View Full Version : Kaktüslerde Güneş Yanığı
ufuksinel
11-06-2010, 21:30
neler yapılabilir sizce? teşekkürler...
Eser İlhan
11-06-2010, 21:47
Kaktüsünüz ilk bakışta sanki güneşten yanmış gibi duruyor. Ama farklı birşey de olabilir tabii. Ne zamandır böyle ve bu durum nasıl gelişti?
Evet bence de güneş yanığını çok andırıyor...
ufuksinel
12-06-2010, 23:05
bir gün bir açık balkonda kaldı. güneş yanığı ihtimalini pek düşünmemiştim, çünkü kahverengi bölümler bir süre önce de vardı ve kapalı balkona aldıktan sonra ilerlemeye devam etti. güneş yanığı ise hayatta kalması mümkün mü sizce?
Balkonda kaldığı gün yağmur yağmış olabilir mi ?Eğer ıslanır daha sonra da güneş çıkarsa böyle olabiliyor.Yumuşama var mı o açık renk olan yerlerde?
Ne sıklıkta suluyorsunuz? Sanki gövde kurumuş, iyice suyu çekilmiş gibi görünüyor.
Ayşe Yıldız
13-06-2010, 16:28
Kaktüsünüzün sadece görünen tarafındamı var böyle leke diğer tarafındada varsa başka sorun olabilir. Ama sadece bir yüzünde ise bu gerçekten güneş yanığı olabilir. Kaktüsünüz uzun bir süre içerde kalıp birden güneşe çıktıysa dayanamamış olabilir.
ufuksinel
14-06-2010, 17:03
yaklaşık 2 haftada bir biraz su veriyorum. şimdiye kadar direkt güneş almıyordu. söylediğiniz gibi güneş -kısa bir süre de olsa- fazla gelmiş olmalı. çok teşekkür ederim cevaplarınız için.
kendini toparlaması için önerileriniz var mı?
jojoba çiçeği
08-08-2010, 13:17
emin olmamakla birlikte sulamadan kaynaklanıp çürümeye başlamış olabileceğini düşünüyorum. benim kaktüsümde de buna benzer bi durum olmuştu. sağlam olan kısımlarını kesip bir iki gün kesilen kısmın kurumasını bekleyip diktiğinizde bitki tekrar kök salarak büyümeye başlıyor. umarım geç kalmamışımdır :S
eleutherios
07-03-2013, 19:27
benimde kaktüsümde güneş yanığı olduğunu düşünüyorum. yumuşama yok ama bu şekilde görünüyor. acaba ne yapabilrim?
Kaktüsünüzdeki lekeler güneş yanıklarına benziyor ama kızıl lekeleri görünce bir an kırmızı örümcek zararına da benzettim. Başka kaktüsleriniz ya da bitkilerinizde de benzer kızıl lekeler var mı? Kırmızı örümcek gözle görülemeyecek kadar ufak ama büyüteçle dikkat çekecek kadar canlı kırmızı renge sahip, ufak bir zararlı. Oldukça da kaktüslere zarar veren bir özelliği var. Büyüteçle tüm kaktüsünüzü incelemenizi öneririm. Gözlemlerseniz ilaçlamanız gerekir.
Güneş yanığı içinse yapılabilecek pek birşey yok yanık oluştuktan sonra. Özellikle sulamada bitkinin güneşte kalmaması, sıcak iklimlerde yaz aylarında direkt güneş ışığından korunması gerekli. Kaktüsünüzün gücünü toparlaması için bahar aylarından itibaren vitaminle destekleyebilirsiniz.
Bazı kaktüs türleri bilindiğinin aksine güneşi çok sevmiyor. Evim müsait olmadığı için ben de çok kaktüs yakarak bu gerçeği öğrendim evimin tüm cepheleri sabahtan akşama kadar güneş alıyor haliyle cam kenarına koyunca hepsi yanıyor garibanların. Yaz aylarında filtreli güneş ışığı ideal bana göre, tülün arkasından alması yeter.
sumeyra47
28-03-2015, 15:14
Merhaba arkadaşlar kaktüslerde yanık oluşumlarını nasıl iyileştirebilirim yardımınıza ihtiyacım var. :( :(
sumeyra47
28-03-2015, 15:16
Sukulentlerde aynı durumda :(
sumeyra47
28-03-2015, 15:19
Atlaslar da çok kötü durumda tazecik sürgünler yanıp sararmış. Bu mevsimde olmaz sandım ama oluyormuş işte. :( :(
Sevgili sumeyra47
Geçmiş olsun ama fotoğraflardan gördüğüm kadarıyla ucuz atlatmışsınız, atlas başlığında sizin için verdiğim cevabı (http://www.agaclar.net/forum/1366648-post1148.htm) yanık yarası olan (fotoğraflarda gördüğüm) tüm bitkileriniz için kabul edebilirsiniz.
Sevgiler...
CrazyDicta
09-04-2015, 19:14
Benim iki kaktüsüm var biri Mammillaria bocasana diğerini ise bilemiyorum. İşte bu türünü bilmediğim kaktüsün kökünde sararmalar oluştu. Yeni kayıt olduğum için resim koyamıyorum. Kaktüsümün sorunu nedir ne yapmalıyım?
Sedanineli
09-07-2020, 13:39
Merhaba arkadaşlar, 2019 eylül ayında süt kaktüsü aldim kış ayında çok güzel yaprak verdi döktü. Cam balkonda dolduruyordu ama yazın klima çalıştıracağım için cam balkona açmak zorunda kaldım ve kaktüs tamamen akşam üstü 15:00 sonrası batana kadar güneşte kaldi. 3 gün önce bi manzarayla karşılaştım. Balkondan içeri almadım ve aklıma direk güneş yanığı geldi. Fotoğraf yükleyemedim
Merhaba arkadaşlar, 2019 eylül ayında süt kaktüsü aldim kış ayında çok güzel yaprak verdi döktü. Cam balkonda dolduruyordu ama yazın klima çalıştıracağım için cam balkona açmak zorunda kaldım ve kaktüs tamamen akşam üstü 15:00 sonrası batana kadar güneşte kaldi. 3 gün önce bi manzarayla karşılaştım. Balkondan içeri almadım ve aklıma direk güneş yanığı geldi. Fotoğraf yükleyemedim
http://www.agaclar.net/forum/sik-sorulan-sorular-forum-kullanma-kilavuzu/6256.htm
Buradan faydalanabilirsiniz.
Benimde kaktüsüm yandı. Ama inceldi orası
ciceksevenn
17-10-2020, 21:15
Benim kaktüsüm de yandı yarısı simsiyah. Yanık için yapabileceğimiz bir şey var mı?
Mesut Temiz
18-10-2020, 11:10
Benim kaktüsüm de yandı yarısı simsiyah. Yanık için yapabileceğimiz bir şey var mı?
Maalesef güneş yanığı olan yüzey o şekilde kalıyor... Kaktüsünüz sütun kaktüs formunda bir türse, yeni uzayan kısımlar normal gelişir, kaynana topuzu gibi yandan yavru veren bir türse yavrular o yüzeyi kapatır, oputia türlerinden biriyse yeni boğumlar normal çıkar...
Yüzey yanığı değil de güneşe bağlı renk koyulaşması söz konusuysa (ki haworthia gibi sukulentlerde çok sık oluyor), bu durumda daha az güneşe alındığında ya da ortama alıştıkça renk açılıyor, ama yüzey yanıkları kalıcıdır...
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.