View Full Version : Limon ağacı hastalık ve zararlıları
Excellium
25-10-2006, 11:32
Limon ağacımda zamk/bal tarzında hem yapraklarda hem de gövde de yapışkan maddeler var. Yıkadım olmadı. Zavallı ağacımda limonlar da var (2 tane) Her taraf (yerler dahil) yapışkan oldu. Sorunuma çare bulabilir miyiz? Yardımı geçen herkese teşekkürler.
Excellium
27-10-2006, 08:52
Bu sefer oldu.
4632
4633
Aslında fotoğraftan hiçbir şey anlaşılmıyor :D
Ama deneyimlerim diyor ki; yaprakta sanki emici böceklerin çıkardıkları şekerli salgılar mı var? bana mı öyle geliyor?
Yaprağı siz ıslatmadınızsa, bir dokunun, su damlacığı gibi görünen ıslaklıklar yapışkan mı?
Üzgünüm, ilk mesajınızda yazmışsınız yapışkan diye. Zararlıyı görmedim ama tahminlerim doğru demektir. Yaprağın altını bir çevirin bakalım? Ne görüyorsunuz? Hangi böcek olduğunu saptarsak ona göre bir çözüm bulunur.
Excellium
27-10-2006, 21:07
Bazı yaprakların arkasında küçük (toplu iğne başı kadar) kahverengi kabukumsu şeyler var. Bunlar böcek ya da parazit olabilir mi?
4635
4636
Sizde de kabuklu bit sorunu var. Görmeden anlamıştım zaten bir homopter olduğunu. Turunçgillerde kabuklu bit mücadelesinde yazlık yağlar dışında birşey kullanmıyoruz. Yazlık beyaz yağ edinmenizi tavsiye ederim. Tarım ilacı satan bayilerde Ziraat Mühendisi arkadaşlar yardımcı olacaktır. Ama illa ki ticari isim isterseniz Hektolineum (Yazlık beyaz yağ) derim.
Excellium
27-10-2006, 21:28
Nasıl ve ne kadar uygulayacağım ??
Örneğin "Hektolineum" gibi 700g/l bir yazlık yağ alırsanız %1,5 oranında karışım hazırlayacaksınız. Yani 1 L suya 15 ml "Hektolineum" ilave edeceksiniz. Bitkinin yaprak ve ince dallarına (sanki bitki suda ıslanmış gibi) bolca püskürteceksiniz. Püskürteceğiniz cihaz gelişmiş bir sırt pülverizatörü olabileceği gibi, kuaförlerin kullandığı basit spreyler de olabilir. Size kalmış.
Bayer'in 850 g/l dozundaki "Summer oil" gibi bir yazlık yağ alırsanız o zaman karışımda yazlık yağ oranı %1,25 olacak. Yani 1 L suya 12,5 ml "Summer oil" ilave edeceksiniz.
Tarım ilaçları ile ilgili önceki uyarılarımı da okumanızda fayda var.
Excellium
28-10-2006, 19:45
Bugün "Porkan" diye yazlık yağ aldım ve akşam gelir gelmez solüsyonu hazırlayıp ağacı baştan aşağı yağmurda yıkanmış gibi ilaçladım. Gelişmeleri bildiririm. Bir soru; ilaçlamayı ne sıklıkta yapmalıyım?
Bugün "Porkan" diye yazlık yağ aldım ve akşam gelir gelmez solüsyonu hazırlayıp ağacı baştan aşağı yağmurda yıkanmış gibi ilaçladım. Gelişmeleri bildiririm. Bir soru; ilaçlamayı ne sıklıkta yapmalıyım?
İnsanlara, diğer sıcak kanlılara, arılara ve faydalı böceklere toksik etkisi bulunmadığı için ruhsatlandırma sırasında etki süresi hesaplanmamıştır. Kullanım sıklığı size kalmış. Yağ formunda olduğu için çok sık uygularsanız bitkinizin stomalarını kapatırsınız.
Benim fikrim: Üzerinden yağmur yağmadığı sürece 15 gün ara ile iki uygulama sizin için yeterli.
Limonumun yapraklarında, kendisine bir koza örmüş görünümü veren, minik kurtlar gördüm. Birini yanlışlıkla ezdiğim için kurt diye tarif ediyorum...
İstanbul Belediyesinin ağaçları budamasını örnek alıp, bir budama yaptım. Yapraksız, yarım metre uzunluğunda bir sopa görünümlü, bir limonum oldu...
Excellium
30-10-2006, 07:35
Yaprakların hala yapışkan bir görüntüsü olmasına rağmen bu sabah ellediğimde yapışkanlığın azaldığı daha çok ıslak / yağlı bir durum olduğu ortaya çıktı. Sanırım işe yarıyor. Şimdilik çok teşekkürler fmt79 !!
Şu aşamada işe yarayıp yaramadığını anlayamazsınız. Ama ilaçlamanın etkisiyle kabuklu bitlerin çıkarmış olduğu şekerli salgılar yıkandı sanırım. Yağ formundaki çevreye ve insana zararsız olan bu insektisit kabuklu bitlerin solunum deliklerini kapatacak. Ve oksijen alamadıkları için ölecekler. O yüzden ani etki beklemeyin.
Birincil zararlı olan böcek öldükten sonra ikincil zarar (yapışkan şekerli salgılar) zamanla ortadan kalkacaktır.
lerdemir
14-12-2006, 13:55
Excellium,
Sonuç aldınız ise merak ediyoruz; nedir son durum?
Bugün "Porkan" diye yazlık yağ aldım ve akşam gelir gelmez solüsyonu hazırlayıp ağacı baştan aşağı yağmurda yıkanmış gibi ilaçladım. Gelişmeleri bildiririm...
acemi çiçekçi
03-02-2007, 18:08
merhaba, gecen bahar aldıgım limonumu kış sebebyle içeri aldım ve anlayamadığım bir sebepten limonum yaprak dökmeye başladı ve renginde hafif de olsa sararma var. birde dallarda tüy **** pamuk diyebileceğim bişeyler var ama, böcek yok. Limonum ölüyomu neyapmalıyım?
Mine Pakkaner
03-02-2007, 19:16
Acemi çiçekçi, sorunuzu doğru başlığa taşıdım. Bu başlığı dikkatle okuyunuz, cevaplarınızı bulacaksınız.
mcalticak
05-03-2007, 14:31
İş yerimde 6 yaşında bir limon ağacım var. Çiçeklenme olmasına rağmen, meyve vermiyor. Bu konuda yardımcı olmanızı istiyorum.
Hoş geldiniz Mcalticak, sorularınıza cevap alabilmek için ilk olarak kendinizi ilgili başlıkta tanıtmanız gerekiyor. İkinci olarak da imla kurallarına dikkat etmeniz gerekiyor. İmzamdaki linke tıklayarak gerekli yerlere ulaşabilirsiniz. :)
lerdemir
06-03-2007, 22:08
Sevgili mcalticak,
Benim de benzer sorularım oldu.
Şu (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=905&page=23) bağlantının 23. sayfasında ve de şuradaki yazılarda (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1295) aradığınızı bulacağınıza eminim. Zira ben buldum.
Yeterli gelmezse eğer, burada veya ilgili yerde tekrar detaylandırırız konuyu.
Saygılar.
Not: Mesajdaki altı çizili kelimelerin üzerine fare ile tıklarsanız, ilgili bağlantıya otomatik olarak yönlendirileceksiniz.
mcalticak
07-03-2007, 08:31
Sayın lerdemir, yardımcı olduğunuz için teşekkür ederim.
öncelikle selam ederim.
adım ömer.
Şans eseri bu formu buldum. Ama acemiyim biraz umarım sorumu doğru yere yazıyorumdur. benim limon ağaçlarım var. 4 tane yalnız baya büyükler vatani görevimi yapmak için gittiğimde annemler limon ağaçlaımı balkona almışlar. yaşadığım yer Ankara olduğundan limon ağaçlarım yapraklarını dökmüş sanki kurumuş gibi daha geleli 35 gün oldu içeri soba yanan yere ve cam önüne güneş görecek şekilde koydum. Dallar yeşil ama gelin görünki bir türlü yaprak açmadı. Benim sorum bu yapraklar açarmı sabırsızlanıyorum. Eskisi gibi limon ağaçlarımı yeşil görebilirmiyim? Daha hızlı yaprak ve yeşillendirmek için neler yapmalıyım.
eğer bu konuda yardımcı olursanız sevinirim.
şimdiden teşekkür ediyorum.....
lerdemir
11-03-2007, 20:51
Merhaba Ömer Bey,
Öncelikle kesinlikle sobadan direkt ısı almayacak kadar uzakta olsun limonlarınız.
Bu forumda Turunçgil Yetiştiriciliği hakkındaki başlıkta (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1295) turunçgiller hakkındaki pek çok detay ile birlikte ısı istekleri belirtilmiş. Buradaki bilgi yeterli gelecektir sanırım.
"Limon 0°C, portakal -2°C, altıntop -3°C ve mandarin -4°C’nin altında zarar görür. Zararın şiddeti don olayının süresine bağlıdır. Uzun sürerse zararı da artar."
Acaba askerde olduğunuz dönemde limonlarınız yukarıda bahsi geçen ısı aralıklarının dışında uzun süre kaldı mı? Bölgenize göre tahmin ederim ki kalmıştır.
Bence öncelikle ağaçlarınızın halen hayatta olduklarını teyid etmeliyiz.
Bu mesaja son durumlarının genel ve detay fotoğraflarını eklemeniz mümkün mü acaba?
Forumdaki uzman üyelerimiz inceler ve yardımcı olurlar; ancak ben de evde limon yetiştiren bir üye olarak bu yer değiştirmelerden sonra yaprak kaybı tecrübe ediyorum.
Hatta şu an bazı dallarım çıplak çıplak duruyor ama ağacım canlı.
Havalar ısındığında tekrar açık balkona çıkaracağım limonu ve o zaman tekrar yapraklar ve yeni sürgün dallar fışkıracak.
Eğer halen canlı iseler merak etmeyin ve de acele etmeyin.
Mevsim bahara dönüp de havalar iyice ısınmaya başladığında dışarı balkona alırsınız, tekrar yeşillenecektir.
Ama canlandırma telaşı ile aşırı sulamayın saksılarını, çürütmeyin kökleri.
Dışarı alma zamanı geldiğinde sulamaları sıvı besin desteği ile yaparsınız...
Saygılar
ilginizden dolayı teşekkür ediyorum sayın lerdemir.
''Turunçgil Yetiştiriciliği hakkındaki başlıkta'' ki yere daha önce bakmıştım. Ama bir cevap bulamadım. Onun için buraya yazmayı uygun gördüm. En kısa zamanda fotoğraflarını çekip buraya yükleyeceğim. İnanın bu kadar kısa sürede cevap geleceğini zannetmiyordum gerçekten kaliteli bir form olduğunu anladım.
yapmış olduğunuz işten dolayı teşekkür ediyorum....:)saygılar...
ortilim~~~
sayın lerdemir.
benden fotğrafları istemiştiniz. Soğukta kalan limonların için... umarım hatırlamışınızdır. Onları yolluyorum. İnşallah iyi çekmişimdir fotoğrafları...:rolleyes:
ortilim~~~
bu ikinci ağacımın fotoları
ortilim~~~
bu üçüncü ağacımın fotoları
Selahattin Yılmaz
12-03-2007, 22:55
Sevgili ortilim,
Ağaçlarınız soğuktan etkilendiği için yapraklarını dökmesi normal, ancak bahar mevsiminde takrar yaprak çıkaracaktır. Kuruyan yerleri biraz gerinden bıçakla veya budama makası ile kesin ve aşı macunu veya mum damlatarak kapatın ki kurumanın etkisi bitkiye yayılmasın. Aslında ağaçlarınız normalden çok boyları uzamış güzel bir şekil budamasına ihtiyacı var. Bunun içinse uygun yükseklikten şekil budamasının yapılması lazım. resimleriniz çok küçük tek tek 3 bitkininde büyük resmini yolarsanız foruma uygun kesim tavsiyeleri alabilirisniz bizden. Yine de endişe etmeyin mayıs haziran gibi bitkileriniz yeni sürgün ve yaprak verecektir. Budamayı yaparsanız daha erken sonuç alırsınız...
ortilim~~~
yaşasın ölmemişler ne kadar sevindiğimi anlatamam. teşekkür ediyorum Klimanjaro :D en kısa zamanda fotograflarını çekip yollarım. Saygılar ........... ;) ;) ;)
Selam arkadaşlar ben Ortililim~~~
budamak için resimleri istemiştiniz. Bende çektim yardımcı olursanız sevinirim... 1.ağacın fotoğrafları
şimdi ikinci ağacımın fotolarını yolluyorum...
merhaba,
benimde limonum ve mandalinamda problem var. yaprakları yapış yapış oldu.. ayrıca dallarında da hafif hafif kahverengileşme başladı. artık yeni yaprak ve dal vermiyorlar; ayrıca büyümesi de durmuş durumda.
bu konu ile ilgili forumda tanımlamış olduğunuz ev yapımı ileçlerdan özellikle: arapsabunu ve yağ içeren formülü uygulasam sonuç elde eder miyim? yoksa zirai bir ilaç mı kullanmalıyım?
cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim. saygılarımla...
Şimdi de 3. ağacımın fotolarını yolluyorum...
ortilim~~~
Şimdiden yardımcı olacak arkadaşlara teşekkür ediyorum...
lerdemir
14-03-2007, 21:29
Şimdi ortilim,
Sayın Klimanjaro hocamız bütün bu resimleri inceler de yorum yaparsa eğer, şimdiden kendisinden rica etsek de yorumunda lüzumlu gördüğü fotoğrafları belirtebilir mi acaba? (Konu başlığını incelemek isteyenlere fikir vermesi için zaruri olduğunu düşündüğü fotoğrafların dışındakileri silersek "tam süper olacak").
Silme işi de ortilim'in kendisine veya site yöneticilerine düşer tabii... Ortilim? Anladın sen onu :)
Çünkü sayfaların görüntülenebilirliğini çok azaltmış aşırı fotoğraf yüklenmesi.
lerdemir
14-03-2007, 21:58
Merhaba blk,
Tarifiniz bana şu bağlantıdaki (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2923) yazıları hatırlattı (Kabuklu Bit). Eminim örtüşecektir sorununuzla; ama yine de olmazsa "Bitki zararlılarını tarif edebilmeniz için örnek fotoğraflar (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2003)" başlığından da yararlanarak "Bitki hastalıkları ve zararlıları için yardım hattı (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1535)" başlığına sorununuzu taşıyın. Orada başta fmt79 ve Mine Pakkaner olmak üzere uzman ve yardımsever üyelerimiz var. Oradan bulacağınız çözümü de bu başlığa ekleyebilirseniz, bu başlıktaki sorunuzu da kapatabilmiş oluruz (bu konuyu sonradan takip edecek arkadaşlarımız için).
Sevgi ve saygılar.
Levent
merhaba,
benimde limonum ve mandalinamda problem var. yaprakları yapış yapış oldu.. ayrıca dallarında da hafif hafif kahverengileşme başladı. artık yeni yaprak ve dal vermiyorlar; ayrıca büyümesi de durmuş durumda.
bu konu ile ilgili forumda tanımlamış olduğunuz ev yapımı ileçlerdan özellikle: arapsabunu ve yağ içeren formülü uygulasam sonuç elde eder miyim? yoksa zirai bir ilaç mı kullanmalıyım?
cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim. saygılarımla...
fmt 79 haklısın bahsettigin ilaç işe yarıyor aisenin bu ilacı kullanması gerek
anadolumanyagi
20-04-2007, 18:16
Merhabalar. Benim evimde 2 adet limon ağacı var. Onları budadıktan sonra çıkan yapraklar büyüdükçe kararıp kenarlarının şekilleri bozularak kuruyor. Yardımcı olursanız sevinirim. Saygılar.
lerdemir
21-04-2007, 11:08
Merhaba anadolu...,
Budamayı neye göre ve nasıl yaptığınızı biraz detaylandırabilir misiniz?
Belki, ona göre daha net cevap alabiliriz sorununuz hakkında...
anadolumanyagi
21-04-2007, 11:15
Daha önce de yapraklarında şekil bozukluğu ve kuruma vardı. Şubat ayının sonunda sadece ana dallar kalana kadar yaprak bırakmaksızın budadım. Havaların iyileşmesinin ardından çok sağlıklı ve düzgün görünen bir çok sürgün verdi. Halen de veriyor. Yapraklar küçük iken çok düzgün görünmesine rağmen büyüdükçe şekilleri bozuluyor ve uçları kuruyor. İlginize şimdiden teşekkürler
lerdemir
21-04-2007, 19:49
Ben, birbirine sürtünme ve temas sonucunda, yeni sürgünlere ve çiçeklere mekanik hasar verebilecek dalların dışında budama yapılmaz diye biliyorum ama yine de uzmanlarımıza sormalı...
Ayrıca, sulamayı kireçli su ile yapıyor olmanız muhtemel mi acaba? Yaprak uçlarında kuruma bana onu çağrıştırdı da...
anadolumanyagi
21-04-2007, 22:26
Bildiğimiz musluk suyu ile sulama yapıyorum. İzmir şebeke suyunun biraz sertliği olabilir ama buna sebep verir mi bilmiyorum. Benim budama sebebim ağacın biraz güçlenip şekle girmesiydi. Hangi sebeplerle budama yapılması gerektiği konusunda tam bilgim yok. Saygılar.
lerdemir
22-04-2007, 21:29
Muskuk suyunu eğer dinlendirmeden veriyorsanız, klordan etkileniyor olabilir.
Bunun için musluktan aldıktan sonra suyu, bir süre (Ben yarım saat bir saat kadar bekletiyorum; sonra da oksijenlensin diye kovadan kovaya aktarıyorum) bekletebilirsiniz.
Ancak, sudaki kireç konusunda ise forumdaki ilgili başlığı arayıp okuyabilirsiniz ("Sanırım musluk suyundaki kireç" veya benzeri bir başlık idi)
Ben, yaprak uçlarındaki kurumanın sudaki kireç olabileceğini veya aşırı sulama yapıyor olmanızdan kaynaklı olabileceğini düşünüyorum...
Budama konusunda ise, yukarıda bahsettiğimden başka bilgim yok...
Bu konuda da uzman üyelerimizden tavsiye gelir eminim.
Saygılar
ortilim~~~
Selam arkadaşlar acil cevap verirseniz sevinirim...
Limon çekirdekleri ektim. Yalnız biraz büyüyorlar ve hemen geri çürüyorlar neden olabilir. Çürümelerini engellemek için ne yapmalıyım. Eminim formda bununla ilgili bişiler vardır. Ama acil olduğundan inceleme fırsatı bulamadım.Buraya yazdım. Lütfen yardım çürüyorlar:(
lerdemir
24-04-2007, 23:01
Çürüme, su ve nem fazlasından oluyor.
Suyu kesmenizi, bundan sonraki çekirdekleri ilk olarak oksijenli su ile muamele etmenizi tavsiye edeceğim.
Yöntemle ilgili olarak "oksijenli su" veya "oksijen sulu solüsyon" yazıp aratarak Mine Hn'ın verdiği bilgiyi bulacaksınızdır.
ortilim~~~
Sayın lerdemir bilginizden dolayı teşekkür ediyorum...
Merhaba...
Bu siteyi görünce çok sevindim bana yardım edebilecek birilerinin olabileeği düşüncesi ile çok mutlu oldum...Arkadaşlar yaklaşık 6 sene önce limon çekirdeğini ektim ve şimdi 1 metre yüksekliğinde büyük saksıda yetişen limon ağacım var... Bununla ilgili iiki problemim var yardımcı olursanız sevinirim :
1- Limon ağacıma yabani diyorlar acaba nasıl aşılama yapabilirim ve bu aşıyı nereden bulabilirim?
2- Limon ağacımın yaprakları altında kırmızı minik böcekler türedi son bir yıldır ve aralıklı olarak bitki ilacı püskürtüyorum halen bu böceklerden kurtulamıyorum ne yapmam gerekir?
Lütfen yardım edin
lerdemir
31-05-2007, 10:55
Cheops hoşgeldiniz,
Sizi aramızda gördüğümüze çok sevindik.
Sorularınıza cevap alabilmek için öncelikle kendinizi "Yeni gelen arkadaşlar, kendinizi tanıtın..." (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2595) başlığında kısaca bize tanıtıp merhaba demeniz gerekiyor.
Ayrıca, "Forum Kullanım Kılavuzu" (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=75) başlığına uğrarsanız sizi kolayca yönlendirecek bilgiler bulacaksınız.
Tekrar hoşgeldiniz...
Not: Kısa bir ipucu: "Ağaç ve bitki hastalıkları ve tedavi yolları" (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=54) bölümü altındaki başlıklar, sizin ilginizi çekecektir eminim... ;)
Bahsettiğim bu sayfalara gitmek için de koyu renkli ve altı çizili olarak yazdığım bölgelere tıklamanız yeterli...
Bildiğimiz musluk suyu ile sulama yapıyorum. İzmir şebeke suyunun biraz sertliği olabilir ama buna sebep verir mi bilmiyorum. Benim budama sebebim ağacın biraz güçlenip şekle girmesiydi. Hangi sebeplerle budama yapılması gerektiği konusunda tam bilgim yok. Saygılar.
Merhabalar Anadolu manyagı !
Umarım doğru yazmışımdır. İsminiz o kadar güzelki bende kendimi yalnız hissediyordum. Bir anda biraz tırsıdım ama olsun yinede çok güzel en azından cesaret ister. Yalnız değilsiniz.
Sorunuza gelince:
Üstatlar beni bağışlasınlar doğrusu meyve budama tekniklerinden pek anlamam ama sanırım meyveye, seyretmeye, geçleştirmeye, şekle göre budamalar yapılıyor. Sitede bir tur atarsanız çok şey bulacağınızı tahmin ediyorum. Gezerken bir ara kahvemizede buyrun.
Bu da benim limonum. Bu yıl bir çok yeni sürgün verdi ama yapraklarında şekil bozukluğu var ve bir de zararlı besliyoruz üzerinde göründüğü kadarıyla. Hiç çiçek olmadı bu yıl. Şebeke suyu ile sulanıyor. Ekstra besin vermedim bugüne dek. Bütün kışı da İzmir koşullarında dışarıda geçirdi. Arapsabunlu karışımı kullansam işe yarar mı?
lerdemir
02-06-2007, 00:02
Lütfen birisi buraya fmt79'u çağırsınnnnnn ?? :)
seraphayat
30-09-2007, 15:28
yeni bir limon fidanı aldım evde bakmak için ama yeni saksıya koydum ama hergün 1 -2 yaprak döküyo bazılarıda sağlıklı gözüken yapraklar bu durum normal mi ?vitamin vermelimiyim yoksa çokmu erken
lerdemir
01-10-2007, 10:52
Seraphayat merhaba,
Hoşgeldiniz.
Forumdaki genel uygulamaya göre kendinizi "Yeni gelen arkadaşlar, kendinizi tanıtın..." (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2595) başlığında kısaca bize tanıtmanızı rica ederiz.
Ayrıca, "Forum Kullanım Kılavuzu" (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=75) başlığına uğrarsanız sizi kolayca yönlendirecek bilgiler bulacaksınız.
Tekrar hoşgeldiniz...
Bahsettiğim bu sayfalara gitmek için de koyu renkli ve altı çizili olarak yazdığım bölgelere tıklamanız yeterli...
Not: Sizin yaşadığınız turunçgillerin yer değişikliğine verdiği genel tepkinin bir örneği olabilir.
Ben de evimde baktığım limonu senede 2 kere yerini değiştiriyorum ve her seferinde çok sayıda yaprak dökerek tepki veriyor.
Yapraklarının alt yüzüne ve yaprakların dala bağlandığı noktalara dikkatlice bakıp herhangi bir zararlıya rastlamaz iseniz, büyük ihtaimalle yer değişikliği semptomudur, endişe edecek birşey yoktur...
lerdemir
01-10-2007, 10:53
Meksika,
Demir eksikliğine bağlı sararma gibi görünmekle beraber yaprak altlarında da zararlılar mevcut.
Ne yaptınız zararlılar için?
Limonunuzun son durumu nedir?
Selamın aleyküm arkadaşlar...
Benim sorunum limon ağacımla ilgili dolaşırken buranın uygun bir bölüm olduğunu düşündüm ve ekledim. Şimdiden yardımcı olcak arkadaşlara teşekkür ediyorum.
Sorunum ağacımın yapraklarında örümcek ağları oluştu. Üzerindede kırmızı küçük örümceğe benzer canlılar dolaşıyor nasıl kurtulacağımı bilmiyorum yardımlarınızı bekliyorum. Resimlerini çektim ve yolluyorum.
Bir gün akşama kadar bekledim.:(
Bir Allah'ın kulu cevap yazmadı. Bir yer de hata mı yaptım yoksa arkadaşlar...
Neyse umarım yarın cevap gelir bende daha fazla zarar görmeden limonlarımı kurtarabilirim.
Sevgili azemir teşhisi zaten yapmışsınız. Limonunuzda kırmızı örümcek zararlısı var .
Burada (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=3062)Mine Pakkaner'in ev yapımı ilaçlarını bulmanız mümkün.
İncelemenizi tavsiye ederim.
azemir sizi önceKendinizi Tanıtın başlığında (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=82) tanısak sonrada Forum Kullanma Kılavuzunu (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=75) inceleseniz forumda hareket etmeniz ve cevap almanız hızlanacaktır.
Aramıza hoşgeldiniz
Sayın Adabayrakoğlu
Yardımlarınız için teşekkür ediyorum...
Kendimide dilim döndüğünce tanıtmaya çalıştım.
Umarım başarılı olmuşumdur.
Merhaba Arkadaşlar,
Benim limon ağacıma tuhaf şeyler oluyor, 3 hafta önce taşındım , limonumda hiç bir sorun yoktu , yeni evde cam önüne değil de duvar kenarına koydum , kaloriferden etkilenmesin diye ancak limonum 3 gün sonra elimi değmemle birlikte üzerindeki tüm yaprakları bi anda döktü , saniyeler içinde tüm dalları çıplak kaldı. Alt gövdede 2 sürgünü hariç. Şimdi incelediğimde , altta kalan 3-5 yaprak üzerinde yapışkan ama çok yoğun değil , ellediğimde ise limonun kendi yaprak kokusu barındıran bir koku veriyor elime. Üst çıplak kalan dallar ise yeşilliğini kaybediyorlar. Limonum ölüyormu? Ayrıca limonu kalorifer yanına koyabilirmiyim
Yardımınız için teşekkürler.
lerdemir
10-12-2007, 11:33
Yapışkan sıvı olması, bitkide bitki zararlısı olduğuna delalettir. Çok yakından bakarak dallarına, dalların yapraklarla bitiştiği noktalara bakarsanız bitki üzerinde minicik varlıklar görebilecek misiniz bakalım.
Eğer görürseniz de bitki hastalıkları ve zararlıları ile ilgili başlığımızda ve/veya ev yapımı ilaç tarifleri başlığında çözüm yollarını göreceksinizdir.
Yaprak dökülmesi ile ilgili olarak da; limon yer değişimine çok hassas. İlk tepkisi de yaprak dökmek. Bunun sizin belirttiğiniz kadar yoğun olması belki de bitki zararlısının da bir etkisi olabilir.
Bitkilerin doğrudan ısı kaynaklarına yakın konumlandırılmasının bitkiye zarar vereceğini söylemişti uzman üyelerimiz benim de daha önce sormuş olduğum bir soruya cevaben.
Turunçgil Yetiştiriciliği (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1295) konu başlığına baştan sona bir göz atarsanız benzer konuların orada da konuşulduğunu göreceksiniz. ışık tutacaktır. Hepimizin başına gelen şeyleri siz de yaşıyorsunuz anlaşılan. Yalnız değilsiniz...
Merhaba Lerdemir,
Evet 2 adet dalların bitiş yerlerinde yassı üzeri şeffaf uçuk turuncu kırçıllı renkte canlılar gördüm. Onları temizledim. Kuruyan dallarıda kestim üzerlerine mum damlattım. Belirttiğiniz yazıları okuyacağım.
Teşekkür ederim
lerdemir
11-12-2007, 11:06
Merhaba Milka,
O zararlılarla ilgili olarak "Bitki zararlılarını tarif edebilmeniz için örnek fotoğraflar (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2003)" başlığı ile özellikle de "Bitki hastalıkları ve zararlıları için yardım hattı (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1535)" başlığını değerlendirebilirsiniz.
Örnek fotoğraflardan veya daha önce benzer sorunu yaşamış üyelerimizin hem tarif hem de fotoğraflarından tanırsanız ilgili zararlıyı, ona uygun tavsiye ve yönlendirmeyi uygulayabilirsiniz.
En olmadı; o yardım hattına fotoğraflı bir soru yazarsınız; uzman üyelerimiz ilk vakit bulduklarında ilk yardıma gelirler :)
Mücadelenizde başarılar...
NOT: Tarifinizden, benim daha önce benjaminde yaşamış olduğum "kabuklu bit" zararlısı gibi bir izlenim edindim; onun için de yardım hattındaki şu mesajımı (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=46749&postcount=72) ve sonrasındaki tavsiyeleri izleyebilirseniz işe yarayacaktır.
Selam Lerdemir,
Kesinlikle %100 bu böceklerden gördüm dün akşam ama bu kadar çok değildi sadece 2 adet buldum onlarda elimle temizledim. Gövdesine baktım ordada yoktu. Zaten üst gövdede yaprak sayısı 0. Alt gövdede 2 adet dalın üzerindeki 3-5 yaprak üzerinde gördüm o 2 böceği.
O halde yazlık yağ uygulaması yapmam lazım , umarım ölmez , bu yaz süper görünüyordu , şimdiki hali içimi acıtıyor , kestim kuruyan dallarını vs ufacık bişi kaldı...
lerdemir
11-12-2007, 15:21
Ölmez ölmez, zararlı sayısı o kadar az ise.
Sağlığına kavuştuğu, pırıl pırıl taze yapraklar ve yeni sürgünler verdiği zaman da fotoğraflarını isteriz baştan söylemesi :)
limonunun derdi nedribiliyormusun. pamuklu beyaz sinek . mineral yag sık geçer. ama yılda 3 defa sıkman gerek. kışın özellikle iyi sıkman gerek. O haşarenin faydalısı var dogada yaşayan.
öncelkle herkese merhaba...
benmde balkonda yetiştirdiğim limon fidesi var 2 yaşında.. bu sene mayıs sonunda bir çok sürgün verdi ama sürgünlerin ucu kaybolduğu gibi yapraklar soldu ve gelişmesi durdu..sanırım üzerindeki kırmızı böcekler sebep oldu buna.. yardımcı olabilr misiniz?
[img=http://img166.imageshack.us/img166/2892/dsc00865qq2.th.jpg] (http://img166.imageshack.us/my.php?image=dsc00865qq2.jpg)
izzeterisen
12-06-2008, 20:46
Geçen yılki yapraklarla birlikte bu yıl çıkan yeni yaprakları birlikte resimlerseniz sorunun anlaşılması daha kolay olur. Benim bildiğime göre demir noksanlığına benziyor. Ama yine de yeni ve eski yaprakları birlikte görmek gerek.
Bu arada önerim : toprağını çok aşırı sulamayın, yapraklara turunçgiller için üretilmiş, Çinko, Mangan ve Demir içerikleri fazla olan, aynı zamanda diğer izelementleri çok eser miktarda içeren yaprak gübreleri ile yapraktan gübreleyin.
gorkicagi
04-08-2008, 15:43
arkadaşlar selam. ekte resimde de göreceğiniz üzere benim portakal ağacımda ciddi sıkıntılar yaşıyorum. yapraklar rulo gibi katlanıyor ve çiçekler dökülüyor. meyve tutan çiçekler de hemen sararıp düşüyor. gübre ve ilaç denedim ama bir türlü düzelmedi. konu hakkında bilgisi olan arkadşlarımdan yardım bekliyorum.
gorkicagi
04-08-2008, 15:51
arkadaşlar selam. ekte resimde de göreceğiniz üzere benim portakal ağacımda ciddi sıkıntılar yaşıyorum. yapraklar rulo gibi katlanıyor ve çiçekler dökülüyor. meyve tutan çiçekler de hemen sararıp düşüyor. gübre ve ilaç denedim ama bir türlü düzelmedi. konu hakkında bilgisi olan arkadşlarımdan yardım bekliyorum.
Herkese merhaba, evdeki saksılarda bulunan limonlarımın yaprakları kurumaya başladı. 10 gün önce 2 kere kalorifer yakmıştık, acaba oda ısısının etkisi olmuş olabilir mi? Yaprak üzerinde de belli belirsiz yapışkanlık ve benekler oluşmaya başladı. Bitki zararlısı mı yoksa ısıdan dolayı mı karar veremedim. Resmini koydum siteye, belki görünce daha net bir fikir oluşturabilir diye. Yardımcı olursanız ona göre bir uygulama izleyeyim.
Teşekkürler
Once herkese merhabalar dilerim. benim sorunum limon agacimla ilgili. tam olarak tarihini hatirlamiyorum ama bu senenin mart ya da nisan aylarindan birinde sapanca'ya piknik yapmaya gittigimiz gol kenarinda bir seradan limon agaci aldim. Satici gecen sene urun aldiklarini soyledi. Hakikatende uzerinde limonun sapi duruyordu. Eve getirdigimde cok az yaprak doktu ama hic cicek acmadi. Ben yer degisikliginden oldugunu ve ilk sene meyve vermeyebilecegini dusundum. Acikcasi pek arastirmada yapmadim. Ancak evim her yandan ve gunun her saati gunes aliyor dolayisiyla hem yaz hem de kis cok sicak oluyor. Limonu direk gunes almayan bir yere yerlestirdim ama dedigim gibi surekli gunes alan ve aydinlik bir ev. Suyunu da hafta da bir uzeri kuru gibi gorununce veriyorum. Gelelim simdiki sorunlarima ;
1- Aldigimda pek yaprak dokmedi ama o zamandan beri pek yeni surgun ya da yaprak vermedi. Gecen aya kadar uyuma devresindeydi sanki. Gecen ay budadim ve bir surgun verdi ama ondan cikan yapraklarda oncekilere benzemiyor. Sanki hormonlanmis gibi elim kadar yapraklari oldu ve bu yapraklarin rengide oncekiler gibi koyu yesil degil daha acik yesil ve daha ince.
2- Dun de yapraklari incelerken orumcek agi gibi biseyler gordum uzerinde. yakindan inceledim ve neredeyse gozle gorulemeyecek kadar kucuk kirmizi bocekler gordum. Bocek oldugundan da emin degilim gerci cunku, sadece benek seklindeydiler bacaklarini falan goremeyecek kadar kucuklerdi. Ama elimle hepsini temizledim. Fakat yapraklarimda yapiskanlik gibi bir durum yok.
Simdi bu durumda;
a- Yeni yapraklarin boyutlariyla ilgili ne yapmam gerekiyor,
b- Bu sene cicek ve meyva alabilecekmiyim? Bunun icin gubreleme yapmam gereklimi ? Burada bir suru gubre ismi verilmis ama ben bu konuda cok cahilim hangisini tercih etmem gerektigini nerden bilecegim ya da kisacasi hangisini tercih etmeliyim? (Agac hala aldigim yerdeki saksida duruyor. Gol topragi kullanmislar. Saksisi da kucuk olmadigi icin degistirme geregi duymadim.)
c- Yapraklardaki kirmizi boceklerin bir cogunu temizledim ama kesin cozum icin ne yapmam gerekiyor? Forumda okudugum yerlerde kukurt puskurtun demisler ama bunu nereden bulacagimi, kacta kac oraninda sulandiracagimi da bilmiyorum,
Bende sizlerin resimlerini gordugum gibi limonlarim olmasini arzu ediyorum. Kizima onlardan limonata yapmak istiyorum
Bu konularda bana yardimci olabilirseniz cok sevinirim.
Simdi size bahsettigim yapraklarin ve goremedigimiz kirmizi boceklerin resimlerini de ekleyecegim.
Simdiden emegi gecen herkese cok tesekkur ederim.
Mine Pakkaner
23-12-2008, 18:36
Aaylin, endişe edeceğiniz hiçbirşey yok. Lütfen sıkılmayın, paniğe de kapılmayın. Limonunuz daha pek genç. Bu yüzden öyle mahsul filan beklemeyin. Birkaç tane meyve verebilir, ama bu mahsul sayılmaz. Turunçgillerin gençlikleri böyle geçer. Sonra ortamını, bakılma koşullarını beğeniyorsa bol meyve verir. Bu konuda üyelerimizden Lerdemir balkonda limon yetiştirme konusunda rüştünü ispatlamış birisidir örneğin. Limonun meyve bağlaması için döllenmesi, bunun için de tozlaşması gerekir. Eğer sürekli iç mekanda olursa tozlaşması güçtür. Tozlaşma etmeni rüzgar veya böceklerdir.
Budama yapınca bitkinin enerjisi de güçlü olduğundan, ortam da sıcak olunca yeniden bu şekilde sürmesi çok normal, bütün gücünü de sürgüne vermiş, yapraklar iri olmuş. Elbette mevsimsiz ve iç mekanda olunca yapraklar da açık renk, pişkin değil. Baharda bir gübreleme yaprsınız ve bitkiyi dışarıya çıkarırsınız. Güneş almasını sağlarsanız iyi olacak. Limon bir güneş bitkisidir.
Kırmızı örümcekleri temizlemeniz iyi olmuş. Ev ilaçlarından arapsabunlu terkibi kullanabilirsiniz. Eğere ilaçlama yapacaksanız, kükürt olarak ıslanabilir kükürdü tercih edeceksiniz ve etiket dozunda hazırlayıp kullanacaksınız.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1295 başlığını lütfen güzelce okuyunuz.
Keşke budamadan önce fotoğraf yükleyip budayayım mı diye sorsaydınız...
Kolay gelsin.
Mine Pakkaner
23-12-2008, 18:40
Bu arada ikinci fotoğraftaki çiçekli örtünün altında umarım kalorifer peteği yoktur. Isı kaynağından uzak tutunuz.
ilginiz ve verdiginiz bilgiler icin cok tesekkur ederim mine hanim. aslinda orasi 2 ay oncesine kadar pimapenli mutfak balkonuydu ve limonum oradaydi , ancak tadilatla balkonu mutfaga birlestirince once cam onunde olsun diye oraya koydum ama petek bana da zararli olabilir gibi geldigi icin hemen agacin yerini degistirdim. simdi petekten uzakta ama maalesef bu durumda camdan da uzakta kaliyor. gerci aydinlik bir ortam ama direk gunes almiyor maalesef. yazin kaloriferler sondugunde tekrar cam onune alacagim.
birde gubre konusunda verdiginiz siteyi okudum ama tam olarak anlayamadim (lutfen cahilligime verin) bana bir gubre ismi verirseniz seralardan ya da bitki magazalarindan temin etmeye calisacagim. cunku ben kendiligimden sorunca bir suru marka ve isim sayiyorlar ama bilmedigim icin herhangi birini almaya cesaret edemiyorum.
pardon bunu sonradan ekliyorum ama bu islanabilir kukurt nerede satilir, buyuk camlica serasina sordum bizde bulunmaz, neredende bulabileceginizi bilmiyorum dediler.
bu konuda da bana yardimci olabilirseniz cok memnun olurum.
iyi calismalar dileklerimle.
Yaklaşık 3 ay önce limonuma musallat olan yapraklardaki yapışkan sıvı ve kabuklu bitle uğraşıyorum. Son bir ayda iki kez yazlık yağ uygulaması yaptım. bazı yapraklarda düzelme olmasına rağmen tam sonuç alamadım (gövdeye hiç yararı olmadı). Şimdi de ufak ufak yakınındaki kumkata sıçradı galiba.
Daha değişik bir yöntemle sonuç alan arkadaşlar varsa bilgi rica ediyorum.
Daha öncedende burada belirttiğim gibi evdeki limon ağacıma kırmızı örümcekler musallat. Üzerindeki topu topu 6-7 yaprağı her gün temizlememe rağmen nereden ürediklerini bulamıyorum ve her gün 1-2 örümcek daha öldürüyorum. Dün Praktiker'de bu sorunumu bahçe görevlisine anlattım ve sıvı kükürt istedim. Bana ellerinde sıvı kükürt bulunmadığını söyledi ve daha etkili baska bir ilaç vereyim dedi. Aldim ancak eve geldiğimde baktimki üzerinde kirmizi örümcekle ilgili birşey yazmıyor. Ayrıca satıcıya evdeki ağacım için diye dediysemde heralde beni dinlememis cunku ilacın üzerinde kesinlikle evde kullanmayınız zehirlidir diye bir ibare var. Ben şimdi ne yapayım, ağacı balkona çıkarıp bu ilacı uygulayayım mı, yoksa bunu atıp baska bir ilaç mı alayım ?
Bu arada bana verdiği ilacın adı : Demond EC 2.5
limonlarım, portakalım ve mandalimdaki kırmızı örümcek dediğimiz kötü niyetliler gala çiçeğime ve benjaminime de bulaşmışlar. Ağlamak istiyorum. Adını yazdığım ilaçla ilgili bilgisi olan kimse yokmu? Çünkü daha fazla bekleyemeyip uygulamaya geçeceğim. Evde hepsi azman boyutlarda olan (scheflera, benjamin, areka, kılıçlar, orkide) bitkilerimi bu kötü niyetlilere kurban etmek istemiyorum :(
Mine Pakkaner
30-12-2008, 19:53
Bu ilaç kırmızı örümceğe karşı ruhsatlı değil. Ancak etkili de olacağını düşünüyorum. Çok zehirli olduğu da doğru. Ancak tarım ilaçlarının hemen hepsi çok zehirli. İlacı sakın atmayın. Kullanmanız gereken yerler çıkacaktır. İlacın firma sayfası aşağıda
http://www.safatarim.com/tr/urunler/zirai_ilaclar/urun_detay.asp?URUN_ADI=DEMOND%20EC%202.5
buraya bakarak hangi zararlıya ne dozda kullanacağınızı öğrenebilirsiniz.
BU arada kükürt alacaksanız sıvı değil, ıslanabilir kükürt alacaksınız. Üzerinde WP yazanlar ıslanabilir toz formülasyonlardır. Her toz kükürt ıslanabilir özellikte değildir.
Toz kükürdü hem kırmızı örümceğe, hem küllemeye kullanabilirisiniz. Hem yaprak bitlerine hem kırmızı örümceğe etkili bir ilaç ise Bromo EC 40.
Bu ilaçları zirai ilaç bayilerine sorunuz, yapımarketlerin çiçek bölümünde satılır mı hiç bilemiyorum.
Çok teşekkür ederim Mine Hanım. Zaten yarın yılbaşı alışverişi için carrefour'a gidecektim. Gitmişken Praktiker'e de uğrayıp bu verdiğiniz markaya bakarım.
Ayrıca yeni yılınızı kutlar, bu ve bundan sonraki tüm yıllarınızın mutluluk, sağlık ve başarı içinde geçmesini temenni ederim.
Merhaba,
Benim de meyer limonumda 3-4 gündür bir gariplik var, sadece 2 yaprağının (en üstteki) renkleri bozulmaya ve sararmaya başladı. Bütün yaprakları kontrol ettim herhangi bir zararlı bulamadım. Bu bir tür mineral eksikliği midir acaba? Ve neden sadece 2 yaprakta?
Douglas Fir
02-03-2009, 12:11
Selam, bu tür sorunlar ağaçı yetişmesi gereken normal yerde yetiştirmediğimiz için oluyor. Saksıda limon zordur. İlaçlama yapmanız şart. Hava sirkilasyonu az olan mekanlarda bu yapışkan maddeler peydah olabilir.
Resimdeki kıbrıs limonumun yaprakları sarardı damarları yeşil kaldı. Sayın Saygın bana demir eksikliği bilgisini vermişti. Onun için bir ilaç alacağım. Buraya örnek teşkil etmesi adına ekliyorum.
taflan61
17-05-2009, 10:22
Merhaba,
Limon um gayet güzel büyüyor ve üzerinde bir çok minik limoncuk var, bu yaz bol bol limon alırım diye düşünürken son 2 günde yapraklar resimlerde görebileceğiniz hale geldi. Sarı çok küçük noktalarla kaplanmış gibi sanki. Bu bir hastalık mıdır?
79100
pusat0015
11-06-2009, 16:04
turunçgil yaprak bitinin doğal düşmanı uğur böcekleri diye biliyorum ayrıca salgıladıkları tatlı madde karıncaların işine geliyor tavsiye ederim
1 ay kadar önce internetten aldığım bu çiçek son 1-2 haftadır sararmaya başladı. saksının küçük geldiğini düşünerek büyü kbir saksıya aldım ve çam toprağına ektim. sararmalar devam ediyor. ve yapraklarının düz yapısınında da hafif bozulmalar mevcut, biraz kıvrılıyor gibi.
bakımı hakkında pek bilgi sahibi dfeğilim. klasik salon bitkisi bakımını uyguluyorum. direk güneş gören bir yerde bulundurmuyorum ancak gün ışığı alıyor. 2 haftada 1 sıvı gübre veriyorum.
sizce sorun nedir? yardımcı olur muusnuz?
bi tane limon ağacı aldım fakat nasıl bakacağımı bilmiyorum... sanırım yapraklarında hastalık var, bazı yaprakları böcek yemiş gibi delikli, ve uç kısımları kurumuş gibi.. günde 5-6 saat güneş alıyor, onun dışında gölgede duruyor.. balkonda besliyorum ve 4 günde bir su veriyorum 15 günde bir çiçek ilacı var onu veriyorum... yardım ederseniz sevinirim..
kumlutoprak
22-07-2009, 17:03
Merhaba,
"Acemi Çiçekçi" tarafından yollanan mesajın hangi başlığa taşındığını öğrenmek isterdim. Benzer şekilde tarif edebileceğim sorun benim limonumda başgösterdi. Limonun sorununa teşhis koymaya çalışıyorum. Çünkü tariflere bakarak hem beyaz sinek hem de pas böceği olabileceğini düşünüyorsam da hiçbirinde dallardaki ağlardan bahsedilmediği için emin olamıyorum da. Üzerinde hareketsiz ama çok küçük açık sarı noktalar var.
Pas böceği olduğunu düşünerek abemectin aldım, ama şimdi kullanmakta tereddütlüyüm. Çünkü aşırı olabilir üstelik teşhis yanlışsa tamamen limonu mahvetmek istemem.
Limonum bu arkadaşlar
Sıkıntım ise bugün gördüğünüz gibi dalında pamuklu sıvaşan birşeylere rastlamış olmam. Bir zararlı olduğunu tahmin ediyorum ve sanırım pamuklu bit denen şey ama emin olup ona göre müdahalede bulunmalıyım diye düşünüyorum. Konuyu bilen arkadaşlardan ricam lütfen bu zararlının ne olduğu ve ne kullanmam gerektiği konusunda yardımcı olurlar mı?
Şimdiden teşekkür ederim.
Merhabalar. Limonla ilgili konular burada paylaşılıyor diye ben de eklendim. Geçen yıl bir limon çekirdeğini saksıya ektim ve filizlendi. Geçen yıl gövde güçlensin diye tepesinden budadım. Bu yıl da alt kısmından yaprak temizleyince boy attı. Şimdi yaklaşık 60 cm uzunluğunda ve tek dal. Nasıl budarsam dallanır. Meyve vermesi için sanırım aşı lazım onu nasıl yapacağım? Yardımcı olursanız sevinirim.
Dayanamadım ve dün akşam arap sabunu+bitkisel yağ+sarmısak karışımı yapıp limonu ilaçladım. Sabah kontrol ettiğimde o sıvaşan krema kılıklı şeyler temizlenmişti. Ancak yapraklarda rulolaşma ve sararma var şimdi de (tamamında değil bir kısmında). Bunun için ne yapmam gerekir? Bir şeyleri eksik ya da fazla mı yapıyorum acaba?
merhaba arkadaşlar.15 gün önce tatıl donüşü antalyadan bır lımon agacı aldım.ankaraya getırdım.ama geldıgınden berı hıc gelısme yok.balkonda ve gunes alıyo sızce neden buyumuyo,yardımcı olursanız sevınırım.
*** limon ağacıaldım ilk defa evimde yetiştirmeye çalışacağım ama hiç bilgim yok sadece diktim ve suluyorum ne yapmalıyım güzel bir limon ağacı yetiştirmek için bir kaç yaprak açtı ama uçları kuruyor ve başka yaprak vermiyor bilgisi olanlar yardım ederse çok sevinirim şimdiden ***
rebelrain
28-09-2009, 18:46
merhaba. balkondaki limon ağacında kırmızı küçük kabuklar oluşmuş. Bazılarının içinde böcek gibi bir şey var. Ağacımı bunlardan nasıl kurtarabilirim? yardımcı olursanız sevinirim. Nasıl bir ilaç kullanmalıyım?
Merhaba,
Limon um gayet güzel büyüyor ve üzerinde bir çok minik limoncuk var, bu yaz bol bol limon alırım diye düşünürken son 2 günde yapraklar resimlerde görebileceğiniz hale geldi. Sarı çok küçük noktalarla kaplanmış gibi sanki. Bu bir hastalık mıdır?
79100
Sayın taflan61, limonunuzda demir noksanlığı var. saksıda, uygun olmayan yerlerde büyütülen turunçgillerde sık rastlanan bir durum. çözümü ise, demircilerden demir tozu bulup toprağa bir tutam dökmek **** demir ilaçları kullanmak.
beş_minare
04-02-2010, 09:49
selam. Limon ağacımın yaprakları sürekli temizlememe rağmen şekerimsi bir hal alıyor. Yaprakların alt tarafında da zamanla kaldığıyeri kurutan şeyler görünüyor. Ne yapabilirim? Yardım ederseniz sevinirim.
kumyaka2010
04-02-2010, 10:47
Sayın beş minare !
Limonunuz açıktamı yoksa içeride kapalı yerdemi ? Benim narlarda oluyor , kukurt puskurtuyorum . En iyi bir bilene soralım , veya mine pakaner e soralım . Selamlar .
Eser İlhan
04-02-2010, 11:41
Merhaba bes minare, sanırım kabuklu bitten bahsediyorsunuz(o tatlımsı sıvı bitlerin salgısı). Limonları çok seviyor,baş etmesi de bir okadar zor.Yaprak altlarındaki,dallardaki görebildiğiniz kabukları kürdan gibi birşeyle tek tek toplayın. Sonra da sitede tarifini bulabileceğiniz arap sabunlu çözelti ile limonunuzu iyice (yaprakların altı da dahil olmak üzere)ıslatın. Bu arada toprağını da üstten bir miktar yeni toprakla değiştirirseniz faydalı olur diye düşünüyorum. Bitkinizi gözetim altında tutun ve gerek gördüğünüz zaman arap sabununu tekrarlayın.
Daha detaylı paylaşımları kabuklu bit başlığı altında da bulabilirsiniz sanırım. Kolay gelsin..
Sevgili ortilim,
Yine de endişe etmeyin mayıs haziran gibi bitkileriniz yeni sürgün ve yaprak verecektir. Budamayı yaparsanız daha erken sonuç alırsınız...
Beni rahatlatacak cümleyi buldum. Kışın donduğu için limonu budamıştım. Gelip gidip bakıyorum hiç yaprak yok. Gülleri budadım sorun çıkmadı, hepsi yeni sürgünler verdi. Ben limonu kurtarayım derken öldürdüm zannedip üzülüyordum. Gövde canlı ama yaprak yok, onu böyle görmeye alışamadım. Açıkçası mecburen bahçeden sorumlu oldum, acemiyim.Bu limon sağ salim yazı çıkarsın gelecek kış salonun en güzel, en ışıklı yerini ona vereceğim.
merhabalar arkadaslar benim bi limon agacim var gecen sene yazin daha kücücük filizken almistim ve direk balkonda yetistirmeye basladim,okadar sevmistiki yertini kocaman olmustu 6 ayin icinde ama maglesefki benim hatam ve bilgisizligim yüzünden kisin onlari iceri almadim ve almanyada yasiyorum disarisi daima 0° nin altinda.bi baktimki saksinin altindaki su donmus ve agacimin o güzelim yapraklari purus purus olmus.ama yapraklar dökülmemis kökleri yesil ama yapraklar kivrim kivrim olmus .hemen iceri aldim altinin tabagini temizledim ve bekliyorum korkuyorum bisey olacak diye ve yeniyim sitenizde diger arkadaslarin problemlerini okudum hepsi de tez vakitte cevap almislar umarim benim de sorum yanitsiz kalmaz lütfen kurtarin agacimi.simdiden tesekkürler...
*** arkadaşlar benim aşılı olan bir limon ağacım var,fidancıdan alırken bizzat gördüm üzerinde 3-4 adet limon vardı.Benim sorunum şu,ağacım çiçek açıyor fakat tomurcuk olarak veya çiçek olarak hepsini döküyor,bazen çiçekler tutuyor küçük limon olarak dökülüyor,yapmadığım şeyler kalmadı,hem yaprak hemde toprak gübresi kullandım,yanına bir tana daha limon ağacı aldım(dölleme olabilmesi için erkek-dişi olabileceğini söylediler),çiçeklerin dökmemesi için zirai ilaç satan bir yer arıların veya sineklerin dölleme yapabilmesi için yapışkan tarzında sprey şeklinde bir ilaç verdi onu kullandım,ağac havadar ve güneş alan bir yerde duruyor(terasta), vb....... bir sürü şey denedim fakat bir türlü limon alamadım bu konu hakkında bana yardımcı olursanız inanın çok sevinirim.Hepinize şimdiden sevgiler ve saygılar sunarım...
delielveli
07-07-2011, 12:52
merhaba arkadaşlar benimde saksıda bir limon ağacım var. daha doğrusu limon çekirdeğinden turunç ağacı oldu heralde :) dikenler çıktı hertarafından. yapraklarında yapışkanlık sorunu var. ddvp sıktım iyi gelir mi bilmiyorum. deterjanlı su da hazırlasam mı yoksa 15 gün donra yeniden ddvp ile ilaçlayayım mı kararsız kaldım. bu gün komşusu zeytin fidanımda da 1 damla yapışkan sıvı tespit ettim. onu da ilaçlayayım mı? yazlık yağı nereden bulabilirim bir de 1-2 fide için değer mi bilemedim. sonuçta bunlar sanırım bahçe ilaçlamak için kullanılıyor. ddvp ilacını da yarım litrelik spreye bir kapak dolusu koydum çok gelir mi acaba. çiçekçi öyle dediydi ama kararsız kaldım. yardımcı olursanız sevinirim selamlar.
Merhaba.
Balkonda saksıda yetiştirdiğim limon ağacının yapraklarında ve gövdesinde kahverengi pul pul kabuk benzeri bişeyler yayıldı.İlk başlarda daha azlardı ama son zamanlarda oldukça arttılar ve gövdeye yakın yapraklarda daha çok var.Ayrıca küçük beyaz noktalar halinde de bişeyler var.Ziraat ilaçları satan bi yere tarif ettim ve bana SUPRAGİL 40EC diye bi ilaç verdi üzerinde kırmızı örümcekler ve kabuklu bitler gibi zararlılar için olduğu yazıyo.Bunların resimlerini internetten araştırdım fakat hiçbiri benim ağacımdaki soruna uymuyor.Yapraklardaki kabukları kaldırdığımda pul pul kalkıyorlar ve canlı bişeye benzemiyorlar.Emin olmadan ilaç kullanmak istemiyorum.
Resimlerini ekliyorum yardım ederseniz sevinirim.
Teşekkürler.
Bu yaprakların dalında da vardır, narenciye kabuklu kahverengi bit. Elinizle ovalayarak düşürün, tazyikli suyla yıkayın, ilaçlayın.
adını yazdığım ilacı kullanmam uygunmu?
mandalinci
18-11-2011, 09:39
Merhaba,
Limon ağacımdan resimler ekliyorum. Sorularım şunlar;
1- Kabuklu bit mi var?
2- Salyangoz da zarar veriyor mu?
3- Yaprakları büken bir zararlı mı var?
4 - Budama + ilaç yapmam gerekir mi? (ev yapım/yazlık yağ veya bir başka ilaç))
5 - Tüm bu yapılacak uygulamalar meyveye zarar verir mi?
Bu arada bu rahatsızlık geçen yaz da vardı, yeni taşındığımız için ilgilenememiştim, tomurcuk olduğu halde meyve tutamamıştı.
Şu anda çimleme yapıldığı için hergün bahçe sulanıyor.
Bitki bahçenin güney cephesindedir.
Yapacağınız kritikler ve yönlendirmeler için şimdiden çok teşekkür ederim.
Turunçgil
18-11-2011, 19:42
(Yukarıdan aşagıya) 4. resimde galeri sinegi larvasının çizdiği galerileri görüyoruz.Ayrıca kabuklu bit'de var.İlaçlama yapılmalı bence
mandalinci
20-11-2011, 08:57
Dün yapılan toplantıda, Sn. Mine Hanıma sorma şansım oldu.
Bilgilendirme amaçlı yazıyorum.
1 - Galeri sineği larvası ve kabuklu bit varmış.
2- İlaçlama yapılması gerekiyor.
Sn. Turunçgilll size de çok teşekkür ederim.
Turunçgil
22-11-2011, 21:06
Ben teşekkür ederim yardım edebildiysem... :))
çok sevdiğim limon ağacım geçen kış dondu. ama kendini kurtardı tekrardan yeşillendi. tekrar donmaması için nasıl bir önlem almalıyım tekirdağda bahçem yardımcı olursanız teşekkür ederim.
Turunçgil
05-03-2012, 20:55
Üzerine bir poşet geçirebilirsiniz.Ağaç dibinede yanmış hayvan gübresi atarsanız güzelce korunmuş olur.Zaten yakında çiçek açma mevsimi kısa zaman sonra aşılı ve sağlıklı ise çiçek açıp meyveye geçeçektir.
selamlar
bizim bahçemizde de limon ağacı var ama bu sene bahçeyle ilgilenen olmayınca çoğu çiçek ve bitki kurudu. bu limon ağacıda kurumuş gibi gözüküyor ama ben yinede sormak istedim, yapılabilecek birşey varmıdır buna yoksa sökmelimiyim.
http://img205.imageshack.us/img205/9249/img9848y.jpg
merhabalar hepinize Benin problemim Limon agacimin birden bire yapraklarinin sararmasi. aldigimda 60 cm civarindaydi kisa surede 1 metreye ulasti bir tek dal iken 5. 6 tane surgun Verdi yemyesil Di. gubresi suyu tam . hic bir hastalik belirtisi yok. forumdaki yazilari okudum.hicbirisi degil. sadece sararan yapraklar var . onu oyle gormek Beni cok uzuyor. dili olsa da soylese derdini . elimden geleni yapsam . lutfen yardim edin . ne yapmaliyim.
Dün yapılan toplantıda, Sn. Mine Hanıma sorma şansım oldu.
Bilgilendirme amaçlı yazıyorum.
1 - Galeri sineği larvası ve kabuklu bit varmış.
2- İlaçlama yapılması gerekiyor.
Sn. Turunçgilll size de çok teşekkür ederim.
Merhabalar sayın Mandalinci sorununuz için ne ilaç kullandınız acaba, ben cubravit kullandım, yanlış hatırlamıyorsam.:confused::confused:
Nuri Murvet
14-08-2012, 20:45
merhabalar hepinize Benin problemim Limon agacimin birden bire yapraklarinin sararmasi. aldigimda 60 cm civarindaydi kisa surede 1 metreye ulasti bir tek dal iken 5. 6 tane surgun Verdi yemyesil Di. gubresi suyu tam . hic bir hastalik belirtisi yok. forumdaki yazilari okudum.hicbirisi degil. sadece sararan yapraklar var . onu oyle gormek Beni cok uzuyor. dili olsa da soylese derdini . elimden geleni yapsam . lutfen yardim edin . ne yapmaliyim.
Merhaba sayın helltr
Cevap için biraz uzunca bir süre olmuş ama...
Limon fidanınız saksıda mı..?
Nuri Murvet
14-08-2012, 21:16
Merhaba sayın gtatas
Nasılsınız..?
Konu başlıklarında gezerken; Sayın Mandalinci' nin fidanındaki hasarları (Galeri sineği larvası ve Kabuklu bit) teşhisi konmuş ve ilaçlama önerisi yapılmış..
Zararlılar için (İnsektisit) ilaçlarının uygun olanını ziraii ilaç satan yetkili bayiden, yetkili kişinin vereceği tavsiyeler doğrusunda kullanılması gereklidir.
Sizin kullandığınız ilaç (Cupravit) etkin maddesi Metalik Bakır (fungusit), kontak etkili, koruyucu olarak uygulanan bir ilaçtır.
Yanlış hatırladınız herhalde..?
Saygı ve selamlarımla...
Merhaba sayın gtatas
Nasılsınız..?
Konu başlıklarında gezerken; Sayın Mandalinci' nin fidanındaki hasarları (Galeri sineği larvası ve Kabuklu bit) teşhisi konmuş ve ilaçlama önerisi yapılmış..
Zararlılar için (İnsektisit) ilaçlarının uygun olanını ziraii ilaç satan yetkili bayiden, yetkili kişinin vereceği tavsiyeler doğrusunda kullanılması gereklidir.
Sizin kullandığınız ilaç (Cupravit) etkin maddesi Metalik Bakır (fungusit), kontak etkili, koruyucu olarak uygulanan bir ilaçtır.
Yanlış hatırladınız herhalde..?
Saygı ve selamlarımla...
Teşekkür ederim Nuri bey iyiyim, umarım sizin peyzaj işleriniz ve siz de iyisinizdir. Cupraviti okudum narenciyeler için filiz kurutan ile mücadele yazıyordu limonda da özellikle filizlerde kıvrılmalar ve kurumalar oluyordu bakalım bu pazartesi kontrol edicem, işe yaramış mı yaramamış mı?İşleriniz de kolaylıklar dilerim.
Halil Önen
16-08-2012, 01:27
Sayın taflan61, limonunuzda demir noksanlığı var. saksıda, uygun olmayan yerlerde büyütülen turunçgillerde sık rastlanan bir durum. çözümü ise, demircilerden demir tozu bulup toprağa bir tutam dökmek **** demir ilaçları kullanmak.
Sevgili limoncu,
demir tozunu bu şekilde kullanmak önerilmiyor, bu formda demiri bitki alamıyormuş, bende İzmir Eğitiminde öğrendim...:)
Demir tozu suda eriyen formda_ hazır satılıyor_ bende kullanıyorum bazen...
Saygılar
merhaba forum üyleri
rersimlerdeki zararlılar sizlerinde dediği gibi kabuku bit büyük ihtimal kırmızı kabuklu bit. ancak diğer resimler galeri sineği değil, galeri sinekleri turunçgillerde zarar oluşturmaz. o resimler galeri güvesi geceleri hareket eden beyaz renkli ve tek konukçusu turunçgiller olan çok fazla da önemli sayılmayan şekli güzel :p bir zararlıdır.
ayrıca eklemek istedim, herhangi bir kültürde zararlı ya da hastalık sorunu varsa ve bu konuda fikir almak istiyorsanız, tarım bak. il - ilçe müdürlüklerine uğrama şansınız yoksa tagem'in internet sayfasından teknik talimatlara göz atabilirsiniz.
Saygılar
Yaklaşık 1 yaşında bir limonum var, çekirdekten yetiştirdim. Henüz dal vb vermedi, 40 - 50 cm boyu var. Bütün yaz boyunca balkonda güneş aldı bu boya ulaştı. 1 - 2 haftadır içeri aldım havaların soğumasından dolayı. Önce alttan yeni çıkan yapraklardan 2 tanesi döküldü. 1 - 2 gün önce orta boy bir yaprağı döküldü. Bugün eve gelddiğimde ortadan biraz daha küçük bir yaprağının düştüğünü farkettim. Dikkatli incelediğimde yaprakalrının üzerinde toz benzeri birşeyler olduğunu fakat elimle silmeye çalıştığımda silinmediğini farkettim. Fotoğrafı aşağıda ki linkte:
https://lh4.googleusercontent.com/-IW7AOA0gOBM/UKFGefs3oRI/AAAAAAAAAEU/jlB7BwjXqkg/s846/2012+-+1
acaba vitamin vb mi kullanmalıyım? Sadece evimde bir limonum olsun istiyorum, limon yetiştiriciliği ile ilgili bir bilgim yok.
Yoksa limonum ölüyor mu?
merhaba, gecen bahar aldıgım limonumu kış sebebyle içeri aldım ve anlayamadığım bir sebepten limonum yaprak dökmeye başladı ve renginde hafif de olsa sararma var. birde dallarda tüy **** pamuk diyebileceğim bişeyler var ama, böcek yok. Limonum ölüyomu neyapmalıyım?
Afedersiniz ben de aynı dertten muzdaribim..Sayın yönetici doğru başlığa taşıdığını söylemiş ,ben yeniyim bulamadım sorunuzun cevabı hangi başlıkta ise bana da bildirebilir misiniz?
Ağacımız birben bire kurumaya yüz tuttu yıllarca oldugu yerde gayet iyi duran bir limon ağacımızdı acaba nasıl kurtulabilir
aliemred
20-01-2013, 23:21
Merhaba blk,
Tarifiniz bana şu bağlantıdaki (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2923) yazıları hatırlattı (Kabuklu Bit). Eminim örtüşecektir sorununuzla; ama yine de olmazsa "Bitki zararlılarını tarif edebilmeniz için örnek fotoğraflar (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2003)" başlığından da yararlanarak "Bitki hastalıkları ve zararlıları için yardım hattı (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1535)" başlığına sorununuzu taşıyın. Orada başta fmt79 ve Mine Pakkaner olmak üzere uzman ve yardımsever üyelerimiz var. Oradan bulacağınız çözümü de bu başlığa ekleyebilirseniz, bu başlıktaki sorunuzu da kapatabilmiş oluruz (bu konuyu sonradan takip edecek arkadaşlarımız için).
Sevgi ve saygılar.
Levent
peki dalların üzerinde örümcek ağları gibi bir şey olmaya başladı. bunun hakkında bir bilginiz var mı acaba?
Manifesto
20-01-2013, 23:32
peki dalların üzerinde örümcek ağları gibi bir şey olmaya başladı. bunun hakkında bir bilginiz var mı acaba?
Muhtemelen kırmızı örümcek zararlısıdır.
Resim ekleyebilirmisiniz.
aliemred
20-01-2013, 23:41
mine hanım benim de aynı sorunum var. hangi başlığa taşıdınız söyleyebilir misiniz
aliemred
21-01-2013, 21:18
kesinlikle haklısınız üzerinde küçük kırmızı örümcekler var. Resimlerde sanırım siz de görebilirsiniz, yüklüyorum hemen. bununla mücadele etmek mümkün müdür? çözümü var mıdır ne yapmam gerekiyor? çok üzülüyorum sorumluluğum altında bir canlıyı bu duruma düşürdüğüm için bunun sebebi nedir biliyor musunuz?
ACİL YARDIM!
Yaklaşık 4 ay önce aldığım oldukça sağlıklı limon ağacım ( geldiğinde 2 kg ye yakın limon varken şimdi yapraklarını dahi döküyor) tahminimce beyaz sineklere maruz kaldı. İlk geldiğinde salonda olabildiğince güneş alan cam kenarına koymuştum ancak kış gelmesi ile birlikte cam kenarında olan kaloriferden etkilenir düşüncesi ile camdan biraz uzağa aldım. ortalama haftada 2 kere yapraklarına su spreyi ile su püskürttüm ve çok aşırı sulama yapmadan suladım. ancak 2 3 hafta önce yaprak altlarında beyaz noktalar gördüm, daha sonrasında salonda uçan ve yaprak altlarındaki beyaz sinekleri. 2 ana sürgü üzerinde beyaz koza benzeri tüylü bir yapı var. cansız duruyor ama koza olduğunu tahmin ediyorum. Yanılıyor da olabilirim. Sinek oluşumunu gözlemledikten sonra balkona çıkarıp etrafını rüzgardan etkilenmemesi için poşetledim ve toprak tam olarak kuruyana kadar su vermeye başladım. şimdi incelediğimde yaprakları kapanmaya ve parlaklığı gitmeye başlamış. foruma baktığımda ev yapımı bir iilaç olan
"Bir ölçü çok çok acı biber,
Bir ölçü pelin (artemisia) yaprağı,
6 ölçü su
Biber ve pelini parçalayıcıdan birlikte geçirin ve suya koyun,
Bir taşım kaynatın, soğumaya ve çökelmeye bırakın, süzün."
tarife ulaştım. ancak kullanma konusunda tedirginim. ayrıca internetten Kaloin ( Kaolin | Giraylar Tarım (http://giraylartarim.com/kaolin) ) kimyasalını buldum. ancak bu konuda tedirgin olduğum için hangi uygumayı yapacağımı bilemedim. Şu anda limonum balkonda olduğu için bir an önce ilaçlamasını yapıp tekrar kalorifer yanmayan bir odaya almak istiyorum.
Uygun ilaçlama yöntemim hangisi olmalı?
limonumun tamamen organik kalmasını istediğim için kaolin in kullanım alanı nedir?
Yağ işlemi için kullanılan yağları İzmir den nereden temin edebilirim?
şimdiden teşekkür ederim.
arkadaşlar geçen hafta değerli bir arkadaştan hediye yediveren limonu geldi.bunu geçici olarak saksıya diktim.şimdi yeni yaprak yapmıyor.ve yaprakların rengi çok açık.şu an durduğu yer sabahtan öğlene kadar güneş alıyor.sizce sorun ne olabilir.
Cymbelina
20-03-2013, 18:31
Bir sorum var: Bunun için de, forumdaki bir fotoğrafı kullanmak istiyorum, hangi sayfadan çaldığımı hatırlamıyorum şu an;)
Resimde, her iki dalda da üstten aşağıya doğru inen bir sararma/ kahverengiye çalan bir renk değişimi ile beraber kuruma görülüyor. Bu sorun benim limonlarımda da oluşuyor. Daha önce oldugunda, o sarı kuruyan kısmı kesip atmıştım, ama sıklıkla kesilen yerden de gene aşağıya doğru zamanla devam ediyor bu durum.
Tam bu resimdeki gibi, üstten başlayarak kuruma - sararmanın sebebi ne olabilir? Ve nasıl çözümleyebiliriz? Bilgisi olan bir arkadaşımız yardımcı olursa çok sevinirim.
Adana Serada leonardit ve limon
limon1115
25-03-2013, 21:46
Merhabalar;
Çekirdekten yetiştirdiğim limon ağacım yaklaşık 1 yaşında. Saksısını geçen ay değiştirmiştim. Şuan saksının içerisinde hareket eden çok minik beyaz böcekler var. Bunların herhangi bir tehlikesi var mıdır, kurtulmak için ne yapabilirim?
Ayrıca resimdeki ağacımı budamam gerekir mi?
Cevaplar için teşekkürler..
381816
umutlugunes
11-04-2013, 13:12
merhabalar bende aşağıdaki güzellerin sahibiyim. benim endişem şu ki soldaki saksıda bir sürü çok hızlı 1cm uzunluğunda kırkayak gibi canlılar görüyorum. zararlımıdır ne yapmalıyım bilemedim.?
389252
jhk.turkey
04-05-2013, 22:19
Selamlar,
Supragil 40 EC nin kullanim seklini bilen bir arkadas varmi acaba?
Ilaci alirken 10LT suya 1 kapak dedi.
fakat agacami spreylicem yoksa direk saksiyimi sulamam gerek?
Aslinda yaz yagi istemistim fakat elime bu geldi.
Evde 8 aylik bebegimizde var emin olamiyorum...
Selamlar,
Supragil 40 EC nin kullanim seklini bilen bir arkadas varmi acaba?
Ilaci alirken 10LT suya 1 kapak dedi.
fakat agacami spreylicem yoksa direk saksiyimi sulamam gerek?
Aslinda yaz yagi istemistim fakat elime bu geldi.
Evde 8 aylik bebegimizde var emin olamiyorum...
10 LT suya 10 ml kullanacaksınız doz olarak ama bana sorarsanız bu ilacı kullanmayın. Geniş spektrumlu bir ilaç aynı zamanda da yasaklılar listesine eklendi.
Haddim olmayarak bu şekilde bir başlık attım ama bebek deyince akan sular durur:)))
Ticari üretici değilseniz ben olsam ki ben öyle yapıyorum ilacı bahçeden içeri sokmuyorum.
Limon için bahçıvanlık Kursu'nda öğrendiğim arapsabunlu su fısfıslamasını iki haftada bir hastalık olsun olmasın yapıyorum pamuklu bit olup tüm limoncuklarını döktü çünkü şimdi çok iyi maşallah
Bir litre suya bir tatlı kaşığı tarifi verilmişti ona riayet ediyorum tavsiye ederim
Kolay gelsin bebişli öperim:))
Sinem
Selamlar,
Supragil 40 EC nin kullanim seklini bilen bir arkadas varmi acaba?
Ilaci alirken 10LT suya 1 kapak dedi.
fakat agacami spreylicem yoksa direk saksiyimi sulamam gerek?
Aslinda yaz yagi istemistim fakat elime bu geldi.
Evde 8 aylik bebegimizde var emin olamiyorum...
öncelikle herkese merhabalar. yaklaşık 2 ay önce edindiğim limonumun yaprakları biraz sarardı ve delinip yırtılmaya başladı acaba neden olabilir? ayrıca üzerindeki birçok ufak limonda sararıp düştü. değerli yorumlarınızı bekliyorum.
burhanmetin
18-06-2013, 20:11
limonum hasta mı?
yapraklarında beyaz yapışkan sıvı ve kelebeğe benzer küçük beyaz canlılar var.
ne yapmalıyım?
http://imageshack.us/a/img607/9990/d01b.jpg
burhanmetin
20-06-2013, 12:36
güncel
herkese merhabalar. saksıda yetiştirdiğim yediveren limonumun limonları sararıp döküldü ve sadece 5 tane kaldı ayrıca 2 gündür de çok sayıda yeni filiz vermeye başladı. bu durum normal midir? bir şey yapmam gerekir mi? değerli yorumlarınızı bekliyorum
Bahar ayının gelmesinden bu yana öbür limonumda da küçük siyah karıncalar oluşmaya başladı:
428954 428955
Bunların yararlı olmadığını tahmin ediyordum çünkü unlu bit-karınca ilişkisi konusunda şüphelerim vardı. Ki öyle de oldu çünkü bir süre sonra bitkide tek tük bitler oluşmaya başladı. Bunun üzerine evde hazırladığım zeytinyağı-arap sabunu-sarımsak karışımını püskürttüm.
Bitler azaldı fakat karıncalar ve bazı küçük örümceklerin varlığı hala devam ettiğinden bazı şüphelerim mevcut.Acaba karıncaları da yoketme yoluna gitmeli miyim yoksa doğal haline mi bırakmalıyım?
Ayrıca ben bunları düşünürken aklıma biyolojik mücadele geldi ve yerde toprak yarıklarına ve duvar kenarlarına ağ örmüş örümcekler dikkatimi çekti.
428952 428953
Dikkat çeken özellikleri ağlarını huni şeklinde örmeleri.Ayrıca ağlarına bitkiden aldığım karıncaları atar atmaz hemen karıncaları kapışıyorlar.Bu örümcekler size tanıdık geliyor mu diye de bir sormak istedim.Eğer bilen varsa bunların varlığı acaba limonlarımı tehdit eder mi yoksa kalması karıncalar açısından bana daha mı yardımcı olur?
Bütün sorularım bu kadar kusuruma bakmayın biraz fazla biriktirdim sanırım:) Hepsini cevaplayabilmeniz temennisiyle yardımlarınızı bekliyorum teşekkürler
bir tavsiyeniz var mıdır arkadaşlar?
sehzadetr
04-08-2013, 17:19
merhaba arkadaşlar,
aşağıda arkadaşın belirtmiş olduğu sorun benim limon ağacımdada var. sorun nedir acaba bilgisi olan yokmu ?
Teşekkürler
limonum hasta mı?
yapraklarında beyaz yapışkan sıvı ve kelebeğe benzer küçük beyaz canlılar var.
ne yapmalıyım?
merhaba arkadaşlar,
aşağıda arkadaşın belirtmiş olduğu sorun benim limon ağacımdada var. sorun nedir acaba bilgisi olan yokmu ?
Teşekkürler
Limondaki damlacık tarzı şeyler yüksek ihtimal bir zararlının yumurtası gibi geliyor bana fakat kırmızı örümcek mi yoksa başka bir şey mi bilemedim. bilgisi olan arkadaşlar varsa daha net bilgi verebilirler sanırım ben de merak ettim.
merhaba arkadaşlar,
aşağıda arkadaşın belirtmiş olduğu sorun benim limon ağacımdada var. sorun nedir acaba bilgisi olan yokmu ?
Teşekkürler
Küçük kelebeğe benzeyenler beyaz sinek ama o köpük benzeri maddeyi beyaz sineğin yaptığını daha önce görmedim. Ben de merak ettim şimdi bu beyaz maddenin ne olduğunu.
selamlar..saksıdaki limon fidesinin gövde ve yapraklarında yapışkan pamuk gibi bir oluşum var,bilgisi olan arkadaş yardımcı olabilirmi acaba..
http://img33.imageshack.us/img33/683/bvg3.jpg
selamlar..saksıdaki limon fidesinin gövde ve yapraklarında yapışkan pamuk gibi bir oluşum var,bilgisi olan arkadaş yardımcı olabilirmi acaba..
unlu bite benziyor emin olamadım
unlu bite benziyor emin olamadım
dediğiniz gibi galiba.. unlu bit'in dışı beyaz içi kahverengi turuncu gibi olduğunu okudum,bende elimde ezince aynı renkli şeyler meydana çıktı.arap sabunu+sıvı yağ karışımını kullandım,gelişmeleri takip eder buraya yazarım..teşekkür ederim sayın Soner.B
Yoğunluk çok fazla önce gövdeyi ve yaprakları kolonyalı bezle silip temizleyin sonra ilacı püskürtün böyle elinizdeki karışım pek bir şeye yaramaz gibi duruyor. Çok geç kalmışsınız mücadele için.
Yoğunluk çok fazla önce gövdeyi ve yaprakları kolonyalı bezle silip temizleyin sonra ilacı püskürtün böyle elinizdeki karışım pek bir şeye yaramaz gibi duruyor. Çok geç kalmışsınız mücadele için.
sayın h_dogan ben sizin mesajı okumadan önce bitkinin gövdesini suyla temizledim tüm yaprak ve gövdeyi büyülteçle :) inceledim temizlendiğine kanaat getirdiğim zaman bahsettiğim karışımı püskürttüm,son hali aşağıdaki gibidir,bakalım inşallah düzelir,dahada çıkmaz,ilginiz için teşekkür ederim.
http://img706.imageshack.us/img706/8092/oryf.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/706/oryf.jpg/) Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)
bu eski hali
http://img33.imageshack.us/img33/683/bvg3.jpg
Arkadaşlar bir sorum daha olacak. Benim yukarıda danıştığım limona yaklaşık 1.5 ay önce budama yaptım fakat gövdesinde 2 tane yarık oluştu bu yarığa da bitler yapışıyor, bu bitlerin üstüne de karıncalar geliyor:
441066
Acaba gövdede bir yara mı oluştu? Eğer öyleyse mikrop kapmaması için ne yapabilirim acaba yardımlarınızı bekliyorum.
magnum_2323
11-12-2013, 12:49
Merhaba arkadaşlar. Benim de saksıda bir limon ağacım var. İlk baharda tüpte aldım. Boyu yaklaşık 1 metre. Aldıktan sonra balkona bıraktım. Bir sürü çiçek açtı. Çiçeklerden sadece 3 tanesi limon oldu malesef. Onlardan da 2 tanesi döküldü 1 tane kaldı. O bir tane limonu da geçtiğimiz günlerde dayanamayıp kabuklarıyla beraber bir güzel yedik:)
Sorum bir problem mi bilmiyorum. Ağacın sonbaharda çiçek açması normal midir? Geçen ay saksının yarısının toprağını değiştirdik ve koyun gübresi verdik. Ağaçta 25 tane falan çiçek vardı ancak şimdi her yaprağın altında minnacık çiçek tomurcukları var. Ama belki 750-1000 tane civarında... Bu küçük ağaç bu kadar çiçeği -belki meyveyi- besleyebilecek mi yoksa çiçeklerin çıkmasına izin vermemeli miyim? Neden bu kadar çiçek oluyor? Verdiğim gübrenin çiçek oluşumunda etkisi olmuş mudur?
Limonunuz yedi veren olabilir bu mevsim de çiçek açması normaldir.Limon bol çiçek açar ama hepsi limon olmayabilir.Bahçelerde dalların taşıyamayacağı kadar bol limon olup dalların kırıldığına çok şahit oldum.Onun için limonlar görünsün önce duruma göre seyreltme yapabilirsiniz.
Arkadaşlar bir sorum daha olacak. Benim yukarıda danıştığım limona yaklaşık 1.5 ay önce budama yaptım fakat gövdesinde 2 tane yarık oluştu bu yarığa da bitler yapışıyor, bu bitlerin üstüne de karıncalar geliyor:
441066
Acaba gövdede bir yara mı oluştu? Eğer öyleyse mikrop kapmaması için ne yapabilirim acaba yardımlarınızı bekliyorum.
Yara olmuş olsa bile ağaç orayı kapatmış gibi görünüyor resimlerde.Narenciyelerde en fazla görülen kabuklu bit varsa derhal gerekli ilaçlarla yok etmeye çalışın yoksa limonunuzu kaybetme derecesine ghelebilirsiniz
crocus_tr
13-12-2013, 22:31
Merhaba,
Ben de evde turunçgil (calamandino,lime, kumkuat ve limon) yetiştiriyorum. Benim ağaçlarımda da bit sorunu oldu. Yapışkan bir madde salgılamaya başladılar. İlaçladım ancak bu sefer de lime ağacının yapraklarının kimisinde beyaz sarı renk değişimi başladı kimisindede kararma ve kuruma ne yapmam gerekiyor. Aynı sorunu yaşayan bir çok kişi olmuş ama ben verilen cevapları bulamadım. Bunca zaman büyümeleri için emek verdim çok geç olmadan kurtarmak istiyorum.
Merhaba arkadaşlar, ben 4 ay önce limon ağacı aldım, eve getirdiğimde saksısını ve toprağını değiştirdim, yaklaşık 1 aydır ağacın üstünde yeni bir dal var ama dalın yapraklarında içeri doğru bükülme görüyorum.Birde incecik dalında bir kabarıklık var. Bunun nedeni nedir bana bu konuda bilgi ve tavsiye verebilir misiniz,şimdiden çok teşekkür ederim.
3 yıl önce aldığım limonum da bir süredir hastalık/sorun var. Şimdilerde iyice artmış durumda. Yapraklarda yapışkan bir sıvı ile başlamıştı. Bu gün gördümki ağacın gövdesinide nerdeyse kaplamış durumda. Bu sene çok az çiçek açtı ve meyveleri nohut tanesi boyutlarına gelmeden döküldü. Ne yapabilirim? Teşekkürler.
http://resimyukle.pro/images/40437159551110440392.jpg
http://resimyukle.pro/images/70670561375798542755.jpg
http://resimyukle.pro/images/46801205092659021205.jpg
crocus_tr
30-01-2014, 21:40
Avarbey
Bu yapışkanlar hastalıktan oluyor. Fotograflardan bit var mı yok mu göremedim. Ancak bu yapışkanlar o bitler agacın üzerinde durabilsin diye var. Agacı mutlaka ilaçlamalısınız. Geçene kadar 3 haftada bir tekrarlamalısınız. Ben piricarb 50wg kullandım. Tavsiye ederim. Yapraklara dikkatli bakın yaprakların altında damar kısımlarında bitleri görebilirsiniz. Pul şeklinde sarı ya da büyükleri kahverengi bitler bulunur.
evimde 5 adet limon çekirdekten yetiştirdim ama bir kaç aydır yaptakların altında bit ten bile küçük kırmızı bir böcek türede ve dallar arasında örümcek agı gibi kalıntılar kalıyor ve taze filizleri kurutuyor yapraklarımda pütürlü pütürlü oldu ne yapmam gerekir acaba birde fidanlarım 2 yıl oldu bunlara aşı ne zaman yaptırmam lazım teşekkürler
Turunçgil
13-02-2014, 22:40
Lütfen soru sormadan önce, Narenciye Hastalık ve Zararları'yla ilgili forumları, baştan sona okuyunuz.
merhabalar,
saksıda mayer limonum var. bu sonbahar yerini değişmek zorunda kaldım. üzerinde çiçekler hatta minik limonlar vardı ama yeni sürgünler dahil hepsini döktü. yaprakları sarı yeşil oldu. burada birisi yaprakların sarı yeşil olmasının sebebini demir eksikliği olarak belirtmiş. sonbaharda ve geçtiğimiz ay gübre vermiştim. yine de demir eksikliği olabilir mi? bir de yeni taşındığım yerin suyu kireçli imiş. bunu öğrendikten sonra şişe su ile suladım. benim limonumun sorunu ne olabilir? kireçli su toprağa zararlı gelmiş olabilir mi? acaba saksıyı boşaltıp yeni toprak koysam limonumu kurtarabilir miyim? benim için çok kıymetli :(
Merhaba arkadaşlar geçen sene saksıda yetiştirmek üzere aldığım fidanlarımı bu sene bahçeli bir yere taşınınca bahçeye diktim fakat 1 hafta önce kadar limonumda çok fazla yaprak biti vardı burdan öğrendiğim kadarıyla arap sabunu ve su karışımı uyguladım fakat bir süre sonra limonumun yapraklarında kıvrılmalar olduğunu gördüm bu bir hastalık mıdır acaba?
Bu da diğer limonum yaprakları geçen sene dökülmüştü bu sene tekrar açmaya başladı fakat bunun da yaprakları kıvrılmaya başladı :/
PasaArsen
05-05-2014, 19:09
Yeni diktirdigim limon agacım hakkında satıcıdan detaylı bir bilgi alamadıgım için resimlerini yukledigim limon agacım hakkında bilgi sahibi olmak ve hatalı gordugunuz birsey var ise sizlerin yardımıyla duzeltmek ıstıyorum
limon agacımı 5 gun once topraga gomdum ve aldıgımda tum yaprakları sararık ve dokıulmus yenı cıkan yapraklar ise kızılımsı ve burusuk neden boyle yardımlarınızı beklıyorum
satıcı yediveren limon agacı dedı doğrumudur?
Şimiden teşekkur ederi yardımlarınız için....
Hayrullah.oz
08-05-2014, 10:34
Merhaba fotolar uzak çekim, bir şeyler anlaşılmıyor. İlk dikim olduğu için yapraklarda sararmalar ya da dökülmeler olabilir. Bence biraz sabredin. Bu arada can suyu verdinizmi ?
neden kimse bana yardım etmiyor :(
merhabalar,
saksıda mayer limonum var. bu sonbahar yerini değişmek zorunda kaldım. üzerinde çiçekler hatta minik limonlar vardı ama yeni sürgünler dahil hepsini döktü. yaprakları sarı yeşil oldu. burada birisi yaprakların sarı yeşil olmasının sebebini demir eksikliği olarak belirtmiş. sonbaharda ve geçtiğimiz ay gübre vermiştim. yine de demir eksikliği olabilir mi? bir de yeni taşındığım yerin suyu kireçli imiş. bunu öğrendikten sonra şişe su ile suladım. benim limonumun sorunu ne olabilir? kireçli su toprağa zararlı gelmiş olabilir mi? acaba saksıyı boşaltıp yeni toprak koysam limonumu kurtarabilir miyim? benim için çok kıymetli :(
Hayrullah.oz
09-05-2014, 21:07
Bu da diğer limonum yaprakları geçen sene dökülmüştü bu sene tekrar açmaya başladı fakat bunun da yaprakları kıvrılmaya başladı :/
Bence gayet sağlıklı görünüyor. Sulamaya dikkat ediniz.
Hayrullah.oz
09-05-2014, 21:17
neden kimse bana yardım etmiyor :(
Merhaba sorunuza elimden geldiği kadarı ile cevap vereyim. Benimde saksıda limonum vardı. mart ayında bütün yapraklarını dökmüştü. Forumda narenciye konusunda bilgili bir çok kişi var, bu durumu sorduğumda yanmış hayvan gübresi veya gübre şerbeti tavsiye etmişlerdi.(Emre beye teşekkürler.) onların sayesinde limonum kısa sürede kendine geldi. Sizde yanmış gübre kullanın sulamayı cok yapmayın. bu köklere zarar verir. Saksı tabağında kesinlikle su kalmasın .. Rüzgar ve soğuk hava, limona zarar verir bunada dikkat edin. Bitkiniz muhakkak güneş almalıdır. demir eksikliğine gelince saksı yüzeyine 1-2 çay kaşığı saçıkıbrıs serpip bolca sulayın ya da saksıya paslı çivi gömmenin faydalı olduğunu dair gönderilere forumda rastgelmiştim.(saçıkıbrıs için: http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/2772.htm)
In God We Trust
09-05-2014, 22:42
Benim tecrübe ettiğim kadarıyla turunçgiller soğuk bir yere dikildiyse adapte olana kadar sürünüyor ancak 2 sene gibi bir zaman geçince kendine geliyorlar ayrıca yerlerini değiştirmemek lazım çiçek ve meyveleri direk bırakıyorlar
sayın Hayrullah.oz yanıtınız için çok teşekkür ederim. geçen ay gübre vermiştim. fazla gübre vererek ağacı öldürürüm diye korkuyorum. komşum humikasit diye bir şişe kola renginde birşey verdi. zararı olur diye henüz kullanmadım. bahsettiğiniz saçıkıbrısı yarın bulursam alıcam. ilk önce saçı kıbrısı deniycem. umarım yeniden canlanır.
Snoopy arkadaşımızın yaşadığı sorun bende de var ama kimse arkadaşımızın mesajını cevaplamamış.Sorun nedir? Yardımcı olabilir misiniz?
Sizde de kabuklu bit sorunu var. Görmeden anlamıştım zaten bir homopter olduğunu. Turunçgillerde kabuklu bit mücadelesinde yazlık yağlar dışında birşey kullanmıyoruz. Yazlık beyaz yağ edinmenizi tavsiye ederim. Tarım ilacı satan bayilerde Ziraat Mühendisi arkadaşlar yardımcı olacaktır. Ama illa ki ticari isim isterseniz Hektolineum (Yazlık beyaz yağ) derim.
Selamlar bendeki de kabuklu bit midir ?
limon ağacım kurtuldu. yeni yapraklar verdi. çiçekler açtı hatta minicik limon bile oldu. sayın Hayrullah.oz teşekkür ederim. :)
Hayrullah.oz
21-06-2014, 15:22
limon ağacım kurtuldu. yeni yapraklar verdi. çiçekler açtı hatta minicik limon bile oldu. sayın Hayrullah.oz teşekkür ederim. :)
Rica ederim.
matador66
24-06-2014, 15:02
Benim geçen sene mayıs ayında Yalova'dan getirttiğim bir mandalina vardı geçen sene bir gelişimi olmadı bu sene toprağını değiştirdim ve 10 gün sonrasına çiçek açarak meyve verdi.
Bununla birlikte bu sene Antalya'dan getirttiğim limon fidanım ise bir arkadaş tarafından saksıya konulduğu için ne tür toprak kullanıldı bilmiyorum belki de bu yüzden küçük sinekler (üvez diye tabir ettiğimiz) uçuşuyordu etrafında bende burada gördüğüm bir doğal ilaç karışımıyla büyük bir ölçüde yapraklarını ve dallarını temizleyerek haşereleri bitirdim herhalde geçenlerde de toprağını değiştirdim. Yaprakları sarardı ve halen ne çiçek açtı nede doğal olarak meyveye dönüştü, sararmasıyla ilgili araştırmalarımda gübre gerektiği söyleniliyor ama çiçek açmamasının nedenleri neler olabilir ??? Bu konularda bilgi almak istiyorum, teşekkürler
meraba arkadaşlar
limonlarımı birşeyler çıtır çıtır yemeye başladılar
yapraklar delik deşik , ve birkaç yerde de örümcek ağı gördüm ama kırmızı örümcek mi **** başka bir tür mü bilmiyorum
bu da yetmezmiş gibi yeni çıkan taze yapraklar büzüşmeye başladılar , inşallah mantar değildir ?!!!
yetişebildiğim yaprakların altları temiz gibi herhhangi bir parazite rastlamadım ama gözümden de kaçmış olabilir
bir limon ağacımın tam dibinde karınca yuvası buldum , kireç uygulaması yaptım ama çok da işe yaramadı
2-3 hafta arayla resimler var , yeni çıkan yaprakların büzüşmesi net belli oluyor
resimler büyük olduğundan albüm şeklinde link ekliyorum
derdime bir çare lütfen
imgur: the simple image sharer (http://imgur.com/a/uLW1B#0)
novalist
26-06-2014, 18:24
Arkadaşlar limon ağacımın gövdesi çok kötü durumda.Fotoğraflarını eçkip yükledim ama sanırım yanlış yere konuyu açtım.Buradan bakar mısınız ağacım neden böyle oldu? Şimdiden teşekkürler.
http://www.agaclar.net/forum/turuncgiller/7719-7.htm#post1299697
burdan yardım falan geleceği yok
ben ddt yi basıyorum
hoşcakalın
onur özdoğan
22-08-2014, 09:33
burdan yardım falan geleceği yok
ben ddt yi basıyorum
hoşcakalın
Aynı sorun büzülme, sarama, yapraklarda yırtık, kırmızı bit falan yok , işe yaradı mı ddt?
Ben bu gün limon çekirdeklerini küçük bir saksıya ektim birazda su döktüm çok su sevmiyormuş ve çay bardğına su döküp bebek aspirinini erittim onu dökücem bitkiyi hastalıklara karşı koruyomuş ona hastalıklar için bağışıklık kazanabilmesi için başka bişey yapmam gerekiyomu bide aşıyı bilen birinemi yaptırayım büyüyünce yoksa kendim yapsam bişey olurmu videoları falanda izledim zor görünmüyo ama bilemedim sorularımı yanıtlamanızı istiyorum,teşekürler. :confused::(:rolleyes::eek:;):p:) önemli bişey daha var ben bu bitkiye ne zaman aşı yaptırıcam aşı olmayınca limon olmuyormuşda
Arkadaşlar merhaba.
Apartmanımızın oradaki bahçede iki tane limonumuz var fakat yapraklarında bir türlü anlam veremediğim kıvrılmalar ve kurumalar var.
516212 516213
Ayrıca sanki bir şey yaprağın özsuyunu emmiş de kurumuş gibi parlak bir tabaka var yaprağın altında.
516214
Ne yapmam gerekir yardımlarınızı bekliyorum..
Bu arada facebooktaki gruba sordum trunçgil yaprak galeri güvesiymiş aynı sorunla karşılaşabilecek arkadaşlar için söylemek istedim.
sgulariman
31-10-2014, 11:32
Merhaba,
İsmim Şerife ilk kez yazıyorum. Anakrada ofisimde yetiştirmeye çalıştığım limon ağacım hastalandı. Daha iki ya da üç haftalık. Geldiğinde çok sağlıklı idi. Şimdi yapraklarında ekte göreceğiniz üzere delik delik, yanık açık renkler oldu. Üzerinde hiç böcek yok. Oda sıcaklığı 20 derece civarında. Önce güneş gören bir yere koymuştum. Ancak orası kalorifer peteğine yakın olduğu için daha sonra biraz daha gölgeye almak zorunda kaldım. Orada çok yaprağı döküldü. Şimdi de yaprakları yaralanmaya başladı. Ne yapmalıyım :((
Yardımlarınız için şimdiden çok teşekkür ederim.
Merhaba,
adım yeliz yaklaşık 2-3 ay kadar önce bir limon ağacı aldım evim 5. Katta ağaç balkonda fakat son 2 haftadır yapış yapış ve siyah böcekler var yapraklarında, havalar soğudu içeri almam gerekiyor fakat güneş gören her yerde kalorifer peteği var ne yapmam gerektiğini ve hangi ilacı kullanmam gerektiğini hiç bilmiyorum arkadaşların konu ile ilgili yazılarını okudum fakat bir kaç çeşit ilaç var resimleri bugün akşam eve gidince ekleyeceğim. Yardımcı olursanız çok sevinicem.şimdiden çok teşekkürler.
ekulahci
20-11-2014, 22:10
Merhabalar,
Uzun süredir üye olmadığım halde bu forumu takip ederek limon agacı yetiştirme konusunda birçok faydalı bilgiye ulaştım. Yaz aylarında kırmızı örümcek problemim vardı onu aştım, şimdi farklı bir problemim var. Havaların soğuması sebebiyle limon agacımı içeri aldım ancak üzerinden yaklaşık 3 hafta geçtikten sonra gayet saglıklı görünen yaprakları teker teker dökülmeye başladı. Ağacı hafifce salladıgımda yaklasık 20 tane yaprağı yerde buldum. Birazdan fotografları da ekliyorum ne olur yardımcı olun :(
Not: Yapraklardan sadece 1 tanesinde böyle yapışkan bir görüntü vardı, diğerleri gayet iyi gözüküyor sadece yaprak mat, parlak değil.
ekulahci
21-11-2014, 17:38
Merhabalar,
Uzun süredir üye olmadığım halde bu forumu takip ederek limon agacı yetiştirme konusunda birçok faydalı bilgiye ulaştım. Yaz aylarında kırmızı örümcek problemim vardı onu aştım, şimdi farklı bir problemim var. Havaların soğuması sebebiyle limon agacımı içeri aldım ancak üzerinden yaklaşık 3 hafta geçtikten sonra gayet saglıklı görünen yaprakları teker teker dökülmeye başladı. Ağacı hafifce salladıgımda yaklasık 20 tane yaprağı yerde buldum. Birazdan fotografları da ekliyorum ne olur yardımcı olun :(
Not: Yapraklardan sadece 1 tanesinde böyle yapışkan bir görüntü vardı, diğerleri gayet iyi gözüküyor sadece yaprak mat, parlak değil.
Galiba artik bu baslikla kimse ilgilenmiyor
almina75
22-11-2014, 12:55
merhaba arjkadaşlar. ağacım balkonda bulunuyordu ve yeni içeri aldım.ancak yaprakları sararmaya başladı. yapraklar üzerindeki şeylerin ne olduğu konusunda fikrim yok. yardımcı olursanız sevinirim
ekulahci
22-11-2014, 20:38
selam Almina, daha önceki fotolara bakarak haddim olmayarak kabuklu bit olduğunu düşünüyorum ama umarım benim soruma da senin soruna da daha bilgi sahibi birileri yorum yaparlar...
almina75
23-11-2014, 16:10
teşekkür ederim ekulahçı. internette baktım bende evet kabuklu bit sanırım. önlem alacağım
ekulahci
24-11-2014, 18:44
teşekkür ederim ekulahçı. internette baktım bende evet kabuklu bit sanırım. önlem alacağım
Rica ederim umarim iyilestirmeyi basarirsiniz
Geçen sene fidan olarak aldığım limon ağacını büyükçe bir saksıya dikip balkona bırakmıştım. 3-4 ay önce sararmalar başladı. İnternette araştırdığım demir eksikliği diye, Demir tozu aldım kullandım ama düzelme olmadı. Sonra soğuklar gelince içeri aldım. Zaten sararmış yapraklar hepsi birden döküldü. Şimdi de fidanı aldığım adama gittim bana 5 tl ye resimdeki küçük şeyleri verdi. Bu nedir bilmiyorum. Adını da söyleyemedi. Bilen varsa yardımcı olabilir mi. Limonu kaybetmek istemiyorum. Nerdeyse hiç yaprak da kalmadı.
(http://postimg.org/image/qb9l9vlfn/)
[img=http://s29.postimg.org/5akgrpfsz/IMAG0132.jpg] (http://postimg.org/image/5akgrpfsz/)
[img=http://s16.postimg.org/fbmyoi8pt/IMAG0133.jpg] (http://postimg.org/image/fbmyoi8pt/)
[img]http://s29.postimg.org/qb9l9vlfn/IMAG0125.jpg (http://postimg.org/image/qb9l9vlfn/)
http://s29.postimg.org/5akgrpfsz/IMAG0132.jpg (http://postimg.org/image/5akgrpfsz/)
http://s16.postimg.org/fbmyoi8pt/IMAG0133.jpg (http://postimg.org/image/fbmyoi8pt/)
Sn. Angvil ağaç türü bitkiler yer değiştirmelerde hava sirkilasyonu çok sulama az sulamada yaprak döker sararma çok sudan da yapar almış olduğunuz dap taban gübresidir 18 -46 bu gübre 12 ci ayda ağaçlara verilir ki ilk baharda çiçek açsın meyve versin diye bitki bünyesine iki ay sonra almaya başlar bitkiyi çok sıcağa koymayın dışarıda dursa yaprak dökmezdi ilkbaharda bitki yeni yapraklarına kavuşur siz o gübreyi verin bir tepeli bir çay kaşığı toprağı iki santimetre daire şeklinde açarak serpiştirip kapatın benim deneyiyim bu belki zıraatçılar daha iyi verebilir saygılarımla
handancakan
06-01-2015, 10:10
Limon ağacımda zamk/bal tarzında hem yapraklarda hem de gövde de yapışkan maddeler var. Yıkadım olmadı. Zavallı ağacımda limonlar da var (2 tane) Her taraf (yerler dahil) yapışkan oldu. Sorunuma çare bulabilir miyiz? Yardımı geçen herkese teşekkürler.
Mutlaka emici böcekler, kabuklu bitler vardır, ev tipi mücadele için:
30 GR arap sabunu
15 ml ispirto veya yarı yarıya sulandırılmış alkol
Çok iyi şekilde karıştırılır
Karışım 1 litre su ile yeniden karıştırılır.
Bu karışımı yoğunluğa göre 5 günde 1 uygulayın. Fakat öncelikle bir ön deneme yapın, bitkide herhangi bir toksisite durumu ortaya çıkıyormu diye. Birkaç yaprakta deneyin ve 1 gün bekleyin. Durum normal gözüküyorsa tamamında kullanabilirsiniz.
Sn. Angvil ağaç türü bitkiler yer değiştirmelerde hava sirkilasyonu çok sulama az sulamada yaprak döker sararma çok sudan da yapar almış olduğunuz dap taban gübresidir 18 -46 bu gübre 12 ci ayda ağaçlara verilir ki ilk baharda çiçek açsın meyve versin diye bitki bünyesine iki ay sonra almaya başlar bitkiyi çok sıcağa koymayın dışarıda dursa yaprak dökmezdi ilkbaharda bitki yeni yapraklarına kavuşur siz o gübreyi verin bir tepeli bir çay kaşığı toprağı iki santimetre daire şeklinde açarak serpiştirip kapatın benim deneyiyim bu belki zıraatçılar daha iyi verebilir saygılarımla
Sayın hyg42 ,
Çok teşekkür ediyorum verdiğiniz bilgilerden için. Malum havalar çok soğudu.İzmirde çok yüksek rüzgarlı ve soğuk bir yerdeyim. Şu an havalar -7 -10 derecelerde. Bu havalarda dışarda bırakırsam don yer diye korktum. Ayrıca bitkide ki ilk sararmalar aynı demir eksikliği gibiydi. Araştırdığım kadarı ile damar etrafı yeşil diğer yerler sarı oluyormuş. Demir takviyesi yaptım ama mevsim de kötüye gidince ayrıca son zamanlarda aşırı yağmurdan çok su aldı bitki. Bundan dökmüş olabilir. Zaten içeriye de alınca 1 hafta sonra her gün dökülen yaprakların ardından dalları bir sirkeledim yaprak kalmadı. Şimdi içerde daha kontrollü davranıyorum. En azından azar azar suluyorum. Sizin dediğiniz şekilde o gübreleri verdim. Bakalım yeni yaprak filizlenirse iyi olur. Şu an çok soğuk ve dışarı alamam diye düşündüm. Ayrıca toprağı bakıma almam gerek diye düşünüyorum. Kökler sarmış kalıp gibi sıkı bir toprağı var. Bildiğim kadarı ile limon hiç sevmezmiş. Ama hangi mevsimde toprağı değiştirmeliyim bilmiyorum. Ki değişsem bile nasıl değişirim bilmiyorum. Çünkü kökler sarmış resmen saksı kalıbında tek parça çıkıyor o toprak.
Merhaba,
Araniza yeni katildim,benim bir sorum olacak.
Temmuz ayinda uzerinde limon varken aldim,sonra limonlari buyudu cok sulu ve guzeldi.Eve geldiginden beri yapraklari yavas yavas dokuldu,simdi hic yaprak yok fakat yeni bir dal verdi ve o daldaki yapraklar cok saglikli ve buyuk gorunuyor.Kuruyan dallarin bazilarinda kahverengi odunsulasmalar ve topraginda ise cok fazla kirkayak gibi minik minik bocekler mevcut.Limon agacimi nasil kurtarabilirim,bana yardimci olursaniz cok sevinirim.
SELDA SENER
25-01-2015, 09:04
Merhaba,
limon ağacımı 2014 şubat ayında aldım kasım ayında 20 adet limon topladım.şuan dallarında ve bir kaç yaprağında resimdeki gibi ne olduğunu bilemediğim şeyler var.bunlar zararlı mıdır?zararlı ise ne yapmam gerekir?
yardımlarınız için teşekkürler
Cymbelina
25-01-2015, 17:55
Merhaba,
limon ağacımı 2014 şubat ayında aldım kasım ayında 20 adet limon topladım.şuan dallarında ve bir kaç yaprağında resimdeki gibi ne olduğunu bilemediğim şeyler var.bunlar zararlı mıdır?zararlı ise ne yapmam gerekir?
yardımlarınız için teşekkürler
Sn. Selda Şener, fotoğraftaki unlu bite benziyor. Ev yapımı ilaçlar başlığına bakmanızı tavsiye ederim.
İlgili konuların bağlantılarını ilave ediyorum, genel başlık altında alt başlıkları da incelersiniz:
http://www.agaclar.net/forum/genel-bitki-koruma/
http://www.agaclar.net/forum/genel-bitki-koruma/10740.htm
damascus
27-02-2015, 14:08
http://s16.postimg.org/9gukcr6t1/Foto_raf_0156.jpg
http://s22.postimg.org/a08sq15ox/Foto_raf_0157.jpg
http://s1.postimg.org/8dapay5bj/Foto_raf_0158.jpg
arkadaslar kıbrıs limonum 3-4 yaslarında satın aldıgımda 3 yaprak daha fazlaydı şimdi onlarıda döktü uclarında kurumalar var yavaş yavaş dalların birde budamam gerekıyormu ? gübrelemesini daha yeni yaptım.
Sonbaharda aldığım yediveren limonumu kışın soğuktan korumak için eve aldım.çok güzel filizlendi ve tomurcuklandı fakat tomurcukları hemen solmaya başlayınca telaşla balkona çıkardım fakat bugün genç filizleri boyun bükmüş ve tomurcukları düşmeye başlamış.Tekrar içeri aldım nasıl kurtarabilirim?
Ayrıca tomurcuklanan limonun meyve verme kapasitesini nasıl artırabilirim?
sorucevap
04-03-2015, 19:26
Yaprakları döküldü ve gövdesi nokta nokta oldu ne yapmalıyım...
2013 yılında mayer limonuma uygulamak ıcın bıt ve orumcek ıcın organık bır ılac almıstım ,sarımsı ve yogun bır ılac 1 lıtreye 2ml uygulanıyor ,fakat orgınal kutusu cok buyuk oldugu ıcın pet sısede gonderılmıstı ,sımdı ne oldugunu hatırlamıyorum , forumu 2 gundur okuyorum ama bılgıye ulasamadım ,bu konuda bılgısı olan varsa yardımcı olursa sevınırım .
idaseyfi
29-03-2015, 15:14
2 hafta önce aldigim tomurcuk çiçekli limon agacini pencere önüne koydum. 1 hafta çiçekleri açti hersey yolundaydi fakat sonra yaprak ve çiçekler biraz sararip dökülmeye basladi. böcek veya herhangi bir zararli yok. Neden olmuştur çözümü ne?
eylülnur
06-04-2015, 13:02
merhaba, balkondaki limon ağacım çiçek veriyor çiçeklerin bazıları limon olmadan düşüyor bazıları minicik limonla ağacında kuruyup gidiyor, şimdi yeni tomurcuklar çıktı onları korumak güçlendirmek için ne yapabilirim, ***
limon ağacımın yaprak uçları kahverengi bir hal alıp daha sonra yapraklarını döküyor.İç mekanda yaprak dökmemesi için neler yapabilirim?azot gübresi, sıvı gübre, bitki besini kullanmama rağmen.yaprak döküyor.
oktaysen508
18-04-2015, 12:17
Selam arkadaşlar , beş yıldır baktığım limonum resimdeki gibi mutsuz görünüyor, sizce hastalığı nedir ben siteyi araştırdım ama bulamadım ve buna çare olarak ne önerebilirsiniz, dalları uçtan başlayarak kuruyor, önceleri önemsemedim umarım geç kalmış sayılmam, yardımlarınız için çok teşekkürederim
Neslihan
12-05-2015, 13:14
Merhaba iki ay önce kadar bi limon ağacı aldım yalnız yemyeşil ağaç sapsarı oldu. Çiçekleri de dökulmeye başladı. Neden olmuş olabilir. Ve ne yapmam gerekiyor. Yardım ederseniz çok sevinirim.
Bu sene tekrar limonum büyümeye başladı. Ve birden 7-8 tane çiçek verdi. Ama bu çiçekler hemen döküldü. Ayrıca bazı uçlar büyüyemeden siyaha dönüp kurudu. Sizce neden olabilir ?
hasan_26
10-06-2015, 23:59
Limon üzeindeki lekeler hakkında bilgisi olan,varmı arkadaşlar
mühendis57
11-06-2015, 09:44
Limon üzeindeki lekeler hakkında bilgisi olan,varmı arkadaşlar
sıkıntı olacak bir durum yok limonlar küçükken emgi yapan bir böcek bu renk dalgalanmalarına sebep olmuş olabilir
hasan_26
11-06-2015, 10:47
sıkıntı olacak bir durum yok limonlar küçükken emgi yapan bir böcek bu renk dalgalanmalarına sebep olmuş olabilir
Yorumunuz için teşekkürler görüntü olarak durumu nasıl yapmam gereken herhangi bişey varmı acaba budama konusunda falan birde dikenleri koparmak gerekiyor mu?
hasan_26
08-07-2015, 00:42
Yapraklarının böle olma nedeni nedir acaba?
Limonu yeni aldıysan geldiği serada olan bi durum bence.Benimde gelen bir kaç limonumda vardı, bir kısmı döküldü ama yerine yenileri geliyor zaten zamanla...
direnbonsai
27-09-2015, 00:07
Merhaba; Benim yaklaşık 3 hafta önce satın aldığım limon ağacım halinden çok memnun görünüyor. Ankarada, şimdilik balkonda, havalar iyi. Bu aksam bir kaç yapragin arkasında resimdeki şeyleri gördüm. Böyle kiragi gibi, kristalimsi görüntü olmasa unlu bit diyeceğim ama biraz değişik gibi. Hava sıcaklığı en düşük 18 derece olmuştur gece; yani kiragi değil. Üzerinde de küçücük bir limonu var büyümekte. Birsey yapmalı miyim? Yardımınızı bekliyorum.
Benim de benzer sorunum var, 5 tane ceviz büyüklüğünde de limonum var :( yardım lütfen
Acil ilaçlaman lazım...Çevrende zirai ilaç satan bir yer varsa hemen ilaç alıp ilaçla...
Acil ilaçlaman lazım...Çevrende zirai ilaç satan bir yer varsa hemen ilaç alıp ilaçla...
Çok Sağolun, özel bir adı var mı ilacın?
Ben bu ilacı almıştım ve iyi geldi.
Bitki lalar - Mersin Kamkat Sat Evi I Kumkuat I Tropik-Egzotik Fidan Sat I Berke Fidanclk I Kamkat Fiyatlar (http://www.e-kamkat.com/140-bitki-ilaclari-kat.html)
Merhaba,
Bu yıl mart ayında çekirdekten ektiğim limonumun büyümesi durdu. Ne gibi bir sorun var anlamıyorum.
İlk kez torf topraga ve uzun ince bir saksıya ekmiştim, kazık kök verdiği için. Sonra forumda okuyup edindiğim bilgilere istinaden normal bahçe toprağı+daha düşük kaliteli torf karışımına ektim. O ara limonumun büyümesi durdu. Sulamayada çok dikkat edemediğimi düşünüyorum. Bazen çok su verdim bazen az. Şu an yaklaşık 30 cm kadar. Ama uzun zamandır böyle hiç bir büyüme belirtisi yok.
Toprağını tekrar torf ile değiştirdim. Köklerinde kuruma var sanırım.
Şu an doğrudan güneş almayan ama yadınlık bir cam önünde. Camın altında petek var ama onu çok etilediğini sanmıyorum. Yaklaşık 2 haftadır petekler yanıyor zaten.
Limonumu nasıl kurtarabilirim sorun ne olabilir. Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler...
Kapalı balkonda 3-4 yıldır yetiştirdiğim limon fidanlarım, uzun süren kabuklu bit nedeniyle bayağı hırpalanmış ve çoğu yapraklarını dökmüştü. İki fidanı da sitenin bahçesine indirip birkaç kez ilaçladım ve tamamen parazitlerden kurtulduğuna inandıktan sonra tekrar balkona çıkardım.
Sorum şu; kabuklu bitlerden kurtulan ama yapraklarının çoğunu da dökmüş limonlarımın görüntüsü pek hoş değil. Çıplak dalları güzel bir görüntü vermiyor ve dallarını budayarak tekrar şekil vermek gibi bir düşüncem var. Bunu şu an yapmam doğru olur mu? Budamada dalları ne boyda bırakmak ağaçların yeniden gücünü kazanmasını sağlar? Baharda yeni filizler çıkmadan mı yapmak ağacın sağlığı için daha uygundur?
587979
587980
587931
mustafa_myb
03-12-2015, 19:16
Merhaba,
Bu yıl mart ayında çekirdekten ektiğim limonumun büyümesi durdu. Ne gibi bir sorun var anlamıyorum.
İlk kez torf topraga ve uzun ince bir saksıya ekmiştim, kazık kök verdiği için. Sonra forumda okuyup edindiğim bilgilere istinaden normal bahçe toprağı+daha düşük kaliteli torf karışımına ektim. O ara limonumun büyümesi durdu. Sulamayada çok dikkat edemediğimi düşünüyorum. Bazen çok su verdim bazen az. Şu an yaklaşık 30 cm kadar. Ama uzun zamandır böyle hiç bir büyüme belirtisi yok.
Toprağını tekrar torf ile değiştirdim. Köklerinde kuruma var sanırım.
Şu an doğrudan güneş almayan ama yadınlık bir cam önünde. Camın altında petek var ama onu çok etilediğini sanmıyorum. Yaklaşık 2 haftadır petekler yanıyor zaten.
Limonumu nasıl kurtarabilirim sorun ne olabilir. Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler...
Merhaba seydaa,
Aramıza hoş geldin demek istiyorum, ama 14-11-2015 tarihinde siteye üye olmuş ve aynı tarihte mesaj yazmışsın ve o günden, bu güne bir daha giriş yapmamışsın. Umarım tekrar sitemizi ziyaret edersin ve mesajları okursun. Sorunuza gelince, çekirdekten bir ağaç yetiştirmeniz güzel ama çok fazla saksıya ve toprağına müdahale etmişsiniz, sulamaya da dikkat etmemişsiniz, zaten o kadarcık fidan ne su isteyecek ki, muhtemelen hayata gözlerini kapayacaktır ama üzülmeyin ve önce biraz vakit ayırıp sitemizin konularını biraz okuyun, arkadaşlardan bilgi edinebilirsiniz bu konular hakkında. En iyisi geniş bir saksıya yeniden limon çekirdeklerinin dış kabuklarını çıkartarak çekirdekler dikin ve üzerini streç film ile kapatın, evdeki sıcak ortamda 10 günde hepsi çimlenecek tir. Baharda da hepsini tek tek farklı saksılara dikersiniz. **** bunlarla uğraşmak istemezseniz İnternet den bir tane yediveren mayer limonu sipariş edebilirsiniz. İyi günler. :rolleyes:
mustafa_myb
03-12-2015, 19:20
Kapalı balkonda 3-4 yıldır yetiştirdiğim limon fidanlarım, uzun süren kabuklu bit nedeniyle bayağı hırpalanmış ve çoğu yapraklarını dökmüştü. İki fidanı da sitenin bahçesine indirip birkaç kez ilaçladım ve tamamen parazitlerden kurtulduğuna inandıktan sonra tekrar balkona çıkardım.
Sorum şu; kabuklu bitlerden kurtulan ama yapraklarının çoğunu da dökmüş limonlarımın görüntüsü pek hoş değil. Çıplak dalları güzel bir görüntü vermiyor ve dallarını budayarak tekrar şekil vermek gibi bir düşüncem var. Bunu şu an yapmam doğru olur mu? Budamada dalları ne boyda bırakmak ağaçların yeniden gücünü kazanmasını sağlar? Baharda yeni filizler çıkmadan mı yapmak ağacın sağlığı için daha uygundur?
Ağaçların eski hali böyleydi, kabuklu bitler henüz o kadar zarar vermemişti.
587163
587164
Şimdiki hali;
587264
587265
NOT: Bu mesajı başmka bir başlığa eklemiştim, ancak herhangi bir yanıt alamadığım için buraya aktardım.
Sayın nikon, fotoğraflarda sorun var göremiyoruz, tekrar deneyin lütfen. Budama işine gelince eğer gerekiyorsa ki görmemiz lazım, baharda budama yapmanızı öneririm. Foto yüklerseniz budama önerisinde bulunabilirim. İyi günler. :rolleyes:
Sayın nikon, fotoğraflarda sorun var göremiyoruz, tekrar deneyin lütfen. Budama işine gelince eğer gerekiyorsa ki görmemiz lazım, baharda budama yapmanızı öneririm. Foto yüklerseniz budama önerisinde bulunabilirim. İyi günler. :rolleyes:
Sayın mustafa_myb, fotoğrafları ekledim. Budama konusundaki yorumunuzu öğrenmek isterim. Sağlıcakla kalın.
Sayın Nikon yapraklarını döken limonunuz baharda tekrar yapraklanıp eski haline gelecektir.Size tavsiyem budamayı şimdi yapmayın.Bahara doğru yaparsanız daha iyi olur.Ben bu zamansız budama yüzünden daha yeni bir limonumu kaybettim.Kurumaya bir başladımı dalların ucundan durmak bilmiyor ve ağaç tamamen kuruyuor sonunda.Aman dikkat...
Sayın ibogel, sanırım bahara gelirken filizlenmeden önce yapmak en doğrusu olacaktır. Limonlar baharda yeni filizler, yapraklar çıkaracaktır mutlaka, ancak bir şekil budaması yapıp onun üzerinden büyümesini sağlamak istiyorum. Fazla karışık dallı bir görünümü var. Budamayla birlikte hem şeklinin düzelmesini, hem de ağaçların canlanıp yenilenmesini sağlayacağımı umuyorum. Sağlıcakla kalın.
mustafa_myb
10-12-2015, 18:55
Sayın mustafa_myb, fotoğrafları ekledim. Budama konusundaki yorumunuzu öğrenmek isterim. Sağlıcakla kalın.
Merhaba nikon_, fotoğrafları gördüm, mesaj yazmakta geciktiğim için kusura bakma, her zaman fırsat olmuyor.
Fotoğraflarda güzel bir saksı ve uygun olmayan ortamda yaşamaya çalışan 3 limon ağacı görüyorum, hatta birisi fidan sayılır. Öncelikle sayın ibogel arkadaşımız budama konusunda kısaca gerekeni söylemiş ve bende söylediklerine katılıyorum. Baharda yapmanız gereken detaylı budama konusuna geçmeden önce bir kaç sorum olacak. 3-4 yıldır yetiştirdiğinizi söylediğiniz limonlar aşılı mı? ben yanılmıyorsam ikisinin aşılı olduğunu görüyorum. Şimdiye kadar hiç meyve verdiler mi? Ve en önemli sorum neden üçü de aynı saksıdalar??? Bence ağaçları her ne kadar 30 litrelik bir saksıya dikmiş olsanız da(resimden gördüğüm kadarı ile) küçük olan fidanı ayırmanız çok önemli. Tabi bu ayrımı da baharda havalar ısınınca sürgün başladığında yapmalısınız. Keşke imkan olsa da büyükleri de ayırabilseniz ama bu büyük bir risk olur. Ağaçları kaybetmeyi göze alamıyorsanız böyle bir şeye kalkışmayın. Tabi bunun içinde bir çözüm var, iki ağaca göre bir budama yapabiliriz. Ama size nacizane budama önerisi yapabilmem için; arka planın açık ve tek renk bir duvar olması, daha net ve yakından fotoğraf olması ve son olarak 4 farklı açıdan foto olması bize yardımcı olacaktır. (3 farklı cepheden ve birde tam üstten) Ayrıca budama sonrası budadığınız yerlere, uygun bir aşı macunu ya da filli boyanın su tut denen ürününün içine biraz bordo bulamacı karıştırarak sürebilirsiniz. Ağaçlara gerekli budamayı yaparak bir taç görünümü vermeliyiz. Sizinkiler biraz uzayıp gitmiş ve uygun katları oluşturamamış, yani yan dallar ve yardımcı dallar çok cılız kalmış. Neyse siz bizi biraz daha bilgilendirirseniz yardımcı olmaya çalışalım. Sağlıcakla kalın. :rolleyes:
carizma_009
10-12-2015, 21:01
Sayın NİKON saksıyı biraz daha büyültün 20ltlik olabilir.Saksı da bir adet fidan olsun ikincisi saksının toprağını derhal bahçe toğrağıyla değiştirin çicek toprağına benziyor besin yetersiz.Bitkide özellikle yapraklarından da anlaşıldığı gibi gübre eksikliği ve hastalık görünüyor.Denge gübresiyle 20 günde bir takviye yapmanız gerekir.Aldığınız gübreyi bir litre suda bir çay kaşığı gübre koyarak limon ağacınızı sulayınız.Ağacınızı bir ziraatçiden yazlık yağ(yoğurt gibi) alarak güzel ilaçlayın.
Öncelikle, yardımlarınız için teşekkür ederim. İlk olarak ağaçların meyveli halinin fotoğraflarını ekleyeyim, sonra sorularını elimden geldiğince yanıtlamaya çalışacağım.
588483
588484
Merhaba nikon_, fotoğrafları gördüm, mesaj yazmakta geciktiğim için kusura bakma, her zaman fırsat olmuyor.
Fotoğraflarda güzel bir saksı ve uygun olmayan ortamda yaşamaya çalışan 3 limon ağacı görüyorum, hatta birisi fidan sayılır. Öncelikle sayın ibogel arkadaşımız budama konusunda kısaca gerekeni söylemiş ve bende söylediklerine katılıyorum. Baharda yapmanız gereken detaylı budama konusuna geçmeden önce bir kaç sorum olacak. 3-4 yıldır yetiştirdiğinizi söylediğiniz limonlar aşılı mı? ben yanılmıyorsam ikisinin aşılı olduğunu görüyorum. Şimdiye kadar hiç meyve verdiler mi? Ve en önemli sorum neden üçü de aynı saksıdalar??? Bence ağaçları her ne kadar 30 litrelik bir saksıya dikmiş olsanız da(resimden gördüğüm kadarı ile) küçük olan fidanı ayırmanız çok önemli. Tabi bu ayrımı da baharda havalar ısınınca sürgün başladığında yapmalısınız. Keşke imkan olsa da büyükleri de ayırabilseniz ama bu büyük bir risk olur. Ağaçları kaybetmeyi göze alamıyorsanız böyle bir şeye kalkışmayın. Tabi bunun içinde bir çözüm var, iki ağaca göre bir budama yapabiliriz. Ama size nacizane budama önerisi yapabilmem için; arka planın açık ve tek renk bir duvar olması, daha net ve yakından fotoğraf olması ve son olarak 4 farklı açıdan foto olması bize yardımcı olacaktır. (3 farklı cepheden ve birde tam üstten) Ayrıca budama sonrası budadığınız yerlere, uygun bir aşı macunu ya da filli boyanın su tut denen ürününün içine biraz bordo bulamacı karıştırarak sürebilirsiniz. Ağaçlara gerekli budamayı yaparak bir taç görünümü vermeliyiz. Sizinkiler biraz uzayıp gitmiş ve uygun katları oluşturamamış, yani yan dallar ve yardımcı dallar çok cılız kalmış. Neyse siz bizi biraz daha bilgilendirirseniz yardımcı olmaya çalışalım. Sağlıcakla kalın. :rolleyes:
Sayın mustafa_myb,
Bu iki aşılı limon ağacı aslında iki hafta öncesine kadar farklı iki saksıda idiler, ancak balkonda yer kalmamasından dolayı aynı saksıya alıp orada büyütmeye karar verdim ve yakın zamanda da bu operasyonu gerçekleştirdim. Ağaçların her ikisi de Mersin'den bir arkadaşım tarafından getirilmiş aşılı fidanlardır. Saksıda görünen küçük fidan ise, attığım çekirdeklerden yetiştirdiğim küçük fidanlardan bir tanesi. Diğer kardeşleri gibi o da bonsai yapımı için kullanılmak üzere önümüzdeki bahara ayrı bir saksıya alınacaktır. Bu zamana kadar, daha hızlı gelişmesi için büyük saksıda kalmasını istemiştim.
Ağaçların dallarının zayıf kalmış olması, önceki mesajlarımda da belirttiğim gibi, uzun süreli kabuklu bit parazitine maruz kalmalarıdır. Bu durum, onları hayli yordu. Bu yılın başında her iki ağaç da çok sayıda çiçek açtı, hatta bolca meyveye de durdu, ancak parazitler yüzünden besleyemedi ve çoğu döküldü. Daha önce de bir iki kez kabuklu bit için ilaç kullanmıştım ama tekrarlamıştı. Bu kez aralıklarla birkaç kez ilaçlayınca bu kez kurtuldular diye umuyorum. Baharda parazitsiz çok daha sağlıklı büyüyeceklerdir. Uygun bir budamayla da, hem görünüm, hem de gelişim açısından çok daha sağlıklı bir hale geleceklerdir. Budamadan sonra kullanabileceğim aşı macunum var. Uygun zamanda istediğiniz gibi fotoğraflar çekip eklemeye çalışacağım. İlginize teşekkür ederim.
.
Sayın NİKON saksıyı biraz daha büyültün 20ltlik olabilir.Saksı da bir adet fidan olsun ikincisi saksının toprağını derhal bahçe toğrağıyla değiştirin çicek toprağına benziyor besin yetersiz.Bitkide özellikle yapraklarından da anlaşıldığı gibi gübre eksikliği ve hastalık görünüyor.Denge gübresiyle 20 günde bir takviye yapmanız gerekir.Aldığınız gübreyi bir litre suda bir çay kaşığı gübre koyarak limon ağacınızı sulayınız.Ağacınızı bir ziraatçiden yazlık yağ(yoğurt gibi) alarak güzel ilaçlayın.
Sayın carizma_009,
Saksı aslında hayli büyük, ancak içinde 2 büyük ağaç bir de küçük fidan olunca küçük görünmüş olabilir. Yukarıda da yazdığım gibi, onlar ayrı saksıdaydılar, ancak yakın zamanda tek saksıya almak zorunda kaldım. Çok sıkıntı yaşamadığım sürece böyle yaşamaya alışacaklar mecburen :) Küçük olan ve benim çekirdekten yetiştirdiğim fidan ise, baharda ayrı bir saksıya alınacak. Elimde daha büyük saksı da var, bahardaki büyümeye bağlı olarak ona da alabilirim her ikisini. Baharla birlikte elimde bulunan 20*20*20 NPK gübre ile gelişimlerini destekleyeceğim. Şimdilik kabuklu bit olayı bitmiş gibi görünüyor, eğer sıcakların başlaması ile birlikte yine ortaya çıkarlarsa, dediğiniz gibi yazlık yağ ile parazit mücadelesi yapmayı düşünüyorum. İlginize teşekkürler.
Merhabalar,
Konu malum... Benim de limonum var ve maalesef bu siralarda pek iyi degil :( Tirtildan kurtulduk bu sefer yeni bir sey cikti. Simdi, limonun bazi yapraklarinda yapiskan minnacik damlaciklar var. Zararlilara, bitlere boceklere hepsine baktim lakin agacta gorunen hic bir zararli yok. Sadece bazi yapraklarda kucuk siyah benekler var. Bazi yapraklarin arkasinda da fotografta goruldugu gibi kahverengi toz gibi bir olusum var (elinizle dokununca cikmiyor- yapragin icinde gibi). Zararli bulamayica siyah benek filan yazdim google'a. Mantar olabilir diyenler var... Ama cozumle ilgili bir sey bulamadim... Sizce sorunu ne?
Bu arada gordugunuz gibi cicek acmak uzere (ay aralik) bu cicekler tutar da limon olur mu acaba??
bu da yapragin arkasi ve acacak cicekler
mustafa_myb
12-12-2015, 18:59
bu da yapragin arkasi ve acacak cicekler
Merhaba Tavsin,
Fotoğraflar çok yakın olmadığı için net bir şey göremiyorum ama anlattıklarınıza göre sanki bir bit ya da böcek oluşumu olabilir. Genel olarak ağacınız formda görünüyor. Ama bir tür yaprak hastalığı da olabilir. Eğer yapışkan sıvı oluşumu var ise evde yapacağınız doğal sabunlu ilaç ile yaprakları ilaçlamanızı tavsiye ederim. Formu incelerseniz bir çok örneğini bulacaksınız. Geçmiş olsun. Çiçekler için bir şey söyleyemem çünkü ağacınız içeride mi, dışarıda mı, ilk defa mı çiçek açıyor, orada hava geceleri kaç derece bilmediğimizden dolayı yorum yapamam. Ama kışın zor tabi, en azından meyve oluşumu tamamlayıp fındık boyutunu geçse idi o bölgede olabilir diye düşünürdüm, ama bilemiyorum. Tekrar geçmiş olsun, henüz korkulacak bir şey görünmüyor. Sağlıcakla kalın. :rolleyes:
Cok tesekkurler yorum icin! Bugun gunesin altinda iyice bir inceledim. Minnacik kirmizi top gibi bocekler gordum. Herhalde kirmizi bit denilen seyler. Hemen arastirmalara girip onlardan kurtulmaya calisagaim. Limonun 2 yildir benimle. Aldigimda liminlari vardi, yedim bile :D ama sonrasinda binlerce cicek vermesine ragmen limonlar findik kadar olup hemen dustuler. Ilk kez kisin (gunes alan cam kenari, 20° C ev isisi) cicek acacak. Su uyuz kirmizi seylerden de kurtulursam, yine yazacagim gelismeleri. Saglicakla kalin, tesekkurler :)
tatlı bezelye
10-01-2016, 18:34
Merhaba,
Bizim terasta saksıda olan limon ve mandalina ağaçlarımızı kabuklu bit sardı. Oksijenli su ile mekanik temizleme bir yere kadar idare etti. Admiral ilacı almıştım, geçen seneden beri uygulayamamıştım. Evde çocuğumuz da olduğu için elim bir türlü ilaca gitmedi.
Elimdeki ilacı uygulamak mevsimsel olarak uygun mu?
Terasta ilaçladıktan sonra ne kadar bekleyip havalandırmak gerekiyor?
Teşekkür ediyorum ilginize, selamlar
ceydakucuk
15-01-2016, 07:41
Limonum bu arkadaşlar
Sıkıntım ise bugün gördüğünüz gibi dalında pamuklu sıvaşan birşeylere rastlamış olmam. Bir zararlı olduğunu tahmin ediyorum ve sanırım pamuklu bit denen şey ama emin olup ona göre müdahalede bulunmalıyım diye düşünüyorum. Konuyu bilen arkadaşlardan ricam lütfen bu zararlının ne olduğu ve ne kullanmam gerektiği konusunda yardımcı olurlar mı?
Şimdiden teşekkür ederim.
Merhaba, temmuz ayında almış olduğum limon fidesini eve getirdiğimde önce yapraklarını döktü, bir sürü minik limonları vardı onları da döktü. ardından üzerinde beyaz pamukçuk gibi olan zararlılardan türedi, yaklaşık 2 aydır o beyaz şeylerden kurtulmaya çalışıyorum. Ekte fotoğrafını paylaştığım ilaçtan kullandım 3 hafta arayla iki kez, Bitkinin toprağını kapatıp yıkadım ardından ilaçladım, iki gün bekletip tekrar yıkadım. Birde besin için hümik asit kullanıyorum. Evdeki diğer bitkilerim de çok yararını gördüm. Limonum da yeni sürgünler vermeye başladı bu sayede ama bu pamukçuklar yine kurutacak diye korkuyorum. Siz nasıl başa çıktınız acaba bunlarla. Teşekkür ederim şimdiden.
Oldukça faydalanılabilecek bilgiler vermişsiniz. Keşke limonlara hiçbir şey olmasa :(
veliglçyz
20-01-2016, 14:25
ben limon bahçesi yapmak istiyorum mersin silifkede 5 dölüm yalnız taban suyu 45cm felan dır bunu için önereceğiniz bilgi varmıdır ..7 veren küt diken dikecegim yataklık limon bizim burada o tür gecerlidir.
aygun454
06-02-2016, 12:24
594727
Merhabalar,
Öncelik karşılık beklemen bizim gibi bu işi amatör olarak yapan insanlara bu tür konularda yardımlarınızı esirgemediğiniz için teşekkürü bir borç bilirim. Allah razı olsun.
Ben limon fidemi çerkirdekten ev ortamında saksıda yetiştirdim. Şuan için boyu 8 cm civarlarındadır. Fakat 1 ay önce yapraklarında kuruma meydana gelmeye başladı. İnternette yaptığım araştırmalarda gece gündüzden meyadana gelen hava farklılıklarından olabiliceği tanımına vardım. Yanlış bir işlem yapmamam içinde sizin gibi bu işte profesyonel kişilere danışmak istedim. Fidenin son halini ekte görebilirsiniz. Sizde yapmam gereken nedir ? Ölmesini istemiyorum.Yardımlarınızı rica ederim.Tekrardan kolay gelsin.Hayırlı işler.
sardunya18
10-02-2016, 07:47
Merhabalar limonum kapalı balkonda 3 aydır yaprak çıkarmıyor . Yapraklarda resimde görüldüğü gibi hasta ne yapmam lazım acaba ? Yardımcı olursanız çok sevinirim . Bol çiçekli günler .
Tekrar merhaba
Ankarada yasadigim icin kisin limon agacimi iceri aldim. Uzerinde 4-5 tane limon vardi cevize yakin buyuklukte,sonra bunlari trek tek doktu. Yasi kucuk diye cok onemsemedim. Bir sure sonra yeni bir dal cikardi ve cok hizli buyudu. Fotograflarini ekliyorum. Eski dallarda yavas yavas bazi yapraklarini dokmeye basladi ve pamuk seklinde resmini ekledigim bir Hal aldi.
Sorum bu hastaligi nasil yok edecegiz?
Yeni dal durmali mi?
Yeni Dalin yapraklari neden agacin Eski dallarindan cok farkli?
Neler onerirsiniz,caresiz Kaldim, ankarada da anlayan bulmak zor. Simdiden tesekkurler herkese
Ayni mesajin icinde yukleyemedim:o
Cymbelina
15-02-2016, 18:46
Tekrar merhaba
Ankarada yasadigim icin kisin limon agacimi iceri aldim. Uzerinde 4-5 tane limon vardi cevize yakin buyuklukte,sonra bunlari trek tek doktu. Yasi kucuk diye cok onemsemedim. Bir sure sonra yeni bir dal cikardi ve cok hizli buyudu. Fotograflarini ekliyorum. Eski dallarda yavas yavas bazi yapraklarini dokmeye basladi ve pamuk seklinde resmini ekledigim bir Hal aldi.
Sorum bu hastaligi nasil yok edecegiz?
Yeni dal durmali mi?
Yeni Dalin yapraklari neden agacin Eski dallarindan cok farkli?
Neler onerirsiniz,caresiz Kaldim, ankarada da anlayan bulmak zor. Simdiden tesekkurler herkese
Sayın Cemay,
"pamuk şeklinde" dediğiniz için dikkatimi çekti ve inceledim fotoğrafı. Her ne kadar ben de uzman olmasam da ve fotoğraf çok net olmasa da, dalların üzerindeki beyaz noktalar unlu bite benziyor gibi, ancak yanılıyor da olabilirim. Pamuksu bir oluşum varsa büyük ihtimalle limonunuzda bir zararlı var gibime geliyor, unlu bit dışında başka bir zararlı da olabilir.
Daha yakından fotoğraflama şansınınız varsa ekleyin tekrar isterseniz. Daha iyi bilen arkadaşlar yardımcı olur umarım. Eğer kesin olarak zararlı varsa, hemen önlemini almalısınız.
Sayın Cemay,
"pamuk şeklinde" dediğiniz için dikkatimi çekti ve inceledim fotoğrafı. Her ne kadar ben de uzman olmasam da ve fotoğraf çok net olmasa da, dalların üzerindeki beyaz noktalar unlu bite benziyor gibi, ancak yanılıyor da olabilirim. Pamuksu bir oluşum varsa büyük ihtimalle limonunuzda bir zararlı var gibime geliyor, unlu bit dışında başka bir zararlı da olabilir.
Daha yakından fotoğraflama şansınınız varsa ekleyin tekrar isterseniz. Daha iyi bilen arkadaşlar yardımcı olur umarım. Eğer kesin olarak zararlı varsa, hemen önlemini almalısınız.
Uyariniz icin tesekkurler Hemen ekliyorum yakindan
Sorun unlu bit.
Önce ev yapımı ilaçlar bölümüne bakın.
http://www.agaclar.net/forum/genel-bitki-koruma/3062.htm
Çok yoğun olmadığı için bence kimyasal kullanmaya gerek yok. Yalnız mücadele etmezseniz limonunuzu kurutur.
sardunya18
16-02-2016, 11:59
Merhabalar sayın h doğan birde 236. Mesaj a baksanız saksısında solucan olması sorun olurmu?
Cymbelina
16-02-2016, 12:17
Yalnız doğru teşhis koyduğum için bir an böyle minik bir gurur duydum kendimle;) ama sonra hemen geçti:dilli:
Sn. Cemay diğer sorunuz olan yaprak dökülmesi ve eski dallarla yeni dalların arasındaki farkın nedenini bilemiyorum.
Ve buradan Sn. h_doğan'a sesleniyorum;) Gördüğünüz gibi halktan size talep var, daha sık uğrayın lütfen. Teşekkürler.
Sorun unlu bit.
Önce ev yapımı ilaçlar bölümüne bakın.
http://www.agaclar.net/forum/genel-bitki-koruma/3062.htm
Çok yoğun olmadığı için bence kimyasal kullanmaya gerek yok. Yalnız mücadele etmezseniz limonunuzu kurutur.
Cok tesekkurler, Hemen bakiyorum
Peki diger sorunlarim icin yardimci olabilecek misiniz?
Resimde yeterli bilmiyordum ama eski dallarla arkadaki yeni dal birbirinden farkli, ne yapmaliyim?
sardunya18
16-02-2016, 14:28
Sayın cemay o yeni dal aşı yerinin altında mı? Turunç olabilir bide ona dikkat edin.tabi ustaları cevap verecektir
236. mesajda sadece yaprağa bakarak bir şey söylemek yanlış olur. Turunçgillerde zaten kış aylarında pek büyüme olmaz yani bitkinizin yaprak çıkarmaması normal, sararıp dökülme de mevsimsel nedenlerden olabilir. Genel fotoğraf yüklerseniz daha iyi fikir edinebiliriz.
237. mesajda da dal aşı altından çıkmışsa anacın uzantısıdır, aşı kısmından daha güçlü büyür, hemen kesseniz iyi olur.
Yalnız doğru teşhis koyduğum için bir an böyle minik bir gurur duydum kendimle;) ama sonra hemen geçti:dilli:
Sn. Cemay diğer sorunuz olan yaprak dökülmesi ve eski dallarla yeni dalların arasındaki farkın nedenini bilemiyorum.
Ve buradan Sn. h_doğan'a sesleniyorum;) Gördüğünüz gibi halktan size talep var, daha sık uğrayın lütfen. Teşekkürler.
Gerçekten de bu aralar pek bakamıyorum. Genel siteye bakıp çıkıyorum.
Sayin h_dogan gec oldu cevap kusura bakmayin ilginiz icin de cok sagolun yapraklari degisikligi icin foto gonderiyorum.asi yerinden pek anlamiyorum ancak sol ustteki yesil dal yeni cikan
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.