View Full Version : Bağışıklığımızı güçlendirmek için beslenme önerileri
Amerika`da Boston Massachusetts`deki Tufts Üniversitesi Yaşlanmaya Karşı
Beslenme Araştırma Merkezi`ndeki araştırmacılar, sebze ve meyvelerin
antioksidan kapasitelerini ölçüp ORAC (Oxygen Radical Absorbance
Capacity-Serbest Radikalleri Emme Yeteneği) Tablosu adını verdikleri bir
tablo hazırladılar. Bu tabloda, serbest radikalleri emme yeteneğine sahip
olan ve vücudu yaşlanmaya, kansere, diğer hastalıklara karşı koruma
kapasitesi en yüksek olan sebze ve meyveler yer alıyor. Tufts Üniversitesi
araştırmacıları `Her insan günde en az 3000 ORAC birimi vitamin ve mineral
almalıdır. 5000 ORAC birimi ise maksimum koruma sağlar` diyor.
ORAC Tablosu
Yapılan araştırmalara göre sebze ve meyvelerin 100 gramındaki ORAC değerleri
şöyle: Kuru erik 5.770
Kuru üzüm 2.830
Siyah böğürtlen 2.036
Kıvırcık salata 1.770
Çilek 1.540
Erik 949
Brokoli 890
Avokado 782
Portakal 750
Kırmızı biber 710
Kiraz 670
Kivi 602
Soğan 450
Taze üzüm 446
Mısır 400
Patlıcan 390
Muz 221
Elma 218
Taze fasulye 201
Domates 189
Kayısı 164
Şeftali 158
Armut 134
Karpuz 104
Kereviz 61
Salatalık 54
Antioksidanlar vücudu zehirlerden arındırıyor
Aldığmız besin maddeleri, hücrelerimizde oksijenle birlikte yakılarak
enerjiye dönüşür. Ancak bu yanma işlemi sırasında ortaya `oksidan` adı
verilen moleküller ortaya çıkar. Oksidanlar; kanser, damarlarda yapı
bozuklukları ve erken yaşlanmaya sebep olur. Bu oksidanlarla savaşıp onları
etkisiz hale getiren ve vücuttan atılmasını sağlayan kimyasal maddelere
`antioksidan` adı veriliyor.
bahtiyar02
08-08-2012, 10:42
Sevgili Sonul bey dostum;
Tabloya baktığımda hemen hepsi günü birlik yediğimiz türler.Ancak tüketimimiz gelişi güzel.
Ellerinize sağlık.
Saygılar
darkunim
03-10-2012, 17:48
kuru üzümde bu kadar değer olduğunu hiç duymamıştım :)
denizakvaryumu
03-10-2012, 20:52
Yukardaki ORAC tablosu eksik...nedense gojiyi atlamışlar :)
http://naturol.com.tr/urunler/Goji-Berry/Naturol-Goji-berry-meyvesinin-diger-gidalara-antioksidan-orani.html
Goji Berry Sağlık » Goji Berry, Fidanı, Üretimi, Faydaları, Kurt üzümü, wolf berry (http://gojiberryfidani.com/goji_berry_fidani/goji-berry-saglik)
denizakvaryumu
03-10-2012, 21:09
336171
Sanırım en yüksek ORAC değeri baharatlara ait..( liste başı karanfil, sumak, tarçın, hardal, zencefil ..)..bery'ler, kakao, çikolata da en yüksekler arasında..
https://docs.google.com/viewer?a=v&q=cache:Z7kVHz8Eb6QJ:diabsnaturalproducts.com/ORAC_Foods.pdf+&hl=tr&gl=tr&pid=bl&srcid=ADGEESgoNL5wGkxraCaQXASEnosnHcadfLVn5eetES8S 9YmEdXgkXDDhJ9LdFEog2GwoFvdiTYrXTJZ35cPs3l3IkmRUG1 h168M2xl3JylSwh6reTVkfDFe-aFpneWKTl-SGDc1slM4a&sig=AHIEtbSqtJn9KOAatipmJtZNayowo8bgwg
...Türkiye’ye özgü 9 sebze, 6 meyve ve 10 farklı içecekte, toplam fenol miktarı ile IC50 (LDL oksidasyonunu %50 inhibe etmek için gerekli antioksidan konsantrasyonu) ve PAOXI (fenol antioksidan indeksi) değerlerini incelemişlerdir.Araştırma bulgularına göre toplam fenolik miktarı açısından ceviz (7052 mg/kg) ve Türk kahvesi (2389 mg/kg) en yüksek, IC50 açısından ise yeşil biber ve portakal nektarı en düşük değerleri göstermektedir. PAOXI değerine göre en yüksek antioksidan kapasite ceviz ve kırmızı şarapta bulunmaktadır. Lee et al(2003)’in ABTS ve DPPH yöntemi ile yaptıkları karşılaştırmalı araştırmaya göre, gerek toplam fenolik ve gerekse antioksidan kapasite açısından en yüksek değeri kakao göstermekte ve bunu sırası ile kırmızı şarap, yeşil çay ve siyah çay izlemektedir. Ancak başlıca antioksidan bileşen kakaoda prosiyanidin iken kırmızı şarapta rezveratrol, yeşil çayda epigallokateşingallat, siyah çayda teaflavindir. Karadeniz vd (2004)’in yaptığı araştırma, meyveler arasında en yüksek antioksidan aktivitenin yüzde 62.7 ile narda olduğunu göstermiştir. Bunu sırası ile ayva (%60.4), üzüm (%26.6), elma (%25.7) ve armut (%13.7) izlemiştir. Sebzeler arasında ise en yüksek antioksidan aktivite kırmızı lahanada (%40.8) bulunmuştur. Kırmızı turp’ta yüzde 29.4 olan bu değer patateste yüzde 12.5, soğanda ise yüzde 14.2’dir
Ankara Üni. araştırması:
http://www.dunyagida.com.tr/haber.php?nid=2006
denizakvaryumu
04-10-2012, 09:36
Mercanköşkü sık sık yemeklerde kullanın derim...
Sıralamada 3. olan , Türkiye'de doğal olarak yetişen,
hemen hemen her yemekte kullanılabilen bir bitki.
(sıralamanın 1.ve 2. sırasındaki bitkiler malesef Türkiye'de yetişmeyenler)
Mercanköşkün kültürleri de yetiştiriliyor ve suni gübre atılıyor...Doğada kendiliğinden yetişen mercanköşkü bulmak gerek.
Mercanköşk; Türkiye'de Yunan kekiği-İstanbul kekiği diye de bilinir...
Ancak Dünyada tanınan ve yaygın olarak kullanılanılan ismi Greek oregano dur.
Latince ismi; Origanum vulgare subsp. hirtum dur.
Alkali toprakları çok sever, yani alkali toprağı olup da üzülenler rahatlıkla bu bitkiyi üstelik su derdi olmadan yetiştirebilirler.
Ayrıntılı bilgi için
http://davesgarden.com/guides/pf/go/53646/
Antioksidan türlerinin bazıları suda, bazıları yağda çözünüyor..Sağlığımızı önemseyerek aldığımız antioksidanlı gıdaların içindeki maddelerin suda mı, yağda mı çözündüğünü bilemiyebiliriz; bu yüzden bu gıdaları alırken az da olsa sızma zeytinyağıyla takviye etmek gerekir..
Birde, antioksidanların en fazla taze meyve ve sebzelerde olduğunu sanmayalım, kuru erikte taze eriğin kat kat üzerinde antioksidan var..Pişmiş domateste çiğ domatesten kat kat fazla likopen olduğu gibi..
Buradaki gibi normal gıdalarla yükseltilen antioksidan seviyesine itirazım yok ama bir miktar oksitlenmenin vücut işleyişi için gerekli olduğunu unutmayarak takviyeler vb. yoluyla antioksidan bombardımanı yapmanın yarar yerine zarar getireceğini göz önünde bulunduralım lütfen.
Bağışıklık konusuna gelirsek önerim şu olacak; vücudun savunma sisteminin en önemli kalelerinden birisi bağırsaklardır ve oradaki yararlı bakteri florasını ne kadar güçlü tutarsanız bağışıklık sistemi de o ölçüde sağlam olur.
Bunu en kolay yolu da kefirdir, kefiri sürekli olarak tüketmenizi ısrarla tavsiye ederim.
; vücudun savunma sisteminin en önemli kalelerinden birisi bağırsaklardır ve oradaki yararlı bakteri florasını ne kadar güçlü tutarsanız bağışıklık sistemi de o ölçüde sağlam olur.
Bunu en kolay yolu da kefirdir, kefiri sürekli olarak tüketmenizi ısrarla tavsiye ederim.
Bağırsakların önemini maalesef geç öğrenen biri olarak, son yıllarda kefir, yoğurt, ev tarhanası gibi gibi fermante yiyecekleri daha çok tercih eder olduk. "Bağısaklar vücudumuzun toprağıdır, bu toprağı canlı tutmak lazım" sözünü çok beğeniyorum.
Bağırsakların önemini maalesef geç öğrenen biri olarak, son yıllarda kefir, yoğurt, ev tarhanası gibi gibi fermante yiyecekleri daha çok tercih eder olduk. "Bağısaklar vücudumuzun toprağıdır, bu toprağı canlı tutmak lazım" sözünü çok beğeniyorum.
Böyle tabir-i caizse ukala ukala yazdığıma bakmayın, ben de kefire esas olarak yıllarca çektiğim kronik kabızlık sorunuma çare olsun diye başladım, bağışıklık katkısını sonradan araştırıp öğrendim.
İşin ironik tarafı şu, yoğurda bu kadar düşkün bir millet, kefire bir o kadar uzak.. :(
Detoks ve Çiğ Beslenmenin Önemi - İndigo Dergisi (http://indigodergisi.com/2015/01/detoks-ve-cig-beslenmenin-onemi/)
İşte beslenme uzmanlarının tükettiği yiyecekler - Fotoğraf Galerisi - T24 (http://t24.com.tr/foto-haber/iste-beslenme-uzmanlarinin-tukettigi-yiyecekler,4893)
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.