View Full Version : Delimus / Ticari Topraksız Tarım Seram
Uzun Emeklerle Öncesinde planlamada olan çabalarım sonrasında yapımındaki çabalarımla elde ettiğim 1 dönüm ticari marul seramın resimlerini sizlerle paylaşmak istiyordum fakat vakit bulamadım,Bu güne kısmetmiş. Nisanda Kıvırcık MArul ekimi yaptık mayısın ilk haftası hasat.
İceberg (Kıvırcık baş salata) ekim amacıyla kurduk seramızı Bu eylülde iceberg marul ekimine başlıyacağız.
Tek diyebileceğim işler pratiğe döküldüğünde epey zor oluyor kağıt üzerinde verdiğiniz tahmini süreler hiç uyuşmadı devamlı bir sorunla ve çözüm arayışında bulduk kendimizi fakat zevkli :D
Evdeki hesapta çarşıya uymaz atasözünüde devamlı tekrarladık.
Resimlerin kalitesi için özür dilerim.
161812
161811
161813
161814
161815
161816
161817
161818
161819
161820
161821
161822
161823
161824
161825
161827
161828
161829
161830
161831
161837
161838
161839
161840
161841
161842
161843
161844
161845
İşte bu kadar. Allah yolunu açık etsin. Bol kazançlar... Forumdan arkadaşların başarılarını gördükçe agaclar.net' i daha çok seviyorum. Bütün iyi dileklerimiz seninle sevgili delimus.
Hayırlı olsun.
Harika gözüküyorlar.
Umarım beklentilerinizi fazlasıyla karşılar.
Allah bol kazanc nasip etsin.
Sevgili Delimus, krediydi, başvuruydu bilmem neydi derken çektiğiniz sıkıntıların sonucunun böyle olması çok sevindirici. Hayırlı ve bol kazançlı olmasını dilerim.
Ticari anlamda sizin açınızdan bir sakıncası yoksa, (yatırım maliyeti, işletme maliyeti vs. gibi) bilgileri de verebilirseniz ben ve benim gibi bu işi yapmayı düşünen arkadaşlara yeni bir verikaynağı sağlamış olursunuz. Tabii sakıncası yoksa...
Tekrar hayırlı olmasını dilerim.
Ben burayı tanıdım valla :). Olayın kahramanını da görmek isteriz.
Sevgili Delimus;
Öncelikle Allah yolunuzu açık etsin ve hasadınızı bol eylesin. Kesinlikle harika bir çalışma olmuş, ellerinize sağlık. Sayın Malbman'ın da dediği gibi eğer sakıncası yoksa kuruluş maliyetlerini ve üretim maliyetlerini yazabilirseniz bizlere çok yardımcı olmuş olursunuz.
Tüm çalışmalarınızda başarılarınızın devamını dilerim, saygılarımla.
Öncelelikle Bunu çok içten söylüyorum Ağaçlar.net olmasa ben bu projeye çiftçi olmama rağmen cesaret edemezdim , Fikirlerini, bilgilerini ,yaptıkları çalışmaları paylaşan tüm arkadaşlara teşekkür ederim.
Kredi alırken faturalandırılmış alışların %75 ini karşılıyorlar (2010'da bu ve faiz oranları değişmiş) ayrıca çiftliğimdeki kurulu düzen arsa'ya para vermemem ,Traktör,romörk,yola yakınlık,kasabaya yakınlık,işçi,alet araç,eletrik vs. gibi etmenler sayesinde epey bir maliyeti düşürdüm.Samimi söylüyorum sadece nakliyeye 2-3 bin arası bedel ödemeniz mümkün eğer kiralarsanız,Traktör arkada romörkle az kum,çakıl , çimento taşımadım :) .Proje Dosyam Mersinde fakat bilgisayarda aldığım notlarla 118 kalem kayıtlı alışverişim olmuş.kayıtsızda epey var kağıt üzerinde not tuttumuşum , kardeşim ben ve işçim birçok işi biz yaptık buda 5000 tl civarı işçi karı diyebilirim 3 aya yakın emek verdik, 1 dönüm sera 0.800 dönümde fidelik,tezgah,borular,damlama,motorlar,tanklar vs. 60.000 tl ++ üzerinde oldu.Peşin parayla ve faturasız alışveriş yapamadığımızdan indirime girmek iskonto yapmak istemiyor toptancılar ve üreticiler biraz bu fiyatımızı etkiledi .KEsinlikle bu çok içten söylüyorum tahmin edilen sürelerde bitmiyor :) Süreyi ne kadar kısaltmak isterseniz maliyet okadar artıyor.Ayrıca PVC ve demirbaş fiyatları kısmen borsa gibi çok değişiyor günü birlik fiyatlar.Kurulum Fiyatı imkanlarınız ve ne kalitede bir sera yapmak istediğinize bağlı şartlarınız fiyatı çok etkilemekte.Antalyada olsak daha hesaplı olacağına inanıyorum mesela.
Gelelim ilk Hasad için 10 işçi ilk gün 6 işçide 2. gün 4 işçi 3. gün 20 yövmiye 25 tl bayanlar = 500 tl fide dikim işçi parası, 1700 tl fide parası(buda fide firmasına göre değişmekte fide tanesine 6 kuruş ile 9 kuruş arasında fiyat veren var) , Gübre olayını tam bilmiyorum çünki toplu aldık 900 tl civarı tutttu asitler filan 1000 fakat günlük 2-4 ton Besin eriği hazırlandı.Elektrikte bilmiyorum 5 motor var 4'ü 1hp 1 tanesi 1.5hp birde kompresör ve uvc cihazı çalışıyor.Toplam 1000-1500 tl filan dersek Hasat işçi parasıyla 4000tl birde kasa maliyeti var eğer hepsini hasat edersek 2000 kasa,Kasa için 90 kuruş ile 1 tl arasında fiyat veriyorlar , 2000 adet boş kasayı seraya getirmek ayrı bir mesele, 2000tl + nakliye bedeli buda tahminim 1000 tl buluyor 200tl istiyorlardı nakliye bedeli tek gidiş 2000 kasada 3-4 kes gider tahminim.
Biz uygun şartlarda ortalama 5000tl masraf ettik varsayarsak normal şartlar 50 kuruş bir marul 10.000 tl alsak kar 3000 ile 5000 tl arasında Kârımız oluyor. 40-45 günde.
Ben Kıvırcık marul ekmek zorunda kaldım biraz fidecimin oyununa gelerek birazda 40 günde paramızı alırız düşüncesi ilk denemede marullarım çok güzel oldu hatta hasat etmeden 1 hafta öncesi 70-50 kuruş arasındaydı marulum halcilerdende istekler vardı,Fakat hasat ettiğimizde aşırı sıcaklar adanada fazla talep bulamadım Sıcaklar yüzünden istanbul ankaraya götürmeye riskinede kimse girmedi,Seradan malı al hale getir ordan istanbula yolla 4 gün geçiyor, bu havada pörsür dediler.Kayseri alıyormuş oda pozantı dağ üzerinden gittikleri için oda 1 hafta önce bittirdiler dediler, bu yüzden 20 kasa 50 kasa filan dağıttım bir çoğuda öyle seramda kaldı ancak maliyetimi karşıladım diyebilirim.Fakat iceberg ekseydim 75 kuruşa alıyorlardı tanesini :( iceber çok daha dayanıklı ve resturantlar daha çok istediği için en azından elime belli bir para kalırdı onuda kışa hazırlık için serama harcardım kısmet değilmiş , Kısmetse Eylülde iceberg ekip 60-80gün içindede hasat planlıyorum.
Ben burdan bu komisyoncuların kazançlarınıda kınamak istiyorum çok fazla kar ediyorlar.
Biz Kayısılarımızın seyreltmek için toplatıyoruz ufakken bunu turşuluk yapıyorlarmış biz 40 dönüm üzerinde kayısı bahçemizden toplatma işçi paramızı çıkaramazken Komisyoncu 3-4 saat dükkanının önünde bekleyen satamazsa bana para ödemeyen hiçbir riski olmayan kişi 300 tl üzerinde komisyon aldı birde bunu beğenmedi.
Topraksız tarımla serada Kavun Eken diğer bir ziraatçi arkadaşımda zarar etti 10 kuruşa bile razıydı tanesini fakat alan olmadı ona rağmen manavlarda 3tl olarak görmek ayrıca bir üzücü oldu onun için çiftçilikte hal haklarımız kesinlikle korunmuyor, Hal müdürünün dünyadan haberi yok saat 3 olmadan hepsi çekip gider, gerçi olsada bişey olmuyor o ayrı neyse aracılar çok daha fazla kazanıyor adam emek vermiyor, riske girmiyor fakat çok kar ediyor öyleki bizim bir komisyoncumuz 900bin tlye bir dükkan aldı karlı olsa bu parayı tarlaya bahçeye yatırırdı .Neyse çok uzattım , Ekim Ayını iple çekiyorum haftaya seramıza bakım yapmaya başlıyacağız tahmim ağustosun son haftasına kadar öğleden sonraları seramıza zaman ayıracaz, birkaç düzenleme var aklımızda ,Hasatımız kârlı olması dileğiyle.
YOrum yapan herkese teşekkürler.Darısı sera yapmak isteyenlere.
Hayırlı uğurlu olsun allah kazamcınızı daim eylesin
Kudret Tezel
22-07-2010, 00:11
Ellerine sağlık sevgili delimus, gerçekten , ama gerçekten çok güzel , Memleketimizin politikaları malum. söyliyecek bir şey yok. Bizim memleketimizde bilgi emek para etmiyor.
Sana bol kazançlar dilerim. Emeğinin, bilginin karşılığını alabilmen dileğiyle. Başarından dolayı seni kutlar gözlerinden öperim, ve başarılarının devamını dilerim.
Sevgili Delimus bu yaptığın ancak çılgın,akıllı ve bir o kadar da ticaret yapmak isteyen bir kişinin gerçekleştirebileceği ve birçoklarının da hayal etmekten öteye geçemeyecekleri bir projedir.
Böyle bir muhteşem olaya imza attığın için seni kutluyor ve tebrik ediyorum.Başarılarımızın devamını diliyorum..
Allah bol kazançlar versin sevgili Delimus.. Her ne kadar Türkiye de uygulanan tarım politikaları günden güne kötüye gitsede bir süre sonra tarımın ne kadar önemli olduğu ortaya çıkacaktır. O nedenle hiç bir zorluğun seni yıldırmasına izin verme.
En güzeli de cesaret, kendi el emeğin ve çabalarının sonunda çoğu kişinin yapmayı düşündüğü ancak cesaret bile edemediği bir şey ortaya koymuş olmandır. Bu bile insanı mutlu etmeye yeter. İnanıyorum ki bir sonraki adım senin için daha iyi olacak ve beklentilerini günden güne karşılayacaksın.
Emeklerinin karşılığını alabilmen dileğiyle..
gazeteci28
23-07-2010, 10:53
Değerli Delimus'un pazarlamadaki sıkıntılarını okuyuncu yazma gereği duydum. Hal yasası değişti. Yasanın mantığı hem üreticiyi korumak, hem de tüketiciyi. (siyasi yazı gibi oldu) Pratikte uygulaması uzun süreceğe benziyor..
Delimus'a tavsiyem markasını oluşturması. Yurtdışında benzer uygulamalardan esinlenebilir.
Hem kendisi üretecek, hem de satışını yapacak. Başka da çözüm göremiyorum. Kabzımalların insafına kalırsa yandı gülüm keten helva.
Delimus'un çabalarını kutluyorum. Paylaşım içinde ayrıca teşekkür ediyorum. Başarılarının devamını diliyorum.
Sn. Delimus,
Sera hazırlıkları yapılırken hatırladığım kadarıyla 32.000 adet civarında delik delmiştiniz ama yukarıdaki yazdıklarınıza göre sadece 20.000 adet hasat yapabilmişsiniz. Aradaki fark firemi oluyor?
Birde 1 dönüm yetiştirme serası + 0,8 dönüm fide serası yapmışsınız. Yani yaklaşık 2 dönümlük sera kurmuşsunuz. Bu 60.000 tl masraf 1,8 dönüm seranın maliyetini içeriyor diyebilirmiyiz?
Sayın delismus, cumartesi günü Kazanlı'ya gittim. dönüşte senin yanına uğrayalım demiştim ama telefona cevap alamayınca vazgeçtim. Kazanlıda bişey öğrendim onu aktarayım. Senin ve benim suyun Ec değerleri yüksek. Kazanlı'da hem komisyonculuk, hem topraksız tarım yapan biriyle sohbet ettik biraz. Bu EC değerini düşürmek için depolarda kullanılan bişey varmış. Adını onlar da bilmiyor. Ziraatçiler bilir dediler, eğer öğrenebilirsek hem senin hem de benim işime yarayabilir. Mesela ben günlük 10 ton suyun değerlerini düşürmek için birkaç yerle görüştüm.( Reverse osmosis için ) Fiyatlar 7000 TL ile 8000 Euro arasında değişiyor :D. Eğer bu bahsi geçen şeyi bilen varsa haber verirse çok memnun olurum.
Benim su değerleri aşağıdaki gibi. Basit ve ucuz bir önerisi olan varsa çok sevineceğim. (Hem basit hem ucuz , hem etkili olacak. Tam kayserili işi oldu :D:D)
PH: 6,65
sınıfı t3-a1
ANYONLAR:
sodyum. 8,67 meq/lt
potasyum 0
kalsiyum: 9,6 meq/lt
mağnezyum 1,6 meq/lt
toplam 19,87 meq/lt
KATYONLAR:
bikarbonat:8,86 meq/lt
klorür 2,48meq/lt
sülfat 8,53 meq/lt
toplam 19,87 meq/lt
elektriksel ilatkenlik: 1987 mikrosaniye/cm
sodyum absorbsiyon oranı ( SAR): 3,66
Bu tahlilde EC 1,98 görünüyor ama benim Kudret Bey'den aldığım analog EC metrede EC 1,6 çıktı.
Daha yeni geldim eve abi 3 gündür yeni holder aldık sabah akşam bahçelerdeyim sulu Kükürt atıyoruz Mandalina hariç hepsine çarşamba perşembeyi bulur bitmesi.
Ec , evet buradada yüksek, 1.1-1.2 civarı ,Ben bir araştırmıştım Zeolit katılıyor deniliyor depoya birde filtreli bir taş varmış oda sudaki kirecin yüzeye yapışmasını engelliyormuş .
Benim içinde iyi olur 0.8-0.5 arasına düşürse bomba olur.
Sayın Delimus,
Büyük cesaret ve özveriyle yaptığınız bu atılım için sizi tebrik ederim. Seneler önce Türkiye'nin ilk akvaryum balıkları üretim çiftliğini kurduğumda sizin heyecanınızı ve karşılaştığınız zorlukları, aynen bende yaşadım. Dediğiniz gibi maalesef her şey, kağıt üzerindeki gibi olmuyor, olamıyor.
Ülkemizdeki kredi sistemi çok enteresan, ilk senesi ödemesiz olsa da, sistemi kurmak üretime geçmek genelde 6 ay ila bir seneyi alıyor. Bundan sonraki aşamada ise üretim yapıp tesisi kara geçirip anapara+faiz ödemesi gerekiyor ki bu çok zor oluyor. Nereden baksanız yapılan işin ilk acemiliği, pazarlama ve hiç hesapta olmayan sorunlar ortaya çıkıyor. Ama bu sürede edindiğiniz tecrübe sizin hem en büyük kazancınız hem de sonraki aşamalarda ki teminatınız oluyor.
Mesajlarınızdan anladığım kadarıyla bu işe başlarken yaptığınız fizibilite çalışmalarında topraksız tarım için hayati önem taşıyan, suyun EC sine yeteri kadar önem vermemişsiniz. EC nin yüksek oluşu vereceğiniz besin eriyiğinin miktarına da etki edeceğinden bitkinin daha geç büyümesine dolayısıyla mahsulün de geç alınmasına sebep olacaktır. Çözüm ise Reverse Osmosis (Ters Ozmos) Su arıtma Sistemleridir ki buda oldukça pahalıdır.
Yukarıdaki ilk cümlende yazdığım gibi, sizi tekrar içtenlikle tebrik ederim. Cesaret ve azim başarıyı getirir.
Devam...
KAPTANzst
27-07-2010, 15:27
Bende topraksız tarımı serada yapacaktım okuduktan sonra tırstım. Artık hobi olarak yaparım, ticari olarak büyük girişime başlamam.
Sn. Delimus,
Sera hazırlıkları yapılırken hatırladığım kadarıyla 32.000 adet civarında delik delmiştiniz ama yukarıdaki yazdıklarınıza göre sadece 20.000 adet hasat yapabilmişsiniz. Aradaki fark firemi oluyor?
Birde 1 dönüm yetiştirme serası + 0,8 dönüm fide serası yapmışsınız. Yani yaklaşık 2 dönümlük sera kurmuşsunuz. Bu 60.000 tl masraf 1,8 dönüm seranın maliyetini içeriyor diyebilirmiyiz?
Malesef öncesinde Epey boruları sık tutmuştuk böyle olmaması gerektiğini görünce mesafeyi açtık 23 .000 küsüre düştü . Dahada açmayı planlıyorum.
Hayır masrafların çoğunu tezgah ve borular vb. etmenler fidelerde yok . Fideler daha kısa bu yüzden demirbaş daha düşük maliyette.Havalandırma yok sadece pencereler.Bu yüzden eşit olarak bölemeyiz maliyeti.
Bende topraksız tarımı serada yapacaktım okuduktan sonra tırstım. Artık hobi olarak yaparım, ticari olarak büyük girişime başlamam.
Yok cesaretinizi kırmak için yazmadım öyle veya böyle tüm zorluklarıyla sonuçta yapılabiliyor.Hemen Pes etmeyin.
Mesajlarınızdan anladığım kadarıyla bu işe başlarken yaptığınız fizibilite çalışmalarında topraksız tarım için hayati önem taşıyan, suyun EC sine yeteri kadar önem vermemişsiniz. EC nin yüksek oluşu vereceğiniz besin eriyiğinin miktarına da etki edeceğinden bitkinin daha geç büyümesine dolayısıyla mahsulün de geç alınmasına sebep olacaktır. Çözüm ise Reverse Osmosis (Ters Ozmos) Su arıtma Sistemleridir ki buda oldukça pahalıdır.
Sayın şans43 benim benzeri bir yatırım planım var ama elimdeki arazide yukarıda yazdığım gibi yüksek EC değerlerine sahip. Ters osmos dışında bir yol yok mudur??
Sayın Katsu,
Benim bildiğim, suyun EC sini düşürmek için Reverse Osmosis den başka bir çözüm yok. Binlerce kök bitkinin sulanabilmesi için tonlarca, EC si düşük suya ihtiyaç var. Buda ters osmos sistemler ile elde edilebiliyor.
Bu konu ile ilgili detaylı ve sağlıklı açıklamayı ziraat mühendisi arkadaşların verebileceğini de unutmayalım.
Sayın delimus, burayı yeni gördüm, seranız hayırlı olsun. Allah pişman etirmesin. Çok güzel gözüküyor.
Bu üretim hangi aylarda yapıldı? Yeni yüklenmiş ama marul için serin hava gerekli olması lazım. Seranızda klima var mı?
Hakan Öncü
01-08-2010, 21:50
Tebrik ederim,
Allah yolunuzu açık etsin. Umarım sizin gibi insanlar sayesinde bu tarım + hal problemimiz düzelecek.
Tebrik ederim tekrar.
Selahattin Yılmaz
01-08-2010, 22:06
Sevgili Delimus, çalışmalarınızı beğenerek izliyorum, benzer pazarlama konularında çoğu insan sizin yaşadıklarınızı yaşıyor maalesef. nacizane bir kaç fikir vermek istiyorum. Kurumsal çalışmayı hedefleyin, Adana'da veya çevre illerde büyük marketlerle görüşme yapın özellikle migros gibi iyi tarımı destekleyen marketler ürünlerde çiftçi ile çalışmayı tercih ediyorlar. Bu şekilde üretimin başlangıcında üretim-satış stratejisi işlerseniz sizin için pazarlama riski olmayan bir üretim doğar. Büyük restoranlar, büyük marketler, büyük kebapçılar, yemek fabrikaları sizin pazarlama alanlarınız ve bu alanlarda satınalma birimleri ile görüşmenizde mutlaka olumlu sonuç çıkacaktır.
Üretim ortamı olarakta avaba bu iş için özel yapılmış ve belkide pvc borudan daha düşük maliyetli üretim ortamları mevcut olabilir ve bunlar Türkiye'de temin edilebilir ve kanımca daha ekonomik türden:
163829
Selahattin Yılmaz öncelikle teşekkürler , Pazarlama konusunda evet büyük marketlerle irtibattayım Fakat istanbul izmir ankara gibi değil burası haftalık tüketim 1000 i geçmiyor en büyük carfursa marketinde bile fakat carfursanın soğuk hava deposu açması alım miktarını artıracak gibi kısaca malımın öncesini marketlere sonrasını hal'e götürme kararındayım.
Sonrasında problem çıkarmı bilemiyorum bir komisyoncu önümüzü kesmezse marketlere satışım olucak.
Fakat resturantlara satamıyoruz amca oğlum ,Maydanoz üreticisi ayrıca yeşillikte tedarik etmekte araç alıp büyük resturantlarla kebaçı ciğerci vb. çok ucuza kaliteli mal sunarak anlaşma yapsada haftasına tehdit edildi , bölge değiştirdi sonuç aynı kısaca satamıyoruz.
Amca oğlumu tanırım eğer o vazgeçip siniyorsa benim hiç düşünmemem gerekmekte.
İstanbulda bir komisyoncu ile anlaşmış maydanozları direk kendi göndericek eğer bir kazık yemezse ki bu olasılık yüksek bir risk alıp maldan biraz onunla göndermeyide planlamaktayım.
Resimdeki pvc çok güzel fakat türkiyede üretimi yok diye biliyorum , kendimiz benzerini yaptırmayı düşündük fakat kalıp parası çok yüksek olurmuş.Hatta plastik pardak fabrikalarınada özel bir bardak yaptırmayı istedik aynı kalıp maliyeti önümüze çıktı.
Sistem türkiyede var ise bile maliyeti yüzünden hobi amaçlı kullanabileceğini düşünüyorum.
Şuan problem yaşamadığım için bu sistemle devam etmeyi planlıyorum.
Cumhur Tonba
02-08-2010, 03:26
Sayın Delimus,
Fotoğrafları baştan aşağı izledim. İnan ağzımın suyu aktı desem yalan değil. Çok güzel ve harika. Fakat üzüldüm. Pazarlama konusunda karşılaştığınız sorunlara.
Dilerim pazarlama konusunda güçlükleri aşarsınız. Size kolay gelsin diyor, sevgi ve saygılarımı sunuyorum.
caturanga
03-08-2010, 00:10
Sn.delismus öncelikle yatırımınızı tebrik ediyorum ve bol kazançlar diliyorum.komisyoncular meselesine gelince.akrabalarımdan ve tanıdıklarımdan en az 20 dükkan var halde.onlar da en az sizin kadar dertli.evet hal işinde 1 ayda zengin olabilirsiniz.ama 1 ayda da batabilirsiniz.batan zengin olandan daha çok...
Ben mesajımda biraz genelleme yapmış gibiyim, elbette hepsini kastetmedim fakat çoğunluğu böyle,Halde çevreniz olduğu sürece batmanız zor biraz çünki riskiniz yok, çiftçi kasalar malı koyar önünüze her türlü masrafa katlanır, dükkanınızın köşesinde kalır, satarsanız kâr alırsınız kafanıza göre satamazsa hammaliye parası alır çürüyen mal çiftçiye kalır .O gün için Kârdan zarar edersiniz.
Depoculuk yapıyorsa(patates,soğan vb), kabzımallık yapıyorsa(bahçede tarladan direk alım) satın alıp satmaya yöneliyorsa birşey diyemem oda gine aldığı çekler boş çıkıyorsa, dolandırılırsa veya yanlış yatırım yaparsa zarar görür, zaten oda her meslekte olan riskler.Depoculuk ve kabzamallıkta zaten en büyük kâr sağlayan etmenler vezirde etmesi rezilde etmesi normal.
sayın delimus
hayırlı ugurlu olsun
en zorunu basardınız geriside gonlunuzce olacaktır insallah
Sergüzen
08-08-2010, 21:21
ALINTI:
Sayın delismus, cumartesi günü Kazanlı'ya gittim. dönüşte senin yanına uğrayalım demiştim ama telefona cevap alamayınca vazgeçtim. Kazanlıda bişey öğrendim onu aktarayım. Senin ve benim suyun Ec değerleri yüksek. Kazanlı'da hem komisyonculuk, hem topraksız tarım yapan biriyle sohbet ettik biraz. Bu EC değerini düşürmek için depolarda kullanılan bişey varmış. Adını onlar da bilmiyor. Ziraatçiler bilir dediler, eğer öğrenebilirsek hem senin hem de benim işime yarayabilir. Mesela ben günlük 10 ton suyun değerlerini düşürmek için birkaç yerle görüştüm.( Reverse osmosis için ) Fiyatlar 7000 TL ile 8000 Euro arasında değişiyor . Eğer bu bahsi geçen şeyi bilen varsa haber verirse çok memnun olurum.
Cevap biraz geç oldu amma, kusura bakmayın.
1- EC ne manaya gelir?
EC suyun elektriksel iletkenliğini ifade eder ve birimi mikrosiemens/cm veya siemens/m veya siemens/cm olarak ifade edilir. Sayılar büyüdükçe iletkenlik artar.
2- Suyun iletkenliği niçin değişkendir?
Suyun iletkenliği içindeki çözünmüş maddelerden kaynaklanır, bu maddeler çok ise iletkenlik yüksektir. Yani EC sayısı büyüktür. Deniz suyu yaklaşık 5S/m, Şebeke suyu 0,05 S/m, damıtık su pratikte sıfıra yakın bir değerdir.
3- Suyun sertliği ne ifade eder?
Su sertliği su içinde bulunan kalsiyum ve mağnezium (Toprak alkali tuzları) tuzlarının miktarını gösterir. Bu maddeler su içinde fazla ise suyun sertliği yüksek yani EC değeri büyüktür. Su sertliği değişik birimler ile ifade edilir. Ülkemizde en çok Alman sertliği, Fransız sertliği, İngiliz sertliği ve Amerikan sertlik birimleri kullanılır.
Sergüzen
08-08-2010, 21:47
4- 1 Alman sertliği nedir?
1 Alman sertliği dendiğinde, bir litre suda 10 mg CaO veya buna eşdeğer olan MgO miktarı anlaşılır. Suya sertlik veren tuzlar genelde kalsiyumsulfat, Magneziumsülfat, Bikarbonatlar dır.
5- Sertlik birimleri birbirine nasıl dönüştürülür?
1 Alman sertliği= 1,78 Fransız sertliği= 1,25 İngiliz sertliği= 17,8 Amerikan sertliğidir. 5 Alman sertliği dendiğinde 5X1.78=8,9 Fransız sertliği anlaşılır.
6- Suyun sertlik derecesi sınıflandırılır mı?
Evet. 0-5 Alman sertliği arası yumuşak su
5-10 Alman sertliği arası orta yumuşak su
10-15 alman sertliği arası sert su
15 Alman sertliğini üzeri de çok sert su olarak değerlendirilir. Sanayide ve labaratuvarlarda genelde yumuşak su kullanılır. Piyasada ki şişe suları yumuşak su sınıfına girerler.
7- Toraksız tarımda kullanılacak suyun sertliği ve EC değeri ne olmalıdır?
Topraksız tarımda kullanılacak suyun yumuşak su olması gerekmektedir. Labaratuvar titizliği ile çalışmak düşünüldüğünde suyun sertliği mutlaka sıfır olmalıdır.
8- Yumuşak su nasıl elde edilir?
a) Kaynak sularının bir kısmının sertliği çok düşük olduğu için bu sular kullanılabilir. Fakat sıfır sertlikte kaynak suyunun da olmadığı unutulmamalıdır.
b) Yağmur suyunun sertliği azdır. Fakat havadaki azotoksitlerden ve diğer oksitlerden dolayı içinde nitrikasit, sülfürikasit ve karbonikasit bulunabilir. (Yöresel olarak) Asit yağmurları unutulmamalı!
c) Sert sular çeşitli yöntemlerle yumuşatılarak kullanılır.
9- Suyun sertliği nasıl giderilir?
1) Reçineli su yumuşatma sistemleri ile
2) Osmos sistemi ile
Sergüzen
08-08-2010, 21:55
10- Reçineli sistem nedir ve nasıl çalışır ?Özel bir aparat içine reçine(Zeolit) doldurulur ve üzerinden sert su geçirilir. Sert suyun içindeki Kalsiyum ve magnesium iyonları reçinenin bünyesinde bulunan Sodyum iyonları ile yer değiştirerek suyun sertliğini oluşturan maddeleri elimine edilmiş olur. Reçine üzerindeki Sodyum iyonlarıbittiğinde de depo (reçine) üzerinden tuzlu su geçirilerek yıkanır. Bu yıkama sırasında reçine üzerindeki kalsiyum ve magnesium iyonları tuzlu suyun (NaCl) sodyum iyonları ile yer değiştirerek sistem ilk haline getirilir. Bu sistem suyun yumuşatılması için kullanılan en yaygın sistemdir. Bu sistem ile sıfır sertlikte su elde edilebilir ve ucuz bir sistemdir.
Sergüzen
08-08-2010, 22:13
11- Osmos (veya reversosmos) sistemi nedir ve nasıl çalışır?
Sert su bir filitrede (Membran) geçirilir. Bu geçiş sırasında sudaki kalsiyum ve magnezium iyonları filitreye takılır ve karşı tarafa geçemezler. Karşı tarafa sadece su geçer. Filitreler kirlendiğinde ters yıkama yapılarak membrana takılmış olan kalsiyum ve magnesium iyonları yıkanarak atılır. Böylece sistem ilk haline getirilmiş olur. Pahalı bir sistemdir. Sıfır sertlikte sürekli su alınabilir.
12- Suyun sertliğini ve EC değerini kendimiz ölçebilirmiyiz?Evet. EC değerini konduktometre ile, suyun sertliğini de değişik yöntemlerle kendimiz ölçebiliriz. Su sertliğini en basit olarak sertlik ölçüm çubukları ( Strip) ile ölçeriz. Bu çubuklar suya 10 saniye batırılarak renk değişimi skala ile karşılaştırılır.
13- Su yumuşatma cihazları pahalımıdır?
Bugün piyasada reçineli sistemi ve osmos sistemini satan ve yapan yüzlerce firma vardır. Bunun için fiatlar çok değişkendir. Fiatı belirleyen sistemde kullanılan malzemeler ve kapasitedir. Bugün piyasada her kapasitede cihaz bulmak veya yaptırmak mümkündür. Sistemler manuel olduğu gibi, yarı otomatik veya tam otomatik olabilirler. Her pahalı cihaz en iyisi olmadığı gibi, ucuz cihaz da kötü demek değildir. Sizin ne istediğinize bağlı. Spekülasyona çok açık bir alışveriş. Şartları çok iyi belirlemeniz gerekir.
Sergüzen Teşekkürler bilgiler için , Ben kendim araştırmalarıma ve maliyetinin düşüklüğü için Zeoliti deniyecem ,Tahminim Eylül Ayının ilk haftasına uygulamaya geçer, sonuçları burada yazıcam.
Sayın sergüzen bilgiler için teşekkür ederim. Bu zeolit üzerinden sertlik düşürme işlemi için bildiğiniz bir firma vb varmıdır acaba.
Sergüzen
09-08-2010, 10:17
O kadar çok firma var ki... Adanada su yumuşatma sistemi diye ararsanız önünüze bir çok firma çıkar. Tekstil sanayiinde su yumuşatma çok kullanılan bir sistem. Hatta hatta, sistemi kafası çalışan bir tornacı bile yapabilir. Sizde zeoliti kendiniz alabilirsiniz. Benim size önerim, sistemin su tanklarını plastik seçmenizdir. Metal olanlar zaman içinde paslanarak ortama demir iyonları yaymaktadır. Size Bursadan firma ismi vermemin bir anlamı olmaz. Nakliye ile birlikte maliyetiniz iki katına çıkar. Reçine fiatları da değişik. ortalama 2-5 Euro arasında. Uzak doğu menşeli ürünler daha ucuz ve daha kalitesiz. Dikkat!
O kadar çok firma var ki... Adanada su yumuşatma sistemi diye ararsanız önünüze bir çok firma çıkar. Tekstil sanayiinde su yumuşatma çok kullanılan bir sistem. Hatta hatta, sistemi kafası çalışan bir tornacı bile yapabilir. Sizde zeoliti kendiniz alabilirsiniz. Benim size önerim, sistemin su tanklarını plastik seçmenizdir. Metal olanlar zaman içinde paslanarak ortama demir iyonları yaymaktadır. Size Bursadan firma ismi vermemin bir anlamı olmaz. Nakliye ile birlikte maliyetiniz iki katına çıkar. Reçine fiatları da değişik. ortalama 2-5 Euro arasında. Uzak doğu menşeli ürünler daha ucuz ve daha kalitesiz. Dikkat!
Söylediğiniz gibi bir sürü firma var ama hangisiyle görüşsek hemen revers osmoz diyorlar ve alternatiflerini bilmediklerini iddia ediyorlar. Bu nedenle çıkmazdayım :D
Katsu Bendeki sistem tutarsa aynısını yaparsın işte :) Ben filtre içine koyup akvaryum gibi belirli aralıklarla filitremeyi düşünüyorum yani tankatan alıp aynı tanka aktaracak bu ara filitreden geçicek fakat bir çok soru pratiğe döktüğümde cevaplanacak.
Katsu Bendeki sistem tutarsa aynısını yaparsın işte :) Ben filtre içine koyup akvaryum gibi belirli aralıklarla filitremeyi düşünüyorum yani tankatan alıp aynı tanka aktaracak bu ara filitreden geçicek fakat bir çok soru pratiğe döktüğümde cevaplanacak.
Abi mesajı aldım :D. Bu arada senin konu dağılıyordu zaten, iyi oldu, konuyu dağıtmadan bilgi alırım hiç olmazsa.
Ellerinden öperim abim sen hiç canını sıkma beni bilirsin ucuz yollu çözecem bu işi kısmet olursa.
Ellerinden öperim abim sen hiç canını sıkma beni bilirsin ucuz yollu çözecem bu işi kısmet olursa.
Estağfirullah, el öpenlerin çok olsun..
osman1988
09-08-2010, 20:37
bu yöntemi domateste kullansak olur mu .bana bi yardımcı olsan.bende topraksız tarım yapmak istiyorum serada domates yetiştirmek.cevap yazarsan sevinirim....
Sayın hocam sulama yöntemiyle ilgili şöyle bişey buldum. Enerji tasarrufu için akla yatkın görünüyor. Yorumlarınızı bekliyorum. Belki enerji giderini azaltabilir.
http://www.gencziraat.com/component/option,com_fireboard/Itemid,79/func,view/catid,19/id,73/
Katsu Bendeki sistem tutarsa aynısını yaparsın işte :) Ben filtre içine koyup akvaryum gibi belirli aralıklarla filitremeyi düşünüyorum yani tankatan alıp aynı tanka aktaracak bu ara filitreden geçicek fakat bir çok soru pratiğe döktüğümde cevaplanacak.
Hocam bu arada araştırma yaparken sakarya üniveritesinden bir makale buldum. Şerefiye kaynak sularında doğal zeolit ile filtrasyon yaparak PH, sertlik ve iletkenlik etkisine bakmışlar. toplam 10 ez filtreden geçrmişler . PH %10,5 düşmüş, sertlik %59,6 düşmüş. İletkenlik neredeyse aynı kalmış. (işlem öncesi iletkenlik 125 ms/cm, işlem sonrası 128 ms/cm ) Dolayısıyla EC değerinde istediğimiz değeri yakalayamayabiliriz.
Sergüzen
10-08-2010, 18:04
Suyun sertliğini, suyun içinde bulunan iyonları elimine etmedikçe gideremezsiniz. Hele hele tanktan tanka aktarmakla hiç gideremezsiniz. Tanktan tanka aktarmakla suyun EC değerini bir miktar düşürebilirsiniz. Suyun iletkenliği sadece sertlik yapan iyonlara bağlı değildir. Suyun içinde bulunan bütün yabancı maddeler suyun iletkenliğini arttırırlar. Bir su arıtma firması ile görüştüğünüzde firma size istediğiniz su sertliğinde ve EC değerinde su temin edecek sistemi kurabilirler.
Sergüzen
10-08-2010, 18:16
Bu konuda alıntıladığım bilgiler konuya biraz daha açıklık getirecektir.
SU ARITMA SİSTEMLERİ İLE İLGİLİ EN ÇOK SORULAN SORULAR
Tatlı su ve acı su ne demektir?
Toplam Çözünmüş Madde (TDS) suların mineral ve iyon zenginliğini gösteren önemli parametrelerden bir tanesidir. Çünkü, tabiatta sular, kaynaklarına göre, TDS konsantrasyonları açısından farklılıklar gösterirler. 1000 mg/Lt TDS konsantrasyonu "Tatlı Su" kaynakları için üst limittir. 1000 - 5000 mg/Lt TDS'ye sahip sular genel olarak "Acı Su" olarak tabir edilirken 5000-15.000 mg/lt TDS’ye sahip sular “Çok Acı Su” ve daha yüksek konsantrasyonlarda TDS içeren sular "Tuzlu Su" olarak tanımlanır. Sularda yüksek oranda TDS bulunması (>1000 mg/Lt) hemen her kullanım amacı için suda iyon giderme işlemini gerektiren bir durumdur. Bu tip bir suyun endüstriyel veya sosyal amaçlı su temininde, kısıtlı amaçlar haricinde kullanılamayacağı gibi, sulama suyu amaçlı olarak ta kullanılması mümkün değildir.
Yüzey kaynaklı sular ile yeraltı suları arasında ne gibi farklar mevcuttur?
Tatlı sular, dere, göl, keson kuyular gibi yüzeysel su kaynaklarından ve yeraltı akiferlerinden temin edilir. Yüzeysel su kaynakları, yüzeye yakın olması nedeniyle genel olarak, derin kuyu sularına göre daha bulanık ve tortuludur. Yeraltı suları ise, kuyunun çekiş yaptığı yeraltı katmanlarına bağlı olarak, daha az bulanıklık ve tortu içermesine rağmen çözünmüş madde konsantrasyonu açısından daha zengindir. Genelde, yeraltı suları, kalite olarak yüzeysel su kaynaklarına göre daha yüksek vasıftadır. Yeraltı katmanları arasındaki süzülme esnasında yüksek miktarda katı madde, çözünmüş formda yeraltı suyuna karışır. Yeraltı sularının mineral konsantrasyonu açısından zengin olma sebebi de budur.
Suyu ne derece arıtmak doğrudur?
Kullanım amacının gerektirdiğinden daha kaliteli bir su temin etmek, yatırımın maliyetini gereksiz artırmakla eşanlamlıdır. Aynı zamanda en ucuz sistemin seçilmesi de boşa yatırım yapılması anlamına da gelebilmektedir. Bundan dolayı, su arıtma sistemlerine ilişkin yatırıma girmeden önce biraz zaman ayırıp detaylı inceleme ve tetkiklerde bulunmak ve amaca uygun sistemin seçimini sağlamak çok önemlidir. Bu yapılmadığı takdirde, standartlara göre teklif veren firmaların tekliflerinin ilk aşamada elenmesi kaçınılmaz olacaktır. Bununla birlikte, tüketici de işe yaramayan bir sistem satın almış olacaktır. Suyu içme suyu olarak kullanmayacağız, buna rağmen suyun arıtılması gerekli midir?
Musluklardan akan su, belki doğrudan içilmeyebilir, ancak dolaylı yollardan insan vücuduna girebilmektedir. Sebze-meyve yıkama, diş fırçalama ve vücut temizliğinde kullanılan suyun hijyenik olması önemlidir. Bunun dışında bina tesisatının ve evlerdeki cihazların korunması için suyun arıtılması gereklidir.
Her tür su arıtılarak içilir hale gelebilir mi?
Evet, ancak farklı karakterdeki sulara farklı arıtma prosesleri uygulanacaktır. Günümüz teknolojisi ile sadece tatlı su kaynaklarının değil, deniz suyu ve hatta atıksu kaynaklarının içme suyu haline getirilmesi mümkün olabilmektedir.
Arıtma sistemleri nereden alınmalıdır?
Su arıtma sistemleri konusunun uzmanı olan insanları barındıran ve müşteriye satış öncesinde olduğu gibi satış sonrasında da destek verebilecek firmalardan alınmalıdır. Ucuz sistemler değil işe yarayacak sistemler, pahalı sistemler değil, ihtiyacı karşılayacak sistemler seçilmelidir.
Suyun analizi yapılmalı mıdır? Su analizlerini nerede yaptırabilirim?
Sistem seçiminin doğru olması için mutlaka ham su analizinin yaptırılması gerekir. Hıfzısıhha Enstitüsü, Üniversiteler ve Özel Laborauarlarda su analizi yaptırmak mümkündür.
Suda hangi analizler yapılmalıdır?
Evsel amaçlı kullanımlarda, su kaynağı hakkında genel bir fikir edinebilmek için
Ph,
İletkenlik,
TDS
Tortu,
Renk,
Bulanıklılık,
Toplam sertlik,
Klorür,
Nitrit,
Amonyak,
Nitrat,
Demir,
Mangan,
Alkalinite,
Toplam bakteri,
Koliform bakteri
gibi parametrelerin incelenmesi yeterlidir.
Endüstriyel proses suyu hazırlama sistemlerinde ise, daha detaylı katyon ve anyon dengesini ortaya koyan analizlerin yapılması gereklidir. Ham su kaynağı olarak kuyu suları ve yüzey su kaynaklarının kullanıldığı durumlarda bu parametrelerin mevsimlere göre değişkenliği de incelenmelidir.
Katyonlar Anyonlar
Kalsiyum Bikarbonat
Magnezyum Klorür
Sodyum Sülfat
Potasyum Nitrat
Demir Florür
Mangan Fosfat
Amonyum Silika
Baryum
Stronsiyum
Tortu filtrasyonu nasıl yapılır?
Genelde görünümü bulanık ve dibinde çökelti bırakan sular, tortulu olarak değerlendirilir. Tortu, suyun kullanım amacı her ne olursa olsun, tolere edilmesi pek mümkün olmayan bir parametredir.
Tortunun çeşitli şekillerde giderilmesi mümkündür. Multimedya filtreler, kartuş filtreler, siklon tip seperatör filtreler, elek filtreler ve diskli filtreler bu amaca hizmet eden sistemlerden bazılarıdır. Multimedya filtreler dışındaki tüm sistemler sadece boyut filtrasyonu sağlarken, multimedya filtreler ile bulanıklılık ta giderilebilmektedir.
Aktif karbon nedir? Nasıl bir arıtma sağlar?
Aktif karbonun yaygın uygulama alanı, suyun içinde mevcut organik madde ve klor giderimidir. Aktif karbon malzeme, çok geniş yüzey alanına (1000-1500 m2/gr) sahip oldukça porozif bir malzemedir. Organik kirliliğin olduğu sularda ve klor giderme amacıyla yaygın olarak kullanılmaktadır.
Aktif karbon ile ilgili dikkat edilmesi gereken bir konu, bu maddenin çeşitli türevlerinin bakteri üremesi için uygun ortam oluşturabilmesidir. Bu gibi durumlarda bakteri kaçağı oluşumu mümkündür. Bu sebeple aktif karbonun öncesinde ve sonrasında suyun dezenfekte edilmesi önemlidir.
Suyun dezenfeksiyonu nasıl yapılır?
Suyun içindeki mikroorganizmal yaşamın kontrolü amacıyla suyun dezenfekte edilmesi şarttır. Dezenfeksiyon işleminin, bir çok şekilde gerçekleştirilmesi mümkündür. Ancak, en yaygın olarak klorlama ve ultraviyole dezenfeksiyon sistemleri kullanılmaktadır. Gıda sanayinde ise ozonizasyon tercih edilen bir yöntemdir.
Klor, eskiden beri en yaygın kullanılan dezenfektandır. Yaygın kullanımında klorun ucuz bir dezenfeksiyon sistemi olmasının yanısıra, kalıcı etkiye sahip olması da önemli bir etkendir. Klor, suya karıştırıldığı anda, suyun içindeki bazı organik maddeler ve ağır metallerle reaksiyona geçer. Tüm reaksiyonlar sonrasında 0,1-0,2 mg/l serbest bakiye klorun suda bırakılması, nihai kullanım noktasına kadar mikroorganizmal üremeyi önleyecektir. Ancak yapılan klorlama işlemi sonrasında, serbest bakiye klorun aktif karbon veya sodyum metabisülfit dozlanarak sudan alınması, arıtma sistemi sonrasında suyu mikroorganizmal kirlenmeye açık hale getirecektir.
Suyun dezenfeksiyonu amacıyla kullanılan bir diğer yöntem ise, Ultraviyole Dezenfeksiyondur. Bu yöntemde, dalgaboyu 254.7 nanometre olan ultraviyole ışınımı kullanılır. Bu ışınım, suyun içindeki mikroorganizmaların, DNA yapısında bozulmaya sebep olup, üremeyi engeller. Ultraviyole sistemler, dezenfeksiyon amacıyla, oldukça yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. UV sistemleri ile dezenfekte edilen sular, atmosfere açık bir şekilde depolanmamalı ve bekletmeden kullanılmalıdır. Ayrıca, voltaj düşümleri veya elektrik kesintileri UV dezenfeksiyon cihazlarının çalışmasına olumsuz etkisinin olduğu bilinmektedir. Sadece elektrik gerilimindeki salınımlar, UV sistemin etkinliğini %30’lar mertebesinde düşürebilmektedir. Ultraviyole sistemlerin, tortulu ve bulanık olan sularda kullanılması durumunda, suyun UV ünite öncesinde hassas partikül tutma kabiliyetine sahip tortu filtrelerinden geçirilerek bulanıklılığının giderilmesi şarttır. Zira, mikroorganizmalar, büyük partiküllerin ışınımı engellemesi sonucu, UV üniteden canlı çıkabilmektedir. UV ünitelerin ayrıca peryodik bakımı önemlidir. Senede bir kere UV lamba değişimi ve ham su kalitesine bağlı olarak, peryodik olarak kuvars cam temizliğinin yapılması çok önemlidir. Bu temizliğin yapılmaması, UV ışınım etkinliğini azaltacaktır.
Ozonizasyon nedir?
Klorlama yerine kullanılabilen ve klorlamadan çok daha etkili bir dezenfeksiyon yöntemidir. Ancak yerinde üretilmesi ve pahalı bir yöntem olması kullanımını sınırlandırmaktadır.
Arıtma sistemi seçiminde nelere dikkat edilmelidir?
Sadece yatırım maliyetine bakılarak yapılan değerlendirmeler çoğu zaman yanlış sonuçlar verebilmektedir. Ama bu, en pahalı sistem en iyisi anlamına gelmemektedir. Sistem ve teklif değerlendirmesinde istenen sonuç için optimum şartları sağlayan dizayn seçilmelidir. Optimum şartların sağlanması ise aşağıdaki unsurlara bağlıdır.
Seçilen su arıtma üniteleri, temin edilen çıkış suyu nihai kullanım amacına uygun olmalıdır. Kullanım amacının dışına çıkan her ünite, gereksiz yatırım ve işletme maliyeti anlamına gelir.
Ünitelerin seçimi esnasında hidrolik kapasite değil, arıtma kapasiteleri gözönünde bulundurulmalıdır. Arıtma kapasitesine göre seçilmeyen bir ünite istenen verimi sağlamayacaktır.
Sistem dizayn edilmeden önce detaylı bir ham su analizinin yapılmalıdır. Suyun içindeki kirletici parametrelerin ölçümü sistem dizaynında vazgeçilmez bir unsurdur.
Sert su nedir?
Suyun sertliği, evsel, ticari ve endüstriyel kullanımlarda en çok rastlanan problemdir. Suyun sertlik sınıflaması şu şekilde verilebilir.
Çok yumuşak
0-2 Fr
Yumuşak
2-6 Fr
Orta sert
6-12 Fr
Sert
12-18 Fr
Çok sert
>18 Fr
Fr (Fransız sertliği) ne demektir?
Fransız sertliği (Fr), Alman sertlik birimi (dH) ve mg/lt CaCO3 eşdeğeri ülkemizde yaygın olarak sertlik sınıflandırmasında kullanılan birimlerdir. Suyun içindeki sertlik iyonlarının konsantrasyonunu tanımlamada kullanılır. 1 Fr derecesi 10 mg/lt CaCO3 ve 1 dH=1,78 Fr sertliğine eşittir.
Sert su kullanımı ne gibi problemlere sebep olur?
Sert suyun zararları çok kısa olarak aşağıdaki gibi verilebilir.
· Sert su ile evsel kullanımlarda daha fazla sabun ve temizlik ürünü kullanılır.
· Sert su değdiği her noktada temizlenmesi çok zor olan sabun çökeleklerine neden olur.
· Sudaki sertlik zamanla kendiliğinden veya su ısıtıldığında hızla çözünürlüğünü kaybeder ve geçtiği yüzeylere yapışmaya başlar. Su borularının içi hızla dolar, su basıncı ve akışı azalır.
· Suyun ısıtıldığı yüzeylerde daha da artan kireçlenme, yalıtkanlığa sebep olur ve elektrik tüketimini artırır. Kalorifer tesisatındaki kireçlenme yakıt tüketiminin artmasına sebep olur.
· Sabun çökeleği banyo veya duş sonrasında insan derisine yapışır. Deri gözeneklerini tıkar ve saç tellerini kaplayarak sertleştirir. Deriye yapışan bu kütle, bakteri üremesi için elverişli bir ortam yaratır.
· Sertlik mineralleri yemeklerde istenmeyen bir tat verir. Sert su ile yapılan buz buğulu bir görünümde olur.
Su, sert ise yumuşatmak için ne yapılabilir?
Suyu yumuşatmanın en pratik yolu iyon değiştirici reçine kullanmaktır. İyon değiştirici reçineli sistemler genelde sodyum iyonları ile sertlik iyonlarını yer değiştirterek çalışırlar. Proses esnasında su reçine tanecikleri arasından süzülerek geçer. Reçine tanecikleri üzerindeki elektrik yükü sodyum iyonlarını reçine taneciği üzerinde tutar. Ancak, reçine taneciklerinin aynı zamanda sertlik minerallerini tutma kabiliyeti de vardır. Reçine taneciklerinin sertlik minerallerini tutma kabiliyeti sodyum iyonlarını tutma kabiliyetine göre daha fazladır. Bu şekilde iyon değişimi gerçekleşir.
Belli miktarda sert su reçine yatağından geçtikten sonra, reçine tanecikleri tamamıyla, sertlik mineralleriyle kaplanır. Bu durumda sertlik minerallerinin tutulması son bulur. Sertlik iyonlarının tekrar tutulabilmesi için reçine taneciklerinin sertlik minerallerinden kurtarılarak tekrar sodyum taneciklerinin bağlanması gereklidir. Bu işleme ‘rejenerasyon’ adı verilir. Rejenerasyon esnasında önceden hazırlanmış olan tuzlu su çözeltisi reçine tankına verilir ve reçine sodyuma doyurulur. Reçine tankında biriken yüksek konsantrasyondaki sodyum iyonları, sertlik iyonlarını reçine taneciklerinden ayırır. Reçine daha sonra temiz su ile durulanarak tuz ve sertlik mineralleri tanktan atılır. Reçine tankı tekrar sertlik iyonlarını tutmaya hazır durumdadır.
Yumuşak su ile yıkanırken deri üzerindeki kayganlığa ne sebep olur?
Sertlik minerallerinin sudan alınması sabunun köpürmesini ve temizlik yapmasını kolaylaştırır. Yumuşak su ile banyo yapılırken, sabun çökeleği oluşumu yoktur. Deri üzerindeki kayganlık ise, doğal ve deri için faydalı olan insan derisi yağıdır.
Yumuşatılmış su daha berrak buz yapar mı?
Yumuşak suda bulunmayan sertlik minerallerinin buzun kalitesi ile ilgisi yoktur. Buzun kalitesi doğrudan suyun içindeki çözünmüş iyonlarla ilgilidir. Buz yapmada en kaliteli su ters ozmos ürün suyudur. Diğer arıtma sistemleri ancak buz yapımında kısmi iyileştirme sağlar. Kaliteli buzun yapılabileceği suyun maksimum TDS’i, 150 mg/lt olmalıdır.
Yumuşatılmış suyun içindeki sodyumun sağlığa zararı var mıdır?
Normal sağlıklı insanlar için problem yoktur. Ancak, sodyum kısıtlamalı diyetli hastalarda dikkat edilmesi gereklidir. Ham su sertliği 30 Fr üstünde olan suların yumuşatılması sonucu elde edilen suyun içindeki sodyum konsantrasyonu içme suyu standartlarında izin verilen limit konsantrasyon olan 175 mg/lt değerini aşmaktadır.
Doğal yumuşak su ile yapay yumuşatılmış su arasında ne fark vardır?
Doğal yumuşak sular genel olarak asidik yapıya sahiptir ve çok az çözünmüş mineral içerir. Bu da suyu korozif yapar. Yumuşatıcılar vasıtası ile yumuşatılmış sular ise, bazik karakterde olup, orta derecede çözünmüş mineral içerir. Bu tip suların, önemli bir korozif etkisi yoktur.
Yumuşatılmış su ile bahçe sulamak doğru mudur?
Ham su sertliği 30 Fr üzerinde olan suların yumuşatıldıktan sonra bahçe sulamada kullanımı sakıncalıdır. Çünkü su sertliği yükseldikçe suya verilen sodyum miktarı da artmaktadır. Sodyum ise, bitki ve otların sulama suyunda bulunması sakıncalı olan bir parametredir. Sodyum açısından zengin sularla sulanan otlar sarımsı renkte olur.
Her türlü su kaynağı sulamada kullanılabilir mi?
Sulama amaçlı kullanılan suların TDS değerinin yüksek olmaması istenir. Hassas bitkilerin sulamasında 500 mg/Lt TDS, üst limittir. 1000 - 2000 mg/Lt TDS içeren suların ise hassas olmayan bitkilerin sulanmasında kontrollü olarak kullanımına izin verilebilmektedir. TDS açısından fazla zengin sularla sulanan toprak zaman içinde üzerinde bitki yeşermez duruma gelir.
Ters ozmos nedir?
Ters ozmos, suyun içindeki istenmeyen tüm mineralleri sudan ayıran ve saf demineralize su teminine yönelik olarak kullanılan çapraz akışlı membran filtrasyon prosesinin genel adıdır
Ters ozmos sistemler içme suyu üretiminde kullanılabilir mi?
Ters ozmos teknolojisi, sanayide demineralize proses suyu hazırlama amacıyla kullanıldığı gibi, meşrubat ve şişelenmiş içme suyu üretiminde sıklıkla kullanılan bir yöntemdir.
Ters ozmos sistemde tutulan minerallere insan vücudunun ihtiyacı yok mu?
İnsan vücudunun bazı minerallere ve vitaminlere olan ihtiyacı doğrudur. Ancak, bu minerallerin istenen seviyede alınması için en doğru yol iyi ayarlanmış bir diyettir. Sözkonusu faydalı mineraller suda o kadar az miktarlarda mevcuttur ki, bir insanın günlük mineral ihtiyacını ne kadar çok su içerse içsin karşılayabilmesi mümkün değildir. Yapılan hesaplara göre bir insanın günlük mineral ihtiyacını içtiği sudan karşılayabilmesi için 250-300 Lt su içmesi gerekir.
Lavabo ve tuvaletlerdeki kırmızı lekeler neden kaynaklanır ve nasıl giderilir?
Kırmızı lekeler suyun içindeki demiri gösterir. Suda demir çok çeşitli şekillerde bulunabilir. Giderilmesi ancak oksidasyon işlemi ardından çöktürme ya da filtrasyon ile mümkündür. Çözünmüş demir aynı zamanda yumuşatma reçinesi ile de giderilebilir.
Lavabo ve tuvaletlerdeki mavi-yeşil renk neden kaynaklanır ve nasıl giderilir?
Mavi-yeşil renkli lekeler suda bakır olduğunu gösterir. Su yumuşatma reçinesi ile giderimi mümkündür.
Suda kurşun ne anlama gelir?
Kurşun insan sağlığı için ciddi bir risktir. Suya kurşun kurşunlu borulardan ve contalardan karışabilir. Kurşun insanlarda, hipertansiyon, duyma zorluğu, anemi, böbrek hastalığı ve zeka geriliği yapar. Kurşunun sudan giderilmesi ancak ters ozmos ünite veya iyon değiştirme yöntemi ile mümkündür.
Selamlar arkadaşlar ben farklı marul tohumları denemek istiyorum fakat tohumları nerden temin etmeliyim güvenilir bildiğiniz yer var saygılar
Zeolitlerin kafes şeklindeki yapısı, iyon değişimi ve kimyasal reaksiyonlar için geniş iç ve dış yüzey alanı oluşturmaktadır. İçindeki gözenekler hacminin %50’sini kaplar. Bu gözenekler moleküler elek işlevi görürler. Zeolitler doğal olarak negatif yüklüdür ve yüksek iyon değiştirme kapasitesine sahiptir. Gözenekli yapısı ve yüksek iyon değiştirme kapasitesi sayesinde birçok çeşit gazı ve kokuyu; suyu ve nemi; petrokimyasal maddeleri, düşük düzeyde radyoaktif elementleri, amonyumu, toksinleri, ağır metalleri ve pek çok solüsyonu tutma ve soğurma özelliğine sahiptir. Çevre dostu yapısı ve düşük maliyeti ile zeolit (klinoptilolit) günümüzde birçok endüstriyel alanda ve çeşitli çevre projelerinde kullanılmaktadır.
Ayrıca Zeolit Nano teklojisi kadar küçük gözeneklere sahip .
125 ms/cm değildir o öyle bir değer yok 125 µS/cm ise o değer Zaten çok düşük bir değer bu yüzden dahada düşürmek zor 0.18 ms/cm gibi bir değere takabul ediyor.
1.25 ms/cm se o değer buda suyun içerdiği değerlerden kaynaklanmakta olduğundan denemememiz için bir sebeb göremiyorum.
Zeolit klorda bile çok etkili.
Kullanacağım yöntem 1hp bir motora bir filitre koyup tanktan aldığım suyu filitreden geçirip aynı tanka aktarmak belirli zaman aralıklarında ölçüm yapmak eğer düşüş oranı çok düşükse filitreyi büyütmek , Bu büyük kum filitrelerini kullanabilirim, Zeoliti günlük değiştirmek.
Katsu makeleyi gösterirsen sevinirim.
Selamlar arkadaşlar ben farklı marul tohumları denemek istiyorum fakat tohumları nerden temin etmeliyim güvenilir bildiğiniz yer var saygılar
Tohumcularda bulabilirsin çıkma veya paketli olarak gine Real,praktiker gibi mağzalarda anadolu tohumunculuğun paket olarak satılmakta.
Gittigidiyor ve benzer sitelerden online siparişte verebilirsin.
bu yöntemi domateste kullansak olur mu .bana bi yardımcı olsan.bende topraksız tarım yapmak istiyorum serada domates yetiştirmek.cevap yazarsan sevinirim....
Bu yöntemle olmaz çünki borular çok dayanıksız ayrıca tezgah yüksekliği sizin domatesi ipe sarmanız için çok elverişsiz.
Forumumuzda domates için bir çok uygulama var, envorun resimli domates serası için topraksız uygulamalarını incelemenizi tavsiye ederim.
Tebrikler Delimus, gerçekten büyük iş başarmışsınız. Birkaç sorum olacak, tabii sizin için bu bilgileri paylaşmak sorun olmazsa...
1. Fotoğraflardan gördüğüm kadarıyla boruları birleştirerek oldukça uzun kanallar oluşturmuşsunuz. Kanalların uzunluğu ne kadar? Kanalın başında ve sonunda yetişen marullar arasında gözlemlenebilir farklılıklar oldu mu?
2. Besin çözeltisi kanallardan ince bir film şeklinde mi (NFT) akıyor, yoksa derin mi?
3. Sıcaklık sorunu ile nasıl başediyorsunuz?
Evet tahminlerim doğru çıktı 125 µS ve kaynak suyuymuş zaten bu suyu normal arıtma cihazına bağlasam, farklı bir sonuç elde edemem, Ec'yi düşüremem çünki 125 / 700 := 0.18 ms/cm Ec değeri çıkmakta.
Zeolit, aktif karbondan bile etkin olmakta .
Benim görüşümce, Başarılı olucaz zaten 0.5-0.8 arasında bir değere düşürmemiz mükemmel olacaktır.
Makelede, zeolitleri 6,8,9,10 mm çapında kırılarak filitreye katılmış, bunuda deniyecem umarım kolay kırılıyordur zeolit.
Osmos sisteminden tek farkımız, zeoliti içinde değilde dışında sonradan tuzla elde yıkamamız.
Zaten 15000 lira olarak belirtilen sistemde, maliyeti oluşturan filitreler değil ,tanklar,motorlar, kontrol sistemleri ve pano gibi etmenler oluşturmakta.Elbette aynı kalitede su almayız, sonuçta onlar 0.2 Ec değerine kadar düşürüyorlar.
Fakat mantık kısmen aynı.
Bu arada Zeolit için Üreticimden fiyat aldım 25kg paket 7 tl +KDV kargo kendisinden pahalı 10 tl civarıymış :) Çoklu alımlarda ton vs. indirim olucakmış.
Normalde 500gr. 5 tl üzerinde satmaktalar gittigidiyor gibi sitelerde kilo fiyatı 3-5 tl arası.
Sisteme Aktif karbonuda eklemeyi düşündüm fakat karbon filitre 6000 lt sonra filitre işlemi yapamamakta, en ucuzu 14 tl bu filitrenin günlük değiştirsem maliyetli oluyor fakat zeoliti tuzla yıkadığımda sonuç alamasam bile her gün değiştirmek maliyetli değil.
Tebrikler Delimus, gerçekten büyük iş başarmışsınız. Birkaç sorum olacak, tabii sizin için bu bilgileri paylaşmak sorun olmazsa...
1. Fotoğraflardan gördüğüm kadarıyla boruları birleştirerek oldukça uzun kanallar oluşturmuşsunuz. Kanalların uzunluğu ne kadar? Kanalın başında ve sonunda yetişen marullar arasında gözlemlenebilir farklılıklar oldu mu?
2. Besin çözeltisi kanallardan ince bir film şeklinde mi (NFT) akıyor, yoksa derin mi?
3. Sıcaklık sorunu ile nasıl başediyorsunuz?
1:= 42 m boyunda
Hayır homojen olarak gelişmekte bazı yerlerde farklılık olmakta fakat 1 adet olduğudan fideden kaynaklandığını düşünüyoruz.
2:= İçinde su yapamadık uzunluk çok sorun çıkarıyor çok kaliteli boru kullanmak gerekmekte buda maliyeti çok etkiliyor 10 katından fazla.Suyu taşırmadan en sona iletemedik.Bu yüzden içinde perlitle doldurup ekim yaptım.
3:= Sıcaklık Haziran - Temmuz - Ağustos Aylarında ekim yapmamaktayız.
1:= 42 m boyunda
Hayır homojen olarak gelişmekte bazı yerlerde farklılık olmakta fakat 1 adet olduğudan fideden kaynaklandığını düşünüyoruz.
2:= İçinde su yapamadık uzunluk çok sorun çıkarıyor çok kaliteli boru kullanmak gerekmekte buda maliyeti çok etkiliyor 10 katından fazla.Suyu taşırmadan en sona iletemedik.Bu yüzden içinde perlitle doldurup ekim yaptım.
3:= Sıcaklık Haziran - Temmuz - Ağustos Aylarında ekim yapmamaktayız.
Çok ilginç. İnternette bir süredir konuyu araştırıyorum fakat bu tekniği daha önce hiç duymamıştım. Anladığım kadarı ile 42 metrelik kanalların içi perlitle dolu, bir ucundan suyu veriyorsunuz ve diğer ucundan toplayarak yeniden başa iletiyorsunuz, doğru mudur?
Burada perlit kullanmanızın faydasını tam olarak anlayamadım. Perlit olunca su taşmıyor mu?
Bir de, kaliteli boru derken boruların doğrusal anlamda daha düzgün olmasını mı (yüksekte kalan bölümlerin olmaması) mı kastettiniz?
Kusura bakmayın çok soru soruyorum :)
Yok istediğin kadar sorabilirsin bu forum bunun için sonuçta çekinme o yüzden.
Borunun içi perlit dolu içindede damlama borusu var, suyu damlama ile veriyoruz, gübreyi sonradan tanka alıyoruz fakat geri aktarmıyoruz, tahliye ediyoruz sebebi kaliteli besin eriği olması açısından.
Günde 4-8 ton arası besinli su veriyoruz, hava sıcaklığı ve fide zamanına göre değişmekte.Substrat yöntemi oluyor yaptığımız.Tezgahımız yüzünden naylon kullanamıyoruz zaten tezgahı destekli yapsak daha pahalıya gelir bu yüzden pvc boruyu tercih ettik.
Perlit kullanmamız dolgu malzemelerinin bizce en hesaplı olanı ve bir çok artısının bulunması.
Bu Borular geri dönüşüm pissu borusu malzeme çok kalitesiz taşırken bile kırılabiliyor ortadan tak diye üzerini delince iyice dayanıksız oldu domates ektiğinizde ağırlığı kaldıramaz kırılır. İçine su doldurduğumuzda bile esniyor bu borular.Malzeme kaliteli kullanırsanız 100,000 gibi bir rakam sadece borulara vermeniz gerekir.
Borudaki kalite içinde plastik karışım ham madde oluyor böylece kolay kolay kırılmıyor boru.
Biz taşırken bile epey fire verdik.
Evet durumu şimdi anladım, siz boru içerisinde substrat yöntemi uygulamışsınız. Fotoğraflardan bakınca su kültürü zannettim. Okuduklarımdan anladığım kadarıyla su kültüründe bu denli uzun kanallar kullanmak mümkün değil, o yüzden sormuştum.
Yüksek EC ve sertlik ile ilgili olarak,ters osmoz sistemi o kadar da pahalı bir seçenek olmayabilir. Bakımı da kolay, sadece belli aralıklarla filtre değişimi var. Ters osmoz ile ürettiğiniz safa yakın suyla mevcut kullandığınız suyu karıştırarak EC'yi kabul edilebilir bir seviyeye indirebilirsiniz. Bu durumda arıtmanız gereken su miktarı (ve maliyet) düşer.
Arkadaşlar ben Delismus kardeşimizin sera kurulumu aşamasını yaklaşık olarak biliyorum. Yaşadığı sıkıntıları kısmen de olsa biliyorum. Gerçekten büyük cesaret örneği gösterdi. Murphy kuralları gereği bazı şeyler planlandığı gibi gitmez. Dalismus için bile aynı kurallar geçerliydi tabii.:D
Bazen forumda işte ben falan bitkiyi yetiştirmek istiyorum ne yapayım diye sorular görüyorum. Bu topikte canlı örneği var ama nedense sandığım kadar ilgi görmedi. Amatör yetiştiricilikte birsürü farklı şey denenebilir ama sayın delismus bu konuda büyük cesaret örneği göstererek birşeyler yaptı. Bu işin bir sürü boyutu var. Sera kurulumu, elektrik ve su gideri, gübre gideri. yetişme süresi, pazarlama konusu. Bence amatörlükten bir üst basamağa geçmeyi düşünenler için çok faydalı olacak bir topik.
Ben 200 ile 500 metrekare bir alanda durgun suda marul yetiştiriciliği düşünüyorum mesela. Bahar ayında başlamaya karar vermiştim ama sıcaklar nedeniyle ertelemiştim. Su arıtması konusunda sorular sormam bu yüzden. Her 100 metrekare için su yüksekliği 25 cm olsa 40 ton su demektir. 1 metre olsa 100 ton yapar. Ters ozmoz ile su arıtmak kulağa çok hoş geliyor ama 10 ton su/ gün kapasite için aldığım en düşük teklif 7000 tl. Tabii birde kullanacağı elektirk ve bakım masrafları var. Tamam kurduk diyelim 100 ton su için 10 gün beklemem gerekecek. Rezerv bir havuz kulanabilrim ama bu da ekstra br maliyet demek. Dolayısıyla daha yüksek debide ec düşürüen bir sisteme ihtiyacım var. Bakalım Delismus kardeşimiz zeolit ile nasıl bir sonuç alacak.
ömer seven
23-10-2010, 13:13
allah yolunu açık etsin mükemmel olmuş,merak ettim birşey sormak istiyorum kıvırcıkların büyüdüğü boruların içerisinde perlitmi var ve onların sulamasını nasıl yapıyorsun damlama sistemimi var
Evet, Perlit var , Borunun içinden 20lik Damlama geçiyor .
18 Ekimde Tasna (iceberg) Ektik , Yeni resimlerde boruyu ve sulama kısmınıda resimleyip paylaşıcam birkaç gün içinde.
Delimus Hocam ,,
Iceberg resimlerini merakla bekliyoruz. Bu arada hayirli Bayramlar...
Sayın Delimus,
Besin eriyiği olarak Kudret Tezel beyin hazırladığı eriyiği mi kullanıyorsunuz?
Mustafa kardeşim emeğine ve yüreğine sağlık.Hasadın bol olur umarım.Uzun zamandır siteye girmediğim belli oluyor bu forumu yeni buldum.En azından daha gelip göremediğim serayı görmüş oldum ama yakında o serada dolaşıyor olurum sanırım.Bu arada çilekl işini ne yaptın.Torba bulabildin mi?
Abi bekliyoruz hep gelenler oluyor tanımadığım gülümseyince orhan abi senmisin dediğim oldu :D ona göre :)
Şuan Tasna icebergler ekili, onlarında resimlerini yüklüyecem fırsat bulursam.
Çilekler, evet abi sayende miktar az olduğu için biraz isteksizde olsalar poşetleri yolladılar .
İçini Perlitle doldurmuyacam ama abi çünki Perlit+poşet+fide maliyeti : 15 tl oluyor böyle olunca 1 dekarlık proje için epey masraflı olucak bu yüzden 1 tanesi perlit diğerlerini kum+perlit yapıcam 50 poşet ayarladım hepsine ekicem kısmet olursa .
Fide , havalar sıcak diye bu hafta veya gelecek hafta fide alıcam kısmet olursa yaltırdan.
Sayın Delimus,
Besin eriyiği olarak Kudret Tezel beyin hazırladığı eriyiği mi kullanıyorsunuz?
Kusura bakma yeni gördüm mesajını..
Hayır ondan almıyorum fakat Foruma onun yazdıkları sayesinde öğrendim hazırlamayı ....
:) O zaman ben asık suratla geleyim kardeşim :)
Rica ederim yardım edebildiysem ne mutlu bana.Kum konusu beni rahatsız etti sende iyi biliyorsun kum ıslandığında daha da ağır olacak ve torbaları sağlam bir yere oturtman gerekecek ve yukarıdan torbaları bağlayacaksın yine de kum aşağılara doğru kaya gibi sertleşecek bitkiyi ve kökü sıkıştıracak diye düşünüyorum.Benim seramda perlit kullandım biliyorsun onlarda bile torbaların alt kısımları (torbalar dik durmadığından da oluyor))bayağı sertleşmişti.Bunda perlitin çok olmasının ve de torbanın dik durmamasının da payı büyük.İstersen önce sadece bir torbada deneme yap.Çilekleri ekmeden bol su ver ve ıslat durum nedir bakarsın.
Sn.delimus resimlerinizi bekliyoruz merakla kolay gelsin çalışmalarınızda.
testerman
12-12-2010, 01:48
resimleri merakla bekliyoruz.
bu arada borular içindeki sulama resimlerinide eklerseniz güzel olacaktır.
birde perliti boruların tamamına dolduruyorsunuz eğer öyle ise çok ağır bir duruma gelmiyor mu borular?
Benim aklıma şöyle birşey geldi, delikleri pet bardan girecek şekilde açılsa ve bardaklara ufak ufak zımba delikleri açılsa (sulanması için), bu bardakların içine perlit ve fideyi koysak bir problem teşkil eder mi ve daha sağlıklı olmaz mı acaba?
hem perlitten kazanmış oluruz hemde damlama borularından. pet bardak oldukça ucuz 1000 adet 14 tl gibi bir rakam. Bu şekilde olursa su rahatlıkla diğer uca ulaşacak hemde besin eriği korunmuş olacaktır. belki borular arası dirseklerle bir birine bağlanarak bir uçtan bütün borulara su ulaştırılabilir.
İşin profesyoneli felan değilim sadece olayı otomasyon olarak düşünüyorum yanlış düşündüğüm birşey varsa şimdiden kusura bakmayın.
Kaliteli boru kullanmalısınız ben ucuz boru kullandığım için su gezdirmiyorum maliyeti düşük olması adına bu sistemi tercih ettim memnunum fakat bardağa dikmek daha kolay ve avantajlı ona katılıyorum.İşçiler tezgahta ekerken fire veriyorlar.
mbordinc
15-12-2010, 17:13
Sayın Delimus;
Bu forumda ilk defa yazıyorum.Ancak Sayın Tabiat'ın çalışmalarından beri konunun takipçisiyim.İceberg ekiminde boru ve delik aralıklarını kaç cm yaptınız.Artık yetişmiş olmalılar.Resimlerini yayınlarmısınız.Çalışmalarınızda başarılar diliyorum,selamlar.
mbordinc
15-12-2010, 17:15
Sayın arkadaşlar;
Hangi cins marul ile topraksız tarımda iyi sonuç alınabilir.
184364
184365
184366
184367
184368
184369
184370
184371
184372
184373
184374
184375
184376
184377
184378
184379
184380
184381
184382
184383
184387
184388
184389
184390
18 Ekim 2010 da ekildi fideler sıcaklardan firemiz olmasına rağmen şuan için iyi gidiyor.
Resim kalitesi için özür dilerim.
Güzel ve sıkı başlı oldu daha hasat edilmelerine var. 70 günlükken hasat etmeyi planlıyoruz.
Ocağın ilk haftası ekim hasat fire sayımız belli olur.
Tasna cinsi ekmiştik, bundan sonra ocak ayında bombola ekicez, onda sıcaklardan başın etkilenmesini beklemediğimizden en verimli hasatı beklemekteyiz.
Sayın arkadaşlar;
Hangi cins marul ile topraksız tarımda iyi sonuç alınabilir.
Bildiğim kadarıyla cins farketmiyor ,zamanına ve bölgenize göre tohum seçilmeli.
20-25cm aralarda 30 da vardır.
ibrahim doğan
16-12-2010, 07:37
sayın delimus şu anda sitedemisiniz....cevap verireseniz memnun olurum
mbordinc
16-12-2010, 08:17
Sn.Delimus;
Cevabınız ve resimler için çok teşekkür ederim.Bir sorum daha olacak;18 Ekim 2010'da tohum mu,fide mi ekildi.Fide ise kaç günlük idi.
Teşekkürlerimle selamlar.
Fideden ekildi , Fidenin kaç günlük olduğunu tam bilmiyorum fide firması ekti 20-25 günlük sanırım.Fakat fide gelişimi havaya bağlı olarak 30 günü bulduğuda oluyormuş.
gazeteci28
19-12-2010, 20:13
Durgun su kültürüyle ilgili bir video var fikir vermesi için paylaşıyorum. İşi biraz basitleştirme adına yazıyorum. Brandayı toprağın üzerine ser etrafını yükselt içine suyu doldur işlem tamam gibi. Boru delme derdine son. Kalın straforlar var onlar üzerine de istenilen büyüklükte ve aralıkta bitki için delikler oluşturulabilir. Linkin bulunduğu sayfada çeşitli örnekler mevcut.
http://www.youtube.com/watch?v=dUCGhPSJxLE&feature=related
Merhaba Sayın Delimus;
Öncelikle seranızı çok beğendim. Bende bir arkadşımla Adana'da durgun su kültürü için sera kurma aşamasına geldik. Bu konuda araştırma yapmaktayız. İnşallah bizde sizin kadar başarılı olabiliriz. Ama öncesinde bu işi bizim de yapabileceğimize inandıran arkadaşımızın, bir aksilik olmazsa pazar günü durgun su için sera kurulumu olabilir inşallah bende burda oradan edindiğim bilgileri paylaşabilirim.
Ağaçlar.net'ten bende çok şey öğreniyorum. Herkese verdiği bilgilerden dolayı teşekkürler.
sn.delimus cesaretinizden dolayı tebrikler .elinize sağlık çok güzel gelişmişler
bende bir ziraat mühendisi olarak aynı cesareti bulabilirsem kocaelinde seramı kurmak istiyorum .
domatesadam
27-12-2010, 15:03
Merhaba Arkadaşlar,
31 yaşımdayım,endüstri mühendisiyim..uzmanlık alanım marka yaratmak.salkım domates marka yaratıp,piyasaya tanıtmak ve stratejileri belirlemek.daha sonra da iç ve dış piyasada ürünü iyi fiyata pazarlamak.
bir araştırma yaparken,sitenizi gördüm ve gerçekten çok etkilendim.yapmış olduğunuz üretimlerden,yaşamış olduğunuz teccübelerden yararlanmak en büyük amacım.
teşekkürler
mbordinc
22-03-2011, 13:47
Sayın Delimus;
Uzunca bir aradan sonra sağlık ve başarı diliyorum.Topraksız marul denemelerini bizlerle paylaşmanız tüm forum katılımcılarını sevindirecektir.Benim cevabını merak ettiğim sorular şöyle:
-Fide dikiminden sonra ortalama kaç günde hasat ettiniz?
-Bu zaman zarfında en düşük ve en yüksek hava sıcaklığı kaç derece oldu?
-Girdi maliyet analizi yaptınız mı? (Tane başı gübre gideri gibi)
-Ortalama satış ağırlığı kaç gram oldu?
-% kaç fide firesi oldu?
-Ortalama olarak tanesini kaça sattınız?
Para kazanmış olmanızı temenni ediyorum.
Selamlarımla.
Son şubattan beri Marul ekmiyorum ziraa bu sene marul fiyatları çok düştü köyümdede ekenlerde hep zarar etti. 60 dekar 10bin tl sattı mesala çoğuda sürdü vs....
-Fide dikiminden sonra ortalama kaç günde hasat ettiniz?
60 gün Fakat bunu hava şartları çok etkilemekte. Temizlenmiş hali.
-Bu zaman zarfında en düşük ve en yüksek hava sıcaklığı kaç derece oldu?
Bİlmiyorum , bakıyoruz fakat kayıt tutmuyoruz.
-Girdi maliyet analizi yaptınız mı? (Tane başı gübre gideri gibi)
Gübre sulama günde 4 ton başlarda sonra 8 ton Günde.
-Ortalama satış ağırlığı kaç gram oldu?
600 başladım 800 filan bitirdim.
-% kaç fide firesi oldu?
Bu sene sıcak gitti bunun zararını kayısımızdada çekiyoruz ondan baş sarmayanlar oldu,Çürümeden kaynaklı Firem çok oldu sebebi benim sık ekmemden kaynaklandı .Biraz fidelerimde güzel değildi 1000 kadarda bu yüzden küçük kalanlar oldu.
-Ortalama olarak tanesini kaça sattınız?
1 tl , 90 , 80 kuruş ıskartalarda 450 - 600 arası gitti fakat bu pazarlamadanda kaynaklandı diye bilirim daha iyi fiyatlara satanda oldu mesela 1 tl olanları marketcilere sattım. Halciye kalsa onun aklına gidersen 10 kuruş bile çok .
Para kazanmış olmanızı temenni ediyorum.
Zarar etmedim ama sevindirmedide. Geçen sezon olsa çok iyi kâr ederdim.
Çiftçilikte pazarlama çok önemli semiz otundan 3 dekar açık arazide çok iyi para kazananlara rasladım fakat ben eksem onlar kadar kazanamam o kesin.
Taze Soğan ve fındık turpu demesi yaptım şubattan -mart ayı için bu hafta onlardanda sonuç alamadım Taze soğan çok fazla buralarda para etmiyor , fındık turpuda ağır gidiyor . Bu sezon marul düşünmüyoruz. Büyük ihtimal kabak ekicem peşi sırada biber bu hafta belli olur.
Sn Delimus taze soğanlar ortalama kaç günde hasat geliyor acaba? Arpacık mı ektiniz?
kemal türkoğlu
26-03-2011, 11:21
sn Delimus bardak ekimi demişsiniz bu bardak nasıl bir bardak olması lazım ki kalıp parası çok yüksek çıktığı için yapılmadığını söylüyorsunuz fakat sonuç itibari ile bu bardağın tüketim mikatarları az değildir zanımca bu konuda bir fikriniz varmı acaba ?
kemal bey soruyu tam anlamadım fakat fabrikalarla , ana dağıtımcılarla görüşmemde delikli bardak üretemiyeceklerini belirtmişlerdi.Fiyatı ne kadar yükseltsem oranı artırsam dahi özel üretime giriyor buda kârlı gelmiyor.
Şuanki sistemde zaten bardak kullanmamaktayım.
Ocean tohum ağırlıklı ektim fakat ayrıca arpacıklarla testlerimde oldu , uygun hava şartlarında 40 günde filan arpacıklar eğer arpacıklar büyükse daha hızlı ve iri soğan oluyor , tohumdan 70-80 günü buluyor bu süre havalar soğuk giderse 100 günü bile geçer duruyor çünki büyüme.
Bence Tohumdan daha kaliteli ürün alınıyor.
kemal türkoğlu
28-03-2011, 10:16
sn Delimus
kusura bakmayın biraz kıt anlatım galiba fakat sormak istediğim ne kadarlık bir tüketimminiz var eğer tüketim miktarı fazla ise yapılabilir mutlaka imalatcılar buna yönelirler illaki ve bardakları normal mi yoksa konikmi kullanıyorsunuz. Ayrıca yaptırmış olduğunuz seranın ortalama maliyeti nedir acaba kusura bakmayım bizde burda düşünüyoruzda.
selam ile..
sayın delimus yaptıklarınız gerçekten büyük cesaret isteyen bir iştir. tebrikler ve kazancınız bol olması dileği ile.
günlerdir bu konuları inceleye inceleye bitab düştüm diyebilir:)
ağaçlar.net sitesine ve müdavimlerinede çok teşekkür ediyorum paylaşımlarından ve bilgilendirmelerinden ötürü.
bende bir soru sorsam sıkıntı olmaz sanırım.
bu sistemi karadenizde denize cok yakın bır bölgede yapmayı denesek nasıl olur, bu konudaki görüşünüz nedir?
şimdiye dek gördüklerim genelde akdeniz veya akdeniz iklimine dahil olan bölgelerdedir. karadeniz de ne tür avantaj ve dezavantajlarımız olur?
bu konuda vereceniz bilgiler ciddi manada önem arzedecektir.
selam ile...
Tolga-77
04-10-2011, 23:54
bu delimus abiden yardım almam lazım :)) çok güzel bir proje bol kazançlar allah yolunuzu açık etsin inşallah
coskunirmak
26-05-2012, 07:13
Merhaba Delimus,
Adım Burhan,adana da ikamet ediorum,ögrenciyim ve yaklasık 7-8 aydır topraksız tarıma merak saldım,ilk etapta bu konu hakkında kendimi bilgi ile iyice donattıktan sonra uygulama aşamasına geçeceğim,öncelikle evimin terasında bu işe baslamayı düşünüyorum daha sonra bir yakınımın 600 m2 lik arazisinde bu işi yapmaya baslayacagım.Dün telefonda konustugum ve bana baya yardımcı olan jibuti kullanıcı adlı sayın orhan abim bana domates degil de çilek veya biber yetiştirmem gerektigini soyledi.özellikle çilek konusunda yardım alabilecegin isim olarak seni verdi.gidip uygulamalarını da gorebilirsiniz falan dedi,eger uygun zamanı ayarlayabilirsek,senin yaptgın uygulamaları gorup bazı soruları sormak isterim,umarım yardımcı olabilirsin,iyi günler dilerim,kolay gelsin :)
Sayın delimus bilgilerinizi hiç usanmadan bizlerle paylaştığınız için çok teşekkür ederim. Çalışmalarınızda başarılar bol kazançlar dilerim.
Delimus kardeşim Allah bol kazanç versin gerçekten çok iyi bir çalışma.Benimde böyle bir işe girme planım var antepte yaşıyorum.eğer sizde kabul ederseniz bigün seranızı ziyerete gelmek isterim
saygılar
luzumsuz
01-06-2015, 12:42
acaba delimus bey hala yapıyormu şu anki durumunu paylaşsa çok güzel olur
acaba delimus bey hala yapıyormu şu anki durumunu paylaşsa çok güzel olur
Bu soruyu ben de aynen sormak isterim :)
Yaptığınız çalışmalarbaşarılar diliyorum
topraksizmarul
15-11-2016, 12:51
Çok güzel tebrik ederim.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.