, 08:42
87 nolu mesajdaki buyukluge geldigini gorebilecekmiyiz ?
Gardenias
20-11-2017, 23:18
Yine aklıma geldi, yasemin çiçeğine benzer sarı çiçekli, yaprakları üçlü, yasemine göre daha kalın ve keçemsiydi, çiçek çok güzel kokuyordu.
Çukurova Ü. Peyzaj mimarlığı bahçesinden aldığım bir fidanın dibinden kendiliğinden çıkmıştı. İlk diktiğim yerini değiştirince kurudu. Bu tanıtıma göre tanıyan var mı?
Bu sarı ve kokulu yasemin çeşidinin adı CAROLİNA YASEMİNİ.
Gardenias
20-11-2017, 23:28
California Yasemini (sarı ve kokulu ) resimlerihttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20171120/518e43e926eb8bcd23f3aa911a05f504.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20171120/910bd37b7157c711fa9d105235457a40.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20171120/cbd554aeb4e0935a63cd702eb17d4470.jpg
SM-N910C cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Gardenias
20-11-2017, 23:31
Carolina Yasemini nin Latince adi: Gelsemium Sempervirens
Gardenias
20-11-2017, 23:48
California Yasemini (sarı ve kokulu ) resimlerihttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20171120/518e43e926eb8bcd23f3aa911a05f504.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20171120/910bd37b7157c711fa9d105235457a40.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20171120/cbd554aeb4e0935a63cd702eb17d4470.jpg
SM-N910C cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildiGüney Carolina'nin amblem bitkisi olup ilkbahar ve yazın kokulu sarı çiçekler açar. Kuraklığa dayanıklıdır. Ancak beyaz yaseminin çiçekleri yenebilirken, Carolina Yasemini SON DERECE ZEHİRLİDİR...(Tüm arıları zehirler.Ayrica evcil hayvanlara ve insanlara da son derece toksiktir.Evde kesinlikle bulundurmayın! Striknin içerdiğinden ani ölümler meydana getirir.Şiddetli zehirdir.).6m.ye kadar boylanabilir.
evandevan5
08-12-2022, 11:01
Bende mavi yasemin ağaçı aldım bahçeye ektim bakalım ne olacak.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.