View Full Version : Kroton (Codiaeum sp.)
Mine Pakkaner
25-10-2006, 21:39
Kroton çeşitleri pek çoğumuzun evini renkli yaprakları ile süslüyor. Kanaatkar bir bitki. Benimki ( Codiaeum variegatum ) çiçek açtı :)
4603
Çiçekleri çok şirinmiş, ilk defa mı açtı? Benimki henüz açmadı. Krotonu kaç senedir besliyordunuz?
Mine Pakkaner
25-10-2006, 22:05
Evet ilk kez açtı. Çeşitli aralıklarla kroton yetiştirdim. Bu saksıya 6-8 aydır bakıyorum. Çok iyi yanmış hayvan gübresi, milli-tınlıbahçe toprağı ve torf karışımına dikili.
Saksı bana gelir gelmez hemen kendi saksısından torfta dikili olduğu için çıkardım. Yukarıdaki harca diktim. Bütün yaz dışarıda durdu.Bol sabah güneşi gördü. Hemen hergün veya gün aşırı az az yumuşak klorsuz suyla suladım ve yapraklarını yıkadım.
Yazın bol yaprak ve koltuk altlarından 2 yeni sürgün verdi. Bir ay önce geceleri sıcaklığın düşmeye başlaması ile içeriye kuzey penceresine aldım.
İhtiyacı olan rutubeti sağlasın diye saksının arkasına su dolu bir kase koyuyorum ve buharlaştıkça sürekli dolu tutuyorum(Yanında bir de difenbahya ve bambu var. Hepsi aynı nemden fayfalanıyor.) Haftada bir kez yapraklarını bol suyla yıkıyorum. Bu bakım karşılığı o da beni bu güzel çiçekle ödüllendirdi.
Benim krotonum da 5 aydır bende, aldıktan sonra saksısını değiştirdim. Torf, çok az dişli nehir kumu, bahçe toprağı, biraz azotlu gübreli toprağa diktim. Yapraklarına su spreyi sıkıyorum, haftada bir sirkeli suyla siliyorum sonra hemen yıkıyorum. Direkt güneşe hiç çıkarmadım ama aydınlık bir yerde duruyor. Yaprakları pırıl pırıl, sadece 7 yaprak verdi ama gövdesinden 4 yerden patlayacak sanki.
Mine Pakkaner
25-10-2006, 22:24
...Torf,çok az dişli nehir kumu,bahçe toprağı,biraz azotlu gübreli toprağa diktim...
Yukarıda torf ve bahçe toprağından ayrıca belirttiğiniz, azotlu gübreli topraktan ne kastettiğinizi anlamadım.
Geçen sene almıştım, bir kovada duruyor. Fidanlıktan almıştım. Karşıyaka mezarlığına yakın bir fidanlıktan. Kendileri adını böyle söylediler.
Mine Pakkaner
25-10-2006, 22:34
Siz ona bahçe toprağı muamelesi yapın.
İyi ki bu siteyi buldum. Bundan sonra çok daha dikkatli alışveriş yapacağım. İyice araştırmadan almak yok artık. En azından burada soracağım, yanmış ahır gübresini sanırım besi çiftliklerinden bulabiliriz. Kışın kapalı mekanda gübre kullanmanın bir faydası olmayacağını duymuştum acaba doğru mu? Üstelik sinek yapabilir demişlerdi.
Mine Pakkaner
26-10-2006, 10:56
Salon bitkileri kışın gübrelenmez. Ama bu saksı harcına kattığınız organik gübre ile ilgili değil. Bütün saksılarda her mevsim , özellikle baharda küçük sinekler olabilir. Bunlar bitkiye zarar vermez.
Ben size kompostlanmış hazır ticari hayvan gübresi öneririm, pastörizasyonu da yapılmış oluyor. Fitotoksitesi yok.Fidanlıklardan alabilirsiniz.
Sizin kullandığınız özel bir marka var mı? Burada yayınlamanın sakıncası yoksa eğer. Ben birkaç yere içi deterjanlı su dolu kap yerleştirdim, sinekler düşüp, çıkamadan ölüyorlar. Şimdi sineklerin yapışacağı bir şeyler düşünüyorum. Ortada dolanmaları hoşuma gitmiyor.
Mine Pakkaner
26-10-2006, 20:21
Zirai malzeme satan yerlerden sarı yapışkan tuzak da alabilirsiniz.
Ben Biofarm kullanıyorum. Yaşar Grubuna ait.
Teşekkür ederim, yarın araştıracağım. Umarım Ankara'da bulurum. Yazılarımdan anlamışsınızdır; çevreciyim ve ilaçlara karşıyım. Doğal ilaçlar (çevreye zarar vermeyecek) kullanma taraftarıyım. Doğayı kirleten maddelere karşı savaşmak taraftarıyım. Konuyla pek alakası olmadı ama, laf lafı açtı.
lavandula
31-10-2006, 17:09
Merhaba,
Benim de çok yeni bir krotonum oldu. Sanırım toprağı değiştirmem gerekiyor. Marketlerde satılan topraklar yeterli olur mu? Mine Hanım'ın kullandığı hayvan gübresi, milli tınlı bahçe toprağı torf karışımını peyzajla uğraşan yerlerden temin edebilir miyim?
Şİmdiden teşekkür ederim. Sevgiler.. Selamlar..
Mine Pakkaner
31-10-2006, 19:53
Bir fidanlıktan kompostlanmış gübre, bahçe toprağı ve torftan mamul harcınızı gözünüzün önünde hazırlatıp alabilirsiniz.
Mine Hanım çok teşekkür ederim ederim.Söylediklerinizin hepsini yaptım krotonum inanılmaz biçimde güzelleşti.Çok güneş alan camın içinde duruyor. Arasıra balkona çıkarsam direk güneş teması zararlı olur mu?Güneşi çok sevdiğini farkettim.:)
Evet ilk kez açtı. Çeşitli aralıklarla kroton yetiştirdim. Bu saksıya 6-8 aydır bakıyorum. Çok iyi yanmış hayvan gübresi, milli-tınlıbahçe toprağı ve torf karışımına dikili.
Saksı bana gelir gelmez hemen kendi saksısından torfta dikili olduğu için çıkardım. Yukarıdaki harca diktim. Bütün yaz dışarıda durdu.Bol sabah güneşi gördü. Hemen hergün veya gün aşırı az az yumuşak klorsuz suyla suladım ve yapraklarını yıkadım.
Yazın bol yaprak ve koltuk altlarından 2 yeni sürgün verdi. Bir ay önce geceleri sıcaklığın düşmeye başlaması ile içeriye kuzey penceresine aldım.
İhtiyacı olan rutubeti sağlasın diye saksının arkasına su dolu bir kase koyuyorum ve buharlaştıkça sürekli dolu tutuyorum(Yanında bir de difenbahya ve bambu var. Hepsi aynı nemden fayfalanıyor.) Haftada bir kez yapraklarını bol suyla yıkıyorum. Bu bakım karşılığı o da beni bu güzel çiçekle ödüllendirdi.
merhaba mine hanımben ödev yapyrmcodiaeumhakkında bilgi toplamam lazım siteye yeniüye oldumm bana ayrdımcıolrsanız çk sevinrm
Hoş geldin Cece. Aradığın cevaplar hakkında sana yardımcı olacak linkler aşağıda. Kendini Yeni gelen arkadaşlar (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2595) başlığında tanıtmayı ihmal etme.:)
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2126
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1669
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1006
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2001
Merhabalar,krotonum iyice büyüdü.Tepe çeliği alıp yeni bir kroton yetiştirmek istiyorum.Alacağım tepe çeliğinin büyüklüğü ne kadar olmalı?Odunsu mu yoksa yeni sürgün mü daha iyi sonuç verir? Nasıl bir toprakta köklenir? Biliyorum çok soru sordum.Şimdiden yardımlarınız için teşekkürler.
celalsungur
10-11-2007, 12:02
Ben Biofarm kullanıyorum. Yaşar Grubuna ait.Mine Hanım, kroton'un üst yaprakları sarardı, toprağını biofarmla karıştırılmış toprakla değiştirdim, muhtemelen düzelecektir ama üstteki sararan dallar çok hırpalanmış, onların düzelebileceğini sanmıyorum, ne önerirsiniz? Sevgiler, saygılar.
Mine Pakkaner
12-11-2007, 02:22
Sıcak ve nemli bir yerde tutma şansınız varsa tepesinden budayın, bu şekilde en az iki yeni sürgün vererek dallanacaktır. Kestiğiniz parçayı da perlitte yine sıcak ve nemli bir ortamda köklendirin. Krotonunuz yazın çok fazla güneş ışığına maruz kaldı mı? Aşırı ışık ve güneş bu şekilde bir sararma ve kuruma yapabiliyor.
celalsungur
12-11-2007, 09:34
Krotonunuz yazın çok fazla güneş ışığına maruz kaldı mı? Aşırı ışık ve güneş bu şekilde bir sararma ve kuruma yapabiliyor.Yeni aldım, Bauhaus'tan Yalova'ya getirene kadar arabanın bagajında zarar gördü herhalde, ilginize çok teşekkür ederim.
Merhaba,
Yazdan beri baktigim bir krotonum var.Ama sorun suki; yapraklarinin dip kisminda yapiskan bir sey cikiyor ve kucuk beyaz bocekler olusuyor.Yikayip temizlememe ragmen yine devam ediyor. Ne yapmaliyim ??
Mine Pakkaner
12-02-2008, 12:03
Bir böcek öldürücü kullanmalısınız. Ev yapımı bir ilaç kullanacaksanız arapsabunu ve zeytinyağlı olanı tercih edebilirsiniz. Tarifi e-derginin http://www.agaclar.net/dergi/aralik07.html (http://www.agaclar.net/dergi/aralik07.html)sayısında, Bitkiler İçin Bitkisel Tedavi (Ev Yapımı Reçetelerle Bitki Koruma) başlıklı yazımda bulabilirsiniz.
Hemen okuyup uygulayacagim.Cok tesekurler...
sardunya12
18-06-2008, 17:26
Kroton
Cazip görünüşüyle sevilen ev bitkilerinden kroton, titiz bir bakıma ihtiyaç gösterir. Sabit ısı, fazlaca nem ister. Hava akımı dokunur.Gelişme döneminde düzenli beslenmelidir. İyi bakıldığı takdirde uzun ömürlü ve renkli yapraklarıyla gösterişli bir bitki olarak emeğinizin karşılığını ödeyecektir.
ISI: Oda ısısı idealdir.
IŞIK: Bol ışık olmalıdır.Doğu veya batıya bakan bir pencere kenarı iyi olur. Böylece yapraklar daha renkli olacaktır.
SULAMA: İlkbahardan sonbahara kadar bolca sulayın. Kışın azaltın. Su mutlaka ılık olmalıdır.
NEM:Yaz aylarında her gün yapraklarına su püskürtün. Hatta arada bir yıkayın.
Gerekirse saksısını ilkbaharda değiştirin. Croton zehirli bir bitkidir. Özsuyu ele değdiğinde geçici allerjiye sebep olabilir.
ALINTIDIR http://www.cicekdiyari.info/index.php?s_id=358
Krotonu ılıman iklimde bulunan herkese tavsiye ederim, benimkiler sağlıklı gelişimleriyle yüzümü güldürüyor;)
Tül perde arkasından gelen bol güneşe bayılıyorlar, yazın bol su içiyorlar, susuz kalırlarsa hemen yaşlı yaprakları dökmeye başlıyorlar. Yapraklarının uzun süre dayanması için (2-3 yıl) suyunu ihmal etmemek gerekiyor.
Yapraklarına sık sık su püskürtüyorum, çok neşeliler;)
48295
48296
48297
derya Derya
05-10-2008, 18:14
Ne güzel sizden öğrendiğim şeyler..
Ben krotonun ışığı sevmediğini okumuştum başka bir kaynaktan ve sanırım bu yüzden olsa gerek krotonum bana hiç gülümseyen bir yüzle bakmıyor, tek bir yaprak bile açmadı...
Tek yaptığı yaprak dökmek oldu.
Ben ise krotonun çok kaprisli bir çiçek olduğunu düşünmeye başlamıştım meğer benmişim onu zor duruma sokan:(
derya Derya
11-10-2008, 13:50
Evet evet evet.........
Çok mutluyum daha bir hafta olmadan krotonum hemen kendine geldi ve aynı Mİne hanımın krotonu gibi çiçek açtı. İnsanlardan bile göremiyoruz çoğu zaman bu vefayı:p
derya Derya
01-11-2008, 23:51
İşte güzel kızım, işte belgeler:p
Crocus Şen
09-02-2009, 15:02
oofff maaşallah crotonunuz çok çok güzel açmış..:)
Crocus Şen
09-02-2009, 15:13
Merhabalar;
Benim yaklaşık 2 yıldır baktığım Crotonum ben taşınana kadar gayet sağlıklıydı ve durmadan yeni yapraklar çıkartıyordu,4 aydır yeni evimdeyim,burası güneş görmüyor fakat bol ışıklı bir yerde durmasına rağmen durmadan yaprak döküyor ,iyice kelleşti,ne yapmalıyım?Bana yardımcı olursanız çok sevinirim..
Bu bitki, ortamda nem az olduğu zaman, ayrıca susuz kaldığı zaman yaprak döküyor. Evinizin hiç güneş gören kısmı yok mu? Mümkünse güneş görebileceği bir yere alın. Soğuk bir ortamda duruyorsa bundan dolayı da yaprak döküyor olabilir, kroton güneşli, ılık ve nemli hava sever, bol su ister.
benim krotonum kalorifer yanmayan oldukca soguk olan salonumda dururken onu usumesin diye sicak odamiza aldim fakat aldiktan iki gun sonra tum yapraklarını döktü. Sıcak hoşuna gitmedi herhalde diye salona geri götürdüm. Şu anda hiç yaprağı yok tek sap şeklinde duruyor bu durumdan sonra güneş gören penceremin önüne alsam tekrar yaprak çıkarma, düzelme olanağı var mı?
Crocus Şen
10-02-2009, 10:39
Teşekkür ederim Nariel..
Aslında evin heryeri oldukça sıcak,hatta yerden ısıtmalı evde oturduğumdan,çoğunkla yere koyuyorum ve ordanda bol ışık geliyor.Ama hiç güneş almıyor diyebilirim!!
Teyzeminde daha farklı cins crotonu var,onunda evi çok az güneş almasına ve yerde durmasına rağmen inanılmaz güzel çiçek açtı çiçek değil ağaç gibi oldu mübarek!!üstelik hiçbir bakım,özen göstermemesine rağmen!!
benimki de fazla nazlı çıktı..:(((
Sn. elise, bitkinizin fotoğrafını yollayabilirseniz daha net anlaşılır sorunu. Toprağı susuz mu, çok sulu mu?
Bu bahar krotonlarımın saksıların değiştirmeli miyim? Bulundukları saksıdan memnunlar ama sonradan gelişme problemine yol açmasından korkuyorum. Sanki gözüme küçük gibi geliyor saksıları.
Öte yandan masanın üstünü öyle çok seviyorlar ki, saksılarını büyütürsem masa bu kadar ağırlığı taşıyamayacağı için yerlerini değiştirmek zorunda kalacağım. Krotonları yerleştirmek için hem güneşli, hem müsait başka alan da yok. Ne yapsam acaba..
toprak12
16-02-2009, 12:44
Bence saksılarını değiştireceksen kaç boy değiştireceksin ki. 1 boy **** 2 boy değiştirmen lazım o zaman da o masa alır diye düşünüyorum.Nasıl toprak kullanıyorsun toprak hafif değil mi zaten
Toprak hafif (torf) ama bitki ve su ağırlığı eklenince epey ağır oluyor. Değiştirirsem en az 3 boy büyüğüne almak istiyorum ki rahat rahat gelişsin. Ama karar veremiyorum çünkü şu anki gelişimleri harika, ya bozulurlarsa?
Ama saksılarına baktıkça ben bunalıyorum, küçücük yere sıkışmışlar gibi :(
toprak12
17-02-2009, 09:33
Toprak hafif (torf) ama bitki ve su ağırlığı eklenince epey ağır oluyor. Değiştirirsem en az 3 boy büyüğüne almak istiyorum ki rahat rahat gelişsin. Ama karar veremiyorum çünkü şu anki gelişimleri harika, ya bozulurlarsa?
Ama saksılarına baktıkça ben bunalıyorum, küçücük yere sıkışmışlar gibi :(
saksının altındaki deliklerden kökleri çıkmış mı?eğer çıkmışsa hiç durmadan değiştir.sonra sabah **** akşam güneşi alan bir yere koy yazın bol bol su ver ve yapraklarını yıka kışında 2 haftada bir su ver ayda bir kere de yapraklarını su püskürt hadi kolay gelsin:p kalorifer peteklerin yanına sakın koyma
ogog7702
24-02-2009, 10:20
merhana arkadaşlar, yaklaşık 5 ay önce çok güzel bir kraton aldım,. o zamandan beri hiç bir gelişme göstermedi ve alt yapraklardan itibaren sararma ve yapraklarrda kendiğiliğinden düşme oluyor. Şuyu aşırı vermiyorum 2 haftada bir vitamin veriyorum direk güneş almıyor ve oda sıcaklığı iyi, yapraklara suda spreyliyorum daha ne yapmam gerek bilemiyorum acaba snun bilen ve yardımcı olan olursa minnettar olurum...
benim krotonum kalorifer yanmayan oldukca soguk olan salonumda dururken onu usumesin diye sicak odamiza aldim fakat aldiktan iki gun sonra tum yapraklarını döktü. Sıcak hoşuna gitmedi herhalde diye salona geri götürdüm. Şu anda hiç yaprağı yok tek sap şeklinde duruyor bu durumdan sonra güneş gören penceremin önüne alsam tekrar yaprak çıkarma, düzelme olanağı var mı?
Merhaba
Benzer bir sorunu olduğunu düşündüğüm bir croton da bende var. Arkadaşımın soğuk evinden getirdiğim croton, getirdiğimden beridir kendini toplayamadı ve bütün yapraklarını döktü. Kış olduğu için çok fazla su vermiyordum kendisine, toprağının yapısı nasıldır bilmiyorum. Bu bitkinin sevdiği özel bir toprak çeşidi var mıdır? Olsa bile şu anda sanırım toprağı değiştirmek için uygun bir zaman da değil. Ölümle yaşam arasında giden crotonu kurtarabilmem mümkün mü acaba?
Havalar biraz ısınsın, o zaman değiştirirsiniz toprağını. Kroton suyu sever ama tabii toprağı nemli olduğu zaman tekrar sulamamak gerekir, bu hemen hemen tüm bitkiler için geçerlidir. Toprağı kuruyorsa hemen su verin. Fotoğrafı varsa ekleyin.
Toprağı da balçık gibi sanki. Belki torfa dikili olduğundan olabilir mi?
Terkedilmiş bir croton, belki sulamayı da fazla kacırmıs olabilirler.
En uç kısmı elimle tuttuğumda bir parçacık gevşemiş şekilde koptu.
Çok fazla bilgim yok o tip salon bitkileri hakkında. Evdeki çiçeksiz salon bitkisi kategorisindeki tek bitkim bir benjamin. Croton ile yeni tanışıyorum, acaba kurtarabilir miyim bilmiyorum. Kurtarmak için aldım ama sanırım çok geç...
İşte crotonun fotoğrafı:
Umarım hala geç değildir :(
Crocus Şen
15-03-2009, 15:17
Krotonum nihayet yeni yapraklar vermeye başladı:p
Sevgili Kaktüs,umarım senin Krotonunda iyileşir,şuan zamanımı bilemiyorum ama bence saksısını ve toprağını değiştirmende fayda var,benimki de ölmek üzereydi,sürekli yapraklarını döküyor ve çok cansızdı,güneş,ılık ortam ve neme bayılıyorlarmış.Bu uygulamalardan sonra kendine gelmeye başladı..
Fotoğraftaki haliyle durmaya devam ediyor.
Saksısını değiştirdim ancak hiç hareket yok henüz.
Sayın Kaktüs, krotonunuzun tepesi iyice kurumuş sanırım, canlı yere kadar kesin. Bol ışık görsün, gövdeye su da püskürtün.
Ama önce ölü kısımlardan kurtulun.
Toprağını değiştirirken kök durumuna baktınız mı? Bozuk kökler varsa onları da kesin.
kurtarabilmişsindir umarım çiçeğini.Benimkide tek tek yapraklarını döktü ve şu an kuru bir dal kaldı o da üstten kurumaya başladı.:(:(
Kroton bitkisini çok seviyorum. Gelişimini, renklenmesini seyretmek öyle güzel ki. Ama çiçeklenmesini seyretmek ayrı güzelmiş :p
Bu da yeni krotonumuz. Babamın işyerine gelmiş, uzun süredir sulamayı unuttukları için yapraklarının çoğunu dökmüş, kalan yaprakları sarkmış. Ama annem sağolsun kaptığı gibi eve getirmiş, sulamış, güneşe koymuş; bir hafta kadar sonra da besin vermiş. (ben evde olmadığım için yakından takip edemiyorum).
Şimdi canavar gibi:)
Ben bulduğum krotonu kurtaramadım maalesef. Bana göre soğuktan kaybettim bitkiyi :(
Krotonunuz ne alemde bilmiyorum ama bugün yazınızı okuyunca yazmadan duramadım. Benim de geçen sene hediye gelen bir krotonum vardı. Ben onu havalar soğuyunca balkonda bıraktığım için (sanırım) bütün yapraklarını dökmeye başladı. Sonra salona aldım ama üzerinde hiç yaprak kalmadı, hepsi döküldü. Bütün kış boyunca salonda pencereye yakın bir yerde durdu. Atmaya kıyamadım ama saksı da sadece 3 tane kuru daldan ibaretti. Yani ben öyle görüyordum. Ta ki biirkaç gün öncesine kadar. Şimdi o kuru dalların etrafında minik minik yeşermeler var. Sanırım krotonum baharla birlikte canlanacak. Umarım sizinkini de atmamışsınızdır. Kurtulma şansı vardır belki ;)
merkürvenüs
05-10-2010, 13:45
Merhaba,
Başlıkta Kroton üretimi konusunda çok az bilgi verilmiş, üretim için ne zaman ve nasıl çelik almalıyım? çelikler taze mi odunsu mu olmalı? Bilgi verebilirseniz sevinirim:)))
umutyolcusu
11-10-2010, 21:52
Ben de bir kreton var.Nasıl üretildiğini ayrıntılı olarak bilenlerin yardımlarına şimdiden teşekkür ederim.Yapraktan da üretilebiliyor diye okuduğumu hatırlıyorum ama nasıl?
Bende de bir tane var. Çiçek açtığını bilmiyordum. Çok şaşırdım. Yeni geldi ve penere önünde. Bolca akşam güneşi alıyor. Verilen bilgiler ışığında büyeteceğim, çok teşekkürler herkese.
merkürvenüs
13-10-2010, 12:32
Krotonum tüm yapraklarını aşağı doğru sarkıttı ve yapraklar solmuş gibi. Gövde **** genç sürgünlerde kuruma yok, sorunu ne olabilir?
ben de kraton aldım ve çok güzel saksıya yerleştirdim.ama saksı değiştirdikten sonra mahvoldu.bir sürü yaprağı vardı. şimdi ise sadece bir kaç yaprak.
Bana da Haziran ayında geldi. başta bol öğle güneşi alan salona koydum, ama orayı sevmedi. üstü yaprak filizi doluydu dökmeye başladı. bir farkettim ki unlu bit! 3 tane. 3 yaprağın sap altına yapışmış. o yapraklar uçtan kurumaya başlıyordu. neyse ki pamuğa bürünmemişti. hemen gövdesini yıkadım. arapsabunu bulamayıp pril ile köpürtülmüş bezle gövdeyi ve yaprak saplarını sildim. sonra bir daha görmedim böceği. yaprak uçlarında kuruma durdu.
alıp odama koydum. saksısını değiştirdim, toprağını da. sadece torf bulabildim.. şimdilik daha iyi gibi, yine yaprak filizleri veriyor. ama yavaş gidiyor. ılık içme suyu veriyorum. 1-2 kere de vilmorin verdim. batı penceresinde, akşam güneş görüyor. akşama dek ise aydınlık. sizce Mine hanım'ın bhasettiği yanmış gübreden eklemeli miyim?
ben de kraton aldım ve çok güzel saksıya yerleştirdim.ama saksı değiştirdikten sonra mahvoldu.bir sürü yaprağı vardı. şimdi ise sadece bir kaç yaprak.
Bendeki de yeni geldi. Saksı değişimini ben de düşündüm ama şimdi korktum. Acaba zamanı mı değil:cool:
Saksı değişimi için baharı mı beklemeli?
:(
Geçen yıl kışın aldığım crotonum yeni yapraklar verip tepesinde tomurcuklar oluşturup, çiçeklenmeden dökülüyordu.Uzun zaman pencere ardında öğleyin güneş gören yerde kaldı.Bazı iş tempomun yoğun olduğu dönemlerde susuzluk çekmesine rağmen tazeliğini ve yeşilliğini hiç kaybetmedi.Salondan dışarı çıkartmadım, ara ara yapraklarını suyla temizledim.Geçen haftaya kadar herşey mükemmeldi.Mevcut saksısına sığmamaya başladığında mecburuyetten saksı değişimine gittim.Şuanki saksısına aldım, birden yeşillenmeler, yeni yaprak vermeler, tepede tomurcuklanma ve çiçeklenme başladı.Ama sevincim boğazımda kaldı.Nedense yaprak dökülmeler ve mevcut tomurcukların dökülmesi fazla sürmedi.(Burada eklemem gereken bitkimin toprağına yaklaşık olarak 1/2 su bardağı süt dökmüşler, etkisi nedir bilmiyorum) Bitki cansızlaşınca yine toprak değişimine gittim.Son kalan 3 yaprağıda cansızlaştı ve aşağıdaki görüntüsüne ulaştı.Bitkimi kurtarmak için yardım bekliyorum.
Toprağı tınılı dere kumu, bahçe toprağı, yanmış hayvan gübresi karışımlı.Bu karışıma çok eser miktarda kükürt karışımı yapılmış.Haftada 2 kez sulama yapıyorum.Genelde akvaryum suyu kullanıyorum.(tüm bitkilerimde) Son toprak değişiminden sonra ilk yerine aldım ama balkon kapı girişi olduğundan soğuğa maruz kaldı.Şimdi ise salonun iç güneş görmeyen bölgesine aldım.Bu andan itibaren ne yapabilirim ?
Mehmet
umutyolcusu
09-11-2010, 16:29
Sayın merlict,benim krotonumdada iç mekana aldıktan sonra bol miktarda yaprak dökülmesi olunca güneşi sürekli gören kapalı balkonuma aldım.Şimdi yeni sürgünler vermeye başladı.Kesinlikle güneşi ve suyu seviyor deneyimlerime göre.
Bence siz de çiçeğinizi güneş gören bir yerde tutun.Acizane bunu tavsiye ederim.
Sayın merlict,benim krotonumdada iç mekana aldıktan sonra bol miktarda yaprak dökülmesi olunca güneşi sürekli gören kapalı balkonuma aldım.Şimdi yeni sürgünler vermeye başladı.Kesinlikle güneşi ve suyu seviyor deneyimlerime göre.
Bence siz de çiçeğinizi güneş gören bir yerde tutun.Acizane bunu tavsiye ederim.
Merhaba umutyolcusu
Size katılıyorum güneş konusunda ama sorunum hala devam ediyor.Yaprak dökülmesi konusunda güneş görmesi ve yer değiştirme etkisini (annem yerini değiştirme, küser derdi inanmazdım:( başıma geldi) anlıyorum.Ama son durumu içler acısı, pörsümüş yapraklar :(:(:( Yaprakları döküldüğünde en azından ogün üzülür ertesi yeni çıkacaklarına inanırdım.Şimdi ise boynu bükük olması kötü.Sanki küçük bir noktayı atlıyormuşum gibi geliyor
Diğer kötü olan ise yaklaşık 1 haftadır havalarda kapalı, güneş çıkmıyor
Mehmet
Arkadaşlar valla bitki dayanıyor ama ben dayanamıyorum, yokmu bir ses verecek, yardımcı olacak bilge kişi.
O resimdeki dallar dahada pörsüdü ama hala kopmadı, normal yaprak kopması değil bu sorun ama ne ?
Mehmet
Kimse elini uzatmadı, croton'um giderek kurudu.Suçlusunuz... :mad:
Sizden cevap gelmeyince birkaç deneme ve saksı değişimi yaptım, mini seraya aldım, toprağını boşaltıp gübre-torf-toprak karışımına aldım.
Tek umudum (korkmayın sizden gelecek cevap değil) yaza doğru inancıma cevap verip filizlenmesi...
Mehmet
acemifüsun
21-11-2010, 16:33
Sn. merlict croton hiç yetiştirmedim fakat siz onu bence sera ortamında tutmaya devam edin, inşallah kurtulur.
Merhaba,
sayın Merlict le birlikte umarım okuyan herkese faydalı olsun.
Anladım ki geldiği saksısındaki torf çok kötü. Bu torflar, ziraat mühendisi kayınpederimin görüşüne göre çok hafif ve fabrika artıklarıdır, oysa toprak, bitki köklerini yorgan gibi sarar ve korur. Her bitki değişik bir tür toprak istiyor, biz hepsini torfa sokup yaşamasını bekliyoruz. Evinizdeki bitkilerin, aslen nasıl topraklar istediklerini araştırmaya, bulmaya, edinmeye ve saksılara koymaya çalışın. Orijin itibariyle bitki, kendi bünyesine uygun toprakta mutlu ve sağlıklı olacaktır.
Şimdi Krotonunuz için tavsiyeler:
bir kere salt torfa dikilmemeli. Yaprak çürüntüsü, yanmış çiftlik gübresi, killi bahçe toprağı, dişli nehir kumu ve az miktar torf karışımına dikin. Bu karışımı fidanlıklarda hazırlatabilirsiniz. Salt torfta tüm bitkiler 1 ayda besinsiz kalırlar. Toprak, torfun 10 katı ağırlığındadır, Koçtaş Bauhaus gibi yerler nakliye giderler nedeniyle sürekli torf getirtirler. Çiçekçilerde de toprak bulamazsınız.
Ilık suyla sulayın, yapraklarına su püskürtün. (Sadece torfun bir süre sonra suyu emmediğini, direkt tabağa geçirdiğini göreceksiniz.) Bu tür bitkiler soğuğu sevmezler. Bahar-yaz mevsimlerinde 21-30 C, yazdan bahara dek 13-18 C sıcaklık isterler. Kalorifere uzak, ılık, aydınlık bir odaya koyun. Sabah güneşi görebilir. Mayıs-Ekim arası haftada bir 2g gübreyi 1 Litre suya, Ocak-Mart arası 15 günde bir 1 gr gübreyi 1 Litre suya koyarak verin. Yazları aydınlık balkona çıkartabilirsiniz.
Keşke bilgim olsaydı da paylaşsaydım :( Hiç bakmadım bakımı hakkında bilgim yok .
Merhaba,
sayın Merlict le birlikte umarım okuyan herkese faydalı olsun.
Anladım ki geldiği saksısındaki torf çok kötü. Bu torflar, ziraat mühendisi kayınpederimin görüşüne göre çok hafif ve fabrika artıklarıdır, oysa toprak, bitki köklerini yorgan gibi sarar ve korur. Her bitki değişik bir tür toprak istiyor, biz hepsini torfa sokup yaşamasını bekliyoruz. Evinizdeki bitkilerin, aslen nasıl topraklar istediklerini araştırmaya, bulmaya, edinmeye ve saksılara koymaya çalışın. Orijin itibariyle bitki, kendi bünyesine uygun toprakta mutlu ve sağlıklı olacaktır.
Şimdi Krotonunuz için tavsiyeler:
bir kere salt torfa dikilmemeli. Yaprak çürüntüsü, yanmış çiftlik gübresi, killi bahçe toprağı, dişli nehir kumu ve az miktar torf karışımına dikin. Bu karışımı fidanlıklarda hazırlatabilirsiniz. Salt torfta tüm bitkiler 1 ayda besinsiz kalırlar. Toprak, torfun 10 katı ağırlığındadır, Koçtaş Bauhaus gibi yerler nakliye giderler nedeniyle sürekli torf getirtirler. Çiçekçilerde de toprak bulamazsınız.
Ilık suyla sulayın, yapraklarına su püskürtün. (Sadece torfun bir süre sonra suyu emmediğini, direkt tabağa geçirdiğini göreceksiniz.) Bu tür bitkiler soğuğu sevmezler. Bahar-yaz mevsimlerinde 21-30 C, yazdan bahara dek 13-18 C sıcaklık isterler. Kalorifere uzak, ılık, aydınlık bir odaya koyun. Sabah güneşi görebilir. Mayıs-Ekim arası haftada bir 2g gübreyi 1 Litre suya, Ocak-Mart arası 15 günde bir 1 gr gübreyi 1 Litre suya koyarak verin. Yazları aydınlık balkona çıkartabilirsiniz.
e be hocam şimdiye kadar nerdesin, bas bas bağırdım buradan ama bi ses çıkmadı, gözümün önünde kurudu gitti.Satınaldığım çiçekçi dahil 4 mekana sordum, onlarında gözlerini para hırsı o kadar bürümüş ki hiçte olumlu destek olmadılar.Sorun para olsa zaten gidip yenisini alırdım ama insan evladını hastalandı veya işe yaramıyor diye itip yenisini getirmediğine göre ben niye yeni croton alayım....
Hocam bilgin ve paylaşımın için teşekkür ederim.Umarım serada kendisini kurtarabilirim ama hiç umut yok...
Mehmet
Renk cümbüşüne cezboldum, yaprak şeli ilginç geldi.
187785
,
187786
,
187787
,
187788
,
187789
Yapraklarda iğne benzeri çıkıntılar var. Yaprak deseni her birinde farklı.
Bu gün balkonda
187887
;)
nurcanaybay
09-01-2011, 13:05
İlgili başlıkta ,bu bitkinin ismini öğrenmeye çalışmıştım.Demek Kroton'muş ,
tabii yanılmıyorsam .Şu fotoğrafa bakarmısınız ...ben renklerin canlılığına bayıldım.
Sevgili Nurcan,
ben üzerindeki etiketin yalancısıyım.
Şu bitkilerin hepsinin üzerinde aynı etiket vardı. Ebat ve fiyat farkını tahmin ediyorsunuzdur.Ben fiyat ve ebat olarak en küçük olanını seçtim:p
187891
187892
187893
;)
Bordo, turuncu,kırmızı ...alev alev yanıyor sanki...
nurcanaybay
09-01-2011, 13:23
Çok güzeller ,sağlıkla büyütün.
Umarım bu miniği ağaç yapacak kadar sabırlı olurum.
Saksı olayını çok büyütüyoruz sanırım, kocaman ağaçlar ufacık saksılarda...
Bu konuya baktım baktım benimkiler neden çiçeklenmiyor diye hayıflanırken kırmızılı çiçeğim bana sürpriz yaptı:D
188687
İki tane var geçen sene küçücük bir sepette gelmişlerdi, serpildiler ancak sarılı olan da bir sorun var galiba. İkisi de aynı yerde durmakta olup, aynı toprağa sahipler ama sarı olanı alttaki yapraklarını döküyor. Aslında üstten yeni yapraklar çıkarıyor ama alt kısmı kel kaldı canım çiçeğimin. Sizce sorun nedir?
188686
Not: İlk defa fotoğraf yüklüyorum, acemiliğimi hoş görün:)
arkadaslar 6 ay once aldigim krotonumda bugun yaprak dokulmesini gordum.bazi yapraklarini dokunur dokunmaz koptugunu gozlemledim.sabah gunesini aliyor.neden boyle yaptigini bilen bir arkadasimiz varsa paylasirsa sevinirim.
Yapraklara bakınca kırmızı örümcekten olduğunu düşündüm. Eğer yaprak formunda bozulma ve yaprakların arkasına elinizi sürdüğünüzde minik kırmızı lekeler elinize bulaşıyorsa, bitkide dal aralarında incecik ağlar görüyorsanız kırmızı örümcektir. Sıkça yaprakları yıkamanızı tavsiye ederim.
Yapraklara bakınca kırmızı örümcekten olduğunu düşündüm. Eğer yaprak formunda bozulma ve yaprakların arkasına elinizi sürdüğünüzde minik kırmızı lekeler elinize bulaşıyorsa, bitkide dal aralarında incecik ağlar görüyorsanız kırmızı örümcektir. Sıkça yaprakları yıkamanızı tavsiye ederim.
tesekkur ederim sayin merakli.yapraklarinda bahsettiginiz seylerden yok iyice inceledim.geri kalan yapraklar saglikli gorunuyor ama neden bu taze yapraklari dokdu anlamadim.
merhaba
2002 yılında düğünümüzde gelen bir krotonum var. 9 yıldır bizimle, kendi halinde yaşayıp gidiyor. Benim merak ettiğim yapraklarındaki renkler nasıl oluşuyor. ilk geldiğinde kırmızı, sarı, turuncu yani rengarenkti. Şimdi sarı ve yeşil. renkli yaprak çıkartması için özel birşeyler mi yapmalıyız. teşekkürler
Benim evde 15 senedir bakımını yaptığım Kroton bitkisi zaman içersinde yaprak döksede,çiçeklenmesi ile birlikte yeni yaprak vererek beni mutlu etmektedir.Fotoğraflarını paylaşmak isterim.
Bilen arkadaşlara danışmak isterim.Bu Kroton bitkisinin tohumdan üretimi olabilirmi?
veya çelik olarak nereden ayrılıp ekilebilir.Aydınlatırsanız sevinirim.Selamlar.
umutyolcusu
29-01-2011, 17:08
Sayın serilaaa,ben krotonumdan kopan sağlıklı bir yaprağı(çocuklar sağolsun:))önce suda beklettim uzun süre.Kök çıkarmaya başlayınsa şeffaf pet bardağa torfa diktim.Yine uzun zaman sonra kökler bardağın altındaki delikten çıkmaya başladı.Saksıya geçirdim.Merakla menekşe gibi yavru yaprak verecek mi diye bekliyorum.
Sayın Umutyolcusu öneri ve bilgiler için teşekkür ederim.Bende aynı yöntemi deneyeceğim,gelişmeleri fotoğraflarla paylaşacağım.Selamlar
arkadaşlar lütfen yardım edermisiniz ... krotonum tüm yapraklarını dökmüştü toprağını değiştirip tek bir sap halınde olan krotonumu büyük bi saksıya ektım.1,5 -2 ay önce şu an üstünde göz göz patlamak üzere 5-6 tanede patlamıs 10 cm kadar büyümüş yapraklar var ama dün aksam farkettimki tepe kısmı sanki kurumuş o kuru kısmı kesmelimiyim kesmem gerekiyorsa nasıl kesicem yoksa böyle beklemeye devam mı edeyim. sanırım torflu toprak saksıdaki toprakta birazda bahçe toprağı katmıştım saksının en altına koymuştum bahçe toprağınıda ölmesin çiçeğim lütfen yardım
dolantin
15-03-2011, 10:14
Kendi tecrübelerime göre diyebilirim ki, sıcağı, nemi ve özellikle parlak ışığı seviyor.. Gölge kalan bir yerde yaprakları aşağı indiriyor üzgün tavrıyla.. bendeki biraz berduş bu şekilde.. bakalım canlandırabilecek miyiz..
20 yılı aşkındır baktığım Codiaeum bu kış yaparaklarında hastalık meydana geldi.
zifte benzer minik lekeler, elini sürünce kırmızıya boyuyor.
şu anda yaprak dökmeye başladı ve yaprakların renkleri bozuldu. aynı şeyler yeni çıkan taze yapraklarda da var. fotolarını ekledim. yardımlarınızı bekliyorum.
ahmetisat
18-06-2011, 18:14
226015
226016
226017
Benim krotonumun bir yapragı düştü ikincicede saldı kendini nerdeyse kopacak neden olabilir acaba?Teşekkürler
Benim Crotonumda aşağıdaki fotoğrafta görüldüğü gibi beyaz bit sardı,ev ilaçları yaptığım halde bir türlü kurtaramadım.
Yukarıdaki fotoğraflarda gözüken unlu bitmi ? yoksa mantar mı ? bir türlü karar veremedim.
Bilen arkadaşlardan cevap bekliyorum.Selamlar.
narhanımcık
17-08-2011, 14:58
Merhaba,
Bir ay kadar önce aldığım krotonu torftan çıkarıp forumda tarif edilen toprak-gübre karışımına diktim, iki günde bir suluyorum ve yapraklarına her gün su püskürtüyorum. Günde birkaç saat de perde arkasından alacalı güneş alıyor. Bunlara rağmen Alttaki eski yaprak uçlarında kuruyup sararma ve içe doğru kıvrılmalar meydana geldi. Üstteki yapraklardan birinin ucunda da sararma başladığını farkettim. Forumları okuduğumda bu durumun nemsizlik, besin eksikliği, fazla güneş gibi sebeplerden kaynaklanabileceğini öğrendim ama bu konularda önlemlerimi almama rağmen sararma devam ediyor.
Öte yandan krotonum üstten üç yeni yaprak verdi. Şimdilik sağlıklı bir biçimde büyüyorlar.
Sorum şu: Alttaki yarısına kadar sararmış yaprakları budamak bitkinin sağlığına bir fayda sağlar mı? Yeni sararmaları önlemek için başka önerileriniz var mıdır?
Yardımcı olabilirseniz sevinirim, şimdiden teşekkürler.
Selahattin Yılmaz
18-08-2011, 00:58
Sevgili narhanımcık, Mine hanım rahatsızlığından dolayı forumda yazamıyor, onun yerine ben cevap vereceğim mahsuru yoksa.
Kroton direkt güneş ışığını sevmez, çevresini nemli ister ve nisbeten asit toprak sever bunların olmaması durumunda yaprak sararır ve dökmeler olabilir. Zamansız saksı değiştirmelerinde de yaşlı yapraklar sararabilir, ancak bitki gelişme gösterdiyse stresini atmış demektir, formunu bozmayacaksa rahatsızlık veren yaprakları budayınız sorun olmayacaktır. Nem, ışık dengesini korursanız ki en güzel mutfakta iyi gelişme gösteriyor rahatlıkla kroton yetiştirirsiniz.
narhanımcık
18-08-2011, 09:42
Cevabınız için teşekkürler Selahattin Bey, selamlar.
Süleyman Koçak
19-08-2011, 11:11
Bu kraton ölmeye yüz tutmuştu. Yoğun bakıma aldık.Ve sonuç :)
Ama hâlâ, sadece koyu yeşil renkte yaprak çıkarmakta ısrar ediyor..
Yukarıdaki fotoğraflarda gözüken unlu bitmi ? yoksa mantar mı ? bir türlü karar veremedim.
Bilen arkadaşlardan cevap bekliyorum.Selamlar.
Merhaba,
Krotonunuzda görülen zararlı unlu bittir. Bitki hastalık ve zararlıları kısmında ev yapımı uygun ilaçları bulabilirsiniz.
aligokcen
19-09-2011, 22:01
Merhaba sevgili dostlar...Bende de böyle bir problem var nasıl çözecem bilmiyorum Yardım lütfen!..http://imageshack.us/photo/my-images/706/img0064gp.jpg/
Begonyam
25-09-2011, 23:06
İşte güzel kızım, işte belgeler:p
Bu bitkinin cicekleri kokulumu Acaba?
acemifüsun
17-10-2011, 15:34
Merhaba sevgili dostlar...Bende de böyle bir problem var nasıl çözecem bilmiyorum Yardım lütfen!..ImageShack® - Online Photo and Video Hosting (http://imageshack.us/photo/my-images/706/img0064gp.jpg/)
Çok geç kalmadım umarım. Bitkinizde Unlu bit var. Beyaz böcekleri elle, başka yerlere bulaştırmadan güzelce atın, temizleyin. Mavi ispirtoya(alkol) batırtığınız pamuklarla özelikle beyazlaşmanın yogun olduğu bölgeleri silin. Bazı bitkilerimde unlu biti alkole batırdığım kulak temizleme çubuğu ile temizliyorum, burada dikkat edilmesi gereken bitli pamuğu, her seferinde temizi ile değiştirmek, sağlam dokulara zararlı taşımamak. Kolay gelsin.
bu da benim krotonumun. her ne kadr şu an bitlerle boğuşuyor olsa da gectigimiz yıl gayet verimliydi.
BlueDark
13-05-2012, 21:39
Croton bitkisi almıştım kökleri saksının altından çıkmıştı bende yeni bir saksıya geçirecektim ama akrabalarım çiçegin köklerinin bir kısmını koparmamı söyledi bende ne yapacagımı bilemedim önce buraya danışmak istedim.
Riske girmeyin bence. Zaten ortam değişikiğinden dolayı bir süre adaptosyon süreci yaşayacaktır; zorlanabilir .Bitki kendi kendine ayarlayacaktır.
kemal2238
07-01-2013, 20:06
Arkadaşlar Merhabalar.
Bende bir kraton çiçeği besliyorum. yaklaşık 2 aydır bakıyorum çiçeğime.
resimlerini sizlerle paylaşıp bazı şeyler danışmak istiyorum sizlere
İlk aldığım günden itibaren bugün çektiğim son resmi sıra ile paylaştım. Sizlere şunu sormak istiyorum. Bu bitkiyi ilk aldığımda 1. resimdede görüldüğü gibi yaprakları dik duruyor. 2 ay zaman zarfında yaprakları yayıldı, kökünde ufak cansız yaprakları kaybettim sadece.
Ama diğer yaprakları ilk günden daha taze oldu daha canlı, tek sorun çiçeğin yayvanlaşması.
Şimdiye kadar gördüğüm tüm kraton çiçeklerinin yaprakları hep dik.
Diyelim yerini beğenmedi desek 2 ay da mutlaka yapraklarında ölme sararma, yaprak kaybı yaşardım die tahmin ediyorum. Bulunduğu konum öğleden sonra odama güneş giriyor ve batana kadar güneş odamda ama çiçeğe kesinlikle güneş ışığı direk vurmuyor. Kış ayındayız die aşırı bir sulamada yapmıyorum. bulunduğu oda soğuk değil.
Sizlerden çok acil yardım ve yorum bekliyorum.
Saygılarımla
kemal2238
07-01-2013, 22:17
Arkadaşlar birde çiçekler için bayanların kullandığı doğum kontrol hapının çiçekleri coşturduğunu öğrendim. Bu yöntemi kullanan bir arkadaşım varda, evindeki çiçekler çok aşırı güzel ve sağlıklı...
Sanırım bu konu ile kimse ilgilenmiyor artık :(:(
doğum kontrol haplarında hormonlar sayesinde çiçekler çabuk büyür ama afrika menekşesi gibi dinlenme dönemi isteyen çiçeklerde ölümüne sebep olabiliyor
kemal bey bence sizin çiçeğinizin biraz daha aydınlık bir yere ihtiyacı var çünkü benim çiçeklerimin de yaprakları küçülünce hemen daha aydınlık yerlere değiştiririm
kemal2238
08-01-2013, 10:46
Aylin hanım vermiş olduğunuz bilgiler için sağol.
fakat şunu belirtmek istiyorum. Çiçeğin bulunduğu oda saat öğlen 2 den akşam batana kadar güneş alıyor ve aydınlık. En aydınlık ve kış şartlarında en ılık oda da muhafaza ediyorum.
Yapraklarında küçülme dökülme asla yok fakat resimlerde görüyorsunuz işte, yaprakları dik dik durmuyor...
Bugün doğum kontrol hapı aldım ve 1 litre suda eriterek çiçeğimi sulucam.
Bu arada 10 lt toprak alıyor saksım. ortalama ne kadar su dökmeliyim.
ben 1 litre döküyorum ama altından su çıkmıyor bile.
çiçeklerin diplerine birer tane yerleştirilir ama hiç kimse bu tür yöntemleri önermiyor çünkü zamanla çiçeğin ölümüne sebep oluyor.bence biraz daha bekleyin kendini toparlaması için çiçeğiniz çok güzel görünüyor önemli olan yaprak kaybı vermemiş olmanız odanız da aydınlıksa korkmayın çiçeğinizi 2 ay önce almışsınız zamana bırakın dipleri kurudukça su verin ben hiç silmem çiçeklerin yapraklarını arada dipleri kurudukça duşta yıkarım böylece hem sulanmış hem yıkanmış olur kısaca sakınan göze çöp batar demişler biraz rahat olun çiçeginizin şartları iyi bırakın o kendisi halleder
dogum kontrol hapı kullanımı ile diğer mesajları okumak istiyorsanız forumda en baştaki aktif konuların yanındaki arama bölümüne östrojen yazıp bulabilirsiniz **** googledan da bulabilirsiniz umarım size yardımcı olabilmişimdir hayırlı günler
kemal2238
08-01-2013, 13:49
aylin hanım bugünde bir çiçekçiye sordum, hatta 4 tane kraton bitkisi vardı onda da.
Suyunu ben ortalama 10 günde bir veriyordum.
2. resimdede görüldüğü gibi toprak üst tabakası kuruyor, ama parmağımla dibine baktığım zaman yaş değilde nemli bir yapıya sahip.
Sobalı oda da durduğu içinde sen çiçeğe kış uygulaması değil yaz mevsimi gibi davranıcaksın dior. suyunu eksik etme dedi.
bugün o saksıya 1 litre doğum kontrol haplı su döktüm, bir kaç damla su saksının altından çıktı. Bakalım sonuç ne olucak
umarım istediğiniz gibi bir sonuca ulaşırsınız kolay gelsin
kemal2238
09-01-2013, 15:09
09.01.2013 tarihli yeni fotosu
Çiçeğim bulunduğu konum itibari ile Saat 2 den akşam güneş batana kadar sürekli bu şekilde aydınlık.
Oda kuzey cepheli olduğundan sabah gün ışığını alması açısından 2-3 saatliğine mutfağa götürüyorum. daha sonra gördüğünüz gibi sürekli burda.
küçük saksıdaki kohleria mı?
kemal2238
13-01-2013, 14:01
Evet Aylin hanım iyi bildiniz :)
Annem teyzemden stil olarak almıştı.
4 ayda bu hale geldi, hatta alttan yanından yavrusu bile çıktı
Güzin Çakar
13-01-2013, 16:41
aylin hanım bugünde bir çiçekçiye sordum, hatta 4 tane kraton bitkisi vardı onda da.
Suyunu ben ortalama 10 günde bir veriyordum.
2. resimdede görüldüğü gibi toprak üst tabakası kuruyor, ama parmağımla dibine baktığım zaman yaş değilde nemli bir yapıya sahip.
Sobalı oda da durduğu içinde sen çiçeğe kış uygulaması değil yaz mevsimi gibi davranıcaksın dior. suyunu eksik etme dedi.
Merhaba, satıcıların dediklerine pek kulak asmayın. Toprak harcının nemli olması idealdir.Su az gelse, yapraklar kuruyup dökülürdü.. Ben söylenilenin aksine, toprağı su tuttuğu için yaprakların yumuşadığını düşünüyorum. 1 lt su koyduğunuzda altdan fazlası çıkmıyorsa, saksı harcı olarak yalnız torf kullanılmıştır. Çok dikkatli, kurumaya başladığında suladığınız için hala sağlıklı. İlk sayfada tarif edilen toprak harcını uygulayana kadar sulamayı artırmanız, bitkinizin çürümesi ile sonuçlanır.
Ayrıca bitkinizi fazla dolaştırmayın. Hangi ortam daha güneşli ve aydınlık ise orada bırakın. Bitkilerin çoğu fazla gezmeyi sevmezler. Çiçeklerini görmeniz dileğiyle...
Evet Aylin hanım iyi bildiniz :)
Annem teyzemden stil olarak almıştı.
4 ayda bu hale geldi, hatta alttan yanından yavrusu bile çıktı
yerini sevmiş kerata :D bende de var kırmızı birde yoldan geçerken gördüğüm turuncu beyaz çiçekli hemen gittim kapısını çaldım istedim sağ olsun bir tane filiz verdi yeni ektim şimdi türlerini bilmiyorum ama çiçek açınca fotoğraflarını paylaşırım İnşallah :)
kemal2238
14-01-2013, 13:23
birde sardunya çiçeğim var. çiçekleri çok seviyorum ama o kadar ilgiye karşılık alamayınca üzülüyorum.
Sardunya hakkında aylin hanım ve güzin hanım bilgi ve önerilerinizi bekliyorum. Ne kadarda araştırma yapsamda sizlerin tecrübelerini okumak güzel oluyor
sardunya dışarısının çiçeğidir at dışarı hiç korkma kaşılığını sana bolca çiçek açarak verecektir güneşli yerleri sever güz sonuna doğru budanmak ister budamayı yapmazsanız kış aylarında fazlalıkları kendisi halleder dalları çürür bahara doğru yeniden filizlenir çok dayanıklı bir çiçektir tohumla da üretilebilir.
bu arada senin çiçeğinin budanmaya ihtiyacı şuan için yok
Güzin Çakar
15-01-2013, 09:42
...çiçekleri çok seviyorum ama o kadar ilgiye karşılık alamayınca üzülüyorum...
Neden üzülüyorsunuz, bitkileriniz çok sağlıklı, çok güzeller... Sardunya konusunda; İstanbul ya da daha soğuk bir yerde olsaydınız, kışın aşırı soğuklardan koruyun derdim ama İzmir için Aylin%' le aynı fikirdeyim. Bol bol çiçeklerini görmeniz dileğiyle...
kemal2238
15-01-2013, 10:17
Teşekkürler :D
kemal2238
16-01-2013, 22:41
Bu çiçeğimide bugün aldım.
İzmir de Tansaş alışveriş merkezinde süper bir çiçek resası oluşturmuşlar.
9liraya aldım.
Çok hoşuma gitti sizlerle paylaşmak istedim
kemal2238
17-01-2013, 21:54
Arkadaşlar Kratonumda 2 yaprağını kaybettim.
Kraton çiçeğimin yapraklarına Doğal saf zeytinyağı sürdüm.
sizce bu tarz çiçeklerin yapraklarına zeytin yağı iyi gelirmi
Güzin Çakar
19-01-2013, 18:04
...sizce bu tarz çiçeklerin yapraklarına zeytin yağı iyi gelirmi
Zeytinyağ kullanımını ilk defa duyuyorum. Bitkinin gözeneklerini tıkayıp, nefes almasına engel olabilir, diye düşündüm. Başka deneyen oldu mu acaba?
bitkisel yağlar sadece toprağa karıştırılarak bitkinin üşümesini engellemek kışa hazırlık için daha çok seracıların kullandığı bir yöntem diye biliyorum.
kemal2238
21-01-2013, 20:07
valla neredeyse 1 hafta olucak yağlıyalı yapraklarını.
inanmıcaksınız ama süper oldu yapraklar. Yağı yağraklar yavaş yavaş çekiyor içine.
iyice yağı emdikten sonra nemli pamuk ile temizledikten sonra yapraklarda toz pis olacağını sanmıyorum
kemal2238
28-01-2013, 14:46
Konude resmi olan Kraton çiçeğimin yaprakları uç kısımlarından başlıyarak çürüme göstermekte. Bugüne kadar 3 yaprağı düştü ve üzerinde bulunan bazı yapraklarında da uç kısımlarında çürümeler mevcut.
Hiç bir şey yapamadan çiçeğin bu şekilde yaprak dökmesi canımı çok sıkıyor.
Crocus Şen
12-06-2013, 21:42
Benim bitkim sürekli yaprak dökmeye başladı,tam 11 yıldır aynı yerde duruyor ama neden yaprak döküyor,düzenli vitamin desteği ve yapraklarına su püskürtme yapıyorum.Bana yardımcı olursanız çok sevinirim.
Merhabalar,
Croton sayfasını baştan sona okuduktan sonra, anladım ki benim çiçeğim çok da aydınlık bir yerde değilmiş. Hemen salonun en aydınlık bölgesine aldım. ve sağını solunu bir kontrol edeyim dediğimde örümcek ağına benzer bişeyler gördüm. Yaprak altlarına bir bakayım dedim..!!! Beyaz beyaz toz gibi bişeyler.. Bu bir hastalık mı?
Tam da yeni bir yaprak vermişken :( Hastalığın tam olarak ne olduğunu öğrenirsem evde yapılan ilaçlardan yapıcam.. Lütfen yardımmm :(
Şimdiden teşekkürler..
Yok mudur yardım edecek, fikir verecek birileri!!??:confused:
loveforlife
20-07-2013, 10:40
Merhabalar,
Croton sayfasını baştan sona okuduktan sonra, anladım ki benim çiçeğim çok da aydınlık bir yerde değilmiş. Hemen salonun en aydınlık bölgesine aldım. ve sağını solunu bir kontrol edeyim dediğimde örümcek ağına benzer bişeyler gördüm. Yaprak altlarına bir bakayım dedim..!!! Beyaz beyaz toz gibi bişeyler.. Bu bir hastalık mı?
Tam da yeni bir yaprak vermişken :( Hastalığın tam olarak ne olduğunu öğrenirsem evde yapılan ilaçlardan yapıcam.. Lütfen yardımmm :(
Şimdiden teşekkürler..
Fotoğraf eklerseniz daha iyi yorumlama şansımız olacaktır ama unlu bit olma ihtimali var...
Sevgi Durul
20-07-2013, 10:47
Bu çiçeğimide bugün aldım.
İzmir de Tansaş alışveriş merkezinde süper bir çiçek resası oluşturmuşlar.
9liraya aldım.
Çok hoşuma gitti sizlerle paylaşmak istedim
Bu kroton değil ki, benjamin kauçuğu (http://www.agaclar.net/forum/evdeki-bitkilerimiz-salon-balkon-teras/1957.htm).
Fotoğraf eklerseniz daha iyi yorumlama şansımız olacaktır ama unlu bit olma ihtimali var...
:( Yapraklarına duş aldırmama rağmen örümcek ağına benzer bişeyler var. Ayrıca resimden de görüleceği üzere yaprak arkasında döküntüye benzer şeyler var. Ancak buna rağmen aydınlık bir köşeye alınca 1 hafta içinde 4. yaprağını çıkarıyor. Tam gelişmeye başlamışken umarım bir hastalıkla karşılaşmayız..
kopshtar
23-07-2013, 08:51
Sizin de söylediğiniz gibi kırmızı örümcek musallat olmuş. O bitkinizi yok etmeden siz onu yok etmelisiniz.
Sizin de söylediğiniz gibi kırmızı örümcek musallat olmuş. O bitkinizi yok etmeden siz onu yok etmelisiniz.
:( Ne yapmam gerekir bu konuda? Nasıl bir yol izlemeliyim?
:( Yapraklarına duş aldırmama rağmen örümcek ağına benzer bişeyler var. Ayrıca resimden de görüleceği üzere yaprak arkasında döküntüye benzer şeyler var. Ancak buna rağmen aydınlık bir köşeye alınca 1 hafta içinde 4. yaprağını çıkarıyor. Tam gelişmeye başlamışken umarım bir hastalıkla karşılaşmayız..
Bir arkadaşımızın kırmızı örümcek olabilir dediği crotonum sanırım çiçek veriyor. Bugün resmini çekip yüklemeye çalışayım.. Ben ölecek diye korkarken o çiçek veriyor. :p
Demek ki neymiş? Çıkmamış candan ümit kesilmezmiş :D
Merhabalar krotondan nasıl sitil alınabilir yaprağı mı dalı mı nereden kırılmalı?
dozturkk
25-02-2014, 12:54
Merhaba arkadaşlar iş yerimizde boy hizamıza gelen baya iri bir kraton'umuz var ve aşırı yer kaplamakta bunun budamasını yapmak istiyoruz nasıl yapabiliriz kestiğimiz yerlerden yeniden başka saksıya fideleme yapabilirmiyiz?
Crotonun üretimi dal çelikleri ile olmaktadır. Kestiğiniz bir dalı suya koyup köklenmesini bekleyip, toprağa dikebiliriz ya da kestiğimiz dalı direk toprağa dikip suladıktan sonra yapay sera etkisi yaratarakda üretmeniz mümkündür.
salvadore-tr
02-07-2014, 09:57
Kroton için nette şöyle birşey var "Süs bitkisi olarak kullanılan çeşitli kroton türleri vardir ve Bunlarin bir çogu zehirli bileşikler ihtiva eder. Bazileri eczacılıkta kullanılmaktadır.. Bu bitkilerle çalışan kişilerde bazı kontakt ekzama ve çiğneyen çocuklarda AGİK tahribatı görülmüştür." doğruysa evde bebek olduğundan bu çiçeği başak bir yere taşıyacağım bilgisi olan varmı.
Kroton için nette şöyle birşey var "Süs bitkisi olarak kullanılan çeşitli kroton türleri vardir ve Bunlarin bir çogu zehirli bileşikler ihtiva eder. Bazileri eczacılıkta kullanılmaktadır.. Bu bitkilerle çalışan kişilerde bazı kontakt ekzama ve çiğneyen çocuklarda AGİK tahribatı görülmüştür." doğruysa evde bebek olduğundan bu çiçeği başak bir yere taşıyacağım bilgisi olan varmı.
Sayın Salvadore-tr, evlerde yetiştidiğimiz bitkilerin büyük çoğunluğu yenildiğinde zehirlidir. En basitinden, siklamen, kauçuk, benjamin ( sütü akan bitkiler) dieffenbachia, zakkum, hederalar, çöl gülü, gelin çiçeği, devetabanı, anthorium vs...Hepsini saymaya kalkarsak evde çiçek kalmaz.
Evde bebek varsa ya bitkileri ulaşamayacağı yüksekliğe almak lazım ya da bitkilerden bebek büyüyene kadar vazgeçmek
salvadore-tr
03-07-2014, 16:05
sevgili musk bende bunu yeni keşfettim, açelya falan hepsini taşıyorum. 11 aylık bir oğlum var ve ayaklanmaya başlıyor onun için bitkilerimin bir kısmını ofisime taşıyorum. Sadece evde pulmeria süs narı ve kumkat kalacak, onlarda sanırım bir sorun yok.
sevgili musk bende bunu yeni keşfettim, açelya falan hepsini taşıyorum. 11 aylık bir oğlum var ve ayaklanmaya başlıyor onun için bitkilerimin bir kısmını ofisime taşıyorum. Sadece evde pulmeria süs narı ve kumkat kalacak, onlarda sanırım bir sorun yok.
Allah bağışlasın.
Büyük ihtimalle ufaklık onlara dokunmayacaktır ama tedbiri elden bırakmamak lazım.
Crotonun üretimi dal çelikleri ile olmaktadır. Kestiğiniz bir dalı suya koyup köklenmesini bekleyip, toprağa dikebiliriz ya da kestiğimiz dalı direk toprağa dikip suladıktan sonra yapay sera etkisi yaratarakda üretmeniz mümkündür.
Sayın lusoari , ben de 1 hafta önce büyük bir kroton ağacından - artık ağaç olmuş - bir çelik kestim bıçak yardımı ile. Çeliğin 10-15 yaprağı var, 1 haftadır en ortasındaki iki minik yaprak büyümeye devam etti, oldukça aydınlık bir yerde, bir bardak su içerisinde köklensin diye bekliyorum ama köklenmiyor. Yaprakları hala sağlıklı, köklenme işlemini nasıl hızlandırabilirim ?
Saygılarımla.
Sayın lusoari , ben de 1 hafta önce büyük bir kroton ağacından - artık ağaç olmuş - bir çelik kestim bıçak yardımı ile. Çeliğin 10-15 yaprağı var, 1 haftadır en ortasındaki iki minik yaprak büyümeye devam etti, oldukça aydınlık bir yerde, bir bardak su içerisinde köklensin diye bekliyorum ama köklenmiyor. Yaprakları hala sağlıklı, köklenme işlemini nasıl hızlandırabilirim ?
Saygılarımla.
Köklenmesini hızlandırmak bizim elimizde olan birşey değil, uygun oda sıcaklığında mutlaka köklenecektir. Bir hafta çok kısa bir süre ama üzerinde bulunan yaprakların sayısı fazla birazını uzaklaştırın.
Merhabalar,
Krotonumda 2adet 1er milimetre uzunluğunda kökler oluşmuş vaziyettedir :) Kasım ilk haftasında ayırmıştım, neredeyse 1 ay geçmiş üzerinden. Köklendirecek olanlara bir fikir olsun :)
Saygılarımla
Yaklaşık 15 günlük bir seyahat sonrası krotonum epeyce sarsılmıştı. Yukarı çıkan odunsu ve körleşmiş dalını 1 ay önce budadım. Şu an yapraklı olan tek bir dalı var. Dalın ayrım yerinin 1-2 cm. üzerinden tekrar budamalı mıyım?
Yaklaşık 15 günlük bir seyahat sonrası krotonum epeyce sarsılmıştı. Yukarı çıkan odunsu ve körleşmiş dalını 1 ay önce budadım. Şu an yapraklı olan tek bir dalı var. Dalın ayrım yerinin 1-2 cm. üzerinden tekrar budamalı mıyım?
Dal kuru değilse (ki büyük ihtimalle değildir) gerek yok. O daldan yeni sürgünler çıkacaktır.
Dal çok kurumuş. Sürgün verir mi bilmem. Biraz daha bekleyeyim bakalım. Teşekkür ederim cevap için. :)
sardunya18
04-08-2015, 18:47
Hediye gelen kratonum üç yıldır büyümeye devam ediyor.Yazları kapalı balkona çıkarıyorum.
deryaozel427
31-08-2015, 10:56
10 yil kadar annemdeydi. Ama annem pek ozenmemis ve kendi haline bırakmış. Son 5 yıldır bende ve surekli yaprak veriyor. Kışları çiçek açıyor 2 senedir ama ben oralari kopariyorum. Gelişimi etkilenmesin diye. Zaten acan kısım ayak gibi kokuyor:-):-). Ben bitkimi çoğaltmak istemiyorum. Sulama, sivi besin, banyo ve spreyleme onemli. Yer degismemeli.:cool:
deryaozel427
31-08-2015, 15:30
Forumda gezinirken gördüm bir soruda. Krotonun yaprak rengi hakkında naçizane bir bilgi paylaşmak istiyorum. Eğer kroton yaprakları 24 saat içinde sürekli ışık alırsa yapraklar kırmızı olur. Ben geceleri koridor lambasini açık bıraktığım için bitki sürekli ışık alıyor. Bu yuzden de kırmızılı renge sahip.
Vicia Ervilia
06-10-2015, 01:34
Krotonumun toprağını ve saksını değiştirmek istiyorum. Şu an evin içinde duruyor. Antalya'dan Ankara'ya gelirken hırpalanmıştı. Herkesin olduğu gibi onların da bakıma ihtiyacı var sanırım şuan. Okuduklarımdan anladığım kadarıyla;
Toprağı; hazır ticari hayvan gübresi+milli-tınlı bahçe toprağı+torf
Yer; Ekim ayı ve Ankara olduğu için perde arkasından bol güneş
Sulama; İlkbahardan sonbahara bol, kışa doğru ve kışın daha az.
Gübre: Yaz aylarında
Doğru mudur?
Ayrıca fotoğraftaki halde şuan. Önerileriniz var mı? Çelik almalı mıyım? Nasıl almalıyım?
http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-balkon-ve-teraslari/580025d1444064796-2015-10-05-14.43.32.jpg
Acemi olduğum için hata yapıp ona zarar vermek istemiyorum.
sardunya18
03-02-2016, 18:32
Kratonumun çiçeği açıyor merak edenlere;)
sardunya18
12-02-2016, 07:59
Merhabalar kraton tohumdan üretiliyormu?Fırça ile tozlaştırma yapsam tohum oluşurmu deneyen varmı ? Yinede denemekte fayda var .Başarılı olursam paylaşırım
Tohum oluşmuyor arkadaşlar çiçekler çok narin dokunmadan dökülüyor .
deryaozel427
10-04-2016, 14:20
:p:p arada tozları silmek lazım :p:p
egenin sultanı
14-04-2016, 09:04
benim krotonum 3 yıldır sadece bol bol yeni yapraklar çıkarıyor, hiç çiçek vermiyor saksıyı mı değiştirmeliyim acaba?
Kroton severlerin yardımına ihtiyacım var.
Evimin holünde bir adet krotonumuz mevcut idi. Bitkinin cılız bedene sahip olması ve toprağının üstünün beyazlaştığını tespit ettim. Zaten pekte iyi bir toprağa sahip olmadığının farkında idim.
Köyden getirdiğim yanmış koyun gübresi, torf, bahçe toprağı ve çam toprağı karışımı ile hazırladığım yeni toprağına geçirme esnasında kökleri hava aldı. Az az yumurta kaynatma suyu ile sulamaya devam ediyorum ancak canlı yaprakları bir anda kendisi saldı ve pörsüyorlar. Sanırım bitki strese girdi.
Yol gösterici olacak arkadaşlardan tavsiye bekliyorum. Eğer toparlayamayacak gibi olursa gövdeden çelik alarak çoğaltımı için bilgiye ihtiyacım var.
Umarım yetiştiricisi olduğunu bildiğim Mine Hanım sesimi duyar.
@Mine Pakkaner
melike_mim
14-10-2016, 15:46
Merhabalar,
Bu benim ilk mesajim :)
Fidanliktan kotu halde aldigim croton neredeyse tum yapraklarini doktu. Ben de en sonunda poset gecirdim saksiya. Bir suredir bu sekilde ve artik yeni yapraklar cikmaya basladi.
Sizce yapraksiz kalan alt sapini budayip yeniden topraga eksem tutar mi? Koklerini kaybedecek ama uzun sapinin kuru goruntusunden kurtulacagim.
Onerilerinizi bekliyorum, simdiden tesekkurler.
Benim bitkim de tüm yapraklarını kısa bir süre içinde döktü. Gövdeden ibaretti. Ama sürekli yeni yaprak çıkarmaya başladı. Şu anda yaprak yoğunluğu eskisinden daha fazla. Moralinizi bozmayın.
kozalaksız
07-10-2018, 13:01
Merhaba benim kratonum yazın birkaç günlüğüne ciddi bir güneşte kaldı ardından gövdesindeki yaprakları dökmeye başladı. şimdi daha iyi ancak büyümüyor. üstten çıkan yeşil yapraklar aylardır aynı sayıda ve büyüklükte. sararmış yaprakları kessem daha mı iyi olur bilemedim. bana fikir verebilir misiniz?
kartel06
14-10-2018, 21:52
Yaklaşık 5-6 ay önce bir kraton bitkisi aldım. Aldğım günden beri gözüm gibi bakıyorum ancak aldığımda yemyeşil baştan aşşağı yaprak olan kratonumun durumu ve moralim çok bozuk. Anlamadığım yaprağını birden de dökmedi her hafta biraz biraz geriledi...
https://i.hizliresim.com/oVDl9q.jpg
https://i.hizliresim.com/lZaR9p.jpg
https://i.hizliresim.com/VDqR6R.jpg
https://i.hizliresim.com/nl8o2a.jpg
ayşesayar
26-12-2018, 16:55
Merhabalar,
İki yıldan fazla baktığımın bitkimin yaprakları bu sabah fotoğraftaki gibi kendini bıraktı. Yaprak dökülmesi ya da sararması yaşamadı, aksine iki tane filiz veriyor. Taşınma dolayısıyla bir aydır başka bir yerde duruyor. Oda sıcaklığında, direkt güneş almıyor fakat gün ışığı alıyor. Bu sabaha kadar yaprakları daha dik duruyordu, akşam eve geldiğimde yaprakların kendisini bıraktığını gördüm. Acaba nedeni ne olabilir?
Teşekkürler.
umranarikan
30-04-2019, 22:16
Merhabalar eşimin aldığı kroton cicegim yapraklarını dokdu ve beş ay sonra yeni yapraklar çıkarmaya başladı fakat usten kuruyor ne yapmaliyim
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20190517/889d04e337fddb0866faf363bc37c4de.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20190517/b1b39c0d2151da84a1fad3f71689f01c.jpg
Merhaba,
İş yerimizde bulunan krotonun yapraklarının yapış yapış olduğunu farkettik bugün. Silmeye çalıştık ancak düzelmedi. Bilginiz var mı?
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Mesut Temiz
18-05-2019, 09:33
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20190517/889d04e337fddb0866faf363bc37c4de.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20190517/b1b39c0d2151da84a1fad3f71689f01c.jpg
Merhaba,
İş yerimizde bulunan krotonun yapraklarının yapış yapış olduğunu farkettik bugün. Silmeye çalıştık ancak düzelmedi. Bilginiz var mı?
Bitki bitleri yol açıyor o yapışkan salgıya.. Bir miktar arap sabununu su içinde karıştırarak çözün... Bunu fısfısla yaprakların üzerine, altına ve bütün dallar ve gövdeye püskürtün ve yaprakların üzerini ve altını süngerle nazikçe temizleyin... Ardından yeniden arap sabunly karışımdan bitkinin yer yerine püskürtün... Bu işlemi 2-3 gün arayla birkaç kez tekrarlayın...
Bitki bitleri yol açıyor o yapışkan salgıya.. Bir miktar arap sabununu su içinde karıştırarak çözün... Bunu fısfısla yaprakların üzerine, altına ve bütün dallar ve gövdeye püskürtün ve yaprakların üzerini ve altını süngerle nazikçe temizleyin... Ardından yeniden arap sabunly karışımdan bitkinin yer yerine püskürtün... Bu işlemi 2-3 gün arayla birkaç kez tekrarlayın...
Mesut bey ben de öyle düşündüm ama ortalıkta bit böcek göremeyince şüpheye düştüm. Arap sabununu yarın iş yerime götürüp deneyeceğim. Umarım bitkiye zarar gelmeden çözeriz. Teşekkürler.
Önceki sayfalarda sorulmuş o yüzden yazayım:
Bu bitkinin erkek çiçeği ile dişi çiçeğini tozlaştırarak (fırça ile yaptık) tohum elde edebiliyorsunuz. Fakat tohumdan çıkan bitki ana bitkiye benzemiyor maalesef :)
cekirdek
17-05-2020, 07:56
Merhabalar eşimin aldığı kroton cicegim yapraklarını dokdu ve beş ay sonra yeni yapraklar çıkarmaya başladı fakat usten kuruyor ne yapmaliyim
Internetten arastirmama gore hava akimina maruz kaldiklarinda kuruyarak yaprak dokuyorlarmis. Bazen fark edemeyiz esip esmedigini.
gunese yakin bir baska yer denemenizi tavsiye ederim.
Tc_ozden
03-06-2020, 17:11
Denilen gibi saksi degisimi yaptim ama yapraklari soldu ne yapmaliyim su puskurtuyorum gunes tam gormuyor evimde guney cephe var kuzey cephe yok acilen yardim
Denilen gibi saksi degisimi yaptim ama yapraklari soldu ne yapmaliyim su puskurtuyorum gunes tam gormuyor evimde guney cephe var kuzey cephe yok acilen yardim
Fotoğraf olmadığından durumunu göremiyoruz. Ancak saksı değişiminde bitki kökleri etkilenir. O nedenle toprağı kalıp gibi bozmadan çıkarıp, dikkatlice yeni saksıya alınmalı. Kökleri sarsılan bitki bozulacak, yaprak dökecektir. Sadece alt yapraklarını döküyorsa, toparlayabilir. Ayrıca yeni alınan her bitkinin, yeni yerine alışma süreci vardır. Fotoğrafsız yorum da zor.
http://www.agaclar.net/forum/sik-sorulan-sorular-forum-kullanma-kilavuzu/6256.htm
Buradan faydalanarak fotoğraf yükleyebilirsiniz.
grandbaba
09-06-2020, 10:16
Benim Kraton salonda direkt güneş görmeyen fakat bol ışıklı bir yerde, bu hafta çiçek açtı paylaşmak istedim. Selamlar
Merhaba yeni bir konu açmak yerine varolan konuya yazdım. Umarım cevap gelir. Krotonumun üç yaprağı yere doğru eğiliyor diğer yapraklar ise normal. Saksıyı arada yön değiştirdiysem de bir sonuç alamadım. Neden kaynaklanıyor olabilir?
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.