View Full Version : Osmanthus fragrans
Osmanthus fragrans /Sweet Osmanthus
Herdem yeşil , beyaz bol çiçekli , Zeytin ailesine mensup bir çalı .
161058
Bu bitkinin üç tohumunu aldım .
Tohumdan yetiştirme konusunda bilgi ve incelikleri paylaşmak isteyen arkadaşlara şimdiden teşekkürler .
Sevili jezebel, tropikal orman gibi hazinen arkadaşım bulunmayan bitkiler sende var.
Umarım öyle olur arkadaşım . Çabalarım o yönde ;)
ciceksever70
16-07-2010, 13:46
Adini ilk kez duyuyorum gelismeleri merakla takip edecegim. Kokulu bir bitki oldugunu tahmin ediyorum, kis kosullarina dayaniklilik durumu nedir acaba?
Zones 8 to 10 USDA - bu da Türkiye bahçelerine uygundur demek .
Fidan olarak alaydın sevgili arkadaşım.
Tohumdan büyümelerini beklerken çok sabırsızlanıyorum.
Zones 8 to 10 USDA - bu da Türkiye bahçelerine uygundur demek .
Her yere değil.:rolleyes:
Türkiye Bitki Soğuğa Dayanıklılık Haritası (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=6569)
Fidan olarak alaydın sevgili arkadaşım.
Tohumdan büyümelerini beklerken çok sabırsızlanıyorum.
Evet hata ettim , 6-18 ay çok uzun bir süre .
Ben 4 ay beklemeyi bile kahramanlık sayarım .
Şimdi steril ediyorum , sonra 3 gün GA ' li suda duracak sonra da nemli vermikulite terkedip saatimi 6 ay sonrasına ayarlıyacam ;)
Evet hakkınız var sayın sabah , İzmir bahçelerinde ve Eskişehirin güneyinde bulunan bilimum yerleşimin bahçelerinde yetişir :rolleyes:
Burada varmış
http://www.fidanistanbul.com/urun/2103_osmanthus-fragans---------------------------------.html
ama verilen resimdeki Osmanthus değil !?
Resmi yoksa fidanı varmıdır ?
Vardır tahminimce. Geçen sene sorduğumda ellerinde vardı.
19 lira + kargo , bu paraya eBaydan neler alırım tahmin bile edemezsin !
Eyvah. Şaşırtmaya devam bizi demek.
İşin ilginç tarafı ben de tahmin edemiyorum ;)
Ama senin de benden geri kalan tarafın yok , sürpriz güzellikler bahçevi doldurmuş , hatta taştı taşacak ;)
:D
Var birkaç kız daha kafamda. Bakalım becerebilecek miyim?
Benim tohumlar geldi , ekmeye korktum , nem ve karanlık sağladım ,
6 aydan önce açmam dedim ama bu gün bir baktım ...
162298
Biri çimleniyor mu , çürüyecek mi , kararsız galiba :rolleyes:
Zeytinci
05-06-2011, 21:39
Sn. Jezebel,
Bu çalıdan bir haber/bilgi lütfen. Denemeniz başarılı oldumu?
Bir çok parfüme giriyor. Fide olarak bulmak mümkün mü?
hayır, tohumların üçüde çürüdü :(
Orhan Özbilgiç
06-06-2011, 06:36
Geçen yıl Beykoz Fidanlığı' nda son kalan minik Osmanthus' u almıştım. Görevli sürekli ellerine geldiğini, ancak belediyelerin kamyonlarla gelip, birçok fidanın tamamını alıp götürdüklerini söylemişti. Benim aldığımda diğer aldıklarından çok küçük olduğu için kalmış olabilirmiş.:confused:
Türü konusunda bilgim yok?
Ama galiba benimkisi, FORTUNEİ (Aquifolium). Çünkü, yaprak kenarları iğneli gibi.
Nisan-Mayıs aylarında boyu neredeyse iki katına ulaştı. Şu anda 50 cm. kadar. Ayrıca çok güzel dallandı. Bakalım birçok bitki gibi, yaz boyunca büyümeyi sürdürecek mi?
220863
220864
220865
220866
Zeytinci
09-06-2011, 20:12
Takipteyim. Gelişmeleri bize izletirsiniz. Nazar değmesin.
Kokusu husunda bir benzerlik yapabilir misiniz?
Orhan Özbilgiç
01-10-2012, 05:07
Bu üçüncü yılı...
Boyu benim boyuma geldi. Ama henüz çiçeklenme olmadı. Kasımda şekil budaması yapacağım.
Gelecek yıla çiçeklenmesini bekliyorum.
335564
Zeytinci
01-10-2012, 16:33
Kasımda şekil budaması yapacağım.
335564
Budama ters tepki vermesin, sakın. Küçük gibi görünüyor. Bir nazar boncuğu takınız lütfen.
Çiçeki halini ve koku tarifini bekliyoruz.
Lonicera
01-10-2012, 17:49
Sn Zeytinci' ye katılıyorum. Dış kaynakların bazılarında derin budamanın sakıncalı olduğunu çünkü çiçeklenmenin bitkinin yaşlı aksamlarında oluştuğundan bahsetmiş. Sadece çiçeklenme bittikten sonra kuruyan dalların çıkarılmasını önermişler.
Bendeki de sanırım Osmanthus heterophyllus 'Variegata', alaca yapraklı benjamin gibi . Yaprak kenarları dikenli. Bu yıl benimkinde de çiçek yok.
Orhan bey, inşallah seneye çiçeklerini görüp koklamak nasip olur.
Orhan Özbilgiç
02-10-2012, 09:47
Haklısınız Zeytinci, lonicera...
Bende sadece boyu çok uzayan 4 adet sürgün ucunu alayım o zaman. Zaten son derece şekilli ve derli toplu büyüyen bir çalı. Yaygın dallanmıyor. Yeni yüklediğim fotoğrafta, bu farkediliyor.
Çok teşekkürler.
Sevgili lonicera; Sizinkide çok albenili imiş. Güle güle büyütün.
335881
Zeytinci
02-10-2012, 10:19
Haklısınız
Bende sadece boyu çok uzayan 4 adet sürgün ucunu alayım o zaman.;
335881
Anlaşıldı. Çiçeğe zorlayacaksınız onu, çalıların üstadı olarak...:)
Bu çalı çok ilgimi çekiyor. Yaygın değil sanıyorum. Çiçeklenme süresi ve kokusunu çok merak ediyorum, yetiştirenlerden.
Forumun yeni Melisa'sı belki de ötesi olabilir.
Zeytinci
02-10-2012, 10:26
Bendeki de sanırım Osmanthus heterophyllus 'Variegata', alaca yapraklı benjamin gibi .
Hem de İzmir de. Nereden buldunuz üstadım onu? Çiçeği noksan, alacalı gelin gibi.
Muradiye de var dediler. Gittim maalsef kalmamış, bitmiş.
Lonicera
02-10-2012, 12:45
Eklediğim resim netten alıntı yaptığım resim. Bendekinin birebir aynısı. Dediğiniz gibi çok yaygın satışı olan bir bitki değil. Ben buralardaki hiçbir fidancıda rastlamadım Osmanthus'a.
Zeytinci
03-10-2012, 15:20
Sitelerinde Osmanthus' un farklı bir türünü resimlemişler . Ama gönderim yaptıkları bendeki alacalı olan.
Siparişimi verdim.
Başlığın ilk fotoğrafına bakınız. Yapraklarına dikkat ediniz. Dikenleri yok.
Kokusu en keskin olan o. Bir bilen söyledi.
Sağ salim ulaştığında size sürprizim olacak.:)
Lonicera
03-10-2012, 15:29
Vallahi acayip bozulmuş durumdayım bilesiniz:))
Biz de ahkam kesip durduk iyi mi...Eeee, pazara çıkmanın da alışveriş yapmanın da mutlaka püf noktaları olmalı. Biz öğrenene kadar atı alan üsküdar' ı geçer gider herhalde.
Sürprizi de çok merak ettim şimdiden.
Zeytinci
04-10-2012, 12:46
Siparişlerim geldi.
Boyları bir karış. Yapraklarını da dökmüş yeniden yapraklanmaya çalışıyorlar. Toprakları da bayağı az (saksı dibinde 4-5 parmak).
Gönderen de dumumun farkında. Umarım kurtulurlar da o güzel çiçeklerinin kokusunu duyarız. Pamuklara saracağım onları...:)
Lonicera
04-10-2012, 14:13
Sağ salim teslim almanıza sevindim diyeceğim ama anladığım o ki beklentilerimizin dışında ürün gelmiş. Benim osmanthus da bir karış boyuyla gelmişti. Fakat hızlı bir gelişim gösterdi.
Gönderen de olumsuzluğun farkındaysa yenilerini yollamalarını isteyin. Bu konuda oldukça hassaslar, herhangi bir memnuniyetsizlik durumunda yeni bitki gönderiyorlar. Memnun değilseniz mutlaka bildirin, yetkili Ruhani bey mutlaka ilgilenecektir.
Zeytinci
07-10-2012, 22:13
Beklentim daha güzel fide almaktı. Adı bile heyacanlandırdığı için gözüme güzel gözüktü.
İlk mesajdaki halini görürüz umarım.
Gönderen saksısını değiştirebilirsin dedi ama toprağı çok az olduğu için rahatsız etmeye kıyamadım. Eksik harcını tamamladım. Biraz toparlandığında kısmetse şubat'da yerine dikerim.:)
fatihsutcu
15-10-2012, 07:44
Herkese merhaba
Ben Fatih. Tokyo'da yasiyorum.
Evimin bahcesinde 3 adet Osmanthus fragrans var.
Ben tabi bu ismi bilmiyordum. Uzerilerindeki isim plakalarinda "kinmokusei" yaziyor.
Ekimde acmaya baslayan ciceklerle birlikte o kadar guzel kokmaya basladi ki internetten arastirmaya karar verdim. Turkiyede de var mi acaba diye ararken Agaclar.net'e denk geldim.
Bahcemdeki kinmokusei'lerden 2 fotograf paylasmak istiyorum.
Bu gunlerde cicekleri sapsari oldu ve evin icine kadar gelen harika bir kokusu var. Kokusu vanilya ve seftalinin karisimi gibi.
Buradaki agaclarin ne yapraklari ne de meyveleri Turkiye'dekilere benzemiyor. Baska ilginc bir ture rastlarsam yine sizinle paylasirim
Sevgiler
Orhan Özbilgiç
28-10-2012, 01:42
Bu üçüncü yılı...
Boyu benim boyuma geldi. Ama henüz çiçeklenme olmadı. Kasımda şekil budaması yapacağım.
Gelecek yıla çiçeklenmesini bekliyorum.
335564
Gelecek yılı beklemedi!
Minik bir tutamda olsa çiçeklendi.:) Koklamak pek mümkün olmadı. Zira dallar arasına kafamı sokamadım.:D
Bu arada Sayın fatihsutcu' nun çalısına bakar mısınız? Bayağı bir form verilmiş. Bende korkmadan o iki sürgünü kısaltacağım.:p
341695
Zeytinci
28-10-2012, 17:14
Zira dallar arasına kafamı sokamadım.:D
341695
Hocam birinden yardım isteseydiniz. Güvenebileceğimiz birinden koku tarifini almamız lazım.
Haddimize değil size fikir vermek:o ama bırakın biraz güçlensin şubata kadar. Her iki bahar da çiçekleniyormuş.
Orhan Özbilgiç
28-10-2012, 19:29
Hocam birinden yardım isteseydiniz. Güvenebileceğimiz birinden koku tarifini almamız lazım.
Haddimize değil size fikir vermek:o ama bırakın biraz güçlensin şubata kadar. Her iki bahar da çiçekleniyormuş.
Olur mu be Zeytinci dostum?
Akıl, akıldan üstündür. Sözünü dinleyeceğim.
Haa.. Bu arada, biraz önce koklamak için bahçeye indim. Ama bugünkü lodostan olsa gerek, çiçeğin yerinde yeller esiyor.;)
Artık bir sonraki çiçeklenmede, gerekirse koparıp koklayacağım.:)
Çelikten üretilebilir mi acaba, deneyen oldu mu? Bugün parkta tesadüfen alacalı yapraklısına rastladım da. Yarım metre boyunda enine yayılmış dalları olan çok güzel bir formdaydı. ;)
Zeytinci
29-10-2012, 17:57
[QUOTE=sakdag;1038699]Çelikten üretilebilir mi acaba? QUOTE]
Genç, yarı odunsu ve odunsu dalcıklardan üretilebileceğini internet kaynaklarından okuyoruz.
Siz deneyin, biz de öğrenelim.
Bitkimiz bu, yakından incelediğimde üzerinde tohum oluşumları vardı. Bu küçük dal dışında başka çelik almadım. Bu çeliği diatomite diktim, ilerleyen günlerde olumlu-olumsuz sonucu paylaşırım. Tohumlar daha olgunlaşmamış, çok sertlerdi, olgunlaştığında tohumdan ekmeyi deneyeceğim.
Benim bahçem yok, ama kokusunu gerçekten merak ettiğim için ya baharda gelip bu çalıyı koklayacağım ya da tohumdan fidana bir süreç izleyeceğiz.. ;)
Bu arada bu bitkiyi yakından inceleyince ben bunu bir yerde gördüm diye çok düşündüm. Yabancı filmlerde Noel süslerinde ve kapı çelenklerinde gördüm sanırım, çok güzel yaprakları var, çok sert bir dokusu var.
342750
342751
342752
Zeytinci
01-11-2012, 22:21
[QUOTE=sakdag;1040373] Bu çeliği diatomite diktim, ilerleyen günlerde olumlu-olumsuz sonucu paylaşırım. 342750
Yaprakları çelikten uzaklaştırdınız değil mi? Fotoğrafını ekleyiniz, lütfen. Gelişimini izlemek güzel olacak. Başarılar.
Orhan Özbilgiç
02-11-2012, 08:55
Bitkimiz bu, yakından incelediğimde üzerinde tohum oluşumları vardı. Bu küçük dal dışında başka çelik almadım. Bu çeliği diatomite diktim, ilerleyen günlerde olumlu-olumsuz sonucu paylaşırım. Tohumlar daha olgunlaşmamış, çok sertlerdi, olgunlaştığında tohumdan ekmeyi deneyeceğim.
Benim bahçem yok, ama kokusunu gerçekten merak ettiğim için ya baharda gelip bu çalıyı koklayacağım ya da tohumdan fidana bir süreç izleyeceğiz.. ;)
Bu arada bu bitkiyi yakından inceleyince ben bunu bir yerde gördüm diye çok düşündüm. Yabancı filmlerde Noel süslerinde ve kapı çelenklerinde gördüm sanırım, çok güzel yaprakları var, çok sert bir dokusu var.
342750
342751
342752
Sayın sakdag;
Üzgünüm ama, büyük olasılıkla sizin çeliğiniz, İlex Aqufolium 'Silver Queen'
Ağaçlar başlığında, İlex Aqufolium olarak bakarsanız sizde hak vereceksiniz.:(
Dünden beri, görüyordum. Ama bilgisayarımdan mesaj gönderme sıkıntım olduğu için, şimdi bir dostumunkinden gönderiyorum.
Saygılar.
Yanlış hesap Bağdat'tan dönermiş... ;)
Haklısınız Orhan Bey, İlex Aqufoluim Silver Queen'miş. Bilgilendirdiğiniz için çok teşekkür ederim. Yeni bir bilgi öğrenmiş oldum.;)
Lonicera
04-12-2012, 13:36
'' Osmanthus heterophyllus 'Variegata'' nın çiçeklendiğini duyduktan sonra hafta sonunu da fırsat bilip koşa koşa İzmir'e geldim. Gerçekten üstündeki çiçeklerin tamamına yakını açmış durumdaydı. Doyasıya koklarım artık diyordum ama sonuç tam bir hayal kırıklığı oldu:(
Çok derinden ve çok hafif bir koku geliyor ama o kadar belirsizki. Neredeyse sıfır kokulu. Bitkiyi hemen kapalı bir oda içine aldım. Acaba kokuyu kapalı odada fark edebilir miyim diye. Bir gün boyunca odada kaldı ama nafile.
Hiç ama hiç beklemediğim bir sonuçtu bu. Belki de bu türü böyle. Artık tek ümidim sevgili Zeytinci'nin yapmış olduğu sürprize kaldı.
Orhan Özbilgiç
09-12-2012, 08:09
Sayın Lonicera;
Birkaç gün önce İstanbul'a döndüm. Dün yakınımızdaki bir sitenin bahçesindeki onlarca gelişmiş Osmanthus Fortunei' nin uzaktan fotoğrafların çektim.
Ayrıca site girişindede üç tane vardı.
İki şey dikkatimi çekti.
Birincisi; onlarda çiçeklenmiş, çok büyük bölümünü dökmüştü. Dallarda henüz dökülmeyen çiçeklerde vardı. Dallardakinden bir avuç koparıp kokladım. Sonuç; Aynen sizinki gibi sukut-u hayal.:(
Hiç koku alamadım. Belki çiçeklenme soğuk günlere kaldığı için kokmuyor olabilir? Zira dün bayağı soğuktu.
Dilerim nedeni geç çiçeklenmedir.
352597
352598
352599
352600
Dikkatimi çeken ikinci durum; Aşağı yukarı tüm Osmanthus'ların aynı formda olmasıydı. Dışarıdakileri dikkatle inceleyince, budanmış olduklarını gördüm.
Böylelikle budanabileceklerini öğrenmiş oldum.
Ayrıca Osmanthus ile ilgili Türkçe kaynaklarda, Osmanthus Fragrans'ın çok yoğun kokulu olduğunun vurgulandığını gördüm. Diğerleri için sadece ''kokulu'' deniliyor.
Sebep bu da olabilir.:confused:
Lonicera
09-12-2012, 09:03
Sn Orhan Özbilgiç, inşallah dediğiniz gibi yoğun kokmaması mevsime bağlıdır. Ve buna çok inanmak isterim ama sanırım türle alakalı bu durum. Ben de internette araştırdığımda hep Osmanthus Fragrans' ın çok kokulu olduğu bilgisine ulaştım. İnşallah bu türe ulaşıp edinmek kısmet olur.
Zeytinci
09-12-2012, 21:54
Bu durumda yapraklarının kenarları dikensiz olanın kokulu olduğu bilgisi doğrulandı. Fatih'in mesajındaki bilgi önemli.
Bizimkiler de büyük olasılıkla kokulu. Bakalım iki yapraklı bu fidan ne zaman sevgimize karşılık verecek:)
Siparişimi verdim.
Başlığın ilk fotoğrafına bakınız. Yapraklarına dikkat ediniz. Dikenleri yok.
Kokusu en keskin olan o. Bir bilen söyledi.
Sağ salim ulaştığında size sürprizim olacak.:)
Arkadaşlar Osmanthus bitkisi İ.Ü.Orman Fak de bir adet vardı, yol üzerinde ve kışın yağışların altında bile yanından geçerken kokusu burnumuza dolardı. Müthiş güzel bir koku, üretiminde hızlı olmak açısından ligustrum-kurtbağrı üzerine aşılanabileceğini okumuştum bir yerde...Bu arada sabah oraya uçuyorum flower show 2012 fuarı için. Eğer uğrayabilirsem kesin alıcam çelikleri
Zeytinci
06-11-2013, 21:10
Bu günkü hali.
Orhan Özbilgiç
06-11-2013, 23:11
Geçen yıl şekil budaması yaptığım Osmanthus Heterophyllus'umda, mis kokulu çiçekler açtı. ( Fotoğraflar ekim ortasına ait! )
452438
452439
452437
Tohumcu Nılgun
07-11-2013, 00:23
Arkadaslar, sanirim bu fotografdakiler de Osmanthus ama henùz tùr isimlerini bilmiyorum.
Cok gosterisli olmayan bu kùcùcùk cicekler etrafa oyle guzel kokular yayiyor ki, sasirmamak elde degil.
Fotograflari 26-10-2013 tarihinde Brùksel Botanik Parkda cekmistim.
Tohumcu Nılgun
07-11-2013, 00:27
Fotograflarin devami.
Zeytinci
07-11-2013, 19:40
Yine ezber mi bozuldu? Yaprakları dikenli ve dikensiz kokulu mu? Inşallah biz de görürüz.
Orhan bey'inki dikenli yapraklı kokusuz olan değilmiydi?
woltran25
21-11-2013, 23:12
Son mesajlarla kafam karıştı. Bahçede kış tatlısının yakınında bir yer ayarladım ama hangi türü alayım. Artık iki türü de alabilmek çok daha kolay.
Orhan Özbilgiç
22-11-2013, 05:37
Yine ezber mi bozuldu? Yaprakları dikenli ve dikensiz kokulu mu? Inşallah biz de görürüz.
Orhan bey'inki dikenli yapraklı kokusuz olan değilmiydi?
Sevgili Zeytinci,
Sevgili woltran25;
Çok haklısınız. Şimdi bende türleri karıştırdım. Yukarıdaki mesajda Nilgün Hanım'ın paylaştığı fotoğraflardaki dikenli yapraklı Osmanthus' un yaprakları, bendekinin yapraklarına göre daha belirgin dikenli ve tombulca. Benimkinin yaprakları daha uzun.
Arkadaşlarımız, kendi bahçelerindeki Osmanthus çeşitlerinin çiçeklenmiş hallerini(doğal olarak kokularını) görüp tanımlamadıkça, bizler internetteki bilgi kirliliği içinde yanılmaya devam edeceğiz.
Benimki iki yıldır açtı. Geçen yıl, bit kadar birkaç çiçek kümesi idi. Onlarda dökülmek üzere iken farketmiştim. Pek kokusunu algılayamamıştım.
Bu yıl epeyce çiçeklendi. Oldukça güzel bir kokusu olduğunu farkettim.
Ancak;
Birkaç yıl önce, bir arkadaşımızın bahçesini ziyarete gittiğimde ve bir fidanlıkta gördüğüm, düz yapraklı olan türü (Osmanthus Fragrans) çok daha yoğun kokulu idi.
Ama anlayabildiğim kadarıyla, hepsi kokulu. Sadece Fragrans daha yoğun kokulu.
Selamlar.
Tohumcu Nılgun
23-11-2013, 15:22
Sevgili Orhan Abi,
adini Sizden ogrendigim ve henùz yeni yeni tanidigim bu calinin,
buradaki park ve bahcelerde bir cok cesidini gorùyorum.
Ben daha onceleri nasil olmusda bu gùzelligi farkedememisim, sasiyorum kendime. :(
Ozellikle igneli ya da ignesiz olan yapraklari Cobanpùskùlùne cok benzedigi ve onun gibi yaprak dokmedigi icin
Cobanpùskùlùnùn degisik tùrleri zannediyordum. Taa ki, ciceklerinin o guzel kokusunu alincaya kadar.
Buradaki Osmanthus tùrlerinin bazilari okadar cok bùyùmus ki, cali demeye bin sahit,
resmen boylu poslu agac olmuslar.
InsaAllah ilerleyen zamanlarda Osmanthus tùrlerinin fotograflarini cekip, basliga eklerim.
Asagidaki Osmanthus 'Frangrans' fotograflarini 21-10-2013 tarihinde cekmistim.
Tohumcu Nılgun
23-12-2013, 17:16
Arkadaslar, bu Osmanthus tùrlerinin fotograflarini, buradaki bir parkta 14-12-2013 tarihinde cektim.
Ogùn ùzerlerinde hala cicekleri vardi.
Daha evvelde soyledigim gibi; boy ve enlerine bakinca, cali demeye bin sahit.
Kimbilir kac yasindalar?
Tohumcu Nılgun
23-12-2013, 17:19
Fotograflarin devami...
Orhan Özbilgiç
07-10-2014, 20:58
Bugün itibarıyla bahçemdeki Osmanthus.
Çiçekleri muhteşem kokuyor.
520001
519998
519999
520000
Günay_61
05-11-2014, 09:46
Orhan Bey, maşallah ve ne mutlu size ki o kokuyu duyabiliyorsunuz.
Osmanthus kışın küçük beyaz çiçekler açan müthiş güzel kokulu bir bitkidir. Istanbul şartlarında yetişir, Sarıyer Bahçeköy'de Orman Fakültesi bahçesinde kış yağmurlarına rağmen burnumuza mis kokular gelirdi. Iki yıl önce aldığım çelikler köklendi, ama hala boyları 10-15cm civarında. Kurtbagri üzerine aşı olabiliyormus. 28.11de çiçek fuarına gittiğimde alacağım çelikleri büyük ligustrum üzerine asilayacagim.
[QUOTE=sakdag;1038699]Çelikten üretilebilir mi acaba? QUOTE]
Genç, yarı odunsu ve odunsu dalcıklardan üretilebileceğini internet kaynaklarından okuyoruz.
Siz deneyin, biz de öğrenelim.
7-8 ayda köklendi, ama büyüme çok yavaş, çünkü çelikleri çok ince ve cansız idi.
Bu günkü hali.
Bu resimdeki bitki kesinlikle osmanthus değil, ne olduğunu tam olarak bilmiyorum ama.
nilufer.
29-08-2015, 10:27
herhese selamlar !
Osmanthus fragrans - kokulu ve çiçeklerinden çay yapılanı- maalesef Türkiye'de bulamadım. Buna benzer bir bitki satın almıştım fidancılıktan, ama sonunda "osmanthus burkwoody" olduğu ortaya çıktı:( Tohumdan yetişmesi çok zormuş, ortalama 18 ay sonra çimleniyormuş, dolayısıyla hazır bitkinin çelikleriyle çoğalması en hızlı ve garantili bir yöntem olduğu söyleniyor (yabancı forumlarda araştırdığım bilgiler)
Merhaba
Fatih bey'in bahsettiği türün tam adı Osmanthus Fragrans Rubrum.
Turuncu çiçeklere sahip müthiş ve yoğun kokulu bir bitki. Ben bunu ilk İsviçre'nin Lugano kentinde görmüştüm. Sokaklardan geçerken çok yoğun bir şekilde kokusunu hissedebildiğimizden, bitkiyi aramaya başladık ve bulduk.
Biraz araştırınca birçok türünün olduğunu ve hepsinin de değişik çiçeklere ve yapraklara sahip olduğunu gördüm. Sanırım en yoğun kokulusu bu olsa gerek.
Osmanthus fragrans rubrum fidesini bulabileceğim bir yer biliyor musunuz?
Paylaşabilirseniz çok sevinirim.
Teşekkürler
Herkese merhaba
Ben Fatih. Tokyo'da yasiyorum.
Evimin bahcesinde 3 adet Osmanthus fragrans var.
Ben tabi bu ismi bilmiyordum. Uzerilerindeki isim plakalarinda "kinmokusei" yaziyor.
Ekimde acmaya baslayan ciceklerle birlikte o kadar guzel kokmaya basladi ki internetten arastirmaya karar verdim. Turkiyede de var mi acaba diye ararken Agaclar.net'e denk geldim.
Bahcemdeki kinmokusei'lerden 2 fotograf paylasmak istiyorum.
Bu gunlerde cicekleri sapsari oldu ve evin icine kadar gelen harika bir kokusu var. Kokusu vanilya ve seftalinin karisimi gibi.
Buradaki agaclarin ne yapraklari ne de meyveleri Turkiye'dekilere benzemiyor. Baska ilginc bir ture rastlarsam yine sizinle paylasirim
Sevgiler
Lonicera
25-10-2015, 14:25
Mis kokusunu içe çekmeye az kaldı.
Zeytinci
19-11-2015, 14:42
Boyumu geçti. Çiçeklenmeyi sabırla bekliyorum. Sn Aydöner'in tahmini doğru olabilir. Yaprakların kalınlığı ince. Oysa fotoğraflarda görülenlerin yapyakları daha etli duruyor.
Osmantus fragrans Fransa'dan ithal diye edindiğim çalı başka bir şey olabilir mi? :mad:
Zeytinci
22-01-2016, 10:04
Osmantus diye Fransa'dan ithal edilip Yalova'lı satıcıdan satın aldığım fidenin yaprakları Mor Salkım yapraklarına çok benziyor.
Orhan beyin mor salkım başlığındaki 386 no'lu mesajınaki yapraklar neredeyse aynı.
Sıradan çalı olacağına inşallah mor salkım olur. Osmantus'tan ümidi kestim.:o
Çit bitkisi olarak kullanılmış bu çalının adını araştırdığımda Osmanthus fragrans adına ulaştım. Yalnız bu sayfadaki fotoğrafların hiçbirine benzemiyor. :p
Yalnız şunu söyleyebilirim, harika ve de çok kuvveetli bir kokusu var. Çiçekleri miniminnacık. Bu muhteşem koku nereden geliyor diye dört dündükten sonra ancak çiçeklerini fark edebildim. 3-4 metre öteden çok net olarak kokusunu alabiliyorsunuz.
597227
597228
Orhan Özbilgiç
25-02-2016, 06:29
Sayın gilan;
Merhaba. Bu sayfa, Osmanthus fragrans başlığıyla açılmış. Ama gördüğüm kadarıyla tüm çeşitler, bu başlık altında fotoğrafllanmış.
Nitekim bendeki tür,Fortunei. Sayın Lonicera'daki, Heterophyllus Üstelik alacalı yapraklısı.
Koku olayına gelince;
Kaynaklarda, Fragrans yoğun kokulu diyor ama bendeki Fortunei de çok yoğun kokuyor. Galiba çiçeklenme zamanının iyi yakalanması gerekiyor. Özellikle geçtiğimiz sonbaharda, bunu çok iyi gözlemledim.
Ayrıca budamadan çok hoşlanıyor. Ben iki yıldır, kasımda, çiçeklenmiş dal uçlarını, belli bir formu bozmadan kesiyorum. İki yıldır daha çok çiçekleniyor. Daha çok dalcık=daha çok çiçek sanki. :)
Kolaylıklar diliyorum.
Not: Fotoğraflar, 22 Ekim 2015' te çekilmiştir.
597254
597255
597256
Açıklama için çok teşekkürler.
Çelikten üretmeyi denediniz mi?
İnternette kumlu vermikulitli karışımda altta ısıtıcı ile 4-5 haftada köklenir gibi bir şeyler buldum.
How to Grow a Sweet Tea Olive Tree From Cuttings | Home Guides | SF Gate (http://homeguides.sfgate.com/grow-sweet-tea-olive-tree-cuttings-46664.html)
İş yerimde çit olarak yoğun bir şekilde kullanılmış. Elimde sonsuz çelik kaynağı var ama üretmek zor gibi sanki.
Orhan Özbilgiç
25-02-2016, 23:21
Sayın Gilan;
Bahçemde 170-180 tür çalı, sarlıcı, rizomlu, soğanlı ve yumrulu bitki ve ağaç var. Arkadaşlarımın verdiği 8-10 tanesi hariç, hepsini satın aldım.
Bunların bakımları çok zamanımı alıyor. Ayrıca, kışı bahçemin bulunduğu Samsun'da geçirmiyorum.
Bu nedenle, hatırından çıkamadığım bir kaç arkadaşım için, yetiştiriverdiğim bir kaçı hariç, hiç bir bitkimden, gerek tohum, gerek çelikle üretimi denemedim. Hatta kendim için yedekleme yaptığım bitki saysı bile, ancak, bir elin parmakları kadardır.
Gardenias
27-03-2016, 18:24
Osmanthus un ciceklerinden çay yapılıyor .. (Tıpkı ıhlamur gibi...) Ayrıca bildiğimiz çayın içine de koku versin diye katılıyor.
Osmanthus Selenyum,Mangan, molibden ve kobalt içeriyor. Vucudu detoksifiye ediyor.Ruhu sakinlestirip, zihni dinlendiriyor. Dekonjestan etkisi var.Sinirlere iyi geliyor.Cildi guzellestiriyor,aynı zamanda cildi beyazlastiriyor da...Sindirime yardimci,iştahı da açıyor. .
SM-N910C cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Orhan Özbilgiç
08-10-2016, 16:47
Osmanthus bu yıl 15 gün erken çiçeklendi.
629635
629636
629637
Adalet Yağcı
09-10-2016, 12:11
Osmanthus maceranızı ilk sayfadan bu yana okudum, sonunda bu güzelliği görmek hepimize nasip olsun inşallah.
Şimdi bir de yoğun kokulu Osmanthus derdine düşürdünüz beni :)
Birkaç sitede satışı var lâkin başlıktaki bilgilere bakarsak fotoğrafını yayınladıkları bitkiden daha çelimsiz ve hatta yanlış bitki de gönderilebiliyormuş.
Osmanthus Fragrans satan güvenilir, online satış yapan bir yer bilen varsa lütfen yardımcı olsun.
woltran25
23-11-2016, 15:42
Ben 1001fidan.com dan almıştım. Geldiğinde çiçekli ve mis gibi kokuyordu. Gerçi fidanı alalı 3 yılı geçti ama anca 2 cm büyümüştür. Solucan gübresi koydum banamısın demedi. Öğrendiğim kadarıyla kireçli topraklarda yetişmiyormuş belki ondandır.
Merhaba dostlar. Yorumları okuyunca imrenerek edindiğim fidanım bu şekilde geldi. Son yorumları okuyunca kokulu çıkmamasından da endişe ediyorum. Çünkü osmanthus fragrans(çok yoğun kokulu) diye aldım lakin dikenli yaprakları var. Görsellerde fragrans için düz yapraklılar var hep.
Diğer ve daha büyük endişem ise yapraklarda görsellerde görünen hastalık. Bu konuda ne yapabilirim, nedir bu hastalık? Yardımcı olabilirseniz sevinirim. Sıvı solucan gübresi uygulamayı düşünüyorum ama işe yarar mı bilmiyorum. En son limon ve mandalina fidanım böyle olmuştu ve her ikisini de kaybettim.
Yardım lütfen...
Merhaba dostlar. Yorumları okuyunca imrenerek edindiğim fidanım bu şekilde geldi. Son yorumları okuyunca kokulu çıkmamasından da endişe ediyorum. Çünkü osmanthus fragrans(çok yoğun kokulu) diye aldım lakin dikenli yaprakları var. Görsellerde fragrans için düz yapraklılar var hep.
Diğer ve daha büyük endişem ise yapraklarda görsellerde görünen hastalık. Bu konuda ne yapabilirim, nedir bu hastalık? Yardımcı olabilirseniz sevinirim. Sıvı solucan gübresi uygulamayı düşünüyorum ama işe yarar mı bilmiyorum. En son limon ve mandalina fidanım böyle olmuştu ve her ikisini de kaybettim.
Yardım lütfen...
Geldiğinde kökü saksıdan çıkmış ve açık gelmişti. Ondan kaynaklı olabilir mi? Yapraklarını dökmeye başladı:(
AkisSoftware
03-03-2019, 05:08
Demir veya vitamin eksikligi olabilir ya da su yuzunden. Aldiginiz yere bir sorsaniz?
siflera12
03-03-2019, 09:23
Sanırım bendekide osmanthus , osmanthus değilmiş pırnal meşeymiş [emoji846] [emoji3]https://uploads.tapatalk-cdn.com/20190303/e643b10bfa5c77f8d750b29cebab950d.jpg
GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.