View Full Version : Soğanlı bitki koleksiyonlarınızda hangi türler var?
Halil Solak
11-06-2010, 10:58
Merhaba arkadaşlar,
Aranızda soğanlı bitki koleksiyonu yapanlar var mı ? Hangi türleri yetiştiriyorsunuz ?
Profesyonel koleksiyonlardan bahsetmiyorum. evinizde kendi zevkinize göre yetiştirdiğiniz beş on çeşit soğanlı bitkileri soruyorum. lale, sümbül , nergis, çiğdem yetiştiriyor musunuz ?
hocam100
13-06-2010, 17:18
Benim kolleksiyonum var listemi henüz oluşturmadım.
ibrahim37
13-06-2010, 18:44
Bende bir kolleksiyon oluşturmaya çalışıyorum.
Öncelik sırasına göre;
Crocus
Colchicum
Sternbergia
Romulea
Scilla
Cyclamen
Tulipa
Fritillaria
Muskari
gibi türleri yetiştirmeye çalışıyorum. Ama yinede kolleksiyonumun % 80 ini crocus ve colchicumlar oluşturuyor.
Ben de başladım ama henüz sadece birkaç çeşit crocus türü var.
Acaba soğanlı bitki koleksiyon klubü tarzı bir oluşum var mı?
yoksa kurulabilir ve meraklıların birbirne destek olması sağlanabilir diye düşünüyorum
Halil Solak
14-06-2010, 09:18
Acaba soğanlı bitki koleksiyon klubü tarzı bir oluşum var mı?
yoksa kurulabilir ve meraklıların birbirne destek olması sağlanabilir diye düşünüyorum
bende tam bunun için bu konuyu açtım. soğanlı bitki koleksiyon klubü veya benzeri bir şey bilmiyorum ve duymadım. olsaydı herhalde bi şekilde duymuş olurduk. doğal çiçek soğanlarını koruma vakfı ve ya soğanlı bitki koleksiyoncuları klubü gibi bişey düşünüyorum. daha çok çok yeni bir fikir. şimdilik ön araştırmalarını yapıyorum. olmazsa soğanlı bitki kardeşliği kurarız aramızda:D
korumamız gereken onlarca tür var. lalelerimiz gibi onlarıda kaybetmeyelim. eğer 1 tür bile yetiştirebiliyorsak ne mutlu bize.
hocam100
14-06-2010, 13:20
Ben de bu düşünceye katılıyorum aramızda klüp kuralım paylaşma veya değiş-tokuş yaparak kolleksiyonumuzu çoğaltabiliriz.
O zaman bir resmiyet kazandıralım derim :)
Halil Solak
14-06-2010, 15:52
Benim koleksiyonum doğa kökenli türlerden oluşmakta.
Allium - Süs soğanı
Amaryllis - Pembe trompet
Chionodoxa - Çin sümbülü
Colchicum - Güz çiğdemi / Acı çiğdem
Crinum - ?
Eucharis - Amazon Zambağı
Fritillaria - Ters lale
Gagea - ?
Galanthus - Kardelen
Geranium - Sardunya (rizomlu)
Gladiolus - Glayöl
Hippeastrum - Çoban yıldızı / Amiral
Hyacinthus - Sümbül
Hymenocallis - Örümcek Zambağı
İpheion - ?
İris - Süsen
Lilium - Zambak
Muscari - Misk sümbülü / müşkürüm
Narcissus - Nergis
Orchis - Orkide cinsi
Ornithogalum - Ak yıldız
Pancreatum - Kum Zambağı
Scadoxus - ?
Scilla - Mavi yıldız
Sternbergia - Göç Göç çiçeği
Tulipa - Lale
Zephyranthes - Yağmur zambağı / zıpçıktı
gibi cinsleri yetiştiriyorum.
ibrahim37
15-06-2010, 11:15
Soğanlı bitki kardeşliği, işte bu çok güzel. Ben bunu tuttum!.
kumyaka2010
15-06-2010, 11:28
Arkadaşlar, şu bitkilerin benim gibi yaşı geçmiş, latince bilgisi olmayanlar için yanlarına turkcelerinide yazarmısınız? Bendede degişik soganlı bitkiler var. Selamlar.
Halil Solak
15-06-2010, 14:29
Arkadaşlar, şu bitkilerin benim gibi yaşı geçmiş, latince bilgisi olmayanlar için yanlarına turkcelerinide yazarmısınız? Bendede degişik soganlı bitkiler var. Selamlar.
türkçe isimleri yöreye göre değişiklik gösterdiği için bu şekilde yazmak en doğrusu. zaten bitki adları tüm dünyada tek dil latincedir. ve bazı türlerin türkçe karşılığı yok. yukarıdaki familya adlarına elimden geldiğince türkçe adlarını eklemeye çalışırım.
Sebahattin Sargın
15-06-2010, 21:54
Ben de varım =)
Bendeki türler;
Amarilis
Misk sümbülü (Muscari)
Sümbül (Hycantus)
Sümbülteber
Yaz orkidesi
Lilium (Asiatic ve Orientalis melezleri)
Siklamen (Cyclamen coum, Cyclamen hederifolium)
Çin sümbülü
Oxalis
Zıpçıktı
Gala (Calla sp.)
Yumrulu begonya
Kulüp kurma fikrine katılıyorum, bu çok güzel olur. Birbirimizle elimizde olmayan türleri paylaşabiliriz...
Sevgiler ;)
Halil Solak
17-06-2010, 11:48
arkadaşlar dernek veya klup kurmak için çok fazla prosedür gerekiyor. ben kendi aramızda temsili bi anlaşma yapalım derim ayrıca koleksiyon yapan veya yapmayı düşünen arkadaşlara da ulaşalım.
Şimdilik tam resmiyet kazanmasa da forum içinde bu başlıkta belirlensin o zaman.
Ben mutlaka ileride bu klüp olayını gerçekleştirmek istiyorum.
Halil Solak
17-06-2010, 16:15
Şimdilik tam resmiyet kazanmasa da forum içinde bu başlıkta belirlensin o zaman.
Ben mutlaka ileride bu klüp olayını gerçekleştirmek istiyorum.
bende bunu çok istiyorum ama en az 7 kişi olmamız gerekiyor. yönetim kurulu kurmamız gerekiyor. belli bir merkezi olması gerekiyor. hepimiz ayrı şehirlerdeyiz. ???
Halil Solak
17-06-2010, 16:22
Arkadaşlar doğal türlerimi topluyorsunuz yoksa Hollanda melezleri kültür varyeteleri mi veya karışık mı ?
Bu konuyu ben açtım ilk adımı da ben atmak isterim.
Bir liste oluşturacağım aşağıda. Bu listede herhangi bir öncelik sırası olmayacak ve bu listedeki arkadaşlara özel ilk soğanlarımı paylaşacağım. Ben doğal türleri topluyorum ve elimdeki Hollanda melezlerini paylaşarak koleksiyonumdan çıkarmak istiyorum.
Halil Solak
17-06-2010, 16:33
Adına soğanlı bitki kardeşliği diyelimmi ? :)
veya çiçek soğanı koleksiyoncuları kulübü ?
sizce ne olsun ?
Listemiz şöyle:
hocam100
ibrahim37
Kharel
kumyaka2010
Sebahattin Sargın
hs_edirne
gulşen
Günüm
süreyya
oki_1655
Yagız
bluevlinder
Güngör Salman
thisisme
nazlı hilal
gülistann
tamaşa
bursevi
k_donmez
sarigoz
siniroluyorum
Balıkcı
çiçeksever
adrianus
botanica
ide
kntlmelek
Hhatice
bergüzar
bıcırık
Sadece bu listeye özel paylaştığım soğanları ücretsiz Tohum, Çelik, Fidan, Soğan Paylaşımı ve Takas bölümünde bulabilirsiniz.
benimde glayöl, lale,siklamen ve adını henuz bımedıgım ıkı uc cesıt cıceğim var kabul edersiniz aranıza katılmaktan zevk duyarım :)
ibrahim37
17-06-2010, 17:26
Halil bey bence 'soğanlı bitki kardeşliği' veya 'soğanlı bitki kardeşleri' daha uygun. Diğeri kulağıma pek hoş gelmiyor!.
Bende daha çok saf türlerle ilgileniyorum. Hollandadan gelenlerinde tamamına yakını melez yani türlerini çözemiyorum!. Mesela C. chrysantus'un onlarca melezi var. Bir türe bu kadar yer ayırmam olanaksız!
Birde sormak istediğim sizin S. lutea'lar tohum tutuyormu! yoksa onlarda hibritmi?
Halil Solak
17-06-2010, 17:30
İbrahim bey s.lutea lardan tohum almayı hiç denemedim. bir çok yerde özellikle kromozom sayısını incelemek için yapılan bir araştırma sonucunda tohum yapmadığı yazıyor. bende çiçeklenme sonrası soğana verim kazandırmak için çiçek saplarını kopartıyorum.
Halil Solak
17-06-2010, 17:32
merhaba gülşen hanım hoşgeldiniz. adınızı hemen listeye ekliyorum.
tesekkur ederım sayın hs edırne hosbuldum.Gorusmek uzere :)
Benim kızlarım:
Amaryllis - Dancing Queen
Chionodoxa
Güz çiğdemi
Crinum amoenum
Eucharis
Cyclemen
Fritillaria
Kardelen
Hippeastrum
Hedychium longicornutum
Sümbül
Örümcek Zambağı
İris - Süsen
Lilium - Zambak
Misk sümbülü
Nergis
Kum Zambağı
Scilla - Mavi yıldız
Zephyranthes - zıpçıktı
Chrysothemis pulchella-Squeaky Buffalo-sunset bells
Halil Solak
17-06-2010, 20:21
Günüm hanım hoşgeldiniz. sizin adınızıda hemen ekliyorum listeye.
sanırım sizde doğa kökenli türleri topluyorsunuz ?
Hoşbulduk sevgili hs edirne. Çok teşekkür ederim.
Benim listem merakla bir iki tane başladı. Sonra koleksiyona dönüştü.
Ama gerçekten doğa kökenli türler çok ilgimi çekiyorlar.
Ben de toplamaya çalıştığım türleri yazayım;
Crocus
Tulipa
Muscari
Lilium
Galanthus
Scilla
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/36/Kniphofia.jpg
Bugün bir peyzaj bahçesinde gördüğüm bitki.
İsmi Kniphofia mış. Çok beğendim ancak afrika kökenli bir bitkiymiş.
Halil Solak
17-06-2010, 22:48
konyalı bi şirket bu türün satışını yapıyor. ayrıca doğal olarak istanbul ve izmir illerinde yetişiyormuş.
Kniphofia uvaria
http://turkherb.ibu.edu.tr/index.php?sayfa=1&tax_id=9289
Çok teşekkürler zaman ayırıp baktığınız için. Ayrıca linklediğiniz site de çok güzelmiş.
Sebahattin Sargın
18-06-2010, 08:24
Bende doğal türler ile ilgileniyorum, özelliklede cyclamenler ile. Ancak bu doğal türlere ulaşmakta zorlanıyorum. Yayılmalarını engellemeden, onlara zarar vermeden doğal türlere nasıl ulaşabiliriz?
Sevgiler ;)
Halil Solak
18-06-2010, 09:20
doğal türlerin koleksiyonunu yapmak gerçekten çok önemli birde bu bitki endemik bir bitki ise. benim koleksiyon yapma amacım bu tür bitkileri korumak. doğadaki bitkilerin korunması yasalarla desteklenmiş. çok ta güzle olmuş ama bazen yetersiz kalabiliyor. mesela muscari muscarimi türü IUCN-Kırmızı Liste Kategorisinde: VU ((Hassas): Vahşi yaşamda soyu tükenme tehlikesi büyük olan türler. ) kapsamında ve birçok yerde doğal ortamında tükendiği yazıyor. bu bitki bize has bir bitki dünyada sadece denizli ve antalyada yetişiyor. daha doğrusu yetişiyordu. şimdi ben bu bitkiyi edinmek ve üretmek istesem yasalar izin vermiyor. peki bu bitki doğada nasıl korunacak. bitkiye tek tehtit insanlarmı?
doğal ortamında yaptığı tohumların %1-3 ü çimlenip çiçeklenebiliyor. ve eminim bişeyler yapılmassa bu bitki doğada yok olacak.
işin komik yanı ise elin gavuru gelmiş bu bitkiyi burdan söküp ülkesine götürmüş. orada üretmiş ve çatır çatır tüm dünyaya satıyor. sonra ne olacak. lalelerimiz gibi bu endemik bitkimizede diyeceğizki bu bir zamanlar bizimdi, biz müşkürüm derdik dağ şümbülü derdik. parfüme ne gerek vardı derdik bu güzelin yanında.
peki bizden biri alıp bu türü üretse (sadece doğadan toplayacağı tohumlardan bahsediyorum. doğaya zarar vermeden) o zaman ne olur. ozaman herkez bu türü satıcısından alır. doğadan kimse sökmez ve bitki huzur içinde yayılım gösterir.
ben sadece koleksiyon yapmıyorum doğal ortamlarını inceleyip doğada zarar görmemeleri için gerek bant şeritle o alanı çevirip, çobanların hayvanları buralara getirmesini engelliyorum. gerekirse bölge halkını bu türler ile ilgili bilgilendiriyorum. hatta tohum toplayıp onlarla bebek gibi ilgilenip yetiştirdikten sonra tekrar doğaya dikiyorum. çok güzel uyum sağlıyorlar.
ben istiyorum ki torunlarım ve onlarında torunları doğada bu bitkileri görebilsin.
Yabancı soğanlı bitki koleksiyoncularının Türkiye üzerindeki soğanlı bitki coğrafyasını nasıl iyi bildiklerini görseniz şaşırırsınız. Bir kişi bana bulunduğum şehre yakın bir bölgedeki çiğdem türünü nerdeyse koordinat verecek şekilde tarif etti.
Halil Solak
18-06-2010, 13:55
aynen öyle bende edirnedeki bir türü bulamamıştım yabancı bir koleksiyoncun bana verdiği tarif ile buldum.
hocam100
18-06-2010, 19:49
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/36/Kniphofia.jpg
Bugün bir peyzaj bahçesinde gördüğüm bitki.
İsmi Kniphofia mış. Çok beğendim ancak afrika kökenli bir bitkiymiş.
Bu bitki benim kolleksiyonumda var.
sayın hocam100 size bu bitkinin tohumu-soğanı karşılığında tek söz verebileceğim tür crocus pallasii pallasii
tabi satıyorsanız da alabilirim en azından koleksiyonunuzda bu tür varsa.
Kabul ederseniz ben de soğanlı bitki kardeşliğine katılmak istiyorum.
Lilium, amarylis, lale, sümbül, glayöl, sıklamen ve adını bilemediğim bir tür şu anda bende var olanlar. Nergis ve sümbülteberle devam etmek istiyorum. Benim daha çok kokulu olanlar ilgimi çekiyor.
Sn. hs_edirne, bu güzelliklerimizi bizden sonraki kuşaklara aktarmakla ilgili çalışmalarınız ne güzel. Kıskandım :))
ben sadece koleksiyon yapmıyorum doğal ortamlarını inceleyip doğada zarar görmemeleri için gerek bant şeritle o alanı çevirip, çobanların hayvanları buralara getirmesini engelliyorum. gerekirse bölge halkını bu türler ile ilgili bilgilendiriyorum. hatta tohum toplayıp onlarla bebek gibi ilgilenip yetiştirdikten sonra tekrar doğaya dikiyorum. çok güzel uyum sağlıyorlar.
ben istiyorum ki torunlarım ve onlarında torunları doğada bu bitkileri görebilsin.
Halil Solak
18-06-2010, 23:05
mevlüt hocam kusuruma bakmayın, bi an bu türün koleksiyonunuzda olduğunu atlamışım.
Arkadaşlar mevlüt hocamında oldukça kalabalık bir koleksiyonu var. ben geçen yıl iki tür edinmiştim kendisinden, daha da edinecektim alış veriş bölümünden ama bir kaza sonucu biraz koptum internet ortamından. bu yıl kısmetse.
Halil Solak
18-06-2010, 23:10
süreyya hanım hoşgeldiniz aramıza, hemen ekliyorum sizin adınızı da listeye.
ayrıca yazdıklarınız için teşekkür ederim.
Şu okulum bitse de Türkiye'nin her yerine gidebilecek duruma gelsem doğada koleksiyona dahil edecek yeni türlerin peşinde.
Halil Solak
18-06-2010, 23:28
Şu okulum bitse de Türkiye'nin her yerine gidebilecek duruma gelsem doğada koleksiyona dahil edecek yeni türlerin peşinde.
sevgili Kharel bize doğadan koleksiyonun için nasıl ve hangi yöntemlerle bitki topladığını anlatırmısın ?
hem tecrübe kazanalım. hemde doğaya ne kadar saygılı koleksiyoncular olduğumuzu gösterelim.
Çiçeklerinin geçme zamanında gidip tohumlarını alıyorum.
Halil Solak
18-06-2010, 23:39
O zaman sizi tebrik ediyorum. işte en doğrusunu yapıyorsunuz hem doğaya saygı, hem de tohumlardan çimlenen çok sayıda bitki. evet belki zaman alıyordur ama tohumdan yetişen bitkiler daha değerli oluyor yetiştiricisi için.
Evet kesinlikle tohumdan çimlenen bitki kadar değerlisi yok. Bu şekilde koleksiyon yapmak ****** daha zor ama kesinlikle çok daha zevkli.
Ben bu kardeşliğin sadece paylaşımla sınırlı kalmayıp;
soğanlı bitkilere olan ilginin yayılmasına katkı sağlayacağını, çevremizde farkına varmadığımız soğanlı bitkileri tanıma olanağı yaratacağını, tohum alma zamanlarını birbirimize bildirmekle tohum alabilmeyi, değişik yörelerde bulunan kardeşlerin paylaşımları sayesinde yöresinde olmayıp kolleksiyonuna dahil etmek istediği tohuma ulaşmayı vb. sağlayacağına inanıyorum.
Yeni başlayan olarak tanımadığım çok çeşit var. Yukarda bahsi geçen kniphofia İzmir'de yetişiyormuş. Gördüğümü anımsıyorum ama soğanlı olduğunu bu forumda öğrendim. Şimdi gittiğim yerlerde gözüm bu bitkiyi aramaya başladı. Bulursam tohumunu alıp paylaşmak istiyorum.
Bu gün mis zambak, kayısı çiçeği (frezya) ve nergisi de listeme dahil ettim. Satıcı hemen dikme sıcaklar biraz geçsin ondan sonra dik dedi.
Mis zambağın soğanı lilium gibi, satıcı lilium olmadığını bunun kolonya yapılan manisa yörsinden başka bir beyaz zambak olduğunu söyledi. Mis zambak diye aratınca lilium çıkıyor.. Aldatıldım mı ki :\
Halil Solak
19-06-2010, 23:03
süreyya hanım,
mis zambağı veya bilimsel adı ile "lilium candidium" doğal bir lilium türüdür. piyasada bulunan liliumlar ise melez ve genleri ile oynanmış türlerdir. başka bir deyişle ; zambak = lilium dur.
soğanlı bitki kardeşliğine gelince,
sizinle aynı şeyleri düşünüyoruz. kalbimden geçenleri çok güzel anlatmışsınız. koleksiyonunuzu büyütmek için çaba sarf ettiğinizi görüyorum. bu beni çok mutlu etti.
mis zambağını hemen ekmeniz gerekecek. bu bitkiyi en doğru zamanda almışsınız. önümüzdeki haftalarda yeşil yaparak demeti ile sizi selamlayacaktır. ve gelecek yaz ise soğanın kalitesine göre çiçek alabilirsiniz. frezya hiç yetiştirmedim çünkü o doğal bir tür değil bir koleksiyoncunun bahçesinde ortaya çıkan bir tür. ilk baharda dikiliyor diye biliyorum. kışın donma tehlikesi yüksek bir bitki. mevlüt hocam daha iyi bilir. nergisleri ise sonbaharda dikmeniz en uygunu olacaktır.
Bilgiler için teşekkürler hs edirne:)
Mis zambağı hemen dikiyorum.
Kayısı çiçeğinden sonbaharda çiçek almak için ilkbaharda, ilkbaharda çiçek almak için eylül ayında dikim yapılmalıymış.kaynak (http://danceofflowers.blogspot.com/search?q=frezya)
Onu da sonbaharda nergisle birlikte dikerim.
hocam100
20-06-2010, 08:01
Fresia iki türdür arkadaşlar o da saklama dereceleri ile ilgili kışlık ve yazlıktır.Kışlıklar ekim kasım gibi ekilir şubat mart gibi çiçek alınır.Yazlıklar mart haziran arası ekilir eylüle çiçek alınır.Yazlıklar sıcak ortamdan etkilenebilir onun için kışlık fresia öneririm.Bu konuda size en iyi bilgiyi fresia üreticisi olarak Kamil bey verecektir.
Ben Kamil beye danışmadan karar vermeyeyim o zaman :) Belkide şimdi de dikebilirim..
Halil Solak
20-06-2010, 10:37
pembe ve beyaz renkli zıpçıktılarımı takasa çıkardım;
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=21473
oki_1655
20-06-2010, 19:57
Şuan koleksiyonum var denecek kadar çok yok ama ****** katılmak isterim.Şuan sadece laleler sümbüller amaryllislerim ve 1-2 çeşit soğanlı begonyalarım var soğanlı bitki olarak..
Eğer gönderirseniz memnun olurum ve hiç hayır demem.
oki_1655
20-06-2010, 20:10
Benimde 1-2 lale türü, sümbül, 2-3 amaryllis, sümbülteber ve 3-4 çeşit bogonyam var.Eğer kabul ederseniz bende sizlerin arasında yer almak isterim.
Bu işi doğaya saygı göstererek yaptığınız için gerçekten sizlere hayran kaldım..
hocam100
20-06-2010, 20:41
sayın hocam100 size bu bitkinin tohumu-soğanı karşılığında tek söz verebileceğim tür crocus pallasii pallasii
tabi satıyorsanız da alabilirim en azından koleksiyonunuzda bu tür varsa.
Bu çiçek rizomlu bir bitki yanlarından şubat aylarında ayırılarak çoğalıyor eğer sabrederseniz size şubatta gönderebilirim.Değişmek daha iyi olur hem türlerim çoğalmış olur.
En kısa zamanda bende edineceğim
Halil Solak
21-06-2010, 10:11
oki_1655 ve Yagız aramıza hoş geldiniz.
usluorak
21-06-2010, 11:18
Soğanlı bitki kardeşliğine katılmak istiyorum ben de ama bitki yetiştirmeye yeni başladım.Bu soğanlardan almak da istiyorum.Çünkü merak ediyorum.Bir çiçeğin açmasını bekleyip sonra onun güzelliğini görmek çok güzel bişi.Napsam acaba?
Halil Solak
21-06-2010, 11:23
eğerki gerçekten bu kardeşliğe katılıp bu bitkilerden bir koleksiyon oluşturmak istiyorsanız.
aramıza hoş geldiniz.
Bu çiçek rizomlu bir bitki yanlarından şubat aylarında ayırılarak çoğalıyor eğer sabrederseniz size şubatta gönderebilirim.Değişmek daha iyi olur hem türlerim çoğalmış olur.
elbette beklerim hocam neden olmasın
bluevlinder
21-06-2010, 13:21
Selamlar...
Ben de bu sene bir heves bitkilerle haşır neşir olmaya başladım...özellikle tohumdan bitki yetiştirmek ve onların çiçeklendirmek çok hoşuma gitti..ancak şimdiye kadar hiç soğanlı bir bitki yetiştirmedim...
Bahsettiğiniz soğanlı bitkiyi araştırdım çok hoşuma gitti... Bu durumda ben de kardeşlik için ilk adımı atmış olurum...tabii yetiştirmeyi başarabilirsem...
bluevlinder
21-06-2010, 13:36
Selamlar...
Aslında bu kardeşliğe katılmak amacıyla sayfaya girmiştim ama baktım ki sizler bu konuda çok ileridesiniz..ben hayatım boyunca hiç ama hiç soğanlı bitki yetiştirmedim...ama denemeyi isterim o ayrı...
Vaktiyle 3 yıl Hollandada yaşadım..bu arada senede sadece 1 ay açık kalan ve türlü türlü lalelerin yetiştirildiği ve sergilendiği bir bölgeye gittim...ağzım açık kalarak izledim türlü türlü laleleri...hemen hemen hepsini fotoğrafladım...ancak dediğim gibi yetiştirmeyi hiç denemedim...
Bu sene tohumdan çiçek yetiştirmeyi becerebildiğime göre..soğanlı bitki yetiştirmeyi de kıvırırım sanıyorum...
Halil Solak
21-06-2010, 15:15
bluevlinder hoş geldiniz aramıza.
soğanlı bitki koleksiyonu yapmak ve soğanlı bitki yetiştirmek farklı uğraşlardır.
yeni başlayan arkadaşlara örnek olmak için kendi koleksiyonumu tüm aşamalarıyla ilgili konu başlığı altında kare kare eklemeye çalışıcağım.
ilk resimleri bu pazar günü yükleyeceğim. hem tecrübe kazanmak, yanlış bildiğim yetiştirme yöntemlerinin doğru olanını öğrenmek adına hemde yeni başlayanlara fikir vermek adına güzel bir fırsat olacak diye düşünüyorum.
bluevlinder
21-06-2010, 16:08
teşekkürler hs edirne...
izlemedeyim..resimleri bekliyorum...
bu arada yanlış yere resim ekledim sanırım..kusura bakmayın..sitede de çok eski sayılmam..o yüzden resimlerin galeriye eklenmesi gerektiğini bilmiyordum...bundan sonra daha dikkatli olurum..iyi günler..
yeni başlayan arkadaşlara örnek olmak için kendi koleksiyonumu tüm aşamalarıyla ilgili konu başlığı altında kare kare eklemeye çalışıcağım.
.
Sabırsızlıkla bekliyoruz hs edirne..
Ben de fortoğraf eklemek istiyorum ama fotoğraf makinem sizlere ömür olduğu için şimdilik fotoğraf ekleyemiyorum. Bakalım bir çare bulurum sanırım :)
Halil Solak
21-06-2010, 18:21
süreyya Hanım, Canınız sağolsun. malesef bende pek ekleyemedim. zaman içinde olacak şeyler bunlar.
Halil Solak
21-06-2010, 18:23
kolekesiyon yapmaya yeni başlayacak arkadaşlardan, nasıl bir koleksiyona sahip olamak istediklerini ve başlamak için neler yaptıklarını rica etsem bize anlatabilirlermi ?
kolekesiyon yapmaya yeni başlayacak arkadaşlardan, nasıl bir koleksiyona sahip olamak istediklerini ve başlamak için neler yaptıklarını rica etsem bize anlatabilirlermi ?
Memnuniyetle.Ben ilk önce lale ve sümbülle başlamayı düşünüyorum başlangıç olarak çok koyu mor siyah lale diye tabir edilen lalelerden alacağım kardelende düşünüyorum fakat yetiştirebilirmiyim hiçbi fikrim yok.
Not:Başlangıç olarak kolay bakılabilen bitkiler seçmemin nedeni soğanlı bitkilerle daha yeni yeni kaynaşabildiğim içindir daha işin başından zor bir bitkiyle başlayıp çürütüpte gözümü korkutmak istemedim ztn zamanla koleksiyonum genişliycektir kendiliğinden
Halil Solak
21-06-2010, 20:50
lale ve sümbül başlangıç olarak çok iyi bir seçim olacaktır. ancak mutlaka aralarında botanikal değeri olan türlerden de edinmelisiniz. mesela "Tulip madame lefeber" (tulipa fosteriana türüdür. ) hiç bir işlem yapmasanız bile tohum yapacaktır. zaten gösterişli kırmızı çiçekleri sizi oldukça etkileyecektir. bu lale türü hem botanikal bir türdür hemde ticari değeri olan hollanda lalelerindendir. istanbulda bu laleyi bulmak zor olmayacaktır. alternatif olarak benim koleksiyonumda da bulunan birbaşka tür olan Tulipa red Riding Hood (kırmızı başlıklı kız) de tulipa greigii türünün en çok yetiştirilen formudur. bu türüde kolaylıkla bulabilirsiniz.
Tulipa red riding hood gerçekten çok güzelmiş.Fakat bitkiler konusunda genel olarak çözemediğim bir konu var.Ne yazıkki bu isi yapanların birçoğu latince issimlerini bilmiyor ve bunları kağıtlara not alıp gittiğinzde marstan gelmişim gibi bakıyorlar **** bilmiyorum diyorlar.Türkçelerini söylediğimdeyse bu seferde farklı farklı çiçekler gösteriyorlar çunkü bi çiçeğe ülkemizde biçok issim takıyorlar kafalarına gore saat çiçeği,çarkıfelek,passiflora gbi
Güngör Salman
21-06-2010, 21:37
Merhaba, güzel bir başlık, her ne kadar koleksiyon yapacak kadar bilgi ve çeşit sahibi olmasamda soğanlı bitkileri seven biri olarak sayfanızın yakın takipçisi olacağım sevgiler.
Halil Solak
21-06-2010, 22:30
Tulipa red riding hood gerçekten çok güzelmiş.Fakat bitkiler konusunda genel olarak çözemediğim bir konu var.Ne yazıkki bu isi yapanların birçoğu latince issimlerini bilmiyor ve bunları kağıtlara not alıp gittiğinzde marstan gelmişim gibi bakıyorlar **** bilmiyorum diyorlar.Türkçelerini söylediğimdeyse bu seferde farklı farklı çiçekler gösteriyorlar çunkü bi çiçeğe ülkemizde biçok issim takıyorlar kafalarına gore saat çiçeği,çarkıfelek,passiflora gbi
bu işi yapanlardan kastınız, ticari amaç güden sokak satıcıları sanırım.
en garanti yöntem ya tanıdığınız birinden almak veya üzerinde latince ve ingilizce adları olan paketlenmiş soğanlardan almak olacaktır. ayrıca forumumuza üye birçok bilinçli çiçek soğanı satan arkadaşlarımız bulunmakta.
Benim amacım crocus türleri başta olmak üzere doğal diğerleri soğanlı bitki türlerini edinmek. Küçüklüğümden beri soğanlı bitkilere bir ilgim olmuştur. Toprak altındaki soğanları bir çeşit hazine gibi geliyordu bana. Bu bitkilerin hayatta kalmak için geliştirdikleri yöntemleri beni etkiledi yani. Ben de koleksiyonumu genişletebilmek için sonbahar ve ilkbahar dönemlerinde kendimi dağlara vurmayı düşünüyorum.
bu işi yapanlardan kastınız, ticari amaç güden sokak satıcıları sanırım.
en garanti yöntem ya tanıdığınız birinden almak veya üzerinde latince ve ingilizce adları olan paketlenmiş soğanlardan almak olacaktır. ayrıca forumumuza üye birçok bilinçli çiçek soğanı satan arkadaşlarımız bulunmakta.
Tabki sözüm meclisten dışarı.Ben hiç bilmediğim için zor oluyor zaten tecrübeli bir çift göz baktığında drek anlayacaktır zaten.Orneğin istanbulda emiönünde gerçekten çok güzel çiçekler vardır ve her oraya gittiğimde içim huzurla dolar fakat çoğu issim olarak bilmez.Yoksa her işi hakkıyla yapanlar vardır ******.Bir eczaneye girdiğimiz zaman ilacın adını söyleyipte alabiliyoruz fakat bir seraya girdiğim zaman şu çiçek dediğim latince issimlerini bilen tecrubeli birini bulmak gerçekten zor.Formumuzda olanlar gerçekten bu konu hakkında bilgi sahibi olanlar olmayanlar zaten böyle bir foruma girmezler bile bence.
Halil Solak
22-06-2010, 18:56
ben kendi koleksiyonumdan bahsedeyim. hayalim türkiyenin en büyük soğanlı bitki (300 üzeri tür) koleksiyonuna sahip olmak. ama bunu terasımda yapamam :D. koleksiyonum aşağı yukarı yüz türden oluşuyor. iki sene ara verdikten sonra bu yıl tekrar tür toplamaya başladım. benim için görselden çok işlevselliği ön planda bir koleksiyon. hedefime ulaşınca görselliğe önem vereceğim. koleksiyonu terasımda yapmaya çalışıyorum. edirne ve trakyada yetişen türler ağırlıkta. bazı yabancı ülkelere ait türlerde bulunuyor koleksiyonumda. bir kaç tane de tarihi değeri olan melez bitkim var. yani genleri ile oynanmamış türler.
pazar gününden itibaren yeni bir koleksiyon yapıyormuş gibi haftalık olarak adım adım koleksiyon oluşturacağım. maliyeti neredeyse hiç olmayan bir koleksiyonum var bunun yapım aşamalarını sizlerle paylaşmak istedim.
bu hafta bir koleksiyoncunun en büyük problemlerinden biri olan saksı ile başlayacağım.
thisisme
23-06-2010, 15:49
ben de soğanlı bitkilere tutkuyla bağlıyım. İlk gençlik yıllarımdan beri evimde lale ve sümbül yetiştiririm.soğan kardeşi olmak isterim ama öyle kolleksiyoner olacak kadar çok soğanlı bitkim yok. sadece lale, sümbül, lilium reinesselerim var. bu sene de inşallah muskari ve ters lale(ağlayan gelin) eklemek istiyorum.
Halil Solak
23-06-2010, 15:58
thisisme, koleksiyoner olacak kadar türüm yok demişsiniz ama küçük de olsa bir koleksiyona sahipsiniz ve de bu koleksiyona yeni türler ekleyim büyütmeyi düşünüyorsunuz. ayrıca bu bitkilere tutkuyla bağlısınız.
eeee o zaman hoş geldiniz aramıza.
nazlı hilal
23-06-2010, 20:42
Bende sıklamen,begonya,zıpçıktı,kum zambağı,bardak menekşe,kağıt çiçeği,japon küpelisi,lale,sümbül,glayöl,yıldız çiçeği yetiştiriyorum,geçen yıl çiğdem soğanı dikmiştim çimlenmedi.
Halil Solak
23-06-2010, 21:14
Harun bey hoş geldiniz aramıza. çiğdem soğanlarınız için üzüldüm. muhtemelen fazla sulamadan kaynaklı olabilir. ya da aldığınız soğanlarda farketmediğiniz bir küllenme hastalığı olabilir. adınızı listeye ekliyorum ?
gülistann
23-06-2010, 22:40
eğer kabul ederseniz bende aranızda olmak isterim.acemi olarak sümbül ve lale yetiştirmeye çalıştım.bu sene ters lale,nergis ve safran gibi yeni bitkilerde eklemeyi düşünüyorum nasipse.
Halil Solak
23-06-2010, 22:45
gülistann hanım hoş geldiniz aramıza. adınızı ekliyorum hemen listeye
Daha çok yeni olmama ve fazla soğanlı bitkim olmamasına ragmen,soğanlı bitki kardeşliği ne katılmak istiyorum
nurcanaybay
24-06-2010, 14:01
Bende sıklamen,begonya,zıpçıktı,kum zambağı,bardak menekşe,kağıt çiçeği,japon küpelisi,lale,sümbül,glayöl,yıldız çiçeği yetiştiriyorum,geçen yıl çiğdem soğanı dikmiştim çimlenmedi.
Sn.Nazlı Hilal ;
kağıt çiçeği'nin soğanlı bir çiçek olduğunu bilmiyordum.Ya da farklı çiçekler den
bahsediyoruz ,benim bildiğim kağıt çiçeği sarı-turuncu renkler de yuvarlak form da ve uzunca bir sap üzerin de .Sizin bahsettiğiniz farklı bir tür ise latince ismini ya da fotoğrafını paylaşabilirmisiniz .
nazlı hilal
24-06-2010, 17:16
Sn.Nazlı Hilal ;
kağıt çiçeği'nin soğanlı bir çiçek olduğunu bilmiyordum.Ya da farklı çiçekler den
bahsediyoruz ,benim bildiğim kağıt çiçeği sarı-turuncu renkler de yuvarlak form da ve uzunca bir sap üzerin de .Sizin bahsettiğiniz farklı bir tür ise latince ismini ya da fotoğrafını paylaşabilirmisiniz .
Bahçe sayfamda var,çiçekleri lila renkli,soğanları fasulye tanesi büyüklüğünde,şekil olarak çam kozalağını andırıyor.Kışın yok olup baharda çoğalmış bir şekilde sürgünler veriyor.
k_donmez
26-06-2010, 20:11
Değerli arkadaşlar geçtiğimiz sonbahardan bu yana bahçemde çok sayıda soğanlı bitkiye yer verdim. Bunlar endemik türler olmayıp, piyasadan ve site üyelerimizden temin ettiğim türlerdir. Crocus(4 renk), Nergis ( 3 tür), Sümbül (3 renk), Lale (2 tür), Dahlia (4 renk), Frezya (2 renk), Glayör (7 renk), Lillium ( 5 renk), Muscari, Begonya, Ranunculus, Phlox, Hosta gibi soğanlı ve yumrulu bitkilerin soğan ve yumrularına sahibim. Miktarları fazla olmamakla beraber paylaşım döneminde isteyen arkadaşlarla takas etmek suretiyle lale ve crocus soğanı paylaşabilirim. Diğerlerini ise ancak söktükten sonraki durumu görerek ekleyebilirim.
Ben de grubunuza katılmak istiyorum.
Merhaba..bende katilabilirmiyim.Bahcemizde
KARDELEN
Mor zambak
Sumbulteber(yeni ekildi)
Ters Lale(yeni ekilecek)
Mor Adiyaman Ters Lalesi(yeni ekilecek)
Mis Zambak(yeni dikilsi)
ve ufakli baska soganlarim var,ama onlarin isimlerini bilmiyorum
Lale
ve Gladyol
Benim daha önce gönderdiğim mesajlarım neden görünmüyor??
Halil Solak
28-06-2010, 14:04
Benim daha önce gönderdiğim mesajlarım neden görünmüyor??
sn. bursevi, soğan ve soğanlı bitki paylaşımını alışveriş bölümünden yapıyoruz.
paylaşım mesajlarınız yöneticiler tarafından ilgili başlığa taşınmış.
Halil Solak
29-06-2010, 05:55
aramıza yeni katılan arkadaşların adlarını listeye ekledim. adını atladığım arkadaşlar olmuşsa lütfen beni uyarsın. iki konu başlığı birbirine girmiş durumda. takas ve paylaşım başlığı altına tanışma mesajları gitmiş. daha önce buradaki mesajlar taşınmış.
aramıza yeni katılan arkadaşların adlarını listeye ekledim. adını atladığım arkadaşlar olmuşsa lütfen beni uyarsın. iki konu başlığı birbirine girmiş durumda. takas ve paylaşım başlığı altına tanışma mesajları gitmiş. daha önce buradaki mesajlar taşınmış.
Konu başlıklarına uygun yazarsanız taşımak zorunda kalmayız.
Bu başlık, hangi soğanlı bitkileri yetiştirdiğinize aitti ve öyle devam etmeli... Konu adı daha belirleyici olursa işe yarar diye düşünüp, konu adını değiştirdim.
Bir kısım yazıları ayrı başlık olarak yine tadışım.
Soğanlı bitki koleksiyonları için yöntemler, malzemeler (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=21565)
Daha önce taşımak durumunda kaldığımız, paylaşım konusu ise bu:
Soğanlı bitki paylaşım ve takası (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=21449)
Halil Solak
30-06-2010, 17:15
teşekkürler sevgili malina.
bundan sonra daha dikkatli olmaya çalışırım.
hocam100
30-06-2010, 20:41
Benim koleksiyornumda şunlar var arkadaşlar.
Ters laleler:
1-Ters lale Fritellaria imperyalis
2-Ters lale Fritellaria persica mor renkli
3-Ters lale Fritellaria Uva- vulpis
Muscari
1-Muscari muscarimi (Misksümbülü, müşkülüm)
2-Muscari armenicum
Amarilis Amarilis bellodonna pembe
Kardelen Galathus elweshi
Göl soğanı Leocojum aestivum
Safran (Crocus sativus),
Lilium Candidum.
Siklemen
1-Cyclamen hederifolium
2-Cyclamen coum
Tigridia
Triteleia laxa Queen Fabiola
Osalix depei
İxia
Gladious
1-Gladiolus comm. ssp byzantinus
İris tuberose
Acidanthera - Yaz orkidesi
Hyacinthoides hispanica Blue
Nectaroscordum siculum
Sternbergia lutea
Dracunculus vulgaris (Yılan yastığı)
Tulipa greigii "red riding hood"
Tulipa greigii "pinocccio"
Narcissus triandrus " Thalia"
Narcissus triandrus " Hawera"
Convallaria majalis
Hycinthus double CHESTNUT FLOWER'' Katmerli pembe sümbül''
Glayöl 10 renk
yabani Glayöl cinsini bilemiyorum.
Daha ilave edeceğim.Şimdilik bunlar.
Halil Solak
30-06-2010, 21:10
mevlüt hocam, Triteleia laxa türümü ?
hocam100
30-06-2010, 21:15
Evet türü sanırım.
Çok güzel bir düşünce.
Soğanlı bitki kardeşlerini kutlarım.:D
Bende neler var , daha doğrusu geçen sert kıştan sonra neler kaldı acaba?
Beyaz zambak
Kum Zambağı
Lale
Sümbül
Ters Lale
Glayöl
Nergis
Çiğdem
Süsen
Gün güzeli (Hemerocallis)
Ekinazya
Şakayık
Belki birkaç şey daha, güzelim amarillislerim, zambak çeşitlerim, Latince adını hatırlayamadığım Kel Hasan dedikleri bitkim... ve daha niceleri, sıfırın altında 17 dereceye dayanamayıp terk-i dünya etmişler.
Ne yapalım, dostlar sağ olsun.
Halil Solak
30-06-2010, 21:54
sn. balıkçı merhabalar. soğanlı bitki kardeşliğine katılmak istermisiniz ?.
kel hasan dedikleri tür Ornithogalum caudatum olsa gerek. sea onion diye adı geçer.
Mevlut hocam,sizinle yarisilmaz..Koleksiyonunuz gercekten hem zengin,hemde cok guzeller..
çiçeksever
01-07-2010, 15:30
Ben de de bunlar var.
Yıldız (Dahlia)
Beyaz zambak
Zambak
Lale
Sümbül
Glayöl
Nergis
Çiğdem
Süsen-2 çeşit
Gün güzeli (Hemerocallis)
Amaryllis
Şakayık
Muscari
Sıklamen
çiçeksever
01-07-2010, 15:37
İlk sayfaya soğanlı bitkilerin hangileri olduğunu yazsak iyi olur.
sn. balıkçı merhabalar. soğanlı bitki kardeşliğine katılmak istermisiniz ?.
kel hasan dedikleri tür Ornithogalum caudatum olsa gerek. sea onion diye adı geçer.
Tabii ki isterim, teşekkürler.
Kel Hasan, tam isabet, doğru teşhis. :p
İlk sayfaya soğanlı bitkilerin hangileri olduğunu yazsak iyi olur.
Sanırım, araya rizomlu vs. yi de katınca böyle bir yaklaşım gerekli oldu.
Ben soğanlı deyince genel olarak her yıl yeniden ekilmeden , soğanı, rizomu, kök yumrusu ve başka ne adlar veriliyorsa, onlardan üreyen çiçekleri anladım.
Böylece çeşit de kısıtlanmamış olur ve daha zengin koleksiyonlarımız olur diye düşündüm. :D
Evet bir liste yapılsa ve herkeste ne var ona göre bakılsa yazılsa iyi olur.
Mesela ben yıldızları unutmuşum.
Selam ve sevgiler.
hanbiyçe
02-07-2010, 10:45
aceba cam güzeli soğanlı bitki grubundanmıdır
Halil Solak
02-07-2010, 11:31
aceba cam güzeli soğanlı bitki grubundanmıdır
bildiğimiz cam güzeli soğanlı değildir. ancak cam güzeli adında başka bir bitkiden söz ediyorsanız onu bilemem. resmini eklemizde fayda olacaktır.
Halil Solak
02-07-2010, 11:34
benim tam adları ile koleksiyonum şöyle:
Allium flavum ssp. tauricum
Allium guttatum ssp. sardoum
Allium kharputense
Allium paniculatum ssp. fuscum
Allium schoenoprasum
Allium scorodoprasum ssp. rotundum
Allium sphaerocephalon ssp. sphaerocephalon
Amaryllis belladona
Colchicum turcicum
Colchicum autumnale
Convallaria majalis
Crocus ancyrensis
Crocus chyrsanthus
Crocus kotschyanus ssp. kotschyanus
Crocus pallasii ssp. pallasii + formları (x10)
Crocus pulchellus
Crocus sativus
Crocus tomasinianus - Dark form
Crinum moorei
Eucharis grandiflora
Fritillaria stribrnyi
Galanthus elwesii ssp. elwesii
Galanthus elwesii ssp. monosticus
Galanthus plicatus ssp.byzantinus
Geranium tuberosa
Gladiolus italicum
Gynandriris sisyrinchium
Hemerocallis fulva
Hippeastrum striatum
Hosta plantaginea
Hyacinthus orientalis ssp. albulus
Hyacinthus orientalis ssp.orientalis
Hyacinthus orientalis ssp.orientalis albino
Hyacinthus orientalis ssp.orientalis cv. istanbulensis
Hymenocallis liattris cv. Variegeta
Ipheion uniflora
Iris germanica
Iris florentina
Iris pseudocorus
Iris suaveolens
Iris suaveolens albino
Lilium candidum
Lilium lancifolium
Muscari armeniacum (doğal formu)
Muscari botryoides albino
Muscari muscarimi
Muscari neglectum
Narcissus triandrus cv. hawera
Narcissus triandrus cv. thalia
Ornithogalum caudatum
Ornithogalum fimbriatum
Ornithogalum nanum
Ornithogalum narbonense
Ornithogalum nutans
Ornithogalum umbellatum
Pancreatum maritimum
Polygonatum hirtum
Scadoxus multiflora
Scilla amoena
Scilla autumnalis
Scilla autumnalis albino
Scilla violacea
Sternbergia colchiciflora
Sternbergia lutea
Tradescantia ohiensis
Tulipa agenesis ssp. sharonensis
Tulipa tarda
Zephyranthes
Zephyranthes candida
Zephyranthes grandiflora
nazlı hilal
02-07-2010, 13:11
Sayın hs edirne, vallahi maşallah yer sorununu nasıl çözüyorsunuz,bahçeniz varmı?Bu pazar muskari soğanı aldım,birde kum zambağı çimlendirdim tohumdan ilk defa yetiştiriyorum suyu severmi ne aralıkla sulayım birde bardak menekşe soğanlarım hiç gelişmedi yapraklarını gösterdi ama hiç büyümedi,zıp çıktılar açmadı,bu hafta canna aldım onlarıda bahçeye geçirmeyi düşünüyorum saksıları çok küçük...
hs edirne
Maşallah, yok, yok. :D
48'le 76 farklı çiçekler mi?
Halil Solak
02-07-2010, 14:11
sn. balıkcı fark edip uyardığınız için teşekkür ederim *48-Pancreatum maritimum, 76- ise
Pancreatum un tam adını bilmediğim bir alt türü ya da Pancreatum maritimum un bir form u. yanlışlıkla ikisinide aynı yazmışım.
Halil Solak
02-07-2010, 14:32
sn. nazlı hilal, yeterli büyüklükte bir terasım var. yer sorunum yok ancak saksı sorunum oluyor. onuda yiyecek kapları ile çözmeye çalışıyorum. muscarilerinizi güle güle büyütün. keşke almayı düşündüğünüzü buradan paylaşsaydınız. ben size ücretsiz olarak gönderebilirdim. kum zambaklarının toprağını yaprakyeşil kaldığı sürece nemli tutmaya çalışın. bu arada nasıl bir toprak kullandınız. özel bir bitkidir. hem fazla sulanmaya hemde susuzluğa dayanıklıdır. bardak menekşelerinizinde çiçeklenmesi için biraz daha fazla ışığa ihtiyaç duyduklarını zannediyorum. **** toprağını uzun süre değiştirmediyseniz vitaminsiz kalmış olabilir. zıpçıktılar beyaz ise güneşe, pembe ise yağmura ihtiyacı var.
ibrahim37
02-07-2010, 16:40
Halil bey maşallah nazar değmesin lişteniz almış başını gidiyor!
Sanırım siz seri numarası üzerinden gidiyorsunuz. Bana biraz karışık gibi geldide.
Acaba sınıf ve türden alfabetik okarak devam etmek dahamı iyi olurdu! Böylece ilk bakışta hangi gruptan hangi türlerinizin olduğunu anlamak daha kolay olabilirdi diye düşünüyorum! Seri numaraları yine başında veya sonunda kalabilir!
Halil Solak
02-07-2010, 17:14
İbrahim bey, alfabetik listem de var ve bu listeyide kullanıyorum. ikili sistem yani. türlerin koleksiyona giriş sırasına göre yukarıdaki listeyi kullanıyorum böylece koleksiyonumda kaç tane tür var görebiliyorum. alfabetik listemde kaç adet olduğunu göremiyorum. yani 11 nodaki chionodoxa koleksiyonuma ilk giren türdür. karışık olmasının sebebi de budur.
ibrahim37
02-07-2010, 23:12
Böylede kaç tane allium var? veya kaç tane muscariniz var anlamak çok kolay değil!
Bence de sınıflandırılarak yapılmış bir liste daha mantıklı olur
nazlı hilal
03-07-2010, 17:27
Uyku çiçeğini doğrudan bahçeme diktim soğanlı bir bitki dona duyarlımır,kışın söküp sıcak ortama almayı düşünüyorum.Bu arada benimde bayağı soğanlı bitkim olduğunu bu başlık sayesinde farkettim,iyiki açılmış böyle bir sayfa...
ibrahim37
03-07-2010, 19:25
Halil bey yanlış saymadımsa 21 tane alliumunuz var bu çok güzel. Tübiveste sayı 175 anlayacağın sadece bunlardan bile süper bir kolleksiyon yapılabilir. Aynı zamanda bunların kokusu ve kullanımıda var!!! Bunların türlerinin öğrenilmesi, dağılımları aralarındaki farklılıkları öğrenmek başlıbaşına bir iş bu konuda kesin güveneceğin bir kaynakta yok.
Saksılarının tam güm güneş alması süper. Yanlız bana göre dikkat etmen gereken iki nokta var.
1- Yaz yağmurları; saksılarınıza bol miktarda su girer ve saksı uzun süre nemli kalırsa çürüme kaçınılmaz. Bir örnek vereyin geçen sene ağustosta bol yağmurlardan 10 gün sonra doğada inceleme yaptığım bir noktada şunu fark ettim. Küçük çalılıklar altlarında toprak daha uzun süre nemli kaldığı için çürüyüp içi boşalmış lale soğanları gördüm. Oysa çalılıkların dışında toprağın nemi daha hızlı bir şekilde gittiği için soğanlar gayet sağlıklıydı. Yani yaz koruması yapmanız gerekiyor.
2- Kışın donma tehlikesi; Ben Trakyanın soğuklarını iyi bilirim neredeyse insanın kemikleri donar. Saksıların donmasına karşı bir önlem şart. Ayrıca saksılar donmasa bile erken çıkan yaprakların bir kısmı zarar görebilir.
Bu iki soruna çözüm bulduysan. Kolleksiyonu dediğim rakamlara çıkartman pek zor olmayacak.
Halil Solak
03-07-2010, 19:58
İbrahim bey, öneri ve uyarılarınız için çok teşekkürler.
1- Yaz yağmurları; için özel iki bitkim var.( Portulaca grandiflora ve Yerli Petunya) saksılardaki fazla suyu hemen çekiyorlar. toprak konusunda çok hassas davranıyorum kullandığım toprağın %50 sine yakını çok ince kumdan oluşuyor. bu hafta teras bölümdeki başlığımda toprak konusunu ele almak istiyordum ki edirnedeki şiddetli yağışlar beni engelleyecek gibi.
2- Kışın donma tehlikesi; bu probleme karşı da saksılarımı kışın poşetler içine alıyorum. hem fazla karsuyu almalarını engellemiş oluyorum. hemde her saksı mini bir sera olmuş oluyor. ilerleyen haftalarda bu yöntemine paylaşacağım.
ibrahim37
03-07-2010, 23:56
Bende bu amaç için iyi bir bitki bulmalıyım. Hem fazla suyu absorbe edecek hemde hafif bir gölge yapıp nemini koruyacak bir şey olması lazım. Benimde bu yaz yağmurlarında uykum kaçmıyor değil!
hocam100
04-07-2010, 08:14
Arkadaşlar sizlere önerim şudur:Hangi türler kazılıp mevsimi doşında saklanacak bilmeniz gerekli ben soğanlı türleri her yıl kazar uygun zamnda dikerim.Saklama ortamı da önemli belli ısı ve havadar bir yer lazım.Bunları da dikkaate alın.
ibrahim37
04-07-2010, 21:38
Arkadaşlar sizlere önerim şudur:Hangi türler kazılıp mevsimi doşında saklanacak bilmeniz gerekli ben soğanlı türleri her yıl kazar uygun zamnda dikerim.Saklama ortamı da önemli belli ısı ve havadar bir yer lazım.Bunları da dikkaate alın.
Sayın hocam100 Ben her yaz soğanları söküp kasımda tekrar dikmeyi düşünmüyorum. Ben sadece yazın toprağını tazelemek ve soğanları seyreltme için saksıları kontrol edip tekrar aynı saksılara ekiyorum. Benimkiler doğada nasıl yaşıyorsa bahçedede o şekilde yaşayabileceği bir ortam ayarlamaya çalışıyorum. Zira yolun başında olmama ramen tür veya form sayım 200 e dayanmış. İlk hedefimde 500 e ulaşmak. Bu kadar farklı türle dediğiniz şekilde başa çıkmam imkansız. Ama bunun dışında her yıl farklı bazı türleri açık alanda ticari amaçlı olarak sizin dediğiniz gibi yetiştirmeyide düşünebilirim.
Halil Solak
04-07-2010, 21:47
Mevlüt hocam, ticari türler için bu yöntem iyi olabilir ancak doğal türleri saklamak biraz daha problem olabiliyor. bazıları çok çok hassa saklama koşulları isteyebiliyor. mesela nemli tutulması gereken bir soğanı saklarken havasızlıktan küf yapabiliyor ya da yeterli nem bulunmadığı için kuruyup ölebiliyor. En garanti yöntem ise doğayı taklit edip toprak içinde saklamak. hollanda lalelerini toprakta bırakırsanız çürüyebilirler ama doğal laleler yabani hayatta hep toprak içinde olduğundan, toprakta bırakmak hiç bir problem teşkil etmez. yeter ki nem dengesi kontrolünüz altında olsun.
hocam100
04-07-2010, 23:07
Yazdıklarınızda haklısınız ama hepsini de saksılarda saklamak çok zor bir iş olsa gerek çünkü yağışlar çok olursa nem fazla geleceğinden çürüme fazla olur.En iyisi doğal ortamını taklit etmeye çalışıp bahçeye ekmek.
Halil Solak
06-07-2010, 17:18
Böylede kaç tane allium var? veya kaç tane muscariniz var anlamak çok kolay değil!
Bence de sınıflandırılarak yapılmış bir liste daha mantıklı olur
Arkadaşlar listemi tekrar düzenledim. ;)
ibrahim37
06-07-2010, 20:00
Bence bu liste daha güzel ve anlaşılması daha kolay. Ama seri numaraları kullanmak istiyorsanız genede yanlarına ilave edebilirsiniz. Ben henuz seri numarası vermedim daha çok yer ismi veya benim aklımda kalan en belirgin özelliğini türünün yanına ekledim. Böylesi bana daha anlaşılır geldi.
adrianus
15-07-2010, 12:20
Arkadaşlar bendeki çeşitler de şöyle,
Amaryllis
Crocus 2 çeşit
Nergis
Müge
Muscari iki çeşit
Lale 5 çeşit
Sümbül 3 çeşit
Lilium
Glayöl
Gala
Cana 6 çeşit
Yıldız
Zambak
Süsen
Ters lale maalesef yok oldu.
Selamlar
Halil Solak
15-07-2010, 13:55
sn. adrianus, hoş geldiniz aramıza. adınızı listeye ekliyorum. bu arada Hemşeriyiz galiba:)
nazlı hilal
16-07-2010, 12:11
SN.hs edirne soğanlı bitkilerinizin resimlerini eklemeniz mümkünmü?
Halil Solak
16-07-2010, 16:10
SN.hs edirne soğanlı bitkilerinizin resimlerini eklemeniz mümkünmü?
daha önce yöneticilerimizden bu başlığa resim eklemememiz hakkında uyarı almıştık bu sebepten yetiştirdiğim bitkilerin fotolarını galeriye ve de üyelerin balkon ve terasları bölümündeki sayfama eklemye çalışıyorum. şu an bir çoğu dinlenme döneminde önümüzdeki mayıs ayına kadar hemen hemen hepsini fotoraflayıp galeriye eklemiş olurum.
Arkadaşlar ben bugün bir aktarda gördüğüm ada soğanını da alarak listeme ekledim.
Aktar ağrılara iyi geliyor dedi. Dağlardan toplanıyormuş. kilo ile satıyordu. ( kilogramı 10 tl) Benim aldıım soğan 200 gr geldi. Hemen dikmeyi düşünüyorum.
Halil Solak
17-07-2010, 08:49
ada soğanı ( urginea maritima ) ben birkaç defa aldım bu soğandan ama hiç tutmadı. edirne iklimini sevmedi galiba.
hocam100
17-07-2010, 12:42
ARKADAŞLAR dikkat ada soğanı zehirlidir bu bitki fare zehiri yapımında kullnılıyor onun iiçin ekmenizi tavsiye etmem.
Sizin aldığınız ada soğanları ne büyüklükteydi.. Ben de acaba daha büyümüş olanı mı alsaydım diye tereddütdeyim. Bir tanesi 1 kiloya yakındı saksı sorununu düşünüp onu almadım. Tutması açısından soğanın olgunluğu pek önemli değildir diye düşündüm. Yavru ve çiçek için bekleyebilirim. Terasta zaten yer sorunu yaşıyorum:)) Öğrendiğime göre bu soğan eczacılıkta kollanılıyormuş, aslında aktarlarda satılması da yasakmış. Aktar soğanlara bakarken zehirli elle dokunmayın diye ikazda bulundu. Yurt dışından getirtiliyormuş yani bizde üretimi yok. Bu soğanla ilgili yetiştirme deneyimlerimi ilgili başlık altında paylaşacağım. Sizin verdiğiniz bilgi sonucunda ( birkaç defa deneyip tutmaması) tek soğanla kalmayıp bir iki soğan daha almayı düşünüyorum. Değişik koşullarda bitkinin gelişimini izlemek daha iyi olacak gibi. Belki bizde de üretmek isteyenler olabilir, dışardan almak zorunda kalmayız..
Halil Solak
17-07-2010, 14:01
bizim burada lale soğanı diye satıyorlardı :D. benim aldığım soğanlar yaklaşık yumruk büyüklüğündeydi. bir tanesi hiç uyanmadı olduğu yerde çürüdü. bir diğerini kışın dondurdum. en son aldığımıda çok çok ince nehir kumuna ektim kışın içeri aldım. yapraklar sapsarı oldu ve çok uzadı ilk baharda dışarı alınca öldü. kışın kurak ve güneşli yerler istiyor galiba.
ayrıca bu tür Türkiyede doğal olarak bulunuyor.
ADANA, ANTALYA, HATAY, İÇEL, MUĞLA gibi illerimizde yetişiyor.
http://turkherb.ibu.edu.tr/index.php?sayfa=1&tax_id=9041
Mevlüt hocam, ben bitkilerimi kontrolederken hep eldiven kullanıyorum hiç bir bitkiye doğrudan temasta bulunmuyorum. bitki zehirli olmasa bile elimizdeki ter yağ vb. kalıntıları bitkiye zarar verebiliyor. bunun dışında da soğanı yemediğimiz sürece bir problem olmayacağını düşünüyorum.
Hocam uyarınız için teşekkür ederim. Ben de soğanı aldıktan sonra biraz araştırma yaptım, kırmızı olanları fareyle mücadelede kullanıyorlarmış. Kırmızının içinde beyaz soğanda olmayan ve fareye zararlı olan sillirozit varmış. Beyaz olanları ise tazeyken zehirliymiş, kurutup kullanmak gerekliymiş. (Benim aldığım beyaz) Eczacılıkta kalp kuvvetlendirici etkisinden yararlanılıyormuş. Bu konudaki araştırma ilgimi çekince üretilir mi acaba diye düşündüm.
http://dergiler.ankara.edu.tr/dergiler/24/1076/12926.pdf
Bir de aktar'ın yasak olmasına rağmen bu ürünü satması çok kötü. Soğanları bir sepetin içine koymuştu, sepete daha sonra başka ürün koyup satacak. Madem bu kadar zehirli en azından ayrı poşetlere koyabilir. En doğrusu da ürünü satmamak.
Aktarlar, Baharatçılar ve Benzeri Dükkanlar hakkındaki genelge için:
http://www.iegm.gov.tr/Default.aspx?sayfa=iegm_mevzuat&thelawtype=7&lang=tr-tr&thelawId=44
Halil Bey eldiven konusunda çok haklısınız. Aceleci davranmadığım zamanlarda ben de eldiven kullanmaya dikkat ediyorum. Hele ki toprak ve bitkiler hakkında bilgi edindikçe daha çok dikkat eder oldum :))
Ada soğanının dikimi, bakımı konusuna kendi başlığında devam edelim diyorum..
ibrahim37
17-07-2010, 23:38
Ben bu bitkiyi Antalya'nın alçak kesimlerinde neredyse her yerde gördüm. Dışarıdan geldiğini zannetmiyorum. Sanırım bu bitki kışı sevmiyor. Genellikle portakal ve zeytinlikler etrafında bol miktarlarda mevcut.
Yani ben bundan ekersem köstebekler yolcu olurmu!!!:rolleyes:
hocam100
18-07-2010, 08:28
Fare zehri yapımında kullanılan bitki soğanlarının, Ankara ve İstanbul'daki sokak tezgâhlarında 'lale soğanı' olarak satıldığı belirlendi. Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji
Alıntı:Bölümü öğretim üyesi biyolog Prof. Dr. Barbaros Çetin, "Sümbülgillerden 'Hyacinthaceae' ile 'Urgenia maritima' (Adasoğanı) adlı bitkiler dünya ilaç sanayiinde önemli bir yere sahip. Ancak, bunlar ormanlardan talan edercesine toplanıp 'lale soğanı' adı altında halkımıza yutturuluyor. Bunların soğanı ve yaprakları zehirlidir. Hatta kırmızı soğanlardan fare zehri yapılıyor" dedi.
Milliyet
Bu haberi epey zaman önce okumuştum resmini de ekliyorum ada soğanlarını insanlara nasıl lale soğanı diğe yutturulduğunu görünüz.Saksıya ada soğanı ekiliyor üzerine de plastikten lale çiçeği ilave ediliyor ortaya hoş bir çiçek çıkıyor.İnsanlarda aldanıp alıyorlar.Bizim buradaki belediğe bile aldanıp 500 adet almış ve ekmişti.Uyarımla satıcı yakalanmış ve ceza kesilmişti.
Halil Solak
18-07-2010, 09:23
Ada Soğanı - Urginea maritima adı başlığı açtım. orada devam etsek daha iyi olacak.
hocam100
18-07-2010, 12:06
Bu gün türlerime sümbül çeşiti olan double CHESTNUT FLOWER çeşitirni de ilave edeceğim.Çok hoş bir tür sanırım piyasada bulmak mümkün değil.Menşei konusunda araştırma yaparken 1880 lerde elde edilmiş bir tür olduğunu farkettim.
Halil Solak
18-07-2010, 21:27
Mevlüt hocam bu tür bende de mevcut. doğal bir tür olmadığı için koleksiyonuma eklemedim. köy evinin bahçesinde kendi halinde yetişiyor. yanlış hatırlamıyorsam kokusuz bir tür. ama hollanda sümbüllerini sollayacak kadar da güzel.
adrianus
19-07-2010, 13:11
Bende listemde müge çiçeğini unutmuşum ekliyorum.
Halil Solak
26-07-2010, 20:19
Arkadaşlar,
şöyle bir "Soğanlı Bitki Kardeşliği" listesine baktımda 24 kişi olmuşuz. Süper !!!!
hocam100
ibrahim37
Kharel
kumyaka2010
Sebahattin Sargın
hs_edirne
gulşen
Günüm
süreyya
oki_1655
Yagız
bluevlinder
Güngör Salman
thisisme
nazlı hilal
gülistann
tamaşa
bursevi
k_donmez
sarigoz
siniroluyorum
Balıkcı
çiçeksever
adrianus
nazlı hilal
01-08-2010, 00:28
Sevgili Kumkayayı kaybettik:(:(:(
küçük narin bir soğanlı bitki buldum doğadan.yakında resmini eklerim bakalım ne imiş..
hocam100
01-08-2010, 16:49
Sevgili Kumkayayı kaybettik:(:(:(
Başımız sağolsun.
Bendeki çoğu tohum soğanlı bitkiler aşağıda;
Crocus sativus
Lillium Candidum
Fritillaria İmperialis
Fritillaria Persica
Perennial * Blackberry Lily Seeds
Gloriosa carsonii lily
SCİLLA Sibirica
Gagea
Lilium asiatic hybrit
Hemerocallis
Tulbaghia
Crocosmia
Clivia
İris
Yaz orkidesi
Zantedeschia –Calla yellow
Pink cann
Sarıgül glayöl
Dahlia yellow
Dahliya kırmızı-beyaz
Hippeostrum ssp
Tulipa ssp
Muscari Neglatum
Beyaz zıpçıktı
Allium Korputense
Ornithogatum Caudatum
Ornithogatum Fimbriatum
Ornithogatum Nenum
Ayrıca Sarrecenia (rizom) ve VFT (soğanlı)
Boyu 10-25 cm arasında.Temmuz ayında çiçek açıyor. 2-3 ince küçük yapraklı.20-50 arasında küçük pembe çiçek açıyor.
ibrahim37
04-08-2010, 22:28
Sayın bursevi bu çok güzel bir Allium.
Alt türünden çok emin değilim. 'Allium olympicum' olması gerekir. Istanbul'da ben bu çiçeğe hiç rastlamadam.
Müjgan hanımın eklediği bu çiçek sizinkinin aynısı.
http://www.google.com.tr/imgres?imgurl=http://www.agaclar.net/forum/attachment.php%3Fattachmentid%3D9663%26d%3D1177181 445&imgrefurl=http://www.agaclar.net/forum/showthread.php%3Ft%3D3345&usg=__1yEPR3CZ7DkY8wfWXD6i176gAfc=&h=400&w=400&sz=44&hl=tr&start=1&tbnid=JN3EXw_RKeTHtM:&tbnh=124&tbnw=124&prev=/images%3Fq%3DAllium%2Bolympicum%26hl%3Dtr%26sa%3DG %26gbv%3D2%26tbs%3Disch:1&itbs=1
Güngör Salman
04-08-2010, 22:49
Bu bitkiyede benziyor.
Allium kurtzianum (Yabani Sarımsak)
www.kazdaglari.com
Endemikse Erzincan-Sivas bölgesinde olmamalı diye düşünüyorum.. Olabilirde...
Ama boy uzunluğu 25 cm. kadar çıkıyor bazılarında. Ama büyük ihtimalle Allium...
Soğanı biraz kafamı karıştırdı sadece.Herhangi bir kokusu da bulunmuyor.
Güngör Salman
04-08-2010, 23:05
Çok ta güzel görünüyor.
Bu bitkiyede benziyor.
Allium kurtzianum (Yabani Sarımsak)
www.kazdaglari.com
Bu değil malesef..Allium sivasicum' da daha çok benzediğini farkettim.
ibrahim37
05-08-2010, 07:40
Bildiğimiz soğan, sarmısak ve pırasa türlerinin hepsi Allium grubunun içine giriyor. Allium kurtzianum sadece Çanakkale taraflarında bulunuyor.
Allium stamineum
Allium carinatum subsp. pulchellum
Allium kurtzianum
Allium olympicum
Bu türlerin hepsinin çiçekleri ve filamentleri pembe veya koyu pembe.
Yukarıdaki türün çiçeklerin filamentleri beyaz ve antherleri siyahla karışık bu önemli bir fark. Çiçek boyları, sayıları veya soğan büyüklüğü yere ve iklime göre değişebilir.
Allium olympicum türününde antherleri ve filamentleri aynı bu resimdeki gibi görünüyor!
Halil Solak
10-08-2010, 01:25
sn. bursevi birkaç gündür eklediğiniz resimlere bakıyorum. bana hiç yabancı gelmiyor diyordum kendi kendime. sanırım renginden kaynaklı bir farktan dolayı tam hatırlayamadım. bu bitkinin Allium flavum ssp. tauricum olduğunu düşünüyorum. türün pek çok farklı rengi avrupada süs bitkisi olarak yetiştirilmekte. ben de bu türün limon renklisini edirnede buldum. gerçi türe adını veren flavum (latince flava dan ) sarı demek ama bu alt türün koyu kırmızı renkleride mevcuttur.
bu tür sivasta yetişmiyor görünüyor. ancak türkiye genelinde geniş bir yayılma gösteriyor. muhtemelen sivasa da sıçramış olmalı.
netten birkaç resim ekliyorum
ilk resim sizin bulduğunuz varyetesi olabilir.
ikinci resim de de benim koleksiyonumda olan varyetesi
son resimde ise birkaç renk formu bulunuyor.
Size birkaç tane soğanından gönderdim.Seneye tam olarak yazarsınız artık.;)
Halil Solak
10-08-2010, 14:09
Size birkaç tane soğanından gönderdim.Seneye tam olarak yazarsınız artık.;)
Çok Çok teşekkür ederim sn. bursevi
botanica
02-10-2010, 12:28
arkadaslar bende de birkaç tür var...
-hymenocallis sp. (örümcek zambağı).
-hyacinthus mix (sümbül)
-freesia mix (hanımeli)
-Gladiolus segetum (kıbrıs'ta yetişen bir glayöl varyetesi)
-yabani nergis (yine kıbrıs'ta yetişen bir varyete)
-Crinum
:D
ibrahim37
03-10-2010, 22:55
Sayın botanica aramıza hoş geldiniz.
Aramızda yavru vatandan bir üyemizin olması çok harika!
'Soğanlı bitki kardeşliği' konusu ne durumda?üye olmak için ne gerekli?
Bende varım demek yeter herhalde ,Benim soğanlı bitki aşkım Kardelenle başladı .
'Soğanlı bitki kardeşliği' konusu ne durumda?üye olmak için ne gerekli?
Sadece istekli olmak yetiyor..
Çok çeşidim olmasa da , kardeşlikde bende olmak isterim;)
Çok çeşidim olmasa da bende olmak isterim;)
Benimde çok çeşidim yok :(Ben hala soğanların kışın toprak altında kalması mı gerekiyor yoksa saklanıp ekilmesi mi gerekiyor tam anlayamadım .Bazı arkadaşlar hiç yerlerinden sökmüyoruz derken bazı yerlerde soğanları alın muhafaza edin birkaç ay sonra ekin deniliyor .
kntlmelek
20-10-2010, 06:58
bende kulübe katılabilirmiyim
ziraatteknikeri
20-10-2010, 07:06
Benimde çok çeşidim yok :(Ben hala soğanların kışın toprak altında kalması mı gerekiyor yoksa saklanıp ekilmesi mi gerekiyor tam anlayamadım .Bazı arkadaşlar hiç yerlerinden sökmüyoruz derken bazı yerlerde soğanları alın muhafaza edin birkaç ay sonra ekin deniliyor .
Soğanları sökersen onları serin biryerde saklamalısın. Yerinde bırakırsan da olur. Bu güne kadar tohumlar heryıl yerlerinde kalarak yüzyıllardır nesillerini sürdürdüler.
Sadece istekli olmak yetiyor..
Ben dedim oldu..Yani ben sizin kardeşinizim dersem tamam oluyor mu?Hani bir kuralı, töresi, sınavı falan yok mu?
Yani ben ciddi soruyorum.Bir bilen varmı?
Ben dedim oldu..Yani ben sizin kardeşinizim dersem tamam oluyor mu?Hani bir kuralı, töresi, sınavı falan yok mu?
Tüm başlığı okuyun isterseniz...Biz biraz cahiliz bu konularda.Ama yine de resmi bir kuruluş arıyorsanız Yalova' da bulunan Doğal Çiçek Soğancıları Derneğine üye olabilirsiniz.
Ben dedim oldu... Yani ben sizin kardeşinizim dersem tamam oluyor mu? Hani bir kuralı, töresi, sınavı falan yok mu?
Yani ben ciddi soruyorum. Bir bilen var mı?
Şehir: antalya,gerek varmıÖncelikle profil bilgilerinizi düzetmeye ne dersiniz?
Bu konunun amacı, kimde ne var yazmak. Aranızda değişim yapmak.
Sizi tanıyacakları kadar mesaj yazmanız ve yazdıklarınızın işe yarar şeyler olması, bir şey talep ettiğinizde ciddiye alınmanızı sağlayacaktır.
2006'da üye olmuş, henüz birkaç mesaj yazmışsınız...
Halil Solak
22-10-2010, 15:21
sn. tabus, kuralmı soruyorsunuz ?
1- soğanlı bitkileri sevmek ve yetiştirmek
2- istekli olmak (yani yetiştirdiğim türler bunlar deyip bende paylaşıma katılmak istiyorum demek.)
not: zaten bir çok üyemiz bunu seve seve yapıyor. (ayrıca amacımız budur.)
bu kurallara uyduğunuz sürece sınavı geçtiniz demektir. YANİ BİZ CİDDİ BİRŞEY YAPIYORUZ. Bilmem anlayabildinizmi ?
bu konunun tamamını okuyup hala anlamadığınızı varsayıyorum çünki böyle bir ileti yazma geğere duymuşsunuz.
size şöyle açıklayım, bu gün dünyada lalesi ile meşhur olan ülke hangisi ?
HOLLANDA
tarihte lale bizim kültürel bir değerimizdi ama şimdi hollandanın. çünkü gereken ilgi gösterilmedi.
şimdi ; ben kardeşiniz olmak istiyorum diyen herkezi biz kabul ederiz. sizin değerleriniz nelerdin bu konuda bilemem ama dinimizdede bu böyle emredilmiştir her müslüman birbirinin kardeşidir.
konumuza dönersek türkiyede yetişen birçok endemik, değerli, görsel olarak mükemmel ve enfes kokulu birçok bitki var. kişisel olarak bu kardeşliği kurma amacım insanların bu bitkileri bulup paylaşıp araştırıp sahip çıkmaları için bir adım atmaktı. benim elimden bu geliyodu.
sn. tabus, sizin de tavsiyelerinizi bekliyoruz.
mesela doğada nesli tükenmiş görünen bir tür. daha önce verdiğim örnei vereceğim. MUSCARI MUSCARIMI endemik bir bitkidir. ingiltere ve amerikada bu bitki internet aracılığıyla tüm dünyaya satılmaktadır. bu bitkidoğada tükendiyse bir kaç yıl sonra bu devletler çıkıp bu bitki bizim diye patentini alamaya çalışacak bu durumda siz ne yapacaksınız ?
ben bu bitkileri insanlara sevdirmeye çalışıyorum. bu yüzden ben kardeşiniz olmak istiyorum diyen herkez kardeşimizdir. siz illaki sınav kural istiyorsanız buradaki bir çok üyeyi beğenmiyor ya da yeterli bulmuyorsunuz demektir. ben böyle anlarım.
Halil Solak
22-10-2010, 15:37
Arkadaşlar uzun süredir işim nedeniye yoğunluk yaşıyordum. arasıra şöyle bir göz gezdirip birkaç saniye hemen çıkıyorum. ilgisizlikten koleksiyonumda kötü durumda bazı konularda fikir ve tecrübelerinize ihtiyacım olacak.
yeni arkadaşlarımız botanica, ide, kntlmelek, Hhatice aramıza hoş geldiniz. adınızı listeye ekliyorum hemen.
konumuza yazan diğer arkadaşlarımız bıcırık, aygün, ziraatteknikeri, acemifüsun ve tabus, kardeşliğimize katılmak isterler mi acaba ?
arkadaşlar ben doğayı ve hayvanları çok severim bahçeme ilk defa bu yıl lale ve sümbül soğanı diktim Asyalale'den aldığım 26 çeşit yani 150 adet lale, 10 çeşit, 60 tane sümbül soğanı diktim. İnşallah ilkbaharda güzel çiçekler açarlar.
Öncelikle profil bilgilerinizi düzetmeye ne dersiniz?
Bu konunun amacı, kimde ne var yazmak. Aranızda değişim yapmak.
Sizi tanıyacakları kadar mesaj yazmanız ve yazdıklarınızın işe yarar şeyler olması, bir şey talep ettiğinizde ciddiye alınmanızı sağlayacaktır.
2006'da üye olmuş, henüz birkaç mesaj yazmışsınız...
Evet.. Eksikmiş .Tamamladım. Bana göre biraz haklısınız ama bu kadar değil.
Tüm başlığı okuyun isterseniz...Biz biraz cahiliz bu konularda.Ama yine de resmi bir kuruluş arıyorsanız Yalova' da bulunan Doğal Çiçek Soğancıları Derneğine üye olabilirsiniz.
Teşekkürler..
sn. tabus, kuralmı soruyorsunuz ?
1- soğanlı bitkileri sevmek ve yetiştirmek
2- istekli olmak (yani yetiştirdiğim türler bunlar deyip bende paylaşıma katılmak istiyorum demek.)
not: zaten bir çok üyemiz bunu seve seve yapıyor. (ayrıca amacımız budur.)
bu kurallara uyduğunuz sürece sınavı geçtiniz demektir. YANİ BİZ CİDDİ BİRŞEY YAPIYORUZ. Bilmem anlayabildinizmi ?
bu konunun tamamını okuyup hala anlamadığınızı varsayıyorum çünki böyle bir ileti yazma geğere duymuşsunuz.
size şöyle açıklayım, bu gün dünyada lalesi ile meşhur olan ülke hangisi ?
HOLLANDA
tarihte lale bizim kültürel bir değerimizdi ama şimdi hollandanın. çünkü gereken ilgi gösterilmedi.
şimdi ; ben kardeşiniz olmak istiyorum diyen herkezi biz kabul ederiz. sizin değerleriniz nelerdin bu konuda bilemem ama dinimizdede bu böyle emredilmiştir her müslüman birbirinin kardeşidir.
konumuza dönersek türkiyede yetişen birçok endemik, değerli, görsel olarak mükemmel ve enfes kokulu birçok bitki var. kişisel olarak bu kardeşliği kurma amacım insanların bu bitkileri bulup paylaşıp araştırıp sahip çıkmaları için bir adım atmaktı. benim elimden bu geliyodu.
sn. tabus, sizin de tavsiyelerinizi bekliyoruz.
mesela doğada nesli tükenmiş görünen bir tür. daha önce verdiğim örnei vereceğim. MUSCARI MUSCARIMI endemik bir bitkidir. ingiltere ve amerikada bu bitki internet aracılığıyla tüm dünyaya satılmaktadır. bu bitkidoğada tükendiyse bir kaç yıl sonra bu devletler çıkıp bu bitki bizim diye patentini alamaya çalışacak bu durumda siz ne yapacaksınız ?
ben bu bitkileri insanlara sevdirmeye çalışıyorum. bu yüzden ben kardeşiniz olmak istiyorum diyen herkez kardeşimizdir. siz illaki sınav kural istiyorsanız buradaki bir çok üyeyi beğenmiyor ya da yeterli bulmuyorsunuz demektir. ben böyle anlarım.
Son paragraf hariç katılıyorum.
Yalnız anlamadığım.. İsterseniz tüm yazışmaları -benim gibi- baştan sona okuyun,' üye olmak ' için hiçbir şey gerekmediğine karar vermek çok kolay değil. Dolayısiyle sorumu gayet basit anlayıp cevap verilmesi gerekir diye düşünüyorum.
Cevap yazmak zahmetine katılan kardeşlerime kısaca not yazmış olmakla beraber.. Yani bir kimse, siteye girip başlığı bulup soru sorsa -ki size aptalca bir soru gelebilir- fırsat bu deyip hayatın tüm hırsını mı yüklemek gerek? Eğer burası gönüllüye açıksa biraz daha yumuşak olunması gerek diye düşündüm. Konuyu böyle kapatmama izin verin lütfen.
Asıl konuya gelince.. Katıldığıma son derece mutluyum. Umarım okuyan arkadaşlar da mutlu olur.
Arkadaşlar uzun süredir işim nedeniye yoğunluk yaşıyordum. arasıra şöyle bir göz gezdirip birkaç saniye hemen çıkıyorum. ilgisizlikten koleksiyonumda kötü durumda bazı konularda fikir ve tecrübelerinize ihtiyacım olacak.
yeni arkadaşlarımız botanica, ide, kntlmelek, Hhatice aramıza hoş geldiniz. adınızı listeye ekliyorum hemen.
konumuza yazan diğer arkadaşlarımız bıcırık, aygün, ziraatteknikeri, acemifüsun ve tabus, kardeşliğimize katılmak isterler mi acaba ?
Bu gün burayı fazla meşgul ettim ama.. Site imkanları içerisinde aynı isimle bir sosyal grup kurulsa ve takip buradan yapılsa, daha etkin olacağını sanıyorum. Sitede böyle gruplar var.. Bir öneri sadece..
Halil Solak
05-11-2010, 16:48
sn. tabus, kimsenin üzerine hayatın hırsını falan yüklediğim yok. konuyu yeterince açık anlatığımı zannediyorum. bu kardeşliğin kuralı sınavı yok olmamasınında bir sakıncasını görmedik henüz. ki olacağınıda zannetmiyorum. kullandığım kelimelerle sizi incittiysem kusura bakmayın. ancak o bahsettiğiniz son paragraf.. gerçekten sorunuzu okucunca ilk aklıma gelen oluyor. hemde her defasında. ancak altı çizili bölümü iki defa okumanızı rica edeceğim.
"ben bu bitkileri insanlara sevdirmeye çalışıyorum. bu yüzden ben kardeşiniz olmak istiyorum diyen herkez kardeşimizdir. siz illaki sınav kural istiyorsanız buradaki bir çok üyeyi beğenmiyor ya da yeterli bulmuyorsunuz demektir. ben böyle anlarım."
bergüzar
05-11-2010, 18:13
"ben bu bitkileri insanlara sevdirmeye çalışıyorum. bu yüzden ben kardeşiniz olmak istiyorum "
Ben bu bölümü defalarca okudum ve aranıza katılmak istiyorum.
Madem bu kadar ısrar ediyorsunuz bir kural koyalım da herkes rahatlasın .
Kardeşliğe katılan tüm arkadaşlarımız yetiştirdikleri soğanla ilgili bilgilerini ,tecrübelerini ,resimlerini paylaşmak zorundadır .Paylaşmayanlar kardeşlikten çıkarılacatır.
Arkadaşlar kendi seçtiğimiz kardeşlerimizdir .
Bu güzel sözden yola çıkarak üye kardeşliği için gerekli birşey olsun ısrarına anlam veremiyorum .
''Kardeşlik'' kelimesi...Kan bağıdır..Hatası olsa da görmemektir...affetmektir.Belki de bu kelimeyi kullanmak-hoşumuza gitse de- doğru değildir...Kimbilir..
Hemen arkasından ..sınav ...kabul edilme şartları geliyor ..
Öyle ya..herkesle kan bağımız kadar yakın olamayız...bu hak edilmeli..
Bunları Osmanlı Lalesi gibi tarihe bırakmalıyız..Zira semboller doğanın tam diğer tarafında..
Umarım,beni kardeşi kabul eden tüm ,ortak yöne baktığım dostlarımı dilerim hiç bir zaman yanıltmam.
Hepinizle sohbetten keyif alıyor ve sizinle gurur duyuyorum..
Sevgiyle...Saygıyla...
Halil Solak
05-11-2010, 21:29
sn. bergüzar, hoş geldiniz aramıza. adınızı listeye ekliyorum.
Halil Solak
05-11-2010, 21:40
Madem bu kadar ısrar ediyorsunuz bir kural koyalım da herkes rahatlasın .
Kardeşliğe katılan tüm arkadaşlarımız yetiştirdikleri soğanla ilgili bilgilerini ,tecrübelerini ,resimlerini paylaşmak zorundadır .Paylaşmayanlar kardeşlikten çıkarılacatır.
Arkadaşlar kendi seçtiğimiz kardeşlerimizdir .
Bu güzel sözden yola çıkarak üye kardeşliği için gerekli birşey olsun ısrarına anlam veremiyorum .
kardeşliğe üye alımı için ben kural koymak istemiyorum. bu işi üstlenebilecek başka bir arkadaşa devretmek istiyorum. bir öneride bulunmak istiyorum. herkez fikrini söylesin oylama yapalım buna göre bazı düzlenlemeler yapmış olalım. eğer kural koymak gerçekten gerekiyorsa bu kuralları belirleyelim
biz bu kerdeşliği kurduk ancak hiç bir faaliyette bulunmamışız bunu fark ettim. bir süredir üzerinde düşündüğüm bir projem vardı hemen onu paylaşmak istiyorum.
Halil Solak
05-11-2010, 21:49
öncelikle bu sadece bir fikir. yorumlarınızı bekilyorum ki geliştirebilelim.
bir kitap yazalım hep birlikte. türkiyenin soğanlı bitkileri vb. gibi birşey düşünüyorum. kardeşliğimizin üyeleri bulundukları illerdeki türleri araştırıp fotoraflar, hakkında bilgi toplar. toplanan bu bilgi belirli bir düzenlenmeye konup kitap için tam metin olarak hazırlanır. daha sonra ulaşabildiğimiz kadar çok bağlantıyla bu kitabı basımını yaparız. ben hep ağaçlar net üyeleri tarafından hazırlanan bir kitap olarak hayal ettim belki yöneticilierimiz de yardımcı olabilir. mesela doğa için çal projesi gibi bizde doğa için yaz projesi yapmış oluruz. :) kitabın geliri ile de mesela orman yangınlarında yok olan ağaçların yerine yenileri dikilmesi için kullanılabilir.
gülistann
17-11-2010, 13:45
öncelikle bayramınızı kutluyorum.hocam 100 den birkaç çeşit çiçek soğanı almıştım bunlardan ilkleri açtı.4 tane safran almıştım doğal ortam diye birini bahçeye diktim.fakat bahçede kaybolma ihtimali olduğundan diğerlerini saksıya diktim.epey önce bahçedeki safran açtı fakat çiçeğinin ömrünün bir gün olduğunu bilmiyordum bu yüzden resmini çekemedim.hem bir aydan uzun süre aralıksız yağmur yağmıştı salyangoz yemişti çiçeğini kısım kısım.3 soğan saksıya diktim biri açtı soldu diğeri iki tane birden açtı.cep telefonuyla acemice resmini çektim sizlerle paylaşmak istedim.her soğanım 2 tepe bir tanesi üç tepe verdi.işte safranlarımdan biri.lalelerimde açsın resimlerini çeker eklerim inşaallah:
gülistann
23-11-2010, 17:15
buda ertesi gün çekilmiş.aynı soğandan iki tepe;bir tepeden 3 çiçek ,diğerinden 2 çiçek olmak üzere toplam 5 çiçek açtı.fakat 5 çiçekli halini koyamadım.bir gün köye gitmiştim döndüğümde solmuşlardı.
tabii ki katılmak isterim..ben soğanlı bitkilerimi çoğaltmaya çalışıyorum...bulabildiklerimi alıyorum ...bulamadıklarımı arkadaşlarımdan rica ediyorum...soğanlı bitki kardeşliğine seve seve talibim...elde ne varsa paylaşmaya çalışırım...sevgilerimle...
sn. bergüzar, hoş geldiniz aramıza. adınızı listeye ekliyorum.
beni de listeye ekleyiniz lütfen...sevgilerimle...
Halil Solak
25-11-2010, 20:36
beni de listeye ekleyiniz lütfen...sevgilerimle...
sn. bıcırık hoşgeldiniz aramıza. adınızı listeye ekledim. Hangi türleri yetiştiriyorsunuz acaba ?
nurguldk
12-01-2011, 16:20
Merhaba;
Bu sene ilk defa, bahçeme ortalama 100 adet lale 100 adet sümbül, 20-30 adet nergis(tam hatırlayamadım) ve 100 adet çiğdem soğanı ektim. Bakalım nasıl bir renk cümbüşüyle karşılaşacağım.
Yalnız bahçenin zeminini çimden kurtarıp çim yonca karışımı yapmak için biraz telef ettik ortalığı..Şimdi dua ediyorum zemin yeşermeden çıkmasınlar. Çamurun içinde görmek istemiyorum o renkleri :( Ama her halükarda seneye müthiş olacaklarını düşünüyorum.
Zamanı geldiğinde soğan paylaşımına seve seve katılırım..Sevgiler..
Merendera attica yı koleksiyonuma katmış bulunuyorum
serkan_istanbul
14-01-2011, 14:02
selamlar bende sümbül, nergis, zambak,sarı çiğdem, lilyum,lale iyi günler...
fikreteren
16-01-2011, 20:53
Sayın Halil çolak tebrik ederim.Balkon bölümünde konu açmışısın .önce oraya yazdım.değişik soğanlı bitki ararken burada tekrar rastladım.Bende de soğanlı bitki merkı var.Hatta doğada bulduklarımıda toplarım.amacım çok çeşit yapabilmek.
sn. bıcırık hoşgeldiniz aramıza. adınızı listeye ekledim. Hangi türleri yetiştiriyorsunuz acaba ?
Önce teşekkür ederim...Sonra neden cevap yazamadığımı açıklayayım...Eşim bir kalp krizi geçirdi bu nedenle siteyle ilgilenemedim...Bu yüzden bayağı geçikmeli olarak cevaplayabiliyorum...Bitkilerimin hepsi bu yıl dikilmiş olup hepsi saksıdadır...Kolleksiyonuma da saksıda devam etmek zorundayım...Bitkilerim ise...
crosus mor,beyaz,sarı
sümbül mor.beyaz.sarı.pembe
lale
nergis
kardelen beyaz
süsen beyaz.sarı.mor olduğunu düşünüyorum...Resimde öyle görünüyordu...
muskari mor, beyaz
siklamen mor,pembe,beyaz
oxalis pembe,beyaz ve mor yapraklı pembe
Bu gün için sümbül ve kardelenlerden bazıları açmak üzere...
Yaz orkidesi, sümbülteber.amaliys ve muskarinin doğal formu ilk sırada edinmek istediklerim...
Böyle devam edeceğiz herhade...Ağaçlar net çukuruna düştük bir kere bitkileri öğrendikçe ve yerimiz müsade ettikçe edinmeye devam...Tüm dostlara sevgilerimle...
bettyycim
23-01-2011, 19:45
1-Allium - Süs soğanı
2-Amaryllis - Kırmızı, Apple Blossom, Athene, Mambo, Bingo
3-Galanthus - Nivalis-İkariae
4-Hyacinthus - Sümbül
5-İris - Süsen-danfordiae-harmony-Prof.Blaauw
6-Lilium - Zambak
7-Muscari - Blue Spike-
8-Narcissus - Nergis
9-Girit Lalesi -Ranunculus
10-Narcissus-5-6 çeşit
11-Tulipa - Lale
12-Zephyranthes - Yağmur zambağı / zıpçıktı
13-Frezya-Freesia
14-Crocus-Dorothy-Yellow-Mis Vain
15-Sparaxis tricolor
16-Oxalis adenophylla-Süs Yoncası Gümüş yaprak
17-Oxalis deppei-Şans Yoncası
18-Anemon Blanda
19-Güngüzeli
20-Clivia
Unuttuğum varmı bilemiyorum ama şaka maka 20 çeşit soğanlı bitkim var.
siniroluyorum
05-02-2011, 20:38
Edirne'de Ergene ovasında çiğdeme benzeyen küçük ve beyaz çiçekler açan bir soğanlı var. Yağmurdan sonra açtıklarında her taraf birden bembeyaz olmuştu.Çok hoş bir görüntüydü.Acaba ismini bilen var mı?Bahçeme de ektim.Çünkü giderek azalan mera alanları bu bitkinin buradaki tek yetişme sahası.
http://picasaweb.google.com/lh/photo/7y6d4tlLzohv3uGU6z59Wg şu fotoğraftakinin aynısı
Elinde Bessera elegans olan var mı?
191520
Varsa kaynağını bizimle paylaşırmı acaba:confused:
Edirne'de Ergene ovasında çiğdeme benzeyen küçük ve beyaz çiçekler açan bir soğanlı var. Yağmurdan sonra açtıklarında her taraf birden bembeyaz olmuştu.Çok hoş bir görüntüydü.Acaba ismini bilen var mı?Bahçeme de ektim.Çünkü giderek azalan mera alanları bu bitkinin buradaki tek yetişme sahası.
http://picasaweb.google.com/lh/photo/7y6d4tlLzohv3uGU6z59Wg şu fotoğraftakinin aynısı
sanırım bir colchicum ama alt türünü bilemiyorum
bettyycim
06-02-2011, 01:58
Verdiğiniz linkte belirtildiği gibi Çiğdem :D
ibrahim37
06-02-2011, 10:14
Sayın sinirolmuyorum! bu fotoğrafını eklediğiniz bir akyıldız. Yanlız bu grubun alt türlerini hiç incelemedim. 'Ornithogalum comosum' olabilir veya bir başka alt türüde olabilir. Galeriden veya google'dan bu isimle arama yaparsanız bol miktarda fotoğraf bulabilirsiniz.
benide eklerseniz sevinirim,ayrıca soğanlardan edinmek isterim,temini konusunda yardımcı olurmusunuz.
Sayın sinirolmuyorum! bu fotoğrafını eklediğiniz bir akyıldız. Yanlız bu grubun alt türlerini hiç incelemedim. 'Ornithogalum comosum' olabilir veya bir başka alt türüde olabilir. Galeriden veya google'dan bu isimle arama yaparsanız bol miktarda fotoğraf bulabilirsiniz.
tüh yanıldım,
gerçi doğada hiç ornithogalum göremedim henüz öğrenecek çok şey var
Lalezar78
14-02-2011, 20:32
Benim de lale, sümbül, nergis,çiğdem,süsen, çeşitleri ve lillium candidum var.
Merhaba ben Emıne1
bemım nergıs sumbul cıgdem lılyul gala var bende katılmak ıstıyorum
Semra Nomak
06-03-2011, 22:41
Yeni üye oldum,siteyi tanımak için dolaşırken, soğanlı bitkilerle ilgili bilgiler dikkatimi çekti..Ben de bahçemde bir çok soğanlı bitki yetiştiriyorum,soğan takası yapabilirim,bu konudakisorunlarımı da paylaşmak istiyorum..örneğin çok iyi,canlı yeşillenen nergizlerim bir kaç senedir hiç çiçek açmıyor,yazın sulandığı için mi acaba...
Semra Nomak
06-03-2011, 22:48
Sitede hiç sözü edilmeyen beyaz mis zambaklarım var,senelerdir aynı yerde harika açıyorlar ama yumrular çoğaldı sıkılaştı onları ne zaman ayırmalıyım..
hocam100
07-03-2011, 09:11
Sitede hiç sözü edilmeyen beyaz mis zambaklarım var,senelerdir aynı yerde harika açıyorlar ama yumrular çoğaldı sıkılaştı onları ne zaman ayırmalıyım..
Semra hanım bu konuda sitede epey yazı yazıldı şu başlığı incelemenizi öneririm:http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=12928
Liliumlarınızı şimdi değil Hazirandan sonra yani çiçek açıp kuruyunca ayırabilirsiniz.
Amaryllis
nergıs
sarı lale
cıgdem
lılyum
gala
tesbıh cıcegı
ters sumbul
sumbul
renk cesıdını artırdım......................
Halil Solak
08-03-2011, 20:26
Listemize bir bakın kaç kişi olmuşuz :)
hocam100
ibrahim37
Kharel
kumyaka2010
Sebahattin Sargın
hs_edirne
gulşen
Günüm
süreyya
oki_1655
Yagız
bluevlinder
Güngör Salman
thisisme
nazlı hilal
gülistann
tamaşa
bursevi
k_donmez
sarigoz
siniroluyorum
Balıkcı
çiçeksever
adrianus
botanica
ide
kntlmelek
Hhatice
bergüzar
bıcırık
nurguldk
serkan_istanbul
fikreteren
Nevzat
Lalezar78
EMINE1
Semra Nomak
sebnem34
kaptanzst
Halil Solak
08-03-2011, 20:30
Yeni Arkadaşlarımız nurguldk, serkan_istanbul, fikreteren, Nevzat, Lalezar78, EMINE1, Semra Nomak.
Kardeşliğe hoş geldiniz.
uzun süredir bu bölümü ihmal etmişim en kısa sürede telafi etmek için yeni paylaşımlar yapmaya çalışacağım.
sebnem34
06-04-2011, 12:36
Beni de eklermisiniz listeye acaba. Tek bir soğanlı bitkim var o da ilk filizlerini 2 gün önce verdi. 4 yapraklı şans yoncası. Soğanlar her sene çoğalıyormuş.Ama soğandan yetiştirdiğim ilk bitki beni hızlı büyümesi ile cezbetti şimdi yeni soğanlı bitkileri araştırıyorum. Üyelik için yeterli değil sanırım ama kabul ederseniz sevinirim...
KAPTANzst
06-04-2011, 13:45
Selam.
Soğanlı bitkilere yumrulularda dahilmi bilmiyorum ama bende bu listeye girebilirim.
lale, Nergiz, Çiğdem, Sümbül, Ters lale. Çeşitleriyle beraber yumrulularda var.
Bu türü çok beğendim. Kimsede var mı?
Halil Solak
06-04-2011, 23:49
sn.sebnem34 ve sn.kaptanzst, hoş geldiniz aramıza
sn. kaptanzst, Soğanlı bitki deyimi halk arasında soğanlı, yumrulu, köksaplı, rizomlu bitkilerin genellemesidir.
k_donmez
22-04-2011, 10:21
Sonbaharda sayılarını ve türlerini artırarak diktiğim soğanlar güzel geliştiler. Hepsi bir arada olunca da renk cümbüşü oluştu. Bölgede sümbüllerden kaynaklanan koku harika. Haziran sonunda bitkiler tamamen kuruyunca soğanları sökmeden bu alanda ne yapabileceğimi düşünüyorum. Bir fikriniz var mı?
Merhaba ben de yumrulu ve soğanlı bitkilerle ilgileniyor ve yetiştiriyorum.Doğadan da topluyorum ithal olanlar da var.Latince isimlerini değil de daha çok kullanımdaki isimlerini biliyorum;dogal olarak yetişen dağlardan topladığım 3 çeşit orkidem,sahlep denen bir soganlım,yumrulu anemonlarım,kımızı zambağım,oranj salkım açan zambağım, nergislerim,altın kadehlerim, turuncu lilyum,bengi Balıkesir zambağım,mor buket şeklinde açan zambağım,akyıldız,mor çiğdem(öksüzoğlan)mor kokulu yabani sümbül,ayrıca pembe beyaz mor sümbüllerim.hepsini çok seviyor ve bahçemde yetiştiriyorum.bazılarını paylaşırım.
Semra hanım sıkışık duruma gelen zambaklarınızı yaprakları kuruyunca muhtemelen ağustos sonu eylül ayında topraktan çıkarıp kök fazlalarını temizleyip gazete kağılarına sararak sein ve karanlık bir yerde saklayınız.mart ayında istediğiniz aralıklarla yerlerine dikersiniz.artan olursa talibim birkaç tanesine, ben de size başka cins zambak gönderirim selamlar.
hocam100
22-04-2011, 12:51
Arkadaşlar soğanlı türlerinizi mümkün ise resimleyiniz.
zencefil1708
25-04-2011, 08:10
Halil Bey, bende 15 tane falan muskari var,1 senedir duruyor yaprakları var ama ne çiçek açıyor ne ölüyor,yaşıyor ama hiç bir değişim yok, ne istediğini çözemedim:)
Birol Ketenci
09-05-2011, 17:15
Bu yıl evde ilk defa çiçek yetiştirmeye başladım desem yalan olmaz. Şimdilik elimde soğanlı bitkilerden :
çiğdem
6 renk lilium zambak
4 renk galla
güngüzeli
3 renk sarkan begonya (begonia cascade) mevcut.
Soganlı bitkiler kardeşligi çok güzel bende katılmak isterim. Elimde sadece sümbül zambak nergiz sıklamen frezya var.
ilhami bayar
13-05-2011, 10:31
Daha çok yeni olmama ve fazla soğanlı bitkim olmamasına ragmen,soğanlı bitki kardeşliği ne katılmak istiyorum
Merhabalar.
yunuscem
13-05-2011, 19:15
İşte aradığım başlık.Koleksiyonundaki soğanlıları paylaşan arkadaşların mesajlarını okudum.Ellerinize sağlık.Soğanlı bitkileri her nedense bende bir başka seviyorum:)
Benim güzel konuklarımsa;
Süsen (Iris germanica)
Nergis (Narcissus tazetta)
Lale (Tulipa)
Sümbül (Hyacinthus)
Göl soğanı (Leucojum aestivum)
Fulya (narcissus pseudonarcissus)
ve ismini ve cismini henüz göremediğim fakat ormanda bulup aldığım ve soğanı çok büyük bir bitki.resimlerini sizlerle paylaşacağım.Bu başlık ve buradaki paylaşımlar için tekrar teşekkür ediyor bu nergis kokulu dostluğa benide dahil etmenizi rica ediyorum:)
kaplan zambağı
14-05-2011, 12:16
Arkadaşlar merhabalar.Ben kaplam zambağı arıyorum.Soğan veya çiçek bu konuda bana yardım eder misiniz.
fahriye07
14-05-2011, 17:25
selam herkese bugün koçtaşdan soğanlı çiçekler aldım ,iki tanesinin adının türkçe anlamını bulamadım bana yardımcı olursanız çok sevinirim ,şimdiden teşekkürler .latince isimleri acıdanthera, brodea.
hocam100
14-05-2011, 17:29
Acıdanthere yaz orkidesidir.Brodea ise aynı isimdeki soğanlı bir yaz çiçeğidir.
Halil Solak
14-05-2011, 23:15
genellikle pek internete pek vakit ayıramıyorum. ağaçlar.net e girip sadece özel mesajlarıma bakıp çıkıyorum. fırsat bulabilirsem cevap yazmaya çalışıyorum. bu başlığıda biraz ihmal etmişim galiba. Yeni gelen arkadaşlarımız;
gultar
Birol Ketenci
Periş
yunuscem
aramıza hoş geldiniz isimlerinizi listeye ekliyorum.
ilhami bayar ve kaplan zambağı arkadaşlarımız kardeşliğimize katılmak istermisiniz ?
Halil Solak
14-05-2011, 23:18
Arkadaşlar merhabalar.Ben kaplam zambağı arıyorum.Soğan veya çiçek bu konuda bana yardım eder misiniz.
Aradığınız tür " Lilium tigrinum " ise bende var. türü kontrol edip bana özelden ulaşın.
ancak paylaşımları, takasları ya da aradığımız türleri bu bölüme değil alakalı bölümdeki başlıklara yazmamız gerekir.
Halil Solak
14-05-2011, 23:31
Halil Bey, bende 15 tane falan muskari var,1 senedir duruyor yaprakları var ama ne çiçek açıyor ne ölüyor,yaşıyor ama hiç bir değişim yok, ne istediğini çözemedim:)
eğer soğanlı bitkiler / muscari bölümüne resim ekleme şansınız varsa daha kesin bir çözüm bulabilirsiniz.
muscariler yılda bir defa açar. çiçekteyken yerini değiştirdiyseniz açması birkaç yıl gecikebilir.
bunun dışında bulundukları yeri sevmemiş olabilir. yani gölge bir yere diktiyseniz çiçek vermezler. muscariler genellikle tam güneşli yerlerde yetişir ve bolca çiçek açarlar. kısaca tam gün güneş alan biryere dikmenizi öneririm. ****** toprak üzerindeki tüm yeşil kısımları tamamen kuruduktan sonra.
kaplan zambağı
19-05-2011, 07:24
Sayın halil solak,turuncu çiçekli ve siyah noktalı,çiçekleri yere bakan zambak soğanı sizde var mı?Benim resimdeki zambaklardan.
bettyycim
19-05-2011, 07:57
Sevgili kaplan zambağı eğer bu soğanı arıyorsanız Baumax ta var, sanırım size en yakın Samsun'da var ve 2 TL. bir soğanı ;)
kaplan zambağı
19-05-2011, 08:15
;)Teşekkür ederim,efendim.Trabzondan zambaklar dolusu saygılar ve selamlar.
bettyycim
19-05-2011, 08:20
Ne demek bulamazsınız ben burdan alıp yollarım, ama pakette çimlenmeye başlamışlar ben geçen hafta aldım ve ektim boyları bir karış bile değil ama hepsi tomurcukta ;)
Halil Solak
19-05-2011, 15:50
Sayın halil solak,turuncu çiçekli ve siyah noktalı,çiçekleri yere bakan zambak soğanı sizde var mı?Benim resimdeki zambaklardan.
evet resimdeki zambağın aynısıdır. bitkinin gövdesinde çiçek tomurcuklarına yakın yaprakların üzerinde minik soğançıklar oluşturan ilginç bir tür. bende bu soğancıkları toplayıp ekmiştim imdi hepsi yapraklanmış durumda. bendekiler yeni fide. eğer baumax larda bulmazsanız gönderebilirim.
kaplan zambağı
19-05-2011, 17:27
Sayın Halil SOLAK,tüm çiçek yetiştiricelerinden araştırdım.Bu tür turuncu lilium yok.Ben Trabzonda memur olarak çalışıyorum.Bu çiçek çok sevdiğim bir çiçek,çin asıllı.Evde yetiştirmek için 2 veya 3 turuncu zambaktan ödemeli gönderirimsiniz.Parası ne olursa olsun lütfen bu soğanlardan bana gönderirmisiniz.
bettyycim
19-05-2011, 20:36
Sevgili kaplan zambağı, zambak resmini eklediğim zambaksa markette kalan son 2 zambağı aldım, adresinize kargo yapabilirim ;)
kaplan zambağı
21-05-2011, 05:39
Sevgili Bettyycim.Evetttt tam kendisi.Çok sevindim.Lütfen adresime gönderir misiniz?Yanlız kaç lira ise ödemek istiyorum.Sevgili Bettyycim sevgi ve saygılar sunuyorum.Ayrıca bol çiçekli günler diliyorum.;)
bettyycim
21-05-2011, 08:55
Tamam, Yusuf Bey en kısa sürede kargoya vereceğim, teşekkürler ;)
kaplan zambağı
21-05-2011, 10:17
;)Sevgili Bettyycim,ilginize çok teşekkür ederim.Zambakca selam gönderiyor,saygılar sunuyorum.
Beni de ekler misiniz listeye? Küçük koleksiyonumda, yumruları satın alınmış lale, sümbül, çiğdem, frezya, zambak, süsen , eşimin rahmetli anneannesinin hediyesi olan yabani siklamen, amaryllis, ayrıca çiftlik alanımızda bulunan isimlerini tam olarak belirleyemediğim, oldukları yerde korumaya çalıştığım 3 çeşit bitki daha var. Son 3 tanenin bir tanesi kardelen muhtemelen, diğerlerinin net fotoğrafları yok elimde, yoksa forumda soracaktım. Kolaylıklar dilerim.
Lockhead
07-06-2011, 09:10
Merhaba;
Naçizane aşağıdaki soğanlı bitkilere bakıcılık yapmaktayım.
1- 3 adet Casablanca
2- 3 adet kırmızı lilyum
3- 3 adet hybrid mavi sümbül
4- 3 adet pembe sümbül
5- 8 adet glayör
6- 3 adet sarı lale + (4 adet yavru soğan) :)
7- 4 adet şu an inzivada olan lillium
Saygılar,
Gloxinia-Bardak menekşe
african lily-afrika zambak süsen
iris-süsen
Acidanthera peacock orchid-Yaz orkidesi
nergis
tulipa-lale
lillium
arpa zambağı
aklıma gelmeyen 2-3 tane daha var ama şu an soğanları çıkarılmış gazateye sarılmış bodrumda seneyi bekliyorlar hatırlarsam yazarım
ayrıca bu aralar Gloriosa superba (Ateş Lalesi) aramaktayım elinde olan varsa benimle irtibata geçerse sevinirim
kopshtar
26-07-2011, 10:36
1-Bardak menekşe
2-afrika zambak süsen
3-iris-süsen
4-peacock orchid-Yaz orkidesi
5-nergis 4 tür
6-lale
7-lillium 3 tür
8-sosyete sarımsağı
9-aztek zambağı
10-sümbülteber
11-3 renk normal zambak
12-fener çiçeği
13-galla
14-gün güzeli (3 renk)
15-frezya
16-sümbül(4 renk)
17-safran
18-cyclamen
19-muscari
20-begonya
21-glayöl
22-amirallis (3 renk)
23-zıpçıktı (pembe-beyaz)
24-crinum
25-anemone
ve adı aklıma gelmeyen 2-3 tür daha soğanlı bitkim var.
Soğanlı bitkiler uğraş istemesine rağmen görsellikleri ve kokuları bana daha cazip geliyor.
çok güzeller de evde yer kalmadı her burluğumuz yere birşey ekeceğiz pencerelere demir yaptırıyoz geniş aralıklı millet hırsızdan sanıyor asıl amaç saksı koymak soranlara da güvenlik açısından diyoruz benim ilgi alanım aslında sarmaşıklar ama hem hanım çok seviyor hemde bende soğanlıların ayrı yeri var birde Gloriosa superba (Ateş Lalesi) bulsam tadından yenmez
furkan yıldız
04-08-2011, 08:56
Benim de artık soğanlı bitkilerim oluşmaya başlıyor. 2011 baharında başladım ve birden kapıldım. Şimdilik bende olanlar ;
Sümbül
Lale
Üzüm sümbülü
Zambak (4 tür)
Sıklamen
Çiğdem
Nergis
Süsen
Düğün çiçeği
Canna
Amaryllis
Ters lale
Semra Nomak
27-09-2011, 20:07
Uzun zamandır siteye girmeyi bilememiştim bugün rastlantıyla kendimi içinde buldum...Cahilliğimden...Sevgili gultar geçen yıl yapamadığımı bu yıl yapacağım inşaallah mis zambaklarımı ayıracağım, size nasıl ulaştıracağımı yazarsanız seve seve iletirim..
naturefan
29-11-2011, 16:35
Merhaba,
Bahçemde uzun zamandır kendi kendilerine yaşayan, bazı soğanlı -latince isimlerini bilmediğim- çiçekler var. Tarif edersem. Turuncu renkli zambak, beyaz renkli kokulu zambak, truncu glayöl, sarı çiğdem, ortası sarı kokulu beyaz nergis ve biraz yabani siklamen.
İnternette gördüğüm şu çiçekden bulursam yetiştirmek isterim. Bilgisi olan arkadaşlar yazarsa memnun olurum.
257450
naturefan
01-12-2011, 15:57
Ayrıca, uzun yıllar önce bir saksıda gördüğüm, iğne yapraklı, pembe çiğdem çiçeği şeklinde çeçekleri olan bir çiçeği arıyorum.
Bilgisi olan arkadaşlar yazarsa memnun olurum.
Soğanlı çiçek meraklılarına merhabalar,
Bir güncelleme yapmam gerekiyor. Ne yazık ki artık soğanlı bitkilerim benimle değil. :( Taşınma sebebi ile bahçeli ve geniş balkonlu bir evde değiliz ve bu yüzden pek çok bitkimi geride bırakmam gerekti. Oldukları yerde gözlemlediğim kardelen ve diğer doğal türler de dilerim zarar görmeden hayatlarına devam ederler. Yaptığım bişey yoktu aslında onlar için ama bulundukları yere herhangi bir işlem yapılmaması için uyarıda bulunuyordum. Neyse... Bitkisever ağaçsever herkese güzel günler dilerim.
alacakaranlik
26-01-2012, 09:07
nergis, sümbül, lale, ters lale, amaryliss 3 yıldır yetiştirdiğim
düğün çiçeği, anemon, süs soğanı, şakayık 1-2 yıldan beri yetiştirdiğim türler
naturefan
05-02-2012, 17:30
267715
Aradığım güzel bitki, safran imiş.
Fotoğrafın linki: Safran bitkisinin faydaları Bugün Foto Galeri (http://www.bugun.com.tr/foto-galeri/138573-page-14-safran-bitkisinin-faydalari-galerisi.aspx)
Sûz-i Dilârâ
30-03-2012, 19:16
Ben de soğanlı bitkilere bu yıl sardım. :) Eskiden pek ilgimi çekmezlerdi, kaktüs ve sukulentler de öyle ama bu sene no'olduysa oldu kendimi soğanlı bitkileri ve kaktüs-sukulentleri toplarken buldum. :)
Soğanlı bitkilerim;
Frezya, soğanlı begonya (kırmızı, beyaz, sarı; seralar gelince pembeyle turuncusunu da alacağım), amaryllis, gloxinia (bardak menekşe), sümbülteber, temmuz sonu gibi sayın pria'dan gelecek olan kokulu muhteşem nergislerim (doğmamış bebeğe don biçiyorum ama :) siklamen (hem yabanî hem de çiçekçiden satın aldığım kültüre alınmış türü), sümbül ve lâlelerim, sayın alacakaranlıktan gelecek olan çok beğendiğim düğün çiçeklerini de var sayarsak soğanlı bitki listemi tamamlamış oluyorum.
ibrahim37
30-03-2012, 23:37
Sayın Dilara bir kere soğanlı bitki yetiştirmeye başladınızmı liste hiçbir zaman tamamlanmaz!
Selamlar...
Kedi Tırnağı
30-03-2012, 23:55
En eski soğanlı( daha doğrusu rizomlu) bitkim Aspidistra. 10 yıldan fazladır bende.
2 yıldır soğanlılara daha fazla merak saldım.
Çeşitli renklerde lalelerim var.
3 renk sümbül.
Geçen yıl pembe zambak yetiştirmiştim. Geçen ay beyaz ve kırmızı da ektim.
Geçen yaz ektiğim çeşitli renkte glayöllerin bu sene de açmasını bekliyorum.
Geçen sene bir komşumuz ormandan bilmeden Muscari getirmişti. Mecburen evlat edindim. Cam dışı saksıda bu sene yeniden açtı:)
Muscari( asya lale) ben de almıştım. Bugün BİM den daha açık mavi renkte olanını da aldım.
Nergis aldım bu sene Migros' dan.
Kışın Fritilla soğanı ektim. Başı görünmeye başladı.
Kana aldım ekeceğim.
Geçen sene saksıda Kırmızı dahlia yetiştirdim. Sarısı da yaprakta kaldı çiçeklenmedi. Geç kalmıştım ekime galiba. sonra da hastalandı.
Yoncalarım saksıda kendiliğinden bitmişti geçen yaz.
Frezya da ektim. Karışık renkli olan paketten.
benimde ilk soğanlı bitkim yetiştirmesi kolay olan glayöl oldu..yıldız,sıklamen,liliyum,kanna,muz:)diye uzayıp gidiyor çok şükür..:)
sevil_24
18-04-2012, 13:34
Bende de beyaz ve ırmızı Gala,kırmızı Amariliys,beyaz Lilyum,Casablanca,pempe Lilyum,pembe Glayöl,Prof.Einstein Nergis,iki renkli Canna mevcut.gözüm gibi bakıyorum onlara.
koala980
18-04-2012, 14:12
Benim de balkon da sümbül(değişik tonlarda pembe, mor), lale(kırmızı,sarı ve sarı kırmızı),çiğdem(karışık renkli),nergislerim(beyaz ve turuncu),sıklamen(beyaz ve pembe) ve geçen yıldan kalan yumrulu begonyalarım var.Begonyalarım bu sene de yeşillenip açacak mı bilemiyorum tabi. Bu sene glayör(karışık),frezya(beyaz),lilyum (koyu kırmızı) eklendi. Aynı zamanda sümbülteber soğanı arıyorum. Her sene biraz daha artıyor çeşitlerim. Çalışan biri için müthiş bir seçim soğanlılar. Kışın büyük kısmı toprakta oluyor ve az su ile yetiniyorlar.Bazen de yağmur yağıyor bir sulama da öyle geçiyor. Ve kışın soğuk günleri geçer geçmez çiçekleri ile balkonumu şenlendiriyorlar. Çok sevdim ben bu soğanlı işini. Bir de sümbülteber bulsam....
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.