View Full Version : Kırmızı örümcekler (akarlar)
KIRMIZI ÖRÜMCEKLER (AKARLAR)
Tanımı, yaşayışı ve zarar şekli:
Kırmızı örümcekler elma, armut, ayva, şeftali kiraz, vişne erik ve kayısı gibi yumuşak ve sert çekirdekli meyve ağaçlarında zarar yaparlar. Bulundukları ağaçlarda yaprakların bitki öz suyunu emerek zararlı olurlar. Bunun sonucunda yapraklarda önce beyaz, sonra sarı kahverengi lekeler meydana gelir. Daha sonra bu lekeler birleşerek yaprağın kuruyup dökülmesine, dolayısıyla önemli derecede ürün kaybına neden olur.
164433
Kırmızı örümcekler çıplak gözle zor görülecek kadar küçüktürler. Şekilleri yumurta veya armut biçimindedir. Çoğunun üst tarafı kabarıktır, bazılarının düzdür. Deride değişik şekil ve büyüklükte tüyler, kıllar ve dikenler vardır. Yumurtadan çıkan larva 3 çift, nimf ve erginler 4 çift bacaklıdır.
Akdiken akarı (Tetranychus viennensis Zacher) ; Dişileri oval şekilli, kırmızı renkli ve tombuldur. Yapraklarda çok kesif ağ örerler. Kışı döllenmiş dişi halinde, ağaçların kabuk altlarında, yarık ve çatlaklarda döllenmiş dişi halinde geçirirler. Bir dişi 60-120 yumurta bırakabilir. Yumurtalar 5-7 gün içinde açılır. Yılda 9-10 döl verirler.
İki noktalı kırmızı örümcek:
(Tetranychus urticae Koch.) ; rengi yeşilimsi sarı veya kahverengimsi yeşildir.Vücudun ortasına yakın mesafede iki tarafta siyah büyük
birer benek bulunur. Yapraklarda çok yoğun ağ örer. Ergin dişiler beslendikleri yaprakların alt yüzüne tek tek veya kümeler halinde olmak üzere 100-200 yumurta bırakırlar. Yılda 10-21 döl verirler.
Avrupa kırmızı örümceği:
(Panonychus ulmi Koch.) ; Ergin dişileri koyu kırmızı renkli yuvarlakça dolgun
vücutludur. Bu kırmızı örümcek ağ yapmaz . Kışı yumurta halinde ağaçların dallarında geçirir, ilkbaharda nisan başından itibaren yumurtadan çıkan larvalar taze sürgünlere saldırır. Larvaların ergin oluşu ilkbaharda 28 günde, yazın 15 günde olmaktadır. Yılda 8-9 döl verirler.
164441
Meyve kahverengi akarı (Bryobia rubrioculus Scheut.) ; erginleri kırmızı, kahverengi ve yeşil karışımı renktedir. Üstten bakıldığında üstü düz ve karın kısmı şişkindir. Sırtta belirli bir çizgi bulunur.
Vücut kılları yaprak şeklindedir. Erginleri 1 ve 2 yıllık dallar üzerinde daha çok bulunur ve yapraklarda ağ yapmazlar. Kışı yumurta halinde geçirir, kış yumurtaları hava koşullarına göre mart sonu ve nisan ayının ilk günlerinden itibaren açılmaya başlar. Yılda 3-4 döl verir.
Yassı akar ( Cenopalpus pulcher C.- F.) ; ergin dişilerinin vücudu oval ve yassı
yapılı, kiremit veya daha koyu kırmızı renktedir. Vücuda üstten bakıldığında sırtında yatay olarak vücudu ikiye bölen belirgin bir çizgi görülür. Sırttaki kıllar kısa ve diken gibidir. Yapraklarda çok az ağ örerler. Bu akar, kışı döllenmiş dişi olarak meyve ağaçlarının 2-3 yıllık dallarının çiçek buketi, odun veya meyve gözleri etrafında, tomurcukların arasında veya üzerinde geçirir. Erginler nisan ayı ortasından sonra yumurta bırakmaya başlar. Yumurtalar mayıs ayı sona ve haziran ayının ilk haftasından itibaren açılmaya başlar. Yılda 4-5 döl verirler.
İlaçlı Mücadele Zamanı :
Akarlara karşı kış mücadelesi önerilmemektedir. Ancak kabuklu bitlerin bulunduğu meyve bahçelerinde yapılacak kış mücadelesi, kırmızı örümceklerin
yoğunluğunu düşürür. Mayıs ayından itibaren 100 yaprakta periyodik olarak yapılacak sayımlarda akar sayısının yaprak başına ortalama 3-5 bireyi geçmesi durumunda ilaçlama gerekir.
KULLANILABİLECEK İLAÇLARVE DOZU :
Etkili Madde Dozu (100 lt suya/ilaç)
Kükürt,80 WP 400 gr
Bromopropylate 500 g/l 100 ml.
Flubenzimine 50 WP 75 gr.
Phosomet % 50 WP 120 gr.
Formothion 336 g/l 150 ml.
Triazophos 420 g/l 100 ml.
Bifenthrin 100 g/l 50 ml.
Pepinom çiçek açıyor ve meyve bağlamayıp çiçeklerini döküyordu, hemen takip ve araştırmaya başladım.
Suç üstü yakalandılar.
164446
164447
Takip bittimi? bitmedi, takibe devam.
Oradan hızlı bir şekilde çiçeklere yöneldiler.
164448
164449
Pepinoların çiçeklerini niye döktüğü anlaşılmıştı.
Yaprakta ki bit larvaları ve zararı
164450
164451
Ve sonuç
164452
MeyveliTepe
05-08-2010, 16:32
Resmini çektikleriniz galiba bit, kırmızı örümcek değil.
Evet haklısın sn meyvelitepe kırmızı örümcekler bu kadar iri değil, kırmızı kırmızı görünce benide yanılttılar:)
umutyolcusu
27-06-2011, 22:12
Domateslerimdeki kırmızı örümcekler için sulu kükürt satın aldım ama eve gelince paketinde son kullanma tarihi 09.011 olarak geçiyor.Satıcı 3 yıl kullanabilirsin demişti.Zaten son kullanma tarihi gelmiş görünüyor.Geri götürmeli miyim yoksa etkili olur mu 3 yıl? (saksı bitkilerimde kullanacağım)
İsmail Kuzucu
30-06-2011, 21:44
Ürünü paketin üzerinde yazan şekilde saklaması yaparsanız sorun olmayacaktır. Ancak 3 yıl kadar uzun bir zamanda aynı etkiyi gösterirmi orası tartışmaya açık :)
umutyolcusu
01-07-2011, 13:29
Maalesef eşimle ilacı geri gönderdim ama gerisin geri aynı paketle döndü eşim.Ben de mecburen uyguladım ama sanki çokta etkili olmadı.Acaba kükürt miktarını mı arttırmalıyım.500gr'lık şişeye 2 çay kaşığı attım ama az geldi her halde.Şimdiş arttırarak tekrara deneyeceğim:(
Peki ya 1 lt'ye ne kadar ya da kaç kaşık atmalıyız?
sındırgılı
19-07-2011, 19:58
10 litre suya 50- 60 gram attigima gore, 5-6 gram kafi gelir. Benim uygulama seklim bu.
10 litre suya 50- 60 gram attigima gore, 5-6 gram kafi gelir. Benim uygulama seklim bu.
Sn. sındırgılı;
Yardımınız için teşekkür ederim. Ancak suyun içine attığım toz kükürt bir türlü erimiyor. Adeta kum gibi dibine çökeliyor. Ve fısfısı bozuyor. :(
Sizce ne yapmalıyım?
sındırgılı
20-07-2011, 08:01
Acaba kullandiginiz toz kukurt `` WP ya da WG`` degilmi ?
Yani, suda cozunebilen kukurt olmama ihtimali fazla. Bu durumda kuru toz uygulamasini ince bir elek yardimi ile dagitarak yapabilirsiniz. Ben, sadece yaban mersinlerinin topraginin PH seviyesini dusurmek icin toz kukurt kullaniyorum.
umutyolcusu
20-07-2011, 10:12
Sn. sındırgılı;
Yardımınız için teşekkür ederim. Ancak suyun içine attığım toz kükürt bir türlü erimiyor. Adeta kum gibi dibine çökeliyor. Ve fısfısı bozuyor. :(
Sizce ne yapmalıyım?
Elinizdeki kükürt sulandırılan çeşit ise önce kullanacağıız miktar kükürtü küçük bir kapta iyice eritip fıs fısa ekleiğimiz suya karıştırıyoruz.Yoksa tam manasıyla karışmıyor.Ama hiç karışmaksızın dibine çöküyor olması şaşırtıcı.Direkt suya atsaız bile suyun rengini beyaza çeviriyor.Biraz durursa dibine çöküyor.Kullanmadan önce çalkalamak gerekiyor.
İlk uygulamada pek etkili olmamıştı ama 2. uygulamada daha etkili olmuş gibi geldi bana ama hala az da olsa kırmızı örümcekler mevcut.Sanırım tekrarlamak gerekiyor.Zaten peketinde 3-5 kere tekrarlanır yazıyor.
ligustrum
20-07-2011, 12:25
Toz kükürt tülbentten sallayarak atılmalı.
Elinizdeki kükürt sulandırılan çeşit ise önce kullanacağıız miktar kükürtü küçük bir kapta iyice eritip fıs fısa ekleiğimiz suya karıştırıyoruz.Yoksa tam manasıyla karışmıyor.Ama hiç karışmaksızın dibine çöküyor olması şaşırtıcı.Direkt suya atsaız bile suyun rengini beyaza çeviriyor.Biraz durursa dibine çöküyor.Kullanmadan önce çalkalamak gerekiyor.
İlk uygulamada pek etkili olmamıştı ama 2. uygulamada daha etkili olmuş gibi geldi bana ama hala az da olsa kırmızı örümcekler mevcut.Sanırım tekrarlamak gerekiyor.Zaten peketinde 3-5 kere tekrarlanır yazıyor.
Evet tam manasıyla karışmıyor. Ancak suyun rengini sarıya boyuyor. Zaten aldığım kükürdün rengi sarı. Yöntem olarak geriye Sn. ligustrium önerdiği tülbentle toz halinde kırmızı örümceğin olduğu yaprak ve dallara sallamak kalıyor.
Teşekkür ederim arkadaşlar.
Kükürt,80 WP'nin zehirlilik durumu nedir acaba aldım kırmızı örümcek için ilaç ama bilemiyorum
umutyolcusu
07-09-2011, 18:50
Kırmızı örümcek için kimyasal ilaç şart sanırım.Ben kükürtün faydasını görmedim maalesef.Boşuna para vermişim:(
KULLANILABİLECEK İLAÇLARVE DOZU :
Etkili Madde Dozu (100 lt suya/ilaç)
Kükürt,80 WP 400 gr
Bromopropylate 500 g/l 100 ml.
Flubenzimine 50 WP 75 gr.
Phosomet % 50 WP 120 gr.
Formothion 336 g/l 150 ml.
Triazophos 420 g/l 100 ml.
Bifenthrin 100 g/l 50 ml.
Bu etken maddelerin hepsini Ulus'daki ziraat ilaçları satan mağazaya sordum. Hepsinin yasaklı söyledi. Kırmızı örümcek için Hektaş firmasının "Torpedo" ilacını bulabildim sadece..
Umarım iyi gelir.
kartal124
04-07-2012, 23:44
Kırmızı örümceği kökünden çözecek ilaç icad olduysa ne mutlu.Ne yapsanız engel olamıyorsunuz.Yaprakların altına saklandıkları için ve anormal şekilde hızlı üredikleri için mücadele çok zor.Hele ki kükürtle falan olacak iş değil.Kükürt önleyici olabilir ama bir kere bulaşınca ortadan kaldırmaya yetmiyor.Hem yaprakların alt yüzüne kükürt serpilmezki.Son çare çok yıllık bitkilerde yapraksız bırakıncaya kadar budama yapmak.Bitki ancak o zaman kendini toparlıyor, kırmızı örümceğin kökünü kurutmuş oluyorsunuz.
Bu etken maddelerin hepsini Ulus'daki ziraat ilaçları satan mağazaya sordum. Hepsinin yasaklı söyledi. Kırmızı örümcek için Hektaş firmasının "Torpedo" ilacını bulabildim sadece..
Umarım iyi gelir.
Diğer ilaçların yasaklanıp yasaklanmadığını bilmiyorum ama kükürtdün sulu olanı da toz olanı da piyasada satılmakta.
Füsun Çağırgan
07-07-2012, 00:03
Ankarada yaşayan arkadaşlar için bu firma uygun olabilir. Emir Kimya (http://www.emirkimya.com/?Lang=TR&SyfNmb=4) ben borax ve kükürt için aradım, adresinize gelmem zor dedim, hafta içinde ulusa getirecekler istediklerimi. Fiyatları da hayli iyi geldi.
kullanabileceğiniz en iyi ve etkili ilaç }}} Bitki Bilimi (http://www.bayercropscience.com.tr/CS/ProductDetails.aspx?id=101)
kullanabileceğiniz en iyi ve etkili ilaç }}} Bitki Bilimi (http://www.bayercropscience.com.tr/CS/ProductDetails.aspx?id=101)
Sayın Dermana fiyatı konusunda bilginiz var mı?
Sevgi Durul
11-07-2012, 14:41
Sellukamın ve sabah sefamın yapraklarında kırmızı örümcek mi var? Yoksa çok sulanmaktan mı sararmış? Teşekkürler...
317335
317336
317337
317338
Halil Önen
12-07-2012, 11:12
Sellukamın ve sabah sefamın yapraklarında kırmızı örümcek mi var? Yoksa çok sulanmaktan mı sararmış? Teşekkürler...
317335
317336
317337
317338
Kırmızı örümcek değil, çok sulamadan kaynaklanan bir mantar hastalığı ya da besin eksikliği olabilir, sararan yaprakları kesip atmak gerekiyor...
Sayın Dermana fiyatı konusunda bilginiz var mı?
500 cc 120 tl. daha küçük ambalajda satılıyor mu bilmiyorum.
denizakvaryumu
17-07-2012, 07:59
Hektaş (http://www.hektas.com.tr/DesktopDefault.aspx?TabId=316&IlacId=5055&DListTip=1)
Bu ilaca ne dersiniz?Kalıntı süresi 1 gün...
Turunçgil
17-07-2012, 20:59
Bence o kimyasallara falan hiç gerek yok bende bu kırmızı örümceklerle çok uğraştım ve çözümünü buldum. İlk önce 1 Yemek kaşığı zeytinyağı ve 2 kaşık veya biraz fazla olabilir arapsabununu ve 1 çay kaşığı karbotanı Çiçek suladığımız fısfıs'a koyuyoruz ve aldığı kadar su koyup çalkalıyoruz ve bitkilerimizin işgal edilmiş yerlerine fısfısla püskürtüyoruz.Ertesi gün tamamen kurtultuğumu söyleyebilirim ve ayrıca uzun sürede koruyor.
Hektaş (http://www.hektas.com.tr/DesktopDefault.aspx?TabId=316&IlacId=5055&DListTip=1)
Bu ilaca ne dersiniz?Kalıntı süresi 1 gün...
çok iyi bir ilaç, ama larvalara karşı etkisiz ..:(
denizakvaryumu
18-07-2012, 08:33
çok iyi bir ilaç, ama larvalara karşı etkisiz ..:(
http://www.hektas.com.tr/DesktopDefault.aspx?TabId=316&IlacId=5055&DListTip=1
Domateste;larva,nimf,ergin lere etkin diye yazmış linkte ?
Yumurtalara etkin değil...
Yumurta için de
Hektaş (http://www.hektas.com.tr/DesktopDefault.aspx?TabId=316&IlacId=4795&DListTip=1)
bu ilaç var.
iki ilacı karıştırıp atmak lazım. özellikle seracılıkta, bekleme süresinin kısalığı büyük avantaj. patlıcanda deneyebilirim.
İki noktalı kırmızı örümcek:
(Tetranychus urticae Koch.) ; rengi yeşilimsi sarı veya kahverengimsi yeşildir.Vücudun ortasına yakın mesafede iki tarafta siyah büyük
birer benek bulunur. Yapraklarda çok yoğun ağ örer. Ergin dişiler beslendikleri yaprakların alt yüzüne tek tek veya kümeler halinde olmak üzere 100-200 yumurta bırakırlar. Yılda 10-21 döl verirler.
Sayın Lilium,
Burada (http://www.agaclar.net/forum/genel-bitki-koruma/2003-2.htm#post997072) ve burada (http://www.agaclar.net/forum/genel-bitki-koruma/1535-41.htm#post997527) yazdığım soruna bir süredir cevap alamadım. Sizin konu başlığınız altında buna yanıt bulabileceğimi ümit ediyorum. Google'daki resimlere bakarak bendekilerin kırmızı noktalı örümcek veya benzeri bir tür olduğu kanısına vardım. NeemAzal kullanmaya devam ederek sonuç alabilir miyim? Yaprak arkalarında kalan yumurta vb. yapılar ile kendilerini birşeyle silerek uzaklaştırmam mücadeleyi kolaylaştırır mı? Kimyasal madde kullanmamayı istiyorum.
Topraktaki böcekler konusuna cevap vermeniz mümkün mü bilmiyorum.
Teşekkürler.
Sayın kgursu, Neemazal biliyorsunuz doğal bir öz, ben de çok kullandım, kimyasal olmayışı kullanımımı arttırdı. Yararı olmadı değil, mavişlerime bile sıçrayan kırmızı örümceğin önünü aldı, ilk başlarda!
Fakat maalesef yeterli olmuyor, 20 gün içinde tekrar çıkıyorlar hem de daha fazla. Sundavilla, maviş, kolyoz, parfüm çalısı gibi bitkilere kırmızı örümcek bulaştı.
Sonunda kimyasal ilaçlama şart oldu.
Ben "torpedo" ile liaçladım.
Sayın denizakvaryumu'nun önerdiği "FLORAMITE 240 SC" isimli ilaç ile (yumurtaları için de) de "TWISTER 5 EC" isimli ilaçları karıştırıp kullanmak sanırım kökten çözecektir.
Fakat kimyasal ilaç kullanımı için kâr-zarar hesabı yapmakta fayda var. Kurtaracağınız bitkilerin çokluğu, önemi ve değeri burada etkili olabilir.
Bir kaç bitki için sayın Turunçgil'in önerdiği doğal ilacı denemekten zarar gelmez.
denizakvaryumu
24-07-2012, 08:44
Torpedo arılara zehirli...
Kullandığınız kimyasal ilaçlarda mutlaka arılara ve yararlı böceklere zararsız olanları tercih edin derim.
Geçen hafta Ankara'da 6 ziraat bayisini dolaştım , arılara zehirsiz olanını yine de bulamadım...(artık bahçemde arı kovanları var ne de olsa:)
Sayın Lilium,
Burada (http://www.agaclar.net/forum/genel-bitki-koruma/2003-2.htm#post997072) ve burada (http://www.agaclar.net/forum/genel-bitki-koruma/1535-41.htm#post997527) yazdığım soruna bir süredir cevap alamadım. Sizin konu başlığınız altında buna yanıt bulabileceğimi ümit ediyorum. Google'daki resimlere bakarak bendekilerin kırmızı noktalı örümcek veya benzeri bir tür olduğu kanısına vardım. NeemAzal kullanmaya devam ederek sonuç alabilir miyim? Yaprak arkalarında kalan yumurta vb. yapılar ile kendilerini birşeyle silerek uzaklaştırmam mücadeleyi kolaylaştırır mı? Kimyasal madde kullanmamayı istiyorum.
Topraktaki böcekler konusuna cevap vermeniz mümkün mü bilmiyorum.
Teşekkürler.
Burada (http://www.agaclar.net/forum/997072-post57.htm) gördüğünüz ağ kırmızı örümcek ağı değil, kırmızı örümcek ağ yaptığını bilmiyorum yapsa da kendisi gibi göremeyeceğimiz ağlardır.
Kırmızı örümcekte, toz kükürtle iyi sonuçlar alınabiliniyor, yalnız uygulamasını iyi yapmak gerekiyor, bazı arkadaşlar iyi sonuç alınamadığını söyleseler de uygulama yanlışlığıdır diye düşünüyorum.
Toz kükürtü sabah çiğ varken ince tülbente koyarak sallayarak atabilirsiniz, çiğ kükütdün daha iyi yapışmasını tutunmasını sağlayacaktır, en iyi uygulamayı ise havalı sırt motorlarıyla yapmak en iyi sonucu verir, çiğli bir ortamda yaprağın altını üstünü kükürtlemek mümkün.
Küküt çok güzel bir koruyucudur zararlının olmadığı dönemlerde de önleyici olarak kullanılmasının bir zararı yoktur.
Topraktaki böceklerde azalma olduğunu kendiniz belirtmişsiniz.
"NeemAzal kullanmaya devam ederek sonuç alabilir miyim? Yaprak arkalarında kalan yumurta vb. yapılar ile kendilerini birşeyle silerek uzaklaştırmam mücadeleyi kolaylaştırır mı?"
NeemAzaldan sonuç alırsınız, Yaprak arkalarındaki yumurta (vs) leri ılık suya batırılmış bir bezle süngerle temizleyebilirsiniz buda bir kültürel mücadeledir.
Benol Hazaroğlu
24-07-2012, 11:12
NeemAzalın süs bitkilerindeki ölçüsü nedir acaba?
Benol hanım ölçüsü şu an aklımda yok sanırım kutusunun üzerinde yazıyor, bahçeye gidince bakarım.
Burada (http://www.agaclar.net/forum/997072-post57.htm) gördüğünüz ağ kırmızı örümcek ağı değil, kırmızı örümcek ağ yaptığını bilmiyorum yapsa da kendisi gibi göremeyeceğimiz ağlardır.
Kırmızı örümcekte, toz kükürtle iyi sonuçlar alınabiliniyor, yalnız uygulamasını iyi yapmak gerekiyor, bazı arkadaşlar iyi sonuç alınamadığını söyleseler de uygulama yanlışlığıdır diye düşünüyorum.
Toz kükürtü sabah çiğ varken ince tülbente koyarak sallayarak atabilirsiniz, çiğ kükütdün daha iyi yapışmasını tutunmasını sağlayacaktır, en iyi uygulamayı ise havalı sırt motorlarıyla yapmak en iyi sonucu verir, çiğli bir ortamda yaprağın altını üstünü kükürtlemek mümkün.
Küküt çok güzel bir koruyucudur zararlının olmadığı dönemlerde de önleyici olarak kullanılmasının bir zararı yoktur.
Topraktaki böceklerde azalma olduğunu kendiniz belirtmişsiniz.
"NeemAzal kullanmaya devam ederek sonuç alabilir miyim? Yaprak arkalarında kalan yumurta vb. yapılar ile kendilerini birşeyle silerek uzaklaştırmam mücadeleyi kolaylaştırır mı?"
NeemAzaldan sonuç alırsınız, Yaprak arkalarındaki yumurta (vs) leri ılık suya batırılmış bir bezle süngerle temizleyebilirsiniz buda bir kültürel mücadeledir.
Teşekkür ederim. Elimde kükürt yok, evde kullanmak da ne kadar mantıklı bilemiyorum.
Bu arada kırmızı örümceğin ağları görünmez demişsiniz. Çok ince olduğu için mi görünmezler? Çünkü Google'dan bulduğum resimlerde bayağı bir görünenleri vardı. Bende bulunanlar da gayet güzel ve görünür biçimde bütün bitkiyi (Codiaeum variegatum'u) ağlarla sarmışlar. Sadece bu yüzden bile bitki doğru düzgün yeni yaprak çıkaramıyor gibi görünüyor.
Yeni bir fotoğraf da gönderebilirim isterseniz. Daha önce koyduğum fotoğraf üstünde örümcek olmayıp sadece ağların olduğu (nedense) Codiaeum variegatum 'Excellent' a aitti. Asıl örümcek aktivitesi Barış çiçeği (Spathiphyllum wallisi) ile varyete yapılmış olan diğer krotonda. Barış çiçeğinde herhangi bir örümcek gözlemlemedim.
Bendeki örümcekler görünüyorlar. Diğer konu hakkında (topraktaki böcekler) nereden bilgi alabilirim?
Halil Önen
25-07-2012, 22:42
Bu arada kırmızı örümceğin ağları görünmez demişsiniz. Çok ince olduğu için mi görünmezler?
Bendeki örümcekler görünüyorlar. Diğer konu hakkında (topraktaki böcekler) nereden bilgi alabilirim?
http://www.agaclar.net/forum/836130-post339.htm
Sevgili kgursan
sn. lilium doğru söylüyor...
Toz kükürtden saksı toprağının üstüne bir az atarsanız böceklere etkisi olur. Böçekler kükürtü sevmez.
Ben bazı çiçeklerin saksı toprağının üzerine içtiğim kahvenin telvesini sulandırıp_ telvenin üzerine su doldurup_ döküyorum.
Kahve telvesi böcek öldürücüdür...
Çok sık olmamakla beraber kullanabilir...
Saygılar
gülenmelek
26-07-2012, 13:59
Ben de kırmızı örümcekleri ve ağlarını görebiliyorum. Toplu iğnenin sivri ucu kadarlar ama bitki üzerinde yürürken bile görünüyorlar. Bir de bu örümceklerin beyaz olanı var. Sarı ahududumu 4-5 gün içinde mahvettiler :(
denizakvaryumu
26-07-2012, 15:33
NMKS 4.5 (http://www.agrikem.com/nimiks/)
Piyasada başka doğal ilaç var mı?
neem azal ilacına da doğal ve organik diyorlar...:confused:
belki doğal değil ama arılara zararsız olduğu yazıyor...
http://www.agro.basf.com.tr/agroportal/tr/media/migrated/product_files/brochures___posters/Masai.pdf
MeyveliTepe
28-07-2012, 21:15
Seradaki salatalık ve fasulyeyi iki benekli kırmızı örümceğe kaptırdım maalesef :(
Üç gün önce her şey normaldi. Bugün çok sayıda yaprağın sararmış olduğunu ve üç gündür verimin düşük olduğunu görünce birden aydım. Yaprak numunesi alarak inceledim.
Gördüklerim :
321885
321886
İki benekli kırmızı örümcek. Canlı ve vızır vızır dolaşıyorlardı.
Hemen ilaç hazırladım. Neemazal ve %0,5 oranında lime-sulfur (gülleci bulamacı) karışımını bitki ve yaprakları yıkarcasına uyguladım. Serayla da yetinmeyip ne kadar sebze varsa hepsine uyguladım.
Uygulamadan 4-5 saat sonra seradan ve sera dışında her adadan nisbeten şüpheli olabilecek görünüme sahip birer yaprak numunesi aldım. Hepsini tek tek inceledim.
Şükür ki, seradaki salatalık ve fasulye dışında hiç bir örnekte canlı veya ölü kırmızı örümce saptayamadım.
Seradakilerde de gördüklerim:
321887
321888
Hepsi ölmüştü. Hiç hareketli birine rastlamadım. Yalnız çok yumurta var. Uyguladığım karışımın yumurtalara nasıl etki yaptığını bilmiyorum. Günlük kontrol yapıp, yumurtadan çıkmış canlı nimf veya ergin görürsem uygulamayı tekrarlayacağım.
Seradaki zarar bitkilerin hemen hemen 3/4'ü. Gözden çıkarabilirim, sorun değil ama zararlının yerleşmesini engellemeliyim.
kartal124
30-07-2012, 00:51
Bu sene ülke çapında kırmızı örümcek artışı mı oldu bana mı öyle geliyor?
MeyveliTepe
30-07-2012, 01:41
Sıcaklık artışı önemli bir etken. Sürekli sıcak popülasyonların hızlı artmasına sebep oluyor.
Bugünkü kontrolde, seradaki fasulye adasında canlı kırmızı örümcek göremedim. Salatalıkta canlı ergin göremedim ama yumurtadan yeni çıkmış larva ve nimf formunda canlı gördüm. Epey yumurta var.
Belki daha erkendir ama Neemazal + Gülleci bulamacı karışımı erginleri kolayca öldürdü ama yumurtaları etkilemedi.
Bu durumda bu adalardaki salatalık ve fasulyeden vaz geçeceğim. Yumurtaların hepsi bir hafta içinde çatlamış olacak. Sıcak yüzünden bugünün larvaları bir hafta sonra yumurtlayacak. Hergün ilaç yapmak pratik değil ve direnç kazanması muhtemel.
En iyisi bulaşık ne varsa söküp yakmak, boş adaları ve etrafını yumurtalardan temizlemeye odaklanmak olacak galiba. Pürmüz ile yüzey temizliği yapmayı düşünebilirim.
Verdiğiniz emekler için üzüldüm. Geçmiş olsun. Ama en azından diğerleri kurtulmuş bunada şükür. Şimdi pürmüzü öğrenmek gerek... Kolay gelsin sayın MeyveliTepe. Saygılar
Vayyy Pürmüz haa.... : )))) Çok yönlü bir temizleyici sayın MeyveliTepe : ) Adının bu olduğunu bilmiyordum. Toprak yüzeyindeki tüm kalmış olan yumurtaları yakacaksınız o zaman? Teşekkürler... Saygılar...
kartal124
30-07-2012, 21:34
Sıcaklık artışı önemli bir etken. Sürekli sıcak popülasyonların hızlı artmasına sebep oluyor.
Bugünkü kontrolde, seradaki fasulye adasında canlı kırmızı örümcek göremedim. Salatalıkta canlı ergin göremedim ama yumurtadan yeni çıkmış larva ve nimf formunda canlı gördüm. Epey yumurta var.
Belki daha erkendir ama Neemazal + Gülleci bulamacı karışımı erginleri kolayca öldürdü ama yumurtaları etkilemedi.
Bu durumda bu adalardaki salatalık ve fasulyeden vaz geçeceğim. Yumurtaların hepsi bir hafta içinde çatlamış olacak. Sıcak yüzünden bugünün larvaları bir hafta sonra yumurtlayacak. Hergün ilaç yapmak pratik değil ve direnç kazanması muhtemel.
En iyisi bulaşık ne varsa söküp yakmak, boş adaları ve etrafını yumurtalardan temizlemeye odaklanmak olacak galiba. Pürmüz ile yüzey temizliği yapmayı düşünebilirim.
Sayın Meyvelitepe,
Haklısınız çok dirençli bir zararlı kırmızı örümcek, çok sık döl verdiği için direnç kazanma yetisi de olağanüstü yüksek.Ben istila ettikleri alandaki tüm bitkilerimi defalarca ilaçlamama rağmen başa çıkamadım.O bölgedeki tüm bitkileri yapraksız kalıncaya kadar budadım.Bir ay sonra yeni yapraklar çıktı, hala tek tük rastlıyorum bu zararlılara, gerçekten mücadelesi en zor olan zararlılardanmış kırmızı örümcekler.
denizakvaryumu
31-07-2012, 08:59
Zehirli Kimyasal ilaçları bile bir dönemde 2 den fazla kullanamıyorsunuz...Hemen direnç kazanıyor.
Ancak farklı etken maddesi olanlar dönüşümlü kullanılabiliyor.Ticari üreticiler nerdeyse herhafta ilaçlama yapıyorlar seradakiler ise daha da felaket...
Biz zehirden kaçtığımıza göre elimizde
nimiks
gülleci bulamacı
toz tarım kükürtü
Thiovit Jet ıslanabilir kükürt
den başka ilaç kalmıyor.?
Tekrar merhaba,
İlk kez alabildiğim litrelik NeemAzal'da gördüğüm prospektüs bilgilerini sizlerle paylaşmak ve fikrinizi almak istiyorum. Daha önce de bahsettiğim üzere bu ilacı ev bitkilerinde Pamuklu bite ve kırmızı örümceğe karşı başarılı nüfus azaltma etkileri nedeniyle kullanıyorum. Dediğiniz gibi sıfırlama etkisi konusunda ben de emin değilim.
Prospektüste uygulama şekli olarak kaplama ilaçlaması yapılması gerektiği belirtilmiş, bu tam olarak ne demek? Ayrıca ilaçlamanın Zirai Mücadele Teknik Talimatları'na uygun şekilde yapılması gerektiği belirtilmiş. Bunu da edinmeden bir fikir edinebilmeyi isterim, çünkü ev için kullanımda bu kitapları almak fazla lüks olur kanımca.
Organik tarımda kullanıldığı belirtilerek kullanılırken ve depolanırken göz koruyucusu ve sentetik lastik eldiven kullanılması, ayrıca yutulmaması gerektiği belirtilmiş. Bunu daha önce ellerimle uyguluyordum, bu nispeten kolay bir değişiklik.
Son olarak uyarılar bölümünde yazılanlar ilginç (bazı uyarıları atlayarak yazıyorum):
-Evde kullanmayınız.
-İlaç buharını ve zerrelerini solumayınız.
-Maske, koruyucu elbise, eldiven, gözlük kullanınız.
-İlaçlama sırasında hiçbir şey yemeyiniz.
-Sigara içmeyiniz.
-Deri ve göz ile temasından kaçınınız.
Sorularım:
-Bahsi geçen uygulama şeklinde püskürtme var mıdır, gerekli midir?
-Evde kullanılmaması ne açıdan gereklidir?
-Son olarak, konuyla ilgisi olduğundan yapılan toprak ekleme ve saksı değiştirme işlemleri sırasında yüklü işler ve tecrübeye ihtiyacım olması nedeniyle yardımını aldığım bir bahçıvan beyefendi tüm çiçeklere duş aldırmıştı. Bu işlemden mahrum olan bonzaimde kırmızı örümcek var. Duş aldırmanın zararı mı olur yoksa yararı mı, onu öğrenmek isterim. Bildiğim kadarıyla fiziksel olarak silmek daha etkili, ancak bu bonzainin (Carmona microphylla-Fukien Tea) yaprakları çok narin ve silmesi çok zor. Ne önerirsiniz?
Bu soruları satıcı firmaya da sormayı düşünüyorum, deneyimli kullanıcılardan gelecek bilgiler benim için öncelikli olarak önemli.
Teşekkür ederim.
Halil Önen
05-10-2012, 23:37
...
Son olarak uyarılar bölümünde yazılanlar ilginç (bazı uyarıları atlayarak yazıyorum):
-Evde kullanmayınız.
-İlaç buharını ve zerrelerini solumayınız.
-Maske, koruyucu elbise, eldiven, gözlük kullanınız.
-İlaçlama sırasında hiçbir şey yemeyiniz.
-Sigara içmeyiniz.
-Deri ve göz ile temasından kaçınınız.
Sorularım:
-Bahsi geçen uygulama şeklinde püskürtme var mıdır, gerekli midir?
-Evde kullanılmaması ne açıdan gereklidir?
....
Bu uyarılar tüm organik ilaçlarda az çok yazar. Bazı bünyelerde alerji yapma ihtimali düşünüldüğünden biliyorum.
Ev gibi kapalı ortamlarda buharlaşması, yoğunluğunun uzun sürmesi yine alerjik etkisi düşünüldüğünden...
Kaplama şeklindeki püskürtme yaprağın altının da ilaçlanması ve bitkinin kök, sap de bölgelerinin ilaclanmasıdır ve püskürtmenin çok ince yüzükle_ sıfır yüzük_ yapılması ilacın yaprak yüzeyinden akıp gitmemesi istenir...
Halil Önen
05-10-2012, 23:45
...
...
.... Duş aldırmanın zararı mı olur yoksa yararı mı, onu öğrenmek isterim. .
Kırmızı örümceye ve akar hastalıklarına karşı bitkiyi duş aldırma_ hortumla ya da başka bir tazyikli şeyle_ yıkama etkilidir...
Akşam serinliğinde _ 2- 3 günde bir_ annemin yıllardan beri uyguladığı ve başarılı olduğu bir yöntemdir. Ben de uygularım eğer küçük bir yerse bitki alanım...
İzmirİzmir
27-04-2013, 12:05
Penceremde yetiştirdiğim Sivri biberlerin üzerinde kırmızı örümcek çıkmış maalesef.Yorumları tek tek okudum . Çok inatçı bir böcek olduğunu bizzat gözlemledim. Topu 20 yaprağı olan bitkime duş aldırdım , tek tek yapraklarından sıyırdım örümcekleri 10 dk sonra tekrar gidip bakıyorum dalga geçer gibi yaprağın üzerinde bir tanesi cirit atıyor.Bu işe çok canım sıkıldı. Şimdi çiftcileri daha iyi anlıyorum sanırım.Birazdan evden çıkıp ziraai ilaç satan bir firmaya gidip ilaç alacağım. İşin içine kimyasal girmesin diye heves etmiştim , bu yüzden biber ,domates vb. yetiştirmek istemiştim ama ilaç şartmış ... Pek fazla bir bilgim olmadığı için bana önerilen ilacı alıcam sanırım. Gelişmeleri bildiririm ayrıca.
İzmirİzmir
27-04-2013, 13:56
akira marka toz ilaç satın aldım 1 çay kaşığı kadar koydum ve sprey yardımı ile uyguladım ...
vigabatrin
29-07-2013, 22:25
merhabalar.
kimse bahsetmemiş ama bu kırmızı örümceğin çok berbat bir özelliği var. o kadar küçükler ki insan cilt gözeneklerine giriyorlar. özellikle derinin ince olduğu koltuk altı dirsek ön yüzü diz arkayüzü ve kemer izinde girdikleri gözeneklerde sivrisinek ısırığına benzeyen ancak çok çok daha şiddetli kaşıntı yapan lezyonlar oluşturuyorlar. eğer alkol akarisit veya sabunla hemen deriden uzaklaştırılmazlarsa geziyorlar ve bu lezyonları sürekli artırıyorlar.
bizim köydeki bahçemizde milyarlarcası yıllardır yaşayıp gidiyor. ben beni bildim bileli var yani en azından 25 yıldır. bizim ağaçları kurtaralım derdimiz yok. hatta bahçedeki elma ve armut ağaçlarının tümüne yakınını kesip odun olarak kullandık. ancak halen bu melanetlerden kurtulamadık. köy bize zehir oluyor arkadaşlar. en ufak rüzgarlı bir havada kazara bahçeye gittiyseniz vay halinize 5 tanesi vücudunuza girsin temizleseniz bile vücuda bıraktıkları zehire karşı oluşan allerjik yanıttan olsa gerek 1 haftaya yakın çok şiddetli kaşıntı oluyor. bu iğrenç mahlukatlardan kurtulmanın bunu yiyen bir başka böcek yoluyla vs.yolu yok anladığım kadarıyla. bir de ilginç olan şey kimsenin bu insana olan zararlarından bahsetmemiş olması. hiç olmuyormu yoksa oluyor ama farkedilmiyor mu bilemedim. eğer kimsede olmuyorsa gerçekten bizim köydeki zararlılar bir çeşit mutant mı?
ilk karşılaştığımızda biz de ne olduğunu bilememiştik ancak güneş ışığı altında mercekle baktığımızda oluşan kızarıklığın tam ortasında fosforlu koyu turuncu/kırmızı renkte akarı gördük topluiğnenin sivri ucu ebatından küçük. ve rahatsız ettiğimizde o gözenekten çıkıp ciltte gezinip başka gözeneğe girdiğini gördük.
bununla ilgili herhangibir bilgisi olan varsa, paylaşırsa çok sevinirim teşekkürler.
MeyveliTepe
30-07-2013, 10:53
Verdiğiniz bilgi ilginç. Deri altına giren bir tür akar olduğunu duymuştum ama bitkilerde zarar yapan iki benekli kırmızı örümcek ya da avrupa kırmızı örümceği denenlerin böyle bir şey yaptığını duymamıştım.
tugrulbaba
07-06-2014, 20:55
Öncelikle bütün mesajları okuma şansım olmadı. Bundan ötürü yazacaklarım daha evvel yazıldıysa dikkate almayınız. Evvela dediklerimin tarım ilacı için geçerli olduğunu hatırlatırım. Yani organik yöntemler kullanan kişiler içingeçersizdir.
Bilindiği üzere bu böceklerin dört evresi var. Piyasada satılan ilaçlar tüm evrelere birden hitap etmiyor. Engarantili yolu (büyük ve ticari işletmeler için maalesef) dört hafta ya da 40 günlük bir periyodda ilaçlama yapmaktır. Anasını öldüren ilaç kuzusuna, kuzusuna işleyen ilaç yumurtaya işlemeyebiliyor. Dikkate alınması gereken husus budur.
tugrulbaba
08-06-2014, 20:32
İlaçlama şekline anlamayan ya da aramalarda bu sayfaya yönlendirilenler için açıklık getireyim.
4 evreli bir yaşam biçimi olan bu böceği bitkiden temizleme yolu 4 kere ilaçlamaktan geçer. Bu evrelerin süresi hava şartlarına göre değişiklik arz edeceğinden 7 ya da 10 günde bir ilaçlama yapılması gerekiyor.
Ayrıca ek bir önlem olarak, baklagilleri çok sevdiğini okudum / duydum. Esas zarar görmesini istemediğimiz alanın çevresine bakla ekmek onlara çekici bir başka alan oluşturmak faydalı olabilir. Lakin bu son bilginin teyit edilmesi gerekmekte. Sahih bir kaynağım yok açıkçası.
KIRMIZI ÖRÜMCEKLER
İki noktalı kırmızıörümcek (Tetranychus urtic)
Pamuk kırmızıörümceği (Tetranychus cinnabarinus)
Atlantik akarı (Tetranychus atlanticu)
Tanımı ve Yaşayışı:
•Erginler 0.5-0.7 mm boyunda, oval şekilde olup,
gözle zor fark edilirler.
•Yaprağın alt yüzünde ördükleri ipek ağlar
arasında ergin, larva, nimf ve yumurtaları bir
arada görülür .
•Kışı ılık geçen bölgelerde yaz aylarında olduğu
gibi yaşayıp üremelerine devam ederler.
•Tarla kenarı ve içindeki yabancıotlardan ve
bulaşık fidelerden sebzelere geçerler.
•Yılda 10-12 döl verirler.
Zarar Şekli:
•Kırmızıörümcekler bitkilerin özsuyunu emerek
beslenirler.
•Bitki özsuyu emilen yaprak sararır.
•Yapraklar kıvrılır, dökülür.
•Verim %40-60 oranında düşer ve ürün kalitesiz
olur.
•Çeşitli virüs hastalıklarının yayılmasına neden
olurlar.
Zararlı Olduğu Bitkiler:
•Domates, kavun, karpuz, hıyar, kabak, patlıcan,
fasulye ve börülcede zararlıdır.
•Birçok yabancıot türü de konukçusudur.
Mücadele Yöntemleri:
Kültürel Önlemler:
•Seraya temiz fideler dikilmeli,
•Hasattan sonra bitki artıkları tarla ve seradan uzaklaştırılmalı,
•Ot çapasına önem verilmeli,
•Gereğinden fazla azotlu gübreler kullanılmamalı,
•Toprak işlemesi yapılarak kırmızıörümceklerin kışladıkları bitki artıkları
toprağa gömülmelidir.
Kimyasal Mücadele:
•Küçük yapraklı sebzelerde yaprak başına 3 adet, büyük yapraklı
sebzelerde 5 adet canlı Kırmızıörümcek bulunduğunda ilaçlama yapılır.
Haftasonuna kırmızı örümceklerle başlamak ne kadar da can sıkıcı :mad: Plumeriamın üzerindeki incecik ağ sabah sabah gözüme çarpmasaydı, neredeyse tüm çiçeklere bulaşan kırmızı örümcek illetini fark etmeyecek ve yaprak sararmalarını kış mevsimine bağlayacaktım :mad: Yaz-kış kurtulamadım bu beladan! :( İlaçlama yaptım mecburen. Kış zamanı hem ilaçlama hem uzun havalandırma, umarım büyük bir zarar vermez bitkilerime :(
Haftasonuna kırmızı örümceklerle başlamak ne kadar da can sıkıcı :mad: Plumeriamın üzerindeki incecik ağ sabah sabah gözüme çarpmasaydı, neredeyse tüm çiçeklere bulaşan kırmızı örümcek illetini fark etmeyecek ve yaprak sararmalarını kış mevsimine bağlayacaktım :mad: Yaz-kış kurtulamadım bu beladan! :( İlaçlama yaptım mecburen. Kış zamanı hem ilaçlama hem uzun havalandırma, umarım büyük bir zarar vermez bitkilerime :(
Ne ilaç kullandınız? Aynı durum mevcut benimkilerde de. Odada bakıyorum. Kapalı yerde uygulama tehlikeli midir?
Sayın Polemos, torpedo kullanıyorum. Kapalı alanda kullanılmaması gerekiyor ama ben bitki aşkına mecburen kullandım (hele ki orkidelerime de bulaşınca bu illet! :mad: ) Gerçi bütün hafta sonu istifra ettim, acaba üşütmemiş de zehirlenmiş olabilir miyim? :( :o Siz sorunca fark ettim :o
Sn guppy, Tarif tamam, ilaçlanır o da tamam ama nasıl?? ilaçlanır??. Ölmezlerse ne yapılır? Trips le başım dertte, Geçen yıl çok zarar gördüm çözümünüz var mı? Bakınız başlık : Çalılar, serada kesme gül trips zararı başlığı. Teşekkür ederim.
erkanbey
09-05-2015, 20:30
Selam dostlar benim bir boru düzeneğinde çileklerim var en üste toprak sertleşmesin veya akmasın diye çakıl taşı koydum ne olduysa ondan sonra oldu en üstteki dibinde taş olan çiçeklerim örümceklenmeye başladı bildiğiniz küçük küçük örümcek ağda kurmuşlar sallanıyorlar karşı beri ortadaki borunun içi boş o sulama borusu onun içine doğruda sarkmışlar ağlar örmüşler unlu bit değiller orası kesin ama ben arap sabunlu karışımı yaptım vurdum üsttekilere alta doğru vurmadım çünkü tam meyve vermeye başladılar bu karışım bunlarda işe yarar mı acaba yararsa ne kadar zamanda belli eder kendini?Birde arap suyu zeytinyağ sarımsak bu çileği yıkasak tadı düzelir mi nasıl yiyecez bakalım.Çok sulamadan mı oldu acaba diye 4-5 gündür sulamadımda bu seferde sanki yapraklar su ver der gibi oldu bunlar çok sulamadan olan bişey deil sanırım.Resimlerle detaylandırayım.
Not:Karışımı yapıp hemen kullandım bekletmem gerekirmiydi birde saat 16.00 civarı vurdum güneş vardı bir sorun olmaz değil mi?Birde yarında vurayım mı?
MeyveliTepe
09-05-2015, 21:51
Ağlara bakarsak kırmızı örümcek var ama görünen böcekler kırmızı örümcekten çok bunların predatörü gibi görünüyor. Fotoğraf aldatıyor olabilir, varsa güçlü bir büyüteçle bakın, görünen böceklerden daha küçük, renkleri kahverengi ve hareketli başka böcekler var mı?
erkanbey
09-05-2015, 22:06
Resimde az bile gözüküyor daha fazlalar ve çakıl taşlarını koymamla ne alakası olabilir denkmi geldi acaba sulamaylada bir alakası olacağını sanmıyorum çok sulamada pamuksu bitler oluşuyor onu biliyorumda.Arap sabunlu ilacı vurdum biraz sağa sola kaçmaya başladılar gibi yarın sabah belli olur durum yarın bidaha vuracağım bakalım.Neden oluştuklarını bilseydik en azından tekrarlamaması açısından iyi olurdu birde bu ilaç inşallah etkili olursa bu sefer aşşağıdakilere doğru göç yapmazlarsa iyi yoksa sabunlu sarımsaklı çilekte pek lezzetli olmayacak.
erkanbey
10-05-2015, 13:11
Kırmızı öremcekler yetmiyomuş gibi bugün birde krtlar türedi noldu benim bu çileklere anlamadım.Meyve zamanı olmasa kimyasal felan ne ilaç olsa vururdumda tamda meyve zamanı türediler sağlam bir budama yaptım yapraklarda bugün inşallah çözüme ulaşırım.
erkanbey
11-05-2015, 20:33
Forumda anlaşılan bizim örümcekler kimsenin ilgisini çekmedi busabah baktım benim örümcekler canlanmış gene boşe budadık arap sabunu karışımıda fayda etmedi en son çare ziraatçıya gittim bugün resmi gösterdim adam 5 tl ye bir ilaç verdi meyveler yenirmi dedim yarın ye bişe olmaz dedi çok ısrar ettim hala ye diyor adam ilaca baktım 7 gün yeme diyor:) şimdi gelde güven şimdi insanlara aradım ilaç fabrikasını mühendislerinin telini verdiler aradım sağolsun doğru kişiyi bulduk akşam whatsaptan resim atmaya kadar kabul etti adam ama gerek kalmadı ilacın adını söledim dediki kesinlikle yanlış ilaç ve yarın sakın yeme ben arayayım değişsinler dedi.Gittim ilacı aldığım adam hala buda geçirirdi bunlar örümcek deil ki içerde patrona sor dedi gitim gösterdim resmi dediki bunlar kırmızı örümcek ilacı değiş dier mühendisin dediği ilacı verdi o zaman anladım ki ilk muhatap olduğum kişi o işten aşşağı yukarı benim kadar anlayan bir eleman fabrikayı aramasak yanlış ilacı kullanıp çözüm bekleyecez birde yarın çilekleri yiyip nalları dikecez ayıp denen bir şey var insanlarada güvenemez olduk artık.Cem yılmaz boşa demiyor ben bilmiyorum yok bizde herkes her şeyin en doğrusunu biliyor.
İlacı aldık halloldumu herşey hayır yeni başlıyormuş :) mühendisi aradım ilacı aldığımı söyledim ben oraya sordum orda yok ama bi yer tarif edeyim ordan bir ilaç daha al dedi aldığın ilaç canlı örümcekleri öldürür ama onların yumurtalarıda vardır onları çıkmaması içinde bir ilaç kullanman gerek dedi tek onu kullanırsan 2-3 günde ölürler ama 1 ay dolmadan büyük ihtimal yenileri çıkar yumurtadan ama dierinide alırsan yumurtalarda çıkmaz en az 2 ay rahat edersin dedi.Ya 2 ay sora genemi çıkar dedim evet çıkabilir dedi bu yaratıklardan temelli kurtulmanın kesin bir yolu yokmuş o ilacıda bulamadım ya zaten çileklerde bu kırmızı örümcekler bol bol olurmuş çok severlermiş çileği iyide bende çok severim birimize fazla bu balkon.Canım sıkkın gene geldim eve üstteki 5 kök ç,leğimi çakılları ve 1 karış derine doğru toprağı aldım borudan attım çöpe belki dedim yuvayı üstlerde kurmuşlarsa ki büyük ihtimal öyle 1 lt ilaçlı suyuda üstten aşşağı güzelce fısfısladım 2 günde aşşağıya inip yumurtalamadıysalar yuvalarının üstte olduğunu ve benimde o yuvayı dağıttığımı umarak inşallah sorunu çözmüşümdür diye düşünüyorum bakalım bu sefer ne olacak bu kadar uzun yazdım çünkü insanlar her ziraatçiye güvenmesinler ilacın üstünüde okusunlar.Bir sene bekledik tam çilekleri yeme zamanı geldi ortak oldu bu örümcekler bana malesef.İlacın resminide ekliyorum.
erkanbey
12-05-2015, 14:55
Evet dünkü ilaçtan sonra kırmızı örümceklerin durumu ilerleyen günler ne gösterecek bakalım
erkanbey
13-05-2015, 13:35
İlaçtan bir gün sonra 2 adet kırmızı örümcek yakaladım bugün yani ilaçtan iki gün sonra koyuldum işe zeytinyağı arapsabunu mısır nişastası karışımı yaptım.İlk önce borudaki çilekleri baya bir budadım gene ilaçlamadan öncede budamıştım garibanlar bana yaprak yetiştiremiyorlar sonra yaptığım karışımı tek tek her yaprağın altına üstüne elimden geldiğince sıktım bir kaç tane kaldıysa onlarda ölsün gitsin artık.Gündüz saat 14.00 sıralarında vurdum ama hava bulutlu umarım yanmaz çilekciklerim, dahada bunun sonunu getiremezsem artık iyice şevkim kırılacak ama zannediyorum geçici bir süreliğinede olsa ki bunun uzun süreli olacağına inanıyorum yeneceğim bu yaratıkları.
Benim esas kafama takılan çileklerin meyveleri üstlerinde ilaçlamadan 1 hafta sonra yenilebilir dediler ben birde arap sabunu deterjan ne varsa bastım çileklere bu meyvacıklar bunca şeyi bünyelerinden atabilecekler mi yoksa içlerine hapsedecekler bizde afiyetle yiyecez mi eğer 1 haftada tertemiz olabileceklerse doğaya hayranlığım bir kat daha artacak neyse atacak halimiz yok zaten bütün verdiğimiz savaş onları yiyebilmek için değil mi?Gelişmelerle tekrar karşınızda olacağım...
erkanbey
13-05-2015, 19:24
Bu aralar kimsede kırmızı örümcek derdi yok galiba aman olmasında zaten, gelelim sadede öğlende yaptığım karışımımı atmıştım havada bulutlu geçti çilekleri yakmadan işi hallettik sanırım akşam bol bol suyla yaprak altlarını üstlerini iyice yıkadım fısfısla gece fotosentez yapsınlar mikropları atsınlar inşallah uzun süre kırmızı bişey görmek istemiyorum çileklerimde.
Gördüğünüz gibi baya bir budama yaptık
erkanbey
15-05-2015, 13:52
Maşallah diyeyim 2 gündür borunun üstünde gezen canlı bir şey yok.
Sayın erkanbey, bu bela bizlerde de olmaz olur mu hiç! Sadece foruma girecek zamanım olmadı. Daha önce de söylediğim üzere, ben de torpedo kullanıyorum, faydasını gördüm açıkçası. Ev yapımı ilaçların bu zıpırlarda pek bir faydasını görmedim maalesef. Benim çileklerimi geçtim, orkidelerime, sellukalarıma, plumeriama ve daha birçoklarına dadanıyorlar. Sıcağı ve kuru havayı da çok seviyorlar. tazyikli su ile yıkama işe yarayabiliyor ama ben beceremiyorum. O yüzden en güzeli ara ara ilaçlama... Kolay gelsin. Allah hepimizin yardımcısı olsun... ;)
erkanbey
19-05-2015, 20:41
Belini büktük sanırım kırmızı örümceklerin gerçi sıımadığımız kalmadı ki çilek çileklikten çıktı iki üç akşam yapraklarını yıkadım güzelce fısfısla şu an rahatız şükür.
Yeni bir konu açmadığım için buraya yazayım dedim.
Çok küçük bir bahçem var ayrıca balkonumda bir şeyler yetiştirmeye çalışıyorum. Tohumdan başladım işe. Şu an fide şeklindeler. Amacım organik bir şeyler üretmek. Ama bitiydi mantarıydı orumcegiydi sürekli sıkıntılar olabiliyor. Burada zirai ilaç satan yerlere gidince organik olmayan zehirli ilaç öneriyorlar bana. Bunları kullanmak istemiyorum. Organik ilaçlar ise litreyle veya çok büyük boyutlarda satılıyor. Sorum şu,
Neemazal, kaolin kili, klor dioksit, mastercop ürünlerinden elinde olan varsa gerekirse ücreti karşılığında benimle paylaşır mı?
Ya da ortak almak isteyenlerle birlikte alabiliriz.
İyi günler dilerim.
erkanbey
27-05-2015, 11:23
Merhaba şu an itibari ile kırmızı örümcek kardeşlerim iş başındalar bu sefer çok fazla çoğalmadan yakaladım 15 gün kafamızı dinleyemedik hemen çıktılar gene demekki bu yaratıklardan kurtulmak mümkün deil artık yapraklardan fıs fıslama yapacağım ilaçla olmuyor zaten gördük.
Mevsim itibarıyla kırmızı örümcek için erken bir tarih bahsettikleriniz bit olabilir.
imparator053
29-05-2015, 18:22
Merhaba,
Aşağıda resmini paylaştığım böcekler benimde domateslerimi sardı. Erkan bey çilek ağacının aynısından benim balkonumda da var. Korkum ona sıçraması.
Bu böcekleri nasıl yok edebilirim? Yardımınızı rica ediyorum.
MeyveliTepe
29-05-2015, 20:14
Bunlar kırmızı yaprak bitleri, domatese dadanırlar ve hastalık taşıma olasılıkları vardır. Ev yapımı bir ilaç, neem özütü organik bir ilaç veya mineral yağ ile kurtulabilirsiniz.
erkanbey
02-06-2015, 20:01
Bugün neemazal kullandım bakalım kırmızı örümceklere nasıl bir etki yapacak balkondaki tüm bitkilerime sıktım birinden diğerine atlamasınlar diye.
Gelişmeleri buradan bildiririm.
magnum_2323
06-06-2015, 11:26
Merhaba Erkanbey. Ben de kırmızı örümcekler ile uğraşıyorum. Bir türlü çözüm bulamadım. Ama senin çilek düzeneğini çok beğendim. Nasıl yaptığın hakkında bilgi verebilir misin?
erkanbey
07-06-2015, 13:41
Merhaba Erkanbey. Ben de kırmızı örümcekler ile uğraşıyorum. Bir türlü çözüm bulamadım. Ama senin çilek düzeneğini çok beğendim. Nasıl yaptığın hakkında bilgi verebilir misin?
Çilek düzeneğinin yapılışını şu linkten takip edin ayrıntılı anlattım.
http://www.agaclar.net/forum/evde-topraksiz-tarim-uygulamalari/11897-10.htm
Kırmızı örümceğin çözümünü bulduk sonunda şükür.Kimyasal ilaç bile kullansak gene çıkıyorlar,arap sabunu vs yaprağın rengini yapısını bozuyor vede kötü kokuyor,son olarak neemazal isimli ilacı kullandım sonuç süper.
Bugün kullanalı 6 gün geçti bir tane kırmızı örümcek kalmadı.İlaç organik bir ilaç,kokusu yok gibi,yapraklara leke yapmıyor,sıktıktan sonra meyveyi ye sıkıntı yok,tek eksisi fiyatı biraz pahalı ama bence harcadığım emeğin yanında çektiğim stresin yanında o para devede kulak.Biraz büyükçe bir kulak ama olsun 😀
100 ml ilacı 40 tl ye aldım,20 ml kullandım boruda 120 çilek var her yaprağa tek tek altlı üstlü iyice fısfısladım 2-3 saat sürdü ama olsun sonuç iyi.Balkondaki diğer bitkileriminde hepsine fısfısladım.Toplam 4 litre su yapmıştım 1 lt gibi arttı onuda iki akşam sonra uzaktan fısfısladım aslında her ilaç için geçerli olan bir kural ilacı yaptıktan sonra ilk 5-10 dakika içinde kullanmak en iyisiymiş yoksa ilacın etkisi kaçıyormuş.
Bu sene ilaçlamalar yüzünden o düzenekten lezzetli bir çilek yiyemedik saman gibi oldular ilaçları içlerine çekince bundan sonra yeriz artık nasip.
Çileklerin neemazal'dan önceki hali ve bugünkü halini ekliyorum
erkanbey
07-06-2015, 13:43
Şimdiki halide bu
erkanbey
16-06-2015, 13:02
Evet dostlar yine ben daha 10 gün anca oldu sanırım gene başladı sıkıntılar anladım ki bu kırmızı örümcekten kökten kurtulma yolu yok.Kanserli hastanın kemoterapi tedavisi yapması gibi bizde bu zararlılarla sürekli bir tedavi,sürekli bir kovalamaca içerisinde olacağız sanırım.Bugün neemazal ile bir ilaçlama daha yaptım fakat bu sefer geçenki gibi tek tek her yaprağı gezmedim altlı üstlü ama bolca fısfısladım inşallah her yaprak almıştır ilacı.
Benim bu işlemleri çilek meyvesinde yapmam işi zorlaştırıyor her kökte 5-6 yaprak olsa 120 kök çilek var tek tek alt üst fısfıs çok zor oluyor.Dahada önemlisi bu sene ilaçlamalar yüzünden lezzetli bir çilek yiyemedim ya tadı yok ya çilek rengi soluklaşıyor bu sefer ne yapsamda meyvelere ilacı bulaştırmasam diye düşünürken bi fikir buldum hemen burada paylaşayıp pratik yöntemimi.
Her evde streç film vardır.İlaçlamadan önce meyve olan yerleri bu streç filme sarmalayın ilaçlama bitince çıkarıp atın böylece meyvelere ilaç bulaşmamış olacak.
Merhaba benim de başım bu kırmızı örümceklerle dertte. Evimin salon penceresini sarmış olan çok yıllık Sarmaşık var.buyuk ihtimalle bu minik seyler sineklik teli olan pencereden içeri girmişler. Pencere pervazlari ve mermer denizlik üzerine yayilmislar.hemen deterjanli toz bezi ile temizledim. Ama dikkatli bakinca duvarda , pencerenin önündeki koltukta 3-5 tane gördüm. İnternetten arastirinca kırmızı örümcek olduğunu öğrendim. Evde ev bitkisi yok. 3 gündür gördükçe siliyorum. Azaldilar ama sanki yavruları daha geziniyorlar. Bu arada evde iki küçük çocuğum var. Bi şekilde vücudumuza çıkıp dururlar diye çok endişeleniyorum. Nitekim toz alırken kaç tanesi koluma ve elime çıktı. Artık herşeye huylanir oldum. Eve ilaçlama mi yapmam gerekir. Marketlerde satilan sinek ilacı çözüm olur mu. Ne olur yardım edin.
Mini Ringo
26-04-2016, 19:13
Benim domateslerin üzerinde görmedim ama bahçede saksıda Kamkat var onun üzerinde kırmızı örümcek gördüm. Yarın sabah yine görürsem resmini çekeceğim.
İlaçsız sebze yetiştirmek ne zor iş yahu.:)
MeyveliTepe
26-04-2016, 20:31
Benim domateslerin üzerinde görmedim ama bahçede saksıda Kamkat var onun üzerinde kırmızı örümcek gördüm. Yarın sabah yine görürsem resmini çekeceğim.
İlaçsız sebze yetiştirmek ne zor iş yahu.:)
Büyüteçsiz, çıplak gözle gördüyseniz gördüğünüz kırmızı örümcek, kırmızı örümcek değildir (Türkçenin cilveleri :)
Erdem 01
27-04-2016, 13:28
Kırmızı örümcek, yaprak biti gibi böcekler evinize getirilen bahçelerden alınan taş toprak, kesme çiçek, canlı çiçek, dal parçaları, yaprak sarma yemeği için toplanan asma yaprağı, bahçede budamada kullanılan makas, bahçede çalışırken hastalıklı ağaçlara giysilerin değmesi, dışarıdan gelen karıncalar gibi nedenlerden bulaşıyor. Bahçe topraklarını buharda fırında ısıtıp dezenfekte etmek gerekiyor desem de ben de uygulamadım. Aldığım bir topraktan bulaşan tırtıl balkonda çiçek yapraklarına delikler açmıştı. Uzun bir zaman bitkiyi sallayıp dökerek kurtulmuştum.
sweetnurse83
30-04-2016, 03:10
Bu yaratık kırmızı örümcek mi
Madagaskar Yasemin imin yapraklarını mahvediyor o değilse bu nedir ve ne yapmam lazım yardımcı olursanız sevinirim http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160430/f7635f3772da5b979b7f7f0592e19dee.jpg
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160430/995b228c124c07f4c7d52bfd1a233a91.jpg
Yaprağın altındaki bu beyaz yaratık nedir acaba
Sent from my iPhone using Tapatalk
barissagdic
20-02-2017, 13:58
kırmızı örümcek nasıl oluşuyor? kırmızı örümcek oluşmadan önce nasıl önlem alabiliriz?
Tüm doğa dostlarına merhaba, aranıza yeni katılmış olsamda ağaçlar net forumlarını uzun süredir kütüphane gibi kullanmaktayım :). Uzun zamandır paylaşımlarınızdan dolayı sizlere teşekkür etmek istiyordum, nasip bu günmüş.
Geçen yıl kasım ayında beş altı yıllık bir yıldız yasemini aldım. Sorunlu bir bitkiydi, her türlü yaprak bozukluğu ve 8.5 ph a sahip saksı toprağı ile evime getirip balkonuma yeni saksısına yerleştirdim. Yaklaşık iki ay önce çiçeklendi (balkon cam balkon olduğu için sera etkisi) Fakat toprak ph vs herşeyi düzetmeme rahmen yapraklarda sorun devam etti. Ben şu mu eksik? bu mu yetersiz? derken geçen haftaya kadar genç filizlerde kuruma, yaprak şekil bozukluğu, yaprak dökülmeleri devam etti. Geçen hafta su sprey i yaparken su zerreciklerinin bazı noktalarda havada asılı kaldığını görünce içime şüphe düştü. Her nekadar umarım küçük bir örümceğin işidir desemde elime merceği alıp bozulmalar görünen yaprakları inceleyince kırmızı örümcek sorunu ile yüzleştim. Gerçekten çıplak gözle görmek imkansız, kaliteli bir mercekle bile zar zor gözüküyorlar. Başarısız bir iki mücadele denemesinde sonra kendi ev yapımı ilacımı ürettim, oldukça başarılı. Burda ilacın tarifini vererek bir parça katkım olsun istedim. Kırmızı örümcek haricinde yaprak bitlerinde de etkili olacağını düşünüyorum. Bu ilacı yaprak bitleri için kullanan olursa sonuçları paylaşmasında fayda var.
BENİM TARİFİM;
Birinci aşama; 40 gr tütün iki lt 75-80 derece sıcak suya bırakılıp bir gün suda bekletilecek. 30 gr ıslanabillir toz kükürt çay bardağı içinde sıcak suda karıştırılıp geceden beklemeye bırakılacak. 40gr soğan, iki baş sarımsak, 2 adet kurutulmuş acı biber ve bir adet limon blenderde çekilip bir litre suda bir gece bekletilecek.
İkinci aşama; Tütünlü su ve diğer karışım tülbentten geçirildikten sonra aynı kabda geceden bekletilen kükürt (kükürt tülbentten geçirilmeyecek) ile karıştırılıp elde edilen karışım 4 lt ye ulaşacak şekilde su ilavesi yapılacak.
Uygulama şekli; Basınçlı sprey ile bitkinin her tarafına özellikle yaprak altlarına. Kükürtün dibe çökmemesi için sürekli çalkalamayı ihmal etmeyin. Elle temastan kaçının! Kapalı alanda ev içinde uygulamayın. Nikotin solunum yolu ile de zehirlidir. Uygulama sonrası durulama yapmayın.
Teknik özellikleri; 1) Elde edilen ilacın PH değeri 5.5 civarı (karışımın içindeki limonun etkisi), genelde tütün ile yapılan nikotin ilaçalarına arap sabunu veya sıvı sabun katılıyor. Fakat sabun ve türevler bazik olduğu için PH ı yükselterek ilacı Alkalin (bazik) duruma geçiriyor. Yaptığım araştırmalarda nikotinin asitik ve nötür ph durumda daha uzun süre aktif olduğunu öğrendim. Bu sebepten sabun kullanmadım. 2) Sıvı yağ ve kükürt bir arada kullanılması sakıncalı olduğu bir çok kaynakta belirtilmiş. Bu sebepten bu karışıma sıvı yağ ilave etmeyin. 3)İçeriği arılara zarar vermez bu ilaç çevre dostudur.
Bitki üstünde etkileri; Yapraklarda yanma kararma olmadı, bu günlerde havaların serin olması faydalı oldu. Üç gündür yapraklarda hareket eden kırmızı örümcek görmedim. Her gün takip ediyorum. Ayrıca şunu belirtmeden geçemiycem, bu tesbitler Yıldız yasemini üstünde yaptığım tesbitler. Farklı bitkilerde, bitki üstündeki sonuçlarını bilmiyorum. Eğer farklı bir çiçekte kullanacaksanız, lütfen küçük bir deneme yapıp birkaç saat sonra olumsuz etki yoksa bitkinizde kullanın.
Sağlıklı güzel kokan çiçekler dileğiyle :)
İnternette kırmızı örümcek için doğal mücade yöntemlerini araştırırken, Phytoseiulus – system Predatör akar (Phytoseiulus persimilis) isimli örümceğin (kırmızı örücek için) doğal düşman olduğunu öğrendim.
''Ergin bir Phytoseiulus örümceklerin tüm evrelerini yer, Phytoseiulus nimfleri ise yalnızca örümcek yumurtalarını, larvalarını ya da protonimflerini yerler''. şeklinde yazılar var. Türkiyede bu canlının temini mümkünmü bilmiyorum, fakat yabancı sitelerden yaptığım araştırmalarda özellikle amerikada bu canlının satışının yaygın olduğunu ve kırmızı örümcek mücadelesinde kullanıldığını gördüm. Umarım Türkiye de birileri bu canlını üretimini ve tatışını yapar. Böylece kimyasal ilaçlardan kurtulmuş oluruz.
https://greenmethods.com/persimilis/
Güzel günler dileğiyle :)
Tekrar merhabalar; Kırmızı örümcekler için uyguladığım ilaçlamanın dördüncü gününde yaptığım incelemede az da olsa kırmızı örümcek buldum:mad:. Sanırım yaptığım ilaç yumurtalar üzerinde etkili değil. Son ilaçlamadan kalan buz dolabında muhafaza ettiğim ilaçla tekrar ilaçlama yaptım.
Bu esnada ilacın hazırlanması ile bir noktayı aydınlatmak istiyorum. Kullananlar bilir hatta daha önce ev yapımı ilaçlar sayfasında bu konuda sorun yaşayan bir üye vardı. Toz kükürt su ile zor karışıyor, ben tarifimde sıcak su kullandığımı yazdım fakat o sıcak su tütüne katılmış olan su idi ve toz kükürtle gayet kolay karıştı. Bu gün küçük bir bardakta sadece sıcak su ile karıştırmayı dendim fakat kükürt suda ıslanmamak için mücadele ediyordu. Aynı denemeyi tütün katılmış sıcak su ile yaptım gayet kolay karıştı. Sanırım kimyasal bir reaksiyon söz konusu (nikotin-sülfür).
Kimya ile ilgilenen arkadaşlar bu konuyu aydınlatırsa sevinirim.
Sağlıklı bitkiler dileğiyle:)
Doku_Kültürcü
18-05-2017, 16:47
Tekrar merhabalar; Kırmızı örümcekler için uyguladığım ilaçlamanın dördüncü gününde yaptığım incelemede az da olsa kırmızı örümcek buldum:mad:. Sanırım yaptığım ilaç yumurtalar üzerinde etkili değil. Son ilaçlamadan kalan buz dolabında muhafaza ettiğim ilaçla tekrar ilaçlama yaptım.
Bu esnada ilacın hazırlanması ile bir noktayı aydınlatmak istiyorum. Kullananlar bilir hatta daha önce ev yapımı ilaçlar sayfasında bu konuda sorun yaşayan bir üye vardı. Toz kükürt su ile zor karışıyor, ben tarifimde sıcak su kullandığımı yazdım fakat o sıcak su tütüne katılmış olan su idi ve toz kükürtle gayet kolay karıştı. Bu gün küçük bir bardakta sadece sıcak su ile karıştırmayı dendim fakat kükürt suda ıslanmamak için mücadele ediyordu. Aynı denemeyi tütün katılmış sıcak su ile yaptım gayet kolay karıştı. Sanırım kimyasal bir reaksiyon söz konusu (nikotin-sülfür).
Kimya ile ilgilenen arkadaşlar bu konuyu aydınlatırsa sevinirim.
Sağlıklı bitkiler dileğiyle:)
Tütün, dünyanın en dayanıklı bitki virüslerinden biri olan Tütün Mozayik Virüsü taşır. Amerikada yapılan bir çalışmaya göre, enfeksiyon taşıyan bitki oranı bin bitkide 2,3 dür. Ancak, tütünün hasat edilmesi sırasında bu 2,3'lük oran çok yükseklere çıkar (virüs, bitkiden bitkiye temasla bulaşır). Tütün kullanmayın.
Kırmızı örümcek sudan hoşlanmaz. Bitkilerinize sıkça su püskürtürseniz kaybolduklarını göreceksiniz. Resimde yaprak üzerinde duran canlı, kırmızı örümcek değil, empoaska'ya benziyor: https://www.google.com.tr/search?q=empoaska&rlz=1C1AOHY_trTR709TR710&oq=empoaska&aqs=chrome..69i57j0.5217j0j8&sourceid=chrome&ie=UTF-8
Tütün, dünyanın en dayanıklı bitki virüslerinden biri olan Tütün Mozayik Virüsü taşır. Amerikada yapılan bir çalışmaya göre, enfeksiyon taşıyan bitki oranı bin bitkide 2,3 dür. Ancak, tütünün hasat edilmesi sırasında bu 2,3'lük oran çok yükseklere çıkar (virüs, bitkiden bitkiye temasla bulaşır). Tütün kullanmayın.
Kırmızı örümcek sudan hoşlanmaz. Bitkilerinize sıkça su püskürtürseniz kaybolduklarını göreceksiniz. Resimde yaprak üzerinde duran canlı, kırmızı örümcek değil, empoaska'ya benziyor: https://www.google.com.tr/search?q=empoaska&rlz=1C1AOHY_trTR709TR710&oq=empoaska&aqs=chrome..69i57j0.5217j0j8&sourceid=chrome&ie=UTF-8
Mozaik virüsü konusunda size katılıyorum, bu sebepten tütün için sıcak su kullandım fakat kaynar su bu virüsü etkilermi bilmiyorum. Muhtemelen böyle bir soruna sebeb olabilir.
Kırmızı örümcek sudan hoşlanmaz demişsiniz, fakat hoşlanmıyor olmaları sonuç vermiyor. Daha önce su püskürtme ve kükürtlü su püskürtme gibi uygulamarda bulundum. O gün için yok oluyorlar ertesi günün sabağında nerde kalmıştık dercesine geri dönüyorlar.:(
Bu esnada ben resim paylaşmadım, kırmızı örümcek için makro çekim çok zor. Paylaşmak isterdim çok küçük olduklarından net görüntü almak mümkün olmadı. Keşke sorun kırmızı örümcek değilde ''empoaska'' olsaydı.:(
MeyveliTepe
25-05-2017, 17:32
Tütünlü ilacı sebzelerinizde kullanmayın, virüs bulaşma olasılığı yüksektir. Bu gibi uygulamalarda kükürt olarak sıvı kükürt kullanmak daha kolay olur.
Bu gün gene bu canavarlardan yakaladım, malesef benim ev yapımı ilaç popülosyonu azaltmaktan ileri gidemiyor. Ayrıca içinde tütün ihtiva ettiği için yağmurdan kaçarken doluya yakalanmakta söz konusu:o
Sonuç olarak bu gün iki ayrı zirai ilaç siparişi verdim.
Birinde etkin madde HEXYTHIAZOX; YUMURTA-LARVA-NİMF ler için, diğerinde etkin madde ABAMECTIN (AVERMECTIN); ERGİN dönem için. İkisini karıştırıp kullanmak istiyorum. :mad:
Bu etkin maddeleri birlikte kullanmanın bir sakıncası varmı?
Birinde etkin madde HEXYTHIAZOX; YUMURTA-LARVA-NİMF ler için, diğerinde etkin madde ABAMECTIN (AVERMECTIN); ERGİN dönem için. İkisini karıştırıp kullanmak istiyorum. :mad:
Malesef bu konuda cevap verecek bir gönüllü bulamadım. Bu akşam bahsi geçen ilaçları karıştırıp ilaçlama yaptım. İlaç deymeyen yaprak kalmasın diye elimden geldiğince uğraştım, bakalım sonuç ne olucak.:confused:
MeyveliTepe
29-05-2017, 22:46
Bahsettiğiniz pestisitler birer sentetik toksin. İkisi bir arada etkileşime girer mi bilmiyorum ama ayrı ayrı da kanserojen etkileri dahil yeterince kötü.
Kırmızı örümcekler için mineral yağlar, azadirachtin kullanılabilirdi. Ayrıca paecilomyces fumosoreus isimli fungusu içeren bir preperat biyolojik mücadele ajanı olarak kullanılabilir.
Acaba bahçe için güneş enerjili ultrasonik haşere uzaklaştırıcılar pestisitler örneğin yaprak biti, kırmızı örümcek, yaprak kurdu için kullanılabilir mi?
Sayın MeyveliTepe, öncelike cevap için teşekkürler. Bu forumdaki herkez doğa dostu, bende dahil olmak üzere kimsenin kimyasalları evine sokmak istediğini hatta güzelim çiçeklerinde kullanmak istediğini sanmıyorum. Evde çiçekle bitkiyle uğraşmak gönül işi sevgi işi. Nasıl hiç kimse kaçınılmaz olmadığı sürece çocuğuna antibiyotik vermek istemediği gibi, kimse gözü gibi baktığı bitkisine çiçeğine kanserojen kimyasallar kullanmak istemez. Fakat malesef an geliyor tecrübe eksikliği ve çaresizlik insanı mecbur ediyor.
Bahsettiğiniz pestisitler birer sentetik toksin. İkisi bir arada etkileşime girer mi bilmiyorum ama ayrı ayrı da kanserojen etkileri dahil yeterince kötü.
Kırmızı örümcekler için mineral yağlar, azadirachtin kullanılabilirdi. Ayrıca paecilomyces fumosoreus isimli fungusu içeren bir preperat biyolojik mücadele ajanı olarak kullanılabilir.
Size kısaca bu noktaya nasıl geldiğimi anlatayım, mücadeleye öncelikle su spreyli ile başladım, Sayın Doku_Kültürcü nün de söylediği gibi, peşinden su ile karışık toz kükürt, o da olmayınca ıslak yaprakların üstüne altına toz kükürt serpmek. Serpmek derken o kadar ileri gittimki yapraklar mısır ununa bulanmış balık gibi duruyordu. (şansıma havalar serin olduğu için, yapraklar yanmadı) Bunlarda yetmedi sizinde sakıncalı gördüğünüz içinde sarımsak, acı biber, toz kükürt olan tütünlü su. Bu uygulamalar sorunu çözmediler fakat filizlerin kuruması, taze yaprakların sararıp buruşması hatta dökülmesi durdu.
Neden yağ kullanamadığımı daha önce açıklamıştım kükürtle yağın bir arada kullanılmayacağı bir çok kaynakta yazıyor, ben halen yapraklardan kükürt temizliyorum.
AZADIRACHTIN (Neemazal-T/S) ilk tercihim olabilirdi. Forumda geçiyor, Sayın Erkanbey tafından özenle kullanılmış, sonuçları olumlu olmamış.
Bugün neemazal kullandım bakalım kırmızı örümceklere nasıl bir etki yapacak balkondaki tüm bitkilerime sıktım birinden diğerine atlamasınlar diye.
Gelişmeleri buradan bildiririm.
Evet dostlar yine ben daha 10 gün anca oldu sanırım gene başladı sıkıntılar anladım ki bu kırmızı örümcekten kökten kurtulma yolu yok.
Paecilomyces Fumosoroseus içeren fungus preparat ı daha önce biliyor olsaydım. Mutlaka temin etmeye çalışırdım. Çünkü İnternette kırmızı örümcek için doğal mücade yöntemlerini araştırırken, Phytoseiulus – system Predatör akar (Phytoseiulus persimilis) isimli örümceğin (kırmızı örücek için) doğal düşman olduğunu öğrenmiştim. Hatta linki tekrar paylaşayım https://greenmethods.com/persimilis/ malesef türkiyede satıcısını bulamadım.
Eğer kırmızı örümceklerle tekrar uğraşmam gerekirse Paecilomyces Fumosoroseus içeren fungus preparat temini konusunda yardımlarınızı bekliyorum, sağlıcakla kalın.
Batı Rüzgarı
12-10-2017, 16:06
kırmızı örümcek için etkili ilaç tavsiyesi verebilecek varmı? özellikle kökünü kazısın isityorum...
ev yapımı ilaçlar felan sadece sayısını kontrol etmeye yarıyor tamamen yok etmiyor...
hatta bir iki tanesin gözlemledim. kırmızı örümcekler arap sabunu kuruyunca hareklikleri devam ediyor. gerçi kımıldayamıyorlar pek fazla ama yine de bunun toprak üzerinde yani suyun direncinin kaybolduğu yüzeylerde etkisiz olduğunu söylebilirim... yaprak bitlerine etkili olduğu bir gerçek ama kırmızı örümceklere pek etkili değil... yağ ve karbonat karıştırarak da denedim sonuç alamadım...
en son herşeyi göze alıp az bişey domestosla suyu karıştırıp sıktım :D
yapraklarda henüz olumsuz bir etki görmedim ama 24 saat geçmeden de bişey söylemek zor. diğer türlü zaten soğanlı bitkiler oldukları için yapraklarını gözden çıkarmıştım... hatta yoğun olarak gözlemlediklerimin yapraklarını 1*2 cm ye kadar kestim... çok aşırıya da gitmedim ama gerçekten kırmızı örümcekler çok dayanıklı olduklarından ancak çamaşır suyu gibi etkili bişey lazım diye düşündüm... bir tanesi üzerinde de denedim. sonuç ****** öldü.ama iş uygulama sonrasına bakıyor olumlu veya olumsuz sonuçları belki uzun vadede ancak görebilmek mümkün olabilecek.
hemen hemen tüm saksılarıma yayılmış... kırmızı örümcekler ile ilgili deneyimlerime göre şunu söyleyebilirim...
arap sabunu yetersiz kalıyor
fiziksel mücadele su sıkma vs yetersiz kalıyor.
bakalım bu son mücadele yöntemi ile ne derece başarı sağlayacağız zamanla göreceğiz...
kırmızı örümcek için etkili ilaç tavsiyesi verebilecek varmı? özellikle kökünü kazısın isityorum...
ev yapımı ilaçlar felan sadece sayısını kontrol etmeye yarıyor tamamen yok etmiyor...
hatta bir iki tanesin gözlemledim. kırmızı örümcekler arap sabunu kuruyunca hareklikleri devam ediyor. gerçi kımıldayamıyorlar pek fazla ama yine de bunun toprak üzerinde yani suyun direncinin kaybolduğu yüzeylerde etkisiz olduğunu söylebilirim... yaprak bitlerine etkili olduğu bir gerçek ama kırmızı örümceklere pek etkili değil... yağ ve karbonat karıştırarak da denedim sonuç alamadım...
en son herşeyi göze alıp az bişey domestosla suyu karıştırıp sıktım :D
yapraklarda henüz olumsuz bir etki görmedim ama 24 saat geçmeden de bişey söylemek zor. diğer türlü zaten soğanlı bitkiler oldukları için yapraklarını gözden çıkarmıştım... hatta yoğun olarak gözlemlediklerimin yapraklarını 1*2 cm ye kadar kestim... çok aşırıya da gitmedim ama gerçekten kırmızı örümcekler çok dayanıklı olduklarından ancak çamaşır suyu gibi etkili bişey lazım diye düşündüm... bir tanesi üzerinde de denedim. sonuç ****** öldü.ama iş uygulama sonrasına bakıyor olumlu veya olumsuz sonuçları belki uzun vadede ancak görebilmek mümkün olabilecek.
hemen hemen tüm saksılarıma yayılmış... kırmızı örümcekler ile ilgili deneyimlerime göre şunu söyleyebilirim...
arap sabunu yetersiz kalıyor
fiziksel mücadele su sıkma vs yetersiz kalıyor.
bakalım bu son mücadele yöntemi ile ne derece başarı sağlayacağız zamanla göreceğiz...
Parafinik yağ kullanabilirsiniz,suda eriyebilen toz kükürt kullanabilirsiniz bunlar son derece etkili olurlar zaten sık sık uygularsanız.Diğer zehirli ilaçlara gerek kalmaz ama illa zehirli ilaç uygularım derseniz Tebufenpyrad etken maddeli bir ilaç son derece etkili olur bu ilaç larva nimf ve erginlerine de etkilidir ayrıca.
nanemolla
17-10-2017, 07:31
Sn üyeler Tebufenpyrad etken maddeli ilaçtan sn devrann dan başka da kullanan ve evet budur diye sonuç alan baskaları da oldumu acaba?Güllerim mahvoldu iki yıldır.
Cevap geç oldu ama beraber kullanılmalarında bir sakınca yok.
Bu gün gene bu canavarlardan yakaladım, malesef benim ev yapımı ilaç popülosyonu azaltmaktan ileri gidemiyor. Ayrıca içinde tütün ihtiva ettiği için yağmurdan kaçarken doluya yakalanmakta söz konusu:o
nanemolla
19-10-2017, 10:30
Sn Nejat@ söylediğiniz iki ilaç karışımını kullanıp sonuç aldınızmı acaba?
celalamca
19-10-2017, 10:48
Kırmızı örümcekle mücadele için neemAzal kullanın.Ev -balkon şartlarında bana göre en iyisi neemAzal.
Ben balkondaki bitkilerimiçin kullandım sonuç iyi.
Bir de
https://www.irhaltarim.com.tr/urun/priority-organik-kirmizi-orumcek-ilaci/1248
bu ilaç çıkmış ama denemedim.
nanemolla
19-10-2017, 14:52
Sn celalamca. nemazal dan kökünü kurutmak namına sonuç alamadıklarını yazmış çoğu kişi yanlış hatırlamıyorsam.Sanırım yumurtalarına etki etmiyor herhalde.siz hangi aralıklarla kullandınız.
celalamca
19-10-2017, 16:16
Bir canlının kökünü kurutan ilaçlar insanın da kökünü kurutabilir :)
|| VIT || NeemAzal®–T/S Organik Böcek ilacı // (http://www.vit-verim.com/tr/nats_tr.php)
Linkte neemazal için ayrıntılı bilgiler var.Balkon için bence en etkili çözüm...
nanemolla
19-10-2017, 17:02
Kökünü kurutmaktan kastım yumurtalarıydı da hakikaten insan sağlığınida düşünmeli: )) Hele benim gibi alerjik bir bünye için zor bir durum.O zaman girişi neemazalla başlatalım.Ama denemeye baharda başlayacağım şimdilik kükürtle biraz önünü almıştım.Soguklardada kayboluyorlar zaten.Tekrar hortlayacaklari mevsimi bekleyeceğiz: ).İlginiz ve bilgilendirmeleriniz için teşekkürler.
canberkay
14-11-2017, 22:50
Öncelikle bu konu altında yazılmış bütün gönderileri okudum ve inceledim.
Herkesin kırmızı örümcek ile savaş serüvenini inceledim.
Yaklaşık 2 yıldır aktif olarak baktığım ve geliştirdiğim bir kaktüs koleksiyonum bulunmakta. Kaktüsler haricinde tropikal bitkiler ve sebzelerde var.
Kaktüs koleksiyonum kapalı balkonumda bulunmakta, sebzelerle yazın işyerimin terasında ilgileniyorum. Tohumdan meyveye.
Öncelikle kırmızı örümcek ile kaktüsler üzerinde 2017 baharında tanıştım (yumuşak dokulu kaktüs türleri için çok zararlı ve illet bir haşere)
(sanırım satın aldığım bir kaktüsün üzerinde balkonuma geldi)
Daha sonra domates yaprakları üzerinde ağ ören türdeki kırmızı örümcek ile tanıştım.(çevredeki ağaçlar bitkiler kuşlar aracılığıyla geldiğini tahmin ediyorum)
Domates üzerindeki ile kaktüsler üzerindeki kırmızı örümcek türü farklı. Hatta tam olarak çözemediğim 3. bir tür kaktüsler üzerinde bulunmakta. (3. tür daha bordo, daha belirgin hatlı ve biraz daha büyükçe( ama yinede gözle görmek oldukça zor)kırmızı örümcek olduğunu düşünüyorum)
Domatesler ile aynı ortamda bulunan kaktüslerim oldu ama domates üzerindeki tür kaktüslere bulaşmadı, zaten kaktüsler üzerinde bulunan kırmızı örümcek türü ağ örmüyor.
Bu noktadan sonra uyguladığım tedavi yöntemlerine değineceğim;
Domatesler üzerinde neem oil denedim, defalarca ama herkeste olduğu gibi sadece yetişkinleri yoketmekte ve 7-10 gün ertesinde yumurtadan çıkan yeni nesil gözle görülebilmekte.
Kaktüslerde de neem oil denendi. Domatesler ile aynı şekilde ama daha uzun bir koruma süresi sağladı. Kaktüslerde belirtmek istediğim başka bir nokta ise güneş gelen doğrultunun tam zıttı yönünde (yani daha çok gölgede kalan kısımlarda) haşerelerin konuşlanıyor olması.
Domateslerde tazyikli su ile temizleme yöntemi ve daha sonra kötü durumdaki yaprakların budanması, bir süre kırmızı örümceklere karşı koruma sağladı. Ama yine kolonize olmaları 7 günü buldu.
Sabun ve neem oil karışımını kaktüslerde denedim, sonuç aynı. Hatta kaktüslerde sabun kalıcı izler bıraktı.
En son yabancı kaynaklardan ulaştığım 2 madde etil ya da izopropil alkol ve BI-58 (dimethoat).
Yüzde 70 oranında su ile seyreltilmiş alkolün. İlk etki olarak kırmızı örümcekleri sersemlettiğini 1 dakika içinde de öldürdüğünü keşfettim, bitkiye bir zarar olmadı, alkol uçtu, su kaldı. İstenirse daha sonra su ile durulama yapılabilir. Bazı kaynaklar yumurtalarada yakıcı etkide bulunduğunu dile getiriyor. 2-3 seansta tamamen kurtulduklarını dile getirenler var. Zaman içinde öğreneceğiz, buradan bildirimde bulunurum.
Gelelim; Dimethoat'a, bu madde sistemiktir, yani bitkinin özsuyuna karışarak haşereyi zehirlemekte buyuzden KESİNLİKLE sebzelerde **** ev bitkilerinde kullanılmasını önermiyorum. Sadece kaktüslerde kullanacağım. Detayları burada yazacağım.
Kırmızı örümcek haricinde kök unlu biti sorunum bulunmakta bu iki ürün ayrıca onlarada etki edebilir nitelikte olduğu için tercih edildi.
istavrit59
09-04-2018, 14:52
Bugün ilk kırmızı örümceği saksı kenarında gezerken gördüm ve parmağımla ezdim. Bu kadar erken görmek sinir bozucu.
3 yıl oldu. Her sonbahar fideleri çeşmede tazyikli suyla yıkayıp temiz saksılara diktim.
Bu yıl azot gübresi dahi atmamıştım.
Organik gübreye dikili fidelerim ilk kez bu kadar verimliydi. Bugün o küçük kırmızı şeytanı gördüğümde bir anda moralim bozuldu.
Kar yağdığında, saksıda toprak görünmeyecek şekilde üzeri karla kaplanmıştı. İlk aklıma gelen "kırmızı örümceklere belki iyi gelir" idi.
Henüz pes etmedim. Neemazal denesem mi diye de düşünüyorum. ErkanBey sağolsun sayesinde organik Neemazal'ı öğrendik.
Balkonda uğur böceği gördüğümde hemen çileklerin üstüne koyuyorum ama hayvana gem vuramadığımdan bir kaç saat içinde uçup gidiyor.
40-50 cm'lik hobi saksısıyla bu kadar moral bozuyorken, çilek yetiştiriciliği yapsam çıldırırdım her halde :)
Tabi ki İstanbul'da bulunmamızın ve kırmızı örümceğin doğal avcılarının etrafta bulunmamasının etkisi vardır.
ParlakYıldızlar
23-06-2018, 14:13
Merhaba,beyaza yakın hafif şeffaf olan bu bocek diyemiyecegim herhalde akar nedir ve insanlara zararı olur mu?Hareket ederken videosu da var fakat yukleyemiyorum, 2.ci fotoğrafta onun verdiği zarar olabilir mi? Ilk fotografta Orta damar yakın üçüncü kılcal damar yakın olan beyaz olan (isaretleyemedim).
Evet kırmızı örümcek zararı,bende balkonda biberde bir süredir uğraşıyorum,sık sık kükürtle ilaçlamak çözüyor ama en fazla bir hafta sonra tekrar devam ediyor,sanırım yumurtadan tekrar çıkıp devam ediyorlar.Bu yüzden daha kısa sürelerde kükürt uygulamak lazım bazende o yaprağı koparıp uzaklaştırmak daha mantıklı bir çözüm oluyor.
ParlakYıldızlar
23-06-2018, 19:06
Teşekkürler, Sayin,devrann öyleyse mücadeleye başlıyorum, akar'in kendisini benzetememistim ama yapraklarda ki zararı benziyor maalesef.
Bu kırmızı örümcek sanırsam diğer bitkilere de yayılıyor. Bu örümcekle mücadelede en etkili yöntem nedir?
Bugün ilk kırmızı örümceği saksı kenarında gezerken gördüm
O sizin gördüğünüz zararsız kırmızı örümcek, bitkilere zarar veren kırmızı örümceği gözle göremezsiniz ancak lopla görebilirsiniz.
Bu kırmızı örümcek sanırsam diğer bitkilere de yayılıyor. Bu örümcekle mücadelede en etkili yöntem nedir?
Doğal önlem de kükürt başarı sağlıyor, zirai ilaçlar da kırmızı örümceğe etkili sistemik ilaçlar var.
Not: temmuz ayında kontrollerinizi sıklaştırın.
Ramazan Çayıroğlu
23-09-2019, 07:22
http://www.agaclar.net/forum/836130-post339.htm
Sevgili kgursan
sn. lilium doğru söylüyor...
Toz kükürtden saksı toprağının üstüne bir az atarsanız böceklere etkisi olur. Böçekler kükürtü sevmez.
Ben bazı çiçeklerin saksı toprağının üzerine içtiğim kahvenin telvesini sulandırıp_ telvenin üzerine su doldurup_ döküyorum.
Kahve telvesi böcek öldürücüdür...
Çok sık olmamakla beraber kullanabilir...
Saygılar
Kükürtü nereden temin edebiliriz
Melih Bakırlıoğlu
24-09-2019, 07:11
Gübre satanlardan temin edebilirsiniz.
aydemiraydın
24-09-2019, 13:16
kırmızı örümcek mücadelesinde sıvı kükürtle abamectini birlikte uygularsanız başarınız artar.
üzerlikotu
23-06-2021, 14:25
Kırmızı örümcek bu yıl bahçemizi tümüyle ele geçirmişken forumdaki başlıkta yazılanları geçmişe dönük olarak yeniden gözden geçireyim istedim. Aşağıdaki mesajı her nasılsa atlamışım ya da şimdi benzer bir şeyle karşı karşıya olduğumdan algıda seçicilik oldu. Son günlerde kol içleri, kasıklar, bacakların arka kısımlarında küçük kaşıntılı alerjik kabarcıklar oluştu. Biz bunların yakarcadan kaynaklı olduğunu sanıyorduk ancak tüm evi ilaçladığımız halde kabarcıklarda artış devam etti üstelik eşime hiç dokunmayışı da ilginç gelmişti.Etrafta bir tane dahi yakarca tesbit edemeyişimiz de cabası ta ki bu mesajı okuyuncaya kadar kırmızı örümceklerle bağlantısı hiç aklımda yoktu. Belirtilerin ilk başladığı güne geri gittiğimde o gün bahçede hastalıklı yaprakları budadığımı hatırladım. Bu konuyu detaylı olarak araştıracağım. Sizlere de bir veri olması için paylaşmak istedim.
merhabalar.
kimse bahsetmemiş ama bu kırmızı örümceğin çok berbat bir özelliği var. o kadar küçükler ki insan cilt gözeneklerine giriyorlar. özellikle derinin ince olduğu koltuk altı dirsek ön yüzü diz arkayüzü ve kemer izinde girdikleri gözeneklerde sivrisinek ısırığına benzeyen ancak çok çok daha şiddetli kaşıntı yapan lezyonlar oluşturuyorlar. eğer alkol akarisit veya sabunla hemen deriden uzaklaştırılmazlarsa geziyorlar ve bu lezyonları sürekli artırıyorlar.
bizim köydeki bahçemizde milyarlarcası yıllardır yaşayıp gidiyor. ben beni bildim bileli var yani en azından 25 yıldır. bizim ağaçları kurtaralım derdimiz yok. hatta bahçedeki elma ve armut ağaçlarının tümüne yakınını kesip odun olarak kullandık. ancak halen bu melanetlerden kurtulamadık. köy bize zehir oluyor arkadaşlar. en ufak rüzgarlı bir havada kazara bahçeye gittiyseniz vay halinize 5 tanesi vücudunuza girsin temizleseniz bile vücuda bıraktıkları zehire karşı oluşan allerjik yanıttan olsa gerek 1 haftaya yakın çok şiddetli kaşıntı oluyor. bu iğrenç mahlukatlardan kurtulmanın bunu yiyen bir başka böcek yoluyla vs.yolu yok anladığım kadarıyla. bir de ilginç olan şey kimsenin bu insana olan zararlarından bahsetmemiş olması. hiç olmuyormu yoksa oluyor ama farkedilmiyor mu bilemedim. eğer kimsede olmuyorsa gerçekten bizim köydeki zararlılar bir çeşit mutant mı?
ilk karşılaştığımızda biz de ne olduğunu bilememiştik ancak güneş ışığı altında mercekle baktığımızda oluşan kızarıklığın tam ortasında fosforlu koyu turuncu/kırmızı renkte akarı gördük topluiğnenin sivri ucu ebatından küçük. ve rahatsız ettiğimizde o gözenekten çıkıp ciltte gezinip başka gözeneğe girdiğini gördük.
bununla ilgili herhangibir bilgisi olan varsa, paylaşırsa çok sevinirim teşekkürler.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.