PDA

View Full Version : Toprak analizi yaptırdım, toprak ıslahı için ne yapmalıyım?




Sayfalar : [1] 2

buster
16-04-2007, 14:47
Toprak analizi yaptırdım, gubrelemeyi nasıl ve ne zaman yapmalıyım.




Todor
16-04-2007, 18:30
Ne ekecek veya dikeceksiniz?

buster
17-04-2007, 10:06
Yaklasik 150 adet ve 30 cesit olmak uzere asagidaki bitkileri diktim. Meyve agaclari 60-90 cm civarlarında tuplu aldigim kucuk agaclar. Gubre ve kirec vermem gerekiyormus bunları karistirip verebilirmiyim. Ve meyve agaclarinin dibine elimle sepistirsem olurmu. Koklerini yakarmıyım. 15-15-15 lik gubre mi kullanmalıyım.

Leylandii
Çınar
At Kestanesi
Ladin
Batı Ladini
Limoni Servi
Yatık Ardıç
Mimoza
Kestane
Pitos
Alev Çalısı
Süpürge Çalısı
Elma
Armut
Kiraz
Erik
Beyaz Dut
Ceviz
Vişne
Şeftali
Nar
İncir
Hurma
Malta Eriği
Kayısı
Hünnap
Feioja (Kaymak Ağacı)
Üzüm
Nashi (Elma Armut karışımı)

Selahattin Yılmaz
17-04-2007, 10:25
Gübrelerinizi karıştırmasanzı bvence daha iyi olur, 15 er gün arayla toprağa serprek karıştırın derim. Madem ciddi bir iş yaptınız damla sulama sistemi kursanıza bitkilerin diplerine üstelik damla sulama gübreleri de ucuz ve ekonomik. Filtrasyon sistemi ve gübreleme tankıyla istediğiniz etkiyti bitkilerinizde rahatlıkla yaparsınız.

sukranayalp
17-04-2007, 10:33
Sn Buster, mevkinizi belirtmemişsiniz ama sanırım Kilyos veya Şile çevresinde oturuyorsunuz veya oturacaksınız.
Elinizdeki fidanlar küçük fidanlar. Açtığınız her dikim çukuruna çıkan üst toprak ile karıştırılmış 3 avuç doğal -organik gübreyi (koyun- keçi gübresi olabilir)kök dibine sererek dikim yapın. Alt toprağı da üste serin. Topuğunuzla iyice bastırın. Yanlarına da bir adet 2 m. boyda birer adet kazık dikerek fidanları -8- olarak kazığa bağlayın. Bolca can suyunu da verin.Aradan Bir hafta geçtikten sonra tarım kireci uygulamasını toprak yüzeyinden yapın.
Siz ne amaçla bu analizi yaptırdığınızı baştan ilgili idareye söyleseydiniz onlar da size farklı bir tarif vereceklerdi.
Ladin, batı ladini, kestane bitkileri için tarım kireci uygulamasını yapmayın. Onun yerine vejetasyon dönemi dediğimiz İlkbahar ve yaz aylarında her ay bir defa olmak üzere kimyasal gübre takviyesi yapın. Piyasalarda satılanlar arasında - sizin de belirttiğiniz üzere eşit oranlı NPK'ları kullanabilirsiniz.

buster
19-04-2007, 12:56
dikim islemi bitti maalesef. tek başıma olduğum icin dikim sırasinda gubre goyamadim. mevkii izmit yuvacik. ziraatten yardim alamadim. o yuzden sizlere danisiyorum. her agacin dibine bir avuc kirec uzerine bir avuc gubre uzerine toprak atsam olucak anlıyorum. Selahattin bey damala sulama sistemini bu hafta nasipse kuracagim. diger turlu 150 tane bitkiyi sulamak yarım gun alıyo zaten. bitkileri yakmaktan korktum.

sukranayalp
19-04-2007, 15:47
Sn Buster
Tarım kirecini Benal bey : 0532 275 70 05'ten arayarak isteyebilirsiniz.
Tarım kirecini her yerde bulamazsınız. Sadece köy bayilerinde bulabilirsiniz. Tarım kireci uygulamasında m2'ye 100 gr. gelecek şekilde ayarlayın ve dikimden yaklaşık bir hafta sonra yapın. Kolay gelsin.

buster
20-04-2007, 15:23
Tarım kirecinin farklılıkları nelerdir. Sonmus normul kirec ile tarim kireci farklimidir. VE sonmus normal kirecin bir zarari varmidir.

sukranayalp
26-04-2007, 19:33
Sn Buster
İki çeşit kireç vardır.
1- Sönmüş kireç
2- Sönmemiş kireç.
Tarımda uygulanan kireç sönmüş kireçtir. Ticari adı Dolomit olarak geçer.Normalde bahçenizde sönmemiş kireci de tarım kireci olarak uygulayabilirsiniz ancak sönmemiş kireç, sönmüş kirece oranla yaklaşık %10 daha etkin özelliklere sahiptir. Suda erime oranı sönmemiş kirece oranla çok daha yüksek olduğu için toprak sönmüş kireçten daha optimal düzeyde yararlanır.Ayrıca Tarım Kireci (DOLOMİT) yaklaşık% 5-10 arasında yapısında magnezyum bulundurur.

sukranayalp
26-04-2007, 19:38
Konu başlığındaki gönderdiğiniz tabloya baktığımda toprağın tane yapısının kumlu olduğunu görüyorum.(%57)
Kireç niçin tarımda kullanılır:
ph değerini arttırmak için. Demek ki bu durumda asit karaktr gösteren Karadeniz topraklarında tarım uygulaması yapmak için yüksek oranda kirece ihtiyaç vardır.
Peki ph değerini düşürmek için ne yapmak gerekir? Bunun için de toz kükürt uygulamak gerekir.

sukranayalp
26-04-2007, 19:43
Kireç uygulaması topraktaki 2 özelliğe bağlıdır.
1- Toprağın ph değeri,
2- Kil minerallerine bağlı olarak tutunan hidrojen iyonlarının (potansiyel asitlik) kapasitesi
Bu nedenle sizin gönderdiğiniz tablodaki alt notta yazılı olan orta asit karakter hemen hemen ph değerinin 5 civarında olduğunu göstermektedir.Peki, kil minerallerinin içinde barındırdığı hidrojen iyonları açısından toprak ne durumdadır?: % 57 Kumlu toprak sınıfına girdiğine göre hidrojen iyonları da killi topraklara nazaran daha az yer edinirler sizin toprakta.

sukranayalp
26-04-2007, 19:47
Anladığım kadarı ile siz tarla olarak değil meyve ağacı dikimi yapmak istiyorsunuz. Kısaca biz buna bant dikimi dersek , kullanılacak DOLOMİT miktarını da buna göre hesaplamamız gerekir.
Ph değeri 5 olan bir toprakta arzu ettiğiniz 6.5 ph değerine yükseltme yapmanız için , bant dikiminde (meyve ağacı dikimi ) ve sizin belirtiğiniz kumlu topraklarda dekar başına 100 kilogram DOLOMİT kullanmanız gerekecektir.

turkiss
16-06-2007, 00:01
Normal toprak analizi değerlerini nereden bulabilirim?

Gelibolu
18-06-2007, 08:40
İlk defa resim aktarıyorum foruma. Umarım başarmışımdır. Yukarıda ceviz ağaçlarımın taç seviyesinden alınmış üst ve alt toprakların analiz değerleri var. 100'er gram TSP uygulamasını ve yanmış ahır gübresini 2 ay kadar önce yaptık. Bu ay başında yapraktan mikro besin takviyesi de yaptık. Ceviz ağaçlarımın yapraklarında renk kaybı var. Bazı yaprakların yarısı doğal yeşilliğini korurken diğer yarısında açık yeşile dönüyor. Yapraklarda biraz da kuruma var. Tarım kireci kullanmamı söylediler. Toprak analizine göre tarım kireci kullanmama gerek var mıdır? Bu konuda bana yardımcı olursanız çok sevinirim.

Harun Parlak
04-12-2008, 00:23
Selamlar arkadaşlar DRT Tarımdan bana bir mail gelmiş sizinle paylaşayım istedim belki sizlerede gelmiştir.

Toprak Analizine Göre Gübreleme
Bitkisel üretimde esas amaç, kültür arazilerinden mümkün olan en yüksek verimi ve kaliteli ürünü elde etmektir. Bunun için çiftçilerin yapması gereken işler şunlardır.

1. Kaliteli tohum kullanmak
2. Etkili toprak işleme
3. Etkili Sulama
4. Etkili ve Doğru Gübreleme
5. Doğru Zirai Mücadele uygulamaktır.

Bu faktörlerin en önemlisi Toprak Analize göre yapılan Etkili ve Doğru gübrelemedir.
Toprak analiz parasını verene kadar fazladan bir çuval daha atayım istediğim ürünü elde ederim mantığı artık rafta kalmıştır. Çünkü bu mantık her şeyden önce cebe zarardır. Değerli Çiftçiler Analiz parasından kaçmanıza gerek yoktur. Çünkü Tarım ve Köy işleri Bakanlığı Analiz yaptıran çiftçiye dekar başına 1 YTL destekleme veriyor. Bakanlığın açıklamasına göre bu miktar daha da artacak. Tarla bitkileri için bir numune 60 dekara kadar geçerlidir. Böylece analiz parası bedavaya getirilebilir. En önemlisi çiftçi toprak analizine göre gübreleme yaptığında elde edeceği kardır. Toprak analiz ücretiyle kar kıyaslaması çok yanlış olur. Bu fark kendi yetiştiricilik yaptığım ürünlerde ki karım en az % 50 olmuştur.

Numune alınışı
Tek yıllık bitkiler için bitkinin etkili kök bölgesi olan 0-30 cm, Meyve ağaçları için de 0-30cm, 30-60cm den numune alınır.

Ekim dikimden 1-2 ay önce tarlanın bütünü temsil edecek şekilde Zik-zak'lı yürünerek 30-70 adımda bir toprak örneği alınır. En az 10 yerden toprak örneği alıp plastik bir kova içinde iyice karıştırıp içinden 1 kg kadar alıp kese veya naylon poşete konur.
Numunenin etiket bilgileri rutubetten yazıların silinmemesi için kurşun kalemle,

1. Ürün cinsi
2. Ürün Sezonu
3. Meyve ise yaşı
4. Sulama şekli
5. Adres bilgileri yazılır.

Tarım ve Köy İşleri Bakanlığınca onaylı bir laboratuara kargo ile gönderilir veya elden götürülür.
Analiz sonuçlarına göre gübrelemede dikkat edilecek önemli hususlar;
Önce Gübreyi tarif edelim, İçerisinde bir veya birkaç bitki besin maddesini bulunduran bileşiklere gübre denir.

Gübreleme
Bitkilerin ihtiyacı olan gübrelerin çevreye zarar vermeden topraktan veya yapraktan bitkilere verilme işlemine denir.

Bitkiler her yıl hasattan sonra elde edilen ürünle birlikte topraktan bitki besin maddeleri kaldırırlar, bunun yanında yağmur ve sulama suları topraktan bitki besin maddeleri erozyona uğratarak kayıplar meydana getirir. İşte bitki besin maddelerince gittikçe fakirleşen topraklara dengeli bir gübreleme yapılmadığında toprakların verimlilikleri yıldan yıla azalış gösterir. En sonunda bu topraklar tamamen verim güçlerini yitirebilirler.

Bitkilerde insan ve hayvanlar gibi büyüyüp gelişmeleri için beslenmek zorundadırlar.
Onun için toprağı besleyelim ki toprakta bizi beslesin.

Şu ana kadar yapılan araştırmalara göre 16 tane mutlak besin elementleri tespit edilmiştir.

1. Makro bitki besin elementleri: Bitkiler tarafında fazla tüketildikleri için makro elemenler denmektedir. Bunlar 9 tanedir. Karbon C,Hidrojen H,Oksijen O,Azot N,Fosfor P,Potasyum K,Kükürt S,Kalsiyum Ca ve Magnezyum Mg dur.
2. Mikro bitki besin elementleri: Bitkiler tarafından az tüketildikleri için mikro elementler denmektedir. Bunlar 7 tanedir. Demir Fe, Mangan Mn, Bakır Cu, Çinko Zn, Molibden Mo, Bor B ve Klor Cl dur.
3. Diğer elementler: Bitki büyümesine ve insan sağlığına faydalı olup mutlak bitki besin elementleri sınıfına dahil değildirler. Bunlar da 7 tanedir. Silisyum Si, Kobalt Co, Selenyum Se,Aluminyum Al,Vanadyum V,Nikel Ni ve Kadmiyum Cd'dır.

Karbon, karbondioksit halinden havadan, Hidrojen ve Oksijen su ile temin edildiğinden C;H;O için gübreleme programı yapılmaz Makro ve mikro elementlere göre gübreleme programları ayarlanır.

Ancak gübreleme programı çok uzmanlık isteyen bir konudur.

Minimum yasası: Almanya bilim adamı Liebig'e göre bir bitkinin gelişebilmesi en az (minimum)durumda olan bitkiye göre gelişir.

Yani bir bitki besin elementi az ise diğer bitki besin elementleri ne kadar artırılsa da istenilen maksimum verim elde edilemez.

Örnek olarak bir Toprak Analiz Raporu şöyledir.

Toprak Analiz Sonucuna Gübreleme Programı yapılırken şunlara dikkat etmek gerekir.
Bunlara ilaveten Su ve Bitki analizleri yapılarak en doğru sonuca varılır.
Örneğin damla sulamada suyun bikarbonatına fosforik asit veya Nitrik asit verilir.
Yine sulama sularında fazla nitrat varsa verilen azotlu gübre miktarından düşülür.

Meyve ağaçları yaşlandıkça bitki besin elementleri kök bölgesine tam ulaşmağından topraktaki tutunmadan dolayı element noksanlığı ortaya çıkar. Böyle durumlarda yapraktan gübre uygulaması yapılabilir.

1. Toprağın bünyesine göre gübre zamanları ve miktarları hesaplanır. Kumlu topraklarda yıkanma olunca sık aralıklarla ve daha fazla gübre verilir. Killi toprakta kayıp azdır. Tınlı bünye tüm bitkiler için idealdir. Toprak yapısını düzeltmek için en ideali Hayvan gübresi'dir.
Bunun yanında hayvan gübresi toprağın fiziğini, kimyasını ve biyolojisini düzeltir.
2. Toprağın kireç miktarına bakılarak Uygun olan gübreler verilir. Kireçli topraklar Demir çinko gibi bazı elementleri fiske (tutarak) ederek kloroz (sararma) meydana getirir. Kireç miktarına bakılarak yetiştirilecek ürün tercihi yapılabilir.
3. Toprağın PH'ına bakılarak, Bitkilerin PH istekleri dikkate alarak analizi yapılan toprağa ekilmek veya dikilmek istenen ürün uygunluğuna bakılır. Gübrelerin PH'ı dikkate alarak gübreleme önerisi yapılır. Örneğin PH'ı K. Alkali olan bir toprağa fosforlu gübrelerden Tabana DAP gübresi damla sulama yapılıyorsa üst gübre olarak PH'ı 2 civarında olan Üre Fosfat gibi düşük PH'lı Gübreler önerilir. Yine Demir eksiğinde de topraktan % 6 Fe EDDHA şelatlı (Pençe) gübre verilir. Asitli Topraklara TSP önerilir.
4. Toprağın tuzluluk durumuna bakılarak bitkilerin yetişebilecekleri Optimum EC değerlerine ve meydana gelecek ürün kaybına göre yetiştirilecek ürün ve gübre seçimi yapılır. Gübrelerin EC miktarı önemlidir. Yüksek klorlu gübrelerden kaçınmak gerekir. Yoksa zamanla toprakları çoraklaştırılarak kullanılmaz hale getirilir.
5. Organik Maddeye bakılarak gübre verilir. Organik Madde yetersiz ise iyice yanmış hayvan gübresi ekim veya dikimden önce dekara 4-8 ton verilir. Yanmış hayvan gübresinin bitki besin maddeleri oranı azdır.(Ortalama element içeriği N=2,P=1,K=2).Burada ki en büyük faydası toprağın biyolojik ve mikro biyolojisini düzeltir. Verilen gübrelerin faydalanma oranı önemli ölçüde artırır. Genellikle Türkiye toprakları organik madde yönünden fakirdir. İstenen organik Madde( OM).% 3-5 olmasıdır. Bunun için toprağın PH, Kirecine iklim ve zamana göre Azotlu gübre ayarlanır.
6. Analiz raporundaki Makro ve mikro elementlerin alınabilir miktarlarına bakılarak eksik olan bitki besin elementi tamamlanır. Şöyle formüle edilir.

Hedeflenen bitki besin elementi ihtiyacı-Alınabilir element arasındaki fark hesaplanır eksik olan tamamlanır.

Bunun yanında gübreleme programları topraktan kaldırılan ürün miktarı, bitkilerin gelişme dönemleri, meyve ise yaşı, iklim özellikleri, sulama şekli, elementlerin alınabilirlikleri, toprak yapısı, gübre kayıpları, toprak ve bitkideki hareketlilik durumları dikkate alınarak gübreleme programları yapılır.

Örneğin Toprakta Fosfor immobil (hareketsiz)'dır. 1 yıl için de toprakta 3-5 cm aşağıya inebiliyor, Potasyum hareketsiz 5-8 cm Azot ise toprakta mobil (hareketli ) olup 50 cm aşağıya ve yanlara hareket eder. Bu durumlar göz önüne alınarak gübreleme programları yapılır.

Örneğin Fosfor ne kadar verilirse verilsin fiksasyon(tutunma) gibi sebeplerden dolayı bitki % 70'ini alamıyor. Bu kayıplar, hareketsizlik ve toprak yapısı dikkate alarak fosforlu gübrenin miktarı hesaplanır.

Yalnız Toprak Analiz Raporları toprağın tam künyesini ortaya çıkartınca her zaman öyle kolay olmuyor. Bitki besin elementleri arasındaki teşvik(Sinerjik) ve engelleme (Antogonistik) bilinmelidir.

Bir besin fazlalılığı diğer bir besinin alımını engellediği gibi, bir besin diğerinin alımını kolaylaştırır.

Örneğin Analiz sonucunda alınabilir Potasyum yeterli olmasına rağmen halen Potasyum içerikli gübre veriliyor sorusu soruluyor.

Cevap olarak misal verirsek 200 kg/da dane buğday ürün kaldırılıyorsa potasyumlu gübreye gerek yoktur. Ancak 20 ton/da domates kaldırılıyorsa verilir. Ülkemiz topraklarının çoğunun PH ve kireç oranı yüksektir. Şöyle ki Kalsiyum/Potasyum (Ca/K) oranı = 12/1'den çoksa potasyum noksanlığı ortaya çıkar ve yine Ortalama Olarak Azot/Potasyum oranı = 2/1'den çoksa potasyum noksanlığı ortaya çıkar. İşte bu dengeleri sağlamak için gerekli olan miktarda potasyum element içerikli gübre verilir.

Önemli olan bazı elementlerin uygun değer oranları şöyledir.
Ca/K =12,
Mg/K=2
Ca/M=6
P/Zn=300
Fe/Mn=2

Elementlerin bitki tarafından alınabilir formları:
Mo -Molibden MoO4
Cu -Bakır Cu+ ve Cu++ ( Daha kolay)
Zn -Çinko Zn+2
Mn -Mangan Mn+2
B - Bor (Bo3)-3 , (B407)-2
Cl -Klor Net değil
Fe - Demir Fe+3 , Fe+2 ( Makro mikro sınırı)
S - Kükürt (So4)-2
P - Fosfor (H2po4)- ,(Hpo4)-2
Mg-Magnezyum Mg+2
Ca-Calsiyum Ca+2
K -Potasyum K+
N -Azot (No3)- , (NH4)+
O2-Oksijen O2, H2O
C -Karbon Co2
H -Hidrojen H2O

Emin EMRE
eemre@doktolab.com
Laboratuar Sorumlusu
DOKTOLAB

Etiketler: analiz, gübreleme, laboratuvar, minumum yasası, numune, toprak
Yazan Doktor Tarsa Tarım.

Lonicera
25-02-2009, 17:36
Toprağın Dokusu

Toprağın yapısındaki kum, alüvyon ( Lığ) ve kil oranı besinleri ve rutubeti tutma kabiliyetini tayin eder. Bu oranları öğrenmenin bir yolu Vali'lik lere bağlı İl Tarım Müdürlükleri'ne numune yollayarak test yaptırtmaktır. Benim kullandığım teknik ise çok bilimsel ve hassas olmasa da pek çok bahçecinin işini görecektir.

Bütün gerekenler kenarları düz olan, kahve ya da reçel kavanozu gibi kullanılmış bir kavanoz, biraz toz bulaşık makinası deterjanı, cetvel, su, hesap makinesi ve bahçenizin toprak örneğidir.

Toprak örneği, bahçecilik yapacağınız alanı iyi temsil etmelidir. Yani sadece bir çiçek tarhı için test yapacaksanız ortalardan bir yerden alacağınız örnek yeterlidir. Ama çim alanlar gibi geniş alanlar için değişik köşelerden küçük örnekler alarak birleştirme daha akılcıdır.

İyi bir örnek için benim yaptığım bitki köklerinin geliştiği derinlikten örnek almaktır. Toprağın üstünden 3-5 cm lik bölümü kenara sıyırıp yaklaşık 15 cm derilikte bir çukur açıp, plastik bir torbaya el küreği ile bir kürek toprak alıyorum. Hemen burada büyük taşları ve diğer yabancı malzemeyi elimle ayırıyorum.

Test yapmadan önce toprağın kuruması gerekiyor. Benim garajdaki mutfak artığı eski bir tepsi bu işi görüyor. Bu tepsiye yaydığım toprak 1-2 gün içinde kuruyup kolay ufalanır hale geliyor.

Yeterince kuruduğunda, yine paslandığı için mutfaktan ihraç edilmiş olan bir elek ile toprak örneğimi eliyorum. Topak halindeki parçaları elimle ufalıyor, küçük taş ve bitki kökü parçalarını ayırıyorum.

Şimdi yapılacak iş toprağı kavanoza almak ve bir kaşık toz bulaşık makinesi deterjanı eklemek. Deterjan iyi bir ayrıştırıcı. Nasıl bulaşıklardaki yağ vs. ayrıştırıyor ise toprak parçacıklarını ayrıştırmasını bekliyoruz ki daha hassas bir netice alalım.

Şimdi sıra kavanozumuzu suyla doldurmak, kapağını sıkıca kapatmak ve 3 dakika hızlıca sallamak. Su, sabun ve toprağın iyice karıştığından ve kavanozun dibinde **** yanlarında toprak birikmediğinden emin olmalıyız. iyice karışmalılar. Artık kavanozu düz zemine koyup parçacıkların çökelmesini bekleyebiliriz.

Çökme işi sırasında kendimi tutamayıp sık sık bakıyor, merakla kontrol ediyorum. Üçünün arasında en ağır olanlar kum parçacıklarıdır ve hemen 1 dakika sonra karışımdan ayrılarak kavanozun dibine çökerler. Kum tabakası, alüvyon ve kilden daha iri ve kaba bir yapıdadır. Alüvyon parçacıkları ikinci ağır olan parçacıklardır ve yaklaşık 1 saat sonra ikinci tabaka olarak çökerler.Alüvyon tabakası kumdan daha koyu renktedir. Karışımdaki en hafif malzeme olan kil parçacıklarının karışımdan ayrışması 1 ya da 2 gün alabilir.En üste çöken kil tabakası ince tanecikli ve daha açık renktedir. Bu üç tabakanın üstünde bir miktar kirli su ve en üsttede köpük halinde diğer organik malzemeleri göreceksiniz.

Örneğimizdeki kum, alüvyon ve kil oranlarını hesap etmek için çökme süreci bitip tabakalar oluşur oluşmaz, her üç tabakanın toplam boyunu kavanozun yanına tuttuğum bir cetvel ile ölçüyorum. Bu rakam örneğimizin yüzde 100 ünü temsil ediyor. Orantıları bulmak için her bir katmanı ayrı ayrı ölçüp bu toplam ölçüye bölüyorum.

Örneğin; diyelimki, toplam çökeltilerimiz 11cm geldi. En alttaki kum tabakasını ölçtük 2.5cm geldi. Hesap makinesi ile bölüyoruz 2.5/11=0.227 çıkıyor. Yani toprağımızdaki kum oranı %23 imiş. İkinci tabaka olan alüvyon tabakasını ölçüyoruz, diyelim 3 cm çıktı. Yine bölüyoruz: 3/11= 0.272 çıkıyor. Demek örnekteki alüvyon oranı %27 imiş diyoruz. En üstteki kil tabakasını ölçüp bölüyoruz. 5.5cm/11cm= 0.5 çıkıyor. Demekki, toprağımız %50 kil den oluşuyor.

Sonuç:
İdeal bahçe toprağı her üç malzemeninde %33 oranında eşit olması. Eğer toprakta kil veya alüvyon fazla ise, verimlilik problem olmayacak ancak drenaj için biraz organik malzeme eklemek gerekecektir. Eğer örnek kumlu çıkarsa verimlilik ve rutubet kaybı problem olacaktır. Kil ve kum oranı yüksek topraklara organik malzeme eklenerek bahçeciliğe daha uygun hale getirilebilirler. İyi yanmış hayvan gübresi veya çürümüş yapraklar kumlu toprakların su tutma kapasitesini arttıracaktır.Bu malzemeler killi topraklarda ise verimliliği arttıracakve kilin ıslanınca, kaygan, kök gelişimini engelleyen yapısını yumuşatacaktır.

Bahçeye başlamadan önce mutlaka ve sonra zaman zaman bu testi yapmanız bütün başarınızı etkileyecektir. Bizim bahçe fazla killi çıkınca, önce bütün bahçeyi bellettik. Sonra bir kamyon kum ile iki kamyon gübreyi iş makinesi ile karıştırttık. Aynı makine bu karışımı tellerin üstünden bahçeye attı. El arabaları ile bu karışım bahçeye yayıldı. Tekrar belleterek alttaki toprakla karışmasını sağladık. Artık parmağımızı soksak yeşerecek hale geldi.

Yaptığımız en akıllı işlerden biri imiş.

ALINTI: http://www.bizimevinbahcesi.com/bolum/ipuclari

pala mehmet
23-04-2009, 14:55
Toprakta PH

Bahçemin toprağının PH değeri 8.32. Yüksek çıktı. Bir kaynakta Kükürt karıştırılırsa PH değerinin düşeceğini okumuştum. Doğru ve etkili bir yöntem midir?

komkarbey
31-05-2010, 08:54
merhaba doğa dostları tuncelide 1400 rakımlı köyde 6 dönüm karışık meyve bahçem var
fakat ağaçlardaki gelişim yavaş ve yaprakları sararmış gibi bende toprak tahlili yaptırdım
sonuç:

ph 7.9
kireç 30.8 çok kireçli
tuz 0.008 tuzsuz
organik madde 2.77 orta
potasyum 53.5 yeterli
fosfor 1.8 yetersiz
çinko 0.84 az
demir 6.018 yeterli
mangan 1.14 yeterli
bakır 4.69 yeterli

bu arada kirecin derine gittikçe artığınıda söyleyebilirim
evet dostlar toprağımı nasıl düzeltebilirim

Dogasever
31-05-2010, 10:19
Sn Komkarbay

Sadece küçük bir not düşmek istiyorum: Toprağınız alkali. Toprakta yeterli miktarlarda olmasına rağmen, bitkilerinizin demir, mangan ve bakır gibi elementleri alması oldukça zor. Toprağınızın pH değeri 6-7 arasına düşürülürse daha iyi olur. Bu amaçla bol miktarda, Kompost kullanmanızı öneririm. EM Kompost kullanırsanız çok daha iyi olacaktır. Ayrıca, EM kompostunuzu kendınız hazırlarken içinde fermante etmeden önce bol miktarda deniz ürünü (deniz ürünü işleyen bir fabrikanın atığı veya balık unu olabilir) ilave edebilirseniz, fosfor gereksinimini de doğal yoldan karşılamış olursunuz. Kolay gelsin.

Halil Önen
31-05-2010, 17:08
Sn. Komkarbey

böyle bir sayfa açtığınız için teşekkürler. Gübreleme tahlil sonuçları ile veriliyor olsada burada değişik, alternetif öneriler verilmesi ufkumuzu genişletebilir.

30/04/2010 tarihinde Menemen Araştırma Enstitüsinü Müdürlüğümde yaptırdığım toprak analizi raporu sonuçları şöyledir.

0 ile 30 cm. den alınan numunede;
doymuşluk; % 58,
30 ile 60 cmden alınan numunde
doymuşluk; % 60 ( bu oranların anlamını bilmiyorum, sormayı unuttum.)



0 ile 30 cm.de;
toprak tuzu; 0,063 (normal)
30 ile 60 cm de; 0,074

Yani tuzluluk sorunu yok.

0 ile 30 cm de;
ph ; 7.19
30 ile 60 cm de;
ph ;7.35
(6.5 ile 8.0 arası normalmiş zeytin için !!!!)


0 ile 30 cm. de
Kireç ; % 0.4 (az kireçli)
(bir meyve fidanı kurumuştu, kurt kesmişti kök kabuğunu. Kireç atmıştım. O fidan diğerlerine göre çok hızlı gelişti. Demek bundanmış) )
30 ile 60 cm de;
Kireç; 1.2 ( bu bölgede ise kireçli çıktı.)

Potasyum;

0 ile 30 cm de; 115,9 kg/da,
30 ile 60 cm de; 102,3 kg.da,

Yani potasyum pik yapmış durumda. Oldukca yüksek.

Halbuki zeytin yapraklarının ucunda yanmış gibi yarıya kadar kavrulma şeklinde kızarmalar olmuş bunu da potasyum eksikliğine bağlamıştım.

Bunun içinde de ısırgan otu+ ema+pekmez karışımı kullanmaya
başlamıştım.

Ancak burada da ilginç bir durum daha ortaya çıkıyordu;

Eğer zeytin dikeceksen, her zeytin çukuruna 850 gr. TPS ( %42_44 P2 05) ve 150 gr. Potasyum Sülfat öneriliyordu.

Nasıl oluyorda potasyum olarak zengin bir toprağa, potasyumlu gübreler önerilir dedim;

ismini bilmediğim bir bayan mühendis ve Zıraat Yüksek Mühendisi Nejat Özden,

''eğer yeni fidan dikeçekseniz toprağınız potasyum dan zengin olsa bile, potasyum gübresi kullanılır, çünkü büyüme sırasında zeytin fidanı çok hızlı potasyum tüketir'' dediler.

Organik Madde;

0 ile 30 cm de; 1,2
30 ile 60 cm de;1,4

Organik madde 4 ile 5 dolayında olması gerekirmiş. Ne kadar düşük. Halbuki bu tarlada yıllardır kuru tarım yapılmış ve arpa, buğday dikilmişti.

Toprağın organik maddesi nasıl arttılır, dostların yardımı gerekiyor.

Fosfor;

0 ile 30 cm de; 2,1
30 ile 60 cm de; 0,3

Al işte, + 40 dolaylarında olması gerekirmiş topraktaki fosfor. Yoksa ben mi yanlış öğrendim.

Komkarbey' in açtığı konuya bunları yazmamın sebebi de bu. Onunda toprağı fosfor yönünden fakir.

Ve Sn. Doğasever' in deniz ürünleri önermesi _balık unu ile sınırlı kalmış_ ve kemik tozu (unu) topraktaki fosforu zenginleştiriyor, deniyor;

ancak bitkinin fosforu bünyesine nasıl aldığı ve zamanlaması, uygulama biçimleride önemli olmalı. Bu konu da da bilgi ve teçrübeye ihtiyaç var.

Kısacası;

0 ile 30cm. arası alınan toprak için,

'' killi tın bünyeli (biraz ağır), tuzluluk sorunu olmayan, nötür karakterli, az kireçli, ve organil madde içeriği düşük düzeydedir. Toprağın bitkiye yarayişlı fosfor içeriği çok düşük, bitkiye yarayışlı potasyum içeriği ise yüksek seviyededir''.

30 ile 60cm. arası alınan toprak için ise;

'' killi tın bünyeli, tuzluluk problemi olmaya, nötür karakterli, kireçli ve organik madde içeriği düşük düzeydedir. Toprağın bitkiye yarayışlı fosfor içeriği düşük, yarayışlı potasyum içeriği ise yüksek seviyededir'' deniyor.


Gübre önerisi ise,

her dikim cukuruna _80 carpı 80 boyutları olmalı_ 15_20 kg. yanmış çiftlik gübresi, TPS (%42_44 P2 05) ve 150 gr. Potasyum sülfak (%48_52 K2O) belirtildiği şekilde fidan çukuruna uygulanmalıdır. deniyor.

(kekikli bahçenin toprak tahlili bu...)

Saygılar

acemi_caylak
31-05-2010, 19:33
Bizde 15 Şubat'ta yaptırmıştık. Sonuçlar aşağıda. Kireç oranı çok yüksek. Referans alınan aralıklar zeytin içindi. Ağaç başına 750 gr 20-20-20 kompoze ve 20 kg ahır gübresi önermişlerdi. Biz 1.800 kg ile Çamlı Biyofarm organik gübre ve 2.5 ton leonardit ile takviye yaptık.

Analiz|Sonuç|Referans Aralığı|Değerlendirme
Derinlik|0-30 cm||
Ph|7.10|6.6-7.3|Nötr
Kireç (%)|91,59|5-10|Çok Yüksek
Tuz (%)|0.03|0.0-0.15|Önemsiz
Organik Madde (%)|0.34|2.0-3.0|Çok Düşük
Fosfor (ppm)|7.72|7-20|Yeterli
Potasyum (ppm)|255|200-250|Yüksek
Bünye (%)|40|30-50|Tınlı

Şimdilerde kieci düşürmek için toprak takviyesi ile uğraşıyoruz. Sonuçlardan anlaşılıyor ki daha bizim toprakları adam etmemiz yıllar alacak.
Halil Bey, hiç kaçarı yok. Aşağıdaki linkteki değerleri yakalamamız gerekiyor.

http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=614952&postcount=13

acemi_caylak
31-05-2010, 19:44
Sn. Komkarbey,

Ağaçların ve bahçenin durumunu görmek çaısından bir resim eklemeniz mümkün mü? Böylelikle daha ne önerilerde bulunabiliriz. Ayrıca Dogasever'in söylediklerini zaman geçirmeden uygulamanızı öneririm.

MeyveliTepe
31-05-2010, 22:51
PH nötre yakınken kirecin yüksek çıkması ilginç. Genelde kireç çoksa PH'da yüksek çıkar. Dengelemek için kükürt takviyesi yapılır. PH'ın normal olduğu durumda kireç ile uğraşmaya gerek yok. Organik malzeme takviyesine hız vermeli. Birkaç yıl üst üste sonbaharda baklagil ekimi ve baharda yatırılıp toprağa karıştırılması hem yıllık azot ihtiyacını karşılar hem de organik madde miktarını arttırır. Fosfor için balık kalıntıları yayılıp üstüne toprak atılması gibi hızlı bir çözüm var. Kışın kemik tozu atılması, yavaş çözünmeden dolayı en az 3-5 yıl için kafi gelecektir. Fakat hepsinden önemlisi mikroorganizmalar tabii ki. Onlar yoksa her şey tamam olsa bile faydası yok.

komkarbey
01-06-2010, 08:01
Sn Komkarbay

Sadece küçük bir not düşmek istiyorum: Toprağınız alkali. Toprakta yeterli miktarlarda olmasına rağmen, bitkilerinizin demir, mangan ve bakır gibi elementleri alması oldukça zor. Toprağınızın pH değeri 6-7 arasına düşürülürse daha iyi olur. Bu amaçla bol miktarda, Kompost kullanmanızı öneririm. EM Kompost kullanırsanız çok daha iyi olacaktır. Ayrıca, EM kompostunuzu kendınız hazırlarken içinde fermante etmeden önce bol miktarda deniz ürünü (deniz ürünü işleyen bir fabrikanın atığı veya balık unu olabilir) ilave edebilirseniz, fosfor gereksinimini de doğal yoldan karşılamış olursunuz. Kolay gelsin.

sayın doğasever ilginize teşekür ederim
ben bahar ayında humıc a ve 2 kere ema uyguladım yüksek kireç ve toprağın alkali olması ema canlıları üzerinde bir sıkıntı yaratır mı ?
bende mümkün oldukça tarlamı ıslah ederken doğal yoldan olmasına dikkat ettiğim için başlık açtım(yoksa analizle beraber gübre önerdiler fosforlu gübre iyi yanmış hayvan gübresi 25 kg/ağaç ve yapraktan demir ve çinko) fosfor için önerdiğiniz çözümü araştıracam tuncelide yok ama elazığda bir ihtimal(keban barajında alabalık çiftlikleri var ama işleyen tesis var mı bilmiyorum) ayrıca bizim aşağı köye koyun sürüsü gelmiş ordan iki romork gübre getireceğim evde de 4 çuval güvercin gübresi var bakalım arkadaşlarında önerisiyle nasıl bunları iyi gübreye cevireceğim

komkarbey
01-06-2010, 08:50
sayın halil bey rica ederim
sizinde dediğiniz gibi hem alternatif çözüm yolları ile(ilk sayın doğaseverden geldi) hep beraber toprağımızı düzelteceğiz hemde toprak tahlili yaptırmayan arkadaşlarda burayı görerek tahlil yaptırmasınını sağlayabiiriz
bendeki tahlilde de %66 çıktı doymuşluk bende sizin gibi ne anlam ifade ettiğini bilmiyorum
sizde de düşük olan organik madde miktarınıda yükseltmek için organik madde miktarı yüsek olan leonarditi ve iyi yanmış koyun gübresini sonbaharda toprağı sürmeden vermeyi düşünüyorum(bu arada internette araştırma yaparken biogoldun fosforlu toprak düzenleyicisini gördüm ama içeriğini tam bilmiyorum)

komkarbey
01-06-2010, 09:05
Sn. Komkarbey,

Ağaçların ve bahçenin durumunu görmek çaısından bir resim eklemeniz mümkün mü? Böylelikle daha ne önerilerde bulunabiliriz. Ayrıca Dogasever'in söylediklerini zaman geçirmeden uygulamanızı öneririm.

sayın acemi_caylak
cep telefonuyla internete bağlandığım için fotoğraf yükleme olanağım zayıf ama yinede deneyeceğim sizin fotoğraftaki toprak benim toprağa benziyor ama sizin ağacın yaprakları daha koyu benim ağaçların yaprakları sarıya çalıyor ayrıca ağaçların etrafını sürüp kavun ekdiğim için sonbahardan önce uygulama yapmam zor malesef

komkarbey
01-06-2010, 09:22
PH nötre yakınken kirecin yüksek çıkması ilginç. Genelde kireç çoksa PH'da yüksek çıkar. Dengelemek için kükürt takviyesi yapılır. PH'ın normal olduğu durumda kireç ile uğraşmaya gerek yok. Organik malzeme takviyesine hız vermeli. Birkaç yıl üst üste sonbaharda baklagil ekimi ve baharda yatırılıp toprağa karıştırılması hem yıllık azot ihtiyacını karşılar hem de organik madde miktarını arttırır. Fosfor için balık kalıntıları yayılıp üstüne toprak atılması gibi hızlı bir çözüm var. Kışın kemik tozu atılması, yavaş çözünmeden dolayı en az 3-5 yıl için kafi gelecektir. Fakat hepsinden önemlisi mikroorganizmalar tabii ki. Onlar yoksa her şey tamam olsa bile faydası yok.

sayın acemi_caylak sayın Meyveli Tepe'nin de dediği gibi bu kadar yüksek kirece rağmen ph nötür olması çok garip acaba tahlilde bir hata varmı sorusuda aklıma gelmiyor değil

sayın Meyveli Tepe ph dengelemek için için bende kükürt uygulamasını öğrendim ama onda da bazı soru işaretleri var 1 derece ph düşürmek için kimi yerde 1 dönüme 50 kg kükürt öneriliyor kimisinde 80 kimi 100 hatta 150 öneren bile var bunun doğrusu hangisi ?
Ayrıca bazı yerlerde de jips turba vb. öneriliyor bakalım daha neler yapılıyor ph ve kireç sorunları için

acemi_caylak
01-06-2010, 09:44
Sn. Komkarbey,

Aynı soruyu bende daha tahlili elime alır almaz erak ettim ve sordum. Normal olduğunu söylediler. Tahlili Gaziantep Fıstık Araştırma Enstitüsünde yaptırdık.
Ayrıca kirecin bu kadar yüksek çıkmasına da anlam veremedim. Çünkü birbirine uzak 3 noktadan örnek aldık. Örneklerden birinin alındığı yerde kireç yüksek, zaten toprağın rengi beyaz. Ancak diğer yerlerde daha düşük. Yani karşımın bu kadar yüksek çıkması da ilginç.
Ben onların önerilerini fazla dinlemeyip, ağaç başına 100 gr kükürt verdim.
Ayrıca geçen günlerde 63 traktör dışarıdan kahve renkli humuslu toprak ile takviye yaptık. Elimize toprak geçtikçe bu takviye devam edecek.
Sizin durumunuza gelince bence ağaçlardaki sararma sadece kireç yüksekliğinden olmayabilir. Azot eksikliği, demir eksikliği ve çinko eksikliği de yapraklarda sararmaya neden olabilir. Bence birde yaprak analizi yaptırın derim.
Ayrıca arazide su durumu nasıl? Susuzluk veya taban suyunun çok yüksekte oluşu da sararma da etkendir.

epsody
01-06-2010, 12:28
Arkadaşların toprak analiz sonuçlarından çıkarılan sonuca göre, türkiye topraklarının genelinde organik madde yüzdesinin normalin altında olması benim temel çalışmalarıma ışk tutacak nitelik sağlaması gerçeğini, ben seneler önce kavramış olarak bitki yetiştirmeye başlamadan önce toprakların bozuk olan özelliğinin düzeltilmeden tarım yapmanın beyhude olacağı için çalışmalarımda toprakların organık yapısının düzeltilmesinde önemli etkenler üzerinde her türlü birleşik organik atıkların toprağa geri kazandırlmasının önemine vurgu yaparak bu atıkların işlenmelerinin bütün yöntemleri üzerine başlıklar açarak , örnekle kompost çalışmalarımda, solucanlarla kompost, malç olayının vurgulanması gibi çalışmalar gösterilebilir.

Lakin bu çalışmalara arkadaşlarımın ekseriyetle katılmadığını müşehede etmem sonucun, kabul görmeyen ısrarlarımın bir dayatmacı uslübu yakıştımalarınada muhatap olduğumdan, topraklar adına yaptığım paylaşımlarımın başlıklarımda kendi kendime paylaşımlar sunmanın yarattığı içe kapanıklığı, arkadaşlara sunulan toprak tahlil sonuçlarının topraklarındaki organik madde eksikliğine vurgulama yapılmasıyla, bir nebze iç huzurumun sağlanmasına vesile olmaktadır.

Buradan arkadaşlarıma seslenerek ellerindeki toprakları öncelikle ve ivedlikle, ellerindeki mevcut organik atıkları değerlendirmek için malç çalışmalarının yanında kompost çalışmalarıyla topraklarındaki organik yapıyı düzeltmek için bu tür çalışmalara hız vermelerini arzulamaktayım, topraklarının iyleştiğini anlamak için topraklarındaki solucan populasyonlarını tespiti yapmak için topraklarının içlerinde açacakları çukurlardan çıkardıkları solucan sayıları onlara topraklarının organik yapısının iyileştiği fikrini ortaya koyacaklardır.

acemi_caylak
01-06-2010, 12:34
Sn. Epsody,

Yazılanlara dikkat ederseniz, şu ana kadar bu konuya yazan arkadasların hepside en az sizin kadar topraklara organik madde kazandırılması gerektiğini bilen ve bunu hangi yöntemle yapacaklarına karar verebilecek kadar bilinçli arkadaşlar. Bu yüzden kendinize dert etmeyiniz.

MeyveliTepe
01-06-2010, 12:49
sayın acemi_caylak sayın Meyveli Tepe'nin de dediği gibi bu kadar yüksek kirece rağmen ph nötür olması çok garip acaba tahlilde bir hata varmı sorusuda aklıma gelmiyor değil

sayın Meyveli Tepe ph dengelemek için için bende kükürt uygulamasını öğrendim ama onda da bazı soru işaretleri var 1 derece ph düşürmek için kimi yerde 1 dönüme 50 kg kükürt öneriliyor kimisinde 80 kimi 100 hatta 150 öneren bile var bunun doğrusu hangisi ?
Ayrıca bazı yerlerde de jips turba vb. öneriliyor bakalım daha neler yapılıyor ph ve kireç sorunları için

Toprak PH'ının 1 derece düşürülmesi için ne miktarda kükürt uygulanacağının benim bildiğim sabit bir miktarı yok. Bu, toprağın yapısına göre değişiyor. Killi ağır topraklarda daha çok kükürt gerekirken, az killi gevşek topraklarda bu oran düşüyor. Hangi başlıktı hatırlamıyorum, Mine hanımın bir kaç açıklayıcı yazısı vardı.

mtugrul33
01-06-2010, 13:03
merhaba doğa dostları tuncelide 1400 rakımlı köyde 6 dönüm karışık meyve bahçem var
fakat ağaçlardaki gelişim yavaş ve yaprakları sararmış gibi bende toprak tahlili yaptırdım
sonuç:

ph 7.9
kireç 30.8 çok kireçli
tuz 0.008 tuzsuz
organik madde 2.77 orta
potasyum 53.5 yeterli
fosfor 1.8 yetersiz
çinko 0.84 az
demir 6.018 yeterli
mangan 1.14 yeterli
bakır 4.69 yeterli

bu arada kirecin derine gittikçe artığınıda söyleyebilirim
evet dostlar toprağımı nasıl düzeltebilirim

sn komkarbey
Toprak verimliliğini artırma ve kondisyonlama işlemleri için ;
1.Toprak PH değerini artırmak için kireç,kireçtaşı,dolomit
2.Toprak PH değerini düşürmek için turba, humat, leonardit, jips ve kükürt
3.Toprakta süzülmeyi artırmak için jips ve perlit
4.Toprakta organik madde miktarını artırmak için turba,humat ve leonardit
5.Toprak işlenebilirliğini iyileştirmek için kireç, jips, turba, humat, leonardit, vermikülit perlit, pomza ve diatomit
6.Toprağı nemli tutmak için turba, humat, leonardit, perlit, vermikülit, diatomit ve zeolit
Toprağa besin elementleri takviyesi yapma ve iyileştirme işlemleri için ;
1.Demir ve potas takviyesi için glakonit (yeşil kum)
2.Kalsiyum, demir ve fosfat takviyesi için kolloidal fosfat kayası ve apatit
3.Çinko, demir, manganez ve fosfat takviyesi için fosfofillit
4.Potas ve kükürt takviyesi için alunit
5.Potas takviyesi için silvinit
6.Potas, magnezyum ve kükürt takviyesi için karnalit ve langbeinit
7.Magnezyum takviyesi için atapuljit
8.Kalsiyum takviyesi için kalsit,mermer,kireçtaşı
9.Kalsiyum ve kükürt takviyesi için jips
10.Potas ve silikat takviyesi için klinoptilolit,granit ve pomza
kullanılmaktadır.

Dogasever
01-06-2010, 13:06
sayın doğasever ilginize teşekür ederim
ben bahar ayında humıc a ve 2 kere ema uyguladım yüksek kireç ve toprağın alkali olması ema canlıları üzerinde bir sıkıntı yaratır mı ?
bende mümkün oldukça tarlamı ıslah ederken doğal yoldan olmasına dikkat ettiğim için başlık açtım(yoksa analizle beraber gübre önerdiler fosforlu gübre iyi yanmış hayvan gübresi 25 kg/ağaç ve yapraktan demir ve çinko) fosfor için önerdiğiniz çözümü araştıracam tuncelide yok ama elazığda bir ihtimal(keban barajında alabalık çiftlikleri var ama işleyen tesis var mı bilmiyorum) ayrıca bizim aşağı köye koyun sürüsü gelmiş ordan iki romork gübre getireceğim evde de 4 çuval güvercin gübresi var bakalım arkadaşlarında önerisiyle nasıl bunları iyi gübreye cevireceğim

Sn Komkarbey
pH'ın 7,9 veya 8 olması EM mikroorganizmaları açısından bir sorun yaratmaz. Etkisini mutlaka görürsünüz. Ancak, sadece bir tek mikroorganizma türü içeren bir ürün kullanırsanız, normalde pH: 8 - 8,5'un üzerinde tek mikroorganizma türünün canlı kalması güçleşir. Ancak EM, mikroorganizma kokteyli olduğundan bu konuda sorun yoktur, yüksek pH toleransı oldukça iyidir. Belirttiğiniz gibi organik madde takviyesi ve kükürt ile sorunlarınızın çözüleceğini düşünüyorum. Ayrıca, Sn Meyvelitepe'nin belirttiği bakla ekip tarlada bırakma da son derece önemli. Kolay gelsin.

mtugrul33
01-06-2010, 13:08
sn komkarbey,
ben sizin yerinizde olsam ,özellikle jips kullanırdım.Jips ile ilgili bazı teknik bilgileri yolluyorum.Umarım yararlı olur.
JİPS
Çok kurak bölgelerde buharlaşma sonucu oluşan kimyasal çökellerin yataklanması ile oluşmuştur. Kimyasal kompozisyonu CaSO4*2H2O olup minimum %20 Ca ve %16 S elementleri içermelidir.Killi ve sıkı geçirimsiz toprakları gevşetir. Toprağın işlenebilirliğini artırır. Toprakta hava ve su penetrasyonunu iyileştirir. Toprakta sodyum seviyesini düşürerek tuzun zararlı etkilerini önler. Toprak tuzluluğunu düşürür. Toprağa kalsiyum ve kükürt takviyesi yapar. Kullanılan gübrelerin topraktaki etkilerini artırır.
Not:Toprağınızın PH'sini düşürmek için hümik asitten yararlanabilirsiniz.

yalıçapkını
01-06-2010, 14:08
Sn Komkarbey,
Toros Gübrenin Sayfasında Gübreleme önerilerinde(zeytin) ph'ı düşürmek ve yükseltmekle ilgili oldukça tatminkar bilgiler mevcut,çok uğraşmama rağmen tabloları buraya ekleyemedim.Orada kullanacağınız kükürt miktarını öğrenebilirsiniz.TOPRAĞIN BÜNYESİ kullanımda belirleyici rol oynuyor.Bilgiler akademik.Özellikle kükürtün toz olması gerektiği özellikle vurgulanıyor.

yalıçapkını
01-06-2010, 14:19
Benim tahlil sonuçlarımda da ph yüksek çıktığı için geçen sonbahar 50 kg toz kükürtü 1 dekara uyguladım.
Ayrıca 1 metrekareToprakta ph ı 1 derece düşürmek için;
6 KG yanmış ahır gübresi ekleyebilirsiniz.
Daha çok madde var ama notlarıma bakmam gerekiyor.

komkarbey
01-06-2010, 14:23
Sn. Komkarbey,

Aynı soruyu bende daha tahlili elime alır almaz erak ettim ve sordum. Normal olduğunu söylediler. Tahlili Gaziantep Fıstık Araştırma Enstitüsünde yaptırdık.
Ayrıca kirecin bu kadar yüksek çıkmasına da anlam veremedim. Çünkü birbirine uzak 3 noktadan örnek aldık. Örneklerden birinin alındığı yerde kireç yüksek, zaten toprağın rengi beyaz. Ancak diğer yerlerde daha düşük. Yani karşımın bu kadar yüksek çıkması da ilginç.
Ben onların önerilerini fazla dinlemeyip, ağaç başına 100 gr kükürt verdim.
Ayrıca geçen günlerde 63 traktör dışarıdan kahve renkli humuslu toprak ile takviye yaptık. Elimize toprak geçtikçe bu takviye devam edecek.
Sizin durumunuza gelince bence ağaçlardaki sararma sadece kireç yüksekliğinden olmayabilir. Azot eksikliği, demir eksikliği ve çinko eksikliği de yapraklarda sararmaya neden olabilir. Bence birde yaprak analizi yaptırın derim.
Ayrıca arazide su durumu nasıl? Susuzluk veya taban suyunun çok yüksekte oluşu da sararma da etkendir.

sayın acemi_caylak sizin yine dışardan toprak getirme imkanınız var bende o imkanda yok çünkü cevremdeki topraklarda verimsiz cevremde tek bulabileceğim hayvan gübresi (gerçi o da sıkıntılı köylerde artık hayvancılıkta bitmiş coğu kişi yazları geliyor dolayısıyla hayvan beslemiyor kışın kalanlarda ancak 1 inek besliyor gerçi bu sene aşağı köye şansıma sürü gelmiş fırsatını bulmuşken 2 3 romork getirecem)
yaprakların sararmasına gelince anladığım kadarıyla tahlil sonucunda demir yeterli olsada çinko yetersiz ama kireç yüzünden toprakta bağlı kalmış bunun için toprak analiz sonucunda bana yapraktan demir ve çinko uygulamamı önerdiler ama ben mümkün oldukça kimyasal gübre uygulamak istemiyorum başka çare yoksada yapraktan demir ve çinkoda uygulayacağım tabi ikisini içeren gübre bulursam ya komple iz element içeren gübre var **** sade demir **** çinko var tabi bir diğer yetersiz olan da fosfor
su durumuna gelince sulama konusunda sorun yok bu mevsimde hergün de sulayabilirim havuz doluyor ağustos ve eylül aylarında da hafta da 1 kez sulama imkanım var( o da fazlasıyla yeter sanırsam zaten serin rakım 1400 m.) taban suyuna gelince bahçenin alt kısmında küçük bir alanda taban suyu yüksek(üst kısmıda çok kireçli ne tarlaymış sakal bıyık meselesi :)) hala tam kurumadı traktör süremedi hatta 2 badem ağacım sanırsam kök boğulmasından kurudu baharda yeşermedi(ama yanında bulunan cevizde böyle sorun yok) o yüzden oraya bu sefer taban suyuna dayanıklı anaç üzerine fidan dikeceğim

komkarbey
01-06-2010, 14:41
Toprak PH'ının 1 derece düşürülmesi için ne miktarda kükürt uygulanacağının benim bildiğim sabit bir miktarı yok. Bu, toprağın yapısına göre değişiyor. Killi ağır topraklarda daha çok kükürt gerekirken, az killi gevşek topraklarda bu oran düşüyor. Hangi başlıktı hatırlamıyorum, Mine hanımın bir kaç açıklayıcı yazısı vardı.

sayın Meyveli Tepe teşekür ederim toprak sonucuna bakarken toprağın sınıfına dikkat etmemiştim
şimdi baktım killi tınlı sanırsam ağaçları suladıktan 1 gün sonra sanki 1 senedir sulanmamış gibi toprağın parmağımın gireceği kadar çatlaması kilden

komkarbey
01-06-2010, 14:57
sayın epsody çalışmalarınızı okuyoruz ve elimizden geldiğincede uygulamaya çalışıyoruz neden böyle bir düşünceye kapıldınız ki
bu sene samanla ve yaprakla malçlama yaptım ama ilk sulamada samanlar suyla gitti o kadar sıkıştırmama rağmen (havuzdan salma sulama yapıyorum su bir ağaçtan diğerine akıyor arazida eğimli olduğu için su şiddetli akıyor)
solucan olayına gelince bahçemde nerdeyse yok denecek kadar solcan var bakalım bundan yapacaklarımızdan sonra solucan popülasyonu gözle görülür şekilde artacak mı

komkarbey
01-06-2010, 15:05
sn komkarbey
Toprak verimliliğini artırma ve kondisyonlama işlemleri için ;
1.Toprak PH değerini artırmak için kireç,kireçtaşı,dolomit
2.Toprak PH değerini düşürmek için turba, humat, leonardit, jips ve kükürt
3.Toprakta süzülmeyi artırmak için jips ve perlit
4.Toprakta organik madde miktarını artırmak için turba,humat ve leonardit
5.Toprak işlenebilirliğini iyileştirmek için kireç, jips, turba, humat, leonardit, vermikülit perlit, pomza ve diatomit
6.Toprağı nemli tutmak için turba, humat, leonardit, perlit, vermikülit, diatomit ve zeolit
Toprağa besin elementleri takviyesi yapma ve iyileştirme işlemleri için ;
1.Demir ve potas takviyesi için glakonit (yeşil kum)
2.Kalsiyum, demir ve fosfat takviyesi için kolloidal fosfat kayası ve apatit
3.Çinko, demir, manganez ve fosfat takviyesi için fosfofillit
4.Potas ve kükürt takviyesi için alunit
5.Potas takviyesi için silvinit
6.Potas, magnezyum ve kükürt takviyesi için karnalit ve langbeinit
7.Magnezyum takviyesi için atapuljit
8.Kalsiyum takviyesi için kalsit,mermer,kireçtaşı
9.Kalsiyum ve kükürt takviyesi için jips
10.Potas ve silikat takviyesi için klinoptilolit,granit ve pomza
kullanılmaktadır.

sayın Mtugrul33 verdiğiniz bilgi için çok teşekür ederim
burdan yola çıkarak araştırmayı derinleştireceğim bakalın burdan neler öğreneceğim
bu arada bir çok maddeyide yeni duydum bakalım bunları bulabilecekmiyiz

komkarbey
01-06-2010, 15:14
sn komkarbey,
ben sizin yerinizde olsam ,özellikle jips kullanırdım.Jips ile ilgili bazı teknik bilgileri yolluyorum.Umarım yararlı olur.
JİPS
Çok kurak bölgelerde buharlaşma sonucu oluşan kimyasal çökellerin yataklanması ile oluşmuştur. Kimyasal kompozisyonu CaSO4*2H2O olup minimum %20 Ca ve %16 S elementleri içermelidir.Killi ve sıkı geçirimsiz toprakları gevşetir. Toprağın işlenebilirliğini artırır. Toprakta hava ve su penetrasyonunu iyileştirir. Toprakta sodyum seviyesini düşürerek tuzun zararlı etkilerini önler. Toprak tuzluluğunu düşürür. Toprağa kalsiyum ve kükürt takviyesi yapar. Kullanılan gübrelerin topraktaki etkilerini artırır.
Not:Toprağınızın PH'sini düşürmek için hümik asitten yararlanabilirsiniz.

sayın Mtugrul33
peki jipsin kullanım miktarı ile bilgi varmı yani ph 1 derece düşürmek için dönüme ne kadar jips uygulanır
bu arada sonbaharda toprağa hem hümik asit oranı yüksek hemde organik madde oranı yüksek leonardit uygulayacağım

acemi_caylak
01-06-2010, 15:19
Sn. Komkarbey,

Toprak konusunda benim şansım, yol çalışmasına denk gelmem oldu. Çıkan toprak çok iyiydi, bizde bir kısmını hemen bizim bahçeye taşıdık.
Bence en önceliklisi EMA, hayvan gübresi ve yeşil malzemelerle karıştırarak yapacağınız kompost olmalı. Ancak bu en az 10-15 gün gerektiren bir işlem. Hem kökten sulama suyu ile ve hemde yapraktan çabucak seyreltilmiş EMA vermekte fayda var.

komkarbey
01-06-2010, 15:29
Benim tahlil sonuçlarımda da ph yüksek çıktığı için geçen sonbahar 50 kg toz kükürtü 1 dekara uyguladım.
Ayrıca 1 metrekareToprakta ph ı 1 derece düşürmek için;
6 KG yanmış ahır gübresi ekleyebilirsiniz.
Daha çok madde var ama notlarıma bakmam gerekiyor.

sayın yalıçapkını
bilgiler için teşekür ederim
yani 1 dönüm alan için 6 ton ahır gübresi ihtiyaç var
ben en iyisi koyun gübresini 2 den 4 romorka çıkarim ama buda yetmez sanırsam

hakkaten sayın epsody'nin de dediği gibi ne bozukmuş topraklarımız
ıslah için daha çok uğraşmamız gerekiyor

bu arada dostlar dikkatimi çekti topraktaki yüksek tuz sorunken düşük olması **** tuzsuz olması bir sorun yaratmıyor mu?

yalıçapkını
01-06-2010, 15:38
http://toros tarımToprakta mevcut kükürt bakterilerinin faaliyeti sonucu toprakta oluşan sülfat (SO4) bitkinin kükürdü topraktan aldığı formdur. Kükürdün bir kısmı bitkiler tarafından sülfat halinde alınırken çok az bir kısmı (-) elektrik yüküne sahip kil ve organik madde tarafından tutulur, geriye kalan kısmı ise topraktan yıkanarak bitkinin kök bölgesinden uzaklaşır. Kükürdün oksidasyonu sunucu toprakta oluşan hidrojen iyonu ise toprağın kil minerallerine bağlanarak toprağın pH değerinin azalmasına ve toprak suyunda serbest hidrojen iyonu (H)+halinde kalarak toprağın pH değerinin azalmasına neden olur.
Toprağa uygulanacak kükürt miktarı toprağın bünyesine ve uygulama şekline göre değişmektedir. Ortalama olarak bir dekarlık bir alanın 20 cm kadar kalınlığındaki pH değerinin azaltılması için uygulanacak miktarlar toprak bünyesine ve uygulama şekline (bant) göre Tablo 3’te verilmiştir. Toprağın pH değerinin bir birimden daha fazla azaltılması ve toprak kalınlığının değişmesi veya artması durumda kullanılacak kükürt miktarında da değişiklik yapılmalıdır.

Tablo 3 (bir türlü ekleyemiyorum!)


Toprağın pH değerinin azaltılmasında katiyetle granül hale getirilmiş kükürt kullanılmamalıdır. Kullanılması durumunda toprakta beklenen pH değeri azalması meydana gelmez. Bu durum Tablo 4’te verilmiştir. Tablo 4 incelendiğinde çok ince öğütülerek ıslanabilir (suda erir) hale getirilmiş olan kükürt uygulamasında toprağın pH değerinde azalma meydana gelirken, toprağın pH değerinin azalmasına paralel olarak toprağın elektriki geçirgenlik (EC) değerinde bir artış görülmektedir. Bunun anlamı, toprak reaksiyonu azaldıkça, daha önce toprağın kil minerallerine bağlanmış veya alınamaz forma geçmiş olan besin elementleri alınabilir hale geçmek sureti ile toprağın elektriki geçirgenlik değerini arttırmıştır. Bu istenilen bir durumdur.

Tablo 4. Granül ve Toz Kükürdün Toprak PH Değerine Etkisi
Gün Kontrol Granül Kükürt Suda Erir Mikronize Toz Kükürt
50 kg/da 100 kg/da 50 kg/da 100 kg/da
PH EC PH EC* PH EC PH EC PH EC
0 8.3 211 8.3 211 8.3 211 8.3 211 8.3 211
10 8.3 211 8.3 205 8.2 222 7.5 651 7.0 900
20 8.3 216 8.4 202 8.3 214 7.6 738 6.7 762
35 8.2 292 8.2 200 8.2 298 7.5 788 6.5 795
60 8.1 308 8.2 331 8.1 305 7.6 735 6.6 789
(*) : mikro ohms/cm

epsody
03-06-2010, 00:09
sayın yalıçapkını
bilgiler için teşekür ederim
yani 1 dönüm alan için 6 ton ahır gübresi ihtiyaç var
ben en iyisi koyun gübresini 2 den 4 romorka çıkarim ama buda yetmez sanırsam

hakkaten sayın epsody'nin de dediği gibi ne bozukmuş topraklarımız
ıslah için daha çok uğraşmamız gerekiyor



Arkadaşım komkarbey.topraklarına ilave edeceğin bulduğun ahır gübrelerine çevreden bulduğun mutfak atıklarını, pazarlardan temin edeceğin sebze atıklarını hatta kahve hanelerin çay atıklarını toplayarak ilave edersen, toprağına atacağın organik maddeyi arttırmiş olursun, sebze ve meyve atıklarını doğarayarak küçültürsen ahır gübreleri içinde bu malzemelerin olgunlaşmalarını hızlandırmış olursun.

Buradan bütün arkadaşlarıma seslenerek buldukları ahır gübrelerine hertürlü organik malzemeleri küçülterek ilave aderek mevcut organik malzemelerini arttımış olacaklardır.

Bu işlemler sebze ekili alanlara malç uygular gibi serilelerek uygulamada sakınca yoktur

juglandales
05-11-2010, 09:26
PARAMETRE ... 0 - 30 cm .. 30 - 60 cm ... 60 - 90 cm
pH......................... 7,91... ... 8,01 ... .. ... 8,05
Tuz........................ 0,09 %...... 0,07 % ...... 0,09 %
Kireç ..................... 15,94 % ...... 20,28 % . ..... 16,50 %
İşba....................... 94,00 ...... 103,00 ...... 99,00
Org Madde............ 1,63 % ...... 0,54 % ...... 1,03 %
Top Azot (N)........... 0,08 % ...... 0,03 % ...... 0,05 %
Fosfor (P)............... 2,86 ppm ...... 2,12 ppm ...... 2,28 ppm
Potasym (K)........... 309,78 ppm ....... 229,19 ppm ...... 268,56 ppm
Kalsym (Ca)............ 7.409,79 pm ... ...6.215,49 pm ...... 6.219,62 pm
Mgnezym (Mg)........ 1.000,97 pm ... ... 1.042,11 pm ... ... 1.496,00 pm
Demir (Fe) .............. 11,31 ppm ... ... 10,96 ppm ... ... 13,75 ppm
Bakır (Cu) ............... 3,27 ppm ... ... 3,09 ppm ... ... 3,39 ppm
Çinko (Zn) ............... 0,85 ppm ... ... 1,70 ppm ...... 1,67 ppm
Mangan (Mn) ............ 3,60 ppm ... ... 2,79 ppm ...... 4,95 ppm

Arkadaşlar 30 da kapama ceviz bahçemin toprak analizi yukardaki gibi. 10x10 m aralıklı cevizler 3 yaşında ve henüz bir sıkıntı gözükmüyor. Toprak çok killi ve kireçli , Bu tarih itibariyle ne yapmalıyım. ? Toz kükürt mü atmalı , hayvan gübresi mi ? , yoksa ikisini beraber mi? . Maliyet açısından ağaç izdüşümüne atmam yeterli olur mu , yoksa tüm tarlayımı gübrelemem gerekir? Her türlü önerilerinizi bekliyorum.Saygılar

epsody
05-11-2010, 10:15
Arkadaşım Juglandales, Analiz içinde ilk göze çarpan toprakların ağır kili ve alkali görünüyor, bu topraklara organik madde ilave etmeden önce kullandığın suyun ph'nın bilinmesinde yarar var, çam ibreleri ağarlıklı yapacağınız malç ve kompost uygulamaları ağaçların yaprak izdüşümlerinde toprak yapısında iyileştirmeler sağlıyacaktır, çalışmalarınızı paylaşımlara aktarırsanız daha detaylı sunumlar içinde paylaşımlar sağlanabilir, çalışmalarınızda başarılar hep sizinle olması dileklerimle hoşça kalın.

yalıçapkını
05-11-2010, 12:08
Ceviz hatırladığım kadarıyla 5,5-6,5 düşük ph isteyen bir bitki, bu durumda yüksek ph ı indirmek için toz kükürt ve kaliteli bir leonarditi ağaçların taç izdüşümüne serperek toprağa karıştırırsanız toprağınızı ıslah etmiş olursunuz.Tabi yanmış olması kaydıyla hayvan gübresinide bu karışıma katabilirsiniz.

yalıçapkını
05-11-2010, 12:11
Ağaçlar henüz fidan olduğundan taç izdüşümlerinde yapacağınız gübreleme ve ıslah işleri maliyetlerinizi düşürür.

juglandales
05-11-2010, 12:28
Ceviz hatırladığım kadarıyla 5,5-6,5 düşük ph isteyen bir bitki, bu durumda yüksek ph ı indirmek için toz kükürt ve kaliteli bir leonarditi ağaçların taç izdüşümüne serperek toprağa karıştırırsanız toprağınızı ıslah etmiş olursunuz.Tabi yanmış olması kaydıyla hayvan gübresinide bu karışıma katabilirsiniz.

toz kükürt ile leonarditi karıştırıp , aynı zamanda vermemin bir sakıncası olurmu acaba ?
Bir de tarlayı dip patlatanla sürmeyi düşünüyorum , belki bu şekilde killi toprak yüzünden oluşucak durgun suyun vericeği zararı hafifletmiş olurum.

juglandales
05-11-2010, 12:36
Arkadaşım Juglandales, Analiz içinde ilk göze çarpan toprakların ağır kili ve alkali görünüyor, bu topraklara organik madde ilave etmeden önce kullandığın suyun ph'nın bilinmesinde yarar var, çam ibreleri ağarlıklı yapacağınız malç ve kompost uygulamaları ağaçların yaprak izdüşümlerinde toprak yapısında iyileştirmeler sağlıyacaktır, çalışmalarınızı paylaşımlara aktarırsanız daha detaylı sunumlar içinde paylaşımlar sağlanabilir, çalışmalarınızda başarılar hep sizinle olması dileklerimle hoşça kalın.

Teşekkür ederim Epsody . Suyun ph'nı en kısa zamanda ölçtüreceğim.

epsody
06-11-2010, 01:30
toz kükürt ile leonarditi karıştırıp , aynı zamanda vermemin bir sakıncası olurmu acaba ?
Bir de tarlayı dip patlatanla sürmeyi düşünüyorum , belki bu şekilde killi toprak yüzünden oluşucak durgun suyun vericeği zararı hafifletmiş olurum.

Arkadaşım Toprağının Ph'ını dengelemede organik asidik mataryeller uyguluyarak düşürülebilir, buna bir örnek çam ibreleri kurutulmuş narenciye kabuklarıyla yapılacak malç çözüm sağladığı gibi aynı zamanda toprağının organik yapısında düzenlemeler getirerek toprağına homojen bir yapı kazandıracaktır, uygulanan kükürtün yan etkilerinden toprağınız korunacaktır.

komkarbey
07-11-2010, 17:26
dostlar topraktaki fosfor eksikliğini doğal olarak takviye için hangi baklagilleri(özellikle hangi baklagilde fosfor oranı yüksek bununla ilgili çalışma yapılmış mı) nezaman ekmeliyiz ve ne zaman toprağa karıştırmalıyız

acemi_caylak
07-11-2010, 19:19
Sn. Komkarbey,

Baklagiller daha çok azot kaynağı olarak kullanılıyor. Bu yüzden fosfor eksikliği için başka materyaller (özellikle deniz kabukluları) kullanmalısınız. Aşağıdaki listeden kendinize uygun olanı seçebilirsiniz. İllede baklagil diyorsanız en uygunu bakla gözüküyor.

Adı|Azot (N) Oranı (%)|Fosfor (P) Oranı (%)|Potasyum (K) Oranı (%)
Şark Yoncası-Eşek Yoncası| 2.45|0.5|2.1
Elma Meyvesi| 0.05|0.02|0.1
Elma Yaprağı|1.0|0.15|0.4
Elma Püresi|0.2|0.02|0.15
Muz Posası|1.75|0.75|0.5
Arpa (tane)|0|0|0.5
Arpa (sap)|0|0|1.0
Bazalt (mermer)|0|0|1.5
Yarasa Dışkısı|5.0-8.0|4.0-5.0|1.0
Fasulye (Tohum)|0.25|0.08|0.3
Şeker Pancarı artıkları|0.4|0.4|0.7-4.1
Kan|13.25|1.0|0.6
Kemik Külü (Orjinali Bone black, diye geçiyor bazıları hayvan kömürü diye çevirmiş)|1.5|0|0
Kemiktozu (işlenmemiş kemikten)|3.3-4.1|21.0|0.2
Kemiktozu(pişmiş kemikten)|1.6-2.5|21.0|0.2
Bira yapımından arta kalan artıklar (ıslak)| 1.0|0.5|0.05
Esmer Buğday sapı|0|0|2.0
Kavun kabuğu (kül)|0|9.77|12.0
Hintyağı Otu Püresi|4.0-6.6|1.0-2.0|1.0-2.0
Sukamışı sapı ve su zambağı sapı| 2.0|0.8|3.4
Sukamışı Tohumu|0.98|0.25|0.1
Büyükbaş Hayvan Gübresi (taze)|0.29|0.25|0.1
Kiraz Yaprağı|0.6|0|0.7
Tavuk Gübresi(Taze)| 1.6|1.0-1.5|0.6-1.0
Yonca (üçgül) (Ayrıca kalisyum içerir)|2|0|0
Kakao Yaprağı Tozu|1.0|1.5|1.7
Kahve (Öğütülmüş)|2.0|0.36|0.67
Mısır (tane)|1.65|0.65|0.4
Mısır (yeşil sap)| 0.4|0.13|0.33
Mısır Koçanı|0|0|2.0
Mısır Silajı|0.42|0|0
Pamuk tohumu- Çivit (kül)|0|8.7|23.9
Pamuk Küspesi|7.0|2.0-3.0|1.8
İşlenmiş Pamuk Artıkları|1.32|0.45|0.36
Börülce otu|3.0|0|2.3
Börülce (yeşil sap)|0.45|0.12|0.45
Börülce Tohumu|3.1|1.0|1.2
Yabani Ot - ayrık otu (yeşil)|0.66|0.19|0.71
Yengeç (kurutulmuş, öğütülmüş)| 10.0|0|0
Yengeç (taze)| 5.0|3.6|0.2
Salatalık Kabuğu (kül)|0|11.28|27.2
Kan (kurutulmuş)|10.0-14.0|1.0-5.0|0
Ördek Gübresi (taze)|1.12|1.44|0.6
Yumurta|2.25|0.4|0.15
Yumurta Kabuğu (ayrıca kalsiyum içerir)|2.25|0.4|0.15
Tüy-kıl|15.3|0|0
Keçe Artığı|14.0|0|1.0
Bakla (Tane)| 4.0|1.2|1.3
Bakla (Kabuk)| 1.7|0.3|1.3
Balık (kurutulmuş, öğütülmüş)| 8.0|7.0|0
Fish Kırıntısı (Taze)| 6.5|3.75|0
Nişasta| 6.4|0|0
Granit Tozu|0|0|3.0-5.5
Grayfurt Kabuğu (kül)|0|3.6|30.6
Asma Yaprağı|0.45|0.1|0.4
Üzüm Posası|1.0|0.07|0.3
Çim (fazla büyümemiş)|1.0|0|1.2
Yeşil Kum| 0|1.5|7.0
Saç|14|0|0|0
Tırnak ve Boynuz|12.5|2.0|0
At Gübresi (Taze)|0.44|0.35|0.3
Fırın Külü (odun külü olabilir, orjinalinde, Incinerator Ash geçiyor)|0.24|5.15|2.33
Denizanası (kurutulmuş)|4.6|0|0
Mavi çim (taze)|0.66|0.19|0.71
Mavi çim (saman)|1.2|0.4|2.0
Deri tozu|11.0|0|0
Limon Kabuğu (kül)|0|6.33|1.0
Istakoz|4.5|3.5|0
Süt|0.5|0.3|0.18
Akdarı samanı|1.2|0|3.2
Melas (pekmez) Tortusu|0.7|0|5.32
Melas Artığı|0|0|3.0-4.0
Çamur (taze su, orjinal fresh water diyor, tatlı su olabilir)|1.37|0.26|0.22
Çamur (liman)|0.99|0.77|0.05
Çamur (tuzlu)|0.4|0|0
Midye|1.0|0.12|0.13
Ceviz Kabuğu|2.5|0|0
Meşe Yaprağı|0.8|0.35|0.2
Yulaf (tane)|2.0|0.8|0.6
Yulaf samanı|0.49|0|0
Yulaf Sapı|0|0|1.5
Zeytin posası|1.15|0.78|1.3
Portakal Kabuğu|0|3.0|27.0
İstiridye Kabuğu|0.36|0|0
Şeftali Yaprağı|0.9|0.15|0.6
Bezelye (yem)|1.5-2.5|0|1.4
Yerfıstığı (tohum|çekirdek)|3.6|0.7|0.45
Yerfıstığı kabuğu|3.6|0.15|0.5
Bezelye kozası (kül)|0|3.0|9.0
Armut|0.7|0|0.4
Güvercin Gübresi (taze)|4.19|2.24|1.0
Kazayağı|0.6|0.1|0
Ananas Yaprağı|0.5|0.12|0.03
Patates kabuğu (kül)|0|5.18|27.5
Pataes Yumrusu|0.35|0.15|2.5
Patates Sapları (kurutulmuş)|0.6|0.16|1.6
Erik kurusu|0.18|0.07|0.31
Balkabağı (taze)|0.16|0.07|0.26
Tavşan çalısı (rabbit brush) (kül)|0|0|13.04
Tavşan Gübresi|2.4|1.4|0.6
Ragweed (saman nezlesine neden olan otmuş)|76|0.26|0
Kolza tohumu unu|0|1.0-2.0|1.0-3.0
Ahududu yaprağı|1.45|0|0.6
Çayır üçgülü (kızıl yonca)|2.1|0.6|2.1
Okyanus kaya ve midye kalıntıları|0.22|0.09|1.78
Gül (çiçek)|0.3|0.1|0.4
Çavdar Samanı|0|0|1.0
Salt March Samanı (Türkçesini bilen varsa yazabilir)|1.1|0.25|0.75
Sardalya kırıntıları|8.0|7.1|0
Denizyosunu (kurutulmuş)| 1.1-1.5|0.75|4.9
Denizyosunu (taze)|0.2-0.4|0|0
Koyun ve keçi gübresi (taze)|0.55|0.6|0.3
Tftik ve keçe|8.0|0|0
Karides kafası (kurutulmuş)|7.8|4.2|0
Karides artıkları|2.9|10.0|0
Elenmiş istiridye kabuğu|0.36|10.38|0.09
İpek işleme artıkları|8.0|1.14|1.0
İpekböceği kozası|10.0|1.82|1.08
Sulu çamur|2.0|1.9|0.3
Sulu çamur (aktifleştirilmiş atıksu çamuru)|5.0|2.5-4.0|0.6
Et ve balığın tütsü ile kurutulduğu yerden çıkan kül|0|0|4.96
Süpürgedarısı sapı|0|0|1.0
Soyafasulyesi samanı|1.5-3.0|0|1.2-2.3
Denizyıldızı|1.8|0.2|0.25
Şeker artıkları (ham)|2.0|8.0|0
Tatlı patates|0.25|0.1|0.5
Domuz gübresi (taze)|0.6|0.45|0.5
Meşe kabuğu külü|0|0.34|3.8
Meşe kabuğu külü (kullanılmış)|0|1.75|2.0
su tankı (vaya havuz) tortusu|3.0-11.0|2.0-5.0|0
çay (Öğütülmüş)|4.15|0.62|0.4
Çayırotu samanı|1.2|0.55|1.4
Tütün yaprağı|4.0|0.5|6.0
Tütün sapı|2.5-3.7|0.6-0.9|4.5-7.0
Domates (sebze)|0.2|0.07|0.35
Domates yaprağı|0.35|0.1|0.4
Domates sapı|0.35|0.1|0.5
Tung oil püresi|6.1|0|0
Burçak (cılban) samanı|2.8|0|2.3
Atık kum-kil|9.5|0|0
Buğday kepeği|2.4|2.9|1.6
Buğday (tane)|2.0|0.85|0.5
Buğday sapı|0.5|0.15|0.8
Beyaz yonca (yeşil)|0.5|0.2|0.3
Kış çavdarı samanı|0|0|1.0
Odun külü|0|1.0-2.0|6.0-10.0
Yün artıkları|3.5-6.0|2.0-4.0|1.0-3.5

yalıçapkını
08-11-2010, 12:59
toz kükürt ile leonarditi karıştırıp , aynı zamanda vermemin bir sakıncası olurmu acaba ?
Bir de tarlayı dip patlatanla sürmeyi düşünüyorum , belki bu şekilde killi toprak yüzünden oluşucak durgun suyun vericeği zararı hafifletmiş olurum.

Hiç bir sakıncası olmaz.

unbrekable
08-11-2010, 20:23
Toprak analizi yaptırdım ;sonuçlar bunlar topragın durumu nasıl ne önerirsiniz? neler yapmam gerekiyor ? bilgi verirseniz çok memnun olurum şimdi den teşekkürler




ANALİZ SONUÇLARI 0-20
%İŞBA:39.93
pH :8.09
EC(mmhos/cm):0.79
%TUZ:0.02
BÜNYE L
%ORGANİK MADDE :1.27
%AZOT: 0.25
%KİREÇ: 10.13
P205(kg/da) :11.45
K2O(kg/da) :72.93
Fe:1.4
Mn:0.87
Zn:0.14
Cu:0.6

ANALİZ SONUÇLARI 20-40
%İŞBA: 35.86
pH :8.06
EC(mmhos/cm):0.81
%TUZ:0.01
BÜNYE
%ORGANİK MADDE :0.76
%AZOT:0.15
%KİREÇ:16.05
P205(kg/da) :8.015
K2O(kg/da) :41.01
Fe:1.2
Mn:0.8
Zn:0.13
Cu:0.6

ANALİZ SONUÇLARI 40-60
%İŞBA: 44.22
pH :8.07
EC(mmhos/cm):0.69
%TUZ:0.01
BÜNYE
%ORGANİK MADDE :0.62
%AZOT:0.12
%KİREÇ:12.87
P205(kg/da) :11.45
K2O(kg/da) :21.9
Fe:0.98
Mn:0.76
Zn:0.12
Cu:0.58

komkarbey
08-11-2010, 20:24
sayın acemi_çaylak

ilgine çok teşekür ederim

toprağa organik yoldan fosfor kazandırmak bayağı zormuş en etkilisi kemik tozu ama hem bulunması zor hemde zaten ph sorunu var kemik tozuda ph'ı yükseltiyormuş
buna karşın odun külü ve buğday kepeği ise bulunması daha kolay
artık meşeden arta kalan külleri bir yerlere toplamaya başlayalım tabi komşularında :) adımız kesin deliye çıkacak ama ne yapalım...

komkarbey
08-11-2010, 20:25
sayın acemi_çaylak

ilgine çok teşekür ederim

toprağa organik yoldan fosfor kazandırmak bayağı zormuş en etkilisi kemik tozu ama hem bulunması zor hemde zaten ph sorunu var kemik tozuda ph'ı yükseltiyormuş
buna karşın odun külü ve buğday kepeği ise bulunması daha kolay
artık meşeden arta kalan külleri bir yerlere toplamaya başlayalım tabi komşularında :) adımız kesin deliye çıkacak ama ne yapalım...

acemi_caylak
09-11-2010, 10:32
Toprak analizi yaptırdım ;sonuçlar bunlar topragın durumu nasıl ne önerirsiniz? neler yapmam gerekiyor ? bilgi verirseniz çok memnun olurum şimdi den teşekkürler




Sn. unbrekable,

Toprağınızda ne ekili bilmiyorum ama, pH seviyesi biraz yüksek. Toz kükürt uygulayabilirsiniz. Ayrıca organik madde oranını biraz yükseltmek gerekiyor. Dekara 2 ton yanmış hayvan gübresi iyi olur.

unbrekable
09-11-2010, 10:37
Sn. acemi caylak önerileriniz için teşekkürler . evet pH yüksek bunun için amanyum sülfat veya kükürt önerdiler hangisini kullansam daha iyi olur sizce ? Ayrıca bahçem 5 dönümlük bir arazi ve meyve agacları var cogunlukla, ayrıca yol boyunca çam agacları ve yazın belli bir bolumde sebze yetiştiriyorum yani tekbirşey yok karışık ... organik madde oranını nasıl yükseltebilirim, bunun için ne yapmam gerekiyor ?

acemi_caylak
09-11-2010, 12:07
Sn. unbrekable,

Amonyum sülfat yerine nötr elementel kükürt daha iyi olur. Organik madde oranını, hayvan gübresi, kompost, biyochar, leonardit, malç vb. uygulamalarla yükseltebilirsiniz. Ki ben olsam yanmış hayvan gübresine öncelik verirdim.

unbrekable
09-11-2010, 12:14
Sn acemi caylak,

Bahçenin heryerine mi veriyim gübre ve kükürtü yoksa agac izdüşümlerine vermem yeterli olurmu ? Ayrıca ne kadar gübre ve kükürt versem yeterli olur gübre ve kükürtü karıştırıp vermem de bir sakınca varmı ? bu gübre olayında ölçü nedir hiç bilmiyorum ... ilginiz için ayrıca teşekkür ederim sayenizde birşeyler öğrenmeye başladım .

acemi_caylak
09-11-2010, 15:13
Agaç taç izdüşümlerine vermek yeterli olur. Ben geçen yıl antepfıstığı ve zeytin ağaçlarında ağaç başına ortalama 75 gr kükürt, leonardit (agaç başına ortalama 5 kg) ve biofarm organik gübre (ağaç başına ortalama 5 kg) kullandım. Siz ağaçların yaşına göre bu miktarı ayarlayabilirsiniz. Örneğin ben büyük ağaçlarda 100 gr, genç ağaçlarda 50 gr kükürt kullandım. Gübre ve kükürtü birlikte karıştırıp verebilirsiniz. Ayrıca taç izdüşümüne 15-20 cm derine verebilirsiniz. Biofarm'ı kesinlikle önermiyorum. Güzel yanmış bir hayvan gübresi daha iyidir.

unbrekable
09-11-2010, 17:44
Agaç taç izdüşümlerine vermek yeterli olur. Ben geçen yıl antepfıstığı ve zeytin ağaçlarında ağaç başına ortalama 75 gr kükürt, leonardit (agaç başına ortalama 5 kg) ve biofarm organik gübre (ağaç başına ortalama 5 kg) kullandım. Siz ağaçların yaşına göre bu miktarı ayarlayabilirsiniz. Örneğin ben büyük ağaçlarda 100 gr, genç ağaçlarda 50 gr kükürt kullandım. Gübre ve kükürtü birlikte karıştırıp verebilirsiniz. Ayrıca taç izdüşümüne 15-20 cm derine verebilirsiniz. Biofarm'ı kesinlikle önermiyorum. Güzel yanmış bir hayvan gübresi daha iyidir.

Çok teşekkür ederim bu bilgileri paylaştıgınız için en yakın zaman da bu işimlemi yapacagım . Bir sorum daha olacak, gübreleme ve kükürt işlemini şimdi yapabilirmiyim ? ağaçların yapraklarını dökmesini mi bekliyeyim ? aklıma gelmişken bunu da soruyum abarttım biraz ama kusara bakmayın çimlendirilmiş alanlarımda var kükürt ve gübreleme işlemini o alanlarada uyulayım mı ?

acemi_caylak
09-11-2010, 20:07
Bence şimdi veya ikiye bölerek yapabilirsiniz. İkinci uygulamayı şubat sonunda yapabilirsiniz. Çimleriniz yeterince gürse bence o bölüme uygulamaya gerek yok.

Mine Pakkaner
09-11-2010, 21:10
Biofarm'ı kesinlikle önermiyorum. Güzel yanmış bir hayvan gübresi daha iyidir.Biofarm güzel yanmış kompostlanmış büyükbaş hayvan gübresidir.

Neye dayanarak kesinlikle önermediğinizi açıklar mısınız? Bir de daha iyidir demişsiniz, bu kıyaslamayı neye göre yaptığınızı da anlatırsanız sevinirim.

acemi_caylak
10-11-2010, 09:12
Biofarm güzel yanmış kompostlanmış büyükbaş hayvan gübresinden başka hiçbirşey değildir. Neye dayanarak kesinlikle önermediğinizi açıklar mısınız? Bir de daha iyidir demişsiniz, bu kıyaslamayı neye göre yaptığınızı da anlatırsanız sevinirim.

Mine Hanım,

Bir kullanıcı olarak Biofarm'ın tam kompostlaşmış bir ürün olduğunu düşünmüyorum. Geçen yıl iki kere pelet halinde olan Biofarm kullandık ve kokusunun tam gitmemiş olduğunu gördük. Ayrıca Nisan ayı başında ağaçların dibi bellenince, 3-4 gün sonrasında bolca sinek oluşmaya başladı ki buda tam olgunlaşmamış olduğunun göstergesidir. Bunu daha önce diğer başlıklarda da dile getirdim.

Burada ticari isim vermek istemiyordum ancak siz, Biofarm tarafında olduğunuza göre (ya da yazınızdan öyle bir anlam çıkıyor) deneme amaçlı Tarla Günleri Fuarı' nda alıp kullandığım Eko Flora'nın (http://www.ekofarm.com.tr/urunler.html) 'nın çok daha güzel kompostlaşmış olduğunu gördüm. Yani iyi bir kompost için sadece büyük firma olmak yetmiyor.

Hayvan gübresi ile farkına gelince tam yanmış hayvan gübresi ile kompost aynı süreçlerden geçerler. Kompostlaşma (diğer adıyla yanma veya oksitlenme) esnasında gübredeki serbest azot formları stabil hale geçerek mikroorganizma proteinleri şeklinde depolanır, aynı zamanda bitkilerin kullanımına hazır CO2, H2O, NO3 ve SO4- formlarına dönüşür.

Her ikisinde de gerçekleşen süreç kısaca bu şekildedir. Çünkü her ikisinde de kullanılan organik madde hayvan gübresidir. Birisi daha kontrollü koşullarda daha kısa sürede (Biofarm), diğeri daha uzun sürede kontrolsüz koşullarda kendi doğal mecrasında (hayvan gübresi) gerçekleşir.

Daha işin ayrıntısına girecek olursak, bitki ve hayvan artıkları genel bir tanımlamayla aşağıdaki maddelerden oluşur.

1- Selüloz, en yaygın bitki bileşeni olup, kuru ağırlığın % 15 ile % 60'ını oluşturur.
2- Hemiselülozlar, dokuların % 10 ile %30 'unu oluştururlar.
3- Lignin, karmaşık yapılı ve ayrışmaya dirençli olan bitki bileşeni olup, dokuların % 5 ile % 30'unu oluşturur.
4- Suda çözünebilir maddeler, basit şekerler, amino asitler ve alifatik asitler olup, doku ağırlığının % 5 ile % 30'unu oluştururlar.
5- Eter ve alkol gibi çözünür bileşenler. Bunlar yağlar, mumlar, reçineler ve pigmentler olarak gruplanabilir.
6- Proteinler, yapılarında bitki azot ve kükürdünün çoğunu içerirler. Genellikle kül tayini ile belirlenen mineral maddeler toplam dokunun % 1 ile % 13'ünü oluşturur. Bitki yaşı ile birlikte suda çözünür maddeler, proteinler ve mineral maddelerin miktarı azalır, selüloz, hemiselüloz ve lignin'in yüzdesi artar.

Ayrıca bunların dışında nişasta, kitin vb. maddeler vardır.

Bunlardan öncelikle, basit şekerler, amino asitler vb. mikroorganizmalar tarafından parçalanırlar. Sonra selüloz, hemiselüloz, lignin çözünür. Topraktaki humusun ana kaynağı bu çözünmüş maddelerdir.

Sonuç olarak yanmış hayvan gübresinde son mesajınızda posa dediğiniz kısım, toprakta humuslaşmayı artıracak çözünmemiş selüloz, lignin, kitin, humik asit vb'dir. Bu yüzden belki kısa sürede hızlı bir sonuç alamazsınız. Ancak sürekli hayvan gübresi kullanımı, bir süre sonra toprak mikroorganizmalarının çoğalmasına (çünkü gübreyle birlikte toprağın su tutma kapasitesi yükselerek, nemlilik mikroororganizmaların çoğalabileceği seviyelere erişecektir.) ve toprağın daha iyi verim vermesine neden olacaktır. Ayrıca toprağın katyon değişim kapasitesi ve pH seviyesi yine mikroorganizmaların kolay çoğalabileceği seviyelere gelecektir.

Son söz olarak, kendime organik yetiştiriciliği hedef olarak koymuş birisi olarak, sadece hayvan gübresi değil, diğer besinlerinde toprağa doğal yollardan kazandırılması taraftarıyım. (Leonardit, biyochar, küspe, balık enzimi, laktik asit vb.) Mikrobiyoloji ve Toprak konusunda, bunları insanların nasıl kendi kendine yapabileceklerini, dilim döndüğünce anlatmaya çalışıyorum. Yaşar Grubu'nun ürünlerini zorunlu olmadıkça almıyorum. Kendi yoğurdumu ve peynirimi kendim yapıyorum. (Açıkçası profesyonel üretimin anlatıldığı kadar karmaşık olmadığını düşünüyorum. Birazcık meraklı olan bunların çoğunu kendisi yapar.) Bu yüzden hayvan gübresi sadece posadan ibaret değildir diye düşünüyorum ki geçen gün sizde, Halil Önen'e klinoptilolit konusunda hayvan gübresi ve leonarditin karıştırılmasını önermiştiniz. (O mesajlar silindi veya taşındı şu anda bulamadım.) Aşağıdaki küçük bir alıntı bile neden hayvan gübresi tercih ettiğime güzel bir örnek olur umarım.

"Topraklara anorganik azot verilmesi, selüloz ayrışmasını olumlu etkilemektedir. Amonyum veya nitrat tuzları uygun kaynaklardır.
Ayrışma oranı, ilave edilen azot derişimi ile orantılıdır. Ancak yüksek azot düzeylerinde, selüloz ayrışması, bu artışa tepkisiz kalmaktadır. İlave edilen azot miktarı her 35 kısım selüloza karşı 1 kısım anorganik azot düzeyine ulaşılmasından sonra yararlı olmamaktadır.
Çiftlik gübresi ve üre, kazein, amino asitler gibi organik azot bileşikleri, dönüşüm oranını arttırmaktadırlar." (Sevinç Arcak, Koray Haktanır, Toprak Biyolojisi)

Buradan yola çıkarak belki kimyasal gübrelerle biz kısa sürede toprağın ihtiyacı olan alınabilir mineralleri toprağa vermiş oluyoruz ve kısa sürede sonuç alabiliyoruz. Ancak aynen hayvan gübresi veya kompostta azotun giderek başka biçimlere dönüşerek yok olması gibi kimyasal gübredeki azot formları da hızlıca yıkanarak veya denitrifikasyon yoluyla topraktan uzaklaşır. Birinci yıl içerisinde bu oran %40 ları buluyorki hiçte küçümsenecek bir oran değil.

Mine Pakkaner
10-11-2010, 14:06
Sorumun nedeni, niçin kompostlanmış hayvan gübresi yerine açıkta yanmış hayvan gübresini tavsiye ettiğinizi anlamaktı. Oysa anlıyorum ki şikayetiniz komposttan değil (çünkü öyle olsa ekoflora'dan da şikayetçi olurdunuz.). Üründen memnun olmayışınız kalitesiyle ilgiliymiş. Bu konudaki daha önceki şikayetlerinizi okumamıştım.

Hala daha da, neden kompost yerine güzel bir yanmış gübrenin daha iyi olduğunu söylediğinizi bilmek isterdim. Örneğin memnun kalmadığınız kompostu verdiğinizde ne oldu? Zararlı bir etki mi tespit ettiniz? Bu arada kompost yerine yanmış gübre verdikleriniz de vardı da, onlarda daha iyi bir gelişim mi oldu? Bu kanaate nasıl vardınız gibi somut uygulamanızın sonucuna dayanan yargınızı bilmek isterdim.

Biofarmın tarafında olduğumu neden düşündüğünüzü bilmiyorum ama ben markanın değil, kompostun, kompostlamanın yanındayım.

Bu arada benim de senelerdir kullandığım ve sadece bazen yüksek nemli oluşundan yakındığım ama olgunlaşmamış formuna hiç rastlamadığım bir üründen bahsediyoruz. Üstelik kerelerce de buradan marka olarak tavsiye ettiğimi görmüşsünüzdür belki. Bu durumda aynı markadan bahsedince neden diye sordum ki şikayetinizi bileyim, ben de tedbir alayım.

Bir ticari grubun ürünlerini kullanıp kullanmamak da kişinin şahsi tasarrufu. Benim de kesinlikle kullanmayacağım, dilimin asla zikretmeyeceği markalar mevcut. O grubun malına para verip bir kere almışsanız, aldığınız ürün beklentinizi veya garanti edilen içeriği karşılamıyorsa neden üreticisine dönmediğiniz de bir tüketici olarak kişisel tercihiniz. Ben şahsen öyle yapmıyorum.

Bitkisel ve hayvansal artıkların içerikleriyle ilgili verdiğiniz güzel bilgiler için de teşekkürler. Böylece konuya yeni giriş yapanlar bu temel bilgileri alıp dağarcıklarını zenginleştireceklerdir. Ben de sayenizde bilgi tazelemiş oldum.

Kompost ile yanmış hayvan gübresinin karşılaştırmaları sadece besin içerikleri açısından yapılmaz. Ki yapıldığında da kompostun daha zengin olduğu görülür, çünkü içindeki besin elementleri yıkanmamıştır. Yanmış da olsa içerdiği hastalık, zararlı, yabancı ot konularına ise hiç girmiyorum. Elbette yanma sürecinde diğer zararlılara yaptığı yataklık, çevre kirlenmesine sebep olduğunun kesinlikle tespit edilmesi vs. gibi konular da hep bilinmekte.

Buradan uzun uzun yazıp da konuyu dağıtmak akıl karıştırmak istemiyorum. Meraklıları neden kompost, evde kompost yapımı diye sadece benim açtığım başlıkları bile okusalar öğrenirler.

İnorganik azot konusuyla size sorduğum soru arasında nasıl bir bağlantı kurup neye cevap verdiğinizi anlamış değilim, ancak kendi adıma şunu söyleyebilirim; "organik gübre kullanın, kompost kullanın, gübrenizi tarlanıza bahçenize vermeden önce kompostlayın" diye her seferinde çağrıda bulunurken, bir iyi tarım uygulamaları uzmanı olarak gerektiğinde toprak ve bitki analizleri doğrultusunda, doğru dozda, doğru teknikle, doğru zamanda kimyasal gübre kullanılmasını da tavsiye ederim.

Siz de tavsiye etmiştiniz demişsiniz. Hayvan gübresi kullanılmasını sürekli tavsiye etmekteyim. Doğru olanı kompostlayıp da kullanmaktır. Üreticinin kendisinin kompostlama şansı yoksa veya kompost alma şansı yoksa, yanmış bekletilmiş gübreyi de kullanır.

Zaten kullanmışsa ve üretici geleneksel alışkanlıklarını kıramayıp bu şekliyle kullanmaya devam edecekse, o zaman da, "aman yine de iyi, hiç olmazsa kontrolsüz kimyevi gübre kullanmıyor." diye ehven-i şer bu duruma sevinmekteyim bile. Ancak bu kadar çevre, doğa, sağlık diye bayrak açmışken kompostlanmamış gübrenin kullanılmasına razı gelmek de içimi acıtmakta.

Klinoptilolit başlığındaki mesajların kaldırılmasına gelince, sebebi Sn. ortunçkutay'ın başlığa yazdığı bütün mesajların içeriğini silmesidir. Fotoğraflarını, mesajlarını silince, geride kalan kendisine verilmiş bütün cevaplar da havada kalmış, bu nedenle tarafımızdan kaldırılmışlardır.

acemi_caylak
10-11-2010, 16:13
Mine Hanım,

kompostun, kompostlamanın yanındayım.

Bu sözlerinizle her şey netleşmiş oldu. Kompostlaştırmaya ve kompost kullanmaya kesinlikle karşı değilim. Ki Uzak Bahçelerde kendi bahçemi anlatırken ve mikrobiyoloji ve toprak konusundaki son mesajım bile bu konuya yönelikken, bende düşünmüştüm, komposta karşı olduğum nerden çıkıyor diye.

Mesaj No:88 (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=688191&postcount=88)

Mesaj No:145 (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=703443&postcount=145)

Mesaj No:146 (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=703446&postcount=146)

Mesaj No:165 (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=712242&postcount=165)

Mikrobiyoloji ve Toprak, Mesaj No:310 (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=713610&postcount=310)

Yanmış hayvan gübresi olayına gelince, yığın yeterince büyük, nem oranı yeterli, arasıra karıştırılarak yakılmış ve uzun süre (1 – 2 yıl) açık havada bekletilmemişse (ki kompost prosesinin aynısı) kompost ile arasındaki farkın büyük olduğunu sanmıyorum ve kendi bahçemde ayrı parsellerde denememiş olsamda, bir önceki yılda hayvan gübresi kullandığım için aradaki farkın büyük olmadığını kendi gözlerimle gördüm.

Bu yüzden maliyetleri göz önüne alarak hayvan gübresininde rahatlıkla kullanılabileceğini düşünüyorum. Ki buna sizde katılıyorsunuz. Aslında son söz şu olmalı, ikisi birbirinin alternatifi değil ve maliyet göz önüne alınırsa duruma göre birbirinin yerine kullanılabilecek ürünler.

Kompost konusunun daha ayrıntılarına gelince, bu linkteki Dünya Bankası Raporu' ndan (Kompostlaştırma Uygulamaları Ve Başarısızlıklar) (http://www.yildiz.edu.tr/~kanat/2/kompost.html) mutlaka haberiniz vardır diye düşünüyorum. Burada sayılan başarısız uygulama yanlışlıklarının, bir benzeri Biofarm'ın bir parti ürününde bize denk düşmüş olabilir. Ki bu konuda sadece şikayetçi bende değilim. Forumda belirtmemiş olsa da Uzak Bahçeler'in bir başka üyesi de aynı problemi yaşamış durumda.

Mine Pakkaner
10-11-2010, 21:21
Yanmış hayvan gübresi olayına gelince, yığın yeterince büyük, nem oranı yeterli, arasıra karıştırılarak yakılmış ve uzun süre (1 – 2 yıl) açık havada bekletilmemişse (ki kompost prosesinin aynısı) kompost ile arasındaki farkın büyük olduğunu sanmıyorumKi konu da aynen bu. Gübre bu şekilde yanmıyor. Bu dediğinizi yapsalar zaten bir nevi kompostlamış olacaklar. 26 senedir arazideyim, masabaşı mühendisi değilim, bana daha böyle gübre yakan çiftçi rastlamadı.

Başarısız kompost tesisleri ile ilgili sunduğunuz döküman belediyelerin çöp kompostlama tesislerine ilişkin. Bu çok farklı bir sistem, çok farklı bir konu. Çöp gübresi tesisleri neden iyi çalıştırılamadı bilemem ama ben çok uzun seneler önce İzmir' deki fabrikadan aldığım ürünü kullanamadım bile. İçinden enjektör iğesinden jilete, plastik parçasından taşa her türlü organik olmayan madde çıkmıştı. Üründe hala bakteri faaliyeti de sürüyordu. Şehrin bütün çöpü gerçekten içindeydi.

Konumuz bunların çok dışında. Üreticilerin bunlara bakıp komposttan kaçmaları, bitkisel ve hayvansal artıklarını kompostlamaktan vazgeçmeleri yanlış olur. Bu örnekler mesnet teşkil etmez.

Konuyu uzatmak anlamsız, gerisi laf-ı güzaf olacak. Bundan sonra tam öyle ifade etmemiş olsanız da yanmış hayvan gübresi komposttan daha iyidir diye düşünmediğinizi bileceğim.

MeyveliTepe
10-11-2010, 21:38
Keçi gübresini (sığır gübresi kompostlaştırma sürecinde dayanılmaz oluyor) 3-4 haftalık sıcak kompost sürecine sokup kullanmaktan çok memnun kaldım. Aslında bir süredir hayvan gübresini sadece böyle kullanıyorum. Sığır gübresi de iyi ama yabani otlardan çok başım derde girdi.

Mine Pakkaner
10-11-2010, 23:37
...toprak analizi yaptırdım ve forumda ki arkadaşlar leonardit önerdiler bende burdan baktım http://www.biyotar.com.tr/urunlerimiz.htmama birsürü leonardit var anlamadım işin açıkcası...

Unbrekable, öncelikle pHyı düşürmek için 200 kg/ da oranında kükürt vererek başlayın. Kükürdü sürümle toprağa karıştırın. Bu pH da bir birim düşme sağlayacaktır. Böylece ph 7 düzeylerine gelecektir. Bunu fidan çukuruna değil bütün araziye uygularsanız daha etkin sonuç alırsınız. Fidan çukurlarına organik madde eksikliğini telafi için kompost + humik asit vermeniz daha hızlı sonuç almanıza sebep olur.
Ağaç başına yaşına göre 5-10 kg arası kompost verin. Humik asiti ise satın alacağınız markanın etiket dozuna göre kullanın. İçeriğindeki % ler değişebildiği için bunu söylüyorum.

Bir ek bilgi; yapılan denemelerde en yüksek organik madde artışı kompost +hümik asit uygulamasında ortaya çıkmıştır. Bu uygulama organik madde miktarını bir üretim sezonunda % 81.5 oranında artırmış. Sadece kompost %70 ve kompost + leonarditli uygulamada organik madde miktarındaki artışlar ise % 53 oranlarında tespit edilmiş. Kullanılan kompost büyükbaş gübresi kompostu.


Toprağınızın iz elementlerce fakir olduğu görülmekte. İz elementli bir gübre kullanmanız gerektiği ortada. Bunu yapraktan vermenizi öneririm. Toprakta zaten eksik oldukları gibi pH sı yüksek topraklarda bitki tarafından alınamazlar. Yine etiket dozuna göre kullanırsınız.

Bakla+ fiğle yeşil gübreleme yapmanız ise toprağınızı hem organik maddece zenginleştirecek hem de biyolojik faaliyetini, enzim hareketlerini arttıracak. Yeşil gübrelemenin çiftlik gübrelerine göre toprakta daha üstün bir mikrobiyal faaliyet sağladığı yine yapılan denemelerle ortaya konmuş bir gerçek.

Mine Pakkaner
10-11-2010, 23:42
Keçi gübresini (sığır gübresi kompostlaştırma sürecinde dayanılmaz oluyor) 3-4 haftalık sıcak kompost sürecine sokup kullanmaktan çok memnun kaldım. Aslında bir süredir hayvan gübresini sadece böyle kullanıyorum. Sığır gübresi de iyi ama yabani otlardan çok başım derde girdi.

Elinize sağlık, keçi gübresi harika bir gübredir :). Kompostu da çok kaliteli olur. Malumunuz büyükbaş gübresinin ot sorunu ise iyi bir kompostlamayla kalmaz.

juglandales
26-11-2010, 14:09
Toz halindeki kükürtü 30 dönüme nasıl dağıtabilirim.?

bağcı38
29-12-2010, 09:40
Arkadaşlar yeni yaptırdığım toprak analizi sonuçlarına göre
tavsiye ve önerileriniz olursa sevinirim selamlar.
0-30 cm

Toprak Özellikleri Birim Analiz Sonucu
Azot (N) % 0,045*
Fosfor (P2O5) kg/da 15,534*
Potasyum (K2O) kg/da 95,013*
Organik madde % 0,912*
Bünye sınıfı % 41,910*
pH 7,63*
EC dS/m 0,430*
Tuz % 0,011*
Kireç (CaCO3) % 6,144*
Demir (Fe) ppm 3,668*
Bakır (Cu) ppm 0,894*
Çinko (Zn) ppm 0,136*
Mangan (Mn) ppm 0,400*
Kalsiyum(Ca) ppm 78,69
Magnezyum(Mg) ppm 48,14
Bor(B) ppm 0,2

30-60 cm

Toprak Özellikleri Birim Analiz Sonucu
Azot (N) % 0,042*
Fosfor (P2O5) kg/da 6,500*
Potasyum (K2O) kg/da 59,072*
Organik madde % 0,840*
Bünye sınıfı % 38,720*
pH 7,63*
EC dS/m 0,360*
Tuz % 0,008*
Kireç (CaCO3) % 6,540*

epsody
30-12-2010, 08:23
Arkadaşlar yeni yaptırdığım toprak analizi sonuçlarına göre
tavsiye ve önerileriniz olursa sevinirim selamlar.
0-30 cm

Toprak Özellikleri Birim Analiz Sonucu
Azot (N) % 0,045*
Fosfor (P2O5) kg/da 15,534*
Potasyum (K2O) kg/da 95,013*
Organik madde % 0,912*
Bünye sınıfı % 41,910*
pH 7,63*
EC dS/m 0,430*
Tuz % 0,011*
Kireç (CaCO3) % 6,144*
Demir (Fe) ppm 3,668*
Bakır (Cu) ppm 0,894*
Çinko (Zn) ppm 0,136*
Mangan (Mn) ppm 0,400*
Kalsiyum(Ca) ppm 78,69
Magnezyum(Mg) ppm 48,14
Bor(B) ppm 0,2

30-60 cm

Toprak Özellikleri Birim Analiz Sonucu
Azot (N) % 0,042*
Fosfor (P2O5) kg/da 6,500*
Potasyum (K2O) kg/da 59,072*
Organik madde % 0,840*
Bünye sınıfı % 38,720*
pH 7,63*
EC dS/m 0,360*
Tuz % 0,008*
Kireç (CaCO3) % 6,540*

Arkadaşım bağcı38, Analiz sonuçlarına göre birinci sırada toprağının organik maddesi yok denecek durumda bana göre tarım yapılamaz sınırlar altını gösteriyor, tarımsal faaliyetler açısından toprağın mikrobiyal calılığıda yok sayılacak düzeylerde, bu sınır normal değerlerde olabilmesi için % 5 sınırlarının üzerinde olması gerekmekte bu değerlere ulaşabilmen için ahır gübrelerinden yapacağın kompost ile ulaşabilirsin.

Yapacağın kompost içeriğine asidik malzemeler (çam ibreleri ve narenciye kabukları ) ilave ederek toprağının ph nı düşürebilirsin, Kalsiyum(Ca) Bor(B) ppm 0,2 bu mineral değerlerinin dışındakilere dikkat ederseniz * işareti ile uyarı sizleri ikaz etmişler.

Toprağınızın yapısı Kalsiyum(Ca) Bor(B) ppm 0,2 sadece bu mineraller ce normal sayılmış görülüyor, diğer parametreler eksilerde , sözün kısası toprağınızında tarımsal faaliyet yapabilmeniz bu değerlerin yerine konmasıyla sağlanarak toprağınızdan yararlanabilirsiniz, sevgilerimle hoşça kalın.

Yarkin
14-01-2011, 11:12
Üstatlar. Dikili de bulunan 9 dönüm arazimde 300 gemlik tipi zeytin agacim bulunmakta.
Sulamam damlatma usülü. Yerden 1,5 metre yükseklikteki 10 tonluk tanktan sulamami yapmaktayim. Bende toprak ve yaprak analizi yaptirdim. Bir takim eksiklerim var. Bunlari en iyi sakilde nasil düzeltebilirim? Yardimci olacak üstatlara simdiden tesekkürler.

Toprak analizi sonuclari

pH % 7.85 Alkali
EC // 0.53
CaCO3 1.08 Az Kirecli
Organik madde 2.10 Orta
Bünye Killi Tinli
Toplam azot 0.11 Azotca iyi
Tuzluluk 0.033 Tuzsuz
Fosfor Kg /da 1.60 Cok az fosforlu
Potasyum // 29.88 Orta
Kalsiyum mg/kg 72.16 Zengin
Magnezyum // 780.20 Zengin
Demir // 13.28 Yüksek
Cinko // 1.06 Yeteri sinirda
Mangan // 9.22 Orta
Bakir // 5.26 Yeterli
Bor // ---- Istenmedi

Yaprak analizi

Azotin % 1.61 Yeterli
Fosfor // 0.16 Yeterli
Potasyum // 0.73 Noksan
Magnezyum // 0.2 Yeterli
Kalsiyum // 2.5 Yeterli
Demir ppm 176 Yeterli
Bakir // 42 Yeterli
Cinko // 43 Yeterli
Mangan // 50 Yeterli

acemi_caylak
14-01-2011, 23:22
Sn. Yarkın,

Aslında toprağınız zeytin için çokta kötü değil. Toprağınız bence alkali değil hafif alkali. Ancak pH seviyesini düşürmek isterseniz ağaç başına 50-100 gr arası kükürt kullanabilirsiniz.
Organik madde miktarı zeytin için düşük olmasa da yine de artırmakta fayda var. Yanmış hayvan gübresi veya kompost kullanabilirsiniz.
Ayrıca fosfor miktarını artırmak için kemik unu, pamuk küspesi ve melas kullanabilirsiniz.
Yazınsa damlama sulama ile birlikte humik asit kullanabilirsiniz.

Yarkin
14-01-2011, 23:29
Sn. Acemi caylak; Sagolun. Cok anlamli bir cevap oldu benim icin. Su an kafamda toplamis oldum ne yapmam gerektigini. Tesekkür ederim.

Mine Pakkaner
15-01-2011, 23:09
Ben sizin yerinizde olsam pH yı düşürmem. Çünkü zeytin hafif alkali ve hatta alkali topraklarda iyi gelişir. Toprak asitleştikçe sorun çıkar.

Şu anda acil hiçbir durumunuz yok.
Ağaçlarınızın sadece bir miktar postasyum ihtiyacı var. Bunu da kompost vererek sağlayabilirsiniz. Kompost terkibi itibariyle güzel bir organik potasyum kaynağıdır. Aynı şekilde deniz yosunlu sıvı gübre vererek hem ağaçlarınızı güçlendirir hem de potasyum sağlarsınız. Yine potasyum humatlar da piyasada mevcut.

Bunlar organik kaynaklar. İnorganik preparatlar da piyasada çok var.

Yarkin
16-01-2011, 09:41
Sayin mine pakkaner hanimefendi, ilginize cok tesekkür ederim. Beni daha bir aydinlattiniz.
Sagolun.

cahitates
09-02-2011, 17:12
Arkadaşlar ;
Bence bu tür topraklarda öncelikli olarak organik toprak düzenleyiciler kullanılmalı.Ancak okuduğum yazıların hiç birinde hem organik gübre, hem de toprak düzenleyici olarak görev yapan tamamen Organik Yarasa Gübresinden bahsedilmemiş.Henüz ülkemizde yeni tanınmaya başlayan ve uygulamalar ile sabit faydaları gün geçtikçe çoğalıyor.Bence küçük bir kısımda olsa bile mutlaka Yarasa gübresini denemelisiniz.Sonucuna göre hareket edersiniz.Kesinlikle toprak ve bitkilerinizdeki sağlıklı gelişimi göreceksiniz.Hepinize kolay gelsin..

neşride
16-02-2011, 20:31
Tarımsal jipsin özellikle toprak PH'nı düşürmek için kullanımı ile ilgili olarak aşağıdaki bilgilere ulaştım. İçeriğinde %18.6 kükürt ve % 22.3 kalsiyum olduğu belirtiliyor. Ayrıca organik tarımda kullanıldığı bilgisine yer verilmiş.

''TARIMSAL JİPS''- Dünya tarımında 150 yıldır kullanılan ve verimi yüzde 20 ve 50 oranında artıran doğal gübre ''tarımsal jips'', alçı taşının parçalanmasıyla elde ediliyor. Toprağın yapısını bozmadan bitkilerin sağlıklı bir şekilde yetişmesini sağlayan gübre, yapısındaki kalsiyum ve kükürtten dolayı toprağı gençleştirip, çölleşmesini önlüyor.

Kaynak: http://www.gidasanayii.com/modules.php?name=News&file=article&sid=2477

JİPS'in Kimyasal Bileşimi, CaSO4 . 2H2O
Kristal Sistemi, Monoklinik
Kristal Biçimi, Çoğunlukla ince-kalın levhamsı kristalli; kısa-uzun prizmatik, iğnemsi, masif, tanesel, lifsi
İkizlenme, { 100} yüzeyinde kırlangıç kuyruğu, { -101} yüzeyinde kelebek ikizleri çok tipiktir.
Sertlik, 2
Özgül Ağırlık, 2.32
Dilinim, { 010} mükemmel
Renk ve Şeffaflık, Renksiz-beyaz, sarımsı, yeşilimsi, kırmızımsı; şeffaf-yarışeffaf
Çizgi Rengi, Beyaz
Parlaklık, Camsı
Ayırıcı Özellikleri, Düşük sertliği ve dilinimi

JİPS, gerektiğinde toprak analiz labaratuarlarının tavsiyeleri doğrultusunda kullanılırsa tarım arazilerinde toprağın pH (asitlik) yapısını düzenleyerek, demir, çinko, fosfor, molibden gibi besin maddelerinin tekrar alınabilir forma döneüşmesine yardımcı olmaktadır.

Kaynak: http://www.ziraatci.com/editor/forumyazdir.asp?forumid=503


Son yazıda tek başına atılan kükürtün toprakta en az altı ayda etkisini gösterdiği, tarımsal jipsin ise özellikle yeşil mahsulde onbeşinci gün PH'ı etkilemeye başladığı bahsediliyor.

Daha önceki yazılarda kısaca adı geçmiş, fakat detaylı bilgisi olan ya da kullanan varmı acaba?

y_unlu
20-02-2011, 12:53
merhaba
1 dönüm arazim var domates yetiştirecem analiz yaptırdım sonusu söyle

KİLLİTINLI
EC=0,21 (TUZSUZ)
PH=8,3 (ALKALİ)
KİREÇ=45,03 (ÇOK FAZLA)
ORGANİK MADDE=3,77 (İYİ)
ALINA BİLİR FOSFOR=51 (YÜKSEK)
DEĞİŞEBİLİR POTASYUM=178 (DÜŞÜK)

DOMATES YETİŞTİRİCİLİĞİNİ DAMLAMA YAPICAM
HANGİ GÜBRE DEKARA NEKADAR KULLANICAM YARDIMCI OLURSANIZ SEVİNİRİM

morgen9943
01-03-2011, 14:08
Satur İŞBA% si 60) (top tuz %0,019) (toprak reaksyn Ph 7,70) (kireç% CaCO3 27,44) organik madde 1,94 (kum% 40,76) kil% 35,78 (silt%23,44) (Bünye CL)

Rapor hakkında açıklamalar ;Bünyesi killi tın olup.tuz oranı tuzsuz,toprak reaksiyonu hafif alkali, çok fazla kireçli, çok az fosforlu, yeter seviyede potasyumlu, az organik maddedir.
(ağaç olarak; 6 adetkiraz, 3adet şeftali, 10 adet elma ,2 adet armut,2 adet erik,1 adet ayva, 1 adet ahududu, 2adet kaysı 3 adet ceviz,ve bol miktarda üzüm bağı bahçe net 750 metrekare yer pozantı fındıklı yaylası,,,,.. Bahçemi nasıl gübreleme yapmalıyım bana bu konuda yardımcı olursanız memnun olurum. teşekkürler.

pria
01-03-2011, 15:55
Bilebildiğim kadarıyla yazayım..
PH 7.7 oldukça yüksek olduğu için kesinlikle ÜRE gübresi kullanmamalısınız..Benim bildiğim,7.5 PH üst sınırdır.Üstü risklidirToprağınızda kalsiyumun çok fazla olması PH'ı yükselten sebeplerden biridir.Ben zeytinliğimde ki 5.5 PH'ı yükseltmek için tarım kireci uyguluyorum.
PH'ı her yıl düşürmek için kükürt içerikli azotlu gübreler (amonyum sülfat gibi) kullanmalısınız..
İsterseniz sadece kükürt te kullanabilirsiniz PH'ı düşürmek için.Alacağınız azotlu gübrelerde SO4 (sülfat) ibaresinin olmasına dikkat ediniz.

Humus yönünden toprağınız için İncal OMG kullanmanız doğru olabilir.
Veya hem azot hem fosfor hemde humus takviyesi yapmak istiyorsanız sadece Ünaldı Gübre'nin BİOCOMP 14.36.0 gübresini kullanınız.(dekara 20-30 kg)Bu gübrede azot ve fosfor miktarı yüksektir.%20 humus ve iz elementler vardır.Potasyum sıfırdır.
İncal OMG ve BİOCOMP toprağınızı ıslah edecektir.Killi toprak yapınızdan dolayı kilin absorbe ettiği,bağladığı elementleri serbest,kullanılabilir hale getirecektir.
Ben buğdayda kullandım;netice çok güzel..
http://www.unaldi.com.tr/urunler.html

Beymen
23-03-2011, 21:50
Sn. Komkarbey,

Grayfurt Kabuğu (kül)|0|3.6|30.6
Patates kabuğu (kül)|0|5.18|27.5
Meşe kabuğu külü|0|0.34|3.8
Meşe kabuğu külü (kullanılmış)|0|1.75|2.0
[/table]


Sayın acemi_çaylak burdaki kül olayı nasıl oluyor kabukları yakıp küllerinimi kuyllanacaz..tşkürler..

acemi_caylak
27-03-2011, 13:46
Sayın Beymen,

Buradaki kül olayı fırında yakmadan siyahlaşana kadar yüksek ısıda pişirme anlamına geliyor.

Beymen
27-03-2011, 20:47
Sayın acemi_çaylak
verdiğiniz liste çok çeşitli bir bahçe oluşturmak isteyen benim gibiler için iyi oldu..farklı toprak çeşidi isteyen bitkilerin istediklerini kolay yoldan vermemizi sağlayacak bir bilgi..sağolasın..

Zeytin agaci
31-03-2011, 13:31
Sayin Lonicera, ellerinize saglik. Bir de kavanozun büyüklügünü ve kavanoza kac gram toprak konulmasi gerektigini ekler misiniz. Muhakkak deneyecegim.
Sevgiyle kalin.

Zeytin agaci
31-03-2011, 13:54
Su kavanozun neresine kadar gelmeli? Kavanoza hangi kasikla (yemek/tatli/cay) bulasik deterjani konmali?
Cok tesekkürler.
Saglicakla kalin.

dussokagi
05-04-2011, 21:58
peki birşey soracağım candem nasıl veya b5a benimde meyve ağaçlarım var 150 kadar hangi gübre önerirsiniz organik tarım için diyeceksiniz hayvan gübresi en iyisi ama hayvan gübresi yetersiz kalıyor

acemi_caylak
05-04-2011, 22:42
Sn. Dussokagi,

Elinizde toprak tahlili var mı? Hangi tür ağaçlar yetiştiriyorsunuz? Bunlar bilinmeden hiç bir ciddi Ziraat Mühendisi veya bizim gibi amatör olarak bu işle ilgilenenler size bir ürün öneremez.

Ayrıca,

Kompost hazırlama (sıcak kompost) (Evsel ve bitkisel atıklar) (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2181)

Mikoriza / mikrobiyal gübreler (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1963)

Enzim (Enzyme) (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=18541)

Mikrobiyoloji ve Toprak (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=20171)

başlıklarını ayrıntılı inceleyiniz ve Uzak Bahçelerin Yakın İşbirliği (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=398) altındaki bahçelerin kullandıkları ürünlere bir göz atınız.

dussokagi
06-04-2011, 09:47
toprak tahlili yaptırdım bahçemde ceviz kiraz armut elma kivi dut nar erik kayısı şeftali gibi meyveler var toprak tahlili sonucu azotlu gübre olarak amonyum nitrat veya üre kullanılması önerilir diyor

acemi_caylak
06-04-2011, 12:07
Sn. Dussokagi,

Toprak tahlili sonuçlarını buraya bir ekleyebilir misiniz?

dussokagi
06-04-2011, 17:03
su ile doymuşluk oranı %57,75
toplam tuz %0.01 tuzsuz
su ile doymuş toprak ph 7,23 nötr
kireç %14,42 orta kireçli
fosfor %8,72 orta
potasyum 15,45 çok az
organik madde %3.015 iyi

ph değerlerinden ve tarım şeklinden dolayı azotlu gübre olarak amonyum nitrat ve üre kullanılması önerilir azot ihtiyacı 1,5 kg'dan az olduğundan ihmal edilebilir

acemi_caylak
06-04-2011, 17:51
Sn. Düssokagi,

Bence toprağınız fena değil. Biraz fosfor ve potasyum takviyesi yapmanızda yarar var. Potasyum için, eşekkulağı, ısırgan otu, sulandırılmış melas, odun külü (odun külünü çok az veriniz), fırında karbonlaşana kadar yakılmış patates, salatalık ve portakal kabuğu, deniz yosunundan yapılmış gübreler. Fosfor için, kemik tozu, fırında yakılmış limon kabuğu, balık enzimi verebilirsiniz.

Ayırıca piyasada içeriğinde yüksek fosfor ve potasyum içeren organik gübrelerden kullanabilirsiniz.

Birde bahçenizde mutlaka kendi kompostunuzu yapınız. Organik madde miktarını %4 civarına çıkarmakta fayda var. Ayrıca 14 nolu mesajda sözünü ettiğim başlıkları mutlaka inceleyiniz. Orada çok yaratıcı ürünler bulacaksınız.

Son olarak, UBYİ'nin kullanmış olduğu ürünler arasında, Leonarditten yapılan humik asit ve ev yapımı enzimler kesinlikle olmazsa olmazlar arasında.

Kendi düşünceme gelince Toprak TV'de reklamı yaplıan ürünlerden özellikle uzak duruyorum.

MeyveliTepe
06-04-2011, 18:42
su ile doymuşluk oranı %57,75
toplam tuz %0.01 tuzsuz
su ile doymuş toprak ph 7,23 nötr
kireç %14,42 orta kireçli
fosfor %8,72 orta
potasyum 15,45 çok az
organik madde %3.015 iyi

ph değerlerinden ve tarım şeklinden dolayı azotlu gübre olarak amonyum nitrat ve üre kullanılması önerilir azot ihtiyacı 1,5 kg'dan az olduğundan ihmal edilebilir

Azot oranı yok mu? Potasyumun bu kadar az çıkması ilginç. Hızlı takviye için vinas ekstresi iyi iş görür.

dussokagi
06-04-2011, 20:07
önerdiğiniz organik gübre varmı

Çamtepe
06-04-2011, 20:11
Azot oranı yok mu?

Uzmanı değilim ancak toprak analizlerinde azot ölçüldüğünü düşünmüyorum, zira azot toprakta tutulan bir madde değil, malum uçup gidiyor. Benim toprak analizimde de azot oranı yok mesela..

Toprak analizinde azot içeriğine ilişkin fikir verebilecek değer bir ihtimal topraktaki organik madde oranı olabilir mi sizce? Bildiğim kadarı azot doğal yoldan iki şekilde gelebiliyor:
1. Topraktaki organik maddelerin çürükçül bakteriler aracılığı ile "sindirilmesi"
2. Rhizobium bakterileri sayesinde havadan azot bağlanması, ki Sn. Meyvelitepe siz bu konunun uzmanısınız :) Çalışmalarınızı yakından ve beğeniyle takip ediyoruz.

acemi_caylak
06-04-2011, 20:41
önerdiğiniz organik gübre varmı

Sayın Dussokagi,


Kısa sürede etkili ve kesin çözüm almak isityorsanız, bence sitenin satış bölümlerine bakınız veya parası karşılığında profesyonel bir ziraat mühendisinden destek alınız.

Ben kendim bu işlerle amatör ruhla ilgilenen birisiyim. Size açıkçası şu ürünü kullanın diye bir öneride bulunamam. Ki UBYİ'nin çizgiside budur. Ancak deneyip memnun kaldığımız ürünleri (kimyasal olmamak koşulu ile) zaten her üyemiz kendi bahçesinde anlatıyor.

Eğer biraz zaman ayırıp, bu linkteki, (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=398) Halil Önen / Aliağa-Menemen-Belen, Ayhan Dukel / Güzelhisar, Aliağa- İzmir ve Acemi Caylak / Oğuzeli, Gaziantep, Lilium / Balikesir - Gönen, Ensar / Tekirdağ, Epsody / Gelibolu, Müdürün Bahçesi / İzmir, Kaan Ugurlu / Bergama, Hasangültepeli / İzmir, Ömer Tuncer / Bergama bahçelerini bir gezerseniz sizin için çok yararlı bilgiler bulacaksınız.

MeyveliTepe
06-04-2011, 20:43
Evet, azotu toprakta uzun süre tutmak mümkün değildir. En hızlı tüketilen mineraldir. Öte yandan azot ölçülür tabii. Standart olarak da ölçerler. Ölçüm anındaki durumu bilirsiniz, buna göre ne kadar süre içinde ne yapmanız gerektiğine karar verirsiniz. Söz gelimi geçen sonbahar hasat tamamlandıktan sonra bizim sebze adalarının azot miktarı "normal" aralıktaydı, diğerleri ise fazla idi. Bu anlamlı. Başlangıçta hepsi fazla idi, azot normale indi. Şimdi ölçsem diğerleri yine fazla çıkacak. Yeşil gübre yapmamış olsaydım azot az çıkardı.

Mevsim ilerlediği için yeşil gübre ile azot takviyesine bu yıl için zaman yok. Fakat duruma göre başka şeyler yapılabilir.

Bir de tabii, önemli olan denge. Eksik olan, diğerlerinin alımını engelleyeceğinden ekilecek bitkilerin ihtiyacına göre dengeyi sağlamak gerekir. Ayrıca anlamlı bir ölçüm yapılacaksa en azından çinko, demir, bakır, kalsiyum, Mangan ve Mağnezyum değerlerinin de bilinmesi gerekir.

Bu örnekte PH fena değil, az biraz aşağı inse daha iyi, organik malzeme ortalamaya göre iyi, zaman içinde ne kadar yükselirse o kadar iyi. Sonbaharda ölçüm yapılsaydı emniyetli bir şekilde potasyum takviyesi odun külü ve kükürt ile yapılırdı, fakat şimdi kükürtün parçalanması için zaman yok, PH yükselir.

Sn.Acemi_caylak'ın söyledikleri uygulanabilirse iyi olur. Kemik tozu geç fosfor bırakıyor, fakat şimdi uygulansa Hazirana kadar bırakacağı fosfor yeterli olur, bir kaç sene de başka fosfor istemez.

acemi_caylak
06-04-2011, 21:15
Uzmanı değilim ancak toprak analizlerinde azot ölçüldüğünü düşünmüyorum, zira azot toprakta tutulan bir madde değil, malum uçup gidiyor. Benim toprak analizimde de azot oranı yok mesela..

Toprak analizinde azot içeriğine ilişkin fikir verebilecek değer bir ihtimal topraktaki organik madde oranı olabilir mi sizce? Bildiğim kadarı azot doğal yoldan iki şekilde gelebiliyor:
1. Topraktaki organik maddelerin çürükçül bakteriler aracılığı ile "sindirilmesi"
2. Rhizobium bakterileri sayesinde havadan azot bağlanması, ki Sn. Meyvelitepe siz bu konunun uzmanısınız :) Çalışmalarınızı yakından ve beğeniyle takip ediyoruz.

Sn. Çamtepe,

Evet Azot minerali toprakta serbest halde bulunmaz. Organik maddenin parçalanması sırasında, bitkinin alabileceği formlara dönüşür.

Topraktaki azot dönüşümü biraz karmaşık süreç olup, bir çok mikroorganizma türü bu aşamada çeşitli roller üstlenirler. Örneğin daha çok zararlı olarak düşünülen Nematodlara bir bakalım. Araştırmalar bitki tarafından alınan kullanılabilir “azotun %30-50 kadar kısmının nematodların bakterileri tüketmesi sonucu oluştuğunu göstermektedir.” (Jeff Lowenfels, Wayne Lewis, 2006)

Yine azot fiksasyonu sadece simbiyotik yaşama giren Rhizobium bakterileri tarafından değil, Cyanobakteriler (mavi-yeşil bakteriler), serbest yaşayan aerobik bakterilerden olan Azotobacter türleri (Azotobacter chrococcum, A. agilis, A. vinelandii, A. inginis vb.), anaerobik bakterilerden Clostridium türleri (Clostridium pasterianum, C. butyricum, C. pestinivarum vb.), fotosentetik ototrofik bakterilerden Rhodopseudomonas, Rhodospirillum türleri, kemotrofik bakterilerden Thiobacillus türleri ve bazı mavi-yeşil algler de azot fiksasyonu yapan türler olarak sayılabilir.

Konuyla daha ayrıntılı ilgilenenler arkadaşlar aşağıdaki linklerdeki dizi mesajları okuyabilirler.

Azot Döngüsü - 1 (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=688079&postcount=122)

Azot Döngüsü - 2 (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=688087&postcount=123)

Azot Döngüsü - 3 (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=688095&postcount=124)

Azot Döngüsü - 4 (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=688098&postcount=125)

dussokagi
06-04-2011, 22:47
arkadaşlar benim para ile biryerlerden ağaçlarımın verimi için kimyasal olmayan organik sıvı gübre kullanmak istiyorum ama hangisi bilmiyorum bizim karadeniz bölgesinde bir sorun var bir sene meyve veriyor bir sene meyve vermiyor ve ben bunu önlemek her sene düzeyli meyve almak istiyorum yani verdiğim paranın hakkını verecek bir organik gübre almak istiyorum yardımcı olacak arkadaşlar özelden mesaj atabilirler

serkanhoca
13-06-2011, 21:05
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=822045&postcount=37

Toprak analiz sonuçlarım konusunda yardımlarınıza ihtiyacım var. Teşekkür ederim.

kamil keskin
09-12-2011, 12:39
sonuçları değerlendirirmisiniz arkadaşlar;

MeyveliTepe
09-12-2011, 13:31
Çok fakir görünüyor. Eksik olan mineraller uygulanacak yönteme göre kısa sürede veya orta vadede tamamlanabilir, fakat organik madde için kararlı, bir kaç yılı kapsayacak bir program uygulanmalı.

kamil keskin
09-12-2011, 13:56
Çok fakir görünüyor. Eksik olan mineraller uygulanacak yönteme göre kısa sürede veya orta vadede tamamlanabilir, fakat organik madde için kararlı, bir kaç yılı kapsayacak bir program uygulanmalı.
Teşekkürler;
Organik madde açısından,bol bol yanmış hayvan gübresi düşünüyorum.Her sene tekrarlarsam iyileşme sağlayacağımı düşünüyorum.

MeyveliTepe
09-12-2011, 14:44
Evet, hayvan gübresinin çok faydası olur ama yeterli gelmez. Kışlık örtü bitkisi (yulaf+fiğ), yazlık örtü bitkisi (karabuğday vs.) peş peşe uygularsanız hem organik madde daha hızlı artar hem de toprağı canlandırırsınız. Analizde görünmüyor ama muhtemelen toprağınız mikroorganizmalarca da çok fakir. İmkan bulduğunuzda humik ve fulvik asitçe zengin leonardit de çok katkı sağlar.

savagegarden
09-12-2011, 15:17
sayın meyvelitepe,bir yerde okumuştum bir çalışmaya göre fiğ+bakla,fiğ+arpa ve hayvan gübresinin topraga organik madde katkısı nasıl oluyor diye,encok artışın dönüme 8kg fiğ +8 kg arpa nın katkısının encok olduğu belirtilmiş.fikriniz nasıl?

MeyveliTepe
09-12-2011, 15:32
Fiğ + Arpa iyi bir uygulama, ama fiğ+yulaf, yulafın kök sistemi, toprağa verdiği karbonhidratlar vasıtasıyla toprak organizmalarını hızla besleyip çoğalmasını sağlaması, fiğ ve diğer kaynaklardan bünyesinde topladığı azotu, baharda yatırılıp toprağa karıştırılınca kaybetmeden ve diğer bitkilerin alabileceği şekilde toprağa kazandırması, nisbeten yüksek biomass sebebiyle daha çok organik malzeme sağlaması sebebiyle daha da iyi. Koşullar elverdiğinde en azından bir kez yulafı mikoriza ile aşılamak da çok çarpıcı bir hayatiyet kazandırabilir. Fakat organik madde %1'i geçtikten sonra bunu yapmak sürdürülebilirlik sağlamak açısından daha etkili olur.

İdeali, baharda yatırılıp 2-3 hafta bekledikten sonra da yaz örtüsüne geçilmesi.

savagegarden
09-12-2011, 15:40
peki dönüme ne kadar atmalı fiğ +yulafı?kaçar kilo?

savagegarden
09-12-2011, 15:43
ayrıca yaz örtüsü nasıl yapılıyor?ne ile yapılmalı?

çakıcı
16-12-2011, 14:37
Arkadaşlar,bahçemin toprak tahlilini bende yaptırdım.Her ne kadar tahlili yapan teknik eleman ne kullanmam konusunda uyarıda bulunmuşsa da siz olayları bizzat yaşayanların yorumu bence daha önemli.Raporu toprak analizim topiğnde ekleme yaptığım için buraya geçemedim.

bünye :Tınlı
Toplam kireç :40 çok kireçli
Tuzluluk :İyi
Organik madde :3.4 yeterli
pH :7.8 alkali
Alınabilir potasyum :469,4 yüksek
Alınabilir fosfor :35,4 yüksek

Yakup
16-12-2011, 15:25
Toplam kireç :40 çok kireçli


Sn. çakıcı,
Kireç dediğiniz kalsiyum dur. Kalsiyum, diğer element ve besinlerin bitki içerisinde taşınımında rol oynar. Ancak, yüksek seviyede kireçli bir toprakta bitkinin çalışması zordur.
Gerek kireç (kalsiyum) un bitki bünyesine alınımı gerekse bitkide etkin kullanımı için bor kullanmanızı öneriyorum. Borun kalsiyumu çalıştırdığı tespit edilmiştir. Diğer faydaarı "Etidot-67" konusunda işlendi. Ayrıca, pH seviyenizi düşürmek için gerekli diğer uygulamaları da yapınız.

Damder
17-12-2011, 12:39
Herkese iyi gunler,
2008 yilinda Manisaya yakin 33 donum tarlamizda 3,5 X 3,5 araliklarla, %90 Edremit, digerleri tozlayici amacli domat, uslu ve trilye cesidinden 2500 civari deliceden asili zeytin diktim. Malesef tarlada onceki yillar pamuk, domates gibi urunler yetistirilmekteydi. Solgunluk ile ilgili sorun yasayabilecegimi bile bile sorunu asabilecegim dusuncesiyle yine de bu karari verdim.
Ilk sene fidanlarin kucuk olmasini da dusunerek arayi 7 li cizer cekip derin islettim. Sonraki 2 sene ise sonbaharda ve ilkbahada birer kere sadece izgara (goble) ve yayli kultivator ile aralarda ot mucadelesine yonelik yuzeysel isleme yaptirdim. Solgunluk hastaliginin arazide oldugunu biliyorum ve bu nedenle cok az toprak isleyerek bugunlere geldim.
Her fidan dibi, her yil elle capalanarak temizlenmekte ve canak acilmaktadir. Bu yaz sadece 2 kez (Temmuz ve Eylul) sulama yapildi. Filizleri korumak icin ise her sene iyi zamanlamalar ile 5 kez ilaclama yapildi. Sonucta fidanlar gelisim acisindan sorunsuz. ****** bu arada gerek dikim hatasi ve/veya hastaliklar sebebiyle 200-300 fidan kurudu ve yenileriyle bu sene degistirildi.
Ileriye donuk organik hasat hedefinde oldugumdan bu seneden itibaren kalinti birakacak ilaclar yerine Kaolin kili, Gulleme bulamaci vb gibi tedbirleri uygulamak arzusundayim. Gubreleme konusunda ise 1-2 sene sonra organik oldugu kabul edilebilecek gubreleme programlarina gececegim.
Okudugum kadariyla forumda hicbir karsilik beklemeden, birbirine yardimci olmaya calisan oldukca fazla bilgi birikimi mevcut. Acikcasi bende eksik oldugum bilgileri bir sekilde tamamlayabilecek yorumlara ihtiyac duyuyorum.
Bu sene yaptirdigim toprak analiz sonuclarina gore uygulanacak gubreler listesi ve miktarlari verilmis ancak bunun ezebere verilebilecegini dusunuyorum. Dolayisi ile 3 yil once dikilmis zeytinlere ne sekilde bir gubreleme yapmama gerektigine karar veremedim. Analiz sonuclari soyle;
Bunye Killi tin
PH 7,80 (0-30 cm) 7,86 (30-60 cm) O Alkali
Kirec 15,60 (0-30 cm) 18,72 (30-60 cm) Fazla kirecli
Nitrat-N 3,0 (0-30 cm) 1,1 (30-60 cm)
Faydali P 1,33 (0-30 cm) 1,36 (30-60 cm) Fakir
Faydali K 128 (0-30 cm) 192 (30-60 cm) Yeterli
Faydali Na 15 (0-30 cm) 20 (30-60 cm)
Faydali Fe 2,0 (0-30 cm) 1,5 (30-60 cm) Fakir
Faydali Cu 0,7 (0-30 cm) 0,7 (30-60 cm) Yeterli
Faydali Zn 0,17 (0-30 cm) 0,09 (30-60 cm) Fakir
Faydali Mn 4,9 (0-30 cm) 3,0 (30-60 cm) Yeterli

Onerileriniz icin simdiden tesekkurler

kenan kırca
17-12-2011, 21:49
arkadaşlar toprak analizimi yorumlayabilirmisiniz ph düşürmek için en kolay yöntem hangisi, ayrıca organik madde arttırmak için sadece hümik asit yeterlimi şu anda fidanların arasında bezelye ekili mayısono dikaro ile toprağa karıştırılacak .
*** ler

Halil Önen
17-12-2011, 23:53
...ayrıca organik madde arttırmak için sadece hümik asit yeterlimi ... ler

Kompost ile hümik asidi beraber verirseniz çok daha iyi ve hızlı sonuç alırsınız.

Fidan taç izine 10 kg. kompost ve 100 lt. suya 1 kg Hümas harika olur.;)

Saygılar

Halil Önen
18-12-2011, 00:38
...
2008 yilinda Manisaya yakin 33 donum tarlamizda 3,5 X 3,5 araliklarla, %90 Edremit, digerleri tozlayici amacli domat, uslu ve trilye cesidinden 2500 civari deliceden asili zeytin diktim. Malesef tarlada onceki yillar pamuk, domates gibi urunler yetistirilmekteydi. Solgunluk ile ilgili sorun yasayabilecegimi bile bile sorunu asabilecegim dusuncesiyle yine de bu karari verdim.
... bu arada gerek dikim hatasi ve/veya hastaliklar sebebiyle 200-300 fidan kurudu ve yenileriyle bu sene degistirildi.
....
Bunye Killi tin
PH 7,80 (0-30 cm) 7,86 (30-60 cm) O Alkali
Kirec 15,60 (0-30 cm) 18,72 (30-60 cm) Fazla kirecli
Nitrat-N 3,0 (0-30 cm) 1,1 (30-60 cm)
Faydali P 1,33 (0-30 cm) 1,36 (30-60 cm) Fakir
Faydali K 128 (0-30 cm) 192 (30-60 cm) Yeterli
Faydali Na 15 (0-30 cm) 20 (30-60 cm)
Faydali Fe 2,0 (0-30 cm) 1,5 (30-60 cm) Fakir
Faydali Cu 0,7 (0-30 cm) 0,7 (30-60 cm) Yeterli
Faydali Zn 0,17 (0-30 cm) 0,09 (30-60 cm) Fakir
Faydali Mn 4,9 (0-30 cm) 3,0 (30-60 cm) Yeterli...

Emeklerin boşa gitmesi ...Üzücü bir durum...:(

Orman arazilerine zeytin dikilmesi, sulu tarım yapılan araziler_ ki ara tarım yapılsa bile (örneğin patlıcan dikimi) solgunluğu tetikliyor. Zaten sulu tarım yapılabilen arazilere neden zeytin dikilir anlamış değilim. Yakınlarımı bile ikna edememişim...:(

Sn Damder toprağınızın organik yapısı belli değil.Muhtemelen düşüktür. Bütün problem bence toprağın organik yapısında, yani onun canlılığında...

Zeytin fidanlarınız benim ki ile aynı yaşta. Ki siz deliceden aşı olduğu için daha iyi olmalıydı.

3 yaşına geldiğinde fidanın köküne değil taç izine gübreleme ve sulama yapmalısınız.

3 yaşındaki fidanın kökünden yarım metre daire çizin, bir bel (kürek) derinliğinde ve genişliğinde çukur açın...

İçine bir el arabası iyi yanmış ahır gübresini( kompost daha iyidir) serin.
Üstüne 3 kürek klinop.. ve 2 kürek leonardit serpin ve karıştırın...

100 lt suya 1 lt hümik asit ( Hümas) ile sulayın (ya da 30 lt su verin)


... ve üstünü kapatın.

2 yıl sonra aynı işlemi fidanın kökünden 1.5 ya da 2 m uzağa aynı işlemi yapın. (benim bu yıl yapacağım gibi)

Bu defa 3 el arabası iyi yanmış gübre ya da kompost, 6 kürek klino, 5 kürek leonardit karıştırıp, 60 lt hümik asit ile sulayıp kapatın.

İsterseniz 3 ve son uygulamayı zamanı gelince beraber yapalım- ki siz bunu anladınız.;)

Dediğim gibi bütün sorun toprağın organik yapısı yani onun canlılığında yatıyor.


İz elementlere ( fe, zn. vb. gibi) gelince, en güzeli yapraktan gübreleme yapmak. Çünkü toprağınız alkali ise kök iz elementleri iyi alamaz.

Eğer imkanınız varsa, tüm toprağı kompost, klino, lenardit üçlüsü ile gübreleme yapar ve hümik asitle sularsanız ve bor için Editdo67 de kullanırsanız ve yeşil gübreleme de yaparsanız iz elementlere bile gerek kalmayan harika bir toprağınız olur.

Arkanıza bile bakmazsınız, ne olmuş diye.:)

Saygılar

kenan kırca
18-12-2011, 10:40
teşekkürler.

savagegarden
18-12-2011, 10:56
Halil bey der ki;;;Eğer imkanınız varsa, tüm toprağı kompost, klino, lenardit üçlüsü ile gübreleme yapar ve hümik asitle sularsanız ve bor için Editdo67 de kullanırsanız ve yeşil gübreleme de yaparsanız iz elementlere bile gerek kalmayan harika bir toprağınız olur.

Arkanıza bile bakmazsınız, ne olmuş diye.:)

süpersiniz halil bey,ana fikir bu galiba:))

Damder
19-12-2011, 10:48
Halil bey yorumlara tesekkurler,
Aslinda su an itibariyle emeklerim pek bosa gitti sayilmaz, az toprak islemesi nedeniyle solgunluk ile ilgili problemi pek fazla etkilendigimi sanmiyorum. ****** daha once islenen ve ekim yapilan toprak son 3 senedir fazla islenmeyince, ayrik vb otlar ile mucadele de edilmedi ve dolayisi ile zeytin gelisimi arazinin bazi yerlerinde daha yavas oldu. Bazi bolgelerde ise agac boyu 3 metre uzerinde gelisimi oldukca iyi gorunuyor. Kuruyan agaclarin cogunlugu taban suyu birikimi olan 4-5 donumluk yerde. Diger yerlerde kurumalar degisken. Mesela delice hala canli ve filiz veriyor ama asidan sonraki kisim kurumus. Dolayisi ile koku kuvvetli olan deliceye gecen ilkbahar asi yaptirdim, son gozlemlerime gore hemen hepsi tutmus.
Diger taraftan, sizin dediginiz gibi her bir agac (2500) cevresini tek tek dairesel acip uygulama yapip kapatmak, hele hele bel ile oldukca zor gorunuyor. Buna ne zaman, ne ekonomik imkan el vermez ancak makinali tarim yapmak zorundayim. Onu da toprak alti gubreleme yapabilen aletler ile yapabilirim sanirim.
Bu sene toprak yapisinin dusuk oldugunu dusundugum bellirli bir bolgeye leonardit ve klinoptilolit ve agac basina 2-3 kurek keci gubresini, gelisimin normal oldugu diger yerlere ise sadece 2-3 kurek keci gubresini de agac iz dusumlerine atip izgara ile karistirmayi dusundum. Ne dersiniz?
Seneye sonbaharda 33 donumun tumune fig ekmeyi dusunuyorum (yine forum icerisinde okudugum bir uygulama) toprak yapisini guclendirmek icin leonardit ve klino uygulamasina da devam etsem uygun olmaz mi?
Sulama da humic asiti yaz basinda yapacagim ilk sulamada tankere belli oranda katarak versem ne dusunursunuz? Her sulamada asagi yukari her agaca canaktan 25-30 lt su veriliyor.
Tum topraga dediginiz uygulamayi yapmak (33 donum) benim icin maddi olarak sanirim su an pek mumkun degil:( Insallah gelecekte gelir elde etmeye baslarsak o zaman ****** mumkun olacaktir.
Tekrar tesekkurler.

altunhisarlilar
17-01-2012, 11:19
iyi günler 500 m arsam var yaklaşık 400 m bir bahçe yapmak istiyorum.toprak kalitesini ve hangi ağaç yetişeceğini anlamak için neler yapamam gerekir yakında ki ağaçlar bir ölçü olur mu?

Safranlı
21-01-2012, 13:12
Degerli arkadaşlar
bugun tahlıl yaptım biraz hayal kırıklıgı yaşadım
sonuçlar söyle
ph 8.22
ec 0,100
bünye killi-tınlı
kireç %10 kireçli
organık madde çok az
fosfor 160 yüksek
potasyun -2- çok az(bu rakamı yorumlayamıyorum)
kalsıyum 640 çok yüksek
magnezyum 96 yüksek
tavsiye fidan başına 100 gr toz kükürt 2-3 kürek fermente gübre 50 gr potasyum nitrat 25 gr k-humat karıştırınız
kivi bitkisi için bana verılen sonuç bu arkadaşlarımın yorumlarını beklıyorum

tua
24-01-2012, 18:08
Kükürt karıştırırsanız toprak ph düşürmenize yardımcı olacaktır. tabi ne kadar kükürt karıştırmanız gerekiyor bununda önemi çok büyük mesela 30 cm de bu oranı düzeltmek istiyorsanız dekarda 120-200 ton toprak olduğunu varsayarak 11 ton kükürt kullanırsanız ph düşürebilirsiniz. Ama en etkili yol bence hayvan gübresi olabilir tabi gene rakamlar 10 ton üzerinde.

tua
24-01-2012, 18:15
Tekirdağ da analizleri tekirdağ ticaret borsasında yaptırabilirsiniz. Ceviz ve badem yetiştiriciliği hakkında da bilmek istediklerinizi sorabilirsiniz.

cukurovalı
20-06-2012, 14:27
Yapılan analizin sonucu;
Bünyesi Killi tın,tuz oranı tuzsuz, toprak hafif alkali, orta kireçli, çok az fosforlu, orta potasyumlu, az organik maddeli.

Değerler sonucunda toprak için neler yapmamız gerekiyor.

Şimdiden teşekkürler.

junior
20-07-2012, 20:15
Eğer bana da analiz sonucunu yorumlayan olursa sevinirim. zor durumda kaldım. bahçede karışık olarak her çeşit meyve ağaçları var. burası eski orman bölgesi. meyve ağaçlarında gerileme ve ölmeler var. öncelikle bazı ağaç fotoları vereyim. sonra da tahlil sonucunu.

http://s18.postimage.org/l7kbv61qh/IMG_0001.jpg
http://s18.postimage.org/czmznwz7t/IMG_0002.jpg
http://s18.postimage.org/6r6982r0p/IMG_0003.jpg
http://s18.postimage.org/6tq4uwuo9/IMG_0007.jpg
http://s18.postimage.org/rrwaszuix/IMG_0014.jpg
http://s18.postimage.org/v2knsvkg9/IMG_0017.jpg
http://s18.postimage.org/ehd1d7tc9/IMG_0018.jpg
http://s18.postimage.org/c1b7zdb9l/IMG_0022.jpg
http://s18.postimage.org/z6cftw1mx/IMG_0023.jpg
(bu ağaçlar kayısı, yaklaşık 20 yaşında yaprakları tam yeşil değil, sarı oluyor. ayrıca yapraklarda yanıklar oluşuyor bahardan beri ve bazıları yaprak vermiyor. bu arada bu toprak uzun zamandır sürülmüyor. sadece evvelki yıl çok vasat şekilde sürüldü 1 kere)

ve analiz sonucu;
http://s16.postimage.org/jqxu3mb2t/toprak_tahlil_sonucu.jpg

benim sonucum şimdiye kadar görmediğim kadar kötü sanırım. bu konuda hiç bu kadar kötü sonuç yoktu galiba. bana acil bir çözüm lazım zira ağaçlar ölme durumundalar. kötü durumda olanlara en azından yaprak çıkarttırabilirsek sonra ikincil müdahalede bulunuruz.

bana ne kullanmam gerektiğini işi bilenler önerirse acilen müdahale edeyim. yalnız mümkünse şimdilik ağır ve hacimli malzemeler olmasın. mesela 5 traktör hayvan gübresi gibi yerine doping etkisi yapıcı kimyasalların bu toprağa en uygun olanları gibi olursa, çünkü bizim bölgede tarım olmadığı için bunlar bana çok uğraştırıcı oluyor ve ağır bedele mal oluyor. bul,taşıt, yaydır gibi. birşey daha var, bahçede aşırı eğrelti otu var. 1,5-2 metre boylarında parmak gibi gövdeleri oldu şu an, ve kamyonlar dolusu ot var. organik madde olarak bunları parçalayıp serip sürüm yaptırsam nasıl olur, yani ince kıyıp da toprağa karıştırsam.

buradaki sorunları şu başlık altında toplayabilir miyiz:
ph sorunu: ph'a göre kireç veya kükürt gibi bir madde ile çözülüyormuş .

organik madde: aslında dolaylı azot miktarı gibi birşey sanıyorum ki. sanırım eğreltileri parçalayıp toprağa versem ve sürüm yaptırsam zamanla düzelir mi.

fosfor ve potasyumu NPK tipi bir gübreyle düzenlesem.

demir bakır mangan çinko için hepsi içinde bir katkı var mı?

Dogasever
20-07-2012, 22:31
Sn Junior,
Toprağınız ölü! Toprağınızı canlandırmadan bitkilerinizi canlandırmanız mümkün görünmüyor. Yukarda bahsettiğiniz:

doping etkisi yapıcı kimyasalların bu toprağa en uygun olanları gibi olursa, çünkü bizim bölgede tarım olmadığı için bunlar bana çok uğraştırıcı oluyor ve ağır bedele mal oluyor. bul,taşıt, yaydır gibi.

...gibi bir çözüm bitkilerinizin ve ağaçlarınızın sadece yoğun bakımda geçici bir süre için canlanmasını sağlasa da, uzun vadede bitkileriniz ve ağaçlarınız tam yeşil olmayan yapraklar vermeye ve parazitlerin istilasına hep yatkın olacaktır.

Organik madde oranı %0,4! Normali, %5 cıvarında olmalı. İstemeseniz de, hiçbir şey yapmadan önce buradan başlamanızda yarar var. Organik madde ile birlikte doğal mikrobiyal gübreleri kullanmanızı öneririm. Ayrıca bu sitedeki enzim (http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/18541.htm) sayfalarına da bakmanızda yarar var.

Kimyasal gübreyi kesinlikle önermiyorum. Nedeni toprağınızı öldürmesi, yapısını bozması, yeraltı sularını kirletmesi ve kimyasal gübreler üretilirken çok büyük miktarlarda enerji kullanılmasıdır. Başarılar diliyorum. Eğer kimyasal gübre kullanmamaya karar verirseniz, burada hem ben hem de pek çok arkadaş size yardımcı olacaktır.

junior
21-07-2012, 13:52
aslında ben de sizin görüşlerinize katılıyorum ama özellikle kayısı ağaçları resmen ölüyor, önce şu sıcak yaz günlerinde onları canlandırabilirsem ben de sizin önerdiğiniz yöntemi benimsiyorum fakat önce ağaçları yaşatmalıyım. 1 karış gövde çaplı kayısı ağaçları nisanda filizleyip filizleri kuruttu, şu anda kuru gövde şeklindeler, bazıları fotolarını yolladığım şekilde kötü yaprak durumundalar ve çok yetersiz yapraklanmaları var. acaba canlandırabilir miyim düşüncem ağır basıyor. bu amaçla kısa süre için ve sadece belirli ağaçlara bunu uygulamak istiyorum, tedavi amaçlı gibi. yoksa tüm bahçeyi kimyasala bulama düşüncem yok.
bu amaçla ph 5.8 , düzeltmek için kireç versem
npk tipi bir uygulama yapsam
mikro elementler için de "TOROS Tradecorp Az II" veya "DRT Atomix" kullansam
belki HUMAS-15 gibi bir humik asit de kullansam canlandırabilir miyim diyorum.

Çamtepe
21-07-2012, 13:54
Sn. Junior

Doğasever'in saptamaları bence de çok doğru. Bence "hap" çözümlerden kaçının ve toprağınızı ıslah için zor yolu seçin.

Bunları bir uzman olarak yazmıyorum ama ben de bu yolun yolcusu olduğumdan şöyle bir saptama yapmama izin verin. Ölü toprağı yaşatmak için yapacağınız kimyasal uygulamalar bana sevgilisi onu terkeden adamın çareyi alkolde araması gibi geliyor. Anlık mutluluklar.. Ancak asıl sorunu çözemeyeceksiniz..

"Toprak ıslahı" diye bu forumda, internette araştırmalar yaparsanız pek çok bilgiye erişebilirsiniz. Şu sonuca varacaksınız, toprak ıslahı uzun yıllara yayılan bir süreçtir. Bu zaman zarfında gerek iyi yanmış hayvan gübresi, kompost gibi organik maddeler, gerekse Jips, leonardit, zeolit gibi yardımcı maddeler kullanmalısınız. Sn. Doğasever'in parmak bastığı görünmez dostlarınız da olacak, yararlı bakteriler.

Bunların yanı sıra yeşil gübre uygulamaları, ağaç diplerine uygulayacağınız malçlama işlemleri vs. vs. hepsi toprağı yavaş yavaş canlandıracak..

Bunlar için gerekli sabrınız (ve de paranız) yoksa bence o topraktan çok da bir şey ummayın daha iyi. Hatta satın o toprağı, daha verimli bir yerden arazi alın. Yok ata dede mirasıdır, illaki o toprak olacaktır diyorsanız ya uzun yolu seçin ya da hiç bir şey yapmayın..

Selamlar

junior
21-07-2012, 16:06
doğru söylüyorsunuz ama zaten ben de bu fikirlere katıldığımı belirttim. sadece 20 küsür yaşında 20-25 santim çapa gelmiş ağaçları acilen hayata döndürmem lazım geldiğini belirtiyorum. yoksa orta ve uzun vadeli yöntemde aynı fikri paylaşıyorum. fakat belirttiğiniz gibi bunlar yıllara yayılacak uygulamalar. benim günlerle ifade edilecek hızda acil müdahale etmem lazım. sadece çok kötü durumda olan spesifik ağaçlar için hızlı çözüm arıyorum, yoksa bahçe geneli dediğiniz gibi olacak.

Safranlı
21-07-2012, 16:32
Sulama imkanınız var ise suyal beraber ema kullanın en hızlı neticeleri sağlayabilir....
**** bir hafta iyi kalitede sıvı gübre diyer faftada ema yı verin etkisi görülecektir...
En acil çözüm bence bu olabilir....

Dogasever
21-07-2012, 16:53
Sn Safranlıya katılıyorum. Ayrıca ağaçların etraflarını açıp üst toprağa Bukaşi ilave edin. Bukaşiyi kendiniz kolayca imal edebilirsiniz. Ağaç başına 3-4 kg Bukaşi kullanın. Leonardit ile %50 karıştırarak verirseniz daha da etkili olacaktır. Ağaçların üzerlerine de gövde ve yapraklar ıslanacak şekilde klorsuz suyla 1/500 oranında seyreltilmiş EMA'yı birkaç kez uygulamanızı öneririm. İsterseniz, bu bahçeyi adam edip resimlerini ağaçlar nette yayınlayacağım deyin. Belki Alper Bey ücretsiz EMA bile temin edebilir. Kolay gelsin...

MeyveliTepe
21-07-2012, 19:44
Eğer bana da analiz sonucunu yorumlayan olursa sevinirim. zor durumda kaldım. bahçede karışık olarak her çeşit meyve ağaçları var. burası eski orman bölgesi. meyve ağaçlarında gerileme ve ölmeler var. öncelikle bazı ağaç fotoları vereyim. sonra da tahlil sonucunu.

http://s18.postimage.org/l7kbv61qh/IMG_0001.jpg
http://s18.postimage.org/czmznwz7t/IMG_0002.jpg
http://s18.postimage.org/6r6982r0p/IMG_0003.jpg
http://s18.postimage.org/6tq4uwuo9/IMG_0007.jpg
http://s18.postimage.org/rrwaszuix/IMG_0014.jpg
http://s18.postimage.org/v2knsvkg9/IMG_0017.jpg
http://s18.postimage.org/ehd1d7tc9/IMG_0018.jpg
http://s18.postimage.org/c1b7zdb9l/IMG_0022.jpg
http://s18.postimage.org/z6cftw1mx/IMG_0023.jpg
(bu ağaçlar kayısı, yaklaşık 20 yaşında yaprakları tam yeşil değil, sarı oluyor. ayrıca yapraklarda yanıklar oluşuyor bahardan beri ve bazıları yaprak vermiyor. bu arada bu toprak uzun zamandır sürülmüyor. sadece evvelki yıl çok vasat şekilde sürüldü 1 kere)

ve analiz sonucu;
http://s16.postimage.org/jqxu3mb2t/toprak_tahlil_sonucu.jpg

benim sonucum şimdiye kadar görmediğim kadar kötü sanırım. bu konuda hiç bu kadar kötü sonuç yoktu galiba. bana acil bir çözüm lazım zira ağaçlar ölme durumundalar. kötü durumda olanlara en azından yaprak çıkarttırabilirsek sonra ikincil müdahalede bulunuruz.

bana ne kullanmam gerektiğini işi bilenler önerirse acilen müdahale edeyim. yalnız mümkünse şimdilik ağır ve hacimli malzemeler olmasın. mesela 5 traktör hayvan gübresi gibi yerine doping etkisi yapıcı kimyasalların bu toprağa en uygun olanları gibi olursa, çünkü bizim bölgede tarım olmadığı için bunlar bana çok uğraştırıcı oluyor ve ağır bedele mal oluyor. bul,taşıt, yaydır gibi. birşey daha var, bahçede aşırı eğrelti otu var. 1,5-2 metre boylarında parmak gibi gövdeleri oldu şu an, ve kamyonlar dolusu ot var. organik madde olarak bunları parçalayıp serip sürüm yaptırsam nasıl olur, yani ince kıyıp da toprağa karıştırsam.

buradaki sorunları şu başlık altında toplayabilir miyiz:
ph sorunu: ph'a göre kireç veya kükürt gibi bir madde ile çözülüyormuş .

organik madde: aslında dolaylı azot miktarı gibi birşey sanıyorum ki. sanırım eğreltileri parçalayıp toprağa versem ve sürüm yaptırsam zamanla düzelir mi.

fosfor ve potasyumu NPK tipi bir gübreyle düzenlesem.

demir bakır mangan çinko için hepsi içinde bir katkı var mı?

Eğreltileri parçalayıp tekrar toprağa vermeyin. Eğrelti topraktan toksik maddeleri bünyesine çeker, toprağınızı temizler ama geri verirseniz bu maddeler toprağa geri dönmüş olur. Diğer otları parçalayıp bırakın. Organik maddeyi çok arttırmanız lazım.

Yanlış yorumlamadıysam taban suyunuz yüksek. Öyle ise en öncelikli sonununuz odur. Drenaj yapmanız lazım.

Toprak epey asidik. Kireçle filan kalıcı olarak düzelmesi kolay değil. Neden likapa gibi bir şeyler dikmeyi düşünmüyorsunuz?

Diğer eksiklikleri ister kimyasal (tercihan organomineral) ister organik maddeler ile zaman içinde tamamlayabilirsiniz.

junior
24-07-2012, 12:57
verdiğiniz bilgiler için hepinize teşekkür ederim

junior
11-08-2012, 08:24
.......... bir hafta iyi kalitede sıvı gübre diyer haftada ema yı verin etkisi görülecektir...
En acil çözüm bence bu olabilir....

sıvı gübre olarak ne kullanabilirim.

memet
11-08-2012, 11:53
Forumda, Türkçenin doğru kullanımı hakkında - Page 41 - agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/forum-kullanma-kilavuzu-bazi-sorularinizin-cevaplarini-burada-bulabilirsiniz/1669-new.htm)

IBOZKURT
11-08-2012, 13:31
Ceviz ekmeyi düşündüğüm tarlamın toprak analizidir.
ANALİZ SONUÇLARI
0-30 CM
İşba 60,5 Killi Tın
EC 1,03 Tuzsuz
PH 6,9 Nötr
T.KİREÇ 0,4 Az Kireçli
Org. Mad. 1,78 Az
P (kg/da) 7.638 Az
K (kg/da) 11,4 Çok Az
Fe 22,82 Yeterli
Cu 0,62 Yeterli
Mn 4,64 Az
Zn 0,44 Az

30-60 cm

İşba 59,4 Killi Tın
EC 0,66 Tuzsuz
PH 7,6 Hafif Alkali
T.KİREÇ 11,1 Orta Kireçli
Org. Mad. 0,86 Çok Az
P (kg/da) 5.928 Az
K (kg/da) 7,8 Çok Az
Fe 12,22 Yeterli
Cu 0,3 Yeterli
Mn 1,44 Çok Az
Zn 0,64 Az

60-90 cm

İşba 61,16 Killi Tın
EC 0,63 Tuzsuz
PH 7,7 Hafif Alkali
T.KİREÇ 4,76 Kireçli
Org. Mad. 0,71 Çok az
P (kg/da) 5.928 Az
K (kg/da) 11,34 Çok az
Fe 12,44 Yeterli
Cu 0,3 Yeterli
Mn 2,68 Çok az
Zn 0,36 Az

Fidan dikiminde çukur başına 200 gr. DAP ve 200 gr.
Potasyum sülfat konularak dikim yapılması gerekir. (Tahlil altı Not)

6 Haziran tarihinde 6 Traktör yaş olan büyükbaş hayvan gübresini naylon ile altan ve üstten örterek kompost yapımına başladım. Kasım ayında fidan çukurlarında kullanmak istiyorum. Ancak kompostlamayı ilk defa yaptığımdan dolayı kasım ayına yetişip yetişmeyeceği konusunda endişelerim var. 15-20 gün aralıklarla karıştırıyorum. Yanmanın çok yavaş olduğunu görüyorum. İçerisinde nem mevcut. Terlemeden dolayı yığın etrafında yaklaşık 10-15 cm civarında su birikiyor. Naylon altında delikler olmasına rağmen sıvı dışarıya çok az çıkıyor.

Yapmış olduğum işlemlerin doğruluğu hakkında ve toprak değerlerine göre yapmam gereken dikim gübrelemesi hakkında görüş ve önerilerinize çok ihtiyacım var.
Güzel paylaşımlar için herkese çok teşekkür ederim.

Safranlı
11-08-2012, 15:44
kompostunuz yetişir
ancak teşke altınada naylon koymasaydınız
kenarından biraz hava çıkacak ve nemini atacak şekilde açıklık bırakmlısınız
sonbaharda çok güzel bein olucaktır...

pala mehmet
24-08-2012, 21:57
Toprak tahlili yaptırdım. Sonuçlar aşağıdaki gibi. Domateslerde çiçek burnu çürüklüğü de oluyor. Bu toprak nasıl düzelir?

ANALİZ SONUÇLARI 0-30
Su ile doymuşluk %: 38
pH : 8.21
EC(ds/m): 0.558
%TUZ:0.014
%KİREÇ: 2.23
BÜNYE L
Fosfor P205(kg/da) :0.54
Potasyum K2O(kg/da) :26.21
%ORGANİK MADDE :0.68
%AZOT: 0.03
%Organik karbon: 0.39

MeyveliTepe
23-09-2012, 20:31
Arkadaşlar,50 dekarlık bir ceviz bahçesinin farklı yerlerinden 3 profil açıp 30-60-90-120 cm mesafelerden toprak alıp birbiriyle karıştırdım.Karıştırmakla doğru yapmışmıyım sizce? ve tahlil sonucu şu şekilde kum%80 kil%10 toz%10.000 ph6.50 aktif kireç%1.1 organik madde %0,5 suya doymuşluk %40 ...ne gibi bir gübreleme yaparsam daha verimli olur arkadaşlar ? teşekkürler..

Farklı derinliklerdeki örnekleri karıştırmasaydınız daha iyi olurdu. Bu başlık uygun değil. Analiz raporunuzun okunabilir şekilde resmini çekip koyarsanız çeşitli yorumlar olur.

formullaone
23-09-2012, 20:57
çok teşekkür ederim meyvelitepe..

sz2003
09-10-2012, 22:14
kireç oranı %27
ph 7.62
ec tuzsuz

analiz sonuçları yukarıdaki gibi olan bir toprak nasıl ıslah edilebilir?
araştırdım ve toprak ıslahı için hümik asit denilen ve aslında asit olmayan bazik humatlar önerildiğini gördüm fakat bu ürünler zaten ph seviyesi yüksek ürünler.

ph değeri 3-4 olan ve %85 hümik asit içeren leonardit buldum.

HÜM0K AS0T ÇÖZELT0S0 0Ç0N HAMMADDE - (http://www.siamad.com.tr/huumlm304k-as304t-ccediloumlzelt304s304-304ccedil304n-hammadde.html)

dekara 20kg %85 hümik asit içeren leonardit ve
dekara 20kg elemental (saf) kükürt atarsam 6 ay içerisinde bu ph değerini
sizce 7 seyiyesine ve kireç oranını aşağıya indirebilirmiyim.
kükürt içerdiği için üst gübre olarak amonyum sülfat kullanmayı düşünüyorum.
toprak ya da toprak ıslahı konusunda tebrübe ya da fikirleriniz varsa paylaşımlarınızı bekliyorum.

pala mehmet
28-10-2012, 17:39
Sayın, SZ2003 bu leonarditi nereden buldunuz? Kaç kiloluk, fiyatı nedir?

Çamtepe
28-10-2012, 20:33
dekara 20kg %85 hümik asit içeren leonardit ve
dekara 20kg elemental (saf) kükürt atarsam 6 ay içerisinde bu ph değerini
sizce 7 seyiyesine ve kireç oranını aşağıya indirebilirmiyim.
kükürt içerdiği için üst gübre olarak amonyum sülfat kullanmayı düşünüyorum.
toprak ya da toprak ıslahı konusunda tebrübe ya da fikirleriniz varsa paylaşımlarınızı bekliyorum.

Sn sz2003

7.62 bana çok kötü gelmedi. Yetiştirmek istediğiniz ürün nedir? Her ürünün pH duyarlılığı farklıdır. 7.62 pH değeri yetiştirmek istediğiniz bitki için bir sorun teşkil etmeyebilir.

Eğer amacınız pH düşürmek ise tarımını yapmak istediğiniz ürünün isteğine/kök derinliğine göre uygun bir seviyeye getirmeniz gerekir. Eğer hesap yapmadan atarsanız çalışmanız sadece toprağın belirli bir katmanının pH'ını düşürür ya da gereğinden fazla düşürür.

Şu mesajda (http://www.agaclar.net/forum/1017956-post2560.htm)uygulanacak maddelerin pH'ı ne kadar düşürdüğüne ilişkin bir hesaplama paylaşmıştım. Size de bir fikir verebilir.

Bana öyle geliyor ki sadece ahır gübresi, hümik asit gibi takviyeler bile 7.62'yi yumuşatmaya yetecektir.

Syg.

Ç.

omerr
28-11-2012, 13:27
MERHABA
YAPTIGIM TOPRAK ANALİZİ SONUCUNDA GÖRE SİZCE HANGİ TÜR GÜBRE KULLANMALIYIM?


Su ile Doymuşluk %71
Toplam Tuz% 0,104
PHSu ile Doymuş Toprakta 7,20
Kireç CaCO3 %0,4
Fosfor P2O5 Kg/da 12,7
Potasyum K2O Kg/da 301,0
Organik Madde %2,3
KOLAY GELSİN

Murat Uysal
02-04-2013, 22:28
Merhabalar. Tahlil sonuçlarım elime ulaştı. Verim sorunlarımı çözmek için yardımcı olabilecek olanlar varmı acaba?

pria
02-04-2013, 23:24
Toprağınız hafif değil, orta alkali..8.5'tan sonrası şiddetli alkali sınıfına girer..

PH'ı 6.0-6.5'lara indirmeniz gerek..
Bence en pratik yöntem,azot eksikliği de olduğuna göre, amonyum sülfat gibi kükürt içeren asit karakterli gübreler veya toz kükürt kullanabilirsiniz..


Faydalanabileceğiniz bir kaynak:

OrGüb - Organik Gübre - Mersin Türkiye (http://www.orgub.com/bilgidetay.aspx?TarimBilgiID=18)

Murat Uysal
03-04-2013, 11:03
dekara 20 kg. suda çözünebilir toz kükürt ve dekara 40 kg. leonardit atmam gerektiğini söylediler. peki azotu nasıl çözeceğim. bitkilerim büyümüyor.

pria
03-04-2013, 12:08
Toprağınızda zaten azot az, yani çözünecek fazla bir azot yok..Bu yüzden amonyum sülfat gibi kükürtlü gübreleri tabandan takviye yapmanız gerek..Dekara 15-20 kilo amonyum sülfat, 15-20 kilo kükürt, 30-40 kilo da leonardit olabilir..
Bu arada, bunların yanısıra daha çabuk çözüm için gelişmekte zorlanan bitkilerinize yapraktan azot verebilirsiniz..

Denizyosununu yapraktan birkaç kez verdiğinizde iyi sonuçlar alabileceğinizi sanıyorum:

Organik Gübreler | DRT TARIM (http://www.drt.com.tr/BitkiBesleme.aspx?sayfa=organik)

Murat Uysal
03-04-2013, 23:07
Toprağınızda zaten azot az, yani çözünecek fazla bir azot yok..Bu yüzden amonyum sülfat gibi kükürtlü gübreleri tabandan takviye yapmanız gerek..Dekara 15-20 kilo amonyum sülfat, 15-20 kilo kükürt, 30-40 kilo da leonardit olabilir..
Bu arada, bunların yanısıra daha çabuk çözüm için gelişmekte zorlanan bitkilerinize yapraktan azot verebilirsiniz..

Denizyosununu yapraktan birkaç kez verdiğinizde iyi sonuçlar alabileceğinizi sanıyorum:

Organik Gübreler | DRT TARIM (http://www.drt.com.tr/BitkiBesleme.aspx?sayfa=organik)

Kusura bakmayın ama benim anlamadığım asıl mesele şu. İnternet sitelerinde ve ağaçlar nette araştırma yaptığımda dekara 100 -150 kg. kükürt atıp toprağın 20-30 cm altına karıştırmam gerektiğini anlıyorum. (Karıştırmak için Bel, kürek ve çapa kullanabilirim ancak) Ancak bana yapılan gübre tavsiyesinde dekara 20 kg suda çözünebilir toz kükürt ve 40 kg leonardit. Ziraatçiye sorduğumda leonarditin her sene uygulanması gerektiği şeklinde. Kafam karışık. Ve bu hafta sonu mutlaka uygulama yapmam lazım. Mayıs ayının ilk haftası fidelerimi dikeceğim. Bana tam bir gübreleme planı yapabilecek olan var mı?

Ayrıca daha önce "Taze Atık Mantar Kompostu Kullanılır Mı" başlığında da dediğim gibi elimde bol miktarda atık mantar kompostu var. Bahçemde denedim. Marullarda ve soğanlarda herhangi bir gelişim problemi şu anda yaşamadım. Başka da bir gübre kullanmadım. Ama gelişimin zayıf olduğunun farkındayım. Bu sadece şimdi olmuyor . eskiden de aynı şekildeydi. Ben Bu AMK'yı kullansam PH düşmesine etkisi ne olur acaba. Tuzluluk sorunu olduğunu zannetmiyorum. Üzerine 7-8 kez saatlerce yağmur yağdı ve kompost 2. faz olan Termofil fazda hala (Yani 60-70 derece sıcaklığı gören kısımları var)

Bu PH'ı 6,5 seviyesine düşürmek için ne yapmalıyım. Saygılar. Şimdiden teşekkürler.

Perhan
04-04-2013, 08:56
Glutamin (organik asit) kullanarak azot ihtiyacınızı sağlayabilirsiniz. Azoto bakteriler, aerobik bakterilerdir ve atmosferde serbest olarak bulunan azotun biyokimyasal olarak organik forma dönüştürülmesini sağlarlar. Fototropik bakterilerin büyüme ortamı olarak salgıladığı aminoasitlerden dolayı kök çevresinde VA Mikoriza artmıştır. VA Mikoriza, topraktaki fosfatların çözünürlüğünü arttırarak, normalde bitkilerin alımı için çözeltide olmayan fosfatları çözeltiye geçirir. Bunlar, Azoto Bakteriler ve Rhizobium Bakteri ile bir arada bulunduklarında, Azoto Bakterilerin havadaki azottan yararlanma yeteneğini arttırır.
Kaliteli Leonardit ile de pH değerini dengeler ve organik madde miktarını arttırırsınız.

piriene
12-04-2013, 00:25
Degerli arkadaşlar
bugun tahlıl yaptım biraz hayal kırıklıgı yaşadım
sonuçlar söyle
ph 8.22
ec 0,100
bünye killi-tınlı
kireç %10 kireçli
organık madde çok az
fosfor 160 yüksek
potasyun -2- çok az(bu rakamı yorumlayamıyorum)
kalsıyum 640 çok yüksek
magnezyum 96 yüksek
tavsiye fidan başına 100 gr toz kükürt 2-3 kürek fermente gübre 50 gr potasyum nitrat 25 gr k-humat karıştırınız
kivi bitkisi için bana verılen sonuç bu arkadaşlarımın yorumlarını beklıyorum

Sayın safranlı toprak analiz raporunuz bizim toprak analiz sonuçlarına yakın benzer sonuçlar. Farklı köyler olmasına rağmen Yalova da killi toprak sorunu var demek yukarı rakımdaki ormanlık alana yakın bahçelerimiz çok verimli olmasına rağmen miraslı oluşundan dolayı kullanamıyoruz bizde killi tınlı toprak yapısı olan tarlamıza ceviz bahçesi kurmak için toprak ıslahı na başlayamadık nedeni tarlaya traktörün bile girememesi bu ay sonu itibarıyla havalar müsait olursa başlamak çok istiyoruz koca bir kışı beklemekle geçirdik

tarık01
22-05-2013, 08:51
iyi günler arkadaşlar;
8 dekar tarla aldım ve zamanı geçiyor diye yarı bodur elma fidanı diktirdim. analiz sonucum sonrasında çıktı. ilk defa elma işiyle uğraşacağım. analiz sonucuma göre biraz moralim bozuldu. kireç oranı fazla çıktı. aşağıya listeleyeyim yorumlarınızı bekliyorum.

saturasyon : %55 tınlı
ph :8,21
kireç :%29,43
organik madde: %3,3
fosfor :28ppm
potasyum :689 ppm
kalsiyum :3735 ppm
magnezyum :752 ppm
burada ph ve kireç ıslahı için yapmam gerekenleri. ve yarı bodur m106 elma fidanlarımın geleceği hakkında yorumlarınızı bekliyorum. 1 ay oldu dikeli şimdiden gerekli önlemleri almak istiyorum. değerli yorumlarınız için şimdiden teşekkürler.

mbb23
31-05-2013, 00:36
merhabalar. pH değeriniz bayağı yüksek çıkmış. Ağaç başına 2-3 kilo toz kükürt uygulaması yapın.( ağacın etrafı taç izdüşümü şeklin de toprakla karıştırın ardından mutlaka sulama yapın)
Yaş (gr/ağaç AZOT)
1. 25
2. 50 .
3. 100
4. 200
5. 300
6. 400
7. 500
Şuan fosfor ve potasyum yeterlilik kategorisinde...2-3 sende bir 100-200gr/ağaç verebilirsiniz.
Ayrıca ağaç başına 3-4 senede bir 3-5 kg Leonardit öneririm. Hayvan gübresiyle felan hiç uğraşmayın.

dussokagi
31-05-2013, 20:46
size sorum olacak ben sinopta 200 adet meyve ağacım var sert çekirdekli ve yumuşak çekirdekli olmak üzere ama hepsi aynı cins değil 2010 senesinde tarlanın değişik yerlerinde 30 cm kazarak bel ile kazdığım çukurun yanaklarından toprak örneği aldım bana tahlil sonucunda potasyumlu gübre kullanmamı söylediler bahçemde damla sulama sistemim yok meyve ağaçlarımın taç iz düşümlerine potasyum sülfat gübresi kullansam olurmu ben başka bir ziraat mühendisine sordum bana potasyum nitrat da kullanabileceğimi söyledi potasyum sülfat gübresini hangi ayda ve ağaç başında ne kadar kullanmam gerekli ben bu sene tekrar toprak analizi yaptırmak istiyorum erken ilkbaharda eğer sinop il tarım müdürlüğü yaprak analizi yapıyorsa yaprak analizide yaptırmak istiyorum normal meyve bahçelerinde derinlik maksimum ne kadar olması lazım toprak analizi kaç senede bir yapılmalıdır? yardımcı olacak arkadaş varsa sevinirim

Suya Doymuşluk Oranı %57.7
Toplam Tuz Oranı %0.01 (Tuzsuz)
Su İle Doymuş Toprakta pH 7,23 Nötr
Kireç % 14,42 Orta Kireçli
Fosfor %8,72 Orta
Potasyum % 15,45 Çok Az
Organik Madde % 3,015 İyi

Amonyum Nitrat Üst Gübre Olarak Verilecektir

Önemli Notlar: Ph Değerinden ve Tarım şeklinden dolayı Azotlu Gübre Olarak Amonyum Nitrat veya Üre kullanılması önerilir azot ihtiyacı 1,5 kg'dan az olduğundan ihmal edilebilir

tarık01
03-06-2013, 09:12
merhabalar. pH değeriniz bayağı yüksek çıkmış. Ağaç başına 2-3 kilo toz kükürt uygulaması yapın.( ağacın etrafı taç izdüşümü şeklin de toprakla karıştırın ardından mutlaka sulama yapın)
Yaş (gr/ağaç AZOT)
1. 25
2. 50 .
3. 100
4. 200
5. 300
6. 400
7. 500
Şuan fosfor ve potasyum yeterlilik kategorisinde...2-3 sende bir 100-200gr/ağaç verebilirsiniz.
Ayrıca ağaç başına 3-4 senede bir 3-5 kg Leonardit öneririm. Hayvan gübresiyle felan hiç uğraşmayın.

yorumunuz için teşekkür ederim. toz kükürt uygulamasını son baharda uygulasam olurmu? leonardit uygulamasınıda sonbahardamı uygun olur. bu hafta b&s humvet verdim damlamayla. bu hafta keçi gübresi var elimde fidanlara dağıtsam olurmu acaba.
İlginize teşekkürler.

bosstanci
06-06-2013, 14:19
Merhaba dostlar. Tekirdağ ili Çorlu ilçesinde 20 dönümde ceviz ekmeyi düşünüyoruz. 0-40cm 40-60cm 60-80cm den alınmış toprak tahlillerini ekte paylaştım. İklim karasal olmakla birlikte rakım 100 civarındadır. Chandler - Pedro - Franquette olarak 7x7 dikim aralığıyla ekim yapmayı düşünüyoruz. Verilen gübreleme hakkında yorumlarınızı da paylaşırsanız sevinirim.

tWoFuNN
06-06-2013, 18:29
Merhaba dostlar. Tekirdağ ili Çorlu ilçesinde 20 dönümde ceviz ekmeyi düşünüyoruz. 0-40cm 40-60cm 60-80cm den alınmış toprak tahlillerini ekte paylaştım. İklim karasal olmakla birlikte rakım 100 civarındadır. Chandler - Pedro - Franquette olarak 7x7 dikim aralığıyla ekim yapmayı düşünüyoruz. Verilen gübreleme hakkında yorumlarınızı da paylaşırsanız sevinirim.

Potasyum ile magnezyum arasında antagonistik ilişki vardır. Anlamadığım ise neden toprakta potasyum değeri yüksek iken hem tsp hem de potasyum sülfat önerilmiştir ? Bence azotlu gübreleme için amonyum nitrat uygulayıp ayrıca toz ( elementel )kükürt uygulamanız veya amonyum sülfat uygulamanız daha iyi olur.

dussokagi
14-06-2013, 18:45
soruma cevap verecek vatandaş yokmu?

Mine Pakkaner
14-06-2013, 20:26
Potasyumu sülfat değil nitrat formunda verin. pH nız güzel, asitleştirmeye gerek yok. Analizi her yıl yaptırın. Potasyum nitratı üst gübreleme olarak çiçeklenme sonrası verebilirsiniz. Ayrıca yapraktan da %2'lik Potasyum nitrat oranında püskürterek verebilirsiniz.

dussokagi
17-06-2013, 20:41
cevabınız için teşekkür ederim çiçeklenme sonrası kaç uygulama yapmayı tercih edersiniz vede ağaç başına nekadar potasyum nitrat kullanmam lazım elma armut tahminen biraz fazla istiyor potasyumu başka birisine sorduğumda aldığım potasyum oranı % göre ağaç verilmesine ve ağacın yaşına göre olduğunu söylemişti doğrumudur acaba

denizakb
29-07-2013, 22:12
Merhaba Arkadaşlar,

İstanbuldan Deniz ben,

Aranıza yeni katıldım.

Memleketim olan Kırşehir Kaman'da 45 dönüm tarla içerisinde, ceviz fidanlığı projesi düşünmekteyim.

İstanbulda veya sağlıklı olabilecek herhangi bir yerde toprak analizi yaptırabileceğim yer tavsiyesine ihtiyacım var.

Önerileri ve fikirlerinizi rpaylaşırsanız sevinirim.

Forumu çok detaylı inceleme fırsatım olamadı, daha önce paylaşıldı ise kusuruma bakmayın.

Teşekkürler.

ironturk
03-08-2013, 02:12
ph test makinaları ve benzer test aletleri yurtdışında çok ucuza satılıyor

barba1981
06-09-2013, 01:22
Merhabalar
Bursa Yenişehir Aydoğdu Köyünde 8 dekarlık bir arazim var ve ben burada meyve bahçesi oluşturmayı düşünüyorum.Şuan arazi boş.Rakım 390 mt.
Toprak analiz raporum:
57 Killi Tınlı
ph 7.7
Kireç 14.3
org.mad. 2.3
P2O5 3.28
K2O 49.5

Bu sonuçlara göre kafamda olan ceviz dikimini yapabilirmiyim?Ya da farklı olarak önerebileceğiniz bir meyve çeşiti varmıdır?Nasıl bir gübreleme uygulamalıyım?Yardımcı olursanız çok sevinirim.
İyi çalışmalar.
Deniz Dörtkardeş
0532 566 85 02

Dima
10-11-2013, 09:44
Merhaba Arkadaşlar yaklaşık 10 dönüm fındık bahçesi için toprak analizi yaptırdım.
http://i42.tinypic.com/xg2on.png

Bahçeye ulaşım patika yolla yapılıyor. Eğer Kireç kullanırsam yaklaşık 5-6 ton kireç uygulaması yapmam gerektiği söylenildi bu da çok maliyetli olacak benim için. Kireçlerin taşınması hayvanlarla yapılacak çünkü. Analiz sonucuyla ilgili önerilerinize ve Ph değerinin yükseltebilmek için yardımınıza ihtiyacım var arkadaşlar.

tiryaki
11-11-2013, 11:23
Toprak bir de killi, ben olsam hiç uğraşmam.

Tamtutulma
11-11-2013, 11:32
Bir yılda bir dekar araziye 400 kilodan fazla kireç verilmez. siz dekara 400 kg kireç uygulayın. Kireç uygulamasının hemen sonrasında odun külü verin. Fırınlarla anlaşın, kolay ve ucuza elde edersiniz. Odun külü de kirecin yaptığı etkinin aynısını yapar. Kireç ve odun külü uyguladıktan hemen sonra tarlayı sürdürün.

Gübre uygularken ph'sı yüksek olanları tercih edin. Israrla ve inatla uğraşırsanız bir kaç yılda ph değerini 2-4 arasında yükseltebilirsiniz. zaten fındığın ph isteği 6-7,5 arasındadır.

sar-dunya
11-11-2013, 12:17
Fındık yerine asitli toprak seven başka bir ürün yetiştirmeyi düşünebilirsiniz? Asitli toprakta yetişen ve kârlı olabilecek yemişler var:

bkz: https://tr.wikipedia.org/wiki/Vaccinium

Hobi amaçlı düşünüyorsanız bilemicem.

Dima
11-11-2013, 20:11
Fındıklar en az 20 senelik sökme gibi bir durumum yok. Ph değerini hızlı bir şekilde yükseltebilmek için potasyumlu ürünler kullanmanın faydalı olabileceğiniz okumuştum. Bu tür uygulamalar çözüm olabilir mi ?

darkman26
14-12-2013, 13:53
arkadaşlar ben tarlama şeker pancarı ekcem toprak analiz değerleri:
ph:8.51/kuvvetli alkali
tuz:0.011 tuzsuz
kireç:9.60 orta kireçli
organik madde:1.54 az
fosfor:4.33 az
potasyum: yeterli
tekstür:47.30 tın
değerleri çıktı hangi gubreleri nasıl kullanmlıyım?

erol sırlı
14-12-2013, 18:47
1 dekara hexaferm 6.10.10 formulasyonlu taban gübresinde 75 kğ uygulamanızı tavsiye ederim. bu gübre organik madde içeriri. ve yüksek ph lı toprakları düzenler ve kireçli topraklarda iyi randuman verir.

scad
09-02-2014, 13:31
darkman26 toprak pH nın yüksek çıkması kiraçten değil muhtemelen Na fazlalığından kaynaklanmakta pancar Na toleranslı bir bitkidir onun için yetiştiricilikte pH ile ilgili bir sıkıntı ile karşılaşmayacağını düşünüyürum ancak P Na tarafından fikse edilecektir bunun için P lu gübre kullanırken bitki kök bölgesine uygulamanı öneririm yoksa bitki P noksanlığı çekebilir birde K yeterli diyerek K gübreleme yapmayacam diye bir düşünceye kapılma çünkü K kalite elementidir ve kil miktarı yüksek topraklarda killer tarafından tutulur bunun için gelişme döneminde bitkini iyi takip et ve gerekirse K lu gübrelemeni de yapmanı tavsiye ederim.

nzmhkmt
20-03-2014, 11:34
Merhaba arkadaşlar.Yeni yeni toprakla haşır neşir olmaya başladım.Bu süreçte sizin tecrübelerinize ihtiyaç duyacağım. Aldığım tahlil sonuçları fotoğraftaki gibidir.Ph düşürmek için toz kükürt kullanmayı düşünüyorum.Organik madde için de yanmış koyun gübresi.Sizce yaklaşımım doğru mu? Siz ne önerirsiniz?

http://i.hizliresim.com/wjmWJg.jpg (http://hizliresim.com/wjmWJg)

scad
20-03-2014, 17:21
öncelikle Ca ve pH nın yüksek çıkıp kireç miktarının düşük çıkması burada bir hata olabileceği ihtimalini doğuruyor.Toz kükürt uygun olacaktır pH yı düşürmek için organik maddeyi artırmak için koyun gübresi yerine iyi yanmış ahır gübresi kullanmanızı tavsiye ederim çünkü koyun gübresinin yakıcı etkisi daha yüksektir.

nzmhkmt
25-03-2014, 13:53
Önerileriniz için teşekkür ederim.Toz kükürt uygulamasını ne kadar ve nasıl yapmalıyım sizce?

untouchable
27-03-2014, 00:25
Merhaba arkadaşlar.Yeni yeni toprakla haşır neşir olmaya başladım.Bu süreçte sizin tecrübelerinize ihtiyaç duyacağım. Aldığım tahlil sonuçları fotoğraftaki gibidir.Ph düşürmek için toz kükürt kullanmayı düşünüyorum.Organik madde için de yanmış koyun gübresi.Sizce yaklaşımım doğru mu? Siz ne önerirsiniz?

http://i.hizliresim.com/wjmWJg.jpg (http://hizliresim.com/wjmWJg)

şimdi biliyorsunuz değerlerin çok yüksek çıkması pek birşey ifade etmiyor toprak tahlilinde,fosforun veya potasyumun yüksek çıkması bitkidede benzer değerleri sürdüreceğini garanti etmez, toprağın tuzlu olmaması iyi bir şey bir artı tuzla uğraşmayacağız ph'ı 6-6,5 seviyelerine çekmemiz gerekli dekara 50 kg yeterli olur,organik madde için koyun gübresi kullanabilirsin organik madde içeriği ve azot içeriği daha yüksektir ,bitki çok hasssas değilse sorun değil bunun yanında koyun gübresine kesinlikle leonardit ekle bu element alımını maksimize edecektir,bahsettiğim topraktaki değerleri bitkiye taşıyacaktır artı ekstradan om eklemiş olursun toprağa.

MeyveliTepe
15-04-2014, 19:20
Merhaba arkadaşlar.Yeni yeni toprakla haşır neşir olmaya başladım.Bu süreçte sizin tecrübelerinize ihtiyaç duyacağım. Aldığım tahlil sonuçları fotoğraftaki gibidir.Ph düşürmek için toz kükürt kullanmayı düşünüyorum.Organik madde için de yanmış koyun gübresi.Sizce yaklaşımım doğru mu? Siz ne önerirsiniz?



Kükürtün PH düşürmesi toprağın nemli olduğu koşullarda 5-6 ayı bulur. Organik madde çok düşük. Koyun gübresi eklemekle önemli ölçüde artmaz. Zamana yayılmış bir program uygulamanız gerekiyor. Burası nasıl ve ne büyüklükte bir arazidir bilmiyorum. Buna göre alınabilecek tedbirler var. Yanmış hayvan gübresinin yanısıra yazlık ve kışlık örtü bitkisini ihmal etmemekte fayda var.

Buluti
04-06-2014, 13:12
Arkadaşlar Merhabalar çok faydalı yazılar var biraz baktım ve sayenizde bilgime bilgi kattım bir dostumun toprak analiz raporunun değerlerini yazıyorum yardımcı olursanız çok sevinirim
0-30 Değerleri :
satürasyon : 55
ph: 7,67
tuz % : 0,22
% Kireç : 1,90
Organik Madde : 1,05
Potasyum : 95
Fosfor : 4,27


60 cm Değerleri :
Satürasyon : 56
ph : 7,60
Ec : 0,23
Kireç : 2,09
Organik M : 0,70
Potasyum : 112
Fosfor : 4,87


90 cm Değerleri :

Satürasyon : 56
Ph : 7,66
Ec : 0,32
Kireç : 1,71
Organik : 0,58
Potasyum : 96
Fosfor : 4,56

Değerler bunlar en dikkat çeken tuzluluk sanırım :)
toprağın üzerinde meyve ağaçları var ayvadan armuta hem sert hem yumuşak çekirdekli ağaçlar tam bir hobi bahçesi yani benim ilk aklıma gelen sulama suyunun ölçülmesi bir de drenaj verilmesi ve toprağın yıkanması eğer sulama suyu tuzlu değilse tabi...
değerli önerilerinizi bekliyorum.

deli_dervish
24-06-2014, 17:45
arkadaslar yeni yapmayı düşündügümüz 37 dekar ceviz bahcesi için tarlayı satınalmadan önce toprak numunesi almıştık, kazıda toprak gecirgen kırmızı toprak görünüyordu, sonuçlar nasıl sizce?

zharugba
09-09-2014, 12:37
1 dönümlük arazime minik bir bağ kurmak istiyorum. Toprağı düzenlemek için ne yapmalıyım. Yer Ankara Bağlum. Analiz sonuçlarıa aşağıdadır.

herkul
11-09-2014, 08:28
1 dönümlük arazime minik bir bağ kurmak istiyorum. Toprağı düzenlemek için ne yapmalıyım. Yer Ankara Bağlum. Analiz sonuçlarıa aşağıdadır.

Bence biran önce iyi yanmış 1 Kamyon hayvan gübresi alıp toprağa karıştırın , güz yağmurları üzerine yağsın , kasım ayında pamuk gibi olur toprak, sonrasında istediğiniz gibi ekersiniz

Başka hiçbir şeye gerek yok , bırakın herşey organik yetişsin, 1 dönüm yerde ticari üretim yapacak değilsiniz zaten

Pullukla derin bir sürüm yaparsınız , üzerine birde 7li çekersiniz patlatan da diyorlar **** riper, yağan yağmurları da çeker toprak mükemmel olur ayrıca bağın köklenmesi gelişmesi kolay ve hızlı olur o zaman

ezo
18-11-2014, 10:11
Merhaba, bu siteye uzun zamandır üyeyim ama işyerinden mesaj yazamadığım için paylaşımlarım maalesef az ama hergün açıp okuyorum. Bende 2013 mart ayında bilecik selöz köyünde 7 dönüm yerime 40 kadar ceviz ağacı bir bölümüne de meyve ağacı diktim. Dikimden önce arlayı sürdürdüm çukurları kepçe ile açtırdım ve 4-5 ay bu şekilde bekledi mart ayında dikim sırasında çukurların en altına toprak ve yanmış keçi gübresi karışımı koyuldu fidan köklerine sim derma değecek şekilde ekim yapıldı. Kışa girerken tekrar keçi gübresi verildi bu arada sulama taşıma ile yapılarak sık sık çapalandı. ilk yazlarında tırtıl mücadelesi yapıldı ancak tırtıllar fidanların gelişimini maalesef engelledi. Toprak tahlili daha sonra yapılarak tahlil sonucuna göre tsp gübre 2014 mart ayında verildi ancak potasyum sülfat verilmedi. Yazın tırtılı engeller düşüncesiyle koalin yapıldı ve başarılı oldu ya da şansımıza tırtıl yoku. Fidanlar henüz 1 kere kış gördükleri için 1 yaşında sayılırlarmış. fidanların tutması ise sanırım acemi şansı 40 fidanda sadece 1 tane kurudu 1 taneside kuruyarak aşı yerinin altından tekrar sürgün verdi. Bu arada şunuda belirteyim ağaçların cinsi karışık ve 8*8 olarak dikildi. Maalesef ben bu işlerde acemiyim bu ay fermente edilmiş tavuk gübresi vermeyi düşünüyorum. Toprak tahlilime göre bana yorum ve yol göserebilirmisiniz? Hepinize iyi geceler. (Daha önce ceviz bölümünde paylaşmıştım ama burası daha uygun)

mbayer
01-12-2014, 14:46
Merhaba, bu siteye uzun zamandır üyeyim ama işyerinden mesaj yazamadığım için paylaşımlarım maalesef az ama hergün açıp okuyorum. Bende 2013 mart ayında bilecik selöz köyünde 7 dönüm yerime 40 kadar ceviz ağacı bir bölümüne de meyve ağacı diktim. Dikimden önce arlayı sürdürdüm çukurları kepçe ile açtırdım ve 4-5 ay bu şekilde bekledi mart ayında dikim sırasında çukurların en altına toprak ve yanmış keçi gübresi karışımı koyuldu fidan köklerine sim derma değecek şekilde ekim yapıldı. Kışa girerken tekrar keçi gübresi verildi bu arada sulama taşıma ile yapılarak sık sık çapalandı. ilk yazlarında tırtıl mücadelesi yapıldı ancak tırtıllar fidanların gelişimini maalesef engelledi. Toprak tahlili daha sonra yapılarak tahlil sonucuna göre tsp gübre 2014 mart ayında verildi ancak potasyum sülfat verilmedi. Yazın tırtılı engeller düşüncesiyle koalin yapıldı ve başarılı oldu ya da şansımıza tırtıl yoku. Fidanlar henüz 1 kere kış gördükleri için 1 yaşında sayılırlarmış. fidanların tutması ise sanırım acemi şansı 40 fidanda sadece 1 tane kurudu 1 taneside kuruyarak aşı yerinin altından tekrar sürgün verdi. Bu arada şunuda belirteyim ağaçların cinsi karışık ve 8*8 olarak dikildi. Maalesef ben bu işlerde acemiyim bu ay fermente edilmiş tavuk gübresi vermeyi düşünüyorum. Toprak tahlilime göre bana yorum ve yol göserebilirmisiniz? Hepinize iyi geceler. (Daha önce ceviz bölümünde paylaşmıştım ama burası daha uygun)
Bu sonuçlar göre toprak ıslahına gerek yok. Ama alkali olduğunda biraz kükürt kullanabilirsin. Alkali toprağa nasıl TSP verilir anlamış değilim.Kullanmayacağın tek gübre varsa o da TSP dir. Kışlık gübre olarak DAP kullanman gerekir.

Gezonolit
11-12-2014, 11:33
Bu sonuçlar göre toprak ıslahına gerek yok. Ama alkali olduğunda biraz kükürt kullanabilirsin. Alkali toprağa nasıl TSP verilir anlamış değilim.Kullanmayacağın tek gübre varsa o da TSP dir. Kışlık gübre olarak DAP kullanman gerekir.

Sayın mbayer
pH’nın 7.44 olduğu topraklar hafif alkali sınıfına girer. Kükürt kullanımı ise yetiştirilecek ürün cinsine bağlı olmakla birlikte genellikle ph ‘nın 8,2’nin üzerinde olduğu topraklarda daha uygundur. Dolayısıyla Ceviz için 7.44 ph’da kükürt kullanımına gerek yoktur.
Ayrıca 1 yıllık fidanlarda DAP gibi azot içeren gübrelerin kullanımı, ilk yıldan yeşil aksamı arttıracağı (içerdiği %18 azot nedeniyle) için çok uygun değildir. Ancak 2. ya da 3. yıldan sonra kullanılabilir.
TSP gübresinin özellikle kuvvetli alkali arazilerde kullanımı çok uygun değildir. Keza topraktaki kalsiyumla birleşerek çözünmez trikalsiyum fosfat bileşikleri oluştururlar. Ancak tek başına fosfor kaynağı olan başka bir gübre de maalesef ülkemizde yok. Bu tarz durumlarda mecburen TSP gübresi kullanılmak zorunda.
Saygılarımla

rasputnikof
24-12-2014, 22:51
Merhaba, bu siteye uzun zamandır üyeyim ama işyerinden mesaj yazamadığım için paylaşımlarım maalesef az ama hergün açıp okuyorum. Bende 2013 mart ayında bilecik selöz köyünde 7 dönüm yerime 40 kadar ceviz ağacı bir bölümüne de meyve ağacı diktim. Dikimden önce arlayı sürdürdüm çukurları kepçe ile açtırdım ve 4-5 ay bu şekilde bekledi mart ayında dikim sırasında çukurların en altına toprak ve yanmış keçi gübresi karışımı koyuldu fidan köklerine sim derma değecek şekilde ekim yapıldı. Kışa girerken tekrar keçi gübresi verildi bu arada sulama taşıma ile yapılarak sık sık çapalandı. ilk yazlarında tırtıl mücadelesi yapıldı ancak tırtıllar fidanların gelişimini maalesef engelledi. Toprak tahlili daha sonra yapılarak tahlil sonucuna göre tsp gübre 2014 mart ayında verildi ancak potasyum sülfat verilmedi. Yazın tırtılı engeller düşüncesiyle koalin yapıldı ve başarılı oldu ya da şansımıza tırtıl yoku. Fidanlar henüz 1 kere kış gördükleri için 1 yaşında sayılırlarmış. fidanların tutması ise sanırım acemi şansı 40 fidanda sadece 1 tane kurudu 1 taneside kuruyarak aşı yerinin altından tekrar sürgün verdi. Bu arada şunuda belirteyim ağaçların cinsi karışık ve 8*8 olarak dikildi. Maalesef ben bu işlerde acemiyim bu ay fermente edilmiş tavuk gübresi vermeyi düşünüyorum. Toprak tahlilime göre bana yorum ve yol göserebilirmisiniz? Hepinize iyi geceler. (Daha önce ceviz bölümünde paylaşmıştım ama burası daha uygun)

tsp yanlış önerilmiş bir gübre ve siz yanlızca onu uygulamışsınız, tsp'nin içerisinde calsiyum bulunur,asit ve hafif asit topraklarda uygulanması daha uygundur üstüne üstlük analize göre toprağınızda kalsiyum fazla...sizin kükürt ve dap gibi bir gübre veya marka vermek zorundayım çünkü başka bir muadili yok sanırsam gübretaş 13-24-12+10so3+fe+zn gibi bir gübre kullanmanız daha uygun olurdu,organik madde için önerim leonardit uygulamanız, hayvan gübresi gibi bir kaç yılda kaybolup gitmez sizde ekstradan uğraşmamış olursunuz

zeyve
05-01-2015, 11:49
Arkadaşlar yaklaşık 3 yıldır uğraştığım bahçemin toprak analizini yaptırmak ancak nasip oldu.
Ancak sonuçları incelerken sizlerin bilgi ve fikirleri yolumu aydınlatacak.Destekleyici öneri ve paylaşımlarınızı bekliyorum.
Bu arada PDF uzantılı analiz sayfasını ekleyemediğim için elle tek tek yazıyorum.:(

Su ile doygunluk :% 67 ---\
Kum oranı :% 33 -----------\
Silt oranı :% 19 ------------ > Killi
Kil oranı :% 48 -------------/
Toprak türü : C ------------/
Ph oC/ph : 7,64 Hafif alkali
Ph 20,4 oC/ph : 8,14 Hafif alkali
EC/ %tuz :184/0,059 Tuzsuz
Kireç içeriği :% 21,80 Fazla kireçli
Organik madde :% 0,31 Çok az seviyede
Yarayışlı fosfor kg/da : 3,02 Az seviyede
Yarayışlı potasyum kg/da :85,44 Çok yüksek seviyede

Sayfanın orjinalinide yüklemeye çalışacağım.
Destek bilgi ve önerilerini pür dikkat bekliyorum:)

zeyve
05-01-2015, 13:55
Bu arada yazmayı unutmuşum.
-Yer : Gümüşhane
-Rakım :1.650m
-Büyüklük: 2 dönüm
güney batı eğimli
-Eğim % olarak bilmiyorum.ama üst sınır ile alt sınır arası yatay mesafe 38 metre ve kot farkı 3 metre kadar.buradan canlandırabilirsiniz:)
-Tüm rüzgarlara açık ancak kuzey rüzgarlarının soğuğu ve hakimiyeti fazla.:(
Evet anlaşıldığı üzere veriler biraz negatif:(
Ancak şu ana kadar bahçedeki uğraşılarım bana gelecek adına umut verdi.İlerde çoluk çocuğum ağaçların arasında koşup oynayabilecek gibi geliyor.
3 yılda bahçeye;
- 2 mavi ladin
- 2 fıstık çamı
- 2 sedir
- 2 köknar
- 30 karaçam
- 4 ceviz
- 4 elma
- 3 armut
- 2 kiraz
- 2 vişne
- 2 dut (ters ve normal)
- 3 kayısı
- 2 erik
- 3 fındık
- 2 ıhlamur
- 2 salkım söğüt
- 3 üzüm
- 1 şeftali
- 1 ayva
- 1 nar ...
Hepsini 2 dönüme hemde evle birlikte nasıl sığdırdın demeyin:) bazıları tutmadı yerine bir sonraki sene yenisini diktim.

MeyveliTepe
05-01-2015, 14:05
Kalsiyum ne durumda?

Organik madde çok fakir. Organik maddeyi tamamlamak için yapacağınız şeyler diğer eksiklikleri de büyük ihtimal giderecektir.

Olabildiğince çok yanmış hayvan gübresi veya kompost edinip toprağa karıştırmanız, sürekli olarak kışlık ve yazlık örtü bitkisi ekmeniz, zamanı geldiğinde de bunları biçip tekrar toprağa karıştırmanız lazım. Leonardit ve ayrıca humik asit takviyesi yapmanız faydalı olur.

Organik maddenin bu kadar az olduğu bir durumda kimyasal malzemelerle mineral tamamlamanın anlamlı olmadığını düşünüyorum.

zeyve
05-01-2015, 23:08
Sn.Meyvelitepe;
kalsiyum sonuç kağıdında yoktu.ama yarın telefonla sorarım olmayışını.
Fidan dikerken fidan çukurlarına yanmış gübre ve hümik asit kullanmıştım.Geçtiğimiz ayın başında toprak numunesi aldırdıktan sonrada tüm bahçeye hayvan gübresi attırdım.İyide yapmışım heralde, sonuçlarıda görünce:)
kompost ve leonardit önerilerinizi dikkate alıcam.
*Kimyasal gübre kesinlikle kullanmak istemiyorum.inşallah bunda kararlı ve azimli olurum.

zeyve
09-01-2015, 08:54
Kalsiyum , tahlil paketi içinde yokmuş.Sanırım onlar için tekrar tahlil yaptıracağım.Onlar dediğim yani çinko, demir, kalsiyum v.b. elementlerinde öneminin çok olduğunu anladım.
Ben kalsiyum için şöyle bir yorum düşündüm ama "kireç fazla olduğu için kalsiyum yeterli düzeyde vardır".Mantıklı değil belki ama öyle düşünesim geldi:)
Öyle bir bağ yoksa ne yapmalıyım.

MeyveliTepe
09-01-2015, 09:23
Olabilir de olmayabilir de. Topraktaki yüksek kireç alınabilir kalsiyum anlamına gelmiyor. Analizde tüm mineraller bilinseydi iyi olurdu ama şimdilik çok da önemli değil, toprağa vereceğiniz büyük miktarlardaki ahır gübresi bu kompozisyonu da değiştirir zaten.

zeyve
09-01-2015, 15:16
Teşekkür ederim Sn.Meyvelitepe. bilgilerinizle ve tavsiyelerinizle benim gibi toprak sevdalısı acemilerin imdat butonusunuz:)

zeyve
12-01-2015, 10:43
532340

sonbahar ayları

zeyve
12-01-2015, 10:50
Hayvan gübresi serildi dağıtıldı...

Burak2013_350
31-01-2015, 07:57
Tuta absoluta domates guvesi buyuk uretim. Yapiliyorsa altacor tavsiye ederim.**** voliam targo domates guvesinin hem larvasi hemde kwlebegi icin ayri mucadele ediliyor bunun icin farkli mucadeleleri var

Sayın danışman_32 diğer kanaldan mesaj gönderemedim

Selamlar

Bilgi için çok teşekkür ederim, tavuk gübresi zaten kafamı kurcalıyordu iptal edicem, yanmış koyun gübresi dekara 2 ton uygulama yapıcam istiyorum .
Toprak analizim geldi

Ph ;6 ........zayıf asit

Ec;0.12 ..... Tuzssuz

CaCo3(kireç) total;2.39 az kireçli

Organik madde ; 1.68 az

Doygunluk ; 58.30 killi tınlı

Total Azot; 0.08 Az

Fosfor; ppm 94.00
P2O5-kg/da. 58.82.....fazla

Potasyum ppm. 145.04
K2O kg/da. 43.51....yeterli

Kalsiyum. ppm. 2.220,79..yeterli

Magnezyum ppm. 362.9......cok yüksek

Demir ppm. 139.84....fazla

Mangan. ppm. 17.34.....yeterli

Çinko. ppm. 3.19......yüksek

Bakır. ppm. 5.70......yüksek



Analizim böyle domates,biber ve patlıcan yetişecek kendim bir reçete yaptım ama birde sizin fikrinizi almak istiyorum.

Ve sterilizasyon için Metan sodyum uygulamak istiyorum damlamadan dekara kaç litre kullanabilirim ve nasıl uygulama yapabilirim ?

Kolay Gelsin, Allah emanet.

oktay esmer
04-02-2015, 22:03
sakarya mollakoyde 8-10 adet karisik meyve agacimiz var. bazi sıkıntılar yasiyoruz. asagidaki linkte resimlerini paylastim. eger gozle gorulur eksiklikler varsa onerilerinizi almak isterim.

http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/30286.htm#post1352946

şimdiden cok tesekkurler,

catgreen
06-02-2015, 12:19
Herkese selam,

Çanakkale/Gelibolu'da aldığım bir tarlaya toprak analizi yaptırdım. Analizler hakkında yorum alabilir miyim?

barba1981
08-02-2015, 00:45
Neden iki farklı sonuç var aynı tarla için?

catgreen
08-02-2015, 11:41
Çünkü iki ayrı derinlikten alındı. Birisi 0-30 cmden diğeri 30-60 cmden.

ayhan33
08-03-2015, 12:08
arkadaşlar bende arazime toprak analizi yaptıracağım fakat arazi uzun zamandır kullanılmadığı için önce kepçe ile toprak tesviyesi yapılacak analiz için tesviyeden öncemi örnek almak doğru olur yoksa toprak harmanlanıp tesviye yapıldıktan sonramı örnek almalıyım

MeyveliTepe
08-03-2015, 12:43
0-30 ile 30-60 arasında neden bu kadar yüksek tuzluluk farklı olabilir ki? Yüzey toprak anormal tuzlu. Bu tarlada çok uzun süreler aşırı kimyasal gübre ile mi gübrenmiş diyeceğim ama mineral içeriği de düşük. Arazide bitki örtüsü, yabani ot vb. var mı?

Mine Pakkaner
11-03-2015, 21:42
Çok yakın zamanda kanatlı gübresi verilmiş olabilir mi? Yüzeyde acaba tuzcul bitkiler mi var? Yoksa laboratuvar bir yazım hatası mı yaptı, ilginç bir durum. Gelibolu' nun neresinde bu tarla acaba? Bölgeyi kısmen tanıyorum.

göksel38
13-08-2015, 13:07
571061sevgili site üyeleri küçük bir tarlamız var burada biraz bağ elma,armut,kayısı,şeftali vb meyveler yetiştirmek istiyorum sadece hafta sonları gidip toprakla uğraşmak hem sitres atmak hemde burası benim bahçem emeklerim meyvelerim sebzelerim diyebileceğim bir bahçem olmasını istiyorum sizlerden ricam toprak analizine göre hangi ürünler yetişe bilir veya toprakta neler fazla düşüre bilirim az olanları nasıl yükseltebiilirim yardımcı olursanız çok sevinirim

estikey
14-08-2015, 22:25
Kireç ve ph ı düşürmek gerekir. Öncelikle araziye dip patlatma yaptırın, sonra derin drenaj kanalları açtırın ve bol bol sulayarak bi nevi toprağı yıkayın. Bu da kirecin bi nebze azalmasına yardımcı olur. Ancak biraz hesap ve işçilikle toprağa kükürt de uygulamak gerekebilir.
Bir de organik madde çok düşük. Bol ahır gübresi serdirin toprağa karıştırın. Dönüme 3-4 ton hesabına göre ahır gübresi uygulayabilirsiniz. Bu sorunları giderin gerisi kolay...

göksel38
15-08-2015, 07:37
sayın estikey vermiş olduğunuz bilgilerden dolayı çok teşekkür ederim

Ange
23-08-2015, 21:40
toprak analizini henuz yaptirmadim, 4-5 donumluk bir cok kuru bir arazim var 50-70 cm e kadar girecek sekilde temizlenmesi gerekiyor. Sizce ne kadar bir maliyet hesap etmeliyim ?

http://i.imgur.com/EvmZv9ul.jpg (http://imgur.com/EvmZv9u)

İbrahim can
19-10-2015, 10:34
Merhaba.Ekip biçme işleri ilgili bir tecrübem yok. Şuan evimin ufak bir bahçesi var. Burada birşeyler ekmek istiyorum. Ancak toprak macun gibi. Toprağı biraz havalandırmak için belleyim dedim ama pek mümkün olmadı. Bu toprağı ekime hazırlamak için neler yapmalıyım.

estikey
21-10-2015, 23:45
Öncelikle toprağı tavına geldiğinde işlemek lazım. Bu da ne çok nemli iken ne de çok kuru iken değilde arasında işlenme kıvamında ikendir. Şimdilik yapabileceğiniz üzerine bolca yanmış ahır gübresi serin. Toprağınızı en iyi gevşetecek olan budur.

yeşilyaka
27-10-2015, 22:22
Fethiye yakınlarında oluşturmayı planladığım 9 dönümlük permakültür bahçesi için toprak analiz sonuçlarımı sonunda aldım.

Sonuç olarak %25 oranla çok kireçli, organik madde, potasyum, fosfor, mangan, sodyum ve çinko yönünde fakir, 7.3 pH'lı problemli bir toprağım var.

Kireç problemi için toprağa dekar başına 150kg olmak üzere toz kükürt eklememi önerdi analizciler. Ne kadar organik bir madde olsa da 9 dönüm için 1300kg kükürt temin edip karıştırmak, bunun maliyeti ve emeği konusunda şüphelerim var. Yine de hem pH seviyesini 7 altına çekmek, hem de fazla kireci kırmak için başka bir alternatif bulamazsam deneyeceğim.

Mineral ve organik madde eksikliği için ise çok miktarda alfalfa, yayılmacı yonca, ak üçgül, kırmızı üçgül, fiğ, hodan otu ve arı otu tohumu satın aldım. Arazinin tamamını kükürtleyip, pullukla bir kez derin sürdürdükten sonra bu tohum karışımını arazinin tamamına yayıp canlı bir malç örtüsü yaratacağım.

Tohum karışımına mikrobiyal innoculant (EM) eklemek konusunda bazı yazılar okudum. Bu inokülantı temin etmek biraz zor gibi ama eğer çok faydalıysa bulmayı deneyeceğim. Fosfor eksikliği için özellikle deniz canlılarından yapılan kompost yeterli olur diye düşünüyorum. Bunu da balık çiftliklerinden alabildiğim kadar balık artığıyla çok miktarda kompost yapıp çözmeyi planlıyorum.

Tecrübeli arkadaşların bu ıslah projesiyle ilgiili fikirlerini ve önerilerini duymak çok isterim.

Saygılar, sevgiler...

MeyveliTepe
27-10-2015, 23:37
Toprağınızın durumu çok kötü değil aslında. 7.3 PH biraz yüksek olsa da çok ciddi değil. Bitki yetişmesine engel olmaz. Bana kalırsa esas problem yapısal durum. Kumlu toprakta katyon değiştirme kapasitesi de düşüktür. Bu yüzden pozitif iyonlu mineralleri tutamaz, su ile aşağı iner. Bir çok mineralin düşük çıkmasının da sebebi bu olsa gerek. Mineral takviyesi yapsanız bile toprakta uzun süre kalmaz.

Organik maddeyi arttırmak bu problemi de azaltır. Örtü bitkisi çok faydalı ama organik maddeye katkısı çok zaman alacaktır. Bol yanmış hayvan gübresi ilk etapta daha faydalı olur. Klinoptilolit katyon değiştirme kapasitesini yükseltir ama 9 dönüme uygulamak için çok malzeme gerekir. Potasyum çok az. Bir şekilde yükseltmek gerekir. Potasyum içeren kayaç tozları, vinas ekstresi gibi malzemelerle takviye edilebilir. Kükürt uygulamasını yapmakta fayda var.

yeşilyaka
28-10-2015, 22:33
Organik maddeyi arttırmak bu problemi de azaltır. Örtü bitkisi çok faydalı ama organik maddeye katkısı çok zaman alacaktır. Bol yanmış hayvan gübresi ilk etapta daha faydalı olur. Klinoptilolit katyon değiştirme kapasitesini yükseltir ama 9 dönüme uygulamak için çok malzeme gerekir. Potasyum çok az. Bir şekilde yükseltmek gerekir. Potasyum içeren kayaç tozları, vinas ekstresi gibi malzemelerle takviye edilebilir. Kükürt uygulamasını yapmakta fayda var.

Sn. Meyvelitepe yorumlarınız için teşekkür ederim. Toprak konusunda acemi olduğum için her türlü öneri çok kıymetli.

Killi toprak ıslahı yazılarınızdan klinoptilolit için olumlu deneyimlerinizi okudum. 9 dönümün tamamına uygulamak yerine kısmi olarak gıda ormanı ve yükseltilmiş yataklara uygulayarak maliyeti bir nebze düşürebilirim belki.

Fakat uygulamayla ilgili bir sorum olacak. Şu an tarlada ayrık baskın olmak üzere pek çok boylanmış yabani ot var. Bunlara hiç dokunmadan yağmur sonrası nemli toprağa kükürt, yanmış keçi gübresi, klinoptiloit ve kayaç tozunu yüzeye bir arada tatbik edip üzerinden pullukla sürdürmem, ardından da canlı malç tohumlarını uygulamam sizce uygun bir yöntem olur mu?

MeyveliTepe
29-10-2015, 17:20
Evet, bence de daha iyi olur. Tam karışması için baharda toprak tavına geldiğinde (hatta biraz kuruyunca) bir kaç kez derin çapa da yapılması gerekir. Size yakın bir üretici varsa yapmışken bolca leonardit de verebilirseniz iyi olur. Böylece toprak yapısında, üst tabakada da olsa önemli bir iyileştirme sağlamış olursunuz. Bu arada kışlık örtü bitkisi ekebilirsiniz.

levent44
13-12-2015, 09:56
Arkadaslar iyi günler malatya dan yaziyorum iki tane kayisi bahcemiz var toprak analizi yaptirdik sonuclari sizinle paylasip yorumlarinizi almak istiyorum bi kac kisiyle konustum hexaferm in kompost ve super 8 21 gubrelerini karistirip topraga vermemi soyledi. Sonuclari birde sizin yorumlamaniz iyi olur diye dusundum.
Potayum 103,23 yuksek
Fosfor 9,91 yeterli
Kirec 49,80 cok kirecli
Organik madde 0,67 cok dusuk
Toplam tuz 0,0186
Ph 7,93 orta alkali
Saturasyon 49 tın

Tank
23-01-2016, 22:05
Sayın Meyvelitepe; 40 dekarın 2 ye bölünmüş haliyle aynı toprak örneğinden pancar kopp ve gübretaşın tahlilleri aşağıdadır.2015 Şubatında kök başına1 kg dap verildi.Selamlar...

MeyveliTepe
23-01-2016, 22:21
Bu arazilerde fındık mı dikili? Test sonuçlarında bor analizi göremedim. Sadece bor için de analiz yaptırsanız iyi olur.

MeyveliTepe
23-01-2016, 22:29
Başka bir şey daha. Bu analizlerde örnekler yüzey toprağına mı ait? Öyle ise sizin için 30-60 analizleri de yol gösterici olacak. Ayrıca tahlillerde görülmeyen, arazilerinizdeki toprak derinliği, taban suyu ve drenaj durumları nasıl?

Tank
23-01-2016, 22:32
Evet, syn MeyveliTepe, fındık bahçesi,iki kurumda da bor analizi yapılmamış, belki gerek görmediler.yeni bir tahlil için havaların düzelmesini beklemeliyim ayrıca bor tahlili yapacak laboratuvar.araştırmalıyım.

MeyveliTepe
23-01-2016, 22:35
Fındıkta bor önemli. Eksik varsa tamamlanması gerekir ama ezbere de olmaz.

Tank
23-01-2016, 22:42
Bu tahliller 0-35 arası,30-60 arası 4 yıl önce yaptırmıştım,kili kireç oranı yüksek ve sert toprak diye biliyorum,hatırımda kalan.yani köklere yaraıyışlı kaymak tabaka denilen kısım 30 sm bileyok. altı bembeyaz sert toprak.Taban suyu kış aylarında çok az bir kısmında olabiliyor meyilden dolayı.

Tank
23-01-2016, 22:45
Çinko eksikliği var, 2 x 5 kg gübreteştan çinko toz forte yeni aldım.ama bor aklıma gelmedi.

Tank
23-01-2016, 22:48
İki kurum arasında fosfor değeri bakımından uçurum var.

MeyveliTepe
23-01-2016, 23:27
Görünen tahlil sonuçları hakkında söyleyebileceğim şeyler var ama önce daha temel konudan söz edelim.

Fındık hakim olduğum bir alan değil ama bu konuda çok değerli yayınları olan Oregon Fındık Yetiştiricileri dökümanlarında;

Oregon Hazelnuts (http://www.oregonhazelnuts.org/growers-corner/grower-news-events/growing-hazelnuts-links/)

"Although most of a hazelnut tree’s roots are found in the first 2 feet (0.6 meters) of soil, suitable soils allow trees to develop active root systems to depths of 6–10 feet (1.8–3 meters). Soils that are shallow or rocky, have an impermeable layer or hardpan, have a high water table, or lack aeration inhibit root penetration and growth. Trees might grow on these soils for the first 8–10 years, but then they will become poor producers because of the limited root growth."

"Fındık kök yapısının büyük kısmı ilk 60 santimde olmasına rağmen, ağaçlar uygun toprakta 1,8m-3m arasında aktif kök yapısı geliştirirler. Geçirimsiz tabakaya sahip olan sığ veya kayalık topraklar ve taban suyu problemi veya yetersiz havalanma köklerin nüfuz etmesini ve büyümesini engeller. Böyle topraklarda ağaçlar ilk 8-10 yıl büyürler fakat sınırlı kök büyümesi sebebiyle sonradan verimsiz olacaklardır."

deniyor.

Bu durumda sizin ilk sınırlamanız toprağın miktar ve derinlik olarak yetersizliğinde. Kökler toprak derinliğine uzanamayacak, oradan beselenemeyecek, her şeyi olması gerekene göre çok sığ üst tabakadan almaya çalışacak.

Dökümanlar, normalde bu durumdaki araziye fındık dikmeyin diyor. Fakat ağaçlar bir şekilde dikili. Bu durumda üst tabakadan ağaçları besleyebilmek için daha derin topraklara göre daha fazla özen, emek ve gayret sarfetmek gerekecek.

Bu konudaki düşüncelerimi yazmaya devam edeceğim.

Tank
24-01-2016, 12:30
Teşekkür ederim,değerli bilgileriniz için, bu arazide yıllık bitkilerden verim alamayınca fındık dikilmiş karakucak bilgilerle, çevremde bilgi ve deneyimle çalışan kimsede yok.ziraat mühendisleri kurumlarda ne kadar gübre ilaç satacağına bakıyor.ülkede 5 milyar cirosu ihraç malı üreten çiftçi bu ülkenin en bilgisiz ve karakucak çalışan kesimidir,bende dahil olmak üzere.Bu arazide dediğiniz gibi mevcudu iyileştirmekten başka çarem yok,sıfırdan başka bir meyve ile uğraşamam.3.yol satıp kurtulmak,ama emek verdik yıllarca, kıyamıyoruz.Çevre çiftçiler kök mesafesi uygun olan bu tür arazilerde derin sürüm veya tıraktör çapalaması yapıyorlar. Bende denedim birkaç yıl kazayağı ve 2015 şubatında da çapalama yaptırdım.bununda riskli yanı fındık kök kılcalları yüzeye ve yana yürür derler,acaba zarar verir mi diyorum ama göreceli olarak büyümede fark attı bunu gözlemledim.Analizlerde de aynı örnekten çok önemli farklılıklar var,bir miktar tolerans olur ama bu kadar olmaz diyorsunuz ve tereddütleriniz çoğalıyor.10 yıl önce 4 yıl arayla kök başına 100 kg yanmış hayvan gübresi de attım. PH yüksek çıktığı zamanlarda kükürt uyguladım, bu yılda yarısına uygulamam gerekiyor .Mesela kükürt ü gıranül tavsiye ettiler , yarımcadaki firma erimez dedi, laborant erir ve daha etkili dedi, bende bir çuval aldım denedim,ilk kardan önce birkaç kökte toprağa karıştırdım,1,5 ay önce, bırakın erimeyi daha çok sertleşti ve kıyılmış çakıl taşı gibi oldu.Velhasıl öğreneceğimiz çok şey var. Belki, yeni üye olarak misafirlik süresini beklemeden konuya girmem yadırgayıcı bir durum olabilir.ama ben forumdaki yazıları epeyce inceledim.Böylesi emek verilerek paylaşılan bilgilerden bence çok sayıda insanın faydalanması gerekir.selam ve saygılarımla.

MeyveliTepe
27-01-2016, 00:52
Analiz sonuçlarını da benim tarlam olsaydı nasıl yorumlardım diye düşününce;

4 ayrı analiz var. Bunlar iki farklı yere analiz ettirilmiş. Anladığım kadarıyla IA ve IB aynı yerin farklı analiz sonuçları, IIA ve IIB de aynı yer. Hangi analiz güvenilirdir bilmiyorum.

Dökümanları daha düzgün olduğu için gübretaş'ınkilere bakalım.

Her iki arazide de ortak noktalar, organik maddenin düşüklüğü ve kalsiyum yüksekliği. Buna rağmen gübre tavsiyesinde kalsiyumlu gübre tavsiye etmişler. Ben olsam tavana vurmuş kalsiyum değeriyle asla kalsiyumlu gübre vermezdim. Buna karşın yeterli görünmesine rağmen kalsiyum ile gerekli dengeye yaklaşmak adına magnezyum verirdim (magnezyum sülfat-epsom tuzu). Çinko az mı değil mi belli değil, sonuçlar farklı çıkmış. Gerçekten az ise tamamlamak gerekli. Bor sonuçları önemli. Analizde 1 ppm'in altında çıkarsa 1,5ppm'e yükseltecek kadar bor verilmeli.

Toprağın sığ olduğu düşünülürse azotlu gübrelerin toplam miktarlarını sabit tutup verilme sıklığı arttırmak daha mantıklı olur diye düşündüm.

Elbette en temel problem organik madde. Mevcut seviyeyi ne yapıp edip yükseltmek gerekli. İyi yanmış hayvan gübresi hem organik maddeyi arttırır, hem de zengin mineral içeriği ile faydalıdır. Organik maddenin esas faydası toprağın canlı tutulmasında olacaktır. Yüksek organik maddeye sahip toprakta besinler yıkanmaz, mikroorganizmalar mineralleri yavaş salınımlı gübre gibi köklere azar azar verirler, toprağın katyon değiştirme kapasitesi yükselir. Bu da daha fazla pozitif iyonlu mineralin toprakta tutulması sonucunu doğurur.

Organik maddeyi arttırmak için yazlık kışlık örtü bitkisi ekmeyi ve zamanında toprağa karıştırmayı ihmal etmemeli. Ayrıca bahçelerinizden çıkan budama artıkları vb. organik maddeyi öğüterek kompostlaştırmayı sürekli yapılan mutad bir işlem haline getirmeniz, elde ettiğiniz kompostu da toprağa karıştırmanız organik madde bakımından çok faydalı olur.

Humik asit ile ilgili tesbitiniz doğru. Diğer faydalarının yanısıra alttaki sert tabakanın kırılarak köklerin nüfuz etmesine de yardımcı olur. Ancak azar azar bir çok defada vermelisiniz. Toprak miktarının az olması mineral gübreler ve humik asit için bence böyle bir zorunluluk doğuruyor. Yanmış hayvan gübresini ne kadar çok verseniz o kadar iyi.

PH seviyeleri iyi. Bu durumda ne kireçlemeye ne de kükürtlemeye bence gerek yok.

Fosfor için de bir şey diyemiyorum. Birinin çok az dediğine biri fazla demiş. Organik maddesi düşük toprakta fosforu tutmak çok zor, kolayca yıkanır. Kökler çok sığ olduğu için derinden alma imkanı da yok. Organik madde yükseldiğinde mikroorganizmalar vasıtasıyla kalıcılığı yükselir.

Böyle çelişkili sonuçlar karşısında Laben vb. gibi ciddi bir laboratuarda analizi tekrarlatmayı düşünebilirdim.

Tank
28-01-2016, 12:45
Syn Meyvelitepe; Bu arazi tek parça,malumunuz tahlil örneği 20 dönümü aşınca 2. örnek gerektiğinden 2 ayrı tahlil yaptırıyorum, ph yüksek olan tarafa azotlu gübre olarak 21 lik a.sülfat, PH 6,5 olan tarafa da CAN, son 4 yıldır bunları uyguladım.Kışlık gübre TSP Ve en son DAP. Magnezyum sülfatlı gübreleri yazınızı okuyunca araştırmaya başladım.potas yüksek olduğu için potas içermeyen leri bulmam gerekecek sanırım.Toz çinko kargodan yeni geldi şu an hazır.ben yaklaşık 2 ay önce afşin den leonardit sipariş verdim kök başı 4-5 kg vermek üzere toplam 7 ton nakliye sıkıntısından dolayı henüz ulaşmadı. Hayvan gübresi çevrede var,ancak yanma süresi için bu yıl yetişmeyecek,ayrıca humik asit için deneme amaçlı malzemelerim geldi,orfeteknik le görüştüm, agronil' gönderdi.bu bahsi leonardit ve humik başlığında yazmak gerekiyor sanırım.vaktinizi ayırıp tahlilleri incelediğinizden dolayı çok teşekkür ederim, saygılarımla.

MeyveliTepe
28-01-2016, 13:29
Magnezyumlu kompoze gübre aramanıza gerek yok. Doğrudan magnezyum sülfat alabilirsiniz, çok da ucuza gelir.

Tank
28-01-2016, 17:00
Mesela, gübretaş 5 kg lık toz gübre ler faslından,;
MAGSÜL
GARANTİ EDİLEN İÇERİK KÜTLECE (w/w) %
Suda çözünür MAGNEZYUM OKSİT (MgO) 16
Suda çözünür KÜKÜRT TRİOKSİT (SO3) 32, gibi benzer gübrelerimi kasteddiniz.

MeyveliTepe
28-01-2016, 18:25
Mesela, gübretaş 5 kg lık toz gübre ler faslından,;
MAGSÜL
GARANTİ EDİLEN İÇERİK KÜTLECE (w/w) %
Suda çözünür MAGNEZYUM OKSİT (MgO) 16
Suda çözünür KÜKÜRT TRİOKSİT (SO3) 32, gibi benzer gübrelerimi kasteddiniz.

Muhtemelen evet. Ürün heptahidrat formunda ise verilen oran doğru olur.

smtaner
31-01-2016, 19:21
toprağa kireç uygulamada kullanılan kireç sönmüş kireçmi,sönmemiş kireçmi acaba

Tank
31-01-2016, 22:44
Konu hakkında tecrübeli arkadaşlar daha detaylı bilgi verebilirler ama benim bildiğim tarım kireci diye bir kireç türü var.

MeyveliTepe
31-01-2016, 22:46
Doğru malzeme tarım kireci (dolomit) dir. Bulunamıyorsa sönmüş kireç de kullanılabilir.

samety20
28-07-2016, 14:26
:rolleyes: Merhabalar ustadlarım içinde 5 yaşında cevizler olan yaklaşık 10 dönüm bahçe alacağım analiz sonuçlarını aldım. Bu toprağı ıslaha gerek var mı. O değerli görüşleriniz için teşekkür ederim.

samety20
12-08-2016, 18:54
Allah razı olsun sizlerden

estikey
12-08-2016, 21:54
Organik madde miktarını arttırmak haricinde ıslah gerektiren bir durum gözükmüyor

yilmazms
17-08-2016, 08:59
Merhaba,

Aşağıda toprak ve su değerlerini yeni kurulacak ceviz tarlası için değerlendirir misiniz? Özellikle ph ve demir için değerler uygun mudur?

Bu örnek 30-60cm için, 0-30'da ph 5.78, 60-90'da 6.24. Yani derinleştikçe basik oluyor.

http://i.hizliresim.com/D38vY6.jpg (http://hizliresim.com/D38vY6)
http://i.hizliresim.com/mEr9M1.jpg (http://hizliresim.com/mEr9M1)

beyazkalemm
18-08-2016, 15:55
Cevizin iklim ve toprak koşulları cevizin kalitesi açısından oldukça büyük bir önem taşımaktadır. İklim koşulları göz önüne alınarak tercih edilen bir çeşitte daha kaliteli ve yüksek verim elde etmek kaçınılmazdır. Ceviz dinlenme döneminde düşük sıcaklıklara oldukça dayanıklıdır. Düşük kış sıcaklıklarında dayanma süresi cevizin çeşidine göre değişiklik göstermektedir.

Cevizin İklim ve Toprak Koşulları
Cevizin ilkbahar ve kış aylarında soğuklama gereksinimlerini karşılamak için soğukluk derecesi +7 C altı İlkbahar ve yaz aylarında büyüme ve olgunlaşma için 35 C kadar sıcaklık istemektedir. Ekim yapılacak bölgede fidan yetiştiriciliğini kısıtlayan en önemli faktör ilkbahar donlarıdır. Geç yapraklanan çeşitlerde vejetasyon süresi kısa olduğundan dolayı olgunlaşamayan sürgünlerin sonbahar erken donlarından zarar gördüğüde bilinen bir gerçektir. Kuvvetli gelişen ağaçlar dinlenmeye geç girdiklerinden dolayı kış aylarında sürgünleri de zarar görebilmektedir. Olgun ve sağlıklı ceviz ağaçları çok soğuk kış aylarında -20 C kadar dayanabilmektedir. Bir bölgede ceviz fidanı (http://cevizfidanisatinal.com/cevizin-iklim-kosullari/) yetiştiriciliğin yapılabilmesi için en önemli konu olan iklim özelliği soğuklanma ihtiyacının karşılanması demektir. Eğer soğuklanma karşılanmaz ise tomurcuk oluşmasında ciddi gecikmeler ve buna bağlı verim azlığı meydana gelebilir. Ceviz için 1800 saat kadar bir soğuklama ihtiyacı verim ve gelişimi için yeterli olacaktır. İç cevizin gelişim sürecinde hava sıcaklığının 38 C kadar çıkması cevizin içinde kararmalara neden olmaktadır. Ceviz meyvesinin gelişmesi için toprağın ıslak olması esastır. Ekim yapılacak bölgede yıllık yağış miktarının 500 mm az olmaması gereklidir.

Ceviz fidanları ince orta tekstürlü killi kumlu organik maddelerce zengin topraklarda daha hızlı gelişmekte kökleri daha derinlere inmektedir. Kök gelişimini engelleyen killi, milli toprak, su ve kum birikintileri, ağacın gelişme ve ağaç etrafının irileşmesini engellemektedir. Yapılan aşılama çalışmaları ile fidanlar için 300 cm toprak derinliği yeterli olmaktadır. Ceviz fidanı yetiştirmek için uygun toprak PH 6 olmalıdır. Ph değerini uygun değerde tutmak amacı ile asidik ve bazik değerler ayarlanmalıdır. Buda gübreleme ile mümkündür. Ph değeri 8 den üstte olursa çinko, demir, fosfor eksikliğine neden olmaktadır. Ceviz yetiştiriciliğinde en uygun araziler etrafındaki araziden yüksek ve iyi hava akımının olduğu yerler olmalıdır. Soğuk hava yukarıdan aşağıya doğru aktığından bu bölgelerde don olayı pek gerçekleşmez. Ceviz bahçesi yapmak planlandığında kapama bahçe kurulması buranın toprak özelliklerini bilinmesi için analiz yapılması gereklidir. Toprak analizi yapmak için; ceviz bahçesi yapılacak araziden alacağımız toprak analizi için zig-zag yaparak aldığımız ayrı 10 noktadan ayrı olarak 30-60-90 cm derinliklerinden aldığımız örnek topraklar ile yapılmalıdır

nurdangul
04-10-2016, 21:40
daha önce siteye fotoğraf yüklememe rağmen şu an yükleyemiyorum nedense.
elde yazayım.
organik madde 1.8, tın 46, toplam tuz 0.03, ph 8,07, kireç 10,81,fosfor15,600ppm,potasyum 309,00
organik madde az,tın,tuzsuz,orta alkalin,orta kireçli,fosfor yeterli,potasyum yüksek .bir gübreleme programı da verilmiş.

ŞUBAT DAP,amonyum sülfat,iyi yanmış hayvan gübresi kükürt ile karıştırarak
MAYIS amonyum sülfat humik asit
HAZİRAN amonyum sülfat,hümik asit
TEMMUZ amonyum sülfat,potasyum nitrat
AĞUSTOS potasyum nitrat

benim bu forumdaki çok değerli paylaşımlardan öğrendiğim ve dğer araştırmalarım sonucunda en büyük problem ph ın yüksek olması.bu yüzden LEONARDİT de kullanmaya karar verdim.humik asit ve fulvik asitli leonarditle,kükürt ve amonyum sülfatı ilk birlikte verip,daha sonra amonyum sülfat ve hümik asitle devam etmeyi düşünüyorum. kükürt ara ara vereyim mi bilemedim.lepnarditi ne kadar sıklıkla vereyim onu da bilemedim.yılda bir kez yeterli mi yoksa 2-3 kez mi.
sizlerin düşünceleri ve önerileri benim için çok önemli teşekkürler

nurdangul
04-10-2016, 21:42
bu arada yazmayı unutmuşum.bahçemde 7 yaşında cevizler ve 4-7 yaş arası zeytinler var.
DAP nedir bilmiyorum hiç araştırmadım.bu konudaki düşünceleri de merak ediyorum teşekkürler

nurdangul
04-10-2016, 21:44
demir 4,35 ppm,çinko 1,37 demir orta ,çinko yeterli denilmiş.baharda isterseniz yapraktan demir sülfür kara boya uygulaması yapabilirsiniz denildi.

yurtsever
28-10-2016, 00:12
Gittikçe artan '' çiçek burnu çürüklüğü '' nedeniyle toprak analizi yaptırdım.

pH 7.27 NÖTR
EC 2.90
Total tuz 0.19 % HAFİF TUZLU
işba 40
Bünye TIN
Kireç 2.03 % AZ KİREÇLİ
Organik madde 5.82 % YÜKSEK
Toplam Azot 0.09 % AZOTÇA ORTA
Fosfor 110.60 ppm ÇOK İYİ
Potasyum 817.00 ppm ÇOK YÜKSEK
Kalsiyum 5882.00 ppm ÇOK FAZLA

Gübre önerileri :

%21 Amonyum sülfat : Taban gübre 22 kg/da
%33 Amonyum Nitrat : Çiçeklenme başlangıcı 6 kg/da
Meyve oluşumundan itibaren 10 kg/da
Hasat başlangıcından itibaren 5 kg/da

Bu rapor benim sorunumu açıklarmı?
Önerilen gübrelerin yerine organik olarak ne kullanabilirim.Bu güne kadar bahçemde keçi ve güvercin gübresinden başka bir gübre kullanmadım.

Yanıtlarsanız çok sevinirim.

Kumdereli
28-10-2016, 07:53
Toprak pH' ın yükselmesi durumlarında bazı önlemler alınarak, bitkiler için ideal olan sınırlara geri getirilir. (İdeal sınırlar: 6,5 – 7,5 aralığındadır) Türkiye topraklarının çoğunluğu kireçli olduğundan, pH değerleri genelde yüksektir. Bu bakımdan ülkemizde tarım topraklarının pH değerinin nasıl düşürüleceği üzerinde durulur (Doğu Karadeniz yöresi toprakları hariç). Yüksek pH’lı toprakların genellikle verimsiz olmasının asıl nedeni yüksek pH'ın FOSFOR ve iz elementlerin (DEMİR, MANGAN ve ÇİNKO) toprakta hareket etmez hale gelmesine yol açması ve de buna ilaveten bu tür topraklarda yüksek miktarlarda SODYUM bulunabilmesidir. Toprakta pH değeri en basit anlatımı ile biz insanlarda tansiyon (kan basıncı) ne anlam taşıyor ise topraktaki pH değeri de yaklaşık aynı anlamı taşımaktadır. İnsanlarda tansiyonun yüksek olması veya düşük olması o kişinin sağlığı ve beslenmesi ile ne kadar yakından ilgili ise toprağın da pH değerinin yüksek (7,5’den fazla) veya düşük (6,5’tan düşük) olması, bitki kökleri tarafından besinlerin alınması üzerine o kadar etkilidir.

Kaynak : Mikronize Toz ve Sv Kkrt, Leonardit, Hmik Asit, Yaprak Gbresi (http://www.altinkukurt.com/phtoprak.asp)

İNTEPE
01-11-2016, 09:54
4 yaşında olan zeytin fidanlarımın toprak analizi hakkında, kimyasal olmayan bir şekilde yorum ve önerilerinizi yazabilirseniz çok memnun olurum.

MeyveliTepe
01-11-2016, 11:11
4 yaşında olan zeytin fidanlarımın toprak analizi hakkında, kimyasal olmayan bir şekilde yorum ve önerilerinizi yazabilirseniz çok memnun olurum.

Bol hayvan gübresi verip mümkünse toprak altına alın. Hem organik maddeyi ve mikroorganizmaları arttırır hem de eksik mineraller için faydalı olur.

Kalsiyum fazla, kalsiyum magnezyum dengesi için epsom tuzu vermeniz iyi olur. Bor durumuna bakılmamış. Çinko zeytinde önemlidir. Çinkoyu da tamamlamanız gerekir.

yurtsever
10-11-2016, 07:01
20 yıldır hiç bakılmamış ve 30 adet yaşlı zeytin ağacı (50-100 yıl) bulunan 3.5 dönümlük arazide toprak analizi yaptırdım.Acil olarak önerilerinizi yazabilirsiniz çok sevinirim.

pH 8.02 orta alkali

EC 1.03 ds/m
Total tuz 0.07 ds/m tuzsuz

işba 44
Bünye tın
Kireç % 29.73 çok fazla kireçli

organik madde % 2.33 orta

Toplam azot % 0.12 iyi
Fosfor 21.10 ppm fazla
Potasyum 325.00 ppm çok yüksek
Kalsiyum 8939.00 ppm çok yüksek
Magnezyum 139.00 ppm orta
Demir 3.76 ppm orta
Bakır 0.82 ppm yeterli

Çinko 0.90 ppm noksanlık GSTRBR

Bor 1.00 yeterli
Mangan 31.50 ppm yeterli

Öneri : Dekara 80 kg kükürt + 250 kg ahır gübresi

İNTEPE
10-11-2016, 14:24
Bol hayvan gübresi verip mümkünse toprak altına alın. Hem organik maddeyi ve mikroorganizmaları arttırır hem de eksik mineraller için faydalı olur.

Kalsiyum fazla, kalsiyum magnezyum dengesi için epsom tuzu vermeniz iyi olur. Bor durumuna bakılmamış. Çinko zeytinde önemlidir. Çinkoyu da tamamlamanız gerekir.

Sevgili meyvelitepe öncelikle,cevabınız ve tavsiyeniz için çok teşekkür ederim.
Zeytin toplamak için çanakkalede bulunduğumdan cevabınızı geç gördüm.
Müsade ederseniz bir kaç sorum daha olacak.
-Epsom tuzunu ne oranda,ne zaman ve nasıl kullanmam gerekir.
-çinko için ilkbaharda yapraktan uygulamam önerilmişti ,sizce de uygunmudur ve ürün olarak ne önerirsiniz.
-Bor için laben'e yeniden örnek gönderip analiz yaptıracağım.
-Yanmış hayvan gübresi yerine solucan gübresi kullansam sizce artı bir fayda sağlar mı?
Fidanları diktiğimden beri doğal olmayan hiç birşey kullanmadım ve bundan sonrada kullanma taraftarı değilim, gerek ziraatçılar gerek çiftçilerin tavsiyeleri hep kimyasal ürünlerden yana :((



-

MeyveliTepe
10-11-2016, 16:56
Sevgili meyvelitepe öncelikle,cevabınız ve tavsiyeniz için çok teşekkür ederim.
Zeytin toplamak için çanakkalede bulunduğumdan cevabınızı geç gördüm.
Müsade ederseniz bir kaç sorum daha olacak.
-Epsom tuzunu ne oranda,ne zaman ve nasıl kullanmam gerekir.
-çinko için ilkbaharda yapraktan uygulamam önerilmişti ,sizce de uygunmudur ve ürün olarak ne önerirsiniz.
-Bor için laben'e yeniden örnek gönderip analiz yaptıracağım.
-Yanmış hayvan gübresi yerine solucan gübresi kullansam sizce artı bir fayda sağlar mı?
Fidanları diktiğimden beri doğal olmayan hiç birşey kullanmadım ve bundan sonrada kullanma taraftarı değilim, gerek ziraatçılar gerek çiftçilerin tavsiyeleri hep kimyasal ürünlerden yana :((
-

Epsom tuzunu şimdilik dekara 25 kg gibi uygulayabilirsiniz. Bu uygulamayı hemen yapabilirsiniz.

Çinkonun nasıl verileceğine bor tahlili geldikten sonra karar vermek daha iyi olabilir. Gerekirse içinde hem bor hem de çinko olan bir malzeme ilkbaharda yapraktan uygulanabilir. Bor durumu zaten iyi ise ayrıca çinko için topraktan bir uygulama ilkbahara kadar yapılabilir. Olmazsa ilkbaharda yapraktan verilebilir.

Solucan gübresi verebilirsiniz tabii ama uygulama miktarı bakımından biribirinin yerine geçmezler. Yanmış hayvan gübresi genelde ağaç başına 25-50 kg gibi uygulanır. Aynı miktarda solucan gübresi verebileceğinizi sanmıyorum.

yurtsever
10-11-2016, 18:42
Sayın meyvelitepe

Çinko için önerdiğiniz bir malzeme ve miktar varmı?

MeyveliTepe
10-11-2016, 21:36
Sayın meyvelitepe

Çinko için önerdiğiniz bir malzeme ve miktar varmı?

Sizin analiz raporunuzda görünen çinko seviyesine noksan demişler ama durumu çok da kötü değil, 0,90 ppm fena değil. Dekara 1 kg çinko sülfatı olabildiğince eşit olarak araziye yayabilirseniz herhangi bir sorun kalacağını sanmam. Hoş, hiç uygulamasınız da ağaçların çinko eksikliği çekeceğini sanmam. Yağmurlarla çözünerek üst tabakaya, biraz da alt tabakaya iner. Toprakta da kalıcıdır.

Sizin toprağınızda esas sorun PH seviyesinin yüksekliği. Bu seviyede her mineral toprakta eksiksiz bulunsa bile bitki köklerinden beslenmekte güçlük çeker. Yüksek PH minerallerin alınabilmesini engeller. Zeytin nisbeten yüksek PH'a karşı töleranslıdır ancak belirli bir program uygulayarak PH seviyesini nötr'e yaklaştırmaya çalışmalısınız.

Ayrıca sizde de ülkenin çoğunda olduğu gibi kalsiyum çok yüksek. Tek başına seviyesi normal gözükse de magnezyumu da biraz yükseltmekte fayda var.

Her ne kadar organik madde az olsa da Türkiye şartlarında orta gibi görünmesine rağmen, yanmış hayvan gübresine ağırlık vermenin önemli olacağını düşünüyorum. Önerilen 250 kg yerine 2,5 ton verseniz daha iyi. PH için de Kükürt uygulanması doğru öneri.