View Full Version : cetasule /Bahçe
cetasule
05-06-2010, 15:45
*Bahçenin bulunduğu şehir : Rize
*Bahçenin büyüklüğü : 300 m'
*Güneş, rüzgar, yağış, tuzluluk vb koşulları : Belirtilen koşulların hepsi mevcut.
*Bölgenin Soğuğa Dayanıklılık Haritasındaki yeri : Ilınam iklim hakim.
*Bahçenin türü (konut, işyeri, hobi, yazlık, özel uygulama vb) : Konut
*Bahçenin geçmişi hakkında bilgi verir misiniz? Önceki hali nasıldı?: Çay ve Mandalina Bahçesi idi.
*Kaç yıldır bahçenizle uğraşıyorsunuz? :3,5 Yıl.
*Başlangıçta tasarım yaptınız mı? Profesyonel yardım aldınız mı? : Hayır.
*Bahçenin var olan durumunu gösterir, çizilmiş planı var mı? Varsa ekleyiniz :Yoktur.
*Bakımı nasıl yapılıyor? (profesyonellerce, kişisel) :Kişisel.
*Bahçede bulunan ek alanlar (limonluk, çardak, sebzelik, havuz vb.) nelerdir? : Yoktur.
*Bahçe için bir hayaliniz, idealiniz var mı? : Şu an fidan olan bitkileri, ağaç olarak görmek.
*Bahçede bulunan bitkilerin listesi (ağaçlar, çalılar ve diğer bitkiler) : Mandalina, Nar, Greps, Elma, Armut, Erik, Muşmula, Şeftali, Kamkat, Portakal ve muhtelif süs bitkileri.
*Özellikle ilgilenip, yetiştirdiğiniz bitkiler var mı? : Yoktur.
*Varsa çok özel bir bitkinizin adı? : Benim için bütün bitkiler özeldir.
*Üretim, çoğaltma yapıyor musunuz? : Hayır.
*Bahçedeki su durumu ve sulama koşulları nasıl? : Yağışlı bir bölge olduğundan özel bir sulama kullanılmamaktadır.
*Su tasarrufu için neler yapıyorsunuz?:Herhangibirşey yapmıyorum.
*Toprak özellikleri : Humuslu toprak.
*Kompost yapıyor musunuz? : Hayır.
*Bahçenizde yaptığınız hatalar oldu mu? : Olmadı.
*Zirai mücadele yapıyor musunuz? Hangi hastalık ve zararlılara karşı, hangi ilaçları kullanıyorsunuz? : Sadece kireçleme.
*Bahçeniz organik mi? : Zaman zaman süs bitkilerine kimyasal gübre kullandığımdan organik sayılmaz.
*Hangi tip gübre kullanıyorsunuz? : Meyvelere işlenmiş organik gübre, süs bitgilerine kimyasal gübre.
*Bahçenizde fare, manas gibi zararlılar var mı? : Dana burnu bulunmaktadır.
*Sulamayı (vahşi, yağmurlama, damlama, terleme) ne şekilde yapıyorsunuz? : Yapmıyorum.
*Bahçenizin yerleşim alanının sağı ve solu dağ mıdır? Bitkileriniz soguk alıyor mu? : Dağ ve DEniz arasında. Soğuk alıyor.
*İyi ki yapmışım dedikleriniz neler? : Şu an uzaklarda olsamda, Bahçemin var oluşu beni mutlu ediyor.
cetasule
05-06-2010, 16:05
üzgünüm -olmadı
Orhan Özbilgiç
05-06-2010, 19:47
Dilerim, kısa zamanda fotoğraf yüklemeyi becerebilirsiniz! Ülkemizin en yeşil köşesinden bir bahçe görmek, çok keyifli olacak.
Sevgili cetasule yükleme ile ilgili bölümü oku ben de çok uğraştım .Ama zor değil .Bir başla sonrası gelir :)sayfanı merakla bekliyoruz.
cetasule
05-06-2010, 22:22
ilginize çok teşekkür ederim :)))
bugün pek zamanım olmadı ama biraz daha incelemem lazım :)))
inanın burdaki arkadaşların bahçelerini gezmek en büyük zevkim.Ben de yeni yeni bahçe oluşturmaya çalışıyorum.O görüntüleri ilk fırsatta sizlerle paylaşmaya çalışacağım.
Sevgiler Saygılar
cetasule
06-06-2010, 14:27
150094
deneme
cetasule
06-06-2010, 14:39
oldu galiba :))
Oldu oldu, gayet güzel oldu :D
cetasule
06-06-2010, 14:48
teşekkürler :)) kendi kendime ha gayret diyorum :))
cetasule
26-06-2010, 18:43
156045
cetasule
26-06-2010, 18:51
156050
cetasule
26-06-2010, 18:54
156055
cetasule
26-06-2010, 19:05
Nihayet uzun zamandır sizlerle paylaşmak istediğim resimleri ancak fırsat bulup yorumsuz birkaç resim paylaştım.Bahçemdeki süs bitkileri zaten herkesçe bilinen çeşitlerden.Resimlerin devamı vardı fakat yüklemede hata oluştu bağlantı kesildi gibi anlamadım.Yükleyebilirsem onları da paylaşacağım.
selamlar-sevgiler
günebakan
26-06-2010, 19:40
Hepsi çok güzel ama o atlas yok mu muhteşem gerçekten sayın Cetasule:)
cetasule
26-06-2010, 22:01
Teşekkürler :))
Ben yeni bahçe oluşturmaya çalışıyorum.Geçen seneden bu sene biraz daha iyiler.İnşanlah nasip olursa seneye daha iyi olur.Büyüyüp gelişmeleri zaman alıyor.
acemifüsun
26-06-2010, 22:17
Çiçekleriniz de bahçeniz de çok güzel:) Bize lütfen çevrenizin o yemyeşil manzaralarından da gösterir misiniz?:)
cetasule
26-06-2010, 22:43
Fırsat buldukça buraların görüntüsünü sizlerle paylaşmayı ben de istiyorum.
Üye arkadaşların bahçelerini resimlerle de olsa dolaşmak bana çok keyif veriyor.Hepsinin ayrı bir güzelliği var.Bizde denizin mavisi de var ormanın yeşilide, ama ben yeşili daha çok seviyorum.
ciceksever70
26-06-2010, 23:27
Cok güzel cicekler. Cevre resimlerini de sabirsizlikla bekliyorum.
Selim-i Ahir
27-06-2010, 14:22
Sayın Cetasule;
Öncelikle aramıza hoş geldiniz. Tabir caizse, yanı başımda, iki adımlık yolda bu kadar güzel bir bahçe olduğunu öğrenmek benim için çok güzel. Çiçekleriniz harika. Bütün güzellikler sizin olsun.
nurcanaybay
28-06-2010, 13:18
Çok güzel çook ,gerçek olduğuna inanamıyor insan.Sağlıkla tadını çıkarın.
cetasule
28-06-2010, 15:14
:)) :)) Sayın komşum güzel dilekleriniz için çok teşekkür ederim. :)) Bütün güzellikler sizlerinde olsun aynı zamanda doğayı seven ve değer veren herkesin olsun.
sağlıklı mutlu günler dilerim
cetasule
28-06-2010, 15:26
156197
cetasule
28-06-2010, 15:28
kuzenimin resimlediği görüntüleri sizlerle paylaştım.
cetasule
28-06-2010, 15:41
156205
cetasule
28-06-2010, 15:42
kuzenimin objektifinden -yöremizden manzaralar
cetasule
28-06-2010, 16:54
156313
bunlarda benim bahçemden
cetasule
28-06-2010, 17:02
156324
kuruyan mandalina ağacını çiçeklerime askılık yaptım :))
cetasule
28-06-2010, 17:04
156327
cetasule
28-06-2010, 17:05
156328
Merhaba sayın cetasule, aramıza hoş geldin sayfanda hayırlı olsun.
Ben bir karadeniz aşığıyım doğayla iç içe yaşamak istiyorum.
Resimlere bayıldım çekenlerin ellerine sağlık.
acemifüsun
28-06-2010, 23:18
Sevgili cetasule harika fotoğraflar çekmiş kuzeniniz, bizimle paylaştığınız için çok teşekkür ederim:) Bu güzellikleri gördükçe insanın içi açılıyor, bir de orada yaşayınca; insanın ömrüne ömür katar:)
Satı Uğurtan
28-06-2010, 23:31
Sevgili cetasule, çok güzel,karadenizin güzelliklerini sergilemişsiniz ellerinize sağlık, sevgiler.
Zeynep Yılmaz
28-06-2010, 23:35
Resimler harika çok beğendim.Tebrik ederim
İçim açıldı. Kendime geldim fotoğrafları görünce:). Buram buram karadeniz koktu, memleketim koktu. Teşekkürler:)
Merhaba cetasule...:)
Çiçeklerinize ve bahçenize ama ille de mandalina ağacından askılığınıza bayıldım.Keşke kurumasaymış ama, bu hali de çok güzel oldu.
Sayfanıza öylesine göz gezdirirken arkadaki çay bahçelerini görünce gözüm profilinizin şehir kısmına gitti hemen.
Rizem yeşil Rizem...:)
cetasule
29-06-2010, 13:08
Merhaba sayın cetasule, aramıza hoş geldin sayfanda hayırlı olsun.
Ben bir karadeniz aşığıyım doğayla iç içe yaşamak istiyorum.
Resimlere bayıldım çekenlerin ellerine sağlık.
Sayın Sevim4 çok teşekkür ederim Türkiyemizin her bölgesinin güzelliği birbaşka-doğu karadeniz de bunlardan biri.Kimbilir belki yolunuz düşer bu güzelliği bizzat yaşarsınız.Belkide gelmişsinizdir bilemiyorum.
selamlar-sevgiler
Bahçeniz gerçekten çok güzel.Böyle güzel çiçekler yetiştirmeyi başara bildiğiniz için tebrik ediyorum.Fotoğraflarıda bizimle paylaştığınız için sağolun çok teşekkürler.
cetasule
29-06-2010, 13:15
Sevgili cetasule harika fotoğraflar çekmiş kuzeniniz, bizimle paylaştığınız için çok teşekkür ederim:) Bu güzellikleri gördükçe insanın içi açılıyor, bir de orada yaşayınca; insanın ömrüne ömür katar:)
Sayın Acemifüsün kuzenim doğayı resimlemeyı hobi edinmiş ben de çok sevdiğim için çektiği resimleri benim bilgisayarıma yükledi birsürü resim var hepside birbirinden güzel.Yaşadığım yerin kıymetini biliyorum.Bu konuda çok şanslı olduğumu düşünüyorum :))).Fakat vatanımız çok güzel.
mutlu ve sağlıklı günler dilerim
cetasule
29-06-2010, 13:18
Sevgili cetasule, çok güzel,karadenizin güzelliklerini sergilemişsiniz ellerinize sağlık, sevgiler.
Teşekkür ederim
selamlar -sevgiler
cetasule
29-06-2010, 13:19
Resimler harika çok beğendim.Tebrik ederim
Teşekkürler
selamlar-sevgiler
cetasule
29-06-2010, 13:23
İçim açıldı. Kendime geldim fotoğrafları görünce:). Buram buram karadeniz koktu, memleketim koktu. Teşekkürler:)
Sağolun
Bende üye arkadaşların değişik yörelerdeki bahçelerini dolaştıkça aynı duygulara kapılıyorum.:)))
sağlıklı mutlu günler dilerim
cetasule
29-06-2010, 13:34
Merhaba cetasule...:)
Çiçeklerinize ve bahçenize ama ille de mandalina ağacından askılığınıza bayıldım.Keşke kurumasaymış ama, bu hali de çok güzel oldu.
Sayfanıza öylesine göz gezdirirken arkadaki çay bahçelerini görünce gözüm profilinizin şehir kısmına gitti hemen.
Rizem yeşil Rizem...:)
Sayın livadi
Şu bizin - livadi- diye düşünüyorum :)).Acaba yanılıyormuyum.Mandalina ağacı ******* keşke kurumasaymış ama kurusunu bile kesemedim :)) ev yaptığımız yerde mandalina ağaçları vardı evin temeli için kazılan yerin topraklarını etrafa yaydık, ona toprak fazla gelmiş olabilir.Ondan kurudu herhalde diye düşünüyorum.Ama 2 tane daha mandalina ağacımız var o bize yeter sağlık olsun :))).Çay toplama zamanı da geldi-sizin de çayınız varsa imece yapalım :))))
selamlar-sevgiler
cetasule
29-06-2010, 13:43
Bahçeniz gerçekten çok güzel.Böyle güzel çiçekler yetiştirmeyi başara bildiğiniz için tebrik ediyorum.Fotoğraflarıda bizimle paylaştığınız için sağolun çok teşekkürler.
Çok teşekkür ederim
Ben yeni yeni bahçe oluşturmaya çalışıyorum.Süs bitkilerini çok seviyorum.Onlarla ilgilenmekten keyif alıyorum.Eğleniyorum :))
selamlar -sevgiler
Sayın livadi
Şu bizin - livadi- diye düşünüyorum :)).Acaba yanılıyormuyum.Mandalina ağacı ******* keşke kurumasaymış ama kurusunu bile kesemedim :)) ev yaptığımız yerde mandalina ağaçları vardı evin temeli için kazılan yerin topraklarını etrafa yaydık, ona toprak fazla gelmiş olabilir.Ondan kurudu herhalde diye düşünüyorum.Ama 2 tane daha mandalina ağacımız var o bize yeter sağlık olsun :))).Çay toplama zamanı da geldi-sizin de çayınız varsa imece yapalım :))))
selamlar-sevgiler
Yanılmadınız, livadi bizim livadi, hani şu "cetasule"nin yanında olan :)
çayımız az ama var, imece (meci;)) yapmayalı çok oldu.Seve seve gelirim.
Şimdilik uzaklarda olsam da pek yakında oralardayım :)
cetasule
01-07-2010, 20:55
Çok iyi.:)) Şimdiden iyi yolculuklar
selamlar-sevgiler
cetasule
06-07-2010, 11:15
158130
cetasule
06-07-2010, 11:24
158136
doğa yürüyüşü esnasında çekilen birkaç görüntü
cetasule
06-07-2010, 11:39
158148
yöremizden manzaralar
günebakan
06-07-2010, 11:41
Manzara da görüntüler de muhteşem cennet bir ülke de yaşıyoruz gerçekten:)
Ülkemizin her tarafı çok güzel hele Karadeniz bambaşka güzel bu görüntüleri bizimle paylaştığınız için size çok teşekkür ederim, ellerinize sağlık.
cetasule
06-07-2010, 11:54
Ben teşekkür ederim Fatoş Hanım
biraz reklam yapalım kimbilir belki gelirsiniz :))
Selamlar-sevgiler
İnşallah, oraları görmeyi çok isterdim, belki bir gün Karadeniz'e gezi düzenleyebiliriz, sevgiler.
Aysel Özgezer
06-07-2010, 13:39
Merhaba,
olağanüstü... 24 nolu mesajınızdaki 2.ve 3. resmi kartpostal sandım. Ellerinize sağlık...
nazlı hilal
06-07-2010, 13:44
Atlas,fırça çalısı begonyalar bir harika elinize emeğinize sağlık...
cetasule
06-07-2010, 16:25
Manzara da görüntüler de muhteşem cennet bir ülke de yaşıyoruz gerçekten:)
size katılmamak mümkün değil
Türkiyemizin her tarafı biribirinden güzel
selamlar-sevgiler
cetasule
06-07-2010, 16:29
İnşallah, oraları görmeyi çok isterdim, belki bir gün Karadeniz'e gezi düzenleyebiliriz, sevgiler.
Fatoş Hanım
İNŞANLAH tez günlerde diyeyim :)))
selamlar-sevgiler
cetasule
06-07-2010, 16:34
Atlas,fırça çalısı begonyalar bir harika elinize emeğinize sağlık...
Nazlı hanım çok teşekkürler
sağlık ve mutluluklar dilerim
cetasule
06-07-2010, 16:37
Merhaba,
olağanüstü... 24 nolu mesajınızdaki 2.ve 3. resmi kartpostal sandım. Ellerinize sağlık...
Merhaba Aysel Hanım
Canlısını görseniz kendinizden geçersiniz :)):))
Ben buralarda doğup büyüdüğüm halde seyrine doyamiyorum.
selamlar-sevgiler
Bu hafta ertelemek zorunda kaldığım seyahatimin üstüne bu fotoğraflar....
Sabırsızlık, heyecan, sevinç....
Seslikaya...:) Ağvan mı yani? Anneannemin köyünün karşısı....
Fotoğraflar muhteşem... Kuzeninizin eline sağlık.
Bizlerle paylaştığınız için de size çok teşekkür ederim. Gözümüz gönlümüz açıldı. :)
Nutkum tutuldu diyebilirim.
Ellerinize sağlık bahçeniz güzel, yaşadığınız yöre çok ama çookkk güzel.
Fotoğraflar beni kendimden geçirdi. Buralarda dolaşmak kimbilir ne büyük keyif vericidir. Dağ-bayır dolaşacaksın hem de avaz avaz bağıracaksın. Ne kadar hür olduğunu iliklerine kadar hissedeceksin.
Bu güzellikleri bizlerle paylaştığınız için çok teşekkür ederim.
acemifüsun
06-07-2010, 20:36
Yine bize harika fotoğraflar sunuyorsunuz, gözümüz gönlümüz bayram ediyor, inanın:) Biraz önce nefesimi çekerek seyrettiğimi farkettim, kuş olup uçmak istedim:) Çok teşekkür ediyorum, sevgiler:)
cetasule
07-07-2010, 15:39
Nutkum tutuldu diyebilirim.
Ellerinize sağlık bahçeniz güzel, yaşadığınız yöre çok ama çookkk güzel.
Fotoğraflar beni kendimden geçirdi. Buralarda dolaşmak kimbilir ne büyük keyif vericidir. Dağ-bayır dolaşacaksın hem de avaz avaz bağıracaksın. Ne kadar hür olduğunu iliklerine kadar hissedeceksin.
Bu güzellikleri bizlerle paylaştığınız için çok teşekkür ederim.
Güler Hanım buralarda sizinle birlikte bağıra çağıra dağ-bayır dolaşırken düşündüm :))) Çok güzel olurdu çok :))))
cetasule
07-07-2010, 15:43
Yine bize harika fotoğraflar sunuyorsunuz, gözümüz gönlümüz bayram ediyor, inanın:) Biraz önce nefesimi çekerek seyrettiğimi farkettim, kuş olup uçmak istedim:) Çok teşekkür ediyorum, sevgiler:)
acemifüsun hanım kuş olmaya gerek yok :)) kuş gibi uçan birşey varya ona bindinizmi bir bakmışsınız o güzelliklerin içindesizin.:))
Allah nasip etsin inşanlah.
selamlar-sevgiler
cetasule
07-07-2010, 15:47
Bu hafta ertelemek zorunda kaldığım seyahatimin üstüne bu fotoğraflar....
Sabırsızlık, heyecan, sevinç....
Seslikaya...:) Ağvan mı yani? Anneannemin köyünün karşısı....
Evet :)))
Sizin köyü söyle orasını da çekiyim :)) :))
Ağvan halamın köyü.Benimkisi Işıklı köyü
selamlar-sevgiler
Yolunuz açık olsun
cetasule
07-07-2010, 15:54
Fotoğraflar muhteşem... Kuzeninizin eline sağlık.
Bizlerle paylaştığınız için de size çok teşekkür ederim. Gözümüz gönlümüz açıldı. :)
Sayın Limon
Ben çok teşekkür ederim.Kuzenim harika resimler çekiyor.Bende herkes görsün istiyorum .Resimler bizim yöreye ait.Sizin bahçenizi de uzun zamandır takip ediyorum sessiz sedasız :)))Bahçeniz çok güzel.Emeğinize sağlık.
sağlıklı ve mutlu günler dilerim
Ah o manzaralar, ah o ciğerlerim, oksijen kaynağım, yeşilim. Teşekkürler fotoğraflar için
cetasule
07-07-2010, 15:59
Sevim Hanım
O teşekkürler benden
Sağolun
Sevgiler
cetasule
07-07-2010, 16:22
158523
isimlerini bilemediğim binbir çiçek
Dağlar taşlar hep çiçek
Orhan Özbilgiç
07-07-2010, 18:52
Sevgili cetasule;
Bizler irili ufaklı bahçelerimizde, sizin bizlere fotoğraf karelerinde gösterdiğiniz doğal güzellikleri bir nebze, yakalayabilmek adına emek ve para harcıyoruz.
ama sizde biliyorsunuzki, olmuyor.:( Yinede birçok şey, ''Ben yapayım!'' diye sırıtıyor.
N'olur siz, bahçenize ilişkin görüntülerin yanısıra, yörenin güzellik ve farklılıklarını, fotoğraflamaya devam edin. Lütfen!:)
Şahsen ben, bu fotoğrafları görmek için, mümkün olduğundan daha sık, bahçenizi ziyaret ederim kanısındayım.
Her şey için teşekkürler.;)
Evet :)))
Sizin köyü söyle orasını da çekiyim :)) :))
Ağvan halamın köyü.Benimkisi Işıklı köyü
selamlar-sevgiler
Yolunuz açık olsun
Işıklıdan çık yola, Gündoğan Köyüne doğru oraları da çek gönder...:)
Ama neyse şimdilik seni yormayalım, yakında geleceğim inşallah...
cetasule
08-07-2010, 09:43
Sayın Livadi
Gündoğana gitmek için bilirsin Işıklıdan geçmeden olmaz.Sizinle bayağı komşuyuz :))
Gelinde bir kahvemizi için ,bir fincan kahvenin kırk yıl hatırı varmış.
sevgiler
cetasule
08-07-2010, 09:49
158707
Orhan Bey Bunlar size :))
cetasule
08-07-2010, 09:54
158712 Orhan Bey bunlarda size
cetasule
08-07-2010, 09:58
158713
Hurma hoşafını sevenler buyursunlar
Böyle bir ortamda kurutulmuş hurmayı sevmeyeni düşünemiyorum :))
cetasule
08-07-2010, 10:03
158715
Bu arının yaptığı balı yememek olurmu
cetasule
08-07-2010, 10:06
158720
cetasule
08-07-2010, 10:10
158725
cetasule
08-07-2010, 10:12
158726
cetasule
08-07-2010, 10:15
158731
Hepinize mutlu sağlıklı huzurlu günler geçirmeniz dileği ile...
Sevgili cetasule, İnanılmaz bir güzellik nutkum tutuldu. Bu güzellikleri paylaştığınız için çok teşekkür ederim.
cetasule
08-07-2010, 10:23
Asiye Hanım
Resimle bile olsa paylaşmak güzel
Selamlar sevgiler
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=158704&d=1278575275
Allahım bu ne güzellik. Bu renk zenginliği başka nerede olabilir ki:) Dağlarım benim. Güzel dağlarım:)
Ah Tanrım bu güzellikleri bizim vatanımıza verdiğin için sana şükürler olsun , tam bir cennet keşke kıymetini bilebilsek...
cetasule
08-07-2010, 16:37
Ah Tanrım bu güzellikleri bizim vatanımıza verdiğin için sana şükürler olsun , tam bir cennet keşke kıymetini bilebilsek...
Evet Fatoş Hanım ben hergün şükrediyorum
Bu doğa her mevsim birkaşka güzelliği ile gözümün önünde,içinde yaşıyorum ama henüz doyamadım
Allah bütün kem gözlerden kötü emellerden korusun inşanlah.Çünkü işimiz biraz Allaha kaldı gibi
Sevgilerimle
cetasule
08-07-2010, 16:41
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=158704&d=1278575275
Allahım bu ne güzellik. Bu renk zenginliği başka nerede olabilir ki:) Dağlarım benim. Güzel dağlarım:)
Sevim Hanım bu güzellikleri ağaçlara daha doğrusu bitki alemine borçluyuz.Ama bunun farkında olan acaba kaç kişi
Sevgilerimle
Orhan Özbilgiç
08-07-2010, 17:25
Orhan Bey bunlar size.....
Orhan Bey bunlarda size....
--------------------------------------------------------------------------
Sevgili cetasule,
Bana kendimi ayrıcalıklı hissettirdiniz. Bayramda, kardeşler arasında, en güzel, en beğenilen armağanı almış çocuk gibi.;)
Çok teşekkürederim. :)
cetasule
08-07-2010, 17:41
Rica ederim Orhan Bey ne demek;)
selamlar
cetasule
09-07-2010, 11:55
159033
cetasule
09-07-2010, 12:03
159036
Doğa ve çiçekleriniz gerçekten çok güzel.Fotoğrafı çeken de hakkını vermiş. Gerçekten çok ustaca.
cetasule
09-07-2010, 12:42
Doğa ve çiçekleriniz gerçekten çok güzel.Fotoğrafı çeken de hakkını vermiş. Gerçekten çok ustaca.
Sayın nisan07
Çok teşekkürler
Mutlu günler dilerim
Ben bu güzelliklerden ayrılamıyorum.Şu anda oralarda olmayı ne çok isterdim bilemezsiniz. Cennet gibi teşekkür ediyorum.
Minarislim
09-07-2010, 13:42
Sayıncetasule;Ne harika görüntüler.Aman Allahım ne güzellikler varmış.Doymadan saatlerce seyredebilirim.''Şimdi orda olmak vardı....''Teşekkür ederim.
süleyman bey
09-07-2010, 17:53
Sayın cetasule,
Bu cennet diyardan gönderdiğiniz doğa fotoğrafları bir kez daha bizleri büyüledi
ve kendine aşık etti.Temennim bu güzel doğayı görüp kokusunu içime çekmek.Bizleri şimdilik resimlerle de olsa bu güzelliklerden esirgemeyin.
sevgilerimle,
dağ çiği
09-07-2010, 21:54
Sayın cetasule bizim buralarda cennet istiyorum diyene Rize ye git derler hiçte haksız değilmişler.Annem Rizeli hep çok Sevmişimdir oraları altı yaşındayken gitmek nasip olmuştu çok istememe rağmen birdaha gidemedim.Bizlerle bu güzellikleri paylaştığınız için çok çok teşekkürler.
cetasule
10-07-2010, 11:30
Arkadaşlar
İnşanlah buralara yolunuz düşer ,resimlerden değilde bizzat ortamında bulunur bu güzellikleri yaşarsınız.Benim de haberim olursa sizi ağırlamaktan zevk duyarım
selamlar-sevgiler
cetasule
18-08-2010, 11:28
166525
Birkaç karede bahçemin güncel halini paylaşmak istedim
cetasule
18-08-2010, 11:34
166528
Bu nem kokulu havada denizin iyot kokusuna karışık dağların güzel bahçenizdeki çiçeklerin kokularını mı alıyorum yoksa;):p
cetasule
19-08-2010, 08:41
Sayın sevim.K Hanım teşekkür ederim
Fakat bu çok sicak ve çok nemli geçen günlerde bahçemde kayda değer bir çiçek yok .Bahçe ile hiç ilgilenemedim.Yazın sıcağında ,baharın heyecanı da kalmıyor.Şu ana kadar yöremizde böyle bir sicak yaz geçirmemiştik.bizde nem çok olduğu için sıcağı olduğundan daha da fazla hissediyoruz.
Sağlıklı ve mutlu günler dilerim
Selamlar Sevgiler
Yücel Canpolat
19-08-2010, 10:49
Sayın Cetasule ellerinize sağlık her şey süper bu güzellikleri lütfen sergilemeye devam ediniz bekliyoruz Sizi tebrik ediyorum.Selamlar.
cetasule
19-08-2010, 15:35
Sayın Yücel Bey Çok Sağolun
Bahçeme Şeref verdiniz.Doğayı seven biri olarak kendi çapımda bir meşgale benimkisi.
Asıl ben sizi gönülden tebrik ediyorum her bahçenizi ziyaret ettiğimde.
Kolaylıklar diliyorum
Selamlar
cetasule
01-03-2011, 13:09
merhabalar
telefondan çektiğim birkaç kareyi sizlerle paylaşmak istedim.
Herkese selamlar194868
cetasule
01-03-2011, 13:16
Bahar dalını Yalovadan bir arkadaşım gönderdi
Gerçekten baharın ta kendisi adeta194869
cetasule
01-03-2011, 14:19
Birazda kar manzarası194892
Sn.Cetasule, mandalina ağacı bahçede dikili sanıyorum. Soğuktan etkilenmiyor mu?
Kar manzarası da bahar dalı da çok güzel.
cetasule
01-03-2011, 20:04
Sayın Limon
Bu mandalina değil, biz buna -greps- diyoruz soğuktan etkilenmiyor.Şimdilerde oldukça ekşi yaza kadar dalında kalıyor.Yazın o kavurucu sıcaklarında dalından koparıp yemek nefis bir tat.C vitamini bakımından çok zengin bir meyve.Biz bunu portakal niyeti ile aldık ama böyle birşey çıktı :)))
(Greyfurt cinsi bir meyve)
seyyah53
01-03-2011, 20:33
Sn.cetasule...
Tesadüfen bahçenize bir göz attım fakat birde baktım hep tanıdık, gördüğüm doğduğum yer,bu sefer bahçeyi geçtim etrafa bakmaya başladım...
Bahçeniz hayırlı olsun ışıklar hangi köy nerdedir bilmiyorum ben genelde hep eski adlarını biliyorm...
Size naçizane bir önerim sürekli orda yaşıyorsanız...türlü türlü denemeler yapabilirisniz...yani tropikal meyve ağaçlarını ve çalılarını orada deneyebilirisniz size bu konuda elimden geldiğince yardımda edebilirim...
Benim Rizede en çok denemek istediğim bitkiler,miracle berry,gojiberrry,liçi, acai beerrry...
bunlardan bir tanesini orada tam teşekkülllü üretmeyi becerebilirsek...
kiwi den sonra alternatif bir ürün daha kazanıdrmış oluruz diye düşünüyorum...
fikreteren
01-03-2011, 22:58
Sayın Cetasule çok nefis görüntüler.Ellerinize sağlık. Gözünü seveyim karadenizin.
cetasule
02-03-2011, 18:48
:)))) Sayın Fikreteren size katılıyorum bende karadenizimizin sade gözünü değil her tarafını seviyorum :))) vefasını da cefasını da....
Teşekkürler
Sağlık ve mutluluklar dilerim
cetasule
02-03-2011, 19:06
Syn.Seyyah 53
Bahçeme hoş geldiniz.Hemşehriyiz galiba.Eski ismi ile- Ğere- desem bilirmisiniz acaba.Önerileriniz için teşekkürler fakat bu konuda geniş çaplı bir çalışma beni aşar.Ben hobi olarak ancak ilgilenmeye çalışıyorum.Ağırlıklı olarak süs bitkileri ile ilgileniyorum.Zaten bilirsiniz arazilerimizde yıllar önceden çaylık durumda.Düşünün geçen sene 2 adet kivi dikmişim.O kadar yanı tamamen hobi olarak.Yöremizde söylediğiniz gibi bir bahçeniz varsa gelip görmek isterim.Yoksada inşanlah düşüncelerinizi gerçekleştirirsiniz.
Sağlıklı mutlu günler dilerim
Sayın Limon
Bu mandalina değil, biz buna -greps- diyoruz soğuktan etkilenmiyor.Şimdilerde oldukça ekşi yaza kadar dalında kalıyor.Yazın o kavurucu sıcaklarında dalından koparıp yemek nefis bir tat.C vitamini bakımından çok zengin bir meyve.Biz bunu portakal niyeti ile aldık ama böyle birşey çıktı :)))
(Greyfurt cinsi bir meyve)
Ben Rize Mandalinası sanmıştım. Sizin oralarda kar yağdığını da görünce soğuğa dayanıklı diye bahçemde yer vermek için heveslenmiştim. Greps dediğiniz de çok güzel ama bahçe küçük olunca tercihimi mandalinadan kullanmak istiyorum. :)
Bilgilendirme için teşekkür ederim.
seyyah53
03-03-2011, 16:23
Syn.Seyyah 53
Bahçeme hoş geldiniz.Hemşehriyiz galiba.Eski ismi ile- Ğere- desem bilirmisiniz acaba.Önerileriniz için teşekkürler fakat bu konuda geniş çaplı bir çalışma beni aşar.Ben hobi olarak ancak ilgilenmeye çalışıyorum.Ağırlıklı olarak süs bitkileri ile ilgileniyorum.Zaten bilirsiniz arazilerimizde yıllar önceden çaylık durumda.Düşünün geçen sene 2 adet kivi dikmişim.O kadar yanı tamamen hobi olarak.Yöremizde söylediğiniz gibi bir bahçeniz varsa gelip görmek isterim.Yoksada inşanlah düşüncelerinizi gerçekleştirirsiniz.
Sayın cetasule...
Bizim yerimiz çayelinin merkezinde hükümet konağının hemen arkası...şuan malesefki istanbulda yaşıyoruz...
Bizim arsalarda böyle birşeyi deneyemeyeceğim buna hem fırsat hemde vakit yok...
Diğer yandan bizim arsalara 1-2 yıla kadar mütaiitler iyice dadanır zaten çarşının ortasında kaldılar ...artık onları satar daha yukarılara kaçarız...
Buarada köyü bilemedim babama bir sorayım malum benim yaş 30 ...o bilir...
Rizede yüz tane köprü varsa yetmişini ben yaptım der... doğrudur da...Biizm soy isim Tüysüz bu arada...
cetasule
03-03-2011, 19:41
Haklısınız şehir merkezinde böyle bir şeye imkan yok.Neyse artık bu taraflara gelmeye karar verirseniz o zaman.... Kısmet Nasip diyelim
Selamlar
Her şey harika...Resimleri tablo gibi seyrettim...seyrettim...seyrettim...Ellerinize ve yüreğinize sağlık...sevgilerimle....
cetasule
03-03-2011, 20:06
Her şey harika...Resimleri tablo gibi seyrettim...seyrettim...seyrettim...Ellerinize ve yüreğinize sağlık...sevgilerimle....
Sayın bıcırık bahçeme Hoş geldiniz Şeref verdiniz
Çok teşekkürler
Selamlar sevgiler
cetasule
14-03-2011, 19:39
Herkese Merhabalar
Ardarda puslu sisli soğuk günlerden sonra bugün güneşli tam bahar tadında bir günü yaşadık.İnşanlah biraz devam eder.
Doğal olarak kendimi bahçede buldum.Biraz resim çektim onları sizinle paylaşmak istiyorum.196842
cetasule
14-03-2011, 19:48
196846
cetasule
14-03-2011, 19:57
196851
Çok güzeller ellerinize sağlık.
cetasule
14-03-2011, 20:06
196852Pazar günü aldığım Kamelya çiçeği çok güzel
cetasule
14-03-2011, 20:11
196855
cetasule
14-03-2011, 20:25
196856
cetasule
14-03-2011, 20:38
196858
Bizim meşhur karalahanamız
Ve Finike portakalı koparmaya kıyamadım
cetasule
14-03-2011, 20:45
Bazı resimleri yükleyemedim galiba boyutları büyük geldi
iyi akşamlar mutlu
günler dilerim
cetasule
14-03-2011, 20:48
Çok güzeller ellerinize sağlık.
Çok teşekkür ederim.
iyi akşamlar
selamlar sevgiler
hepsi çok güzeller. Sanırım başka da var. Devamını bekliyoruz.
asumandilek
15-03-2011, 03:08
Sevgili cetasule tam 5 sayfada 5000 kare ömür geçirdim... Memleket yoluna düştüm, gün ağarırken kırmızı bir şerit gibi denizin üstüne takıldı gözlerim. Rize'den geçtim, memlekete gittim sayenizde. Kışlada dinlendim, yaylaya çıktım, çan çiçeklerinin morunda esti rüzgar, içime çektim. Fotoğraflar ne iyi geldi anlatamam.
Oooo burası memleketlilerle dolmuş :)
Ben de eksik kalmayayım bari...:)
Biri tulum mu dedi ?
cetasule
15-03-2011, 17:48
:D:D:D:D:D
Sayın gurbetçilerimizi bir nebze de olsa mutlu edebildimse, hasret giderebildimse ne mutlu bana ben de çok mutlu oldum.
Öylede yazdınızki gurbeti içimde hissettim
Hepinize selam ve sevgiler
cetasule
15-03-2011, 17:51
hepsi çok güzeller. Sanırım başka da var. Devamını bekliyoruz.
Sayın dlk
Çok teşekkürler
Selamlar Sevgiler
cetasule
30-03-2011, 18:24
199500
Şimdi fındıklıkların altları, hendekler sklamenlerle de doludur değil mi?
Bir de yaban çilekleri çiçeğe durmuştur, miss kokulu minik ama olabildiğince lezzetli meyveler vermek için....
Ezilmesinler diye ipe dizip taşırdım evdeki kardeşime, annemin arkasıra dolaşırken ...
Kuzeyin çocukları mı. Kazımdan sonra daha bir sever oldum kuzeyin çocukları sözünü.. Nerede yaşarsak yaşayalım yüreğimizin bir köşesi kuzey. Kafkas rüzgarlarının estiği karadenizim. Hele bir de karalahanayı görünce nasıl memleketim koktu:):)
cetasule
31-03-2011, 17:49
Merhaba arkadaşlar
Aslında fındık bahçemizin şu anki durumunu resimledim ama yüklemesini yapamadım.Sizlerde görün istemiştim.Yine deniyecem bakalım.Çok güzel, insan basmaya kıyamıyor.Her taraf adeta çiçek bahçesi gibi.
Sevgili cetasule büyük bir zevkle gezdim bahçenizi ellerinize saglık...
cetasule
31-03-2011, 18:03
199756
cetasule
31-03-2011, 18:07
Bir sürü resimden birini kabul etti
Ne yapalım sağlık olsun
Merhaba arkadaşlar
Aslında fındık bahçemizin şu anki durumunu resimledim ama yüklemesini yapamadım.Sizlerde görün istemiştim.Yine deniyecem bakalım.Çok güzel, insan basmaya kıyamıyor.Her taraf adeta çiçek bahçesi gibi.
Hadi yükle be cetasule. Otlarını görelim. Kır çiçeklerini. Yaş ilerledikçe daha mı yumuşak yürekli oluyor insan. Bak şimdi yine gözlerim doldu.
Ahh asuman ilk sen açtın gurbet yarasını içimde. Hala yanar bu can:)
cetasule
31-03-2011, 18:28
Sevim hanım o görüntüleri resimde bile olsa sizinle paylaşmayı çok istedim ama yükleyemedim üzgünüm
Resimleri telefonumdan çekiyorum.Hep aynı kareler ama çoğunu büyük geldiği için yükleyemedim.
Neyse ; Zaman zaman değişik resimlerde deniyecem
Selamlar sevgiler
cetasule
31-03-2011, 18:29
Sevgili cetasule büyük bir zevkle gezdim bahçenizi ellerinize saglık...
Çok teşekkür ederim
Sağlıklı ve mutlu günleriniz olsun inşanlah
Güzel Ülke'm
31-03-2011, 19:20
Off off offf,vay vay vay!!! İşte benim güzel Ülke'm! Fotoğraf değiller sanki usta bir ressamın fırçasından çıkmışlar...
Birçok rengin bir arada olduğu orman fotoğraflarını görünce bir anım aklıma geldi.Yıllar önce Karadeniz Ereğlisi'nde oturuyorum,mezuniyet tezim için de haftada bir İstanbul'a gidip hocamla görüşme yapıyorum.Ben tabii her gidiş gelişte eğer gündüze rastlamışsa burnum cama yapışık soluksuz manzara izliyorum.Yine bir İstanbul dönüşü Ereğli'ye bir iki saat kala bir tepe dikkatimi çekti.Kendi kendime:- Amanın! Hiç üşenmemişler, tepenin her bir yamacını ayrı renge boyamışlar.
Tepeciğin yanından geçerken o her yamacı kırmızı,sarı, mor renge dönüştüren güzelleri görünce gözlerime inanamadım.
Aklıma geldikçe hala gülerim kendime...
İnsan böyle bir ortamda stresten de arınır değil mi?
Selamlar
Hadi yükle be cetasule. Otlarını görelim. Kır çiçeklerini. Yaş ilerledikçe daha mı yumuşak yürekli oluyor insan. Bak şimdi yine gözlerim doldu.
Ahh asuman ilk sen açtın gurbet yarasını içimde. Hala yanar bu can:)
En çok da biz kuzeyin çocukları çekeriz memleket hasretini.
İlle de baharlarda....
Sevgili cetasule,
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=6256
adresinde mevcut foto biçimlendirme programlarından birini bilgisayarınıza yüklerseniz, fotoğraflarınızı kolaylıkla küçültüp yükleyebilirsiniz.
Biz de behçenizde memleket hasretimizi dindiririz, baksanıza ne çok kişi bekler kapınızda :)
Bu aralar hep oralarda olmayı hayal ediyorum da...
Ben de gözümde büyütmüştüm ama, çok güzel aşama aşama anltılmış zaten bu bölümde...
Sevgiyle kalın :)
cetasule
01-04-2011, 07:59
Off off offf,vay vay vay!!! İşte benim güzel Ülke'm! Fotoğraf değiller sanki usta bir ressamın fırçasından çıkmışlar...
Birçok rengin bir arada olduğu orman fotoğraflarını görünce bir anım aklıma geldi.Yıllar önce Karadeniz Ereğlisi'nde oturuyorum,mezuniyet tezim için de haftada bir İstanbul'a gidip hocamla görüşme yapıyorum.Ben tabii her gidiş gelişte eğer gündüze rastlamışsa burnum cama yapışık soluksuz manzara izliyorum.Yine bir İstanbul dönüşü Ereğli'ye bir iki saat kala bir tepe dikkatimi çekti.Kendi kendime:- Amanın! Hiç üşenmemişler, tepenin her bir yamacını ayrı renge boyamışlar.
Tepeciğin yanından geçerken o her yamacı kırmızı,sarı, mor renge dönüştüren güzelleri görünce gözlerime inanamadım.
Aklıma geldikçe hala gülerim kendime...
İnsan böyle bir ortamda stresten de arınır değil mi?
Selamlar
Sayın Güzel Ülke'm
Ben buralarda yaşadığım halde her seferinde sanki ilk defa görmüş gibi o sizin de gördüğünüz güzelliklere ben de of of çekiyorum.Her mevsimin bir güzelliği var ama şu sıralar bizim buralar çok güzel.Tabiatın uyanışını izlemek harika bir duygu.Gönül birliğine şahit olmakta beni çok mutlu ediyor.
Teşekkürler
Sağlıklı mutlu günler dilerim Selamlar Sevgiler
cetasule
01-04-2011, 08:22
199854
cetasule
01-04-2011, 08:25
199859
cetasule
01-04-2011, 08:29
199864
cetasule
01-04-2011, 08:31
199867
cetasule
01-04-2011, 08:37
kızılcık ağacı çiçeklendi199870
cetasule
01-04-2011, 08:42
Acai Berry olduğunu öğrendiğim Palmiye ve meyvesi199871
cetasule
01-04-2011, 08:48
Sevgili cetasule,
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=6256
adresinde mevcut foto biçimlendirme programlarından birini bilgisayarınıza yüklerseniz, fotoğraflarınızı kolaylıkla küçültüp yükleyebilirsiniz.
Biz de behçenizde memleket hasretimizi dindiririz, baksanıza ne çok kişi bekler kapınızda :)
Bu aralar hep oralarda olmayı hayal ediyorum da...
Ben de gözümde büyütmüştüm ama, çok güzel aşama aşama anltılmış zaten bu bölümde...
Sevgiyle kalın :)
Hemşehrim Çok teşekkür ederim nihayet resimleri küçültmeyi de öğrendim sayenizde
İşte bizim fındık bahçelerinden sadece bir bahçe
cetasule
01-04-2011, 15:48
Dumanlı dumanlı oy bizim eller
Oturup ağlasam delisin derler :D
Bizde hava bugün böyleydi199969
Sevgili cetasule harika görüntüler elinize saglık bahçenizde çiçekler ne durumda saygılar...
Çok güzel:) Aaa işte bunu biliyorum. Ben bu çiçeği görmüştüm. Babaannemlerin bahçesinde vardı. Ah benim dağlarım Karadenizi kuşbakışı seyrettiğim yeşil cennetim diye diye baktım sisi pusu bile ne kadar tanıdık, ne kadar çok bizim:) Bizi bu güzelliklerden mahrum etmeyin sevgili cetasule, teşekkürler
Güzel Ülke'm
01-04-2011, 18:29
Sevgili Cetasule,
Osmanlı çileğinin o yüz m.den alınan kokusunu duyar gibiyim. Bu arada, ne zamandır Os m.çileği tohumu ya da fidesi arıyorum. Yok yok. Onun da mı soyu tükendi yoksa?
O dinginlikte ne güzel bol bol okunur ve yazılır.Oraya mu göçsem n'aapsam?
Selamlar.
cetasule
03-04-2011, 15:40
Sevgili Cetasule,
Osmanlı çileğinin o yüz m.den alınan kokusunu duyar gibiyim. Bu arada, ne zamandır Os m.çileği tohumu ya da fidesi arıyorum. Yok yok. Onun da mı soyu tükendi yoksa?
O dinginlikte ne güzel bol bol okunur ve yazılır.Oraya mu göçsem n'aapsam?
Selamlar.
Öncelikle başımızın üstünde yeriniz buyrun :D
Osmanlı çileği dediğiniz yabanı çilek mi acaba ?.
cetasule
03-04-2011, 15:42
Çok güzel:) Aaa işte bunu biliyorum. Ben bu çiçeği görmüştüm. Babaannemlerin bahçesinde vardı. Ah benim dağlarım Karadenizi kuşbakışı seyrettiğim yeşil cennetim diye diye baktım sisi pusu bile ne kadar tanıdık, ne kadar çok bizim:) Bizi bu güzelliklerden mahrum etmeyin sevgili cetasule, teşekkürler
Teşekkürler
Mutluluk dolu günler dilerim
Selamlar Sevgiler
Taşın üstündeki yosunların dizilişi, dağlara doğru dumanın yayılışı, otların karışımı tanıdık...
Benden, bizden...
Sağolun sevgili cetasule... :)
cetasule
04-04-2011, 17:34
Taşın üstündeki yosunların dizilişi, dağlara doğru dumanın yayılışı, otların karışımı tanıdık...
Benden, bizden...
Sağolun sevgili cetasule... :)
Teşekkürler
Sizde sağolun Allah sağlık sihhat versin
Sevdiklerinizle birlikte mutluluklar diliyorum
Selamlar sevgiler
cetasule
09-04-2011, 17:48
202088
cetasule
09-04-2011, 17:55
202093
cetasule
09-04-2011, 17:58
202094fırça çalısı
fatma sunay
09-04-2011, 21:34
Laleleriniz çok güzel görünüyor. Fırça çalısı nezaman açacak açmış halini de görürüz inşallah. Selamlar.
cetasule
10-04-2011, 12:41
Laleleriniz çok güzel görünüyor. Fırça çalısı nezaman açacak açmış halini de görürüz inşallah. Selamlar.
Teşekkürler Fatma sunay hanım
Fırça çalısı yerini sevdi güzel büyüyor.Bu seneki çiçekli halini ben de merak ediyorum.İnşanlah kısmet olurda görürüz.
Selamlar Sevgiler
cetasule
10-04-2011, 12:48
geçen seneki hali202235
fatma sunay
11-04-2011, 21:33
Çok güzel görünüyor. Çelikle alışıyormu .
cetasule
12-04-2011, 11:46
Evet çelikle de oluyor.Ben yapmadım ama yengeme çeliğini vermiştim onda oldu.
cetasule
28-04-2011, 19:01
Bugün nihayet güneşi gördüm
Birkaç resim çekip sizlerle paylaşıyım derken tekrardan sis son sürat beş dakika içinde her tarafı sardı.Adeta bizim yöreye kap kurdu.
Neyse bi resimlere bakalım
cetasule
28-04-2011, 19:04
206947
cetasule
28-04-2011, 19:07
206952
cetasule
28-04-2011, 19:10
206957
cetasule
28-04-2011, 19:17
206967
cetasule
28-04-2011, 19:20
206972
cetasule
28-04-2011, 19:23
206977
cetasule
28-04-2011, 19:26
206982
cetasule
28-04-2011, 19:30
206987
Sayın cetasule ,bahçeniz ve çiçekleriniz çok güzel,Siz baharı erkenden karşılamışsınız.Ellerinize sağlık,amma velakin ilk sahifelerdeki O Ayder yaylası ,Seslikaya köyü,veKörüköy manzaraları,akşam akşam beni delilendirdi,yani bu kadar canlı fotoğraf mı olur,bayıldım,şimdi ben onların resmini yapmaz mıyım.Artık resimler bitinceye kadar bahçenizden çıkmam;)). Şaka bir yana hakikaten güzel bir yeriniz var.Bende Karadeniz geliniyim,eşim,Trabzon of dandır. Çiçekleriniz çok güzel ve sıhhatliydi,ee yağmurunuz bol ..Güle güle oturun hemşerim.İyi günler dilerim.
cetasule
28-04-2011, 19:32
206992
cetasule
28-04-2011, 19:34
:(:(:(:(
206993
cetasule
28-04-2011, 19:49
Sayın berrinb hanım hoş geldiniz
Bu ne şeref
Asıl sizin bahçeniz harika
Ben de emekli olduktan sonra 1-2 senedir eğleniyorum.Bahçemdeki bitkiler daha çok yeni zaman içinde daha iyi olacak inşanlah.Evet bizim buralar çok güzeldir ama şu nisan ayı bıktırdı sis ve nemli hava çok sıktı artık.Geçen sene böyle değildi.Resim yapabilmeniz çok güzel.Bence siz resimden resim değilde her mevsim bizzat gelip canlısına bakarak resmetseniz.
Selamlar Sevgiler
Güzel Ülke'm
28-04-2011, 21:00
Sevgili Cetasule, Çoktandır bu sayfaya uğramıyordum,iletinizi yeni gördüm. Osmanlı çileğiyle yabani çilek aynı değil.Osm.çileği özellikle Kdz.Ereğli'de yetişiyor.80lerde sonra belediye, bu türün kaybolmaması için yetiştiricileri teşvik önlemleri almış,yeniden canlandırmaya çalışıyorlar.Çilek tarlalarına apartmanlar dikilirse...Aynı sorunu Türkiye'nin her yöresinde yaşıyoruz.
İnternetten 'Osmanlı çileği' diye girerseniz görüntüleri ve bilgisi çıkıyor.Belki sizin yörede de yetiştirenler vardır.Bu kişilere ulaşabilirseniz lütfen bilgim olsun,şiddetle istiyorum.Netten bir-iki satış ilanı gördüm ama güvenemiyorum.
O ne fotoğraflar öyle! Yine kıskandırdınız beni.Huzurunuz daim olsun,selamlar.
cetasule
05-05-2011, 15:43
Sayın Güzel Ülke'm
Bende bulunan çilek resimlerini paylaşacağım.Osmanlı çileği diye netten baktım.
Yaprakları benimkine benziyor.Diğer çilek bitkilerinden nasıl bir farkı var bilemiyorum.Ama siz benimkilere bakın budur diyorsanız özelime adresinizi verin ben size birkaç fide gönderirim.Ben de pazardan almıştım 3 yıl oluyor galiba
4 fide almıştım epey çoğaldılar.
209193209191
cetasule
05-05-2011, 15:48
209203
cetasule
05-05-2011, 15:51
209208
cetasule
05-05-2011, 15:56
Köyümüz sahil köyü ama mahallemizin yolunda kendiliğinden büyüyen yer yer orman gülleri var
209209
cetasule
05-05-2011, 16:02
209212
Sayın Cetasule ,ne kadar şanslısnız, ben bu orman güllerinikaç defa aldıysam yaşatamadım.Oysa karadeniz bölgesinin dağı taşı bu ağaçlarla kaplı,bilhassa bu ağaçların sarı çiçeklisinin kokusunu hiç unutamıyorum,20 sene evvel köye gittiğimizde kesip vazoya koyduk ,bir hafta evi parfüm kokusuna boğdu.Lelaklar ,papatyalar da açmış çok zevk alarak bahçeyi gezdim.ellerinize sağlık.Size ve güzel köyünüze selamlar.
cetasule
06-05-2011, 10:27
Sayın Cetasule ,ne kadar şanslısnız, ben bu orman güllerinikaç defa aldıysam yaşatamadım.Oysa karadeniz bölgesinin dağı taşı bu ağaçlarla kaplı,bilhassa bu ağaçların sarı çiçeklisinin kokusunu hiç unutamıyorum,20 sene evvel köye gittiğimizde kesip vazoya koyduk ,bir hafta evi parfüm kokusuna boğdu.Lelaklar ,papatyalar da açmış çok zevk alarak bahçeyi gezdim.ellerinize sağlık.Size ve güzel köyünüze selamlar.
Sayın berrinb evet sarı çiçeklisi de var ama henüz çiçek açmadı onlar daha azınlıkta ama var.Sarı ve morunu küçüklerinden söküp bahçeme diktim ama henüz bir gelişme yok.Çok zor gelişiyorlar.Çektiklerim yılların bitkisi ben bildim bileli varlar.Kim bilir kaç yılda o kadar büyüdüler.
Selamınız başım üstüne Aleyküm selam
Benden de selam ve sevgiler
Yakup Ünal
06-05-2011, 10:44
Çok güzel görüntüler hele birtanesi varki renk cümbüşü pastel renkleri arasında son baharda ormanın ortasında bir ev olan resim karesi insan içinde kayboluyor
Tabiaat resimlerinizin takipcisi olacağım
A.E.O
cetasule
06-05-2011, 11:12
Çok güzel görüntüler hele birtanesi varki renk cümbüşü pastel renkleri arasında son baharda ormanın ortasında bir ev olan resim karesi insan içinde kayboluyor
Tabiaat resimlerinizin takipcisi olacağım
A.E.O
Bahçeme hoş geldiniz.
Farkında olan için her mevsim ayrı bir güzellik
Çok teşekkürler
Siz de A.E.O
cetasule
08-05-2011, 18:51
Akşam saatlerinde güzel bir güneş geldi
Yağmurdan sonra güneş ,her taraf adeta cilalandı
210099
cetasule
08-05-2011, 18:54
Yabanı çiçek
Eksem bu kadar güzel olmazdı
210100
nurcanaybay
08-05-2011, 20:06
Sn.Cetasule ,
yaşadığınız yer çok çok güzel .İnsanın baktıkça bakası geliyor ,yeşilin tonları insana huzur veriyor.
Şanslı insanlardansınız ,sağlıkla tadını çıkarın.
ciceksever70
08-05-2011, 21:56
Cok güzel görüntüler... Yasadiginiz yer bizim buralara cok benziyor.
Ahh orman gülleri ahhh ! Çoocukluğumun güzellik kraliçeleri :)
cetasule
10-05-2011, 17:46
Sn.Cetasule ,
yaşadığınız yer çok çok güzel .İnsanın baktıkça bakası geliyor ,yeşilin tonları insana huzur veriyor.
Şanslı insanlardansınız ,sağlıkla tadını çıkarın.
Sayın nurcanaybay
Çok teşekkürler
Sağlıklı ve Huzur dolu günler dilerim
Selamlar sevgiler
cetasule
10-05-2011, 17:50
Cok güzel görüntüler... Yasadiginiz yer bizim buralara cok benziyor.
Sayın çiçeksever70
Haklısınız yaşadığımız yerler birbirine çok benziyor.Ben de sizin her anınızı takip ediyorum
Herşey gönlünüzce olsun
cetasule
10-05-2011, 17:55
Ahh orman gülleri ahhh ! Çoocukluğumun güzellik kraliçeleri :)
Hemşehrim
Bunlardan sizin köye çıkarken yol boyunca çok daha fazlası vardır bence
Selamlar sevgiler
cetasule
10-05-2011, 18:16
Dün bir bölüm yeri kazdırıp mısır ektim
Ama en hoşuma giden şey kanaryaya benzeyen göğsü sapsarı kuşların bize eşlik etmesi oldu .
Hiç çekinmeden doğal temizlik yaptılar.Hem doydular, hem temizlediler.
210889
210890
cetasule
10-05-2011, 18:21
Şu bizim karalahananın çiçekleride fena değil.Kelebeğin bile çok hoşuna gitmiş210892
cetasule
10-05-2011, 18:25
Elma ağacı
Çiçekleri çok güzel
210894
210893
cetasule
12-05-2011, 17:58
Benim de artık 2 tane goji berry fidanım var
Haydı hayırlısı
211506
211507
cetasule
14-05-2011, 12:41
Bizim buralarda birçok Atmaca meraklısı var.Atmacayı yakalayıp birkaç ay eğitildikten sonra onunla bıldırcın avına çıkarlar.İşte atmacaya kurulan tuzak yerlerinden biri.
Arhavide her yıl Atmaca festivali bile düzenlenir.
Neyseki ailemizde böyle bir hevesli yok.Ama bu tuzak evimizin önünde.Komşu mahalledekilerin marifeti
211964
211965
211963
cetasule
14-05-2011, 12:46
Çay bahçeleride bayaği yeşerdi ama mayısı ortaladık hala toplanacak duruma gelmedi.Soğuk havadan.
211967
cetasule
14-05-2011, 12:51
211972
cetasule
14-05-2011, 12:55
211974
ciceksever70
14-05-2011, 15:44
Cok güzel görüntüler... Bitki cesidinden iklimimizin cok benzer oldugunu tahmin ediyorum. Ayni avci tuzaklarindan bizde de var ormanlarda.
Sevgili cetasule Gece gece leylakların kokusu beni bayılttı,resimlerin daha da fazla.Ah siz rizeliler yokmusunuz,çok zevklisinizdir,zaten.Fotoğraflarına hayranım.Sağol,yoruluyorsun ama benim duam sana yeter:)) Eskiden mısır kurutulan ahşaptanyapılma küçük kulube gibi yapılar oluyor,onlardan sizin köyünüzde varmı? Varsa lütfen resimlerini eklermisin.Beni başına dert aldın:)).eğreltiler,Trabzon ismiyle Homar ağacı çok güzeldi,Elma çiçekleri de öyle,Ellerine sağlık,Sağolasın,Selamlar Sevgiler.
Ben görmeyeli daha bir canlanmış bahçe:) Gözlerim çayları aradı ama eğreltilerin arasından seçemedim. İki buçuk yaprak kopardığımız mis kokulu mayıs sürgünleri gekdi aklıma. Şimdi koca makaslarla kesiyorlar ya bizimkide bir başkaydı. Çocuk boyuma göre üç ayaklı tikina sırtımda belimde kıvrılmış peştemal topladığım çayları sepete doldurup oradanda sırtımda eve gidişim kahraman edasıyla.:) Sevgiler cetasule
ciceksever70
15-05-2011, 07:16
Misir tohumlarini direk topraga mi ekiyorsunuz? Ben kuslarin korkusundan ekemiyorum, hemen kazip cikariyorlar. Pet bardaklarda yetistirip bir de topraga alinca bardagin altini kesip öyle ekiyorum koruma olsun diye. Zaten büyük oglum cok seviyor onun gönlü olsun diye ekiyorum her yil onu da kaptirmamak icin koruma üstüne koruma yapiyoruz anlayacaginiz:p.
cetasule
15-05-2011, 12:06
Cok güzel görüntüler... Bitki cesidinden iklimimizin cok benzer oldugunu tahmin ediyorum. Ayni avci tuzaklarindan bizde de var ormanlarda.
Sayın çiçeksever70
Yaşadığımız yerler ******* birbirine çok benziyor fakat sizin yerler daha düzenli, tabiri caizse yontulmuş :D:D
Bizim buralar biraz karışık.İmari düzen yok.
Selamlar Sevgiler
cetasule
15-05-2011, 12:22
Sevgili cetasule Gece gece leylakların kokusu beni bayılttı,resimlerin daha da fazla.Ah siz rizeliler yokmusunuz,çok zevklisinizdir,zaten.Fotoğraflarına hayranım.Sağol,yoruluyorsun ama benim duam sana yeter:)) Eskiden mısır kurutulan ahşaptanyapılma küçük kulube gibi yapılar oluyor,onlardan sizin köyünüzde varmı? Varsa lütfen resimlerini eklermisin.Beni başına dert aldın:)).eğreltiler,Trabzon ismiyle Homar ağacı çok güzeldi,Elma çiçekleri de öyle,Ellerine sağlık,Sağolasın,Selamlar Sevgiler.
Doğaya karşı olan hislerimi uzaktan bile olsa birileri ile paylaşmak benim için çok güzel.Eskiden bizde mahsul deposu olarak kullanılan -serende- diye adlandırdığımız tamamen ahşaptan yapılmış nerdeyse küçük bir ev kadar depomuz vardı.Bizim yörede çocukluğumdan hatırlıyorum her evin yanında bulunurdu.Şekil olarak da nerdeyse birbirinin aynısıydı.Bizimkisi gibi diğerleride artık yok.Şu anki kudretim o zaman olsaydı kesinlikle sahip çıkar yıkmalarına izin vermezdim.Şimdilerde bazı parklarda görebiliyorum onlardan.Biz o ağaca Kumar ağacı diyoruz.Sizin gibi bir dert dostlar başına.Çok sağolun.Sağlıklı mutlu huzur dolu günler dilerim.
cetasule
15-05-2011, 12:38
Ben görmeyeli daha bir canlanmış bahçe:) Gözlerim çayları aradı ama eğreltilerin arasından seçemedim. İki buçuk yaprak kopardığımız mis kokulu mayıs sürgünleri gekdi aklıma. Şimdi koca makaslarla kesiyorlar ya bizimkide bir başkaydı. Çocuk boyuma göre üç ayaklı tikina sırtımda belimde kıvrılmış peştemal topladığım çayları sepete doldurup oradanda sırtımda eve gidişim kahraman edasıyla.:) Sevgiler cetasule
Sayın sevim.K
En kısa zamanda çayları sizin için resimleyeceğim.Yazdıklarınızı gülümseyerek okudum çünkü ben de çocukluğuma gittim.Aynı şeyleri yaşadık :D yalnız ben hiç peştemal kullanmadım.Ama annemin kullandığını bilirim.Tikina :D ise bizimkisi 2 ayaklı sepetin küçüğüne derdik çocuklar onunla çay taşırdı.Çok güzel anlattınız ben sizi adeta seyrettim :D.Her şeye rağmen biz çocukluğumuzu şimdiki çocuklardan daha iyi yaşadık diye duşunuyorum.O zaman yaşananlar sonraki zamanlarda hayatımıza bir anlam kattı (bence)
Selamlar sevgiler....
cetasule
15-05-2011, 12:49
Misir tohumlarini direk topraga mi ekiyorsunuz? Ben kuslarin korkusundan ekemiyorum, hemen kazip cikariyorlar. Pet bardaklarda yetistirip bir de topraga alinca bardagin altini kesip öyle ekiyorum koruma olsun diye. Zaten büyük oglum cok seviyor onun gönlü olsun diye ekiyorum her yil onu da kaptirmamak icin koruma üstüne koruma yapiyoruz anlayacaginiz:p.
Mısır tohumlarını bizim burda direk toprağa dikeriz.Hatta kazmaya başlamadan tohumu serpiştiririz hemen sonrasında da kazıldımı toprağa kendiliğinden zaten karışıyor hepsi o kadar.Fakat çok istisna da olsa kargaların tohumu topladığı da oluyor.Taze mısırı ben de çok severim.Onun için zahmetine de katlanırım.Ben sütlü mısırı yazın dondurucuya koyuyorum kışın pişirip yemesine bayılırım.Diktik bakalım nasıl olacak :)).İnşanlah sizinkiside olurda yeğenim afiyetle yer :)))
Herşey gönlünüzce olsun inşanlah.
Benim anılarımda hep üç ayaklı kalmış:eek: Berrin hanım ne güzel bir parçasını hatırlattı çocuk yıllarımın. Serende deyince teyzemizin Alisi geldi aklıma birde Sara. Serende zaman zaman oyunlarımızın durak yeri olurdu. Ama en çok taş zemin üzerine oturtulmuş oymalı ahşaplarla süslü evleri özledim. Ne güzel nakışlı tavanlar olurdu. Sedirlerdeki kaneviçeler eşlik ederdi tavandaki nakışlara:)
cetasule
15-05-2011, 21:24
Evet aynen öyle :)))
Selam olsun o günlere ....
Ahh sevgili dostlar, oralardaydım ben; kızkardeşimin bebeğinin dünyaya gelişi nedeni ile oralardaydım.
Yıllar sonra ilk kez orman güllerini, karayemişleri çiçekli halleri ile gördüm.Dokunamadım, yanlarına gidip hasbıhal edemedim, ( malum bebek telaşı ve kısıtlı zaman :) )ama olsun, yol boyu karşıma çıkacak her birini görebilme telaşıyla, gözümü kırpmadan onları seyre dalmak bile çok ama çok iyi geldi.
Velhasıl, karadenizi, orman güllerini, karayemişleri doldurdum gözlerime ve gönlüme...
maviarzu
16-05-2011, 13:02
orman gülleri çocukluğumda anneler günündeki yardımcımdı. Süprizz.. Hele sarı olursa mis gibi koku tüm eve yayılırdı.....
Gözünüz aydın olsun livadi analı babalı büyüsün bebek. Sağlıklı, uzun ömrü olsun.:)
Güzel bir hatırlatmaydı mavi arzu:D
Çok sağolun Sevim Hanım...:)
cetasule
17-05-2011, 19:23
Ahh sevgili dostlar, oralardaydım ben; kızkardeşimin bebeğinin dünyaya gelişi nedeni ile oralardaydım.
Yıllar sonra ilk kez orman güllerini, karayemişleri çiçekli halleri ile gördüm.Dokunamadım, yanlarına gidip hasbıhal edemedim, ( malum bebek telaşı ve kısıtlı zaman :) )ama olsun, yol boyu karşıma çıkacak her birini görebilme telaşıyla, gözümü kırpmadan onları seyre dalmak bile çok ama çok iyi geldi.
Velhasıl, karadenizi, orman güllerini, karayemişleri doldurdum gözlerime ve gönlüme...
Sayın livadi buralarda olduğunuzu bilseydim hoşgeldin demek isterdim.
Yeğeniniz olmuş gözünüz aydın olsun.Allah analı babalı büyütsün inşanlah.Orman güllerini de görmenize sevindim
Selamlar sevgiler
cetasule
17-05-2011, 19:28
orman gülleri çocukluğumda anneler günündeki yardımcımdı. Süprizz.. Hele sarı olursa mis gibi koku tüm eve yayılırdı.....
Sayın maviarzu hoşgeldiniz
Evet sarısının kokusu çok güzeldir.3 sene önce bahçeme diktim ama henüz çiçeğini göremedim
sağlıklı günler dilerim
cetasule
22-05-2011, 17:13
Çay bahçeleride nihayet kemale erdi
Toplamaya az kaldı
214963
cetasule
22-05-2011, 17:15
Örümcek de saklanmaya iyi yer bulmuş
214964
cetasule
22-05-2011, 17:19
Çay bahçesinin kenarlarında fındık ağaçları
Çok eskilerde çayların yerinde fındıklar vardı.Keşke yine öyle olsa ben fındık bahçelerini daha çok seviyorum
214965
cetasule
22-05-2011, 17:22
214966
Yafa portakalı çiçeği.Çok yoğun bir çiçek ve çok nefis bir koku.
214967
214968
214969
cetasule
22-05-2011, 17:31
İlk defa bu sebzeleri de çiçek diker gibi diktim .Gidişat iyi gibi.Birkaçı eksildi ama fazlası duruyor :)))
Sebze işi çiçekçilikten biraz daha ciddiyet gerektiren bir iş.Denemesi bedava diyemiyecem , fideleri satın aldım :)))
214971
214972
214973
cetasule
22-05-2011, 17:37
Clematısım beni çok mutlu etti.Epeyce çiçek açtı açacaklarda var.Gözüm gibi bakıyorum çünkü bizim buralarda bu bitkiden yok.Netten sipariş verdim de aldım.Bir de kırmızı çiçeklisini çok istiyorum ikisi birlikte güzel olurdu.
214975
cetasule
22-05-2011, 17:40
Tohum olarak ektğim karışık renkli aslanağzı
214976
cetasule
22-05-2011, 17:43
Mavişlerim. Ama bazılarında görüyorum salkım saçak, benimkiler hiç öyle olmadı.
Bu yıl nasıl bir gelişme gösterecekler göreceğiz.
214977
214978
cetasule
22-05-2011, 17:46
Açelye her bahçeye çıkışımda, adeta gülerek bakıyor bana ben de ona ****** :))
214982
Sayın Cetasule çaylar Mayıs da toplanmıyormuydu,ben öyle biliyorum,bu sene onlarda geç mii kaldı?.Fotoğrafların yine çok güzel ,sebzelerini güle güle büyüt.Clematis i net den aldım diyorsun dikkatimi çekti,bana bir açıklama getirirsen sevinirim.Zira ben bu sene clematis bulamadım desem yeridir.Ayrıca seninkinin rengi ve büyüklüğü çok hoşuma gitti.Selamlar.
Mviş ile açelyayı yeni gördüm harikalar.Bilhassa maviş çok keyifli görünüyor ,birde açtığını düşün.Ellerini sağlık,maviş tohumdan mı?.
cetasule
22-05-2011, 17:52
Kardeşimin garajı, benim bahçe duvarımın dibinde.Bende Garajının çatısına sarmaşık gezdirdim.Çiçekler açınca ,görüntüsü çok güzel oluyor.
214984
Unuttum yazmayı,biz dökülen portakal çiçeklerini toplar reçel yaparız,harika olur .Bir dene istersen limon da olabilir. Selamlar.
cetasule
22-05-2011, 17:54
Ön taraftaki küçük bahçenin şu anı
214985
cetasule
22-05-2011, 18:01
Kokusunu çok sevdiğim hanımeli
214987
cetasule
22-05-2011, 18:03
Çiçek açmaya hazırlanan atlas
214990
cetasule
22-05-2011, 18:05
Bu da , bahçemi onurlandıralı daha 2 hafta oldu
214993
günebakan
22-05-2011, 18:10
Off bu atlasın çiçekleri açmış halini de görmek gerek maşallah ne kadar çok tomurcuk yapmış süper:)
cetasule
22-05-2011, 18:19
Sayın Cetasule çaylar Mayıs da toplanmıyormuydu,ben öyle biliyorum,bu sene onlarda geç mii kaldı?.Fotoğrafların yine çok güzel ,sebzelerini güle güle büyüt.Clematis i net den aldım diyorsun dikkatimi çekti,bana bir açıklama getirirsen sevinirim.Zira ben bu sene clematis bulamadım desem yeridir.Ayrıca seninkinin rengi ve büyüklüğü çok hoşuma gitti.Selamlar.
Hoş geldiniz.
Haklısınız çaylar mayısta toplanmaya başlanır.Hatta ben nisan ayında toplandığını bilirim.Ama bu sene havalar çok soğuk olduğundan hala başlamadı ama birkaçgüne başlanır.Clamatisi 2009 yılında netten ismarlamıştım.Geçenlerde ben de baktım değişik çeşitleri belki var diye ama hiçbirini göremedim.Bu sarmaşığı ben de çok seviyorum.Çiçekleride harika Resimde pek iyi çıkmadı.Göründüğünden daha büyük çiçekleri var.
Mavişi tohumdan değil. Yengemden dal olarak almıştım.Sonra bende iki saksı olarak çoğalttım
İyi günler diliyorum
cetasule
22-05-2011, 18:23
Unuttum yazmayı,biz dökülen portakal çiçeklerini toplar reçel yaparız,harika olur .Bir dene istersen limon da olabilir. Selamlar.
Cahilliğimi bağışlayın hiç duymamıştım portakal çiçeği reçeli diye
Çok ilgimi çetki ama
Teşekkür ederim
cetasule
22-05-2011, 18:25
Off bu atlasın çiçekleri açmış halini de görmek gerek maşallah ne kadar çok tomurcuk yapmış süper:)
Hoş geldiniz sayın günebakan
Teşekkür ederim
Kısmet olursa açmış halinide görürüz inşanlah
Selamlar Sevgiler
nurcanaybay
22-05-2011, 18:59
Garaj'ın üstü çok güzel olmuş :))
Hangi sarmaşıktan sardırdınız ?
Oohhh misler gibi kokladım çay filizlerini. Hele o portakal çiçekleri. Ciğerlerime kadar soludum sanki. Bu arada atlasada bayıldım yanındaki echeveria saksısıda ne güzelmiş dolu dolu:)
cetasule
22-05-2011, 23:09
Garaj'ın üstü çok güzel olmuş :))
Hangi sarmaşıktan sardırdınız ?
Teşekkürler
Çiçek açınca daha güzel olacak.Şu ana kadar iyi ama inşanlah hastalık kapmaz.
Şu sarmaşıktan
215085
Sevgi Durul
22-05-2011, 23:16
Sevgili cetasule, atlasınızın yaprak formu değişikmiş. Çiçeğini açtığında da görmek isterim.
Üstteki mesajdaki sarmaşık gül sanırım. Ne güzel gelişmiş tüm garajın üstünü kaplamış.
Ayrıca çay bahçelerine ve göz alabildiğince olan yeşile hayran kaldım. Sağlıkla keyfini sürmeniz dileklerimle...
cetasule
22-05-2011, 23:22
Oohhh misler gibi kokladım çay filizlerini. Hele o portakal çiçekleri. Ciğerlerime kadar soludum sanki. Bu arada atlasada bayıldım yanındaki echeveria saksısıda ne güzelmiş dolu dolu:)
O çaylarrr sizin içindi :))).Gelinde karşılıklı bir çay içeriz.Portakal çiçeğinden reçel yapılıyormuş bilmiyordum,öğrenmiş oldum.Yöresel galiba.Netten baktım nasıl yapıldığına.Ben limon çiçeğinden yapmayı düşünüyorum.Berrin hanıma teşekkür ediyorum.
Atlasın çiçeğini ben de çok severim.Şahane çiçekleri var.Çok zahmetsiz bir çiçek.Karda kışta bahçede ne su ister ne gübre.Echeveria da aynı şekilde.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.