View Full Version : Göç göç çiçeği, sarı çiğdem (Sternbergia lutea)
Halil Solak
12-06-2010, 16:45
Sternbergia lutea şerit şeklinde koyu yeşil yaprakları bulunan ve sonbaharda Eylül - Kasım aylarında parlak sarı renkli çiçek açan soğanlı bir bitkidir. Sonbaharda çiçeklenen en güzel bitkilerden biri olan Sternbergia lutea diğer Sternbergia türleri arasında da üretimi en yaygın olarak yapılan bitkidir. Sternbergia türlerine ait soğanlar insanlar için zehirlidir.
Üretimi:
Doğal olarak yetiştikleri ortamlara uygun yazın sıcak ve kuru iklim koşullarına sahip yerlerde, drenajı iyi topraklarda üretimi yapılabilir. Açık, güneş alan ve sıcak bir yere ekildikten sonra bitkileri rahatsız etmeden bırakmak en iyi sonucu verir. Bu şekilde bitki her yıl çiçek sayısını artırarak gelişmesini sürdürür. Soğuğa dayanıklı olup -5°C'ye kadar düşük sıcaklıklarda yetişebilir.
Sternbergia lutea tohum verir ancak yavru soğandan çoğaltma çok daha etkili bir üretim yöntemidir. Yavru soğanların ayrılma işlemi, yapraklar öldükten sonra, soğan uykudayken yapılmalıdır. Tohumla üretim yapılacak ise gevşek ve drenajı iyi bir toprak karışımı kullanılmalıdır. Sonbahar ve kış boyunca bitkinin nemli tutulması önemlidir. Mayıs ayı sonlarından itibaren sulama kesilmelidir. Yaprak gelişimi boyunca bitkiye gübre verilebilir.
Hastalık ve Zararlılar:
Drenajı kötü olan toprakta soğanlarda çürüme meydana gelebilir.
http://www.mugla-bld.gov.tr/mugla/gocgoccicegi.html ' dan alıntıdır.
Halil Solak
12-06-2010, 16:50
...
hocam100
12-04-2011, 14:58
Bu çiçekler sonbahar açar arkadaşlar.
ardabora
16-10-2011, 23:27
Bana bu soğanlar 2009 'da geldi,hangi aydı hatırlamıyorum.:(
Ve ne soğanı olduklarını da bilmiyordum.
Ben de diğerleri gibi bunları da 2010-ekim ayı başında diktim.
Diker dikmez bir hafta içinde çimlendi...
251554
Resimdeki halinden sonra yaprakları uzadı, bu resimdeki (http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/44/Sternbergia_luteaRHu2.jpg) görünüme kavuştu ama hiç çiçek açmadı.
Açıkçası sonbaharda açan soğanlı bir bitkinin olduğunu bilmediğimden ve o dönem bu çiçeği araştırmadığımdan dolayı,diğer soğanlara nasıl davrandıysam ona da aynı muameleyi yaptım.
Bütün kışı yeşil yaprakları,baharı da çiçeksiz olarak geçirdikten sonra yaz başında soğanları topraktan çıkardım.
Geçen hafta bu soğanları tekrar diktim ve 3 gün geçmeden alttaki resimdeki gibi tomurcuk yapmaya başladı.
Sternbergia lutea olduğunu düşünüyorum,yanılıyor muyum acaba?
Sn ardabora, soğanlar dış kabuğu siyah ise bunlar sternbergiadır nam-ı diğer, "Kara çiğdem" dir. Bunlar Eylül gibi dikilir ve Ekim ayında çiçeklerini açar, yapraklarını ona benzettim. Sanırım 2 no lu mesajda var.
Merhabalar,
Güzel bir çiçek imiş. Teşekkür tanıtımınız için.
Acaba adı, Yaylak-Kışlak zamanı ile ilgisi olabilirmi? Muğla yöresi, bildiğiniz gibi yörük kökenli.
Saygılarımla lütfen.
ibrahim37
20-10-2011, 17:40
Evet bu çiçeğin Muğla taraflarıda doğal olarak bulunan birkaç türü var.
ardabora
20-10-2011, 17:40
Dış kabukları siyaha yakın bir kahverengiydi... Demek ki bu çiçeğim sternbergia..Teşekkürler...
ardabora
22-10-2011, 22:41
Çiçekler açmaya başladı...
Sanırım Eylül sonu idi. Bu çiçekten annemin bahçesinde varmış. Filizler toprağın dışına çıkmaya başlamış idi. Yaklaşık 15 adet irili ufaklı soğanı dikkatlice çıkararak eve getirip saksıya yerleştirdim. Hızla büyümeye ve yapraklanmaya başladılar. Kısa bir süre sonra bir tanesinin çiçek açtığını görünce çok şaşırdım ama aynı gün kazara çiçeği kırdım. Ardından çiçeği sapından kestim. Fakat o gün bu gündür saksı tamamen yemyeşil ve uzun uzun yapraklarla dolup taşmasına rağmen içlerinden çiçek açan olmadı. Bu durumu belki söktüğüm soğanlar çiçek açacak olgunluğa erişmemişlerdir diye açıklayabiliriz ama benim sormak istediğim asıl bundan sonrası...
Şimdi soğanlara nasıl muamele etmeliyim? Sulamayı ne zaman kesmeliyim? Soğanları saksıdan çıkarmalı mıyım? Şu ara gübreleme yapmalı mıyım?
Yardımcı olacak herkeze şimdiden teşekkürlerimle...
ibrahim37
29-10-2011, 01:16
Sayın Andora,
Bu kara çiğdemler çok kolay yetişiyor. Yanlız güneşi çok seviyorlar ve gölgede büyüyenler pek gösterişli çiçek açmıyorlar hatta gölge biraz daha fazla olursa hiç çiçekte açmayabilir. İmkanınız vasa bahçeye tam gün güneş gören bir köşeye ekin. Ayrıca her yıl veya iki yılda bir soğanları söküp birbirine değmeyecek sıklıkta tekrar ekin. Öyle güzel çiçek açacaklar ki sizde inanamayacaksınız.
Ayrıca bu çiçekten elde etmek isteyen olusa takas yapmaya hazırım. Yanlız sizinde elinizde benim ilgimi çeken herhangi bir soğanlı bitki olması yeterli!!
Merhabalar,
Sayın Halil Solak, atlamışım ben. Verdiğiniz ''Muğla Belediyesi'' linkinde zaten yazıyormuş, göç zamanında açması nedeniyle, GÖÇ GÖÇ çiçeği adı ile anılır imiş.
Tıpkı Vargel ve Vargit çiçekleri gibi göç ile alakalı imiş.
Teşekkür ve saygılarımla lütfen.
Sn. İbrahim37,
Ne yazıkki henüz bir bahçem yok :( O nedenle soğanlar saksıda, saksı ise şu an dışarıda ama malum bu aralar pek güneş yok İstanbul'da. Sanırım bu yıl başka çiçek göremeyeceğim.
Sanırım artık kendi kendine kurumaya terketmeliyim, değil mi ?
ibrahim37
31-10-2011, 15:32
Sayın Andora bundan sonra da mayıs ayına kadar o güzel gösterişli yaprakları ile idare edeceksiniz. Yapralar hemen kurumaz. Güneşlendikçe yapraklar büyür ve gelecek yılın soğanları çoğalır. Bol ve iri soğan gelecek yıl için bol çiçek demek.
Yardımlarınıza teşekkür ederim Sn. İbrahim37. Dün akşam soğanlar iyi beslenip tombikleşsin diye soğanlı bitkiler için üretilmiş sıvı gübre verdim zaten :D
denizakvaryumu
31-08-2012, 11:00
GÖÇ GÖÇ çiçeklerinin dikim zamanı geldi...
En çok üretimi yapılan soğanlardan ama marketlere gelmiyor...
===========================
328465
Muğla Belediyesi’nce, Karabağlar yaylasına özgü “Göç Göç Çiçeği”nin unutulmaması ve tanıtımı için bir çalışma başlatıldığı bildirildi.
Muğla Belediyesi Park Bahçe Müdürlüğü tarafından, Latince adı Sternbergia Lutea olan Sarı Çiğdem (Göç göç) çiçeğinin üretimine başlandı.
Muğla Belediyesi çalışanı, Peyzaj Mimarı Ebru Gürsel Akın, üretilen göç göç çiçeklerinin park ve yeşil alanlara dikileceğini belirterek, “Muğla'da halk arasında Göç Göç Çiçeği olarak bilinen sarıçiğdem çiçeği, güz mevsiminde, ilk yağmurlar düşünce Karabağlar Yaylasından, Muğla'ya insanların göç zamanını hatırlatan özel bir çiçek. Karabağlar Yaylasına özgü olması, Muğlalılar için de ayrı bir önemi olması nedeni ile bu çiçeği kendimiz yetiştirmeye başladık. Bu sayede göç göç çiçeği unutulmamış ve daha fazla tanınmış olacak” dedi.
Soğanlı bir bitki olan Göç Göç Çiçeği, sonbahar mevsiminde yağmurlarla birlikte sarı çiçeklerini açmaya başlıyor ve yaz aylarını yaylada geçirenlere ‘kente göç vakti’nin geldiğini anımsatıyor ...
‘Göç Göç Çiçeği Muğla parklarında (http://www.milasonder.com/tr/index.php?option=com_content&view=article&id=7494:goec-goec-cicei-mula-parklarnda&catid=1:guencel&Itemid=2)
Bende bol bol var ama hic cicek acmiyorlar ne hikmetse sureklide gunesleniyorlar hep tatildeler:)
hocam100
03-02-2013, 18:03
Ben de de çok ama çiçek açıyorlar.Antalya soğuk olmuyor belki de soğuklamadığı için açmıyorlardır.
Bende bol bol var ama hic cicek acmiyorlar ne hikmetse sureklide gunesleniyorlar hep tatildeler:)
Antalya'da çoğunlukla sonbaharda açar.Zaten yaprağı varsa açmayacak demektir. Benden söylemesi.
Hiç bir şeye gerek yok..Eğer erken ilkbaharda açarsa açar,değilse seneye hem de birkaç tane olarak..
2 senedir hep yaprakli ve ciceksiz maalesef
2 senedir hep yaprakli ve ciceksiz maalesef
Sürekli gölgede mi kaldılar?
Yazın sürekli mi suladınız?
Bunlar varsa tersini yapın.
Yani aklıma bunlardan başka ihtimal gelmiyor. Yani Antalya ikliminde son derece arsız olurlar. Hatta bir soğandan bir kaç çiçek çıkarırlar. Hayret yani.
Yazin gunesteler kurudukca su veriyorum ama hep yaprak var cicek yok:)
Sayın gizsu,
Bitkiyi uyutmuyorsunuz. İlk mesajı (http://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/21369.htm#post657237) okuyun; yazın sulamayın.
Bu çiçek rahmetli ananemin bana yadigarıdır. En son 10 yıl kadar önce açtı bir dahada açmadı. Soğanlar senelerdir bende hatta geçtiğimiz sene söküp dinlendirdim belki açar diye lakin fayda etmedi. Her yıl yaprak çıkar gayet sağlıklı şekilde ancak çiçek yok. Genelde ekim ayıdır açma zamanı o sene evimde yangın çıktı her sene açan bu çiçeklerde açma zamanını o gün bugündür açmadan bol yaprakla geçirirler. Bir yerlerde okumuştum ve emin oldum cidden bitkilerde duygusal tepki veriyorlar.
Antalya'da denizden yaklaşık 200 m yukarıda, açık arazide, kırmızı toprakta kendiliğinden yetişiyorlar. Yani saksı içerisinde de aynı şartları sağlarsanız neden olmasın.
Özetle, soğan yüksekliğini 2 katı derinliğe dikilecek, haziran sonuna kadar sulanacak sonra suyu kesilecek, sürekli güneş altında kalmasının bir mahzuru yok, çok gölgede kalmayacak, eylül ekim ayı ile birlikte tekrar sulanmaya başlanacak. Gördüğüm kadarı ile her türlü toprakta kolay gelişen arsız bir güzellik..Yetiştirmesi ve bakımı kolay. Tek eksiği çiçeklenme süresi kısa..
birkaç hafta önce bir tanıdığın bahcesinde görmüştüm , sarı güzel çiçekleri vardı. dayanamayıp bi kaç tane hemen aldım. sanırım tuttular. bir tanesi henüz filizlenmedi. 5 tane soğan var.
...
S.Lutea ile S.Scila arasında ne gibi fark var, nasıl ayırt edebiliriz?
İlk bakışta ikisi de bir birinden farksız..
Merakım beni öldürmeden bir cevap olursa memnun olurum..
hocam100
12-07-2014, 11:29
Eğer soğanlarınızı kazmadıysanız tam zamanı.Yoksa nemli olursa köklenebilir.
Bende az miktarda Sternbergia clusiana tohumu var. Meraklısına gönderebilirim..
S.clusiana, Sternbergia luteaya çok benzer, uzmanı aradaki farkı bilir , o kadar. Eğer S. lutea tohumu verebilecek varsa, memnuniyet duyacağımı belirtmek isterim. Benimkiler her nedense tohum bağlamıyor.En azından 2 yıllık bir gözlem bu.
Sayın tabus,
Ben tohumlarınıza talibim :))
Göç göç soğanlarının saksısını sulamaya başlayayım mı?
hocam100
04-09-2014, 18:55
Azar azar sulayın.
Azar azar sulayın.
Teşekkür ederim.
söğütsalkım
30-09-2014, 18:45
çiğdem çiçekleri çıkmaya başladı. sulamaya da başladım haydi hayırlısı...
Göç göç soğanlarında tomurcuk görebilen var mı? Benimkiler önce beyaz kapsül gibi göründüler. İçinden tomurcuk çıkacak diye beklerken yapraklar görünmeye başladı. Yaprakların boyu 1 cm filan. Uzamadılar. Çiçekten ümidimi keseyim mi yoksa beklemeye devam mı?
söğütsalkım
02-10-2014, 13:18
benim çiğdemler tomurcuklandı ama sizde ümidinizi kesmeyin.
tolgahan83
03-10-2014, 20:25
Benimkilerden biri açmaya uğraşıyor.Geçen sene hiç biri açmadı.
Dumlupınar
04-10-2014, 22:39
Arkadaşlar herkesin bayramı mübarek olsun.
hocam 100 den aldığım göç çiçeklerinin topraktan çıkmaya başladıkları ilk görüntüleri bunlar.Çiçeklerinin de yakın zamanda açacağını tahmin ediyorum.Herkese SELAMLAR...
Merhaba,
Babannemin en az 25 yıl öncesinde bahçesine diktiği, artık sayısı yüzlerce soğana ulaşan, her sene bahçede muhteşem bir görsellik oluşturan bu bitkiden birkaç soğanı saksıya aktarmıştım. Şu an biri açtı, diğerleri yolda. Sternbergia lutea mıdır?
519784
Dumlupınar
07-10-2014, 12:27
Göç çiceklerimin net görüntüleri...
akçabardak
07-10-2014, 13:37
Merhaba,
Babannemin en az 25 yıl öncesinde bahçesine diktiği, artık sayısı yüzlerce soğana ulaşan, her sene bahçede muhteşem bir görsellik oluşturan bu bitkiden birkaç soğanı saksıya aktarmıştım. Şu an biri açtı, diğerleri yolda. Sternbergia lutea mıdır?
519784
Ta kendisi sevgili -Esin- o kadar çok çabuk çoğalıyorlar ki, bir sürü yavruları olur artık onların.
Dumlupınar
07-10-2014, 14:12
Sayın Esin merhaba, göç çiçeği soğanlarını ne zaman ektiniz.Benimkiler topraktan yeni çıkmaya başladılar.Sizinkiler maşallah açmışlar bile.SELAMLAR.
akçabardak
07-10-2014, 14:18
Bunlar da benim sarışınlarım
Dumlupınar
07-10-2014, 20:33
Sayın akçabardak merhabalar,göç çiçekleriniz harika açmış.MAŞALLAH süper görünüyorlar.Benimkilerinde açmalarıni bekliyorum,ama İzmir ekim ayında bile sıcak.Tahminime göre biraz daha serin istiyorlar diye düşünüyorum.Ama İzmir'de açanlarını gördüm.Siz ne zaman ektiniz acaba,merak ettim.Sağlıcakla kalın.SELAMLAR...
akçabardak
07-10-2014, 22:55
Sayın akçabardak merhabalar,göç çiçekleriniz harika açmış.MAŞALLAH süper görünüyorlar.Benimkilerinde açmalarıni bekliyorum,ama İzmir ekim ayında bile sıcak.Tahminime göre biraz daha serin istiyorlar diye düşünüyorum.Ama İzmir'de açanlarını gördüm.Siz ne zaman ektiniz acaba,merak ettim.Sağlıcakla kalın.SELAMLAR...
Merhaba sayın Dumlupınar, öncelikle beğenmenize memnun oldum çok teşekkür ederim.
Çok yakında sizin kiler de açacaktır hiç merak etmeyin tam zamanı şimdi geç kaldım diye üzülmeyin toprağını çok az nemli tutun yeter.
Benim soğanlarım daha önce bahçedeydi 2 sene evvel bir kısmını çiçeklenmeleri bittikten sonra söküp yukarıdaki gördüğünüz plastik kovaya dikmiştim.
Geçen sene çiçek açtılar ama soğanları sökmedim olduğu gibi kovada bıraktım, yaprakları kuruyana kadar azar azar suladım, yaprakları kuruduktan sonra sulamayı kestim ve kovayı bir kenara aldım, bu sene Eylül ayının ilk haftasından sonra kovayı çıkarıp sulamaya başladım ve bir hafta içinde bütün soğanlar çoğalarak uyandılar ve çiçeklendiler.
Bu sene de sökmeyip olduğu gibi bırakmayı düşünüyorum, hepsi bu kadar.
Selamlar Sevgiler
beyazçiçek
08-10-2014, 10:50
Benim bahçemde bu çiçekten çok fazla var.şu sıralar bahçem sarı sarı çiçek doldu.çiçeği geçince yaprakları tüm kış yeşil kalıyorlar, dekoratif ve hoş bir görüntüleri oluyor.ben soğanları hiç sökmedim.yazın başka çiçekleri dikerken kazara sökülenler oluyor,geri dikiyorum, yaz boyu da bahçe sulanıyor bir sorun yaşamadım.soğanlar hızlı çoğalıyorlar,1 taneden seneye bir sürü oluşuyor.
Sayın Esin merhaba, göç çiçeği soğanlarını ne zaman ektiniz.Benimkiler topraktan yeni çıkmaya başladılar.Sizinkiler maşallah açmışlar bile.SELAMLAR.
Sayın Dumlupınar,
Ben soğanları bahçeden yeni yeni yaprak uçlarını çıkardıkları zaman olduğu gibi toprağıyla çıkarıp saksıya yerleştirdim. Yer değiştirdiklerini duymadılar bile. Bahçede öbek öbek değişik noktalarda olduklarından yerlerini hatırlamıyorduk, dolayısıyla daha önce soğanları bulup alma şansımız yoktu :D
Dumlupınar
08-10-2014, 20:42
Akçabardak ve esin paylaşımlarınız için çok teşekkür ediyorum.Benimkiler de açınca fotolarını yüklemeyi malesef söz veremem.Çünkü foto yüklemeyi beceremiyorum.Oğlum Eskişehir'e okuluna gidince benim foto yükleme ihtimalim sıfıra düştü.Tekirdağ ve Balıkesir'e selamlar....
Bu arada göç çiçeğinin paylaşımları çok az geldi bana.Hazır zamanı da bol bol foto yükleyelim,yorumlar yazalım.Bu çiçeğin hak ettiği değeri görmesi gerek.Ülkemizin her yerinde.
akçabardak
08-10-2014, 23:01
Sayın Dumlupınar her ne kadar fotoğraf yükleyemesenizde bize buradan açıp açmadıklarını yazarsınız, biz de merakımızı gidermiş oluruz.
Yukarıdaki fotoğrafınıza tekrar baktım tahminime göre başını önce çıkaran size çiçeğini gösterecek gibi sanki dolu dolu geliyor çünkü.
Dumlupınar
08-10-2014, 23:35
Sayın Dumlupınar her ne kadar fotoğraf yükleyemesenizde bize buradan açıp açmadıklarını yazarsınız, biz de merakımızı gidermiş oluruz.
Yukarıdaki fotoğrafınıza tekrar baktım tahminime göre başını önce çıkaran size çiçeğini gösterecek gibi sanki dolu dolu geliyor çünkü.
Sayın akçabardak,tabii açıp açmadıklarını yazarım.Eğer açarlarsa fotolarını çekip,Eskişehir'e oğlum messenger aracılığıyla göndermemi istedi.Kendisi oradan siteye fotoları yükleyeceğini söyledi.SAĞLICAKLA KALIN...
Sternbergia lutea,08,10,2014/Antalya
ahmetaky
12-10-2014, 22:37
Merhaba arkadaşlar, kızıma çiçek sevgisini ve yetiştirme duygusunu aşılamaya çalışıyorum. Henüz 1.5 yaşında ama maşallah çok ilgili :) şuan için parklarda topladığım kadife çiçeğimiz var ve adını bilmediğim bol yapraklı birkaç bitki. Bu resimlerde gördüğüm bitki harika gözüküyor. Eğer elinde tohumu olan varsa gönderebilir mi :)
Dumlupınar
16-10-2014, 17:26
Sayın akçabardak merhaba,göç çiçelerim açtı.Fotoğraflarını da çektim.Yalnız fotoları hemen yükleyemiyorum.Messenger nasıl silindi bilmiyorum.Ben mi sildim onu da bilmiyorum. Teknoloji ve ben dost olamıyoruz.Oğlumdan önce komşumdan yardım istemek zorundayım.
Bu arada size bravo.İlk açan sizin gözlemlediğiniz gibi başını öne çıkaran oldu.Nasıl anladınız 2 cm.boyuna rağmen açacağını,çiçeğinin dolu dolu geldiğini,vallahi helal olsun.SELAMLAR...
Bu arada 5 soğanın şu anda 3 tanesi açtı.Hemde hiç yaprak çıkarmadan çiçek sapı çıkardılar.
Dumlupınar
16-10-2014, 17:35
Arkadaşlar,herkese merhaba 23 Ekim günü A 101 marketlere Asya lale SONBAHAR ÇİÇEK SOĞANLARI ve SAKSILI ZAMBAKLAR geliyor.İlgilenen arkadaşların bilgisi olsun.
akçabardak
16-10-2014, 18:51
Sayın akçabardak merhaba,göç çiçelerim açtı.Fotoğraflarını da çektim.Yalnız fotoları hemen yükleyemiyorum.Messenger nasıl silindi bilmiyorum.Ben mi sildim onu da bilmiyorum. Teknoloji ve ben dost olamıyoruz.Oğlumdan önce komşumdan yardım istemek zorundayım.
Bu arada size bravo.İlk açan sizin gözlemlediğiniz gibi başını öne çıkaran oldu.Nasıl anladınız 2 cm.boyuna rağmen açacağını,çiçeğinin dolu dolu geldiğini,vallahi helal olsun.SELAMLAR...
Bu arada 5 soğanın şu anda 3 tanesi açtı.Hemde hiç yaprak çıkarmadan çiçek sapı çıkardılar.
Sayın Dumlupınar gözünüz aydın çiçeklerini görmenize ben de sevindim, fotoğraflarını görmüş kadar oldum, yeni teknolojiye erişmek bizler için çok zor ne yazık ki erken gelmişiz dünyaya, bazı konularda ben de çok zorlanıyorum.
Tahminde bulunduğum önce başını göstermiş olan çiçek açacağını bilmek eski tecrübelerimden diyelim, çok küçük yaştan beri bu güzelliklerle haşır neşir olmamdan kaynaklanıyor, iltifatlarınıza teşekkür ederim.
Şu anda diğer ikisini göremediğim için tahminde blunamıyorum ama inşallah onlar da çiçekli gelir, çiçekler solmaya başladığında arkadan yapraklar gelmeye başlar, seneye de bir sürü yavrularınız olur. Selamlar Saygılar, çiçekleriniz bol olsun.
YeniGine
16-10-2014, 23:29
Sevgili akçabardak; sevgili A_NOMAD'ın gönderdiği göçgöçlerim bu sene çiçeklenir mi acaba? Şimdi tahmin yorumlarını okuyunca, ben de hergün bakıp bakıp çiçek açarlar mı acaba diye düşündüğümden bir sorayım istedim.
[QUOTE=-Esin-;1322920]Merhaba,
Sn -Esin-, S.lutea ile S.clusiana bir birine çok benzer ve her ikisi de Anadoluda aynı iklim şartlarında doğal olarak yetişir.. Resimden tam teşhis edemedim. Bendekiler, S. lutea daha önce açıyor ve yaprakları yeşil-mavi, genelde tohum bağlamıyor. S. clusiana daha geç açıyor ve yaprakları sadece yeşil. Başka belirgin farklar da var fakat izah edemiyorum. Bence sizinki de Sternbergia lutea. İsterseniz benim resimle karşılaştırın. S.clusiana da açınca resim yollarım, daha açık olur.
Merhaba,
Sn -Esin-, S.lutea ile S.clusiana bir birine çok benzer ve her ikisi de Anadoluda aynı iklim şartlarında doğal olarak yetişir.. Resimden tam teşhis edemedim. Bendekiler, S. lutea daha önce açıyor ve yaprakları yeşil-mavi, genelde tohum bağlamıyor. S. clusiana daha geç açıyor ve yaprakları sadece yeşil. Başka belirgin farklar da var fakat izah edemiyorum. Bence sizinki de Sternbergia lutea. İsterseniz benim resimle karşılaştırın. S.clusiana da açınca resim yollarım, daha açık olur.
Bilgiler için teşekkür ederim sn. tabus. Bendeki soğanların hepsi çiçek açtı ve geçti bile. S. clusiana daha geç açıyorsa muhtemelen o tür değildir bendekiler. Civarda başka bahçelerde de göç göç çiçeğine rastladım, bendekilerle aynı zamanda çiçeklilerdi. Karşılaştırma imkanı olursa daha net anlaşılır tabii. Teşekkür ediyorum.
Sevgili akçabardak; sevgili A_NOMAD'ın gönderdiği göçgöçlerim bu sene çiçeklenir mi acaba? Şimdi tahmin yorumlarını okuyunca, ben de hergün bakıp bakıp çiçek açarlar mı acaba diye düşündüğümden bir sorayım istedim.
Sevgili YeniGine sana gönderdiğim çiçekler zaten bu sene çiçeklendi ve çiçekleri geçti, yaprak yapımına yön verdiler. Seneye açarlar ancak...
akçabardak
23-10-2014, 18:57
Sevgili YeniGine öncelikle geç cevap yazdığım için özür diliyorum, iki gün boyunca internetimiz yoktu, o yüzden foruma giremedim çok çaresiz kaldım.
Siz bana tahminde bulunmam için sormuşsunuz ama açıp açmayacağını en iyisini bilen size gönderen kişi sevgili A_NOMAD, benim tahminim de zaten bu yöndeydi çünkü artık yapraklanmaya geçmişlerdi, kısmetse seneye inşallah.
Size küçük bir tiyo vereyim, güz çiğdemi çiçek açacaksa ilk önce çiçeğini çıkartır, yapraklar daha sonra gelir.
Seneye bol çiçek açmalarını dilerim. Sevgilerimle.
Dumlupınar
25-10-2014, 15:44
Nihayet göç ciceklerimin bugün cektigim fotografini sizlerle paylasiyorum...
Dumlupınar
25-10-2014, 17:24
Arkadaşlar bu çiçeği çoğaltmayı kafaya koydum.Bir soğandan tam 5 çiçek sapı çıktı.Tabii hocam 100 de soğanları süper bakmış ki böyle güzel açtılar.Tam 7 tane daha gelen çiçek sapı var.
Fotoğraflar için idare edin,demekten başka bir şey yapamıyorum.Zira elimden foto konusunda gelen daha başka bir marifet yok.
AKÇABARDAK,MİLLA,LALECİ_03 'e özel teşekkürler...Herkese SELAMLAR....
Sternbergia clusiana.
S. lutea'ya çok benzer fakat ondan biraz daha geç açar ve yaprakları daha geniştir.26,10,2014 tarihinde çekilmiştir.
Fotoğraf yüklemekte güçlük çekiyorum. Şimdilik bu kadar.
söğütsalkım
31-10-2014, 15:07
benim göç çigdemlerim de açtı muhteşemler
Dumlupınar
13-11-2014, 21:02
Göç çiçeklerim bugün son 2 çiçeğini açtı.Birazda saksıda yeşil yaprakları keyif sürsün.
Cemevlüde
26-11-2014, 15:08
Merhabalar .. Ben peyzaj öğrencisiyim tezimi tamamlamam için bu bitkinin tohumuna ihtiyacım var 1 tane bile yeterli.. Lütfen bana yardımcı olurmusunuz..
Dumlupınar
13-12-2014, 12:32
Merhabalar .. Ben peyzaj öğrencisiyim tezimi tamamlamam için bu bitkinin tohumuna ihtiyacım var 1 tane bile yeterli.. Lütfen bana yardımcı olurmusunuz..
Merhaba,göç çiçeğinin tohumu için hocam 100'e özelden bir mesaj atarsanız elinde varsa yardımcı olur.Ben soğanları kendisinden almıştım.Size yardımcı olmak isterdim.Ancak ben çiçeklenme sona erdikten sonra,soğanların enerjisini almamaları için tohum yapmadan çiçek saplarını kestim.
Teziniz için şimdiden başarılar diliyorum.KOLAY GELSİN...SELAMLAR...
hocam100
13-12-2014, 21:10
Bendekiler hiç tohum yapmadı.
hocam100
03-02-2015, 10:21
Bu günlerde sadece yaprakları kaldı.
Dumlupınar
12-09-2015, 00:26
Geçen yıl orta boy saksıya diktiğim 5 tane göç çiçeği soğanı bu yıl 14 tane oldular.Dün 2 saksıya soğanları eşit olarak diktim.
Yetiştirilmesi kolay,sonbaharda çok güzel ve bol sarı çiçekler açan,harika bir çiçek.
Mücevher Çalısı
12-09-2015, 11:06
Topraktan çıkarmaya gerek duymayan, yapraklarından önce çiçeğini gösteren ve sonbaharın belirtisi olan bir çiçek...
hocam100
23-09-2015, 20:36
Ben de bu gün göç göçleri ektim arkadaşlar.Siz de ekin ya da ekili ise su verin yakında açarlar.
Batı Rüzgarı
24-09-2015, 22:57
maşallah zıpçıktıya benziyor çiçeği. güzel bir çiçek ancak biraz daha nazlısı diyebiliriz.
Dumlupınar
30-10-2015, 23:27
Akşamları böyleyiz.
Dumlupınar
01-11-2015, 11:47
Gündüzleride böyleyiz...
Size küçük bir tiyo vereyim, güz çiğdemi çiçek açacaksa ilk önce çiçeğini çıkartır, yapraklar daha sonra gelir.
Tam da bunu soracaktım. Sn. akçabardak yazmış zaten.
Göç-göç çiçeklerim önce çiçek açtılar.
Neden yaprak vermediler diye araştırırken buldum.. ;)
584760
Erdem 01
17-11-2015, 10:46
Bu çiçekten ben de var. Bildiğim kadarıyla çiğdem değil. Nergis türü. Çiğdem yaprakları ince ortasında beyaz şerit oluyor. Bu çiçeğin yaprakları enli nergis yapısında. Çiğdem gibi önce çiçek açıyor sonra yaprak veriyor. Çiğdem yaprağının ince beyaz şerit yapısından hemen anlaşılır.
Mücevher Çalısı
17-11-2015, 15:34
Sn Erdem 01, bu çiçeğin isimlerinden biri "Sarı Çiğdem". Bu sebeple olsa gerek üstteki mesajda "Çiğdem" adı geçiyor. Haklısınız "Çiğdem" ile çok bir bağlantısı yok ve "Göç Göç Çiçeği" 'Nergisgiller' Ailesine ait...
Sistematikte;
Aile: Amaryllidaceae (Nergisgiller)
Cins: Sternbergia
Tür: Sternbergia lutea (Göç Göç Çiçeği, Sarı Çiğdem )
Aile: Iridaceae (Süsengiller)
Cins: Crocus
Türler: Crocus sativus (Safran)
Crocus ancyrensis (Ankara çiğdemi)
Genel olarak; "Crocus sp.: Çiğdem" olarak geçer...
Saygılarımla...
Batı Rüzgarı
20-08-2016, 00:42
çiçeği kaç gün gidiyor ve kokulu mu?
Sayın tabus,
Ben tohumlarınıza talibim :))
---
Sn Milla, hakkınızı helal edin..İnanın bir tesadüf eseri, ancak şimdi fark ettim.
---
Sn Milla, hakkınızı helal edin..İnanın bir tesadüf eseri, ancak şimdi fark ettim.
Ne demek sayın tabus, kısmette yokmuş. Hiç sorun değil, canlar sağ olsun :)
konuyu görünce bi resimde ben ekliyim dedim. =)
YeniGine
17-01-2017, 22:12
Göçgöçlerin çiçekleri geçti, yaprakları henüz yeşil. Hal böyle iken yer değişikliği yapılabilir mi acaba?
Göçgöçlerin çiçekleri geçti, yaprakları henüz yeşil. Hal böyle iken yer değişikliği yapılabilir mi acaba?
Yaprakları sararıp kaybolunca soğan da uykuya geçer.. Söküm ve saklama zamanı bu zamandır.Şimdi yaparsanız kökler zarar görür, seneye açmayıverir. :)
YeniGine
18-01-2017, 22:28
Teşekkürler sayın tabus, şimdi almak istememdeki sebep yapraklar kuruyunca yerlerini bulamıyorum, benim bahçemde değiller. Benim bahçeye taşımak idi niyetim.
Sağoluun...
Teşekkürler sayın tabus, şimdi almak istememdeki sebep yapraklar kuruyunca yerlerini bulamıyorum, benim bahçemde değiller. Benim bahçeye taşımak idi niyetim.
Sağoluun... Mümkün olabildiğince kökleriyle, toprağı ile birlikte taşıyın, hatta aile oluştururlar ya, olduğu gibi taşıyın..Kolay gelsin.
hocam100
04-09-2017, 11:11
Hemen ekin çünkü yakinda çıkıyorlar
LG-D855 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
chelik26
24-02-2019, 18:37
Yılın Çiğdemi de benden olsun, birde ziyaretçimiz varmış :)
687665
hocam100
24-02-2019, 19:52
Yılın Çiğdemi de benden olsun, birde ziyaretçimiz varmış :)
687665bu çiğdem göç göç değil.
SM-C7010 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
akçabardak
02-10-2021, 18:00
Neredeyse 3 senedir bu sayfaya kimse uğramamış, göç göç zamanı sezonu açıp sayfayı biraz canlandıralım.
721923
hocam100
18-10-2021, 21:51
Harika olmuşlar ellerinize sağlık.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.