View Full Version : Chelsea Flower Show 2010
Merhabalar,
Çok merak ettiğim, görmeyi çok istediğim Chelsea çiçek sergisini sonunda bu yıl ziyaret edebildim.
Tarihi 1880'lere dayanan sergi yalnızca I. ve II. Dünya savaşı yıllarında kesintiye uğrayarak bugüne kadar gelmiş.
Sergi alanı giderek büyümüş ve bugün yaklaşık 45 dönüm bir alanda yapılmakta.
Sergi için planlara, ayarlamalara önceden başlamak gerekti. Mayısın son haftası yapılan serginin biletleri mart ayında satışa çıkmakta ve mayıs ayına kalmadan tükenmekte. Biz de internet üzerinden bilet için ödememizi yaptık ve beklemeye başladık.
5 gün süren serginin ilk iki günü Royal Horticultural Society (RHS) üyelerine, diğer günler halka açık.
(RHS üyeliği de aslında yıllık yaklaşık 50£luk birşey. Asillere özgü birşey sanılmasın :rolleyes:.)
Son gün hariç 8.00-20.00 saatleri arasında açık olan serginin biletleri yarım gün ya da tam gün giriş olarak satılmakta.
Bizim bilet sonunda mayıs ayı içinde sağ salim elimize ulaştı.
148737
denizakvaryumu
01-06-2010, 14:00
Sanırım cennete gidip döndünüz :)
Bu fuar çiçekseverlerin cenneti diye bilinir.
Fotoğrafları bekliyoruz.
Şanslıymışız güzel sergi günü hava gayet güzeldi. Sergi yerine ulaşmak için son noktada özel otobüsleri tercih ettik.
148738
Biletlerin tükendiği web sitesinde olduğu gibi sergi alanında da duyuruluyordu. (Bu fotograf internetten)
Sergi alanında RHS gönülleri ile kibar bir güvenlik grubu karşıladı.
148740
Sergi için hazırlanmış olan kataloğumuzu aldık.
148739
Bundan sonra bahçe ve bitki fotoğraflarına başlayacağım. :rolleyes:
Kesinlikle çiçekseverler için kutsal mekanlardan biri olmalı.
Sergi alanı çok büyük olduğu için danışmadan tavsiye rica ettik ve onlar da henüz ortalık tenha iken ödül almış bahçelere ziyaret edin dediler.
Bahçelerin güzellikleri yeterinde görünmüyorsa benim fotoğraflamadaki beceriksizliğimdendir.
Düzenlenmiş bahçeler sponsorlarının adıyla anılıyor. Karşımıza çıkan ve ödüllü ilk bahçe:
M&G Investments
Tasarımcı: Roger Platts
148745
148741
148742
148743
148746
Sayın Sabah, devamı gelecek değil mi? Merakla bekliyoruz :)
İngiliz tarzı olan bu bahçede bitkiler de çok çeşitli ve belki de tümü yerel.
Gene bu bahçeden taş süsleme detay.
148749
Fotoğraftaki her bir çiçeğin tek tek fotoğraflanmaya değer güzellikte olduğunu tahmin edebilirsiniz.
Benim çok beğendiğim bahçelerden biri de bu Japon tasarımcının bahçesi oldu. Beyaz taşlarla yapılmış havuz, şelale, bolca acer ve irisler tablo gibiydi.
Kazahana
Tasarımcı: Kazuyuki Ishihara
148755
148760
Bu acer palmatum türlerine hayran olmamak mümkün değil.
148762
148763
148761
Bahçeden bir poz daha.
148767
Aslında bu bahçenin ağaçlar arasından gidilen bir oturma bölgesi ve ilginç duvarları vardı.
148768
Norveçli bir tasarımcının çalışması olan bahçe
Kebony
Tasarımcı: Darren Saines
148769
148770
148771
Başta yazmayı unuttum sergi temelde 3 bölümden oluşuyor;
. bahçelerin yer aldığı sokaklar,
. bitki yetiştiricilerinin olduğu hangar,
. bahçe aksesuarlarının satıldığı sokaklar.
Şimdilik bahçelerin olduğu bölümdeyiz.
denizakvaryumu
01-06-2010, 15:16
Her bir tasarım muhteşem bir sanat eseri...Ben cennetten köşeler diyorum.
8 nolu mesajdaki şelale yapay mı?Nasıl o görüntü verilmiş?
Avustralya'dan gelen bu tasarımcının bahçesi de kullanılan bitkiler ve oturma bölgesinin bahçeye gömülü olması açısından ilginç ve şık bir bahçeydi.
Trailfinders
Tasarımcı: Scott Wynd
148772
148773
148774
Bu detayı da eklemeden olmayacaktı.
148782
..8 nolu mesajdaki şelale yapay mı?Nasıl o görüntü verilmiş?
Rica ederiz yapay bir şey yakışır mı o bahçeye!
148778
Stephen Hawking'in bitkilerin evriminden söz edilen bir kitabından esinlenerek düzenlenmiş bir bahçeye geçiyoruz.
The Stephen Hawking Garden for Motor Neurone Disease
Tasarımcı: Sue Hayward
Ginko biloba ve wollemia nobilis gibi eski çağlara ait bitkilerden başlayıp Akdeniz türü bitkilerle sona eriyor.
Duvardaki saat ve kara delik gibi görünen havuz Stephen Hawking'in hastalığını ve araştırmalarını temsil ediyor.
148779
148780
Modern bir çatı bahçesi. Zen bahçesi havası var.
The Waterless Water Garden
(Susuz su bahçesi)
Tasarımcılar: Tomoko Osonoe, Kei Iwata
148786
148785
Bizim ünlü heucheralar ile iris karşımı bir detay.
148795
Bahçe bölümüne ara verip biraz hangar bölümüne bakalım.
148800
Öncelik sempervivumlarda olsun. Altın madalyalı bir üreticinin standındayız.
148801
148802
148803
Ellerinde Türkiye'den bir örnek de varmış.
148805
Bir başka üreticinin tezgahından:
148809
148810
Kaya bitkilerine geçmeden önce bu konuda önde gelen derneklerden olan Alpine Garden Society'nin de konuyla ilgili kendi ve diğer yayınevlerinin yayınları ile minik bir bitki köşesiyle sergide hazır olduğunu söyleyelim.
148812
Merak ettiğimiz bitkileri çiçekleri üzerindeyken bütün olarak görmek çok yararlı oldu. Bildiğiniz gibi kataloglardaki fotoğraflarda genellikle sadece çiçekler görüntüleniyor ve bunlar bitkinin tümü hakkında çok fikir vermiyor.
Gene madalyalı bir üreticinin köşesinden görüntüler:
148813
148814
148815
148816
Buradaki bazı bitkilerin tohumları satılıyordu.
Bu arada Alpine Garden Society'nin bir kitabı ilgimizi çekebilir.
148819
Fuardan fikir vermek ve forumda çok yer kaplamamak için tekli fotoğrafları vermiyorum.
149008
Beğendiğim iki örnek bir arada.
149007
Gene bahçe örneklerine dönecek olursak:
Kanser ile mücadeleyi, umut ışığını simgeleyen bir bahçe.
(Bahçedeki oturma bölgesi ile ortadaki havuz fotoğraflarda görünmüyor)
The Cancer Research UK Garden
Tasarımcı: Robert Myers
149019
Sağdaki pergolanın arkasında kalan gölgelik koridor.
149020
Sade, şık Fransız tarzı bir bahçe.
Dior'un çocukken yaşadığın evden ve onun tarzından esinlenilmiş.
Christian before Dior
Tasarımcılar: Patricia Thirion, Janet Honour
149031
149039
Heucheralarla İrisler ne kadar güzel ikili olmuşlar. Muazzam güzellikte bitkiler ve bahçeler.
Bizlerin ayağına getirdiğiniz için teşekkürler Sn.Sabah.
Yarı değerli taşların kullanıldığı, ilginç bir bahçe
Ace of Diamonds
Tasarımcı: David Domoney
Genel görünüm
149044
Bir gerdanlığa benzetilen yol
149043
Bahçeye gömülü taş ve uygun renkte çiçekler
149045
Bu lavandulalar kelebekler gibi görünüyor...
149050
Sizin beğeneceğiniz bazı fotoğrafları şimdilik buraya koymuyorum.:rolleyes:
Lavandula demişken içerideki bir standa bakalım. Bu kadar güzel olduklarının farkında değildim.
En çok beğendiklerim de aşağıda.
149055
149056
149057
Fuarda Royal Horticultural Society (RHS)'nin önde gönüllü uzmanlar arkada çeşitli referans kitapların olduğu bir bankosu vardı.
Burada ziyaretçiler bitkiler ve bahçelerle ilgili sorularını uzmanlara yöneltiyorlardı. Herhangi bir soruda gerekiyorsa kitaplar açılıyor birlikte bakılıyordu.
149272
Bahçelere dönmeden önce fuarın ödüllü bitkisini de görelim.
Üzerindeki etikette yılın bitkisi olduğu yazılı. Vazomsu şey de kupası.:cool:
Streptocarpus ‘Harlequin Blue’
149277
149276
Beynin farklı renkli ışıklarda - özellikle sarı ve mavi ile beyaz- yazılanı farklı algıladığı disleksiya üzerine bir bahçe. Bahçe iki bölüme ayrılmış ve bir bölümde mavi-sarı çiçekler kullanılırken diğer tarafta sadece beyaz çiçekler var.
Dyslexia – A Barrier to Education?
Tasarım: Tim Fowler Garden Design
149386
149387
günebakan
04-06-2010, 20:35
Sayın Sabah görüntüler çok güzel teşekkürler bu güzellikleri bizim de görmemize sebep olduğunuz için:)
denizakvaryumu
04-06-2010, 20:38
Aslında bu görüntüleri görmeseydik daha iyi olurdu...
Kendi yağımızda kavrulup gidiyorduk :)
Hadi bu fuarı bırakalım desek, bir çiçek pazarı gördüm ki o da ayrı bir hikaye...:rolleyes:
günebakan
07-06-2010, 10:40
Siz bize o hikayeyi de anlatın :)
Clematis üreticilerinden bir köşe..
150416
150418
Sergi sırasında elinizde biriken kağıtlara gelirsek:
- Fotoğraflarda da görüldüğü gibi serginin bir kataloğu var.
- Sergi için yayınlanan gazete var.
- İçerde her bahçenin yanında bahçe planını, kullanılan bitki listesini ve bazen de sponsor reklamını ayrıca veriyorlar.
- Üreticiler broşür ve katolog dağıtıyorlar.
Kataloglar genelde ücretli -gördüklerim 1 ile 4 £ arasıydı- . Haklarını verelim bazı kataloglar gerçekten çok güzel hazırlanmıştı.
Bir kaç saat sonra bunları taşıyamaz hale geliyorsunuz.
Ancak fuarda herşey düşünüldüğü için bunun da çaresi düşünülmüş; bağışla çalışan emanet odası var.:rolleyes:
Sucul bitkilere de hızla göz atalım..
Hayran kaldığım iki bitkiyi de ekledim.
150430
150426
150428
150429
Sebze yetiştiren arkadaşlar bu yöntemi belki biliyorlardır.
Kışın bahçede bazı bitkileri korumak için böyle kapatıldığını görmüştüm. Sebze bahçesinde ilk kez gördüm.
150433
150434
Mine Pakkaner
07-06-2010, 21:09
Her bahçecinin rüyasıdır bu sergiyi gezmek. Teşekkürler Sabah :)
Sevgili Sabah
paylaşımınız için gerçekten çok teşekkür ediyorum;). Bu kadar düzenli ve özen gösterilmiş etkinlikleri ülkemizde de görmek arzusuyla...
Siz bize o hikayeyi de anlatın :)
Bir sonraki arada hızla anlatayım. :rolleyes:
Şimdi de İtalya'dan Alpleri çağrıştıran, ilginç bir çalışma.
Lights & Colours of the Alps
Tasarımcılar:Francesco Decembrini, Daniele Zanzi
151260
Bu bahçeden özellikle ilgimi çeken bitki:
151263
Adalet Yağcı
09-06-2010, 14:05
Sevgil Sabah, muhteşem bir gezi olmuş, sizin gözlerinizle biz de bu güzellikleri seyretme imkanı bulduk.
Bahçe düzenlemeleri doğal olduğu kadar modern çizgiler de taşıyor, bitkiler çok bakımlı(öyle de olması gerekir tabi), görmediğimiz bir çok çeşit bir arada.
Tabi ben clematisleri görünce ağzım açık dakikalarca seyrettim, bir de mavi himalaya gelinciğine çok imrendim(11. mesajdaki 3. fotoğraf), çok istediğim halde tohumunu çimlendirememiştim.
Ellerinize, gözlerinize, yüreğinize sağlık, diğer fotoğrafları da sabırsızlıkla bekliyor olacağım.
Elli yıllık bir evlilik kutlaması için hazırlanmış. Sarılar evliliğin altın yılını, mavi ve pembe renkler de oğul ve kızlarının simgesi.
The Sun Golden Wedding Garden
Tasarımcı: Val Christman (Class Gardens)
Cıvıl cıvıl bu avlu bahçenin sol tarafında bank vardı.
151283
151284
Çit dışından bir bitki detayı:
151285
.., bir de mavi himalaya gelinciğine çok imrendim...
Genelde etkileyici olmalı ki sergiyle ilgili her yerde bu çiçeklerin fotoğrafları vardı.
Yaşlı ya da engelliler düşünülerek hazırlanmış bir bahçe örneği de vardı. Bu bahçede yollar kolay dolaşmak üzere hazırlanmış, yükseltilmiş çiçek yatakları yapılmış.
The Unexpected Gardener
Tasarımcı: Jo Thompson
Beyaz duvarlar önünde gövdesi ortaya çıkan süs kirazına (prunus serrula) bayıldım.
151301
151300
Saatler ilerledikçe sergi alanı kalabalıklaştığı için fotoğraf çekmek zorlaşmıştı.
Genç bir çift tarafından evlerinin değerini artırmak üzere yapılan bir çalışma.
The Upwardly Mobile Garden
Tasarımcılar: Chris Deakin, Jason Lock
151304
151305
Girişte çitin yanındaki bitkinin detayı. Daha ne olduğuna bakamadım.
151308
Sergiyi bitirmek zor...
Bu arada pazar hikayesine gelirsek..
Başka bir program için dolaşırken kendimizi, gerçekten tesadüfen, çiçek pazarında bulduk.
Londra'nın güneydoğusuna düşen bölgede pazar sabahları yapılan Columbia Çiçek Pazarı'na gelmişiz.:rolleyes:
Bir iki kesme çiçek tezgahının ardından saksılarda her tür bahçe ve salon bitkisi satıştaydı. Ağaçlar, sarmaşıklar bile vardı. Pazarı dolaşanlar ellerinde kasalarla mevsimlik çiçekleri ya da torbalarda diğer fidanlardan taşıyorlardı.
151882
151878
151879
151880
Burada satıcı tanesi 2£ olan fideleri -sardunya, petunya- 3'ü 5£ diyerek müşteri çağırıyordu.
151881
Seç al...
151906
Fotoğrafta belki seçilmiyor ama çantada acer palmatum türü var!
151903
Benim oyalandığım tezgahlar.. Sardunyanın bu rürüne bayıldım.
151905
Aşağıdaki raflarda da kaya bitki çeşitleri vardı.
151904
Bu da yaprakları her zaman yeşil olan bir clematis türü imiş.
151907
fikreteren
11-06-2010, 22:40
Sabah hanım elleriniz dert görmesin .uykum kaçtı bir solukta baktım.harika.Teşekkürler...
Zeki Yağlı
14-06-2010, 21:42
Sayın sabah,
Chelsea'yi çok güzel bir sunumla tanıtmışsınız. Elinize sağlık.
Chelsea her zaman heyecan verici. Chelsea görünce insan daha mütevazı oluyor. Bir yandan da azim ve emek ile daha alınacak çook yol olduğunu görüyor.
Biz de 2004 yılında gezmiştik, çok etkilenmiştik.
Tanıtım DVD si almışsınızdır belki. Onu siteye yükleyebilmek mümkün mü bilmiyorum. Görmek isteyenler olabilirdi herhalde.
Selamlar
Sn Sabah,ellerinize sağlık bu güzellikleri bizimle paylaşıp mutlu ettiniz bizi,herbir kare ayrı güzel umarım devamı vardır.
Beğendiğim bahçelerden biri daha:
Bahçenin tanıtım yazısında Voltaire'nin Candide adlı felsefi öyküsündeki kahramanın yaptığı uzun yolculuğun sonunda Anadolu'daki bir bahçe sahibinden duyduğu ve hayatın anlamını çıkarttığı "Bahçede çalışmak gerek" sözü hatırlatılmış.
Bu sözün söylenebileceği, akdeniz kıyılarında, Anadolu meşe ağacının altında, içinde su akan, oturma bölgesi olan bir bahçe tasarlanmış.
Bakalım Anadolu sakinleri olarak biz bu bahçe hakkında ne düşüneceğiz? :rolleyes:
Foreign & Colonial Investments' Garden
Tasarımcı: Thomas Hoblyn
Öndeki sol bordürlerin arkasında havuz var.
153300
153301
Bu bahçeye torpil geçelim planını da ekleyelim.:rolleyes:
153317
..Chelsea her zaman heyecan verici. ...
Heyecan verici olduğuna katılıyorum.
Bu bahçe düzenlemelerini yapanlara da sanatçı demek gerek.:rolleyes:
..Biz de 2004 yılında gezmiştik, çok etkilenmiştik...
Tekrarlama zamanınız gelmiş... :rolleyes:
İkinci kez gitsem ne hissederim ben de merak ediyorum.
The Victorian Aviary Garden – South Lakes Hotels
Tasarımcılar: Jonathan Denby, Philippa Pearson
Bu bahçenin oturma bölgesine giden yolu da mozaik yapmışlar. Yolun iki tarafında fotoğrafta görülen çiçek öbeği bulunmakta.
153318
Sevgil Sabah, muhteşem bir gezi olmuş, sizin gözlerinizle biz de bu güzellikleri seyretme imkanı bulduk.ellerinize sağlık bu güzellikleri bizimle paylaşıp mutlu ettiniz bizi,herbir kare ayrı güzel umarım devamı vardır
Bu bir kampanyanın tanıtımı. Morrisons şirketinin çocukların sebze yetiştirmesini öğrenmeleri için İngiltere'de iki yıldır yürüttükleri çalışmadan örnekler. 22.500 okulda bu çalışma yapılmış.
Morrisons Let’s Grow to Chelsea Garden
Tasarım: The Garden Design Centre, The Sun Newspaper
153346
Görevli öğrenci.
153347
Bu kasayı hazırlayan öğrencilerin fotoğrafı.
153348
Bu da evine dönen askerler için düzenlenmiş, içinde bir bahçede istenen her bölümün bulunduğu- oturma bölümü, sera, kompost, sebze ve yükseltilmiş çiçek yatakları- bir bahçe.
The Road to Recovery in Aid of **** for Heroes'
Tasarımcı: Birmingham City Council
Yardım sözcüğü *'lanıyor :-))
153357
Üsteki fotoğrafta sağdaki kulübenin arkası.
153358
Sürekli öğrenim kapsamında bir pano
Yaşamak için hangi ortamda kendinizi daha güvenli hissederdiniz? Yeşillendirilmiş ya da yeşillendirilmemiş.
"Suça karşı bitkiler" deniyor ve yeşillendirilmiş binalarda suç oranının %42 daha düşük olduğu iddia ediliyor. :rolleyes:
153363
Fuarda en beğendiğim bitkilerden biri: Allium schubertii
Sanki havaifişekler patlıyor gibi..
153364
Her biri ayrı güzel olan saz türü bitkileri de gösterelim. :rolleyes:
153365
153366
Aslında bu şirketin web sayfasını da bulup vereyim.
Bağlantı:www.kelnanplants.com
Web sayfasında henüz eksikler var. Fotoğraflar konulmamış. Küçük bir yetiştirici olduğu yazılı ama aldığı madalyalar özel bir yetiştirici olduğunu da gösterir.
Malezya'dan altın madalyalı bir bahçede sıra.
The Tourism Malaysia Garden
Tasarım: Savid Cubero & James Wong (Amphibian Designs Ltd)
Suların içinde oturma bölgesine giden taş yollar, doğal bir orman içindeymiş gibi arka plan..
İlk fotoğrafı internetten aldım.
153509
153507
Arkadaki patikanın güzelliğine bakar mısınız?
153508
Sanki başta söylenmesi gereken sonda söylüyorum gibi olacak ama gerçekten atlamışım: :rolleyes:
Sergideki bahçeler, bitkiler ve yetiştiricilere ait bilgiler //www.rhs.org.uk/...Chelsea-Flower-Show/2010 (http://www.rhs.org.uk/Shows-Events/RHS-Chelsea-Flower-Show/2010) adresinde bulunmakta.
Burada bahçelerin iç kısımdan 360° açıyla çekilmiş görüntüleri var.
Ben de sergiyi gezerken dışardan baktığımda göremediğim bazı detayları bu sayede görebildim.
Buradaki görüntüler, başlığa eklediğim fotoğrafların bahçelerin güzelliğini göstermekte nasıl yetersiz kaldıklarını gösterecektir. :rolleyes:
Fuardaki altın madalyalı acer satıcısından da fotoğraf göstermek ve adresini vermek isterim.
Neredeyse satışta olan türlerin hepsinin örneği bu köşede vardı -fotoğrafa hepsi sığmadı-.
Yapraklar o kadar farklı biçim ve renklerde ve hepsi o kadar güzel, zarif, renkli görünüyorki en çok beğendiklerim listesine bile 8-9 tür not almışım. Zor bir ayıklama işi var..:rolleyes:
Adres:
www.hippomaples.co.uk
153520
Sevgili Sabah, çok teşekkürler. Her fotografı ayrı ayrı beğendim. Özellikle beyaz taşlarla oluşturulmuş havuz beni büyüledi.:)
Benol Hazaroğlu
30-12-2010, 17:38
Böyle bir etkinliğe hep beraber gitsek ne güzel olurdu. Büyülendim.
Emekleriniz için çok teşekkür ederim.
Her şey çok güzelmiş sevgili sabah. İyi ki paylaşmışsınız. :)
Sayenizde hayatta yapmak gereken şeyler listeme bir de Chelsea Flower Show ziyareti maddesi ekledim. ;)
canannuman
12-03-2012, 13:44
Sazların çeşitliliği beni hayran bıraktı. İnsan sırf bu saz çeşitlerinden nefis bir bahçe yapabilirmiş. Sanki büyülü bir havası varmış. Çok güzel paylaşım elinize sağlık.
FatihBahce
16-05-2012, 20:49
Ben de 2009 yılında gitmiştim.
Youtube'a yüklediğim HD videoları aşağıdaki linkte yayınlıyorum:
http://www.agaclar.net/forum/geziler-turkiyede-onemli-doga-alanlari/27455.htm (http://www.agaclar.net/forum/geziler-turkiyede-onemli-doga-alanlari/27455.htm)
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.