View Full Version : Sikas (Cycas)
acropora
22-10-2006, 00:26
Saksı bitkileri hakkında pek deneyimli sayılmam. Evimizde uzun zamandır bizimle birlikte olan cycasımız bu yıl iki kez 4 er tane yaprak verdi.
Eskden bitkiyi balkonda tutuyorduk, ev değişikliği sonrası yine balkona aldık. Burada temmuz ağustos ayında dört yaprak verdi. Oldukça uzun olan bu yapraklar tamamen açmaya başladığında kıvrılarak kurumaya başladı. Daha sonra ise tamamen bozuldu ve biz bu yaprakları kestik.
Balkonda rüzgar aldığını düşünerek bitkiyi salona aldık.Bitki bu ay yine büyük 4 yaprak daha çıkardı ancak bu yapraklarda aynı belirtileri vermeye başladı ve kuruma görülüyor.
Resim eklemeye çalışırım, bitki hakkında deneyimli olan arkadaşlardan yardım istiyorum.
Mine Pakkaner
22-10-2006, 00:35
Resimleri ekleyin, yapraklarda kuruyan yerlerde makro çekim yapın fikirlerimizi ondan sonra söyleyelim :)
acropora
22-10-2006, 10:51
Bazı resimler
http://img220.imageshack.us/img220/2363/resizeofcycasda2.jpg
http://img243.imageshack.us/img243/1662/resizeofcycas1sw3.jpg
http://img220.imageshack.us/img220/7885/cycas2ho5.jpg
Belirtiler çok özel değil. ****** birşeyleri çağrıştırıyor, ama net çıkaramadım. Sanki Phoma, Colletotrichum, Diplodia, vb patojenlerin belirtilerine benziyor. Böyle durumlarda biz bitki dokularından parça alıp yapay besi ortamlarında kültüre alıyoruz, gelişen funguslara mikroskopta bakarak teşhis yapıyoruz. O yüzden kesin birşey söylememekle birlikte, yukarıda adı geçen patojenlerin belirtilerine benziyor.
Bu durumda yapmanız gereken şey;
Kuruyan yaprakları mutlaka sağlıklı doku ile birlikte kesip uzaklaştırın.
Bitkide kuru yaprak ve dal budamasından sonra, sistemik bir fungusit ile ilaçlama yapmanızda fayda var. Ben Benomyl öneririm. Elinizde herhangi bir fungisit var mı? varsa ismini yazın, kullanıp kullanamayacağınızı söyleyeyim.
acropora
28-10-2006, 01:05
Teşekkür ederim. Elimde beşeri ilaçlar dışında fungisit yok malesef. Ancak bunu temin etmeye çalışır en kısa zamanda kullanırım.
Ancak dikkatimi çeken bu olay uzun boylu yapraklarda oluyor hep. Alttan verdiği bir yavru yaprakta ve daha önceki kısa yapraklarda olmadı. Aynı olay 2 yıl önce çıkardığı 4 uzun yaprakta yine olmuştu. Normalden çok uzun olan yapraklar bu deformiteye uğrayarak kuruyorlar.
Tekrar teşekkür ederim.
Mine Pakkaner
28-10-2006, 16:28
...Normalden çok uzun olan yapraklar bu deformiteye uğrayarak kuruyorlar...
Sikaslar yetersiz ışıkta uzun ve deforme yaprak verirler, aslında birer palmiye oldukları, tam güneş istedikleri unutulmamalıdır.
Ayrıca kaplı sikas yetiştiriciliğinde çok önemli noktalardan biri sudur. Eğer sulama suyunuz klorlu, kireçli bir suysa ciddi sorununuz var demektir. Bitki tepkisini ilk yapraklarındaki bozulmayla gösterir. Saksı tabağında su asla birikmemelidir. Kök ve sonrasında gövde çürüklüğüne sebep olur.
Saksı harcında mutlaka bahçe toprağı olmalıdır.
Sikasların yapraklarında azot, potasyum, magnezyum ve mangan eksikliğinde sıkıntılar görürsünüz. Bu yüzden iz elementi bol olan bir besin vermeyi ihmal etmeyin. Ancak gübrelemeye ilkbaharla başlayıp sonbaharda son verin.
acropora
29-10-2006, 10:14
Mine Hanım teşekkür ederim.
Hatalı uyguladığımız çok şey varmış. Sulamada çok dikkatli değildik. Ayrıca saksı tamamen torftan oluşuyordu. Sarım bu nedenle 2 yıl önce ayırdığımız ve bahçeye diktiğimiz bir yavrusu şu an ana bitkiden daha büyük ve iyi durumda.
Ciddi bir gübrelememizde yoktu.
Herkese Merhaba diyerek konunun Cycas olması benim yıllardır etkileyen ve hastası olduğum bir tropik palmiye cinsi olan Cycas ' ın cezbedici etkisine kapılıp 13 adet Cycas satın almama neden olmuştur.
İyi ki Cycas 'larım var binevi salonumuzun en güzel mekanlarını süsleyen yavaş ve tohum ve soğan aracılığıyla yetişen yalancı hurma palmiyesi türü olma sebebiyle ve bu palmiyeyi yetiştirmekle kalmayıp Cycas palmiyesi bulduğum her seracıdan satın alıp koleksiyonuma katmışımdır.
Size bildiklerimi ve bu siteye ilk üye olduğumda sitenin konu başlıklarını nasıl kullanacagım hakkında deneyimsiz ve rasgele yazılarımı Avokado bölümüne yazıp Avokado bölümündeki dostları şaşırtmıştım.
Konunun açılmasını fırsat bilip bildiklerimi aktarayım.
İlk önce Cycas nedir Acıklayayım.
Cycas geç ve tohum ve soğan aracılıgıyla büyür.
Cycas tohumdan ve soğandan ilk filizi ikili veya tek bir biçimde çıkar.
Bu palmiye cinsinin tohum ve soğanını temin ederseniz ve hemen dikerseniz bilinki palmiye çıkmaz sinir olursunuz.
İster tohum ister soğanla çimlendirelim anaç palmiyeden aldığımız tohum / soganı ilk önce anaç palmiyenin topraga yakın olan gövde kısmından nazik ve dikkatlice koparıp soğanı gasteye sarıp 1 ay kurutmamız gerekmekte ve dikerken soğanı / soğanın yapısını göz önünde bulundurup biraz yatay olarak gübreli ve bahçe topragıyla harmanladığımız karışımı saksıya doldurup soğanı saksının ortasına yatay dikip imkan varsa sera ortamına imkan yoksa güneş ışıgını direk almayan ve çok da fazla gölge olmayan yere saksıyı sabitleriz.
Tohum olarak çimlendirme biraz farklıdır epey seneleri devirmiş bir Cycas belli bir yaşa gelince hurma gibi dal boğumundan tohum verir yanlız yine ay kurutup tohumu ekiyorsunuz ama filizlendiğinde yaprakları sanki farklı bir cins gibi görünüyor ve zamanla doğal görünüşlü yaprakları cıkmaya başlıyor.
Gelelim nasıl su vereceksiniz asla sürekli saksısının yerini değiştirmeyin çünkü bu palmiye cinsi çok akıllı her türlü ısı nem ve yer değişikliklerinde yapraklarda sararma oluşuyor.
Yeni satın aldıysanız ve tek yapraksa biraz erişkin görünümlü olanları tercih edin çok aşırı sulama yapmayın.
Ben yazın 1 gün sular 1 gün bekler sularım.
Kışın ise 1 gün sular 2 gün bekler 3 gün sularım.
Yeni satın aldınız belli bir zaman geçti yapraklar sararma bariz şekilde başladı bunun nedeni ortama uyum sağlamakta zorluk cekiyor.
Bir müdahalede bulunmayın baktınız kompile yaprak sarardı sararan yapragı budama makasıyla dikkatli bir şekilde kesin.
Bu palmiye işi yavaş büyümekle birlikte yaprak filizi beklerken dikenli bir sabcık belirir bu yaprak değildir yanılmayın sadece palmiyenin yaprak filizlerinin soğandan çıkarken kolay cıkması için yardımcı soğanın agız kısmını genişleten tüylü saplar ve bu sapların ucları diken biçimindedir.
Birazda Cycas yetiştirme sabır işidir geç ve kademeli büyür her gelişim evresinde belirli senelerde kadame kademe saksısı değiştirilip gübre ile kaybettigi mineraller saksısına temin edilir.
Durduk yere Yaprak kuruma meselesinde palmiye yapragını katlamaya başladıysa palmiyenin soğanı hastalanmaya başlama evresindedir. Hemen soğan üzerindeki kapanan dallar budanıp soğan veya tohum 1 ay kurumaya alınıp tekrar çimlendirilir.
Sıvı besinlerde bu palmiye cinsini yetiştirmede yardımcı olur yanlız yapraksı bitkiler için sıvı besin olanını satın alıp ilacın arka yüzünde nasıl kullanmanız gerektigi hakkında mutlaka okuyun ki palmiyenizin tohumu yanıp ölmesin.
Cycas ice kapanık bir palmiye cinsidir. Bu tür haricinde farklı türde Cycas ' larda mevcuttur.
En yaygın olanı soğanla çimlendirilen tohumla ise temini biraz zor olduğundan pek rabet görmemektedir.
Cycas palmiyesi dış ve iç mekan olmak üzere yetişir. Saksıda yetiştirmeye nazaran bahçeye dikilirse daha iyi gelişir. Ve yaprak soğandan çıktıkça bu palmiye cinsi gövdesi hindistan cevizi tohumu bicimini yıllar geçtikçe kazanır.
Bu cinsi benim gibi yetiştirmekte kararlıysanız sabırlı ve her türlü ölme hastalanma olasılıklarına hazır ve bilinçli yetiştirmeye kalkışmalısınız.
Yani önünüzde iki şık var sabırlı olmak ve palmiyenin görünüşü kadar topragına suyuna güneşine nemine karşı sürekli ilgi göstermek zorundasınız.
Öyle durumlar varki buğün Tek yapraklı bir Cycas satın alırsınız 4-5 sene yaprak soğandan inat eder çıkmaz en sonunda tüm palmiyeye olan merakınız biter sıkılırsınız.
Cycas palmiyesini hazır alıp yetiştirmek ilk zamanlar beni çok çezbetti bir gün yahu ben sogan satın alıp çimlendireyim dedim. Bir seracı dostum bana soğannın temin etti gerekli bilgileri ögrenip kendim çimlendirmeye kalktım 1 ay soğanı kurutup sağlıklı bir ortamda gasteye sarıp 1 ay sonunda Cycas tohumunu saksıya diktim. Baya sabır selametle bekledim.
En sonunda 3 ay sonra çift yaprakla filizlendi ve çimlendirmeyi başardım ama göbegim catladı sabırdan baktım bu iş zevkli şimdilerde bulursam soğan çimlendirme teknikleri uyguluyorum.
Gelelim en önemli meseleye bukadar palmiyeyi tanıtıpta sorunları aydınlatmassak karanlık noktaları es geçmiş olup bir yerde duvara hızlca carpar kalırız.
Soganı temin ettik gerekli kurutma işlemini yaptık ama tohumumuz biraz küçük veye tohumumuzun agız kısmı biraz çok kapalı yapılacak işlem tohumumuzu elimize alıp dikkatlice zarar vermeden üst filiz cıkma agız kısmının kozalagını elimizle biraz acıp topraga dikmek şimdi fazla kaptırp soganı soymayın bu iş yatar çok az cimlenmesinde filizin cıkış agızında kolayca çıkması için gereken işlemn baktınız tohumun agız kanalı acık bu işlemi yapmadan dikin.
Bir de tuhaf olaylar başınıza gelebilir bu tuhaflı soğan çimlenir yaprak büyür bir bakarsınız bir yaprak yampirik bir yaprak yan egik duruyor yapmanız gereken dikkatlice yapragın gelişimine ve palmiyenizin soganın biraz elinizle düzeltip palmiyenizin yamuk eğri durmasını önlemiş olursunuz.
Birde en önemli nokta soğandan çıkan Cycas yapragı cam kenarı veya duvara yakın konursa çıkan yaprak gelişirken eğrilir çirkin gözükür.
Unutulmamsı gereken ve yahu benim Cycas palmiyemin yaprak görünüşü anormal büyük sazlık gibi gözüken ve bicimsiz ise anlaşıldığı gibi bir şeyi eksik
yapmışsınız demektir yani palmiyenize gerekli güneş ve ışık ortamını saglayamamışsınız demektir.
Cycas palmiyesinin kuru ve biçimsiz yapraklar dal kısımlarının gövdeye fazla yakın olmayan kısımlarında budama makasıyla budanır. Burda amaç budarken gövdeye hasar açmadan sağlıklı budamak asla gövdeden sıfırlama budama yapmayın gövdede bariz hasar meydana gelir.
Size şimdi en önemli bilgiyi vereyim neden yol ve cadde kısmının kaldırım yukarısına peyzaj uygulanarak dikilen Cycas palmiyelerinin yapraklarında ince bulgur şeklinde kuru lekeler görünür merek ettinizmi acıklayayım.
İnce Bulgur Şeklinde Yapraklarda Lekeler ?
Nedeni Cycas palmiye türünün ve bir çok bitkinin maruz kaldığı asvalt zit kokusu yani yoldaki asfalt kaplamanın kokusu palmiyenin yapragını etkileyerek lekeler oluşur.
Biz insanların bilinçsizce yola yakın toprak kısımlara gelişi güzel palmiyeleri hava atar gibi dikip kurşun asker gibi sıralamak birde başka ülkelerin çöp hastalıklı palmiyelerini satın alıp dikmek ne yazıkki durum acı gerçek.
Bu cins palmiye yetiştirmek biraz masraflı değil şu an piyasada tek yapraklı soğandan çimlendirilmiş Cycaslar seracılarda mevcut yok ben kendim çimlendirip aileme yeni doğan bebek misali büyütürüm. Evlatlık Palmiye sahip olmayacagım diyenleriniz varsa alıp kurutup çimlendirsin.
Her zaman bu palmiye cinsi hakkında merak ettiklerinizi bu bölüme yazarsanız diğer üyelerin merak ettiklerini aydınlatır. bilgilerimizi siz dostlarımızla paylaşırız.
Cycas Palmiyesini en büyük zararlı böcegide Gümüşcül böceğidir ve ekseri saksılı satın aldığınızda saksınızda palmiyeyle birlikte Kırk ayak ve Gümüşcül böceğini eşentiyon sahip olursunuz satın alırken dikkatlice palmiyenin sağlık durmunu ve saksınını kontrol edip satın alın.
Birde biz insanların bazı yiyecek ve bitkilerden alerjik olarak vücudumuzda etkileşimlerle karşı karşıya kalmamız. Neden diyeceksiniz.
Çünkü bir ara kollarımda kırmızı yuvarlak lekeler belirdi bunun üzerine yediğim bir yiyecekten şüpelendim sonunda doktora başvurdum cilt uzmanı doktor günlük tükettigim gıdaları ve dokunup besledim kedi köpek vb. etkileşimlere maruz kalmış olabilir miyim diye araştırdı.
Sonunda anladıkki Cycas palmiyelerimi sularken yaprak uclarının kollarıma farketmeden batması sonucunda alerji olup kollarımda bariz bünyem etki görüp lekeler oluşuyormuş. Şimdi dikkat ediyor alerjiye karşı yapraklarının uc kısım dikeninden kollarımı koruyorum.
Hatırlatma yapraklarda oluşan küçük kuru dal kısımları tırnak makasıyla kesebilirsiniz.
Herkese Cycas yetiştirmede başarılar dilerim. Saygılar. Skala
aliemreuysal
02-12-2006, 17:26
Haftada en fazla 1 defa su verin ve kumlu toprak kullanın sizin toprağınız çok torflu. Toprağa biraz demir tozu serpin ya da paslı bir demiri toprağın içine gömün. Yarı gölge bir yer belirleyin ve yerini değiştirmemeye çalışın.
Elimizde her büyüklükte ve sayıda sikas ve palmiye var. Aşağıdaki linkten palmiye çiftliğimizin resimlerine bakabilirsiniz.
Palmiye Çiftliğimiz (http://www.akdenizgunesenerjisi.com)
Mine Pakkaner
02-12-2006, 18:46
Hoşgeldiniz Aliemreuysal,
Sizi aramızda gördüğümüze sevindik. Peyzaj mimarı arkadaşlarımızın paylaşımları bize güç katar. Palmiye çiftliğiniz hayırlı uğurlu olsun. Fidanlıkların tanıtımları ve linkleri http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1229 başlığında yer almakta. Bu şekilde her mesajınız da ticari içerikliymiş gibi de olmaz :)
Katkılarınızı bekliyoruz.
harbour of tears
07-12-2006, 17:04
merhaba
Evime yakin bir bahcede Cycas bulunmakta ve tohumlarda dallardan sarkmaktadir.
Tohumların üstü şeftali gibi bir tüyle kaplı olup turuncu renkteler.
Ben bu tohumların olgun olup olmadıgını nasıl anlarım?:cool:
şimdiden teşekkürler...
harbour of tears
13-12-2006, 11:59
Anladığım kadarı ile buı konuda pek bilgisi olan yok bu sefer 4 adet tohumu sardım gazeteye bekliyorum.
Sonuçları buradan açıklarım...:rolleyes:
Sayın harbour of tears
Size Cycas ile ilğili bilgimi aktarayım bahçede bulunan ve yaşca belli bir olgunluga sahip Cycas gövde dibinden ve üst canagından tohum tabiri olarak bildigimiz neslinin devamını saglayacak dal uzantılara baglı tohumları olgunluk derecesini anlamak için ne yapmak lazım..
Tohumların üstü şeftali gibi bir tüyle kaplı olup turuncu renkte tarifini yaptıgınız tohumları elinizle hafifce yoklayın yumuşak gözüküp gözükmediğini dikkatlice tespit edin sert hissederseniz daldan tohumu ayırmak için bir budama makasıyla daldan tohumu tohumun altına makasla fazla girmeden kesin.
Anaç Cycastan ayırdıgınız tohumu 1 ay gasteye kuruması için sarıp 1 ay sonunda bahçe topragıyla iyi kalitede hazırlanmış torflu topragı bir arada harmanlayıp bu zengin topraga dikin.
Cycasınnızdan çıkan ilk yapraklar biçimsiz olabilir endişelenmeyin hafif güneş alan çok nemli olmayan bir yerde sabit kımıldatmadan gelişimini izleyin kolay gelsin.
Not : Dallardaki tohumlar elinizle kontrol ettiniz sütlü yani yumuşak henüz esas sertligini sahip olmamış nitelikte tohumlarsa dallarda sert olgunlugunu alana kadar Cycas yetiştirme hevesinizi erteleyin....
Bahçenizdeki Anaç Cycasınızın üst canagından sarkan tohumları bulundugu daldan ayırırken tohumun alt dibinden sıfırlayarak kesmeyin biraz tohumun altına pay vererek daldan ayırın bu Cycas yetiştirmede yeniyseniz tüm Cycas tohumlarınızı koparıp çimlendiririm ben bu işin üstesinden gelirim derseniz yanılırsınız.
Tohumdan çimlendirmeye başlayanlara tavsiyem anaç agacınızda bulunan tohumların hepsini koparmayın 3 -4 tane tohumu çimlendirmeye teknikleriyle başlayın kendiniz bu işi kavramış başarılı olmuş kendinizi hissederseniz anaç agaçtaki tüm tohumları çimlendirme girişiminize başlayın daha iyi sonuç almış kendi acınızdan daha verimli olacaksınızdır.
harbour of tears
13-12-2006, 19:19
çok teşekkürler ayrıntılı ve akıcı anlatımınız için...
Sayın harbour of tears
Cycas Yetiştiriciliği hakkında tüm merak ettiğiniz sorularınızı her zaman tüm dostlarımızla paylaşmak için burdayız sorunuzu kaynagından çözeriz.
Sayın harbour of tears Cycas Tohumunu Çimlendirme durumunuzu bu bölüm aracılıgıyla bizimle paylaşırsanız sevinirim. Tüm Cycas yetiştiricilere başarılar dilerim.
Innuendo
02-02-2007, 19:01
Cycas ile ilgili benim de bir sorum olacak. Dişi bir Cycas' tan dalı üzerinde olgunlaşmış ve kurumuş bir tohum aldım, tohumun üzeri şeftali gibi tüylerle kaplı ve portakal renginde idi, bardağa su koyarak tohumu içine attığımda dibe batmadı. Acaba bu tohumun çimlenme şansı var mıdır?
Innuendo
09-02-2007, 17:18
Kimseden cevap gelmediği için ben de tohumu 48 saat Gibberellic Asit çözeltisinde bekletip torfa ektim. Çimlenmesini bekliyorum...
selimsenalp
23-06-2007, 20:25
Merhabalar,
Sizlerle Rodos'ta gördüğüm çok güzel bir sikasın resimlerini paylaşmak istiyorum.
Bu arada kendi evimde yetiştiğim sikasımın resmini de gönderiyorum. Benimkisi tabii ki Rodos'takinin eline su bile dökemez. Hatta galiba forumda belirtildiği gibi az ışıktan dolayı yeni çıkan 4 yaprağı çok uzun. Gerçi sabah güneşi 1-2 saat alıyor ama yetersiz herhalde. Belki de sağlıklıdır bilemiyorum. :confused:
merhaba,
Yukarıda iz elementleri olan bir gübre önerilmiş, ilkbahardan güze dek.Yerde yetişen sıkaslara ne sıklıkla gübre verilmeli peki?
Fotoğraftaki bizim balkondaki sıkas, her sene 3-4 dal çıkarken bu sene yirmiden fazla dal verdi.
merhaba,
ben aldığımda 5 yaprak vardı, şimdi ortadan 4 filiz verdi. Bu filizler geliştikten sonra eski yaprakları budamalı mı?
Ben sararıp, kurumadıkça eski dalları kesmiyorum.
şengül akalınlı
13-08-2007, 13:13
Merhaba,
Ben de yeni 2 saksı Sikas aldım. Ancak bahçede ve saksıda tutmak istiyorum.
Bahçem sabahtan akşama kadar direk güneş alıyor. Kıbrıs'ın sıcağı da yakıp kavuruyor. Satın aldığım yer bana Mart ayında toprak saksıya aktarmamı önerdi. Anca bu kavurucu sıcaklar bitkime zarar verir diye korkuyorum.
Yardımcı olacak arkadaşlara şimdiden teşekkürler.
şengül akalınlı
17-08-2007, 11:37
Yapraklarında sararmalar başladı. Ne yapmam gerekir. Sanıyorum beslenme sorunu yaşıyor. Yardımcı olursanız sevinirim.
Sevgiyle kalın
Sikasta demir eksikliği var eğer 15 gün arayla plüvazötörle yapraklara atarsanız iyileşme görülmeye başlanır.Ayrıca potasyum ağırlıklı gübre verin toprağa suda eriyebilen Wp formlu.Tam göremedim Ama Yapraklarda Kabuklu bit olma ihtimali var.
Bir kaç ay önce almış olduğum cycas'ımın yaprak uçlarında kurumalar başladı nedenini nedir acaba :confused: şimdiden teşekkürler fotoğraflarını gönderiyorum
hamibasoglu
03-09-2007, 11:24
Harikasınız hepiniz.Cycas bir sevdadır.Yaşayan bir fosildir.
Ancak Cycas palmiye değildir.Şöyle diyelim,cycas a palmiye mi Çam ağacımı yakındır derseniz Cevap çam dır.Yani palmiyelerle sadece bitkiler aleminde bulunduğu için benzeşir.Bunu bir bilgi olrak verdikten sonra ufak detaylar vereyim.
1-Cycas revoluta mutlak bir ışık bitkisidir.
2- uzun süreler olmamak kaydıyla -5 dereceye töleranslıdır.
3-Sıcağı daha çok sever.
4-Tek cinslidir.(yani ya erkektir ya da dişi)Bu Nedenle yakınında erkek çiçek olmayan veya herhangi bir nedenle tozlaşma meydana gelmemişse dişiden alınan tohumlar çimlenmez.19 nolu mesajdaki ilk resim erkek bir cycas.
5-toprak ph sı 7,5/8 olursa iyi gelişir.kumlu topraklar daha iyidir
6-Haftada 1 sulanması yeterlidir.
7-Mikro elemen takviyesi çok önemlidir.
cycaslarla ilgili her türlü sorunuza cevap vermeye hazırım.
Arkadaşlar ben de bir sıkas severim.
Geçen yaz Antalya'dan hediye bir sıkas geldi.Çok güzeldi.Ama acemiliğimden bütün yaprakları soldu.Ben de budadım.Bu Ağustosda da bahçeye diktim. Şimdi, Ankara'da ekimin 30 unda şekildeki gibi açmaya başladı.Soğuklardan zarar görmemesi için ne yapabilirim?
Innuendo
17-11-2007, 22:33
Tayfun Bey bitkinizin soğuktan zarar görmemesi için söküp saksıya alarak içeriye yerleştirmenizi öneririm, çünkü cycas bitkisi Ankara' nın soğuk kışını büyük olasılıkla atlamaz ve ölür.
bu bitki hakkında bilgisi olan arkadaşlar varmı,
thorpemania
24-11-2007, 02:33
çok değerli bir süs bitkisi gymnosperm sınıfına dahil genelde sıcak bölgelerde yetişir yalancı sago palmiyesi olarakta geçer kozalak oluşturmaz her dem yeşildir
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=6624[
Değerli agaclar.net Dostlarımız
Kendi Sitemizde Yer alan Cycas Revoluta ( Sikas ) Yalancı Hurma Palmiyesi Tohumu resmini siz agaclar.net dostlarımızla paylaşmak için bu bölüme ekledim.
http://www.uzmantohumculuk.somee.com/cycastohumu.jpg
4 Adet Cycas Revoluta ( Sikas ) Yalancı Hurma Palmiyesi Tohumu resimde yer almaktadır gazeteye sarılıp tohumun etli kırmızı kabuk zarının kuruyup ekilmesi gerekmektedir saygılar.Bora Tokdemir
Herkese merhaba.
Geçtiğimiz günlerde gelen cycas çiçeğime bir haller oldu. Üç ay içinde 3-4 defa yerini değiştirdik. Çiçekte sararmalar ve kuruma başladı, öne doğru yatti çiçek.bende yanlardan 2 sirik ve iple topladim. Ne yapabileceğimi bilen var mı lütfen? Bu ayda saksısını değiştirebilir miyim? Nasıl bir ortama koysam daha iyi olur? Sararmalar ve kurumaların sebebi ne olabilir? Dışarı çıkarabilir miyiz?
Mysantee
22-05-2008, 10:56
Merhabalar,
siteyi bir kaç gün önce yeni keşfettim, harika bilgiler öğrendim.
ancak şu an çaresizlik içindeyim, acilen yardıma ihtiyacım var.
1,5-2 ay kadar önce 8-10 yapraklı bir cycas aldım, ankarada yaşıyorum evim kat kaloriferli. aldığımda henüz havalar serindi ve cycasım sağlıklı gözüküyordu sadece üzerinde sarı benekler vardı. evde salonun çok az ışık alan bir yerine yerleştirdim çünkü satıcı öyle tembih etmişti. daha sonra sararmalar gördüm. aldığım yerde başka kişilerle pek çok konuşma yaptım. bitkiyi nadiren sulamamı ve güneşli bir yere koymamı söylediler. kaloriferin yanına camın önüne koydum ve 15 günde bir su vermeye başladım. 1 kez de yapraklarını fısfısla üstten suladım. ama cycasım giderek sararmaya başladı. şu an alt sıradaki tüm yapraklar sarı, kuru ve kıvrık. üst yapraklar ise sarı sarı benekli. en son 2 gün önce birkaç damla su verdim. gerek bu sitedeki gerekse başka sitelerdeki yazıları okumama rağmen bakımı konusunda nasıl bir yol izlemem gerektiğini anlayamadım. lütfen çok geç olmadan bana yardım edin. ben cycasımı onu yetiştirmeyi çok isteyerek aldım, ölmesine izin veremem.
şimdiden yardımlarınız için çok teşekkürler...
Bende tohumrica ediyorum bana kim yardımcı olur acaba?
Buket Aknar
09-06-2008, 21:26
Kaç zamandır bu başlığa mesaj yazılmamış ancak bugün bir akrabamın evindeki cycgas'ın ortasında gördüğüm oluşumu buradan paylaşarak ne olduğuna dair bilgi edinmek istedim. Ne dersiniz bu oluşum ne? Yoksa cycgas çiçek mi açıyor?
Buket Hanım,
Bu görünen oluşumlar sanırım tohumları. Cycaslar dişi ve erkek olarak ayrılıyormuş ve fotoğraftaki dişi cycas olmalı. Bu ortadaki bölüm kuruyor gittikçe ve turuncu meyve-tohumlar ortaya çıkıyor. Bende de bir cycas var ama daha küçük. Fotoğraftaki çok güzelmiş.
Not:Bu arada iki cycas başlığı varmış sitede. Oraya da sorabilirsiniz.
Buket Aknar
09-06-2008, 23:24
Arkadaşlar; forumda bu konuda iki başlık bulunmakta ve ben bu başlığı görmeden önce diğer başlığa ilginç bir oluşumu olan cycas fotoğrafları eklemiştim. ( Daha önce eklediğim için şimdi tekrar ekleyemiyorum) Aşağıda linkini eklediğim sayfada benim için oldukça ilginç olan bir oluşum var. Bu oluşum hakkında bana bilgi verebilecek birileri olursa çok memnun olacağım.
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=246452&postcount=4
hamibasoglu
31-07-2008, 15:53
selam Arkadaşlar
aslında Cycas ile ilgili çeşitli çalışma ve görüş payşaşımları yapılıyor bu sitede.
ama konular okadar dağınık ki haklı olarak çözüm bulamıyorsunuz.
Cycasın evdeki bitkilerimiz bölümünde olması sanırım yanlış.
Cycas için evde de yetiştirebileceğimiz bir bitki dememiz daha doğru olur.Zira Ege ve Akdeniz'de dış mekan mekan bitkisi olarak kullanılmaktadır.
her nekadar Cycas bir palmiye değilse de PALMİYELER bölüm başlığında ilgili cevap ve yazışmaları görebilirsiniz.
zaten Palmiyeler konusunun açılış metninde Uzun yıllar Palmiye ve Cycaslarla ilgili çalışmalarım olduğunu belirtmişim.dolayısıyla bu konudaki tüm sorun ve sorularınıza cevap vereceğimden emin olabilirsiniz.
selamlar
hamibasoglu
31-07-2008, 16:10
MERHABA ARKADAŞLAR
PALMİYE OLMAMASINA RAĞMEN
BÜYÜK ÇOĞUNLUĞUN PALMİYE VEYA BENZERİ BİR BİTKİ OLARAK TANIDIĞI
CYCAS BİTKİSİ İÇİN BU BÖLÜMDE YENİ BİR BAŞLIK AÇMAYI UYGUN GÖRDÜM.200.000.000 YILDIR VAR OLAN BU YAŞAYAN FOSİL İLE İLGİLİ BİLMEK VEYA EKLEMEK İSTEDİĞİNİZ HER ŞEYİ BURADA PAYLAŞALIM
SELAMLAR
Hami BASOĞLU
Buket Aknar
31-07-2008, 20:19
Sn Hamibaşoğlu, diğer cycas başlığında da sormama rağmen pek de açıklayıcı bir cevap alamadığım için ayni soruyu burada da sormak istedim. Daha önce fotoğrafı eklediğim için buraya ekleyemiyorum bu nedenle fotoğrafların linkini ekliyorum.
Bir süre önce bir akrabamın evindeki cycas'ında meydana gelen bu oluşum hakkında bilgi verebilirseniz çok memnun olacağım. Bu oluşum şu anda daha da iri olarak aynen duruyor.
Bu oluşum ne? (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=246452&postcount=41)
hamibasoglu
01-08-2008, 19:18
sevgili buket,o oluşum dişi cycas'a ait dişi çiçek kurulu.
Zamanla daha da büyüyecek.içinde 100 lerce tohum oluşacak.
ancak ne var ki; etrafında resimdeki gibi erkek bir cycas çiçek kurulu yok ise
tohumlar döllenmemiş olacak dolayısıyla çimlenme kabiliyeti olmayacaktır.
Aslında bu oluşum bitkinin büyümesini 1 yıla yakın durdurabilir.
tohumlar oluşup çiçek kurulu iyice kuruyanakadar yeni yapraklar gelmeyeceğinden pek tercih edilen bir durum değildir.
hele etrafında erkek cycas yoksa boşuna gelişen bir süreçtir.
iyisi mi siz o çiçekleri sap dibinden dikkatlice kesin.
ama dikkatlice zira dikenleri çok acıtır :)
umarım açıklayıcı olmuşumdur.
selamlar
hamibasoglu
01-08-2008, 19:40
Aşağıda Antalya - Aksu'daki Anaç (Tarlada),Saksılı (fidanlıkta) ve yeni üretim(serada) Cycaslarımı görebilirsiniz.İddaa ediyorum
Avrupa ve Ortadoğunun En büyük çaplı üretimi.
11.000 adet yetişkin (40 -80 cm gövdeli)+30.000 adet 10 - 40 cm arası üretim var
Bu biraz da gönül işi.
denizakvaryumu
01-08-2008, 19:51
Sanırım Türkiye'deki en yaşlı cycas Antalya orman fidanlığının girişinde.
hamibasoglu
01-08-2008, 20:21
Sanırım Türkiye'deki en yaşlı cycas Antalya orman fidanlığının girişinde.
hiç dikkatimi çekmedi ama gidip göreceğim.
böyle bir araştırma yapmadım.ilginç bir konu aslında.
"Türkiye'deki en yaşlı Cycas'ı bulmak"
umarım sitedeki arkadaşlar da yardım ederler.
Buket Aknar
01-08-2008, 23:15
Sn Hamibaşoğlu, verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler. Yarın hemen amcama gidip bu bilgiler dpğrultusunda ne yapabileceğimize karar vereceğiz. Oralarda başka bir cycas daha var ama onda ne dişi, ne de erkek olduğuna dair bir oluşum yok. Aslında annemde yaklaşık 20-25 yıldır bir cycas, bende ise anneminkinin yavrularından genç 3 tane cycas var ama hiç bir oluşuma rastlamadım.
Peki bu oluşumu keserken top gibi olan kısım mı kesilecek? Onu kesmek biraz zor gibi! Doğrusu ilk kez gördüğümde çekinerek dokunmuştum. Tüylü kısımlar ele batıyordu.
osm_sahin54
02-08-2008, 10:28
Hami Bey cycas resimlerine hayran oldum tebrik ederim öncelikle.
Sizden etmin ettiğin cycasları bu başlıkta paylaşayım. Şimdilik 7 tane:D
hamibasoglu
02-08-2008, 14:21
Sn Hamibaşoğlu, verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler. Yarın hemen amcama gidip bu bilgiler dpğrultusunda ne yapabileceğimize karar vereceğiz. Oralarda başka bir cycas daha var ama onda ne dişi, ne de erkek olduğuna dair bir oluşum yok. Aslında annemde yaklaşık 20-25 yıldır bir cycas, bende ise anneminkinin yavrularından genç 3 tane cycas var ama hiç bir oluşuma rastlamadım.
Peki bu oluşumu keserken top gibi olan kısım mı kesilecek? Onu kesmek biraz zor gibi! Doğrusu ilk kez gördüğümde çekinerek dokunmuştum. Tüylü kısımlar ele batıyordu.
bir eldiven kullanarak her bir çiçeği dışa doğru çekerek eğin çiçek sapı dibinden kesin.Orta kısma zarar vermeyin.
hamibasoglu
02-08-2008, 23:27
Cycas sistematiği
kızılhisar
04-08-2008, 21:07
Hami bey,
Cycasturkey sitesinde bulunan ağaçlardan, perakende olarak satış yapıyormusunuz?
hamibasoglu
04-08-2008, 21:27
Hami bey,
Cycasturkey sitesinde bulunan ağaçlardan, perakende olarak satış yapıyormusunuz?
Evet yapılıyor.ancak bazı Yapraklı ağaç stokları mevsimlik dönemler dahilinde ithal edildiğinden yazın yeterli stok bulunmayabiliyor..
diğer tüm bitkiler Yaz Kış mevcut
Selamlar
kızılhisar
04-08-2008, 22:56
Mevcut olanları ve fiatlarını nasıl öğrenebiliriz.
Buket Aknar
05-08-2008, 12:22
Hami bey, burada yapıtığınız tarife göre yengem cycas'ını temizledi. Biraz zor olmuş ama sonunda oldu.
hamibasoglu
06-08-2008, 23:39
Mevcut olanları ve fiatlarını nasıl öğrenebiliriz.
bitki fiyat ve stok durumu için
palmturkey@yahoo.com.tr
adresine mail atabilirsiniz.
selamlar
Merhaba
İnternette Cycas panzihuaensis adlı cycas'ın 5 yılda iyi bir bakım ile 60 cm uzadığı ve soğuklara oldukça dayanıklı olduğu yazıyordu. Ancak sıcağa dayanıklı olduğu ile ilgili bir yazı yoktu. Cycas panzihuaensis'i Türkiyede bulma ve bakma olasılığı var mı?
hamibasoglu
11-08-2008, 12:00
Selam
C.panzhihuaensis türünü ülkemizde bulma olasılığın "0"
Çin in Schiuan eyaletinde tabiatta natural olarak yetişen endemik bir tür.
Ben schiuan eyaletine gittim.Orada bile fidanlıklarda hiç rastlamadım.
Hızlı büyüme konusunu kim araştırmış bilemiyorum ama soğuk iklime uygunluğu , bulunduğu orijin mevkii açısından nispeten doğru.
selamlar
Merhaba =)
C. panzihuaensis ile ilgili bilgiyi internet sitesinden tohum satışı yapan bir sitede okumuştum. Orada tohumları satılıyor ancak sitenin türkiyeye satışı var mı bilmiyorum. Aşağıdaki link'te C. panzihuaensis ile ilgili okuduğum yazı ve çimlendirme önerileri yazıyor. :)
C. http://rarepalmseeds.com/shop/CycPan.shtml
İyi Akşamlar
kiwici77
12-08-2008, 00:51
Sayın hami, benim cycasım taze filiz verdi ve şu an 25 santim kadar uzadı, soğan kısmının çapı 20 santim kadar var, Yalova'dan Güney Süs Bitkilerinden almıştım. Benim sorum, sizin verdiğiniz linkteki gibi çok sayıda yaprağı olması için ne yapmam gerektiği, yoksa bu bir süreç mi, iyice kartlaşmasımı gerekiyor bitkinin? Teşekkürler...
hamibasoglu
12-08-2008, 12:53
Sayın hami, benim cycasım taze filiz verdi ve şu an 25 santim kadar uzadı, soğan kısmının çapı 20 santim kadar var, Yalova'dan Güney Süs Bitkilerinden almıştım. Benim sorum, sizin verdiğiniz linkteki gibi çok sayıda yaprağı olması için ne yapmam gerektiği, yoksa bu bir süreç mi, iyice kartlaşmasımı gerekiyor bitkinin? Teşekkürler...
merhaba
cycaslar bulunduğu yetişme muhiti koşullarına ve bitki yaşına göre göre yılda 1 veya 2 kez sürgün verirler.Bazen 1 yıl hiç sürgün vermez uyumaya geçebilirler.
dolayısıyla bitki üzerinde bulunan yaprak sayısı her yıl artar.eğer iyi bir yetişme ortamı varsa çıkan yapraklar 3 yıl gövdede sararmadan kalabilir.Bu da
bitki üzerindeki yaprak sayısının fazla,dolayısıyla da daha gösterişli olmasını sağlar.
selamlar
kiwici77
12-08-2008, 14:42
Demekki ne yapmayacakmışım?
Taze sürgünler gelince alttakileri kesmeyecekmişim.
Mesaj alındı teşekkürler...
Vildan Sönmez
05-09-2008, 08:22
Ağustaos ayında Kurucabük'te bir Cycas ağacının göbeğinde gördüğüm oluşumu ağaçlarda sorarım diye düşünürken forumda arattım ve bu başlıkta 3 nolu mesajda cevabı duldum teşekkürler.
Cycaslarınız çok güzel görünüyor. Hoşuma giden bir tür ama aynı zamanda sanki dikenleri batacakmış gibime de geliyor. Benim sorum da fideyi satın alırken erkek, dişi ayrımı yapılabilir mi?
Zamanla daha da büyüyecek.içinde 100 lerce tohum oluşacak.
ancak ne var ki; etrafında resimdeki gibi erkek bir cycas çiçek kurulu yok ise
tohumlar döllenmemiş olacak dolayısıyla çimlenme kabiliyeti olmayacaktır.
Doğru mu anladım? Yani şeftali veya badem boylarında ve benzerliğinde bir dizi tohum oluşuyor, döküyor, ancak erkek Cycasın ile dölenmemiş ise çimlenme olasılığı yok.
Ama tohum erkeksiz öyle **** böyle oluşuyor öyle mi?
Dişi-Erkek cycas farkını öğrendikten sonra Ziya Soner Bey'in bana verdiği cycas tohumlarının çimlenme olasılığı; Ziya Bey'den bilgi alana kadar %50 ye düştü.
Bende Ziya beyden aldığım tohumlar için sormuştum zaten... :D
Gerçi döllenmeden tohum oluşumu pek duymadım gibi, olaki böyle bir durum söz konusu, edindiğimiz tohumların çimlenme olasılığı % "0" gibi.
Elde edilen tohumlar bayağı çimlenecekmiş gibi görünen oluşumlar. Islatılınca sanki içinde fasulye gibi bir kotelydon oluşumu gibi bir şeyler de var.
Sorunun cevabını bende merak ediyorum.
Yani dişi Cycaslar döllenmeden de böyle tohum görünümlü oluşumlar geliştiriyorlar.
Bugün Bauhause bir karış boyunda cycas fidesini 39.90 ytl ye, Ziya Bey'in serasında gördüğümüz cycasların yarısı büyüklüğündekileri de 249 ytl ye satıyorlardı. Fiyatlar çok geldi bana. Ziya Bey'in serasında birkaç cycas daha vardı. Ben bir tanesinde tohum oluşumu gördüm ve direk sordum. Sorar sormazda Ziya bey tohum verdi. Seradaki diğer cycasların belki bir tanesi erkek cycas tır.
Bendeki tohumların iki tanesi diğerlerine göre daha şişkin ve ağır. Nerden gördüm bu güzelim bitkiyi. Şimdi bu da hastalık olacak bende.;)
highalltime
06-09-2008, 12:45
hiç dikkatimi çekmedi ama gidip göreceğim.
böyle bir araştırma yapmadım.ilginç bir konu aslında.
"Türkiye'deki en yaşlı Cycas'ı bulmak"
umarım sitedeki arkadaşlar da yardım ederler.
İzmir botanik bahçesinin girişindede çok büyük bir sikas var.Bir dahaki gittiğimde çekmeye çalışırım.
Buket Aknar
06-09-2008, 22:02
Bu başlıkta sorup Hami Bey'den aldığım cevaba göre yaptığım uygulama sonucu dişi cycasın ortasındaki oluşumu temizledik ve inanılmaz derecede hızlı bir şekilde yeni dallar verdi. Hami bey teşekkürler...
hamibasoglu
15-09-2008, 17:02
selam arkadaşlar
uzun süredir uğrayamıyordum.Yazılanları şöyle hızlı bir şekilde okudum.
yurt dışındayım,en kısa zamanda değerlendirmelerle aranızdayım.
sevgiyle kalın
hamibasoglu
17-09-2008, 13:30
Cycaslarınız çok güzel görünüyor. Hoşuma giden bir tür ama aynı zamanda sanki dikenleri batacakmış gibime de geliyor. Benim sorum da fideyi satın alırken erkek, dişi ayrımı yapılabilir mi?
Bu genetik bir tespit gerektiyor.
dolayısıyla üzerinde çiçeği olmayan bir Cycas ın erkek mi yoksa dişi mi olduğunu anlamak hemen hemen imkansız.
Biz üretim sahamızda erkekleri işaretliyoruz.zira sürgünden sonra erkekliği belli olmuyor :))
selamlar
hamibasoglu
17-09-2008, 13:41
Bugün Bauhause bir karış boyunda cycas fidesini 39.90 ytl ye, Ziya Bey'in serasında gördüğümüz cycasların yarısı büyüklüğündekileri de 249 ytl ye satıyorlardı. Fiyatlar çok geldi bana. Ziya Bey'in serasında birkaç cycas daha vardı. Ben bir tanesinde tohum oluşumu gördüm ve direk sordum. Sorar sormazda Ziya bey tohum verdi. Seradaki diğer cycasların belki bir tanesi erkek cycas tır.
Bendeki tohumların iki tanesi diğerlerine göre daha şişkin ve ağır. Nerden gördüm bu güzelim bitkiyi. Şimdi bu da hastalık olacak bende.;)
:)
Cycas için Yurtdışında kurulan Funclup lar var.
Konunun 1.mesajında da göreceğiniz üzere CYCASLAR Dinazorlar devrinden günümüze gelen çok asil bir bitki.
Tohumlar döllenmese de gelişmeye devam eder.Ama embriyosu gelişmediğinden çimlenme kabiliyetine sahip değildir.
Ayrıca Eskiden pahalı diye Peyzaj projelerinde 1 veya 2 tane kullanılırdı.
şimdi bu üretimler sayesinde 50 cm gövdeli 10/15 yaşında bir CYCAS'ı Antalya'da 200 TL ye alma şansınız var.
Kingfisher
03-10-2008, 11:56
Öncelikle hepinize merhabalar ;
1 ay önce aldığım cycasımda beyaz pamukçuklar ve içlerinde bitler çıktı , ne yapılıcağını bilen arkadaşlar yardımcı olurlarsa cok sevinirim.şimdiden teşekkürler.
merhaba hamibey, "zamia" lar da Cycaslarla aynı türden mi acaba, bu bitkiler konusunda bilginiz varsa, paylaşabilirmiyiz.
hamibasoglu
10-10-2008, 11:14
merhaba
Cycas ile Zamialar akrabadır.
Tür değil de Aynı familyadan dersek daha doğru olur.Aslında Gerek yaprak formu gerekse gövde olarak Pek benzedikleri söylenemez ama Genetik olarak akraba oluyorlar.
selamlar
AgacSevdalisi
13-11-2008, 09:39
Selam arkadaşlar elinde tohum olan varsa gönderebilirmi acaba şimdiden teşekkürler.saygılar
hamibasoglu
15-11-2008, 00:36
Selam arkadaşlar elinde tohum olan varsa gönderebilirmi acaba şimdiden teşekkürler.saygılar
değerli Arkadaşım,
Konuyla ilgili mesajları okuduysan,Cycas'ı tohumdan elde etmeye çalışmak,
pek hayalci bir yaklaşım.
Cycas yumrusu (lale soğanı gibi düşünün) elde ederseniz kolaylıkla köklendirir ve büyütebilirsiniz.
selamlar
AgacSevdalisi
24-11-2008, 12:52
soğanlarını nasıl temin edebilirim sayın hamisaboglu?
gulshenisa
24-11-2008, 13:53
Kayseride varmı bilmiyorum ama ben dün koçtaştan 40 ytlye aldım.11 tane yaprağı var.Çok güzel,uzun zamandır istiyordum artık benimde bir cicasım var.
hamibasoglu
24-11-2008, 14:02
soğanlarını nasıl temin edebilirim sayın hamisaboglu?
özelden mesaj atabilirsiniz.
sercan1969
30-11-2008, 12:53
Bitkinizde çok yoğun bir pamuklu bir populasyonu var.Etkili bir böcek ilacı ile ilaçlamanızı öneririm....
Buket Aknar
08-12-2008, 22:10
Hami Bey, bugün bayram ziyareti sırasında, bu başlığın ilk mesajlarında sorduğum gibi bir dişi cycas oluşumuna rastladım. Sizden aldığım bilgiler doğrultusunda yengemle yaptığımız uygulamayı ve nasıl güzel bir sonuç aldığımızı anlattım. Bu mevsim ayni uygulamayı yapmak için uygun mu? Eğer uygun derseniz, ayni şekilde temizlemelerini önereceğim. Doğrusu mevsim değiştiği için uygulayın demeye çekindim.
hamibasoglu
10-12-2008, 00:07
Hami Bey, bugün bayram ziyareti sırasında, bu başlığın ilk mesajlarında sorduğum gibi bir dişi cycas oluşumuna rastladım. Sizden aldığım bilgiler doğrultusunda yengemle yaptığımız uygulamayı ve nasıl güzel bir sonuç aldığımızı anlattım. Bu mevsim ayni uygulamayı yapmak için uygun mu? Eğer uygun derseniz, ayni şekilde temizlemelerini önereceğim. Doğrusu mevsim değiştiği için uygulayın demeye çekindim.
Sevgili Buket,
öncelikle bayramınızı kutlar esenlikler dilerim.
Bahsettiğin temizleme olayını Şubat sonu veya mart başı yaparsa daha iyi olur.Zira şu an bitkiler uyku döneminde.
Buket Aknar
10-12-2008, 09:31
Ben de bayramınızı kutlar; size mutlu, sağlıklı nice bayramlar dilerim.
Tavsiyenizi aktaracağım. İlginiz için teşekkürler.
sercan1969
12-12-2008, 00:40
hami bey saksı değişikliği için uygun zaman mı?
hamibasoglu
13-12-2008, 23:16
hami bey saksı değişikliği için uygun zaman mı?
sevgili Sercan,
bir üst mesajda da okuyacağın gibi Şu anda bitkilerin bir çoğu uyku döneminde.
şu an yapacağın saksı değişiminin bitkiye pek bir faydası olmaz.ancak cycasın kökleri şu anki saksısını iyice sarmışsa değişim yapabilirsin.Ama bu mevsimde Cycas için kök kesimini tavsiye etmem.
Ama ben yine de Mart ayında Kök kesimi de yaparak(sarılan kökleri açmak ve fazla uzayanları kesmekten bahsediyorum) saksı değiştirmeni tavsiye ederim.
hamibasoglu
04-01-2009, 18:00
merhaba Arkadaşlar
Yardımcı olabilmek adına Yumru ile Nasıl Cycas yetiştirilebilir konusuna açıklık getireyim istedim.
Zira daha önceki mesajlarda da açıklandığı üzere tohumdan Cycas üretmeye çalışmak zor ve uzun yıllar gerektiyor, ayrıca ,döllenmiş tohum da bulabilmek oldukça zor.
Aşağıda resimlerlerle de gösterdiğim üzere Şubat-mart aylarında Gövde kök boğazı çevresinde oluşmuş yumruları ,etrafını iyice kazarak ana gövdeden ayırabiliriz.Bu yumrunun köklü veya köksüz olması çok önemli değildir.Eğer yumru gövdeye derince yapışmışsa ayırmak ana gövdeye zarar da verebilir.Bu durumda yaralı bölgeyi muhakkak aşı macunu ile kapatın.
Yumrular 5-10 cm den küçükse bir sonraki senye bırakın bu işlemi.
Ayrılan yumruları uygun büyüklükteki saksılara dikmek için eşit oranda Torf,perlit,Kum Karışımı hazırlayalım ve Yumruyu resimdeki gibi 1/3 toprak altında kalacak şekilde saksıya yerleştirelim.Toprak devamlı nemli kalmalıdır.Çok sulamak çürümeye neden olur.Muhtemelen Mayıs-Haziran Ayı gibi yeni yaprak sürgünleri çıkmaya başlayacaktır.
hamibasoglu
13-01-2009, 00:00
merhaba Arkadaşlar,
Cycas Tarlamın 10 ay öncesi ve bugünkü halini sizlerle paylaşmak istedim :)
bir de Belki daha önce hiç görmediğiniz bir Cycas'ı paylaşmak istedim.
sadce 5 adet var " Cycas revoluta variegata" :)
BurakDerya
05-02-2009, 18:41
merhabalar sayın Başoğlu
15-20 kadar cycas yetiştirmek istiyorum.evimin balkonunda yetiştirmek istiyorum.sizce uygunmudur?yoksa trafik havası gelişimini etkilermi?
Selamlar
hamibasoglu
06-02-2009, 00:28
merhabalar sayın Başoğlu
15-20 kadar cycas yetiştirmek istiyorum.evimin balkonunda yetiştirmek istiyorum.sizce uygunmudur?yoksa trafik havası gelişimini etkilermi?
Selamlar
Sorun olacağını sanmıyorum.
Cycas nazlı bir bitki değildir. 0 derecenin altında iç mekana almanız yeterlidir.
Yumru konusunda yardımcı olabilirim.
yukarıda nasıl dikim yapacağın konusunda yeterince bilgi var sanırım
selamlar.
Hami Bey; cycaslarınız 10 ayda ne kadar hızlı gelişmiş, ne çok yaprak açmışlar. Benim de biri 2 (yumrudan kendim büyüttüm), diğeri 10 yaşında iki cycasım var. Benim öğrenmek istediğim bitkinin daha fazla yaprak açmasını sağlamak için ne yapmak gerektiği. Kullanabileceğimiz özel bir besin uygulamanız var mı? Daha yaşlı olan cycasım geçen yıl 3 yaprak, küçük olan ise 2 yaprak açmıştı. Bir de büyük yaprağa dizili küçük yaprakçıkların uçlarında yarısına kadar sararma ve kuruma oluyor, nedeni hakkında bilgi verebilir misiniz?
hamibasoglu
06-02-2009, 14:51
Hami Bey; cycaslarınız 10 ayda ne kadar hızlı gelişmiş, ne çok yaprak açmışlar. Benim de biri 2 (yumrudan kendim büyüttüm), diğeri 10 yaşında iki cycasım var. Benim öğrenmek istediğim bitkinin daha fazla yaprak açmasını sağlamak için ne yapmak gerektiği. Kullanabileceğimiz özel bir besin uygulamanız var mı? Daha yaşlı olan cycasım geçen yıl 3 yaprak, küçük olan ise 2 yaprak açmıştı. Bir de büyük yaprağa dizili küçük yaprakçıkların uçlarında yarısına kadar sararma ve kuruma oluyor, nedeni hakkında bilgi verebilir misiniz?
yumrudan üretilen küçük gövdeli cycaslar yılda 2/4 yaprak açarlar.
yıl geçtikçe sayı artacaktır.Ancak büyük Cycasın 3 yaprak açması normal değil.
Sararma ve kurumaların da bu denli fazla olması normal değil.
resim paylaşırsanız daha net konuşabilirz.
Doğru gübre seçimi ve zamanlama ile Yapraklar gür ve daha diri olabilir.
yukarıdaki resimlerde de görebileceğiniz gibi doğru çalışmanın nasıl sonuç verdiği açıktır.
Sizin Cycasınızın bir stres yaşadığı kesin.Ancak net bilgi verebilmem için resim paylaşmanızı rica edeceğim.Daha sonra tüm detayları veririm.Hastayı görmeden nasıl teşhis koyayım ki :)
selamlar.
Haklısınız Hami Bey;
İş yerimden bağlanıyorum, bitkilerim evde. En kısa zamanda görüntüleri yükleyeceğim. İlginize çok teşekkür ederim.
BurakDerya
08-02-2009, 15:22
Sorun olacağını sanmıyorum.
Cycas nazlı bir bitki değildir. 0 derecenin altında iç mekana almanız yeterlidir.
Yumru konusunda yardımcı olabilirim.
yukarıda nasıl dikim yapacağın konusunda yeterince bilgi var sanırım
selamlar
Teşekkürler hami bey.
Yumru konusunda özelden bana bilgileri atabilmeniz mümkünmü?
Selamlar
Hami Bey;
Merhaba. Büyük cycasımın fotoğraflarını ekledim, durumuna bakabilir misiniz?
Bu da küçük cycasımın hali...
hamibasoglu
09-02-2009, 15:15
Hami Bey;
Merhaba. Büyük cycasımın fotoğraflarını ekledim, durumuna bakabilir misiniz?
merhaba Öncelile bu cycasın 10 yaşında olduğundan emin misiniz?
bana 4/5 yaş gibi geldi.
sorunlar:
1-Toprağınız uygun değil.
2-Sanırım fazlaca suya maruz kalıyor.
3-Besin ve ışık yetersizliği var.
çözümler,
1-Bitkinin geçen seneye ait yapraklarını budayın.Sadece taze sürgünler kalsın.
2-Bitikyi saksıdan çıkarın,Tüm toprağını silkeleyerek Köklerin %50 sini kesin.
3-Asidik karakterde olmayan humuslu bir toprak bulun.
4-%20 perlit + %30 Dere kumu + %50 toprakla bir karışım yapın karışıma 100 gr 15/15/15 gübresi karıştırın(küçük için 50gr)
5-Bitkiyi tekrar dikin.Bol ışıklı bir ortama koyun.
6-haftada 1 kez sulayın.
bu işlemleri martın ilk haftasında yapın.
umarım açıklayıcı olmuşumdur.
Hami Bey yardımlarınız için teşekkür ederim.
Bitki evlendiğimizden beri bizimle, o yüzden yaşından eminim. Ama tam bir gelişme ne yazık ki gösteremedi. Güneye açık balkonumuzda ve güneş bakımından sıkıntısı yok. Ancak dediğiniz gibi toprağında ve besin takviyesinde sıkıntısı var. Önerileriniz doğrultusunda bakımını yapmaya çalışacağım.
merhaba..
elimde yurtdışından gelmiş cycas yumrusu var onu ne zaman dikmem gerekir şimdi diksem olur mu ve dikene kadar nerede nasıl saklamalıyım bana yardımcı olabilir misiniz ***..
BurakDerya
11-02-2009, 13:00
merhaba..
elimde yurtdışından gelmiş cycas yumrusu var onu ne zaman dikmem gerekir şimdi diksem olur mu ve dikene kadar nerede nasıl saklamalıyım bana yardımcı olabilir misiniz ***..
merhaba
Benim edindiğim bilgiler çerçevesinde sanırım şubat sonu ve mart başı gibi uygun.Yanlış bilgi vermek istemem yinede Hami Bey'e sormanız daha doğru sanırım.Aslında biras araştırırsanız sanırım bu konuda bilgi var.
Kolay Gelsin...
hamibasoglu
11-02-2009, 17:59
merhaba..
elimde yurtdışından gelmiş cycas yumrusu var onu ne zaman dikmem gerekir şimdi diksem olur mu ve dikene kadar nerede nasıl saklamalıyım bana yardımcı olabilir misiniz ***..
45 numaralı mesajı dikkate alarak hemen dikim yapabilirsiniz.
selamlar
kuzeysafak
28-02-2009, 22:43
Selamlar Hami Bey
Bahçede 2 adet 10 yıllık Cycas mevcut. Araları yaklaşık 10 metre. Biri biraz daha iri görünümlü. Gövde boyları yaklaşık 80 cm . Dişi olduğunu sandığım diğerine göre daha iyi gelişmiş, etrafında yaklaşık 15 tane (gövdede ve yerde olmak üzere) yumru mevcut. Diğerinde ise sadece 1 tane var. İyi gelişmiş olanın gövdesi içerisinde büyüklükleri ise kestane ile iri fındık tanesi arasında değişen 100 taneden fazla tohum mevcut. Tohumlar en üsteki yaprakların yaklaşık 20 cm mesafe altındaki yaprakların arasında. Diğerinde ise tohum vb bir yapı yoktu.
Acaba diğeri erkek olduğu için mi tohumsuzdu. Eğer durum böyle ise dişideki mevcut tohumların döllenme ihtimali (acaba aynı dönemde mi çiçek açarlar) nedir.
kuzeysafak
28-02-2009, 23:07
Bir başka sorum ise, erkekten alınan yumru erkek, dişiden alınan yumru dişi mi olur?
Saygılarımla
Sn Hami bey cycasımın saksısı küçük ve değiştirmek için mart ayını bekledim. Saksıyı ne kadar büyütmeliyim ve nasıl toprak kullanmalıyım? Gübreleme nasıl olmalı? Su ve besin takviyesi konusunda bilgi rica ediyorum. Teşekkür ederim.
65222
hamibasoglu
06-03-2009, 12:24
Selamlar Hami Bey
Bahçede 2 adet 10 yıllık Cycas mevcut. Araları yaklaşık 10 metre. Biri biraz daha iri görünümlü. Gövde boyları yaklaşık 80 cm . Dişi olduğunu sandığım diğerine göre daha iyi gelişmiş, etrafında yaklaşık 15 tane (gövdede ve yerde olmak üzere) yumru mevcut. Diğerinde ise sadece 1 tane var. İyi gelişmiş olanın gövdesi içerisinde büyüklükleri ise kestane ile iri fındık tanesi arasında değişen 100 taneden fazla tohum mevcut. Tohumlar en üsteki yaprakların yaklaşık 20 cm mesafe altındaki yaprakların arasında. Diğerinde ise tohum vb bir yapı yoktu.
Acaba diğeri erkek olduğu için mi tohumsuzdu. Eğer durum böyle ise dişideki mevcut tohumların döllenme ihtimali (acaba aynı dönemde mi çiçek açarlar) nedir.
Sevgili Kuzeyşafak,
erkek olduğunu tahmin ettiğiniz Cycas'ın çiçek açtığını gördünüz mü?
Erkek Cycas'ın nasıl çiçek açtığını önceki konularda görebilirsiniz.
Her Cycas hersene tohum vermeyebilir.Bu onun erkek olduğu anlamına gelmez.
****** döllenme için ikisininde aynı dönemlerde çiçeklenmesi lazım.
velhasıl diğer cycas çiçek açmamışsa döllenme ihtimali yok.
bu arada şu da var ki,
taaa uzaklarda açmış erkek bir cycas çiçeğine konmuş ve uçup dişi cycas üzerinde gezinmiş bir böcek olasılağı da çok çok az bir ihtimalle de olabilir.Rüzgarı da unutmayalım ama zor bir ihtimal.
Erkek Cycastan alınan yumru Erkektir.
selamlar.
hamibasoglu
06-03-2009, 12:35
Sn Hami bey cycasımın saksısı küçük ve değiştirmek için mart ayını bekledim. Saksıyı ne kadar büyütmeliyim ve nasıl toprak kullanmalıyım? Gübreleme nasıl olmalı? Su ve besin takviyesi konusunda bilgi rica ediyorum. Teşekkür ederim.
65222
Sevgili Feriha,
gerçekten de saksınız çok küçük kalmış.
bence x 2 büyüklüğüne geçin.Saksıdan çıkardığınız Cycasınız taban kısımda dolanan köklerini açın ve budayın.Bizim çiçekcilerimizde satılan Torflar genellikle asitliği yüksek torflar.Bu nedenle karışıma %30 ince kum katmanızı tavsiye ederim.Marketlerde satılan besin çubuklarından saksıya sağlı sollu birertane saplayarak gömmeniz yeterli olacaktır.
Değişimden sonra haftada 1 kez sulayın.Toprak nemini kaybetmedikce su vermeyin.değişimden sonra ilk 1 hafta gölgede sonra bol ışıklı bir mekanda tutun.
selamlar.
kuzeysafak
06-03-2009, 21:48
Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.
Vildan Sönmez
18-03-2009, 21:18
05.09.2008 tarihinde 22 nolu mesajda fotoğraflarını yüklediğim cycaslardan biri tohum yapmış.Yerlere dökülenlerden 4 tanesini aldım.Fındıktan büyük ve daha yassı. Daha önce hiç görmemiştim , çok heyecanlandım doğrusu.
Bunları ne zaman ve nasıl yeşertebilirim ?
hamibasoglu
20-03-2009, 19:23
Bu forumdaki bu hususla ilgili mesajları okursanız cevabını bulursunuz :)
selamlar
Kingfisher
23-05-2009, 00:50
Tekrar merhaba;
Bir önceki mesajımdan bu yana,cycasımı kurtarma çabası içersindeyim;
Arkadaşlar bu pamuklu bitle mücadelede tek başıma başarılı olamıycam galiba...
Önce yakınlardaki bi çiçekçiye götürdüm,adını bilmediğim bi ilaç (bi sprey içinde suyla karıştırdı,karafatma ilacı gibi kokuyor,rengi rakı gibi ) verdi .2 defa
15 gün arayla kullandım.Bir ara azalır gibi oldu sonra tekrar hortladı.Şubat gibi tekrar götürdüm , gene aynı ilacı hazırlayıp verdi ( nekadar geçmiyo desemde inatla pamuklu bit ilacının o olduğu üstünde diretti ) ve yerini değiştirmemi,balkona çıkarmamı söyledi.Balkona çıkarttığımda bu pamuklu bitin köklerde de bulunduğunu farkettim.Ne kadar doğru bilmiyorum ama bütün toprağı boşaltıp köklerini ortaya çıkardım ve yüzeye yakın bütün köklerde bit kolonileri olduğunu gördüm.Köklerinide ilaçlayıp yeni toprakla diktim.Bu kadar oynamaya bitkide sarararak cevap vermeye başladı.
Sizce çiçeği yazık etmişmiyim , yoksa hala yapılabilecek bişey varmı ??
Yardımcı olabilecek arkadaşlara şimdiden teşekkürler...
Sayın Hamit Bey,
Saksısı küçük gelen Cycasımı dediğiniz şekilde kök budaması yapıp toprağına kum ilave edip besin çubukları saplayarak yeni saksısına geçirdim. Bir süre sonra yapraklarında sararma olmaya başladı. Ben de az ışıktan olduğunu düşünüp terasa çıkacak hale gelinceye kadar epey yer değiştirdim ama durum değişmedi sararmalar arttı. Çaresiz dışarı çıkardığımda bol yağmura ama bu arada ışığa kavuştu. Bir süredir artık yeni yaprakları var.:)
Sormak istediğim eski yaprakları, yeni yaprakların sağlıklı ve güzel gelişmesine yardımcı olmak amacıyla hemen budamalımıyım yoksa bir süre daha durmalarının faydası varmı?
Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.
89851
hamibasoglu
09-07-2009, 10:11
Sayın Hamit Bey,
Saksısı küçük gelen Cycasımı dediğiniz şekilde kök budaması yapıp toprağına kum ilave edip besin çubukları saplayarak yeni saksısına geçirdim. Bir süre sonra yapraklarında sararma olmaya başladı. Ben de az ışıktan olduğunu düşünüp terasa çıkacak hale gelinceye kadar epey yer değiştirdim ama durum değişmedi sararmalar arttı. Çaresiz dışarı çıkardığımda bol yağmura ama bu arada ışığa kavuştu. Bir süredir artık yeni yaprakları var.:)
Sormak istediğim eski yaprakları, yeni yaprakların sağlıklı ve güzel gelişmesine yardımcı olmak amacıyla hemen budamalımıyım yoksa bir süre daha durmalarının faydası varmı?
Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.
89851
merhaba,
Bol işık alan bir ortam Cycaslar için vazgeçilmezdir.
Fazla sulama yapmak iyi değildir.
hep söylüyorum,parmağınızı toprağa daldırın ve nemi net bir şekilde hissediyorsanız su vermeyin.
Gelelim bitkinize.Bence eski yaprakları hemen budayın.
yeni yapraklar birkaç hafta içinde daha da gelişecek ve herşey yoluna girecektir.
selamlar
hamibasoglu
09-07-2009, 10:18
Tekrar merhaba;
Bir önceki mesajımdan bu yana,cycasımı kurtarma çabası içersindeyim;
Arkadaşlar bu pamuklu bitle mücadelede tek başıma başarılı olamıycam galiba...
Önce yakınlardaki bi çiçekçiye götürdüm,adını bilmediğim bi ilaç (bi sprey içinde suyla karıştırdı,karafatma ilacı gibi kokuyor,rengi rakı gibi ) verdi .2 defa
15 gün arayla kullandım.Bir ara azalır gibi oldu sonra tekrar hortladı.Şubat gibi tekrar götürdüm , gene aynı ilacı hazırlayıp verdi ( nekadar geçmiyo desemde inatla pamuklu bit ilacının o olduğu üstünde diretti ) ve yerini değiştirmemi,balkona çıkarmamı söyledi.Balkona çıkarttığımda bu pamuklu bitin köklerde de bulunduğunu farkettim.Ne kadar doğru bilmiyorum ama bütün toprağı boşaltıp köklerini ortaya çıkardım ve yüzeye yakın bütün köklerde bit kolonileri olduğunu gördüm.Köklerinide ilaçlayıp yeni toprakla diktim.Bu kadar oynamaya bitkide sarararak cevap vermeye başladı.
Sizce çiçeği yazık etmişmiyim , yoksa hala yapılabilecek bişey varmı ??
Yardımcı olabilecek arkadaşlara şimdiden teşekkürler...
Merhaba,
öncelikle korkmayın bitkinize birşey olmayacak.
Cycasınız bu dönemde bol ışık alan bir mekana ihtiyaç duyar.
Bu tür yaprak bitleri daha çok nemli ve ışık densitesinin düşük olduğu ortamlarda musallat oluyor.
basit bir insektisit örneğin "supracide" uygulaması sorunu kökten halleder.
Bol ışık + besin + gereği kadar sulama ile Cycasınız eski haline gelecektir.
Acaba sikasların tohumunu ne zaman toplamalıyız. Vatan caddesindeki sikaslar tohumdan geçilmiyor da. :p
Hami Bey yardımcı olur musunuz?
hamibasoglu
24-07-2009, 07:39
Acaba sikasların tohumunu ne zaman toplamalıyız. Vatan caddesindeki sikaslar tohumdan geçilmiyor da. :p
Hami Bey yardımcı olur musunuz?
merhaba,
ben Vatan caddesinde hiç cycas görmedim.emin misiniz?
bir ara fotograf çekip yüklerseniz memnun olurum.
Cycas tohumlarıyla ilgili bu bölümde pek çok yorum var.
okumanı tavsiye ederim.
selamlar
Pardon yaa onlar sikas değilmiş. Dün fidancıya sordum değişik bir isim söyledi. :D
hamibasoglu
27-07-2009, 09:32
Pardon yaa onlar sikas değilmiş. Dün fidancıya sordum değişik bir isim söyledi. :D
onlar
Phoenix canariensis
Kanarya adasi Hurmasi
selamlar
onlar
Phoenix canariensis
Kanarya adasi Hurmasi
selamlar
Cevabınız için teşekkür edrim Hami Bey. Sıcaklardan dolayı bi türlü gözüm yemiyor vatan caddesine gitmeyi. Umarım toplamamışlardır tohumları. :)
hamibasoglu
27-07-2009, 22:20
Cevabınız için teşekkür edrim Hami Bey. Sıcaklardan dolayı bi türlü gözüm yemiyor vatan caddesine gitmeyi. Umarım toplamamışlardır tohumları. :)
Rica ederim ancak o tohumlar ancak 2 ay sonra olgunlaşır.
sayın hamibaşoğlu
bakonumdaki 2 adet cykasa humik acit, potasyum,aminoasit,izmineral den oluşan bir karışım hazırladım yarım caybardağı kadar saksıya döktüm bakalım bir gelişme olucakmı. gecen senede vermiştim ama aminoasit,izmineral,ve humik asit yoktu. sedece potasyum ve nitrat vardı.
aynı soganı gecensene gömmüştüm gecensene 2 yapragı çıktı busene işe 7 yaprak birden verdi seneye baharın daha fazla yaprak almaya calışıyorum.
hamibasoglu
30-07-2009, 15:14
sayın hamibaşoğlu
bakonumdaki 2 adet cykasa humik acit, potasyum,aminoasit,izmineral den oluşan bir karışım hazırladım yarım caybardağı kadar saksıya döktüm bakalım bir gelişme olucakmı. gecen senede vermiştim ama aminoasit,izmineral,ve humik asit yoktu. sedece potasyum ve nitrat vardı.
aynı soganı gecensene gömmüştüm gecensene 2 yapragı çıktı busene işe 7 yaprak birden verdi seneye baharın daha fazla yaprak almaya calışıyorum.
merhaba,Karışımın güzel ama oranlarını da yazarsan daha iyi irdeleyebiliriz.
Humik asidi gecen sene de kullansaydın daha faydalı olabilirdi.
2 yapraktan sonra 7 yaprağa geçiş muhakkak ki bu karışımın etkisiyle olmuştur.
normalde 4/5 beklenirdi.(tabi yumrunun ebatları da önemli)
hümik asit daha çok kök gelişimi için etkilidir.Bu sene geliştirdiğin kökler kışın potasyum takviyesiyle güçlenecek,baharın verdiğin nitrat ve izelementlerle Yapraklar da coşacaktır.Ancak dozları abartmayalım.
başarılar
Nihayet benimde bir cycas'ım oldu. Bugün farklı bir çiçek aramak için gittiğim seradan, cycas'la birlikte 5 yeni çeşit çiçek alarak döndüm. Salon ya da balkonda yaşayacak cycasım. Balkonum batıya bakıyor ve 5 saat güneş alıyor. Şehir de Adana olunca sıcağı söylemeyeyim hiç. Palmiyeler için bölgemizin çok uygun olduğunu biliyorum. Yine de sormak istedim.
Balkona mı yerleşsin , salona mı?
Teşekkürler
97365
97366
hamibasoglu
11-08-2009, 10:44
Nihayet benimde bir cycas'ım oldu. Bugün farklı bir çiçek aramak için gittiğim seradan, cycas'la birlikte 5 yeni çeşit çiçek alarak döndüm. Salon ya da balkonda yaşayacak cycasım. Balkonum batıya bakıyor ve 5 saat güneş alıyor. Şehir de Adana olunca sıcağı söylemeyeyim hiç. Palmiyeler için bölgemizin çok uygun olduğunu biliyorum. Yine de sormak istedim.
Balkona mı yerleşsin , salona mı?
Teşekkürler
97365
97366
Balkona (yaz-kış)
selamlar
Çok teşekkürler Sayın hamibasoğlu. Balkona aldım.
merhaba,Karışımın güzel ama oranlarını da yazarsan daha iyi irdeleyebiliriz.
Humik asidi gecen sene de kullansaydın daha faydalı olabilirdi.
2 yapraktan sonra 7 yaprağa geçiş muhakkak ki bu karışımın etkisiyle olmuştur.
normalde 4/5 beklenirdi.(tabi yumrunun ebatları da önemli)
hümik asit daha çok kök gelişimi için etkilidir.Bu sene geliştirdiğin kökler kışın potasyum takviyesiyle güçlenecek,baharın verdiğin nitrat ve izelementlerle Yapraklar da coşacaktır.Ancak dozları abartmayalım.
başarılar
sayın hamibey karışımın oranını zsıraat mühendisi arkadaşlara soruyorum ama pek sölemek istemiyolar. ama dediğim gibi bircok poset ilaçtan acsarak azs ondan az onda n falan bi karışım yaptılar oranlarını sorunca biz ne satcaz sen gel biz sana tekrar hazırlar veririz diyolar.
bu arada resimlerini ekliyorum ilk eklediğim 4 resim daha önce bahsettiğim 7 yapraklık bir atılım yapan cykas ım öbür dörtlü ise tamamen torfa ekim yapmış oldugum( daha önce sadece torfun cykas için istenmeyen bir durum oldugunu bilmiyodum) vede bu sene 4 yaprak çıkaran cycasım
19-6-2009 dakı 122numaralı mesajımdan beri cykasımın orta sürgününde tekrar bir uzama olmasya başladı ssürgunu yakından fotoğraflarınıda koydum yukarıya galiba tekrar yaprak açıcak gibime geliyor tabi bu durum iki cycasım içinde gecerli.
ben sanıyorum zıraat muhendisi arkadaşlara etkisini fazla ballandırdım hazırladıkları karısımın iyice kendilerini naza cektiler 2 aydır agızlarından bişey çıkmıyo her sordugumda vit,mineral,humik aşıt, falan diyolar ama içine ozaman 3 poşetten karıştırırlardı ama 4-5 torbadan ayrı ayrı karıştırdılar bırınıde koça kovadan aldılardı
hamibasoglu
27-08-2009, 08:45
19-6-2009 dakı 122numaralı mesajımdan beri cykasımın orta sürgününde tekrar bir uzama olmasya başladı ssürgunu yakından fotoğraflarınıda koydum yukarıya galiba tekrar yaprak açıcak gibime geliyor tabi bu durum iki cycasım içinde gecerli.
ben sanıyorum zıraat muhendisi arkadaşlara etkisini fazla ballandırdım hazırladıkları karısımın iyice kendilerini naza cektiler 2 aydır agızlarından bişey çıkmıyo her sordugumda vit,mineral,humik aşıt, falan diyolar ama içine ozaman 3 poşetten karıştırırlardı ama 4-5 torbadan ayrı ayrı karıştırdılar bırınıde koça kovadan aldılardı
sevgili Cundar,
Pek itibar etme Sallıyorlar.Yok öyle bir formül.
Cycas hacıyatmaz gibi bir bitkidir.Kolay kolay yıkılmaz.Doğru yerleşim,doğru sulama,toğru toprak türü ve sizin saksınız için söylüyorum senede 2 çorba kaşığı 15/15/15 yeter gerisi sallama.Ha profosyonel yöntemler ****** var ama o üreticiler için.
Cycas ı nezaman öğrenmişler ki bide uygun besin formülü hazırlıyorlar :)
osm_sahin54
06-09-2009, 10:57
Hami Bey gönerdiğiniz 7 adet Cycas bu sene yeni yapraklarını çıkardı. Gün geçtikçe güzelleşiyor. Son durumlarını fotoğrafladım.
Ben de uretıcılerın kullandıgı 1 lıtre potassıum var bunu palmıye ve sıkaslara ne kadar suyla karıstırabılırım
Güngör Salman
10-09-2009, 21:36
Benim saksıda bir cycas'ım var yaz başında bana geldiğinde 3 tane yaprağı vardı şu an 5 yapraklı.
hamibasoglu
12-09-2009, 08:04
Ben de uretıcılerın kullandıgı 1 lıtre potassıum var bunu palmıye ve sıkaslara ne kadar suyla karıstırabılırım
Potasyumlu gübreleri daha çok Kış aylarında kullanırız.
bitki ebadına ve elinizdeki potasyumlu gübrenin Potasyum oranına bağlı olarak tahminen 10 lt suya 20/30 cc karıştırarak sulama suyuyla verebilirsiniz
hamibasoglu
17-09-2009, 14:17
Cycas üretim Tarlam ve stok sahamın son durumu
neuron65
21-09-2009, 04:40
Sayın Hami Bey,
Ben de yeni Cycas hayranlarındanım. İşimden kalan zamanımda (beyin cerrahıyım) yeni aldığım evimin terasımda çicek ve ağaçlarımla uğraşmaya çalışıyorum. Terasım peyzaj yapılacak kadar büyük (100 metrekare). Ben de Cycas'ın güzelliğine kapılıp 4 yapraklı bir örneğini Bauhaus'tan aldım. 50 cm gövdeli olanları Ankarada'ki seralarda 300 TL dolayında satıyorlar ancak bakamam diye cesaret edip alamadım. Önce küçük bir örneği ile başlayayım dedim. Şu anda Cycas'ım mutlak gölgede, açık havada duruyor. Mutlak güneş alan bir bölgeye mi çekeyim yoksa mutlak gölgedeki eski alanında mı kalsın? Suyunu dediğiniz gibi toprakta kuruluk hissedince veriyorum. Saksını ilk değiştirince besin vermedim. Ama Bauhaus'tan sivri uçlu yeşil bitkiler için satılan 10 litre suya 1 şişe kapağı katılan sıvı gübreden aldım. Ayrıca yavaş salınımlı granül gübre de aldım. Bunlardan hangilerini kullanayım? İlk gübreyi Mart ayında mı vereyim? Kışın terasta depoya mı alayım (depomun 2 kanatlı penceresi var) yoksa üzerine baloncuklu naylaon sarıp terasta mı tutayım? Biliyorsunuz Ankara'da bazen hava -10'ları buluyor. Bu kadar soru için kusura bakmayın. Ama bir konuda otör olunca sorular da kaçınılmaz oluyor. İyi bayramlar...
hamibasoglu
24-09-2009, 14:51
Sayın Hami Bey,
Ben de yeni Cycas hayranlarındanım. İşimden kalan zamanımda (beyin cerrahıyım) yeni aldığım evimin terasımda çicek ve ağaçlarımla uğraşmaya çalışıyorum. Terasım peyzaj yapılacak kadar büyük (100 metrekare). Ben de Cycas'ın güzelliğine kapılıp 4 yapraklı bir örneğini Bauhaus'tan aldım. 50 cm gövdeli olanları Ankarada'ki seralarda 300 TL dolayında satıyorlar ancak bakamam diye cesaret edip alamadım. Önce küçük bir örneği ile başlayayım dedim. Şu anda Cycas'ım mutlak gölgede, açık havada duruyor. Mutlak güneş alan bir bölgeye mi çekeyim yoksa mutlak gölgedeki eski alanında mı kalsın? Suyunu dediğiniz gibi toprakta kuruluk hissedince veriyorum. Saksını ilk değiştirince besin vermedim. Ama Bauhaus'tan sivri uçlu yeşil bitkiler için satılan 10 litre suya 1 şişe kapağı katılan sıvı gübreden aldım. Ayrıca yavaş salınımlı granül gübre de aldım. Bunlardan hangilerini kullanayım? İlk gübreyi Mart ayında mı vereyim? Kışın terasta depoya mı alayım (depomun 2 kanatlı penceresi var) yoksa üzerine baloncuklu naylaon sarıp terasta mı tutayım? Biliyorsunuz Ankara'da bazen hava -10'ları buluyor. Bu kadar soru için kusura bakmayın. Ama bir konuda otör olunca sorular da kaçınılmaz oluyor. İyi bayramlar...
merhabalar,
Öncelikle Cycasların mutlak ışık bitkileri olduğunu,dolayısıyla güneşli ortamları sevdiğini belirteyim.
Ancak ışık bitkisi deyimi direkt güneş almalıdır anlamında değil de ışık densitesinin çok yüksek olduğu ortamlarda daha iyi bir gelişim göstermesi anlamına gelir.yavaş salınımlı gübreler daha kullanışlı ve dengelidir.dolayısıyla bitkinizin büyüklüğüne göre ki,sizin aldığınız küçük bir bitki olsa gerek 1 çorba kaşığı toprağa karıştırırsanız en az 3 ay hiç bir gübreleme yapmanıza gerek yoktur.Yavaş salınımlı gübreler genellikle iz elementlerce takviye edilmiştir.
Yani içeriğinde Fe,Zn,Mg, gibi micro besin öğeleri de bulunduğundan ayrıca bir sıvı gübre takviyesine gerek yoktur.ilk gübreyi hemen verebilirsiniz.
Kışın depodan ziyade bol ışık alan iç mekanda konumlandırmanız daha faydalı olacaktır.
Mart ayında mümkünse saksısını 1/2 fazlası oranında büyütün.
selmlr
Hamı bey benım 3 adet 50cm govdelı sıkasım var 3 ay once 1 tanesı yenı surgunu verdı ama dıgerlerınde hıcbır hareket yok henuz. Hepsını aynı sekılde gubreledım ve aynı ortamdalar. Yenı surgun sadece yazın mı oluyor yoksa ekımde de olur mu . Yanı yaza kadar yenı surgun yok mu. Yapılabılecek bırsey var mı? Tesekkurler
serdarulusoy
07-10-2009, 14:57
Hami Bey gönerdiğiniz 7 adet Cycas bu sene yeni yapraklarını çıkardı. Gün geçtikçe güzelleşiyor. Son durumlarını fotoğrafladım.
çok güzeller maşallah
godofwar
09-10-2009, 20:59
Merhaba arkadaşlar ,
Sikaslarımda sararmalar ve kabuklu bit mevcut . Supracide insektisitten kullandım. BU seferde bir kaç sikasımda saramalar mevcut bunun önüne nasıl geçebilirim? Birde yapraklarını bir ip ile bağlanmış durumda acaba bu etki yapabilirmi? yardımlarınızı bekliyorum.
hamibasoglu
21-10-2009, 10:45
Hamı bey benım 3 adet 50cm govdelı sıkasım var 3 ay once 1 tanesı yenı surgunu verdı ama dıgerlerınde hıcbır hareket yok henuz. Hepsını aynı sekılde gubreledım ve aynı ortamdalar. Yenı surgun sadece yazın mı oluyor yoksa ekımde de olur mu . Yanı yaza kadar yenı surgun yok mu. Yapılabılecek bırsey var mı? Tesekkurler
merhaba,
Cycaslarınız söküm mü saksılı mı aldınız?
Saksıda aldıysanız saksıya ne zaman dikilmişti?
Cycaslarınız şu an saksıda mı dikili mi?
bir de foto eklerseniz net bir cevap veririm.
selamlar
hamibasoglu
21-10-2009, 10:50
Merhaba arkadaşlar ,
Sikaslarımda sararmalar ve kabuklu bit mevcut . Supracide insektisitten kullandım. BU seferde bir kaç sikasımda saramalar mevcut bunun önüne nasıl geçebilirim? Birde yapraklarını bir ip ile bağlanmış durumda acaba bu etki yapabilirmi? yardımlarınızı bekliyorum.
öncelikle bu Cycaslarınız ne zaman aldınız diye sorark başlamak isterim.
neden saksıda duruyorlar?veya neden ışıktan mahrum bir ortamdalar.
saksılaması nezaman yapılmış?
Yaprak bitleri daha çok ışıksız ve fazla sulanan cycaslara hasıl olur.
Supracide iyi bir seçim.bitleri öldürseniz de yapmış oldukları zarar Yaprakları sarartmaya yeter.Ama bir sonraki vejetasyonda yeni yapraklar sağlıklı bir şekilde gelir.merak etmeyin.
konu çok geniş.Eski yazıları okuyup sorularımı da cevaplarsanız sorununuzu hemen çözeriz.
selamlar
godofwar
21-10-2009, 17:25
Merhaba hamdi bey ,
Öncelikle teşekkürler ilginizden dolayı. Mayıs ayında alındı cycaslarımız neden saksıda duruyorlar derseniz iç mekan olarak belediyenin içine konulacak ışık gören bir yere o nedenden dolayı saksıda tutuyoruz mecburen. Saksılamada tahminen alındığı zamanda olabilir. Tam bilmiyorum çünkü alım yapılırken ben yoktum. Cycasların üstlerinde hamdi bey gölgelik mevcuttu alındığından beri vardı. Şuan çıkardık. Sizin dediğiniz gibi aşırı sulanmadan kaynaklanabilir. Çünkü kurumadan hemen tekrar sulama yapılıyor ve birde fiskiyelerin altında açıldığı zaman ordanda sulama yapılıyor. Sorun aşırı sulamadan kaynaklanabilir diyebiliriz o zaman. Ben uyardım ama fiskiyelerdende gelen suyunda etkisi devam ediyor. Sizden gelicek habere göre ben haraket edeyim en iyisi Hami bey. İlginize teşekkürler görüşmek üzere..
İlk önce herkese iyi akşamlar ben siteyle uzun zamandır ilgileniyordum bugun aranıza katıldım bundan çokta mutluluk duyuyorum bi sorum olucaktı bende palmiye türlerinin kurbanıyım hepsini beslemek istiyorum :) bendede Cycas var yaklaşık 4 aydır besliyorum ama içeride mi yoksa dışarıda mı kalması beni süphede bıraktı ya hep içeride **** dışarıda ama yanlış bi haraket yapmamak için deneyimli kişiler den yartdım almak istedim ben gözümün önünde olsun istiyorum :)
hamibasoglu
25-10-2009, 18:47
Merhaba hamdi bey ,
Öncelikle teşekkürler ilginizden dolayı. Mayıs ayında alındı cycaslarımız neden saksıda duruyorlar derseniz iç mekan olarak belediyenin içine konulacak ışık gören bir yere o nedenden dolayı saksıda tutuyoruz mecburen. Saksılamada tahminen alındığı zamanda olabilir. Tam bilmiyorum çünkü alım yapılırken ben yoktum. Cycasların üstlerinde hamdi bey gölgelik mevcuttu alındığından beri vardı. Şuan çıkardık. Sizin dediğiniz gibi aşırı sulanmadan kaynaklanabilir. Çünkü kurumadan hemen tekrar sulama yapılıyor ve birde fiskiyelerin altında açıldığı zaman ordanda sulama yapılıyor. Sorun aşırı sulamadan kaynaklanabilir diyebiliriz o zaman. Ben uyardım ama fiskiyelerdende gelen suyunda etkisi devam ediyor. Sizden gelicek habere göre ben haraket edeyim en iyisi Hami bey. İlginize teşekkürler görüşmek üzere..
merhaba,
belli ki,Cycaslarınız o dönemde sökülüp saksılanmış ki,yaprakları da bağlanmış.
Ancak bağların artık çözülmesi gerekiyor.
Sizin de belirttiğiniz gibi sulama miktarı fazla gözüküyor.Kesinlikle kontrol altına alınmalı..Sulama fazla olunca da mineral madde miktarı azalmıştır.
Şu halde fazla sararan yaprakları budayın.Sulamayı kontrol altına alın ve hala mit veya böcek var ise ilaçlama yapın,Bitkileri bol ışıklı bir ortama yerleştirin.
Bu dönem için her birine topraktan 250 gr 15-15-15 npk ve alacağınız Mikro element içeren Yaprak gübresini de sabah saatlerinde uygulayın.
Toprak türü de önemli.
karışım için en doğrusu %50 lifli torf % 20 kum % 20 bahçe toprağı ve %10 pomza veya kalın perlit olmalı.
Pomza veya perlit saksıdaki fazla suyu absorbe ettiğinden çok önemlidir.
umarım bitkiler sağlığına kavuşur.Bence bu tedbirler alınırsa 2010 mayıs-Haziran ayında yeni gelen sürgünlerle bitkiler yeniden eski sağlıklı durumuna dönecektir.
selamlar
hamibasoglu
25-10-2009, 18:50
İlk önce herkese iyi akşamlar ben siteyle uzun zamandır ilgileniyordum bugun aranıza katıldım bundan çokta mutluluk duyuyorum bi sorum olucaktı bende palmiye türlerinin kurbanıyım hepsini beslemek istiyorum :) bendede Cycas var yaklaşık 4 aydır besliyorum ama içeride mi yoksa dışarıda mı kalması beni süphede bıraktı ya hep içeride **** dışarıda ama yanlış bi haraket yapmamak için deneyimli kişiler den yartdım almak istedim ben gözümün önünde olsun istiyorum :)
İzmir'de ister içeride ister dışarıda ama bol ışıklı ve drenajı iyi bir ortamda konumlandırma yapabilirsin.
selamlar
İzmir'de ister içeride ister dışarıda ama bol ışıklı ve drenajı iyi bir ortamda konumlandırma yapabilirsin.
selamlar
T.ederim :)
godofwar
26-10-2009, 23:28
merhaba,
belli ki,Cycaslarınız o dönemde sökülüp saksılanmış ki,yaprakları da bağlanmış.
Ancak bağların artık çözülmesi gerekiyor.
Sizin de belirttiğiniz gibi sulama miktarı fazla gözüküyor.Kesinlikle kontrol altına alınmalı..Sulama fazla olunca da mineral madde miktarı azalmıştır.
Şu halde fazla sararan yaprakları budayın.Sulamayı kontrol altına alın ve hala mit veya böcek var ise ilaçlama yapın,Bitkileri bol ışıklı bir ortama yerleştirin.
Bu dönem için her birine topraktan 250 gr 15-15-15 npk ve alacağınız Mikro element içeren Yaprak gübresini de sabah saatlerinde uygulayın.
Toprak türü de önemli.
karışım için en doğrusu %50 lifli torf % 20 kum % 20 bahçe toprağı ve %10 pomza veya kalın perlit olmalı.
Pomza veya perlit saksıdaki fazla suyu absorbe ettiğinden çok önemlidir.
umarım bitkiler sağlığına kavuşur.Bence bu tedbirler alınırsa 2010 mayıs-Haziran ayında yeni gelen sürgünlerle bitkiler yeniden eski sağlıklı durumuna dönecektir.
selamlar
İlginiz için teşekkürler Hami bey
İplerini çözüp gerekli ışığı alabileceği yere taşıdım. Dediğiniz gibi sararn yapraklarıda en kısa süre kesip gübrelemesinide yapıcağım. İlk etapta böcekle ilaçlama yaptık ama sonradan sizinle konuştuktan sonra aşırı sulandığını farkettik. Zaten kışta kapıda onları seraya alıcaz büyük olasılıkla kışı serada geçirircekler. Gerekenleri yapıp gelişmelerden sizleri haberdar ederim. Tekrar ilginize teşekkürler hoşçakalın görüşmek üzere .
Yeni bir tür aldım areca diye içeride durmasını söylediler ama ben odama taşıdım pencereme yakın koydum ki güneş odama vurduğu için iyi olucağını düşündüm ama akşamları karbondioksit verdikleri için bi zararı olurmu bana acaba hep bahçede bu tür palmiye çeşitlerimiz ama onun için pek bilgimde yok sizlere sormak istedim zamanla bi problem olurmu !
hamibasoglu
30-10-2009, 10:42
Yeni bir tür aldım areca diye içeride durmasını söylediler ama ben odama taşıdım pencereme yakın koydum ki güneş odama vurduğu için iyi olucağını düşündüm ama akşamları karbondioksit verdikleri için bi zararı olurmu bana acaba hep bahçede bu tür palmiye çeşitlerimiz ama onun için pek bilgimde yok sizlere sormak istedim zamanla bi problem olurmu !
Değerli arkadaşım,
öncelikle Arecalar palmiye olduğundan Cycas başlığında değil de Palmiye bölümünde olmalıydı! Bir de yazdıklarından pek birşey anlamadım.
zaten içeriye almanı istemişler siz de öyle yapmışsınız ki, doğrusu da bu.
Yatmadan önce odanı havalandırırsan hiç bir şey olmaz.
Unutma ki, gündüz de oksijen veriyor bitkiler.Yani bir denge mevcut.
selamlar
Değerli arkadaşım,
öncelikle Arecalar palmiye olduğundan Cycas başlığında değil de Palmiye bölümünde olmalıydı! Bir de yazdıklarından pek birşey anlamadım.
zaten içeriye almanı istemişler siz de öyle yapmışsınız ki, doğrusu da bu.
Yatmadan önce odanı havalandırırsan hiç bir şey olmaz.
Unutma ki, gündüz de oksijen veriyor bitkiler.Yani bir denge mevcut.
selamlar
Kusuruma bakmayın dikkatisizliğime geldi cevaplarınız içinde teşekkür ediyorum saygılar :)
godofwar
16-11-2009, 14:09
merhaba,
belli ki,Cycaslarınız o dönemde sökülüp saksılanmış ki,yaprakları da bağlanmış.
Ancak bağların artık çözülmesi gerekiyor.
Sizin de belirttiğiniz gibi sulama miktarı fazla gözüküyor.Kesinlikle kontrol altına alınmalı..Sulama fazla olunca da mineral madde miktarı azalmıştır.
Şu halde fazla sararan yaprakları budayın.Sulamayı kontrol altına alın ve hala mit veya böcek var ise ilaçlama yapın,Bitkileri bol ışıklı bir ortama yerleştirin.
Bu dönem için her birine topraktan 250 gr 15-15-15 npk ve alacağınız Mikro element içeren Yaprak gübresini de sabah saatlerinde uygulayın.
Toprak türü de önemli.
karışım için en doğrusu %50 lifli torf % 20 kum % 20 bahçe toprağı ve %10 pomza veya kalın perlit olmalı.
Pomza veya perlit saksıdaki fazla suyu absorbe ettiğinden çok önemlidir.
umarım bitkiler sağlığına kavuşur.Bence bu tedbirler alınırsa 2010 mayıs-Haziran ayında yeni gelen sürgünlerle bitkiler yeniden eski sağlıklı durumuna dönecektir.
selamlar
Tekrar çok teşekkür ediyorum sayın hamibasoğlu . Selamlar.
Hami bey eğer buralardaysanız ve bu mesajı okursanız size bir sorum olacak. 19. mesajdaki 3. resimdeki cygas, 50. ve 106. mesajdaki cygaslar sanırım aynı cins ama 124. mesajdaki farklı bir cins mi? **** 135. mesajdaki 2. resim ve diğer resimler.. sanki birinin dalları daha uzun ve renk daha soluk ötekininse dallar daha kısa ve toplu renkse daha koyu yeşil.. ben almak istiyorum ama ikisi farklı gibi geliyor bana eğer farklı cinsse hangisini almalıyım? ben kıbrıstayım ve burada iklim bildiğiniz gibi oldukca sıcak.. vakit ayırırsanız sevinirim teşekkürler..
hamibasoglu
16-12-2009, 14:10
Hami bey eğer buralardaysanız ve bu mesajı okursanız size bir sorum olacak. 19. mesajdaki 3. resimdeki cygas, 50. ve 106. mesajdaki cygaslar sanırım aynı cins ama 124. mesajdaki farklı bir cins mi? **** 135. mesajdaki 2. resim ve diğer resimler.. sanki birinin dalları daha uzun ve renk daha soluk ötekininse dallar daha kısa ve toplu renkse daha koyu yeşil.. ben almak istiyorum ama ikisi farklı gibi geliyor bana eğer farklı cinsse hangisini almalıyım? ben kıbrıstayım ve burada iklim bildiğiniz gibi oldukca sıcak.. vakit ayırırsanız sevinirim teşekkürler..
merhaba,
bahsettiğiniz mesajlardaki tüm Cycas revolutalar aynı.Yaprakların uzun ve koyu renkli olması daha ziyade iç mekan ve de az ışıklı ortamlarda görülen bir durumdur. Kıbrıs Cycas için mükemmel bir iklimdir.
selamlar
Hami bey cevap için teşekkürler.. karşılaştırmak için Türkiyedeki fiyatları öğrenebileceğim bir yer var mı? **** siz bilgi verebilirmisiniz? kıbrısta biraz pahalı gibi. thx..
hamibasoglu
17-12-2009, 14:00
Hami bey cevap için teşekkürler.. karşılaştırmak için Türkiyedeki fiyatları öğrenebileceğim bir yer var mı? **** siz bilgi verebilirmisiniz? kıbrısta biraz pahalı gibi. thx..
hangi boyları düşünüyorsunuz? (gövde boyu olarak)
10 yaprak falan heralde.. birde o kök gibi olanlardan bulmak mümkün olsa sıfırdan da yetiştirebilirim...
hamibasoglu
21-12-2009, 12:16
merhaba,10 yaprak diye bir ölçü olmaz.
Eğer Yumru istersen (yumruk büyüklüğünde) kargo ile gönderebilirim.
(en az 10 adet, yapraklı ve köklü)
mail adresi verirsen resim yollarım.
selamlar
mail:ferdi_guran@hotmail.com sen resimler ve fiyatlarla ilgili bilgi at bende adaya girişte ne gibi bir prosedür var onu araştırayım çünkü sanırım girişte bazı problemler var. teşekkürler
hamibasoglu
22-12-2009, 12:39
Topraksız bitkilerin girişinde problem olmaz.Zaten bu ithalat kapsamında bir gönderi olmayacak ki?
Ha siz çok ürün istersiniz o ayrı.
ben bilgileri mail atacağım.
selamlar
Kaktüsteyfik
27-12-2009, 03:37
***. hami bey; Sitenin en yeni üyesiyim ve buraya Frankfurt tan katiliyorum.Cycas revuluta konusunda bu sitede vediginiz genis bilgiler konusunda tüm katilanlar adina size tesükkür etmek istiyorum.yetistirdiginiz cycas larin fiyatlarini ögrenebilecegim bir Internetadresiniz varmi? Didim-Akbükteki yazlik evimin bahcesine 10-15 tane cycas revoluta dikmek istiyorum, sanirim iklim sorun olmaz. Ilginiz icin tesekkür ederim, teyfik
hamibasoglu
28-12-2009, 13:34
***. hami bey; Sitenin en yeni üyesiyim ve buraya Frankfurt tan katiliyorum.Cycas revuluta konusunda bu sitede vediginiz genis bilgiler konusunda tüm katilanlar adina size tesükkür etmek istiyorum.yetistirdiginiz cycas larin fiyatlarini ögrenebilecegim bir Internetadresiniz varmi? Didim-Akbükteki yazlik evimin bahcesine 10-15 tane cycas revoluta dikmek istiyorum, sanirim iklim sorun olmaz. Ilginiz icin tesekkür ederim, teyfik
merhaba,teşekkür ederim.
hamibasoglu@yahoo.com.tr den mail atarsanız resim ve fiyat gönderebilirim.
didim cycas için uygundur.
selamlar
speed198
13-02-2010, 10:57
cycas (sikas) hakkında bilgi istioyrum..!
neconeco
13-02-2010, 15:25
Selamlar. Değerli bir bitkidir. bakınıız www.salonbitkileri.com
Bu hurma ve sykas çeşitleri çöl ikliminde oluyor, orada soğuk vurmuyor mu? Belki vahalarda mikro klimatik ortam olabilir ama çukur alanlar da soğuk hava ile dolması gerekmez mi?
hamibasoglu
18-02-2010, 13:09
Bu hurma ve sykas çeşitleri çöl ikliminde oluyor, orada soğuk vurmuyor mu? Belki vahalarda mikro klimatik ortam olabilir ama çukur alanlar da soğuk hava ile dolması gerekmez mi?
merhaba Öncelikle Cycas bir çöl bitkisi değildir.
Hurmaya (Phoenix dactylifera) ya gelince , o da söylediğiniz karasal çöl iklimi muhitlerinde bulunmuyor.
merhabalar benimde bir sıkasım var ve 3 tane soğan verdi onlar için toprak ve saksı aldım acaba mart ayı içinde diksen tutarmı ya da dikmeden önce soğanları koparıp gazeteyemi sarmam lazım sararsam ne zaman dikmeliyim lütfen yardımcı olurmusunuz şimdiden teşekkürler :D
Yaklaşık yumruk büyüklüğünde bir cycas, ayrıldıktan sonra toprak dışında ne kadar kalabilir?
hamibasoglu
17-03-2010, 11:33
merhabalar benimde bir sıkasım var ve 3 tane soğan verdi onlar için toprak ve saksı aldım acaba mart ayı içinde diksen tutarmı ya da dikmeden önce soğanları koparıp gazeteyemi sarmam lazım sararsam ne zaman dikmeliyim lütfen yardımcı olurmusunuz şimdiden teşekkürler :D
Bu ay müsait bir zamandır.Yumruları ayırıp dikebilirsiniz.Bekletmeye gerek yoktur.
çok sulayıp çürütmeyin yeter.
selamlar
hamibasoglu
17-03-2010, 11:37
Yaklaşık yumruk büyüklüğünde bir cycas, ayrıldıktan sonra toprak dışında ne kadar kalabilir?
Eğer dikimden bahsediyorsanız
2/3 ü toprak dışında kalmalı.
yok eğer dikmeden önce nekadar yumru halinde (ayrılmış halde) bekleyebilir diyorsanız, bekletmenin bir anlamı yok derim.Eğer bekletilecekse de 2 haftayı geçmeyin derim.
selamlar
teşekkür ederim hami bey kaç gündür bu cevabı bekliyordum.hemen dikicem inşallah kurumaz veya çürümez.:p bir şey daha sormak istiyorum bu yumruların olduğu sıkasın üzerinde sadece küçük kuru bir yaprak vardı ve şimdi yanından bir tane daha yaprak çıktı acaba bu sıkas yeşerir mi yoksa çıkan yaprakta kururmu.yumruları aldıktan sonra saksısını değiştirsem tutarmı.inşallah en kısa zamanda bunuda cevaplarsınız..bir kaç resim koydum cevarlarsanız sevinirim teşekkürler...:o
Herkese selamlar,
Elimde 1 aydır kurutmaya çalıştığım ve kuruduğunu zannettiğim 1 cycas tohumu var. Normal bahçe toprağına biraz solucan gübresi katarak dikmeyi düşünüyorum. Bu tohumun saksıya dikim şekli nasıl olmalı ? Tamamen toprağa gömmeli miyim veya bir kısım dışarda mı kalmalı ? yardımlarınıza teşekkürler
Eğer dikimden bahsediyorsanız
2/3 ü toprak dışında kalmalı.
yok eğer dikmeden önce nekadar yumru halinde (ayrılmış halde) bekleyebilir diyorsanız, bekletmenin bir anlamı yok derim.Eğer bekletilecekse de 2 haftayı geçmeyin derim.
selamlar
2 hafta değil galiba benim yıl geçti:)
Cevap için teşekkürler...
Sn. asima bana ortadaki büyük bitki kurumuş gibi geldi...
Tabii bilirkişilerin bakması daha uygun olur...
sn.oppss kuru gibi gözüküyor ama onda yarı kuru bir yaprak var ve yeni bir tane daha verdi acaba saksı değiştirsem hep kurur diye korkuyorum.üzerinde 3 tane yumru var onları ayırıp dikicem inşallah tutarlar... teşekkürler..
hamibasoglu
07-04-2010, 10:34
teşekkür ederim hami bey kaç gündür bu cevabı bekliyordum.hemen dikicem inşallah kurumaz veya çürümez.:p bir şey daha sormak istiyorum bu yumruların olduğu sıkasın üzerinde sadece küçük kuru bir yaprak vardı ve şimdi yanından bir tane daha yaprak çıktı acaba bu sıkas yeşerir mi yoksa çıkan yaprakta kururmu.yumruları aldıktan sonra saksısını değiştirsem tutarmı.inşallah en kısa zamanda bunuda cevaplarsınız..bir kaç resim koydum cevarlarsanız sevinirim teşekkürler...:o
1.resimdeki yaprak gövde altında oluşan bir yumrudan çıkmıştır.
Müdahele etme. Yumruları aldıktan sonra saksısını değiştirebilirsiniz tabi ki.
çok sulayıp yumruları çürütme.
selamlar
hamibasoglu
07-04-2010, 10:36
Herkese selamlar,
Elimde 1 aydır kurutmaya çalıştığım ve kuruduğunu zannettiğim 1 cycas tohumu var. Normal bahçe toprağına biraz solucan gübresi katarak dikmeyi düşünüyorum. Bu tohumun saksıya dikim şekli nasıl olmalı ? Tamamen toprağa gömmeli miyim veya bir kısım dışarda mı kalmalı ? yardımlarınıza teşekkürler
merhaba,
elinizdeki tohum dekor olmaktan öteye geçemez.Boşa vakit harcamayın bence,bu konuyla ilgili birçok kez yazı yazmıştım.
selamlar
merhaba,
elinizdeki tohum dekor olmaktan öteye geçemez.Boşa vakit harcamayın bence,bu konuyla ilgili birçok kez yazı yazmıştım.
selamlar
Zamia furfuracea adındaki cycas ' ın 20 tohumunu aldım .
Bu " tohumdan yetişmez , boşuna uğraşmayın " anlamında söylenmiş
bir cümle mi ?
hamibasoglu
01-05-2010, 11:43
merhaba,
tohumu nereden aldığınız önemli.
döllenmiş olup olmadığı önemli.Benim kastettiğim tek başına yanında veya yakın çevresinde erkek Cycas olmadan,dişi Cycaslardan toplanan tohumların çimlenmeyeceği.
Yurt dışında büyük üreticilerin yetiştirme sahalarında erkek ve dişi bireyler birarada olabileceğinden çimlenme olasıdır.
selamlar
Tohum ABD 'den bu gün geldi .
Umarım çimlenir .
Benol Hazaroğlu
08-05-2010, 16:22
merhaba
benim bahçemde boyu 1.5 mt olan bir skas var kar yağdığı zaman bilinçsizce karlarını temizledim sonrası malum yer yar dallar sarardı onları kesersem çirkin bir görüntü oluşacak sitemin bahçesinde karda hiç dokunmayanların skasları gayet sıhhatli karı silkeleyenlerde durum bendeki gibi yapabileceğim birşey var mı acaba
Merhabalar. Benim bahçemdeki sycasın etrafında yaklaşık 10 gündür 5 adet ikişer ve dörder yapraklı yeni sycaslar çıktı. Onları nasıl ayırabilirim
merhaba ,
yeni üye oldum ve sırf cycas hakkında bilgi sahibi olabilmek ve yetiştirebilmek adına üyelik yaptım..cycas yetiştirmek istiyorum fakat soğanından büyütmeye başlamaktı amacım..belediyeye bağlı bir seradan tek dal saksıya dikilmiş bir cycas buldum.Sağolsun beni kırmadılar hediye ettiler..fakat yaprağı sararmıştı..bahçede dikili olan ana ağaçtan alarak dikilmiş.ben alalı bugün 3 gün oldu..acaba sararmış olmasındaki neden nedir..fikri olanlardan yardım bekliyorum arkadaşlar..bir de asıl oradaki ağaçtan soğan almak istedim fakat henüz soğanlarının vakti gelmediğini 1 ay kadar sonra gelsem daha iyi olacağını söyledi ama..oldukça büyük bir ağaçtı ve birçok yerinden yavru vermişti..şu anda alsam yetiştiremezmiyim..
cycas için kullanmam gereken bir gübre var mı..tavsiyeniz nedir...teşekkür ederim..
hamibasoglu
05-07-2010, 11:44
merhaba ,
yeni üye oldum ve sırf cycas hakkında bilgi sahibi olabilmek ve yetiştirebilmek adına üyelik yaptım..cycas yetiştirmek istiyorum fakat soğanından büyütmeye başlamaktı amacım..belediyeye bağlı bir seradan tek dal saksıya dikilmiş bir cycas buldum.Sağolsun beni kırmadılar hediye ettiler..fakat yaprağı sararmıştı..bahçede dikili olan ana ağaçtan alarak dikilmiş.ben alalı bugün 3 gün oldu..acaba sararmış olmasındaki neden nedir..fikri olanlardan yardım bekliyorum arkadaşlar..bir de asıl oradaki ağaçtan soğan almak istedim fakat henüz soğanlarının vakti gelmediğini 1 ay kadar sonra gelsem daha iyi olacağını söyledi ama..oldukça büyük bir ağaçtı ve birçok yerinden yavru vermişti..şu anda alsam yetiştiremezmiyim..
merhaba,
bu konuda çalışma yapmak isteyen arkadaşlar bu başlıktaki 89.mesaj ve diğer bilgileri öncelikle okuyup,varsa diğer soruları sorabilirler.
ayırma ve sökümden sonra dikilen Cycaslarda yaprak sararması normaldir.
selamlar
hamibasoglu
05-07-2010, 11:48
merhaba
benim bahçemde boyu 1.5 mt olan bir skas var kar yağdığı zaman bilinçsizce karlarını temizledim sonrası malum yer yar dallar sarardı onları kesersem çirkin bir görüntü oluşacak sitemin bahçesinde karda hiç dokunmayanların skasları gayet sıhhatli karı silkeleyenlerde durum bendeki gibi yapabileceğim birşey var mı acaba
En iyisi kar yağmadan ve donlu havalarda önce yaprakları toplayarak bağlamak ve bitkiyi gövdeden yukarı doğru bez bir çuvalla sarmaktır.
Bahsettiğiniz olayda kar temizlendikten sonra soğuk hava yaprakları çarpmış kısaca,karın temizlenmediği olayda kar bitkiyi dondan muhafaza etmiş :)
selamlar
hamibasoglu
05-07-2010, 12:50
Cycaslarımmmmmmmm :)
Cycaslarımmmmmmmm :)
Yeni bir üyenizim, ilk olarak foto göndererek aranıza katılmak isterim. Neden derseniz, gözüm gibi bakıyorum ona. Kısaca bilgi vermek isterim Cycas'ım hakkında. 3-4 yapraklı vaziyette 2003 yılında satın aldım saksıda. Salon bitkisi olarak aldık, fazla su istemez dediler, 1-2 ay sonra kaloriferli evde, yaprakları solmaya ve sararmaya başladı. Aldım götürdüm, Karaburun taraflarındaki yazlığımın bahçesine diktim. Bol su ve güneş derken, ekte resimler sonucu görüyorsunuz. Ve de bir hafta önce yavruladı. Üstadım, bu yavru (yumru) yu ne zaman ayırmam uygun olur. Herkese selam ediyorum buradan. Saygılar...
hamibasoglu
05-09-2010, 01:18
Yeni bir üyenizim, ilk olarak foto göndererek aranıza katılmak isterim. Neden derseniz, gözüm gibi bakıyorum ona. Kısaca bilgi vermek isterim Cycas'ım hakkında. 3-4 yapraklı vaziyette 2003 yılında satın aldım saksıda. Salon bitkisi olarak aldık, fazla su istemez dediler, 1-2 ay sonra kaloriferli evde, yaprakları solmaya ve sararmaya başladı. Aldım götürdüm, Karaburun taraflarındaki yazlığımın bahçesine diktim. Bol su ve güneş derken, ekte resimler sonucu görüyorsunuz. Ve de bir hafta önce yavruladı. Üstadım, bu yavru (yumru) yu ne zaman ayırmam uygun olur. Herkese selam ediyorum buradan. Saygılar...
merhaba,
öncelikle maşallah diyelim,Cycasınız mükemmel durumda.
Ama bahsettiğiniz yavru son resimdeki ise daha çok erken en az 2 sene daha var ayırma işlemi için.Bu başlıktaki Önceki mesajlarımda bu işleme ait detayları bulabilirsiniz.
selamlar
bozcaada5
11-12-2010, 11:31
Merhabalar,
Devamlı olarak vermiş olduğunuz bilgileri takip ediyorum. Gerçekten süper. Benim de yaklaşık olarak 5 yıl önce eşimden hediye olarak gelmiş olan Cycas'ım var. 5 yılda sadece 2 sürgün verdi. Saksı camın önünde ve bol ışık var. Haftada 1 kez su veriyorum. Vitamin de aldım. Resimleri de ekliyorum. Gözüm gibi bakmama rağmen yeterli performansı alamadım. Sizlerden ricam ne yapmam gerektiği konusunda destek vermeniz. Özellikle hediye olması itibariyle benim için çok özel bir çiçek. Şimdiden yardımlarınız için teşekkür ederim. Hoşçakalın......
sercan1969
15-12-2010, 12:43
Bu kadar sık sulamanıza rağmen hale tamamen çürümemiş olması bence mucize....
furkan yıldız
20-12-2010, 16:22
Cycaslarımmmmmmmm :)
Bu resimlekiler bir harika :p
Tropikal bir ada gibi bir de havuz olsa farkı kalmayacak :cool:
bahtiyar02
20-12-2010, 21:14
Cycaslarımmmmmmmm :)
Ellerinize sağlık.Gerçektende muhteşem bir görüntü.
Saygılar
bozcaada5
23-12-2010, 19:52
lütfen yardım rica ediyorum ama kimse cevap yazmamış....
acemifüsun
23-12-2010, 20:57
Sn. bozcaada5 iki ay önce Urla Ünal kaktüs ziyaretimde çok gelişmiş Cycaslar gördüm ve sahibi Ünal bey, kışın bol güneş ister, yazın güneşten korumak için perdeleme yapıyoruz demişti. Ayrıca yağmur suyunu da çok sevdiğini belirtti. Sulamayı da toprağı kuruduça yapılması gerekli.
Sn. bozcaada5 iki ay önce Urla Ünal kaktüs ziyaretimde çok gelişmiş Cycaslar gördüm ve sahibi Ünal bey, kışın bol güneş ister, yazın güneşten korumak için perdeleme yapıyoruz demişti. Ayrıca yağmur suyunu da çok sevdiğini belirtti. Sulamayı da toprağı kuruduça yapılması gerekli.
Bana kalırsa, saksıda bu tür bitkileri beslememiz pek doğru değil gibi, çünkü ben salondan bahçeye çektim, şu anda durumu görüyorsunuz, (bkz. yukarı). Salonda ölüyordu. Yaz mevsimi hergün alttan üstten her yerinden su veriyorum, suyu çok seviyor. Valla dışarıda oldukça gaddar bir bitki. Hiçbirşeyden etkilenmiyor desem yeri. Şu anda yılda bir 50 yaprak veriyor. Ben de alttan 25-30 kadar eski yaprağı alıyorum. Elbetteki bütün bu ifadelerim gözlemlerime dayanıyor. Herkes CYCAS sahibi olsun diyorum. Kolaylıklar gelsin.
acemifüsun
30-12-2010, 21:46
Sn. aastraa verdiğiniz bilgiler ve deneyimleriniz için teşekkür ederim:)
hamibasoglu
07-02-2011, 11:09
lütfen yardım rica ediyorum ama kimse cevap yazmamış....
merhaba,
geç yanıt için özürlerimi kabul edin lütfen :)
Mart ayının sonunda aşağıdaki işlemleri yapalım.
1-Cycaslar yaz kış bol ışık isterler.(gölgelemeye asla gerek yoktur)
ancak gördüğüm kadarıyla sizin Cycasınız yerde konumlandırılmış.Bir sehpanın üzerine koymanızda fayda var.Bol ışık alacak bu 1.
2-saksı toprağını tamamen değiştirelim.Çiçekciden aldığımız torfa 1/3 oranında kum( 0 numara tuzsuz) ekleyip karıştıralım.saksının altına 1 kaç sıra pomza taşı veya kalın perlit koyduktan sonra bitkiyi tekrar dikelim.Dikmeden önce kökleri iyice budayalım ve üzerindeki yaprakların tamamını keselim.
3-resimdeki gübreden 1lt ye 1 kapak dökerek 45günde 1 kez sulama suyuna karıştıralım. nemi parmağınızı toprağa batırarak kontrol edin ve nem azalmışsa öyle sulayın. Cycaslar bol suyu sevmez.Yukarıda bahsedilen Cycas sanırım drenajı çok iyi bir mekanda konumlanmış.istisnalar kaideyi bozmaz :)
4-Musluk suyu değil de Normal pet şişelerdeki sudan kullanalım.Suyun sıcaklığı oda sıcaklığında olsun.
bu tedbirlerle haziran ayında yeni sürgünleri alırsınız.
selamlar
merhaba
kısa bir süre önce izmirde bir süs bitkileri serasında çalışmaya başladım 3 tane cycasımız var yaprakları kupkuru uzun zamandan beri bu şekildeymiş bitkiler saksıda ve yaklaşık 1m boyunda neden oabileceğ konusunda pek bi fikrimiz yok sulamadan olduğunu düşündüm fakat 2tane küçük cycasda bi sorun yok yardımcı olabilir misiniz eger isterseniz fotografta ekleyebilirim
bozcaada5
05-03-2011, 15:20
çok teşekkür ederim dostlar....
bunun tohumunu nerden bulabiliriz :)
cycasımın fotoğrafı. yapraklarında 2 yıldır bu mevsimde lekeler oluşuyor.Sebebini bulamadım.
196596
196597
Hami Bey cycaslarınıza bayıldım. yeriniz nerede acaba?? Gossip in fotograflarını gönderdiği lekeler benim cycaslarımda da var. bir yıl önce saksıdan çıkarıp bahçeye ektim, yaprak vermedi bir yıldır. ayrıca bu aylarda verebileceğim bir besin takviyesi var mı? fotograflarını çektikten sonra siteye ekleyeceğim , sanırım ben yumruları fazla toprağa gömdüm. sorun bundan mı kaynaklanıyor acaba?? teşekkurler , sevgiler.
hamibasoglu
02-05-2011, 10:32
bunun tohumunu nerden bulabiliriz :)
Sevgili Mellani,
daha önce de belirtmiş olduğum üzere Cycasları tohum değil de Yumrulardan üretmek taha mantıklı olacaktır.Zira bulduğunuz tohumun döllü olup olmadığını bilenezsiniz.
selamlar
hamibasoglu
02-05-2011, 10:38
Hami Bey cycaslarınıza bayıldım. yeriniz nerede acaba?? Gossip in fotograflarını gönderdiği lekeler benim cycaslarımda da var. bir yıl önce saksıdan çıkarıp bahçeye ektim, yaprak vermedi bir yıldır. ayrıca bu aylarda verebileceğim bir besin takviyesi var mı? fotograflarını çektikten sonra siteye ekleyeceğim , sanırım ben yumruları fazla toprağa gömdüm. sorun bundan mı kaynaklanıyor acaba?? teşekkurler , sevgiler.
Merhaba,Teşekkürler
Yerimiz Antalya / Aksu'da.
Bu lekeler Mikro element dediğimiz besin eksikliğinden kaynaklanıyor.Merak etmeyin ölümcül bir sonuç doğurmaz.
Bu mevsimde bitkinin büyüklüğüne göre topraktan 15N 15P 15K ve yapraktan mikro element içerikli (Fe,Mg,Mn,Cu,Zn) yaprak gübresi kullanabilirisiniz.Dozları abartmayalım.
Yumruları ayırıp dikerken sadece 1/3 ü nü gömün.
Cycaslar hava şartları ve Toprak koşullarına göre Mayıstan Ekim ayı sonuna kadar sürgün verebilirler.
hamibasoglu
02-05-2011, 10:40
merhaba
kısa bir süre önce izmirde bir süs bitkileri serasında çalışmaya başladım 3 tane cycasımız var yaprakları kupkuru uzun zamandan beri bu şekildeymiş bitkiler saksıda ve yaklaşık 1m boyunda neden oabileceğ konusunda pek bi fikrimiz yok sulamadan olduğunu düşündüm fakat 2tane küçük cycasda bi sorun yok yardımcı olabilir misiniz eger isterseniz fotografta ekleyebilirim
Resim eklerseniz daha iyi yardımcı olabilirim.Önce hastayı bir görelim değil mi? :)
selamlar
hamibasoglu
02-05-2011, 10:44
cycasımın fotoğrafı. yapraklarında 2 yıldır bu mevsimde lekeler oluşuyor.Sebebini bulamadım.
196596
196597
Sevgili Gossip,
sebebi bir önceki mesajda da yazdığım üzere iz element eksikliğidir.
Çiçekcilerde satılan yaprak gübrelerinden alıp talimatlara uyarak yapacağımız karışımı sabah saatlerinde sprayle yapraklara püskürtün.
ancak bu işlem sonucunda mevcut yaprakların lekeleri kaybolmayacaktır.Yeni sürgünlerin lekesizliğini sağlayabilirsiniz.
Sulamaya da dikkat edin fazla sulama topraktaki besinlerin kökler tarafından alımını güçleştirir.
selamlar
Gordugunuz en buyuk sikas kac m ?
merhaba,
öncelikle maşallah diyelim,Cycasınız mükemmel durumda.
Ama bahsettiğiniz yavru son resimdeki ise daha çok erken en az 2 sene daha var ayırma işlemi için.Bu başlıktaki Önceki mesajlarımda bu işleme ait detayları bulabilirsiniz.
selamlar
Hami Bey, cycas' ımın son görüntüsüdür... Bundan sonra ne ile karşılacağım? Bu arada dibinde 1 olan yumru sayısı 4 e çıktı ve hepsi yapraklı...
nilimavi
18-08-2011, 23:18
herkese merhabalar yeni üyeyim.aslında uzun zamandır okuyordum sizi.üye olayım dedim.acil yardıma ihtiyacım var.aslında soruma daha önce cevap yazılmış ama tam olarak algılayamadım.arkadaşımın bahçesindeki sikasın gövdesinden bıcakla yumrusu ile beraber yavrulardan ayırdım.kıbrısta yaşıyorum 18 ağustosta direk ektim can suyu verdim.şimdi kaç günde bir sulamalıyım.gece gündüz arasında epey sıcaklık farkı var artık.acaba ev içine mi alsam acil cevap lütfen
nilimavi
19-08-2011, 22:30
sayın harbour of tears
cycas yetiştiriciliği hakkında tüm merak ettiğiniz sorularınızı her zaman tüm dostlarımızla paylaşmak için burdayız sorunuzu kaynagından çözeriz.
Sayın harbour of tears cycas tohumunu çimlendirme durumunuzu bu bölüm aracılıgıyla bizimle paylaşırsanız sevinirim. Tüm cycas yetiştiricilere başarılar dilerim.
sayın skala sitede yeniyim lütfen yardım edin.arkadaşımın bahçesindeki skasın gövdesinden 2 yapraklı yumru ayırdım itina ile bıçak yardımıyla.ve hemen toprağa ekip suladım.ancak şimdi okudum ayrılan yumruları 1 ay kurutup daha sonra ekin yazıyor.şimdi ne yapmalıyım acaba
mine hnm benim 17 yıllık bir cycas ağacım var.boyu yaklaşık 1,5 m yapraklarının çapı 2 m gövde kalınlığıda yaklaşık 30-35 cm çok yavaş büyüyor ancak buna karşın aşırı derecede yavru veriyor.bende bunları ayırıp üretiyorum yavru vermemesi ve hızlı büyümesi için ne yapmam gerekir bilginiz varsa yardımcı olursanız sevinirim
Cycaslarımmmmmmmm :)
hami bey 2. fotodaki önünde durduğunuz cycaslar kaç yıllık ve bu boya nasıl geldiler.ayrıca fiyatı ne kadar teşekkürler
Selehattin 67
15-10-2011, 23:02
Aldığımda 9 yaşında olduğu söylenen bir cycas var ben alalı 5 yıl oluyor bu bitkinin yaşını nasıl anlayabilirim
Selehattin 67
15-10-2011, 23:03
Birde bu bitkiyi aldıktan sonra 3 sene sonra yapraklar fazla uzadığı için budadım
Selehattin 67
15-10-2011, 23:05
Yeni filiz 6 olmak üzere ortalama 13 yaprak bıraktım diğerlerini kestim
mmanager
28-10-2011, 14:09
İyi günler Mine hanım balkonda susuzluktan yaprakları kurumuş cycasın kökleri ve kurumuş yaprakları temizlenirse ve soğanı çürümemşse yeniden köklendirilip yeşertilebilir mi .Komşumuzun balkonunda böyle bir cycas vardı da kiracı hiç su vermemiş ve öylece kurumuştu acaba yeniden yeşerir mi.Alıp apartmanın bahçesine dikmeyi düşünüyorum da .Bir de elime soğanlarından geçti bu soğanları Adana gibi kışları ılık geçen bir şehirde 1 ay kuruttuktan sonra dikebilir miyiz ?evin içinde olmak şartıyla tabi ya da mart ayını beklememiz mi gerekiyor .Bu zaman zarfında beklersek bir şey olur mu bu soğanların yeşermesi için belli bir büyüklüğü olması gerekir mi bilgi verirseniz teşekkür ederim.
hamibasoglu
30-01-2012, 21:24
sayın skala sitede yeniyim lütfen yardım edin.arkadaşımın bahçesindeki skasın gövdesinden 2 yapraklı yumru ayırdım itina ile bıçak yardımıyla.ve hemen toprağa ekip suladım.ancak şimdi okudum ayrılan yumruları 1 ay kurutup daha sonra ekin yazıyor.şimdi ne yapmalıyım acaba
Sevgili Nilimavi,
Kurutma olayını kim, ne zaman söylemişse yanlış bir bilgi. Lütfen dikkate almayın.
Bu lale soğanı veya tohum değil ki! Siz doğrusunu yapmışsınız.Bu ayırmaları Mart-Eylül ayları arasında yaparsak daha iyi sonuç alırız.
selamlar
hamibasoglu
30-01-2012, 21:33
hami bey 2. fotodaki önünde durduğunuz cycaslar kaç yıllık ve bu boya nasıl geldiler.ayrıca fiyatı ne kadar teşekkürler
merhaba O sikas yaklaşık 20 yaşında.
Ancak Türkiye'de yumrudan üretilen bir sikas 20 yılda bu boya gelemez.
O bitkinin orijininde ,sıcaklık,nem ve yağış tüm mevsimlere mükemmel yayılmış durumda.Yani neredeyse 8-9 ay vejetasyon var.
Sikasınızın yumru vermesi çok güzel.neden vermesini istemiyorsunuz ki?
Her yumru yeni bir Cycas :)
merhabalar skasımın yaprağının üzerinde benek benek sarı lekelenmeler ve ara ara dökülmeler var nedeni nedir acaba? saksısını bugun değiştirdim. ve akabinde 1 tatlı kaşığı gübre verdim 3-15 gibi filan tam hatırlamıyorum koyu gri renginde bir gübre acaba işe yararmı ? ne yapmalıyım. birileri yardım ederse çok sevineceğim.
kelebek çalısı
29-02-2012, 16:16
merhabalar skasımın yaprağının üzerinde benek benek sarı lekelenmeler ve ara ara dökülmeler var nedeni nedir acaba? saksısını bugun değiştirdim. ve akabinde 1 tatlı kaşığı gübre verdim 3-15 gibi filan tam hatırlamıyorum koyu gri renginde bir gübre acaba işe yararmı ? ne yapmalıyım. birileri yardım ederse çok sevineceğim.
Aynı lekelenmelerden benim bahçedeki cycasta da oluyordu. Ziraatçinin önerdiği, İthal skas besini uyguladım, düzenli olarak besin verildiğinde sorun düzeliyor. Fakat besin vermeyi bırakınca, aynı lekeler yine oluşuyor. Toprağındaki besin eksikliğinden kaynaklanıyor. Bu ithal gübre granül halinde toprağa serpilip, sulanıyor. Cycas ve palmiye yapraklı bitkilere özel bir besindi. Bir araştırın isterseniz.
erengelebek
11-03-2012, 20:08
http://imageshack.us/photo/my-images/688/pic0008gp.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/688/pic0008gp.jpg/)
http://img826.imageshack.us/img826/5930/pic0009qa.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/826/pic0009qa.jpg/)
bunlar benim yetiştirdiklerim. kökten çoğalttıklarımın hiçbiri çiçek açmadı, tohumdan çoğaltılanların hepsi çiçek açtı. çok fazla güneşi seviyor, hatta güney ve batı yakasına dikilen ağaçların resmen büyüklük farklılık çizgisi oluşmuş durumda, evin çevresinde güney kanadının ortasında dikili olan ağaç 1,25 m boya ulaşmışken köşedeki 1,10 ve batı yakasının ortasındaki 1,00 m ve batı yakasının kuzeye gelen köşesindekinin boyu 87 cm. güneşin önemini anlatmak istedim. mümkünse tüm gün ( gündüz) ışık alsın, cycas çok iyi yetiştirme koşullarında. element takviyesinden bahsedilmiş, ben bunun içinde bir çözüm buldum ve mesleğim gereği kontrolllü deneyler yaptığımdan çok fazla faydası olduğunu söyleyebilirim, bunun için, bir iki avuç bulabildiğiniz çivi, eski yeni farketmez, bunları 2,5 lt pet şişenin içine doldurup üzerine su doldurun, so baya kahverengi rengi alınca, cycaslarınıza paylaştırın, su ile kartıştırıp dökebilirsiniz, bir şişe 4-5 cycas için yeterlidir, gübre için ise ben tavuk veya güvercin gübresini kullanıyorum, direkt değil, zira öldürmeye karar verseydim, yazın direkt kullanırdım :D. bunuda şu şekilde kullandım, bir tenekeye güvercin gübrelerini 1/4 seviyeye kadar doldurdum, üzerini su ile tamamladım, 10 gün sonra ( çok kötü kokuyor bir de kapak uydurun derim, ama tam kapatmayacak yoksa patlar) sıvısndan ağacın büyüklüğüne göre 250-500 ml çiçeklerin dibine döktüm, bunun sulama gününe denk getirip, şerbet adı verdiğimiz gübreli suyu döktükten sonra SULADIM, bu yöntemi şehrine göre ( ben adana ve izmir için söylüyorum) nisan mayıs ortası, eylül ortası ekim gibi kullanmanızı öneririm, yazın sıcaklarda ağacı yakabilir, kışın ise zaten ağaç dormansiye (uyku) girdiği için pek bir faydası olmayacaktır, yazın başarılı bir yaprak fışkırması ve uzun yapraklar isterseniz mart ayından itibaren uygulamaya başlayın, t-shirt giydiğiniz halde terlemeye başladığınız zaman gübrelemeyi bırakın. gövdesinin hızlı büyümesi için , ilk yıllarda yapraklarınn büyük çoğunluğunu üzerinde bırakın, yani 3-4 kat IIII((((= şeklinde yaprak kalsın, gövde bir karışa ulaştığında yaprakları düzenli kesersiniz, zira yapraklar ne kadar çok çıkarsa, gövde o kadar hızlı yükselir. söyleyeceklerim bunlar, haricinde sorularınız olursa cevap vermeye çalışırım.
aklıma gelmişken, çok güzel salon çiçeği olabilecek bir bitki fakat, ışığını eksik etmeyeceksiniz, ayrıca konuya şöyle bir göz gezdirdim, saksılar çok çok küçük, benim satmaya hazırladığım cycasları 5 cm uzunluğunda gövdesi olanları bile 30 cm çapında 30 cm derinliğinde saklsılara ekiyorum, zira pencere önünedekolayca yetişmesini sağlaması için, 15-20 cm lik gövdeli olanları, büyük çop kovası büyüklüğünde ( eski banyo kazanları da olabilir) yaklaşık 80 cm boyunda ve 60 cm çapında saksılara ekmek gerekir, ağacı alttan sıkıştırırsanız, üstten büyümez, bunun mantığını şu şekilde de anlayabilirz, dağlardaki çam ormanlarına baktığımızda, büyük çamların olduğu ormanlarda, yukarıdan bakınca her ne kadar ağaçlar bir birine çok yakın görünsede, alt tarafları kök kısımları birbirine en az 7-8 mt uzaktadır, yoksa büyüyemezler, aralarından bir kaçı ölür ve diğerlerine yer açılır. çiçekçiden aldığınız tüm çiçeklerin saksısını büyükleri ile değiştirin,çiçekçiler en küçük saksıyı seçer.
hamibasoglu
30-03-2012, 17:08
merhabalar skasımın yaprağının üzerinde benek benek sarı lekelenmeler ve ara ara dökülmeler var nedeni nedir acaba? saksısını bugun değiştirdim. ve akabinde 1 tatlı kaşığı gübre verdim 3-15 gibi filan tam hatırlamıyorum koyu gri renginde bir gübre acaba işe yararmı ? ne yapmalıyım. birileri yardım ederse çok sevineceğim.
merhaba,
Cycasınızın yapraklarındaki bu durum izelement eksikliğinden kaynaklanmaktadır.(Zn,Mg,Fe,,Cu...) 15/15/15 Bu dönemde iyi bir seçim ama bu leklerin kaybolmasına fayda etmez. Yeni çıkacak yaprakların aynı sorunla karşılaşmaması için ayda 1 kez izelement takviyesi gerekir. Ama önce bol ışık ve kontrollü sulama.
selamlar
Selehattin 67
30-03-2012, 18:09
Selam sanırım benim sorunumu giderebilecek değerli üye dostlar şu anda sanırım meşguller selamlar saygılar [ yeşil ve mavi ile kalın ]
hamibasoglu
21-04-2012, 15:58
Aldığımda 9 yaşında olduğu söylenen bir cycas var ben alalı 5 yıl oluyor bu bitkinin yaşını nasıl anlayabilirim
merhaba,
Resmini koyarsanız yaklaşık bir tahmin yapabilirim. Ancak net olarak genetik analiz gerekir :)
selamlar
Deniz Yıldızı
25-04-2012, 21:01
Herkese merhaba.
Benim cycas'ımda da beyaz lekeler var. Aşağıya fotoğraflarını ekledim. Ne olduğunu bilen var mı acaba? Yardımcı olursanız çok sevinirim.
286978
286979
286977
kelebek çalısı
28-04-2012, 16:25
Herkese merhaba.
Benim cycas'ımda da beyaz lekeler var. Aşağıya fotoğraflarını ekledim. Ne olduğunu bilen var mı acaba? Yardımcı olursanız çok sevinirim.
Yine topraktaki bazı elementlerin eksikliğinden kaynaklı gibi. Kesinlikle palmiye ve skas için kullanılan ithal besin takviyelerinden kullanmanızı öneririm. Benim kullandığım ürün altta fotoğraflanan üründü. Bitkiniz için gerekli takviyeleri bu tür ürünleri kullanarak yapınız. Bu takviyeden sonra, yeni çıkan sağlıklı yapraklarda bu tür noktalanmaların olmaması gerekir.
kelebek çalısı
28-04-2012, 16:39
Çok iyi görünmüyor fotoğrafta ama, ufak tefek noktalar benim skas yapraklarında da mevcut. Bir yıldır, besin takviyesi yapmadım. Burada skas hemen herkesin bahçesinde kullanılan bir bitki. İlgisiz kalsa bile, güzelliğinden birşey kaybetmiyor skas. Fotoğraflama imkanı bulunca örneklerini bu sayfada paylaşmak isterim.
Geçen yıl cycasımlarımdan biri bütün yapraklarını sararttı ve döktü ne yaptıysam kurtaramadım. Yumrusunu saksıdan çıkarıp bahçenin bir köşesine diktim ve hiç ilgilenmedim. Dün baktım bir hareket var sanırım yaprak çıkarıyor. Çok sevindim tabii.
kendini kurtardı.Anladığım kadarıyla bu bitki ilgi sevmiyor biraz unutmak gerek...
Deniz Yıldızı
29-04-2012, 20:42
Sayın Kelebek Çalısı,
İlk fırsatta bu besinden temin edip, cycaslarımı kurtarmaya çalışacağım. Teşekkürler.
kelebek çalısı
01-05-2012, 20:18
Genel durum ve topraktan çıkan yavru cycasın ilk yaprağı.
Ayrıca bir çok yumru da topraktan başını çıkartmış, ama toprak ile aynı renkte olduğundan fotoğraf kalitesi yönünden iyi olmadığından eklemiyorum. Yine de bir yumru gözüküyor, gövde ile yavru yaprak arasında.
kelebek çalısı
08-05-2012, 21:51
Yavru cycaslar :)
kelebek çalısı
14-05-2012, 01:32
Bu cycas da benim ilk edindiğim ve lokasyon olarak Türkiye' de bulunan diğer bitkim.
kelebek çalısı
15-05-2012, 19:33
Cycas yeni yapraklarını çıkarırken...
Pat(i)ilker
01-08-2012, 20:44
arkadaşlar bir sorum olacak benim cycam gövdesi çok küçük olmamasına rağmen çıkardığı yapraklar çok küçük dışarda görüyorum upuzun yapraklar çıkarıyorlar hep benimki balkonda duruyor ne yapmam lazım
Yapraklar normalden kısa ise saksınız küçük ve dolayısıyla besin ve suyu az alıyordur. Büyük saksı veya toprağa dikmeniz durumunda ilk vereceği yapraklar iki katına yakın uzarlar. Birde yapraklar oluşurken sera ortamında değilse geriye doğru kıvrılıyorlar, güzellikleri bozuluyor.
athenari
05-09-2012, 12:16
herkese selamlar cycas tohumu veye yavrusunu nerden bulabılırım bırılerı bana yardımcı olsun lutfen
kopshtar
13-11-2012, 15:06
Geçen hafta Bauhaus ta yeni gelmiş cycaslar vardı. Ancak hepsi 3-4 yapraklı olan cycasların bazıları açık yeşil, dar ve yaprakları daha uzundu. Uzun ve açık yeşil yapraklı olanlar 28 tl iken kısa ve geniş yapraklı olanlar 49 tl'den satılıyor. Görevli personele sordum farkı ne diye, tabii ki bilmediğini söyledi :) Bu arada ikisinde de cycas revulata yazıyor. Ben yine de türlerinin farklı olduğunu düşünüyorum. Fotoğraf çekebilirsem eklerim.
ETHEM020
12-12-2012, 21:26
Merhabalar benimde bir adet cikasım var
yaklasık 1 aydır yeni verdiği yaprak uclarında kuruma basladı.
Acaba nedeni nedir bilen varmı???
kelebek çalısı
15-12-2012, 00:44
Merhabalar benimde bir adet cikasım var
yaklasık 1 aydır yeni verdiği yaprak uclarında kuruma basladı.
Acaba nedeni nedir bilen varmı???
Bitkinizin fotoğrafı bana Cycas revoluta v. aurea yı çağrıştırıyor. Yine de bu konunun uzmanı olmadığımdan, düşüncemi yüksek sesle dile getirmiş olmaktan öte bir teşhisim yok.
Nautilus Cycad
23-12-2012, 11:15
sayın skala sitede yeniyim lütfen yardım edin.arkadaşımın bahçesindeki skasın gövdesinden 2 yapraklı yumru ayırdım itina ile bıçak yardımıyla.ve hemen toprağa ekip suladım.ancak şimdi okudum ayrılan yumruları 1 ay kurutup daha sonra ekin yazıyor.şimdi ne yapmalıyım acaba
Sn.Nilimavi - Başımdan geçeni anlatayım belki yardımı olur. Benimde 40 yaşındaki cycas'ımı Evimin bahçesinde fabrikamın bahçesine taşırken kenarındaki 3 yavru kaza ile koptu. Çok üzüldüm. Üzerlerinde yaprak da yoktu. Onları 1 gün su dolu bir kapta beklettim. Sonra 4de 3ü toprağın altında kalacak şekilde diktim. Ara sıra suladım. Belki 4-5 ay öyle kaldılar. Ümidi kesmiştim. Yaz sonları doğru bir baktım 15cm yüksekliğindeki 3 yumrunun içinden de 75cm uzunluğunda 3 tane yaprak çıktı. Ne kadar mutlu oldum anlatamam. Bu bitkiler kolay ölmüyor anlayacağınız. Bir kenara koyun ara sıra azar azar su verin. Bir gün mutlaka size merhaba derler.
Ankarada yaşıyorum. Evde saksıda skass yetiştiriyorum. Antalyadan geçen temuuzda almıştım. yapraklarında sararmalar ve kıvrılmalar başladı. Forumdaki yorumları okuduğımda besnsiz kaldığını ve düzensiz sulandığını anlıyorum. Ben düzenli suluyorum. haftada 1 kez hep ayn miktarda fazla su vermeden suladım. Ancak yardımcımızda arada su vermiş benden habersiz bir müddet. Ek besin vermek yılın bu zamanında uygun mudur?
Doğru besin maddesi nedir? isim ve detaylı özelliklerini verebilirmisiniz? nereden ulaşabilirim?
hakaniko
24-12-2012, 22:53
sorun köklerden kaynaklanıyor,saksıyı büyütmeni tavsiye ederim
Nautilus Cycad
28-12-2012, 20:12
@DinlerS ** 1. sayfada SKALA adlı kullanıcının yazdıklarını incelemenizi tavsiye ederim. Son derece başarılı bir şekilde paylaşmış...
Merhaba arkadaşlar.Çok aciiiil yardım lazım.İki yıldır bende bulunan cycasım bilemediğim bir nedenden dolayı sararmaya başladı.İlk öncesaksıdan çıkartıp köklere baktım çürüyenleri kesip tekrar diktim.Ana gövdede gözüken bir sıkıntı olmamasına rağmen bitkinin tüm yaprakları sarardı.Bitkime neoluyor anlamadım.İki senedir yeni yaprakta açmadı.Şimdi bütün yaprakları sapsarı.Neyapmam lazım lütfen yardımcı olun.
kelebek çalısı
07-06-2013, 15:12
Bahçemdeki Cycas revoluta dişi mi yoksa erkek mıi bunu bilmiyordum.
Bu sezonda ilk kez oluşturduğunu gördüğüm kozalak biçimli çiçeklenme oluşumu bitkimin erkek Cycas olduğunu söylüyor.
414854
Bu kozalak formlu çiçek oluşumunun fotoğrafına bakarak henüz açılmaya başlamadığını görüyoruz. Okuduğum bir kaynak bu çiçeklenme döneminin kuzey yarım küre için mayıs ayının sonu gibi bir döneme denk geldiğini belirtiyor. Çiçekler açılmaya başladığında güçlü bir koku (bu kokudan sorumlu kimyasal beta-myrcene olarak adlandırılır) yaymaya başlayan bitki bu yolla özellikle thrips türü böcekleri kendisine çekerek polinasyon için gerekli süreci işletmeye başlamış oluyor.
Bu arada, bu bilgiyi okuduğumda bir kaç gecedir havada asılı kalmış gibi duran ağır misk kokusunun bir anda Cycas kaynaklı olabileceğini düşünerek bir müddet hayrete düştüm ama sonra bu kokunun aynı bölgede bulunan Jakaranda mimosifolia ağacının bu sene gerçekleştirdiği aşırı çiçeklenme sonucunda kuruyarak dökülen çiçeklerinin çürürken yarattığı koku olduğunu anladım. Herhalde bu ağır misk parfümlü koku Cycas' tan gelemezdi.
414853
Kokusunun biberimsi bir koku olduğunu yine farklı bir kaynakta okudum ama bizzat tecrübe etmeden kavramam mümkün değil. Bu kokuyu bir kez alanların bir daha nerede olsa tanıyacakları karakteristik bir koku olduğu belirtiliyor. Çiçekler açılmaya başladığında bu kokuyu farkedeceğimi sanıyorum.
Kaynaklar:
Plants Use Smelly Trick to Attract Pollinating Bugs | LiveScience (http://www.livescience.com/1913-plants-smelly-trick-attract-pollinating-bugs.html)
http://www.nytimes.com/2007/10/09/science/09obpoll.html?_r=0
Cycas revoluta - King Sago Palms - pollination and seed growing. (http://www.rhapisgardens.com/sagos/sagoseed.htm)
Herkese selamlar.
Üstadlar ben yaklaşık 1 sene önce ALANYA'dan CYCAS aldım ve Ankara'da ikamet etmekteyim.
- Ankara'ya getirdikten birkaç ay sonra yaprak uçları resimde görüldüğü gibi hafif sararmaya başladı.Daha sonra yerini değiştirdim ve bu sararmayı durdurdum.Şu anda doğrudan güneş ışığı almıyor.Pencerenin yaklaşık 50cm uzağında.Bulunduğu pencere sabah güneşini alıyor daha sonrada gün ışığını yeteri kadar aldığını düşünüyorum.
- Haftada 2 kez sulama yapıyorum
- Yaklaşık 1 ay önce ise hazır toprak ilave ederek bulunduğu saksıyı büyüttüm.(Aldığım kişi böyle yapmamı söylemişti) Ancak şu anda resimde görüldüğü gibi alttaki küçük yapraklar neredeyse tamamen sarardı ve üst yaprak uçları da sararmaya devam ediyor.
- Ayrıca 1 senedir hiç yaprak çıkarmadı.
Önerileriniz nedir ? Yanlış yaptığım birşey mı var ?
kelebek çalısı
14-06-2013, 17:20
Önerileriniz nedir ? Yanlış yaptığım birşey mı var ?
Sanıyorum ki haftada iki gün sulama bitkinize aşırı gelmekte. İki sulama arasında dikkat etmeniz gereken nokta toprağının bir miktar kurumasına izin vermektir, asla tam anlamıyla bir kuruma değil. Saksının drenajı ile ilgili bir sorun olmadığından emin olunuz. Zayıf bir drenaj bitki için iyi değildir.
Rutin olarak dikkat edilmesi gereken diğer noktalara değinmek gerekirse, saksıyı sadece bitkiniz ihtiyaç duyuyorsa değiştiriniz. Bu bitkiyi ev içinde yetiştirenler için hazır olarak satılan kaktüs toprağı uygun olacaktır.
Bitkiyi en azından günün belirli saatlerinde direkt güneş ışığı alan ve bunun haricindeki saatlerde de yine gün ışığını bol miktarda alabileceği bir yerde konumlandırmanız yine önemlidir. Saksının yönünü haftada bir iki kez çevirerek bitkinin tamamına güneş ışığı tesir etmesine özen gösteriniz.
Dilerseniz alttaki sararan dalları budama makası ile alabilirsiniz.
Bunların haricinde bu bitki oldukça ağır gelişim gösteren bir bitkidir ve yapraklarını yenilemesi zaman alır.
Benim bahçedeki bitkim de yaprak çıkarmayı senenin belirli dönemlerinde gerçekleştiriyor.
Bunlara dikkat ediniz, sanırım zaman içinde bitkinizin durumu düzelecektir.
kelebek çalısı
14-06-2013, 17:39
Bir haftadan sonra rahatlıkla farkedilecek olan bu değişimi gözlemlemeye devam ediyoruz.
417619
417618
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.