View Full Version : Arap saçına dönen bahçeler
Adalet Yağcı
12-08-2010, 17:20
Bahçesi olan bütün arkadaşlarımızın ortak şikayeti, her gördüğümüzden edinmek istediğimiz için bahçelerimizin "Arap saçı"na dönmesi.
Oysa, çok beğendiğimiz bahçelere göz attığımızda görüyoruz ki, bir sadelik, tertip, düzen var.
Özellikle benimki gibi küçük bahçesi olanlar hangi bitkiyi nereye dikeceğini şaşırmış durumda artık.
Tüm tohum ve çelik dağıtımlarının sıkı takipçisiyiz, bulamadıklarımızı da satın alıyor, hatta Yurt dışına sipariş vererek elde etmeye çalışıyoruz.
Hal böyle olunca bir türlü istediğimiz görüntüyü elde edemiyoruz.
Burada, yaptığımız hataları fotoğraflarla destekleyerek anlatırsak, diğer arkadaşlarımızın da aynı hataları yapmalarını önleyebiliriz.
Ha, her şeye rağmen her bulduğunu dikmek isteyenler varsa, buyursun diksinler, bir gün onlar da artık yeter diyecekler.
Bu sene yüzden fazla tohum(çeşit)çimlendirmiş biri olarak, önümüzdeki yıl bahçemi 5 çeşitle sınırlandırmayı düşünüyorum.
Boy, renk, su ve ışık isteği olarak bitki seçimi yapacağım, çok yıllıkları tercih edeceğim, mümkün olduğunca az saksı kullanacağım.
Şimdilik aklımdakiler, lupin, bodur dahlia, çok yıllık hazeran.
Daha deneyimli arkadaşlarımızın tavsiyelerini bekliyorum.
Bahçemdeki karmaşa göz yorucu oldu, seneye sade ve dingin bir bahçe görmek istiyorum.
Adalet Yağcı
12-08-2010, 17:30
Burada bitkilerin bakımı, yetiştirilmesi hakkında değil, sadece yaptığımız yanlışlıkları ve onları nasıl düzeltmemiz gerektiğini konuşalım.
Yapmayın, kıymayın güzel bahçelerinize. Statik bir bahçe çok sıkıcı olmaz mı:)
Özgür bahçelerinizi çok seviyorum.
Adalet Yağcı
13-08-2010, 08:26
Sevgili Maki, bahçemin detaylarını fotoğraflıyorum hep, bütünü görseydiniz siz de kıyardınız.
İnanılmaz bir karmaşa var şu anda, pek çok arkadaşımız da bundan şikayetçi.
Tek yıllıklar, özellikle de çabuk geçenler bahçeyi çok kötü gösteriyor, bunların yerine huyunu suyunu bildiğimiz çok yıllıklar tercih edilebilir.
Örneğin; liliumlar, sadece baharda açıyorlar, gallalar da öyle, onların el altında olmamaları gerekiyor, belki bir ağaç altı ya da hafif gölgeli bir köşede daha huzurlu olacaklardır.
Soğanlı bitkileri sıra halinde değil de öbekler şeklinde dikmek daha güzel bir görüntü verecektir, hem de daha az yer kaplayacaklardır.
Ben bu yanlışı yaptım işte, tüm soğanlılar sıra şeklinde, hepsi de sökülecek, seyreltilecek.
Bahçede huzur veren bir görüntü olmalı, bunu bulmaya çalışıyoruz işte :)
Çok yıllıkları bile dikerken çok iyi düşünmek gerekiyor, ışık ve su isteğini de göz önüne alıp, birbiri ile uyumlu olabilecekleri bir arada dikebiliriz.
Ben clematislerin diplerine ortancalar diktim, hem clematisin kök kısmını güneşten koruyor, hem zayıf dalları kapatıyor, hem de suyu seviyorlar.
Besin olarak hepsine de yanmış çiftlik gübresi verdiğim için bu konu sorun olmuyor.
Bunun gibi uygulamalar işe yarıyor.
ciceksever70
13-08-2010, 09:49
Bahcenin birkac yerine leylak dikmistim orda burda ciliz bir sekilde duruyorlardi cicek zamani da üstlerinde bir kac cicek acip bitiyordu. Zaten cok yavas büyüyen bir cali. Bahcede olan büyük leylagimin etrafina üc tane kücügü ektim, diplerine de öbekler halinde cörek otu, hüsnüyusuf ve phlox... Leylaklar bitince cörek otlari aciyor, insallah seneye hüsnüyusuflar da acacak, en son da phlox. Öbekler halinde oldugu icin biri bitince dikkat hemen acan diger öbege cevriliyor. Leylak da ciceklenme zamani daha bol cicekli görünüyor yaz boyunca da yesil yaprakli kalip büyükce bir alani kapliyor. Ciliz görünecek bitkileri daginik ekmek cok yanlis bir karar. Bir araya toparlayip zengin bir görüntü olusturmak bence hem görüntüde hem de pratikte daha iyi. Bahceyi bicerken kolaylik oluyor.
Adalet Yağcı
13-08-2010, 10:02
Çok haklısının sevgili Çiçeksever, öyle bir düzen kurulmalı ki, bir biri ardına çiçeklenmeliler, clematisleri dikerken de bunlara dikkat edilmeli.
Tabi bu uygulamayı yaparken hangi bitkinin hangisiyle uyum içinde yaşayabileceğini bilmek gerekir, yoksa her yıl ayrı bir yere taşınan bitkinin gelişimi zayıflar.
Aslında çok çeşit her zaman bahçeyi mutlaka kötü gösterir diye bir şey yok.
Benim de beğendiğim İngiliz bahçeleri çok çeşit içerirler, boy boy, rengarenk çiçeklerle kaplı, doğal bir görünümleri vardır. Bunu sağlamak için bitkiler bahçenin koşullarına, çiçek açma dönemi ve süresine göre seçilir. Bahçede yürüme yolları, bordürler ince ince işlenir. Bunlar yılların bilgi birikimi, deneyimle ilgili.
Çiçek açan ya da yaprağı güzel çok yıllıklar ile yıllık bitkiler nasıl kombine yapılır diye ciddi diddi alternatifler çıkarılıyor.
Bir de çıkarılan yıllıkların yerine dikim yapılmamış ise malç ile kapatılarak toprağın kötü görünmesi önleniyor.
nurcanaybay
13-08-2010, 10:42
Adalet hanım bahçesini düzene sokamadığını düşündüğü için ( pek çoğumuz gibi ) sıkıntı yaşıyor.İtirazı olmaz ise şöyle bir önerim olacak ...bahçesini bir tür demonstrasyon bahçesi gibi düşünebiliriz.Elinde ki bitkileri listeler ,herkes tecrübesi dahilin de verdiği bilgilerle uygun bitkileri bir araya toplarız.Böylece hepimiz şartları birbiri ile uyumlu olanları
öğrendiğimiz gibi nasıl nereye yerleşebilecekleri sorularının cevabını da almış oluruz.
Adalet hanım ,
bazı çeşitlerden vazgeçmeniz gerekiyor belki de .
Artık çok yaygın , hatta belediyenin bile park düzenlemede kullandığı çeşitler mesela ...
Güneşin konumuna göre , en aydınlık ve güneş alan bölgelere katüsler , sukulentler , japon güllerine ayıracaksınız , nispeten daha az güneş talep edenler de vardır onlara da zevklerine uygun yer beğeneceksiniz .
İştahınızı sınırlayıp , bitki alırken seçici davranın .
Adalet Yağcı
13-08-2010, 13:34
Aslında çok çeşit her zaman bahçeyi mutlaka kötü gösterir diye bir şey yok.
Evet ama bu söylediğiniz 300 m² den büyük bahçeler için geçerli olmalı.
Her bitkiden edinmek istersek, küçük bahçelermiz bir anda "Ben n'apmışım" bahçesine dönüyor.
Plânlı olmak şart.
Adalet hanım bahçesini düzene sokamadığını düşündüğü için ( pek çoğumuz gibi ) sıkıntı yaşıyor.
Sorun bana özel değil, daha önce pek çok arkadaşımız eline geçeni bahçesine dikmekten dolayı bu sorunu yaşıyor, yani küçük bahçelerin genel sorunu.
Elbette burada hangi bitkilerin hangileri ile uyumlu olduğunu vb. konuşabiliriz, dediğiniz gibi bahçemizdeki bitkilerimizin listesini verebiliriz.
Adalet hanım ,
bazı çeşitlerden vazgeçmeniz gerekiyor belki de .
Ben de bunu anlatmaya çalışıyorum işte :D
Hangi bitkilere öncelik vermemiz daha doğru olur, hangilerinden vaz geçebiliriz?
Hem güzel, hem uzun soluklu, hem renk ve boy olarak uyumlu bitkiler de genellikle çok yıllıklar oluyor.
Ben hazeranları çok seviyorum meselâ, ama bahçenin her yerinden çıkmalarını istemiyorum, her yıl yüzlerce fideyi söküp atarken içim sızlıyor, bu yüzden çok yıllık hazeran ekmeye/dikmeye karar verdim.
Kalifornia gelinciği de öyle, İlk baharda muhteşem bir görüntü, ama düzenli değil, her yerde, Haziran gibi bitki yozlaşıyor, sökmek zorunda kalıyorum.
Cosmoslar da keza, her yerden çıkıyorlar, bir köşede bir kaç kök yeterli dingin görüntü için.
En doğrusu, ben bahçemin çiçek bölümlerini fotoğraflayayım, yanlışlar daha net görünsün, benim bahçemi düzeltmekle başlayalım, sonra sıra ile gideriz :)
Şimdi bahçe kısmında tamirat var, bir kaç gün sonra fotoğraflarım.
nurcanaybay
13-08-2010, 13:51
Sorun bana özel değil, daha önce pek çok arkadaşımız eline geçeni bahçesine dikmekten dolayı bu sorunu yaşıyor, yani küçük bahçelerin genel sorunu.
Elbette size özel değil ,parantez için de belirttiğim gibi '' pek çoğumuzun ''
sorunu ,bu konuya ilgi göstermemin de nedeni aynı çıkmazı yaşıyor olmam :)
..Sorun bana özel değil, daha önce pek çok arkadaşımız eline geçeni bahçesine dikmekten dolayı bu sorunu yaşıyor, yani küçük bahçelerin genel sorunu....
Aslında sorun bütün meraklıların sorunu. :rolleyes:
Bahçe büyüdükçe bu sefer daha büyük bitkilerden daha çok dikmeye başlanıyor. Ailemin yazlık bahçesinden biliyorum. Onlar da meraklılar. Bahçe sizin ölçüden biraz daha büyük. Bir sürü meyve ağacı ya da sevdikleri diğer ağaçlardan dikmişlerdi. Sonra zamanla sıkışıklıktan bakımları zorlaşınca, nefes alınmaz hale gelince sökmek zorunda kaldılar.
Ben o deneyimi yaşadığım için bahçemiz daha büyük olduğu halde mutlaka çok düşünerek dikim yapmaya çalışıyorum. Ancak seralar da benim de kontrolü kaybettiğim, alınanları bahçeye yerleştirirken zorlandığım oluyor.
Adalet Yağcı
13-08-2010, 15:08
Bahçenin demirbaş bitkileri olmalı, çok yıllıklar.
Bunun haricinde, madem ki mevsimliklerden vaz geçemiyoruz, adetle sınırlandırmak lazım.
Meselâ, petunyalardan, gazanyalardan, yıldız çadırından, lobelyadan vb. kolay vaz geçilmiyor.
Bir de şunu anladım ki, küçük bahçelere boylu bitkiler yakışmıyor, belki duvar kenarlarına bir kaç tane olabilir.
Boylu bitkiler, küçük bahçeleri iyice küçük ve sıkıcı gösteriyorlar.
Adalet hanımcığım ,
ben kendi kararımı söyleyeyim , en az 10 ay yeşil kalabilen , mümkünse 8 ay boyunca çiçeklenen veya en az 2 ay boyunca meyva veren , iklim kuşağı 9-10 zone uygun , kuraklığa ve düşük neme uyumlu türler seçiyorum .
İklime dayanamayıp , ölüp beni üzmemeleri için :)
Japon gülleri , passifloralar , uygun küpe , sardunya ve hoya cinsleri . Plumeriyalar !
Oya ağacının tüm renkleri , hatmi , gül ve yol hatmi , ağaç küpeleri , clerodendrumlar ,duranta beyaz ve mavi . Kameliya çünkü kar altında bile açıyor , kışın ıssız kalan bahçemizi şenlendirsin :)
Aklımdan geçen bunlar .
qneremmi
13-08-2010, 22:42
adalet hanıma ve jezebele katılıyorum bahçenin demirbaşları olmalı
ben kendi bahçeme çoğunlukta çok yıllık sarmaşıklar yerleştiriyorum hemen hemen 1'er metre aralıklarla ayrıca güllerede yeterince yer ayırdım sarmaşıklar bence daha iyi oluyorlar.
Adalet Yağcı
14-08-2010, 09:55
Sevgili Jezebel, çok iyi bir karar vermişsiniz.
Çoğunlukla aldığımız bitkilerin bahçemizin iklimi ile uyumlu olup olmadığına dikkat etmiyoruz.
Bitkiyi kaybedince de "tüh tüh vah vah" diyoruz.
Bu sene fotoğrafını görüp aşık olduğum bir bitkiyi(Mavi himalâya gelinciği)çimlendiremedim meselâ.
Sizin bitkileriniz, sizin ikliminize ve zevkinize göre seçilmiştir, Doğu illerimizde aynı bitkileri yetiştirmek mümkün olmayabilir.
Bu kararı bu seneki küpe hüsranından sonra aldım , sevgili Adalet .
Uygulamaya geçmesi zaman alacak .
Şimdilik Plumeria , Japon gülü , Duranta , Ahududu , Böğürtlen , Kameliya,Vahşi orman küpeleri , Ağaç küpeleri , sukulentler , Hoyalar sayılarını arttırıyorum . Bizim iklim kuşağımıza uyum sağlayabilecek tüm Üzümsülere ciddi bir şekilde gözüm var .
Goji sayısını arttırıp çit haline getirebiliriz , hem çit , hem meyvesi faydalı ;)
Kaprisli olanları yavaş yavaş elden çıkarıyorum .
Gördükce dayanamayıp, rengarenk begonvil ve japon gülleri almıştım. 2 yıldır saksılarda, bir içeri bir dışarı gezdiriyorum.
İklime göre bitki seçmek en doğrusu.
Ben japon güllerimden vazgececeğim, sen de küpelerden Adaletciğim:)
İri dahlialardan da vazgectim, bodur olanlar daha kolay. Sopa dikmeme rağmen, dahlialar kasımpatların üzerine devriliyor. Çiçekleri başta iri acıyor, sonra küçülüyor.
İklimimize dayanıklı türleri bulduktan sonra, dayanazsak mevsimlik birkaç tür alıp dikeriz, tanesi 50 kuruş nasılsa:)))
Eşim ufak ufak sökmeye devam ediyor bitkileri. Dün de çin karanfillerimi söktü:(
Üzldüm ama, ortalık şimdiden acılmaya başladı:)
...Çim olmadıktan sonra peyzajın da çok anlamı yok, benim ise çimim yok, o kadar heves etmeme rağmen çim ekemiyorum.
Yaylada su sorunumuz var, düzenli akmıyor, bu yüzden çim benim için hayal....
Başka bir başlıkta yazılmış ama konu bu başlıkta tartışılabilir.
Çim için su ve bakım çok önemli. Bahçelerde en çok baş ağrıtan bitkilerden biri.
-Bunu Bahçemde daha az çalışmak istiyorum diyenler için... başlığında da hatırlatmalı:rolleyes: -
Çimin bahçeye katkısı tartışmasız. Ancak her bahçeye ille de çim gerekmez. Özellikle de bahçesinde çok çeşitli bitkiler yetiştirmeyi seven sizin gibi kişiler için çim olmaması daha iyi bile olabilir. Böylece bahçeye daha kolay müdahale edebilirsiniz.
Çimsiz bahçe için önerilerin size yardımcı olacağına inanıyorum.
Benden ilk öneri;
- bahçede yürüyüş yolunu belirleyip yol dışındaki bitkiler için tahta, taş ya da başka bir şey ile bordür hazırlayabilirsiniz. Böylece yürüyüş yolu ve bitki grupları nedeniyle çim eksikliği belli olmayacaktır.
Ben de Passiflora cerulea ' dan usandım , ne arsız ne işgalci bir varlıkmış .
Çim çok ekilmesine rağmen "Dünya su rezervleri"ni düşününce fuzuli sulama gerektiren gereksiz bir bitki gözüyle bakılıyor , sukulent tarzı yer örtücüleri tercih etmek lazım .
Mesela Dünya çapında , çimle kaplı olan gölf sahalarına karşı bir hareket var .
Tarım alanları yerine , hiç bir mahsul üretmiyen otları sulamak zaten akıl karı değil .
Sadece seçkin bir zümrenin zevkini tatmin etmek için ...
Bence tamamen yasaklanmalı .
Zemin örtücüyü görsellikten çok çamuru önlemesi açısından tercih ediyorum. Çok su istemesi gerçekten dert, sulamakla da adam olmuyor. Yazın az sulanmaktan sararsa da dert etmiyorum, yağmurlar başlayınca düzeliyor. Çok sulamak da başka hastalıkları getiriyor. Hastalanacağına susuzluktan sararsın daha iyi bence.
Çimim yeni olduğu için şimdilik yabani otlara müdahale edebiliyorum ama daha eskiyince biraz kendi haline bırakıp çimen yapacağım. Çim bin nazla yeşermezken, istemediğimiz her ot bu susuzlukta bile inadına çoğalıyor, ileride onlara geniş yapraklı olmamaları şartıyla fırsat vereceğim.
Ben de çimin bizim iklime çok uymadığını düşünüyorum. Uygun iklimde hastalık derdi olmadan her zaman yeşil, yağmur dışında sulama çok gerekmiyor, arada biçiliyor, zahmetsiz ve güzel oluyor.
Çok güzel kuraklığa dayanıklı yer örtücüler var , üzerinde yürürken bile sünger zemine basmış duygusu veriyorlar hem de çiçek açıyorlar , gereksiz otlara para vermeye gerek yok bence .
Her çiçeği potansiyel bal kaynağı düşünüyorum , çiçek dahi açmıyan bitki için para verip gübrelemek bana mantıklı gelmiyor , belki toprak ve su tutuculuğu vardır , ama tamamen yüzeysel bir fayda ;)
Orta Avrupada otursayydık farklı tabi , emek vermeden gelişip duruyor , zaten sıcaklık 25 derece , yağmur ona keza ...
Adalet Yağcı
19-08-2010, 16:24
Benden ilk öneri;
- bahçede yürüyüş yolunu belirleyip yol dışındaki bitkiler için tahta, taş ya da başka bir şey ile bordür hazırlayabilirsiniz. Böylece yürüyüş yolu ve bitki grupları nedeniyle çim eksikliği belli olmayacaktır.
Bahçemdeki inşaat bittiğinde tüm alanları fotoğraflayıp, fikrinizi almak istiyorum.
Esasen çimim olsaydı, bu kadar çok çeşit yapmazdım, zaten 25 m² bir alanda değerlendirebilirdim.
Zemin örtücüyü görsellikten çok çamuru önlemesi açısından tercih ediyorum
Evet, çok doğru, bitkileri sularken ve ya etrafı yıkarken ayağımın altında oluşan çamur çok rahatsız ediyor.
Bunun için, tuğla benzeri oluk taşlar döşetiyorum, bakalım sorunumu çözebilecek mi.
Çok güzel kuraklığa dayanıklı yer örtücüler var , üzerinde yürürken bile sünger zemine basmış duygusu veriyorlar hem de çiçek açıyorlar , gereksiz otlara para vermeye gerek yok bence .
Üzerinde yürünebilen, çim kadar zengin görünüşlü olanları yazabilirmisiniz sevgili Jezebel.
Susuzluğa dayanıklı olanlar daha uygun olur tabi :)
Bu güzel başlıkta yazılanları bir bir okudum. Sizlere hak vermemek elde değil.
Hepimiz öylesine bitkilere açız, öylesine seviyoruz ki hiç düşünmeden alıyor da alıyor bahçemizi gelişi güzel dolduruyor sonra da "yaaa ben ne yapıyorum" diye kendi kendimize soruyoruz.
Sitede bahçesi bayağı büyük olanlar arasındayım. Ama inanır mısınız zaman zaman yeni aldığım bir bitkiyi nereye ekeceğimi düşünüyor, bitkiye yer bulamıyorum.
On dönümlük bahçemizi 4 kısımda inceleyelim.
Bahçe kapısından girdikten sonra 150m kadar bir yürüme yolu ile eve geliyorsunuz.
Girişin sağ tarafında arka bahçe diye adlandırdığımız bölümde meyve ağaçları çoğunlukta. Bütün ağaçlar bodur meyve ağaçları. Yer örtüsü kendiliğinden çıkan çimen, ayrık ve diğer otlar. Sık sık biçildiğinden güzel bir görüntü vermekte.
Yürüme yolu boyunca iki sıra halinde güllerim mevcut. Gülleri hiç tek tek ekmem. Açılan çukura aynı cins gül iki kök olarak ekili. Bu durumda hem daha yoğun çiçeklenme oluyor hem de daha güzel dolu, dolu duruyor.
Ön bahçe 1000 m² çim alan, çim ile bahçe çiti arasında 4m genişliğinde yürüme yolu var ve çit boydan boya Amerikan sarmaşığı ile sarılı. Sarmaşığın önünde bölüm bülüm çiçek göbekleri var. En arkada uzun boylu olarak bir bölüm Glayöl, İri kafalı dahliya, Gauralar ve havlu püskülleri. Onların önünde daha bodur yine çiçek açan bitkiler bulunmakta.
Yan Bahçenin bir bölümünde yine toplu olarak dikili Glayöller, Hemoracallisler, Margaretler, Forsityalar bulunmakta. Bu kısma Adalet'in yolladığı hazeranlar için de bir bölüm hazırladım.
Sebze bahçesi olarak kullandığımız geniş bir alan var. Yan bahçe ile sebze bahçesi arasında franbuazlar bulunmakta.
Sebze bahçesinin dağa doğru bölümünde 77 köklük üzüm bağı bulunmakta.
Üst terasta geniş bir oturma alanı, kışın çiçeklerimi topladığım limonluk bulunmakta.
Yaptığımız hatalar:
Arka bahçeye diktiğimiz ağaçlar bodur oldukları halde sanki hiç büyümeyeceklermiş gibi sık ekildi.
Bahçenin üç bir tarafında derin drenaj kanalları olmasına rağmen, dağdan gelen sular kışın sanki bizim bahçede patlıyor. Bu yüzden yan bahçenin Güllü kameriye tarafına diktiğim Winter Sweet, Leylak ve diğer süs ağaçları ilk sene sağlıklı olmalarına rağmen bir kış sonra kurumaya başlıyor. Sanırım kışın bol miktarda olan taban suyu kökleri çürütüyor.
Bu yüzden bu kısma fazla kök yapmayan az yayılan çalı türleri ekmem gerekecek veya şimdi olduğu gibi düz çimen bırakıp torunların kamp çadırını kurmalarına müsade edeceğim.
Sebze bahçesinde sorun yok, zaman zaman sebzelerin ekim yerlerini değiştiriyoruz.
Bu sene Osmanlı çileklerini ıslah yoluna gideceğiz.
Sulama işlemi damlalıklı hortumlarla, fıskıyelerle olmakta. Bazı kısımları da el hortumu ile suluyoruz.
Bahçede artezyen kuyusu var. Yani su sorunumuz yok. Zaten köyümüz de su bakımından zengin. Yer yer kaynak sularımız mevcut. Köy merası kenarından akan güzel bir deremiz var, hem balık var hem de çeltik tarlalarını besliyor.
Bütün bu güzelliklerin yanında çok arzu etmeme rağmen ne begonvil ne de mimoza yetiştirebildim.
Mimozayı belki 4-5 sefer değişik yerlere ektim. Bir iki sene çok güzel oldular, çiçeklendiler ama üçüncü sene kurumaya başladılar.
Begonvili yerde bir türlü yetiştiremedim.
Değişik renklerde aldıklarımı hep büyük saksılarda yetiştirdim. Kışın Limonlukta muhafaza ettim. Ama zorluğu çok fazla ve yorucu. Zaman zaman size pes ettiriyor. Daima burada oturan yaşayan biri olsak belki bu kadar zorlanmayacağız ama biz İstanbul'da yaşıyoruz.
Yeri geldikçe yaptığımız hataları anlatmaya devam edeceğim. Ama herşeye rağmen bahçe ile uğraşmak çok yorucu olmasına rağmen büyük keyif, ahhh bir de devamlı ve işten anlayan bir yardımcı bulabilsek.
Üzerinde yürünebilen, çim kadar zengin görünüşlü olanları yazabilirmisiniz sevgili Jezebel.
Susuzluğa dayanıklı olanlar daha uygun olur tabi :)
Phlox subulata
166711
ve bu
166712
çok farklı renkleri var ;)
O kadar güzel ki ...
166713
ve...
166714
ve...
166715
ve
166716
cim de ne ki :confused:
Adalet Yağcı
20-08-2010, 08:31
Sevgili Güler, bahçe sahibi olduğumuzda kendimizi kaybediyoruz, elimizde olsa Dünyadaki tüm bitki çeşitlerinden edineceğiz.
Olur mu olmaz mı diye düşünmeden her bulduğumuzu bir yerlere sıkıştırdığımız için, bir süre sonra kalabalıktan başımız dönüyor.
Bu sene pek çok bitkimin yeri değişecek, endişem şu yüzden ki, acaba yeni yerlerinde mutlu olacaklar mı?
Tadilat bittikten sonra bölümleri ayrı ayrı fotoğraflayıp, elimde hangi bitkilerin olduğunu yazarak sizlerin fikrini alacağım.
Huzur veren bir bahçe istiyorum, karma karışıklıktan yoruldum :(
Adalet Yağcı
20-08-2010, 08:36
Sevgili Jezebel, Phlox subulata nın pembesi de beyazı da çok hoşmuş.
Ellerinize sağlık, hemen netten araştırmalara başlayacağım, inşallah tohum çimlendirmemi gerektirmez :)
Bir de iklim sorunu var, dilerim buraya uyum sağlayabilir, yer mineleri de, özellikle mor olanı çok güzel yayılıyor ve uzun süre açıyor.
Phlox subulata bulamazsam yer minesi olabilir diye düşünüyorum.
Bitki çok güzel ama, insan bunların üzerine basmaya kıyamaz ki.
Sevgili jazebel, fotoğraflar çok güzel ama ben çim de ne ki? Fikrinize iştirak edemeyeceğim.
Çim; eğer sağlıklı ise baktıkça huzur veren, insanı dinlendiren, kadifemsi duruşu ile insanı başka dünyalara sürükleyen, yalın ayakla dolaştığınızda vücüdunuza sıhhat veren, enerji veren çok güzel bir ortam bence.
Yerörtücüler başlığında Phlox subulata -niyeyse bağlantı ekleyemiyorum- var.
Bitkinin yaprakları ibreliler gibi kısa, sert.Yavaş geliştiği ve biz de bilmeden seyrek diktiğimiz için istediğimiz verimi alamadık.
Üzerine basım için hafif-seyrek basıma dayanıklı deniyor. Yürüyüş yolu için uygun olur mu emin değilim.
..Bir de iklim sorunu var...
Evet bunu da öğrenmeliyiz.:rolleyes:
Çevredeki bahçelere ve doğal bitki örtüsüne dikkat ettiniz mi neler var diye?
Adalet Yağcı
20-08-2010, 14:06
Aslında doğal bitki örtüsü yok gibi sevgili Sabah, arkamda kalan küçük tepede maki örtüsü var, dikenli otlardan başka kendiliğinden çıkan(baharda)burada "cücü barsağı" denen bitkiye rastlıyorum.
Bu bitki de Haziran başından itibaren kuruyor, bunun dışında yaz başından itibaren doğal bitki örtüsüne rastlamadım.
Sizin yaylada farekulağı (Cerastium tomentosum) da yaz-kış dayanabilir.
Kışın ölmez, çok su da istemez. Bordür gibi dikilebilir -sonra o nasıl olsa bahçeyi kaplar :rolleyes:-.
Adalet Yağcı
20-08-2010, 17:42
Sevgili Sabah, ben yeşil görmek istiyorum, fare kulağı gri yeşil arası, üstüne basılabilir bitki olması da önemli.
Aslında düşündüm de, acaba yonca nasıl olur, çok su ister mi dersiniz?
Uzadıkça çim gibi biçilebilir.
Bahçenin her tarafından yabanisi çıkıyor, bordoya yakın küçük yapraklı olan, üstelik işgalci bir bitki.
Bir de bahçemde üstesinden gelemediğim beyaz çiçekli yabani sarmaşık var, bıraksam her yeri kaplayacak ama diğer bitkilerime zarar veriyor, onlara sarılıp boğuyor.
Fotoğrafladığımda daha iyi bir anlatım olacak.
Sevgili jazebel, fotoğraflar çok güzel ama ben çim de ne ki? Fikrinize iştirak edemeyeceğim.
Çim; eğer sağlıklı ise baktıkça huzur veren, insanı dinlendiren, kadifemsi duruşu ile insanı başka dünyalara sürükleyen, yalın ayakla dolaştığınızda vücüdunuza sıhhat veren, enerji veren çok güzel bir ortam bence.
Cim konusunda katılabileceğim duygu ve düşünceler ;)
Çocukluğum engin çayırlıklarda yuvarlanma ve taklalar atma hatıraları ile dolu .
Ama bu çayırlar ne güzeldi , sadece çim değil yüzlerce şifalı bitki ,
nefis kokular . Ancak yapay değil , tamamen doğal .
Benim çime olan muhalefetim çevre açısından ;)
su sıkıntısının yaşandığı bu günlerde çim sulamak bir lüks oldu ...
Haklısın sevgili Jezebel, keşke bizlerin gösterdiği bu özeni herkes gösterebilse.
İstanbul- mahmutbey gişelerinden çıkarak Silivri'ye doğru yol alıyorum. Bahçeşehir civarında başlayan rulo çim döşemeleri taaa Serlimpaşa-Silivri'ye kadar uzanmakta. Sağlı sollu döşenen rulo çimler güzel görüntü veriyor ama ya sulama işlemleri, bir de onca masraf.
Bunu İstanbul Park ve Bahçeler müdürlüğüne dile getirip, " çim yerine daha masrafsız çalı türü, daha dayanıklı ve az su isteyen bitkiler ekilse olmaz mı?" sorusuna gelen cevap : Yol boyunca ekilen çalı türü bitkilerin arkasında fuhuş yapılıyor" oldu.
Gel de kızma.
Adalet Yağcı
20-08-2010, 18:08
Az önce, Çim yerine ekilebilecek bitkiler ve yonca yetiştirme başlıklarını okudum.
Yonca ve ya yayılıcı yer minesi olabilir diye düşünmeye başladım.
5-6 yıl önce bahçemin bir kenarına diktiğim bir kaç yer minesi fidesi kısa sürede oldukça geniş bir alanı kaplamıştı, görünüşü çok güzel ve bakım da gerektirmiyordu, tek sorun, çiçeklerin üstüne nasıl basarım :)
Olabilir , sadece Yonca ' nın alerjiye sebep olduğundan dolayı sabıkası var ;)
tek sorun, çiçeklerin üstüne nasıl basarım :)
Çok rahat üzerine basabilirsin Adalet.
Sebze adaları yaptığımda, kenarlarda boşluklar kalmıştı. Oralara birkaç yer minesi diktim, sebze adalarının yürüme yollarına yayıldılar. Bende basıp gecmek zorunda kaldım. Halen çiçek acıp yayılmaya devam ediyorlar.
Küvet havuzun etrafına 3 kök dikmiştim. Öyle yayıldıki, küvete girdi. Denemekte fayda var. Hem yaz kış yeşil, daha ne isterim:)
Çimlere bir dünya para verdik, sapsarı oldular.:(
Adalet Yağcı
20-08-2010, 22:31
Çok rahat üzerine basabilirsin Adalet.
Haklısın canım, en azından daha önce denediğim bir bitki, ayak basmak için beton ayaklardan alırım bir kaç tane, o zaman çok fazla yıpranmazlar.
Phulox Subulata da çok güzel, ama onu temin etmek mümkün olmayabilir.
Bulursam mutlaka alırım, şimdilik ikisi diğer seçeneklerden daha sevimli geliyor.
Yücel Canpolat
27-08-2010, 23:43
çim hiç büyümeyen bir bebek arkadaşlar bakımı zor ama çok sevimli.
Adalet Yağcı
29-08-2010, 11:38
Sevgili dostlarım;
Nihayet arap saçına dönen bahçemi fotoğrafladım.
A normal hava sıcaklığı da çok yardımcı oldu(sağolsun :))
Şimdi; Pamuk yürekler iş başına, bu bahçeyi nasıl adam ederim?
Önce dışardan giriş.
168275
168276
Bu da girişin içeriden görünen fotosu.
168280
Sevgi Durul
29-08-2010, 11:47
Ben burada bir karmaşa göremedim. Gayet güzel bile görünüyor. Yanlış mı görüyorum acaba?
Adalet Yağcı
29-08-2010, 11:51
Bulduğum her bitkiyi her tohumu ektim, sonuç; kısa bir dönem renk curcunasından sonra gerçek bir hüsran :(
Çoğu zaman yaptığım hata, her bulduğum bitkiyi, isteklerini düşünmeden boş olan yerlere dikmek oldu.
Örneğin, phloxlar, onları oradan kaldırmak istiyorum, boyları uzun olduğu için görünümü kapatıyorlar.
Bahçenin, dışarıdan girişteki sağ tarafında, bir kiraz ağacı, ve değişik güller, phloxlar, ağaç şakayık, vyvan pennel clematis, girişe yakın yerlerde kasım patları, tam duvarın dibinde acem borusu var.
Beyaz asma gül ve eve yakın kırmızı gül haricinde, diğer gülleri oradan kaldırmak istiyorum.
Giriş sağ bölümü Doğuya bakıyor, hafifçe gölgeli ve 6 saat güneş görüyor.
Adalet Yağcı
29-08-2010, 11:52
Sevgili Durul, biraz bekleyin, daha neler göreceksiniz :)
Adalet Yağcı
29-08-2010, 12:00
Burası, giriş sağ bölümünün devamı.
Oturduğumuzda burası çok göz önünde kalıyor, merdivenlerden yukarı sebze bahçesine çıkılıyor.
Merdiven altındaki görüntüyü gizlemek için diktiğim solanum kalacak, yerini sevdi.
168290
devamında görünen goji bery, bektaşi üzümü ve üç ribesin yeri değişecek, buradan hoşlanmadılar.
168291
Gün güzeli kalıyor, gün güzelinden sonraki bölüm tam gölge, hiç güneş almıyor, zambak türü soğanlılar oradan çıkarılacak, hiç açmadılar.
168292
Adalet Yağcı
29-08-2010, 12:12
Burada (http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=168291&d=1283075705) bulunan cüce hatmiler de hiç açmadı, ayrıca 15 kök kadar ekinezya var, onları bir araya toplamak güzel olur diye düşünüyorum.
Sonradan öğrendiğim bir bilgiyi paylaşayım; küçük bahçelerde bitkileri sıra halinde dikmek hatalıymış, toplu görünüm daha geniş gösterirmiş bahçeyi.
168293
Sağda görünen gül, soldaki ortanca ve üzüm oradan çıkarılacak, gülü dışarı dikmeyi düşünüyorum, üzümü komşuma vereceğim, ortanca benimmm.
Sinameki yerini sevdi ve tomurcuklandı, ona dokumayacağım.
168294
Çıkacak gülün dibinde margaret papatya var, dalları çok uzayıp yatıyor, onun da yerinin değişmesi gerekiyor.
Bu bölüm de aydınlık ama güneş almıyor.
168295
Bu bölümdekiler kalıyor, hallerinden memnunlar, solanum ve adını hatırlayamadığım bitkim.
Devamındaki kasım patları kalıyor.
Adalet Yağcı
29-08-2010, 12:32
Şimdi bu bölüme genel bakalım.
168296
Bana kalsa ortadaki üzümleri çıkarıp minik bir havuz yapmak isterdim ama eşim kıyamadı üzümlere, üç yıldır bir salkım bile vermedi :mad:
Ortdaki erik ağacı, altında gazanyalar, hercailer, bir tane de passiflora var ağaca sarılmış durumda.
Dört tane ortancayı da buradan çıkarmak istiyorum.
168300
Sağ ön bölümü olduğu gibi bırakacağım, ne olduğuna karar veremediğim(muhtemelen çuha)bitkiler burayı sevdi, hostalar da burada.
168297
Yakından.
168299
Giriş sağ bölümü 36 m² bir alan, orta bölümü bordür taşlarla ayırdım, bordür araları 140 cm.
Adalet Yağcı
29-08-2010, 13:14
Burası, dışardan girince sol taraf, 5,5 mt. uzunluğunda 1,10 cm. genişliğinde, Güneydoğuya bakıyor, hemen hemen tüm gün güneş alıyor.
168303
Kiviler bu bölümde, çok güneş almasına rağmen ortancalar halinden memnundu.
Gaura çalısı, monardo, abutilon, ortancalar ve mevsimlikler.
168304
Burada bir tane asma var o kalıyor, dış duvara yakın kanarya gülü, pembe acem borusu, sarı sarmaşık gül burada.
Kanarya gülünün gölgesinde üç kök haseki küpesi, iki kök çuha var, çuhalar diğerlerinin yanına alınacak.
168305
Eve yakın olan küçük bölümde clematis aynı yerde kalıyor.
168306
Bu bahçe bana hiç yabancı gelmedi. Ne bulduysak dikmişiz:))) Çık cıkabilirsen işin içinden bakalım. İnsan bakarken yoruluyor:( Sen düzenle, ben de kopya çekeyim canım.
O üzümü, ne yapar eder ordan yok eder, mini bir nilüfer havuzu yapardım ben:))
Adalet Yağcı
29-08-2010, 13:36
Giriş sağ ve sol kısıma boydan boya ortanca olsun istiyorum, aslında sol tarafı böyle yapmıştım ama ortaya dikmediğim için güzel durmadı.
Yine sol bölümdeki komşunun duvarına yakın diktiğim iri beyaz gallaları(fotoğrafta görünmüyor) çıkartmak istiyorum, sıra ile değil de üçer adet uygun yerlere dikmek için yer belirlemeye çalışıyorum.
Liliumları bir ve ya iki ağacın(erik ve kiraz)dibine toplasam nasıl olur?
Önlerine de yine gazanyaları diksem diyorum.
Üç tane mini baston gülüm de saksıda, onları da yere dikmek istiyorum, amaç saksıları azaltmak.
Renkli gallalar için de yer gerekiyor, amaryllis soğanlarına da bir yer belirleyelim.
Giriş sağ bölüm(üzümlerin olduğu)salon penceremden baktığımda yemyeşil ve güzel görünsün istiyorum.
12 Soğan kadar glayölü de 5li-6lı bir yerde toplamak istiyorum.
Sayın Yücel Canpolat'ın bahçesindeki görüntüye bayılmıştım.
Elimde çok yıllık yer minesi var bir kaç saksı, komşumda da moru var, yer örtücü olarak onlardan faydalansam diyorum.
Sevgili dostlar, önerilerinizi dikkate alacağımdan şüpheniz olmasın.
Yardıma başlayabilirsiniz, şu mübarek ramazan ayında sevaba girmek istemez misiniz? :D
Adalet Yağcı
29-08-2010, 13:39
Bu bahçe bana hiç yabancı gelmedi. Ne bulduysak dikmişiz:))) Çık cıkabilirsen işin içinden bakalım. İnsan bakarken yoruluyor:( Sen düzenle, ben de kopya çekeyim canım.
Öyle hazıra konmak yok Cemo'm, beraberce kafa yoracağız, en iyisini bulup bizden sonra gelenlere örnek olacağız.
O üzümü, ne yapar eder ordan yok eder, mini bir nilüfer havuzu yapardım ben:))
Söylemesi kolay canım, üzümler oradan kalksa o bölümü komple havuz yapardım :D
Daha önce de konuşmuştuk, soğanlıları bir yerde toplamak en güzeli sanırım. Bu yüzden, dün 10 adet mandal sepeti ve derin süzgeç aldım. Çıkardığım soğanlıları boylarını dikkate alarak, bir köşede toplayacağım. Çıkarırken hayli zarar verdim zaten. Sepetle dikersem, yerlerini bilmiş olurum. Yazlık, kışlık aynı bölüme dikeceğim ki, sök dik olmasın birdaha.
Sepetle dikmekteki diğer amac, aralarda boşluklar bırakıp, mevsimlik serpiştiririm düşüncesi:))
Sıralı değilde, öbek halinde dikim yapma fikrine katılıyorum. Sıralı diktiğim dahlıalar hiç hoş olmadı:(
Yapılacakları düşünmek bile yorucu:))
Adalet Yağcı
29-08-2010, 14:41
Cemo'cuğum, glayöller ve gallalar için neresi uygun olur sence?
Kelin ilacı olsa başına sürermiş canım. Tam adamına sordun:)
Düşüncem o ki, galaları gölge bir yerde toplasak iyi olur. Glayöller daha güneş bir alanda iyi olur gibi. Bir bilen sorumuzu cevaplar inşallah. Ne de olsa, ben hala acemiyim:(
ciceksever70
29-08-2010, 21:02
Adalet abla giris cok güzel görünüyor ama ic bölümün resimlerine bakinca gercekten bir karmasa var gibi. Sirali dikim konusunda haklisin ayni türleri öbek halinde ekince daha zengin bir görüntü ortaya cikiyor karisik hal de ortadan kalkiyor tabii. Bende ikisi de yok ama bahcelerde gözlemledigim kadariyla gallalari neredeyse tamamen gölde yerlere glayörleri de günes altina dikiyorlar burada. Toplu halde olunca cok hos görünüyorlar. Galla olan bölümlerin önüne hosta ekildigini de gördüm.
Adalet Yağcı
30-08-2010, 09:45
Sevgili Çiçeksever, bu bölge (http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=168292&d=1283075705) asmanın altında kalıyor ve hiç güneş almıyor, sence gallalar burada mutlu olabilirler mi?
Oradaki amaryllisleri çıkartıp başka yere almam gerekiyor, onlar gölgeyi sevmediler ve açmadılar.
ciceksever70
30-08-2010, 11:22
Sevgili Çiçeksever, bu bölge (http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=168292&d=1283075705) asmanın altında kalıyor ve hiç güneş almıyor, sence gallalar burada mutlu olabilirler mi?
Oradaki amaryllisleri çıkartıp başka yere almam gerekiyor, onlar gölgeyi sevmediler ve açmadılar.
Adalet ablacigim ben de uzman degilim ama gölgede kaliyorsa bence duvar dibi tam galla kösesine uygun görünüyor. Önüne de hosta türü bir seyler ekebilirsin belki. Uygun bir örnek resim bulabilirsem eklerim.
Adalet Hanım kolay gelsin. Ne yaparsak yapalım her sene bu arayışa giriyoruz ama bazı dersler de alıyoruz:)
Glayöller güneşli yer seviyor ama arkasında mutlaka duvar ya da çit olursa bağlaması kolay olur, kolayca yere yatıyorlar. Grup halinde güzel olacağını düşünüyorum.
Margaret papatyalar da çit ya da duvar önünde iyi oluyor, sıra halinde dikebilirsiniz. Sizinki ggüneş almayan yerde, güneş alan bir yerde daha güzel açabilir.
Ortancalar da gölgede daha rahat ediyor ve duvar dibinde daha güzel duruyor. Güngüzelinin olduğu gölge yere ortanca dikebilirsiniz.
Üzümlü alanınız çok güzel. Etrafını sınırladığınız alana çiçekleri dilip, ortayı boş bıraksanız nasıl olur? Gölge alanı da varsa, yerde bir kaç atlama taşı ve bir koltukla keyif köşesi yapabilirsiniz. Üçerli gruplar halinde bir-iki köşesine saksıda çiçek de konabilir.
Hosta, galla, ortanca gibi gölge bitkilerini bir araya toplarsanız sulama açısından da rahat edersiniz, onlar da mutlu olurlar.
Gülüm fazla yok ama olduğu kadarı ile şunu gözlemledim; güller hepsi bir alanda güzel duruyor, aralarına uzun boylu bitkileri karıştırmayınca kendini daha iyi gösteriyor ve ev girişlerine (güneş alıyorsa) yakıştırıyorum. Sizin girişin iki yanı buna uygun olabilir.
Ah bir de ben başlasam, yarın kalan işlerin üzerine bir sıcak havalar bir de Tarçın geldi, benim bahçem perişan:(
Adalet Yağcı
30-08-2010, 17:27
Sevgili Kiraz, bahçelerimizi arap saçına döndürüp sonra da "imdat" diye bağırıyoruz.
Güller için önerdiğiniz girişin iki yanı bahçenin geri kalanını kapattığı için tercihim değil.
Ancak, eve yakın köşedeki kırmızı ve beyaz asma gülüm çok büyük olduğu için onlar kalacak, yani güllere başka yer bulmak lazım.
Gölge alana gallalar için karar verdim, Çiçeksever de aynı öneriyi yaptı, hiç güneş almayan bir alanda da açarlarsa mesele yok, zaten Haziran sonunda çiçeksiz kalıyorlar, bari yeşillikleri olsun.
Üzümlü alanın ortası için yer örtücü mine düşünüyorum, dediğiniz gibi atlama taşları hareket kolaylığı sağlar.
Çiçeklendireceğim alan kısıtlı olduğu için, iyi değerlendirmek istiyorum, yaptığım hataları tekrarlamak fazla lüks olur benim için :)
nurcanaybay
30-08-2010, 19:18
Adalet hanım ;
asmanın altın da ki köşe dediğiniz gibi galla'lar için çok uygun.Galla'ları 1-3-5 ..şeklin de
dikerseniz daha yoğun ,derli toplu görünebilir.Önlerine gün güzelleri ( yay şeklin de ) ve
onun önüne de amarilis'ler dikilebilir .
Galla gölgeyi ve suyu seviyor ,gün güzeli yarı gölge ve suyu seviyor ise birbirlerine
uyum sağlarlar .Galla haziran dan sonra bozuluyor ,gün güzeli yapraklanıp onu kamufle etmiş olacak ,kışın da gün güzeli kaybolup gallalar çoşacak.
Ben çiçek tarhlarının ortasın da kalan bölüm için çakıl taşı önereceğim ( Zeki bey'in
bahçesin de ki gibi ).Kolaylıklar diliyorum.
Adalet Yağcı
30-08-2010, 19:52
Sevgili Nurcan hanım, gallaların yeri hemen hemen kesinleşti, o bölümün devamı(sağa doğru olan kısım) da aydınlık ama yarı gölge bir alan, renkli gallalar için uygun olabilir mi?
Oradaki küçük gül fidanım halinden memnun değil, onu taşıyacağım, ayrıca büyük bir gül daha var, o da çıkarılacaklar arasında, sadece sinameki kalıyor orda.
Liliumlar için ne düşünürdünüz?
Ağaç altları(erik ve kirazın altı)uygun olabilir mi onlar için?
nurcanaybay
30-08-2010, 20:14
Renkli gallayı açtırmayı başaramıyanlardanım ama güneşi sevdiklerini de düşünmüyorum.
Bence diğer gallaların önüne dikilebilir.
Soğanlı bitkilere ben de çare bulamadım.Yalnız meyve ağaçlarının altı çapalanıp ,gübreleniyor o yüzden zarar görebilirler.Bir yerde okumuştum , liliumların çalı türü bitkilerin arkasına ya da aralarına dikilmesi öneriliyordu.Köklerinin gölge de kalması açısın dan , bir başka faydası da toprak altların da kaldıkları dönem de o bölgenin boş kalması engellenmiş oluyor.
Adalet Yağcı
30-08-2010, 22:33
Teşekkür ederim Nurcan hanım, liliumlar için biraz daha fikir bekleyelim.
ciceksever70
31-08-2010, 14:16
Adalet abla liliumlar topraga alinca oldukca irilesiyorlar rahat rahat yayilacaklari bir yer ayirsan iyi olur. Cogalma ihtimallerini de göze almak gerekir.
Adalet Yağcı
31-08-2010, 15:01
Rahat ettirmesine ettiririm de, onlar için uygun yeri seçmek önemli, ben erik ve ya kirazın altına düşünüyordum, gölgede olmaları sorun yaratır mı bilemiyorum.
ciceksever70
31-08-2010, 15:50
Benim liliumlarim da yari gölgede iki yildir hallerinden memnunlar ama tamamen gölgeyi severler mi bilemiyorum.
Bahçenizde, dediğiniz gibi tek tek bakınca bir sürü güzel bitki var ama bir araya gelince dağınık görüntü vermişler.
Önümüzdeki yıl, kolay çoğaltılabilen kosmos gibi bazı çeşitleri azaltsanız nasıl olur?
Kasımpatılar da çok sayıda olunca güzel görünüyor. Aslında siz yaylada yokken açıyorlarsa bahçede kalmaları uygun mu tartışmalı.
Ortadaki üzümleri madem kaldıramıyorsunuz onları daha çok seyirlik hale getirin. Sonuçta onlar da sağlıklı ve bakımlı olduklarında bence güzel görünüyorlar. Çevrelerini temizleyip açın, belki çevrelerini tahta ya da taşla çevirebilirsiniz. Ben de aynı şeyi bendeki üzümsüler için yapacağım.
Hostalar güzel görünüyor. Gelecek yıl biraz ayırım yaparak daha çok alanı kaplatırsanız daha hoş olabilir.
Yerörtücü mineler için sonucu merakla bekliyorum.
Adalet Yağcı
06-09-2010, 15:40
Sevgili Sabah, bahçeyi tadilat sonrası toparlamadan fotoğrafladım, çok haklısınız, oldukça karışık bir görüntüsü var.
Cosmosları ve hatta her yerden çıkan suzanları azaltmaya çalışıyorum, bu ayın sonuna doğru giriş sağ ve sol hemen hemen tamamen temizlenecek.
Mevsimlikleri mini dahlia hariç, tekrar ekmeyeceğim, aklımdaki en önemli sorunlardan birisi, liliumları nereye diksem?
Gallalar için yer tamam da, liliumlar için karar veremiyorum.
Erik ve ya kiraz ağacının altını düşünüyorum, eriğin gölgesi kirazdan fazla, önceki yıl gazania dikmiştim oraya, bu sefer de lilium, olmazsa çepeçevre cam güzeli düşünüyorum, bilmem uygun olur mu?
Üzümlerin etrafı için önerdiğiniz çözüm uygun olur tabi, hostalarım ayrılacak kadar büyümediler, bendeki ilk yılları, takviye olabilir.
Değerli fikirlerinizi almaktan mutlu olurum.
Sevgiler.
Yer örtücü olarak bir de bu var , hem çıplak ayak basılabiliyor :p.
Sagina subulata “Irish Moss”
171876
Sevgili Adalet , belki bu daha sevimli gelebilir , pembe çayır bana pek doğal gelmiyordu zaten:p
Adalet Yağcı
19-09-2010, 13:42
Bu gerçekten güzelmiş, ellerinize sağlık sevgili Jezebel.
Ben yeşil rengin enerjisine hayranım, tabii ki bütün renkleri çok severim ama yeşilin yeri bir başka.
Bu bitkiyi araştırayım bakalım, sanırım tohumla çoğaltılabilir, kış şartlarına ve yoğun sıcaklara dayanıklı ise, yer örtücümü buldum demektir, çok ama çok beğendim :)
Evet ,
200 tohum satan bir satıcıyı not aldım .
http://cgi.ebay.co.uk/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=170422185645&ssPageName=STRK:MEWAX:IT
Bak istersen ;)
Adalet Yağcı
19-09-2010, 15:24
Çok da ucuzmuş, ekim yapacağım alan 25 m² bir alan.
Biraz da bitkinin genel istekleri hakkında araştırayım, bakalım neler bulacağım.
Adalet Yağcı
19-09-2010, 15:50
Gitti gidiyorda Zengarden (http://urun.gittigidiyor.com/Sagina-Subulata-irish-moss-700-tohum-Zen-796_W0QQidZZ30298670)de satıştaymış.
Tohumlar ekildikten sonra tek tek fideleniyormuş, kuraklığa dayanıklı değilmiş, soğuklardan korkmuyor.
marjinalmenekse
30-10-2010, 15:15
vallahi Adalet hanım çok haklısınız benim bahçemde çok karışık önümüzdeki yıl daha donanımlı bir bahçe yapabilmek için işyerinden 1 hafta izin almayı düşünüyorum düşüne düşüne sakin sakin yer değişimleri ve ekimler yapmak istiyorum ... inşallah o günleri görürüz.:)
Adalet Yağcı
31-10-2010, 15:07
Aman sonradan pişman olacağınız düzelemeler yapmayın, her güzelden bir tane olsun da demeyin :)
Ben iki yıldır bir düzene sokamadım, bir haftada neler başarabileceksiniz bakalım :)
nurguldk
03-12-2010, 11:29
Adalet hanım merhaba;
Sitede yeniyim ve benim de bahçemdeki amacım sizinkinin tersine çim alanları azaltıp çiçeklendirmek :)
Çim alan çok keyifli ve huzur verici ancak yaz aylarında aşırı su isteği var, kesinlikle önermiyorum. Ayrıca ne kadar sularsanız sulayın mutlaka biryerlerden sararma oluyor. Onun yerine geçen yıldan itibaren çime yonca karıştırmaya başladık.
Bu sene de bahçeyi tekrar düzenleyip tüm bahçeye çim yonca tohumu ekiyoruz. Çevredeki arkadaşlarımdan edindiğim gözlemlerde yonca fazla su istemiyor ve az sulanan parklarda bile tüm yaz yeşil kalabiliyor(tabii kışın da)
İşin en güzel tarafı da heryerde rahatlıkla tohumlarını bulabilirsiniz. Allerji yapma olasılığı da çimle aynı...
Umarım faydalı olur...Sevgiler..
Nurgül
nurguldk
03-12-2010, 11:31
Bu arada eğer bulunduğunuz bölgede henüz çok soğuklar gelmemişse şu anda bile ekebilirsiniz. Çim ve yoncada en sağlıklı ekim zamanı sonbahar. Tabii ilkbaharda da ekebiliyorsunuz :)
Güzel görünen bahçelerle dağınık görünen bahçelerin farkları nedir diye düşünüyorum. İçimizi açan, internette görüp beğendiğimiz, özendiğimiz bahçelerin sırları ne? Nelere dikkat edilmiş? Dağınık bahçelerde yanlış olan ne?
Bu sorulara cevap vermek için birkaç resim incelemek lazım bence.
Önce beğendiğimiz düzenli bahçelerle başlayalım:
206859
206860
206861
Bu resimlerin ortak özelliklerini belirlemeye çalışıyorum.
Resimleri özellikle çok bol bitki ve çiçek çeşidi içeren bahçelerden seçtim. Hepsi de gayet şık göründüğüne göre fazla bitki çeşidi olması bir bahçenin düzenliliğini bozan bir şey değil.
Benim gördüğüm ortak özellikler:
Net sınırlar var. Bitkiler azalarak kaybolmuyor. Çim ile, yürüme yolları ile, bordürlerle, vs. net sınırlar ayırılıyor.
Boş alan yok. Çeşitli bitkilerin olmadığı bölümler çim, yer örtücü, yürüme taşı, tahta döşeme, malç, çakıl, vs. bir şeyler kullanılarak kaplanıyor. Boş toprak görüntüsü yok.
Bitkiler her zaman boy sırasına göre dizilmiş durumda. Arkada uzun boylu, ortada ara boylu, en önde kısa boylu bitkiler var. Bir bitki sırası hiçbir zaman uzun boylu ya da orta boylu bitkilerle bitmiyor, her zaman en önde kısa boylu bir şeyler var.
Şimdi de dağınık görünen bir örneğe bakalım:
206862
Bu örnekte heuchera, lale ve nergis gibi çok hoş çiçekler var ama genel görünüm çok çekici değil. Bence bunun nedeni önceki resimlerdeki ortak noktalara uyulmaması.
Çimin sınırları net değil, yavaş yavaş çim azalıyor, bitkiler başlıyor, bu da bakımsız bir görüntü yaratıyor.
Boş toprak alanlar var. Soğanlılar daha sık dikilip daha toplu bir görüntü sağlanabilirdi.
En ön sırada nergis-heuchera-nergis-heuchera dizimi yerine nergislerin önüne heucheralar konulsa boy sırası ile daha hoş bir görüntü olurdu.
Sizin gördüğünüz başka ayrıntılar, ortak noktalar, farklılıklar var mı?
Adalet Yağcı
28-04-2011, 16:19
Sevgili Gilan, örneklemeler çok isabetli seçilmiş, hepimizin ortak arzusu bu işte, hem yoğun hem de düzenli bir bahçe görünümü.
Daha çok önceden planlanmamış bitkileri ekip diktiğimiz için karışıklık yaratıyoruz bence.
Öbek yapacaksak eğer, 1. fotoğrafta olduğu gibi, kaç çeşit ve renk kullanacağımıza önceden karar vermeli ve bunun dışına çıkmamaya özen göstermeliyiz.
Çim ise bana göre bahçelerin olmazsa olmazıdır, çimsiz bir alanı ne kadar çiçeklendirirseniz çiçeklendirin, yine de gözleri dinlendirecek bir alan yaratamazsınız.
Bu konuda yüklediğiniz fotoğraflar çok güzel fikirler veriyor, ellerinize sağlık, vakit varken bu konuyu genişletebiliriz.
Boş alan/dolu alan arasında bir denge olmalı diye düşünüyorum. Boş alan dediğim bakımlı bir çim, taş döşeme gibi düz zemin alanları. Bakımlı düz bir alan bitiminde yoğun bitkili alan, daha net, daha vurgulanmış oluyor. İlk fotoğrafta bu çok belirgin. Tamamı çiçek, bitki olan ve boş alan ayrılmamış bahçeler de bence dağınık gözükebilir, göz yorar. Bununla beraber, eğer bahçem çok küçük olsa ve bitki ile doldurmak istersem, o zaman yürüme alanlarına özen gösterir, vurgulardım (güzel bahçenin son fotoğrafındaki gibi).
Çiçekleri tek tek değil de grup halinde dikmek, dikerken bitki istekleri yanında boy ve renk özelliklerini dikkate almak, bir düzen getiriyor. Uyumlu renk grupları yine büyük bir grup oluşturabildiği gibi, aynı renk, farklı çiçekler de dağınıklığı önlüyor.
Çiçekler kadar, yapraklar da bütünü sağlıyor; sadece ince yapraklı farklı bitkiler bir arada olunca, arapsaçı görümü artıyor, ince yapraklılar arasına geniş yapraklılar, karışıklığı azaltıyor. (Örnek: güzel bahçedeki orta göbek ve dağınık örnek. Dağınık örnekte, dikine giden yaprak gruplarının önüne heuchera dikilirse-Sevgili Gilan'ın yazdığı gibi- dağınık saçlar taranmış olacak:)
Bence en zoru da her mevsim yaşayan bir bahçe yaratmak. Bu hem zor, hem de çok zaman gerektiriyor. Bu konuda, dört senedir istediğimin yüzde onunu bile gerçekleştiremedim. Biri biterken bir başlamalı, biri alanı boşaltırken, diğeri gelişip doldurmalı. Off of, ne çok yapılacak-öğrenilecek (ya da öğrenmeye çalışılacak) şey var.
Çim ise bana göre bahçelerin olmazsa olmazıdır, çimsiz bir alanı ne kadar çiçeklendirirseniz çiçeklendirin, yine de gözleri dinlendirecek bir alan yaratamazsınız.
Sevgili Adalet Hanım, bakımlı çime söyleyecek sözüm yok ama son fotoğraftaki çimsiz bahçe de çok çok güzel. Çimin sorun olduğu, küçük bahçeler için iyi bir fikir.
Adalet Yağcı
28-04-2011, 23:37
Sevgili Kiraz, aslında bahçeyi projelendirirken düşünülmeli her şey, dediğiniz gibi son fotoğraf da çok güzel.
Kendi bahçemi ele aldığımda yapılacak pek fazla bir şey olmadığını görüyorum, ama sevgili Nurguldk nın önerisi çok cazip geldi bana, çimle karışık yonca ekmek çok iyi bir fikir, teşekkürler Nurgül hanım.
Çim için ayıracağım alan 25 m² olunca biçme problemi olmaz, ayrıca yonca görüntüsüne de bayılırım.
Yazdıklarınızın tümüne katılıyorum, bahçe hep el altında ise sürekli bakımlı tutmak kolay ama bizimki gibi uzaksa ister istemez pek çok şey gözden kaçabiliyor ve ya ihmal edilebiliyor.
Yapraklar da güzel bir detay. Ben fark etmemiştim. :)
Hosta gibi geniş yapraklı bitkiler, ince yapraklı çiçekli bitkilerin yanında güzel tamamlayıcı oluyor mesela.
Her mevsim yaşayan bir bahçe ise gerçekten ciddi planlanması gereken bir konu. Boylarına, renklerine, yapraklarına, çiçek dönemlerine, yaprak döküp dökmemelerine, su isteklerine, toprak isteklerine, her bir şeye göre düşünmek lazım. Aslında belki bu konuda yapılmış çalışmalar olabilir. Bir araştırmak lazım, belki 8-10 bitkiden oluşan uyumlu bitkiler listeleri falan bulabiliriz.
Adalet hanım, çimle karışık yonca da dikseniz biçmeden olmaz. Yonca kısa kalacak ama çimler uzayacak. Biçmek istemiyorsanız sadece yonca ekin ama onun da çeşitleri var. Geniş yapraklılar yerden 10-15 cm kadar yükseliyor, tam olarak yeri örtmüyorken, küçük yapraklı türleri hemen hiç yükselmeden tamamen yayılarak her yeri kaplıyor. Zeki Bey'in bahçesinde kullandığı bir yer örtücü türü vardı(adını hatırlayamadım) bence eğer şartlar uygunsa hem çime hem yoncaya alternatif olarak düşünebilirsiniz.
Şimdi bu gözlemlerimiz ışığında Adalet Abla'nın geçen sene eklediği resimlere bakalım bence. (İzniniz olusa :))
Gerçi belki de bir çok değişiklik yaptınız buralarda ama sadece fikir yürütüyor olsak bile bir çok şey öğreniriz, faydalı olur. :)
207144
Burada taş duvarın hemen dibindeki bitkilerin kısa boylu olması gerektiğini düşünüyorum. Eğer arkaya doğru yer varsa arkasına daha uzun bir şeyler gelebilir.
Sağ taraftaki alt yaprakları kurumuş olan bitkiler (ne olduğunu çıkaramadım) uzun boylu oldukları için altları açıkta kalmış, dağınık görünmüşler.
Bazı orta boylu bitkileri de ön taraflarını daha kısa budayarak yuvarlak bir şekil vererek kullanabiliriz.
Fotoğraf sevgili limon'dan:
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=12319&catid=member&imageuser=11575
Sol tarafta ise sevgili Kiraz'ın dikkat çektiği noktadan bakarsak kozmoslar ve aslan ağızları ikisi de çok ince yapraklı bitkiler oldukları için yanyana güzellikleri vurgulanmıyor. Aralarına daha geniz yapraklı bir şey girebilir.
Kırmızı gülün yeri bence uygun. Önüne kısa bir şeyler dikildiğinde gayet hoş görünecektir.
207152
Burada çiçekler için olan alanın ayrılmış olması bize yardımcı olacak güzel bir şey.
En ciddi düşünülmesi gereken konu orta alanın zemini. Burayı toprak görünümünden kurtarmak lazım.
- Çim tabii ki en güzel seçenek ama ne zorluklar çıkardığını hepimiz biliyoruz.
- Başka bir yer örtücü düşünülebilir ama basılabilen ve kışa dayanıklı tam bir seçenek ben hala bulamadım. Bulan varsa memnuniyetle öğrenmek isterim. :)
- Taş, ahşap, vs. herhangi bir doğal görünümlü kaplamayla kaplanabilir. Maliyeti yüksek olur ama sanırım.
- Yürümek için kayrak taşları konursa basmaya çok dayanıklı olmayan yer örtücülerle de kaplanabilir.
Asmanın çevresi de dekoratif taş gibi bir şeylerle çevrilirse çok şık olur.
Çiçeklikteki bitkiler için de boy sırasına uyarsak ve boşlukları da doldurursak, en ön sırasına da bodur mevsimlikler (begonya gibi) dikersek ufak bir cennet köşesi olabilir. :)
Ben öyle ne yapılabilir diye fikir yürütüyorum Adalet Abla, umarım iznin vardır. :)
Benim fikrime göre taş duvarların üzerinde uygun büyüklükte saksılar ve içine sarkan bitkiler olursa çok hoş olur çünkü bu tür bahçe uygulamalarında asıl rahatsızlık veren şey çok fazla dal görüyor olmamız. Sarkan çiçekli saksıların hazırlığı için linki öneririm.
http://www.zengardentr.com/Sarkan-Sepetler-Renkli-Fikirler,AR-5.html
Adalet Yağcı
29-04-2011, 12:02
Sevgili Gilan, izin ne demek, kafa yorup çözüm üretiyorsunuz ben daha ne isteyebilirim ki.
90 nolu mesajınızdaki son fotoğraf için yonca alan düşünüyorum, orada ortaya serpiştirilmiş 7 adet üzüm kütüğü var, aslında onları kaldırmak gibi bir niyetim de var, orta kısma küçük bir havuzcuk olabilir belki, kenarına da şemsiye tarzında gelişen yapraklı bitkilerden bir kaç adet, kenarlara heuchera.
Ortada gördüğünüz o saksılar orada durmuyor, onların yerleri ayrı.
89. mesajdaki ilk fotoğraf en çok canımı sıkan yerlerden biri, gülleri 9 yıl önce dikmiştim ve kenar taşına yakınlar, phloxlar da öyle, aslan ağzı ve kosmos kendiliğinden çimlenmişlerdi, kıyamamıştım sökmeye, phloxların yeri değişecek, güller mecburen yerlerinde kalacaklar.
Sevgili Limon, küçük yapraklı yoncayı şimdi çok ciddi düşünüyorum, o kısmın her dem yeşil olması en arzu ettiğim şey, bu sene ilgilenemeyeceğim ne yazık ki, Son baharda bir düzenleme yapabilirim kısmet olursa, bir de Zeki beyin bahçesine bakayım, bahsettiğiniz yer örtücüyü hatırlayamadım.
Adalet Yağcı
25-03-2012, 17:12
Tövbe demiştik değil mi, sayın ttrurt'un da ifade ettiği gibi biz iflah olmayız.
Yine 20 viyol tohum ektim, binlerce fide çimlenecek, kısaca bahçem yine arap saçına dönecek :(
Bu hastalığın tedavisi olmadığını anlıyorum artık.
Ama yine de güzel gelişmeler oldu, meselâ mevsimlik çiçekleri yok denecek kadar azalttım, artık ortama uygun olmayan bitkilerle inatlaşmıyorum.
Evet çok fidem olacak belki ama ben onları mümkün olduğu kadar gözlerimi rahatsız etmeyecek şekilde yerleştirmeye çalışacağım, inşallah başarırım :)
Adalet hanım, ben iki senedir çeşitli sebeplerden tohumdan bitki yetiştirememiştim. Özlemiştim... Arada mola vermek iyi geliyor, daha bir istekli oluyor insan. Rutine bağladığımda sıkılmaya ve üşenmeye başlamıştım.
Ben de başladım tohumları viyollere ekmeye. En çok (120 adet) Dev Lupin tohumu ektim. Seneye çiçeklenecekler ama yazın iyice serpilip kışa kuvvetli girerler diye düşündüm. Direkt yetişeceği yere ekilmesi gerekiyormuş ama şu an mümkün değil, köklerini hiç oynatmadan alırım yerlerine, giden gider, kalan sağlar benimdir. :)
3 senedir yetiştirmediğim ama çiçekleri beni çok mutlu eden Ankara Çiçeği-yer açelyası- godetia tohumlarını serptim. (çok ince tohumları) Campanula tohumu da ektim.
Zeki Bey'in Peru Zakkumu, Çeşitli Salvia tohumlarını ektim.
Bir kaç Şakayık yumrusu, bir kaç soğanlı bitki türü ektim.
Daha ekmem gereken tohum çok, viyolim de var ama torfum bitti. Yarın öbür gün alıp devam edeceğim.
Tohumlar yeşermeye başladıklarında (umarım) ilgili başlıklarda paylaşacağım.
Sn. Adalet Hanım,
Bahçelerin arapsaçına dönmelerinin en büyük nedeni, belirttiğiniz gibi o da olsun bu da olsun bahçemde derken ve gözünüze kestirdiğiniz boş yerlere bunu da dikeyim, şu da şurda olsun madem diye hareket etmekten biraz da plansızlık ve doyumsuzluktan kaynaklanıyor.
Bahçeniz sil baştan yapılacak bir bahçe olsaydı, bahçenizin bir rölevesini çıkarmanızı (yani ölçekli bir şekilde kağıta aktarmanızı) tavsiye ederdim ve sizin için bahçenizi projelendirirdim. Mesleğim Peyzaj mimarlığı olduğu için, ilk yapacağım şey bu olurdu kendi bahçem olsaydı;) Sonra anladığım kadarıyla siz biraz ingiliz bahçe tarzına eğilimlisiniz. Yani çeşitliliğin bol olduğu, renklerin iç içe geçtiği ve doğal görünen bir bahçe tarzı.
Örnekler:
276439
276440
276441
Tek yıllıklar da çok hoş olur fakat dediğiniz gibi sonra kalan görüntü hoş olmuyor, bunun için onları genelde çok yıllıkların arasında kullanmak ve bellir bir yer ya da parteri ayırmak, zamanı geldiğinde tekrar dikimlerini yerlerine yapmak en kolay çözüm oluyor.
canannuman
26-03-2012, 10:43
Thymus serpyllum (http://www.ebay.co.uk/itm/Thymus-serpyllum-Creeping-Thyme-groundcover-1-750-Seeds-Bulk-/180781654866?pt=UK_HomeGarden_Garden_PlantsSeedsBu lbs_JN&hash=item2a176d2352)
Ben zengarden den bu sene bu tohumdan aldım çim taşlarının arasına ekmeyi planlıyorum gerçi çok ufak tohumlular sıkıntı yapıyorum şu an nasıl başaracağım diye.
Aldığım sitede açıklama bölümünde üzerine basıldımı limon kokusu verir diyordu.
Sonra yukarıda tavsiye edilen yabancı sitede adını görünce başka düzenleme resimleri varmı diye girdim. Sonuçta merdivenin basamaklarının üzerine ekmişler yani hakikaten üzerine basılabilmese bu şekilde yapmazlardı diye düşünüyorum. Şimdi daha bir cesaret geldi bana.
Örneğin:
Thymus serpyllum (http://www.ebay.co.uk/itm/Thymus-serpyllum-Creeping-Thyme-groundcover-1-750-Seeds-Bulk-/180781654866?pt=UK_HomeGarden_Garden_PlantsSeedsBu lbs_JN&hash=item2a176d2352)
creeping thyme tohumu yer örtücü yayılan çiçekli kekik limon kokulu - Diğer Yer Örtücü ve Yayılıcı Bitkiler (http://www.zengardentr.com/creeping-thyme-tohumu-yer-ortucu-yayilan-cicekli-kekik-limon-kokulu,PR-1522.html)
Bilemiyorum deneyeceğim becerebilirsem. Böylede bir altarnatif düşündüm çim yerine.
Bahçeniz için birkaç önerim olacak...
Öncelikle bahçeye derinlik katmak ve çıplak duvarların hoş olmayan görüntüsünü kapatmak için herdemyeşil sarmmaşık ve ağaçlarla duvar kenarlarınızı kapatabilir, açıkta kalacak bir kaç yeri de ahşap ya da taş kaplama ile canlandırabilirsiniz.
Parterleri keskin bir şekilde tuğlalarla kare ya da dikdörtgen alan yaratacak şekilde değil de daha informal bir şekil vererek, en arkada (duvara yakın kısımda) uzun boylular, arada orta boy ve en önde kısa boylular olacak şekilde bitki öbeklerini yerleştirirseniz daha hoş bir görünüm yakalarsınız.
Örnek:
276473
Eğer formal olmasını tercih ediyorsanız, deck (ahşap döşeme) sistemi ile bahçenizde oturma alanları oluşturup aralarda bitki parterleri bırakabilirsiniz.
Örnek:
276474
Sebzeleriniz için bahçeye ilk bakışta göze batmayan, ama yeterli güneş ışığını alan bir yer ayırıp sadece bu alanda sebzelerinizi yetiştirebilirsiniz. Aşağıdaki fotoğraftaki gibi bahçenizde bir yerini belirleyip ahşapla etrafını çevreleyerek bir alan oluşturabilirsiniz.
Örnek:
276475
Adalet Yağcı
26-03-2012, 13:21
Sevgili no lina;
Bir güzel açıklamışsınız, fotoğraflarla fikir vermişsiniz, çok güzel, ellerinize sağlık.
Ama, sizin de dediğiniz gibi ben ve pek çok üyemiz İngiliz bahçe tarzını seviyoruz herhalde.
Sorun şu ki, ekim dikim yapılacak alanlar küçük, bir de yıllar öncesinden yapılmış uygulamalar var, evin önüne gelen kısma kiraz ağacı dikmek gibi :)
Kıyıp da atamıyorsunuz, yerleşmiş güller var, onların yerinin değişmesi gerek, cesaret edemiyorsunuz.
Bir de bizim bitki tohum hastalığımız var malum, en akıllımız sevgili Limon'du, o da başlamış bu sene.
Yani demem o ki, biz kendimizi durduramıyoruz :)
Siz peyzajcılar lutfedip ara sıra bahçelerimize uğrayarak bizlere yardım elinizi uzatın, şu bitki şuraya yakışır, şu bitki şurada olmamış vb.
Verdiğiniz tüm bilgiler bizler için çok değerli.
Sevgiler.
Adalet Yağcı
26-03-2012, 13:34
Sevgili Limon, kolay gelsin, kendime bakarak sizi daha mazur görüyorum(tohum konusunda), yeni bahçe yeni güzellikler ister tabii.
Lupin konusunu ben iki yıl önce kapattım, 50-60 lupin çimlendirip baharda yerine dikmiştim, aynı yılın sonunda bir tane bile kalmadı.
Yarı gölgeyi daha çok seviyorlar anladığım kadar, çok sıcaklardan rahatsız oluyorlar, bir de bitkinin ömrü bir kaç yıl, gerçi bol tohum veriyor belki kendiliğinden çimlenip yayılır.
Godetıa en zevkli yetiştirdiğim bitkiler arasında, çiçekleri uzun süre insanı mutlu ediyor, renk seçeneğinin fazla olması da başka bir avantaj.
Tek kusurları ince dallarının rüzgarda yıkılması.
Godetia yerine mini dahliaları tercih ediyorum, güçlü dallar, renk çeşiti çok, fazla uzamıyor, yaprak yapısı sık ve güzel, tek sorunu mantara karşı hassasiyeti.
Ağaç şakayık için iyi etmişsiniz, Bauhaus'dan ben de üç rengini aldım, bu sene çiçeklerini görürüz inşalla.
Yeni bahçeyi çok merak ediyorum, ne zaman tanıştıracaksınız bizi :)
Sevgiler.
canannuman
26-03-2012, 14:06
Ben geçen sene başladım bu sene hasad edip gübreledim üyelerin bahçesi bölümünde var.
Yalnız 2 bölümden oluşan topraklı alan :( :( sanırım bahçecik oluyor. Aldığım ve topladığım tohumların sayısını ben bile bilemiyorum. Planlama yapıyorum ancak plan haricinde kalan tohumları tepeme ekeceğim sanırım. Abartmadan duramadım. İşin kötüsü sebzeye de merak saldım. Normalde etçilimdir ot ile aram yoktur ama koyun gibi otladım dersem yalan olmaz ektiklerimi diktiklerimi.
Zaten minicik bahçe kara kara düşünüyorum hem sebze, hem çiçek, hem bodur ağaçlar işim çok zor. Karar vermek kadar stres yapan bir derdim yok çok şükür.
Herşeyden de çok bahçemin sulama işini nasıl hallederim diye düşünüyorum, düşünmekten başım ağrıyor.
Tam herşeyi yerine yerleştireceğim yazın kuraklıkta devireceğim su bidanları yetmezse diye sıkıntı yapıyorum.
Ne diyeyim Allah gayret versin bu konularda imkansız tanımıyorum ama makul ölçülerde ayırdığım bütçe ile bu su sıkıntımı nasıl hallederim diye de kendimi hasta ediyorum düşünmekten.
Peyzajcımız çok harika örnekler vermiş bende bayılıyorum bu tarz bahçelere çok klas duruyorlar ama ben daha çok çiçek koleksiyoncusu gibi hissediyorum kendimi. Yani çiçeksiz yeşillik ancak sebze olabilir sanırım benim için çünkü yerim az. Genede Çok Şükür bu imkanıma.
Sevgilerimle.
Sn. canannuman ve Adalet Hanım,
Küçük bahçeler ve büyük istekler sanırım hepimizin sıkıntısı;)
Bahçenizle ilgili sorunlarınızı fotoğraflarla paylaştığınızda elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım.
Önceden dikilmiş bitkilere kıyamıyoruz fakat elimizden geldiğince en azından çalı ve daha küçük formdaki bitkilerimizi daha uygun yerlere taşımak bahçede yer açılmasını sağlayacaktır.
Yerim dar diyenler ve duvarları olan bahçeler için dikey bahçeler var;) Böylece hem duvarlar renkleniyor hem de yerler bize kalıyor:)
Örnekler:
276528
276529
276530
276531
Buna bayıldım doğrusu, balkonun ya da bahçenin bir duvarına böyle bir şey çok hoş olabilir. Bitki kitaplığı gibi olmuş:)
Adalet Yağcı
27-03-2012, 21:02
Çok güzel, ben de bayıldım, son fotoğrafı içinde sakız sardunya düşleyerek seyrettim :)
Benim bu uygulamayı yapacak bir duvarım var ama bu kadar saksıyı yerleştirmek için bir çok delik açmak lazım, ben yapamam :(
Çivi ile tutturmaya kalksam duvarın tüm sıvaları dökülür, ayrıca alttaki duvar perde beton çivi geçmez.
Bir de sulama sorunu var, ama her şeye rağmen hepsi de çok güzel uygulamalar, ellerinize sağlık.
Bahçenizle ilgili sorunlarınızı fotoğraflarla paylaştığınızda elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım.
Ah sevgili no lina, bir zamanlar bir peyzajcı arkadaşımız da bu teklifte bulunmuştu ama bahçenin halini görünce sessizce kaçtı :D
Yine de bir göz atmak isterseniz adresi vereyim :)
Adalet Yağcı'nın Bahçesi (http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/9867.htm)
Duvardan sarkan 50 saksı sardunya, çok güzel bir fikir :D
Bitki kitaplığı için, hasır çelik ile yapılabilir aslında.
277300
İnşaatlarda kullanılan çelik hasırlardan bir tane alıp duvarınıza uygun boyda kestirip, bir kaç yerinden duvara tutturduktan sonra, aşağıdaki fotoğraftaki gibi çember şeklinde demirleri düzenli aralıklarla, aynı fotoğraftaki gibi kaynak yapabiliriz ve sprey boyayla istediğimiz renge boyayabiliriz.
277301
sn. Adalet Hanım,
bahçeniz için fotoğraflardan yararlanarak, belki bir fikir verir diye düşünerek fotoğraflarla oynadım.
Ana giriş için, ferforje üzerine yasemin ve duvar sarmaşığı sardırmanızı öneririm. Arkada eşit aralıkla ibreli herdem yeşillerle dikeyselliği arttırabiliriz. Boylu boyunca da çeşitli rengarenk çiçekler ve bodur güllerle renk cümbüşü yaratabilirsiniz. Fotoğraftaki çiçekler elimde olanlar olduğu için cinslerine takılmayın.
277310
Hemen yanındaki alan için de bence hoş görünmeyen çıplak toprak görüntüsünden kurtulmanız iyi olur. Ahşap deck bence en uygunu. İstediğiniz kadar parter açıklığı bırakarak, o açıklıklara çeşitli çiçekler dikebilirsiniz. Hatta asmanıza kıyamıyorsanız açıklıklardan birine denk getirip bir de ahşap dayanak yaparak ona sarılmasını sağlayabilirsiniz. Duvara yakın kısımlarda yine herdemyeşil ibreliler ve sarılıcılar kullanıp, önlerinde kalan kısımlarda istediğiniz bitkileri kullanabilirsiniz.
277311
Ahşap deck üzerine de dev minderler ya da berjerler ve masa koyarak yeşilliğin içinde minik bir oturma alanı da yaratabilirisniz kendinize.
277312
Keşke benim bahçemde böyle karışık fakat, çok çeşitli olabilseydi, şükrederdim vallahi :) Çok güzeeeelllll ! Ben beğendim, kolay gelsin,işiniz zor ama keyifli.
Ben ağaç diplerini beyaz mozaik taşlarla belirginleştirirdim, duvar diplerindeki bitki köklerinin etrafını da, asmayı gözden çıkaramıyorsam; etrafına halka şeklinde minyatür havuz yapıp,ortadaki asmayı da kalp şeklinde yaptırırdım bir demire sarardım,demirin ortasına da renkli seramik bir saksı tutturup içine rengarenk sardunya ekerdim ki her mevsim çiçekli olsun,soğanlı bitkilerimi kışın söküp tekrar dikim yapardım ki yeni yılda açsınlar, bikaç nacizane fikir benimkisi, peyzajcı arkadaşlarımızın yanında konuşmak ayıp aslında :)
Lütfen acem borusuna dokunmayın ! Noluuuurrrr çok güzel ve gelişmiş.Özür dilerim çok beğendim balıklama daldım bahçeye.
Adalet Yağcı
28-03-2012, 19:45
Sevgili no lina;
Yemin ediyorum, gözlerime inanamadım, kendi bahçemi tanıyamadım :)
İki yıl önce sevgili füsunANK buna benzer bir düzenleme yapmıştı.
Ne kadar güzel olmuş, bayıldım ahşap deck fikrine.
İşin doğrusu o üzüm çubukları(asma değil, kütük)üç yıldır bana tek salkım üzüm vermedi, yaprağını bile esirgedi benden.
O kısım için neler yapabileceğimi hep düşündüm, çim ve ya başka bir yer örtücü olabilir mi diyordum ama hemen vaz geçtim, çünkü su sorunum var.
Ama bu hali ile çok beğendim, aynısını yapmak isterdim.
Ahşap deckle kapladığınız o alan 25² acaba, bu ebattaki ahşap deckin bana maliyeti ne olur?
Kışın çok kar yağıyor, ahşap kardan zarar görmez mi, yoksa kışın toplanan bir şey mi?
Şimdiye kadar ibrelileri hiç düşünmemiştim, ama çok yakışmış bahçeye.
Ne diyeyim, ellerinize sağlık, çok mutlu ettiniz beni.
Bu gece uyku yok bana :)
Adalet Yağcı
28-03-2012, 19:46
Lütfen acem borusuna dokunmayın ! Noluuuurrrr çok güzel ve gelişmiş.Özür dilerim çok beğendim balıklama daldım bahçeye.
Sevgili olcim, dokunmam merak etmeyin.
İki yıl önce onun pembesini de karşı duvara dikmiştim ama kışı çıkaramadı :(
Şimdiye kadar ibrelileri hiç düşünmemiştim, ama çok yakışmış bahçeye.
Bu gece uyku yok bana :)
Çok güzel düzenleme yapmış arkadaşımız, sağolsun. Ben bir aydır uyuyamıyordum. Bu gece de, bu düzenleme yüzünden uyuyamam, sana arkadaşlık ederim arkadaşım:)
İbrelileri düşümemekle hata etmişiz haklısın. Dün aklıma geldi de havuzun kenarına ibreli bodur cinsleri sıralıyıverdim ben. Yaz kış yeşile bakacağım ne güzel. İbrelilerin önünede sukulentler diktim. Ehh.. yaz kış onlarda yeşil. Pek keyiflendim bugün pekk. Sukulent sayfama foto. ekledim oradan bakabilirsin.
/Burada/ yapmayı öğrenmiştim ama unutmuşummmm:mad:
Tövbe demiştik değil mi, sayın ttrurt'un da ifade ettiği gibi biz iflah olmayız.
Yine 20 viyol tohum ektim, binlerce fide çimlenecek, kısaca bahçem yine arap saçına dönecek :(
Bu hastalığın tedavisi olmadığını anlıyorum artık.
Ama yine de güzel gelişmeler oldu, meselâ mevsimlik çiçekleri yok denecek kadar azalttım, artık ortama uygun olmayan bitkilerle inatlaşmıyorum.
Evet çok fidem olacak belki ama ben onları mümkün olduğu kadar gözlerimi rahatsız etmeyecek şekilde yerleştirmeye çalışacağım, inşallah başarırım :)
Merhaba efendim,
Böyle güzel konulu bir başlığı ilk görmenin şaşkınlığı içinde söylenmiş sözler farz edin ve beni af edin lütfen.
... berbere gider 3 tel saçı ile, sağa tara der bir tel kopar, sola tara der 2. nci bir tel kopar..''bırak dağınık kalsın kardeşim'' der.
Her hangi bir yere çekmeyin efendim, fıkra sadece ve benim aklıma gelen bu şu anda.
Dünyada uygulanması en zor şeylerden biridir ''Düzen sağlamak, disipline etmek...'', hele konu tabiât ise daha da zor bence.
Kiraz kalsın, asmaya yeni tür aşı, altında sabah kahvesi..
Hoş görünüze sığınarak ''bırakın dağınık kalsın lütfen'' efendim.
Sağlıkla kalın ve de tabiâtı ürkütmeden yavaş yavaş değiştirip disipline etmeniz dileklerimle, yoksa pır diye uçabilir:))).
Saygılarımla lütfen.
Adalet Yağcı
28-03-2012, 20:44
Ah Cemo'm ah...
Fotoğrafları görünce içim kıpır kıpır oldu, ne yapıp edip, sevgili no lina'nın fotoğrafladıklarına uydurmalıyım bahçeyi.
2. ve 3. fotoğraf benim için hep bir soru işareti olmuştu, nasıl yapsam ne etsem de orayı göze hoş görünür bir hale getirsem diye hepinizden fikirler sormuş, geceler boyu uykularımı kaçırmıştım, ne kadar kolaymış bak :))
Ço hoşuma gitti, sevincimi anlatamam, tabii sevgili no lina hakkımda bazı şeyleri bilmediği için yapabilirim sanıyor, oysa artık benim yardımcım can yoldaşım yok biliyorsun, her şeyi tek başıma halletmek zorundayım, Allah yardımcım olsun.
Evet, ilk fırsatta ibreliler alınacak, dikeysellik önemliymiş, bunun için bir şeyler yapmalıyız.
Sukkulentlerine bakacağım birazdan, "burada" yı birlikte çalışırız üzülme :)
Sn. Adalet Hanım beğenmenize sevindim;)
Ahşap deck fiyatları uygulama dahil m2 fiyatları ortalama 90tl. Siz 25 m2 nin tamamını kaplamayacaksınız, boşluklar olacağı için tahmini 15 m2 kaplanır ve bu 1300-1500tl civarı demek. Aslında uygulamayı yapabilecek biri olsa sadece malzemelerini alarak çok daha uygun fiyata yapılabilir.
Fotoğrafta görüldüğü gibi önce döşeme yapılacak alt kısma uzun destek ahşaplar ya da demir profil seriliyor ve deck malzeme üzerine çakılıyor.
277395
Aslında basit ama piyasada biraz tuzlu fiyatları, fiyatı ahşabın cinsine göre de değişiyor elbette. Bu arada kullanılan ahşap malzeme empreyneli ve çeşitli aşamalardan geçerek işlenmiş olduğu için dış mekan kullanımına uygun hale getiriliyor. Yani yağışlarda sorun kalmıyor.
Herdemyeşil ibrelileri bahçenizde şiddetle öneriyorum. Çünkü her daim orada olacaklar ve diğer bitkilerin güzelliklerini sergilemeleri için arka fon oluşturacaklardır. Arka fon her zaman önemlidir.
Ahşap deckle kapladığınız o alan 25² acaba, bu ebattaki ahşap deckin bana maliyeti ne olur?
Kışın çok kar yağıyor, ahşap kardan zarar görmez mi.....
1 yıldır fiyat kurdu oldum. :) Deck in çok çeşidi var, kalite kalite... Çamdan yapan da var composite malzemeden yapan da... Tik ağacı tabii en sağlamı amma velakin çooook pahalı. En ucuzu çamdan yapılanı ama zamanla doğa koşullarından etkileniyor. Fiyatlar da çok çeşitli, metrekaresi 80 TL'den 120 Euro ya... ( belki daha pahalısı da vardır)
Kışın toplanmıyorlar, bu yüzden de doğal malzemeden olanların yıllık bakıma ihtiyaçları oluyor. Zamanla kaplamanın araları açılma yapıyormuş ancak sizde bunun sorun teşkil edeceğini sanmam. Composite malzemenin daha dayanıklı olduğu ve bakım gerektirmediği söyleniyor ama o malzemeden de ben hiç hazzetmedim. Ele alınınca mukavvaya benzer bir dokusu var. Şimdiye kadar olumlu tek görüş sunan olmadı, uzun vadede hiç tavsiye etmediler.
Velhasıl kelam, bendeniz dönüp dolaşıp travertende-doğal taşta karar kılıyorum. Ömürlük, doğal malzeme, eskidikçe daha da güzelleşiyor, daha ucuz vb...
Not: Ben yazdığımda sn.no-lina nın yazısı yoktu. Tekrar olmuş ama yine de faydalı olabilir diye silmedim.
Küçük bahçelerde şu tarz uygulamalar artık çok tercih ediliyor. Çakıl taşı altına metresi 7 TL den (eni 4metre yani 4 metrekaresi 7TL) taban örtüsü ile kendiniz de kolaylıkla uygulayabilirsiniz.
Bu tarz uygulamalar da bence çok güzel oluyor. (http://bestgardendesign.net/wp-content/uploads/2011/12/small-garden-design-4.jpg)
Adalet Yağcı
28-03-2012, 21:02
Hoş geldiniz sayın mrduran.
Sitemizde öyle çok başlık var ki, hepsini takip etmek çok zor.
Biliyorsunuz bizler bitki delileriyiz, küçücük alanlara hoşumuza giden her şeyden dikiyoruz sonra da içinden çıkamıyoruz gördüğünüz gibi.
En iyisi bahçeyi tanzim ederken plânlı projeli davranmak, yani berbere gitmeden önce
karar vermek :)
Kiraz kalıyor tabii, kıyamam ben ona, asmaya gelince, çok tatsız bir durum ama sadece gövdesi var, ne üzüm ne de sağlıklı bir yaprak, üstelik çok da cins bir aşısı vardı, bakalım zaman ne gösterecek.
Anlayacağınız işimiz zor, çok zor hem de, sabah kahvesi 3. fotoğrafta daha güzel olmaz mı?
Sevgiler.
Adalet Yağcı
28-03-2012, 21:17
Sn. Adalet Hanım beğenmenize sevindim;)
Ahşap deck fiyatları uygulama dahil m2 fiyatları ortalama 90tl. Siz 25 m2 nin tamamını kaplamayacaksınız, boşluklar olacağı için tahmini 15 m2 kaplanır ve bu 1300-1500tl civarı demek. Aslında uygulamayı yapabilecek biri olsa sadece malzemelerini alarak çok daha uygun fiyata yapılabilir.
Fotoğrafta görüldüğü gibi önce döşeme yapılacak alt kısma uzun destek ahşaplar ya da demir profil seriliyor ve deck malzeme üzerine çakılıyor.
Of...çok pahalıymış, bunun için biraz beklemem gerekecek :(
Uygulama için mutlaka biri gerekli, benim yapabileceğim bir iş değil.
Biraz araştırayım, aslında kışın üzerine kalın naylon serilerek korunabilir de, biraz daha hesaplı olan düşünülebilir.
Adalet Yağcı
28-03-2012, 21:35
1 yıldır fiyat kurdu oldum. :) Deck in çok çeşidi var, kalite kalite... Çamdan yapan da var composite malzemeden yapan da... Tik ağacı tabii en sağlamı amma velakin çooook pahalı. En ucuzu çamdan yapılanı ama zamanla doğa koşullarından etkileniyor. Fiyatlar da çok çeşitli, metrekaresi 80 TL'den 120 Euro ya... ( belki daha pahalısı da vardır)
Kışın toplanmıyorlar, bu yüzden de doğal malzemeden olanların yıllık bakıma ihtiyaçları oluyor. Zamanla kaplamanın araları açılma yapıyormuş ancak sizde bunun sorun teşkil edeceğini sanmam. Composite malzemenin daha dayanıklı olduğu ve bakım gerektirmediği söyleniyor ama o malzemeden de ben hiç hazzetmedim. Ele alınınca mukavvaya benzer bir dokusu var. Şimdiye kadar olumlu tek görüş sunan olmadı, uzun vadede hiç tavsiye etmediler.
Velhasıl kelam, bendeniz dönüp dolaşıp travertende-doğal taşta karar kılıyorum. Ömürlük, doğal malzeme, eskidikçe daha da güzelleşiyor, daha ucuz vb...
Not: Ben yazdığımda sn.no-lina nın yazısı yoktu. Tekrar olmuş ama yine de faydalı olabilir diye silmedim.
Küçük bahçelerde şu tarz uygulamalar artık çok tercih ediliyor. Çakıl taşı altına metresi 7 TL den (eni 4metre yani 4 metrekaresi 7TL) taban örtüsü ile kendiniz de kolaylıkla uygulayabilirsiniz.
Bu tarz uygulamalar da bence çok güzel oluyor. (http://bestgardendesign.net/wp-content/uploads/2011/12/small-garden-design-4.jpg)
Biraz bakındım da, kompozit malzemeler fena görünmüyor, ahşap tercih ederim tabii ama benim için çok tuzlu :(
Ben beklemeye karar verdim.
Eklediğiniz son paragraftaki görüntü de çok hoş, ama ben sağlam basamadığım yerlerden biraz korkarım, patinaj yaparım diye :)
muratege
29-03-2012, 09:22
Çok güzel bahçeler emeğinize sağlık
...... Anlayacağınız işimiz zor, çok zor hem de, sabah kahvesi 3. fotoğrafta daha güzel olmaz mı?
Sevgiler.
Merhaba efendim,
3 nolu resim güzel olmaz mı, daha ötesi nefis.
Kalıcı olmasında da yarar var. Uzun seneler hemde.
278256
Dolayısı ile tuğla olsa aşağıdaki gibi..
278262
Ahşaptan daha ucuz olacağı kanısındayım, araştırmak sizden. Takım halinde desenlileri olursa (Mutfak ve banyolardaki gibi)
Özürler...
Saygılarımla lütfen.
nurcanaybay
29-03-2012, 19:54
Sonbahar da ön bahçeyi çakılla kapladım ( Limon 'un paylaştığı fotoğrafta ki gibi ).Çimin
verdiği görüntüyü vermiyor ama pişmanda olmadım. Toprak saksılar ,bitkiler çakılın sert görüntüsünü yumuşattı.
7yıl önce ahşap çitler yaptırmıştım ,ne ağacın dan yapıldı bilmiyorum ama kesinlikle tik
değil.Koruma amaçlı özel birşey yapmamıştık sadece renkli vernik kullanmıştık.7 Yıl da az bir zaman değil ,hala da kullanıyorum.Kısacası ahşap isteniyorsa pahalı bir malzeme kullanmak şart değil diye düşünüyorum .
Adalet hanım ,
bence içinizde kalmasın , uygun fiatta ki bir ahşaptan yaptırın .Kış'ın kalın naylonla kapatırsınız .En kötü ihtimalle 10 yıl kullanırsınız .
Benim bahçem yok maalesef ama bahçe düzenlemelerini incelemeyi severim. Nette sevdiğim bir site de bahçe düzenlemesiyle ilgili örnekler vermiş. Siz istediğinizi seçiyorsunuz ve bilgisayarınza o bahçe planlamasını yükleyebiliyorsunuz. Orada size hangi çiçekleri nasıl kullanacağınız, neyi nereye koyacağınız ve çiçek yatağını nasıl hazırlayacağınız gibi bilgiler veriliyor. Tabii dosyayı indirebilmek iiçin üye olmanızı istiyor ancak üyelik ücretsiz. Belki bazı arkadaşların işine yarar.
Colorful Front Yard Garden Plans (http://www.bhg.com/gardening/plans/special-spots/colorful-front-yard-garden-plans/#page=1)
http://www.bhg.com/gardening/plans/easy/15-no-fuss-garden-plans/#page=1
http://www.bhg.com/gardening/plans/by-size/small-garden-plans/#page=1
. . .
Herdemyeşil ibrelileri bahçenizde şiddetle öneriyorum. Çünkü her daim orada olacaklar ve diğer bitkilerin güzelliklerini sergilemeleri için arka fon oluşturacaklardır. Arka fon her zaman önemlidir.
Çok haklısınız. Genelde hep önde ne görmek istediğimizi düşünüp gidip sadece onu dikiyoruz. Oysa her şey yeşil bir fonda göze daha güzel ve derli toplu görünüyor. Hatta incelediğimiz bahçe düzenlemelerinin çoğunda bahçe sınırlarının dışı kocaman ağaçlarla çevrili. O kadarı elimizde olan bir şey olmasa da en azından ibrelileri daha çok değerlendirmemiz gerektiğini düşünüyorum. :)
Hatta sadece fon olarak da değil, arada ön plana da çıkarırsak gözümüzün dinleneceği noktalar yaratmış oluruz.
282511
Adalet Yağcı
13-04-2012, 10:06
Merhaba efendim,
3 nolu resim güzel olmaz mı, daha ötesi nefis.
Kalıcı olmasında da yarar var. Uzun seneler hemde.
278256
Dolayısı ile tuğla olsa aşağıdaki gibi..
278262
Ahşaptan daha ucuz olacağı kanısındayım, araştırmak sizden. Takım halinde desenlileri olursa (Mutfak ve banyolardaki gibi)
Özürler.
Saygılarımla lütfen.
Sayın mrduran;
Başlığa 15 gündür bakmamışım, nasılsa gözden kaçmış :(
Önerdiğiniz tığla fikri de güzel, ahşap havası bambaşka tabii ama maddi olarak sıkıntılı.
Bahçenin değiştirmek istediğim o kısmına daha önce bordür taşları ile sınır yapmıştım, 4-5 yıl içinde döşenen taşların bir çoğu eridi.
Belki kardan belki dondan ya da başka bir nedenle ufalandı gitti.
Sfenks gibi uzun ömürlü değiller :rolleyes:
3 Yıl önce aldığım ayak taşı formunu koruyor, belki daha sağlam yapılmıştır, aynı malzeme kullanılarak, sevgili no_lina'nın yaptığı gibi bir kaç yere bitki cepleri bırakıp döşenebilir.
Fikirler için teşekkür ediyorum.
Sevgiler.
Güzin Çakar
13-04-2012, 11:37
Sevgili Adalet Hanım,
Aslında ben sizin bahçenizi çok seviyorum. Zemini ne ile kaplayabileceğiniz konusunda da bir fikrim yok. Bana göre çok büyük olmayan bahçenize ibrelilerin eklenmesi, bahçenize uygun olmayacak. Bahçenizde görsel merkezler zaten var. Arka fonun yeşil olması için çiçekli veya çiçeksiz sarılıcıların kullanılması bahçenizi zenginleştirir ve ibreliler gibi bahçeyi kapatmazlar. Çiçekli bölümleriniz arap saçı gibi değil, zayıf kalmış ve de boylarına dikkat edilmemiş gibi görünüyor. Daha bodur ve gür bitkilerle toprak görünmeyecek şekilde sıklaştırılmalı diye düşünüyorum.
Sayın Gilan'ın 79-80-81 no'lu mesajlarındaki açıklamaları bana da bir şeyler öğretti. Oradaki fotoğraflara defalarca baktım. Bodur bitkilerin, aynı türden, yoğun, gür öbekleri arada hiç boşluk bırakılmadan diğer tür ya da renklere geçilmesi diplerinde boşluk,toprak görünmemesi bizim istediğimiz görüntüleri sağlamış. Farklı bitkiler kullanılmasına rağmen arap saçına dönmemişler.Sayın no lina'nın eklediği fotoğraflarda da aynı şeyler,bol,gür bitki öbekleri kullanılması dikkatimi çekiyor.
Elinizde bir yığın tohum olduğunu bir yerlerde okumuştum. Onları bu boşluklarda değerlendirmiş de olursunuz. Sevgilerimle...
Adalet Yağcı
13-04-2012, 12:52
Adalet hanım ,
bence içinizde kalmasın , uygun fiatta ki bir ahşaptan yaptırın .Kış'ın kalın naylonla kapatırsınız .En kötü ihtimalle 10 yıl kullanırsınız .
Ah...ben de çok istiyorum ama, biliyorsunuz Nurcan hanım, ahşabın ucuzu yok, bekleyip imkanları değerlendirmeye çalışıyorum.
Bütün konu bahçeyi bir düzene sokmak, kargaşa görüntüyü sevgili no line'nin yaptığı gibi sevimli hale getirmek.
Adalet Yağcı
13-04-2012, 13:27
Sevgili Adalet Hanım,
Aslında ben sizin bahçenizi çok seviyorum. Zemini ne ile kaplayabileceğiniz konusunda da bir fikrim yok. Bana göre çok büyük olmayan bahçenize ibrelilerin eklenmesi, bahçenize uygun olmayacak. Bahçenizde görsel merkezler zaten var. Arka fonun yeşil olması için çiçekli veya çiçeksiz sarılıcıların kullanılması bahçenizi zenginleştirir ve ibreliler gibi bahçeyi kapatmazlar. Çiçekli bölümleriniz arap saçı gibi değil, zayıf kalmış ve de boylarına dikkat edilmemiş gibi görünüyor. Daha bodur ve gür bitkilerle toprak görünmeyecek şekilde sıklaştırılmalı diye düşünüyorum.
Sayın Gilan'ın 79-80-81 no'lu mesajlarındaki açıklamaları bana da bir şeyler öğretti. Oradaki fotoğraflara defalarca baktım. Bodur bitkilerin, aynı türden, yoğun, gür öbekleri arada hiç boşluk bırakılmadan diğer tür ya da renklere geçilmesi diplerinde boşluk,toprak görünmemesi bizim istediğimiz görüntüleri sağlamış. Farklı bitkiler kullanılmasına rağmen arap saçına dönmemişler.Sayın no lina'nın eklediği fotoğraflarda da aynı şeyler,bol,gür bitki öbekleri kullanılması dikkatimi çekiyor.
Elinizde bir yığın tohum olduğunu bir yerlerde okumuştum. Onları bu boşluklarda değerlendirmiş de olursunuz. Sevgilerimle...
Sevgili Çakar;
Fazla boylanmayan serviler uygun yerlere dikildiğinde bahçenin havasını değiştirir, fazla abartmadan olabilir.
Toprağı görünmeyecek şekilde bitki kaplamak çok zor, profesyonel bakım ve dikkat gerektiriyor bence.
Benim istediğim de bitki öbekleri olsun, yapraklılar, çiçekliler bir birine kaynaşsın.
Ne yazık ki her zaman istediğimiz bitkileri bulamıyoruz Mersin'de, bulduğumuz zamanda uçuk fiyatları görünce vaz geçiyoruz.
Şimdilik aklımda Hostalar var, hem güzel yaylıyor dona dayanıklı, çiçekleri çoook güzel kokulu, yaprak formları harika, bolca Hosta istiyorum bahçeme :cool:
Elimde bir yığın tohum olduğu doğru(ydu), artık tohum kalmadı, bu sene iki yıl öncesinden kalan tohumları da ektim.
Tohumdan yetişenler genellikle tek yıllık oluyorlar, ben pek az çeşit hariç, artık tek yıllıklarla uğraşmak istemiyorum.
Her yıl bir sürü toprak, tohum, viyol, şaşırtma, taşıma ile uğraşmak bana zor geliyor artık.
Bu sene alissium, nemesia, godetia, lisianthus, rudberkhia, lobelia, kuş gözü, bebek nefesi vb. pek çok tohum ektim.
Onları hayırlısı ile yerlerine yerleştirirsem seneye 2-3 çeşit dışında mevsimlik ekmeyeceğim. desem de inanmayın
İşte durum bu :D
nurcanaybay
13-04-2012, 18:39
http://imagensubida.infojardin.com/suba/images/opt1334218462g.jpg
Adalet hanım ,
bu fotoğrafın fikir verebileceğini düşündüm.Benim hoşuma gitti ,derli toplu görünüyor.
Adalet Yağcı
13-04-2012, 19:33
Nurcan hanım, gerçekten fikir verdi :)
Orta bölümde bir ada bırakıp geri kalan kısmı kayrak döşenebilir, taşların arasına kaya bitkileri ve ya örtücü serpilebilir.
Adanın içi fazla boylanmayan mevsim boyu çiçekli bitkilerle doldurulabilir.
Ama yine de... sevgili no lina nın önerdiği şekil gözlerimin önünden gitmiyor :(
Resimleri tek tek inceledim. Bahçem çok bakımsız göründü gözüme, düzensiz ve dağınık. Fotoğraf nasıl ekleniyor inceleyip öğrenip, fikirlerini almak istiyorum siz değerli üyelerin. Saygılar..
Hani eskiden evim evim güzel evim gibi yarışmalar vardı hatırlarsınız belki, ücret verilmeden evi dekore edip böylece kendi reklamlarını ve kullandıkları ürünlerin reklamlarını da yapıyorlardı. Keşke benzer şekilde bahçem bahçem güzel bahçem diye bir program olsa:rolleyes:
O zaman Sn. Adalet Hanım, biz programa başvurur ağaçlar.net üyeleri olarak özellikle sizin bahçeniz için öncelikli olarak müracaat ederdik. Siz de benim tasarımımı gösterip benzer bir şey isterdiniz;) Ne güzel olurdu;)
Acaba tv kanallarını arayıp öneride mi bulunsak ne. Tam da mevsimi. Tüm site olarak her hafta izlerdik, reytingleri tavan yapardı:rolleyes:
Bir an hayal ettim, yazayım paylaşayım dedim...
Ama bahçe için çok olmaz gibi geldi bana sevgili no_lina. :)
Bir bahçenin yerine oturması nereden baksan 5 sene alıyor. Bu durumda yapanlar ilk anda güzel görünsün diye dolu dolu çiçekli bitkileri seradan çıktığı gibi getirir dikerler. Büyüme aralığını da düşünmeden dipdibe koyarlar. Çok da güzel görünür ama birkaç ay sonra o bahçeden eser kalmaz. :(
Adalet Yağcı
26-04-2012, 21:21
Hani eskiden evim evim güzel evim gibi yarışmalar vardı hatırlarsınız belki, ücret verilmeden evi dekore edip böylece kendi reklamlarını ve kullandıkları ürünlerin reklamlarını da yapıyorlardı. Keşke benzer şekilde bahçem bahçem güzel bahçem diye bir program olsa:rolleyes:
O zaman Sn. Adalet Hanım, biz programa başvurur ağaçlar.net üyeleri olarak özellikle sizin bahçeniz için öncelikli olarak müracaat ederdik. Siz de benim tasarımımı gösterip benzer bir şey isterdiniz;) Ne güzel olurdu;)
Acaba tv kanallarını arayıp öneride mi bulunsak ne. Tam da mevsimi. Tüm site olarak her hafta izlerdik, reytingleri tavan yapardı:rolleyes:
Bir an hayal ettim, yazayım paylaşayım dedim...
Tanıdığınız TV. ci var mı :o
Ne yazık ki tanıdığım televizyoncu yok Sn. Adalet Hanım. Olsa kesin böyle bir program önerirdim zaten :rolleyes:
Sn. gilan, bahçe tasarımı sadece bitkilerden ibaret değildir ki. Tasarımı yapacak olan eğer bir Peyzaj Mimarı ya da işini iyi bilen biri olursa endişe ettiğiniz konuları dikkate alarak yapacaktır zaten.
Güzel görünsün diye bitkileri dip dibe dikmek doğru bir şey değil elbette ki ama ilk andaki maksimum iyi görünüş için tek yıllıklarla, açıkları kapatıp, bir sonraki yıllarda diğer bitkilerin büyümesi ile açık kalacak kesimlerin doldurulacağını hesaba katabilir, bahçe planlaması yapılabilir (yani yıldan yıla bahçenin bakımına ve dikim işlerine ait karar planları) ve bunun gibi benzer püf noktalarla bu sorunu halledebilir diye düşünüyorum.
Bir bahçe tasarımında bitkilerin yanı sıra, yürüme yolları, dekoratif duvarlar ve kaplamalar, oturma alanları, sebze ve çiçek parterleri, süs objeleri, su öğesinin kullanımı gibi bir çok farklı tasarım öğesi bulunmaktadır. Bu farklı tasarım öğeleri piyasada oldukça geniş bir satış miktarına sahip öğeler.
Takip ettiğim birkaç dergi var ve buna benzer şekilde üyelerinin balkon ve bahçelerinin ufak bir bölümünü dekore ederek, kullanılan ürünlerin reklamını yapıyorlar. Fiyatlarını ve nasıl yapıldığını da açıkladıkları için ilgi çekici olduğunu düşünüyorum.
hanife mayan
05-04-2013, 12:24
Bende bu çimende arıyorum nereden bulabilirim? Lütfen yardımcı olur mususnuz?
hanife mayan
05-04-2013, 12:26
Basmaya dayanıklı çiçekli çimenlerden arıyorum lütfen yardımcı olurmusunuz
Adalet Yağcı
05-04-2013, 13:12
hanife mayan;
Çim (http://www.agaclar.net/forum/peyzaj-bahce-duzenleme/2090.htm) başlığını inceleyiniz.
Ayrıca, içinde çiçek tohumları da bulunan Japon çimini araştırmanızı öneririm.
Bahar gelince bana bir haller oluyor arkadaşlar.
Yine cıldırdım ben. Dur diyene çemkiriyorum:)
Ne bulursam alıp dikmeye başladım yine. Arap saçını da gecti bu bahce.
Pezsaj falan hak getire:)
Boş bulduğun yere göm ne bulursan a döndüm yine..
Biri bana dur desin... sıkıyorsa:)
Adalet Yağcı
10-04-2013, 20:24
Dur-ma Cemo'm durma :)
Biz durursak her şey durur mazallah.
Her yıl bu mevsimde "Bi daha mı, tövbe" dediğimiz şeyleri yeniden yapıyoruz.
Hele seraların çiçekçilerin önünden geçersek yandık.
Sonra da ağlaşıp duruyoruz.
Çiçekcinin önünden geçmiyorum ki, arıyorum çiçek ne zaman gelecek diye. Abla yarın diyorlar, ben sabahı zor ediyorum:)
Sabah aradım çiçekcimi, yaprak güzeli geldimi? Geldi abla 2 saksı var..Aaa bumudur?
Meğer bizim alcen akşamdan almış tüm yaprak güzellerini:)
Yarın soracam o alcen e:))
Orhan Özbilgiç
10-04-2013, 20:54
İyiki toplantıya gelmediniz!
Peru Zambağınız, Ateş ağacınız, yoksa Monarda Didimya' nız ve daha adını bilmediğim bir sürü bitkiniz olacaktı kucaklarınızda...Benim gibi.:p:p
Orhan hocam, ne yapmaya çalışıyorsunuz:))
Kucağımdakilerle kocam evden atacak beni))
Ama tedbiri aldım, çatıdan çadırı indireceğim, bahceye yerleşeceğim bu gidişle:)
Orhan Özbilgiç
10-04-2013, 21:26
Kıssadan hisse:
Yok birbirimizden farkımız, bahçe ne kadar büyük olursa olsun, biz onu doldurmayı bırak taşırırız.:D
Demek istedim.
Şimdilik ablan, benim için tehlike arzetmiyor. Çünkü ondada birazcık bulaşık var.;)
Şimdilik ablan, benim için tehlike arzetmiyor. Çünkü ondada birazcık bulaşık var.;)
Çok şanslısınız hocam:))
Benimki hayvanlara bulaşık, bitkileri anlamıyor:(
Ya da, ben anlatamıyorum.:mad:
Merhaba arkadaşlar Van'a tayinim çıktıktan sonra lojman diye prefabrik ev verdiler. Eve yerleştikten sonra evin önüne bahçe yapmaya karar verdim derken bende bi ilgi oluştu çiçek bitki ağaç.acemiyim bu konuda internet ten araştırayım drken bu siteyle karşılaştım çok faydalı buldum,arkadaşların bilgilerinden faydalanırım diye düşünüyorum.bana bu konularda tecrübeli arkadaşların bilgileri tecrübeleri gerekli sanırım :) yardımcı olursanız sevinirim
Adalet Yağcı
11-04-2013, 10:10
Sevgili P Ö H;
Ağaçlar.net Foruma hoş geldiniz.
Bu forumda aklınıza takılan tüm soruların cevaplarını ilgili başlıklarda bula bilirsiniz.
Sormak, danışmak istediğinizi ilgili konu başlıklarında yazarsanız daha çabuk cevap alırsınız.
Konu başlıklarını bulabilmek için, profil bilgilerinizin yer aldığı sağ üst köşenin altına denk gelen "arama" butonunu veya, en üstte ortada bulunan "forum" butonunu kullanarak başlıklara ulaşa bilirsiniz.
Emre Albayrak
11-04-2013, 20:20
evet yapılan en büyük hatalardan biri kitle boşluk kurallarına uyulmaması.. bahçenizde bir kitle boşluk hattı yakalayın ve bahçenizin belli kısımlarını bitkilendirirken belli kısımları boş bırakın.. diktiğiniz fidelerin olgunluğa eriştiğinde ne kadar bir boyuta ereceğini bilin.. bitkiler büyüdükçe aralama işlemi yapın.. yani bazı türleri kesin.. güzel bahçeler bitki doldurmaktan ziyade gereksizi bahçeden sökmenizle de olur.. bir de aklınıza takılan **** bilmediğiniz konularda danışmaktan çekinmeyin..
Ah bir bahçem olsada arap saçına dönse tel tel çözerdim ben o karmaşayı hemde zevkle...Bahçesi olan arkadaşlar çok şanslısınız tabi bende bir balkonum olduğu için şükür...
Adalet Yağcı
12-04-2013, 10:02
Ah bir bahçem olsada arap saçına dönse tel tel çözerdim ben o karmaşayı hemde zevkle...
Öyle olmuyor işte sevgili Hülyab, özellikle hızlı gelişen çok yıllıkları dikerken bir kaç kere düşünmeliyiz.
Örneğin; Bahçemin tam giriş bölümünün ortasına sarılıcı gül dikmişim, iki tane üzüm asması, bir de ağaç şakayık.
Şimdi bu bitkilerin burada olmaması gerektiğini biliyorum ama yerlerini değiştirmeye cesaret edemiyorum.
Yerini değiştirdiğimizde bir yıl kaybedecekler belki de kuruyacaklar.
Önceden düşünmeliydim, ama o zamanlar agaclar.net'i ve forumu tanımıyordum:(
Bundan sonra hata yapar mıyım, muhtemelen "evet" :)
Çünkü bizler bitki delileriyiz malum, gördüğümüz her güzel bitki bahçemizde balkonumuzda olsun isteriz.
Değişik bitkilere sahip olduğumuz zaman da o heyecanla fazla düşünmeden boş bulduğumuz yerlere dikiveririz.
Sonra da "bahçem arap saçına döndü" diye yakınırız :rolleyes:
Bundan sonra hata yapar mıyım, muhtemelen "evet" :)
Çünkü bizler bitki delileriyiz malum, gördüğümüz her güzel bitki bahçemizde balkonumuzda olsun isteriz.
Değişik bitkilere sahip olduğumuz zaman da o heyecanla fazla düşünmeden boş bulduğumuz yerlere dikiveririz.
Sonra da "bahçem arap saçına döndü" diye yakınırız :rolleyes:
Sevgili Adalet
Biz bu delikle ne hatalar yaparız daha:)
Dün, kahvemi koydum, masaya oturdum. Toprak görüntüsü güzel olmadı dedim ve kalkıp tüm boşluklara sedum diktim. Bir ay sonra sedum heryere yayılır, cok oldu der yine sökmeye başlarım:))
Allahım, aklıma mukayyet ol:)
Anladım ki, ben güzel düzenli bir bahçe değil, durmadan ekip dikilecek bir toprak seviyorum. ::mad:
Adalet Yağcı
23-04-2013, 18:56
Bunlar artık 'Hata' formundan çıkıp 'Suç!' olmuşlardır.
Bilgilerinize arzedilir :dilli:
Bu suça cezan nedir:))
Söktüklerimi atmıyorum ki ama;)
Bugün Ereğli gurubu olarak, bir kaç arkadaş deniz kenarında, piknik alanına bitkiler götürüp diktik.
Sukulent ağırlıklı tabii. Orada üçgen bir alanımız oldu.
Yakında denize de bişeyler ekeriz biz, bu delilikle:))
Adalet Yağcı
23-04-2013, 22:28
Cezayı sen çekiyorsun zaten akıllım :)
Durmadan eziyet ediyorsun kendine, biraz da tadını çıkart bahçenin.
Al eline kahveni meselâ, en sevdiğin bitkilerinin yanına uzan, biraz söyleş, biraz sev.
Dinlendir kendini artık canım.
Al eline kahveni meselâ, en sevdiğin bitkilerinin yanına uzan, biraz söyleş, biraz sev..
Aldım elime kahvemi, oturdum balkona. 23 begonya yavrusu dikmiştim saksılara, bekliyorum ki cıksınlar. Tık yok hala.
Deli gönül; at bunları arkaya, git al sarkan begonya diyor.
Söyleşmeyi geçtim, söylenip duruyorum onlara. 2 güne görünmezse yandılar:)
Bugün dinlenme günümdeyim mecburen. Eklem romatizmalarım coştu, bu dengesiz havalardan sanırım.
Ne yazık ki ben, oturup izlemeyi, keyif yapmayı değil, bahçede çalışmayı seviyorum.
Gidip acem halısı şelalemi izleyeyim bari:)) Acem şelalemi yoldan gelip gecen izliyor. Benim, izlemek için sebze bahçesinde oturmam gerek:)
cörekotu
16-05-2013, 08:40
Sevgili Adelet hanim, cok faydali bir baslik acmissiniz. Bende tam bu günlerde bu kendi bahcem icin bu konu üzerinde kafa yoruyordum, sizinde belirttiginiz gibi sonradan bitkilerin yerlerini degistirmek zor olacagi icin simdiden hesap kitap yapiyorum, kafamda bir plan hazirladim bahce basligimi dondurmustum yeniden actigim zaman fotograf ekleyip düsüncelerimi paylasacagim insallah, saglicakla kalin...
Adalet Yağcı
16-05-2013, 13:09
Sevgili cörekotu;
Bir bahçeyi çok kısa bir zamanda karmaşık hale getire bilirsiniz.
Tekrar düzenli hale getirmek yıllarınızı ala bilir hatta imkansız ola bilir.
Örnek; Benim bahçem :)
cörekotu
16-05-2013, 15:25
Sevgili cörekotu;
Bir bahçeyi çok kısa bir zamanda karmaşık hale getire bilirsiniz.
Tekrar düzenli hale getirmek yıllarınızı ala bilir hatta imkansız ola bilir.
Örnek; Benim bahçem :)
Cok haklisiniz, bizde bahce sahibi oldugumuz zaman bahcenin nerdeyse onda biri kullanilabilir haldeydi, geri kalan yeri balta girmemis ormanlari andiriyordu, her sene birseyler yaparak bahceyi düzenleme yapilabilir hale getirdik, sitede bahce bol sizin bahcenizide geziyorum, bende bahcemi birgün sizinki kadar islemis olabilirsem ne mutlu bana, ben plan yapilmamis dogal bahceleride severim ;)
mavisedir
23-02-2014, 15:53
Arkadaşlar aşağıda gördüğünüz köşeyi dolu dolu çiçekli bir şekilde düzenlemek istiyorum.
mavisedir
23-02-2014, 16:09
Elimde zinya, rudbeckia, tavus kuşu papatya, kadife, yer açelyası, vapur dumanı tohumları var. Bazı mevsimlik fidelerde alırım.
Boy sırasına göre ekeyim diyorum ama öbekler halinde mi yoksa yarım ay şeklinde sıra sıra mı eksem:confused:
Telin dibine yıldız çadırı ektim, en arkaya zinya, önüne rudbeckia, papatya.
Papatyanın önüne de yer açelyası die düşünüyorum.
Böyle geçen senede plan yapmıştım aldığım kadife tohumları iri ve boylu çıkmıştı, ateş çiçekleri de başka bir cins çıkmiştı. Boyları çok uzamış arkalarına ektiğim bitkiler gelişememişti.
mavisedir
23-02-2014, 16:12
Aldığım tavus kuşu paptyası. Çok güzel görünüyor inşaallah yetiştirebilirim.
Adalet Yağcı
23-02-2014, 21:44
Sevgili mavisedir;
Dolu dolu görüntü istiyorsanız sıra ekimi yerine öbekler halinde dikim yapın.
Bu şekilde boy sıralarını da istediğiniz gibi uygulayabilirsiniz.
157 nolu mesajınızdaki bölüme ortanca da düşünebilirsiniz, çabuk gelişen ve yerini dolduran kalıcı olması açısından tercih ettiğim bitkiler arasındadır.
çiçeksever
07-07-2015, 09:01
İtiraf etmek gerkerirse benim bahçemde bu konuya giriyor. Çiçekleri çok seviyorum. Hepsinden , çeşit olsun istiyorum. Bahçeyi en çok kaplayanlar ve arsızlar; sabah sefası, aynısefa, hatmi, gümüş düğme çiçekleri.
Adalet Yağcı
07-07-2015, 17:14
Çiçekleri hepimiz seviyoruz, ancak düzenli hoş görünümlü bir bahçe yapmak istiyorsak öncelikle seçtiğimiz bitkinin bulunduğumuz iklimi sevip sevmeyeceğini düşünmeliyiz.
Sonra sırasıyla, gölgeyi mi güneşi mi sever, az suyu mu çok suyu mu sever buna göre yerlerini belirlemeliyiz.
Örneğin, çok su seven ortancaların yanına su gereksinimi daha az olan çalı bitkileri ya da soğanlı bitkiler dikmemelisiniz.
Boy sırası da önemli tabii, sizin de düşündüğünüz gibi, en uzun boyluları en arkaya, meselâ vapur dumanını da en öne dikebilirsiniz.
Ardından renk seçimine dikkat etmelisiniz, ben kırmızının yanına mor ve mavileri yakıştırırım hep, yine de sizin tercihinize bağlı.
Her yıl ilk mesajdan başlayarak tek tek okuyorum bu başlığı. Şimdiye dek yeni bitkiler almama ya da tohumlar ekmeme engel olmadı bu durum. Bahçenin Arap saçına dönmesine de engel olmadı. Zamanla deneme yanılmayla öğreniyor insan. Bir de aynı tür bitkiden bir sürü almak yerine bir tane alayım onu üretirim ben diye düşünüyorum genelde. Dolayısıyla gruplar halinde olmuyor çiçeklerim.
Benimde minnak bir bahçem var geçen sene sahip oldum şimdiden dolmaya başladı çünkü ben bir çiçek delisiyim❤️Çamlıca fidanlığına rica ettim küçük bahçe diye dikkate almadılar düzenli bir peyzaj halbu ki beni çok rahatlatacak
Sevgili mavisedir;
Dolu dolu görüntü istiyorsanız sıra ekimi yerine öbekler halinde dikim yapın.
Bu şekilde boy sıralarını da istediğiniz gibi uygulayabilirsiniz.
157 nolu mesajınızdaki bölüme ortanca da düşünebilirsiniz, çabuk gelişen ve yerini dolduran kalıcı olması açısından tercih ettiğim bitkiler arasındadır.
Adalet Hanım bahçenizin son halini paylaşır mısınız?
Gerçekten aynı fikirdeyim,az alıyoruz grup olmayınca da cılız kalıyor :( keşke peyzaj dan anlayan birileri yardım etse bize mesela güzel bahçeleri olanlar fotoğraf paylaşsa keşke ❤️
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.