View Full Version : Fıruzan bahçe
Merhabalar
Geçen eylül ayında bahçemizin her yanını çim ektik.Kenarları da 80 cm açıkta kaldı çünkü güllerim 15 senelik ve kenarda olmadığı için içine de başka çiçekler ekerim diye boş kaldı ancak düzenlemesi oldukça zormuş ne bulursam ektim biraz karışık oldu.sizce kenarlara neler ekmeliyim ? bir de sorum geçen sene sayın oceanheart'dan jakaranda fidesi almıştım ancak kendisi yoktu bizde bir ağaç aldık serasından resimdeki jakaranda ağacı mıdır :p çok merak ediyorum. Allaha şükür kışı çok yağmur yağmasına rağmen sağsalim atlattı beni üzmedi :)
nedense fotoğrafları yüklemeyi beceremedim.
domateslerim,lisianthuslarım,ortancalar,güller,gal a soğanlarım ,papatyalar ,kasımpatları
teker teker yükleyince oluyor biraz sabırsız davranmışım :)
kışın donan melisam da canlandı ama dediğim gibi bir boşluk var işte onu beceremiyorum hem dolu olsun istiyorum toprak görünmesin istiyorum hep çiçek olsun istiyorum tabi sürekli yabani otlar cıkıyor onlarıda temizliyorum sonra boyle boşmuş gibi geliyor.
Bahçemin ön kısmında büyük bir palmiye var yan tarafta jakaranda ağacıyla birlikte başlıyor çeşitli bitkiler ve ön taraf öğleye kadar güneş alıyor sonra gölge.Sırasıyla 2 erik ağacımla birlikte bahçenin arka kısmına varılıyor
arkada balkonuma yakın kiraz ve kayısı ağacıvar yeni diktiğim vişne ve çok büyük eve gölge yapması amacıyla eşim dikmişti ceviz ağacımız var bahçenin arkası öğleden sonra güneşi alıyor ama ceviz çok büyük olduğu için yarı gölgede ama domateslerim güneş altında beyaz cam güzellerinin olduğu kısım kısmen güneş alıyor ama ben orayı sarsın istedim çok büyümediler açıkcası
Şimdilik bu kadar fikirlerinizi beklerim sevgili üyeler :)
Sevgi Durul
13-06-2010, 22:07
Sayın Firuzan sayfanız hayırlı olsun, 5. mesajdaki mor ve beyaz çiçeklerinizin adını merak ettim. Bol çiçeki bir bahçe dileğiyle...
Merhaba Sayın SDurul beyaz çiçekler bildiğimiz hani bütün yaz açarlar yaprakları etli olur begonya ve cam güzeli diğer mavi mor olanların olanların ismini bilmiyorum fidanlıktan aldım sarsın diye aldım ama pek yayılmadı adını bilmiyorum ama tekrar alacağım o zaman öğrenirim onların beyazı ve lila rengi olanı da var ancak mor gördüğünüz çiçek aslında gece mavisi parlak bir rengi var teşekkürler
nurcanaybay
14-06-2010, 11:22
Firuzan hanım ;
beyaz çiçekler cam güzeli ,oldukça da güzel gelişmişler.Toprak görünmesin istiyorsunuz
haklı olarak ,o bölgeyi cam güzelleri ile örtmeye devam edebilirsiniz.
Mavi olanlar da sanırım Lobelya ,onlar da gelişince o kısmı örtecek.Kasımpatlarını
bu ayın sonun da budarsanız çoğaltabilirsiniz.8-10 cm'lik çelikleri gölge alan da köklendirebilirsiniz.
Jacaran da diye aldığınız ağacın yakın çekimini görsem yardımcı olabilirim.Jacaran da
yaprakları tül gibi olur ,balık kılçığı gibi dizi dizi :)
Ne güzel pırıl pırıl bir bahçeniz var.
Kenarlara beğendiniz çiçeklerden yoğun biçimde dikebilirsiniz. Tek tip çiçek ve yoğun biçimde dikim kenarlarda genellikle güzel görünüyor.
Örneğin gölge alandaki ortancaların sayısını artırabilirsiniz. Bildiğiniz gibi ortancanın yaprak ve çiçek büyüklüğü diplerini bayağı kapatıyor. Güneşli bölgelerde eğer severseniz sardunya da güzel görünüyor.
Eğer karışık dikim yapacaksanız boylara dikkat edin.
Firuzan hanım ;
beyaz çiçekler cam güzeli ,oldukça da güzel gelişmişler.Toprak görünmesin istiyorsunuz
haklı olarak ,o bölgeyi cam güzelleri ile örtmeye devam edebilirsiniz.
Mavi olanlar da sanırım Lobelya ,onlar da gelişince o kısmı örtecek.Kasımpatlarını
bu ayın sonun da budarsanız çoğaltabilirsiniz.8-10 cm'lik çelikleri gölge alan da köklendirebilirsiniz.
Jacaran da diye aldığınız ağacın yakın çekimini görsem yardımcı olabilirim.Jacaran da
yaprakları tül gibi olur ,balık kılçığı gibi dizi dizi :)
evet bende farkettim fotoğrafını çekip göndereceğim teşekkürler
Sayın sabah çok haklısınız çiçeklerin boyunda hata yaptım bodur kasımpatılarımı arkaya büyük papatyaları öne ektim tabii sonuç iyi olmadı :) ortancalarım biraz büyüyünce dediğinizi yapabilirim çelikleme yöntemiyle çoğaltırım diye düşünüyorum.Ceviz ağacının altında kalıyorlardı yani iz düşümünde ama oldukca sağlıklılar çünkü büyümeyebilir diye düşünmüştüm(cevizin altında bişey büyümez derler ya ) teşekkürler :)
Orhan Özbilgiç
16-06-2010, 22:14
Sayın FIRUZAN;
Bahçeniz hayırlı olsun. Benim en çok o beyaz çiçekli bölüm hoşuma gitti. Demekki diğer renkleri kanıksamışım.;)
Bahçenizin şekillendirilmesi konusunda, benim bir katkım olamaz. Çünkü bende iki yıldır bahçeciyim. Burada, bu konuda uzmanlaşmış çok sayıda arkadaşlarımız var. Bende zaman zaman onların fikirlerinden yararlanıyorum. Sağolsunlar.
Esenlikler diliyorum.
merhabalar yeni resimler ekledim belki bakmak istersiniz bunlar sanırım jakaranda ağacımın ;) ki değil galiba yaprakları
beyaz papatya çeşitlerim o büyük olanlar margarita değil mi ?küçük olanı bilmiyorum yalnız büyükce bir top oluyor yaprağının yeşili çok güzel
yumrulu begonyalarım ve cam güzellerim
bu da sarkan begonyam umarım seneye de açar Burhaniye'de bu çiçeğe gelin damat çiçeği diyorlar
ortancalarım ,melisam domatlarım nasıl çok ,sebze ilk defa ektim çoook güzellermişş:D şimdilik bu kadar
günebakan
17-06-2010, 12:26
Hepsi de birbirin den güzel sevgili Firuzan özellikle de hamak bu sıcaklarda tam dinlenmelik:)
Sevgili fıruzan bahçen çok,çok güzel ellerine emeklerine sağlık.
Genelde çiçek dikmişsin güllerin azınlıkta.
Çiçeklerinin maşallahı var bin bir çeşit bakmaya doyamıyor insan.
Zamanla yerlerini kendin göz zevkine göre ayarlama yaparsın.
sevgiler.
nurcanaybay
17-06-2010, 15:27
Sn.Firuzan ,
ağacınız maalesef Jacaranda değil ,ne ağacı olduğunu ilgili başlıkta sorup öğrenebilirsiniz.
Beyaz ortanca' nın olduğu fotoğraf dikkatimi çekti.Beyaz ortanca ve beyaz cam güzelleri ...ne kadar güzel görünüyor.O ortanca'nın önünü ve yanlarını da beyaz cam
güzeli ile kapatmayı düşünürmüsünüz ..
evet haklısınız orası balkonumun kenarına denk geliyor çiçekte beyaz rengi seviyorum.Seyretmek için beyazı görsün diye ekmiştim
ortancanın yanında ki oda uzun büyüdü kasımpatlarım var onları alıp
beyaza tamamlayabilirim güzel fikir teşekkürler
Yılmaz Yalçın
18-06-2010, 09:01
Sevgili Firuzan,
Öncelikle bahçen hayırlı olsun:)Biraz daha ilgi ve doğru bitki dikimi ile mükemmel hale gelecek eminim.Öncelikle toprak görünen yerlere eğer güneş alıyorsa karışık renkli bol kedi tırnağı dikmeni tavsiye ederim zamanla yayılır ve toprak hiç görünmez böylece.Aralara ise cosmos veya renkli papatya dikebilirsin..Ayrıca melisanı büyükçe bir saksıya dikmeni tavsiye ederim daha sağlıklı olur kışın içeri almalısın çünkü.Melisan acaba tıbbi melisa mı yoksa çiçekleri kokan melisa mı?Net göremedim çünkü..Ayrıca bahçene pervane çiçekli yasemin ve clematisin farklı türleri de çok güzel gider:)2 ve 14. mesajdaki bitki malesef mor salkım değil..Ama en kısa zamanda mor salkım ve acem borusu edinmeni hatta ikisini yanyana dikmeni tavsiye ederim:)
Allah allah ne peki acaba şimdi gerçekten çok merak ettim :)Sayın oceanheart nerdesiniz ne ağacı aldım sizden acaba :)
Melisam kokulu , tıbbi değil kışın içeri alamam burda yazlıkçıyım çünkü ,bahçeme kışın bakanım var,geçen sene diktim çok güzel limonsu bir kokusu var ve kışı donmadan geçirdi ama yeri güzel değil galiba gölgede kalıyor biraz.Kedi tırnağı olabilir güneşli yerlere beyaz ve fuşya dikebilirim hem tohumları da tekrar tekrar oluyor .mor clamatis görmüştüm onu alabirim gölgeye dikerim güzel olabilir .Genel olarak mavi,mor,beyaz rengi çiçekte seviyorum.teşekkürler.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.