View Full Version : Mavi kelebek sarmaşığı (Clitora ternatea)
CLITORA TERNATEA Anavatanı Tropik Amerika olan bir başka sarıcı, tırmanıcı bitki. Yaz kış çiçekli olan bu farklı tür, ne yazık ki soğukla arası pek olayan bir bitki olduğundan yetiştirmek isteyenlerin kışın donlardan koruması gereken bir bitki. Çok yıllık bir sarıcı olan, CLITORA TERNATEA, hızlı büyüyen, çevresindeki bitkileri boğmayan, kontrolü kolay derli toplu bir sarıcıdır. Şekilli yaprakları ile zaten güzel bir görüntü sergileyen bitki, parlak mavi çiçekleri ile de göz doldurur.
Çiçeklerinin şeklinden ismini alan CLITORA TERNATEA, Kelebek sarmaşığı ya da Asya Güvercin kanadı olarakta bilinir. Tohumdan yetiştirilmesi oldukça basit olan bitki için , ideal ekim dönemi Eylül-Ekim , Şubat- Mart ayları olup, soğuk uygulama ile her dönem ekilebilir.
Bu güzel sarmaşıkla sevgili Agözce sayesinde tanıştım.Kendisine çok çok teşekkür ederim. Üç tohum göndermişti. Üçü de çimlendi. Şimdi çiçek açıyor. Bu güzel çiçekleri sizlerle paylaşmak istedim.
zeynep dila
15-06-2010, 13:31
Sevgili Almira,
Sarmaşığınıza bayıldım. Sanırım siz tohumu başka birinden elde etmişsiniz. Acaba bu sarmaşığın tohumunun satıldığı bir yer var mı? Temin edebileceğim bir yer varsa almak isterim. Sarmaşığınızın size mutluluk katması dileğiyle...
Adalet Yağcı
15-06-2010, 13:31
Sevgili Almira'cığım, müthişsin yahu, nasıl da kocaman olmuşlar, benimkiler daha birer karış.
Çiçekleri gerçekten çok güzelmiş, inşallah tohumunu alabiliriz bu sene.
Ellerine sağlık.
Adalet Yağcı
15-06-2010, 13:32
Ben tohumlarını Zengardenden almıştım.
Sevgili almira ,ne kadar hoş çicekleri var ellerine sağlık inşallah bol bol tohumları olur:D
Sevgili Zeynep Dila, evet tohumlar bana sevgili Agözce'den gelmişti. O nereden almıştı bilmiyorum. Güzel dileklerin için teşekkür ederim.
Adalet Hanımcığım; sizin yetiştirdiğiniz güzellikler yanında benim naçizane şans eseri yetiştirdiklerimin adı bile okunmaz. Tohumdan yetiştirme konusunda pek başarılı değilim ama birkaç tane çeşit yüzümü güldürdü. Çiçekleri gerçekten çok hoş. Çivit mavi rengi var.
Sevgili Tamaşa; teşekkür ederim. Umarım bol tohum alabilirim. Birkaçtane çiçek açıp geçti ama henüz tohum görünmüyor. Tohum oluşturursa ilk göndereceğim kişi sevgili Agözce. Bildiğim kadarıyla o çimlendirememiş. Belki taze tohumlar daha iyi sonuç verir. Fazlası elbette hepimizin.
Sevgili Agözce bana da bir tohum göndermişti ama sizin fotoğraflarınızda gördüm ki mavi çiçekler açmasını beklediğim sarmaşığın bununla alakası yokmuş. Oysa çok ta emindim "mavi sarmaşık" olduğuna :) Demek ki ben Alev Ağacının da bunun da tohumunu çimlendirememişim. Tebrik ediyorum sizi.
Menekşe gibi çiçekleri, çok güzel. Elinize sağlık.
Sevgili Limon; güzel dileklerin ve beğenin için çok teşekkür ederim. İnşallah benimkiler bol tohum verir ve seneye hepimiz bu güzel sarmaşıktan yetiştiririz. İnan çiçeklerinin rengi ve güzelliği fotoğrafta tam anlamıyla yansımamış. Fotoğrafta olduğundan çok daha güzel.
Sevgili almira harikasın. Mersin farkı, müthiş gelişmiş. Ben bir türlü başaramadım. Çelik isterim.:))))
Sayın jineop buna başka bir isim bulmuştu ama....:))))
Sevgili Agozce; çok teşekkür ederim. Bu güzelliği sana borçluyum. Çelikten yetişiyor mu? Hemen çelik denemelerine başlayayım.
İnternetten araştırdığım kadarıyla CLITORA TERNATEA ailesinden Double- flowering blue butterfly pea olarak geçiyor.
oceanheart
17-06-2010, 08:31
sn. Almira çiçeğiniz çok güzel,
Bu sene mi çimlendirmiştiniz bende de var ama ben bu sene çimlendirdim henüz çok küçük yani bu sene çiçek açması imkansız görünüyor.
Sayın Oceanheart; tohumları bu yıl Şubat ayı gibi bir gün suda bekletip kenarlardan hafifçe zımparaladım. Nemli kağıt havlu içinde çimlendirip toprağa aldım. Yukarıdaki görüntü bu yıl çimlenen ve açan sarmaşığın görüntüsü. Dilerim siz de sarmaşığınızın çiçeklerini görürsünüz. Ayrıca çok yıllık bir sarmaşık olması büyük avantaj. Ben şimdiden gelecek yılki görüntüsünü merak ediyorum.
Sevgili Almira sarmaşığın çok güzel olmuş, ellerine sağlık. Adalet Abla' mın verdiği fideciği ben maalesef yaşatamadım.
oceanheart
17-06-2010, 17:37
Sayın Oceanheart; tohumları bu yıl Şubat ayı gibi bir gün suda bekletip kenarlardan hafifçe zımparaladım. Nemli kağıt havlu içinde çimlendirip toprağa aldım. Yukarıdaki görüntü bu yıl çimlenen ve açan sarmaşığın görüntüsü. Dilerim siz de sarmaşığınızın çiçeklerini görürsünüz. Ayrıca çok yıllık bir sarmaşık olması büyük avantaj. Ben şimdiden gelecek yılki görüntüsünü merak ediyorum.
Bilgiler için çok teşekkür ederim Sn. Almira.Ben sanırım nisan ayında çimlendirdim bir de benimki yeterince güneş alamıyor maalesef ama eylül gibi açar sanırım bu durumda.
Bunun bir de tek kat ve değişik renkli olanları var onlar da sanırım gg sitesinde mevcut ben onlardan da çimlendirdim artık sonucunu bekleyeceğiz.
arnavut biberi
12-08-2010, 18:42
Arkadaşlar bu güzel sarmaşığın kokusu varmı acaba? ve tebrik ederim çiçekleriniz gayet hoş gözüküyor..
Sevgili Arnavut biberi; çiçeklerin malesef kokusu yok. Görüntü müthiş. Bilgilerde yaz kış çiçekli denmesine rağmen benimkinin çiçekleri çok kısa sürdü. Birçok çiçek açtı ama hiç tohum yapmadı. Sanırım tohum için yapay dölleme yapmam gerekecek. Birdahaki çiçeklenmesinde bunu deneyeceğim. Şu an bol bol kol veriyor. Çiçeklenmenin kısa sürmesinin sebebi belki benim sarmaşığımın saksıda olmasından da kaynaklanabilir. Bahara bir tanesini bahçede deneyeceğim.
Rahatlıkla bahçeye alabilirsin. Bizim begonviller veya yasemin çiçeği kadar asma oluyor. Çardak üzerinde çok güzel olur.
Bunların tohumu hayvanlar için besleyici özelliği olan bir yem bitkisi imiş. :)))
Yem için büyük bir tarlayı mavi kelebekli hayal ettim de ...müthiş olurdu herhalde.
arnavut biberi
13-08-2010, 15:29
sn almira bende evdeki balkonumda yetiştirdiğim bitkileri genellikle kendim tozlaştırıyorum böylece üremesi ve tohum üretmesi daha kolay oluyor sanada tavsiye ederim...
seninkiler tohum yapmış olsalardı isterdim bitane :)
Perihan Bayram
12-09-2010, 14:09
Bu güzel sarmaşıkla sevgili Agözce sayesinde tanıştım.Kendisine çok çok teşekkür ederim. Üç tohum göndermişti. Üçü de çimlendi. Şimdi çiçek açıyor. Bu güzel çiçekleri sizlerle paylaşmak istedim.
Almira hanım,gerçekten Mavi sarmaşık çok güzel,elinize sağlık.Tohumlarını nereden elde edebiliriz bende merak ettim.Sevgiler.
Ben de şu anki durumunu merak ettim. Çiçeklenmesi devam ediyor mu?
Sevgili Limon; sanırım içine doğdu.:D Bütün yazı çiçeksiz olarak geçirdikten sonra birkaç gündür yeniden çiçeklenmeye başladı. Çiçekler Haziran ayındakilere oranla biraz daha küçük. Bu sefer tohum alabilme umuduyla suni döllemeye başladım. İnşallah daha iyi bir sonuç elde edebilirim. Fotoğrafları yakında paylaşırım.
Sevgili Perihan; tohumlar yukarda da belirttiğim gibi sitemizden bir arkadaşımın hediyesiydi. Bu yıl olmasada gelecek yıl mutlaka taze tohumlarımız olur.;)
Mavi kelebeğim bu günlerde seyrek te olsa açıyor. Öncekine göre çiçekler daha küçük. Oluşan tomurcuklar nedense açmadan dökülüyor. Bitki gelişimi gayet sağlıklı. Saksısını mümkün olduğunca büyüttüm.
Çok güzelmiş.Kokusu var mı ?
Hala açıyor mu ?
Budama yaparsanız çelik rica edebilir miyim.Renk olarak favorim.
Sevgili almira,maşallah mavi kelebegin çok güzel olmuş, hızlı gelişiyor galiba saksıda bu kadar güzelse bahçede kimbilir nasıl olur,ellerine sağlık.
günebakan
07-11-2010, 20:55
Almira'cığım mavi kelebek çalısı harika görünüyor. Ellerine sağlık arkadaşım:)
Nisan ayında tohumdan ektiğim, mavi kelebek sarmaşığım ancak resimdeki kadar büyüyebildi.
Önceki mesajlarda sayın agözce'nin bitkisinin geçen sene geldiği düzeyi görünce ağzım açık kaldı. Benim bitkim ile ilgili tavsiyeniz olursa eğer, hevesle beklemekteyim.
selamlar.
242438
Bir üst mesajda resmi yer alan mavi kelebek, bu sabah çiçek açmıştı :)
sabah gördüm, akşam resimlerim diye düşündüm ama akşam çiçek solmuştu. çiçekleri bir günlük mü, yoksa sadece gündüzleri mi açıyor yarın anlayacağım artık.
Tekrar açarsa resimleyip, göndereceğim.
Mavi kelebek degilde lisianthus agacı olsa daha uygun olurmuş ciceklerin yapısı cok benziyor :p
İşte benim çiçek açan küçüğüm :D
244192
Çok güzel ellerinize sağlık ...
tohumdan kaç günde çimlenir 3 hafta diye okumuştum bir yerde ama bilgisi olan var mıdır
tohumdan kaç günde çimlenir 3 hafta diye okumuştum bir yerde ama bilgisi olan var mıdır
Yanıltmış olmak istemem, kesin not almamışım; ama benimkinin 12 günde çimlendiğini hatırlıyorum
3-4 gün oldu teşekkürler bende beklemedeyim
Bu sarmaşık için- diğer adı blue pea-ymış. Şöyle bir ifade var. Sanırım Asya yemeklerinde reklendirici olarak kullanılıyor.
''Dried blue pea flower - natural blue food colouring used in Nyonya food.''
http://newsodrome.com/asian_food_news/-89157-dried-blue-pea-flower-for-nyonya-cooking-17740088
Çiçeklerinden çay yapılıyormuş..
http://www.the-foodist.com/recipes/clitoria-ternatea-butterfly-pea-flower-tea-recipe/
Benim mavi sarmaşıkta, kurumuş bir çiçeğin altından küçük bir taze fasulye benzeri bir şey çıktı. Tohum kesesi bu mudur? Tohum için onun kurumasını mı bekleyeceğim?
Arkadaşlara tohum sözüm olduğundan yanlış birşey yapmak istemiyorum. Yarın fotoğrafı da eklerim. Selamlar.
Evet o fasulye tohumdur. Kurumasını bekleyin. Tebrikler..
Sevgili agözce tarafından bu sarmaşıkla bu hafta tanıştım. Şu an tek gövdeden oluşuyor. Gövde kalınlığı gayet iyi, inşallah yetiştirmeyi başarabilirim. Teşekkür ederim arkadaşım.
ne zaman ektiniz acaba benimkiler 14 gün oldu hala bir belirti yok
ne zaman ektiniz acaba benimkiler 14 gün oldu hala bir belirti yok
ben mart sonunda tohumunu ekmiştim. su anda üzerinde beş altı tane çiçeği olan bir hale geldi. mevsime mi bağlı acaba? belki ustalar cevaplar.
Tohumun sert kabuğunu dikkatle zımpara kağıdı ile inceltip oksijenli suya koydum. 2. gün çimlenme başlamıştı.. Vermikülite geçirip nemli tutmak için küçük saksının üzerini kapattım. Tohum kabarmaya başladı diye yakından bakmaya uğraşırken saksıyı devirdim.:(
Bir cm den fazla çimlenme oluşmuş.. Tekrar özenle saksıya yerleştirdim. Bekliyoruz...
Saksı dediğim minik kağıt çimlendirme saksılarından, vermikülitte hafif bir madde.. Kolayca devriliyor, korumaya almalıyım..
Tohum kaynağı Sn. agozce ye tekrar çok teşekkür ederim..
Sevgili dostlar
Bu çiçek yaz-kış ev ortamında yetiştirilebilir mi? Balkonumuz yok, evde de bir çiçeksiz sarmaşığımız var. Sarmaşığımıza eski bir çamaşırlıktan sarılması için düzenek yaptık ancak ben bu düzeneğe çiçek açan bir sarmaşık türü de dolamak istiyorum. Bu konuda bir tavsiyeniz olabilir mi, sizce hangi çiçek uygundur?
Düzeneğin resmini yolluyorum, cevaplarınız için şimdiden teşekkürler.
Sevgili ebru, bu çok büyüyen ve sıcak iklim-açık hava isteyen bir bitki....
Sana içeride olacak mum çiçeği öneririm..
Benim çocukluğumda bahçemizde vardı bu sarmaşıktan..Tabi ismini bilmezdim o zaman. Hey gidi günler çocukluğuma döndüm birden sayenizde teşekkürler paylaşan herkese :)
Agozce cevabınız için teşekkürler
Bir zamanlar mum çiçeğimiz vardı ancak ben hiç açtığını görmedim, ve de uzun ömürlü olmadı. O yüzden ondan başka birşeyler düşünüyoruz
clematis olabilirmiş iç mekanda yetişebilirmiş ancak onu da buralarda nasıl bulurum bilmiyorum.
bu çok büyüyen ve sıcak iklim-açık hava isteyen bir bitki....
...
Sanırım bu sebepten dolayı sevgili agozce bitkisini bana gönderdi.
Budanmış 30 cm. bir dal olarak geldi...
Gölgede bir süredir bekletiyordum.
Şimdiki hali ...
248629
,
248630
.
Sanırım bu sebepten dolayı sevgili agozce bitkisini bana gönderdi.
Budanmış 30 cm. bir dal olarak geldi...
Gölgede bir süredir bekletiyordum.
Şimdiki hali ...
.
İç mekana adapte olamazsa ben de size gönderirim belki ancak bulamadım bile ki, kimse bilmiyor bu çiçeği buralarda
Sevgili agözce önce tohum gönderdi, o tohumdan yetiştirdiğim bir karış boyda oldu, ama çiçek açmadı henüz.
Kolay yetişiyor.
Benim bu sayfanın en başında fotoğrafı da olan mavi kelebeğim dondu :(
Önceki haftaki yağışlarda dışarıda kaldı, açıkçası bu sıcaklıklarda zarar göreceği de hiç aklıma gelmedi. Farkettiğimde çok hırpalanmıştı.
İçeri aldım hemen, ama pek bir düzelme olmadı. Neredeyse tüm yaprakları buruşmuş, kurumuş durumda. Üzerinde tohum keseleri var, onlar canlı görüküyor, umudum onların bozulmadan kuruması, hem kendime hem de buradan söz verdiğim iki arkadaşıma tohumların oluşması.
Sayın Güncan, ölmemiştir. Abartmadan bakımına devam edin..
Kızım yaprak dökmedi, çok güzelleşti.
257634
.
canannuman
10-01-2012, 10:50
Eğer yem bitkisi ise yemcilerden bulabilirmiyiz acaba belki güvercin yemleri karışımlarında kullanılan bir tohumdur. Çok ekonomik olurdu böylece. Acaba tohumun adı nedir bilen varmı?
mavi kelebek sarmaşığı olan varmı elinde ben çok beğendim bunu bende istiyorum :)
hasbahce
06-06-2018, 12:00
Herkese merhaba,
mavi clitora ternatea tohumu arıyorum karşılığında tohum ya da bitki verebilirim
Kelebek sarmaşığı tohumu arıyorum.Satin alabilirim.
Merhaba iyi günler şans eseri denk geldim böyle güzel bir foruma CLITORA TERNATEA*tohumu arıyorum elinde olan varsa yardıcı olursa çok sevinirim şimdiden teşekkürler saygılar 😊
Tohum Dünyası adlı mağazada şu anda satışta.
Merhaba. Kelebek sarmaşığı tohumu arıyorum. Satın alabilirim.
Gördüğüm kadarıyla nisanda ekilen bitki eylülde çiçek açmış.
Burada da 4 yaprağını veren bir bitkicik var.
Eylülde ben de çiçek beklemem doğal.( Mı ?)
718558
.
Çayının şifasını düşünerek bitki sayısını artırmak istedim.
5 tohum daha aldım.
Tohumları törpüleyip peçete ve kilitli poşete koydum.
Unuttum.
718820
Şimdi ektim.
Hadi bakalım hayırlı olsun.
Gelişmeleri merak eden var mı bilmem.
Güzel gelişiyorlar.
Mavi çay bu kış içilecek.
719270
Bitki sayısı 7 oldu. En gelişmişi yukarıda gördüğünüz.
Törpülemeden ektiklerim de çıkarsa 11 olacaklar.
Kısmet artık.
denizhanım
05-06-2021, 14:36
sevgili jezebel bitkilerin çok güzel görünüyor maşallah , bende bir senedir yetiştirmek istiyorum bu türü ancak bir türlü tohumunu veya fidanını bulamamıştım , bu forumda herhangi birinde tohum veya çelik varsa satın alabilirim
sevgili jezebel bitkilerin çok güzel görünüyor maşallah , bende bir senedir yetiştirmek istiyorum bu türü ancak bir türlü tohumunu veya fidanını bulamamıştım , bu forumda herhangi birinde tohum veya çelik varsa satın alabilirim
Bu forumda bu sorun çok sık yaşanıyor maalesef.
Ben buna "armut piş ağızıma düş"sendromu diyorum.
Birileri arasın , bulsun, yetiştirsin ve biz de hazıra konalım.
Ben bu bitkiyi hiç aklıma bile getirmemiştim, yetiştirmeyi planlamamıştım.
Üyelerimizden biri" var mı sizde, bulamıyorum ben, arıyorum" dedi.
Sırf meraktan bakındım, bir de ne göreyim Googleden bile çıkıyor.
Tohumlar gelince resmini gönderdim,"bakınız bu sitede var, işte bu da resmi" dedim.
Sadece bu eski arkadaşımızı bu yukarıdaki yazılandan muaf tutuyorum çünkü ta İskoçyalardan çiçek getirttiğini biliyorum, dikkatinden kaçmış belli.:)
719656
Hızlı da çimlendi.
Bu gün yedi bitkimi 10- 30-40 litrelik saksılara naklettim, uygun destek çubukları da hazır ettim ve güneşin altına atıverdim.
Bakalım ne olacak.
Artık çok dert etmiyorum, "iklim bu, şartları beğen uyum sağla yaşa, beğenmezsen sen bilirsin" diyorum. Suyunu yemini veriyorum, çekiliyorum kenara, kapris mapris çekemem.:rolleyes:
İyi geceler.
Desteklerin bu şekilde olmasinı tercih ediyorum.
Bambu çubuklar yetersiz ve sağa sola kayıyor .
719674
Malüm bulunmuyor her istediğin.
Bulamayınca da kendim yapıyorum kafama göre.
719675
Maksat iş görsün.
Girişimcilik bu ülkede çok zayıf kalıyor.
Sanırım burayı sevdi.
İlk çimlenen tohum artım 150 cm’ye ulaştı. Darısı diğerlerinin başına.
Sonraki beklentim çiçek açması yönünde.
719876
Bu bir hafta önceki tepeden çekilen resim.
İklim konusunda isteklerini araştırıp farklı koşullarda deneyeceğim.
Eylüle kadar beklemek gerekmedi.
3 gündür görmedim ve bu sabah durumu böyle
720031
Bu sefer bırakayım doğal tozlaşsın.
Tozlaşma olmazsa devreye girerim.
tropikalist
24-06-2021, 12:02
sayın jezebel tohumları nereden aldınız öğrenebilir miyim acaba
Tillandsia
24-06-2021, 22:13
Eylüle kadar beklemek gerekmedi.
3 gündür görmedim ve bu sabah durumu böyle
720031
Bu sefer bırakayım doğal tozlaşsın.
Tozlaşma olmazsa devreye girerim.
Nasılda güzel açmış. Bu site sayesinde her gün başka bir bitki ile tanışıyorum. Ama her bitkiyi yetiştirmek için heves etmemeyi zor yoldan öğrendim. Ne yazık ki Erzurum kışına dayanamıyorlar. Bende sizlerin yetiştirdiklerinize seyrederek özlem gideriyorum.
sayın jezebel tohumları nereden aldınız öğrenebilir miyim acaba
https://www.tohumdunyasi.com.tr/kelebek-sarmasigi-tohumu
An itibari ile 3 çiçeğim açmış bulunuyor.
Hepsi aynı renk , ama ikinci ve üçüncü sanki katlı.
720487
Yalın kat
720488
Bu da katlı
720486
Biraz gübre vereyim bakalım gelişmeler nasıl olacak.
Şimdilik hiç tohum kesesi ( fasülye ) oluşmadı .
İzlemeye devam ediyorum.
tropikalist
10-07-2021, 18:10
https://www.tohumdunyasi.com.tr/kelebek-sarmasigi-tohumu
Teşekkür ederim :D
Çiçeklerini toplayıp kurutacaktım ama tozlaşma olur tohum oluşur da paylaşırsam diye bekliyordum.
Gördüm ki bu çiçeğin kimse yüzüne bakmıyor ve baksa bile beğenmiyor .
Yarından itibaren açan çiçekleri aynı gün akşam toplar kuruturum.
Sağlık olsun, her şeyin başı sağlık.
Emre2535
11-07-2021, 06:46
Değerli jezebel mavi sarmasigina bayıldım maşallah çok güzel olmus
Emre2535
11-07-2021, 06:57
Çiçeklerini toplayıp kurutacaktım ama tozlaşma olur tohum oluşur da paylaşırsam diye bekliyordum.
Gördüm ki bu çiçeğin kimse yüzüne bakmıyor ve baksa bile beğenmiyor .
Yarından itibaren açan çiçekleri aynı gün akşam toplar kuruturum.
Sağlık olsun, her şeyin başı sağlık.
Çiçeğin kıymetini Ancak Gerçekten seven bilir Bence çok güzel bi çiçek sizin emeğiniz takdire şayan . Sizde daha ne çiçekler vardır hepsine verdiğiniz emek paha biçilemez
Emre2535
11-07-2021, 07:00
Nasılda güzel açmış. Bu site sayesinde her gün başka bir bitki ile tanışıyorum. Ama her bitkiyi yetiştirmek için heves etmemeyi zor yoldan öğrendim. Ne yazık ki Erzurum kışına dayanamıyorlar. Bende sizlerin yetiştirdiklerinize seyrederek özlem gideriyorum.
Kışın evde bakılabilir **** kapalı balkonda yazın işe havası tam bu tür bitkiler için uygun çok sıcak olmaması çiçeği kurutmaz sam vurmaz
Kışın evde bakılabilir **** kapalı balkonda yazın işe havası tam bu tür bitkiler için uygun çok sıcak olmaması çiçeği kurutmaz sam vurmaz
Aprajita Maleyziyadaki adı.
Farklı iklim şartlarında bakıp nerede daha mutlu göreceğim.
Elalem koca ağaç olarak büyütmüş.
https://youtu.be/KCS7kq2OfE8
Emre2535
11-07-2021, 12:46
Değerli jezebel siz bi bitki doktoru olarak hangi çiçeğin hangi mevsime ne isteyip ne istemediğini yaşayarak tecrübe ettiginizden ve sanırım fazla sevginizden ekipte elinizden hayata tutunamayan nadir bitki vardır diye düşünüyorum. Kısaca sevgi emek vermek Buda Sizi bitkiler üzerinde başarılı yapıyor.
İnsan gerektiği zaman pes etmeyi bilmeli.
Her bitki Türkiye’de yaşamıyor, Türkiye’de yaşayan her bitki de İzmirde yaşamıyor.
İzmir bile kendi sınırlar içinde farklı iklimleri barındırıyor .
Hani herkesin yapamadığını yaparım , yaşatamadığını yaşatırım gibi iddalarım yok.
Ama daima kimsenin denemeyi aklına getirmediğini denerim.
Bu da benim tarzım.
Emre2535
11-07-2021, 19:03
Sayın jezebel bu yönden takdire şayansiniz. Sizi begonvil sevginizden tanıyorum tansiyonu haplarla değil begonvillerle yenmistiniz. Her bitki hayattır defadır.
Tohumları yetiştirmek istiyorum.
Sizde mevcut mu?
Gülseren1
31-12-2022, 21:55
Merhaba mavi kelebek sarmaşığı tohumu aylardır bekliyorum tohum dünyasına gelmedi. Buradan kimden alabilirim yardımcı olursanız memnun olurum.
Gülseren1
31-12-2022, 21:59
Bu güzel sarmaşıkla sevgili Agözce sayesinde tanıştım.Kendisine çok çok teşekkür ederim. Üç tohum göndermişti. Üçü de çimlendi. Şimdi çiçek açıyor. Bu güzel çiçekleri sizlerle paylaşmak istedim.
Merhaba elinizde hâlâ mavi kelebek sarmaşığı tohumu var mı?
İstanbul Anadolu yakasında, mavi kelebek sarmaşığı çiçeği olup da tohum hediye edebilecek bir arkadaşımız var mıdır acaba?
Merhaba, bu çiçek, su sever mi yoksa kurak toprak mı seviyor?
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.