Bağlan

View Full Version : Atık Pillerin Toplanması Projesine katılmaya davet ediyorum.




Ateş Öztan
20-10-2006, 15:11
Değerli Forum üyeleri,
Şişli Rotary Kulübünde başlattığım "Atık Pillerin Toplanması" projeme sizleri de katılamaya davet ediyorum.
Proje ile ilgili hazırlık prezantasyonu www.sislirotary.org (http://www.sislirotary.org) adresindeki linkten ulaşılarak izlenebilir.

Hepimiz doğayı ve çevreyi seviyoruz.
Ben de genel olarak kullanılmış pillerin zararını biliyorum ve bir yerlere atamıyor, biriktiriyordum.
Belediyeler, farklı yerlere pil toplama kutuları koyuyor. Fakat, kimse niçin pilleri toplayacağını bilmediği için de sokakta ise yazın -deliğinden dolayı- mısır koçanlarını atmaya çalışıyor veya yedikleri gofret kağıtlarını atıyorlar.

Projemin amacı "önce bilinçlendirme sonra toplamak" dır.




Ateş Öztan
20-10-2006, 15:13
Proje için afiş ve brşürlerin tasarımını yapabilirsek bunu sponsor matbaalara bastırabileceğiz.
Pillerin toplanması içinde özel bir pil toplama kutusu yapıyoruz. Sanırım bayramdan sonra hazır olacak. Resmini buraya da koyacağım.

Ateş Öztan
20-10-2006, 15:15
Malina bu piller ışığında jet hızıyla başaka konuları da içerecek şekilde afiş örnekleri hazırladı. Kendisne teşekkür ediyorum.
Afişler http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2119 linkinden izlenebilir.

Ateş Öztan
20-10-2006, 15:23
Proje üç hafta önce başladı. 7 kişiden 769 adet/20kg pil geldi.
Bazıları pil kolleksiyonu yapan! çocukların pilleriydi. Üzerlerinde kalem yeniği gibi diş izleri olanlardan da bol miktarda vardı. Girilen riskin büyüklüğünü düşünemiyorum.

Ateş Öztan
21-10-2006, 13:17
Çalışmanız çok yararlı olacak başarılar dilerim şayet yapabileceğimiz bir şey olursa yardımcı olmak isteriz

İki şey yapabiliriz;
1- çevremizi pillerin zararları konusunda uyarabiliriz. Bilhassa, çocuklarına oyuncaklarının pillerini oynamak için veren anneleri.
2- Çevremizde bulduğumuz bitmiş pilleri toplayabilirz. Pil olarak; kalem pil, düğme tipi, telefon pili, dizüstü bilgisayar pili vb. anlaşılmalı.

Forum üyeleri olarak pilleri toplar biraraya getirirsek, agaclar.net adına da bir plaket ve fidan dikimi yapabiliriz.

kürekçi
21-10-2006, 14:09
Sanırım bir kargo firması ile de sponsorluk için görüşülmesi iyi olur. Çünkü agaclar.net ailesinin Türkiye'nin bir çok köşesinden insanlardan oluştuğunu göz önünde bulundurursak hiç de boş bir çalışma olmaz gibi geliyor.

Saygılar.

malina
21-10-2006, 14:16
Bitmiş piller en çok ne kadar evde tutulabilir? Az sayıda pili bir yerlere ulaştırmak zor oluyor diyenler için sorayım :)

Ateş Öztan
21-10-2006, 14:34
Açıkta ve çekmecelerde biriktirilmemesi gerekiyor.
Bu iş için en uygun ve kolya yol boş bir pet su şişesini kullanmaktır.
Resimlerdeki pilleri 4 kişi verdi.
Bir arkadaşımızın çocuğu pil kolleksiyonu ! yapıyormuş. Duyunca hepsini getirdi. Çoğunda çocuğun diş izleri vardı.

Ateş Öztan
21-10-2006, 14:35
Herkes elindeki ve çevresindekileri toplar, biraraya getirise kargo ile alabiliriz. Tabii ki sponsor bulmakta fayda var. Araştıracağız.

Ateş Öztan
21-10-2006, 14:37
Resmi eklemeyi unutmuşum.

bahcıvan
21-10-2006, 22:36
Aramızda iş yeri olanlar bu afişleri asabilir ve toplama kutularınıda koyabiliriz diye düşündüm. Ne dersiniz? Olabilirsen ben afiş ve kutu alayım :)

Ateş Öztan
21-10-2006, 23:35
Pil kutuları (örnek üretim) bayram sonrası hazır olacak. Afişlerin grafiğini yapabilirsek hemen basacağız.
Afiş ve broşürleri dağıtacağım. Ölçülebilir bir hedef koymaya çalışıyoruz. 100 okul, 100 işyeri, 100 fabrika gibi. Mümkün olduğu kadar fazla toplanabilecek yerler olmalı. Bu konuda öneriniz olan okul, işyeri, fabrika var ise kayıt etmeye başlıyoruz. Bizlerde, forum üyeleri olarak bir bütün olarak toplayabiliriz.

aybala
22-10-2006, 00:01
agaclar.net olarak topladığımız atık pilleri uygun şekilde bir araya getirip Mayıs 2007 de proje yetkililerine ulaştırabiliriz.
bunun dışından ben de çalıştığım işyerindeki arkadaşlara hazırlanmış prezantasyonu (http://www.sislirotary.org/Pil%20projesi.htm) iletip katılımlarını isteyeceğim.

Sebahattin
22-10-2006, 00:44
Arkadaşların düşünceleri çok güzel, insanların bu konuda bilnçlendirilmesi gerekiyor ve yetkililerin (çevre bakanlığı) artık bir şeyler yapmları gerekiyor. ben de bir zamanlar çöpe atmaya gönlüm elvermediği için evde pil biriktirdim ama sonra Türkiye de bunlar dönüşüm için toplansa bile bunları işleyecek bir tesis olmadığını duydum. Türkiye de 15 milyon cep telefonu kullanıcısı olduğunu düşünürsek ve bunların yılda 1 pil atık oluşturduğunu ve bu pillerin nereye gittiğini bilmemek çok acı. Bence pil satan firmalara (cep telefonu pili üretenlere, pil üreticilerine vs.) geri dönüşüm işini ihale etmek lazım ya da özendirici ve uygulanabilir olması için geri dönüşüme kazandırılan her pil için geriye para iadesi yapılması faydalı olabilir. Ama daha da önemlisi kamuoyu oluşturularak Çevre Bakanlığının bu piller için işleme tesisi açtırmasını sağlamak gerekiyor. Kırsal bölgelerde çevre bilincinin büyük şehirler gibi yüksek olmadığını düşünürsek buralarda çevre bilincinin geliştirilmesi için Milli Eğitim Bakanlığına ve belki de öğretmenlere çok iş düşüyor.

Ateş Öztan
22-10-2006, 00:47
agaclar.net olarak topladığımız atık pilleri uygun şekilde bir araya getirip Mayıs 2007 de proje yetkililerine ulaştırabiliriz.
bunun dışından ben de çalıştığım işyerindeki arkadaşlara hazırlanmış prezantasyonu (http://www.sislirotary.org/Pil%20projesi.htm) iletip katılımlarını isteyeceğim.

Teşekkürler,
İsteyenlere prezantasyonu yollayabilirim.

Ateş Öztan
22-10-2006, 00:51
Arkadaşların düşünceleri çok güzel, insanların bu konuda bilnçlendirilmesi gerekiyor ve yetkililerin (çevre bakanlığı) artık bir şeyler yapmları gerekiyor. ben de bir zamanlar çöpe atmaya gönlüm elverdiği için evde pil biriktirdim ama sonra Türkiye de bunlar dönüşüm için toplansa bile bunları işleyecek bir tesis olmadığını duydum. Türkiye de 15 milyon cep telefonu kullanıcısı olduğunu düşünürsek ve bunların yılda 1 pil atık oluşturduğunu ve bu pillerin nereye gittiğini bilmemek çok acı. Bence pil satan firmalara (cep telefonu pili üretenlere, pil üreticilerine vs.) geri dönüşüm işini ihale etmek lazım ya da özendirici ve uygulanabilir olması için geri dönüşüme kazandırılan her pil için geriye para iadesi yapılması faydalı olabilir. Ama daha da önemlisi kamuoyu oluşturularak Çevre Bakanlığının bu piller için işleme tesisi açtırmasını sağlamak gerekiyor. Kırsal bölgelerde çevre bilincinin büyük şehirler gibi yüksek olmadığını düşünürsek buralarda çevre bilincinin geliştirilmesi için Milli Eğitim Bakanlığına ve belki de öğretmenlere çok iş düşüyor.

dediğiniz doğru milyonlarca telefon atılıyor.
Amerika'da pil toplayan bir kurum(firma) var. Eski telefonunuzu istediğiniz kurum adına buraya veriyorsunuz. Onlarda toplanan telefonları Çin'e yolluyorlar. Kullanılabilir olanları geri kalmış ülkelere satıyorlar, bozuk olanları geri dönüşüme tabi tutup ondan da kalan varsa uygun şekilde imha ediyorlar.

kürekçi
22-10-2006, 00:53
Bir fikir daha. Öğrenci yurtları atık pil açısından tam bir cennet (yoksa cehennem mi demeliydim:() Malum yeni nesil müziksiz ve elektroniksiz yapamıyor. O yüzden çevrenizdeki devlet ve özel yurtlara da kutulardan konulabilir.

Ateş Öztan
22-10-2006, 00:56
ben de bir zamanlar çöpe atmaya gönlüm elverdiği için evde pil biriktirdim ama sonra Türkiye de bunlar dönüşüm için toplansa bile bunları işleyecek bir tesis olmadığını duydum.

Evet hala bir tesis yok. :(
Devlet, genellikle, atık yok ki tesis olsun, mantığı ile bakıyor.
Şu an azımsanmayacak kadar pil toplanıyor. Bunlar Kemerburgaz İBBelediyesinin katı atık deposunda saklanıyor.

Tesis yok diye atmak yerine kontrollü bir alanda toplanmasını ve tesis gerektirecek kadar çok miktarda olmasına gayret etmeliyiz.

Ateş Öztan
22-10-2006, 01:00
Bir fikir daha. Öğrenci yurtları atık pil açısından tam bir cennet (yoksa cehennem mi demeliydim:() Malum yeni nesil müziksiz ve elektroniksiz yapamıyor. O yüzden çevrenizdeki devlet ve özel yurtlara da kutulardan konulabilir.

Gerçekten iyi fikir.
Okul içinde değerlendirilebilir.

kürekçi
22-10-2006, 01:04
Fazla mı hayal kurmaya başladım bilmiyorum ama otobüs firmaları ile bile konuşulabilir:rolleyes:. koltuklara stickerlar yapıştırılabilir mesela. Uzun yolculuklarda da müzik dinlemek kaçınılmaz oluyor ;)

bahcıvan
22-10-2006, 01:44
Şuan aklıma atık pil kutusu koyabileceğim bir okul geliyor. Bu bilinçlendirme işini gençlerden yapmaya başlamak iyi olurum sanırım. Liseye giden kızım okulunda diğer kızımda dersanesinde konuşup atık kutusu koydurabilir gibi geliyor bana.
Ehh şuanda 4 yer oldu benim, düşündükçe biryerler çıkar.
Çiçekler, balıklar, hayvanlar, piller, hepsini düşünmekten uyuyamıyorum :)

malina
22-10-2006, 09:00
hazırlanmış prezantasyonu (http://www.sislirotary.org/Pil%20projesi.htm) iletip

Bunun pdf olarak hazırlanması iyi olacaktır. Tek tıklamalarla sadece ileriye doğru okumak, geri gitmek isteyince ana sayfaya dönmek, istediğin sayfayı bir defada bulamamak gibi sorunları var...

malina
22-10-2006, 11:01
Yazdım ve sonra örnek yapayım dedim :)

Elimde "yazı" olmadığı için, ekran resimlerini çekip, programla yazı haline çevirdim... Ama tüm sayfalarla uğraşmayı gözüm yemedi :)

Projenin bir bölümü:

http://www.agaclar.net/pdf/Atik_pillerin_Toplanmasi_Projesi.pdf (http://www.agaclar.net/pdf/Atik_pillerin_Toplanmasi_Projesi.pdf)
(http://www.agaclar.net/pdf/YetkiYasa.zip)

Ateş Öztan
22-10-2006, 12:56
Haklısınız, pdf yapacağım.
İlgi çok olunca aceleyle siteye koymak zorunda kaldık.
Bu işi de, biz amatörler yaptığımız için bu tip aksaklıklar oluyor.

turunç
22-10-2006, 13:25
Biz de pilleri bir poşette buz dolabında topluyoruz. Zaman olunca da belediyenin atık pil konteynerine atıyoruz. ama akıbetini bilmiyoruz. Acaba buz dolabında yiyeceklere zarar verir mi bu meret?

Ateş Öztan
22-10-2006, 16:50
Zararlarını öğrendikçe kimyasal silah gibi bir şey diye düşünüyorsun.
Uzun süre tutmamakta fayda var. Allahtan şimdiki piller o kadar çabuk akmıyor.

Artık pilleri projeye verirsin.

Şaka tabii ki, pil kutusuna atman önemli, şimdilik imha tesisi yok. Fakat, en azından kontrol altında tutuluyor.

Ateş Öztan
22-10-2006, 22:53
Bunun pdf olarak hazırlanması iyi olacaktır. Tek tıklamalarla sadece ileriye doğru okumak, geri gitmek isteyince ana sayfaya dönmek, istediğin sayfayı bir defada bulamamak gibi sorunları var...


PDF olarak web sitesine koyduk.

Yolu bir daha veriyorum; http://www.sislirotary.org/Pil%20projesi.htm

cafer yaman
27-10-2006, 00:08
Merhabalar.
Lütfen beni atık piller konusunda bilgilendirirmisiniz zira yaklaşık üç senedir otelimde atık piller kutusunda biriken binlerce pil oldu ve bunları koliledim şu an kendi ofisimde muhafaza ediyorum.Bunları iletebileceğim bir adres var ise gönderirseniz sevinirim

Ateş Öztan
27-10-2006, 12:54
Merhabalar.
Lütfen beni atık piller konusunda bilgilendirirmisiniz zira yaklaşık üç senedir otelimde atık piller kutusunda biriken binlerce pil oldu ve bunları koliledim şu an kendi ofisimde muhafaza ediyorum.Bunları iletebileceğim bir adres var ise gönderirseniz sevinirim

Kimsenin zoru olmadan topluyorsanız sizi kutluyorum.
Atık pil kutusunu sişz mi koydunuz? Yoksa bir kurum mu?
Antalya'da hangi kurum topluyor araştıracağım. En olmadı, kargo ile İstanbul'a alabiliriz.

Ateş Öztan
27-10-2006, 12:57
BBC'den alınmışbir haber;

Avrupa Birliği 2008’den itibaren atık pillerin geri dönüşümünü zorunlu hale getiriyor.
AB’nin yeni atık pil yasası, cıva ve kadmiyum gibi toksit maddeler içeren pillerin üretimini de yasaklıyor. Yasa 2016 yılına dek AB sınırlarında tüm atık pillerin yüzde 25’inin geri dönüşüme tabi tutulmasını öngörüyor.

Yasa tasarısı yasalaştığında üye ülkeler iki yıl içerisinde ulusal yasalarını buna uyarlamak zorunda. Tasarıya göre, kamusal alanlarda tüketicilerin atık pillerini verebilecekleri toplama noktaları oluşturulacak. Atık piller daha sonra, kalem pil, büyük pil, bilgisayarlar için lityum pil gibi kendi aralarında sınıflandırılacak.

Ayrıca teknoloji ürünleri satan dükkanlar da müşterilerinin kullanılmış pillerini toplayacak.

PİL DEYİP GEÇME
Günlük yaşamın görünür unsurlarından olmasa da endüstriyel piller büyük bir çevre kirliliği yaratıyor.

İçeriğinde yüzde 0.0005’ten fazla cıva ve yüzde 0.002’den fazla kadmiyum içeren piller yasaklanacak. Cıva sinir sistemine zarar veriyor, kadmiyum kanserojen ve kurşun da kan dolaşımı ve sinir sistemini bozuyor.

AB ülkelerinde 160 bin ton normal pil, 190 bin ton endüstriyel pil ve 800 bin ton da akü satılıyor. Pillerin geri dönüşüm için toplanması konusunda bazı Avrupa ülkeleri daha önce kendi ulusal programlarını uyguluyordu; örneğin Belçika’da pillerin 59, İsveç’te ise yüzde 55’i geri dönüşüme tabi tutuluyor.



BBC
NTV-MSNBC
Güncelleme: 16:08 TSİ 08 Mayıs 2006 Pazartesi

wonderlands
29-10-2006, 20:09
çok güzel bir proje.öğrencisi olduğum okulda arkadaşları bilinçlendirmek adına birşeyler yapmak isterim.dediğiniz gibi elektronik aletler için pil kullanan arkadaşlar oldukça fazla (bende dahil). çevre bilgisi dersimizin olduğu bir dönem içinde de önemli ölçüde bilinçlenme sağlanabilir.

Ateş Öztan
29-10-2006, 22:11
Teşekkür ediyorum.
agaclar.net üyelerinin de bir grup olarak pil toplamasını arzu ediyorum.
Doğaya bu kadar düşkün bir grubun çevremizin korunmasında da yeteri kadar aktif olacağını düşünüyorum.

bahcıvan
03-11-2006, 23:59
Bugün kızımın okulu olan Kartal Anadolu Lisesine gittim. Kartal Belediyesini koyduğu bir atık pil kutusu vardı. İçindede piller...

Ateş Öztan
04-11-2006, 21:57
Çok güzel,
Pil ithalatçıları ve üreticileri sattıkları pilleri toplamak için TAP isminde bir dernek kurdular. Sanırım AB uyum çerçevesinde yapmak zorundalar. Belediyelerle işbirliği yaparak pilot bölgelere pil kutusu koyuyorlar. Okullarda da öğrencilere bilgilendirme yapılıyor. Fakat, ticari firmaların çevre konusundaki çalışmalarını bizim gibi gönüllerin desteklemesi gerektiğine inanıyorum. Projeyi yapmaya karar verince araştırma yaptım ve sitelerini buldum. Aradım fakat daha ilgili bulma konusunda problemim oldu. Amacım, önce eğitim sonra toplama ve geri dönüşümdür. Üç dört haftadır tam bir tanıtımı olmasada yaklaşık 1000 adet pil toplandı. Pil kutumuz hazırlandı, afiş ve broşürleri bekliyoruz.

Ateş Öztan
04-11-2006, 22:06
Atık pil toplaması kutusu

Ateş Öztan
04-11-2006, 22:07
İlk 10 kutuya Memorial hastanesi sponsor oldu. Hastaneye konulacak. Katkıda bulunan kuruluşların logoları kutulara konulacak.

kürekçi
07-12-2006, 08:28
Merhaba Ateş Bey. Ben E.Ü. Fen Fak. Yerel Sistem Merkezinde yarı zamanlı çalışıyorum. Şu anda elimizde üç adet UPS bataryası var. Her biri yaklaşık üç kilo kadar diye düşünüyorum. Hocamız "Ne yapalım çocuklar bu bataryaları?" diye sorduğunda ilk sizin kampanyanız geldi aklıma. Eğer proje bütçesinden sağlanabiliyorsa ödemeli olarak size göndermek istiyorum. İyi çalışmalar.

Bu arada projenizdeki gelişmeler hayırlı olsun ;) Yeni pil toplama kutularınız olmuş nur topu gibi :)

Ateş Öztan
10-12-2006, 22:40
Duyarlılığınıza teşekkür ediyorum.
Bana adresinizi mail atarsanız ben kargo ile aldırabilirim. Anlaşmamız nedeniyle benim almam daha ekonomik oluyor.
İsterseniz şehrinizdeki belediye ile temasa geçerek, onlar topluyorsa, onlara da verebilirsiniz. Hatta Okula kutu bile koyabilirler. Bazı belediyelerin bu konuda çalışmaları var.

kürekçi
11-12-2006, 16:28
Pekala adresimizi özelden yolluyorum size. Halkın Üniversitesi Çalışma grubu 2 yıl önce pil toplama kampanyası yürütüyordu fakat son durumarından haberdar değilim. Daha doğrusu proje başlangıcında ben de birkaç toplantılarına katılmıştım fakat 3-4 toplantı sonunda aynı yerde dönülüp durduğunu görünce çok fazla ilgilenmemiştim. Aktif hale geçen bir proje olsa sanırım İzmir'de duyulurdu.

Yücel Özlem
12-12-2006, 13:29
-Atık piller konusunda birşeyler duymuştum. Duyduklarım yüzünden de her pil değiştirişimde tedirgin olur ne yapacağımı bilemezdim. Projeniz sayesinde konu hakkında bilgilendim,teşekkür edrim.

kürekçi
21-12-2006, 12:22
Piller dün yola çıktı Ateş Bey ;)

Ateş Öztan
21-12-2006, 21:22
Piller (hepsi irice akü idi) elime geçti. Teşekkür ediyorum.

Ateş Öztan
21-12-2006, 21:23
Bu proje, bilgilendirme, bilinçlendirme ve toplama amaçlı.
Unutmayalım ki, bu kadar tehlikeli bir atığı imha edecek bir tesis yok. Ancak, toplanması ile dikkat çekebilir, bir çare aranması için teşvik (zorlayıcı) olabiliriz.
Bir çok belediyenin pilot bölgelerde toplama çalışması var.
Kısa zamanda poster ve broşürler hazır olacak. İsteyenlere yollamayı arzu ediyorum. Ayrıca duyuru yapacağım.

Mine Pakkaner
21-12-2006, 22:06
Hazır olduklarında ben de edinmek isterim Ateş Bey.

Ateş Öztan
21-12-2006, 23:26
Memnuniyetle,

Yücel Özlem
06-01-2007, 23:09
Bu proje, bilgilendirme, bilinçlendirme ve toplama amaçlı.
Unutmayalım ki, bu kadar tehlikeli bir atığı imha edecek bir tesis yok. Ancak, toplanması ile dikkat çekebilir, bir çare aranması için teşvik (zorlayıcı) olabiliriz.
Bir çok belediyenin pilot bölgelerde toplama çalışması var.
Kısa zamanda poster ve broşürler hazır olacak. İsteyenlere yollamayı arzu ediyorum. Ayrıca duyuru yapacağım.

-Atık piller konusunda birşeyler duymuştum. Duyduklarım yüzünden de her pil değiştirişimde tedirgin olur ne yapacağımı bilemezdim. Projeniz sayesinde konu hakkında bilgilendim,teşekkür edrim.

Burada çok fazla katılım olmadı. Ama e-DERGİ'yi okuyanların önemli bir kısmı bu konuyla ilgilendiğini belli ediyor.

Benim bilgilenmem tedirginliğimi daha da artırdı.

İmha edecek tesis yok ise, siz topladığınız pili ne yapacaksınız? Teslim edeceğiniz bir makam var mı? Bu konu bir açmazda!

Siz Belediye başkanı olsanız atık pil toplar ya da toplatıp başınıza bela eder misiniz?

Toplanması gereği, bir yerlerde yazılıp çizilse de sonunda unutulur gider. Ama siz toplamaya başlarsanız konuyla ilgilenenler giderek çoğalır. Topladığınız pil miktarı ve ilgi birbirini kar topu gibi büyütür.

Atık pil ya da benzeri tehlikeli atıkların imhası veya depolanması için kurulacak tesisler bildiğim kadarı ile yüksek maliyetli Yatırımlar. Sizin bu yatırımı yapacak imkanınız da yoksa Elinizdeki pillerle öylece kalakalırsınız.

Kafamı kurcalayan şeyleri paylaşmak için yazdım. Belki yeteri kadar bilgilenmediğim için, bana konu açmazda gibi geliyor.

Yine de bu tehlike ortada duruyor. Bizim açmazlarımız tehlikeyi ortadan kaldırmıyor.

Bu bela ile mücadele konusunda toplamadan öte tedbirler alnabilir mi? Piyasada bulunan pillerin kalite ve ömürleri çok farklı. Kullanım süreleri onlarca kat fark edebiliyor. Pilden elde edilen aynı miktar enerji için ortaya çıkan atık pil miktarı aynı oranda farkedebiliyor. Demekki pil üretimi ve ticaretinde belli bir kalitenin tuttrulması halinde atık pil üretimi de azalacaktır. Su tüketicilerinin Atık su bedeli ödemesi gibi Pilden fayda sağlayan ticaret erbabı ve pil tüketicilerinin de bedel ödemeleri halinde Tüm toplum ve doğa daha az bedel ödeyebilir!l

Biz taleplerimizi iletmede içinde bulunduğumuz sanal ortamın araçlarından biri olan e-mektubu kullanabilirmiyiz. Pil satan çok şubeli dükkanlardan birine bütün üylerimizle ve de üye olmayan dostlarımızla e-mektup göndersek. Dükkanlarında pil toplama kabı bulundurmaları halinde alışverişlerimizde kendilerine öncelik verebileceğimizi belirtsek. Sonuç alınabilir mi acaba. Bana pil toplamanın en verimli yollarından birinin atık pilin yine satılan yere verilmesi gibi geliyor.

Ateş Öztan
07-01-2007, 19:56
Projeyi duyan herkes ilk olarak bu soruları soruyor.
Kısaca cevaplamaya çalışacağım;
1- imha tesisi yok. Sadece İzaydaş firması yakarak imha edebileceğini söylüyor. Fakat, yakılmasına karşı çıkan çok fazla kişi var.
2- İstanbul belediyesi ayda 1700 kg atık pil topluyor ve bunları Kemerburgaz'da sıhhi depolama sahasında depoluyor. Pil hacim olarak küçük zarar olarak büyük bir etkiye sahip. O nedenle tonlarcası küçük bir alanda güvenle uzun yıllar depolanabilir.
3-AB uyum şartları nedeniyle pil satıcıları TAP isminde bir dernek kurdular. Ya da kurmak zorunda kaldılar. Belediyelerle birlikte atık pil kutusu koyuyorlar.
4- İmha tesisi yok niçin topluyoruz? Zaten bilinçli olanlar evlerinde atmayıp çekmecelerinde tutuyor. Bu daha da tehlikeli bir durum. Bir çok anne pilli oyuncağın biten pilini de oyuncak olarak çocuğuna veriyor.
5- Tesisi beklemek tonlarca pilin doğaya atılmasına sebep oluyor.
6- Projenin ilk etabı bitince pilleri belediyeye vereceğiz. Onların dışında da STK'ların katkısını göstereceğiz. Çözüm için baskı oluşturacağız.
7- Projeyi duyan üyemiz WONDERLANDS okulunda piller konusunda bir proje yapmış ve ne yapabilirim diyor. e-karakaya ise bu konuda doktora yapıyor ve tezinde kullanmak (geri dönüşüm) için atık pil arıyor. Projeyi duyup foruma üye oluyor. Belki de çözüm kendi bilim adamlarımızdan gelir.
8- Kuzey ülkelerinde bitmiş pili vermeden yeni pil vermiyorlar. Avrupada atık pil toplama oranı çok yüksek. Bizde de arabanıza eski aküyü vermeden yenisini alamıyorsunuz. İyi haber !
9-Uzak doğudan gelen piller çok ucuz. Çok da tehlikeli olduğunu düşünüyorum. Almamak lazım.
10- Projede başarılı olursak bir kademe ileri giderek imhası konusunda da çalışabileceğiz.
Çünkü, biz de hala ne nedir? Ne yapılabilir? Araştırıyoruz.

İlginize teşekkür ederim.

Yücel Özlem
07-01-2007, 20:31
Projeyi duyan herkes ilk olarak bu soruları soruyor.
Kısaca cevaplamaya çalışacağım;
...........
...........
İlginize teşekkür ederim.

Ben de size teşekkür ediyorum. Bu zor işte başarılar diliyorum.

Erguvan Muhibbi
07-01-2007, 22:49
Ateş Bey,
Bizim evdede bir kilodan fazla pil bekliyor.
İstanbul Belediyesi nin Atıklarla ilgili şirketi
İstaç yöneticilerinden dostlarım var onlarla
konuşayım bakalım size faydalı olacak bir
bilgi bulabilirmiyim bakalım.

Ateş Öztan
07-01-2007, 23:03
Teşekkürler,
Konuşabilirsiniz. Proje tam anlamıyla başlamadığı için gereksiz temaslardan sakınıyorum. Esas olarak onların alacağını biliyorum.
Bazen bu tip işleri STK'ların yapmasını istemeyebiliyorlar.
Emin değilim ancak duyduğum; yeni çıkan bir kanuna göre kağıt ve gazete toplanması belli şirketler dışındakilere yasaklanmış durumda. Ben bir kampanya yapacağım kağıt toplayıp okuluma destek olacağım dediğinizde, olmaz denilebilir.

malina
08-01-2007, 13:10
Atık pilde kanser tehlikesi


http://www.hurriyet.com.tr/_newsimages/2675896.jpg

Çöpe atılarak zamanla bozulan ve gövdesinde akıntı meydana gelen pillerin içeriğinde bulunan cıva, kadmiyum ve kurşunun,kansere, nörolojik bozukluklara, akciğer hastalıklarına, beyin iltihaplanmasına ve kısırlığa yol açtığı belirtildi.


Çevre ve Orman Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mustafa Öztürk tarafından hazırlanan, “Pil-Akü Kullanımı ve Atık Piller ile Akülerin Zararları” başlıklı araştırmada, enerjisi bitmiş pillerin, çöpe atılmaları durumunda hava, su ve toprak kaynaklarını kirleterek insanların sağlığı üzerinde olumsuz etkilere neden olacağı vurgulandı.

Çöpe atılan pillerin, katı atık depolama sahasında zamanla bozularak içeriğinde bulunan bazı tehlikeli ve zararlı maddelerin serbest kalacağı kaydedilen araştırmada, bu maddelerin arasında cıvanın da olduğu ifade edildi.

Cıvanın, doğada bozulmadan uzun süre kalacağı kaydedilen araştırmada, maddenin, hızla deri ya da solunum yoluyla vücuda girebileceği belirtildi. Maddenin, eser miktarda olmasının bile hiçbir şeyi değiştirmeyeceğine dikkat çekilen araştırmada, içme suyu veya gıda zinciri yoluyla insan vücuduna giren cıvanın, parastezi, ataksi, dişarti ve sağırlık gibi nörolojik bozukluklara, merkezi sinir sisteminin tahribine, kansere, böbrek, karaciğer ve beyin dokularının tahribine, kromozomları bozmak suretiyle sakat çocuk doğumlarına neden olabileceği kaydedildi.

Pilin içeriğinde bulunan ağır metaller arasındaki en tehlikeli ve toksit maddelerden birinin “Kadmiyum” olduğu vurgulanan araştırmada, pillerin çöp depo sahasında bozularak kadmiyum ve bileşiklerinin serbest hale geçtiği ve suya karıştığı ifade edildi. Kadmiyumlu sızıntı suyunun, içme suyu ve toprağı kirleterek gıda zinciri ve su yoluyla insan vücuduna girdiği belirtilen açıklamada, kadmiyumun, akciğer hastalıklarına, prostat kanserine, kansızlığa, doku ve böbrek üstü bezlerin tahribine neden olduğu ifade edildi.

Kadmiyumun, vücuttaki yarılanma ömrünün 10 ile 25 yıl arasında değiştiği belirtilen araştırmada, içme suyu veya gıda zinciriyle alınan kadmiyumun yüzde 2'sinin vücutta birikirken, solunum yoluyla gelen kadmiyumun ise yüzde 10-50'sinin vücutta tutulduğuna dikkat çekildi.

Vücudun, tutulma aşamasında kadmiyumu, kalsiyum gibi algılayarak biriktirmeye başladığı ifade edilen araştırmada, bu aşamada, kalsiyum eksilmesinden dolayı kemiklerin yavaş yavaş zayıflamaya başlayacağı, ayakta durmanın hatta öksürmenin bile kemiklerin kırılmasına ve insanın ölmesine neden olabileceği vurgulandı.

KURŞUN
Pillerin ve akülerin yapısında bulunan toksit maddelerden bir diğerinin ”kurşun” olduğu belirtilen açıklamada, maddenin, vücuda solunum, içme suyu veya gıda zinciri yoluyla girdiği kaydedildi.

Vücuda giren kurşunun, ciğerlere kadar ulaştığı ve ciğerlerde yavaş yavaş emilerek kana karıştığı anlatılan araştırmada, maddenin kan yoluyla ulaştığı karaciğer, böbrek, beyin ve kas gibi yumuşak dokularda 35-40 gün bekledikten sonra kurşun metabolitleri yardımıyla kemik ve diş gibi sert dokularda toplandığı ifada edildi.

Araştırmada, 0-6 yaş grubu çocukların kurşun kirliliğinden yetişkinlere göre en az 4 kat daha fazla etkilendikleri belirtilerek, maddenin, işitme bozukluğuna, sinir iletim sisteminde ve hemoglobin bileşiminde düşmeye, kansızlığa, mide ağrısına, böbrek ve beyin iltihaplanmasına, kısırlığa, kansere ve ölüme neden olduğu vurgulandı.

YEREL YÖNETİMLERİN GÖREVLERİ

Araştırmada, pillerin toplanarak, özel bertaraf tesislerine gönderilmesi gerektiği belirtilerek, pil üreticilerinden, mamullerinin üzerine, “Çöpe Atılması Yasaktır” ibaresini veya şeklini koymaları istendi.

Özellikle, cıvalı ve kadmiyumlu pillerin Türkiye'ye girişine sınırlamalar getirilmesinin önemine değinilen araştırmada, ithalatçı firmaların bu konuda önceden uyarılması ve kullanıcıların bilgilendirilmesi gerektiği ifade edildi.
Araştırmada, atık pillerin toplanması ve bertaraf edilmesi konusunda yerel yönetimlerin de yapabilecekleri çalışmalar olduğu ifade edildi.

Pillerdeki cıva, kadmiyum ve kurşun gibi zehirli ağır metaller konusunda halkı bilinçlendirme yönünde tanıtım çalışmaları yapılabileceği belirtilen araştırmada, yerel yönetimlerin üstlenebileceği uygulamalar şöyle sıralandı:

“-Pillerin ayrı toplanmasını sağlamak. Kırmızı renkli pil kutuları ile pil toplama merkezleri oluşturmak.
-Vatandaşları pilleri nasıl ayrı toplayacakları konusunda bilgilendirmek.
-Kırmızı renkli pil toplama araçları oluşturmak.
-Pil toplama işlemini illerin genelinde yaygınlaştırılması.
-Pillerin depolama alanlarında ayrı özel hücrelerde depolanmasını sağlamak.
-Medyaya piller konusunda bilgi vermek.
-Pillerin tehlikeli madde (cıva,kadmiyum ve kurşun gibi) içerdiğini gelişi güzel kullanılmaması gerektiğini anlatmak.
-Akmış pillerin tehlikesi, eldivensiz dokunulmaması ve ellerin mutlaka yıkanması gerektiği konusunda eğitim vermek.
-Pillerin tehlikeli madde içermesi sebebiyle dille kontrol edilmemesi gerektiğini kamuoyuna duyurmak.”

Hürriyet (http://www.hurriyet.com.tr/yasam/5724613.asp?m=1&gid=112&srid=3439&oid=6)

malina
08-01-2007, 13:13
1- imha tesisi yok.

Çevre ve Orman Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mustafa Öztürk tarafından hazırlanan araştırmada, pillerin toplanarak, özel bertaraf tesislerine gönderilmesi gerektiği söylendiğine göre, böyle tesisler var demektir... :)

Ateş Öztan
08-01-2007, 13:44
Benim bildiğim İZAYDAŞ'ın yapabileceği düşünülüyor. Fakat, bilim adamları yakarak imhanın mümkün -ya da doğru- olmayacağı ifade ediliyor.
Kanun var, tesis var mı? Bilen yerini söylerse bizde oraya yollarız. Belediyeninde haberi yok ki, özel bir depoda saklama gereği duyuyor.
Biz toplamaya başlayalım onlar da tesis yapamaya başlarlar.
İnşallah !

malina
08-01-2007, 14:45
En iyisi Mustafa Öztürk'e mail yazıp sormak :)

Ateş Öztan
08-01-2007, 23:06
Tabii ki sorabiliriz.
Bizim için İstanbul'da muhatabımız belediye olacağını düşünüyorum. Daha önce TAP derneğini aramıştım. Onlarda yeni taşınma ile ilgili sorunları vardı. Çok yardımcı olamamışlardı.
Zaten pillerin toplanması biraz zaman alacak o yüzden vaktimiz var diye düşünüyorum.
Şu anki ilgiden toplanan pilinde bayağı çok olacağını düşünüyorum.

Ateş Öztan
08-01-2007, 23:11
Güzel Haber,
Yeni üyemiz e-karakaya atık pillerin geri kazanımı konusunda tez çalışması yapacak. Bizden 15-20kg atık pil talep ediyor. Kendisine elimizdeki pillerden yollamaya söz verdim.
Görüldüğü gibi isteyince aynı anda 15-20 kg atık pil bulunması sorun oluyor. Çünkü uzun aralarla çıkan pilleri bir kişinin anlamlı miktarda toplaması imkansız. Aynı anda yüzlerce farklı kişiden çıkan piller ciddi miktarlara ulaşıyor.
Boyu küçük, zararı büyük en tehlikeli atık,

malina
09-01-2007, 22:44
Pil üreticileri şarj edilebilir pilleri geri kazanıp bertaraf etmiyorlarsa satışına izin verilmemelidir.

Tüketiciler pillerin tipine, üreticiye ve pazarlamacıya bakmaksızın tüm pillerini geri toplamak ve geri dönüşüm kutusuna atmak zorundadır. Özellikler cıva oksit, gümüş oksit, nikel-kadmiyum veya sızdırmaz kurşun-asit bataryalar çöpe kesinlikle atılmamalıdır. Bu piller özellikle sağlık merkezlerinde, endüstride, ticarette ve resmi merkezlerde kullanılmaktadır.

Çöpe atılan pillerdeki ağır metaller zamanla bozunarak serbest hale geçer, sızıntı suyu ile birlikte yer altı sularının, toprağın ve yüzeysel suların kirlenmesine neden olur. Kirlenen yer altı sularını arıtmak çok pahalıdır. A.B.D.’de katı atık depolama alanlarındaki cıvanın %88 ve kadmiyumun ise %54’ü pillerden ileri gelmektedir. Almanya’da evsel katı atık içindeki çinkonun %10, nikelin %67 ve kadmiyumun ise %85’ü pillerden ileri gelmektedir.

Çöp yakma tesislerinde ise yanma sonucu bir grup ağır metal uçucu hale geçer, atmosferde geniş alana dağılır, akarsuların ve göllerin kirlenmesine neden olur. Baca gazı arıtma tesisinde tutulan tozlarda ağır metal konsantrasyonu yüksek olabilir. Bu tür atıklar dikkatli olarak incelendikten sonra depolanmalıdır. Küle karışan kısım ise çöp depolama alanında problem oluşturur.

Pilleri geri kazanma programı geliştirmeden önce ilk kademe olarak toplanacak pil tipleri belirlenmelidir. Toplanacak pil tipleri, halkla ilişkiler stratejisini, toplama yerleri merkezlerini, toplama kapları tiplerini ve nihai olarak bertaraf esasını etkiler. Genelde üç toplama stratejisi, 1. sadece düğme piller, 2. düğme piller ve nikel kadmiyum piller, 3. tüm pillerin toplanması gibi geliştirilmiştir.

Geri kazanma stratejisi geliştirmede diğer önemli basamak, pillerin toplanması, taşınması ve bertarafı için yasal düzenlemelerin incelenmesi ve bilinmesi gereklidir. Yine pilleri toplamaya başlamadan önce pilleri toplamada kontrol yönteminin nasıl olacağının bilinmesi gereklidir.

Temel araştırmalar tamamlandıktan sonra pil toplama programında ilk basamak eğitim ve ödüllendirme için halkla ilişkiler programını geliştirmektir. Aşağıda potansiyel promosyon stratejilerinin bir listesi verilmiştir. Bunlar;

1. Bir ana konu ve strateji belirlenmelidir.
2. Sık sık promosyonlar geliştirilmelidir.
3. Gazeteler, posterler ve torlar geliştirilmelidir.
4. Hakla duyuru anonsları, TV,radyo, yazılı basın, okul eğitim merkezleri, reklam panoları ve sivil toplum örgütlerinden yararlanılmalıdır.Üçüncü basamak, pil toplama merkezleri oluşturulmalıdır. Bu merkezler halkı ödüllendirme programına uygun yerler olmalıdır. Bu bölgeler toplanacak pil tiplerinin yapısını yansıtmalıdır. Pil parakente satış merkezleri, ofisler, transfer istasyonları pil toplama merkezleri olarak kullanılabilir.


Basamaklar konusunda yazım hataları var. Birinci, ikinci, üçüncü diye gitmeliydi. Neyse bu önemli değil...

Gazetede yazan "Araştırmada, pillerin toplanarak, özel bertaraf tesislerine gönderilmesi gerektiği belirtilerek" cümlesini okuyunca tepki göstermiştim. Olmayan tesise mi gönderilmesini öneriyor diye...

Haksız davranmışım. Çünkü bunu (http://www.cevreorman.gov.tr/belgeler/piller.pdf) okuyunca, özel bertaraf tesisleri yapılmasını yazdığını farkettim. Tepkiyi AA'ya vermek gerekir :) Okuyanı yanıltan onlar :)

Ateş Öztan
10-01-2007, 21:30
Bu projedeki dayanak noktamda;
Hazırlık,
Organizasyon,
Bilinçlendirme,
Toplama,
Geri kazanım veya imha

Görüleceği gibi geri kazanım ve toplamadan önce yapılması gereken çok iş var.

Ben de, kabaca projeyi aklımda şekillendirince "bir bidon koyarız, üzerine yazarız pilleri de buraya atarlar" dedim.
İçine girince bunun bir işe yaramayacağını gördüğüm için önce;
* Prezantasyonu hazırladım,
* Kayıt, kutu takip ve geri alma işlemlerini tanımladık. Her kutuya bir numara verme ve takip etme gibi,
* Dikkat çekici bir atık pil kutusu tasarladım ve imal ettirdim. Çünkü hedeflediğim yerler firmalardı. Şık bir ofis içinde bile rahatlıkla kullanılmalıydı. Bizler, nedense, çöpümüzü attığımız çöp kutusununda pis olması normalmiş gibi düşünürüz.
* Poster ve afiş tasarımı yaparak yeter miktarda materyel hazırladım.
1000 adet 50x70 cm poster ve 5000 adet broşür, Bu bile az, çünkü, 300 kutu vereceğiz kutu başına 15 broşür. Kime yeter? Sayıyı arttıracağız.
* Tam faaliyete geçmeden yakın çevrede pilot uygulama yaparak aksaklıkları tespit etmeye çalıştık. Şu an, 100 kg pil birikmiş durumda. Ayrıca, bu konuda çalışma yapan bir kardeşimizden de haberdar olduk; ona da, deneyleri için 20kg kadar pil yolladık.
* piller toplanan kadar imha için de yeni bir proje yapmak gerekiyor.

Ateş Öztan
10-01-2007, 21:38
Çevremdeki bir deneyimi mi paylaşmak istiyorum.

Büromdaki çalışanlara prezantasyonumu yaparak niçin pilleri toplamamız gerektiğini anlattım.
Çalışan bir arkadaşımızın evinin yanında belediyenin koyduğu bir atık pil kutusu olduğunu biliyordum. Bu kutuyu niçin koydular, biliyor musun? Hiç bu kutuya pil attın mı? diye sordum.
Kutuya hayal meyal hatırlıyor fakat pilleri bu kutuya niçin atması gerektiğini bilmiyordu. Kimse ona bir şey anlatmamıştı. Sadece bir kutu koymuşlar anlayan anlar demişlerdi !

Prezantasyonumdan sonra bürodaki pilleri araştırmacı e-karakaya kardeşimize yollamak için paketlerken eldiven giyiyordu!
Artık, bilinçlenmişti.

Aynı olayı, arkadaşlarımda da görüyorum. "Bize ne yaptın. Artık, nerede bir atık pil görsek onu almak zorunda hissediyoruz" diyorlar. :))

Yücel Özlem
19-01-2007, 22:47
Sayın Öztan, biz de bilgileniyor, bilinçleniyoruz. Sağolunuz.

Müjgan
20-01-2007, 10:27
Geçen hafta buradaki pillerle ilgili örnek afişleri yazıcıdan çıkarttım. Dükkanımın camına astım. Ve boş bir kutunun üzerine de photoshopla "atık pil kutusu" diye yazdım ve yapıştırdım.

Bu iki ayrı çıktıyı yanımda çalışan elemanlara, çocuklarına vermesi için teslim ettim. Bir örneğini de küçük oğluma verdim. Sınıflarında pil toplamaya başlayacaklar öğretmenlerinin izniyle.

Makinamda birilerine vermeye her an hazır jpg ler duruyor. İlgilenenlere de vermeye hazırım.

spooky_spook
20-01-2007, 11:50
Bizim yurtta, üzerinde "Atık Pil" yazan bir gofret kutusunda birikiyor zaten bu atık piller, ama bu kutuyu senenin başında kim koymuştu ya da toplanan piller nereye gidiyor hiç bilmiyorum. Zaten pilli bir şey de kullanmıyorum. Benim bunu öğrenmem gerekecek, ama tatilden sonraya kaldı.

Aslında insanların pillerini o kutuya attıklarından da emin değilim pek :(

Müjgan
20-01-2007, 21:27
Atık piller eminim ki bir kısım, hatta büyük bir kısım insanca hemen atılamıyor. Çok cici dış görünüşleri var ya... hele de arşivcilik özellikleri de varsa, çekmecelerde arz-ı endam ediyor olabilirler :)

Mahmut Leventoğlu
20-01-2007, 22:15
Sevgili Ateş Öztan Eşim Yeditepe Üniversitesinde. Pil konusunu onunla konuştum.Okuldaki arkadaşları ile konuşup ne yapabileceklerini tartışacaklar ve bizi haberdar edecekler. Düşünebiliyormusunuz Yeditepe Üniversitesi Kampüsünde Tahminen 13 Bin öğrenci var. Buna 2 Bin civarında da Çalışan ekleyin .15 bin kişilik bir kampüs. Kampüs çevre ve doğal güzellik açısından muhteşem.Kayışdağının yamacında kurulu doğada en az zararla kurulmuş bir tesis.
Yeditepe bu konuda ne kadar duyarlı bakalım göreceğiz.Aslında elinizdeki mataryellerden bir örnek olsa elimizde daha kolay olacak gibime geliyor.

Ateş Öztan
22-01-2007, 08:53
Sevgili Ateş Öztan Eşim Yeditepe Üniversitesinde. Pil konusunu onunla konuştum.Okuldaki arkadaşları ile konuşup ne yapabileceklerini tartışacaklar ve bizi haberdar edecekler. Düşünebiliyormusunuz Yeditepe Üniversitesi Kampüsünde Tahminen 13 Bin öğrenci var. Buna 2 Bin civarında da Çalışan ekleyin .15 bin kişilik bir kampüs. Kampüs çevre ve doğal güzellik açısından muhteşem.Kayışdağının yamacında kurulu doğada en az zararla kurulmuş bir tesis.
Yeditepe bu konuda ne kadar duyarlı bakalım göreceğiz.Aslında elinizdeki mataryellerden bir örnek olsa elimizde daha kolay olacak gibime geliyor.

Yeditepe Üniversitesine koyacağız ancak hangi bölüm olacak bilemiyorum. Başka bir kurum muhtemelen belediye olabilir bir kaç kutu koyduğunu öğrendim.
Sizden de bilgi gelirse sevinirim.

Ateş Öztan
22-01-2007, 08:56
Atık piller eminim ki bir kısım, hatta büyük bir kısım insanca hemen atılamıyor. Çok cici dış görünüşleri var ya... hele de arşivcilik özellikleri de varsa, çekmecelerde arz-ı endam ediyor olabilirler :)

En büyük sorun annelerin çocuklarına oyuncaklarının pillerini oynasın diye vermesidir.
Bu ağır metallerin çocuklar üzerinde etkisi bvüyüklere nazaran çok daha yüksek oluyor.
Sigara içinler için de tehlike biraz daha fazla oluyor.

Ateş Öztan
22-01-2007, 08:58
En iyisi Mustafa Öztürk'e mail yazıp sormak :)

ŞAka gibi olacak ama, SAyın Mustafa Öztürk'le bir basın toplantısı yapma ihtimalimiz var. :)))

aygans
22-01-2007, 14:48
MERHABA,
Ankara'da atık pil toplama yarışması düzenlendiğini duyduğum için yaptığım arama sonucunda bu siteye ve foruma ulaştım. Bir ilköğretim Okulu'nda Resim Öğretmeniyim. Atık pilin zararları konusu herzaman öğrencilerime anlattığım önemli sosyal içerikli konulardan biri olmuştur. Geçen sene çalıştığım okulda(ki müdürümüz ve diğer öğretmen arkadaşlarımın desteği çok önemliydi),toplum hizmeti kapsamında öğrencilerimizle birlikte atık pil topladık. Bu pilleri kendi dersliğimde hazırladığım kutularda biriktirdik. Kilo olarak bilemiyorum ama oldukça fala pil topladığımızı söyleyebilirim. Bu konuda okulumuza yazılar astık, bu konuda öğrencilerimizin hassas hale geldiğini görmek beni çok gururlandırdı. ANCAAAK... Yıl sonunda TAP'ı arayarak bu pilleri nereye verebileceğimizi sordum. Kargo ile gönderebileceğimi söylediler. Pil göndereceğimizi öğrenen firmalar, pil taşımalarının yasak olduğunu söyleyerek kabul etmediler.
Şu anda başka bir okulda çalışıyorum ve duyduğuma göre o piller "ÇÖP"e atılmış!!!
Şimdi yeni okulumda tekrar bu çalışmayı başlatmak istiyorum ama yine piller elimde kalırsa? toplu şekilde atık oluşturduğum zaman daha kötü olmayacak mı?

Ankara için pil toplama kutuları haricinde, bir yere ulaştırılıp zararlı hale gelmesi garanti engellenen bir yer bileniniz var mı?

Ayrıca bu kadar faydalı bir siteyi bulmaktan, burada bulunmaktan ve bu kadar önemli bir konuda paylaşım yapılıyor olmasından dolayı duyduğum memnuniyeti ifade etmeden geçemeyeceğim...
Tekrar görüşmek üzere hoşçakalın...

Ateş Öztan
24-01-2007, 22:06
Hoşgeldiniz.
Pilleri belediyeye verebilirsiniz. Ankara belediyesi de pilleri alıyor olması gerekir.
Geçenlerde piller konusunda doktora tezi hazırlayan kardeşimize 20 kg pil yolladım. Bir sorun çıkmadı. Çok çaresiz kalırsanız bedelini biz ödeyerek sizden alabiliriz. Bu kadar güzel bir çalışma yaptığınıza göre size destek olmak üzere atık pil konusunda size afiş ve poster yollamak isterim.
İsterseniz buradan ya da direkt olarak mailime okul ismi ve adresi verebilirsiniz.

Ateş Öztan
24-01-2007, 22:10
NİHAYET!
Pil kutuları, afişler ve broşürler hazır.
Önereceğiniz okullara ve öğrenci yurtlarına atık pil kutusu koyabileceğiz, afiş ve poster vereceğiz.
Buradan veya mail olarak yollayacağınız okul ve yurt bilgilerini bekliyorum.
Lütfen, Okul veya yurdun ismini, adres ve iritbat telefonunu yazınız. Varsa ilgili kişli ismi de işimizi kolaylaştıracaktır. Eğer, ön bilgilendirmeyi yapabilirseniz işi daha da hızlandırmış oluruz.

kürekçi
24-01-2007, 22:17
Ateş Bey Cuma günü finallerimiz bitiyor ve evime geri dönüyorum. O yüzden İzmir'de pek biryer ile görüşebileceğimi zannetmiyorum fakat ailemle oturduğum sitede 3 adet ortaöğretim kurumu var. Buralarla görüşmeye çalışacağım. İlkokullar da bizimle beraber tatile giriyor bu yüzden okulda herhangi bir yetkili bulabilir miyim bilmiyorum.
Bir ara öneri olarak "Şehirler arası yolculuk yapan otobüs şirketleri." sunmuştum. Onunla ilgili herhangi bir çalışmanız oldu mu acaba?
İyi akşamlar.

Ateş Öztan
24-01-2007, 22:26
Finallerinde başarılar diliyorum.
Bu proje kısa süreli olmayacak. Okulların açılmasına kadar bekleriz. Şu an fabrika ve şirketlere vriyoruz.
Fabrika ve şirketler projeye 100YTL/kutu, afiş, broşür olarak katılıyorlar. Okullar bir bedel ödemek zorunda değiller. Proje kendi kendini ödediği için fabrika ve firmalar okulların maliyetini de karşılıyor.
Haberlerini bekliyorum.

Ateş Öztan
24-01-2007, 22:28
Şu an 1000 adet 50x70cm afiş ve 5000 adet broşür basıldı.
İlk talepleri karşıladıktan sonra isteyen forum üyelerine de afiş ve poster vereceğim. Tabii ki ücretsiz olarak.

Müjgan
24-01-2007, 22:34
Şu an 1000 adet 50x70cm afiş ve 5000 adet broşür basıldı.
İlk talepleri karşıladıktan sonra isteyen forum üyelerine de afiş ve poster vereceğim. Tabii ki ücretsiz olarak.

Ankara grubu adına isterseniz bana uygun miktarda gönderebilirsiniz. İsteyenler benden alabilirler.
Daha önce ağaçlar net stickerları için de böyle yapmıştık.

kürekçi
24-01-2007, 22:36
Pekala en kısa zamanda size geri dönmeye çalışacağım Ateş Bey. Ufak da olsa çevre bilincini geliştirmeye katkıda bulunmak bana huzur veriyor:) Umarım projeniz amacına ulaşır.

İyi akşamlar.

Ateş Öztan
24-01-2007, 22:38
Bir miktar afiş ve broşürü hemen yollayabilirim. Adresinizi bekliyorum.

Müjgan
24-01-2007, 22:47
Bir miktar afiş ve broşürü hemen yollayabilirim. Adresinizi bekliyorum.

Kısa mesajdan yazdım :)

nurayguraltun
25-01-2007, 11:51
Merhaba Ben Nuray Güraltun TAP Derneğinde Proje Sorumlusu olarak çalışıyorum.
Atık piller ile ben ilgileniyorum. Herhangi bir sorunuz varsa bizi arayabilirsiniz. İnternet sitemizde iletişim bilgilerimiz bulunmaktadır.
Atık Pil ve Akümülatörlerin Kontrolü Yönetmeliği 31.08.2004 tarih ve 25569 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanarak 01.01.2005 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Yönetmeliğin amacı, çevre ve insan sağlığına zarar vermeyecek özelliklere sahip pil ve akümülatörlerin üretiminin sağlanmasına ve bu ürünlerin doğrudan veya dolaylı olarak alıcı ortamlara verilmesinin önlenmesine, atık pil ve akümülatörlerin geri kazanım veya nihai bertarafı için toplama sisteminin kurulmasına ve yönetim planının oluşturulmasına ilişkin prensip, politika ve programları düzenlemektir.
Atık pil toplama ve bertaraf işlerini bir “Atık Pil Yönetim Planı” çerçevesinde yapmak üzere bir araya gelmiş olan ithalatçı firmalar 11.08.2004 tarihinde “Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği (TAP ; www.tap.org.tr)” ni kurmuş bulunmaktadır. Bu dernek 08.01.2005 tarihinde Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş kuruluş olarak kabul edilmiştir.
Atık Pil ve Akümülatörlerin Kontrolü Yönetmeliği’nin 13. maddesine istinaden tüketiciler, atık pilleri evsel atıklardan ayrı toplamakla, pil ürünlerinin dağıtımını ve satışını yapan işletmelerce veya belediyelerce oluşturulacak toplama noktalarına atık pilleri teslim etmekle yükümlüdürler.
İyi çalışmalar.

Müjgan
25-01-2007, 13:04
Nuray hanım verdiğiniz link açılmıyor, kırıntılar kalmış.

www.tap.org.tr)” (http://www.tap.org.tr)”)
www.tap.org.tr (http://www.tap.org.tr) böyle olunca açılıyor :)

Müjgan
25-01-2007, 13:11
Ankara'da atık pilleri teslim edeceğimiz büro neresidir? Fikriniz var mı?

Ateş Öztan
25-01-2007, 14:30
Sayın Nuray Güraltın sizi tanıdığıma sevindim.
Bu projeye başlayınca ilk olarak TAP ile ilişkiye geçtim fakat ilgilenen olmadı. Hedef bir diyerek bu projeye başladık.
Projeyi bir sivil toplum kuruluşu olan Şişli Rotary Kulübü olarak yapıyoruz.

Size kısaca ve her zaman aklımda olan bir soruyu sormak isterim.
Yaptığınız çok güzel pil satış standlarınızın yanına pilin zararlarını anlatan küçük bir afiş ve küçük bir pil atık kutusu niçin koymuyorsunuz? Atık pili alım noktasında toplamış olursunuz. Ne dersiniz?

Bildiğim kadarıyla geri dönüşüm en iyi satış noktalarında yapılabiliyor.
İşbirliği ve desteğinizi bekleriz.

Müjgan
26-01-2007, 13:03
Bir miktar afiş ve broşürü hemen yollayabilirim. Adresinizi bekliyorum.

Sevgili Ateş, afiş ve broşürleriniz bu sabah elime ulaştı, çok teşekkür ederim.

İsteyen benden alabilir.

dulantes
27-01-2007, 12:56
afiş ve broşürlerden bana da ulaştırırsanız ankara üniversitesine dağıtma konusunda elimden geleni yaparım.
tabi atık toplama kutularını yerleştirme konusunda da

Ateş Öztan
27-01-2007, 13:22
afiş ve broşürlerden bana da ulaştırırsanız ankara üniversitesine dağıtma konusunda elimden geleni yaparım.
tabi atık toplama kutularını yerleştirme konusunda da

Teşekkürler,
Başlangıçta İstanbul'u hedefliyoruz. İşin lojistiği ve maliyetler nedeniyle.
ANcak, gelen taleplere de hayır diyemiyoruz.
Ankara'dan mjgn'a bir miktar afiş ve broşür yolladım. Ondan, bir iki örnek alarak okul ile konuşabilirsin. Onların resmi izni olursa kutu yollayabilirim.

aygans
27-01-2007, 16:51
Tekrar merhaba...
Birkaç günde bir hayli güzel gelişme olmuş... TAP'dan Nuray Hanım'a da ayrıca teşekkürler, çünkü geçen yıl birkaç defa ben de "ilgili" bir kişiye ulaşmaya çalışmış ama başarısız olmuştum, artık burada birilerinin gerçekten çalışıyor olduğuna inanıyorum, sağolun, varolun...
Ateş Bey, ilginiz için çok teşekkürler..Hemen şimdi adres gönderiyorum; ödemeli olarak da yollayabilirsiniz, herşeyi size yıkmayalım zaten bizim için fazlasıyla faydalı olacaksınız... Hoşçakalın...

aygans
27-01-2007, 17:43
Bu da bizim okulumuzdaki atık pil kutumuz-du...
İçi dolduktan sonra yenilerini de yaptığımız ancak verecek bir yer bulamadığımız...
:(

6856

Ateş Öztan
27-01-2007, 20:25
Elinize sağlık.
Ümit ederim birçok kişi için örnek oluşturur. Pil toplamak için özel bir çalışma yapmak gerekmiyor. En kolay pil kutusu, boşalmış 1.5 veya 5 litrelik pet şişelerdir. Hem içi görülebiliyor hem de güvenli bir şeklilde saklanabiliyor.

Kutular için sizin bir şey ödemeniz gerekmiyor:)

aygans
29-01-2007, 01:05
Pil kutusu olarak pet şişeyi hiç düşünmemiştim, harika bir fikir!!!
Gerçi pet şişelere de karşıyım ama hayatta engel olamadığımız şeylerden biriside bu galiba... Hem bu şekilde bir işe de yaramış olacaklar (sizin güzel kutularınız gelene kadar)
Ödemeyle kastettiğim kargo ücretiydi, yine de çok naziksiniz, teşekkürler...

Yücel Özlem
02-02-2007, 23:46
Nuray hanım verdiğiniz link açılmıyor, kırıntılar kalmış.

www.tap.org.tr)” (http://www.tap.org.tr)”)



-Linki yanlış vermiş. Ancak yönetmelik hakikaten dediği tarihte yayınlanmış!

-Yayınlanmış da, Nuray Güraltun Hanımefendi, Yönetmeliğin 13. maddesine göre, tüketicilerin yükümlülüğü konusunda bizi bigilendirirken; belediyeler, üretici, dağıtıcı ve satıcıların yükümlülüklerinden söz etmeyi unutmuş, ya da gerek görmemiş olmalı...

-Bu konular, yönetmeliğin önceki maddelerinde düzenleniyor. (8.-12. maddeler)

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=3111

Yücel Özlem
03-02-2007, 11:32
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=3111

-Atık Pil ve Akümülatörlerin Kontrolü Yönetmeliği'ni yukardaki adreste görebilirsiniz.

-Önce bazı maddelerini buraya yüklemeyi düşündüm. Daha sonra site kütüphanesinde bulunmasının ve buraya link konulmasının daha uygun olacağı aklıma geldi.

-Ancak, kütüphaneye mudahale, yöneticilerin yetkisinde olduğundan, bu bölüme kaydettim.

nurayguraltun
05-02-2007, 14:44
Merhaba Arkadaşlar,
Web sitemizin adresi www.tap.org.tr dir.
Bende açılıyor. Sizde de açılması gerekir.
Sitemizde Atık pil ve akümülatörlerin vb. yonetmeliklerini bulabilirsiniz.
Çalışmalar bölümünde pil kutuları ve resimleri var.
Okuduğunuzda pil satışı yapan yerlerin atık pil kutusu bulundurması gerekliliğini göreceksiniz. Belediyelerle aramızda protokol yapıyoruz. Yeni kurulduğumuz için henuz bütün belediyelere yetişemiyoruz açıkçası. Ancak yine de hızlı bir şekilde dagıtım yapmaya çalışıoyoruz. Şu an supermarketlerle gorusme surecindeyim. Umarım yakında (onumuzdeki aylarda) bim migros gibi marketlerde atık pil kutularımızı görebileceksiniz.
Ayrıca Bugunlerde Subat tatilinde Ankaradaki butun okullara (köyler dahil) atık pil kutusu ulaştırmaya çalışıyorum. Bu hafta çoğu okula ulaştı. Ankara'da çocukların ve gençlerin bilinçlenmesi için bir yarışma hazırladık.
En çok pil toplayan 10 okula ödüller verilecek. istanbulda'da İBB dahil, pek çok belediye ile protokol yaptık.
Sorularınız olursa yanıtlamaya çalışırım.
İyi Çalışmalar.
Nuray GÜRALTUN

nurayguraltun
05-02-2007, 15:01
Arkadaslar tekrar merhaba,
Öncelikle ilginiz için çok memnun oldugumu söylemeliyim.
Hangi belediyelerle protokol yaptıgımızı asağıda yazacagım. Bu beldediyeler atık pilleri toplamakla yukumluler.
ADAPAZARI BELEDİYESİ
MUĞLA BELEDİYESİ
ÇANAKKALE BELEDİYESİ
BURSA BELEDİYESİ
ÇANKIRI BELEDİYESİ
MANİSA BELEDİYESİ
GAZİANTEP BELEDİYESİ
SİVAS BELEDİYESİ
ORDU BELEDİYESİ
TRABZON BELEDİYESİ
MERSİN BELEDİYESİ
GİRESUN BELEDİYESİ
DÜZCE BELEDİYESİ

İBB
ÜMRANİYE BELEDİYESİ
BEYKOZ BELEDİYESİ
ÜSKÜDAR BELEDİYESİ
SARIYER BELEDİYESİ
BEŞİKTAŞ BELEDİYESİ
GÜNGÖREN BELEDİYESİ
BAHÇELİEVLER BELEDİYESİ
BAKIRKÖY BELEDİYESİ
KARTAL BELEDİYESİ
BAHÇEŞEHİR BELEDİYESİ

Aslında yukarıda bazı belediyeleri yazmadım çunku henuz protokol aşamasındayız ya da henuz ellerine kutu ulaşmadı. Yakında bu belediyelerin sayısı artacak.
Atık pillerinizi bize de gönderebilirsiniz. Kargo ücretini biz öderiz.
Ancak 30 kg.dan fazla pil varsa elinizde, depoya göndermemiz gerekecektir çünkü ofis ve depo farklı yerlerde. O durumda haberleşelim lutfen.
bana mail atabilirsiniz.
nurayguraltun@yahoo.com

Ateş Öztan
05-02-2007, 21:10
Nuray Hanım,
Çalışmalarınızı bizimle paylaştığınız için sevindim.
Aşağıdaki konularda bizleri aydınlatacağınızı ümit ediyorum.
1- Türkiye'de aylık tüketilen pil miktarı ne kadardır. Genel veya pil sınıflarına göre
2- Aylık toplanan pil miktarı ne kadardır.
3- Pil imha tesisi var mı? Sİz toplanan pilleri ne yapıyorsunuz?

Yücel Özlem
06-02-2007, 11:02
Merhaba Arkadaşlar,
... Şu an supermarketlerle gorusme surecindeyim. Umarım yakında (onumuzdeki aylarda) b.. m..... marketlerde atık pil kutularımızı görebileceksiniz.
İstanbulda da İBB dahil, pek çok belediye ile protokol yaptık.
Sorularınız olursa yanıtlamaya çalışırım.
İyi Çalışmalar.
Nuray GÜRALTUN

-Nuray hanım teşekkürler.

-İstanbul fena değil, Ankara'dan haber yok mu?

Yücel Özlem
06-02-2007, 11:16
Merhaba Arkadaşlar,
... Şu an supermarketlerle gorusme surecindeyim. Umarım yakında (onumuzdeki aylarda) b.. m..... gibi marketlerde atık pil kutularımızı görebileceksiniz.
... İstanbulda'da İBB dahil, pek çok belediye ile protokol yaptık.
Sorularınız olursa yanıtlamaya çalışırım.
İyi Çalışmalar.
Nuray GÜRALTUN

-Teşekkürler Nuray Hanım.

-İstanbul, kağıt üzerinde de olsa biraz yol almış. Ankara Büyük Şehir Belediyesi'nden Bir haber yok mu?

-Siz bu protokol işlerini ne kadar zamanda tamamlamayı düşünüyorsunuz?

-Sizinle protokol imzalamayan marketlerin ve belediyelerin böyle bir yükümlülüğü yok mu?

menderes40
07-02-2007, 17:01
Ankara'da atık pilleri teslim edeceğimiz büro neresidir? Fikriniz var mı?

Bu konuyu yeni gördüm. Önemli olduğunu anladım.

Müjgan'ın sorusu cevaplanmamış. Sorunun nun cevabını bilen varmı?

Ateş Öztan
07-02-2007, 22:42
Büyük alışveriş merkezlerine belediye atık pil kutusu koyuyor.
Biraz küçük fakat dikkat edilince bulunabiliyor.
Belki de nuray hanım tam adres verebilir.

Yücel Özlem
17-02-2007, 18:25
Bir başvuruma aldığım cevabı sizlerle paylaşıyorum. Saygılarımla.


___Alıntı_________________________________
From : <153@ankara-bel.gov.tr>
Sent : Thursday, February 15, 2007 2:43 PM
To : yucelozlem@xxxxxx.com
Subject : HNHO1L-85532 numaralı başvurunuz için bilgilendirme.
--------------------------------------------------------------
Sayın: Yücel Özlem

İlgi: 07.02.2007 Tarihli ve 85532 Numaralı 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu Çerçevesindeki Başvurunuz.

İlgi Başvurunuz konusu nedeniyle SAĞLIK İŞLERİ Birimine iletilmiş olup, söz konusu birimin gerekli incelemesi sonucunda vermiş olduğu cevap aşağıda belirtilmiştir.

BELEDİYEMİZ TARAFINDAN 2002 YILINDA İHALESİ YAPILAN MAMAK ÇÖPLÜĞÜNÜN İŞLETMESİNİ DEVRALAN ITC FİRMASI ATIK PİL VE AKÜMÜLATÖRLERİN KONT. YÖN. DOĞRULTUSUNDA ÇALIŞMALARINA BAŞLAMIŞTIR. AYRINTILI BİLGİ İÇİN 390 87 01 NUMARALI TELEFONDAN TUĞBA HANIMLA GÖRÜŞÜLEBİLİR.

Bilgi edinmenizi ve gereğini rica ederiz.

Saygılarımızla,

Ankara Büyükşehir Belediyesi
Merkezi Bilgi Edinme Bürosu

__Not:____________________________________

-"TUĞBA" Hanımla yaptığım görüşmeden; yakın(?) zamanda çalışmalara başlanacağını öğrendim...

Ateş Öztan
17-02-2007, 22:39
Ümit ederim, yakın zaman gerçekten yakın zaman olur.
Bence, resmi kurumların faaliyetini beklemeden, bizler, atık pillerimizi çöpe, doğaya, nehire, denize atmadan, toplamaya başlayalım.

Yücel Özlem
18-02-2007, 09:26
Ümit ederim, yakın zaman gerçekten yakın zaman olur.
Bence, resmi kurumların faaliyetini beklemeden, bizler, atık pillerimizi çöpe, doğaya, nehire, denize atmadan, toplamaya başlayalım.

-Sayın Öztan elbette, tamamen haklısınız. Geri dönülmez zaraları işlemeyelim. Bu zehirleri elimizden geldiğince toplamaya başlayalım.

-Ben başladım. Burada öğrendiğim gibi, bir pet şişeyi etiketledim. İçine dolduruyorum.
Dostlarıma da öğretiyorum.

-Tavşanlı gezisinde, Aybala göletin etrafına atılmış pilleri bile topladı. Arkadaşlar resimlerini koymuşlardı.

-Bu konu ile ilgimizi, ne kadar çok duyurabilir isek; o kadar etkili olunabilir; diye düşünüyorum. Bu tür başvurular da, yöneticilere bir hatırlatma ve teşvik oluyor.

-Böylece, şu müphem yakın zamanı, belki elle tutulur, ölçülebilir bir hale getirebiliriz.

-Üstelik de bu yıl,seçim yılı. Zaten duyarlı(!) olan yöneticilerimizin hassasiyeti, doruğa çıkar. Bir konu ile ne kadar çok seçmen ilgileniyorsa; o konu o kadar öncelik kazanır.

aygans
18-02-2007, 21:38
Merhabalar..
Ateş Bey'e öncelikle çok teşekkür ediyorum...Yeni okulumda daha önceden de bahsetmiş olmama rağmen nedense pek ilgilenilmemişti ama gönderdiğiniz kutu bir hayli ilgi çekti... Hatta müdürümüz bu hafta yoktu ama öğretmen arkadaşlarla sınıflar bazında yarışma haline getirerek öğrencilerimizi motive etmeyi düşündük. Bu hafta içinde müdürümüz de geliyor ve yapılacak olan bir toplantıda da gündeme getireceğiz...Amacımız, yarışma adı altında çocuklarımızın biliçlenmesi...Bakalım ne kadar faydalı olacağız...Tekrar tekrar teşekkür ediyor ve tüm doğa dostlarına iyi bir hafta diliyorum...

Ateş Öztan
19-02-2007, 09:17
Kutlarım :)

aygans
21-02-2007, 01:06
Kutlarım :)

...burada böyle önemli bir konuda gösterilen titizlik, özen ve hassasiyet için ben sizleri kutlarım...
:)

aer
01-03-2007, 19:41
Sağlıkçı olduğum için en az iki yıldır özellikle küçük çocuğu olan tanıdıklarıma pilin zararlarını anlatmaya çalışıyorum..ilçemizde atık pil kutuları olmasına rağmen boş.bende pillerimi poşette saklıyorum ve çöpe atmaya korkuyorum..
bende pilleri toplayıp merkez oluşturayım :)

Ateş Öztan
01-03-2007, 20:58
...ilçemizde atık pil kutuları olmasına rağmen boş....

Haklısınız benim de ısrarla üzerinde durduğum, önce çevre bilinci verilmelidir. Yoksa , bu kutulara gofret kağıtları, yazları da mısır koçanı atılmaya çalışılıyor.

Mail adresinizi atarsanız size afiş ve broşür yollarım. Oradaki bilgiler size destek olabilir.

DİDEMNAZ
05-03-2007, 01:48
NİHAYET!
Pil kutuları, afişler ve broşürler hazır.
Önereceğiniz okullara ve öğrenci yurtlarına atık pil kutusu koyabileceğiz, afiş ve poster vereceğiz.
Buradan veya mail olarak yollayacağınız okul ve yurt bilgilerini bekliyorum.
Lütfen, Okul veya yurdun ismini, adres ve iritbat telefonunu yazınız. Varsa ilgili kişli ismi de işimizi kolaylaştıracaktır. Eğer, ön bilgilendirmeyi yapabilirseniz işi daha da hızlandırmış oluruz.

Atık pil toplama projesine bizde katılmak isteriz.Öncelikle afişler çok işimize yarar.Adresimiz:Hurma Yarbay Pınar İlköğretim Okulu ANTALYA TEL:02422590200

DİDEMNAZ
09-03-2007, 23:07
Sn.Ateş Bey ve Özlem Hanım, afişleri bugün aldım.Çok teşekkür ederim.İyi günler .

anilozer112
10-03-2007, 00:30
Bizim burada atık pilleri belediye topladı.Ben 2 kg pil verdim.Çok güzel birşey aslında.Zaten ben zararlı olduğunu bildiğim için ne zamandır biriktiriyodum.Saat piline kadar:D

aygans
25-03-2007, 21:57
Ankara
Çevre ve Orman Bak.
Halime Sezer
Söğütözü Cad. No.14 Beştepe - ANKARA
0312 207 64 76

Ankara
TBMM
Ayhan Kurttekin



Ankara
Mesa Konutları




Ankara
Teiaş Genel Müdürlüğü
Hüseyin Bilgi
İnönü Blv. No:27 Kat:14 06100 Bahçelievler
0312 215 98 23

Ankara
Ankara üniversitesi

şeklinde bir mesaj almıştım: TAPa yazdığım maile cevap olarak. Tarih:05.06.2006 idi...

Yücel Özlem
25-03-2007, 22:42
Sayın Aygans, afedersiniz. Konuyu biraz daha açabilir misiniz?

aygans
28-03-2007, 19:44
Merhaba...Çok özür dilerim...hakikaten konu çok kopmuş...
Geçen yıl biz kampanya vs. olmaksızın okulumuzda pil toplamaya başlayınca, internetten araştırarak EXİTCOM adlı firmaya bilgi isteyen bir mesaj yazmıştım.
Gelen cevapta TAP'ta Bekir Tombul Bey'e yönlendirildim.
Kendileri biriken pillerimizi kargo ile teslim edebileceğimizi söylediler. Ancak kargo firmaları pil taşınacağını duyunca yasak olduğunu belirttiler.
Ben de aynı şekilde Bekir Bey'e mail attım ve kendisi bana Ankara'da pil teslim edebileceğimiz, önceki mesajımda yazdığım yerleri iletmişti.
Ama yaz tatili esnasında, temizlik görevlilerimiz pilleri kendi çaplarında yoketmişler :( Benim şu anda başka okulda çalışıyor olmamın da belki bu işte etkisi oldu...Her neyse ki şu anda o kişilerle görüşmedim ama en azından Ankara'da pilleri verebileceğimiz biryerler olduğunu biliyorum...
Özlem Yılmaz Aygan

serengeti
29-03-2007, 18:26
Bu çalışmayı Bilmiyordum Bende herkese teşekkür ediyorum. Zira o kadar pil topluyordukki poşetlere sığmıyordu Mahallemize kurulan pil kutusunun Böyle bir çalışmadan geçtiğini şimdi öğrendim. Tekrar teşekkürler.
Stkr önerileri mükemmel, otbüslere ve okullara bilhassa. Hala konuyu kavrayamayan köy kasabadan vazgeçtim büyük şehirliler bile mevcut. Dileğim şimdide evlerde bozulup kullanılmayan kumandalar,b.sayarlar,elektronik manyetik eşyalarıda güvenle bırakabileceğimiz bir yerler olsa..

Yücel Özlem
31-03-2007, 18:30
Sayın Aygans, açıklamanız için teşekkür edrim.:)

Yücel Özlem
17-07-2007, 23:39
Sanırım Ülkede atık piller artık sorun olmaktan çıktı?

hassoman
18-07-2007, 09:54
Sanırım Ülkede atık piller artık sorun olmaktan çıktı?

Konu üzerindeki hassasiyet kesilince siteminizde haklısınız Yücel Bey,

- Ancak arkadaşların çabasını kutlamak gerek. Ben de saf saf aklım sıra tek başıma bir şeyler yapmaya kalkışmış, her semtte eczane olduğu için, atık pillerin eczanelere konulacak kutularda toplanabilmesi için bir proje geliştirmiştim.. Aklım sıra eczaneler insan sağlığına, ilaç almaya gelen hastalar psikolojik durumları gereği konuya daha duyarlı olabileceklerini düşünmüştüm. Çevre ve Orman Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı sitelerinde iletişimde sorunlar yaşadım. Galiba onlara E-Mail yollayamadım. Ama Çevre Mühendisleri Odasına yolladım. I-ıh bu güne kadar tık ses çıkmadı.

Neyse şu anda, bazı büyük alış veriş merkezlerine pil toplama kutuları konduğunu duydum. Bu merkezler nasıl yaygınlaştırılır bilemiyorum.


Şimdi, önce meclis dilekçe komisyonuna kapsamlı bir rapor yollayarak pil atıkları konusunda bir meclis komisyonunun oluşturulmasını sağlamak.

Konuyla ilgili bakanlıkları ve RTÜK'ü harekete geçirip pil atıklarının toplanması konusunda spotlar hazırlatıp Radyo ve Televizyonlarda yayınlanmasını sağlamak.

Genç arkadaşların gazetelere, gençlik sayfalarına konuyla ilgili yayınlanmak üzere yazılar yollayabilirler...

Bakanlığı da pil üretici ve ithalatçılarının hazırlayacağı pil atıklarının ne yapılacağı konusunda afişlerin pil satılan yerlere asılmasını zorunlu kılmak vs..

Belki uzun yazdım ama Moğolların şarkılarıyla feryat ettikleri gibi, BİR ŞEYLER YAPMALI!..

Ateş Öztan
18-07-2007, 11:32
Sayın Hassoman,
Bu fikirlerinizi www.tap.org.tr adresindeki mail adreine yollarsanız daha etkili olur.
Bizler şu ana kadar 100 e yakın pil kutusu dağıttık , afiş ve poster verdik.
250-300 kadar bize pil ulaştı.
Durmadan toplamay devam etmekte fayda var.

hassoman
18-07-2007, 12:33
Sayın Ateş Öztan,
Sözünü ettiğiniz siteyi inceledim.
Böyle bir derneğin varlığı, toplum vicdanını rahatlatmak ve pil atıklarından doğacak zararlara karşı açılacak davalara ve doğacak müeyyidelere karşı üreticileri korumak için alınmış önlemlerden biri gibi geldi bana.

Örneğin Pilot projelerde ayrıntılar ve adresler yok!.. Ayrıca proje kapsamı içinde (Örn. Ankara) bir çok il yok. Projeler nedir, hangi aşamadadır, güncelleme tarihi nedir onlar da yok..
Faaliyet olarak sadece afiş, broşürle ve çöp toplama bidonlarından söz ediliyor. Ben şahsen yurdun her yerini dolaşmış biriyim. Bu güne kadar ne bu afişlere ne de çöp toplama bidonlarına herhangi bir yerde rastlamış değilim. Belki katıldıkları fuarlarda dağıtıyor olabilirler. Sitede doğru dürüst bir yıllık faaliyet raporlarına da rastlamadım.

Sivil gençlerden oluşan bir ekibin doğanın yapısını ve doğal olarak canlıların üremesini, yaşamanı olumsuz etkileyen başıboş atık pillerin acilen zapt-ı rapt altına alınması için eyleme geçmesi gerekir. Pil üreticileri ve ithalatçıları da bu faaliyetlere dışarıdan ciddi destek olurlarsa ancak o zaman bir ilerleme sağlanabilir.
Bu dernek kendi faaliyetine devam etsin, ona bir şey demiyorum. Ama ben dediğim gibi bilinçli, duyarlı gençlerden oluşacak bir ekibin işe el atmalarından yanayım. Diğer yandan da bireysel olarak meclisi (dilekçelerle, bire bir görüşmelerle, siyasilere e-mail- telefon aracılığıyla ulaşarak, kitle iletişim araçlarını zorlayarak...) harekete geçmek gerekir diye düşünüyorum.

Yücel Özlem
28-07-2007, 01:20
Sayın Ateş Öztan,
Sözünü ettiğiniz siteyi inceledim.
Böyle bir derneğin varlığı, toplum vicdanını rahatlatmak ve pil atıklarından doğacak zararlara karşı açılacak davalara ve doğacak müeyyidelere karşı üreticileri korumak için alınmış önlemlerden biri gibi geldi bana.

Örneğin Pilot projelerde ayrıntılar ve adresler yok!.. Ayrıca proje kapsamı içinde (Örn. Ankara) bir çok il yok. Projeler nedir, hangi aşamadadır, güncelleme tarihi nedir onlar da yok..
Faaliyet olarak sadece afiş, broşürle ve çöp toplama bidonlarından söz ediliyor. Ben şahsen yurdun her yerini dolaşmış biriyim. Bu güne kadar ne bu afişlere ne de çöp toplama bidonlarına herhangi bir yerde rastlamış değilim. Belki katıldıkları fuarlarda dağıtıyor olabilirler. Sitede doğru dürüst bir yıllık faaliyet raporlarına da rastlamadım.

Diğer yandan da bireysel olarak meclisi (dilekçelerle, bire bir görüşmelerle, siyasilere e-mail- telefon aracılığıyla ulaşarak, kitle iletişim araçlarını zorlayarak...) harekete geçmek gerekir diye düşünüyorum.

Sayın Hassoman, size katılıyorum. (Bakınız:#98 ve #100)

Bu konu dahi özelleşmiş. Ankara Büyükşehir belediyesine yaptığım başvuru ve aldığım cevap sizin kanaatinizi sanırım doğruluyor.

Ateş Öztan
28-07-2007, 22:09
Sayın Ateş Öztan,
Sözünü ettiğiniz siteyi inceledim.
Böyle bir derneğin varlığı, toplum vicdanını rahatlatmak ve pil atıklarından doğacak zararlara karşı açılacak davalara ve doğacak müeyyidelere karşı üreticileri korumak için alınmış önlemlerden biri gibi geldi bana.

Örneğin Pilot projelerde ayrıntılar ve adresler yok!.. Ayrıca proje kapsamı içinde (Örn. Ankara) bir çok il yok. Projeler nedir, hangi aşamadadır, güncelleme tarihi nedir onlar da yok.......

Bildiğim kadarıya pil ithalatçıları bu derneğe üye olmak ve bir aidat ödemek zorundadır. Dernekte bunun karşılığında atık pillerin toplanmasını organize ediyor. Belediylerle çalışıyorlar. İstanbul'da bir çok yerde pil kutusu var. Fakat, yetişkinler arasında etkili bir bilinçlendirme yapılmıyor. Sanırım hedefleri okullar.

Ben de sizinle aynı fikirdeyim. O yüzden onlara destek olacak şekilde bir proje yaptım. Daha çok yetişkinleri hedefledim.

hassoman
29-07-2007, 13:47
Sevgili Ateş,
inanın bana onuya karşı duyarlı pek çok insan var. Ancak ne yapacaklarını, nasıl harekete geçeceklerini bilmiyorlar.
En çok pil tüketen kesimin üniversite gençliği olduğunu sanıyorum. Bildiğim kadarıyla Üniversitelerde çevreci klüpler var. Buna ek olarak ya da en iyisi atık pillerle mücadele edecek klüplerin kurulmasını sağlamak ve bu klüpleri derneğiniz aracılığıyla destek olmak, koltuk çıkacak şirketler bulmak... Bir de dediğim gibi meclise baskı yapmak, basın-yayını devreye sokmak... Bir iki yere atık kutusu koymak, 'Bak bunun için farketti' diyerek deniz yıldızını denize atan adamın düştüğü ironik vaziyete döner. Çünkü adamın o an için kurtarılan deniz yıldızı adam arkasının döner dönmez yeniden sahile vuracak olduktan sonra deniz yıldızlarını yeniden denize atsak ne olur atmasak ne olur...
Saygılar...

Ateş Öztan
29-07-2007, 20:22
Haklısın, Sevgili Hassoman,

Sitedeki üyelerin atık pillerini toplaması ve çevresini bilinçlendirmesini arzu ettiğim için bu başlığı açtım. Doğaya bu kadar düşkün üyeler arasında kaç kişinin bu konuda ciddi bir bilgi paylaşımı yaptığını merak ediyorum.
Malina'da, ben de afiş yaptık. Siteden ilgilenenlere poster ve broşür yolladım. Ticari olmayan sosyal faaliyetler katılımla büyüyebiliyor.
Ben konuyu tanıdıklarımla paylaşıyorum. Onlardan büyük bir kısmı atık pilleri topluyor. Herkesin bunu yapamasını bekliyorum.

Ateş Öztan
29-07-2007, 20:30
... En çok pil tüketen kesimin üniversite gençliği olduğunu sanıyorum. Bildiğim kadarıyla Üniversitelerde çevreci klüpler var. Buna ek olarak ya da en iyisi atık pillerle mücadele edecek klüplerin ...

Bu konuda ilginç bir anı;
Yeditepe Üniversitesinda iki ayrı bölüme pil kutusu koyduk, afiş astık.
Sosyal Bilimler ve Mühendislik bölümleri,
Ne oldu?

Mühendislik bölümünün kutusu iki ayda doldu. Sosyal bilimler bölümünün kutusunun dibinde sadece bir kaç tane pil vardı.

Duyarsızlık mı?
Benim düşüncem. Mühendislik bölümü alet, makine, mekaniğe daha düşkün daha fazla pilli alet kullanıyor. Bu konuda da duyarlı.

hassoman
30-07-2007, 00:08
Sevgili Ateş,
Gerçekten adın gibi ateş gibisin.
Konu konuyu açıyor. Türkiye'de üniversitelerin birbirleriyle olan iletişimi gerçekten nasıl? Hiç aklıma gelmemişti? Sağlıklı ve etkin bir iletişimin olduğunu sanmıyorum. Ancak sizin bağlı olduğunuz klüp üyelerinin birbirleriyle olan iletişimlerinin hızlı ve sağlıklı olduğunu biliyorum.
Hadi Ateş, önümüzdeki yıl tüm üniversiteleri ayağa kaldıracak bir proje geliştirin... Konferanslar mı olur, sempezyum mu olur, üniversite kampüslerinde platformlar mı oluşturulur bilmiyorum. Bildiğim bir şey varsa
HEMEN ŞİMDİ BİRŞEYLER YAPMALI!..

M.Sema
01-08-2007, 11:14
Günaydın
Yeni üyeyim ve ilk mesajım.Önce kendimi tanıtayım.Evli ve 9 yaşında bir erkek çocuk annesiyim.Ankara'da özel bir şirkette finansman şefi olarak çalışmaktayım.Daha önce internetten atık pil toplama ile ilgili biraz araştırma yapmış ancak doğru dürüst birşeyler bulamamıştım.Şirketteki atık kağıtlarımızı toplayıp Ançeva adındaki firmanın kamyonlarına verdiriyorum.Onlara pil de toplayıp toplamadıklarını sorduğumda olumsaz cevap aldım.
Burada ki yazışmaları şöyle bir taradım mesajlardan birinde gördüğüm Ankara Mamak Çöplüğüne ait 390 87 01 telefondan Tuğba Hn ile görüştüm.Şimdilik böyle bir çalışmaları yokmuş.Bu konuyla ilgili olarak son bilgilerinizi öğrenmek isterim.Selam ve saygılarımla.

Penelophe
01-08-2007, 19:59
Şirketteki atık kağıtlarımızı toplayıp Ançeva adındaki firmanın kamyonlarına verdiriyorum.

Sayın M.Sema hanım, aramıza hoşgeldiniz.:)

Atık Kağıt toplama (http://http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=132039&highlight=at%FDk+ka%F0%FDt#post132039) başlığına da uğramanızı rica ediyorum. Oradaki arkadaşlara da yardımcı olabilirsiniz.:)

Yücel Özlem
01-08-2007, 22:38
...Şirketteki atık kağıtlarımızı toplayıp Ançeva adındaki firmanın kamyonlarına verdiriyorum.Onlara pil de toplayıp toplamadıklarını sorduğumda olumsaz cevap aldım.
Burada ki yazışmaları şöyle bir taradım mesajlardan birinde gördüğüm Ankara Mamak Çöplüğüne ait 390 87 01 telefondan Tuğba Hn ile görüştüm. Şimdilik böyle bir çalışmaları yokmuş.Bu konuyla ilgili olarak son bilgilerinizi öğrenmek isterim.Selam ve saygılarımla.

Sayın M. SEMA hoş geldiniz. Katıkılarınız için teşekkür ederiz.

Bir başvuruma aldığım cevabı sizlerle paylaşıyorum. Saygılarımla.
___Alıntı_________________________________
From : <153@ankara-bel.gov.tr>
Sent : Thursday, February 15, 2007 2:43 PM
To : yucelozlem@xxxxxx.com
Subject : HNHO1L-85532 numaralı başvurunuz için bilgilendirme.
--------------------------------------------------------------
Sayın: Yücel Özlem

İlgi: 07.02.2007 Tarihli ve 85532 Numaralı 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu Çerçevesindeki Başvurunuz.

İlgi Başvurunuz konusu nedeniyle SAĞLIK İŞLERİ Birimine iletilmiş olup, söz konusu birimin gerekli incelemesi sonucunda vermiş olduğu cevap aşağıda belirtilmiştir.

BELEDİYEMİZ TARAFINDAN 2002 YILINDA İHALESİ YAPILAN MAMAK ÇÖPLÜĞÜNÜN İŞLETMESİNİ DEVRALAN ITC FİRMASI ATIK PİL VE AKÜMÜLATÖRLERİN KONT. YÖN. DOĞRULTUSUNDA ÇALIŞMALARINA BAŞLAMIŞTIR. AYRINTILI BİLGİ İÇİN 390 87 01 NUMARALI TELEFONDAN TUĞBA HANIMLA GÖRÜŞÜLEBİLİR.

Bilgi edinmenizi ve gereğini rica ederiz.

Saygılarımızla,

Ankara Büyükşehir Belediyesi
Merkezi Bilgi Edinme Bürosu

__Not:____________________________________

-"TUĞBA" Hanımla yaptığım görüşmeden; yakın(?) zamanda çalışmalara başlanacağını öğrendim...

Ümit ederim, yakın zaman gerçekten yakın zaman olur.


Sayenizde yakınzamanın henüz gelmediğini biz de öğrenmiş olduk.

M.Sema
02-08-2007, 12:44
Hoşbulduk.Atık pil ile ilgili olarak son gelişme TAP diye bir yeri aramamı söylediler.İnternetten araştırdım İstanbul tlf.var.Orayı aradım Ankara bağlantıları yokmuş.Ancak Bim marketlerde toplama kutuları varmış.Ben gitmediğim için bilmiyorum Bim marketlerde toplama kutularının olduğunu göreniniz varsa eğer bana da söylemenizi rica ederim.

Yücel Özlem
03-08-2007, 03:32
Çok güzel,
Pil ithalatçıları ve üreticileri sattıkları pilleri toplamak için TAP isminde bir dernek kurdular. Sanırım AB uyum çerçevesinde yapmak zorundalar. Belediyelerle işbirliği yaparak pilot bölgelere pil kutusu koyuyorlar. Okullarda da öğrencilere bilgilendirme yapılıyor. Fakat, ticari firmaların çevre konusundaki çalışmalarını bizim gibi gönüllerin desteklemesi gerektiğine inanıyorum. Projeyi yapmaya karar verince araştırma yaptım ve sitelerini buldum. Aradım fakat daha ilgili bulma konusunda problemim oldu. Amacım, önce eğitim sonra toplama ve geri dönüşümdür. Üç dört haftadır tam bir tanıtımı olmasada yaklaşık 1000 adet pil toplandı. Pil kutumuz hazırlandı, afiş ve broşürleri bekliyoruz.

Bu çalışmanın mimarı ve bizi konu hakkında bilgilendiren Sayın Ateş Öztan Böyle söylemişti.

Sonra: Sayın Nuray Güraltın zuhur ettiler. Lütfedip, sitemize üye olup, şu bilgileri verdiler:

İnternet sitemizde iletişim bilgilerimiz bulunmaktadır.
Atık Pil ve Akümülatörlerin Kontrolü Yönetmeliği 31.08.2004 tarih ve 25569 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanarak 01.01.2005 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Yönetmeliğin amacı, çevre ve insan sağlığına zarar vermeyecek özelliklere sahip pil ve akümülatörlerin üretiminin sağlanmasına ve bu ürünlerin doğrudan veya dolaylı olarak alıcı ortamlara verilmesinin önlenmesine, atık pil ve akümülatörlerin geri kazanım veya nihai bertarafı için toplama sisteminin kurulmasına ve yönetim planının oluşturulmasına ilişkin prensip, politika ve programları düzenlemektir.
Atık pil toplama ve bertaraf işlerini bir “Atık Pil Yönetim Planı” çerçevesinde yapmak üzere bir araya gelmiş olan ithalatçı firmalar 11.08.2004 tarihinde “Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği (TAP ; www.tap.org.tr)” ni kurmuş bulunmaktadır. Bu dernek 08.01.2005 tarihinde Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş kuruluş olarak kabul edilmiştir.
Atık Pil ve Akümülatörlerin Kontrolü Yönetmeliği’nin 13. maddesine istinaden tüketiciler, atık pilleri evsel atıklardan ayrı toplamakla, pil ürünlerinin dağıtımını ve satışını yapan işletmelerce veya belediyelerce oluşturulacak toplama noktalarına atık pilleri teslim etmekle yükümlüdürler.
İyi çalışmalar.

Merhaba Arkadaşlar,
Web sitemizin adresi www.tap.org.tr dir.
Bende açılıyor. Sizde de açılması gerekir.
Sitemizde Atık pil ve akümülatörlerin vb. yonetmeliklerini bulabilirsiniz.
Çalışmalar bölümünde pil kutuları ve resimleri var.
Okuduğunuzda pil satışı yapan yerlerin atık pil kutusu bulundurması gerekliliğini göreceksiniz. Belediyelerle aramızda protokol yapıyoruz. Yeni kurulduğumuz için henuz bütün belediyelere yetişemiyoruz açıkçası. Ancak yine de hızlı bir şekilde dagıtım yapmaya çalışıoyoruz. Şu an supermarketlerle gorusme surecindeyim. Umarım yakında (onumuzdeki aylarda) bim migros gibi marketlerde atık pil kutularımızı görebileceksiniz.
Ayrıca Bugunlerde Subat tatilinde Ankaradaki butun okullara (köyler dahil) atık pil kutusu ulaştırmaya çalışıyorum. Bu hafta çoğu okula ulaştı. Ankara'da çocukların ve gençlerin bilinçlenmesi için bir yarışma hazırladık.
En çok pil toplayan 10 okula ödüller verilecek. istanbulda'da İBB dahil, pek çok belediye ile protokol yaptık.
Sorularınız olursa yanıtlamaya çalışırım.
İyi Çalışmalar.
Nuray GÜRALTUN

Ancak, sanırım bu sitenin yaramaz çocukları, sorular sorup kızdırdılar.

05.02.2007 tarihinde yazdığı üçüncü mesajdan sonra bir de 09.02.2007 tarihinde siteye uğradığı kayıtlardan anlaşılıyor. Kendisine yöneltilen yeni soruları görünce bu yaramazlarla başedilemeyeceğine dair kanaatı katilemiş olmalı. Ya da bize vereceği yeni bir haberi yok ki (Pil kutularının resimlerini bile bize haber olarak vermişti) bir daha buralarda gözükmemiş.


Sayın Ateş Öztan,
Sözünü ettiğiniz siteyi inceledim.
Böyle bir derneğin varlığı, toplum vicdanını rahatlatmak ve pil atıklarından doğacak zararlara karşı açılacak davalara ve doğacak müeyyidelere karşı üreticileri korumak için alınmış önlemlerden biri gibi geldi bana.

Örneğin Pilot projelerde ayrıntılar ve adresler yok!.. Ayrıca proje kapsamı içinde (Örn. Ankara) bir çok il yok. Projeler nedir, hangi aşamadadır, güncelleme tarihi nedir onlar da yok..
Faaliyet olarak sadece afiş, broşürle ve çöp toplama bidonlarından söz ediliyor. Ben şahsen yurdun her yerini dolaşmış biriyim. Bu güne kadar ne bu afişlere ne de çöp toplama bidonlarına herhangi bir yerde rastlamış değilim. Belki katıldıkları fuarlarda dağıtıyor olabilirler. Sitede doğru dürüst bir yıllık faaliyet raporlarına da rastlamadım.

Diğer yandan da bireysel olarak meclisi (dilekçelerle, bire bir görüşmelerle, siyasilere e-mail- telefon aracılığıyla ulaşarak, kitle iletişim araçlarını zorlayarak...) harekete geçmek gerekir diye düşünüyorum.

Sayın Hassoman ise bu konuya bir başka yaklaşım getirmeye çalışıyor.

Bu durumda, biz ne yapmalıyız?

İsterseniz, şu yönetmeliği bir daha okuyup, bir daha düşünelim.

Atık Pil ve Akümülatörlerin Kontrolü Yönetmeliği (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=3111)

Not: Adı geçen marketlere ben bazan uğruyorum. Bu güne kadar Ankarada veya başka bir yerdeki şubelerinde, bir pil toplama kutusu görmedim.

Ateş Öztan
03-08-2007, 20:50
Sevgili Ateş,
Gerçekten adın gibi ateş gibisin.
Konu konuyu açıyor. Türkiye'de üniversitelerin birbirleriyle olan iletişimi gerçekten nasıl? Hiç aklıma gelmemişti? Sağlıklı ve etkin bir iletişimin olduğunu sanmıyorum. Ancak sizin bağlı olduğunuz klüp üyelerinin birbirleriyle olan iletişimlerinin hızlı ve sağlıklı olduğunu biliyorum.
Hadi Ateş, önümüzdeki yıl tüm üniversiteleri ayağa kaldıracak bir proje geliştirin... Konferanslar mı olur, sempezyum mu olur, üniversite kampüslerinde platformlar mı oluşturulur bilmiyorum. Bildiğim bir şey varsa
HEMEN ŞİMDİ BİRŞEYLER YAPMALI!..

Merhaba,
Ben de yazıp kaybolmuş gibi oldum. Kusura bakmayın cevap yazamadım çünkü yurtdışındaydım. Biraz da bonsaiciler için vakit harcadım.
İltifatınıza teşekkürler.

Ateş Öztan
03-08-2007, 20:58
Sosyal projelerinizi hayata geçirmek için kafanıza uygun sivil toplum kuruluşarında yer alıyoruz. Rotary kulüpleri Türkiye'de ve dünyada her yıl binlerce projeyi hayata geçiriyor.
Pil projesinden önce "Her köy okuluna bir sevgi kütüphanesi" isimli bir proje yapıp sponsor olanların 400 ytl yaptığı katkı karşılığı üzerinde isimleri yazılı ktaplık ve 200 adet özel seçilmiş yeni kitabı, sponsor olanın istediği köy okuluna yolladık. Projede 250 adet kütüphane ile 50.000 adet kitap Türkiye'nin her tarafına dağıtıldı. Sayın Türkan Saylan aynı konsepti ÇYDD de uyguladı. O da YİBO denilen yatılı kız ilkokullarına dağıttı. Proje halen sürüyor.

Ateş Öztan
03-08-2007, 21:04
Üniveritelere gelince, şu an onlar içinde çok şeuy yapılıyor. Uzun dönem değişim projesi ile liseyi bitiren öğrencinin üniversite haklı dondurulup bir yıl yabancı bir ülkede bir aile yanında kalıp lise lise son sınıfı okuyup o toplumu tanıyor ve Türkiye'yi tanıtıp dostlukalr kuruyor. Aynı şekilde dünyanın bir çok ülkesinden çocuklar da Türkiye'ye gelip bir yıl geçiriyor. Bu çocuğun üniversiteye başladığında sahip olduğu dünya görüşünü düşünebiliyor musunuz? Yeğenim geçen yıl Brezilya 'ya gitti. ve bu günlerde dönüyor.
Ayrıca her yıl gençlik forumu yapılıyor.

Sonuç; Türkiye'de nereye el atsanız yapılması gereken çok şey var. Konu dışına çıktık ama bazen gerekiyor.

Ateş Öztan
03-08-2007, 21:06
Pil toplama konusunda önerim. Pil çok fazla yer tutmadığı için lütfen boş bir pet şişe içinde toplayalım. Isıdan, güneşten uzak tutalım. Rahatsız edecek boyutlara gelirse çare için haberleşelim.

Ateş Öztan
03-08-2007, 21:10
Bir iki ay önce uçakta Sayın Hayrettin Karaca ile karşılaştım. Pilin topraktaki canlıları öldürdüğü bilgisini, ilk defa, kendisinden, bir toplantıda öğrenmiştim.
Böyle bir proje yaptığımı fakat imha imkanı olmadığını söyleyince pillerdeki ağır metalleri yiyen bakteri bulunduğunu ararsam detaylı bilgi vereceğini söyledi. Arama fırsatım olmadı. Kendisini arayacağım.
Yine de bu konuda bilgisi olan var mı?

M.Sema
04-08-2007, 23:30
Öncelikle bir şey itiraf etmek istiyorum ilk mailimi gönderdiğimde yukarıda(mailimi gönderdiğim güne kadar olan) 120 küsur maili şöyle bir okuyup geçtiğim için Tap'ı ilk ben keşfetmişim gibi bir pozisyon almışım kusura bakmayın.Öncelikle haddim olmasa da bu konuyla ilgilenen tüm üyeleri özellikle Ateş Hanım'ı kutluyorum.
Şimdi de size yeni duyduğum bir bilgiyi iletmek istiyorum.Biriktirmiş olduğum atık pilleri Ankara'da verebileceğim(iz) yeri nihayet buldum.Tübitak Binası (Atatürk Bulvarı No:221).Önümüzde ki hafta daha detaylı bilgi alabileceğimi ve sizlere de iletebileceğimi düşünüyorum.

Penelophe
04-08-2007, 23:38
..Bim marketlerde toplama kutuları varmış.Ben gitmediğim için bilmiyorum Bim marketlerde toplama kutularının olduğunu göreniniz varsa eğer bana da söylemenizi rica ederim...

Sema hanım, Bim mağazalarında atık pil kutuları mevcut.
Ayrıca, bütün mağazalarında da varmış.

Ateş Öztan
05-08-2007, 00:13
...Öncelikle haddim olmasa da bu konuyla ilgilenen tüm üyeleri özellikle Ateş Hanım'ı kutluyorum.
Şimdi de size yeni duyduğum bir bilgiyi iletmek istiyorum.Biriktirmiş olduğum atık pilleri Ankara'da verebileceğim(iz) yeri nihayet buldum.Tübitak Binası (Atatürk Bulvarı No:221).Önümüzde ki hafta daha detaylı bilgi alabileceğimi ve sizlere de iletebileceğimi düşünüyorum.

Sizi mahcup etmak istemem ama hanımı bey yapsak? :))

M.Sema
05-08-2007, 00:22
Aslında aklıma da geldi yukarda mesajlardan birinde Ateş Bey denmişti ama mereklı ben ilave bilgilerinizde cinsiyet:kadın görünce Hanım demiştim.Kusura bakmayın.

M.Sema
05-08-2007, 01:00
Sn Penelophe bimle ilgili verdiğiniz bilgi için teşekkür ederim.

Ateş Öztan
05-08-2007, 21:22
Aslında aklıma da geldi yukarda mesajlardan birinde Ateş Bey denmişti ama mereklı ben ilave bilgilerinizde cinsiyet:kadın görünce Hanım demiştim.Kusura bakmayın.


Teşekkürler,
Ne güzel değil mi? Profil de kadın görünüp erkek olduğunu iddia etmek:)).
Profilde maalesef hata varmış.
Düzelttim.

Yücel Özlem
16-11-2007, 23:44
Sayın Ateş Öztan, 20-10-2006 tarihinde, saat 16:11 de #1 (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=46116&postcount=1) sayılı yazıyı yazarak konuyu açmış. Bir hayli çaba gösterildi. Katkılar oldu.

Merak ediyorum, az ya da çok, bir değişiklik oldu mu?

Konuyla ilgilenenler izlenimlerini yazabilirse, daha sonraki çalışmalara ışık tutması açısından, yararlı olacaktır.

M.Sema
18-11-2007, 23:55
Örneğin ben iş yerimde ve evimde pilleri topluyorum.Hatta yerde gördüklerimi bile topluyorum.Ama işin özü kaynağında olayı çözmek düşüncesi ile artık tamamen şarj edilebilir pilleri kullanıyorum.

Penelophe
19-11-2007, 02:00
Ben de pilleri biriktirip, Bim'lerdeki atık pil kutularına bırakıyorum.

fuat_erol
13-02-2008, 09:25
ATIK PİL KUTUSU ; Kullanılmış pilleri Eryaman Şeker Shell'de bulunan kutuya atabilirsiniz

günsu
17-02-2008, 00:05
Keşke bizim buralardada olsa öyle atabileceğimiz yerler, ne cam şişe kumbaraları nede diğerleri var.
Sn. Penelophe Bim mağazalarınımı kastediyorsunuz :confused:Burda iki tane Bim var ama pil atma kutusu varmı bilmiyorum.

Yücel Özlem
24-03-2008, 12:16
Burda iki tane Bim var ama pil atma kutusu varmı bilmiyorum.

Sayın Günsu, yolunuz düşerse lütfen, bir bakabilir misiniz?

Yücel Özlem
02-09-2008, 09:49
Ülkemizde atık pil diye bir sorun kalmadı...

osmann
03-09-2008, 00:34
Büyük şehirlerde pil kumbaraları mevcut ama Trabzon gibi küçük şehirlerde sıkıntı büyük. Belediyenin böyle bir atılımı olabilir, olmasa bile ilgileneceklerini düşünüyorum, çünkü hem önümüz seçim, hem de belediye başkanımız eski bir kültür müdürü ve bu tip şeylere önem veriyor. Bu konuda bir çalışmaları yoksa bile bir dilekçe yazmayı düşünüyorum. Açıkçası ben daha önceden pillerin kişisel zarar verdiğini bilmiyordum. Sadece çevreye bırakıldığında ciddi kurşun kirliliğine yol açar sanıyordum. Evimde bol miktarda atık pil var çünkü çok fazla elektronik cihaz kullanıyorum. Ve her zaman onları elden çıkaramıyorum evde koca bir seramik çorba kupası içinde bekletiyorum. Ama bu okuduklarımdan sonra bekletmeden elden çıkaracağım. Nasıl mı? Ben de Bim i kullananlardanım. Hatta ilk gördüğümde çok şaşırmış ve sevinmiştim. Lafın özü eğer küçük şehirlerde olanlar pil sorunu yaşıyorlarsa Bim i tercih edebilirler.

highalltime
04-09-2008, 16:20
Benim mp3'üm su gibi pil tüketiyor.Evde belkide 100'ün üzerinde tükenmiş pil var ama çöpe atmak istemiyorum, izmirde hiç pil geridönüşüm kutusuda göremiyorum:(ne yapıcam, bir öneri verin izmirliler:(

osmann
04-09-2008, 17:18
Dün akşam bir açılışta Belediye Başkanımız Volkan Canalioğlu ile bu konuyu konuşma imkanı buldum. Belediye başkanımız pil toplama kampanyasının olduğunu söyledi. Okulumun ismini söyleyince kapsam dahilinde bir okul olmadığını ama çevre işlerinden Ayşegül Hanım'la görüşürsem bana yardımcı olacağını belirtti. Çok ilgili olması ayrıca hoşuma gitti. Çünkü ilk söylediğimde hayretle karşıladı ve her yerde toplama istasyonları kurduklarını ve özellikle okulları ve toplu yerleri seçtiklerini söyledi. Hemen ilgilenmek üzere okulumun adını istedi. Keşke her mevki sahibi insan onun gibi kolaylıkla ulaşılabilir ve konuşulabilir olsa.

M.Sema
05-09-2008, 11:13
Selamlar dostlar; atık pil konusu benim en fazla önem gösterdiğim, üzerinde durduğum konulardan biri olduğu için Sn highalltime'nin sorusunu Google 'a ''atık pil+İzmir'' yazarak bir tarama yaptım. Karşıma çıkan adreslerden biri :http://www.atikdunyasi.com/kategori_oku.asp?kat_id=11&id=5
burada yer alan 444 28 45 nolu telefonu da aradım ancak kendilerinin kullanılmış yağ topladıklarını pil toplamadıklarını ve internetten çevre bakanlığı sitesinden aramam halinde bulabileceğim cevabını aldım:D şimdi bir de şu haberi buldum:
http://193.34.133.89:8181/atikborsasi/showList.do;jsessionid=71C5EC5B3BFB567ED09DA146D81 F736F?mode=news
Zannederim biraz yardımcı olabilmişimdir size (nede olsa ben de İzmirliyim)

sabah
05-09-2008, 11:23
Benim mp3'üm su gibi pil tüketiyor.

Siz hala şarj edilebilir pil kullanmıyor musunuz? :rolleyes:

Koçtaş mağazalarında da toplama kutuları bulunmakta.

delidumrul
08-09-2008, 16:36
merhaba yaklaşık 1 yıldır tüm kullandığım pilleri atık pil kutusuna atıyorum önce hepsini evde bir poşette biriktiriyorum. yalnız atık pil kutusu her yerde bulunmuyor ve internette nerelerde bulunduğuna dair bir bilgiye ulaşmak hiç kolay değil.

ben ankarada oturuyorum benim bildiğim Bilkent Real Hipermarket içinde varmış ayrıca Tunalı Hilmi caddesinde olduğunu da duydum. en iyisi biz birbirimizi bilgilendirerek nerelerde olduğunu bulalım iş yine başa düştü.

mesela ben kırkkonaklarda oturuyorum. çankaya yakınlarında biryerlerde olsa da işimi görür bu konuda bilgisi olan varsa paylaşsın

samowan
09-09-2008, 12:14
Bimlerde atik pilleri atabilceginiz karton kutular mevcut. Ayrica Ege Universitesi Iktisadi ve Idari Bilimler Fakultesinin girisindede bir adet kova insanlarin atik pillerini atmalari icin orada duruyor.

Yücel Özlem
10-09-2008, 13:37
Bimlerde atik pilleri atabilceginiz karton kutular mevcut
Syın Samowan, bu sözü tüm BİM mağazalarını kapsıyacak şekilde yazmışsınız.

İstanbul Eyüp ve Sarıyer'de, Ankara Emek'te BİM mağazalarında sordum. Sorduğum görevliler, böyle bir uygulamayı, hiç duymuş gözükmüyordu. Ne dediğimi anlatamaya bir hayli uğraştım.

Atık Pil ve Akümülatörlerin Kontrolü Yönetmeliği (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=72043#post72043)

Böyle bir yönetmelik var.

Bu yönetmelikte, Hükümete, belediyelere, üreticilere, satış ve dağıtım yapanlara verilmiş görevler var.
Pil Ürünlerinin Dağıtımını ve Satışını Yapan İşletmelerin Yükümlülükleri

Madde 11- Pil ürünlerinin dağıtımını ve satışını yapan işletmeler;

a) Pil üreticilerinin kuracakları sisteme uygun olarak tüketiciler tarafından getirilen atık pilleri ücretsiz olarak almakla,

b) Atık pil toplama sistemi olmayan markaların pillerini satmamakla,

c) Tüketicilerin getirdiği atık pilleri, üreticinin öngördüğü şekilde üreticiye veya üreticinin yetkilendirdiği bir kuruluşa gönderilmesini sağlamakla,

d) İşyerlerinde tüketicilerin kolayca görebilecekleri yerlerde (Ek-4 A) da yer alan uyarı ve bilgiler ile atık pillerin toplanma şekli ve yerleri hakkındaki bilgileri sunmakla,

e) Üreticilerin veya yetkilendirdiği kuruluşların temin edecekleri, atık pil konteynerlerini bulundurmakla,



EK-4 A


Almış olduğunuz ürün, kullanım süresi dolup, atık haline geldiğinde insan ve çevre sağlığının korunması amacıyla en yakınınızda bulunan atık pil/akümülatör geçici depolama, geri kazanım veya bertaraf tesisine teslim edilmesi gerekmektedir. Bu amaçla;
1-Atık pil/akümülatörünüzü sızdırmaz, kaplarla donatılmış ürünlerinizin satıldığı noktalara veya kabul edilen diğer noktalara teslim ediniz.
2- Atık pil/akümülatörünüzü evsel ve/veya diğer atıklarla karıştırmayınız, kesinlikle toprağa, suya, kanalizasyon sistemine, çöp konteynerine v.b. ortama dökmeyiniz, soba ve kazanlarda yakmayınız.
3- Atık pil/akümülatörünüzü gelişigüzel herhangi bir yere bırakmayınız, bunları çocuklardan uzak tutunuz ve atık pilinizi en yakın toplama noktasına teslim ediniz.

Bu işin başarıya ulaşabilmesi için, pili kullandıktan sonra atık kutusu aramak yerşne, alırken satıcıya atık kutusu bulundurup bulundurmadığını ve uyarı yazısını sormak, daha etkili olabilir.

Nariel
10-09-2008, 20:53
Bugün BİM'e gittiğimde atık pil kutusuna baktım merak edip. İçler acısıydı durumu, içinde pil haricinde herşey vardı. Kirli peçeteler, çikolata-gofret kağıtları..

Yücel Özlem
11-09-2008, 00:04
Oysa...

EK-4 A

Almış olduğunuz ürün, kullanım süresi dolup, atık haline geldiğinde insan ve çevre sağlığının korunması amacıyla en yakınınızda bulunan atık pil/akümülatör geçici depolama, geri kazanım veya bertaraf tesisine teslim edilmesi gerekmektedir.

Bu amaçla;
1-Atık pil/akümülatörünüzü sızdırmaz, kaplarla donatılmış ürünlerinizin satıldığı noktalara veya kabul edilen diğer noktalara teslim ediniz.

2- Atık pil/akümülatörünüzü evsel ve/veya diğer atıklarla karıştırmayınız, kesinlikle toprağa, suya, kanalizasyon sistemine, çöp konteynerine v.b. ortama dökmeyiniz, soba ve kazanlarda yakmayınız.

3- Atık pil/akümülatörünüzü gelişigüzel herhangi bir yere bırakmayınız, bunları çocuklardan uzak tutunuz ve atık pilinizi en yakın toplama noktasına teslim ediniz.

M.Sema
11-09-2008, 10:34
Aslında benim aklımı hep kurcalayan, sürekli merakettiğim bir konu var. Onu sizlerle paylaşmak isterim. Atık pilleri bıraktığımız kutular biz oradan ayrıldıktan sonra (bu kısmı mecazi:D) diğer çöplerle birlikte aynı çöp bidonunu mu boyluyordur acaba?
Neyse işin şaka kısmını bir tarafa ben yukarıda bahsettiğim ve diğer sebepler yüzünden atık pilleri yerlerden topladıklarımda dahil olmak üzere kapalı bir pet şişede biriktirip Atatürk Bulv.üzerinde ki Tübitak binasının girişinden (kitap satış yerinin hemen yanında) içeri girip pil toplama kutusuna boşaltıyorum.
Özellikle Sn Delidumrul sizin sorunuza cevap verdiğimi düşünüyorum.
Ama gene de doldurulabilir piller kullanmak bence asıl çözüm.

Yücel Özlem
11-09-2008, 11:59
Aslında benim aklımı hep kurcalayan, sürekli merakettiğim bir konu var. Onu sizlerle paylaşmak isterim. Atık pilleri bıraktığımız kutular biz oradan ayrıldıktan sonra (bu kısmı mecazi:D) diğer çöplerle birlikte aynı çöp bidonunu mu boyluyordur acaba?

Sorunu cevabı:

Bugün BİM'e gittiğimde atık pil kutusuna baktım merak edip. İçler acısıydı durumu, içinde pil haricinde herşey vardı. Kirli peçeteler, çikolata-gofret kağıtları..

M.Sema
11-09-2008, 12:37
Evet ne yazık ki ben de aynı şeyleri gördüm, belki aynı çöpler değildir veya markaları farklı olmayabilir :D ama atık pil olmadıkları kesindi.

M.Sema
11-09-2008, 12:43
Aslında konunun özü millet olarak daha duyarlı olmamıza gelip dayanıyor. Buradan da direk konu eğitime geliyor. Her insanın başına bir polis, zabıta dikemeyeceğimize göre bu bilinci vermek gerekir. Son yıllarda okul öğrencilerine bu eğitim çok güzel verilmekte ve çocuklar çok doğru bir şekilde bilinçlendirilmekte. Hatta ben incelediğim için biliyorum ders kitaplarında atıklar, suyun ve elektriğin tasarruflu kullanımı ile ilgili konular var. Bizlerin de çocuklarımıza örnek olmamız gerekiyor ******.

delidumrul
11-09-2008, 13:25
eşimin çalıştığı yeni açılan özel okulda atık pil,kağıt,plastik ve demir kutuları varmış. Eşim öğretmen olduğu için çocuklara da bu bilinci aşılamaya gayret ediyor. Tabi burada en önemlisi okul yönetiminin tutumu. Yavaş yavaş birşeyler gelişiyor ama bunun genele yayılması çok uzun zaman alabilir. En büyük korkum, doğayı kurtarmak için geç mi kaldık?

Cumhur Tonba
11-09-2008, 13:29
Bahçemde bu iş için ayırdığım 10 litrelik pet su şişesi var. Atık pilleri oraya koyuyorum. Sayın Yücel Özlemin yazmış olduğu yazılardan da anlaşılacağı gibi, bu sorunlar satanların asli görevi. Tabi biz gerekeni yaparsak. Keşke yarım kiloluk pet su şişelerinide satanları toplamaya mecbur etseler.Bilemiyorum bu konuda bir yönetmelik varmı. İnanın kırsal alanlarda dağ taş naylon şişe doldu.

sabah
15-09-2008, 13:05
Mesela ben Kırkkonaklar'da oturuyorum. Çankaya yakınlarında biryerlerde olsa da işimi görür..

Koza sokak'daki Çankaya Migros'da atık pil kutusu var.

Migroslarda raslıyorum.

Yücel Özlem
16-09-2008, 10:59
Bahçemde bu iş için ayırdığım 10 litrelik pet su şişesi var. Atık pilleri oraya koyuyorum. Sayın Yücel Özlemin yazmış olduğu yazılardan da anlaşılacağı gibi, bu sorunlar satanların asli görevi. Tabi biz gerekeni yaparsak. Keşke yarım kiloluk pet su şişelerinide satanları toplamaya mecbur etseler.Bilemiyorum bu konuda bir yönetmelik varmı. İnanın kırsal alanlarda dağ taş naylon şişe doldu.

Pilleri topluyor olmamız işin ilk adımı. Bu bilinci tüketicide yaygınlaştırmanın yanında, daha atılacak, atılması gereken bir çok adımlar var.

Penelophe
02-12-2008, 00:48
Dün Tansaş'ta da atık pil kutusu olduğunu gördüm ve çok sevindim, 100'e yakın pil var evde birikmiş, gidip biran evvel kutuya atmalıyım.:)

Biz evde şarjlı pil kullanıyoruz fakat bende alışkanlık oldu, nerede atılmış boş bir pil görsem çantaya atıyorum, birikiyor, sonra çantada anahtarı felan ara da bul.:) Çantayı temizlediğimde de biriken pilleri evdeki toplama kabıma koyuyorum.

Geçen Botanik Bahçesi'nde susayıp, bahçenin idari binasına girmiştim su içmek için, su içtiğim pet bardağı atmak için çöpe yöneldiğimde orada 2 adet küçük kalem pil gördüm, diğer atıklar pet bardaklar ve kağıttı, soktum elimi çöpe ve aldım pilleri doğru çantaya, görevlinin bakışını görmeliydiniz.:)

Dün de Tansaş'ta atık pil kutusunu görünce akşam çantalarımı temizledim, ehe 30a yakın pil çıktı 4 çantadan ve de 25-30 tane izmarit.:) İzmaritleri toplamıyorum ama kendi içtiğim izmaritleri atmak için çöp bulamadığımda, sigaranın ucunu kırıp, izmariti çantaya atıyorum.:))

Ateş Öztan
10-12-2008, 12:22
Herkese tekrar merhaba,
Konuyu açıp bir süreliğine yok oldum.
Bu süre içindeki gelişmlerden kısaca haberdar etmek isterim.
"Atık Pillerin toplanması" projesi bir bilinçlendirme çalışması olmasına rağmen bizler kutu imal ettik ve pilleri topladık. 2007 yılında sınırlı bir çevrede topladığımız pilleri törenle TAP derneğine teslim ettik.
Teslim edilen toplam pil miktarı : bir ton 158 kg idi,
o yıl Türkiye çapında kullananlardan toplanan pil miktarı 100 ton civarındaymış. Yani sadece biz Türkiye'de toplanan pilin %1 toplamıştık. Yapaılacak çok iş var.
Şu an sadece bilinçlendirme yapıyoruz. Kutularımızdaki pilleri TAP alıyor.
Geçen gün iki arkadaşımız -ikisi de doktor- çalıştıkları kurumda toplana pilleri verdiler sadece ikisinden gelen pil 290 kg idi.

Cumhur Tonba
10-12-2008, 21:32
Sayın Ateş Öztan. Bu gibi çalışmalara, bilgilendirmeye devam etmeliyiz. Başarılar.

Düzce_TOG
19-12-2008, 18:40
merhaba bende formunuza yeni giren birisiyim Düzce üniversitesi Toplum gönüllüleri topluluğu olarak bizde pil toplama kutusu oluşturmayı düşünüyoruz. bu konuda neler yapabiliriz. pilleri nereye yollamalıyız, ve pillerin herhangi bir özel kutusu varmı yoksa sıradan kutulara koyabilirmiyiz ? bu konuda bilgilendirirseniz sevinirim.

Penelophe
22-12-2008, 12:18
Düzce Tog, bu başlıkta sorularınızın yanıtı verilmiş durumda.

onur103
22-12-2008, 16:22
ya bizim okula da atık pil kutuları yerleştirmek istiyoruz ama nereden ücretsiz bir şekilde sipariş edebiliriz söyler misiniz

Ateş Öztan
22-12-2008, 20:54
ya bizim okula da atık pil kutuları yerleştirmek istiyoruz ama nereden ücretsiz bir şekilde sipariş edebiliriz söyler misiniz

Ücretsiz olarak TAP derneğinden temin edebilirsiniz.

www.tap.org.tr bu8 siteden iletişim bilgilerini bulabilirsiniz.

Biz de toplanan pilleri onlara veriyoruz.
Atık piller için ayrıca www.sislirotary.org adresinden bilgi alabilirsiniz.

sevim.K
17-06-2009, 10:20
Biz şarj edilebilir pil alıyoruz, çevremizdekilere öneriyoruz ve pilleri biriktirip atık kutularına atmalarını hatırlatıyoruz.

Ayrıca okul olarak üç yıldır atık pil toplama kampanyasına katılıyoruz..

bahtiyar02
17-06-2009, 10:48
Bu kadar ciddi bir olayı gündeme getirdiğiniz için öncelikle teşekkür ederim.Adıyamanda atık pil toplama veya atık pillerle ilgili hiç bir bilgi veya faal bir oluşum yoktu. Sayenizde bu pillerin toplandığı merkezleri öğrendim. Elimden geldiğince çevremi bilgilendirip atık pil toplamaya çalışacağım.

osmann
25-06-2009, 09:21
Pil kampanyaları henüz çok yaygın değil. Kağıt kampanyaları ise oldukça mesafe kat etmiş durumda.Okul yönetimleri kağıt kampanyalarına daha sıcak bakıyor çünkü maddi olarak geri dönüşümü de mevcut:) Pil kampanyalarında böyle birşeyin olmamamsı sanırım işlerin yavaşlamasına neden oluyor. Ben evde 5 litrelik bir pet şişe içinde topluyorum. Henüz dolmadı ama bir elektronik canavarı dolayısı ile de pil canavarı olarak doldurmam yakındır:) Sonra en yakın merkeze teslim edeceğim.

yukssel03
29-10-2009, 20:24
Ya aylardır arıyorum.Bu atık pil ile uğraşan kişileri ve tam yerine geldim sanırım.Arkadaşlar ben Afyonkarahisar ili Çay ilçesine bağlı Pazarağaç Kasabasında bulunan ve adını kasabamızın adından alan Pazarağaç İlköğretim Okulunda görevli bir öğretmenim.Bu yıl çevre kulübü danışman öğretmenliği görevi verildi.Szilerden bana acil olarak atık pil kutları sağlanamızdır.TEMA Vakfından kağıt atık kutuları aldım.Ama maalesef atık pil kutuları bulmam çok güç.Okulumun bir kasaba oklu olduğuna bakmayın tam 558 öğrencimiz var.Artık varın gerisini siz düşünün.Eğer ki bana bu konuda yardım edebilecek arkadaşlar varsa ne olur bana ulaşın.
Adresim:Pazarağaç İlköğretim Okulu
Çay/Afyonkarahisar
Mail adresimi zaten modaratörler biliyorlardır.Eğer ki bu konuda yardımcı olabilirseniz o kadar mutlu olacağım anlatam.Tabi kağıt ve diğerleri içinde yarımcı olabilirseniz sevinirim.Topladığım pilleri teslim edecek yerlerim var ama maalesef kutu problemim var.Geçici şeyler yapıyorum ama kalıcı omuyor.Lütfen yardımlarınızı bekliyorum.

Samsunlu55
29-10-2009, 21:51
Ben Samsun Merkez(İlkadım) E.M.L'deki atık pil kutusuna atıyorum pilleri en son iki tane eski telefon bataryası attım.

nkoksal
30-10-2009, 22:25
Ankarada atık pillerinizi eczanelerde bulunan atık pil kutularına bırakabilirsiniz. Bütün eczanelerde atık pil kutuları bulunmakta. Diğer illerdeki durumları bilemiyorum.

hamibasoglu
04-11-2009, 08:55
Biz İberotel Palm Garden ve Serra Palace olarak TAP derneğine yolluyoruz.
ücretsiz teslim alıyorlar.en son 50kg gönderdim.Ayrıca Tap derneği ücretsiz broşür ve toplama kabı da gönderdi.

hidayetcaliskan
13-12-2009, 14:04
Arkadaşların da yazdığı gibi http://www.tap.org.tr adresinden form doldurarak ücretsiz atık pil kutusu temin edebilir ve topladığınız pilleri tap derneğinin anlaşmalı olduğu kargo firması ile ücretsiz gönderebilirsiniz. Ayrıca bu siteden derneğe ait kutuların nerelerde bulunduğuna dair bilgi de edinebilirsiniz. Pil toplarken dikkat edilecek en önemli husus özellikle ezik akmış pilleri çıplak elle tutmamaktır. Aksi halde kanserojen maddeler deri yoluyla vücuda geçer bi daha da can çıkmadan çıkmaz mazallah.

nnisa
11-01-2010, 19:57
ben adanada görev yapan bir öğretmenim.Atık pillerle ilgili projeye katılmak istiyorum.Ne yapmam gerektiği konusunda beni bilgilendirimisinz?iklimnisa2000@hotmail.com adresim teşekkürler

ormancı 41
22-03-2010, 10:18
pil konusu çok önemli okadar çok piller atılıyorki toprağı en çok etkıleyen maddeler içinde. bütün çin malları pillerde okadar rahat gırebılıyorki ülkemize yazık diyorum..

Ateş Öztan
13-06-2010, 21:10
ben adanada görev yapan bir öğretmenim.Atık pillerle ilgili projeye katılmak istiyorum.Ne yapmam gerektiği konusunda beni bilgilendirimisinz?iklimnisa2000@hotmail.com adresim teşekkürler

merhaba,
Forumdaki mesajları başından ititbaren okuyabiliseniz kendinize bir görev listesi çıkarabilirsiniz.

Ateş Öztan
13-06-2010, 21:12
Ya aylardır arıyorum.Bu atık pil ile uğraşan kişileri ve tam yerine geldim sanırım. ....Topladığım pilleri teslim edecek yerlerim var ama maalesef kutu problemim var.Geçici şeyler yapıyorum ama kalıcı omuyor.Lütfen yardımlarınızı bekliyorum.

Kutu probleminizi çözebildiniz mi?

Ateş Öztan
13-06-2010, 21:19
Telefonunuzu değiştirdiğinizde eski telefonunuzu ne yapıyorsunuz?
Özellikle pilini ne yaptığınızı merak ediyorıum.
yeni modellerle değiştirilen telefon sayının neredeyse milyon olduğu yerde atılan telefon pillerininde milyona yakın olması gerekir.
Amerika'da bir dernek bu telefonları topluyor, temizleyor, tamir edilenbiliyorsa tamir edip daha fakir ülkelere çok ucuz bir fiyata satıyor. Tamamen bozuk olanlarınıda geri dönüşüme yolluyor. Tabii ki pilleri de geri dönüşüme gidiyor.

aer
15-06-2010, 20:59
Sayın Ateş Özcan, bir kaç yıl önce bana göndermiş olduğunuz atık pil afişlerini astıktan sonra oldukça fazla (2,5 adet 5 litrelik su bidonu dolusu pil )okullardan ,kamu kuruluşlarından toplayıp merkez ilçeye gönderince, bizede atık pil toplama kutusu belediye tahsis etmişti. Kağıt atık kutularını da isteyince sanırım biraz arz -talep olayı oldu bizde. Kısacası yaptırım gücü halkta olmalı, görevlerini bildikleri halde yapmayanlara, isteklerimizi bildirmedikten sonra çok bekleriz gibi geliyor.

Ateş Öztan
15-06-2010, 22:18
Sayın Ateş Özcan, bir kaç yıl önce bana göndermiş olduğunuz atık pil afişlerini astıktan sonra oldukça fazla (2,5 adet 5 litrelik su bidonu dolusu pil )okullardan ,kamu kuruluşlarından toplayıp merkez ilçeye gönderince, bizede atık pil toplama kutusu belediye tahsis etmişti. Kağıt atık kutularını da isteyince sanırım biraz arz -talep olayı oldu bizde. Kısacası yaptırım gücü halkta olmalı, görevlerini bildikleri halde yapmayanlara, isteklerimizi bildirmedikten sonra çok bekleriz gibi geliyor.

Çok sevindim. projemizin amacı bu konuda bir bilinç yaratmak idi. Geri bildiriminiz için teşekkür. Hassasiyetiniz içinde sizi kutlarım.

prld
14-04-2011, 09:19
atık piller cok önemli :)

Müjgan Yılmaz
14-04-2011, 09:37
Sayın Ateş Öztan,

Benim de üzerin de hassasiyetle durduğum bir konu,Beşiktaş Migros da atık pillerin atılacağı bir konteynır konmuş,yaşamımızın çoğunlukla geçtiği Vize ilçesine belediye de duyarlı yaklaşıp bir kutu koydu merkeze,ancak halkı bilinçlendirme adına afiş asmak çok etkili olur,sanıyorum...
Bu konuda yardımcı olabilirmisiniz...
Özelden bir adres göndereceğim..

nuribulduk
27-04-2011, 17:09
pillerin zararlı olduğunu bilmiyordum öğrenmiş oldum sağolun

ismail2776
12-05-2011, 11:57
pillerin toplanmasına devam, ben topladığım pilleri alışveriş merkezlerinde veya her mahallede bulunan marketlerdeki atık pil kutularına atıyorum.

rainforest
12-05-2011, 15:33
Projenizden dolayı tebrik ederim.Malesef ülkemizde atık pilin zararları konusunda toplumumuz fazla bilgi sahibi değil.Ben de çalıştığım kurumda bu projeyi başlattım ve yaşadığım yerde broşürler yollayıp,önemli yerlere astırarak büyük bir koli atık pili değerli bi profesörümüze yolladık.O da çevre konulu imzalı kitaplarını (O.Kural) yollamıştı kurumumuza.Bir de T.A.P. var başvuru formunu online doldurunca çalıştığınız kuruma veya şirkete atık pil toplama ekipmanı (bidon,kutu,zarf vb) yolluyorlar.Aşağıdaki siteye girerseniz açılan sayfada sağda gerekli formlar var.Ve de ücretsiz.Bu tip projelerde görev alan arkadaşları tebrik ediyor ve başarılar diliyorum.
http://www.tap.org.tr/

akca86
09-06-2011, 14:33
Ankara' da atık pil toplayan nereler var ? bir bilgilendirme yaapabilir misiniz? bizde hep verelim diye atmıyoruz ama verecek yer bulamadık şu dönemde..

Hatice Tarhan
09-06-2011, 21:47
Bim marketlerde var, aslında büyük süpermarketlerin çoğunda var.

akca86
09-06-2011, 22:06
Hmm teşekkürler bunu bir araştıracağım..

Ayşe Yıldız
09-06-2011, 22:09
Okullarda böyle girişimler oluyor. Benim kızım 1. sınıfa gidiyor. Öğretmenleri atmayın buraya getirin demişler. Bir ara sokakta gördüğü pili dahi almak istedi okula götürmek için. :)

selcenim
11-10-2011, 20:19
merhaba arkadaşlar ben aranıza yenikatıldım izmir karşıyakada bir ana okulunda öğretmenim... 500 öğrencimiz var çocuklara çevre bilinci aşılamak amacıyla bizde atık pil toplamaya karar verdik elinizde olan afişlerden bana yollayabilirmisiniz... simdiden ilginiz ve desteğiniz için teşekkür ederim...

lemman
17-10-2011, 23:22
Ankara Eryaman'daki shell istasyonuna veriyordum.Şu an İzmir'in bir beldesinde yaşıyorum bir sürü pil birikti , nereye vereceğimi bilemiyorum.Selamlar.

ahmet_tek
25-11-2011, 16:37
Merhaba,
Bu konuyla ilgili nasıl bir prezantasyon hazırladınız da insanları bu kadar etkileyebildiniz,
öğrenebilir miyim ?
Şimdiden teşekkürler.

bineviinsan
02-04-2012, 17:41
ben bitik pilleri eczanelere veriyorum

kelebek çalısı
02-04-2012, 17:55
Atık pilleri Türkiye' de caddelerdeki elektrik direklerine monte edilen atık pil toplama kutularına atıyorum. K.K.T.C de ise süpermarketlerdeki atık pil toplama kutularına pil atıklarını atmak yerine, bu kutulara ellerindeki alışveriş fişlerini dolduran insanlar yüzünden, ya eczaneye ya da orduevi içindeki atık pil kutularına götürüp atıyorum.

Güvenmediğim bir yere atmak ile sıradan çöplerin arasına atmak arasında bir fark yok çünkü.

Bir ara da tarihi geçmiş ilaçları eczaneler topluyordu, o da çok güzel bir uygulamaydı. Acaba hala sürüyor mu?

Deniz Güneş
03-06-2013, 11:54
Bende çok sayıda atık pil var. Nereye teslim edeceğim bilemiyorum. Bir yoğurt kutusunda biriktirdim..

yekadam
24-08-2013, 23:55
Mesele atık pilleri bir yere vermek değil tüketmemek olmalı tüketmeyelim tüketip sonrada ne yapıcaz demek dürüstçe değil tüketme isek ne yapacağız sorunuda olmaz en iyi çevreci en az tüketendir