View Full Version : Bıldırcın Yetiştirme
Arkadaşlar ben bıldırcın yetiştirmek istiyorum. Amatör tavuk bulundurmak gibi Bıldırcın kafesi-kümesi yapıp ilk etapda 10-20 arasında deneyeceğim. Bu konuda hassas olan durum var mı? Uyarı konusu varsa, önerilerinizi beklerim.
Bu konuda kendim bir linkbuldum ama bu profesyonel, hobi olarak biraz ayrıntılı ve teknik. Bize tavuk gibi pratik ve küçük ölçekli lazım.
http://www.tarimsal.com/bildircinyetistiriciligi.htm
limon_sever
09-08-2010, 19:22
2 tane bıldırcın koydum kümese şimdilik tavuklarla ve hindilerle bir kavgaları olmadı. Basit, bahçede hobi olarak yetiştirmekteyim. Bıldırcınla ilgilenen pek arkadaş yok sanırım. Sayfa bomboş :( Bir site buldum biraz bilgi veriyor.
http://www.gazivet.com/bildircin_yetistiriciligi.php
Aksine bıldırcın, keklik, sülün, tavuk cinsleri, kaz, ördek, hindi gibi 23 kanatlı çeşidine ev sahipliği yapıyorum. İzinlerim tamamlanmak üzere, o izinler çıkınca ülkenin en büyük kapasiteli bıldırcın , keklik, kaz, ördek çiftliğini de açmak üzereyiz.
Konu ile ilgili yakın zaman da resimleri, teknik bilgileri ile paylaşım yapmaya çalışırım.
copur 09
09-08-2010, 21:30
Bıldırcınlardan gögüs tüyleri benekli olanları dişidir. Erkek olanların göğüs tüyleri düz renklidir. Kafeslerinde sık sık toprak bulunacak şekilde ayarlama yapın. Dışkıları çok keskin kokulu olduğundan kafesin altı tel örgülü olursa rahat edersiniz. Kafesin içinde çok hareketli oluyorlar (yabanıl olduklarından) başlarını vurup yaralayacak kenar köşe olmamalı yoksa birbirlerini yerler. Kolay gelsin.
Japon cinsi bıldırcınlar için söyledikleriniz doğru. Ama kontollü kafes tipi besicilik de toprak asla olmamalı. Modern bıldırcın kafesleinin ölçüleri de, kapasite ve kullanım şekilleri de farklılık içerir.
copur 09
09-08-2010, 22:00
Sayın balbay, ticari yetiştiriciliği bilmiyorum. Ben temizlikleri, hoşlarına gittiği ve taşlıklarında taş bulunması için haftada bir kafesin içine kum dolu yoğurt tavası koyuyorum. Tek memnun olmayan eşim. Balkon da temiz yer kalmıyor. Yakında bizi apartmanın avlusundan da atacaklar. Selamlar.
Üç adet bıldırcın hala karton kutuda duruyor. Sayın copur 09'un cinleri konusundaki tasfirine yarın kontro edeceğim bakalım erkek dişi durumu nedir. Biri biraz küçük ikisi ona göre büyük gözüküyorlar.
Aman Hanımları lütfen üzecek haeketlerden kaçınalım ki hayatlar zindan olmasın:) Küçük bıldırcın besleme kitleri var. Bu kitler de bir evin yumurta ve bıldırcın eti ihtiyacı rahatlıkla karşılanabiliyor.
Keşke o bıldırcınlar doğal ortamında yaşayabilseler ve biz de yine yok etmeden faydalanabilsek.
Ancak denetimli besicilikleri bile fazlasıyla güzel olan bu canlılar hakında geliştirilen yöntemler giderek doğallıktan uzaklaştırıyor.
Yakında malesef tavuk gibi lezzetsiz ve sağlıksız olacaklar diye korkuyorum.
Bıldırcınları kontrol ettim üçünün de döşleri aynı renkte açık kirli krem az sarımsı. Bu durumda bunlara karşı cins lazım! Sayın Balbay.
limon_sever
12-08-2010, 12:11
Benim bıldırcınlarda erkek, bir kaç yere sordum dişi bulmanız zor dediler :( yumurtası için beslemek istiyordum.
Özel aile yetiştirme kitleri varmış, kaç paraya satılıyor acaba? Bir Kit içinde kaçtane bıldırcın bulunuyor?
limon_sever
13-08-2010, 14:26
Bıldırcınları araştırırken amerikan jumbo bıldırcın diye bir tür gördüm ağırlığı ortalama 500-600 gram geliyormuş yumurtası da normal bıldırcın yumurtasının iki katı kadarmış...
Dişi bıldırcın bulursanız banada iki tane gerekli. Kit satanlar kim acaba. İnternette siteleri var mı?
limon_sever
18-08-2010, 14:23
Pazar günü 2 dişi bıldırcın aldım, henüz yumurtlamadılar. Tavsiyem semt pazarlarına gidin, bulabilirsiniz.
Buralarda bulamayız. Kuşcu akvaryumcularda da erkeklerini seçip satıyorlar. Tavuk civcivlerinde olduğu gibi.
semihali
18-08-2010, 18:35
benim elimde yumurtlayan bıldırcın mevcut.yalnız istanbul dışına gönderemem 05356772554
gaziosmanpasa 500 evler.isterseniz civcivleri ve yarkalarıda var.
Sağlam bir karton kutuda Aras kargoyla gelebilir. Bir günde geliyor.
semihali
20-08-2010, 03:49
kargo firmaları kesinlikle canlı hayvan almıyorlar. üstelik alsalar bile canlı bir hayvanı kargoyla göndermek bence insafsızlık. Bazen talaşın içinde plastik viyollerde karton kutu içerisinde bıldırcın yumurtası gönderiyoruz onda bile kırılan yumurtalar oluyor. üzerinde kırılır ibaresi olup olmadığına bakılmıyor.
copur 09
20-08-2010, 11:39
Sayın Nariçi, bıldırcınlarınız ötüyor mu? ötüyorsa, doğada belki karşılık bulabilir.
Kekliğe benzer ama daha cılız sesleri var. Birbirleri ile iyi anlaşıyorlar, ama aile kurulabilse daha iyi olacak. Daha önce keklikler vardı salıverdim. Burada doğada bıldırcın yok gibi sulu tarım yapılan yerler olsa olabilir.
copur 09
20-08-2010, 14:28
Hububat tarımı yapılan bir çok yerde bulunabilirler. Eğer gerçekten bıldırcınlarınız ötüyorsa bir kafes içinde doğaya çıkarın. Bakalım ötüşlerine (gurkuldama) karşılık bulabilecek mi?
Bende besliyorum.Özel tel yumurta kafesi aldım.Şu anda 12 bıldırcınım var .9 dişi 2 erkek.
Çok güzeller.Zevkli bir iş.Tavsiye ederim.Hemen hemen hergün yumurtluyorlar.Yumurta sayısı bazen 9 bazen 6 değişiyor.
Bu konuyu açmamın sebebi, petshoplardan birinde gördüğüm bıldırcın pazarlaması sırasında yaşanan olaydır.
Olay genelde yaşandığı gibi erkek yerine dişi dişi yerine erkek kuş verilmesidir. Bu konuda uyarı yapmama karşılık, bıldırcın satışı yapan kişi " çok biliyorsun, senden başka bilen yok" gibi bir tavırla oradan uzaklaşmamı istedi. Ama işin güzel tarafı bilmediği ve yanlış söylediği halde alıcının istediği şekilde 1 erkek 2 dişi bıldırcın verdi :roll:
Bıldırcın Tanıtımı
Bıldırcınlar yapıları itibari ile küçük kanatlılardır. Yapıları gereği fazla uçamayan ve sürüler halinde gezmeyi seven canlılardır.Doğada bolca üremelerine karşılık, kafes ve kümes ortamlarında kuluçka makinaları ile üretimleri sağlanmaktadır. Genel olarak ufak taneli yemlerle beslenen bıldırcınlar, eti ve yumurtası için beslenmekte ve üretilmektedir.
Erkek ve Dişi ayrımı
Erkek bıldırcınlarla dişi bıldırcınlar üstten bakıldığında aynı görünüme sahip olmalarına karşılık, göğüs kısımlarına bakıldığında farklılıklar görülmektedir.
Erkek bıldırcınların göğüs kısmı tamamen sarı bir renge sahipken dişilerde ise göğüs noktalı/çilli olarak görülmektedir.
Erkek bıldırcınlar bibik biiikkk gibi bir ötüme sahipken, dişiler gık gık gık şeklinde sesler çıkartırlar.
sercan1969
21-08-2010, 22:23
Oğuzhan bey kafesi nereden aldınız? Sakıncası yoksa fiyatı nedir?
Bir tanesini yakaladım işte :D
167277
Bu erkek mi dişi mi?
limon_sever
22-08-2010, 15:19
Bıldırcınınız erkek, eğer dişi olsaydı göğüs kısmı ekteki resimdeki gibi olacaktı ;)
Teşekkür ederim, sayın limon sever.
limon_sever
23-08-2010, 13:40
rica ederim, işte dişi bıldırcın telefonla bu kadar net çıkıyo ;)
İki tane dişi bıldırcın buldum. Şimdi kavga başladı, kafa göz kırıldı kan revan için de kaldılar. Beş erkek arasında iki dişi. Ben de iki dişi bir erkeği ayırdım diğer dört erkeğide ayrı yere koydum. Bunlarda tavuklar gibi bir kümeste bir erkek mi olması gerekiyor?
beyzagıda
31-08-2010, 17:21
sayın nariçi kümeste 7 veya 8 dişi bıldırcına bir erkek yeterli olmaktadır daha az dişiye daha çok erkek oldugunda kan gövdeyi götürür o sebepten 100 dişiye 12 erkek gibi oran korundugunda sorun olmaz diger ayırdıgınız dört tane erkek bıldırcın şimdilik proplem çıkarmıyabilir ama aşım zamanı geldiginde de kendi aralarında öldüresiye kavgaya başlarlar biz bıldırcın çifligi işlettigimiz dönemlerde yukarıdaki bahsettigim oranı koruyup diger erkekleri güveçlik yapıyorduk bıldırcın güveçi çok güzel olur(:
Teşekkür ederim. Bunlar da tavuk gibi kesilip yolunuyor mu? Derisi soyulup atılıyor mu Biz tavuğun derisini yüzüp atıyoruz.
Bu durumda iki dişi bir erkekle kalacak diğerleri bayramlık olacak.
Bıldırcınlar da aşım zamanı horozlar gibi her zaman olmuyor mu? Yılda birkaç defa mı yoksa her ayın saylı günlerinde mi kızışıyorlar?
beyzagıda
01-09-2010, 18:01
sayın nariçi bıldırcınlarda aynen tavuk gibi kesilip yolunuyorlar derisini yüzerseniz yenecek çok şeyi kalmaz(:
aşım zamanına gelince mart nisan gibi başlayıp yumurtlama dönemi bitinceye kadar devam eder.
merhabalar dostlar bende bıldırcın yetiştirmeye karar verdim bunlar başlangıç civciv yemi daha sonra yumurta yemi aynı tavuktaki gibi mi verilecek
Burada tavuk ve civciv yemi bulunmuyor. Ben de inek yemi alıyorum.
beyzagıda
02-09-2010, 14:42
sayın ahmet 58 başlangıç olarak civci yemi verip daha sonrada yumurta için yetiştiriyor iseniz yumurta yemi kesim için yetiştiriyor iseniz etlik tavuk yemi kullanınız
sayın ahmet 58 başlangıç olarak civci yemi verip daha sonrada yumurta için yetiştiriyor iseniz yumurta yemi kesim için yetiştiriyor iseniz etlik tavuk yemi kullanınız
tamam beyzagıda teşekkürler ilk defa yaptığım kendim kuluçka makinasına 78 adet bıldırcın yumurtası koydum daha önce ne tavuk ne bıldırcın çıkarttım bakalım hayırlısı en kısa zamanda makine resimlerini ve gelişirseler çıkım falan nasip olursa paylaşacağım
Ahmet bey, bende kullanmadığımız setüstü fırınlı ocak var. Bunu kuluçka makinası olarak nasıl kullanabilirim. Yardımcı olurmusunuz?
Ahmet bey, bende kullanmadığımız setüstü fırınlı ocak var. Bunu kuluçka makinası olarak nasıl kullanabilirim. Yardımcı olurmusunuz?
sayın nar içi selamlar forum kuluçka turkey forum yaz her türlü bilgi orada var bende yardımcı olurum ama önce kendi makinamda randımanı alayım ona göre gerekli bilgileri bende veririm yaklaşık 6 ay boyunca sürekli okudum bu forumu yazıştık sorular sordum sağolsun çok yardımcı oldu herkes yani bende acemiyim ama dün ilk yumurtaları koydum bakalım bi çıksın benim değerleri nasıl yaptığımı neler uyguladımı seve seve yardımcı olurum ama bildiğim fırındanda çok güzel makina olur ben sana gerekli malzemeyi şimdiden söyleyim
bunlar kesin değişmes 1 termostad 2 nem ölçer 3 küçük bligisayar fanı basit 4 en önemlisi yapacaın fırının içine koyacağın yumurtaları çevirecek mekanizma ben bunu hazır aldım ama kendi yapanlar var
http://www.turkeyforum.com/satforum/showthread.php?t=521751
buradan bakabilirsin çeşitli denemeler yapanlar var otomaği var elle çeviren var sana kolay gelsin gerisi kolay 2 ampül ve sen bunları yap sonra değerleri beni tamin ederse benim değerleri uygularsın ben beklemedeyim 16 gün sonra inşallh çıkın var nasip olursa
Bugün G.antep'den iki dişi daha geldi. Rengi daha açık (sarımsı). Birbirlerine alışmaları zor oluyor. Şimdilik 9 adet bıldırcın, dört ayrı karton kutudalar.
arkadaşlar kendi yapmış olduğum makinamdan 36 adet yavru bıldırcın nasip oldu bunlar şimdi yaklşık 10 günlükler makina hakkında herkese bilgi verebilirim çok güzel bir duygu herkese nasip olsun inşallah
Bıldırcınlar birkaç gün yumurta yaptı, 20 gündür yumurta yok.
majezik15
19-10-2010, 22:20
aynı dert benımde basımda bilgisi olan varmııııııııııııııııııııııııı
copur 09
20-10-2010, 00:36
Tüy dökme dönemine girince yumurtayı kesiyorlar. Bir de arada dinleniyorlar sanırım.
Bir ayı geçti yumurta yapmıyorlar.
Bıldırcınlardan ikisi açık renkli sarımsı idi bir tanesi öldü.
AltınOrman
12-11-2010, 12:05
kulucka.net'te bıldırcın ve diğer kanatlılar ile ilgili geniş bilgiler bulabilirsiniz.
herkese selamlar
ben bu dişi erkek olayını doğal bıldırcın renginde olanlarda anladım ama bende değişik renklerde bıldırcınlar var onlarda nasıl ayırt edebileceğiz bilen varmı
semihali
29-11-2010, 20:20
bıldırcının altına bak erkeklerde makatın üstünde bir şişkinlik farkedeceksin. yalnız erkekler üreme yaşına gelmiş olmalıdır. yaklaşık yumurtadan çıktıktan 40-45 günlük olunca belli olur.
Bıldırcınlar yarı kalıcı mekanlarına taşındı. 60x60x100cm lik tahta kümeslerine kavuştular.
İçine bir kürek de elenmiş nemli toprak koydum.
Bakalım burada alışıp yumurta verecekler mi!
tugrulbaba
25-01-2011, 19:15
İlk geldiklerinde bir süre stres yaparlar yumurtayı keserler. Tavuk için kullanılan yumurta yemi verdiğimde bol miktarda yumurta aldım. Buzdolabının yumurta gözünde bir ara 20 kadar yumurtanın beklediğini hatırlıyorum. 4 **** 5 tane bıldırcınım vardı. 1 tanesi erkekti.
kestim yedim sonra. :)
Konyada Seltav Tavuk çiftliğinden almıştım.
Beyaz renkli içinde değişik hububat kırıntıları pirinç kırıntıları ve beyaz toz metaryalin olduğu bir hazır yem veriyorum. Üç aydır yumurta yok. Bir erkek dört dişi var. Bayağı şişmanlamışlar belki de onun için yumurta yok, yağlandılarsa. Yazı geçirecekler göreceğiz.
Gerekirse marketten yumurta alır tavukların altına koyarım.
Dişi bıldırcınlardan bir tanesi değişik tür, bundan iki taneydi birisi dört ay önce ölmüştü. Bugün kontrolümde bunun da kafasını kekip kanatmışlar.
Onlardan ayırdım.
Bunu yabancı olarak mı gördüler yoksa başka bir nedeni olabilir mi? Oysa 6 aydır birlikte yaşıyorlar.
Sayın arkadaşlar;
Ben 6 çeşit bıldırcın besliyorum fakat bıldırcın beslenmesi hakkındaki yazıları okuyunca ne beslediğimi bende şaşırdım :)
Bıldırcınlar kültür hayvanı olarak neredeyse en gözde hayvanlardandır.Aslında bakımları zannedildiği kadar kolay değildir sadece yumurta alayım diyorsanız, Önüne toz ya da granür yumurta yemini koyun, Suları devamlı önlerinde olsun, Barındıkları yer sıcak olsun ve (Çoğu kaynakta farklı fakat) 8-10 saat ışıklandırma olduğu takdirde hergün (Tüy dönemi hariç) muntazam yumurta alırsınız. Fakat bu hayvanları muhtaç oldukları gereksinimlerden eksik bırakmamak gerekli. Mesela haftada birkaç gün taze yeşillik, Haftada bir gün bir kap içinde kum (Banyo amaçlı), Önlerinde devamlı güvercin pastası denilen mineral taşları, Belirli aralıklarda sularına vitamin vermek (Yumurtaları kuluçka için kullanacaksanız döl verimini arttırmada E-Vitse isimli vitamini öneririm) v.s. şeklinde sıralayabiliriz.Tabii ki yazdıklarımın çoğunu amatör olarak besleyeceğimizi baz alarak yazdım.Herkese bol yumutalar.. ;)
Saygılar.
Ghengistr
20-03-2011, 22:30
1 erkek bildircin kac disi bildircina yeterli ?
1 erkek bildircin kac disi bildircina yeterli ?
Sayın Ghengistr;
Konu hakkında çok geniş bilgiler verilmiş zaten okumanızı tavsiye ederim. 4 dişi bıldırcına 1 erkek bıldırcın yeterli olacaktır.
Saygılar.
fatihz01
05-04-2011, 08:07
Arkadaşlar bende bıldırcın besliyorum bıldırcın yumurtasını gurk tavuğun altına koyarsak yavru çıkarmı ?
Saygılar
alectoris
05-04-2011, 09:20
Arkadaşlar bende bıldırcın besliyorum bıldırcın yumurtasını gurk tavuğun altına koyarsak yavru çıkarmı ?
Saygılar
Bıldrıcın yavrusu doğduğunda çok küçük olacağından çok büyük ihtimalle anne tavuk yavruları ezip ölmelerine neden olacaktır. O yüzden denemeyin bence.
Eğer gruka yatan küçük cins bir tavuğunuz deneyin
fatihz01
05-04-2011, 09:26
Bıldrıcın yavrusu doğduğunda çok küçük olacağından çok büyük ihtimalle anne tavuk yavruları ezip ölmelerine neden olacaktır. O yüzden denemeyin bence.
Eğer gruka yatan küçük cins bir tavuğunuz deneyin
Küçük tavuklar var cinsini bilmiyorum ama cin tavuk diyorlar onlar olursa olurmu ?
saygılar.
Bıldırcınlar kavga sonucu iki tanesi ard arda kafalarından yaralandı. Birkaç ara ile ayırdım. Şimdi kümeslerinde bir erkek bir dişi kaldı iki adet de yumurta yapmış. Öbür iki dişi ayrı, ayrı kalıyorlar, ne olacak şimdi.
fatihz01
06-04-2011, 10:46
Bıldırcınlar kavga sonucu iki tanesi ard arda kafalarından yaralandı. Birkaç ara ile ayırdım. Şimdi kümeslerinde bir erkek bir dişi kaldı iki adet de yumurta yapmış. Öbür iki dişi ayrı, ayrı kalıyorlar, ne olacak şimdi.
Benimde bıldırcınlar biribirini yemeye başladı ayırdım olmadı başka yere koydum olamadı karar verdim kestim şimdi 2erkek 2dişi kaldı bir dişi bir erkek olarak ayrı kafeslere koydum şimdi rahatım.
selamlar.
alectoris
06-04-2011, 12:07
Bildircinlarin yerleri dar olursa kavga edebilirler. Arada sırada yesillik vermeniz de gerekir.
Cin tavugunu bilmiyorum ama büyüklük olarak keklik boyutlarında falansa ve gurk yatabiliyorsa bence deneyin derm.
fatihz01
06-04-2011, 15:27
Bildircinlarin yerleri dar olursa kavga edebilirler. Arada sırada yesillik vermeniz de gerekir.
Cin tavugunu bilmiyorum ama büyüklük olarak keklik boyutlarında falansa ve gurk yatabiliyorsa bence deneyin derm.
Teşekkür ederim ilginiz için.
saygılar.
Bazan yeşil bitki veriyorum ama yemiyorlar.
arkadaşlar paylaştığınız bilgilerden dolayı öncelikle herkeze tşkr ederim ben 1 hafta önce arkadaşımın aracılığıyla 5 adet bıldırcın aldırdım aslı varsa biri erkek diğerleri dişi erkek dediklerinin göğsünde beyaz bir bölge var yumurtasından faydalanmak için aldım şuanda sadece tüketiyorlar kafese alışma aşamasındalar yaklaşık 1 m3 lük bi kafes yaptım altını telden içine oyun için kum havuzu ve de yatmaları ve kendilerini güvende hissedebilecekleri içi talaşla dolu bi kutu yaptım hallerinden memnun gibi duruyorlar yabani bıldrıdının neredeyse iki katı büyüklüğündeler acaba tahmini ne zaman yumurtlamaya başlarlar bide mevsimin etkisi nedir sonbahara giriyoruz ayrıca dün gece 3 tanede yabani bıldırcın attım içlerine ortam biraz gergin :D yabaniler çıkmaya çalışıyorlar onlarıda panikletiyorlar vede didişiyorlar yem olarak bıldırcın yumurta yemi diye bi yem aldım artık satıcı doğrumu verdi bilmiyorum sabırsızlıkla ilk yumurtayı bekliyorum vede sohbet ve bu konu hakkında bilgi alabileceğim arkadaşlar yorumlarını esirgemezlerse sevinirim tşklr.
SametAras
30-09-2011, 08:05
Arkadaşlar bıldırcınlar büyük ihtimalle aç kaldıklarında kavga ediyorlar. Günün erken saatinde yemlerini verin, ikindi sularında da akşam yemeğini verin. Yeşillik olarak semiz otunu severler. Kavga eden bıldırcınları 3-4 gün kadar ayrı tutun, birbirlerini hiç görmesinler. Bıldırcının kafasında kanama falan varsa, o gün bekle. Kan kuruduğunda zeytinyağı sürebilirsin. Bu sayede daha hızlı iyileşme gösterecektir.
fatihz01
30-09-2011, 10:58
Arkadaşlar bende bıldırcın besliyorum benim bıldırcınlardan biri sanki gurk olmuş kafesin içinde ot var ota yuva yapmış ama yumurta yok devamlı oturuyor. ne yapmalıyım ziraat bıldırcınını gurk olurmu saygılar.
fatihz01
30-09-2011, 15:29
Arkadaşlar benim bıldırcınımın oturduğu yere yumurta koydum bazen oturuyor bazen kalkıyor erkek bıldırcından ayırdım erkek bıldırcın sesi geldiği zaman kalkıyor bu bıldırcın yavru çıkarırmı arkadaşlar.
sürekli yemlikleri dolu tutuyorum yabaniler otların içinde kamufulaj olmuş vaziyette saklanıyor gündüz hiç çıkmıyorlar acaba gece yiyorlarmıdır ölcekler diye korkuyorum çok zayıflar ***. alışırlar
bıldırcına kalsiyum ilacı verilebilir mi yumurtlamasına yardımcı olmak için vede miktarı ne olmalı bir litreye bir tablet çok gelirmi ayrıca yumurta kabuğununda parçalanıp suyuna **** yemine karıştırılması fayda sağlarmı bu konuda bilgi sahibi olan arksdaşlar paylaşırlarla sevinirim tşklr
SametAras
02-10-2011, 23:09
Efendim bıldırcınlara hangi yemden veriyorsunuz?
yemin ne olduğunu tam anlamış deilim yurmurtlama yemi dedim bldrıcın yemine benzer bi yem veridler bugün tekrar gittim ufak kurtçuklar şeklinde etlik yemi aldım bunuda çok alıyorlar dedi bide onu deneyecem yumurtlamaları için
semihali
03-10-2011, 21:21
yumurta kabuklarını kurutup ufalayarak yemine karıştırabilir sin ufak granül yem etlik tir yumurtlamaya faydası olmaz siz yumurta tavukları için üretilen yumurta yemi alın verin markası cp olursa etkisini daha iyi gösterir.
Bıldırcınları ortalama 22 derece sıcaklıkta ve günde en az 14 saat aydınlık ortamda bakarsanız, yemlerini de önlerinden eksik etmezseniz muntazam yumurta alırsınız.
yabani bıldırcınları diğer bıldırcınlarla karıştırmanız iyi olmamış hem strese neden olur hemde bazı hastalıkları bulaştırabilirler. bu durum yumurtlama üzerine olumsuz etki gösterir.
SametAras
03-10-2011, 22:38
yumurta kabuklarını kurutup ufalayarak yemine karıştırabilir sin ufak granül yem etlik tir yumurtlamaya faydası olmaz siz yumurta tavukları için üretilen yumurta yemi alın verin markası cp olursa etkisini daha iyi gösterir.
Bıldırcınları ortalama 22 derece sıcaklıkta ve günde en az 14 saat aydınlık ortamda bakarsanız, yemlerini de önlerinden eksik etmezseniz muntazam yumurta alırsınız.
yabani bıldırcınları diğer bıldırcınlarla karıştırmanız iyi olmamış hem strese neden olur hemde bazı hastalıkları bulaştırabilirler. bu durum yumurtlama üzerine olumsuz etki gösterir.
Semih bey'e bende katılıyorum, dediklerini uygulamanızda fayda var. Fakat yumurta yemini palet şeklinde aldıysanız ezerek veriniz, o şekilde zor yerler. Birde yanında semiz otu verebilirsiniz.
evet dediğiniz gibi diğer bıldrıcınlar ortalığı karıştırıyor beni görünce kaçmaya çalışıyorlar kümes içinde ordan oraya kafes balkonda duruyor geceleri haliyle serin iki tarafı ve alt kısmı telli hava silkilasyonu var fakat içinde kumluk vede talaş dolu yurmutalık şeklinde yer yaptım orda kendilerini muhafaza aedebilirler diye düşündüm ben yemi bütün verdim etlik yemini ufalamadım ama löp löp yutuyorlar maşallah :D önlerinden hiç yemi ekisk etmiyorum birde bugün d vitamini vede kalsiyum ilacı koydum sularına biraz
şimdiye kadar üç çeşit yem aldım birde söylediğiniz tavuklar için olan yumurta yemini araştırıp bulmaya çalışacağım umarum samsunda vardır bilgileri paylaştığınız için tşklr ayrıca havalar gittikçe soğuyor geceleri balkonda bu hayvanlara 22 derece ortamı nasıl sağlarım
aydınlatma olayı gündüz sürekli güneş alıyorlar akşama kadar vede birinci kattayım 20 m yan tarafta sokak aydınlatması var ve kafesin içi sürekli ışık görüyor bu ışık yeterli olurmu ışık olayına tşklr
benim kafesim deneme amaçlı yükledim çıkarsa foto yine yükleyeceğim http://b1110.hizliresim.com/11/10/5/15001.jpg
http://b1110.hizliresim.com/11/10/5/15043.jpg
kusura bakmayın arkadaşlar bu resimler bayağa kocaman çıktı yavv :DD heryeri kapladılar
fatihz01
06-10-2011, 09:10
kusura bakmayın arkadaşlar bu resimler bayağa kocaman çıktı yavv :DD heryeri kapladılar
lider55 bıldırcınların yeri havalı güzel duruyorlar.Bende bıldırcın besliyorum benim bıldırcınlardan biri yaklaşık on gündür kafesin içinde kuru otların içinde yer yapmış orda oturuyor bazen kalkıyor ama genellikle oturuyor altında yumurta yok acaba gurk mu olmuş?
Selamlar.
bende bu işte yeniyim ama altında yumurta yoksa bizde gülük denir:D olmamıştır diyye düşünüyorum bence tembel pek kalkası yok yerinden :D bendekilerde genelde karınları doyduğu zaman oturuyorlar malum kafes içi pekte yapcak bişileri yok onlara kuru yonca demeti vede semiz otu vereceğim ortama iyice adaepte olabilirlerse belki yumurta veririler:D
denizakvaryumu
07-10-2011, 16:11
Arkadaşlar bıldırcınların kışa-soğuklara dayanımı, tavuklara göre nasıldır?
Sonuçta bıldırcın bir yaban hayvanı olduğuna göre soğuklara dayanımı çok iyidir diye düşünüyorum ama emin ediğilim.
Bir de bıldırcın yumurtasının tavuk yumurtasına göre üstün yanları olduğu gibi östrejen hormonu gibi negatif yanları olduğu söyleniyor ?
kışa dayanaklı olabilir belki ama yumurta yapma konusunda sıcak ortamı sevdiği söyleniyor bizden daha tecrübeli arkadaşların söyledikleri hep bu yönde en az 22derece en fazla 36 gibi o yüzden üşümemeleri gerkiyor
http://c1110.hizliresim.com/11/10/8/11002.jpg
sonunda bi tane yaptılar ilk yumurtam :DD
semihali
10-10-2011, 19:11
İlk yumurtanız hayırlı olsun devamlı aydınlık olması hayvanların yumurtlama düzenini bozabiliyor. soğuğa dayanıklıkları iyidir lakin soğuğun yumurta verimi üzerine olumsuz etkisi olduğunu unutmayın.
şimdi kafesin bir cepesini daha örttüm rüzgardan korumak için tabi ışığıda biraz kesmiş oldum beyaz bi bıranda kullandım bıldırcınlardan biri daha yumurtlamay başladı diğer yumurtaya göre bayağı ufak yumurta acaba yabani bıldrıının olabilir mi diye düşünüyorum hala kafese alışamadı yabaniler beni her görrdüklerinde sürekli zıplıyorlar tavan yüksek olduğundan zarar görmüyorlar ama diğer bıldırcınlarda panikliyor alışcaklar herlade 2 haftaya yaklaştı aralarındada bi husumet yok şimdilik :D inşallah daha çok verim alabilirim yumurta yemide buldum sonunda toz şeklinde bana ıslatarak vermemi tavsiye etti ziyan olmasın içindeki taneleri seçerler dedi tozu kalır filan bende ıslatıp verdim daha çok savurmuşlar ortalığa gagalarıyla eşelemişler içine giremiyorlar
***.
arkadaşlar yumurta için beslenen dişibıldırcınların yanına illa erkek bıldırcın gerekiyormu olmassa yumurta yemi versek yumurta yapmazmı ?
sayın didimli'nin sorusuna konu hakkında bilgisi olanlardan bende cevap bekliyorum.
***.
arkadaşlar yumurta için beslenen dişibıldırcınların yanına illa erkek bıldırcın gerekiyormu olmassa yumurta yemi versek yumurta yapmazmı ?
Sn. Didimli; yumurta için beslediğiniz dişi bıldırcınlar erkek bıldırcına ihtiyaç duymaz. Fakat döllü yumurta için, erkek şarttır. Bu tavuklar için de geçerlidir.
Sn. Didimli; yumurta için beslediğiniz dişi bıldırcınlar erkek bıldırcına ihtiyaç duymaz. Fakat döllü yumurta için, erkek şarttır. Bu tavuklar için de geçerlidir.
tufan bey verdiğiniz bilgi için teşekkürler.
gecen yıl daha yumurta bile alamadan sansar faciasıyla biten bıldırcın serüveni ne yeniden başlıyorum ama bu sefer daha düz gün bi kafesle becerebilirsem başladık ya nasip deyim bakalım resimde şimdilik sadece iskeleti var şimdilik onu yapabildim daha :) bu ara tecrübesi olan arkadaşlardan bilgi bekliyorum bu kafesi ilerletebilmek için ...
http://www.halisyagciikram.com/rsm/DSC04327.jpg
buda kapı yerlerinin yapıldığı resmi :)
http://www.halisyagciikram.com/rsm/DSC04339.jpg
bıldırcın kafes yapımı aşamaları (amatör)
http://i1113.photobucket.com/albums/k512/ercanx1/Grnt1255-1.jpg
http://i1113.photobucket.com/albums/k512/ercanx1/Grnt1256.jpg
http://i1113.photobucket.com/albums/k512/ercanx1/Grnt1257.jpg
http://i1113.photobucket.com/albums/k512/ercanx1/Grnt1258.jpg
http://i1113.photobucket.com/albums/k512/ercanx1/Grnt1262.jpg
http://i1113.photobucket.com/albums/k512/ercanx1/Grnt1271.jpg
http://http://i1113.photobucket.com/albums/k512/ercanx1/Grnt1290.jpg
http://i1113.photobucket.com/albums/k512/ercanx1/Grnt1291.jpg
http://i1113.photobucket.com/albums/k512/ercanx1/Grnt1285.jpg
http://i1113.photobucket.com/albums/k512/ercanx1/Grnt1286.jpg
http://i1113.photobucket.com/albums/k512/ercanx1/Grnt1287.jpg
http://i1113.photobucket.com/albums/k512/ercanx1/Grnt1288.jpg
resim sıralaması karışık oldu özür dilerim
ercan bey amatör demişsiniz ama baya profesyönel gibi
bu yeşil tel alt tel olarak kullanılabilirmi burada sadece bundan bulabiliyorum.
Gandalf99014
03-11-2011, 19:42
Ya lider 53 kardesim bu yabanı bildircinlarindan bı haber varmi alisip yumurta yapiyormu bunlar ben gecensene 1 dısı yakalayabildim diğer zirai bildircinlarimla birlikte 1 sene baktım yumurta yemı verdim zirai bildircinlar her gün yumurtladı o hiç yumurtlamadı bu sene 25 tane yakaladım disili erkekli hepsi alıştı sayılır ama 1 ay oldu yumurtlamıyorlar kısacası arkadaslar yabanı bildircinlari yumurtlatabilen varmi
Gandalf99014
03-11-2011, 19:45
Yabanı bildircinlar hakkında detaylı bilgi lutfenn
çiftçi5234
14-12-2011, 21:34
Arkadaşlar, ben önceden bıldırcın besledim.Yumurta yapmadığı için bırakmıştım.Tekrar başlamak istiyorum , bilgim var .Ama yumurtlatmak için bir formulu yokmudur :)
umutkorkma2
05-04-2012, 15:09
o yavrulardada olurmu arkadaşlar..........
Kemal Kabcık
14-05-2012, 12:28
İmkanlarım Ölçüsünde BILDIRCIN YETİŞTİRİCİLİĞİ'ne De Başlamıştım!. Yetiştiriciliğini Düşündüğüm Çok Çeşit Var; Bu Sebepten, Çok Şeyler Yapmak İsterken; Basit Başarıların Verimliliğinde De Mahrum Kalıveriyorum!. Saygıdeğer Bir Büyüğümün Öğüdü ile Kendime Gelmeye Çabaladım ve Gerçekten De TAVŞAN YETİŞTİRİCİLİĞİ, BRAHMA YETİŞTİRİCİLİĞİ, ÖRDEK YETİŞTİRİCİLİĞİ, HİNDİ YETİŞTİRİCİLİĞİ Derken; KENDİNİ KAYBETMİŞ ve BAŞARISIZ BİR İNSAN ÖRNEĞİ OLARAK GÖRMEYE BAŞLADIM KENDİMİ!.
BİR KİTAP CÜMLESİ: "CILKI ÇIKMIŞ GİRİŞİMLERDEN YANA KENDİMİZİ MUHAFAZA EDEBİLMELİYİZ!." AKLIMDA KALDIĞI KADARIYLA; KİTAP CÜMLESİNİ TIRNAK İŞARETİ İÇERİSİNDE BELİRTMEYE ÇABALADIM!. BİLMİYORUM; HANGİ KİTAP, HANGİ YAZARIMIZIN CÜMLESİ!.
Büyüklerimizin Kıymetini Bilelim ve Öğüt Üzerine Olalım!. MADDİ ve MANEVİ AÇIDAN KAZANÇ SAĞLAMAK İSTİYORSAK; TEK BİR DALDA UZMAN OLMAYA ÇABALAMALI!. BILDIRCININ YUMURTASI BİR DERYA, BILDIRCININ KENDİSİ, ETİ ve KEMİĞİ BİR DERYA, BILDIRCININ TÜYLERİ AYRI BİR DERYA, RENK YAPMAK İSTERSEN BILDIRCINA AİT TÜY RENKLERİNDEN; BİRİMİZ; BEYAZ BILDIRCINA, BİRİMİZ, KAHVERENGİ BILDIRCINA, BİRİMİZ BEYAZ-KAHVERENGİ KARIŞIMI YUMUŞAK RENKLİ BILDIRCINA ODAKLANMALI ve BILDIRCINLARI GEREĞİ GİBİ TANIYIVERMELİ!.
BAŞARI; BİR BİRLİKTELİĞİN ESERİ OLSUN HER ZAMAN Kİ GİBİ, İNŞALLAH!. BILDIRCIN TUTKUSU İÇERİSİNDE OLAN DUYARLILIKLAR; İSTEDİĞİ RENK BILDIRCINI RAHATLIKLA BULABİLECEĞİ ÇİFTLİKLERE SAHİP OLUVERSİN İNŞALLAH!. BILDIRCINLARI RENGİ İÇİN DE SEVMEK VAR; RENK AHENK TUTKUNU OLANLARIMIZ İÇİN!. BEN; RENK YAPAYIM DİYEREK; 20-25 TANE BILDIRCIN EDİNDİM ve ŞU AN İÇİN; EN FAZLA 11 TANE YUMURTA TOPLAYABİLDİM, ŞÜKÜRLER OLSUN RABBİMİZE!.
SAYGILARIMLA!. TEŞEKKÜRLER!. İYİ Kİ VARSINIZ!.
DOSTLUĞUN TEBESSÜMÜ DAİMİ OLUVERSİN İNŞALLAH!.
islam_joker
23-05-2012, 00:49
merhabalar ben istanbulda oturuyorum üniversite öğrencisiyim evimiz sultangazide ve 5 katlı bir yer vede içerisini döşeyecek maddiyat olmadığı için boş duruyor ben de okudugum için ancak kendimize yetiyoruz diyebilirim, biz 1 ci katta oturuyoruz acaba ben diyorum en üst kat olan daire içinde bıldırcınlar için yine kafes yapıp beslesem vede tavuk yumurtası yerine sofraya bıldırcın yumurtası koymak istesem ki tahmini bunun için 15 20 kadar bıldırcın beslemem şart acaba sizce bu ne kadar uygun olur, kışın üst katlar da illaki bir hava sirkilasyonu oluyor soğuk aynen bina içinde oluyor anlıcanız ama yazında camları açtıkmı üst katların gene rüzgar girdi çıktı yapıyor vede ben bunu hem evin yumurta ihtiyacını gidermek hemde üst katlar para harcamadan boş kalmasını bir nebze azaltmak birde bu hayvanların yem ücretleri vede gerektiğinde ilaç ekstra vitamin giderleri ne olur bunlar hakkında hiç bir fikrim yok yani sormak istediğim böyle işe girişelim mi yoksa boşver daire boş mu kalsın diyorsunuz
islam_joker
23-05-2012, 00:56
yine üst katları kullanabiilmek için farklı bir düşünce accaba cam kenarlarında nane biber domates ekimleri yapsak sizce tutarmı evin 2 tarafıda sokak 1 taraftan güneş alırken diğer taraf gölgede kalıyor
tahmini 3 yıl daha üniversite okuyacağım birde işe gidip gelirim meslek elektrik ama diyorum ya bir yerdende üst katlar boş kalmasın istiyorum olurda biraz para toparlarsam zaten en üst katta 1 oda ve tuvalet mutfak kısmını yapıp oraya da yerleşme niyetim var ama biraz para lazım vede zaman
Halil Önen
27-05-2012, 23:22
merhabalar ben istanbulda oturuyorum üniversite öğrencisiyim evimiz sultangazide ve 5 katlı bir yer vede içerisini döşeyecek maddiyat olmadığı için boş duruyor ben de okudugum için ancak kendimize yetiyoruz diyebilirim, biz 1 ci katta oturuyoruz acaba ben diyorum en üst kat olan daire içinde bıldırcınlar için yine kafes yapıp beslesem vede tavuk yumurtası yerine sofraya bıldırcın yumurtası koymak istesem ki tahmini bunun için 15 20 kadar bıldırcın beslemem şart acaba sizce bu ne kadar uygun olur, kışın üst katlar da illaki bir hava sirkilasyonu oluyor soğuk aynen bina içinde oluyor anlıcanız ama yazında camları açtıkmı üst katların gene rüzgar girdi çıktı yapıyor vede ben bunu hem evin yumurta ihtiyacını gidermek hemde üst katlar para harcamadan boş kalmasını bir nebze azaltmak birde bu hayvanların yem ücretleri vede gerektiğinde ilaç ekstra vitamin giderleri ne olur bunlar hakkında hiç bir fikrim yok yani sormak istediğim böyle işe girişelim mi yoksa boşver daire boş mu kalsın diyorsunuz
Boş ver daire boş kalsın...:)
Halil Önen
27-05-2012, 23:32
yine üst katları kullanabiilmek için farklı bir düşünce accaba cam kenarlarında nane biber domates ekimleri yapsak sizce tutarmı evin 2 tarafıda sokak 1 taraftan güneş alırken diğer taraf gölgede kalıyor
tahmini 3 yıl daha üniversite okuyacağım birde işe gidip gelirim meslek elektrik ama diyorum ya bir yerdende üst katlar boş kalmasın istiyorum olurda biraz para toparlarsam zaten en üst katta 1 oda ve tuvalet mutfak kısmını yapıp oraya da yerleşme niyetim var ama biraz para lazım vede zaman
domates nane için paraya pek ihtiyaç yok zaman olmazsa olmaz kuraldır ki sizin buna da zamanınız yok gibi eğer bir ekolün temsilcisi değilseniz sitenin en duyarlı olduğu yazım kurallarını okumaya ve uygulamaya bile zamanınız olmamış buna da boş verin derim:)
islam_joker
28-05-2012, 02:50
kusura bakmayın dersaneye bile şu türkçe yüzünden 2 kere gittik, yoksa farklı sebeplerimiz yoktur, çiçeklere sulamayıda burada okudugum serum boruları ile yapılan sistemi kurucam kısmet ise niyetim bu deneme olsun diyorum olursa herkat için bile donatırız evde anamızda oyalanacak birşeyler çıkar yoksa evde sürekli oturuyor biraz hobi onada oluşturmak lazım ama başı bizim çekmemiz gerekiyor galiba, peki bıldırcınlar hakkında bir bilginiz varmı benim merakım odur,koku, hava sıcaklık durumu, hastalık gibi konuları merak ediyorum
semihali
04-06-2012, 20:17
bende taşköprü durağında oturuyorum bir hafta sonu ziyaretime gel öğrenmek istediğin herşeyi yerinde göstererek anlatayım sana
islam_joker
04-06-2012, 20:48
neresindesin abicim sokak ismi olarak dile getirirsen sevinirim belki aynı sokakta olabiliriz bile :D
arocaklypse
06-06-2012, 00:15
ben de hobi amaçlı beslemek istiyorm biraz araştırma yapıyorum.günde en az 5 yumurta almak için kaç bıldırcın beslemem lazım.tahta mı plastik mi yoksa demir kafesler mi daha iyi olacaktır?yavruyken almayı düşünüyorum.hangi yemi almam lazım?
islam_joker
06-06-2012, 16:39
5 yumurta için 6 7 dişi gerek 2 tanede erkek gerek, sanırım kafes için en önemli unsur altlık ne olmalı diye bir durum var oda paslanmaz bir tel olsa heralde iyi olur kenarlar ve üst kısım sanırım pek önemli değildir, diğerleri için pek fikrim yok şu an vede ben şu an için beslemiyorum ama üretim çiftliklerini görünce böyle bir düşünce oluştu kafamda
ben de hobi amaçlı beslemek istiyorm biraz araştırma yapıyorum.günde en az 5 yumurta almak için kaç bıldırcın beslemem lazım.tahta mı plastik mi yoksa demir kafesler mi daha iyi olacaktır?yavruyken almayı düşünüyorum.hangi yemi almam lazım?
semihali
11-06-2012, 20:40
bıldırcınlara tavukalara verilen toz yumurta yeminden verirseniz iyi sonuç alırsınız.
kafes içinse tercih sizin, örnekleri çok kafes sistemlerinin zevkinize kalmış bir durumdur.
çiftçi5234
30-07-2012, 13:51
Ben yeni yeni ahşap kümes yapıyorum balkon için.Küçük olacağı için 5 bıldırcın besleyeceğim şimdilik sonra arttırırım.Aslında çokta küçük değil ama neyse :)
75 cm genişlik
25 cm yükseklik
40 cm derinlik
bay tömürcek
02-08-2012, 20:07
Arkadaşlar belki yeri değil ama sülün beslmek için nekadar ve nasıl bi kafese ihtiyacım var bilgisi olan arkadaşlar yanıtlayabilirr mi? 2 dişi 1 erkek için kümes yüksekliği genişliği falan ne olur? Bahçeye yapcam altı toprak olcak kenarları da tel.
bay tömürcek
03-09-2012, 14:03
Kardeşim maşşallah bıldırcınların çok güzeller herşey profesyonelce altına toprak yaymışsın tünekleri var hele o suluk valla çok iyi bakıyorsun hayvanlarına :D birşey sorcam bu kümesleri sen mi yapıyosun kümesini çok beğendim hindilerininki de gayet güzeldi :D
http://http://i1113.photobucket.com/albums/k512/ercanx1/Grnt1290.jpg
http://i1113.photobucket.com/albums/k512/ercanx1/Grnt1291.jpg
Kardeş sen taşkent pasajında deride çalışmazmıydın?
joker Boş evde bıldırcın besleyeceğine kiraya versen daha yüksek bir gelir elde edersin, dalga geçmek istiyorsan denize gidebilirsin, fındık istiyorsan kafanın içine bakabilirsin, yani herşeyin bir yolunu ve çözümünü bulabilirsin. Yeterki iste.
ercan abicim harika bir kafes yapmışsın.Tek kelime ile harika olmuş.Yeni bu işe merak sardım.gittim beş katlı plastik bıldırcın kafesi aldım.Almaz olaydım kuşlar bir tarafa kafes bir tarafa gidiyor.Hele kuşlar bir hareket etsin zangır zangır titriyor kafes.Habire destekler koyub duruyom.Nerden bulaştım bu işe değilde nerden aldım bu kafesi diyorum.Almaz olaydım.Şöyle sizin yaptığınız gibi bir kafes almam gerekiyor.**** bu işi zevk değil eziyet deyip bırakacam.Anladım ki ülkemizde bu iş gelişmesini istemiyemn kahramanlar var.:cool:
arkadaşlar paylaştığınız bilgilerden dolayı öncelikle herkeze tşkr ederim ben 1 hafta önce arkadaşımın aracılığıyla 5 adet bıldırcın aldırdım aslı varsa biri erkek diğerleri dişi erkek dediklerinin göğsünde beyaz bir bölge var yumurtasından faydalanmak için aldım şuanda sadece tüketiyorlar kafese alışma aşamasındalar yaklaşık 1 m3 lük bi kafes yaptım altını telden içine oyun için kum havuzu ve de yatmaları ve kendilerini güvende hissedebilecekleri içi talaşla dolu bi kutu yaptım hallerinden memnun gibi duruyorlar yabani bıldrıdının neredeyse iki katı büyüklüğündeler acaba tahmini ne zaman yumurtlamaya başlarlar bide mevsimin etkisi nedir sonbahara giriyoruz ayrıca dün gece 3 tanede yabani bıldırcın attım içlerine ortam biraz gergin :D yabaniler çıkmaya çalışıyorlar onlarıda panikletiyorlar vede didişiyorlar yem olarak bıldırcın yumurta yemi diye bi yem aldım artık satıcı doğrumu verdi bilmiyorum sabırsızlıkla ilk yumurtayı bekliyorum vede sohbet ve bu konu hakkında bilgi alabileceğim arkadaşlar yorumlarını esirgemezlerse sevinirim tşklr.
benim 7 tane bıldırcınım war bunları buyuk plastik kasada besliyorum altında talaş ustunde let ısışk ve her yeri keçeyle kapalı bi tek onu açık bodruma koydum bunları 3 erkk 1 birisi beyaz 4 tane dişi 1 krem rente ama yumurta alamıorum bunları alalı 1 ay oldu yemler yumurta yemi ama bi sonuç alamıyorum yumurta wermiyolar
konyada satılık bıldırcın warsa alınır
çiftçi5234
23-11-2012, 20:01
benim 7 tane bıldırcınım war bunları buyuk plastik kasada besliyorum altında talaş ustunde let ısışk ve her yeri keçeyle kapalı bi tek onu açık bodruma koydum bunları 3 erkk 1 birisi beyaz 4 tane dişi 1 krem rente ama yumurta alamıorum bunları alalı 1 ay oldu yemler yumurta yemi ama bi sonuç alamıyorum yumurta wermiyolar
Bıldırcınlar yumurtlamazlarsa hiç yumurtlamıyorlar belli bir süre sonra.Baharı bekle kardeşim en iyisi biraz daha sıcak bir ortam sağla onlara
serhattengiz
05-03-2013, 21:20
diş iki numaRA BİRİ ERKEK düz çizgisiz erkek çizgili dişi noktalı
serhattengiz
05-03-2013, 21:21
diğer sorular için buraya davetlisiniz..
https://www.facebook.com/pages/Kulu%C3%A7ka-Net/180011025421896
serhattengiz
05-03-2013, 21:24
https://fbcdn-sphotos-a-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/522471_421883481234648_357091997_n.jpg
serhattengiz
05-03-2013, 21:27
yönetici bey buraya profil resim nasıl yükleyeceğim
soner4619
15-06-2013, 13:29
:dilli:arkadaşlar ben 1 erkek 2 dişi bıldırcın aldım ve daha sonra biri öldü ölen dişi idi ve biri ise erkeğin basacağı zmn kaçıyor ve yumurtlamıyor ama tüyleri kabarıyor neden erkekten kaçtığı hakkında bana bilgi ulaştırırsanız çok sevinirim saygılar:)
Benim bıldırcınlar yumurta yaptı ama kuluçka yatmadı .. ikisini serbet bıraktım gitti üç tanesi öldü ikisini kesip yedik yani başarılı olamadım sıcak ve belli bir nem gerekiyor !!
bykafkas
12-07-2013, 02:18
Evcil olan yani yabani olmayan bıldırcınlar kuluçka özelliğini kaybetmiş oluyor.
cumhur şengül
12-08-2013, 09:50
Herkese merhaba.
Antalya - Konyaaltın'da 50 m2 bahçeli bir evde yaşamaya başladık, bir çok hayallerimiz var :) bunlardan biride bıldırcın beslemek. Bıldırcınlarımızı Yumurta amaçlı yetiştirmek ve doğal ortama uygun bir ortam oluşturmaya karar verdik, bu düşünceden yola çıkarak, uzun bir araştırmadan ve ön çalışmadan sonra 150x100x100 bir bıldırcın kümesi yapmaya karar verdik. yapılış aşamalarını sizinle paylaşmak istiyoruz, bu ilk adım olsun. bugün demir profillerin ölçülerini çıkarttım, demirciye kestireceğim ve bahçede ufak ufak yapacağım. oldukça heyecanlıyım :)
cumhur şengül
12-08-2013, 16:05
evet profiller kesildi, şingil, mebran, osb alındı galveniz alltlık yapıtırıldı. İş montaja kaldı :)
cumhur şengül
13-08-2013, 09:39
Dün malzemeleri aldım ve büyük bir şevkle işe giriştim. Bıldırcın temini için yardımlarınızı bekliyorum.
Ankara da üniversiteler ve ulusta bol miktarda satıyorlar, Ancak Ankara dan Antalya ya, bıldırcın göndermek hayvanlara çok büyük eziyet olur. Büyüdüklerinde sıcağa ve havasızlığa karşı çok derece hassastırlar, kapalı bir arabanın içine 5 dk içinde ölebilirler. Kış aylarında dışarıda duracaklarsa toprakla temas etmeleri ve kafesin en az 3 tarafı kapalı olmalıdır, Bıldırcın temin ederken bıldırcınların mutlaka aynı cins ve kültür bıldırcını olmasına dikkat edin. Çünkü Farklı türler birbirlerini çok büyük olasılıkla parçalar. İlk başta çok fazla beslemeyin 3 ad le başlayın ve hepsi dişi olsun. sonra duruma göre artırırsınız. Sayıyı artırırsanız Erkek sayısını az tutmayın çünkü dişiler çeteleşip erkeği sindirip öldürebilirler. Dışarıda bulunan kafeslerde kargalar tellerin arasından bıldırcınların gagalarını yakalayıp kafalarını koparıyorırlar, bu nedenle tellerin aralığı serçe parmağın girmeyeceği kadar küçük olsun.
Bu ağaçlar net sayesinde her gün bir alana dalıyoruz.Bugünde sınıfa bıldırcın getirdiler.Sanırım erkek.Çok tatlı.Eve götürmemi istediler ama cesaret edemedim şimdilik.Biraz araştırayım öyle dedim.
Küçükmüş tür olarak fazla bilgim yok, ancak bu bıldırcın dişi ..erkeğin göğsünde benek nokta puanlar olur. Ben bıraktım bir çiftini doğaya bıraktım birkaç tane öldü 2 tane de yedik :) Özel koşullar gerekiyor beslemek için
bykafkas
18-12-2013, 00:29
Resimde görülen bıldırcın erkek . Göğsünde benekli pullar olan dişi. Yani tam tersi :)
Ben besledim,, ve ayrıca kuşların genel özelliğidir erkekler süslü olur !!
bykafkas
21-12-2013, 02:44
Ben halen besliyorum. 1500 e yakın bıldırcınım var ve hepsini çok seviyorum. Çok şeker kuşlar. Ama kış aylarında yavru büyütmek çok zor oluyor.
Bıldırcın severler,bıldırcınım bugün yumurtladı.O kadar mutluyum ki sizlerle paylaşmak istedim.Mart ayını bulur diyorları.Bu arada göğsü benekli olan 2 tane dişi sarı olan erkek.Kafesin içinde yumurtayı görünce çığlık attım.Bu da yumurtası.
bykafkas
23-01-2014, 02:21
Hadi hayırlı olsun.. İyi bakımlı dişiler 40 ila 50 günlük oldukları zaman yumurtlama çağı gelmiş demektir. Bu biraz bıldırcının cinsi bakımı ve verdiğiniz yemle alakalı.
Hadi hayırlı olsun.. İyi bakımlı dişiler 40 ila 50 günlük oldukları zaman yumurtlama çağı gelmiş demektir. Bu biraz bıldırcının cinsi bakımı ve verdiğiniz yemle alakalı.
Teşekkür ederim.Yem olarak yumurtlaması için ince öğütülmüş yem veriyorum.Çok seviyorlar.Arada yeşillikde veriyorum ama yemiyorlar.Hava güneşli olduğu zaman genişçe bir leğene alıp içine toprak koyuyorum.Balkonda keyiflerine diyecek olmuyor çünkü bunu çıkardıkları sesden anlıyorum.2 dişi olmasına rağmen her gün 1 yumurta alıyorum.Yumurtayı sabahları aç karnıma sütle ve balla karıştırıp içiyorum.Her gün 3-4 kez altındaki kağıdı temizliyorum ,sularını taze koyuyorum ve onları çooookkk seviyorum.
esgül73 bıldırıcınlara mutlaka ama mutlaka yeşillik vermeniz gerekiyor. Her bıldırcın her yeşilliği sevmez. Genel olarak kıvırcık severler. Ancak hepsinin sevdiği yeşillik baharatlardır. Yani nane ve maydanoz verebilirsiniz. Ben genellikle iki üç saksı nane ektim ara ara önelirine koyuyorum naneleri dibine kadar yiyorlar. Nane arsız bir bitki olduğu için sürekli büyüyorlar. Bıldırcınların gübrelerini de güneş görmeyecek şekilde bir bidona koyun yarı yarıya su katın ve bir ay kadar yakın sonra bitkilere verin doğal bitki coşturan. Son olarakta asla altlarına gazete kağıdı koymayın. Bunların için türlü türlü kimyasal vardır ve bıldırcınlar ister istemez bu kimyasallara maruz kalırlar. Aldığınız yumurtanın kalitesi açısından önemlidir.
Arkadaslar yavru bildircin ne yer bakimi nasildir
cevaplarini bekliyorumm;;;
asi_insan
23-11-2014, 17:03
20 derece sicaklikta 4,5 metre 15 bildircin bailir
Arkadaşlar bu erkek midir dişi midir? ona göre kesip yemeyi düşünüyorum :D tahminen 70 günden fazla olmasına rağmen dişi ise hala yumurtlamadı. yavruyken kedinin ağızından almış bizim komşular zamanında abim kuş besliyor diye bize getirdiler. bende alıp beslemeye başladım. 3 kilo yumurtalık yem aldım o gün bugündür besliyorum. 70 gün bekledim dişi değilse erkekse size son bakışı olabilir :D
http://i.imgur.com/vsXd1kE.jpg
Merhaba Sayın Turk, fotograftaki bıldırcın gögsünün benekli olması sebebiyle dişi. Yumurtlaması için, iyi yem, 20-25 derece arası sıcaklığa sahip ve günlük 10 saat kadar aydınlık olan ortamda olması lazım. Bu koşullarda 9 haftalık bıldırcın yumurta vermeye başlıyormuş.
arkadaşlar ben evde 3 tane bıldırcın beslemek istiyorum koku yaparlar mı fazla
cihan_as
19-01-2015, 09:56
Su, yediği yem yerlere döküldüğünde dışkı ile karıştığında dayanılmaz koku olur. Her gün temizlemen gerekir.
Bugün bıldırcın aldık iki tane ama biri kötü durumda ne yapmalıyım
Ömer Bey
14-01-2016, 18:43
Kötü durumda derken biraz açıklarsanız ona göre yardımcı olur arkadaşlar.
bezginkuh
06-02-2016, 16:09
Bu bıldırcınlar bir harika ama yanlarına yeni hiçbir bıldırcını kabul etmiyorlar. Komşunun verdiği bıldırcını döve döve öldürmüşler. Koku için altlarının kuru olması yetiyor. Bir yıldan bu yana koku şikayetimiz hiç olmadı
Bunlarda benim bıldırcınlarım
idris şenol
16-03-2017, 12:20
Bıldırcın benim beğendim kanatlılardan bu sene yumurtadan kuluçka makinesinde başlayıp etlik ve yumurta için bıldırcın yetiştiriciliğine hızlı bir giriş yapıcağaZ umarım başarıya ulaşırı hep berağber eksik ve tecrübeleri paylaşırıZ
idris şenol
16-03-2017, 13:57
Kargo firması yumurtalara dikkat etmemiş resmen ayakla basmış
idris şenol
17-03-2017, 21:22
Bıldırcın yumurtadan çıkım
idris şenol
17-03-2017, 21:47
Devamı
idris şenol
17-03-2017, 21:50
Daha sonra bilgi paylaşımı yapıcam
Sayın İdrisŞenol; bıldırcınlarınız çok güzel görünüyor maşallah bende denemek çok istedim ancak bir fırsatını bulamadım... Hep aklımın bir köşesinde var bir gün deneyeceğim ^^ Çalışmalarınızı severek takip ediyorum..
idris şenol
17-03-2017, 21:52
Devamı
Kerem Örenç
09-02-2018, 15:51
Bıldırcın Yetiştirme
Bunlara ek olarak bıldırcınlar,köy ve aile şartlarında ticari amaçla üretimlerinde potansiyel seçkin bir
yere sahiptir. Bununla beraber bıldırcınlar tavuk ve koyunlara benzemez.Bunlar evcil içgüdüye sahip
değildir ve yetiştirildikleri yerde kalmazlar. Bunların özgür kuş olmaları dolayısıyla kapalı mekanda
muhafaza edilmesi daha uygundur.Yumurtası çiğ olarak içildiğinde Astım Hastalığına iyi geldiği
bilinmektedir.Bıldırcın eti,yemek lezzeti bakımından müşteriler arasında artan bir popularite
kazanmakta olup özellikle yağı ve kolesterolü düşük hayvansal protein kaynaklı gıdaların aranmasında
iyi bir Alternatif olmaktadır.
Pazar Ürünleri : Bıldırcın yetiştiriciliği iki ana ürün üzerine kurulmuştur.
Yumurta ve Et: Yılda 250-300 adet yumurta verirler.Yumurtaları 9-12 gr ağırlığındadır. Bıldırcın
yumurtası küre biçiminde olup kabuk rengi, koyu kahverengiden maviye veya beyaza kadar ve siyah
**** mavi benekli olarak çeşitli değişik karakterlerdedir.Bıldırcın yumurtası tavuk yumurtasına göre
fosfor ve demir bakımından daha zengindir. Ayrıca Bıldırcın yumurtasının tadı tavuk yumurtasına
benzer.Bunlar genellikle Katı Haşlama , Salamura ,Kızartma **** omlet şeklinde servis yapılır. Ve
büyüklükleri dolayısıyla Çerez **** Salata malzemesi olarak kullanılmaktadır. Günümüzde Marketlerde
bol miktarda satılmaktadır. Bıldırcın 5-6 haftalık olunca kesimçağına gelir. Canlı ağırlığı 120-150 gr
arasında gelmektedir.Islah yolu ile bu ağırlıklar arttırılabilir. Bıldırcın etinin ,koyu renkli,yumuşak ve
lezzetli olup ,yemek için Broiler tavukların kullandığı her türlü tarzda hazırlanması mümkündür. Kuşlar
paketlenmeden önce normal olarak gögüs kemikleri alınıp, bacak kemikleri yerinde bırakılır ve satış
noktalarına ulaştırılır. Bıldırcın etinin mükemmel bir B1,B2,B6 vitaminleri , Niasin , mineral ve yağ
asitleri ile Pantotenik asit kaynağı olduğu belirlenmiştir.
Barındırma : Et üretimi amacıyla yetiştirmek isteyenlar besiye alacakları yavruları kendileri üretmek
zorundadır. Çünkü besi için gereken yavruları üreten özel kuluçka işletmeleri yoktur. Bu nedenle üretici
, damızlık yetiştirciliği, kuluçkalık ve besicilik gibi üretimdeki çeşitli aşamaların zorluklarını gögüslemek
durumundadır.Ancak bu zorluklara karşılık küçük bir kapalı alanda yeterli ve karlı üretim yapılabilmesi
gibi Bıldırcın yetiştirciliğinin önemli bir üstünlüğü vardır.
Bıldırcın işletmesi kurulacak arazide yol,su ve elektrik gibi olanaklar bulunmalı yoksa bunlar
sağlanmalıdır.İşletme sakin bir yerde kurulmalı,Pazar için ulaşım imkanları olmalıdır. Yerleşim alanları
içinde Bıldırcın İşletmesi kurulması doğru değildir.Sinek ve kokuya neden olmasından dolayı çevreden
şikayetler olabilir.
Bıldırcın üretiminde damızlıkların barındırılması,yavruların büyütülmesi ve besi için kümes ****
kümeslere gereksinim vardır.Ayrıca yavru üretimi için bir kuluçka birimi olmalıdır. Bu birimler
kapasiteye göre ayrı binalar biçiminde yapılabileceği gibi, aynı bina içinde çeşitli amaçlara uygun
bölmeler biçiminded de olabilir.Her işletme amaçladığı üretim kapasitesine göre binanın ve bölmelerin
büyüklüğünü belirlemelidir.
Bıldırcın kümeslerinin yönü,yani uzun eksenin doğrultusu,kümesin sıcaklıktan etkilenmesi bakımından
önem taşır. Sıcak bölgelerde yaz aylarında güneşin olumsuz etkisinden kaçınmak için uzun eksen
Doğu-Batı doğrultusunda olmalıdır.Eğer saçak uzunluğu da yeterli olursa ,güneş yaz aylarında dik bir
yörünge çizdiği için kümes içi sıcaklığının aşırı yükselmesi önlenmiş olur.Sıcak olan bölgelerde 1,5 m.
Ye varan saçak uzunlukları önerilmektedir.Soğuk bölgelerde kümesler Kuzey-Güney yönünde
yapılabilir. Böylece kümesin daha çok ısınması sağlanabilir. Yüksek yerlerde ve Deniz kıyılarında
kuvvetli rüzger zararlı bir etmendir.Bundan dolayı kümeslerin rüzgara açık olarak yapılması doğru
olmaz.
Kümesler açık **** kapalı olarak yapılabilir.Ülkemiz koşullarında açık kümesler(perdeli-pencereli)
tercih edilebilir.Kümeslerin **** kümes içinde çeşitli amaçlar için kullanılacak bölmelerin büyüklüğü,
öngörülen üretim kapasitesine ,barındırma sistemine (kafes veya yer) ve kuşkusuz Sermaye durumuna
göre değişir.Yerde yetiştirme tercih edilirse yataklı sistem kullanılabilir.Bu durumda yazın yetiştirmede
3-5 cm, Kışın 5-8 cm yüksekliğinde odun talaşı,çeltik kavuzu veya saman yataklık olarak kullanılmalıdır.
Kümes büyüklüğünün belirlenmesinde ölçü olarak metrekare taban alanında barındırılacak hayvan
sayısının alınması gerekir.Erişkin Bıldırcınlarda Optimal kümes ısısı 21-27 0 C arasındadır.
Bıldırcın Kafesleri: Kafes sistemi hem et ve yumurta üretiminde hemde büyütme döneminde yaygın
olarak kullanılmaktadır.Bir kafes gözünün taban ölçüleri olarak 15 x 15 , 15 x 20 , 15x 25 cm
boyutlarından herhangi biri seçilebilir.Yükseklik ise 15-15 cm olmalıdır.Bu boyutlardaki bir kafes gözüne
2-4 Bıldırcın konulabilir. Küçük ölçüde yapılırsa bir erkek bir dişi , büyük ölçüde olanına ise bir erkek 2-
3 dişi konması uygundur.
Apartman tipi kafes sisteminde her kafes katının altında gübre birikmesi için eternitten düz bir yüzey
bulunmalıdır.Bu katlarda biriken gübre otomatik olarak **** insan gücü ile temizlenebilir.Kaliforniya
tipi kafeslerde ise gübre doğrudan kümes tabanına düşer ve orada birikir.Gübrenin sık sık toplanıp
dışarı çıkarılması kümes havasının temizliği açısından iyidir.Hangi tip kafes olursa olsun, kafes taban
ızgarasının delik boyutları 1x 1,5 cm olmalıdır.Arka ,üst ve yanların ölçüleri ise 2,5 x 4 veya 2 x 5 cm
olmalıdır.Kafes tabanının yumurtalık yönüne doğru % 15 eğimli olması gerekir.Böylece yumurtanın
yuvarlanarak yumurtalık kesimine gelmesi ve kolayca toplanması sağlanır. Yumurtalığa boydan boya
bir lastik hortum veya sünger şerit takılması yuvarlanan yumurtanın tele çarparak kırılmasına engel
olur.Bıldırcın yumurtasının kabukları ince ve dayanıksız olduğundan bu önlemin alınmasında büyük
yarar vardır. Bıldırcınlar kafeslerde büyük gruplar halinde barındırılabilir.Grup düzeyinde barındırmada
bir gruptaki bıldırcın sayısı 50 den çok olmamalıdır. Aşağıda bu tip barındırma için uygun ölçüler
verilmiştir.
25 bıldırcın için : 60 x 60 x 30 cm
50 bıldırcın için : 60 x 120 x 30 cm
Sıçramalar nedeni ile incinme ve yaralanmalara engel olmak için yüksekliğin 30 cm yi geçmemesi
gerekir.
Bıldırcın Üretimi : Üretim , kuluçka makinalarına yumurta konularak yapılır.Bıldırcınlar çok kısa
sürede Cinsel olgunluğa erişirler Dişiler yaklaşık 42 günde yumurtlamaya başlar.Erkek Bıldırcınlarda ise
sperma üretimi 36 gün gibi daha erken yaşta başlamaktadır.Ancak döllü yumurta bulmak kolay
değildir. Her erkek bıldırcına 2-3 dişi verilmelidir.Bu şekilde Döllü yumurta oranı artmaktadır. Bıldırcın
üretimi için , damızlık bıldırcın alınıp , onların yumurtası ile işe başlanabilir.Ancak söz konusu
Bıldırcınlar 2-3 haftalıktan daha yaşlı olmamamalıdır. Bıldırcınlarda yumurtlamaya başlama yaşı 35-50
gün arasında değişir. Yaklaşık 56-60. Günlerde en yüksek düzeye erişir.Doğal aydınlatma durumunda
Mart ayından Eylül ayına kadar 50-100 kadar yumurta yaparlar ve sonra 1,5 aylık tüy değiştirme
dönemine girerler. Modern yetiştirme koşullarında ise yıl boyunca 250-300 yumurta verir. Optimum
aydınlatma süreleri 14-18 saattir.
Kuluçkalık Yumurtaların seçiminde temizlik , kabuk sağlamlığı ve ağırlık göz önüne alınması gereken
özelliklerdir. Damızlıklardan elde edilen yumurtaların birktirilme zorunluluğu varsa, uygun koşullarda
tutulmalıdır. Ortam sıcaklığı 16-18 0 C
Oransal nem ise % 75-80 arasında olması istenir. Makineye konulacak yeterli yumurta üretilemediği
durumlarda yumurtalar 10-15 gün kadar biriktirilebilir. Yumurtalar raflarda ya yatay **** sivri ucu
aşağıya gelecek biçimde tutulurlar.Bir haftadan daha uzun süre belketilen yumurtaların günde bir kez
çevrilmesinde yarar vardır.
Kuluçka makinası ile bıldırcınları üretmek için makinada Dört koşulun uygun biçimde yerine
getirilmesi gerkir. Bunlar sıcaklık ,nem,havalandırma ve çevirmedir. Bıldırcınlarda kuluçka süresi 17-18
gündür. Makinanın Kuluçkalık bölmesinde sıcaklık 37,5 0 C olmalıdır. Son iki günde sıcaklık 1 0 C kadar
düşürülebilir. Sıcaklık ve Nemden başka Makine ile havalandırma ve yumurtaların çevrilmesi de
gerekidir. Havalandırma Makinanın üst kesiminde bulunan bir **** birkaç havlandırma deliği ****
penceresi ile sağlanır. Makinanın içine yerleştirilen bir Vantilatör yardımı ile Pis havanın çıkması ve
temiz havanın girmesi gerçekleştirilir. Kuluçka süresinin ilk 14 gününde yumurtalar her 2-4 saatte bir
kez **** günde en az 5 kez çevrilmelidir. Otomatik çevirme yapılacaksa saatte bir kez yapılmalıdır.
Son iki gününde Yumurtalar Çıkış bölmesinde tutulurlar.
Makinaya konulan her yüz yumurtadan çıkan yavru sayısı Kuluçka Randımanını verir.
Makinaya konulan her yüz yumurtadan döllü olanların sayısı döllülük oranını verir.Uygulama kolaylığı
açısından döllülük denetimi çıkıştan 2-5 gün önce yumurtaların çıkış bölmesine alınması sırasında
yapılır.
Döllü yumurtalardan çıkan civcivlerin Yüzdesi Çıkış Gücünü verir.
Kuluçka kapasitesinin ve damızlık sürü büyüklüğünün Hesaplanması : Pazar araştırması
sonucunda haftada 1000 adet bıldırcın satabilceği belirlenmiş ise bu miktarın % 10 kadar fazlasını her
hafta makinadan çıkarmak gerekir.Çünkü büyütme döneminde bıldırcın yavrularının yaklaşık % 5-10
unun ölebileceği düşünülmelidir.Böylece müşterilere yapılacak bağlantılar aksatılmadan
gerçekleştirilebilir.Her hafta 100 adet yavru çıkarabilmek için % 90 döllülük oranı ve % 80 çıkış gücü
varsayımı ile yaklaşık 1550 adet yumurtaya gereksinim vardır.Öyle ise her gün damızlık sürüden
yaklaşık 225 adet yumurta almalıyız. Bunları bir hafta boyunca biriktirerek makinaya koyarız:her hafta
konulan 1550 yumurtanın % 90 kadarının döllü olduğunu düşünürsek kuluçka süresinin 15. Gününde
1376-1400 adet dolayında döllü yumurtanın makinanın çıkış yerine alınması gerekir. Bu durumda çıkış
yeri kapasitesi 1400 yumurtalık olan bir makine gereklidir.Haftada bir kez yumurta konulmasına göre
kuluçkalık yerinin kapasitesi ise bunun iki katı kadar olmalıdır.
Makinaya her hafta konulacak yumurtaları biriktirmek için günde 250 yumurta elde etmek
gerekir.Bunun içinde 350-360 kadar dişi damızlık bulundurulmalıdır.Her kafes gözünde bir erkek bir dişi
barındırırsak dişi sayısı kadar da erkek gereklidir.
Burada verilen sayısal değerler döllülük oranı % 90 Çıkış Gücü % 80 ve yumurta randımanı % 70
gibi ölçülerin üst sınırları alınarak hesaplanmıştır. Bu üst değerlere erişmek oldukça güçtür.
Bakım : Civcivler çok katlı ana makinalarında veya yerde büyütülür. Sıcaklık başlangıçta 35-36 0 C
olmalı her hafta 3 0 C azaltılmalıdır. Asla 22 0 C nın altına düşürülmemelidir. Tel ızgara tabanlı geniş
kafeslerded de büyütme yapılabilir. Hayvanların birbirini gagalamamaları için gaga kesimi yapılır. Ayrıca
gagalamayı önlemek için ışık şiddeti azaltılır.Kuru yonca demetleri asılırsa hayvanları meşgul eder.
30 x 30 cm lik bir alana üç haftalık 20 adet genç bıldırcın konabilir.5. haftadan itibaren
bıldırcınların yumurta kafeslerine alınmaları gerekir.Eğer yetiştiricilik yerde yapılacaksa bıldırcınlar için
özel yapılmış yumurta kutuları hazırlanmalıdır.
Yumutlama kutularının içine ot ve saman serilmelidir. Bıldırcınlarda ilk 7 gün 24 saat 2-5 mum luk
aydınlatma 8-40 gün doğal gün ışığı veya 8 saat 0,5-2 mum luk , 41. Günden sonra 16 saat 0,5-2
mum luk aydınlatma yapılır.
Cinsel olgunluğa gelmiş bıldırcınlarda gögüsün üst kesimi ve boğaz tüyleri erkeklerde kahve rengimsi
kırmızı tüyler olmasına karşılık, dişilerde siyah benekli gri tüyler bulunur.
Besleme : Bıldırcın yavruları çok hızlı gelişir.Bu nedenle başlama yemlerinde % 25-28 düzeyinde
protein bulunmalıdır. İlk üç hafta boyunca yavruların başlama yemi ile beslenmeleri gerekir.Bu
dönemde enerji gereksinimi ise 2600-3000 Kcal ME/Kg dır.
Genellikle ilk üç haftalık dönemde yüksek proteinli veenerjili hindi civciv yemi kullanılması önerilir.
Sağlık Koruma Önlemleri : Bıldırcınlar hastalıklara karşı diğer kanatlılar kadar duyarlı değildir.
Bıldırcınlarda Yalancı Vebadan (Newcastle) dolayı hiçbir ölüm bildirilmemiştir.
Bıldırcınlarda enfeksiyöz hastalıklar metebolik ve diğer ( A ve E Viatamini eksiklikliği gibi) hastalıklar
görülebilir.Bu nedenle bıldırcın üretiminde hastalıklara karşı gerekli Önlemler alınmalıdır.
Aşağıdaki önlemlerin yerine getirilmesinde yarar vardır.
-Bıldırcınlar diğer kanatlılardan ayrı bir yerde yetiştirilmelidir.
-Ölü bıldırcınlar fark edilir edilmez alınarak yakma **** gömme yolu ile yok edilmelidir.
-Kümes tabanı kuru tutulmalıdır.
-Suluklar her gün temizlenmelidir.
-Hasta bıldırcınlar hemen ayrılmalıdır.
-Kümes giriş ve çıkışı kontrol altına alınmalı ve herkesin gelişi güzel kümese girmesi önlenmelidir.
-Temiz ,tozsuz ve küfsüz yataklık kullanılmalıdır.
-Yemlik,suluk vb gereçler her kullanımdan önce temizlenip uygun bir dezenfektan ile dezenfekte
edilmelidir.
-Kümes. her yeni grup hayvanların konulmasından önce de temizlenip dezenfekte edilmelidir.
Önemli Hastalıklar :
Bıldırcın Hastalığı ( Ülseratif Enteritis ) : Bıldırcınlara özgü bakteriyel bir hastalıktır. Barsaklarda
yangı ve Ülserleşme oluşturur. Bıldırcınlar bu hastalığa karşı oldukça duyarlıdır ve yavrular arasında
hastalığa yakalanma % 15-100 arasında değiş-mektedir.Damızlıklarda daha az görülür. Etkeni
Aeorobik bir bakteridir. Bulaşma gübre yolu ile olur. Hastalığa yakalananlar gittikçe zayıflar ve
kondisyonlarını hızla yitirirler. İshal genel bir belirtidir. Dışkıları genellikle sulu ve beyaz renklidir.
Tüylerin kabarıklığı , halsizlik ve gözlerin kapanması diğer belli başlı belirtiler olarak kabul edilir.
Salmonella pullorum : Bulaşma yumurta yolu ile olur. Kuluçkada kayıplar olabildiği gibi en fazla
ölüm ikinci veya üçüncü hafta yaşlarında görülür. Erişkinlerde akut belirtiler görülmese de yumurta
veriminde , döllülükte ve çıkış gücünde gerilemeler olur.
Bıldırcınlarda tavuk kolerası, Botulismus,Göbek İltihabı gibi diğer Bakteriyel kanatlı hastalıklarıda
görülmektedir.
Kerem Örenç
09-02-2018, 15:57
MAY
29
Bıldırcın Türleri
Avrupa Bıldırcını
ANAVATANI: Avrupa,Asya ve Afrika.
YAŞAMA ORTAMI:Otluklar ,mısır,pamuk ve ayçiçek tarlaları.
TARİHÇE: Linnaeus 1766.
ALT TÜRLER:
C.c.afrikana-Afrika bıldırcını
C.c.confisa -Madeira bıldırcını
C.c.capensis-Cape bıldırcını
ÖZELLİKLER:Erkek 165-192 mm.Bir göçmen kuştur.Eylül ve ekim arası güneye ılıman iklimlere gelir daha sonra mart ve nisan aylarında tekrar kuzeye döner.
KAFES ORTAMI:Kum tabanlı 1.25m2 kafes.
BESLENME: Karışık darı , civciv yemi , yeşillik ve canlı yem.
ÜREME YAŞI:1 yaş.
ÜREME ZAMANI: Nisan - mayıs. Dişi yumurtaları yaptıktan sonra erkek ortamdan uzaklaştırılmalıdır. Dişi erkeğin sesini duyduğu süre kuluçkaya yatmaz.Çift beslenmelidir, dişiler birbirini kıskanıp öldürebilirler. Uygun şartlarda yıl boyu yumurtlarlar.
YILLIK YUMURTA SAYISI: 80-100 adet.
KULUÇKA SÜRESİ:18 gün.
Gamble Bıldırcını
ANAVATANI:Batı Kolarado , güneyde kuzeydoğu Kaliforniya , orta Sonara, kuzey batı Çihuahua ve batı Teksas'tan güney Nevada ve güney Utah'a kadar.
YAŞAMA ORTAMI:Çöl vadilerinde ve nehir kıyılarında.
TARİHÇE:Gambel 1843.
ALT TÜRLER:
C.p.fulipectus---Fulvous göğüslü Gambel bıldırcını.
C.p.pembertoni---Tiburon Istan Gambel bıldırcını.
C.p.sama---Kolarado Gambel bıldırcını.
C.p.ignoscens---Teksas Gambel bıldırcını.
C.p.stephensi---
C.p.friedmann---Sinaloa Gambel bıldırcını.
ÖZELLİKLER:Erkek 240-280 mm. Kafes ortamına çok rahat uyum sağlarlar. Çift olarak beslenirler. Kaliforniya bıldırcınına benzemekle beraber farklı ırklardır. Kuluçka makinasında yumurtaların çıkışı esnasında rutubet oranı çok önemlidir.
KAFES ORTAMI:Kum tabanlı 1.5m2 kafes. Tel tabanlı kafeslerde grup halinde de beslenebilirler.
BESLENME: Etlik piliç yemi , kum darı ,canlı yem ve yeşillik.
ÜREME YAŞI: 1 yaş.
ÜREME ZAMANI: Nisan-haziran.
YILLIK YUMURTA SAYISI:18-36 adet.
KULUÇKA SÜRESİ: 22 gün.
Kaliforniya Bıldırcını
ANAVATANI: Kuzey Amerika'nın batı sahilleri güney Oregon,batı Nevada güney Kaliforniya .
YAŞAMA ORTAMI:Sahil kıyısındaki çalılıklardan,orman kıyılarına , vadilerden tepelere kadar otluk olan ve su bulunan her yerde yaşar.
TARİHÇE: Shaw 1798.
ALT TÜRLER:
C.catalina-Katalina Adası Kaliforniya Bıldırcını.
C.plumbea-San Quentin Kaliforniya Bıldırcını.
C.achrustera-San Lukas Kaliforniya Bıldırcını.
C.canfieldae-Inyo Kaliforniya Bıldırcını.
C.orecta-Büyük Bazin Kaliforniya Bıldırcını.
C.decoloratus-Baja Kaliforniya Bıldırcını.
C.crunnescens-Sahil Kaliforniya Bıldırcını
ÖZELLİKLER:Erkek 240-280 mm.Sürüler halinde yaşar.Gün doğumundan 1-2 saat sonra ve
gün batımından 1-2 saat önce yemlenmeye çıkar.Yem için çok uzun mesafeler yürüyebilir.
Kafes ortamına çok rahat uyum sağlarlar. Kum darı ve canlı yemi çok severler.
KAFES ORTAMI:Kum tabanlı 1.5 m2 kafes.Tünekler konmalıdır.
BESLENME: Etlik piliç yemi dışında, akdarı gibi tohumlar , canlı yem ve meyvalar.
ÜREME ZAMANI: Nisan ortası
ÜREME YAŞI: Bir yaşında.
YILLIK YUMURTA SAYISI: 20-40 yumurta.
KULUÇKA SÜRESİ: 22-23 Gün.
Çin Bıldırıcını
ANAVATANI: Hindistan,güneydoğu Çin,Tayland,Hindu-Çin,Seylon,Yeni Gine,Güney Afrika ve Avustralya.
YAŞAMA ORTAMI:Açık çayır ve otlaklar alçak çalılıklar ve tarla kıyıları.
TARİHÇE: Linnaeus 1766.
ALT TÜRLER:
E.c.lineata - Avustralya. Ogilvie - Grant 1893.
E.c.lepida - Yeni Gine. Hartlarb 1879.
E.c.adansonii- Afrika. Ogilvie - Grant 1893.
ÖZELLİKLER:Erkek 114-127mm.Sülüngillerde ki en küçük kuştur. Beyaz , gümüş ,açık kahve mutasyonları vardır.Yeni mutasyonlar üretilmektedir.
KAFES ORTAMI:60*100cm tel tabanlı kafeste 12 adet çok rahat beslenmektedir.
Kafes içine kumluk konmasında fayda vardır. Yaz aylarında koymak şartıyla dışarıdaki salmalarda da yıl boyu beslenebilir.
BESLENME: Yumurta yemi kum darı ,tohumlar , yeşillik ve böcekler.
ÜREME YAŞI: 10 hafta.
ÜREME ZAMANI: Uygun ısı ve ışık bulduğu zamanlarda japon bıldırcınları gibi devamlı yumurtlar.
YILLIK YUMURTA SAYISI:120-150 adet.
KULUÇKA SÜRESİ: 16-17 gün.
Japon Bıldırcını
ANAVATANI: Güneydoğu Asya,Burma'da 1200 m yüksekliğe kadar,kuzeybatı Tayland, kuzey ve orta Amman kuzey Laos ve Hongkong olan japon bıldırcının mutasyonudur. Tahminen Fransa'da üretildi.
ÖZELLİKLER:Erkek 210-250 mm.Etlik bıldırcın olarak üretilmiştir.Canlı ağırlık olarak 400-450 gr kadar büyürler. Bir kekliğin yaklaşık 600-700 gr olduğu düşünülürse oldukça büyük bir boyuttur.
KAFES ORTAMI:Kum tabanlı 0.5 m2 kafes.
BESLENME: Etlik piliç yemi,karışık darı ve yeşillik.
ÜREME YAŞI: 3 ay.
ÜREME ZAMANI: Uygun ısı ve ışıkta tüm yıl boyu.
YILLIK YUMURTA SAYISI: 150-200 adet.
KULUÇKA SÜRESİ: 16-17 gün.
Pullu Bıldırcın
ANAVATANI: Güney Arizona , kuzey Meksiko,Doğu Kolarado ve güney Kansas'tan güneyde güney Meksiko , Waşhington'un merkezine ve Nevadanın doğusuna kadar.
YAŞAMA ORTAMI:Çöllerdeki otlaklarda, çalılıklarda yaşarlar. Kestanerengi karınlı Pullu bıldırcın kaktüslerin arasında yaşarlar.
TARİHÇE: Vigors 1830.
ALT TÜRLER:
C.s.pallida-Arizona Pullu Bıldırcını.
C.s.cantanogasruis-Kestane rengi karınlı Pullu Bıldırcın.
ÖZELLİKLER:Erkek 255-305 mm. Dişi erkek birbirine çok benzer . Ayırt etmek için 5-6 aylıkken boğazlarına bakmak gerekir. Erkeğin çenesinin altında sarı-kahverengi çizgiler varken dişide gri çizgiler vardır.
KAFES ORTAMI:Kum tabanlı 1.5m2 kafes. Tünek konulmalıdır.
BESLENME: Etlik piliç yemi dışında, akdarı gibi tohumlar , unkurdu ve meyvalar.
ÜREME YAŞI: Bir yaşında.
ÜREME ZAMANI: Nisan ortası.
YILLIK YUMURTA SAYISI: 20-40 yumurta.
KULUÇKA SÜRESİ: 22-23 Gün.
bildircinpazar
06-03-2019, 12:42
Bıldırcın Kafesinin yüksekliği 30 cm olmalı ayrıca altında küçük kareli tel olması lazımdır ..
detaylı bilgiyi Bıldırcın Pazar (http://www.bildircinpazar.com/) adresinde bulabilirsiniz. Ayrıca belirteyim Bıldırcın eti (http://www.bildircinpazar.com) çok sağlıklı ve faydalı bir ettir. aynı zamanda bıldırcın yumurtası (http://www.bildircinpazar.com) da o şekilde..
uzeyir91
05-04-2019, 23:01
Merhaba iyi günler ben istanbudla yaşıyorum evimiz müstakil bahcemız var ben burada tavuk horoz ve sayre bıldırıcın beslıyeblırımıyım yasakmı besliyebilirsem ne ne kadar besliyebilirim aceba ceza almak sızın
aydemiraydın
06-04-2019, 07:51
Bıldırcın kafesinin altında tel ızgara olmalı bıldırcınlar asla dışkıyla temas etmemeli yoksa sağlık sorunlarıyla uğraşırsınız.
Bıldırcınlarınızın arasına yeni bıldırcınlar katmak isterseniz küçük bir kafesin içine yerleştirin ve bunu büyük bıldırcın kafesinin içine koyun. bi kaç gün içinde koku üstlerine siner ve bu yeni bireyleri sürüye kabul ederler.
kazımşerif
26-11-2020, 15:36
Merhabalar, Herkese hayırlı akşamlar!
Bıldırcın yetiştirmek isteyen arkadaşlar için bi kaç tane yazı paylaşmak isterim. Umarım faydalı olur!
EVDE BILDIRCIN NASIL YETIŞTIRILMELIDIR? (https://bildircinbahcesii.blogspot.com/2020/11/evde-bldrcn-nasl-yetistirilmelidir.html)
BILDIRCIN YETIŞTIRMEDEN ÖNCE BILMENIZ GEREKENLER (https://bildircinbahcesii.blogspot.com/2020/09/bldrcn-yetistirmeden-once-bilmeniz_24.html)
kazımşerif
03-12-2020, 15:22
Merhabalar
Konuyla ilgili olmak üzere bıldırcınla alakalı bir yazı paylaşmak istedim:
https://bildircinbahcesii.blogspot.com/2020/11/bldrcn-kulucka-makinesi.html
kazımşerif
26-12-2020, 15:04
Konu ile ilgili olan bir yazı Paylaşmak istedim. Sizin için de faydalı olabilir:
https://bildircinbahcesii.blogspot.com/2020/12/bldrcn-yetistirme-kosullar.html
Altın kuluçka
14-01-2021, 10:56
Arkadaşlar bıldırcın yumurtası ile ilgili ilginç bir şey paylaşıyorum. Umarım faydalı olur:
https://bildircinbahcesii.blogspot.com/2020/01/bldrcn-yumurtasnn-faydalar.html
Altın kuluçka
14-01-2021, 10:58
Merhabalar, Herkese hayırlı akşamlar!
Bıldırcın yetiştirmek isteyen arkadaşlar için bi kaç tane yazı paylaşmak isterim. Umarım faydalı olur!
EVDE BILDIRCIN NASIL YETIŞTIRILMELIDIR? (https://bildircinbahcesii.blogspot.com/2020/11/evde-bldrcn-nasl-yetistirilmelidir.html)
BILDIRCIN YETIŞTIRMEDEN ÖNCE BILMENIZ GEREKENLER (https://bildircinbahcesii.blogspot.com/2020/09/bldrcn-yetistirmeden-once-bilmeniz_24.html)
Teşekkürler sayın kazımşerif!
bıldırcın sepet
29-05-2021, 13:38
ARKADAŞLAR BENDE YENİ BAŞLADIM BILDIRCIN YETİŞTİRMEYE ELİMDEN GELDİĞİ KADARINCA HERŞEYİ KENDİM YAPIYORUM YANILMA DÜZELTME YOLU İLE TECRÜBE KAZANIYORUM VE BUNLARI YOUTUBE KANALIMDA PAYLAŞIYORUM https://www.youtube.com/watch?v=VMXwm8ZF9Wg&t=30s
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.