PDA

View Full Version : Hoya (Mum çiçeği) hastalık ve zararlıları

Sayfalar : 1 [2]

emi-ne
02-12-2015, 20:38
Merhaba ben yaklaşık bir yıl önce mum çiçeği almıştım iki yapraktaki ibaretti bir süre büyüdü sonra büyümesi durdu bende saksıyı değiştirerek buna müdahale edebileceğimi düşündüm. Fakat saksı değişimi sonrasında yeşil olan yapraklarda sararmaya başladı. Çözemedim durumu? Çiçeğim neden büyümüyor yapraklarındaki sıkıntı nedir yardımcı olursanız sevinirim. Çiçeğim hoya kerri mi onu bile bilmiyorum

emi-ne
02-12-2015, 20:41
Resim çekmeye çalıştım ama

emi-ne
02-12-2015, 20:43
Bir diğer resimde bu

salihcan
02-12-2015, 20:50
Sn Emi-ne hoyalarınızın biri Hoya Australis diğeri ise Hoya Obavato yanılmıyorsam ?
Maaalesef kök çürümesine benziyor... Kök boğazına bakar mısınız ?
Kök boğazında soyulma çamurlaşma var mı diye...
Varsa acilen çelikleyin....

emi-ne
02-12-2015, 20:56
ikisi de aynı çiçek de farklı açılardan çektim.yani sağlıklı olan yaprakların bağlı olduğu gövdede bir sıkıntı yok sarı yaprakların gövdesi sıkıntılı gibi duruyor. çelikleme nasıl yapılır onu dahi bilmiyorum.yapraktan mı yapacağım?

salihcan
02-12-2015, 21:04
Uzaktan iki tür gibi duruyor belkide ben telefondan girdiğim için göremedim :D
Gövdenin toprağa deydiği yer fotograftaki yerine bakmanızı önerirrim hatta bir parmak altı elinizle hafif kıpırdatığınız da çamur gibi bir şey elinize geliyorsa kök çürümesidir....
Mümkünse fotoğraflarsanız iyi olur ...

emi-ne
02-12-2015, 21:05
kök boğazı resimdeki yerse soyulma var evet etrafındaki yapraklar attı inceleyince

salihcan
02-12-2015, 21:10
Kök boğazı dediğim yer gövdenin başlangıç yeri ama sizinki sanki toprak altında gibi ?

emi-ne
02-12-2015, 21:25
bilinçsiz saksı değişimi sonrası altta kalan gövde kısmından kökleneceğini düşünmüştüm fazla olan toprağı kaldırdım her hangi bir soyulma yok gibi geldi. yine de garantiye alıp çelikleme yapacağım galiba

salihcan
02-12-2015, 21:29
Yedeklemenizi öneririm :) Olası kaybınız da bir daha satın almak zorunda kalmazsınız ;)
Ve toprağı çok ıslak sulamayı azaltın ...
Kolay gelsin :)

emi-ne
02-12-2015, 21:31
teşekkürler sağolun

sinbas
11-02-2016, 21:42
Saksıda türünü bilmediğim iki kök hoyam var köklerden birisi dip yapraklarından çürümeye başladı, yaklaşık 70-80 kol atmıştı o kurudu gitti. suyunu 7-10 arası veriyorum ortam sıcaklığı yaklaşık 25° son durumu bu şekilde.
Yaprakların üzerinde boyası dökülmüş araba gibi beyaz lekeler var börtü bocek değil ama geçen sene pamuklu bit istilasına uğramıştı onun izleri olabilir.

Çürüyen kökün üst dalından yeni bir yaprak çıkarmış onun üst bölümünden kesip çelik yapmayı düşünüyorum.

Fotoğraflara daha net görünmesi için biraz ışık biraz keskinlik verdim.

595351
595352
595353
595354
595355

edelvays58
12-02-2016, 10:16
Bence suyunu fazla vermişsiniz ve kökler zarar görmüş..Kış aylarında hoyalar durgunluk dönemine girdiği için neredeyse hiç sulanmamalı...Sanırım siz ihtiyacı olsun omasın suyunu düzenli vermişsiniz...Şansınıza küçük olanın kökü çürümüş..Onu oradan alın ki diğerinin de kökleri etkilenmesin..bir süre sulamayın..toprağın iyice kurumasını bekleyin...
Beyaz lekelere takılmayın eğer unlu bit değilse... Carnosa mum çiçekleriniz..Diğeri gayet sağlıklı..Bol ışık ve güneş alaileceği bir yere koyun..Sık sık havalandırın ortamı.
Hasta olanın köklerinin fotosunu paylaşırsanız ne yapabileceğinize yardımcı olmaya çalışırız..Saygılar.

sinbas
12-02-2016, 13:23
Sayın edelvays58 bilgiler için teşekkürler.

Mum çiçeğim yaklaşık 4-5 yaşında henüz çiçeğini de göremedik, şu anki yerinde ışık var güneş yok salonda asılı havaların soğuk gitmesi, evde kuçük bebeğimizin olması nedeni ile fazla havalandırma yapamıyoruz. :)

Sulamayı iyice kurumadan yapmıyordum, ortam sıcak olunca (25°-28° arası) toprak çabuk kuruyordu yaklaşık 7-10 gün arasını, hatta 2 haftayı da bulduğu oluyordu.

Bende sizin dediğiniz gibi sökmeyi düşünmüştüm, en kısa zaman da onları ayırayım.

Söktükten sonra kökleri yıkar fotoğraflarını eklerim.

Şu anki bulunduğu yerden başka bir ortamı olmayacak, yazın öğleden sonra güneş az da olsa görebilecek, yıllardır yazın balkona, kışın eve şeklinde gir çık yapıyordum, tam manasıyla ne içeriye nede dışarıya uyum sağlayamıyordu, sabit olsun kendi yeri olsun dedim. Böylece bıraktım, kışa girdiğimizden bugüne kadar aynı yerde duruyor.

"Carnosa mum çiçeği" ismi için de ayrıca teşekkürler.

edelvays58
12-02-2016, 14:31
Carnosanın çiçek açması için mutlaka güneş görmesi gerekiyor:en az günde 3-4 saat. Tabii ki bu yaz ayları için geçerli..Yoksa sadece yaprak izlersiniz...Yazın balkona kışın içeri almanız konusunda sorun yok bence. 1-2 derecelere kadar dayanabilen bir tür. Yeter ki kış aylarında toprak fazla ıslak olmasın...Kolay gelsin size...Bebeği de benim için seviniz:-)))

sinbas
12-02-2016, 17:53
Topraktan çıkardım kökte çürüme yok, kurumuş gibi duruyor kalın kök gövdesinde çok kolay kabuk soyulması oldu son durum aşağıda ki gibi.

Yeni bir çelik daha çıkmış oldum onu da yeşil soda şişesine suda köklenmeye bıraktım.
Soda şişesi yarıya kadar su dolu, çelikte yarıya kadar suyun içinde, şişe çeliği yutmuş durumda sadece yaprağının bir kaç milim ucu görünüyor.

Yaprak üzerinde ki beyazlık aspirinli su lekesi.

Çıkardığım kökü normal suyla yıkadım üzerinde iki yaprağı ile öylece bekliyor onu da sizlerden öneri gelinceye kadar su içerisinde tutacağım.

595446
595447
595448
595449
595450

edelvays58
12-02-2016, 22:13
Kökler çürümemiş olabilir ama üstte gövde bitmiş.kökler de işlevsiz kalmış..Gövdede kuruyan yerleri canlı dala gelene kadar kesmelisiniz...

avare71
20-06-2016, 02:11
Türünü bilmediğim bu mum çiçeğini üç ay kadar önce bir çelikten diktim. Diktiğimde beş tane yeşil yaprağı vardı. O yapraklar duruyor. Yeni yapraklar çıkardı. Son birkaç gündür yeni çıkan küçük yaprakların kenarında kahverengilikler mevcut. Sanki yaşlanmış gibi yapraklar, etrafını yakmış gibi duruyor.

Saksı pencere önünde, pencere çoğu zaman açık ve esintili.
Sabahtan öğlene kadar güneş alıyor. Güneş ışıkları doğrudan pencereye vuruyor.
Öğlenden sonra güneş almıyor.
Cocopeat perlit karışımına dikmiştim.
Sulamasına dikkat ediyorum. Toprağı iyice kurumadan sulamıyorum, suladığım zaman da az su veriyorum.

Evet, genç yapraklardaki kahverengi lekeler hastalık mıdır, ne yapmam gerekir?

BuRCuPM
18-07-2016, 17:47
Arkadaşlar merhaba;

Fotoğraflardaki gibi mum çiçeğime bi haller oldu :(( Yaprakları sararıp dökülüyor ve bu yeni sürgünlerde de var. Bi de böyle lekeler var. Ne yapabilirim? İlk başta bir iki yaprakta dedim önemsemedim ama şimdi panik oldum. Yardımcı olabilir misiniz?

esmaesma
15-08-2016, 20:29
Bu lekelerin nedeni nedir acaba?

rainac
15-08-2016, 21:04
Sulaması fazla olunca bu lekeler oluşabiliyor bazı türlerde , bir diğer etkide güneş ışınlarına direk maruz kalıyorsa ondan dolayı da olabiliyor diye biliyorum.

enuma elish
22-10-2016, 10:50
"Yesil elli ananecim"den istedigim hoya'yi, ananem bulup bulusturup iki dalciktan buyutup yarim metre iki kok halinde bencegize teslim etti.. sevdigi yeri buldum.. yedigi onunde yemedigi arkasinda, bir eli yagda bir eli balda yasayip gidiyorduk.. aradan zaman gecti yeni surgunleri oldu, tazecik surgunlerine bocukler dadandi.. arapsabunu mu tutun suyu mu derken tutun suyunda karar kilip iyilestik.. tabi her yeni surgunde ayni mucadele.. gel zaman git zaman bir metreyi asti.. ama gel gor ki ananemi ozledi.. sanirim biraz da bana kizdi.. ya da belki de en basindan beri beni sevmemisti.. ananemin gelmesini bekliyordu herhalde.. ananem gelmedi, hoya bana kustu.. yapraklari sarardi, bazi dallari kurudu, porsudu.. hayata kustu resmen.. belki koklerinde sorun vardir dedim, o da degil..
Buralari okuyup herkeslerin mis gibi cicekler acan yemyesil hoyalarini gorup ben nerde yanlis yaptim deyip aglayanlariniz varsa soyleyeyim: siz hoya seviyorsunuz diye hoya da sizi sevecek diye bir sey yok malesef.. bazi hoyalar yesil elli ananeleri sever.. siz de uzuldugunuzle kalirsiniz..
Mesela biz ikimiz bir senedir ananemin yolunu gozluyoruz..

Zekiye Aydın
01-12-2016, 21:35
Merhaba, benim hoya yeşil yapraklarını dökmeye başladı, bir sorunu mu var bilemedim. Bir günde iki yaprak kaybettim derken, şu anda 3. yaprakta yerlerde. Lütfen yardım edin.

Zekiye Aydın
01-12-2016, 22:30
634799

634800

Kadirizm
01-04-2018, 19:40
Merhaba
Mum çiçeğimin yerini değiştirdim senede 4-5 kez açardı fakat küsdü eski yerine aldım ama değişen birşey olmadı yorum alabilirmiyim lütfen

Burcu aydemir
28-11-2018, 19:54
Bu çiçekten nasıl edinebilirim bana yardımcı olursanız sevinirim

ousankyak
10-02-2019, 12:29
Merhabalar benim çiçeğimin yapraklarından bazılrı sararmaya samanla da kararmaya başladı çıkıyor zaten yerinden gğcü gitti
Çok gğneş alamadığı için mi oluyor diye düşündüm ilk başta ama şimdi sağlam yaprakların da dala bağlı kısımları sararmaya başladı yardımcı oluraanız çok sevinirim ACİL ACİL😞😞😞

ousankyak
10-02-2019, 12:32
Burada birkaç foto daha

Sevgi Durul
10-02-2019, 12:36
Merhabalar benim çiçeğimin yapraklarından bazılrı sararmaya samanla da kararmaya başladı çıkıyor zaten yerinden gğcü gitti
Çok gğneş alamadığı için mi oluyor diye düşündüm ilk başta ama şimdi sağlam yaprakların da dala bağlı kısımları sararmaya başladı yardımcı oluraanız çok sevinirim ACİL ACİL😞😞😞

Kök çürümesi olmuş olabilir, kökleri kontrol ediniz. Hoyalar fazla sudan hoşlanmazlar.

srplccs
12-06-2019, 09:48
Merhaba .cok saglilki ve guzel cicek cicek acan hoyam iki hafta icinde sarardi ve dokuldu.dokume kokten uca kadar gitti. Sadece dal ve uc yapraklar kaldi.be yapmaliyim sorun nedir

TC-Pearl
23-06-2019, 10:22
Merhaba, ilk defa hoya çiçeği yetiştiriyorum. Birisinden aldım ama yeni dal çıkarınca dikkatimi daha çok çekti. yeni dalda gayet pürüzsüz ama diğer dallarda kabarcıklar var. bu çiçeğin özelliği mi yoksa bir hastalık mı? Hastalık ise kurtulmak için ne yapmak lazım yadımcı olur musunuz?
https://i.hizliresim.com/86gLgQ.jpg
https://i.hizliresim.com/DOM5M6.jpg
https://i.hizliresim.com/mXPNP1.jpg
https://i.hizliresim.com/EOYAY8.jpg

Mesut Temiz
23-06-2019, 10:38
Merhaba, ilk defa hoya çiçeği yetiştiriyorum. Birisinden aldım ama yeni dal çıkarınca dikkatimi daha çok çekti. yeni dalda gayet pürüzsüz ama diğer dallarda kabarcıklar var. bu çiçeğin özelliği mi yoksa bir hastalık mı? Hastalık ise kurtulmak için ne yapmak lazım yadımcı olur musunuz?
https://i.hizliresim.com/86gLgQ.jpg
https://i.hizliresim.com/DOM5M6.jpg
https://i.hizliresim.com/mXPNP1.jpg
https://i.hizliresim.com/EOYAY8.jpg

Dallardaki o kabarcıklar hava kökleri olup bitkinin doğal bir parçasıdırlar...

TC-Pearl
23-06-2019, 10:56
Dallardaki o kabarcıklar hava kökleri olup bitkinin doğal bir parçasıdırlar... teşekkürler bende ilk başta duvara tutunması için oluştuğunu düşünmüştüm. çiçeğe dokunduğumda kaşıntı olunca acaba böcek mi diye düşündüm.

Mesut Temiz
23-06-2019, 11:31
teşekkürler bende ilk başta duvara tutunması için oluştuğunu düşünmüştüm. çiçeğe dokunduğumda kaşıntı olunca acaba böcek mi diye düşündüm.

Estağfurullah, siz sağolun... O hava kökleri normalde o şekilde pasif kalırlar, ama çok nemli bir ortamda bulunduklarında veya suya konulduklarında uzayıp normal beyaz kökleri çıkarmaya başlarlar... Çelik köklendirirken de kökler bu hava köklerinden gelişiyor...

Htc.
23-07-2019, 09:47
Merhabalar
İki yıllık arayıştan sonra Eminönü’n den mum çiçeğimi satın aldım.Hoyalarla ilgili edinebildiğim tüm bilgilere sevgi ve ilgimi de ekleyip kapalı balkonda yeni sürgün vermesini sağlayabildim.Günde bir kaç kez yanına gidip konuşmayı ve sevmeyi de ihmal etmiyorum
Dün sabah en taze yaprağında ve sürgününde sarı küçük böcekleri görünce şok oldum.öyle ki fotoğraf çekmeyi bile unuttum.Arap sabununu başka çiçeklerimde yeşil böceklere de denemiş ve sonuç alamamıştım.Sabun yapmak için biriktirdiğim kül aklıma geldi.Hazırladığım küllü suya hindistan cevizi yağı ekleyip tüm bitkiye fıs fısla sıktım.Hırsımı alamayıp hortumla iyice yıkadım ve peçeteyle tüm yaprakları sildim.Sabah erkenden kontrol ettim.Silmeyi unuttuğum bir yaprağın üzerindeki ölü böcekleri görünce belki yardımcı olur diye hemen buraya yazıyorum
Umarım böyle bir sorununuz olmaz..ve umarım bu tesadüf değil işe yarayacak bir yöntemdir :)

Beyaz Gardenya
17-05-2020, 18:17
Merhaba. Tam da bu gün çiçeğimin başına gelen olay.Gecen sene de aynı zamanda yeni sürgünleri sarı böcekler sarmıştı. Arapsabununu sulandırıp fısfısla yıkayıp temizlemiştim. Ertesi gün duru su ile yıkamıştım. Toprağına da sigara izmaritleri ve külleri artık. Izmarit ve kül sempatik gelmeyebilir ama benim bitkimi kurtardı. Bugün de aynı işlemi yaptım.

tasamek
28-06-2020, 12:15
Merhaba arkadaşlar mum çiçeğini komşudan alıp direk toprağa diktim 1 senedir gelişme olmadı evim güney cephe güneşlik sürekli kapalı ve pencereden uzak bir yerde yapraklarında ve gövdede resimlerde de görüldüğü gibi kahverengi ve beyaz lekeler var ne yapmam gerekir
Teşekkürler