Bağlan

View Full Version : Çanakkale-Turgutreis Tabyası.

Oğuz Karsan
04-06-2010, 16:36
Merhaba.

Birçoğumuz, Çanakkaleyi ve şehitlikleri ziyaret etmişizdir. Kahraman tabyalarımızdan biri olan Turgutreis Tabyasının da görmek isteyeceğiniz bir yer olduğunu düşünüyorum.

Çanakkale savaşlarında kullanılmadığı da söylenir. Çünkü, düşman donanması bir önceki koy olan Karanlık Limanda batırıldığı ve geri çekilmeye zorlandığı için bu bataryanın ateş etmesinin gerekmediği söyleniyor.

Toplar, Çanakkale-İzmir yolu üzerinde, Çanakkale'den Ezineye doğru giderken, İntepe istikametine doğru gidilirken, Güzelyalı sapağını geçtikten sonra, tahminen 500 m solda tabelası görülüyor.

Tabeladan sola toprak yola girilip yarısı asfalt yarısı toprak yoldan 2 km yukarı çıkılıyor. Küçük bir tepeyi aşınca sol tarafta ilk topu görüyorsunuz. Biraz güneye yani yukarı doğru bakınca 100 m uzakta ikinci top karşınıza çıkıyor.

Saygılar

malina
04-06-2010, 16:39
Fotoğraflar bu mesaja eklenmemiş (Bir mesaja sadece 5 fotoğraf yükleyebilirsiniz) bu nedenle görünmüyor. Gerekli değişikliklikleri yapar mısınız?

Oğuz Karsan
05-06-2010, 10:15
Merhaba.

Topların altında dehlizler var. hem aşağıda 200 m2 lik bir alan var. Herhalde top mürettebatının dinlenme veya saklanma yeri. Tabi mermilerde buradan geliyor olmalı çünkü asansör teşkilatı var.

149782

Dehlizler 4 adet topun her yönüne çıkıyor. Sadece güney tarafında yok. Her iki topun altı da aynı şekilde dehlizler ile dolu

149783[/ATTACH

[ATTACH]149784

149786

Turgutreis Tabyasında bulunan 2 adet taretin işte bu zırhlıdan(Weissenburg Zırhlısı) söküldüğü söyleniyor. Topların üzerinde Krupp yazıyor.

149787

Çanakkaleye gidecek olanlar, mutlaka görmeniz gereken bir yer.

Saygılar

Oğuz Karsan
05-06-2010, 10:35
Merhaba.

Yukarıya yapıştırmayı beceremediğim resimleri buraya yapıştırıyorum.

Bu resimleri ilk mesajla birlikte değerlendirin lütfen.

149790

149791

149792

149793

149794

Bu topları gördükten sonra, Nusret Mayın Gemisinin mayınlarını geçebilmiş olsalardı bile, yine de Çanakkaleyi geçemezlerdi diye düşünüyorum.

30 Temmuz 2008 de İntepedeki Orman Yangınında bütün bu güzellikler kavruldu. Toplara tabi ki birşey olmadı ama etrafındaki güzelim Orman yok oldu.

Saygılar