PDA

View Full Version : Toprak, Saksı Harçları




Sayfalar : [1] 2

DarkYES
05-06-2005, 00:57
Bu konuda bulduğum bir yazıyı buraya aktarıyorum. Ağaçları tanıtırken eklenmesi istenen bir özellik :)

Toprak Türleri



Kum, toz ve kilin karışması ile meydana gelen ince-toprak bu karışımın tane çapı durumuna göre isimlendirilir. Kumun hakim ol*duğu topraklar kumlu toprak, tozun hakim olduğu topraklar tozlu top*rak, kilin haklim olduğu topraklar killi toprak, kum, toz ve kilin belirli oranlarda bulunduğu topraklar balçık (kumlu balçık, tozlu balçık, balçık, killi balçık, ağır balçık gibi) toprakları olarak tanınırlar. Bu toprak tür*lerinin adı ile belirli fiziksel ve kimyasal özellikleri de birlikte ifade edil*miş ve anlaşılmış olur.



Toprak türünü tayin için toprak türleri üçgeni kullanılmaktadır.

Toprak türlerinin arazideki tayininin el muayenesi ile yapılması ge*rekmektedir. El muayenesiile toprak türünün tayini oldukça kaba bir işlemdir. Bu nedenle fazla ayrıntıya gidilmeden kum, balçıklı kum, kum*lu balçık, balçık, ağır balçık (killi balçık ve balçıklı kil) ve kil türündeki topraklar belirlenir.



Kum toprağı: Tanecikler bağlı değil, kuru iken parmaklar arasından kolayca akar bağsız bir yığın halinde görülür. Islak halde iken gıcırtı yapar; şekil veri*lemez; ele ve herhangi bir cisme yapışıp bulaşmaz.

Balçıklı kum: Tanecikler kuru halde iken bağlı, yani toprak kırıntı halinde, fakat parmaklar arasında ezilince kırıntılar kolayca toza döner, ve parmaklar arasından akıp gider. Nemlendirilince avuçlar arasında yuvarlanırsa kurşun ka*lem kalınlığında çubuklar meydana gelmeden dağılır.

Kıımlu balçık: Toprak kuru halde iken kırıntılı yapıdadır; parmaklar arasında kuvvetlice ezilirse ince kırıntı şeklinde (toz değil) dağılır. Nemlendirilince kur*şun kalem kalınlığında çubuklar yapabilir; bu çubuklar dayanıklı değildir; ku*ruduklarında dağılırlar. Fakat kum taneleri halen hissedilir; işaret ve baş par*maklar arasında ezilirse kum gıcırtısı duyulur.

Balçık: Kum içeriği ancak kulağa yakın götürülerek parmaklar arasında ezilince duyulacak gıcırtıdan anlaşılır. Nemlendirildikten sonra işaret ve baş parmaklar arasında ezilince mat ve pürtüklü bir yüzey meydana gelir. Avuçlar arasında yuvarlanırsa kaytan kalınlığına kadar incelebilen çubuklar elde edilir.

Ağır balçık (killi balçık): Kum içeriği ancak toprağın dişler arasına alın*masında duyulacak gıcırtı ile anlaşılır. Nemlendirilip parmaklar arasında ezi*lince parlak ve pürtüksüz bir yüzey meydana gelir; parmaklara iyice yapışır. Şekil verilebilir.

Kil toprağı: Nemlendirilip parmaklar arasında ezilince cilalı bir yüzey mey*dana gelir. Dişler arasında dahi belirgin bir kum gıcırtısı duyulmaz. Şekil veri*lebilir. İplik inceliğine kadar çubuklar yapılabilir ve bunlar halka haline getiri*lince kırılmaz. Fazla yapışkandır. Nemlendirildiğinde ele ve herhangi bir cisme yağlı hissi verecek şekilde yapışır .

KUM TOPRAKLARI VE KUMLU TOPRAKLAR

Kum toprakları ve kumlu topraklarda tane çapları 0.02 mm' den bü*yük! olan bölüm hakimdir. Bu iri tane çapları arasında kalan iri çaplı boşluklar (gözenekler) nedeni ile kum toprakları süzek (suyu tutama*yan) , iyi havalanabilen ve çabuk ısınan topraklardır. Kuraklığın hakim olduğu mıntıkalarda veya mevsimlerde kum toprakları kurudur (Taban* suyu etkisi altında değillerse). Kilin bulunmayışı veya az bulunuşu kum topraklarında bitki besin maddelerinin de az tutulmasına sebep Bu nedenle kum toprakları genellikle fakir topraklardır. Kumla*rın mineralojik yapısına ve organik madde miktarına bağlı olarak ve*rimli kum topraklarının verim derecesi .yükselir. Kum topraklarının özel*likleri organik madde ile iyileştirilebilir. Kimyasal gübreleri tutamadık*ları için gübrelemenin etkisi kalıcı değildir. Bazı yerlerde kum toprak*Iarına bir miktar kil karıştırmak uygun olur.

BALÇIK TOPRAKLARI

Kum ile kilin ve bir miktar da tozun karışması ile balçık toprakları meydana gelir. Kumun hakim olduğu balçıklar kumlu balçık, tozun ha*kim olduğu balçıklar tozlu balçık, kilin hakim olduğu balçıklar killi balçık (ağır balçık) adını alır. Eğer bu üç tane çapı sınıfı arasında dengeli bir karışım oranı varsa toprak balçık olarak isimlendirilir. Balçık toprakları iri, orta ve ince gözeneklere sahip, aşırı süzek olmayan fakat aşırı su tut*mayan topraklardır. Bu nedenle bitkiler tarafından faydalanılabilir su tutma kapasiteleri yüksek, havalanmaları yeterlidir. Kumlu topraklardan geç, kil topraklarından erken ısınırlar. Kil bölümünden dolayı bitkiler için yeterli besin maddelerinin tutulması da mümkündür Balçık topraklarının verim gücü yüksektir. Kimyasal gübrelerin de etkisi yeter*li ve belirli bir süre için devamlıdır.

KİL TOPRAKLAR

Kil bölümünün (0< 0.002 mm) hakim olduğu topraklardır. İnce çaplı kil tanecikleri arasında kalan küçük gözeneklerde suyun ve hava*nın hareketi güçleşmiştir. Bu nedenle kil toprakları sıkı, ıslandıkları va*kit havalanmaları çok güç, ısınmaları da o derece geç olan topraklardır. Genellikle süzek değillerdir. Kilin yüksek miktarda bu*lunuşu kil topraklarının bitki besin maddelerince zenginliğini ve gübre*lemelerin etkisinin kalıcılığını sağlar. Buna karşılık kök gelişimi için fi*ziksel özellikler pek elverişli sayılmaz veya bazı şartlarda yetersiz dahi kalabilir). Bu topraklara organik madde karış*tırılarak toprağın özellikleri iyileştirilebilir.




Toprağın iç yapısı (Bünyesi = Strüktürü)

Toprağın katı kısmı serbest tanecikler veya ,birbirine yapışmış par*çacıklar durumunda bulunur. Katı taneciklerin veya parçacıkların top*rağın özelliklerine ve toprak horizonlarına bağlı bir düzenlenme şekli var*dır. Toprağın bu iç düzenine toprağın iç yapısı (toprağın bünyesi veya toprağın strüktürü) denir.







Toprağın İç Yapı Elemanları :



Toprağın iç yapısını oluşturan tanecikler ve parçacıklar şekillerine göre gruplandırılıp,çaplarına göre sınıflandırılırlar. İç yapı elemanları*nın şekilleri ve çapları toprağın önemli 'birçok özelliğinin anlaşılmasını ve yorumlanmasını sağlar. '

Toprak tanecikleri eğer bir yapıştırıcı madde tarafından bir araya getirilmemişse bu duruma tek tane yapısı denir. Tek tane yapısı kum ve ' killerde görülür. Kum tanecikleri birbirine yapışmadan serbest tek tane yapısını oluştururlar. Kil tanecikleri ise çok küçük oldukları için birbir*lerine yapışarak bağlı - masif yapıyı oluştururlar.

Toprak taneciklerinin yapıştırıcı bir madde (kil, organik kolloidler, katyonlar, oksitler, gibi) ile birbirine yapıştırılması ve parçacıkların oluş*ması ise, birleşik yapı adını alır. Birleşik yapı kırıntılı, topaklı, prizmalı ve levhamsı olmak üzere başlıca dört grupta toplanabilir



KIRINTILI YAPI

Toprak taneciklerinin birbirine. yapışıp ufak parçacıklar halinde bir iç yapı kazanmalarına toprağın kırıntılanması denir. Kırıntıların çapı en fazla 10 mm ye kadardır. Toprağın kırıntılanmasında özellikle kolloid humusun , kalsiyumun ve toprak canlılarının faaliyetinin büyük etkisi var



TOPAKLI YAPI

Toprak taneciklerinin birbirine yapışarak oluşturdukları ve eni, bo*yu, derinliği birbirine yakın ölçülerde, kırıntıdan daha iri olan parça*cıklardır. Topakların çapı 5 - 50 mm arasında değişir





PRİZMALI YAPI

Toprak tanecikleri birbirine yapışarak boyu eninden fazla olan priz*ma şeklindeki parçacıkları da geliştirirler. Prizmalı yapıda boy < 10* - >100 mm arasında olabilir .



LEVHALI YAPI

Toprak taneciklerinin bazen basınç altında bazen asit ortamda bir*birine yapışarak eni boyundan daha uzun olan iç yapı elemanları geliştir*dikleri görülmüştür. Bu yapı levhalı yapı olarak isimlendirilir. Levhalı yapıda parçacıkların kalınlığı < 1- > 10 mm arasında değişir


Kaynak: http://www.odevarsivi.com/
TOPRAK KONUSUNUN GLOBE PROJESİ YOLU İLE ÖĞRETİLMESİ ESRA ÖZTERMİYECİ , Fen Bilgisi Öğretmeni
MURAT DİNÇER , GLOBE Öğretmeni
Dr. ITIR AY, Fen Proje Koordinatörü ve GLOBE Eğitmeni




malina
14-11-2005, 02:19
Toprak özellikleri:


Toprağı oluşturan malzemelerin hacmi, kuru ve yaş iken değişmemelidir yani kuruduğunda aşırı bir şekilde büzülüp bitkilerinin köklerine zarar vermemelidir.
Su tutma kapasitesi iyi olmalıdır.
Havalanma koşulları iyi olmalıdır.
Gözenekli olmalıdır.
Hava ve su kapasitesi dengesi uygun olmalıdır.
Ortamın pH değeri yetiştirilecek bitkiye uygun olmalıdır.
Yeterli miktarda bitki besin maddeleri içermelidir.
Yabani otlara ve tohumlarına, mantarlara, böceklere, karşı sterilize edilmiş olmalıdır.
Geçirgen olmalıdır.
Toprak hazırlama kullanılacak malzemeler

Doğal organik maddeler:
torf, çeşitli ağaçların kabukları, lif veya talaşları, yaprak çürüntüleri, şehir veya tarıma dayalı endüstri atıkları (saman, şaraphane ve mantar kompost atıkları) hayvan gübresi

Doğal inorganik maddeler:
kum, çakıl, granit parçaları, ponza, perlit, vermikulit, volkanik tüf (siyah, beyaz, kahverengi vb.) köpük, kaya yünü, cam yünü, volkanik taşlar, Cüruf, Plastik köpük





Gübre olarak neleri kullanıyorsunuz?

cemboa
14-11-2005, 02:26
Bitkileri geliştirip büyütecek her türlü gübreyi kullanabilirsiniz. Yanlız kullanma talimatlarına uygun olarak kullanın.

Mine Pakkaner
21-10-2006, 01:35
İnorganik maddeler şunlar;
1. Perlit,
2. Vermikülit,
3. Kum,
4. Kömür ve maden cürufları (Volkanik tüfler, sünger taşları),
5. Yanmış killer,
6. Cam yünü, kaya yünü,
7. Sentetik maddeler (polystyrene parçalar, üre- formaldehit köpükler.)

Bunlardan en kolay ulaşacağınız kum gibi gözükse de saksı harçlarında su ve besin tutma kapasitesi üzerinde etkisi olmadığı için artık tercih etmiyoruz. Bir de kum çok ağır bir materyal.

Perlit, pomza ve patlak kil en hızlı temin edebilecekleriniz. Aralarındaki farklar amatör yetiştiricilikte çok anlam taşımaz.En ucuza temin edebileceğiniz agregat hangisiyse onu kullanırsınız.Artık hipermarketlerin bahçe bölümlerinde bile bulunabiliyorlar. Oralarda bulamazsanız, bahçe malzemeleri satan yerlerde kesin vardır. Bunlardan birini tercih edebilirsiniz. Bizde ambalajlanmış olarak genelde zaten en fazla 2-3 boy bulursunuz.

Köklendirmede ince, iç mekan bitkilerinde orta, dış mekan bitkilerinde iri boyları kullanılır diye genel bir değerlendirme yapılsa da çok yeterli olmaz çünkü mevsimlik çiçekler de dış mekan bitkisidir ama küçücük kapları vardır. Dolayısıyla kullanacağımız bitkinin ebadıyla ilişkilendirmemiz daha doğru olur. Amatör yetiştiriciler için orta boy agregat kullanımı yeterli olur. Topraksız tarım ve çelik köklendirme dışında yalın olarak kullanılmazlar, bitki harçlarında bulunurlar.

Ticari yetiştiricilikte bu tür inorganik maddeler torfla birlikte karışıma % 50 oranında bile katılırlar. Çünkü hafif olur, su ve dolayısıyla besin tutar. Ancak unutmayın ki oralarda çok ciddi bir bitki besleme programı da uygulanır.

Çiçekçiden , seradan gelen bitkiler evde aynı performansı göstermeyince şaşırmamanız gerekir. Çünkü zaten çiçekçi dükkanlarında sirkülasyon yüksektir, bozulmaya kalmadan bitki satılır, bozulanlar ise zaten satıştan çekilir,serada ise sürekli bakılır. Nereden mi biliyorum her ikisini de işlettim de ondan. Dolayısıyla bunlara evimizde yetiştiricilik yaparken ideal karışım diyemeyiz.

Peki ne kadar saksı harcına ne oranda ne konulur? John Innes Bahçe Kültürleri Enstitüsünün saksı harçları genel bir kabul görmüştür. Ancak o zaman bu formüller en ucuz agregat olan kumla hazırlanmışlardı. Ben de formülleri olduğu gibi yazıyorum. Siz kumu bulabildiğiniz perlit, pomza, vermikülitten biriyle değiştirin.Olmazsa olmaz diye bir şey yok.

Tohum Harcı2 kısım tınlı toprak
1 kısım torf
1 kısım kum
karışımın her m3 ü için 1,2 kg süperfosfat , 1,2 kg potasyum nitrat ve 630 gr tarım kireci eklenir.

Saksı Harcı ( düşük ph (yani asit ortam )sevenler için )
2 kısım kompost ( Ben kompost olarak Hep Yeşil Organik Gübre kullanıyorum. )
1 kısım torf
1 kısım kum
karışımın her m3 üne 1,2 kg süperfosfat, 630 gr toz veya granül kükürt katılır.

Saksı Harcı
7 kısım tınlı toprak
3 kısım torf
2 kısım kum
Bu karışımın her m3 üne 2.8 kg gübre karışımı katılır ( 2 kısım öğütülmüş boynuz,tırnak, kan unu- % 13 N içerir, 2 kısım % 20 lik P2O5 ve 1 kısım da % 48 K2O içeren gübre karışımı) Ya da 13-20-48 lik NPK oranında veya buna yakın oranda bir gübreden 2,8 kg ve 630 gr tarım kireci.

Evdeki salon bitkileriniz için benim genel karışımım,

1 ölçü Hep Yeşil Organik Kompost,
1 ölçü Torf
1/2 ölçü perlit veya pomza
Bu karışımın 1 m3 üne 150 gr 15-15-15 kompoze gübre katın.

Bunu dış mekan bitkileri için saksılarımda genel olarak kullanılmak üzere şöyle hazırlıyorum,

% 50 tınlı bahçe toprağı,
% 30 Hep Yeşil Organik Kompost
%20 Perlit veya pomza.
Karışımın her m3 üne 0.5 kg 15-15-15 kompoze gübre.

landscaper
09-11-2006, 22:28
merhaba ben ömer peyzaj mimarıyım size bi sorum olacaktı yardımcı olursanız sevinirim.konyada tohumdan sedir ,mavi servi üretmeye çalışıyorum sizce torf içinde tohumları çimlendirebilirmiyim **** nasıl bi toprak seçimi yapmam gerekiyor? şimdiden teşekkürler

ormanbotanigi
09-11-2006, 23:49
Sedirde çimlenme engeli vardır. Katlamaya almalısınız. Çeşitli karışımlar kullanılmakta; çimlendirmede daha ziyade kum oranın yüksek olması istenirki tohumlar fazla sudan çüremesinler.

Servilerde ise çimlenme engeli yoktur; yine kumlu veya çiçekçilerde satılan saksı toprağınıda kullanabilirsiniz.

borap
04-12-2006, 20:41
İyi sohbetler
Ben yağsız (elma muz kabukları), alkolsüz(portakal kabuğu cinsi hariç) hertürlü sofra atığı, ambalaj kağıtlarından fazla baskı ve yazısı olmayanlar (çünki kurşun bilesikleri vardır içinde), mevsim sonu bitki artıkları (özellikle domates dalları) gibi atıkları bir çukurda toplayıp üstlerinne naylon kapatarak bir kış bekletiyorum. Harika bir toprak karışımı çıkıyor. Atıkların değerlendirilmesi açısından öneririm.
Özellikle kış ayları boyunca muz kabuklarını toplamamız gerek. Çok önemli bir potasyum kaynağıdır.

Mine Pakkaner
04-12-2006, 21:03
Bu konuda Kompost hazırlama (sıcak kompost) (Evsel ve bitkisel atıklar) (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2181)
başlığında uzun uzun konuştuk. Kompost yapım tekniği de anlatılıyor, belki bir göz atmak istersiniz.

Cahide Kartal
07-12-2006, 22:41
merhaba arkadaşlar epey bir uzaklaşmışım buradan edindiğim bilgilerle bazı çiceklerimin topraklaını değiştiriyordum onları şimdilik dinlenmeye aldım bahara hazırlık yapadursunlar ben şimdi değiştirdiğim saksılardan çıkan toprakları tekrar kullanabilirmiyim ya da yine kullanabilmem için fiziksel ve kimyasal hangi aşamalardan geçmeleri gerekiyor iyi çalışmalar.

Mine Pakkaner
07-12-2006, 23:01
Kullanmadan önce dezenfeksiyon yapsanız aslında ne güzel olur. Hiç olmazsa bir geniş leğene dökün açık havada güneşte 1 hafta 10 gün havalandırın. Miktar çok değilse eski bir tepsiye koyup fırınlayabilirsiniz.

Huwasan 50 TR alıp onunla muamele edebilirsiniz. Hidrojen peroksit ve kolloidal gümüş bazlı aktivatör bir dezenfektandır.

kürşad
22-12-2006, 22:38
1-bahçenin 100 metre yakınında küçük bir dere var ve yazın akmıyor.
yaz başladığında dere yatağına kışın akan su ile taşınmış mili üstten kürek ile sıyırıp 1 römork topladım.
1 römork da yine aynı dereden kum topladım
1 römork da yakındaki köyden yanmış keçi gübresi sardım.
üçünü harç şeklinde karıp siyah poşetlere doldurduk ve kiraz çöğürlerini viyolden çıkarıp bunların içine diktik.
yazın ne hikmetse poşetlerin kenarları yüksek geldiğinden midir nedir kirazlar yaprakları kurumak suretiyle yandı. şu an poşette o karışımlar duruyor.
ben de bunları evde saksılara koymayı ve bir kısmında da çelik daldırıp çimlendirmeyi yine bir kısmında tohum çimlendirmeyi deneyeceğim.
bu toprağa huwasan50tr ile dezenfekte etme dışında başka bir madde ilave etmeli miyim?
zirai ilaç ve tohum satan birkaç yer var orada bulunabilen bir malzeme olması gerekiyor.
bir de bunu 1 cm lik kafes teli ile elemeyi düşünüyorum.
içine bir miktar daha mil mi ilave etsem daha iyi olur.
ayrıca baraj suyu yazın çekildiğinde temmuzda bu milin çok daha kalitelisi baraj havzasında oluyor. ondan mı almalı?

Mine Pakkaner
22-12-2006, 22:51
Fidanlarınızın yapraklarının kuruması pek çok sebepten olabilir. Poşetinizin kenarının yüksek olması iyidir, bu sayede su alması kolaylaşır. Yoksa yeterli su almaz.
Huwasan 50tr çok memnun olduğum bir preparat. Kolloidal gümüş ve hidrojen peroksitten mamul. Şimdilik onu kullanmanız yeterli. Ancak dere sularıyla nematod taşınması riski çok biliyorsunuz. Bu tip topraklarda maalesef suyla taaşınıp gelmişş nematot olabiliyor.İnşallah öyle bir sorununuz olmaz.

Hazırladığınız harcı elerseniz iyi olur. Aslında mil değil de bulabilirseniz samra (bitkisel çürüntü), kompost katın.

Ben olsam zeolit de katardım. Yalnız çelikleri neden bu harçta köklendiriyorsunuz? Perlitte veya kumda ya da torf-perlit karışımında köklendirin.

kürşad
24-12-2006, 17:32
bugün karışımı eledim. içinde fidan yetişemeden kuruduğu için besin maddeleri de içinde kaldı sanırım.
daha sonra bunları kestiğim teneke kola kutularına doldurdum biraz.
daha sonra da sobadan çıkardığım kül geldi aklıma.
bu kavak-meşe odunu külünden ne kadar bu karışıma karıştırayım?
bir de yine bir poşetten çıkan toprağın içine beyaz straforu birbirine sürtme yöntemiyle bir avuç kadar çıkardım. toprağa karıştırdım. gel gelelim karıştırdıkça straforlar üste çıkıyor. ben de bir miktar toprak koydum tenekeye üstüne biraz strafor-toprak karışımı ve en üste biraz daha toprak koyarak işlemi tamamladım.
bir sorum daha olacak aşağıdaki resimdeki iki ilacı 20 litre suya yaklaşık 10 ar cc koyup karıştırıyoruz. bahçeye dikeceğimiz fidanları da bunların içinde yaklaşık 10 dakika bekletiyoruz. sağdaki ilaç nematod için olduğu yazıyor. bundan huwasan gibi toprağa uygulasak olur mu acaba? mantarı yok eder mi?
http://i112.photobucket.com/albums/n188/kursad77/resimler/HPIM1872.jpg
hazırladığım karışım suyu tutacak gibi görünüyor aslında akvaryumun içinde deneyeceğim için fazla su vermek de istemiyorum evin içinde.
bu toprak ve mildeki ısrarım başkasına bağımlı olmadan kendi yapabileceğim malzemelerle birşeyler oluşturmak.
ancak bahçede sebze çürüntüleri de olacak seneye onları değerlendireceğim muhakkak. bu sene fıstık sökmüş bizimkiler, burada bir evin kuruluğuna yığmışlar yaş vaziyette. bir hafta 10 gün kalmıştı fıstıklar. daha sonra ayıkladığımızda fıstık dallarının altta kalanlarının aynı keçi gübresinin yanması gibi yandığını ve sımsıcak olduğunu gördüm. bahçede kalan dalları ise bahçe ile yolun kenarına attım hala duruyorlarsa bir kısmını alıp üstünü naylon ile örtüp bu çürümüş bitki gübresinden muhakkak yapacağım.

kürşad
24-12-2006, 17:36
bir şey daha;
kendime yararlı olabileceğini düşündüğüm veya yarın birgün bakabileceğim konuları yazıcıdan çıkarıp dosyalıyorum. kitap haline getireceğim bir gün.
elimde tarım hariç 4-5 kitapçık oldu böyle. kenarlarını kırtasiyede spiral cilt yaptırıyorum. herkese tavsiye ederim. çünkü para verseniz bu bilgileri birçok kişi vermez veya vermek istemez.
teşekkürler agaclar.net ve tüm üyeler.

Mine Pakkaner
24-12-2006, 17:55
Bu şişelerden sağda olanı ısr 2000, o da bir bitki aktivatörüdür. Lance 25 EC hakkında ise bilgim yok. İkisinin karışıp karışmayacağı konusunda ise etiket bilgilerini çok doğru okumalısınız. Isr 2000' i toprağa değil, bitkiye uygulamalısınız.

Straforu niye harca koydunuz? Perlit, pomza gibi doğal materyaller kullanın. Külde özellikle potasyum yüksektir. Ondan da bir miktar koyabilirsiniz.

kürşad
24-12-2006, 18:16
soldaki şişe insektisit.
yeni dikilen fidanı buna batırıp dikince nematod ve kök kurtlarından korumuş oluyoruz. bursada ......plant firmasında uygulanmaktaymış.
babamlar da kiraz fidanı bakmışlar oradan, onlar tavsiye etmiş.
geçen yıl kirazları bunlara batırıp diktik ve zaiyat pek olmadı. dikimin 1 yılında da 3-4 cm çapında gövdeleri oldu kirazların.
akvaryum için başlık açmıştım. yaptıklarımın resimlerini ve sonraki sorularımı oraya yazacağım buradaki konuyu da dağıtmayalım.

Mine Pakkaner
24-12-2006, 18:26
Kursad,yaptığın harçla ilgili olanları buraya yazmaya devam et. İlaç sorularını da "harca katayım mı?" dediğin için burada cevapladım.

Diğer işlemleri de uygun başlıkta sorarsın.

Cahide Kartal
25-12-2006, 16:12
değiştirdiğim saksılardan çıkan toprakları dediğiniz gibi genişçe bir yere döktüm havalandırıyorum hatta yanından geçerken ara sıra karıştırıyorum içine biraz yanmış gübre ya da ticari gübre koyabilirmiyim

kürşad
26-12-2006, 21:15
Mine Hanım ben aynı zamanda inşaat teknikeriyim.
ytong veya gazbeton adı verilen bir tuğla çeşidi var.
aslında tam olarak tuğla denemez.
aleminyum tozu kireç vs maddelerden yapılıyor. fırınlandığında kabararak da gözenekleri oluşuyor.
ponza taşı yapısında ve suda yüzebilen ısı ve ses izolasyonunda kullanılan bir malzemedir. aynı zamanda ytongların fabrikadaki zayi olan parçalarını küçük parçalar haline getirip ytong mıcırı yapılmaktadır. bunları da çimento gibi torbalayıp satıyorlar. ve tarımda kullanılıyor diye biliyorum. (1997 de derste işlemiştik)
biraz aradım ancak tarım firmalarında bunu satan pek yok galiba.
perliti biraz iinceledim, ponza taşını da çocukluğumdan bilirim. bunlarıın yerine ytong da toprak karışımında kullanılabilir mi?
küçük parçalara bölsek ve elesek ponzanın yaptığı işi yapmaz mı?
http://www.akvaryumkulubu.org/vbulletin/archive/index.php/t-29840.html
http://www.akvaryumkulubu.org/vbulletin/showthread.php?p=413966

ytong bulunması oldukça kolay bir malzeme halini aldı da kırma işi nasıl olur bilemiyorum en kısa zamanda deneyeceğim.
bu arada forumdaki Can Bakır da internette tanıştığım bir akuvarist hatta askere gittiğimde bir gece misafir etti İzmirde beni.

Mine Pakkaner
27-12-2006, 00:22
değiştirdiğim saksılardan çıkan toprakları dediğiniz gibi genişçe bir yere döktüm havalandırıyorum hatta yanından geçerken ara sıra karıştırıyorum içine biraz yanmış gübre ya da ticari gübre koyabilirmiyim

Elbette gübre ilave edebilirsiniz Cahide Hanım. 1/4 oranında çok iyi yanmış gübre veya kompost koymanızı öneririm.

Mine Pakkaner
27-12-2006, 00:25
Mine Hanım ben aynı zamanda inşaat teknikeriyim.
ytong veya gazbeton adı verilen bir tuğla çeşidi var.
aslında tam olarak tuğla denemez.
aleminyum tozu kireç vs maddelerden yapılıyor. fırınlandığında kabararak da gözenekleri oluşuyor.
ponza taşı yapısında ve suda yüzebilen ısı ve ses izolasyonunda kullanılan bir malzemedir. aynı zamanda ytongların fabrikadaki zayi olan parçalarını küçük parçalar haline getirip ytong mıcırı yapılmaktadır. bunları da çimento gibi torbalayıp satıyorlar. ve tarımda kullanılıyor diye biliyorum. (1997 de derste işlemiştik)
biraz aradım ancak tarım firmalarında bunu satan pek yok galiba.
perliti biraz iinceledim, ponza taşını da çocukluğumdan bilirim. bunlarıın yerine ytong da toprak karışımında kullanılabilir mi?
küçük parçalara bölsek ve elesek ponzanın yaptığı işi yapmaz mı?
http://www.akvaryumkulubu.org/vbulletin/archive/index.php/t-29840.html
http://www.akvaryumkulubu.org/vbulletin/showthread.php?p=413966

ytong bulunması oldukça kolay bir malzeme halini aldı da kırma işi nasıl olur bilemiyorum en kısa zamanda deneyeceğim.
bu arada forumdaki Can Bakır da internette tanıştığım bir akuvarist hatta askere gittiğimde bir gece misafir etti İzmirde beni.

Kursad Bey, ytongun tarımda kullanımı ile ilgili bir bilgim yok ve tecrübem yok. Bu konuda teknik bir döküman da okumadığım için faraziye yorum yapmak istemiyorum. Elinde teknik dökümanı olan üyemiz varsa ve paylaşırsa birlikte öğrenir ve bilgiyi yorumlarız.

kürşad
03-01-2007, 15:07
bugün yağmura rağmen traktörle bahçenin yanındaki kuru dereye girdim ve 1 metreküp kadar çınar yaprağı çürüntüsü, toprak ve mil, kumdan oluşan toprak topladım. toprak aldığım yerde yazın domuzlar yiyecek bulmak için eşinip duruyordu. üstünde de papatyaya benzeyen sarı çiçekler var ondan doluydu. yazın bile yeşil oluyor burası. yalnız içinde bitki yumruları da toplandı. bahçenin bir kenarına döktüm. yazın üstüne bir o kadar yanmış keçi gübresi de ilave edeceğim. ayrıca sobadan çıkan odun külünü de biriktiriyorum. biraz oldu mu üstüne su döküp hacmini de küçültüyorum.

2 m*4m lik bir sera yapma fikrim var. kendi perestelerimizi üretmek ve sınırlı sayıda edindiğim tohumların tekrardan tohumunu almak için burada yetiştirip tohumunu almayı düşünüyorum. toprağı da kafes teli ile eleyeceğim kullanmadan önce. şimdi herhangi bir yerden birşeyler satın almadan bu toprağın içine neler ekleyebilirim.
mesela külü % kaç oranında eklemeli?
ayrıca içindeki yeşil otlar şu an gübre oldu içinde yazın başında çıkanlara da bir iki kere yabancı ot ilacı atma düşüncem var.
dezenfektan uygulamayı düşünmüyorum belki biraz gübre.


ayrıca gazbetonu suda bekletip suyun önceki ve sonraki hali analiz edilse faydası zararı belli olur mu?
düzeltme : külün dezenfektan özelliği de var mıdır?

kürşad
27-01-2007, 21:55
komşunun bahçesinde koyun damı vardı.
çarşamba günü komşunun bahçeyi sürerken kapkara bir toprak buldum damın tam önünde. bir çuval doldurdum ve eve getirdim. daha sonra eledim ve sırf yanmış gübre olduğunu gördüm. bugün de 2 çuval yaklaşık 60-70 kg. kadar getirdim.
koyun gübresi damın önünde toprağın üstünde yaklaşık 15 cm tabaka halinde birikmiş. sanırım 3 veya 4 senedir orada. kürekle üstünü sıyırıp aldım.
şimdi de kola tenekelerinden 2 sine koydum ve bahçeden getirdiğim 2 kök küçük ve az yapraklı çilek ekerek akvaryuma yerleştirdim. gerçi çileklerin toprağını tamamen silkmedim tutmaz diye ancak kılcal kökler birkaç cm uzayınca gübreye ulaşacak. sonucu yine yazarım. bu arada daha önce yaptığım ve kola tenekelerine koyduğum harçta 15 ocakta ektiğim 6 çam fıstığından 2 si çimlendi.(11 günde)
ne dersiniz bu toprak (tamamı yanmış koyun gübresi) torf olarak bahsedilen malzemenin yerini tutar mı?

Todor
27-01-2007, 22:52
Bence koyun gübresi diktiğin bitkileri yakacak.
Gerçi 3-4 senedir orda diyorsun ama gene de çok kuvvetli geleceğini düşünüyorum. Torfun yerini tutmayacaktır.

papatyama
09-02-2007, 15:14
merhaba *** salon arokaryam var.gayet büyük bir saksıda yetisiyor.3 ayrı kök vermiş.ve bunlar birbirlerinin gelişimini engelliyor.bunları nasıl ayırabilirim.ayırırken kökleri zarar görürmü?ayrıca toprağı çok çabuk kuruyor ve bembeyaz oluyor.nasıl bir toprak kullanabilirim

ebonsa
11-03-2007, 15:37
Satın aldığım torfun üzerinde normal toprakla karıştırmayın gibi bir şey yazıyor, ikisinin karıştırılması zararlı mı bitkiler için?

Normal toprakla karıştırdıktan sonra içerisine diktiğim fidanlardan yalnız bir tanesi tuttu diğerleri öldü, ölenlerin yerine yenisi ekme konusunda yardım istiyorum bilenlerden...

memet
11-03-2007, 16:30
Ebonsa, Mine hanımın bu konuda karışım hazırlama tarifi var. Detayları bulman için biraz araman gerekecek, şu an nerde olacağını bilemiyorum. Torf, dere kumu ve toprağın üçte bir oranlarında karıştırılmasının en uygun karışım olduğunu anlatmıştı. Fidanların tutmamasının nedeninin karışım olması olasılığı en zayıf olasılık. Hangi fidanları nasıl diktiğini anlatırsan bir çare arayabiliriz.

ebonsa
11-03-2007, 16:40
Söğütleri köklendikten sonra dikmiştim o kumlara lakin öldüler; ben de torfun kabında "kesinlikle normal toprak ya da hayvansal gübre ile harmanlamayınız" yazınca onunla bağlı olabileceğini düşündüm. Bağlı değilse mutlu olurum çünkü o saksılardaki kumları başka fidanlar için kullanmak istiyorum...

memet
11-03-2007, 16:42
biraz bekle ,mine hanımın fikrini alalım..

ebonsa
11-03-2007, 16:48
Tamam Memet abi, sağol yorumların için, bekliyoruz Mine hanımın fikrini :)

Mine Pakkaner
11-03-2007, 20:36
Torfu toprakla karıştırabilirsiniz hiç sakınca yok.

Sergüzen
11-03-2007, 21:21
Sayın Mine Hanım
Torf,yaprakların veya diğer bitki artıklarının(kabuk vs.gibi) toprak ile karışmış hali değilmi?
Ormanlarda veya ağaçlı alanlarda yaprakların altındaki toprağı torf olarak kullanabilirmiyiz?
Selamlar

Mine Pakkaner
11-03-2007, 22:10
Torf; nemli, yağışlı ve serin yörelerde göl ve benzeri su yatakları altındaki arazilerde yetişen bitkilerin ( yosun, saz vs.) kısmen çürümesi ve kalın yataklar meydana getirmesi sonucu oluşan organik bir materyaldir. İçinde toprak yoktur. Oluşması çok uzun bir süreç ister. Aynı maden gibi yatakları vardır. Ormanlarda ve ağaçlı alanlarda yaprakların altındaki toprak ise torf değildir. Yaprak çürüntülü topraktır. Yapraklar zamanla parçalanıp kompostlaşır, toprakla karışır. Bu da orman toprağı adıyla satılır.

ebonsa
12-03-2007, 08:11
Teşekkür ederim Sn. Mine hanım verdiğiniz bilgiler için...

çiçeksever
12-03-2007, 16:19
tınlı toprak nasıl oluyor

Mine Pakkaner
13-03-2007, 08:08
Tınlı toprak içinde kum, kil ve mil parçacıklarının eşit oranlarda bulunduğu bir topraktır. Bir karakter diğerine baskın değildir.

spring
13-03-2007, 12:04
Bu aralar ne bulursam ekmeye çalışıyorum, çıktı çıktı, çıkmadı bu siteye üye olduğum yanıma kar kalacak.;)

Eğer yanlış yerse şimdiden pardon.

Toprak seçerken neye dikkat etmek gerek? Yani ben bahçe için gübreli toprak aldım, gül ve bir kaç çiçek ektim. Domates, biber için özel ayrı toprakmı gerekleidir?

**** limon, avakado çekirdeği için özel toprakmı vardır?

Saygılar

Sergüzen
13-03-2007, 20:44
Torf; nemli, yağışlı ve serin yörelerde göl ve benzeri su yatakları altındaki arazilerde yetişen bitkilerin ( yosun, saz vs.) kısmen çürümesi ve kalın yataklar meydana getirmesi sonucu oluşan organik bir materyaldir. İçinde toprak yoktur. Oluşması çok uzun bir süreç ister. Aynı maden gibi yatakları vardır. Ormanlarda ve ağaçlı alanlarda yaprakların altındaki toprak ise torf değildir. Yaprak çürüntülü topraktır. Yapraklar zamanla parçalanıp kompostlaşır, toprakla karışır. Bu da orman toprağı adıyla satılır.

Mine Hanım verdiğiniz bilgi için teşekkür ederim.

agartha
30-04-2007, 03:38
Merhaba,
Balkonda sebze yetiştirmek için en doğru karışımları bulmak için araştırma yaptıkça kafam iyice karıştı maalesef... Değişik domates, biber, patlıcan, salatalık, çilek, kabak, asparagus pea (türkçesini bilmiyorum) tohumlarım var. Ekim için geç kaldığımın farkındayım ama belki Mayıs sonuna kadar bir şeyler yapabilirim diye düşünüyorum. Ancak güzel bir karışım bulmak için oldukça zorlandım. Sonunda şöyle bir karışımın iyi olabileceğini düşündüm:

-Killi toprak ile Gartengold Strender A280'i (aşağıda bilgilerini yazdım) %50-50 karıştırıp, fideleri diktikten sonra arada hümik asit ya da deniz yosunu ekstratı ile beslemeyi düşünüyorum.

Karışımın doğru olup olmadığını, neleri değiştirmem gerektiğini söyleyebilir misiniz?


GARTENGOLD STENDER A280
Bu ürün sebze üretiminde tohum, fide ve saksılama için özenle hazırlanmıştır.Otomatik dolum makineları için uygundur. Bu ürün %20 beyaz Baltık torfu ve %80 dondurulmuş yüksek kalitede sphagnum torfundan oluşur. Karışım yüksek seviyede gübrelidir. Gübre olarak NPK 14-16-18 tercih edilmiştir.
1 metreküpte 1.2 kg NPK içerir. Sterildir bitkiye zararlı canlı ve bakterileri içermez. VDLUFA tarafından sebze üretimi için uygunluk belgesine sahiptir.
Yapı: fine
Ayrışma: H2-H5
pH(CaCl2): 5.0-6.0
pH(H2O): 5.5-6.5
Tuzluluk: 1.1 g/l
E/C: 0,65 mS/cm
NPK yaklaşık: 1,2g/l
Azot (N): 140
Forfor (P2O5): 160
Potasyum (K2O): 180

agartha
04-05-2007, 03:42
Sevgili Mine Hanım aşağıda sorduğum konuda bana yardımcı olabilir misiniz acaba?

Teşekkürler.

ismail43300
17-05-2007, 16:43
ismail yalçı1973 kütahya tavşanlı seyyar satıcı..
(dilerim yanlış forum a yazmıyorum dur)... evimde yetiştirdiğim 75 civatında salon bitkisi için ormana gittiğimde çamların diplerinden çürümüş vede çürümeye yüz tutmuş olan atıkları toplayıp evde bunları eliyor içerisine yanmış ufak hayvan gübresi ve birazda bahçe toprağı karıştırarak bitkilerde kullanıyorum... bitkilerden gayet iyi olanlar olduğu gibi biraz neşesiz duranlar ve gelişimi ağır olanlarda var sebebi toprakla mı alakalı bilmiyorum... sormak istediklerim
1_) salon bitkileri yetiştirmede hazırladığım ve kullandığım toprak idealmidir. çimlendirmede de bu toprağı kullanmamın bir sakıncası olumsuz yönü olur mu?
2_) yaz aylarında topraklarda küçük sinekçikler oluşuyor har ne kadar sinek ilaci ile bunların bir kaç günde bir çaresine baksamda bu sinekçiklerin oluşmaması için başka bir yol varmıdır?
3_) ama fazla sulamadan ama bahçe toprağınında etkisi ile zaman zaman toprakta solucan ve benzeri canlılarla karşılaşıyorum bunların oluşmaması ve ürememesi için kullandığım özellikteki bir toprağa karıştırmam gereken dezenfektan **** kullanabileceğim zirai ve tarımsal ilaçlar nelerdir ve bunların kullanışları nasıldır ...
yapmış ve yapacağınız yardımlar için teşekkürler.

msbays
18-05-2007, 15:12
sayın mine hanım
sera yetiştiriciliğinde gübreleme hakkında bilgi verebilirmisiniz.

Mine Pakkaner
23-05-2007, 07:42
sayın mine hanım
sera yetiştiriciliğinde gübreleme hakkında bilgi verebilirmisiniz.

Sayın msbays hoşgeldiniz.

Sorularınıza nasıl cevap alabileceğinizi görmek için http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=75 başlığına bakmanızı rica ederim.

Mine Pakkaner
23-05-2007, 07:50
ismail yalçı1973 kütahya tavşanlı seyyar satıcı..
(dilerim yanlış forum a yazmıyorum dur)... evimde yetiştirdiğim 75 civatında salon bitkisi için ormana gittiğimde çamların diplerinden çürümüş vede çürümeye yüz tutmuş olan atıkları toplayıp evde bunları eliyor içerisine yanmış ufak hayvan gübresi ve birazda bahçe toprağı karıştırarak bitkilerde kullanıyorum... bitkilerden gayet iyi olanlar olduğu gibi biraz neşesiz duranlar ve gelişimi ağır olanlarda var sebebi toprakla mı alakalı bilmiyorum... sormak istediklerim
1_) salon bitkileri yetiştirmede hazırladığım ve kullandığım toprak idealmidir. çimlendirmede de bu toprağı kullanmamın bir sakıncası olumsuz yönü olur mu?
2_) yaz aylarında topraklarda küçük sinekçikler oluşuyor har ne kadar sinek ilaci ile bunların bir kaç günde bir çaresine baksamda bu sinekçiklerin oluşmaması için başka bir yol varmıdır?
3_) ama fazla sulamadan ama bahçe toprağınında etkisi ile zaman zaman toprakta solucan ve benzeri canlılarla karşılaşıyorum bunların oluşmaması ve ürememesi için kullandığım özellikteki bir toprağa karıştırmam gereken dezenfektan **** kullanabileceğim zirai ve tarımsal ilaçlar nelerdir ve bunların kullanışları nasıldır ...
yapmış ve yapacağınız yardımlar için teşekkürler.

...

4. İki ayrı konudaki soruyu tek bir başlığa sormayınız. "Gülüm ve orkidem sararıyor, ne yapmalıyım?" şeklinde bir soru ikiye bölünüp ayrı ayrı başlıklara sorulmalıdır.

5. Sorunuzun kapsamı çok geniş olmamalıdır. "Sucul bitkiler nelerdir, nasıl bakılır, hastalık zararlıları nedir ?" şeklinde bir soru cevaplanılmaz.

...

İsmail Bey sorunuzu yukarıdaki kurallarımıza uygun olarak düzenlemenizi rica ederim. Bir de bazı cevaplarınız verilmiş durumda. Forum içi arama makinasıyla bakınız.

E- derginin mart sayısı (http://www.agaclar.net/dergi/mart07.html)nda yazdığım "Evde, Bitkilerimiz İçin Hijyen" başlıklı yazımı da okuyunuz.

Cahide Kartal
23-05-2007, 23:29
Kullanmadan önce dezenfeksiyon yapsanız aslında ne güzel olur. Hiç olmazsa bir geniş leğene dökün açık havada güneşte 1 hafta 10 gün havalandırın. Miktar çok değilse eski bir tepsiye koyup fırınlayabilirsiniz.

Huwasan 50 TR alıp onunla muamele edebilirsiniz. Hidrojen peroksit ve kolloidal gümüş bazlı aktivatör bir dezenfektandır.


İsmail bey'in sorusunun üçüncü kısmı ile ilgili olarak bu uygulamanın ikinci kısmını çanakları boşaltmadan da yapabilirmiyim yoksa ne önerirsiniz (çanaklarda çok hızlı hareket eden beyaz kurtçuklar var da)

MSaygin
29-06-2007, 17:47
merhaba,

Saksılarda yetişen narenciyeler için en uygun saksı harcını oluşturmaya çalışıyorum.Ticari olarak süs narenciyesi yetiştirmek istiyorum, başka başlıklarda da konuşmuştuk.Burada yazılanları okudum, yabancı sitelere bakıyorum yine de kafamda tam netleşmiyor konu.

Hazırda narenciye ürettiğimiz bir fidanlığımız var zaten ama orada işler biraz eski usül işliyor.Daha düzgün harçla, daha düzgün bir yetiştirme olsun istiyorum.

Yabacı sitelerde, özellikle narenciye konusunda uzmanlaşmış insanların önerdiği, yaygın olarak da kullanılan, hemen hepsinin onayladığı bir karışım var;

3 pay ağaç kabuğu, kozalaklı ağaçlardan olacak, 1 pay kaliteli torf, 1 pay da inşaat kumu.

Yurtdışında ağaç kabuğu ticari bir ürün olarak ağaçseverlere sunuluyor.İlk sorum, burada öyle bir ürün var mı, ağaç kabuğu diye satılan, ambalajlı ürün almak mümkün mü?

Şu mesajda (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=743) ağaç kabukları ile ilgili bilgi var ama benim aklım hala 5 payın 3 payını ağaç kabuğu koymayı almıyor bir türlü, bunu izah edebilir misiniz? Bir kaç aklı evvelin zorlaması da değil, hemen hepsi bu karışımı kullanıyorlar :)

Torf konusu tamam gibi, buradaki linklerden bulduğum Gartengold firmasına ulaştım.Firmadan Fatih Bey, sağolsun çok ilgilendi ve Substrate 2 ürününün uygun olduğunu söyledi.Ürünün detaylı bilgisi şu sayfada (http://www.gartengold.com/4.asp).

Bir de Mine Hanım'ın şu başlıkta (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2146) önerdiği karışımlar var.

Bunu dış mekan bitkileri için saksılarımda genel olarak kullanılmak üzere şöyle hazırlıyorum,

% 50 tınlı bahçe toprağı,
% 30 Biofarm humus
%20 Perlit veya pomza.
Karışımın her m3 üne 0.5 kg 15-15-15 kompoze gübre.

Tamamen iki farklı karışım.Mesela buradaki hangi ürün, diğerinde hangisinin karşılığına geliyor, tam anlayamıyorum.Biofarm Humus mesela, bu Substrate torfun karşılığı mı? Tınlı bahçe toprağı, ağaç kabuklarının karşılığı mı?

Bu konuyu biraz açsak, detaylı konuşsak çok sevinirim :)

Selamlar

MSaygin
02-07-2007, 15:18
yeniden merhaba,

Konuyla ilgili bir yorum gelmemiş, ben devam edeyim.

Okumaya, yazışmaya devam ediyorum.Şu anda elimde 3 adet karışım var.

İlki yabancı sitelerde okuduğum, yurtdışında kabul görmüş, yaygın kullanılan bir karışım.Yukarıda da bahsetmiştim, ağaç kabuğu içeren karışım.Bu karışımda ağaç kabuğu yerine Hindistan cevizi ağaçlarından yapılan CHC'nin (Cocopeat Husk Chips) kullanılabileceğini, hatta daha doğru olduğunu öğrendim.
İlk mesajda bahsi geçen GartenGold firmasında bu ürün de var.

CHC ürününün problemi, tuzlu yapısı.Üretim esnasında yıkanmasına rağmen, kullanmadan önce kullanıcıların ayrıca yıkama işlemi yapması öneriliyor.
GartenGold firmasının ürünlerinde bu sıkıntı yokmuş.

%60 cocopeat husk chips
%20 torf
%20 inşaat kumu


İkincisi Sn.Mine Hanım'ın verdiği karışım
% 50 tınlı bahçe toprağı,
% 30 Biofarm humus
%20 Perlit veya pomza.
Karışımın her m3 üne 0.5 kg 15-15-15 kompoze gübre.


Bu bilgileri aldıktan sonra GartenGold'dan Fatih Bey'le yazıştım.Kendisi ürünü satmasına rağmen, Cocopeat Husk Chips ürününün benim durumum için uygun olmadığını yazdı, kendisi torf ve pomza karışımının daha uygun olacağını düşünüyor.Fidan üreticilerinin yaygın olarak kullandığı bir karışımmış.

%85 Substrate 2 torf
%15 Pomza


Bu durumda karar vermek çok zor.Benim aklımda hepsinin bir karışımını alıp şöyle bir karışım kullanmak var ama bunu detaylı şekilde tartışıp sizin fikirlerinizi almaya ihtiyacım var, bilgim kısıtlı.

%20 perlit ya da pomza
%40 Substrate 2 torf
%30 tınlı toprak
%10 cocopeat husk chips


Burada torf miktarını arttırıp, toprağı azaltabilirim.Fatih Bey CHC'yi uygun bulmuyor, onu çok azalttım %60'dan %10'a indi, belki hiç kullanmayabilirim.

Ne diyorsunuz?

denizakvaryumu
02-07-2007, 15:41
Benim aldığım ithal bir turunçgilden nerdeyse 1/1 oranında leblebi büyüklüğünde lav taşı çıkmıştı...Diğer yarı torf da değildi, bildiğimiz killi tınlı toprakdı..


.

Mine Pakkaner
02-07-2007, 16:32
Mehmet Bey, daha önce de pek çok kez belirttiğim gibi torf bitki besleme özelliğine sahip değildir. Torf saksı harcına katınız ama sadece torf çok iyi bir besleme ve sulama yönetimi gerektiririr. Gartengold bu sakınca yüzünden torfa besin ilave etmiş. Saksıda yetiştiricilik için fidancılar sadece torf kullanırlar ama bu salon bitkisi içindir. Çünkü hafif ve partik bir malzemedir. Siz meyve ağacı için sadece bu harcı kullanmayınız. Narenciye hafif asidik veya nötr (pH 6,5 - 7), drenajı yüksek toprak sever. Bu yüzden söz konusu torf asidik de gelecektir.Bir de torf çok su tutar, kaybedince de zor alır. Narenciye ise sürekli ıslak veya nemli toprağı sevmez. Bahsettiğim torf için gerekli sulama yönetimi bu yüzden.

Mutlaka harca kumlu- tınlı toprak da katınız.

MSaygin
02-07-2007, 18:12
merhaba,

Cevaplar için teşekkürler.

Benim aldığım ithal kumkatın saksısı çok çok ince, siyah, torfa benzer bir malzemeyle doluydu, ne olduğunu tam olarak bilmiyorum.

Mine Hanım, torfun besleme özelliği ile ilgili tereddütünüzden haberdarım ancak bitkilerin beslemesini, sulamasını günü gününe takip edip, damlama ile halletmeyi düşünüyorum.Düzenli olarak hem kontrollü eriyen gübrelerle, hem bizim narenciye bahçelerindeki düzende gübrelenecekler.Gartengold ya da benzer içerikteki torfların besinlerinin de uzun ömürlü olmadığını okuyorum, yani bitkiyi o besinle başbaşa bırakacak kadar değil.Yani tamamen torfda değil, bahsettiğim şekilde bir karışım düşünüyorum.

%20 perlit ya da pomza
%40 Substrate 2 torf
%30 tınlı toprak
%10 cocopeat husk chips

Narenciye ph'ı ile ilgili tereddütünüzde de haklısınız.Yalnız ben narenciyeleri Flying Dragon anaç üzerine aşılamayı düşünüyorum.Bu anaç asidik toprakları seviyor.Şu an tam değerlerini araştırıyorum PH olarak ama çok sorun olmayacaktır umarım.Kullanmayı düşündüğüm %30 toprağın PH derecesi de yüksekçe, ikisi birbirini dengeleyecektir sanırım.Doğru mu?

Cocopeat Hsuk Chips ağırlıklı karışımlarda köklenme hızlı oluyormuş, bu son durumda çimlenen narenciye tohumlarını, ilk sene torbada CHC ağırlıklı bir karışımda büyütmeyi, ikinci sene saksıya alma, gübreleme esnasında, CHC oranı az, torf, tınlı toprak ağırlıklı bir karışıma almayı planlıyorum.Aklıma yatan, en doğru sentez bu gibi görünüyor.

Yine bu noktada ikazlarınıza ve düzeltmelerinize ihtiyaç duyuyorum.

Bir de mesela tariflerde "perlit ya da pomza" deniyor, hangisine ulaşabilirseniz denilmiş, amatör üretimde fark etmez denilmiş.Birbirlerine üstünlükleri nelerdir, bana hangisini önerirsiniz.

Teşekkürler.

MSaygin
03-07-2007, 13:11
merhaba,

Bugün fidancı bir ahbabımızın fidanlığına gittim, saksı için değil ama o da dikim için fidan üretiyor.
"3 pay kaliteli kırmızı toprak, 1 pay zibil, 25 senedir fidan yapıyorum, bundan başka karışım tanımam" dedi gönderdi beni :)

denizakvaryumu
03-07-2007, 13:28
Evet kaliteli kırmızı toprak işin püf noktası :)

yukka
23-08-2007, 15:54
Saksı topraklarımda çok sık beyaz bir tabaka oluşuyor. Bir türlü bu sorundan kurtulamıyorum. Bu tabakanın bitkilere zarar verdiğini biliyorum.Toprağın saksıda beyazlaşmadan kalması için ne yapmalıyım?

Bu sorundan kurtulmak için, az suluyorum, üstteki beyaz tabakayı bir kaşık yardımıyla alıp yerine yeni toprak ekliyorum, alttaki tabakta kesinlikle su bırakmıyorum; ama yine de sorun devam ediyor. Bu konuda yardım alabilirsem çok sevinirim. Teşekkürler.

memet
23-08-2007, 16:11
Suyun kirecinden kaynaklanan bir sorun, aslında forumda sık sık konuşulur çözümü de var bir çok yerde. Toz kara boya kullanmak gerekli.

yukka
23-08-2007, 16:37
Aradım ama bulamadım. Tekrar bakarım. Gereksiz bir başlık olduysa silinebilir. Şimdi "toz kara boya" diye arama yaptım. Yine bu sayfaya yönlendirdi. Tarif ettiğim sorunun adı nedir? Teşekkürler.

memet
23-08-2007, 17:33
Ben suyun kireciyle ilgili olarak arayacağınızı düşünmüştüm.
Sıcaklara verin.
Kullandığınız çeşme suyu kireçli olduğu için, toprağın üstüne birikiyor. Bu bitkinin beslenmesinde sorunlar çıkarıyor. Forumu aradıkça bu konuyla ilgili pek çok bilgiye ulaşacaksınız.
Boyacılar, hırdavatçılardan, toz kara boya alın. Bir litreye, bir kaşık karıştırın. Bu suyla onbeş gün arayla sulayın bitkileri.
Kireç suda olduğu için az ya da çok sulasanız da birikecek. Zaman zaman bu toz boyayı sulandırıp kullanmalısınız.

yukka
23-08-2007, 17:46
En azından tartışılan sayfalarda adı geçmiştir diye "toz kara boya " diye aradım. Tüm sitede konuşulanları okumak mümkün değil tabii. Arama motoru biraz işe yarıyor. Sorunun ne olduğu bilinirse;) Teşekkürler yine de.

celalsungur
10-09-2007, 14:00
''Tınlı toprak'' nedir?

Penelophe
10-09-2007, 14:20
Tınlı toprak (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=84051&postcount=22)

celalsungur
10-09-2007, 14:23
Tınlı toprak (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=84051&postcount=22)
Teşekkür ederim.

yukka
13-09-2007, 13:36
Toz kara boya tedavi edici mi yoksa görüntü düzenleyici mi? Memet Bey?

murat_saga
08-10-2007, 17:51
Foruma yeni katıldım herkeze selamlar,emeği geçenlere teşekkürler.En sonunda çatı katındaki kocaman balkonlu evime taşındım.Saksılar aldım fakat başa çıkacak gibi değil çok pahalı bende depodaki plastik kasaların içine naylon koyup saksı yapmaya karar verdim.Kasaların derinliği 30cm. kadar.Neyse toprak almak için seralara gittim çuvallarda,açıkta çeşit çeşit topraklar vardı hangisini alacağımı şaşırdım.Üstelik yarım çuval toprak 5ytl. hesaplarıma göre en az 40-50 çuval toprak lazım.Ekmeyi düşündüğüm küçük domatesler,nane,maydonoz,biber gibi sebzeler var.Ayrıca bir çokta çiçek alacağım
1.Bu derinlikte toprakta bu bitkileri dikebilirmiyim
2.Hangi tür toprak satın almalıyım
3.Nasıl bir toprak karışımı yapmalıyım
4.Nasıl ucuza mal edebilirim
Kusura bakmayın oldukça çok soru oldu yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

uyartem
04-11-2007, 11:33
Tınlı toprak içinde kum, kil ve mil parçacıklarının eşit oranlarda bulunduğu bir topraktır. Bir karakter diğerine baskın değildir.

Öğrendiğime göre tuğla-kiremit toprağı, içine yanmış ahır gübresi karıştırılmak kaydı ile iyi bir üretim ortamı oluşturuyormuş. Bu bilgi doğru mu? Dış mekan süs bitkilerinde kullanılabilir mi? Bu toprağı Tınlı toprak olarak kabul edebilir miyiz? Teşekkür ederim.

titan06
12-11-2007, 19:29
bende bir süs bitkisi tohumu var çimlendirmek(filizlendirmek) istiyorum, yabancı formlarda tohumu filizlendirmek için bir ön filizlendirme toprağı gerekmiş deniliyor, filizlenincede malum kaliteli compo sana diye bir çiçek toprağı öneriyorlar............:mad:

benim sorum şu: illa ön filizlenme toprağına ihtiyaç varmı normal çiçek toprağı işimi görmezmi ?
birde bana önerebileceğiniz mineraller ve içerdiği gübre bakımından kaliteli ve ekonomik çiçek toprağı varmı :confused:..........

Selahattin Yılmaz
12-11-2007, 20:03
Normal bir bahçeye gidilir torpak yüzeyinden 15-20 cm kadar bir kısım yüzeyden sıyrılarak ayrılır (ot tohumu ile karışık olması ihtamili açısından) daha sonra alt kısımdan çıkan toprak çimlendirme yapılacak kaba alınır. Daha sonra çiçekçilerde satılan torf veya funda toprağı ile bu bahçeden alınan toprak bire bir karıştırılır. Bu karışım saksıya konur ve hafif bastırılır. Daha sonra tohum bu saksıya konur eğer tohumlar birden fazla ise her saksıya üç adet tohum konur saksı sayısı da buna göre ayarlanır. Daha sonra torf ile üzeri örtülür ve saksıdaki toprağın iyice suyu çekmesi beklenir. Ortamda 20-25 derecelik bir sıcaklık olması durumunda da çimlenme gerçekleşecektir.

Kısaca burada mantık şudur: Siz tohumu ektikten sonra tohum çimlendiğinde üzerinde derin dikimden dolayı tonlarca ağırlıkta ve cm lerce derinlikte bir kalınlık olmasın. Yani çıkışı kolaylaştıracak bir derinlik, uygun bir sıcaklık ve nemsiz kalmayan bir ortam çimlenme içinde uygundur.

titan06
12-11-2007, 22:07
ilginizden ve aydınlatıcı bilginizden ötürü teşekkürlerimi arz ederim selahittin bey,benim anlamadığım ve işin gerçeği birazda şaşırdığım mevzu sizin bana sıradan bahcedeki toprağı önermeniz oldu ?

çünki bu bir ev bitkisidir malumunuz!! bahce toprağında envai çeşit bakteri haşere ve blilumum bulunur,hani çiçek toprağı+torf deseniz ok derimde... bahce toprağı bilmem beni biraz daha aydınlatırmısınız lutfen............

Mucip Gürbüz
12-11-2007, 22:20
Sayın titan 06 mesajınız da çiçek toprağı+ torf karışımı nedir bu konuda benide aydınlatabilirmisiniz, özellikle çiçek toprağı karışımı nedir?

chakuza
12-11-2007, 22:39
bence en iyi torf içinde tohum çimlendirebilir. eger tohumlar küçükse viyol denilen tupcuklerin içinde torf koyarak çimlendirelebilir. fide haline gelince siyah tüp denilen naylon yerlere dikelebilirler. yalnız tof nemli olmalı asla cok ıslak olmamalı:)

titan06
12-11-2007, 22:51
torfu biliyorumda yabancı formlarda ''anzuchserde'' deniliyor yani önçimlendirme toprağı bu nedir ?

tohum sadece torfdamı iyi çimlenir normal çiçek toprağı nasıl bu hususda ??

titan06
12-11-2007, 22:52
bana önrebileceğiniz vitaminler ve içerdiği gübre bakımından zengin çiçek toprağı varmı ??

Mucip Gürbüz
12-11-2007, 22:57
torfu biliyorumda yabancı formlarda ''anzuchserde'' deniliyor yani önçimlendirme toprağı bu nedir ?

tohum sadece torfdamı iyi çimlenir normal çiçek toprağı nasıl bu hususda ??

Bende "normal çiçek toprağı"nın ne olduğunu öğrenmek istemiştim sizden yardımcı olursanız sevinirim.

titan06
12-11-2007, 23:37
Bende "normal çiçek toprağı"nın ne olduğunu öğrenmek istemiştim sizden yardımcı olursanız sevinirim.

ya üstad çiçek toprağı işte bunda neyi öğrenmek istediniz anlayamadım ??

çiçek toprakları kalitesine göre değişir örnek: compo sana diye bi ecnebi çiçek toprağı var içeriği nedeniyle hem çok kaliteli hemde pahalı içerdiği maddeler örnek: perlit,vermuculit,gübre vs.

bizdekiler genelde piyasa malı sıradan, o yüzden burda uzmanlara kaliteli ve ucuz toprak bilen varmı diye sordum..:o

Mucip Gürbüz
12-11-2007, 23:58
Teşekkür ederim çok yardımcı oldunuz.

Mine Pakkaner
15-11-2007, 09:28
Tınlı toprağı biz kum kil ve mili eşit oranda karıştırarak elde edemeyiz. Tuğla kiremit toprağı son derece killi bir topraktır, içerisine gübre karıştırmanız hiç yetmez, bu toprağı üretime uygun hale getirmek çok zordur. Bol dişli kum da karıştırın, karışımdaki tanecik büyüklükleri de aynı olmalı, yani kum taneceikleri ne büyüklükteyse killi toprağınızda partikül büyüklüğü de aynı olsun.

Kısaca Uyartem tuğla -kiremit toprağı dışardan muhtelif malzeme eklerek tınlı toprak haline gelmez.

uyartem
16-11-2007, 10:06
Mine hanım,
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. Tüpte süs bitkileri yetiştiriciliğine yeni başlayacak birisi olarak malzeme seçimine azami dikkat ve önem vermeye çalışıyorum. Bu konuda her ne kadar bilgi sahibide olsam tecrübem olmadığı için bocalayabiliyorum. Her duyduğum bilgiyi tecrübe etmem ise bana hem maddi zarar ve hem de zaman kaybı yaratacak. Bu yüzden sizin verdiğiniz bilgiler benim gibiler için çok değerli. Tekrar teşekkür ederim. İyi günler..

titan06
18-11-2007, 17:13
bir maruzatım var oda çiçektoprağıdır,konu şu:

piyasada belli başlı çiçekcilerde satılan çiçek toprakları var ama vasat,bana bilhassa çiçek açan bitkiler için çiçektoprağı markası önerebilirmisiniz, mesela perlit vs. içeren.....:confused:

Harun Parlak
18-11-2007, 17:18
Sayın titan06 siz zaten perlitin üzerinde oturuyorsunuz sayılır ana vatanı Nevşehir Kayseri
siz bulamazsanız başka kimse bulamaz

titan06
18-11-2007, 17:26
Sayın titan06 siz zaten perlitin üzerinde oturuyorsunuz sayılır ana vatanı Nevşehir Kayseri
siz bulamazsanız başka kimse bulamaz

mazallah öle eee muğlak bi yanıt vermişsinizki yeme yanında yat.....:o

rica etsemde asıl benim soruma bi yanıt alsam...:D

memet
18-11-2007, 17:27
Forumda çiçekler için nasıl karışımlar hazırlayabileceğinize dair bolca bilgi bulabilirsiniz?

Sorunlarınız için, önce foruma bir göz atarsanız, başlık açmaya gerek kalmadan, daha önce konuşulmuş konularda, çözümler de önerildiğini görmeniz mümkün.

mehmetsönmez
18-11-2007, 17:30
torf denilen bır madde var gölden cıkarılan bunun ıcerısıne perlit **** kum katarak kullana bılirsiniz

Harun Parlak
18-11-2007, 17:37
mazallah öle eee muğlak bi yanıt vermişsinizki yeme yanında yat.....:o

rica etsemde asıl benim soruma bi yanıt alsam...:D

Perliti bomza taşı öğütülmüşü torfla karıştrabilirsiniz. Humuslu orman toprağı ile karıştrabilirsiniz. Olmadı iyi yanmış adeta topraklaşmış koyun at gübresi kullanabilirsiniz.

titan06
25-11-2007, 21:09
elimde tohum var ama ne tür toprakla çimlendireceğimi bilemiyorum,normal çiçek toprağı içerdiği gübre dolayısıyla tavsiye edilmiyor.

filizlendirmek için torf mu kullanmam lazım ? ve filizlendikten sonra kaç gün sonra normal çiçek toprağına ekebilirim ?

birde bana lütfen kaliteli ve ekonomik çiçek toprağı önerebilirmisiniz ( perlit,azot ve fosfor içeren) ?

Selahattin Yılmaz
25-11-2007, 22:28
Sevgili titan06, normal toprağa da torfa da ekim yapabilirsiniz hiç bir sorun olmaz ancak endişe ederseniz bahçe toparağı ile o çiçek toprağını bire bir karıştırın ve ekin yine aynı karışımı da üzerine örtü toprağı olarak serpin bastırın ve sulayın.

Siz bu ekimi tarif ettiğim şekilde yapın eğer toprak çimlendirmezse o ekimi yaptığınız toprak utansın, yok eğer çimlenirse o zaman da size bu "normal çiçek toprağı içerdiği gübre dolayısıyla tavsiye etmeyenler" utansın.

titan06
25-11-2007, 22:45
(hehe) ilahi selahattin bey güzel latife yapmışsınız.

yalnız bahce torağı ile çiçek toprağını karıştırdığımızda şöyle bi sorun olmazmı, örnek: bahce toprağı ile beraber görünmez bakteriler bitler böcüklerde beraberinde eve girmiş olmazlarmı ?

Selahattin Yılmaz
25-11-2007, 23:11
Komik olmayın o bakteriler, bitler, böcekler evde çiçeğiniz ve saksılı bitkileriniz varsa zaten var yoksa da hoşgeldin diyeceksiniz mecbur.

Not: Eğer ekeceğiniz tohumlar ağaç tohumlarıysa mutlaka dışarda ekim yapmak zorundasınız...

titan06
26-11-2007, 00:12
selahittin bey hayır dışarı bitkisi değil ev için hatta birazda nazlı bir çiçek,benim anladığım torf+perlit işimi görüyor dimi tohumu çimlendirmek için?

filizlendikten sonra kaç gün içinde normal çiçek toprağına alınması gerek ?

artı bi sorum daha vardı yanıtlanmayan,oda şuydu klitelili çiçek toprağı olarak ne önerilir çünki çiçekcilerdeki toprak genelde piyasa malı!

titan06
02-12-2007, 17:27
arkadaşlar tohum çimlerdikmek için torf'mu önerilir yoksa funda toprağımı hangisi tohumun çimlenmesi için daha uygundur mevzu ev bitkisi (çiçek açan cins) beni lütfen bilgilendirirseniz sevinirim...:confused:

tohum filizlendirme normal çiçek toprağı ilede olurmu,neden olurmu diyorum çünki malum normal çiçek toprağı içerdiği gübre bakımından tohumlar için pek önerilmediği için diye dşünüyorumda, doğrumu acaba.....:confused:

titan06
03-12-2007, 01:06
anlaşılan kimse bilmiyor ?

yahu siz ev bitkilerinizi ( tohum ) ne tür toprakta çimlendiriyorsunuz bari onu çıtlatın ?

sempe
03-12-2007, 11:42
Ben genelde torf kullanıyorum ama memnun değilim. Kaliteli torf bulmak zor.
Satın aldığım fidelerin çoğunu ise sadece ince kumda üretildiğini gördüm.

titan06
03-12-2007, 16:50
Ben genelde torf kullanıyorum ama memnun değilim. Kaliteli torf bulmak zor.
Satın aldığım fidelerin çoğunu ise sadece ince kumda üretildiğini gördüm.

üstad ben fide değil tohumdan üretmek istiyorum,şöle bir karışım hazırladım torf+perlit+kum+birazda çiçek toprağı,tohumları ektim ama 8 gün geçmesine rağmen bi gelişme yok acaba neyi yanlış yaptım ??............:(

titan06
04-12-2007, 17:17
yok ya umudumu kestim burada okadar yazılıyor çiziliyor,ama aslen bilenler için çok basit bi soruya dahi bi yanıt alamıyorum.........

Oyaman
04-12-2007, 17:54
anlaşılan kimse bilmiyor ?

yahu siz ev bitkilerinizi ( tohum ) ne tür toprakta çimlendiriyorsunuz bari onu çıtlatın ?

İfade tarzınız hiç hoş değil !
Bu üslubu değiştirmez iseniz biraz zor yardım alırsınız .

Yardım istemeden önce , site kurallarını tekrar okumanızı öneririm.

Penelophe
04-12-2007, 18:00
Titan06, forumda Türkçe'yi doğru kullanmaya özen gösteriyoruz. Sorunuzu birde Türkçe'mize uygun sormayı deneyin.;)

titan06
04-12-2007, 22:28
Titan06, forumda Türkçe'yi doğru kullanmaya özen gösteriyoruz. Sorunuzu birde Türkçe'mize uygun sormayı deneyin.;)

ben çince yazmıyorumki,kaba saba **** argoca'da bişey yazmıyorum.

ohalde türkceyi daha nekadar nazik yazacağım,kusura bakmayında kibarlıkdan kırılacak halimde yok.

sahi ya burda dikkatimi çeken habire türkcemizi güzel (yazalımda demiyorsunuz hehe) konuşalım türkcemizi şöyle türkcemizi böyle,ilginç!!

kusura bakmayın burda herkes icabında üniversite **** türk dili ve edebiyatandan mezunda değil,bırakında insanlar dili döndüğünce derdini yazsın derman bulsun.....:mad:

memet
05-12-2007, 08:53
Titan, herkses, Türk dili bölümü mezunu olmadan da Dilimize özen gösterererk yazabilir. Forumda, elimizden geldiği kadar özen gösteriyoruz. ufak tefek hatalr yanlışlıklar her zaman olabilir. Ama bu dilimize özen göstermemize engel değil.
Tıpkı evimizide baktığımız çiçeklerimiz., bahçemize diktiğimiz fidanlarımıza, çimlendirmeye özen gösterdiğimiz tohumlarımıza gösterdiğimiz özeni, dilimize de göstermeyi istiyoruz.

Onlar da çok fazla değil. Cümlelere büyük harfle başlamak, de de ları ayrı, yazmak paragraf yazmak gibi bir kaç kural.

Tıpkı tohumları uygun toprağa koymak, nem ve ısıyı ayarlaamk, ve her tohumun hangi şartlarda, ne kadar sürede çıkacağına dikkat etmek gibi.

Tıpkı yaşayan bir ağaç gibi, dilimizde yaşayan bir organizma. Beslendikçe bakıldıkça gelişiyor.

Süleyman Koçak
06-03-2008, 15:23
Evvela, Türkçemiz konusunda hassas davranan arkadaşlara teşekkür ediyorum. Bu konuda mecburen taraf olmak durumundayım. Zira günden güne yozlaşan dilimize her şartta sahip çıkmak gerekliliğine inanıyorum. İnsan her yerde konuştuğu gibi yazamaz, yazmamalı. Bu riya değil, dile saygıdır.
Asıl konuya gelince:Bitki toprağını evde hazırlamak istiyorum. Zira hazır satılan topraklar her bitki için uygun olmayabiliyormuş. Bir miktar poşette hazır satılanlardan aldım. Biraz da bahçe toprağı ekledim. Yeterli miktarda yanmış koyun gübresi ile takviye ederek karıştırdım. Biraz da dere kumu eklemeyi düşünüyorum. Ama bu şekilde oluşturduğum karışım, çok sıkı bir toprak oldu. Sulamadan sonra neredeyse 8 - 10 gün kurumuyor. Çamur gibi kalıyor. Saksının drenajı da iyi.
Sorum şu: Bu toprağa, çiçekçilerden aldığımız bitkilerin dibinde gördüğümüz beyaz köpüklerden de eklesem uygun olur mu. Havalandırmayı sağladığını duymuştum. Tavsiyelerinizi bekliyorum.
Selametle..

İklimsiz
06-03-2008, 16:50
Biraz da dere kumu eklemeyi düşünüyorum..

Dere kumu ve sizin beyaz köpük diye adlandırdığınız perlit eklediğinizde toprağınızın sıkılığı gidecek.

Süleyman Koçak
07-03-2008, 07:36
Teşekkür ediyorum İklimsiz.
Bu perlit denen madde özel bir madde midir? Yoksa beyaz eşyaların dışında dahi bulunan, bazen binalarda ses ve ısı izolasyonu için kullanılan bildiğimiz köpük mü?
Selametle..

İklimsiz
07-03-2008, 08:51
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=738&highlight=perlit

Bu başlığı inceleyiniz.

Süleyman Koçak
17-03-2008, 13:34
Merhaba Sayın İlkimsiz.
(Buraya az evvel bir soru yazmıştım ama -ne hikmetse- şu an göremiyorum. Onun için tekrar yazıyorum.)
Üç gün önce, az bir miktar perlit temin ettim. Ancak bu perlitin tane büyüklüğü haşhaş tanesi ya da toz deterjan kadar. Bozulmuş veya özelliğini yitirmiş olabilir mi? Bunu toprak karışımıma ekleyebilir miyim?
Eklemem uygun ise oranlaması nasıl olmalı? Perlitten hoşlanmayan bitkiler de var mıdır?
Yardımcı olursanız memnun olurum.
Selametle..

ACHILLIEUS
20-03-2008, 20:01
Sayfanın başındaki toprağın tanımındaki 'toz' olarak nitelendirilen kısmın mil veya silt olarak düzeltilmesi daha uygun olur diye düşünüyorum ayrıca topraklar sadece kum, mil ve kilden ibaret değildir içerisinde organik materyal de bulunur...
Ayrıca Bünye ve stürüktür aynı şeyler değildir. Bünye= Tekstür yani topraktaki kum mil ve kilin birbirlerine olan % oranlarını ifade eder.

Saygılar...

Süleyman Koçak
01-04-2008, 16:25
Merhaba arkadaşlar.
Birkaç hafta evvel elime bir miktar perlit geçti.-Ya da, ben onu perlit sanıyorum-.
Kirli beyaz renkte, kum tanesi veya toz deterjan büyüklüğünde, avuç içinde sıkınca avucun şeklini alıyor, poşeti hareket ettirince biraz tozuyor.
Bugün sayın polatuz da bana bir miktar perlit gönderdi. (Buradan kendisine bir kez daha teşekkür ediyorum.)Ama ikisi arasında sanki biraz fark var gibi.
Acaba bu maddelerin perlit olup olmadığını anlamanın kolay bir yolu var mı?
Bilenler paylaşırsa memnun olurum.
Selametle..

üzüm
01-04-2008, 17:17
Perlitin ince olanları var, arıtmada kullanılıyor. Saklama koşulundan rengide kararmış olabilir.

Ama perlit olup olmadığının yolunu bilmiyorum.
Google - Görseller kısmında perlit aratırsanız, belki resimler ile elinizdekini karşılaştırabilirsiniz.

sadeniz2004
28-05-2008, 21:41
arkadaşlar aslanağzı,şebboy,gül,lale,kadife ,hüsnü yusuflara nasıl toprak hazırlanabilir

sadeniz2004
18-06-2008, 17:41
aslanağzı.kadife.şebboy, menekşe çiçeklerini saksıda yetiştirmek istiyorum. toprak hazırlığını nasıl yapmalıyım.mesela organik gübre alıp içine biraz kum, birazda kimyasal gübre(npk 20 20 20) hepsini karıştısam olu mu?:cool:

derboyaci
21-06-2008, 17:53
Iyi gunler,

MASSANGEANA cinsi bir cicek bakmaktayim. Arkadasim tatile giderken emanet etti. Ancak yapraklari sararmakta. Internetten duzgun bir bilgi edinemedim. Direk gunes isigi alan bir yere mi koymaliyim, suyunu bol mu vermeliyim. yeni cikan yapraklar hep sararmi solarak cikmaya basladi. Kendimi cok kotu hissettim ve ne yapmam gerektigini bilemiyorum.

Saksisini degistirdim, yeni topragina bir miktar gubre koydum yapraklarina su puskurtuyorum ama sonuc cok kotu. camin onune koydum.

lutfen bu konuda bilginiz beniml epaylasin kendimi katil gibi hissediyorum.

gerekirse resimde cekebilirim.

cok tesekkur ediyorum

derboyaci
22-06-2008, 16:39
Desteginzie ihtiyacim var

Onceki mailimde de belirttigim gibi, emanet olarak baktigim Massangeana turundeki cicegin yeni gelen yapraklari dahil sararmaya basladi.

Saksisini degistirdim cok az da hazir gubre vermeye basladim

ancak arkadas camin onune koymus burasi cok sicak bir ulke (QATAR) acaba gunes isigini dogrudan aldigi icin mi boyle oldu. ya da ben fazla su vermis olabilrimiyim. Cunku en son gecen hafta su vermistim tekrar gittigimde hala topragi nemliydi.

Rica etcem bu konuda bilgisi olan birisi beni yonlendirebilirse cok sevinecegim.

cok tesekkur ederim

İklimsiz
22-06-2008, 17:26
41390

Bitkiniz bu mu?

Şayet buysa,

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2038&highlight=dracena

başlığı yönlendirici olacaktır.

derboyaci
24-06-2008, 17:37
Iyi gunler,

Ilginizden dolayi tesekkur ederim.

Ancak sizin gonderdigniz resimdeki cicek degil maalesef, ama bununla kardes bir bitki olarak geciyor. Gorunusteki farki govdesi daha kalin ve yapraklari boyle ince ve dikenimsi degil.

Ben ekte bir benzerini gonderiyorum ( benimki boyle degil, bir kac gun sonra gonderebilecegim, hali hazirda elimde yok ancak ayni cins baska bir cicceg ekledim)


Tekrar tesekkur ederim

Panzehir_85
26-06-2008, 11:23
Selam Arkadaşlar ben youtube'de bir video izledim ama yabancı idi ve video dan anladım kadarıyla güzel bitkilerin daha verimli daha çabuk çıkması için bir tür toprak gibi bişeyler karıştırdı Sonrada onla ilgili yazı gösterdiler bence çok güzel bir bilgi benim için tabi ne koyduğu siz değerli arkadaşlarımın sayesinde öğrenebilirsem.

SOİL MİX

PATTİNG SOİL %60
PERLİTE %15
BUİLDİNG SAND %10
WORM CASTİNGS %10
PRE-MİX %5

TOPLAM :%100

Bu Liste ne Acaba Yanlarındaki Yüzde Oranları Koycağımız Miktar.



KALIN SAĞLICAKLAR.

derboyaci
28-06-2008, 15:05
Bir onceki mailimde resmini gonderdigim Massngeana adli cicekli ilgili olarak bilgisi olup da benimle paylasack kimse yok mu acaba ?

derboyaci
29-06-2008, 18:41
tesekkur ederim

diger foruma danistim

denizakvaryumu
22-08-2008, 07:52
... Daha önce de pek çok kez belirttiğim gibi torf bitki besleme özelliğine sahip değildir. Torf saksı harcına katınız ama sadece torf çok iyi bir besleme ve sulama yönetimi gerektiririr...

Saksıda yetiştiricilik için fidancılar sadece torf kullanırlar ama bu salon bitkisi içindir. Çünkü hafif ve partik bir malzemedir.

Bir de torf çok su tutar, kaybedince de zor alır.

Mutlaka harca kumlu- tınlı toprak da katınız.


Merhabalar,
yukarda belirtilen tespit çok doğru ve aslında çok önemli bir sorun.

Marketlerde, yapı marketlerde torftan başka bir şey bulmak kesinlikle mümkün değil, sadece torfla doldurduğum balkondaki saksılarda yukarda belirtilen sorunları aynen ve fazlası ile yaşıyorum.

Torf kesinlikle balkon-teras bitkileri için uygun değil.Sulama devamlı problem oluyor .

Ancak büyük şehirlere mahkum bizlerin de kumlu-tınlı toprak bulması imkansız çünkü yapı-marketlerde kumlu-tınlı toprak yok :)

Bu durumda nasıl bir yol izlemeliyiz?

susam
12-10-2008, 02:57
Acilen yardıma ihtiyacım var. Günlerce uğraşıp didinip çok çeşitli çiçeklerden oluşan bir teras bahçesi yaptım. Yaklaşık 40 lt. torf çuvallarından 40 çuval kadar kullandım. Ve dünyanın çiçeğini diktim. Şimdi ne yapmalıyım. Üstlerinden bahçe toprağı ilave etsem olmazmı? En doğrusu ne olur? :(

susam
12-10-2008, 12:16
S.O.S. veriyorum. Lütfen biri bana yardım etsin!!!

İklimsiz
12-10-2008, 12:41
Mesajlarınızın hemen üzerindeki mesajda(113 no.lu) ne yazılmış
okumadınız mı?

quercuslover
12-10-2008, 19:58
Herkeze merhaba bilenlere bir sorum var,Orman toprağı verimlimidir, bu toprakta hertürlü bitki,çiçek,ağaç yetiştirilebilirmi?

susam
13-10-2008, 08:34
Mesajlarınızın hemen üzerindeki mesajda(113 no.lu) ne yazılmış
okumadınız mı?

Hiç okumaz olurmuyum? Okudum ama sorunumun çözülmesine yardımcı olmuyor ki bu mesaj. Sonuçta torfun yetersiz olduğunu öğrendiğim için panik halindeyim. Şimdi ne yapmam lazım? Benim sorum bu. Bu kadar torfu ve içindeki çiçekleri heba mı edeyim? Yoksa kaliteli topraklarla mı karıştırayım? :confused:

derya Derya
13-10-2008, 21:15
Sevgili Hatice..
Aynı tedirginliği bende yaşadım bu siteye üye olduktan sonra..
Ben de o kadar yoğun işimin arasında gidip fidanlıktan tınlı toprak, Bauhaus'dan perlit ve Biofarm humus, Starbucks'dan kahve telvesi ve bir sürü çivi aldım..
Şimdilik 5 adet çiçeğimin toprağını 1 ölçü toprak, 1 ölçü guano ve cocopeat içeren torf, 1 ölçü humus ve 1/2 perlit karışımıyla değiştirdim. Üzerlerine 1-2 avuç kahve telvesi serptim ve 1er adet çivi sokuşturdum topraklarına..
Bakalım ben 1 hafta şehir dışında olacağım ne olacak çiçeklerime?
Bence panik yapma gerekli malzemeleri tedarik et ve vaktin oldukça değiştir toprakları..
Merak etme benim çiçekler 1 senedir torfta ve çok neşeliler:p
Ama tabi torflara verdiğin para çarçur olacak :( Olsun boşver hiçç üzülme bence..
Kongreden dönünce söyleyeceğim sana çiçeklerimin durumunu..( a tabi bu arada eşim sulayacak tabi kızlarımı söz verdi bakalım göreceğiz)

derya Derya
13-10-2008, 21:17
Tabi şunu da söylemeyi unuttum: çiçekleri eski toparktan çıkarınca kökler eski topark içinde büyüdüğünden tam olarak eski toparağı temizleyemiyorsun zaten..Yani yarı yarıya kaybedersin torflarını bence.

derya Derya
13-10-2008, 21:19
Merhabalar,
yukarda belirtilen tespit çok doğru ve aslında çok önemli bir sorun.

Marketlerde, yapı marketlerde torftan başka bir şey bulmak kesinlikle mümkün değil, sadece torfla doldurduğum balkondaki saksılarda yukarda belirtilen sorunları aynen ve fazlası ile yaşıyorum.

Torf kesinlikle balkon-teras bitkileri için uygun değil.Sulama devamlı problem oluyor .

Ancak büyük şehirlere mahkum bizlerin de kumlu-tınlı toprak bulması imkansız çünkü yapı-marketlerde kumlu-tınlı toprak yok :)

Bu durumda nasıl bir yol izlemeliyiz?

Ben de önce sıradan çiçekçilere sordum yok bulamasın dediler ama ben azim edip Ortaköy fidanlığına gittim ve orada tınlı toprak buldum..Kesin sizde bulursunuz üzülmeyin.

susam
14-10-2008, 09:46
Derya derya Allah senden razı olsun. Ben de boş durmadım bu arada. Bir yıllık takvim yaptım çiçeklerim için. İrili ufaklı 50'nin üzerinde çiçek çeşidim olmuş. (Bu kadar çiçeği ne zaman topladım ben yahu?) Gübreleme, budama, toprak değişimi, toprak istekleri vs.;) Yavaş yavaş dediğin gibi toprak karıştırma yoluna gideceğim. Senin anlayacağın bana orman yolları göründü. Böyle devam edersem yakında eşim beni budayacak ya... Hadi hayırlısı :p.

derya Derya
21-10-2008, 08:05
Evet Antalya'dan döndüm sonunda ve toprağını değiştitdiğim çiçekler çok iyi görünüyor, minik rosam çoşmuş 5 tane çiçek açmış..Bakalım inşallah böyle iyi devam ederler.

derya Derya
26-10-2008, 11:37
Ben fikrimi değiştirdim bu karışım toprakla ilgili...Mesela humus küfleniyor resmen..Saksının üzerinde kalanların küflendiğini görüyorum zaten, bir de hazırladığım karışım beklediği yerde bile hafiften küflenmiş. Çok moralim bozuldu hiç birşeyi de yanlış yapmadım aynen okuduğum gibi yaptım ve önerilen markaları kullandım. Bu küf eğer saksının içinde de varsa vay halime!İyi ki sadece 3 çiçeğin toprağını değiştirmişim. Ben Composana' ya geçmeyi düşünüyorum artık.Bu tarz karışımlar hem pahalıya mal oluyor hem de beklemediğim komplikasyonlara gebe gibi görünüyor.
Çok moralim bozuk bana yardımmcı olursanız sevinirim.

Remzi Sarıoğlu
30-10-2008, 09:30
Geçen sene Yeniçağ'dan torf aldım. İçine gübre katarak denemeler yaptım. Denemelerin sonunda yetiştirmeye çalıştığım bütün bitkiler öldü. Yeniçağ'daki firmayı biraz sıkıştırdıktan sonra zaten kendilerinin takviyeler yaptıklarını söylediler. Bundan dolayı içine hiçbir madde katmayın diyorlar. Onların kendi Ziraat mühendisleri var. Torf kendi başına yeterli olmadığı için takviyeli torf üretiyorlar. Bu arada Mine hanımın yazısınıda bekliyoruz.

ozanutku
01-11-2008, 01:28
Toprak hazırlama ile ilgili bende kendi bilgilerimizi açıklayayım;

1- Humus
2- Toprak ( Dağ toprağı daha önce herhangi bir şekilde kullanılmamış
3- Triple Süperfosfat

Aşağıdaki şekilde görüleceği üzere genelde 3 kepçe toprak, 1 kepçe humus, (atılan her kepçe toprağın üzerinede 2 avuç triple süperfosfat saçın )

en üst tabaka toprak olacak şekilde karışımı belli bir süre bekletip humusun toprağın içinde dağılmasını bekleyin.

derya Derya
13-11-2008, 10:20
Agrosil isimli, köklendiremeyi arttırıp bitkinin daha sağlıklı büyümesini sağlayan bir madde var. 700gr'lık paketler halinde satılıyor. Bu madde ile ilgili bilgisi, tecrübesi olan var mı?

kürşad
23-02-2009, 07:26
Mesela humus küfleniyor resmen..Saksının üzerinde kalanların küflendiğini görüyorum zaten, bir de hazırladığım karışım beklediği yerde bile hafiften küflenmiş.

Humus denilen madde organik materyalin ihtimar olarak (çürüyerek, ayrışarak) ne olduğu belli olmayacak hale gelmesidir. Bu da mineralizasyona geçmeden önceki halidir. Rengi kömür rengine yakındır. Şöyle ki: organik madde--> leonardit (humus) --> (powder humitan) humik asit + fulvik asit --> kömür. (~ milyonlarca yıl)

Kısaca özetlemek gerekirse humus denilen maddeyi elimize alıp ufaladığımızda içinde ne olduğu belli olabilecek maddeler içermemesi lazım. Eğer içeriyorsa bu humus değil ayrışmamış organik bir maddedir.

kadiray27
20-04-2009, 12:18
Arkadaşlar bu torfla humus aynı şey değilmi?

Benim çimlendirmek için torf değil humus almışım şimdilik bir sorun yok. Ama 2 gün sonra asıl saksıalra toprak torf ve gübre karışımı hazırlarken torfmu iyi olur humusmu?

kürşad
20-04-2009, 14:07
İkisi de organik maddedir. Torf biraz daha az ayrışmış bir haldedir. Humus saksıda daha iyi sonuç verecektir. Organik maddelerin Ph yı düşürdüğünü de unutmayın, çok fazla kullanmanız sonucu Ph düşecek ve asidik bir ortamınız olacaktır.

kadiray27
22-04-2009, 12:42
Sayın Kürşad

Şimdi ben peyzajcıları aradım. 50 lt 10 Tl Helin torf var dediler. Beni düşündüren Metroda torf görmüştüm 40 **** 50 Lt 10 Tl idi. Ama %35 i toprak yazıyordu. Onuda es geçelim kimisi torflara gübre ilave ediyormuş kimiside perlit. Bizim burdaki peyzajçılardan kendi yapan olmadığı kanaatine vardım. Benim topraklı olanı almam mantıklı değil çünkü kendim 1/3 torf 1/3 gübre 1/3 toprak karışımı yapacağım zaten. perlit ve gübre karışımlı olanıda aynı keza. Bildiğiniz karışımsız olan bir marka varmı acaba? **** bu işin içinden nasıl çıkarız?

kürşad
24-04-2009, 07:53
Üzerindeki ibarelere baktığınızda içindeki miktarlar yazılı olmalı.
Burada Klassmann bulunuyor. Sürekli aynı markayı alırım ben.
Potground-h içinde az miktarda beyaz torf var ve daha az buharlaşma mümkün.
Potground-p içinde daha fazla beyaz torf var ve sıcak havalarda daha az buharlaşma yapıyor.

kadiray27
24-04-2009, 13:54
Valla hocam birkaç çiçekçi ve peyzajciya sordum öyle bilindirk bir marka yok malesef. En bilindik marka anadolu torfdu ki onunda paketine baktım ondada birşey yazmıyor. Hesaplarıma göre torf işi çok maliyetli olacak gibi 40 lt dediği benim 1 saksımı doldurmaz bile bana en az hesabıma gore 4 tane lazım. Bir düşüncemde perlit almak torf yerine bu konudaki fikrinizi alabilirmiyim. Organik inorganik olması dışında başka bir fark varmı?

2.Olarak ben 1/3 gübre 1/3 toprak 1/3 torf düşünüyordum torf yerine tamamen perlitmi kullanabilirmiyim.

kürşad
27-04-2009, 08:06
Israrla neden torf arıyorsunuz bilemiyorum. Kendim viyolde çimlendirdiğim bitkileri torfuyla beraber saksıya alıyorum. O da yarım çay bardağı kadar ancak var.
Saksı harcı yaparken torf yerine zaten yanmış elenmiş çiftlik gübresi koyuyorsanız bir miktar kum ve biraz toprak koymanız yeterli, mühim olan sulandıktan sonra suyu çok fazla tutmaması, sırf toprak koyarsanız su tutar, kum ve perlit, hayvan gübresi, talaş, ağaç kabuğu rendesi gibi materyaller kullanabilirsin, su tutacak hiçbirşeyin yok ise zeolit ekleyebilirsin, 50 kg lık çuvalı 10 ytl civarında.
Deneyimlerime göre perliti çok karıştırınca ve suladığında toprağın üstüne çıkıyor. Zaten suda yüzen bir malzeme, perliti ya az koymalı veya da alt kısma perliti bol üst kısma 4-5 cm. perlitsiz karışım yapmak. Üste çıkan perlit de yosun yapıyor, kaşık ile toplamak zorunda kalabilirsin veya da buharlaşma çok oluyor ise bırak kalsın.
Akşam yaptığım karışımda
1/3 elenmiş bahçe toprağı
1/3 elenmemiş orman toprağı
1/3 elenmemiş yanmış keçi gübresi
Üstüne de 2 litre kadar perlit koydum toplam karışımın %10 u kadar var idi.
Kısaca kesin bir tarif yoktur. En iyi tarif tecrübe edip başarı sağladığın tariftir.
Düşük Ph isteyen bitkilerin var ise organik materyali bol kullan ve leonardit, humik asit gibi maddeler eklemen.
Ortancayı mavi yapayım diyorsan yine leonardit iyi gelebilir. Ph sı 3-5 arasında.

kadiray27
27-04-2009, 09:58
Sayın kürşat ben toprağın su tutup tutmaması hesabını yapmadım toprak kuruduğu zaman beton gibi olmaması için perlit **** torf düşünmüştüm.

onur yüksel
27-04-2009, 18:09
Evdeki salon bitkileriniz için benim genel karışımım,

1 ölçü Biofarm humus,
1 ölçü Torf
1/2 ölçü perlit veya pomza
Bu karışımın 1 m3 üne 150 gr 15-15-15 kompoze gübre katın.

Bunu dış mekan bitkileri için saksılarımda genel olarak kullanılmak üzere şöyle hazırlıyorum,

% 50 tınlı bahçe toprağı,
% 30 Biofarm humus
%20 Perlit veya pomza.
Karışımın her m3 üne 0.5 kg 15-15-15 kompoze gübre.


Mine Hanım yukarıdaki konuda bir sorum olacaktı. Karışımda ne ölçüde toprak konacağı belirtilmemiş, acaba salon bitkilerinde toprak kullanılmamakta mıdır? Bir de aynı yerde, ayrıca "saksı harcı" diye bir karışım vermişsiniz. Acaba bu sadece dış mekan bitkileri için midir?

Şimdiden teşekkürler,

onur yüksel
01-05-2009, 23:00
Yukarıdaki soruma ilişkin olarak bir fikri olan var mı acaba?

Teşekkürler,

Yılmaz Yalçın
18-05-2009, 18:41
Sayın Mine Hanım,
Yarın Mutlu Bey'den gelecek Full Yasemin(grand duke) için sizden nasıl bir saksı harcı hazırlamam gerektiğini öğrenmek istiyorum.Ayrıca saksının boyutu nasıl olmalı?Lütfen kolay bulabileceğim malzemelerden kurulu saksı harcını bana bildirirseniz çok makbule geçecek.Şimdiden teşekkür ediyorum size..

begonvil 14
05-06-2009, 11:08
Merhaba
Benim saksısı değişmesi gereken birkaç kaktüsüm vardı. Önce torflu bir saksıya diktim onları. Baktımki suladığımda vıcık vıcık birkaç gün sulu olduğunu görünce, bir yerden bahçe toprağı buldum. O toprakla değiştirdim kaktüslerimi. Bu seferde toprak taş gibi sertleşmiş. Çiçeklerime zarar verir diye tekrar toprak arayışına geçip, bizim yeni yapılan inşaatın temelinden çıkan topraktan eve getirip bu seferde o toprakla değiştirdim. Suladıyıp elimle kontrol ettiğimde sanki çamur, kına gibi bir yapışkanlık var toprakta. Suyu saksıdan dışarı hemen atmıyor. Sanırım bu toprak harcı da uymadı kaktüslerime.
Forumu okuyorum süzek toprak olması gerektiği yazıyor. Ama bulamadım.Nerden bulabilirim? Bana yardımcı olur musunuz?

kürşad
05-06-2009, 12:23
Forumu okuyorum süzek toprak olması gerektiği yazıyor
Yan taraftaki inşaattan bol miktarda ince dere kumu alıp bu harcınıza karıştırınız. Daha süzek bir hal alacaktır.

begonvil 14
05-06-2009, 14:29
Dün de kiremit kırıntısı koydum suyu çeksin diye... O zaman kumla karıştırıp tekrar değiştireyim harcı.

lazuribo
10-07-2009, 14:36
dün toprak tv de izlemiştim fideleri torf perlit ile viyol da yetiştiriyorlar.Tohumu koyduktan sonra üzerine biraz 5 mm kalınlık yapacak şekilde örtülüyor.Vermikulitin mineral olarak bayağı faydası oluyormuş.
Bir soru sorayım:Bu bağlamda kiraz'ı aynı koşullarda yetiştirsem ve fide olduktan sonra yine aynı karışımda büyütsem olur mu?

Süleyman Koçak
17-07-2009, 10:15
Benim merak ettiğim bir husus var. Geçen yıl bahçemize çim ekmek için hazırlamış olduğumuz tohum kapağı preparatından biraz artmıştı. Bir miktar kum, bir miktar da elenmiş koyun gübresinden oluşan bu harcı kovaya doldurup daha sonra kullanmak üzere saklamıştım. Geçenlerde çiçekçiden aldığım torfla bu bahsettiğim harcı karıştırmak istedim. Ancak geçen yıldan kalma harçta hafif bir küf kokusu hissettim.
Sorum şu: Geçen seneden kalan bu harcı, hiçbir işlemden geçirmeden torfla karıştırıp salon bitkilerimin toprağını bu harçla değiştirebilir miyim? Yoksa küf kokusunun gitmesi için havalandırma vs icab eder mi?

kürşad
17-07-2009, 10:29
Solarizasyon yaparsanız dezenfekte etmiş olursunuz.
Aklımda kalan sera nayonu ile üstünü örtüp yanları kapatmak ve güneş ışığına maruz bırakmak. 60-70 oC ye çıkınca içinde barınan hem zararlı hem yararlı canlılar yok oluyor.
Mümkün ise betonun üstüne dökün ve naylon ile örtün.

berduray
30-07-2009, 22:19
Toprağı ıslatmak da gerek sanırım.

epsody
11-08-2009, 14:48
Hepinize merhaba diyerek Bu çorbada epsody'nin tuzu olsun diyerek toprak ve saksı harçlarınıza, konuyu derinlemesine takip ettim arkadaşların en önemli bir toprak düzenleyicisinden bahseden bir arkadaşa rastlayamadığım konuya dahil olarak bu önemli minerali açıklamak bana nasip olması, sonradan sizinde anlıyacağınız gibi benim sizlerden faklı olan bu yanımın faydalı olan mineralin tarafımdan tanıtılmış olacağıdır.

Evet arkadaşlar sıkı durun açıklıyorum.(Klinoptilolit)

Klınoptilolit Hakkında

--------------------------------------------------------------------------------

CLİNOPTİLOLİT'İN FAYDALARI



Toprak Islahı



Topraktaki PH dengesizliğini yüksek anyon – katyon değiştirme kapasitesi sayesinde asidik ve bazik ortamdan nötr ortam haline getirir.



Toprakta kullanılmayan amonyum fazlasının tutularak bünyesinde absorbe edilmesini sağlar.



Tamamıyla organik yapısı sayesinde topraktaki organik madde oranını yükseltir.



Kumsu yapılı yüksek su geçirgenliği olan topraklarda, kendine özel bir ortam oluşturarak bitki köklerinin daha düzenli oluşmasını ve köklerin düzgün tutunmasını sağlar.



Su Tasarrufu



Kendi bünyesinde absorblama yeteneği sayesinde %85 ile %135 arasında su alabilmekte. Ortam sıcaklığı yükseldiği takdirde terleme yolu ile toprağı nemlendirerek sürekli tavda kalmasını sağlar. Böylelikle suyun buharlaşması ya da taban suyuna karışarak yok olması engellendiğinden %46 ya kadar su tasarrufu sağlanır.



Gübre Tasarrufu



Tarlaya atılan gübreler atım tarihi itibarı ile 7.gün sonuna kadar yağmur ya da sulama suyu aracılığı ile çözülmediği takdirde içerdiği azot miktarının yaklaşık %27'si ile %35'i arasında buharlaşma kaybına uğrar.



Zeolit yapısındaki kanalcık ve odacıklar sayesinde suda çözünen temel besin elementleri N-P-K (azot – fosfor – potasyum) ile makro-mikro besin elementlerini kanalcık ve odacıklarına su ile beraber belirli oranda hapseder. Örneğin 100 kg zeolit 5 kg. saf azot absorbe eder, terleme yoluyla bitki köklerine yavaş yavaş geri verir. Böylece gübre kullanımında %18 ile %25 tasarruf sağlanır.



Dünyanın %75'i sularla kaplıdır. Ancak bunun sadece %3'lük bölümü kullanılabilir su rezervidir. Yaşanmakta olan küresel ısınma sebebiyle su rezervlerinin büyük bir hızla azaldığı göz önünde bulundurulduğunda % 100 doğal olan ve canlı sağlığına hiçbir zararı bulunmayan clinoptilolitin insanlık ve gıda sektörü için ne kadar elzem bir element olduğu yakın bir gelecekte çok daha iyi anlaşılacaktır.

kürşad
11-08-2009, 15:53
Tamamıyla organik yapısı sayesinde topraktaki organik madde oranını yükseltir.

Organik olduğundan emin miyiz? Tamamıyle organik olmuş olsaydı "%100 ü organik olmayan leonardit gibi" asidik bir ortam oluşturmaz mı?
Ayrıca tek bir toprak düzenleyici ekleyerek saksı harcımızı ya da toprağımızı 4/4 lük bir hale getiremeyiz. Herkes kendi elindeki saksı ebadı ve yetiştirdiği türe bağlı olarak kendi harcını hazırlar. Bulma durumu olmayan perlit veya benzeri başka bir materyal de ekleyebilir.
Bir de klinoptilolit zeolitin bir çeşididir.

epsody
18-08-2009, 14:49
Arkadaşım Bu mineral organik tarım esasları içinde uygalanabilir mineral yapısı ile onay almış ve bitki ve topraklarda toksin (KALINTI) etkisi olmadığından bitlki besleme için gübre katkısı olarak düyada yaygın olarak kullanılmaktadır.

Ayni zamanda su tutma özelliği yönündende kumdan daha değerli olarak killi topraklarda gevşeklik sağlıyarak bitkinin sudan,gübreden ve sağladığı gevşeklik sayesinde bitkinin oksijen alımında stres yaşamadan gelişmesi bakımından topraklarda ve saksılarda kullanımında sakıncaları olmayan bir mineral lakin, ülkemizde yaşanan gerçekler yeniliklerin uygulanabilirliği açısından şu gerçeğide göz önünde bulundurmakta yarar gördüğümden açıklamakta bir sakınca görmüyorum halkımız biraz bağnaz ve tutucu oluşumlarıyla yeniliklere açık davranıp bu minerallerin peşine düşüp aramıyor istenmiyen bir şeyi piyasada bulmak mümkün olmuyor.

Günümüzde internet olanakları artmasına rağman bu kaynakların beşine düşmeden,internet imkanlarını eğlence maksatlı kullanıyor (açiklamalarımda konu başlığının dışına çıkmamak için konuyu bağlıyorum)

MeyveliTepe
18-08-2009, 14:58
Sn.Epsody,
Siz bu minerali bulabiliyor musunuz? Nerden, yaklaşık maliyeti nedir, dekar başına nasıl ve ne miktarda kullanmak gerekir?

epsody
21-08-2009, 12:07
Sayın meyvelitepe ben bu minerali üç yıldır kullanıyorum.
Hammaddesi manisa/gördes ten
İmal yeri balıkkesir

Organik ıncal OMG,Potasyum Humat+Klinoptilolit+Azot
Azotlu Organik mineral toprak düzenleyici
Katı Organik +Mineral+N katkıklı toprak düzenleyici
Bunun 50kg çuvalı 40 liraya alımıştım daha önce 5kg lık açıkta alıyordum.
google arama motorunda ıncal omg yazıp bulmuştum.
Bunun arkasında Ro-ta madencilik var.


Birde aynı firmanın Saf klinoptilolit'i varmış ama adamlar onu çiftçiye satamayız diye getirmemişler ellerinde toz olanını vardı onu almıştım bu toz olanı hayvan yem katkı malzemesi olarak satıyorlar mısır silajında kullanılıyor üzerinde katkı olarak hayvan ağılığının %5i oranında katılıyormuş, bu çuvalı 50kg 15 liraydı iki sene önce.

Birde başka bir yerden almıştım onun durumu bulgur kalınlığında 50kg 15 lira
firmanın adı tarmin tarımsal mineral
Mineral Gübre katkısı toprak düzenleyici bitki besin maddesi.
Adresi:Bankalar Cad.Kent iş merk.kat 3 N:34 Adapazarı
Telefonlar:02642785404-2785405
Bu firmanın bilgilerini Üyelerimizden remzi sarıoğlundan geliboluda çetinler ticaret dersen o bilecek.

Bu mineralleri fide harcında ve bitki toprak hazırlığında katıyordum, ben bunları kum yerine sayıyordum.

Toprak harcı olarak kumdan daha iyi olduğunu araştırırsan anlıyacaksın, iyi paylaşımlarda bulunma dileğimle. Saygılarımla.

Bu eklentiye yorum getirmek paylaşım inancına saygıyı belirtir(diğer arkadaşlara duyurulur)

onur yüksel
01-09-2009, 14:34
Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi Mine Pakkaner
Evdeki salon bitkileriniz için benim genel karışımım,

1 ölçü Biofarm humus,
1 ölçü Torf
1/2 ölçü perlit veya pomza
Bu karışımın 1 m3 üne 150 gr 15-15-15 kompoze gübre katın.

Bunu dış mekan bitkileri için saksılarımda genel olarak kullanılmak üzere şöyle hazırlıyorum,

% 50 tınlı bahçe toprağı,
% 30 Biofarm humus
%20 Perlit veya pomza.
Karışımın her m3 üne 0.5 kg 15-15-15 kompoze gübre.

Mine Hanım yukarıdaki konuda bir sorum olacaktı. Karışımda ne ölçüde toprak konacağı belirtilmemiş, acaba salon bitkilerinde toprak kullanılmamakta mıdır? Bir de aynı yerde, ayrıca "saksı harcı" diye bir karışım vermişsiniz. Acaba bu sadece dış mekan bitkileri için midir?

Şimdiden teşekkürler,

Yukarıdaki sorum günceldir

lale76
03-09-2009, 22:23
Funda toprağının özelliği nedir? Hangi bitkilerde kullanılır?

Klinoptilolit
23-09-2009, 16:38
Sayın meyvelitepe ben bu minerali üç yıldır kullanıyorum.
Hammaddesi manisa/gördes ten
İmal yeri balıkkesir

Organik ıncal OMG,Potasyum Humat+Klinoptilolit+Azot
Azotlu Organik mineral toprak düzenleyici
Katı Organik +Mineral+N katkıklı toprak düzenleyici
Bunun 50kg çuvalı 40 liraya alımıştım daha önce 5kg lık açıkta alıyordum.
google arama motorunda ıncal omg yazıp bulmuştum.
Bunun arkasında Ro-ta madencilik var.
Bu eklentiye yorum getirmek paylaşım inancına saygıyı belirtir(diğer arkadaşlara duyurulur)

Arkadaşımızın yazısında bahsettiği İncal OMG isimli ürünün arkasında Ro-ta madencilik yok.

Bahsi geçen ürünü İncal Mineral Gübre ve Yem San. Tic. Ltd. Şti. üretmektedir ve ürün hakkında ayrıntılı bilgi ve ürün ile yetiştirilmiş sebze meyve ve hububat la ilgili onlarca film www.incalomg.com isimli web sitesinde mevcuttur.

Saygılarımla.

palmiye_erkan
24-09-2009, 18:46
*** arkadaşlar çiçek toprağının tam ölçü olarak yanıtlıyacak arkadaş varsa cvp ını beklyorm. tüm arkadaşlara tşkkr ederim bu siteden çok şey öğrendim

epsody
17-11-2009, 10:17
1. Bir ölçü Çukurda kompost, toprak-gübre olarak

2. Bir ölçü leonardit, Toprak düzenleyici besin maddelerinin yarayışlılığını arttırmak.

3. Bir ölçü Klinoptilolit Toprak düzenleyici ve dere komuna alternatif malzeme.

Arkadaşlar şimdiye kadar açıklanmamış bir toprak ve saksı harç yapısı olmasına karşın bitkiler için en ideali, uygulayan arkadaşlar bundan sonra klasikleşmiş yöntemleri aramıyacaklardır.

ozdenarda
12-03-2010, 08:38
Abant marka torf aldım ,ama çok kötü çıktı .Bahçeye çiçek dikeceğim yerlere serecektim (yabani otları temizleyip ,torf + bahçenin toprağı + yanmış gübre + kum ) .Torfu sterilazyon etmek için yere serip üstüne naylon çekip yapmayı düşünüyorum .İyi bir toprak bulmak çok zor evin etrafındaki toprakların özelliği çok kötü torflada karışınca taş gibi oldu .

epsody
12-03-2010, 09:45
Sayın ozdenarda Hanım, Size çok güzel bir karışım hazırlatarak her türlü bitkilerinizde kullanabileceksiniz. 1 dere kumu yerine klinoptilolit, kullanacaksınız, bu saydıklarım tarım kimyasalları satan mağzalarda bulunabilir veye büyük marketlerin bahçe reyonlarında bulunabilir, bu klinoptiloliti bulamıyacak olursanız şayet gene büyük marketlerde bu reyonlarda pet şohp bölümlerinde kedi kumu olarak ta alabilirsiniz, bunlar iki tip te bulunuyorlar, bir tipi bildiğimiz kum gibi olanı tercih edeceksiniz, 2. yanmiş koyun gübresi, 3. elinizdeki saksı toprağı, veya bahçenin bitki ekili yerlerinden alınacak toprak.

Saksı toprağının hazırlanışı, bir ölçü saksı toprağı bir ölçü koyun gübresini homojen bir karışım sağladıktan sonra, bu karışımdan iki ölçüye bir ölçü kedi kumu veya klinoptilolit'i gene homojen bir karışım olarak toprağınız hazırlanmış olacak, buradaki ölçüleri baz alarak istediğiniz miktarda saksı harçları oluşturabilirsiniz. Aşığıdaki linki inceleyerek bitkilerinize sıvı gübrelerinizi oluşturabilirsiniz, bu konudada sonsuz yardımlarım sürecektir.

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=16717

aysebereket
03-05-2010, 22:25
Merhabalar,

Benim Compo Sana hakkında bir sorum olacaktı.

İngilizce sitesinde turba, perlit ve agrosil'i de içeren bir saksı toprağı olduğunu yazmışlar. Ama içinde gerçek toprak olup olmadığını bir türlü anlamadım. Kendilerine e-posta yoluyla da sordum ama cevap geleceğinden pek emin olmadığın için sizlere sormak istedim.

Torf değil de toprak kullanılması gereken yerlerde, kullanılabilir mi?

Teşekkürler.

ninina84
06-05-2010, 18:35
Merhaba,

Compo Sana hakkında benim de bir sorum olacak. Çok kaliteli bir toprak olarak geçtiğini biliyorum. Ama kaliteli topraktan kasıt nedir ondan pek emin olamadım. Compo Sana'nın çiçek toprağını aldım. Toprak çok yumuşak yani puf puf. Çok sıkıştırımadığım sürece bitkiyi sabitleyemiyorum. Sağa sola devriliyor. Bitkiyi sabitleyene kadar saksıya normalde kullandığımın iki katı toprak koydum ve bastırdım. Su verdiğimde toprak vıcık vıcık bir görüntü aldı. Saksının altından hiç su bırakmadığı gibi elimle toprağa bastırdığımda sünger sıkmış gibi su çıktı ki çok da su vermemiştim. İkinci denememde drenaj sağlamak için toprağı kumla karıştırdım. Bu sefer de su önce toprağın üzerinde kaldı, bir süre sonra toprak suyu emdi ama yine fazlasını alttan vermedi. Deneme amacıyla ufak bir saksıya toprak doldurup iyice suladım ve güneşe bıraktım. 3 gün oldu toprak hala fazlasıyla ıslak. Bu şimdi iyi toprak mı oluyor?

aysebereket
06-05-2010, 22:27
Compo Sana'dan hemen ertesi gün cevap geldi:

Hello Ayse
,
The COMPO SANA is a peat based potting soil.
The peat comes from our own peat-fields and is of best quality. To come to a perfect substrate, the peat is enriched with fertilizer and additives (like Agrosil). Some of our products contain green-compost, but you won't find soil/ground in our products.
Best regards



Andreas Roedlmeier
Exportmanager
Regional Unit Export Consumer

Mobile: +49 (0) 176 1234 9887

COMPO GmbH & Co. KG
Gildenstrasse 38
48157 Muenster / Germany

İçinde toprak yokmuş, torf, gübre, agrosil varmış. Bazı ürünlerinde de yeşil kompost varmış, ama ürünlerinin hiçbirinde toprak bulunmuyormuş.
Toprak aramaya devam anlaşılan... :)

Kedi Tırnağı
14-05-2010, 15:11
Selam. Aslında aşağıda yazılanları, '' Çiçeklerime toprak yetiştiremiyorum '' başlığına yazmıştım ama bu başlığı bulunca daha uygun olabileceğini düşünerek buraya da eklemek istedim. Bu konuda bilgilendirebilen birisi olursa çok sevinirim. Sevgiler.


Günlerdir aldığım torfun haddi hesabı yok. Çekmeköy Adese markette 1-2 hafta önce 25 litrelik torbalarda satılan toprağı görünce şaşırdım. Fiyatı 3.49 TL idi. Ucuzluğu beni biraz düşündürdü ama sırf torf olmadığını gördüm. Net Ziraat Tarım Mühendislik ( Konya adresli) adlı firmaya ait pakette şöyle yazıyor: '' Humus ve Perlitle Zenginleştirilmiş İdeal Bitki toprağı''.
Paketin arkasındaki bilgiler ise şöyle: T.C. Tarım ve köyişleri Bakanlığı atatürk Bahçe kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, Yalova Torf Analiz Raporu Başlıklı, Rapor no:1 Rapor Tarihi:19.04.2004

Humifikasyon Derecesi : H4
Su Tutma Gücü (% ) :275
PH :6,10
Tuzluluk (mmhos/cm) : 0,25
Organik Madde (%) : 83
N (%) : 2,34
P (%) : 0,11
K (%) : 0,09
Hacim Ağırlığı g/l : 350
Ca (%) : 0,43
Mg (%) : 0,55
Fe ppm :2090
Mn ppm : 10
Zn ppm : 14
Cu ppm : 6

Üşenmeyip yazdım vallahi Merak ediyorum; Bu toprak sizce iyi midir?
Domateslerimden 2 fidenin saksılarını bu toprakla doldurdum. Bir diğer domates fidemin saksısına üstten bu toprakla takviye yaptım. Annemin balkonundaki 2 saksı Limon Servinin( 50 cm civarı) toprakları az gelince onlara da bu topraktan takviye yaptım.
Diğer bitki ve çiçeklerimde de kullanmak istiyorum. Fikrinizi belirtirseniz çok sevinirim( İşin uzmanlarına soruyorum) Nispeten fiyatı uygun çünkü. Şimdiye kadar bu 25 litrelik torbalardan 4 tane aldım. 100 lt toprak bana 14 TL ye maloldu. Sadece torf olmaması, bir süredir bu sitede nimetlerini okuduğum perlitle ve ayrıca toprakla karışık olması da sevindirici geldi. Sorularım çoğalıyor ama bir diğer merakım da; normalde torf steril bir madde bildiğim kadarıyla, bu aldığım karışımdan böcek vs. taşımış mıyımdır eve diye de endişeliyim. Şimdiden yanıt için teşekkürler.

h.ışık
28-06-2010, 23:00
Merhaba arkadaşlar,

Uzunca bir süredir siteyi okuyarak doğa ve bitkiler hakkında ne kadar cahil olduğumun farkına vardım.

Geçen sene Ankara kelesinin altında bulunan satıcılardan aldığım 2 torba torftan bir tanesini çiçeklerin saksısını değiştirirken kullandım. Kalanını ve diğer torfu da kullanmadığım akvaryumumun içerisine boşalttım. ayrıca bahçe topragıda ekledim. yinede torf miktarı çok fazlaydı. %80 torf %20 bahçe toprağı oldu. şimdi çok kötü bir karışım yaptığımı anladım.

Gelelim benim soruma ;
1. bu topraga ektiğim hiçbir tohum çimlenmedi. Tohumlarım : 5 tane ceviz, 30-40 tane kiraz, 8-10 tane iğde ve 15-20 tane de keçi boynuzu ile 5-6 tane kayısı ile 4 tane de şeftaliydi. bulardan halen hiç biri çimlenmedi.
bunların çimlenme engeli mi var?

2. ben bu karışıma kullanılmamaktan çimlenen 3 tane soğan ve 9-10 tane sarımsağı diktim. soganlar o kadar büyük olmasına ragmen 15 cm kadar büyüdü ve çıkarttığımda ise kökleri sıska kadar kalmıştı. sarımsaklardan ise sadece 3-5 tane yeşerdi. onlarda pek büyümedi. sadece bir tanesinin tadına bakabildim o kadar.
torfun hiçbir besleyici özelliği yokmuş diyebilirmiyim. torf kadar daha toprak ve gübre bularak zenginleştirirsem seneye bir şeyler olabilirmi?

3. zenginleştireceğim toprağa çeri domates fidelerinden dikebilirmiyim.

şimdiden teşekürler...

rerkel
29-06-2010, 14:15
Eğer aldığınız hakiki torf ise ph değeri düşüktür ; çok düşük ph derecesi için de çimlenme için uygun değildir. ancak bazı asit karakterli toprak seven bitkiler gelişebilir.

cekirdek
27-02-2011, 13:27
İyi sohbetler
Ben yağsız (elma muz kabukları), alkolsüz(portakal kabuğu cinsi hariç) hertürlü sofra atığı, ambalaj kağıtlarından fazla baskı ve yazısı olmayanlar (çünki kurşun bilesikleri vardır içinde), mevsim sonu bitki artıkları (özellikle domates dalları) gibi atıkları bir çukurda toplayıp üstlerinne naylon kapatarak bir kış bekletiyorum. Harika bir toprak karışımı çıkıyor. Atıkların değerlendirilmesi açısından öneririm.
Özellikle kış ayları boyunca muz kabuklarını toplamamız gerek. Çok önemli bir potasyum kaynağıdır.

Evde bitki yetistirmeyi seven birisiyim. Bu konuda herhangi bir tecrubem yok. Bahsettiniz toprak harcini evde olusturmak istiyorum.

- Oncelikle neden "yagsiz ve alkolsuz" artiklari secmeyi uygun goruyorsunuz?

- 5lt pet siye toprak doldurdum. ust kismina bahsettiginiz artiklari doktum. uzerine 2-3cm birazdaha toprak doktum. bir miktar suladim ve agzini kapttim. cam kenarina yakin bir yerede duruyor. kuflenmeye basladi.
Amacim, baktrilerin cogalip artiklarin parcalanarak dogal yolla verimli bir saksi topragi elde etmek. Bu konuda sizin fikriniz nedir?

malina
27-02-2011, 22:59
Kompost hazırlama (sıcak kompost) (Evsel ve bitkisel atıklar) (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2181)

Bu konu işinize yarayacaktır...

Ayşe Yıldız
02-03-2011, 08:27
Bir senedir aynı yerde duran ve gübreli olduğu için sanırım etrafındaki toprağın kahverengi olmasına göre onun siyah görünmesi ilgimi çekti ve bir poşet aldım. Belki çiçeklerim için uygundur diye. Birde su kenarlarında yosun öbekleri görünce dayanamadım ondanda aldım. Elimde iki poşet malzemem var. Ben şimdi bu iki malzemeyi karıştırarak bitkilerim için saksı toprağı oluşturabilir miyim? Ya da bu ikiliyi buluşturmadan önce herhangi bir işleme tabi tutmalı mıyım?

epsody
02-03-2011, 09:19
Bir senedir aynı yerde duran ve gübreli olduğu için sanırım etrafındaki toprağın kahverengi olmasına göre onun siyah görünmesi ilgimi çekti ve bir poşet aldım. Belki çiçeklerim için uygundur diye. Birde su kenarlarında yosun öbekleri görünce dayanamadım ondanda aldım. Elimde iki poşet malzemem var. Ben şimdi bu iki malzemeyi karıştırarak bitkilerim için saksı toprağı oluşturabilir miyim? Ya da bu ikiliyi buluşturmadan önce herhangi bir işleme tabi tutmalı mıyım?

Sevgili Ayşe Yıldız; Resimlerden ilkinin kurumuş yosun olmasına karşın, kompostlaştımada iyi bir karbon malzeme olacağıdır, mutfaktan çıkan yeşil ve diğer azot malzemeyle karştırılarak kompostlaştırıldıktan sonra bitki toprağı durumuna gelecektir, öteki resimdeki toprak içinde yeşil olan malzemeyi ayıklıyarak bitki toprağı olarak kullanabilirsiniz.

Kuruyan bu yosunları bir kap içinde bereberinizde getirdiğiniz toprakla karıştırarak Kompostlaştırmak en iyi bir yöntem olacaktır, mutfaktan çıkan malzemelerinizde kompostunuzun içeriğini zenginleştirecektir, kap içine aldığınız bu malzemeleri nemlendirme suyuna bir miktar hümik asit ilave etmeniz kompostunuzun olgunlaşma sürecine etkilemesinin yanında kompost gübreniz olgunlaştığında bitkileriniz açısından değerli bir bitki toprağına dönüşecektir.

Duyarılılık göstererek çevredeki bu atıl durumdaki organik malzemeleri izliyerek değerlendirme düşüncenizi saygı ile karşılıyorum gerçekten örnek bir tutum içinde değerledirdiğimi bildirerek sizi kutluyorum, sevgiler saygılar sunarım.

Ayşe Yıldız
02-03-2011, 12:11
Çok teşekkür ederim Sayın Epsody. Umarım başarırım ilk defa böyle birşey yapacağım. Şimdi size birşey daha sormak istiyorum. Öncelikle humik asit bulamam onsuz olur sanırım. Birde bu karışımların içine solucanda bulmalı mıyım yoksa onlar olmadanda bu işlem gerçekleşir mi?

seaa
02-03-2011, 16:48
Şu ağaç yetiştirmekteki hatalı toprak seçimim yüzünden ağaçlarım bir türlü tutmuyor kahverengi topraktan nerden bulabilirim?

epsody
02-03-2011, 18:30
Çok teşekkür ederim Sayın Epsody. Umarım başarırım ilk defa böyle birşey yapacağım. Şimdi size birşey daha sormak istiyorum. Öncelikle humik asit bulamam onsuz olur sanırım. Birde bu karışımların içine solucanda bulmalı mıyım yoksa onlar olmadanda bu işlem gerçekleşir mi?

Sevgili Ayşe hanım organik değerlere yaklaşımınız çok güzel lakin hümik asitler önceliklerimiz araında bir mineral ve toprak düzenleyici, bu mineralle en yakın zamanda tanışıp edinmeniz gerekmekte.

Ben çok seneler önce tanıştığım bu minerali bulmak için çok uğraşmışım lakin artık eskisi kadar zor değil edinmek eylülde geliboludan gelirken 25 litresi 55 tl almıştım, istanbulda olduğum süre içinde tüyapın fuarında konya ılgın linyiyt işletmelerinin üretimi olan hümik asitler tanıtım maksatlı litresi 2,5 tl den 2 adet istanbul bahçemde kulanılmak üzere almış oldum.

Ayşe hanım kompostun olgunlaşma sürecinde kompost ısısı 60-70 derecede sıcaklık oluştuğundan solucanların yaşaması mümkün omamaktadır, olgunlaşan kompostun içinde solucanlar gürülmeye başlanır, tabii kompostunuz toprak üzerinde yapıyorsanız, olgunlaşan komposta solucanlar geleceklerdir toprak içlerinden, sizin aramanıza da gerek olmıyacaktır.

İsterseniz bu konuyu sizinle tüm detayları içinde solucanlarla kompost başlığında paylaşalımda güncel olan bilgilerim sizin gibi meraklı arkadaşlarımızda yararlanmış olsunlar, sizi solucanlarla kompost başlığına davet ederek o başlıkta buluşmak üzere hoşça kalın.

Domatesci
14-03-2011, 18:52
Bir sorum olacak müsadenizle.
Mesela bu sezon kullandığım toprağı bir sonraki sezona saklamak için sanki içinde bitki varmışçasına toprağı kurutmamak adına 3-4 günde bir sulasam bir dahaki sezonda gübre takviyesi falan yaparak bu sezonki gibi verimli bir toprak elde edebilir miyim?
Saygılarımla.

epsody
14-03-2011, 20:21
Bir sorum olacak müsadenizle.
Mesela bu sezon kullandığım toprağı bir sonraki sezona saklamak için sanki içinde bitki varmışçasına toprağı kurutmamak adına 3-4 günde bir sulasam bir dahaki sezonda gübre takviyesi falan yaparak bu sezonki gibi verimli bir toprak elde edebilir miyim?
Saygılarımla.

Fakat bu canlıların organik madde bulamazlarsa saksıda yaşamları devam etse bile üreyemezler ve işlem için toprağa katacak besin maddesi sağlıyamazlar, saksinıza yaprak çürüntülerini çay posalarıni ilave ederseniz kısa zamanda bu organik mataryelleri işliyerek bitkilerin alacağı forma sokacalardır.

Öğütülümüş sebze artıklarını iki katı süre içinde işleyebilirler, bu konularda benim forumlarda açıklamalarım olmuştur, paylaşan arkadaşların sizlerle paylaşacak bilgileri vardır.

Domatesci
14-03-2011, 20:58
Teşekkürler. Yani yaprak-çay-mutfak çöpü(?) bunları toprağa koyacağım. Peki kaç ay sonra koyduğum maddeler toprakta bitkinin kullanabileceği forma gelir?
Not: Mutfak çöpü derken kastım meyve-sebze kabukları, yemek artıkları(?)...

epsody
14-03-2011, 21:15
Çay artıkları ve yapraklar 1,5-2 ay gibi zaman alabiliyor, öğütülmüş mtfak artıkları 2-3 ay sürebiliyor.

Bu konuda size deneyimlerimle kanıtlanmış bir bilgiyi sunarak bilimsel ölçüde getireceğim, atık doldurduğunuz saksı içlerine arada bakarak solucan varlığı size bu saksıda bitki yetiştirme kıstası olacaktır, solucanlar normal ph koşullarında ürerler atıklar ilk zamanlarda asidik artam oluştururlar, bu atıkların olgunlaşması ile ortamın asidkliği kalkmaktadır.

Domatesci
15-03-2011, 06:33
Teşekkürler. Şimdi solucan deyince tırstım biraz hem böcek korkum var hemde o solucanlar bitkiye zarar vermezler mi?
Saygılarımla.

madlord
03-04-2011, 15:32
cocopeat ve torf birbirine alternatif midir? yoksa ikisi bir arada kullanılabilir mi ? küçük bir sebze adası yapmayı düşünüyorum kafamda şöyle bir harc planı var
1 ölçek coco peat
1 ölçek torf
2 ölçek toprak
2 ölçek perlit
1 ölçek solucan gübresi sizce uygun mu ?

madlord
03-04-2011, 15:35
solucan gübresinde mikoriza mantarı olduğunu okudum. sebze adasına solucan gübresi uyguladığım zaman bu mikroza mantarları sebze adasında çoğalmaya devam eder mi ?

epsody
03-04-2011, 16:51
cocopeat ve torf birbirine alternatif midir? yoksa ikisi bir arada kullanılabilir mi ? küçük bir sebze adası yapmayı düşünüyorum kafamda şöyle bir harc planı var
1 ölçek coco peat
1 ölçek torf
2 ölçek toprak
2 ölçek perlit
1 ölçek solucan gübresi sizce uygun mu ?

Arkadaşlar kompost çalışmalarında çay posaları iyi bir katalizör olmasının yanında, bu posalar kurutulduğunda iyi bir toprak harçı durumuna gelerek adeta koko peat formuna geliyor.

Arkadaşlar solucan gübresini kullanım olarak ekeceğiniz fidelerin yataklarına bir yemek kaşığı olarak uyguladığınızda fidelerinizin kök hastalıklarına yakalanmadan ileri yönde gelişme sağlıyacaklardır.

Mine Pakkaner
03-04-2011, 18:13
cocopeat ve torf birbirine alternatif midir? yoksa ikisi bir arada kullanılabilir mi ? küçük bir sebze adası yapmayı düşünüyorum kafamda şöyle bir harc planı var
1 ölçek coco peat
1 ölçek torf
2 ölçek toprak
2 ölçek perlit
1 ölçek solucan gübresi sizce uygun mu ?

Cocopeat ve torf birlikte kullanılmaz, birbirlerinin alternatifidir. 2 ölçü perlit bu karışıma çok. Neden perlit? Yerine leonardit tercih edin.

bahtiyar02
03-04-2011, 18:26
Sevgili Mine hanım;
Cocopeat, perlit, torf, İnce kum ve yanmış hayvan gübresi bu karışıma nar çeliklerimi köklendirmek ve sebze fidanı, bazı şifalı bitki toohumları için kullandım. Karışım uygunmudur?
Saygılar

Mine Pakkaner
03-04-2011, 18:38
Tohum çimlendirme ve çelik köklendirme de sadece perlit veya sadece torf kullanabilirsiniz. Hazırladğınız karışımda da hem çimlenme hem köklenme olur acak kompostlanmamış hayvan gübresi böyle bir karışımda tercih edilmez çünkü hastalık ve zararlı etmeni taşıyabilir. Bu da köklü çeliklerin ve yeni çimlenmiş fidelerin kaybına sebep olur, aklınızda olsun.

Bir de ince kum değil, dişli kum kullanmanzı tavsiye ederim. Yukarıda da söylediğim gibi torf ve cocopeati aynı anda kullanmanıza gerek yok.

madlord
03-04-2011, 21:07
Cocopeat ve torf birlikte kullanılmaz, birbirlerinin alternatifidir. 2 ölçü perlit bu karışıma çok. Neden perlit? Yerine leonardit tercih edin.

Mine Hanım öncelikle cevabınız için teşekkürler perlit kullanma sebepime gelince
karışıma ekleyeceğim toprak ağır killi yapıda bir toprak olduğundan sebze köklerinin hava almasını sağlamak ve gece ile gündüz arasındaki sıcaklık farkını minimize etmek için perlit kullanmayı düşündüm. bu arada torf mu coco peat mı hangisini tavsiye edersiniz ?
bir insan bu konu da hem acemi hemde hevesli olursa böyle sorular sorabiliyor

Mine Pakkaner
03-04-2011, 21:26
Madlord, hiç çekinmeden bütün sorularınızı burada sorabilirsiniz. Amatör veya profesyonel, hepimiz bilgimizi paylaşmaya hazırız.

Torf veya kokopeat hangisini kolay bulursanız onu kullanın. Kaliteli bir torf bulursanız tohum çimlendirmede harika sonuç verir.

Şaşırtmada ise hazırladığınız karışıma dikim yaparsınız. Toprakta sıcaklık değişimi çok hızlı olmaz. Gece gündüz sıcaklık farkı gözardı edilebilir.

Ağır, killi bir toprağı perlit veya dişli dere kumu, kompost karıştırarak ıslah edebilirsiniz. Mutlaka leonardit te katın. Toprak iyileştirici özelliğinden faydalanın.

h.ışık
05-04-2011, 19:14
Merhaba;
Ben 2010 martında torf almıştım. Yanlış hatırlamıyorsam.(Bir flashback yapayım.)Satıcı bana torfu verdikten sonra ne için kullanacağımı sordu, bende Meyve tohumu çimlendirmek ve çiçek saksılarını büyütmek için kullanacağımı söylediğimde tamam bu olur demişti.
(Bugündeyim)
Aklıma takılan aldığım torf tohum çimlendirmeye uygun değil mi? Tohum çimlendirmek için torfların özellikleri ne olmalıdır?

Bir de bu torfu kullanarak saksısını büyüttüğüm çiçek artık yok. Günden güne küçüldü ve öldü. Buna da dayanarak aldığım torfta bir sorun olabilirmi? Çünkü toprakla karıştırdığım torfa diktiğim çimlenmiş soğanlar bile gelişmiyor.
Yorumlarınızı bekliyorum. Saygılar.

Mine Pakkaner
05-04-2011, 20:49
Torfda tohum çimlendirebilirsiniz, ancak şu anda torf adı altında son derece uyduruk, kalitesiz malzemeler de satılmakta.

Çiçek saksılarınızı ise asla sadece torf ekleyerek büyütmeyin. Torf besin içermez, suyu kaybederse zor alır, suyu verirseniz, alttan hepsi anında çıkar gibi nedenlerle tek başına kullanılmaz. Saksı harçlarınızda 1/ 3 ten fazla kullanmayın.

h.ışık
05-04-2011, 21:19
Teşekürler Mine Hanım, "uyduruk ve kalitesiz torf" betimlemenizden faydası olmadığını düşüyorum. peki zararı varmıdır ?

Mine Pakkaner
05-04-2011, 21:35
Güzel bir torfda pH değeri maksimum 6 civarındadır. Baltık torflarında yüksek asitli torflar olur, bunların ph sı 2-3 civarındadır. Özel yetiştiricilikler için kullanılırlar. Örneğin açelya ve diğer orman gülleri. Bahsettiğim kötü kaliteli torfların alındığı yataklar belli değildir. Bazik yapılıdır. 8-10 ph içermekte. Bu da saksı bitkileri için hiç istenilen bir durum değildir. Besin eksikliklerine sebep olur.

Son dönemde piyasada torf adı altında topraksız tarımda bir üretim dönemi kullanılmış cocopeat ve torf kurutulup yeniden öğütülüp satılmakta. Bunlarda da tuz problemi yüksektir.

h.ışık
05-04-2011, 22:38
Mine Hanım ;
Çok teşekür ederim bizi aydınlattığınız için. Sanırım yaptığım hata Ankara kalesinin altında bulunan fidancılardan torf almak. Çünkü 25 kg ya da 25 litrelik torfa 5 tl vermiştim. Bundan sonraki ekimlerimi kaliteli torf alarak onlara yapayımda emeklerim ve tohumlarım boşa gitmesin.

Demet_K
01-05-2011, 23:16
Merhaba,
Bu toprak karışımı konusunda tohumlarımı çimlendirmeye başladığımdan beri araştırma yapıyorum, sonunda aşağıdaki gibi bir karışım uyguladım: (Oranlar yaklaşık değerdir)

- 1/2 Beykoz ormanlarında kestane ağaçlarının köklerinde bulunan yumuşak siyah toprak (karışıma eklemeden önce eledim)
- 1/3 Cocopeat
- 1/3 Klinoptilolit
- Biraz Kemik tozu
- Biraz Granül Kükürt
- Biraz Leonardit
- Biraz Meg-Iron-V İz Element
- Biraz koyun gübresi
- Biraz da toprakta beklettiğim at gübresi

Biliyorum cadı kazanı gibi oldu :) Bunların hepsini bir güzel karıştırdım sonuçta çok güzel yumuşacık ve yapışmayan bir toprak oluştu. Bunu deneme olarak ilk sebze adama doldurdum ve birkaç fidemi ektim.

Umarım başarılı olur çünkü bu hayatımda ilk bitki yetiştirme girişimim, sonuçları paylaşacağım ama bu arada yukarıdaki karışımda bariz bir hatam varsa lütfen söyleyin. En azından diğer adaya toprak hazırlarken hatamı telafi ederim.

Bir de artık İstanbul'a bahar gelir umarım, zira fidelerim güneşe hasret kaldı :)

Şimdiden teşekkürler...

kürşad
02-05-2011, 07:34
- 1/2 Beykoz ormanlarında kestane ağaçlarının köklerinde bulunan yumuşak siyah toprak***
- 1/3 Cocopeat***
- 1/3 Klinoptilolit "nötr"
- Biraz Kemik tozu
- Biraz Granül Kükürt***
- Biraz Leonardit***
- Biraz Meg-Iron-V İz Element
- Biraz koyun gübresi***
- Biraz da toprakta beklettiğim at gübresi***


Organik menşeili materyaller ph yı da düşürmektedir "işaretlediklerim". Ph nızı ölçebileceğiniz bir cihaz bulabilirseniz ph yı ölçünüz. Belki biraz kireç takviyesi gerekebilir. Kireçli su ile suluyorsanız bir iki yılda zaten nötr olacaktır.

Beymen
02-05-2011, 10:54
Merhaba arkadaşlar,
bu sene dışarıda ektiğim çiçek tarhlarımın birinin toprağına bolca odun külü eklemiştim.( dut,söğüt) bu tarha ektiğim tohumlar diğerlerinden çok daha önce filizlendiler..en önemlisi firesiz filizlenmeleri burdakiler birkaç yapraklı olup çok canlılar diğerleri ise daha yeni yeni filizleniyorlar..bunda odun külünün bir katkısımı oldu olduysa neden..
ve kül çimlenmeye katkısı olmuşsada ilerisi için toprağın dengesini bozup fidanlara zarar verirmi..
burdaki dahil bütün tarhların toprağına karışım olarak iyice çürümüş yıllanmış ot çalıçırpı,tavuk gübresi birazda dere kumu karıştırmıştım tohumlar yağmur damlalrının vurşlarından etkilenmesinler diye..üzerilerine kurumuş çam iğnelerini ince birşekilde örtü olarak serptim..bu çam iğnelerinin ileride iyice çürüdkten sonra toprağın dengesinde olumlu veya olumsuz nasıl bir katkıda bulunacak ondanda emin değilim..
saygılar..

Demet_K
02-05-2011, 12:43
Organik menşeili materyaller ph yı da düşürmektedir "işaretlediklerim". Ph nızı ölçebileceğiniz bir cihaz bulabilirseniz ph yı ölçünüz. Belki biraz kireç takviyesi gerekebilir. Kireçli su ile suluyorsanız bir iki yılda zaten nötr olacaktır.

Teşekkürler Sayın Kürşad,

En kısa zamanda bir Ph ölçüm aleti almak şart oldu desenize :)

seaa
02-05-2011, 15:24
Gerçekten hazır fidan almak çok daha iyi, bir türlü yapamadım şu karışımı

aslı1
23-05-2011, 17:42
arkadaşlar yardım lütfen,dün praktikerden toprak yerine torf almışım 120 litre,bunu nasıl değerlendirebilirim,bahçe toprağı ve gübreyle karıştırsam domates,biber vb bitkiler için toprak hazırlayabilir miyim?Bugün üstünde tof yazısını görünce çok sinirim bozuldu.Eğer bahçe toprağı ve gübreyle kullanabilirsem oranlarını da yazarsanız çok sevinirm..

aslı1
31-05-2011, 14:05
yardım edebilecek biri yok mu :(

madlord
04-06-2011, 11:20
Aslı hanım
bahsettiğiniz gübre çiftlik gübresi ise
3/1 torf
3/1 bahçe toprağı
3/1 gübre şeklinde bir karışım hazırlayabilirsiniz sorun olacağını sanmıyorum

aslı1
09-06-2011, 19:00
tamam teşekkür ederim :)

himone
01-07-2011, 09:05
Merhabalar, acaba bahçe toprağı, kum, gübre ile tohum çimlendirme yapabilir miyim? Yoksa çimlendirme için torf şart mıdır? Birde bahçem çok killi. Çabucak kuruyor ve sebzelere hava aldırmıyor. Acaba bahçeme kum attırsam faydası olur mu? Teşekkürler...

Süleyman Koçak
12-09-2011, 15:58
Merhabalar.
Şu anda sahip olduğum benjamin, telgraf çiçeği, şeflera, difenbahya, drasena margarita, peygamber kılıcı gibi salon bitkilerim ve daha sonra muhtemelen sahip olacağım diğer bitkiler için uygun bir saksı harcı yapmak istiyorum. Elimde orman toprağı, iyi yanmış koyun gübresi ve perlit var. Bunlardan bitkilerim için en uygun karışımı nasıl elde edebilirim? Karışımı göz kararı hazırlayıp bitkilerimi riske atmak istemiyorum. Zira bu karışımın besin değeri, su tutumu, PH değeri vs. makul değerlerde olmalı ki bitkilerim rahat etsin. Yardımlarınızı bekliyorum.
Selamlar...
NOT: Saksı harçlarının PH seviyesini pratik olarak nasıl ölçebiliriz?

gülenmelek
12-09-2011, 16:12
Merhabalar,
İzninizle bir soru da ben sormak istiyorum.
Öyle bir toprak karışımı yapmışım ki gerçekten çok karışık olmuş. Detay yazmayayım ama sorum şu olacak; Saksıdaki bu toprağın üstüne suyu dökünce 5-10 sn. su yüzeyde kalıyor. Toprak hemen emmiyor yani. Saksıyı sağa sola oynattığım zaman, su dolaşıyor saksıda, bu arada toprağı da ıslatmıyor. 5-10 sn. sonra yavaş yavaş emiyor suyu. Ne yapmışım acaba bu hale gelmiş :( Ekstra bir şey yok içinde. Geçirgenliği arttırmak için içine ne katmalıyım sizce ?
Teşekkür ediyorum şimdiden ;)

gülenmelek
14-09-2011, 09:57
Dün 2,5 litrelik saksıdaki toprağa 3 su bardağı su döktüm. Önce suyu emmediği gibi, emdikten sonra da saksının altından su çıkmadı. Yani suyu hapsediyor ve geç kuruyor gibi geliyor bana. Belki fikir verebilir diye fotoğrafını da çektim. Bu toprağın geçirgen olması için içine ne katmalıyım ya da bu toprak bir işe yaramaz mı ? Bu konu hakkında fikri olanlardan çözüm rica ediyorum.

seaa
14-09-2011, 12:09
Orman humusu katarsanız yani çürütülmüş yaprak ya da çam ibresiyle geçirgenliğini arttırabilirsiniz. Toprak konusu çok geniştir. Leonardit maddesini de ayrıca önerebilirim.

seaa
14-09-2011, 12:10
Perlit maddesi de olabilir.

gülenmelek
14-09-2011, 12:47
Sayın seaa evet gerçekten geniş bir konu imiş ;) Perlit'i biliyor diğer 2 maddeyi bilmiyordum. Araştırdım ve 3ünün de yüksek su tutma özellikleri olduğunu öğrendim. Bendeki toprak karışımı zaten suyu tutuyor. Karışımda gübre+2 farklı bahçe toprağı+inşaat kumu+funda toprağı+kaliteli torf+kalitesiz torf var ve perlit'i de bazen (ve dişli akvaryum kumunu) ayrıca karıştırıyorum. Benim burdaki hatam ise zannedersem inşaat kumunu elemeden direk koydum. Sanki o biraz bozdu gibi geliyor bana. Bu durumda ise kaliteli torf alıp biraz kuruttuktan sonra gerektiği kadar bu toprağa karıştırmak geliyor aklıma. Siz ne dersiniz ?

seaa
14-09-2011, 18:32
Şu anda daha iyi bir toprak nasıl elde ederim onun araştırmasındayım. Dişli dere kumu killi sahalarda uygulanmaktadır. Kumu normalde kullanmamaya çalışırsanız daha iyi olur.

gülenmelek
14-09-2011, 19:28
Dikkat ederim teşekkür ediyorum. Araştırmanız bittiğinde sonuçlarından kısaca paylaşımda bulunursanız ben de sevinirim. ;)

ligustrum
14-09-2011, 20:17
Sayın seaa evet gerçekten geniş bir konu imiş ;) Perlit'i biliyor diğer 2 maddeyi bilmiyordum. Araştırdım ve 3ünün de yüksek su tutma özellikleri olduğunu öğrendim. Bendeki toprak karışımı zaten suyu tutuyor. Karışımda gübre+2 farklı bahçe toprağı+inşaat kumu+funda toprağı+kaliteli torf+kalitesiz torf var ve perlit'i de bazen (ve dişli akvaryum kumunu) ayrıca karıştırıyorum. Benim burdaki hatam ise zannedersem inşaat kumunu elemeden direk koydum. Sanki o biraz bozdu gibi geliyor bana. Bu durumda ise kaliteli torf alıp biraz kuruttuktan sonra gerektiği kadar bu toprağa karıştırmak geliyor aklıma. Siz ne dersiniz ?
Sayın gülenmelek; Saksınızın deliklerinin açık olmasına dikkat edip, bu deliklerinin üzerine mıcır taşları, çakıl taşları ya da kiremit parçalarından bir iki parmak gibi süzek bir tabaka oluşturalım.
Harcınızı saksıya koyalım. Malzeme çok kuru olduğundan (tahminen harç kadar) suyuyu yavaş yavaş dökünüz. Hatta alttan çıkan suyuda tekrar saksıya dökünüz. Bir iki gün hiç dokunmayın tava gelsin(kuru değil çamur değil ikisinin ortası ) sonra harcınızı istediğiniz yerde kullanın.

gülenmelek
14-09-2011, 20:34
Sayın ligustrum, süzek tabakayı mutlaka oluşturuyorum. Bol da delik açıyorum saksıların altlarında. Malzeme çok kuru olduğundan Ana fikir bu galiba. Hiç aklıma gelmemişti. Demek ki çok kuru olduğu için hemen emmiyordu suyu. Önerinizi dinleyerek bir de bu şekilde deneme yapacağım ve çok teşekkür ediyorum ;)

h.ışık
15-09-2011, 16:05
Dün 2,5 litrelik saksıdaki toprağa 3 su bardağı su döktüm. Önce suyu emmediği gibi, emdikten sonra da saksının altından su çıkmadı. Yani suyu hapsediyor ve geç kuruyor gibi geliyor bana. Belki fikir verebilir diye fotoğrafını da çektim. Bu toprağın geçirgen olması için içine ne katmalıyım ya da bu toprak bir işe yaramaz mı ? Bu konu hakkında fikri olanlardan çözüm rica ediyorum.

sayın gülenmelek;
saksı içerisindeki karışımda torf, perlit, leonardit gibi maddelerin oranı fazla ise (bu malzemelerin su tutma kapasiteleri yüksektir) siz su verdiğinizde bu malzemeler kaybettikleri suyu çekene kadar alt taraflara göndermiyor olabilir.
Benim kullandığım karışımda torf miktarı fazla olduğu için sizin söylediğiniz gibi suyu içine hemen çekmiyor, bir miktar sonra yavaş yavaş emiyor.

merlict
15-09-2011, 16:47
Merhabalar,
İzninizle bir soru da ben sormak istiyorum.
Öyle bir toprak karışımı yapmışım ki gerçekten çok karışık olmuş. Detay yazmayayım ama sorum şu olacak; Saksıdaki bu toprağın üstüne suyu dökünce 5-10 sn. su yüzeyde kalıyor. Toprak hemen emmiyor yani. Saksıyı sağa sola oynattığım zaman, su dolaşıyor saksıda, bu arada toprağı da ıslatmıyor. 5-10 sn. sonra yavaş yavaş emiyor suyu. Ne yapmışım acaba bu hale gelmiş :( Ekstra bir şey yok içinde. Geçirgenliği arttırmak için içine ne katmalıyım sizce ?
Teşekkür ediyorum şimdiden ;)

Merhaba Gülenmelek

Sizi çok iyi anlıyorum ve aynı sorun bende de var:( Arkadaşlar yardımcı olmak istemiş ama sanırım konuyu veya toprağı mevcut durumda görmedikleri için başka çözüm önerileri sunuyorlar.Nerdeyse bunun hepsini denedim ama çözüm nafile.Görseniz sanki toprak şeffaf örtü kaplamışsınız, su aşağıya geçemiyor. Elimde şiş sulama sonrası her tarafa delikler açıyorum, su aşağıya köklere gitsin diye.Yaklaşık 3 yıldır bu toprağı denemediğim karışım kalmadı, ne karıştırırsam karıştırayım yine aynı.Akvaryum kumu, dere kumu, perlit, torf, tınılı toprak, bahçe toprağı benim toprağın özelliğini değişirmediği gibi onları da kendine benzetiyor:rolleyes:İnatla onu çözmeye çalışıyorum.Çok kuru olmasını düşündüm, hanımın büyük leğenlerinden biri içine toprağı doldurdum ve su ile kapladım.3 gün boyunca su içinde kaldı toprağı karıştırdığımda hala kuru yerler olduğunu gördüm.Çamur yaptım, hamur gibi yoğurdum, günlerce balkonda kaldı, kuruduktan sonra toprak aynı:mad: deliricem.Kesin bişey var dedim ve toprağın öncesini araştırdım.Toprak bana büyük eski bir saksıda gelmişti.Sanırım kuruyan çalı benzeri bir ağaç vardı.Yaşlı bir teyzeden evini taşıma esnasında çöpe atacaktı, ben istemiştim.Çalı kuruyalı heralde onlarca yıl olmuş ama teyzem evdeki köpek eşelensin diye tuttu sanırım:o Toprağı o sıra incelediğimde kuru, yumuşak ve bahçe toprağı-kum karışımı gibiydi.Ben biraz çam altı toprağı, yanmış hayvan gübresi, ince elenmiş kum, dere kumu ve bahçe toprağı karıştırarak değerlendirmek istedim; yapamaz olsaydım.

Çözüm için öncesini bulmak lazım.Aklıma gelen sebeplerden biri mazot, benzin veya fuol-oil tarzı yakıt karışmış olabilir, kokusu uçmuş ama kimyasal kalıntısı kalmış olabilir diyorum.Teyzemin evinde likit yakıtlı kat kalariferi ve balkonunda yakıt tankı vardı.:confused:

Diğer düşüncem ise köpek ve kedi idrarı.Bu tarz bir kimyasal karışımı varsa ne yapılabilir bilmiyorum ama çözüm araştırmam gerekir.Sırf toprağı atmak istemememden kaynaklanıyor kolay toprak bulabilsem acımadan çöpe atacam toprağı.Ben araştırmaya devam ediyorum, bişey yakalarsam ve başarırsam yazarım (umarım...)

Mehmet

gülenmelek
15-09-2011, 16:57
Sayın merlict, yorum sonra yazacağım. Bilgisayar sırası oğlumun, daha fazla durduramıyorum onu :( Ama çok güldüm itiraf edeyim :D ;)

seaa
15-09-2011, 19:25
Saksının altına çakıl taşlarını koyduktan sonra bir kat torf-perlit ya da torf pomza taşı karışımı koyun ondan sonra biraz daha çakıl taşı koyun ve son kat yine karışım yaptıktan sonra saksıyı doldurun bir bakalım nasıl oluyor süzülme durumu.

gülenmelek
15-09-2011, 19:44
Aslında sayın merlict siz daha dertlisiniz belli. Bendeki toprak sizin anlattığınız yanında biraz daha iyi kalıyor gibi ;) Bence elimizdekini bir şekilde kullanıp bundan sonra daha dikkatli bir karışım yapmak en iyisi galiba. Gerçi elinizdeki toprak ne kadar bilmiyorum ama benim 30-40 kilo kadar var. Şimdiye kadar aslında bitkilerin şikayeti olmadı. Sıkıntı bende, ya suyu çok kaçırırsam diye. Ayarlayamıyor ki insan. Suyu veriyorsunuz, tamam sulandı diyorsunuz bir bakıyorsunuz ki yine bazı yerlerde kuruluk var. Yarın untmazsam bir video çekip eklemeye çalışacağım en son olarak ;) Anlatması zor çünkü ;)

Sayın seaa; Aslında suya doyunca süzüyor o konuda sorun yok. Dibine bol kiremit kırığı, çakıl koyuyorum. Onu öğrendim, iyi oluyor gerçekten ;)

seaa
15-09-2011, 19:53
Bu konuyu geniş kapsamlı araştırıyorum ilerisi için bilgi olacak :))

seaa
15-09-2011, 19:54
Asıl hedefim orman toprağı yaratmak killi toprağı ıslah ederek.

merlict
15-09-2011, 20:40
Aslında sayın merlict siz daha dertlisiniz belli. Bendeki toprak sizin anlattığınız yanında biraz daha iyi kalıyor gibi ;) Bence elimizdekini bir şekilde kullanıp bundan sonra daha dikkatli bir karışım yapmak en iyisi galiba. Gerçi elinizdeki toprak ne kadar bilmiyorum ama benim 30-40 kilo kadar var. Şimdiye kadar aslında bitkilerin şikayeti olmadı. Sıkıntı bende, ya suyu çok kaçırırsam diye. Ayarlayamıyor ki insan. Suyu veriyorsunuz, tamam sulandı diyorsunuz bir bakıyorsunuz ki yine bazı yerlerde kuruluk var. Yarın untmazsam bir video çekip eklemeye çalışacağım en son olarak ;) Anlatması zor çünkü ;)


Dertli mi ? Artık takıntım oldu bu toprak.Birçok bitkide denedim ama ne çok verim nede çok sorun oldu.Sadece suyu emmediği için daha dikkat ediyorum.Bendeki toprakta 40-50 kilo kadardı ama ben karışımlar ekleyerek onu neredeyse ikiye katladım:dilli:Kovalar içinde yaklaşık 20 lt.lik 5 kova.Ben ilk başta limon fidelerim için hazırlamıştım bu toprağı ama hayatım boyunca vermediğim kadar fide firesi verince sinir olmaya başladım.Artık sebze toprağı olarak kullanıyorum.Enson kaktüsler için harici bir karışımda kullandım ama çok az.Sizin anlayacağınız bunu bitirene kadar ömrüm biter:o Ama mutlaka bulacağım şüphe yok.Video konusunda anlatımın daha kolay olacağı düşüncesindeyim, imkanınız olursa bekliyorum.

Mehmet

seaa
15-09-2011, 21:04
Sayın merlict o toprağı en iyisi kullanmamak, yeni bir toprak karışımı kullanın.

merlict
15-09-2011, 21:06
Sayın merlict o toprağı en iyisi kullanmamak, yeni bir toprak karışımı kullanın.

Mecbur kalmadıkça kullanmak istemiyorum ama dediğim gibi takıntı oldu, nedir bu topraktaki sorun ?

Mehmet

seaa
15-09-2011, 21:15
Mehmet bey birçok nedeni olabilir açıkçası ne desem yalan olur o yüzden tam bir şey söyleyemeyeceğim ama çok kum katmışsanız sorun olmuştur muhakkak.

merlict
16-09-2011, 01:47
Mehmet bey birçok nedeni olabilir açıkçası ne desem yalan olur o yüzden tam bir şey söyleyemeyeceğim ama çok kum katmışsanız sorun olmuştur muhakkak.

Çok kum katmak bir yana, daha hiçbirşey karıştırmadan böyleydi, ben ne karıştırırsam karıştırayım sonuç değişmedi.Yani daha başta böyleydi.Neyse sorun değil, ben onu bi şekilde denemelerle çözeceğim.Bu gece ilk deneme hazır.20 lt.lik kova içine yarıdan fazla bahçe toprağı doldurdum ve üzerine mazot döktüm.İşyerinin arka duvarı üzerinde bekliyor.Birkaç hafta sonra bu toprağın su emme durumunu gözlemleyip sonucu buraya yazarım.

Mehmet

seaa
16-09-2011, 10:14
Sayın Mehmet bey toprağa neden petrol türevleri katıyorsunuz mazotlu topraktan bir fayda gelmez siz toprağı zenginleştireceğinize toprağı kirletiyorsunuz.

gülenmelek
16-09-2011, 11:27
Sayın seaa; zannedersem şu anda sadece deneme için bunu yapıyor. Sebebini arıyor sayın merlict ;)

merlict
16-09-2011, 15:14
Sayın seaa; zannedersem şu anda sadece deneme için bunu yapıyor. Sebebini arıyor sayın merlict ;)

aynen.. kullanmak için değil önceki toprağın neden böyle olduğunu bulmak için yaptım.Sonuç aynı olsun veya olmasın bu toprak bitkiler için kullanılmayacak.

Bu deneme toprağı kullanacağım alan mevcut, telef olmayacak yani:o

Mehmet

gülenmelek
17-09-2011, 20:33
Videoyu çektim. Anlaşılır şekilde olmuştur umarım. Çok yakından net çekmiyor makinam. Yine de fena değil görüntü ;)
http://www.youtube.com/watch?v=Faw0HML7_bI

merlict
18-09-2011, 02:30
Teşekkürler Gülenmelek

İşte bendeki toprağın aynısı.Hatta çekim esnasında tüm suyu emdikten sonra spatula/kürek ile toprağı karıştırsanız kesin %70'i kuru kalmıştır.

Mehmet

gülenmelek
18-09-2011, 02:50
%70 demeyeyim ama kuru kalan yerleri oluyor evet. Desenize forumda sadece 2 kişi yapamamış toprak karıştırmayı :( Deneye yanıla biz de buluruz elbet doğru karışımı ;)

merlict
18-09-2011, 04:07
%70 demeyeyim ama kuru kalan yerleri oluyor evet. Desenize forumda sadece 2 kişi yapamamış toprak karıştırmayı :( Deneye yanıla biz de buluruz elbet doğru karışımı ;)

:p;)

seaa
18-09-2011, 11:23
Killi ya da balçıklı bir toprak sayın gülenmelek

gülenmelek
18-09-2011, 12:03
Sayın seaa ne yapmışız ne karışım kullanmışız artık önemi yok galiba. Çünkü bu karışımları birbirinden ayırma imkanı yok. Şimdi nasıl yapsak da kullanılabilir hale getirsek acaba? Ya da en azından benim için, bu toprağı mesela altınçilek, reyhan, semizotu, domates v.s. bitkilerimde kullanıp süs bitkileri için ayrı bir karışım mı hazırlasam ?

(Bir yerden bahçe toprağı getirmişti eşim. Ya ben böyle toprak görmedim daha önce. Çekiçle zor kırdım diyebilirim. Tutunmuş birbirine ayrılmıyor. Elle ufalamak ne mümkün. O toprak da var bu karışımda :( )

seaa
18-09-2011, 13:39
Bu toprağa aşırı humus takviyesi yapın sadece başka bir madde de katmayın sonucu nasıl olacak bir bakalım. Humus derken yaprak ve ibre çürüntüsü.

seaa
18-09-2011, 13:41
4 senedir hobi olarak başladığım ağaçlar konusunda oldukça fazla bilgi birikimi yaptım daha da yapmam gerekiyor.

gülenmelek
18-09-2011, 19:58
;) Bir Ankara'lı olarak Humus'u nerde bulacağım konusunda da yardımcı olursanız gerçekten sevinirim. (Sadece humus olarak satılıyorsa tabi) Bildiğim bir Ulus Hali var. Orda da Funda toprağı bulabiliyorum sadece.

seaa
18-09-2011, 20:07
Sayın gülenmelek humusu siz kendiniz oluşturcaksınız dediğim gibi yaprak ve çam ibrelerini çürütmeniz gerekiyor bunun içinde.

gülenmelek
18-09-2011, 20:21
Teşekkür ediyorum, nasıl yapılacağını hemen araştırmaya başlasam iyi olur o zaman ;)

merlict
19-09-2011, 10:51
Önceki yazdıklarımda belirtmiştim, ben onuda denedim, çözüm olmadı.Bence sorun ilk topraktaydı ve sorunu biz karışımlarla gideremiyoruz.Bence bu toprağı kaktüs gibi çok su sevmeyen bitkilerde kullanmak en akıllıcası.

Mehmet

seaa
19-09-2011, 11:46
Sayın merlict benim ağaçlarımı diktiğim toprağı görseniz sizin toprağınız onun yanında iyi kalır. Kisli kireçli killi bir toprakta zor şartlarda binlerce ağaca hayat vermek kolay değildir.

merlict
19-09-2011, 18:27
Hocam doğrudur, size sözüm yok ama benim taktığım bu toprak niye böyle ve ben bu toprağı kullanarak yanlış mı yapıyorum.Aksi halde bazen mecburiyet insana herşeyi yaptırıyor.Bırakın yapmayı doğa! o kadar harika ki olmazları olduruyor.Siz o kadar gözünün içine bakarsınız bitkinin 2 günde çürür ama doğada olmadık yamaçta, hatta betonun içinde kendiliğinden yaşar.Çok şahit oldum.

Bu toprak için yaptığım denemeler sonucu bişey yakalarsam buraya yazarım, aksi halde muhtaç olmadığım sürece bu toprağı kullanmamaya karar verdim.

Mehmet

h.ışık
20-09-2011, 21:09
sayın gülenmelek, videosunu eklediğiniz toprağın aynısından bende de var. Sanıyorum bunun sebebi torf diye almış olduğum (kalitesiz) ürün. Tanınmamış markaydı. ankara kalesinin altından almıştım.
Bahçe Toprağına eklemişdim. Bir miktarda (torf kadar) yanmış gübre kattım ve kullanıyorum. Halen bu durum devam etmesine rağmen daha iyi.

gülenmelek
20-09-2011, 22:19
Bizden daha iyi olmasına sevindim ;) Ben bir şekilde bu toprağı tüketeceğim ve yenisinde daha dikkatli olacağım en azından. Bu tecrübesizlikti diyorum.

esra34
25-12-2011, 21:59
Piyasada internette satılan yeni kil oyunları var.
Dinazor yumurtası
define arama seti gibi setleri oluşturan killer zararlımı?
bilginiz var mı

ajurna
24-04-2012, 13:56
Merhaba arkadaşlar

istanbul'da yaşayanların sorunlarından olan bu toprak meselesini nasıl çözebilirim acaba? evimin olduğu yerde her yer beton yığını. acaba her hangi bir parktan bahçeden aldığım toprakla yetiştirme işlemi yapabilir miyim? yoksa toprak mı satın almak gerekiyor? açıkçası doğanın bize verdiği bir şeyi parayla almak çok istemediğim birşey ama eğer başka türlü olmayacaksa o şekilde yapacağım.

hipotalamus
24-07-2012, 23:32
Arkadaşlar saksı bitkilerim için toprak arayışı içindeyim. Bu toprak seçme işini deneme yanılma yoluyla yapa yapa bitkiler rezil oldular. Siz hangi markaları tercih ediyorsunuz? Hangisinden memnun kaldınız?
Teşekkürler.

Mete Tiren
25-07-2012, 06:55
Arkadaşlar saksı bitkilerim için toprak arayışı içindeyim. Bu toprak seçme işini deneme yanılma yoluyla yapa yapa bitkiler rezil oldular. Siz hangi markaları tercih ediyorsunuz? Hangisinden memnun kaldınız?
Teşekkürler.

Sn hipotalamus sanırım torf perlit cocopeet gibi materyallerden bahsediyorsunuz. Önemli olan bunların ne marka olduğu değildir sadece kullanılmış olmasınlar ve bünyelerinde tuz ve ağır metaller bulundurmasınlar. Sanırım hiç kullanılmamış materyallerde de bu olmaz.

Önemli olan bundan sonrasıdır içerik zenginleştirmede. Bu saydığımız malzemelerin hiç biri besin ihtiva etmez. Siz direk aldığınız gibi bunların içine dikerseniz sonuç hüsran olur. Ben en son sarmaşıklarımda kullandığım karışımı şu şekilde hazırlamıştım:

250 litre torf + 1 torba Hepyeşil kompost + Yarım kg solucan gübresi + bir avuç dolusu (iki elin birleşimi) NPK 14 14 14 + iz element + az miktardada yarasa gübresi harika bir malzeme oldu.

Bitkilere daha iyi bir yaşam sunmak istiyorsanız daha doğrusu yaşamalarını istiyorsanız aldığınız materyallere ek besinler ilave etmeniz lazım. Mete ben bunları nereden bulacağım diyorsanız NPK 15 15 15 iz elementli olanından biraz alsanız açıkta satıyorlar sonrada bilindik üzerinde değeleri yazan bir kompost firmasının kompostunu alsanız sizin işinizi sanırım görecektir. Saygılar

hipotalamus
25-07-2012, 09:42
Bu karışımı Balıkesir de bulabilir miyim bilmiyorum. Özellikle NPK 15 15 15 ve solucan gübresi satılıyormu bir araştırayım.
Şimdiye kadar hiç karışım uygulamadım. Farklı torf markalarında farklı sonuçlar aldım. Bu yüzden torf markalarının önemli olduğunu düşünüyorum. Benim gibi sırf torf kullanan yok galiba forumda. Neyse ben bir araştırayım.

Mete Tiren
25-07-2012, 09:47
Bu karışımı Balıkesir de bulabilir miyim bilmiyorum. Özellikle NPK 15 15 15 ve solucan gübresi satılıyormu bir araştırayım.
Şimdiye kadar hiç karışım uygulamadım. Farklı torf markalarında farklı sonuçlar aldım. Bu yüzden torf markalarının önemli olduğunu düşünüyorum. Benim gibi sırf torf kullanan yok galiba forumda. Neyse ben bir araştırayım.

Sizin farklı sonuç aldığım dediğiniz torflarda bazı markalar içlerine bazı besleyici özellikler ekliyorlar ondan dolayı bitkilerinizi biraz yaşatmış olabilirsiniz. Sadece NPK iz elementli gübre bulursanız dahi bu sizin işinizi görür ama tam randıman isterseniz kompost ya da solucan gübresi ve ya benzeri mikrobik bir gübrede kullanmalısınız.

hipotalamus
25-07-2012, 10:02
Teşekkür ederim hemen araştıracağım. Dediğiniz gibi karışım yapmadan olmayacak.

nılgun_dogan
25-07-2012, 11:29
Sayın mete bu karışımı çiçeklerdede kullanılabilirmiyiz.

sakdag
25-07-2012, 11:43
Sayın Hipotalamus; Balıkesir Merkez'de iseniz Dereboyu diye bilenen yerde (toplu taşımanın arka tarafları) fidancılar var; toprak, torf vs. satıyorlar. Aradıklarınızı orada bulabilirsiniz sanıyorum.

Mete Tiren
25-07-2012, 12:02
Sayın mete bu karışımı çiçeklerdede kullanılabilirmiyiz.

Çiçeklerde elbet kullanabilirsiniz ama çok su tutucu bir materyal ve kuruduğu zaman su almıyor bunu göz önünde mutlak bulundurunuz. Ve bitkinin su ihtiyacı ne kadardır eğer az ise içine dişli dere kumu eklerseniz hoş bir karışım olur nitekim bu bahsettiğim karışımı sarmaşıklarım, tek yıllık çiçekler, biraz kum ilave ederek plumeria adenium gibi bitkilerde dahi kullandım.

Güzin Çakar
25-07-2012, 23:31
Devamlı toprak,torf gibi harç malzemeleri almak zorunda kaldığımdan eskileri kullanmamak gibi bir lüksüm olamıyor ve eski saksı harçlarını kullandığımda bir olumsuzlukla karşılaşmıyorum. Eski harçları tekrar kullanırken bir müddet güneşe sererek havalandırıyor ve besin maddeleri eksilmiş olacağından 1/3 veya 1/4 oranında yanmış koyun gübresi karıştırıyorum. Eski saksı harçlarını kullanmayın denmesinin nedenini anlayamıyorum.

Yeni saksı harcı hazırlarken;
1 ölçü torf (harcın nemi tutmasını istiyorsam 2 ölçü)
1 ölçü bahçe toprağı
1 ölçü perlit veya diatomit veya dişli kum veya benzeri (en basit malzeme kedi kumu)
1 ölçü yanmış koyun gübresi
kullanıyorum.

Bu karışımı hazırlamak için bile en az 4 çeşit malzeme gerekiyor. Bunun dışındaki malzemeleri toparlamaya çalışmak benim için bitki yetiştirme keyfini, eziyete dönüştürüyor. Söylenen bazı malzemelerin bir çoğunun birbirinin alternatifi olduğunu, yalnız ticari olarak tavsiye edildiğini düşünüyorum. Yıllar önce kestane veya funda toprağı arar, içine yanmış koyun gübresi koyarak kullanırdık ve yeterli olurdu. Artık gerçek kestane veya funda toprağı da bulunmadığından, o zamanlar aldığım verimi şimdilerde toprak+gübre karışımı ile alamıyorum.

Saksı harcı olabilecek hiç bir şeyi ziyan etmek istemediğimden mutfak atıkları, kuru yaprak ve ince dalları da ya enzim yapıyor ya da (herhangi bir ölçüsü yok, ne kadar varsa)kullanılmayı bekleyen bahçe toprağı içine koyuyorum.