View Full Version : Tohumdan Clematis (Yaban asması) yetiştirme
Adalet Yağcı
04-06-2010, 16:17
Uzun zamandır clematisleri tanıyoruz, üretimi Yurt içinde olmadığı için Fransa İngiltere gibi Ülkelerden ithal ediyoruz.
Bu şekilde edindiğimiz bitkiler oldukça pahalıya mal oluyor.
Clematisi tohumdan yetiştirmek mümkün, bu şekilde hem bol çeşitimiz hem de sayısız clematislerimiz olur :)
Size kendi deneyimlerimi aktarmak istiyorum, 18 Şubatta pet bardaklara hiç bir işlem yapmadan ektiğim tohumlar, 25 gün önce, yani Mayısın ilk haftası çimlenmeye başladılar.
Tohumlara soğuklama işlemi vs. uygulamadım, bu sene bir kısmını da soğuklama yaparak denemek istiyorum, belki daha iyi sonuç alırız.
Sizlerden ricam, yabancı dili olan arkadaşlarımız bu konuda İnternetten çeviriler yaparak(çimlendirme konusunda)yardımcı olsunlar.
Deneyimlerimizi buradan paylaşalım, tabi bir de "Tohum bankası" kuralım, elimizde olanlarla olmayanları takas edebileceğimiz, isteyen arkadaşlarımıza ücretsiz dağıtabileceğimiz bir bankamız olsun, tabii ki, faizi yüksek olsun :D
Tohum bankası işini, nasıl yapacağımızı birlikte kararlaştırırız, belki de Uluslararası oluruz, kim bilir :cool:
Bunlar benim clematislerim, tam isimlerini daha sonra yazacağım.
Mavi (http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=35240&catid=member&imageuser=33709)
Mor(The President) (http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=76096&d=1241382921)
Bordo(Rouge Cardinal) (http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=35586&catid=member&imageuser=33709)
Pembe (http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=28483&catid=member&imageuser=33709)
Beyaz(Snowqeen) (http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=140881&d=1272825604)
Katmerli(vyvan pennel) (http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=81134&d=1243194008)
Eflatun (http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=147535&d=1274993864)
Adalet Yağcı
04-06-2010, 16:34
Bunlar clematis tohumları.
Dalında olgunlaşırken.
150424
Ve olgunlaşmış hali.
149375
149376
149377
Lonicera
04-06-2010, 17:48
Kaynaklarda Clematis tohumunun çimlenmesinin oldukça zor olduğu bilgisi var. Tohumlar taze olursa, sanırım şans da artacaktır. Deneyecek arkadaşlara şimdiden kolay gelsin.
Sevgili Adalet hanım böyle bir başlık açtığınız için teşekkür ederiz. Benim de clematis madame le coultre iki adet çiçek açmıştı,tohuma geçmişti, ne yapacağımı bilmiyordum, olgunlaştığında 'yeni tohum banka'mıza gönderirim, diger clematislerim de boya gidiyor çiçek oluşumlarını göremiyorum, onlarda açtıklarında, tohumları bankamızın, biri clematis villi de ıyon, diğeri clematis nelly moser.
Adalet Yağcı
04-06-2010, 19:57
Boş tohumları işaretlemeye çalıştım, bu konuda çok başarılı olmadığımı biliyorum, gülmeyin :mad:
149452
Benol Hazaroğlu
04-06-2010, 20:12
benim bir tek multi blue em var tek çiçeği geçti 2. si tomurcukta ben nasıl çoğaltacağım. çelikle de olsa ne iyi olurdu. bugün burdaki bir fidanlıktan bir çelik aldım köklendirme hormonuna daldırıp diktim bakalım sonucu yazarım başarılı olursam. neyse yeni başlığın konusunu dağıtmayayım.tohumdan clematise başarılar.
Adalet Yağcı
04-06-2010, 20:17
Benol hanım, daldırma yöntemini deneyin, tutma olasılığı yüksek, olmadı fideyi kaybetmezsiniz en azından.
Multi Bluenizin bir tohumunu olgunlaşması için şimdiden ayırın.
acemifüsun
04-06-2010, 21:26
Sevgili Adalet hanım tohumları ne derinlikte ve nasıl bir toprağa ektiniz?
Eser İlhan
04-06-2010, 21:47
Tohumdan Clematis yetiştirmek ve ulaşılması zor türleri bu yolla edinmek çok heyecan verici. Yalnız aklıma takılan bir noktayı sizlerle de paylaşmak istiyorum : Şu anda bahçelerimizde açmakta olan Clematislerin çoğu hibrit. Onlardan elde edilecek tohumlarla her zaman aynı bitkiye ulaşmak zor olabilir. Bu durumda zaman zaman sürprizlerle karşılaşmak çok olası gibi görünüyor bana.;)
Sevgili iel77,
sürprizleri sevmezmisiniz ? Belki bizim de kendi hibritlerimiz olacak .
Farzedin ki siz bir hibrit ürettiniz adı da Clematis iel77 oldu .
Fena mı ?;)
Adalet Yağcı
05-06-2010, 00:43
Sevgili Adalet hanım tohumları ne derinlikte ve nasıl bir toprağa ektiniz?
Tohum ekerken kurallardan biri de, üzerine kapatacağınız toprak tohum büyüklüğü kadar olmalı, örneğin, bir sarmaşık tohumu ekiyorsanız, tohum yüksekliği kadar, yarım cm. toprakla örtmek yeterli.
Clematislerin de tohumları küçük sayılmaz, yarım cm. kadar toprakla kapattım üzerlerini.
Toprak harcı basitti, göz kararı ile, bahçe toprağı, torf ve yanmış çiftlik gübresi karışımı.
acemifüsun
05-06-2010, 10:43
Ben de bu mantıktan giderek bendeki tohumları da aşağı yukarı yarım cm. derinlikte ekmiştim. Toprak olarak sadece torf kullandım.
Adalet Yağcı
05-06-2010, 11:29
Sevgili Füsun hanım, İzmir'de sadece torf kullanarak çimlendirme yapmanız biraz zor gibi, nemini muhafaza edemezseniz tohumları kaybedersiniz.
Yarı yarıya bahçe toprağı kullanmanızı öneririm, suyu hemen bırakmaz, torf bir kere kuruyunca tekrar nemlenmesi zor çünkü.
acemifüsun
05-06-2010, 20:44
Sevgili Adalet hanım bundan sonraki denememde torfu yarı yarıya bahçe toprağı ile karıştırırım, öneriniz için teşekkürler:)
Bugün solan clematislerin tohumu varmı diye baktım.Hiç birinde tohum oluşumu göremedim.Resim çekip koyacaktım ama fotoğraf makinesini dairede unutmuşum.Yarın çekip koyarım resimleri.
Adalet Yağcı
06-06-2010, 20:00
Sevgili Nuzel, çiçek yaprakları döküldükten bir hafta, on gün sonra tohumlar kendini gösteriyor, bu yüzden acele etmeyin, tohum fotoğrafını gördünüz, ona benzeyenleri dikkatle takip edin derim.
Adalet Hanımcım birşeyi merak ettim .Bu elde ettiğimiz tohumlar sanırım hibrit olacak sonuç olarak ana bitkiye pek benzemeyecek sanırım çiçekler küçülecek kokulu olanlarda koku azalacak
Adalet Yağcı
06-06-2010, 20:51
Hatice hanım, nasıl bir bitki elde edeceğimizi bilmiyoruz.
Ama neticede clematislerimiz olacak, ayrıca yabancı sitelerde tohumdan çoğaltılabileceği yazıyor/muş, demek ki, çok büyük bir değişiklik olmayacak.
Ben yaklaşık 15 tane clematis tohumunu öldürerekten bu işten vazgeçmişken buraya rastladım. Tekrar denemeye başlasam mı acaba? Benim tohumlar vilmorin markaydı, belki de bayattı. Tohumların dik ekilmesi gerektiğini de bilmiyordum, bir güzel yatay ekmiştim. Tohumları ziyan etmekten korkuyorum.
Konular kendilerine uygun başlıklar altında devam etmeli... (kendim söyleyip kendim dinliyorum ama ısrarla takip etmeye devam ediyorum :)
Tohumdan yetiştirmenin altında paylaşım yapmaya çalışıyordunuz...
Bu kargaşayı ne kadar becerebildiysem o kadar toparladım. Lütfen doğru başlıklar altında devam edin...
Yaban Asması (Clematis sp.) (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=4446&highlight=clematis)
Tohumdan Clematis (Yaban asması) yetiştirme (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=21259&highlight=clematis)
Çelikle Clematis (Yaban asması) yetiştirme (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=21287&highlight=clematis)
Clematis tohum siparişi (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=21288&highlight=clematis)
Clematis tohum bankası (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=21289)
hbayraktar
18-06-2010, 22:02
İnce zarlı olan clematis için soğuk katlamaya ihtiyaç yoktur, çoğu kısa sürede çimlenir. Yinede çimlenmeyi hızlandırmak, iklime göre kış günlerinin serinliğini simüle etmek için sphagnum yosunu 65% + sharp sand (dere kumu?) 35% karışımı ile plastik bir torbada kontrollü olarak (yeni çimlenmiş clematisler soğuğu sevmediğinden) dolapta çimlendirilebilir.
Başka kaynaklarda gördüğüme göre bazı clematis çeşitleri soğuk uygulama istiyor, mesela vitalba, hatta ters çan çiçeklilerin bazıları soğuk-sıcak-soğuk sırası ile çimlendiriliyor.
hbayraktar
18-06-2010, 22:17
Olgunlaşmış, iri yapraklı hibrid tohum örnekleri:
hbayraktar
18-06-2010, 22:51
Bu güzel çiçeğe tohumdan sahip olmak isteyeceklerin ciddi anlamda sabırlı olması gerekecek, çimlenme zamanları çeşitlere göre epey değişken olmakla birlikte 26-935 gün aralığında seyrediyor. Listedeki çeşitler arasında, burada satılan ve çoğunluğun sahip oldukları yok, bu nedenle listeyi buraya koymuyorum, isteyen kaynaktan erişebilir.
Adalet Yağcı
19-06-2010, 01:00
Sayı Hbayraktar, bilgiler çok güzel de biraz muğlak kalmış gibi.
Mesela, dolapta çimlendirmek, hem kış günlerinin serinliğini simüle ediyoruz hem de bitki soğuktan hoşlanmıyor vb.
Bu bilgileri biraz daha açıklayabilirseniz çok yardımcı olmuş olursunuz.
hbayraktar
19-06-2010, 01:28
Çimlenme incelendiğinde aşamaları olan bir süreç, bahsi geçen soğuk faslı'nın tohum zarfının yırtıldığı andan sonraki süreçte kesilmesi olarak algılıyorum, başka bir yerde çok genç clematisin soğuk istemediğini belirtiyor amatör yetiştiricimiz, bunu da gövde ve ilk set yapraklar oluşurken olarak yorumlayarak birleştiriyorum, bu nedenle kontrollü olmasında fayda var.
Bu linkte tohumdan çiçeğe gidişin resimlerini vermişler -http://www.bcollingwood.com/gallery.htm
Yolun başı böyle ;)
154194
Yolun sonu yok tabi ...
154195
:p
Ben de sağda solda okuduklarımı sentezliyeyim isterseniz.
Hatta geçen gün bir tohum satıcısı ile yazıştım. Tohumdan çimlendirmenin zor olduğundan söz ettim.
Kısa ve öz yazdıkları:
--Ya bırak kendi haline sonbaharda olgunlaşan tohumlar kendiliğinden toprağa düşer tüm kışı soğukta geçirir ve baharda çimlenir diyor,
--Ya da ektikten sonra bir süre buzdolabında beklet sonra çıkart çimlenir diyor.
Bir yerde rastlamıştım nokta atışı misali, dereceleri bile yazmıştı. Bulduğumda mutlaka paylaşacağım.
anladığım şu: zor değil ama uzun bir süreç.
Adalet Yağcı
19-06-2010, 21:48
Yani tohumlar bir şekilde soğuk katlama denen işlemden geçiyor anladığım kadarı ile.
Tek fark, tohumları toprağa ektikten sonra soğukta bekletmek, acaba belli bir süresi var mı?
Hbayrakraktar arkadaşımız, soğuk faslının tohum zarfının yırtıldığı andan itibaren kesilmesi gerektiğini yazıyor, bunu nasıl takip edebiliriz ki?
Dört adet tohumu çimlendirebildiğime göre çok da zor olmasa gerek diye düşünüyorum.
Adalet Hanım,
tohumlar olgunlaştıktan sonra(hangi kritere göre yapılıyor onu araştırmadım ),
ya toprağa ekiyorlar tüm kışı soğukta geçirtiyorlar.Cinsine göre ya ertesi bahar da, ya da bir sonraki senenin baharında çimleniyor..
ya da belirli sürelerle ve belirli ısılarla işleme tabii tutuyorlar.
Zamanı belli, ısısı belli. Olmaması için bir neden yok gibi geliyor bana.
Her clematis in kendine özgü çimlenmesi var. Bazıları uzun ve zor, bazıları ise kolay.
sayfa adresi veremiyorum. Çok eskilerden kalmış bir yer.
tek sayfası bu şekilde..
http://webhome.idirect.com/~jehan/Information/seedc5.htm
burada çimlendirme kolonunda görülen rakkamlar ısı ve süresini gösteriyor. Onu da başka bir sayfada göstermişler
Sayfa yapımından biraz anladığım için belirli sayfaları teker teker alıp kaydettim.
Adalet Yağcı
19-06-2010, 22:25
Ellerinize sağlık sevgili Fizban, ama ben pek bir şey anlayamadım.
E9, B9, C9 gibi tanımlamalar neyi anlatıyorlar?
mesela E9
Abundance'
Alba Luxurians
Madame Julia Correvon
vitalba
viticella
viticella 'Venosa Violacea'
için:
E:
20 derecede 6 hafta ekili tutuyoruz.sonra 6 hafta 4 derecede tutuyoruz.sonra 6 hafta içinde yavaşca 10 dereceye yükseltiyoruz. eğer çimlenmez ise, yeniden başlıyoruz.
9: Ucu çimlenmeyi önliyebilir. Yok et.
Burada tek düşündüren, bu ısıları tam tamına yapabilmemiz için toprak ısısını ölçme aleti lazım.
derecelerin de açıklaması varmış. Görmemişim.
4C
kışın dışarıda tut don olması durumu dahil. Ya da buzdolabına koy. deep freeze hariç
10C
İlkbaharda ya da sonbahar da tohumları ek. Ya da içeride soğuk bir yer
20C
ilkbahar ortası ya da sonunda tohumları dışarıya koy ya da içerde oda ısısı.
Adalet Yağcı
21-06-2010, 11:07
Bu kadar teferruata gerek var mı acaba, bu gün daha önce çimlenenlerin yanında bir tane daha tohumun çimlendiğini gördüm, toplam beş tane oldular.
Sevgili Fizban, yine de buz dolabında çimlenmeyi başlatabilmek mümkün görünüyor, sonraki 10 °C nasıl muhafaza edebiliriz bilmem.
Dereceleri ayarlanabilen özel bir çimlendirme kabı yapılabilir, hassas bir termostatla bu da mümkün olabilir.
9: Ucu çimlenmeyi önliyebilir. Yok et.
Buradaki "uç" dan neyi anlamalıyız acaba?
ciceksever70
29-09-2010, 17:32
Resimleri cok net cekemedim ama bu olmus bir tohum mudur? Eger öyle ise tohum olsun diye biraktiklarimdan sadece 3-4 tanesinde bu olusum var.
Adalet Yağcı
29-09-2010, 20:11
Evet tam da böyle işte, tam olgunlaşmış, 6 hafta süre ile buzdolabına koy, daha sonra çimlendirebilirsin.
Sevgili Adalet imdat !
Ben onları 3 ay önce ektiğim için artık gözden çıkarmıştım ,ama nemli tutmaya devam ettim .
Şimdi çimlendiler ama kabın çok acayip köşelerinde .
Ne yapayım ?
173415
Kibarca alıp bir yere aktarsam mı ?
Adalet Yağcı
01-10-2010, 20:28
Aman dokunma!!!
Bırak istediği yerde gelişsin, çimlenmesi yeterli, en az altı ay rahat bırak.
Seneye Son baharda gerçek saksılarına alabilirsin.
Benim çimlendirdiklerimi daha yeni aldım naylon poşetlere, İlk baharda saksılara alacağım.
Sevgili jezebel ,nasıl bir işlem yaptın ilk etapta.
Sevgili sevim4 ,
tohumların katlamalı mı değil mi bilmiyordum . Küçük bir kaba cocopeat' a ektim .
Sonra 2-3 hafta nemli tuttum . Sonra soğuk katlama yapılmamış olduğuna karar verdim ve buzdolabına aldım .
Birbuçuk ay beklettim .
Sonra bıraktım menekşelerin yanına , bu gün yine fısfıslamak için açtım veee ne göreyim .
Tabi çığlık attım , çünkü umudu çoktan terk etmiştim ...
acemifüsun
01-10-2010, 21:55
Jezebelciğim ellerine sağlık:) Yaklaşık yine 3 ayı bulmuş çimlenmeleri. Cinsleri neydi hatırlıyor musun?
Sevgili Füsun ,
bundan :)
173481
:p
acemifüsun
02-10-2010, 14:26
Nasıl bir güzellik, nazarlardan korusun:)
heroflera
02-10-2010, 20:53
bende ekeceğim çok heyecanlanıyorum..ona bütün enerjimi empoze edeceğim... ve başaracağım.. deneyimlerimi paylasacağım.
ciceksever70
02-10-2010, 22:43
Ben bulabildigim tek tohumu simdilik buzdolabinda bekletiyorum. Hazirlari burada cok pahali olmasa da yetistirmenin heyecani baska tabii... Ancak üzerlerinde tohum olsun diye o kadar cok cicek birakmama ragmen cogunun tohuma dönüsmemis olmasi cok ilginc.
Sevgili çiçeksever 70,
Geçen sene bulunduğun ülkeyi biraz dolaşma fırsatım olmuştu .
Hazır bitki çeşitliliği şaşırtıcı , ancak tohum bulmak mümkün olmadı .
ciceksever70
03-10-2010, 09:55
Sevgili çiçeksever 70,
Geçen sene bulunduğun ülkeyi biraz dolaşma fırsatım olmuştu .
Hazır bitki çeşitliliği şaşırtıcı , ancak tohum bulmak mümkün olmadı .
Sevgili Jezebel aslinda tohum ve cicek sogani cesitliligi de cok burada ama yapi marketlerde satilir siz belli ki cicek seralarini gezmissiniz. Oralarda tohum pek satilmaz. Sevgiler.
Evet gördüğüm her seraya girdim ;)
Aklımda bulunsun , yapı marketlerde .
ciceksever70
03-10-2010, 13:24
Evet gördüğüm her seraya girdim ;)
Aklımda bulunsun , yapı marketlerde .
Konunun disina ciktik ama eger düzenli gidiyorsaniz Hagebau-Wallner, Lagerhaus, Obi, Hornbach ve Bauhaus gibi yerlerde cesit cesit tohum ve sogan bulabilirsiniz.
Son durum haberleri .
Bakın bakalım ne oluyor :p
Genel görünüm :
178137
ilk çıkanlar :
178138
:)
178139
Büyümüşler mi ?
Benol Hazaroğlu
01-11-2010, 19:23
Helal olsun sana jezebel. Elinden ancak kaçan kurtuluyor. Benim tohumlar boş çıktı.
...
Bir de bu gün Clematis integrifolia bells tohumlarım geldi .
Şimdi nasıl ekilir , ne yer, ne içer araştırıyorum .
Biraz önce baktım bu mesajın tarihi mayıs sonu .
Yani 5 ayda bu hali aldılar . Çoğumuz bu kadar sabırlı olamıyoruz .
Sebep bence bu , beklemekten vazgeçmemiz .
Şeffaf kaymak kutusunun rolü olmuşmudur , işte bunu bilmiyorum ;)
acemifüsun
01-11-2010, 20:42
Jezebelciğim maşallah canım, ellerine sağlık:) Gerçekten sabırlı olamıyoruz. Toprak Cocopeat ve vermikulit karışımı mı? Ne derinlite tohumları yetleştirmiştin?
Tebrikler arkadaşım .Harikasın
... Toprak Cocopeat ve vermikulit karışımı mı? Ne derinlite tohumları yetleştirmiştin?
Evet 1 ölçü vermikulit 2 ölçü cocopeat karıştırmıştım .
Derinlik 2 mm gibi .
Kabı delmemiştim alttan , ilk nemle çok uzun süre idare ettiler .
Çimlenince delik açıp fısfıslamaya başlatım , pet şişe sera yaptım tabi ;)
Adalet Yağcı
02-11-2010, 15:50
Sevgili Jezebel, kutlarım...
Gerçekten zor gelişiyorlar, ama bir defa kendilerine gelince kimse tutamaz onları :)
selam arkadaslar bende alabılırmıyım bu clematıs tohumlarından
selam arkadaslar bende alabılırmıyım bu clematıs tohumlarından
Burada var (http://cgi.ebay.co.uk/Clematis-integrifolia-Bells-20-seeds-/270657666331?pt=UK_HomeGarden_Garden_PlantsSeedsBu lbs_JN&hash=item3f04743d1b):p
teşekkürler sevgili jezebel ingilizce bilmiyorum ama en kısa zamanda bılen birinden yardım alıcam
Sayın gonenli tohum elde etmek de çimlendirmek kadar meşakatli bir iş olduğunu vurgulamak istemiştim .
Büyük yabancı marketlere geliyormuş zaman zaman ,
canlı bitki alın ;)
Katlamaya başlamadan evvel 24 saat ılık suda bekletmek gerekiyor .
Sonra ıslatılmış ve suyu sıkılmış vermikuliti tohumlarla karıştırıp kilitli bir poşete alacağız .
Unutmamalıyız ki soğuk katlama kışın taklidini yapmaktır .
30-40 gün buzdolabının kapağında 4-8 derecede bekledikten sonra herkes tecrubelerine uygun toprak harcına ekebilir .
Çimlenmeyi beklemek uzun sürebilir ( 4-5 ay ), nemli tutmak gerek , sadece fısfıslayarak ama...:cool:
Clematis viorna
178970
Clematis crispa
178971
Bunların canlısını kimse göndermiyor , ne yapayım , çok olağanüstü görünüyorlar .:D
Evet tam da böyle işte, tam olgunlaşmış, 6 hafta süre ile buzdolabına koy, daha sonra çimlendirebilirsin.
Sayın Adalet Yağcı tohum bankasında durumlar nasıl?bir kaç arkadaşla yazışmamızda Clematis tohumlarını bu aylarda HHatice'ye göndereceklerini söylediler.
Hasretle bekliyoruz:)
Clematis viorna
178970
Clematis crispa
178971
Bunların canlısını kimse göndermiyor , ne yapayım , çok olağanüstü görünüyorlar .:D
Gerçekten muhteşemler jezebel .Bunların tohumlarını mı ektiniz ?
Adalet Yağcı
07-11-2010, 20:13
Sayın Adalet Yağcı tohum bankasında durumlar nasıl?bir kaç arkadaşla yazışmamızda Clematis tohumlarını bu aylarda HHatice'ye göndereceklerini söylediler.
Hasretle bekliyoruz:)
Çok yakında tohumları göndereceğim, Mersin'e yeni döndüm, epeyce tohum biriktirdim, pek çok arkadaşımı mutlu etmeye yetecek :eek:
Sonra ıslatılmış ve suyu sıkılmış vermikuliti tohumlarla karıştırıp kilitli bir poşete alacağız .
30-40 gün buzdolabının kapağında 4-8 derecede bekledikten sonra herkes tecrubelerine uygun toprak harcına ekebilir .
Çimlenmeyi beklemek uzun sürebilir ( 4-5 ay ), nemli tutmak gerek , sadece fısfıslayarak ama...:cool:
Sevgili Adalet'ciğim o zaman Jazebellin bu mesajını sık sık hatırlatmak gerekecek
Adalet Yağcı
07-11-2010, 20:40
Sevgili Sedef'ciğim, arkadaşlarımızın sabırsızlığını anlıyorum, inşallah kimseyi eli boş çevirmeyeceğiz.
Gerçekten muhteşemler jezebel .Bunların tohumlarını mı ektiniz ?
Henüz yeni kazandım ,
gelsinler katlamaya alırım .
Bahara anca çimlenirler ;)
Evet bende anlıyorum canım haklılar da ama gerçekten zor yetiştiğini meşakatli bir iş olduğunu bilmelerini isterim .Benim bauhausetan aldığım 4 clamentisten bir tanesi bile tohum yapmadı .Gerçi çok küçük fidanlardı az çiçeklendiler çok boylandılar.Seneye çok tohum olacak diye düşünüyorum .Ben tohumlarda en az fire verilsin istiyorum .Bilgili ,dikkatli ellerde çoğalsın diyorum .
[QUOTE=Jezebel;713556]Henüz yeni kazandım ,
gelsinler katlamaya alırım .
Evet canım 4 ayda çimlenirlerse baharda fide olacaklar.Başarılar dilerim .Gerçi senin elinden kurtulmaz ama :)
Güngör Salman
15-11-2010, 17:11
Bu clematisten,
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=147510&d=1274990248
Ağustos'ta aldığım tohumları hiç bir işlem yapmadan eylül başında ekmiştim, bu gün birinin çimlendiğini gördüm;)
Tebrikler ,
belki de satmadan önce soğuk katlama yapmışlardı ;)
Çiçeklerini de görürüz inşallah ...
Güngör Salman
15-11-2010, 17:22
Teşekkür ederim,
Tohumları izmit'te bitkiden ben topladım.
Bu demek oluyor ki katlama olayı o kadar da önemli değil .
Belki de biz fazla özen gösterip büyütüyoruz ;)
Güngör Salman
20-11-2010, 23:15
Minik clematis.
ciceksever70
21-11-2010, 08:40
Güngör hanim sulamayi nasil yaptiniz?
Güngör Salman
21-11-2010, 13:11
Haftada bir defa, az su verdim.
Güngör Salman
21-11-2010, 14:48
İş yerimdeki saksıların dibine bolca clematis tohumu ekmiştim biraz önce baktığımda çimlendiklerini gördüm.
Tohumların taze oluşundan kaynaklı sanırım, çok kolay çimlenen bir bitki.
Sevgili Güngör
Clematislerim tohum tutmadı, ya da ben yokken döküldü. Dalda bulduğum 2 tohumu (inşallah tohumdur) bende, perlit ve torf karışımına ektim. Şimdilik balkonda tutuyorum.
Hava soğuyunca içeri almam gerekir mi sence.
acemifüsun
21-11-2010, 19:45
Sevgili Güngör hanım tohumlar ne kadar sürede çıktı?
Tebrikler Güngör hanım .İnşallah çiçeklerini de görürsünüz.
Güngör Salman
23-11-2010, 00:19
Sevgili cemo, bir süre daha dışarda kalabilir, kapalı ortama aldığınızda ısı ve ışık gören bir yerde tutmalısınız.
Sevgili füsun, iki buçuk ayda çimlendi.
Sevgili hatice, hep beraber göreceğiz, teşekkür ederim.
Tohumlar çimlendi de , kökler kabın dibini çoktan buldu .
Saksıya nakletsem mi :confused:
181926
,
181927
,
181928
,
181929
Ne dersiniz :confused:
acemifüsun
27-11-2010, 13:52
Bence daha büyük saksıya, ya da ayırıp, tek tek saksılara geçirebilirsin Jezebelciğim. Clematis köklendikten sonra kök yapısının zarar göreceğini düşünmüyorum. Köklendirdiğim iki clematis çeliğinde saksı değişitmelerde bir sorun yaşamadım.
Kabı avucumun içine ters çevirdim ve boş bir saksıya kibarca ters yüz ettim .
Hayırlısı , yaşayacak gibiler , bu işlemi 5 gün önce yapmıştım ,
dün akşam sularken hallerinden memnun buldum :cool:
Hem bahçeye de atmıştım saksılarını .
182900
.
Güngör Salman
05-12-2010, 00:34
Sizin clematis'ler epey büyümüş, benimkilerin minicik iki yaprağı var.
Olacaklar onlar da Güngör hanımcığım .
Ben tamamen umudu kesmiştim .
Yeni tohumları da soğuk katlamaya aldım .
Taze değiller muhtemelen seninkiler gibi .
Bir gün ılık suda bekletip vermikulit içinde buzdolabına koydum .
Ocak sonu toprağa ekeceğim .
Bu gün ...
183209
...
Sayın Jezebel çimlenen clematis tohumlarını hangi tarihte ekmiştiniz,kaç günde çimlendi?
Gülegüle büyütün,bol çiçekli günler dilerim.
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=713415&postcount=63
bu mesajdaki Clematisin tohumu nihayet geldi.
Taze görünüyorlar.
186565
;)
Ayşe Yıldız
30-12-2010, 20:12
İnşallah çiçeklenir ve bizlerde görürüz.
Çiçeklerini ve de tohumlarını...
Tohum bankası için ;)
selamlar
tohum bankasından gelen tohumları evdemi balkondamı çimlendirelim.
üzerlerini streçleyelimmi ? güneş istermi?
umarım sizlerin yardımıyla başarılı oluruz.
Adalet Yağcı
11-01-2011, 21:24
Doğrusunu isterseniz geçen yıl ben de ilk defa çimlendirdim, başka denemem olmadı.
Sevgili Jezebel bu tohum çimlendirme konusunda epeyce deneyimli.
En iyisi değişik yöntemler denemek, tohumlar taze olduğu için geç de olsa çimleneceklerdir.
Evde çimlendirmek daha kolay olabilir, üzerini streçleyebilirsiniz, hava alabilmesi için streçe delikler açmayı unutmayın.
Işık ister tabi, bol ışık alan bir yere yerleştirin.
Başlığı da baştan sona okumanızı tavsiye ederim.
Adalet hanım öncelikle tohumlar için size teşekkür ederim.
umarım emeklerinizi boşa çıkarmayız.
ben evde şeffaf kapaklı kutuda çimlendireceğim hergün kutunun kapağını açıp havalandıracağım. güneş kısmı çok zor evde 5 aylık kedimiz var . ondan saklamak için yüksek yerlerde çimlendirme yapıyorum. işim çok zor.:( Allah yardımcım olsun.:p
Orjinal Mesaj Sahibi Jezebel
Çimlenmeyi beklemek uzun sürebilir ( 4-5 ay ), nemli tutmak gerek , sadece fısfıslayarak ama...
Sevgi Durul
14-01-2011, 20:31
Sevgili Güngör hanımın göndermiş olduğu, clematis tohumlarını 1 Ocak'ta ekmiştim. Bu gün baktığımda bir tanesinin çimlenmiş olduğunu gördüm:) :) :)
Gelişmelerini buradan paylaşmaya devam edeceğim.
Adalet Yağcı
14-01-2011, 21:09
Gözünüz aydın sevgili Durul, demek ki başarmak mümkün.
Sevgili Güngör hanımın göndermiş olduğu, clematis tohumlarını 1 Ocak'ta ekmiştim. Bu gün baktığımda bir tanesinin çimlenmiş olduğunu gördüm:) :) :)
Gelişmelerini buradan paylaşmaya devam edeceğim.
Harikasınız:)Biraz büyüsün resimlerini de bekliyoruz.
acemifüsun
14-01-2011, 22:08
Sevgili SDurul ellerinize sağlık, çok sevindim:) Çimlendirdiğiniz saksı ev içinde mi duruyordu?
Sevgi Durul
14-01-2011, 22:12
Teşekkür ederim arkadaşlar. Tohumları ektiğim kap, pet bardak, şeffaf poşet geçirdim ve güneş gören cam önünde. Isıtılan odada.
Sevgili SDurul,
tebrikler, kısın ortasında tohum çimlendirmek büyük basarı .Hele de Clematis;)Tohumların taze olması demek bu kadar önemli.
Hepimizin elinde baya çeşit oldu, bende bile 9 çeşit var. Bu sene taze tohumları toplar, paylaşır veya takas yaparsak elimizdeki güzellikler katlanacak.
Düşüncesi bile insanı mutlu ediyor.
Biz İzmirde edinmede çok zorluk yasadık.
Benimkilerin hiçbirini buradan almadım mesela.
Sevgili jineop, Zappie sag olsunlar bana yardımcı oldular.
O hevesle bende atlayıp tohum aldım.
Tohumlarınız cimlendikce ayrı bir sevinç oluyor.
Sevgi Durul
18-01-2011, 23:06
Teşekkür ederim arkadaşlar, fotoğrafını yüklüyorum. Daha önce çimlendirmiş ve nasıl olduğunu gözlemlemiş arkadaşlar, clematis fidesi olup olmadığını söylerlerse sevinirim.
189328
Sevgili SDurul,
benim minikler şurada:
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=723233&postcount=89
O saksıda 3 de sukulent tohumu var, sakın karışmasın;)
Onların yaprakları biraz etli.
nurguldk
02-02-2011, 09:29
Sevgili Hhatice den gelen tohumlarımdan birinin dün çimlenmiş olduğunu gördüm :)) Sadece 1 haftada :) Tabi kotiledon yapraklara bakarak insan emin olamıyor. Ama ben clematis olduğunu hissediyorum :) Yabani birşey karışmış olsa daha zayıf olur. Gövdesi ve kotiledon yaprakları gayet etli.. resim ekleyemiyorum ama ilerleyen zamanlarda ekleyeceğim..
Ben ocak 11 de ektim hiç hareket yok.:(
umarım tohumları ziyan etmemişimdir. satın almış olsam bu kadar üzülmedim. bu tohumlarda bir çok paylaşımcının emeği var.
offf offf.
Ben daha çimlendirmek için bir girişimde bulunmadım.. Daha erken diye düşünüyordum. Yoksa yanılıyor muyum ?
nurguldk
03-02-2011, 08:21
Gövdesi etli 2 kotiledon çıkardı. İlk yaprakları kotiledon oluyorsa büyük ihtimalle odur. Yine de sanırım diyorum, olur ya toprağına başka bir tohum karışmıştır bahçeden (inşallah değildir) Resim ekleyemiyorum maalesef şu anda..
Ben bir kısmını hemen plastik yoğurt kasesine(bahçe toprağı, torf ve yanmış gübre karışımı)ektim. Şeffaf kapağı da kapattım. Bir kısmını da sonradan ılık suda ıslatıp ektim. Ama tohumdan çimlendirmeye çalıştığım herşey kaloriferin yanındaki camda duruyor. Ortam sıcaklığı yüksek.
Okuduğum bilgilerden çimlenmesi uzun zaman alıyormuş. Bu nedenle şimdiden ekmiştim..
Yeşil Çay
03-02-2011, 15:33
Arkadaşlar ben de 29.01 tarihinde iki tane tohumu ektim.Evimin şartları şu an tohum çimlemeye başlamak için biraz erken.Deneme amaçlı iki tanesini ektim.Eğer çimlenirlerse diğerlerini de ekerim.Hergün birkaç kez başına gidip çimlenmişler mi diye bakıyorum ama henüz görünürde bişey yok.
Benimkilerde de hala bir hareket yok .Az güneş alıyor .Sabır gerekiyor .Toprağı eşelememek için kendimi zor tutuyorum .
günebakan
05-02-2011, 20:29
Ben de 12 ocak ta ekmiştim tohumları dediğiniz gibi hala bir kıpırtı yok bakalım ilk hangimizin tohumları çimlenecek:)
4 hafta önce ben de ektim.
Maalesef havalar da serin gidiyor, benimkiler camekanlı balkonda duruyor.
Mart başından önce çimlenmelerini beklemek hayal olur:(
Güngör Salman
05-02-2011, 21:52
Teşekkür ederim arkadaşlar, fotoğrafını yüklüyorum. Daha önce çimlendirmiş ve nasıl olduğunu gözlemlemiş arkadaşlar, clematis fidesi olup olmadığını söylerlerse sevinirim.
189328
Bu çimlenen clematise benzemiyor.
Sevgi Durul
05-02-2011, 21:56
Evet, ben de farkettim. Çimlenen galiba bir fıstık çamı. Clematis sanıp sevinmiştim, oysa.
günebakan
05-02-2011, 22:12
Ben de petekli camın önüne koydum. Kısmet bakalım:)
Benim kızların son hali-
191633
191634
191635
Yeni çimlenenler çok dayanıklı, camekanlı balkonda, hiç fire vermediler.
günebakan
06-02-2011, 20:50
Maşallah,maşallah güle güle büyüsünler:)
Nazar deymesin bizde görürmüyüz tohumlari bu halde.
Bu resimleri o yüzden yüklüyorum- tohumdan olduğunu görüp şevke gelmeniz için.
İnsanoğlu kolay pes ediyor sonuç yavaş gelince, e bu durumda sonuç 2 ay sonra geliyor ;)
Maşallah ,darısı başımıza
Adalet Hanım'ın topladığı, Sevgili Hhatice'nin dağıttığı clematis tohumlarını geçen hafta bir gece suda bekletip ertesi gün çıtlattım. İçeride pencere önünde beklettim ve 6. günde fotoğraftaki ile karşılaştım. Geçen hafta havalar da çok güzeldi. Sanırım onun da etkisiyle hızlı gelişti. İnşallah clematistir. Toprak balkonumdaki bir saksıdan alınma hafif kumlu eski toprak olunca acaba başka birşey olabilir mi diye tereddüt ediyorum. Önümüzdeki günlerde netleşir durum. :)
günebakan
13-02-2011, 19:22
İnşallah clematistir Uzman16 :)
Sağol günebakan. 6-7 tohum ekmiştim. Eğer aynısından bir iki tane daha çıkarsa clematistir diyebilirim sanırım. :)
Güngör Salman
13-02-2011, 19:44
Çimlenmesi yaklaşık iki ayı buluyor.
Sizi üzmek istemediğim için yorum yapmak istemedim...
Keşke bu kadar süratli olsa, boynu ve kotiledonlar biraz etli duruyorlar...
Böyle görünüyor genelde-
192526
:(
nurguldk
14-02-2011, 11:10
Sizi üzmek istemediğim için yorum yapmak istemedim...
Keşke bu kadar süratli olsa, boynu ve kotiledonlar biraz etli duruyorlar...
Böyle görünüyor genelde-
192526
:(
Sevgili Jezebel,
Bende de onca tohumdan Clematis olduğunu umduğum sadece 1 tane çimlendi. Toprağı bahçeden alıp torfla karıştırdığım için başka bir şey de olabilir. Şu anda fotoğraflayamıyorum. Resimden pek anlayamıyorum ama benimkinin yapraklarının uç kısmı hafif yuvarlak, yani sivri değil. Bu durumda clematis olma ihtimali var mıdır?
Sevgiler..
Hafif kalp şeklini andırabilir yuvarlıklıkta...;)
nurguldk
16-02-2011, 14:51
Teşekkürler Jezebel ..Sanırım Clematis benimki :)
Fotoğraf makinem yere düştü ve çalışmıyor. Bir makine edinsem ilk iş onu çekeceğim.
Benol Hazaroğlu
20-02-2011, 16:07
10 ocakta ektiğim tohumlardan çok sıhhatli gövde yapısıyla büyüyen sadece bu.,diğerleri henüz çimlenmedi.
İlk çıktıklarında böyle görünürler.
193568
sonra
193569
ve şu anda
193570
Bunun yabancı bir tohum olmadığından emin olmak için ekmeden önce toprağı mikrodalgada 3 dakika çeviriyorum.
Toprağı yabancı tohumlardan arıtmanın başka bir yolu var mı bilmem.
Fırınlama en sağlıklı yol gibi geliyor.
...Bunun yabancı bir tohum olmadığından emin olmak için ekmeden önce toprağı mikrodalgada 3 dakika çeviriyorum...
Keşke bunu geçen hafta öğrenseydim. :(
Güngör Salman
25-02-2011, 14:32
10 ocakta ektiğim tohumlardan çok sıhhatli gövde yapısıyla büyüyen sadece bu.,diğerleri henüz çimlenmedi.
Clematis değil sanırım.
Benol Hazaroğlu
25-02-2011, 19:40
Nasılda heveslenmiştim.
qneremmi
08-03-2011, 17:40
selam
herkese kolay gele
bende 6 farklı clematis var geçen 4 tanesini geçen sene bahçeye diktim tohumları kaybettim fakat bu sene 6 sındanda tohum alıp hepsini de Jezebel' e gönderiyim o nasılsa bu işi başardı en deneyimlimiz o hepsini çimlendirir gibi geliyor bana tohumlar Jezebel'e
Her tür tohum kabul edilir;)
Ancak bana 1 metre boyunda Clematis armandii 'Apple Blossom' verene tüm klematislerimi verebilirim.
3 tepsi viyol çimlenmeyi bekliyor.
Kar yağmaya karar verdi, hem de İzmire.
Benol Hazaroğlu
09-03-2011, 08:49
Jezebelciğim sen yeşil parmaklı dediklerindensin. Herşeyi usulüne uygun yapıyorum. Buradaki torflar iyi değil dedim siteden aldım. Üstünü streçliyorum, sıcak yerde duruyor, fısfıs yapıyorum, bunlardan başka şeffaf peynir kaplarına da ektim. Tekrar streçledim kurumasın diye ışık alan yerdeler ben daha ne yapayım?
10 Ocakta ektiğim Clematislerde tık yok.
Kasım, aralık ve ocak aylarında ektiğim tohumlarımdan, hala tık yok:(
Kasımda ektiğim tohum kabını dün dayanamayıp kurcaladım. Tohum olduğu gibi duruyor.
Bana göre zormuş tohumundan yetiştirmek.
Benol Hazaroğlu, yanlız değilsiniz:(
Benol hanımcığım, olur mutlaka.
Nemini koruyun, çimlenen tohum kurursa bir daha çimlenmez.
Tohumların tazeliği önemli, ayrıca mevsim de ;)
Havalar biraz daha ısınsın 20 C ideal diyorlar.
Bu arada şu çimlenenlerin macerasını anlattım sanırım.
Önce cocopeata ektim. 1-2 ay nemli tuttum, tık yok...
"Ya belki bu soğuk katlama olmamıştır" dedim , olduğu gibi dolaba koydum.
30 gün sonra çıkardım , v.s. Devamını biliyorsunuz ;)
günebakan
09-03-2011, 11:13
Hiç üzülmeyin sevgili Benol hanım hepimiz clematis tohumlarından yana aynı durumdayız:)
Doğayla Barış
09-03-2011, 13:16
Sevgili jezebel bizim tohumlardan da henüz ses seda yok,o yeşil parmaklarını Marmaris'e doğru sallarmısın lütfen:p
nurguldk
12-03-2011, 22:21
Sizce bu Clematis olabilir mi? Tohumları ektiğim kaplarda sadece bu var şu anda :(( Pek ümidim yok ama umarım Clematistir.
196433
nurguldk
12-03-2011, 22:25
Sevgili Jezebel,
Benimki, seninkilere hiç benzemiyor:(
Benol Hazaroğlu
14-03-2011, 11:53
Artık dayanamadım benim gibi tez canlı bir insan Aralık ayından beri ektiği Clematis tohumlarında hiç bir çimlenme olmayınca ne yapar? Jifi tabletleri operasyona alır.
Sevgili Hhatice'den gelen tohumlar bunlar.Bir tabağa güzelce torfu döktüm gözlüklerimi taktım ölü ve diri tohum aradım. Bir iki üç derken 5 jifi tabletde hiçbirşey bulamadım.Sonuç hüsran.Diğerlerini kurcalamadım. Parçaladığım torflarıda ne olur ne olmaz belki ben görmedim diye bir saksı dibine döktüm.
İçimizde benim gibi sabırsız olan yok mu? Bir baksanız sizin tohumlar ne alemde.
Sevgi Durul
14-03-2011, 11:55
Ben de gelip gidip bakıyorum, henüz çimlenen yok.
Benolcüğüm, sevgili SDurul,
ben de sizlerle aynı dönem tohum ektim.
Benimkilerde de hiç hareket yok.
Havalandırma bahanesiyle baya karıştırıyorum, hepsi yerinde sayıyor.
İyi ki havalandırmışım, aynı kapta Lapageria tohumları da vardı.
Gözden çıkaralı aylar olmuştu. Onlar çimlenmiş.
Tabi onlar için çok mutlulu oldum.
Sevgi Durul
14-03-2011, 12:05
Sevgili Jezebel, diğer tohumlarınız için gözünüz aydın. Şimdi tek üzüntüm, 10-15 günlüğüne evden uzakta olacam, clematis tohumlarım adına endişeliyim.:(
Sevgili SDurul,
belki daha iyi olur, döndüğünüzde size sürpriz olur.
Biz tepelerinde dikilip nefes aldırmıyoruz galiba.
Fısfıslayın , streçle kapatın, hiç birşeycik olmaz;)
Artık dayanamadım benim gibi tez canlı bir insan Aralık ayından beri ektiği Clematis tohumlarında hiç bir çimlenme olmayınca ne yapar? Jifi tabletleri operasyona alır.
Sevgili Hhatice'den gelen tohumlar bunlar.Bir tabağa güzelce torfu döktüm gözlüklerimi taktım ölü ve diri tohum aradım. Bir iki üç derken 5 jifi tabletde hiçbirşey bulamadım.Sonuç hüsran.Diğerlerini kurcalamadım. Parçaladığım torflarıda ne olur ne olmaz belki ben görmedim diye bir saksı dibine döktüm.
İçimizde benim gibi sabırsız olan yok mu? Bir baksanız sizin tohumlar ne alemde.
Karıştırmayın dedim ama bende dayanamadım .Tohumlar yerinde biraz şişmiş gibiler :) Ama çimlenme yok malesef
Bende 10 ocakta ektim hiç hareket yok. Acaba clematis tohumu ekipte ne oldu bunlara diye karıştırmayan varmıdır?:p:D
Yoktur, ben her pazar kurcalıyorum;)
nurguldk
22-03-2011, 15:55
Yoktur, ben her pazar kurcalıyorum;)
Yoktur. Ben de :D
Ben, kasım ayından beri kurcalıyorum ıhhhhh:(
Ama, yazın diktiğim celik sürgün bile vermiş:))
Aylardır buzdolabında duran 5 adet "Madame Le Coultre" tohumlarını 2 gün önce ektim. Saksının üzerini streç filmle kapatıp kalorifer peteğinin üzerine yerleştirdim. (Alttan ısıtma olsun diye) Nedense çıkacağına hiç ihtimal vermiyorum, bakalım beni şaşırtacak mı?
Ben de katlamadan çıkardıklarımı ektim.
Artık kim?hangi tür unuttum, ne çıkarsa bahtımıza ;)
Adalet Yağcı
22-03-2011, 19:45
E bu kadar kurcalarsanız çıkmazlar tabi, şımarıyorlar.
Tohum çimlendirmek yoğurt mayalamaya benzer.
Aaa...ne alaka diyeceksiniz biliyorum.
Siz yoğurdu mayaladığınızda tutuncaya kadar gidip kurcalıyor musunuz?
Kasımdan mart sonuna maya mı olur kuzum ya:)) Şimdiye peynir olurdu:)) Yok yok en iyisi çelik:))
Benol Hazaroğlu
22-03-2011, 19:54
Bence de çelik.
günebakan
22-03-2011, 19:57
Bence de bence de:)
Evet bana da daral geliyor bu tohum işinden.
Yoğurt mayalarsınız 3-5 saatte en geç sonuç alırsınız dimi ama ;)
Bizim yoğurt, yani clematis, aylaarca bekletiyor...
Ee kimde bu bollukta sabır var ki?
günebakan
22-03-2011, 20:34
Bence bu clematis tohumlarından birşey çıkmaz:)
Benol Hazaroğlu
22-03-2011, 20:46
Clematis sayfasını tekrar okudum bir arkadaşımız 5 ayda çimlendi yazıyor ama sonucu yazmamış büyütebildi mi bilmiyorum.
Sevgi Durul
22-03-2011, 21:20
Perşembeden beri evden uzaktayım. Döndüğümde çimlenmişlerse, fazla ilgiden çimlenmedikleri ortaya çıkacak. Sonucu paylaşırım.
Clematis sayfasını tekrar okudum bir arkadaşımız 5 ayda çimlendi yazıyor ama sonucu yazmamış büyütebildi mi bilmiyorum.
5 ay mı:eek: Daha 2 ay mı bekliyecem:eek: Pes artık, ben havlu atıyorum:(
Adalet hanımın tohumları sanki 2 aydan daha kısa sürede çimlendiler ama...
Öyle hatırlıyorum.
Benol Hazaroğlu
23-03-2011, 08:22
Her cins tohum aynı sürede çimlenmeyebilr. Budama ve açma süreleri nasıl farklıysa çimlenme süreleride farklı olabilir.
Şeffaf kaba ektiklerimde tek tük zayıfça bir çimlene gözlemledim.
qneremmi
23-03-2011, 12:35
bu bölüm zevkle takip ettiğim bölümlerden birisi hatta takıntımda diye bilirim clematis hastası olduk hepbirlikte
benim bir huyum var
tohum ekme ile ilgili olarak sadece çiçekler değil ne olursa olsun tohumları ektikten sonra günlerce hatta haftalarca ne yanlarına uğruyorum nede bakıyorum ama hepsini mutlaka gözüme çarpacak bir yere yerleştiriyorum ki bi hareket olduğunda kaçırmayım diye. bunu neden yapıyorum derseniz her gün bakıp kontrol edince günler sanki aylar yıllar gibi geliyor uzadıkça uzuyor. iki günün arası sanki 1 aymış gibi gelir bu yüzden sabırlı olmak ve sık sık bakmamak gerekiyor sanırım
günebakan
23-03-2011, 12:39
Biz zaten o sabrı bulabilsek neler yetiştiririz neler:)
Adalet Yağcı
23-03-2011, 15:24
Bence bu clematis tohumlarından birşey çıkmaz:)
Clematslerimin kalbini kırdınız, :(
Ne büyük özenle beklemişlerdi sizlere ulaşmayı oysa...
Benol Hazaroğlu
23-03-2011, 18:19
Bizlerde çooook sabır gösteriyoruz. Oysaki ben kuyrukta bile beklemeye tahammül edemezken 3 aydır clemetislerin yollarını gözlüyorum.
Ankara'da var diye okudum ben sabırsız bir akrabama rica ettim al gönder diye.
günebakan
23-03-2011, 18:45
Aman Adalet ablacığım yanlış anlama olmasın kimsenin kalbini kırmak istemem hele de clematislerin kusura bakmasınlar. Bazen sabırsızlık insana böyle şeyler söyletiyor.
Clematslerimin kalbini kırdınız, :(
Ne büyük özenle beklemişlerdi sizlere ulaşmayı oysa...
Sevgili Adalet,
biz söylenir söylenir sonra da ekip fısfıslamaya devam ederiz.
Sabırsızlığı kanalize ediyorum, fasulye bezelye, domates, lahana ekiyorum,
onlar çarçabuk çimlenip yüz güldürüyor.
Kaprisli tohumlarımız bizi uğraştırıyorlar ama çok da mutlu ediyor,
kendimden biliyorum:p
Benol Hazaroğlu
23-03-2011, 19:21
İnatlaştım bir kere birkaç tane tohum 1 aydır buzdolabında bekliyor. 3 tane tohumu dün akşam suya koydum. Yarın toprakla buluşturacağım,birkaç taneyide mücevher saklar gibi saklıyorum daha sıcaklarda ekeceğim.
Elbet bir gün içlerinden biri beni mutlu edebilir.
crazytutor
23-03-2011, 20:00
Boş tohumları işaretlemeye çalıştım, bu konuda çok başarılı olmadığımı biliyorum, gülmeyin :mad:
149452
Sayın adalet yağcı
sağolsun uzman 16 bana clemantis tohumları gönderdi, büyük bir heycanla tohum zarfını açtığım da şaşkınlığa uğradım. Sizin burada boş diye işaretlediğiniz tarzda tohumları görünce üzüldüm ama belki başka bi türü olabilirmi. sizin resimlerdeki gibi başı iri olan hiç tohumum yok. Ne dersiniz çimlendirmeye çalışayım mı?:confused:
Benol Hazaroğlu
19-04-2011, 19:58
Yok mu müjde veren?
gunesser
25-04-2011, 12:14
2 ay bitti hala tık yok,Kaldı 700 kusur gün :D
Al benden de o kadar.
"Tık'ın T'si bile yok :(
Ne tohumlarda, ne toprağa yatırdığım çelikte ne de suya koyduğum çelikte tık yok.
Benim 2 ay önce toprağa yatırdığım çelikte belli belirsiz tık'a benzer bişey var gibi :)
Siz nedersiniz tık'a benziyomu?
Sn. Nevzat,
sanırım bir hareketlenme var ;)
Adalet Yağcı
25-04-2011, 20:23
Sayın adalet yağcı
sağolsun uzman 16 bana clemantis tohumları gönderdi, büyük bir heycanla tohum zarfını açtığım da şaşkınlığa uğradım. Sizin burada boş diye işaretlediğiniz tarzda tohumları görünce üzüldüm ama belki başka bi türü olabilirmi. sizin resimlerdeki gibi başı iri olan hiç tohumum yok. Ne dersiniz çimlendirmeye çalışayım mı?
Sayın Crazytutor;
Benim gönderdiğim tohumların hemen hepsi de dolu tohumlardı, araya gözden kaçmış boş tohumlar karışmış olabilir.
Siz yine de tohumlarınızı ekin, farklı arkadaşlardan tohumlar gelmişti, belki de küçük ama dolu tohumdur.
Bu yazın sonunda size tekrar tohum gönderirim, Ekim gibi hatırlatın lütfen bana.
Benol Hazaroğlu
26-04-2011, 10:14
Siz nedersiniz tık'a benziyomu?
Bu çelikten tık. Biz tohumdan bekliyoruz.
Sn. Nevzat,
sanırım bir hareketlenme var ;)
Eğer gerçekleşirse valla benim için sürpriz olacak, daha önce böyle bir denemem olmamıştı.
Bunuda dalları düzeltirken kırıldığı için gayri ihtiyari toprağa yatırayım demiştim.
Bu çelikten tık. Biz tohumdan bekliyoruz.
Allah kavuştursun:)
Moral bozmayayım ama gül çelikleri de köklenmeden yapraklanabiliyor. Umarım köklenmiştir.
Tohumları bende ektim. Yaklaşık bir ay oldu. Henüz bir gelişme yok.
Adalet Yağcı
27-04-2011, 11:39
Anlaşılan bu sene hiç kimse tohumdan çimlendirme yapamadı.
Soğuk katlama yapılması gereksizdi belki de, bu seneki tohumları katlama yapmadan deneyelim bakalım sonuç ne olacak.
Sevgi Durul
27-04-2011, 12:32
1 Ocak ve 23 Ocak tarihlerinde ektiğim clematis tohumları henüz çimlenmedi. Hala ümitli ve takipteyim. Elimde kalan 5-10 tohumu, bugün kağıt peçete içersinde ve saklama kabında çimlenmeye aldım. Kalorifer peteği üzerine bıraktım. Havalar ısındığı ve güneş yüzünü daha çok göstereceği için çimlenebileceklerini; hem de peçete içinde takiplerinin daha kolay olacağını düşünüyorum. Gelişme olursa paylaşırım.
Benol Hazaroğlu
28-04-2011, 21:07
Google translate de Clematis tohumdan çimlenme diye aradım. Üzgünüm 3 yıla kadar çimlenen tohumlar varmış. Cümleleri anlamak zor oluyor. Anlayabildiğim her grubun çimlenme ısı farkları, süreleri,toprak derinlikleri de farklı. Bazı türlerde karanlıkta çimlenme deniyor.
Resimli anlatımları ve bu konunun işlendiği forumlar var.
Hepimiz çok büyük heveslerle yetiştirmek istiyoruz ama bilinçli değiliz.
Bize bu konunun yabancı kaynaklardan doğru çevirisini yapan üye arkadaşlar olsa ne kadar iyi olurdu. Bizde tohumları zayi etmezdik.
gunesser
29-04-2011, 11:06
Son mermilerimi, Hafif törpüliyerek,Suyun içine bıraktım,
Bekliyorum ya herrü ya merrü ;)
Benim tohumlarda da hareket yok.
Geçen hafta tekrar tohumları 2 gün suda bekletip ektim.
Olmazsa bir daha denemeyeceğim.
k_donmez
06-05-2011, 15:26
Tohum bankasından gelen tohumların tamamını 18 Martta ektim. Ancak henüz bir gelişme yok. Bahçemdeki Warszawska Nike'ın yalnız başına yaşadığı alanın içinde 15 gündür çimlenen bir bitki var. Çok yavaş gelişiyor. Clematis olabilir mi diye düşünüyorum. Zira geçen yılki çiçeklerden birinin tohumları toplayamadan dökülmüşlerdi.
Adalet Yağcı
07-05-2011, 11:08
Sayın k donmez, ilk gerçek yaprakları biraz gelişince tekrar fotoğraflayın, bir de öyle görelim, bu hali ile ben benzetemedim :(
Çimlenen clematislerde kotiledon yapraklar pek belirli değildi, ilk gerçek yapraklar da uznunumsu ve uçları sivri oluyor, cinse göre değişebilir mi bilmiyorum.
Ektiğim tüm clematis tohum kaplarını ve cıkmayan diğer tohumlarımı, bir kasaya boşalttım, bahceye attım. Canı isteyen cıksın:)))
Adalet Yağcı
07-05-2011, 19:55
Sayın K Donmez, çimlenenler burada (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=796668&postcount=1654)kine benziyorlarsa clematistir.
k_donmez
07-05-2011, 20:07
Sayın Adalet Yağcı,
Çimlenme fotoğraflarını daha önce görmüştüm. Onlara benzetemedim. Bende çimlenenin yeri sağlam. Bitkiye zarar vermemek için çevresini açmıyorum. Biraz daha bekleyip gelişmeyi paylaşacağım. İlginize teşekkürler.
Güngör Salman
07-05-2011, 21:53
Tohumdan yetiştirdiğim clematis viticella.
Adalet Yağcı
07-05-2011, 22:47
Bravo sevgili Güngör hanım!..
Allah uzun ömürler versin, bakalım ilk çiçekleri ne kadar süre sonra göreceksiniz.
Demek ki neymiş, tohumdan clematis çimlenirmiş :)
Sevgi Durul
07-05-2011, 23:04
Demek ki neymiş, tohumdan clematis çimlenirmiş :)
Ben hala, ümidimi kesmedim. Bir gün fotoğrafını burada göreceksiniz. Fıs fıslamaktan bıkınca, geçen gün güzelce suladım, çimlendirme kabını. Bir tane tohum açığa çıktı. Çürümemişti, sapsağlamdı. Demek ki çimlenecek.
Benol Hazaroğlu
08-05-2011, 10:35
Ektiğim tüm clematis tohum kaplarını ve cıkmayan diğer tohumlarımı, bir kasaya boşalttım, bahceye attım. Canı isteyen cıksın:)))
Biraz daha sabretseydin. Hepsinin çimlenmesi farklı zamanlardaymış. 1 senede çimlenen bile varmış. Bir dişcimde birde Clematiste sabrımı sınıyorum.
Benimkilerde hareket var.
Tohumdan yetiştirdiğim clematis viticella.
Bravo, bu görüntüler azmimi arttırıyor.
Keşke daha sık olsa.
Benim tohumlar büyük kaselerde ekili, toplu olarak.
Kaselere de lastikli duş boneleri geçirdim, strech folyo ile başedemedim yırtılıyor v.s.
Duş bonelerini günlük çıkarıp hava aldırıyorum, gerekirse bir fıs duş aldırıyorum;)
Atmaya kıyamam...
Biraz daha sabretseydin. Hepsinin çimlenmesi farklı zamanlardaymış. 1 senede çimlenen bile varmış. Bir dişcimde birde Clematiste sabrımı sınıyorum.
Benimkilerde hareket var.
Sevgili Benol, kasımdan beri sabırlardayım. Baktım cıkan birşey yok, doldurdum bir kasaya, bahcenin bir köşesine koydum. 2 yıl da bekleyebilir orada. Havalar ısındı, cıkacaksa zaten cıkar.
Atılması gereken zamanı gelince de atılır gider:)) Yapacak cok daha önemli işlerim var da:))
Adalet Yağcı
10-05-2011, 11:48
Cemo resti çekti, bundan gayrisini clematis tohumları düşünsün :)
Şaka bir yana, gözden çıkardıklarını nemsiz bırakma, Allahtan ümit kesilmez :)
Sayın adalet yağcı
sağolsun uzman 16 bana clemantis tohumları gönderdi, büyük bir heycanla tohum zarfını açtığım da şaşkınlığa uğradım. Sizin burada boş diye işaretlediğiniz tarzda tohumları görünce üzüldüm ama belki başka bi türü olabilirmi. sizin resimlerdeki gibi başı iri olan hiç tohumum yok. Ne dersiniz çimlendirmeye çalışayım mı?:confused:
Bu mesajı yeni gördüm. Okuyunca üzüldüm.
Sn. crazytutor ve 2 arkadaş dağıtım bittikten sonra özelden mesajla tohum isteyince, kırmamak için elimdeki son tohumları gönderdim. Hatta sevgili handann'a tohumlar ulaşmadı, postada kayboldu.:(
Bendeki tohumlar Adalet Hanım'ınkilerden farklı türe aitti, onlar bildiğim kadarıyla bahçede, benimkiler balkonda saksıda yetişmişlerdi. Belki büyüklük küçüklük ondandır.
Yazılan yazıdan hoşlanmadım ve haksız yere itham edildiğim hissine kapıldım.
En azından bana bu konuda soru sorulabilirdi. Bundan sonra kimseye birşey göndermesem daha iyi olacak...
Bu arada ne benim tohumlarımda ne de Adalet Hanım'dan gelen tohumlarda çimlenme emaresi hala yok.
Benol Hazaroğlu
18-05-2011, 10:10
Clematis tohumu ekili jifi tabletlerden birini evdeki madame thomsone çiçeğinin saksısına artık çıkmayacak diye dağıtarak dökmüştüm. Filizlenen tohumu saksıya aktardım.
Uzman arkadaşların görüşü de benim gibi ise bu bir Clematis.
athena -asena
21-05-2011, 19:34
Uğraşmayın yaz sonunda size elimdeki tüm türlerden çelik yaparız. Aramız 20 dk. Buyurun gelin alın. Perlite daldırdıklarım tuttu denedim. Her türden size celikleriz.
Yaz sonunu beklemenize gerek yok her zaman gelebilirsiniz. :pSaygılar.
Tepe çeliğinde tohuma göre başarı daha yüksek .Şu anda tomurcukta olan Clamentislerin tomurcuksuz dallarından alınan çelikler perlitte çok çabuk kökleniyor bilginize
Adalet Yağcı
12-09-2011, 16:01
Tohumdan clematis yetiştirmek isteyen arkadaşlar;
Üyelerimizden Sevgili Fizban, geçen yıl yaptığı tohum çimlendirme yöntemini anlattı.
Fizban hanım, tohumları önce bir gün suda bekletmiş, sonra bir kaç kat kağıt peçeteye koyup mendil gibi katlamış, daha sonra da kilitli poşete koyup buz dolabına kaldırmış.
Süresini hatırlamıyor, belki bir kaç ay, sonra çimlenmeye başlamış tohumlarla karşılaşmış.
Bu yıl tohum çimlendirecek olan arkadaşlarımız, peçete yöntemini ve ya peçete yerine temiz kum yöntemini deneyebilirler.
Hepinize kolay gelsin.
Adalet hanim, bir noktayi unutmusum belki de o tetiklemis olabilir. Seyehate giderken bahsettigim gibi saksiyi iceri aldim ve simdi hatirliyorum o saksi karanlik yerde kaldi. Nasil olsa bos toprak diye oylesine ayakkaplik kismina koymustum, panjurlarda kapali idi. Geldikten sonra , /artik disari koymali saksiyi /dusuncesi ile elimi attigimda bu olayla karsilastim. Karanlik tetikledi bence.. Aksam resmini koyacagim , ama resmini cekerken bozuluyorlar gibi geldi bana.. Bir de kagit mendiller nemli idi . Yaklasik en az 6 ay kaldilar . Ne zaman ki filizlendiler topraga cikarttim.
eHow.com sitesinden clematislerin tohumdan yetiştirilmesiyle ilgili makaleyi çevirmeye çalıştım. Umarım yardımcı olur
Clematis türü yıllık ya da daimi süsler olarak bahçelerde çokça yetiştirilen yaklaşık 300 türü bulunan çiçeklerdir. Gösterişli çiçekler taç yaprak düzeni ve renk olarak çeşitliliğe sahiptir, ancak çoğu yıldız benzeri bir şekle sahiptir. Pekçok hibrit olmayan clematis türü tohumdan kolayca üretilebilir, ancak çimlenmeleri altı ayı bulabilir çünkü dormansı aşabilmeleri için sıcaklık dalgalanmalarına ihtiyaç duyarlar( dormans:Fizyolojik ya da klimatik ortamların bazı organizmaların, özellikle bitkilerin gelişmesini geçici olarak engellemesi durumu).Uzun çimlenme süreci hariç clematis tohumlarının yetiştirilmesi oldukça kolaydır ve bitki toprakta kısa sürede 1,5-2,5 m yüksekliğe erişebilir.
Yönerge:
1) Sağlıklı bir clematis bitkisinden tohum başları kurur kurumaz ve açılmaya başlar başlamaz (unfurl kelimesini açılmak olarak çevirdim, bu konuya hakim olanlar düzeltirse sevinirim) küçük kahverengimsi tohumları pamuksu yapıdan ayırınız. Yapışmış olarak bir parça pamuk kalırsa endişe etmeyiniz çünkü bu çimlenmeyi engellemez.
2) Clematis tohumları için zengin, iyi bir drenaja sahip başlangıç karışımı oluşturmak için 3 kısım tohum kompostunu 1 kısım ince kum ile karıştırın. Karışımı köklendirme saksısına almadan önce nemlendirin. 10 cm'lik saksıları saksının yukarısından 1,5 cm'lik kısmı boş bırakarak karışımla doldurun.
3) Saksıda her 2,5 santimetrekarelik alana bir Clematis tohumu gelecek şekilde ekin. Nazikçe tohumu toprağın yüzeyinden bastırın. 0,5 cm kalınlıkta hazırladığınız karışımdan yayın ve toprağı sıkılaştırın.
4) Saksıyı soğuk bir seraya ya da direkt güneş ışığı almayan düşük sıcaklığa maruz kalabilecekleri gölge bir yere koyun. Kış boyunca dışarıda bırakın. 1,5 cm'lik derinlik kuruyunca spreyleyerek nemlendirin.
5) Baharda sıcaklık 15 C'ye ulaşınca saksıları kısmi güneş alan bir yere taşıyın. Taşıdıktan iki hafta sonra çimlenmenin başladığını göreceksiniz.
6) Bitki 5 cm yüksekliğe ulaşınca clematis fidelerini yeni saksılarına alın. Çimlendirme için hazırlanan 3:1'lik karışımdan kullanılabilir. Taşırken uzun kökü koparmamaya dikkat edin.
7) Clematis fideleri 15 cm yüksekliğe erişene kadar bireysel saksılarında tutun. Saksıları aydınlık, ışığın dağıldığı ortamda tutun. Büyürlerken toprağı hafif nemli tutun, sırılsıklam bırakmayın. Bir dahaki baharda toprak sıcaklığı 20 C'ye ulaşınca clematislerinizi dikebilirsiniz.
Benol Hazaroğlu
08-11-2011, 14:50
Arkadaşlar üzerinden epeyce bir süre geçti yok mu dağıtımdan gelen tohumlarda çimlenme?
düşbahçesi
16-11-2011, 21:23
Bu sezon dağıtılan clematis tohumlarıma; tohumlar eğer doğada kalsaydı kışı soğukta geçirmiş olacaklardı, diye düşünerek soğuk katlama yapmaya karar verdim.
Diğer çimlendirme yapacak arkadaşlar da yöntem ve önerilerini paylaşırsa belki daha çok çimlenmiş tohumumuz olur diye düşündüm...
internettte clematis tohumu çimlendirme ile ilgili şöyle bir yazı buldum.Toprağın üst tabakası üzerine eşit olarak tohumları yayın,üzerine toprak ve en üste perliti koyup, sonrada saksıyı kilitli poşete geçirip serin karanlık bir yerde bekletin.
Yavaş yavaş alt sızıntısı olana kadar tohumların üzerine su dökün. Sık sık sulama ya da günlük sisleme ile toprağı nemli tutmak için devam edin.
Çimlenme 6 aydan üç yıla kadar sürebilir.
tohumların bir kısmını peçeteye koyup peteğin üzerine yerleştirdim, büyük olan tohumların ağzını bıçakla çok az açtım, devamlı nemlendiriyorum bakalım neler olacak.
düşbahçesi
17-11-2011, 19:16
Forumda tohumların yatay değil, dik olarak gömülmesi gerektiği yazıyor. Hangi tarafa üste gelecek bu durumda acaba ? Kavisli kısmı mı yoksa saplı kısmı mı ?
Youtube' ta izlediğim bir videoda tohumlar yatay konulmuştu, nasıl yapıcaz şimdi merak ettim doğrusu.
Ben torf ve steril dere kumu karışımı bulunan saksılara bundan 1 ay önce tohumları cinslerine göre dikerek saksıları güneş görmez ve soğuk olan bir yere kaldırdım. Mart ayı itibari ile dışarı kısmi olarak güneş gören bir yere kaldıracagım. Kısmet, bakalım.
Bu yöntem sayın ebru'nun anlattığı yöntemdir ve inşallah iyi bir sonuç alacağımı ümit ediyorum.
Bu hafta formdan almış olduğum tohumların bazılarını yine bu yönteme uygun olarak dış mekanda belirlediğim yerlere diktim. Hafta sonu ise yine torf, perlit veya cocepeat karışımı bulunan saksılara dikip güneş görmez bir yere kışı geçirmek üzere bırakacağım. Allah rast getire.
Sayın Tura, toprağı arada nemlendirmek gerekiyor mu?
Adalet Yağcı
17-11-2011, 22:37
Bu başlığın ilk sayfalarında çok önemli bilgiler var.
düşbahçesi
18-11-2011, 00:04
Ben tüm sayfaları okudum Adalet Hanımcığım ama bu yatay/ dikey meselesi net değil.
Ben fazla titizleniyor olabilirim tohumlarım hakkında belki:o Ama çok hevesleniyorum çimlendirmeye, bir de araya veririm diye endişelenmiyor değilim açıkçası ...
Harun Parlak
18-11-2011, 07:20
Youtube' ta izlediğim bir videoda tohumlar yatay konulmuştu, nasıl yapıcaz şimdi merak ettim doğrusu.
Tohum çimlendirme de Çimlenme engeli olan tohumlarda bazı işlemler yapılır.
Tohumlar yatay mı dikey mi vs cevabı ise. Hangi tohum olursa olsun doğal olarak yere düştüğünde hangi konumda kalırsa o şekilde kalmalıdır.
Tohum çimlendirme de Çimlenme engeli olan tohumlarda bazı işlemler yapılır.
Tohumlar yatay mı dikey mi vs cevabı ise. Hangi tohum olursa olsun doğal olarak yere düştüğünde hangi konumda kalırsa o şekilde kalmalıdır.
Cevabınız için teşekkür ederim Tekin Bey.
Bu başlığın ilk sayfalarında çok önemli bilgiler var.
Ben okumaya başlayayım o zaman Adalet Hanım,bu arada tohum paylaşımız için çok teşekkürler,Clematis çok istediğim bir bitkiydi.
Ben dün elime ulaşan tohumlarımızı 24 saat suda beklettim. Islatılmış ve suyu süzülmüş dere kumuna yatay olarak koyarak buzdolabına kaldırdım. 90 gün sonra tohumları buzdolabından çıkarıp yukarıda yazdığım tarife göre saksı harcı hazırlayıp saksılara alacağım. Şubata denk geliyor bu tarih. Sonra da peteği çalışmayan odada kendi haline bırakmayı planlıyorum. Suyu fazla kaçırmazsak hepimizin başaracağına inanıyorum çünkü tohumların %90'ı suda battı, tohumlar kaliteli.
Dilerim herkesin mutlu haberlerini alırız
Saygılar
Sayın Tura, toprağı arada nemlendirmek gerekiyor mu?
Dere kumu ve torf yeteri kadar nemliydi zaten.Bahara kadar dokunmayacağım.
Adalet Yağcı
19-11-2011, 11:43
Bu işi gözünüzde fazla büyütüyorsunuz bence :)
2009 da Şubat ayında ektiğim tohumlara hiç birişlem uygulamamıştım, soğuk katlama da dahil.
Bir kaç ay içinde tohumlar çimlendiler, yeter ki, ektiğiniz tohum kabını az sulayıp kurutmayın ve ya çok sulayıp çürütmeyin.
Ben dış ortamda çimlendirdim, ama iç ortamda da deneyebilirsiniz, öyle kalorifer peteği üzerine filan koymayın, ortam ısısı üşütmeyecek kadar olsun yeter.
Işık görmesine izin verin, iç ortamda pencere önleri iyi olur.
Hepinize başarılar diliyorum.
Bu işi gözünüzde fazla büyütüyorsunuz bence :)......
Her şey ne kadar kolay. Gelinde bize anlatın bunu.
Adalet Yağcı
19-11-2011, 20:33
Her şey ne kadar kolay. Gelinde bize anlatın bunu.
Başlığın ilk sayfasından beri anlatıyoruz zaten :rolleyes:
Tohumlarınızı üçer beşer ayırıp farklı uygulamalar yapın, tüm yumurtaları aynı sepete koymayın yani.
Bir yöntem mutlaka cevap verecektir.
KAPTANzst
08-10-2012, 15:55
Güzel bir clematis çiçeği yetiştiren göremedim. İlk ben olurum buraya güzel resim atan:=)) seneye tabi...
Adalet Yağcı
08-10-2012, 17:51
Sayın KAPTANzst;
Siz bahçeleri fazla dolaşmıyorsunuz herhalde, arkadaşlarımız hayran olunacak güzellikte bitkiler yetiştirdiler.
Tohumdan yetiştirenden söz ediyorsanız o başka tabii, ben 4-5 tane çimlendirip 10 cm. kadar da büyütmüştüm, talihsiz bir döneme denk geldiği için bakımsızlıktan kurudular :(
Libertyy
24-11-2012, 10:23
Sabah saatlerinde bir başka konuda yazdıklarım...
Ve dün.... Araba ile seyir halindeyken bir evin çitlerine sardırılmış oldukça büyük bir sarmaşık cinsi bitki dikkatimi çekti, evin duvarında da Espana gibi bir yazı görünce dayanamadım gittim zili çaldım... Bu ne bitkisi diye sorduğumda, Clematis cevabı aldım... Bir kaç dal kesebilirmiyim köklendirmek isterim dediğimde bayan 8-10 kök birden söküp verdi... Ne yalan söyleyeyim, hem takdir ettim, hem sevindim, hem mahcup oldum... Bugün bir şişe sekt alıp hediye götüreceğim....
...
Dalında olgunlaşırken.
150424
Ve olgunlaşmış hali.
149375
149376
149377
Ve soru ve sorunlarım....
Dalından kopardığım tohum sandığım şeyler....
İlk soru, bunlar Clematis tohumu mu ???
İkinci soru, içleri boş, yani işe yaramaz cinsten mi...???
Adalet Yağcı
24-11-2012, 14:54
Sayın Libertyy;
Tohumlar çiçek özelliklerine göre farklı şekil ve büyüklüklerde olabilirler.
İçleri muhtemelen doludur.
Siz verilen bilgilere göre bir kaç değişik ekim yapınız, birinden biri ve ya hepsi cevap verecektir.
Sevgili Adalet hanım geçen yıl tohum takastan gelen 10 tohumu 3 gruba ayırıp ekmiştim 1 tanesi çimlendi nasıl mutlu oldum saatlerce başında seyrediyordum üzerinden 1yıl geçti fidem şükür hala sağ ama sorarsanız ne kadar oldu işaret parmağım kadar.
Sevgili jineop sayesinde şimdi 5 adet clematisim var ama ben o bıcırığıda çok sevip merakla nasıl bir şey olacak diye bekliyorum.
Adalet Yağcı
25-11-2012, 14:32
Sevgili kılıç, tebrik ederim sizi.
Önemli olan minişin yaşaması, eminim kök yapısı gelişince atağa kalkacaktır.
Libertyy
27-11-2012, 08:55
Sayın Libertyy;
Tohumlar çiçek özelliklerine göre farklı şekil ve büyüklüklerde olabilirler.
İçleri muhtemelen doludur.
Siz verilen bilgilere göre bir kaç değişik ekim yapınız, birinden biri ve ya hepsi cevap verecektir.
Hayıflandım....
Yıllarca forum yöneticilikleri yapmış biri olarak, soru sormuş olduğum topiğe yazılmış olan bir cevabı bu kadar geç görmüş olmam affedilir gibi değil.... Genelde ilgimi çeken konulara abone olmak kaydıyla her daim mail yoluyla haberdar olurdum ama sanırım burayı atlamışım...
Saadede geleyim...
İki hafta kadar önce bir işim için yaklaşık 20 KM uzak mesafeye yolum düşmüştü... Ki, o tarafları pek gezmem, tanımam... Yol kenarında doğal ortamda yetişen salkım saçak sarmaşık türü bitkiler oluşu dikkatimi çekmişti, ama çevre yolu olduğu için o an durup inceleyememiştim...
Dün tekrar aynı yere gittim... Gerek yaprak biçimi görüntüsü, gerekse tohum oluşumu adına gördüklerimin Clematis olduğuna karar verdim... Bir kaç dal kesip evde köklendirme ortamına aldım...
Ne olur ne olmaz babında bir avuç kadarda tohum almıştım... Adalet hanımın mesajında dile getirdikleri iç açıcı oldu...
Şimdi, yapmam gereken son birşey daha kaldı... Hem hala ziyaret etmediğim o ispanyol ablayı bir daha ziyaret etmek, hem de dün tohum aldığım yere bir daha gitmek daha fazla tohum almak... Akabinde tohumları 'tohum takas' etkinliğiyle uğraşan Halil beye ulaştırmak...
Dipnot: Bahsi geçen her iki Clematisinde yaprak görüntüsü farklı... Her ikisininde anaç bitki ve yapraklarının fotoğrafını çekmeye çalışcağım, olurya belki cişnsleri hakkında küçük bir fikir ediniriz....
Adalet Yağcı
27-11-2012, 15:47
Hayıflandım....
Şimdi, yapmam gereken son birşey daha kaldı... Hem hala ziyaret etmediğim o ispanyol ablayı bir daha ziyaret etmek, hem de dün tohum aldığım yere bir daha gitmek daha fazla tohum almak... Akabinde tohumları 'tohum takas' etkinliğiyle uğraşan Halil beye ulaştırmak...
Dipnot: Bahsi geçen her iki Clematisinde yaprak görüntüsü farklı... Her ikisininde anaç bitki ve yapraklarının fotoğrafını çekmeye çalışcağım, olurya belki cişnsleri hakkında küçük bir fikir ediniriz....
Üzülmeyin sayın Libertyy, forumumuz çok geniş, bizler bile zaman zaman mesajları geç görüyoruz, takip ettiğimiz pek çok konu var.
Clematisleri köklendirmek Haziran Temmuz aylarında daha kolay oluyor, arkadaşların bu konuda güzel deneyimleri var.
Dilerim siz de köklendirmeyi başarırsınız.
Tohum paylaşımında bulunma isteğinizi alkışlıyorum.
Öyle çok üyemiz var ki tohum bekleyen, onları mutlu edeceksiniz.
Türlerine göre clematis yaprakları da değişiklikler gösteriyor.
Fotoğrafları çektiğinizde bu konuda uzmanlaşmış arkadaşlarımız size türünü söyleyebilir.
Libertyy
28-11-2012, 18:08
Üzülmeyin sayın Libertyy, forumumuz çok geniş, bizler bile zaman zaman mesajları geç görüyoruz, takip ettiğimiz pek çok konu var.
Clematisleri köklendirmek Haziran Temmuz aylarında daha kolay oluyor, arkadaşların bu konuda güzel deneyimleri var.
Dilerim siz de köklendirmeyi başarırsınız.
Tohum paylaşımında bulunma isteğinizi alkışlıyorum.
Öyle çok üyemiz var ki tohum bekleyen, onları mutlu edeceksiniz.
Türlerine göre clematis yaprakları da değişiklikler gösteriyor.
Fotoğrafları çektiğinizde bu konuda uzmanlaşmış arkadaşlarımız size türünü söyleyebilir.Bahsi geçen İspanyol ablanın sarmaşık... Maalesef evde kimse yoktu, konuşup soramadım...
Tüm o tomurcukların bir iki ay öncesine kadar rengarenk çiçek olduğu düşüncesi.... :)
Bu bitki ne olabilir kısmına yaprak resmini ekleyeceğim...
Adalet Yağcı
30-11-2012, 00:19
İspanyol teyze clematisini kendi havasına bırakmış anlaşılan, hiç budanmamış gibi.
Tohumlarını toplayabilseydiniz ne iyi olurdu, bir çok üyeyi sevindirirdiniz.
Yaprak fotoğrafını "Yaban asması-Clematis" başlığına da yükleyin.
Libertyy
30-11-2012, 08:39
İspanyol teyze clematisini kendi havasına bırakmış anlaşılan, hiç budanmamış gibi.
Tohumlarını toplayabilseydiniz ne iyi olurdu, bir çok üyeyi sevindirirdiniz.
Yaprak fotoğrafını "Yaban asması-Clematis" başlığına da yükleyin.
Adalet hanım öngörülerinizde haklısınız... Orta büyüklükte sayılabilecek bir bahçe, içinde süs bitkileri için havuz falan da var... Algıladığım kadarıyla bir zamanlar oldukça hevesle birşeyler yapmaya çalışmışlar, ama sanki şimdilerde biraz boş vermişlik var gibi gibi... Ya da kış aylarında olduğumuz için bana öyle göründü...
Daha fazla tohum olayı...
Sormayın, günlerdir kafamı kurcalayan sorun bu... Hali hazırda elimde 13-14 baş kadar Clematis tohumu var... İcap ederse bir torba toplarım, bu sorun değil... Asıl sorun şu ki, ben bunları posta ile göndermek istesem posta ücreti 15 Euro'yu bulacak...
Eşimin bayan iş arkadaşı 16 Aralık'ta Antalya-Lara Club Sera Hotel'e gidecekmiş... ''Tohum gönderelim, kargo ile Halil beye postalasın'' dediğimde, ''Götürmesine götürür ama kargo olayını rica edemem o derece samimiyetim yok'' cevabı aldım...
Şimdi...
Önümüzdeki yaz aylarında vatana farklı çeşitlerde yüzlerce binlerce tohum getireceğimden eminim... Ama şu an için yapılabilecek tek şey, forumdaşlardan birinin bahsi geçen otele gidip, tohumları elden alıp, kargo ile Halil beye ulaştırması olur...
Bu konuda sizin ya da Halil beyin bir girişimi olur mu bilemem...
Halil Önen
30-11-2012, 10:39
...
Bu konuda sizin ya da Halil beyin bir girişimi olur mu bilemem...
Sn.Libertyy;
özel iletiniz için de teşekkürler...
Yaz aylarında başka tohumlarla tatile geleceğinizi söylüyorsunuz. Clematisleri _şimdi toplayıp_ o zaman diğer tohumlarla getirir ve bana gönderirseniz size istediğiniz tohumları gönderirim.
Aslında şimdi isteseniz de gönderirim.
Şu anda clematis tohumu elimizde var yeteceğini düşünüyorum ya da yetirmeye çalışacağım...
Görüşmek dileği ile...
Bilgi vermeye devam ederseniz sevinirim..
Teşekkürler, selamlar...
Libertyy
30-11-2012, 12:23
Sn.Libertyy;
özel iletiniz için de teşekkürler...
Yaz aylarında başka tohumlarla tatile geleceğinizi söylüyorsunuz. Clematisleri _şimdi toplayıp_ o zaman diğer tohumlarla getirir ve bana gönderirseniz size istediğiniz tohumları gönderirim.
Aslında şimdi isteseniz de gönderirim.
Şu anda clematis tohumu elimizde var yeteceğini düşünüyorum ya da yetirmeye çalışacağım...
Görüşmek dileği ile...
Bilgi vermeye devam ederseniz sevinirim..
Teşekkürler, selamlar...
:) :) :)
Halil bey, siz bu satırları yazarken ben yollardaydım... Takriben 50 KM falan yapmış olmalıyım...
Daha önceki mesajlarda bahsi geçen İspanyol ablanın evi haricinde tam ters istikamette doğal ortamda görmüş olduğum Clematis tohumlarını toplamak amacıyla evden çıkmıştım ve umduğumdan daha da fazlasını buldum... Beş farklı noktadan olmak üzere binden fazla tohum topladım sanırım...
Ve haklısınız, eğer ki yaz aylarına dek samimi tanıdıklardan Türkiye'ye giden olmazsa kendim geldiğimde size iletirim... Lakin, daha önce hiç ilgilenmediğim için sizinde uzmanlık alanınıza giren birşey sanırım, bu tohumları hangi şartlarda muhafaza etmem gerektiği konusunda beni aydınlatırsanız çok makbule geçecek...
Diğer bir husus... Benim sizlerden kolay kolay herhangi bir tohum talebim olacağını sanmıyorum... Hani olur da illede bir dilekte bulunmak istersem, o da Çanakkale'de ikamet etmekte olan ebeveynlerim ya da komşum için olur... Kaldı ki gerek Çanakkale Dardanos, gerekse Edremit Akçay tarafı olsun, bitki ve çiçek yönünden oldukça zengin sayılır... Ama lafının açıldığı iyi oldu... Annemlere de söyleyeyim nadir bulunabilecek çiçek tohumlarından gördükçe toplasınlar...:)
Vatan vatan deriz buralarda, gözümüzde tüter hep... Florasına bir parça katkıda bulunabilsem, onun kıvancı yeter artar şahsım için...
Esenlikle...
arkadaşlar şimdi tohum satın alsam, ne zaman tohumları ekmeliyim?
Adalet Yağcı
27-05-2013, 10:30
Şimdi tohum çimlendirebilmeniz oldukça güç olur.
En iyisi Sonbaharda alın ve ekin, çimlenme bazan bir kaç aydan fazla sürebiliyor.
Clematis çeşitlerine ait tohum nereden bulabiliriz.
Çevremizdeki çiçekçilere sorduğumda adını bile duymamışlar.
Bayındırdan gelen çiçekçilerin hepsinde de hemen hemen aynı bilidik çiçek çeşitleri var.
Örneğin selluka, passiflora, clematis, sarmaşık türleri yok.
Adalet Yağcı
16-02-2014, 17:11
Türkiye'de Clematis tohumlarına rastlamadım ben, Yurt dışından temin edebilirsiniz.
Benol Hazaroğlu
16-02-2014, 17:11
Tohumdan yetişmesi mucize gibi. İzmir'de Urla yolu üzerinde Avrupa çiçekçilikte çok fide var.
limon_sever
14-04-2014, 10:10
Geçen sene etkinlikten gelen iki adet clematis sp. (yaban asması) tohumunu geçen sene mayıs sonu gibi buraya ektiğimi hatırlıyorum. Bunların clematis sp. olma ihtimalleri var mı?
14.04.2014
483133
16.04.2014
483601
06.05.2014
489940
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.