View Full Version : Mahlep
Ayşe Özdil
30-06-2010, 20:16
Hep görmek istediğim bir meyveydi. Meğer burnumun dibindeymiş de farkında değilmişim : )
Geçende, Bilkent Doğu kampüs arazisi içinde yürüyüş yaparken, yine bir doğa aşığı Enver Bey le karşılaştım. İlerde 5-6 m. boyunda küçük bir ağacın yanındaydı ve ağacın yapraklarını inceliyordu. Merak edip gittiğimde, küçük kırmızı meyveli ağaç olduğunu gördüm. Tanıdığım ağaçlara pek benzemiyordu. Enver Bey e ne ağacı olduğunu sorduğumda -" Mahlep.. " dedi..
Şaşkınlığımı tahmin edersiniz..
İlgilendiğimi gören Enver Bey, biraz anlattı.
-" Bu da kiraz cinsi bir ağaçtır. Ağacı çok dayanıklıdır , üzerine kiraz aşılarlar.. "
Dikkatle bakınca, yapraklarının gerçekten kiraza benzediğini gördüm. Kırmızı küçük meyveden bir tane koparıp tadına baktım. Biraz buruktu. Büyük sert bir çekirdeği vardı, etli kısmı azdı.. Buna rağmen meyvelerin bir kısmı kuşlar tarafından didiklenip yenilmişti..
-" Bu yıl, sanırım aşırı sıcaklardan biraz erken olgunlaştılar .. " dedi Enver Bey..
Ayşe Özdil
30-06-2010, 20:25
Çocuklarıma her zaman yaptığım Mahlepli Kurabiye yi hatırladım. Yıllardır nasıl severek yiyorlardı... Bir de İskenderun dan bayramlarda kayınvalidemin getirdiği Kahke leri.. Kendim hiç yapmamıştım ama, onların içinde de mahlep vardı bildiğim kadarıyla..
Acaba bu meyvelerden alıp kurutsam, aynı tadı elde edebilir miyim diye düşündüm..
Ayşe Özdil
30-06-2010, 20:36
Necati Güvenç Mamıkoğlu nun Türkiye nin Ağaçları ve Çalıları kitabından da okuduğuma göre, Mahlep ( Cerasus Mahaleb), Kiraz cinsi, 8-10 m. ye kadar boylanabilen, dağınık tepeli bir ağaç ya da çalı.. Kışın yaprağını döküyor. Geniş yumurta biçimli yapraklarının kenarları hafif dişli, ondülalı, üst yüzü parlak koyu yeşil ve tüysüz; Meyveler seyrek salkım halinde , yenebilir, önemli bir kuş besini. Özel aromalı ve buruk tatlı. Her zaman pasta , kurabiye, çöreklerimizde kullandığımız mahlep ise, kurutulmuş meyvelerden elde ediliyormuş..
Umarım seneye, bu çok yararlı ağacın çiçekli halini de fotoğraflayıp buraya ekleme imkanım olur..
Bizim köyde kirazları mahlebe aşılarlar.Diğer adı idristir.Kuraklığa dayanıklıdır.
Birkaç adet idris (prunus mahlep)fotoğrafı...
156872
156874
Mahlep ve normal kirazyaprakları
156876
Aşılık anaç kalınlığına gelmiş idrislerAşağıdaki iki fotoğraf...
156877
156878
Ayşe Özdil
01-07-2010, 12:53
Katkılarınız için çok teşekkür ederim Sayın aliok1...
Öğrenmenin yaşı yokmuş gerçekten : )
Ben de, hep merak ettiğim bir ağacın, aslında çok yakınlarımda bulunduğunu henüz anladım ve bunun şaşkınlığı içindeyim.. Nisan ayında, şehirde bir sokakta gördüğüm ve fotoğrafladığım beyaz çiçekli , gelin gibi ağaç da Mahlep miş meğer.. Bunu az önce anladım; ben de henüz yemyeşil minik meyvelerini bir şeye benzetemiyor, ardından ne çıkacak diye merakla bekliyordum : )
En kısa sürede o ağacın çiçekli fotoğraflarını düzenleyip buraya ekleyeceğim..
...Nisan ayında, şehirde bir sokakta gördüğüm ve fotoğrafladığım beyaz çiçekli , gelin gibi ağaç da Mahlep miş meğer.. Bunu az önce anladım...
Çiçekli mahlep ağaçları, gerçekten de gelin gibidirler. Mahlep ağaçlarının altında ve civarında tohumdan çıkan çok miktarda fidan bulunur. Benden söylemesi.
Yaklaşan Ramazan dolayısıyla; ramazan pidesinin özgün tadı ve kokusunun da mahlepten geldiğini belirtmeliyim.
Paskalya çöreği için sakız, pide için de mahlep, ağzının tadını bilenler ve hamur işinin hakkını verenler için olmazsa olmazlardandır.
gece
acıkmış olanlar ya da kendi gibi iflah olmaz hamur işleri meraklılarından özür dileyerek yazan forum kişisi.
Ayşe Özdil
07-07-2010, 12:09
17 Nisan da, şehirde bir sokakta, adını bilmeden fotoğrafını çektiğim mahlep ağaçları...
Ayşe Özdil
07-07-2010, 12:13
Gerçekten, çiçekli dallarıyla gelin gibi görünüyorlar..
Ayşe Özdil
07-07-2010, 12:15
Yaprakların ön ve arka yüzleriyle, çiçekler yakın plan..
Ayşe Özdil
07-07-2010, 12:50
8 haziranda, üniversite kampüs arazisi içinde karşılaştığım genç mahlep ağacı ve erken olgunlaşan meyveleri..
Bizim buralarda olsa bu mahlepleri hemen kiraza çevirirler.:D :p
toslunba
18-07-2010, 15:02
Sanırım bu ağaca kuş kirazıda diyorlar. Acaba toprak istekleri ,üretim şekilleri ,su isteği gibi konularda daha ayrıntılı bilgi alabilirmiyiz.
Hamur işlerinde kullanılan meyvesi mi? Meyve çekirdeğinin içi mi?
denizakvaryumu
19-07-2010, 09:55
Çekirdek içi kullanılır.
Mahlepin bu kadar tutulmasının sebeplerinden biri de;
afro etki yaptığının ileri sürülmesidir :)
http://www.onlinemahzen.com/urun/mahlep-sarabi-75cl_229568.aspx
arkadaşlar ben bu ürünü profosyonel olarak yetiştirmek istiyorum beni bu konuda aydınlatacak arkadaşlar varsa çok memnun olurum
saygılarımla
Kiraza anaç olarak tüpte yetiştirilen idris(mahlep)kiraz anaçları.
204791
204792
204793
Bu ağacın ne olduğunu bilmiyordum. Ancak meyvelerini görünce mahlep olduğunu anladım. Oldukça büyük. İstanbul Kartal Minibüs yolu üzerinde. Demekki iklim olarak uygun bir yer.
Bugün yeni birşey öğrenmenin mutluluğu içindeyim . Herkese teşekkürler .
ligustrum
11-05-2011, 11:06
Sayın aliok1: Tüpteki Mahlepler tohumdan mı?
Mahlep e Vişne ve Kiraz olarak göz aşıları bu sene mi yapılıyor?
Havacı Avcı 23
05-08-2011, 17:10
Bu ağaç elazığ yöresinde melhem ağacı olarak bilinir
genellikle dere kenarlarında kendiliğinden olur susuz olarakta yetişir. Bu ağaca çoğunlukla kiraz aşılanır. Vişne aşılıyanlarda var sağlam ve dayanıklı bir ağaçtır.
Samsunlu55
05-08-2011, 23:31
Bende merak ediyordum belediyenin yol kenarına diktiği bu tür ne diye. Öğrenmiş oldum teşekkürler.
Sozunbittigiyer
02-11-2011, 16:03
Merhaba sitede çok yeniyim ve bu siteyi beyaz toprak kurtlarıyla mücadenin nasıl yapıldığını araştırken buldum ve üye oldum. Sanırım zamanla üstesinden gelirim. Bahçemin yardıma ihtiyacı var tabi benimde:))
Bu tür mahlep elimizde bol miktarda (100.000 adet) bir ve iki yaşlı fidan bulunmakta, çıplak köklü ve satılık... 0,57TL fiyattan isteyen herkese gönderebilirim. İki yaşlı olanlar rahatça aşı olabilecek nitelikte.
Sanırım bu ağaca kuş kirazıda diyorlar. Acaba toprak istekleri ,üretim şekilleri ,su isteği gibi konularda daha ayrıntılı bilgi alabilirmiyiz.
Sizin kuş kirazı dediğiniz yabani kiraz (Prunus avium) dur. Mahalep başka tür dür (Prunus mahalep)
Her ikisi de Kiraz için Anaç olarak kullanılır.
Kuş kirazı (P.avium) ıslak topraklarda kullanılan bir kiraz anacıdır ve buna aşılı olan kirazlar uzun boylu olur,
P.Mahalep ise fakir, kıraç, kireçli süzek topraklar için kullanılan kiraz anacıdır. buna aşılanan kirazlar daha alçak (Daha bodur) ağaçlar yapar ve daha iri meyve yapar. mahalep in diğer adı İdris dir. Siyah meyveli ve sarı meyveli olan 2 çeşidi vardır. Genellikle sarı meyveli olanı kiraz anacı olarak kullanılır.
Mahalepin anaç olarak tek mahzuru; kiraz çeşitleri ile Anaç-Kalem uyuşmazlığı yapmasıdır. Yani aşı yerindeki dokularda kalem kalınlaşır,fakat anaç kalınlaşamaz dolayısıyla zaman içinde aşının üst tarafı kalın, alt tarafı ince olur. Bu tip fidanlar uzun ömürlü olmazlar.
mrcengel
17-07-2013, 10:29
Ilgın konyada, mahlep anacı na göz aşısı yapılmış kiraz fidanları dikilmiş ancak aşılar sürmeyince bir yıl sonra fidanlara yarma aşı uygulandı İDRİS (MAHLEP)ANACINA ZİRAAT 9 KİRAZ KALEMİNİN YARMA AŞISI - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=4FCsN54nj2c)
en ince ayrıntılarıyla fotoğraflayıp bizleri aydınlattığınız için teşekkür ederiz.. mahlep ağacı-çiçeği ve meyvesiyle nasıl bir görünüm içindedir öğrenmiş olduk sayenizde:)
Sizin kuş kirazı dediğiniz yabani kiraz (Prunus avium) dur. Mahalep başka tür dür (Prunus mahalep)
Her ikisi de Kiraz için Anaç olarak kullanılır.
Kuş kirazı (P.avium) ıslak topraklarda kullanılan bir kiraz anacıdır ve buna aşılı olan kirazlar uzun boylu olur,
P.Mahalep ise fakir, kıraç, kireçli süzek topraklar için kullanılan kiraz anacıdır. buna aşılanan kirazlar daha alçak (Daha bodur) ağaçlar yapar ve daha iri meyve yapar. mahalep in diğer adı İdris dir. Siyah meyveli ve sarı meyveli olan 2 çeşidi vardır. Genellikle sarı meyveli olanı kiraz anacı olarak kullanılır.
Mahalepin anaç olarak tek mahzuru; kiraz çeşitleri ile Anaç-Kalem uyuşmazlığı yapmasıdır. Yani aşı yerindeki dokularda kalem kalınlaşır,fakat anaç kalınlaşamaz dolayısıyla zaman içinde aşının üst tarafı kalın, alt tarafı ince olur. Bu tip fidanlar uzun ömürlü olmazlar.
Mahlep üzerine erik türlerini hiç aşıladınız mı? Bunlarda başarı ve meyve tutumu nasıldır? Hatayda kayısı üzerine çağla eriklerini aşılıyorlar. Tam meyveye durduğunda kurtlar aşıyı mahvediyor ve aşı yerinden ağaç kırılıyor. Bunu önlemem lazım
alikandemir
14-03-2016, 22:41
Orman Bakanlığı Malatya Fıdanlığı'ndan tanesi 30 kuruştan 50 tane mahlep fidanı aldım. Bahçemde dikecek yer bulamıyorum. Ormana, dağa bayıra diksem yetişirmi diye tereddüt ediyorum.Susuz arazide yetişir mi acaba?
Bayrakgil
23-05-2016, 12:43
Orman Bakanlığı Malatya Fıdanlığı'ndan tanesi 30 kuruştan 50 tane mahlep fidanı aldım. Bahçemde dikecek yer bulamıyorum. Ormana, dağa bayıra diksem yetişirmi diye tereddüt ediyorum.Susuz arazide yetişir mi acaba?
Merhabalar sıkım yapmadı iseniz bende sizden satın alabilir miyim
CornusMas
13-07-2017, 07:37
Merhaba,
Hafta sonu büyük bir sürpriz yaşadım. Bahar ayında çiçeklenmiş halini görüp çok beğendiğim bir ağacın Mahlep (Prunus mahaleb) olduğunu öğrendim. Yer Küçükçekmece-İstanbul. Ağacı yeniden ziyaret ettiğimde üzerinde olgunlaşmış meyveleri olduğunu gördüm. Artık neredeyse simsiyah olmuşlar. Çekirdeklerini almak için bolca meyve topladım. Ancak nasıl çimlendirmem gerektiğini bilmiyorum. İnternette okuduğum bir çalışmada Sıcak Katlama (WS - Warm Stratification), Soğuk Katlama (CS - Cold Stratification) ve Asitle aşındırma'nın (AS - Acid Scarification) çimlenmeye etkilerinden bahsedilmiş. En etkili yöntemin 3 ay CS sonrası AS uygulanması olduğundan bahsedilmiş.
AS benim gibi amatorler için biraz sorun (asit bul, derişimini ayarlar, kendine ve çevreye zarar vermeden kullan...vb). Direk soğuk katlama yapmayı düşünüyorum. Peki katlamayı ne zaman yapmalıyım? Şu an Temmuzun ortası. 3 ay buzdolabında CS yapsam Ekim ortası Kasım başı gibi tohumları çimlenmek için ekmem gerekecek. Bu zaman ekim için uygun mu?
Ayrıca tohum "Endocarp"ının (tohum kabuğu) ayrılmasının çimlenmeyi artırdığı belirtilmiş? Daha önce endocarp'ı çıkarılmış bir tohumun çimlendiğini görmedim. Acaba bir kaç toğumun endocarp'ını komple çıkarıp, birkaç tanesini ise hafifçe zedeleyip/çatlatıp kontrollü bir deney mi yapsam? Hiç mahlep ya da bir Prunus cinsi tohumu çimlendiren var mı? Deneyimlerini paylaşabilirse çok sevinirim.
Okudugum yazı
http://www.notulaebotanicae.ro/index.php/nbha/article/viewFile/7887/7022
CornusMas
18-10-2017, 21:23
Temmuz ayı sonlarına doğru İstanbuldan topladığım mahlep tohumlarını bu zamana kadar balkonda, güneş görmeyen bir yerde sakladım. Meyvelerin etli kısımları üzerindeydi. Geçen hafta sonu bunların bir kısmını fidan poşetlerine ektim.
Ekimden önce kuruyan etli kısımları çıkarmak istediğimde meyvenin içinin hala ıslak olduğunu farkettim. Yapışkan, kurumaya başlamış etli kısmı tamamen temizleyerek her poşete 3 adet tohum koydum, 2-3cm derinlikte toprakla üstlerini örttüm ve suladım. Şu an az güneş alan bir yerdeler.
Tohumlar bu şekilde çimlenir mi? Ekmeden önce başka bir işleme tabi tutmalı mıydım?
Kerem Örenç
13-12-2017, 22:17
Temmuz ayı sonlarına doğru İstanbuldan topladığım mahlep tohumlarını bu zamana kadar balkonda, güneş görmeyen bir yerde sakladım. Meyvelerin etli kısımları üzerindeydi. Geçen hafta sonu bunların bir kısmını fidan poşetlerine ektim.
Ekimden önce kuruyan etli kısımları çıkarmak istediğimde meyvenin içinin hala ıslak olduğunu farkettim. Yapışkan, kurumaya başlamış etli kısmı tamamen temizleyerek her poşete 3 adet tohum koydum, 2-3cm derinlikte toprakla üstlerini örttüm ve suladım. Şu an az güneş alan bir yerdeler.
Tohumlar bu şekilde çimlenir mi? Ekmeden önce başka bir işleme tabi tutmalı mıydım?
Önemli olan sıcaklıktır.Sıcaklık 15-20 derece ise tohumlar çimlenecektir.
CornusMas
27-05-2018, 21:06
Ektiğim mahlep tohumlarının neredeyse tamamı çimlendi. Özel hiç bir işlem uygulamadım. Tohumları topladıktan sonra 2 ay kadar balkonda, güneş görmeyen bir yerde ve tamamen açıkta bekletmiştim. İki ay sonunda tohumlar buruşmaya başlamış ama tamamen kurumamıştı. Ekim ayı başında tohumların çevresindeki etli kısmı temizledim ve fidan poşetlerine (toprak + yanmış çiftlik gübresi + kum karşımı) 2-3cm derinliğe ektim. Bahar geldiğinde tamamı çimlendi.
oguzsolmaz
02-04-2019, 16:27
Kiraza çok benziyor.
kocasinan
24-06-2019, 21:43
Bizim bahçede kendiliğinden çıkmış, ama meyveleri sarı renkte, baharın kiraz aşılamayı düşünüyorum.
ahmetyay
17-07-2019, 14:44
Bu sene de benim bahçemdeki ağaçtan ürün aldım ve ne yapacağımı bilemiyorum. İnternette araştırma yaparken sizin yazınızı okudum. Bahsettiğiniz yöntemi/yöntemleri kullanarak fidan yetiştirebildiniz mi?
Saygılar,
Erdem Uluhan
06-02-2020, 22:39
Mahplep kıymeti göz ardı edilen bitkilerden
Remziaslan06
17-06-2023, 19:29
Bu agactan bonsai calismasi icin kalinca bi dala havai koklendirme denedim tutma orani nedir bilen varmi
kbarisalici
27-04-2024, 17:35
Herkese merhabalar. İsmim barış, İstanbul da yaşıyorum. Bu sene Sivas’a köyüme mahlep(Prunus mahaleb) ekmek istiyorum. Sitedeki çoğu konuyu okudum. İnternetten araştırdım ama benim istediğin kadar ne açık köklü ne de tüplü fidan bulamadım. 15 dekar araziye ekmek istiyorum. Ortalama 600 fidana ihtiyacım var. Yardımlarınızı bekliyorum.
CornusMas
28-04-2024, 09:26
Herkese merhabalar. İsmim barış, İstanbul da yaşıyorum. Bu sene Sivas’a köyüme mahlep(Prunus mahaleb) ekmek istiyorum. Sitedeki çoğu konuyu okudum. İnternetten araştırdım ama benim istediğin kadar ne açık köklü ne de tüplü fidan bulamadım. 15 dekar araziye ekmek istiyorum. Ortalama 600 fidana ihtiyacım var. Yardımlarınızı bekliyorum.
Mahlep aşı anacı (çöğür) olarak kullanılır. Fidancılarda bu şekilde aratabilirsiniz. Bursa Tarım Market satıyor mesela (aşağıya linkini ekledim). Eğer aceleniz yoksa bu yıl temmuz gibi bulabildiğiniz mahlep ağaçlarından meyve toplayın. İstanbul parklarında bolca mahlep ağacı var. Yaz boyunca gölge bir yerde kurumaya bırakın. Sonbahara doğru fidan poşetlerine ekin. Bahar aylarında büyük oranda çimlendiklerini göreceksiniz. 2 yıl içerisinde araziye dikilecek büyüklüğe erişiyorlar.
https://www.bursatarimmarket.com/cogur--mahlep--100lu-demet
NOT: Açık köklü fidan dikmek için artık geç. Buna dikkat edin.
CornusMas
30-06-2024, 20:40
Mahlep meyveleri olgunlaştı. Toplamanın tam zamanı. Resimdeki mahlep meyvelerini bugün (30.06.2024) Florya Atatürk Ormanı'ndan topladım. Bir çay tabağını tepeleme dolduracak kadar meyve var. Baharda ~100 civarında fidancık olacak. Tohumlar neredeyse hiç fire vermeden çimleniyor
Doku_Kültürcü
01-07-2024, 00:13
Mahlep meyveleri olgunlaştı. Toplamanın tam zamanı. Resimdeki mahlep meyvelerini bugün (30.06.2024) Florya Atatürk Ormanı'ndan topladım. Bir çay tabağını tepeleme dolduracak kadar meyve var. Baharda ~100 civarında fidancık olacak. Tohumlar neredeyse hiç fire vermeden çimleniyor
Soğukta katlama yapın. Mahalep tohumları siyanür içerdiği için başka şekilde çimlenmezler....
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.