View Full Version : turunç / Gardenya
Sayın Malina' ya teşekkür ederim.;)
İşte gardenyam!.. Umarım iyi bir bonsai adayıdır.
Bu arada açıkçası kuşa dönüpte bonsai olmama gibi bir seçenek de mevcut.
O zaman yazık olacak.:(
bonsaisever
18-10-2006, 19:35
Turunc, gardenyanın bonsai yapabilmek için 2007 yılında dallanması ve gövdesinin kalınlaşması için hiç budama yapmadan bol topraklı daha büyük bir saksıya ek.
Tabii Çelebi (litari) tarzını denemeyeceksen :)
Çelebi tarzını deneyeceksen, iki daldan birini feda edeceksin ;)
Benim tercihim soldakinden yana olur ve onu budardım!
Sağdaki ince olanı da telleyerek formunu bulmasında yardımcı olurdum :)
musubeyd
18-10-2006, 23:46
Turunc, gardenyanın bonsai yapabilmek için 2007 yılında dallanması ve gövdesinin kalınlaşması için hiç budama yapmadan bol topraklı daha büyük bir saksıya ek.
Tabii Çelebi (litari) tarzını denemeyeceksen :)
Çelebi tarzını deneyeceksen, iki daldan birini feda edeceksin ;)
Benim tercihim soldakinden yana olur ve onu budardım!
Sağdaki ince olanı da telleyerek formunu bulmasında yardımcı olurdum :)
eğer başka bir tarz değil de literati'yi denemek isterseniz bonsaiseverin tavsiye ettiği gibi soldaki dal kesilebilir.sağdakiyle bu tarzı çok rahat şekillendirebilirsiniz.şayet en kısa sürede bir bonsaiye kavuşmak isterseniz! yeni dallar çıktıkça forma dahil edebilirsiniz.(literati için bir çizim yaptım.sarı dallar benim eklemem.)
4466
bonsaireef
19-10-2006, 00:09
Mustafa o dalı dikkate almazsanda kıvrımlı dik stil oluyor. Mustafacığım yorgunsun sanırım :)
musubeyd
19-10-2006, 00:46
neden ki acep?! literati tarzı da nisbeten ince gövdeli ve kıvrımlı bir gövdenin tepeye yakın kısımda yoğunlaşmış dallarıyla belirgin bir tarz değil mi? ben mi yanılıyorum.
tamam, sonuçta bir tavsiyede bulundum: tarzın adı literati olmasın (kıvrımlı dik stil olsun!ilk senden duyuyorum) da, turuncun bu haliyle ağacına verebileceği şekle uygun mu değil mi, önemli olan da bu değil mi tarık?
bonsaireef
19-10-2006, 00:58
Mustafacığım kızma. Kıvrımlı dik stil bizim Türkçe bonsai terimi olarak informal upright yerine bulduğumuz isim. http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1235
Burada ****** turuncun ağacına verilecek şekil önemli. Senin çiziminde gayet uygun. Önerilerin çok yerinde ve güzel oluyor bunu tartışamam. Ama stil ismine müdahele etmemdeki neden yeni başlayan birisinin kafasını karıştırmamak.
Literati(çelebi) tarzı için bir örnek resim yukarıdaki linkte var.
musubeyd
19-10-2006, 01:25
kıvrımlı dik stil anlaşıldı.peki literati'nin özelliği nedir?
nisbeten ince gövdesi yerçekimine karşı koyma zoruyla kıvrılarak yükselen, ve dalları tepeye yakın kısımda toplanmış, bu haliyle de zarif ismini hakeden bir tarz değil mi? sorun çizimdeki diklik mi, kıvrımların yetersiz veya abartılı oluşu mu (en dipteki kısım da sağa meyilli) büyük kıvrımdan çıkan -dolayısıyla biraz aşağıda kalmış- dal mı? anlayamadım.literatiyi öğrenmek istiyorum kusura bakma tarık!
bonsaireef
19-10-2006, 01:38
Mustafacığım teorik olarak literati stili için söylediklerin çok doğru. Fakat literatide kıvrımlı dik stilde olduğu gibi kıvrımların olduğu yerlerden dal çıkmıyor. Dallar tepede toplanıyor. Senin çizimde ise kıvrımlara uyan dallar mevcut. O dalları iptal etsen literati olur o bakımdan sana karşı çıktım.
Literatiye örnek bir resim:
4467
http://www.penjing-bonsai.com/rub/rub_styles.htm
musubeyd
19-10-2006, 02:05
Senin çizimde ise kıvrımlara uyan dallar mevcut. O dalları iptal etsen literati olur
mesele anlaşıldı dostum.ama sonuçta bu kesin bir kural değildir herhalde,olmamalı..Aslolan tarzdaki zerafet galiba.literati'nin anlamına baktım da 'aydın sınıf' ve 'yazarlar' geçiyor (çelebi !).zerafet de göreceli bir kavram sonuçta, kişiye göre değişebilir.tepedeki kıvrımlardan dal çıkabiliyor da(alttaki resim) bu pek orta seviyede olmuyor doğru.bir de ikiz gövdeli olması, aynı zamanda literati olmasına da engel değil galiba (alttaki resim).(bu sayfayı biraz sabote ettik, moderatör olarak ayarlarsın artık durumu:) )
4468
4469
Peki acaba saksının diğer tarafı çevrilse ve ince dal ilk çıkan daldan budansa, Ali Hocamın yaptıkları gibi bir gelin kaynana stili olamaz mı? Büyük dalın kanat germesi için bayağı bir dallanması lazım ama... Musubeyd'in son gönderdiği resim gibi.
Yorumlara teşekkür ederim.
Aslında informal upright düşünmüştüm ama sizin yazdıklarınız ışığında yeniden düşündüm Literati olabilir. Bu bitkinin özellikleri göz önüne alındığında spiral stil harika olur gibi. Ama o stili bu merete nasıl uygulayacağız orası mechul. Bu benim ilk bonsaim olacak (tabi ölmezse) Spiral stil zormudur başlangıç icin?
Bu spiral olabilirmi? Ben de bu stili denesem benim bitki biraz kel.
diğer taraftan Bir açelya buldum. İnformal upright stili yapılmış. Benim gardenyaya uygulanırmı acaba?
bonsaisever
19-10-2006, 09:40
Turunc uygulanmaz olur mu ;)
Bunu yapmayı düşüyorsanız daha önceden de dediğim gibi 2007 yılında dallanması ve gövdesinin kalınlaşması için hiç budama yapmadan bol topraklı daha büyük bir saksıya ekceksiniz :)
musubeyd, birçok tarzı içinde barındıran bonsai yapmamızda sakınca olduğunu sanmıyorum, hatta bu hoşuma gidiyor :)
Bunu bir derece daha ileri götürüp kendi tarzımızı bile yapabiliriz.
Geçenlerde bir tarz daha öğrendim... Sumo tarzı :D
Aşırı kalın gövdenin üzerinde süpürge tarzı dalları var ;)
4474
Peki Bonsaisever benim gardenya hazır inceyken tellesemde spiral şekil versem nasıl olur? Seneyede budarım. Bu arada bu bitki 4 yaşında ve yerli gardenya. Bonsaiye merak saldırdınız şimdide hemen budamak ve tellemek istiyorum. Acaba bu isteklerimi bastırmak için ilaç mı alsam? :P Şaka tabi:)
Maşallah sumo güreşçileri gibi :)
bonsaisever
19-10-2006, 10:01
Tellemeyi ve spirali yapabilirsin.
Budama hastalığı başladımı durmak bilmiyor :)
Tavsiyem; günde bir kez, sabahları fide alman...Başka çaresi yok!:))
bonsaireef
19-10-2006, 10:21
Bonsaisever o fidelerin depo formları var. Haftada bir bol dallı yüksek doz bir tane alıyorsun. Bütün dalları telleyip sonra budama yapıyorsun. Zaten bir hafta sürüyor.
Gerek yok arkadaşlar gelin ben sizi ormana götüreyim haastalığınız geçene kadar bol bol budama yapın
Fide almak ne demek yahu? Şoktayım o kadar forum okudum fide almak ne demek okumadım. Galiba düşündüğümden de koca bir dünya. Cahillik denizinde yüzüyor gibi hissettim kendimi.
Heheheheh:) Daha yeni anladım. Budama hastalığına iyi care..
bonsaireef
19-10-2006, 10:53
İlahi turunc çok hoşsun :D
Yalnız benim gardenya sopa gibi. Onu nasıl tellemeliyimki spiral olsun. Ya dalları kırılırsa! Bu arada gövde çok kısa bu yüzden mutluyum. Birde gövde kalınlastırmak için Ali beyin önerdiği tel ile boğma yapılabilirmi?
bonsaisever
19-10-2006, 11:41
İki ağacı birbirine sar, dalar gelişip kaynaştıkca spiral halini alacak :)
bonsaireef
19-10-2006, 12:13
Bu sarma işlemini sulamadan önce yap. Bir süre susuz kalsın ****** ölmeyecek kadar. (Bu sayede turgoru biraz azalacak yani gövdedeki su basıncı) Sonrasında esnekliğini sınayarak sarmayı deneyebilirsin. Mor salkımda sanırım öncesinde sizin gardenyanız gibiymiş. Gayet güzel olabilir.
Sarma işleminde tel **** başka birşey kullanmalımıyım acaba?
bonsaireef
19-10-2006, 12:29
Ben şöyle düşündüm; ilk önce sarabilirseniz sararsınız. Tellemeyi sonrasında yapabilirsiniz. Sarma öncesi telleme yapmak uygun olmaz. Zaten teller iki gövdenin arasında kalır.
(Aslında yazdıktan sonra farkettim tam da ''hadi ya'' denecek bir yorum olmuş. :D )
Gidip sarmayı deneyeyim. Bakalım gardenya nasıl cevap verecek bu duruma? Resminide çekerim. Böylece uygun mu değil mi beraber karar verebiliriz. Bu arada çok iyi ve sabırlısınız. Çok teşekkür ederim..
Kalın dalı sonra kesmeyi düşündüm. Zaten sopa gibi kıvrılmıyor. İnce olanı şekil vermek için daha elverişli gibi geldi. Kloroz sorununu Mine Hanımdan öğrendiğim metotla düzeltip azot ve demir takviyesiyle yaprak arttırıp sonra budarım.
bonsaireef
19-10-2006, 15:53
Turunc iki gövdeyi birbirine sarmamışsın farklı bir yol izlemişsin. Kalın sonrasında gidecek tek gövdeli sarmal bir bonsain olacak.
Yanlız şöyle bir tavsiyem olabilirdi:
O kola şişesinden daha ince bir şeye sarsaydın daha iyi olabilirdi. Bir de ağacın tepe kısmı gövdeden daha aşağıda olmuş. İyice sarıp tepeyide gövdeden daha üst konuma getirirsen ileride sorun yaşamazsın. Bu konuda konuşalım.
İkisini birbirine sarmayı denedim ama kalın olan çok sert. Birbirinden oldukça geniş açıyla ayrılıyorlar. O yüzden saramadım. Bende bu şekli deneyeyim dedim. Kola şişesi yerine sadece telle sarıp İnce tellerlede saksının kenarına tutturmak suretiyle spiral şekilde verebilirmişim. Fikirlerini bekliyorum..
bonsaisever
19-10-2006, 16:03
Turunc valla yorumsuz kaldım, çünkü anlayamadım :)
bonsaireef
19-10-2006, 16:31
Aynen dediğin gibi kola şişesine sarmak yerine albiza gibi sadece tel kullanabilirsin. Emin ol daha kolay şekil verirsin. Yalnız telin gövdeyi bükmeye yetecek direncinin olması gerekir yani yeterince kalın bir tel. Ali Hocamızın bahsettiği teli ısıtıp soğutma tekniğini kullanabilirsin.
Bu daha zor gibi bence ama en kısa zamanda tel alıp işe koyulacağım. Yardımlar için saolun. Telleyince yeni resim koyarım. Böylece hatalarımı bana gösterirsiniz.
bonsaireef
19-10-2006, 17:00
İyi hatırlattın albizaya telleme ile ilgili hatasını söyleyeyim.
Ali H. ALI
24-10-2006, 14:01
Iyi gunler Turunc, oncelikle aramiza hos geldin. Bonsai bir buyulu ugras ve sende kendini bu ugrasin icerisine cok hizli attin. Dilerim ki bu hizin hic tukenmesin. Asagida yazacaklarim sakin moralini bozmasin.Yapacagin bonsailerde sana yarari olsun diye yaziyorum.
Ilk bonsai denemende oldukca zor bir agac secmissin. Ful [gardenia] govdesi zor kalinlasan bir bitki kaldiki senin fulunun uzerinde yeterli dal da yok dal diziminde zorlanirsin. O zarif dedigin ve imrenerek baktigin bonsai resimleri yillarca emek verilmis agaclardir. Heyecanini anliyorum en erken zamanda o agaclar gibi bir agaca sahip olmak icin elinden gelen herseyi yapip ugrasiyorsun, bu sevgi ile calisma sende varken mutlaka ileride guzel bonsailerin olacaktir. Bonsai icin gerekli bircok bilgi bu forumlarda vardir, yalniz bonsai ogrenmek icin bu bilgileri bilmek yeterli deyildir onlari uygulamak gerekir ve malesef Turkiyede bonsai ogrenmenin yolu bir cok deneyimlerden sonra gerceklesecektir, cunku orda ne okulu, ne ogretmeni nede kursu vardir kendi kendinize ogrenmek zorundasiniz ve onumuzdeki yillarda mutlaka, simdi bonsai ogrenen sizlerden, ogrendiklerini ve deneyimlerini harmanliyan bir cok bonsai ogreticileri cikacak ve bonsai TUrkiyede daha hizla yayilacaktir. Hepinize kolay gelsin.
Onerilerime gelince, bir fidanciya gidip 3-4 yasinda bol dalli gozune kestirdigin bir iki fidan al ve onlar uzerinde ogrendiklerini uygulamaya calis. Yuregindeki bonsailere daha cabuk ve daha kolay ulasirsin. Bonsai yapmak icin basladigin fula gelince seni cok ugrastirir ve istedigini de elde etmen zor olur. yine de ben onu adam ederim dersen sen bilirsin. Yillar sonra bircok zarif bonsailerini sergilerken, iste bu ful da, benim ilk bonsai denemem bana ne gunler yasatti der geride kalan acemilik gunlerini anarsin.
Buyuk bir olasilikla bu yazdiklarimi bayram tatilinden sonra okuyaycaksin ve yeni bir hizla fidanciya gidip, ayni hizla bonsai yapmiya basliyacaksin.
Butun bonsailerin diledigin gibi olsun.
Saksida bir de benim fulum var standart tarzinda[bu bonsai tarzi deyildir bicok ciceklerden yapiliyor, ornegin, kupeli, gul vs. Agac 1- 1.5metre uzatilip alttan buyuyen butun dallari budanir yalniz tepesinde birakilan dallar da yuvarlak bir sekilde budanir, cicek actigi zaman cok hos oluyor sekil olarak elma sekerine benziyor, Turkiyede de bu tarz yapiliyormu? asagida fulumun resmi var.
hosca kalin.]
4592
Ful [elma sekeri tarzinda]
Sayın Ali Bey;
Öncelikle bayramınızı kutlar; sağlıklı huzurlu nice mutlu bayramlar yaşamanızı dilerim.
Yorumlarınız için ayrıca teşekkür ederim. Sizin yorumlarınız ve deneyiminiz bizim gibi bonsaiye heveslenen acemiler için çok değerlidir.
Gardenia konusuna gelince; bende tam dediğiniz gibi inanılmaz heveslendim. Diğer arkadaşların uygulamalarını ve onlara verdiğiniz tavsiyeleri de takip ediyorum. En kısa zamanda fidanlıkları gezip gözüme kestirdiğim uygun bonsai adaylarını alarak işe başlayacağım.
Yeni başlayanlar için hangi ağaçları önerirsiniz? Zamanınız olduğunda yanıtlarsanız çok memnun olurum.Yanıtınız için şimdiden teşekkürler üstadım.. Saygılar...
Ali H. ALI
26-10-2006, 12:15
Iyi gunler Turunc, tamam sen artik bir fidanciya gidip bonsai icin fidanlar almadan icin rahat etmiyecek. Bonsaiye yeni basliyanlar icin ,asagidaki agaclari onerebilirim.
incir, alic ,atesdikeni,disbudak,ingiliz ve cin karaagaci,ingiliz sarmasigi[orman sarmasigi], mazi, selvi ve ardic olabilir.[simdi deyilse bile bir gun mutlaka bir zeytin agacin olsun]
Yapacagin calismalarda basarilar,her seyin gonlunce olmasini dilerim.
Çok geç yazdığım için özür dilerim Ali Bey.
Bir kaç yere uğradım ve limon servi, mor salkım ve abelya aldım. Limon servi şekil vermek için harika bir ağaççık. Çok esnek ve hızlı büyüyor. Tavsiyelerinize uyarak diğerlerinden de edinmeye çalışacağım.
Resimlerini çekip en kısa zamanda buraya eklerim. Özellikle mor salkıma bayılıyorum. Umarım onu şekillendirip bonsai yapacak kadar deneyim kazanırım.
Yardımlarınıza müteşekkirim. Çok saolun.. Saygılar...
Aynı benim limoni servim gibi dallanması. Bir türlü nasıl şekil verileceğini bulamamıştım. İyi iyi artık bir kopya çekerim.
bonsaireef
01-11-2006, 13:06
Ağaçlarınızın geniş açıdan nasıl göründüğünü merak ettim. :)
Süs narınıza gelin kaynana stili düşünebilirsiniz.
Limon servide kök kısmında üç dal var. Bunlardan birisini tercih edip dik stil yapabilirsiniz.
Limon serviyi biraz ince gövdeli seçmişsiniz. Daha kalın gövdeli fidanlar seçmeye çalışırsanız sonrasında işiniz daha kolaylaşır. :)
Arkadaşlar daha iyi bilir ama en alttaki dallar sağa sola yatmak için çok aşşağıda gibi geldi bana. Soldakini kesip, sağdakini ikinci gövde gibi kullansaydın nasıl olurdu acaba. Birde gövdeyide biraz bükseydin daha mı güzel görünürdü diye geçiyor içimden.
Saol murare;
Birde becerebilsem ne güzel olurdu. Formal upright deneyeyim dedim.Aşağıdaki dalları kesmedim, çünkü emin olamadım. Yorumlarınızla şekillendirmek istedim. Buna benzer bir bonsai bulursam daha iyi olur sanırım. Ona bakıp karar vermek daha kolay olur.
Excellium
01-11-2006, 17:57
Ben pek anlamam ama sanki bir şey doğru değilmiş gibi geliyor. Gözü rahatsız eden bir şey mi var? bonsai bilirlerin acil yorumuna ihtiyaç var.
Evet; acil yoruma ihtiyaç var. Dalların budamasını yapmadım henüz. Neyi kesip, neyi bırakacağımı bilemedim. Telleyip bıraktım. Arada küçük dalcıkları budadım o kadar. Daha bonsaiye benzemiyor. Çooooooook çalışmam lazım çoooooooookk...:)
turunc
ben sana garipliğin ndednini söyleyeyim. dallar karşılıklı olarak aynı seviyeden çıkıyor. bir dalın simetriğinde başka dal bulunmamalı. dalların boyu yukarı doğru kısalmalı yani üçgen biçiminde olmalı.
yani keşke aradaki sürgünleri kesmeseydin demekten başka bir şey diyemiyorum. :( bıraktığın dallar karşılıklı çünkü
aşağıya eklediğim yapay formal upright bonsai ye bakarsan belki daha açıklayıcı olur.
ama üzülme çünkü yeni sürgünler verebilen bir ağaç servi. tabii artık kışa giriyoruz baharı beklemelisin
4770
bonsaireef
01-11-2006, 19:48
Evet bonsai böyle öğrenilir. Alacaksın bir fidanı öğrendiklerini uygulamaya başlayacaksın. Birincisinde olmayacak ikincisinde daha tecrübeli olacaksın. Üçüncüsünde fidan seçiminede dikkat etmeye başlayacaksın. Sonrasında öyle güzel şeyler ortaya çıkmaya başlayacak ki şaşacaksınız.
Sizi tebrik ederim doğru yoldasınız. Elbette öğrenme aşamasında zorluklar çekeceksiniz. Bunların hepsini çok yaşadık. Hem de yalnız başımıza. Bonsai de ilk önce göz öğreniyor sonra eller. Gözünüze bonsaiyi öğretmeden elinize öğretmek çok zor. O nedenle Ali hocamızın çok güzel resimli anlatımlı makaleleri var onları defalarca okuyun. İnternetten bakabildiğiniz kadar bonsai resmi bakın.
Başlarda ağaca bakarken nasıl şekil vereceğim hakkında hiçbir fikrim olmazken ve bu fikrin olacağına da ümidim yokken bonsaileri inceledikçe bunun kendiliğinden geliştiğini fark ettim. Özellikle öncesi ve sonrası şeklinde bazı sitelerde anlatımlar var bunları mutlaka takip edin. Gerçekten çok faydası oluyor. Neyse bu konularda çok konuşuldu ben sizin ağacınıza geleyim.
Şimdi sazı elime aldığıma göre biraz çalayım kusura bakmazsınız umarım. Ben profesyonel değilim bende öğreniyorum ama tecrübelerim doğrultusunda bazı noktalara dikkat çekmek istiyorum.
İlk önce bu serviden şunu anlamışsınızdır fidan seçimi çok önemli. İyi bir fidanla çalışınca kısa zamanda sonuç alırsınız ve ortaya çıkan ürün sizi tatmin eder. Nedir bu kalın gövdeli bol dallı fidanlar. Küçük yapraklı yaprak döken **** herdemyeşilleri tercih etmenizi öneririm. Servi mazı ardıç çok güzeldir ama fidan seçimi çok önemlidir. Bu serviden bonsai olmaz mı olur ama çok yolu var ve başlangıçta aldığı şekil pek tatmin edici olmaz.
Telleme konusuna gelirsek elinize sağlık iyi tellemişsiniz. Birkaç ayrıntıdan bahsetmek gerekirse Ali hocamın resimli anlatımlarında da görüldüğü gibi 45 derecelik açıyı tutturmak çok önemli. Bu sayede dala daha rahat şekil verilebiliyor. Sizin yaptığınız gibi çok sık sarınca tel yay görevi görüyor ve verdiğiniz şekli koruyamıyor. Tabi bunlar zamanla olacak şeyler sakın üzülmeyin. Oldukça iyi gidiyorsunuz daha yolun başında olmanıza rağmen.
Daha önceki mesajımda da belirttiğim gibi gövdeden ilk ayrılan iki dalın kesilmesi gerekiyordu. Nedenine gelince murarenin dediği gibi çok aşağıdalar ve aynı zamanda gövde ile aynı kalınlıktalar. Bu kalınlıkta bir gövde için sizin budağınız küçük dalcıkların yan dal olarak kullanılması daha doğru olacaktı.
Stile gelince kıvrımlı dik stil düşünmüşsünüz. Kıvrımlı dik stil için gövde çok düz olduğundan dolayı gövdeye şekil vermeniz gerekiyor. O nedenle gövdeye şekil vermeye yetecek kalınlıkta bir tel sarmanız gerekiyor. Kalın tel sardıktan sonra gövdeye şekil vereceksiniz ve yan dalları da gövdenin dışa dönük kısımlarından çıkaracaksınız. Dal dizilimine gelince Ali hocamızın bu konuda yazısı var ona göre yaparsanız daha güzel görünür. İlk dal sağa veya sola ikinci arkaya veya ilk sağsa sola solsa sağa bu şekilde 180 derecelik açı ile dalları dizerseniz daha güzel görünecektir. Sizin ağaçta küçük dalcıklar kesilmiş ve gövde ile aynı kalınlıkta olan yan dallar kalmış.
Sizin yerinizde olsam sağ tarafa bakan ilk yan dal olarak kullandığınız dalı tepe dalı yapardım. Bu sayede bu dalın üzerinde dalcıkları yan dal olarak kullanabilirsiniz. Bu dalın karşısındaki dalı ve gövde olarak devam eden dalı keserdim. Sonra kalın bir tel ile o yan dal ve gövdeye şekil verirdim. Aslında bir şeyler karalasam daha anlaşılır olacak. Bu şekilde anlaşılması zor.
bonsaireef
01-11-2006, 19:50
Bu arada ben şu uzun okunması zor mesajı yazarken gallus mesaj atmış bile. Neyse ben şekil çizmeye başlayayım.
bonsaireef
01-11-2006, 19:59
Kırmızı ile gösterilen yerden kesilecek. Gövdede mavi kullandım karışmasın diye.
4772
ben de şekille anlatmak istiyordum ama küütphanedeki bilgisayar buna müsade etmedi. böyle internetten temsili bir resim seçmekle yetindim. gallusun bonsai çalışmaları başlığında aynı ağaç türyle ilgili bir çalışmam ve arkadaşların yorumları var belki sana yardımcı olabilir.( şimdi o ağaç fırtınada yeredüştü ve ilk dal olarak seçtiğim kalın dalı kırıldı tepe dalı da gitti. toprağı dağıldı:( . ben baharı bekleyip yeni bir şekil düşüneceğim yeri gelince tekrar burada tartışırız)
sevgili bonsaireef ,askerdeyken çizim yaparken yaşadığın zorlukları şimdi dah iyi anlıyorum. elim kolum bağlı gibi burada
bonsaireef
01-11-2006, 20:06
Bu arada kıvrımlı dik stil nerden çıktı ya. Şimdi tekrar okudum dik stil denmiş. Kusura bakmayın ben kıvrımlı dik stil olarak algılamışım ve ona göre yorum yapmışım. Çok çok özür diliyorum. :(
Aslında pek birşey farketmez sanırım sadece gövde dik olacak değil mi?
bonsaireef
01-11-2006, 20:13
Çok farketmiyor. Dik stil biraz daha zordur deniyor o kadar. Kıvrımlı dikte kıvrımlardan dalları çıkardınmı güzel görünüyor ama dik stilde bu yan dalları dengeleyip güzel göstermek biraz daha marifet istiyor.
hmm... evet bak bu açıdan hiç düşünmemiştim.:o
:)
O kadar okudum; demek ki forumda yazılan onca bilgiyi sindirememişim. O kadar güzel dallanmış fidan varken ben bunu aldım. Dikkat etmemişim dal dizimi kendinden böyleydi. Aradaki küçük dalcıklar çok küçüktü, kestim. Ne akıl ama. :)
Şimdi bu yolunmuş fidanı adam etmeye çalışacağım. Bonsaireef dediğin yerden kesersem adam olur umarım. Bir dahaki sefere daha dikkatli olacağım.
Tel sarma işine gelince; ben de neden yay gibi oldu diyordum:) Demek ki; çok sıkı olmuş. Yapa yapa öğreneceğiz artık.
Bunlar bir yana süs narını çok seviyorum. Onu kuşa çevirmek istemediğim için budamadan önce fikirlerinizi alacağım. Bu sefer elim titremez inşallah... Sizin önerdiğiniz gibi süs narından gelin kaynana stili çok hoş olur. Ayrıca stilin ismini de çok beğendim:) Yol gösterdiğiniz ve yorum yaptığınız için hepinize ayrı ayrı teşekkür ederim. Kendimi bu konuda yalnız hissetmiyorum sayenizde... Saygılarımla...
bonsaireef
01-11-2006, 20:36
Yalnız değilsinizde :)
Bu forumda çok güzel bilgiler mevcut. Zamanla pratiğe dökerek bu bilgileri sindireceksiniz.
Bu servi size çok şey kattı farkındamısınız. Tecrübe bu işte. :)
kesinlikle çok şey kattı. İlk olarak üçgen formun bonsai için önemini anladım. :) Gallus' un çalışmalarına bakmıştım ama üzerinden zaman geçti ve ordaki önemli konuları unutarak bu deneyimi yaşadım. Şimdi tekrar okuyorum. Bonsai ile ilgili tüm forumları okuyarak devam edeceğim.
Verilen tüm bilgilere açım. Heyecanla başladım budamaya ama başarılı olamadım. Heyecanımı kaybetmiş değilim, kesinlikle daha temkinli olacağım. Süs narını da kış sonuna bıraksam mı. Budama için doğru mevsimde değiliz galiba..
bonsaireef
01-11-2006, 20:57
Okudunuz ama uygulamadan bilgilerin yerleşmediğiniz görüyorsunuz. Uygulama yapmadan önce okuyup uygulamadan sonrada aynı yeri okuduğunuzda farklı noktalar dikkatinizi çekecektir. Üçgen formu daha önce okumuşsunuz ama şimdi farkediyorsunuz. Bir önceki sayfada benim çizime dikkat ettiniz mi peki? Üçgenliğe bir daha bakın.
Bu servi size çok şey kattı diyorum hala ve katmaya devam ediyor. Sakın heyecanınızı kaybetmeyin.
Süs narı için kış sonunu bekleyebilirsiniz.
Serviyi dediğiniz gibi budayıp gelişmesini beklemeye karar verdim. Verdiğiniz şekli inceledim, birde benim serviyi inceledim. Yaptığım hata umarım yeni başlayanlar için iyi bir ders ve örnek olur. Ayrıca çok ince gövdeli bir servi. Ona yaşlı ağaç görüntüsü vermek sanırım 3-4 sene sürecek. Bonsainin çok zor olduğunu biliyordum ama işin içine girince daha da zor olduğunu öğrendim. Ne şanslıyım ki, sizler bana yol gösteriyorsunuz.
Elimde 5 yaşında bir şimşir var. çok soğuklarda bir kısmı kurumuştu, ben de budamıştım. Şimşir ilk başlayanlar için önerilmiş. Onu kobay olarak seçsem mi? Dallanması pek iyi değil ama gövdesi kalın ve yaşlı :) Yakında resmini koyarım..
Saygılarımla...
bonsaireef
01-11-2006, 21:23
Şimşir budamayı öğrenmek için harikadır. Resim üzerinden konuşalım. :)
Bana tavsiye ettiğiniz gibi fidancılara gittim ve "elinizde kalan fidanlara bakacağım" dedim. Bunları aldım. Yeni başlayanlar için uygun olduğunu düşündüm. Kulağıma iyi küpe olmuş doğrusu :)...
Saksıları bile yoktu, hatta tenekeleri çürümüştü. Öylece alıp getirdim. Şimdi bunları budamalı mıyım? Saksısına toprak ekleyip öylece beklemeli miyim? Toprak saksılar buldum, acaba onlara geçirmek için baharı mı beklesem?
Sizin fikirlerinize ihtiyacım var. Öğretmenlerimden gelecek ödevleri sabırsızlıkla bekliyor olacağım. Saygılar...
Resimler berbat oldu. Çok özür dilerim. Çekmeyi öğrenip en kısa zamanda resim hatalarını da düzelteceğim. Bir de fon bulsam çok iyi olacak. Tekrar tekrar özür dilerim..
bonsaireef
06-11-2006, 14:57
Turunc üstteki fotoğrafların ışık ayarları ile oynayarak daha iyi görünmelerini sağlayabilirsin. Ben bu konuda çok iyi değilim ama kendi çapımda bir şeyler yapmaya çalıştım. Kullandığım programda öyle ahım şahım fotoşop programı değil 1.5 mb lık photofiltre adlı program. Sitede yer kaplamasın diye imageshack'a yükledim. Herkes okuduktan sonra üstteki resimleri değiştireceğim.
http://img145.imageshack.us/img145/320/fotosoplu1vf0.jpg
http://img145.imageshack.us/img145/9333/fotosoplu2tf5.jpg
http://img145.imageshack.us/img145/1438/fotosoplu3ii1.jpg
http://img145.imageshack.us/img145/3484/fotosoplu4hu7.jpg
http://img99.imageshack.us/img99/1531/fotosoplu5vd1.jpg
Birde Flaşı kapatarak çekmeyi denesen .O zaman bu ışık patlamaları olmayacaktır.Arka fon olarak beyaz kullanma,kullanırsan mutlaka flaşı kapat.
Fidanına gelince,dallanma çok iyi görünmüyor(Fidanı saksısından çıkarıp makine ile aynı hizada olacak şekilde, bir platformun üzerinde çekersen birkaç açıdan dallanmalar daha iyi görünecektir.) ama sağa doğru uzanan kalın dalı bırakıp diğerlerini kessen ve yan dallanmaları o kalın dallar üzerinden çıkan sürgünlerle mi sağlasan diye düşünüyorum.Şu resim belki fikir için yardımcı olur.
4912
Saol albiza, Bende saatlerdir resim için uğraşıyorum ama yapamadım acemilik işte. Fikir güzel, hoşuma gitti. Bu ağacı alırken bayıla bayıla almıştım. Eve gelipte şekil için düşününce tıkandım. Elimdeki resimlere baktım, netten araştırdım benimkine benzeyen yok. Senin çalışmalarınıda yakından takip ediyorum. Tüm çalışmaların çok güzel, bana çömezin olarak yardım ettiğin için teşekkürler.
bonsaireef
06-11-2006, 18:30
Albiza çok hızlısın. Ben sana yetişemez oldum. Şekillendirme konusuna ben karışmayacağım artık. Sen gayet iyi gidiyorsun. Cotoneaster için tamda bunu düşünmüştüm. Bu stil çok uygun.(Çıplak kök stili)
Köklerin bittiği yerde çok az bir gövde var ve hemen dallanma başlıyor. Bu dallar kısacık kesilip süpürge şekline getirilebilir. Bunun daha kökleri toprak altındada bir miktar bu şekilde devam ediyordur. Bu köklerde toprak üstündeki şekle katılır. Harika bir bonsai olacak.
bonsaireef
06-11-2006, 19:28
Bence ilk şekildeki. Yapması daha kolay. Görünüşü güzel olacak. Saksı değişimi sırasında kökleri olabildiğince dışarıya çıkarabilirsin. Saçak köklere kadar. Hatta bonsai saksısına bile alırdım ben olsam. İlk şekildeki gibi yapılırsa çok kısa sürede bonsai olur.
bonsaireef
06-11-2006, 19:31
Köklerden direk dallar çıkacak. Örneği burada (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=23745&postcount=2).
Yani; dalları buda, aşı macunu sür, kökleri buda, bonsai saksısına al. Baharda çıkan sürgünleri budayarak 1 seneden kısa sürede bonsai sahibi olacağım, tabi yaşatabilirsem...
Toprak olarak nasıl bir karışım yapmalıyım? %30 torf-%30 bahçe toprağı-%30 kedi kumu uygun olur mu?
bonsaireef
06-11-2006, 22:47
Uygundur, yalnız kedi kumuna dikkat!
Hatta perlitte karıştırsanız daha güzel olur. (Hattası fazla)
Ellerine sağlık! Yapraklanırsa da görmek isteriz. Güzel olacağa benziyor.
Küçük bir tavsiye: Beyaz fon kullanacaksan masa lambaları gibi taşınabilir lambalarla sağ ve soldan aydınlatma yaparsan, flaş kullanmak zorunda kalmazsın. Beyaz fon flaşı çok yansıtıyor, bu da gözü yoruyor.
Çok pratik bir fikir. Saol Şule.
Baharda yapraklanırsa onlarıda şekillendirmek gerekecek ve yine ben sizlere soracağım. Biraz daha ustalaşırsam belki sorularım azalacak ama asla bitmeyecek :)
Resim çekmeyide belki arada öğreniveririm. Birde bu halimle kasım ayı fotoğraf yarışmasına katıldım. Arada güzel resim çıkıyor ama tamamen şansa kalmış.. Diğer bonsai adaylarında resim çekerken öğüdünüzü dinleyeceğim. Teşekkür ederim..
Cotoneaster - 5 YTL (5 yaşında)
Ateş dikeni - 5 YTL (5 yaşında)
Adını bilmediğim - 5 YTL (4 yaşında)
Servi - 5 YTL (3 yaşında)
Ligustrum - 2 YTL (5 yaşında)
3 adet bonsai' ye uygun toprak saksı - tanesi 3 YTL 'ye aldım.
Umarım fiyatları merak edenlere fikir verebilir. Sıkı pazarlık şart tabii :D
Diğer bonsai adaylarında resim çekerken öğüdünüzü dinleyeceğim.
Aslına bakarsan ben de fotoğraf çekimini iyi bilmiyorum. Ama şu ana kadar ağaç fotoğraflamada flaşlı çekimle güzel sonuçlar elde edemedim. İllaki dışarıdan farklı açıdan bir aydınlatma gerekiyor. Masa lambam yok, çekim için güneşli bir günü tercih ediyorum. O da olmazsa oda içerisinde ışığın en iyi olduğu yerde fotoğrafını çekmeye çalışıyorum. Flaş, fotoğraf üzerinde fazladan gölgeler oluşturuyor, hele de fon ağaca çok yakınsa.
Yapa yapa onu da öğreneceğiz artık. Her türlü yerde çekimi denedim olmadı. Güneşli gün istanbulda nerdeyse 1 haftadır yok. Benimde kanım kaynıyor, sabırsızlanıyorum. Dayanamadım ve resimler böyle berbat oldu. Belki resim için fon olmak üzere birkaç metre kumaş alsam, masa lambasıylada aydınlatma yapsam herkes kurtulurdu :))
bonsaireef
07-11-2006, 20:29
Turunc dün bir bugün iki. Bu kadar hızlı ilerlenmez ki. Sonra seni kim durduracak. Boynuz kulağı geçeli çok olmuş haberimiz yok. Olsun mutlu oluruz, durdurmayız da merak etme. Bu hızla devam et.
Mükemmel olmuş. Diyecek söz yok. Bak fidan seçimi iyi olursa kısa sürede bonsai sahibi olunabiliyormuş. Sende kısa sürede bonsai sahibi olacaksın. Hatta olmuş sayılırsın.
Bütün yeni başlayacaklara örnek bir çalışma bu. Fidan böyle seçilmeli. Gidip en kötü fidanlar alınmalı en güzel bonsaileri yapmak için.
Fotoğraf çekimine gelince ilerleme var. İlk çektiklerine göre bunlar çok çok iyi. karşıdan alınca işte ağaç böyle çok daha iyi görünüyor. Birde arka planı halledersen bu iş olacak.
Ellerine sağlık.
bonsaireef
07-11-2006, 21:17
Ağacı hiç ellemedim. Sadece fonu değiştirip yeşillendirdim.
4958
Güzel olacağa benziyor dedim ama güzel olmuş, hakikaten. Ellerine sağlık bonsaireef çizim için. Bizi beklemekten kurtardın.
bonsaireef
07-11-2006, 22:03
Kötü bir çizim de olsa bu tür çizimler bonsainin geleceğini görme açısından fikir veriyor. Özellikle ağacı şekillendirmeden, ağacın çekilen bir fotoğrafı üzerinden, çizimlerle çalışma yapmak çok faydalı olabiliyor. Bu sayede gelecekte nasıl görüneceği konusunda fikir sahibi oluyorsunuz.
Çok saolun arkadaşlar. Sizin öğütleriniz çok işe yaradı. Üstelik fiyatları çok ucuza geldi. Sizlerden öğrendiklerimi uygulamalı olarak anlattım. Belki yolun çok başındayım ama benden daha yeni olanlara belki örnek olur diyerekten aşamalı anlatmaya çalıştım. Beğendiğinize sevindim. Ne mutlu bana :))
Bonsaireef çizimin çok iyi olmuş ellerine sağlık. Böylece Şule' nin dediği gibi beklemeye gerek kalmadı. :)
Sırada ateş dikeni ve bir servi var. Ateş dikeni gözümü korkutuyor. Nasıl şekil verilecek, bir türlü aklıma bir stil gelmiyor. Çok zorlanıyorum doğrusu. Bu işin en zor yanı da şekle karar vermek olsa gerek. Güzel kalın bir gövdesi var ama dallarına ne yapacağım, nerden başlayacağım bilemiyorum. İlle de yol gösterene ihtiyacım oluyor. Sanırım sizin benimle işiniz çokkk. Benim de 40 fırın ekmeğe ihtiyacım var. İçimde de durduramadığım biri var. Akşan yastığa kafayı koyunca uyuyamıyor insan. Sürekli ateş dikenini kafamda evirip çevirip duruyorum. Galiba bonsai sendromuna yakalandım. Ne mutlu bana :))..
Şu nasıl olur sence.
4962
Evet olur. Uğraşıp yapmışsın çok teşekkür ederim.
Hani senin şu kıvırıp evirip çevirdiğin ve harika şekiller yaptığın bonsailerden istiyorum ben de. Bu adayı da evirip çevirmek zor olacak gibi. Yinede sonunda güzel olacağını hayal edip seviniyorum şimdiden.
Acaba o sağdaki kestiğin dalı ölü dal yapsak fazlamı ilerigitmiş oluruz?
bonsaisever
08-11-2006, 19:36
Acaba o sağdaki kestiğin dalı ölü dal yapsak fazlamı ilerigitmiş oluruz?
Yoo, çok da güzel olur :)
O zaman şekline uygun bir örnek bakayım. Birde forumlarda arasamda ölü dal nasıl kesilir nasıl lime sülfür yapılır iyice öğreneyim. Öncelikle bana bu fikri veren sevgili albiza' ya ve yorumları ile katkıda bulunan bonsaisevere içten teşekkürler. Rüyalarıma giriyordu. Artık kafamda şekil oluştuğu için rahatladım. :)
Çok saolun arkadaşlar...
Ali H. ALI
09-11-2006, 13:32
Iyi gunler Turnc, agacin dusundugun gibi guzel kivrimli dik tarz olabilir.
Yalniz unutma agacin gerisinde de dal olmali[ ilk dal en kalin dal olmali, saga veya sola cikmali, ikinci dal govdenin gerisinden cikmali, ucuncu dal da ilk dalin ters yonunde olmali, ikinci dal da ilk dalin ters yonunde cikarsa o zaman ucuncu dal govdenin gerisinden cikmali]
Agacin gerisinden cikardiginiz dal ona bakilirken derinlemesine guzel bir gorunum olusturacaktir agacin gerisinden dal cikmiyorsa, agaca bakilirken bir bosluk bir eksiklik gozlenecektir.
Her sey dilediginiz gibi olsun.
Saolun Ali hocam. Ağacı yeniden inceleyip arkaya gidebileck dal var mı bakayım.
Merhaba turunç!
Ateş dikenini aşağıdaki resimdeki gibi budardım, bu aşamaya geldikten sonra.
Soldaki budamış olduğun dalın kesik yerini biraz daha alarak(Ay şeklinde) gövdede ki eğimi biraz daha yumaşatabilirsin.sağdaki dal üzerindeki sürgünü koruyarak ilk dallanmayı oradan başlatabilirsin.Ve fidanın üst toprağını tazyikli su ile mutlaka biraz boşalt.Zira altta kalın kökler görünüyor.Onları açığa çıkarırsan ileride bonsai saksısında daha güzel görüneceğini düşünüyorum.
5017
Bu da ileride verebileceğin şekil ve yapraklanması.(Umarım istediğin ve düşündüğün gibi olmuştur.)
5018
Ligustrumda ise tepeyi kademeli bir şekilde budayarak ( orta biraz uzun yanlar ona göra daha kısa olacak şekilde ) güzel bir mini bonsai yapabilirsin.Selamlar!
5019
bonsaireef
10-11-2006, 22:45
Turunc ligustrum için arka yüz olarak belirttiğin ön yüz olmalı bence. diğer taraftaki kesi izlerinden kurtulmuş olursun. Ondan sonra elleme. Bu şekilde büyümeye devam etsin. Ben olsam 2. resimdeki sağdaki dalı gövde olarak devam ettirirdim ve çok güzel kıvrımlı gövdeli ligustrumum olurdu. Mükemmel bir gövdesi var. Fidan seçimin çok iyi.
Öncelikle yorumlarınız için teşekkür ederim.
Albiza; ateş dikenini çok güzel çizmişsin. Aklımda bitmiş halini canlandırdın. Bence harika bir bonsai olacak.
Çok saol, düşünüp, uğraşıp çizmişsin.
Ama sağdaki kalın dalı kesmiş bulundum, hem de dipten tamamen kestim. Umarım ordan dallandırabilirim.
Böylece senin çizdiğin şekilde çok güzel duracak.
Bonsaireef; lingustrum için ben de ön ve arka konusunda kararsızdım.
Belki de onun için belli bir yere kadar budayıp o noktada tıkanıp kaldım.
Artık senin önerdiğin şekil üzerinden budamayı bitirebilirim. Zavallıyı döndürüp duruyordum.
İkinci resimdeki sağdaki dalı budamadım. Onu bende beğenmiştim.
Böylece ortak fikirde birleştiğimize göre artık o dalı tellemeli miyim?
Yoksa budayıp dallanmasını mı sağlamalıyım? Ayrıca bu iki ağacı bonsai saksısına almayı düşünüyorum. Bu konudaki öneriniz ne olurdu?
Turunç başka bir acemiden fikirler.Sürekli su sıkmaz yosunlara iyi gelebilir ama ağacın toprağının sürekli ıslak olmasına neden olabili,r dikkat etmek gerek.
Ali abinin öğüdünü tekrarlayayım.Ağacı dinle o sana söyleyecek biçimini..
Bu arada diğer bonsaici arkadaşlar çizimleriyle destek olacaklar ve, sorun hallolacak....
Saol memet;
su sıkmamın nedeni yosunları canlı tutmak. Eğer sulasaydım toprak ıslak kalırdı diye düşünmüştüm. Haklı olabilirsin.
Ali hocamın dediğini yaptım ama acemi olunca ağacın ne söylediğini anlayamadım. Çooooooooooook çalışmam lazım çokkkkkkkkk... :)
bonsaireef
11-11-2006, 11:50
Böylece ortak fikirde birleştiğimize göre artık o dalı tellemeli miyim?
Yoksa budayıp dallanmasını mı sağlamalıyım? Ayrıca bu iki ağacı bonsai saksısına almayı düşünüyorum. Bu konudaki öneriniz ne olurdu?
Şimdiden telleyebilirsin.
Bonsai saksısına almak için acele etmemelisin. Bonsai saksısına aldığın ağaçlar bonsai olmuş olmalı. Daha büyümesi gereken ağaçlarını daha büyük saksılara almalısın. Cotoneaster için sorun yok çünkü o artık bonsai kıvamına geldi. Baharda yeşillendimi o artık bonsai olmuş sayılır.
Spreyleme konusuna gelince yüzeyden spreylemenin sakıncası yok. Çünkü su sadece yüzeyde kalıyor ve toprağa işlemiyor. Şöyle bir sakıncası olabilir yüzeyden yosunlar sürekli ıslak görününce dibinin kuruduğunu anlamayabilirsin. Ben başlarda bu sorunla karşılaşmamak için bir miktar toprak yüzeyini yosunlamıyordum bu sayede toprağın nemini buradan anlayabiliyordum. Sonra toprak konusunu iyice öğrenince sulamanın o kadarda zor olmadığını toprak iyi olduğu sürece ne kadar sularsan sula sorun olmayacağını anladım. Şimdi yosunları spreylemiyorum yosunlar su istediği zaman ağacı suluyorum. Bunlar hep tecrübe. Bunları öğreninceye kadar çok ağaç hallettim.
Ağaç zamanla seninle konuşmaya başlayacak O zamana kadar sabırlı olmalısın. Bonsai fotoğrafları ve bonsai yapım aşamalarını incelemek çok faydalı oluyor.
bonsaireef
11-11-2006, 12:01
Bekleyen servi için önereceğim dik tarz. Yeterince dalı var. Bonsaide dal dizilimini okursan onu çok rahat uygulayabilirsin. Senin için çok öğretici olacak.
Çizim yapmayı deneyebilirsin.
Uygun gördüğün bir yerden kesip yan dalı tepe dalı olarak devam ettirip boyunu kısaltman gerekiyor yalnız.
Biraz sen cebelleş işin içinden çıkamazsan sorarsın biraz yardımcı oluruz.
bonsaisever
11-11-2006, 12:03
Spreyle su kuru ve sıcak havalar için ideal fakat şu zamanda hiç gereği yok
;)
Ne kadar güzel görünse de yosunlarla saksıyı bukadar boğmanın köklerin havayla temasını keseceğinden zararlı olduğu, en azıdan kök çevresinde boşluklar bırakmanın daha faydalı olacağını düşünüyorum :)
bonsaireef
11-11-2006, 12:06
Spreyle su kuru ve sıcak havalar için ideal fakat şu zamanda hiç gereği yok
;)
****** yosun su istemiyorsa.
Tüm yorumlarınız ve verdiğiniz bigiler için saolun. Yosunu köklerin başladığı yerlerden sökeceğim. Sulama rejimi için çok uygulama yapmak lazım. Dene dene öğreneceğiz:)
Servi için de boyunu kısaltırsam birşeye benzer. Çizimlerle çeşitli denemeler yaparım. Hoşuma gideni burda yayınlar fikrinizi sorarım. Harikasınız. Çok şanslıyım ki yalnız değilim. :)
bonsaireef
13-11-2006, 14:34
Turunc eline sağlık, cesaretli bir budama yapmışsın. İyi bir gövdeye sahip olmak için bu gerekliydi. Zamanla bu gövdeden yan dallar oluşturursun. Önemli olan iyi bir gövdeye sahip olmak.
Fikrin için şunu söyleyebilirim; fotoğrafını verdiğin bonsaiyi yapabilmen için gövdeyi biraz daha uzun tutup sonra gövdeyi yan dalla aşağıya devam ettirirsin. Bu şekilde erken eğilmiş gövde olacak bir dal ile çok kısa bir gövden olacak ve istediğin şekli veremeyeceksin.
Kesimi çok iyi yapmışsın. Ali hocamızın yazılarını dikkatli okduğun belli oluyor. :)
Tel sarımı çok başarılı. :) Telin alt ucunu tutturacak bir yer bulamamışsın ve öylece gövdede bırakmışsın. Sarmaya gövdenin en altından başlarsan ve telin ucunu toprağa sokarsan daha rahat sararsın.
Valla hocam dersimi çalıştım ama yine de eksiklerim çok. Kesim ve tel sarma işini tekrar tekrar okudum hatta resimleri laptopa yükleyim evirip çevirim baktım. Dal dizimini araştırmak için kaç gündür nette geziniyorum. Bütün yazıları okudum ama yine de tekrar tekrar okumak lazım.
Ağaçlara hayranım; o kadar derin buduyorsun ama o sana küsmüyor ve yeniden filizleniyor. Ne kadar vericiler.
Elim alıştıkça daha iyi olmayı umut ediyorum. Bana vereceğiniz ödevlere de tam gaz çalışacağım. (okulda bile o kadar ders çalışmadım. Çalışsaydım bölüm birinciliğine talip olurdum valla).
Sizden beklentim bana fikirlerinizle ve uyarılarınızla yol göstermenizdir. Bende uzun zaman sonra sizin gibi yol gösterecek hale gelmek ve benden sonrakilere yardım etmek isterim. Saygılar...
Ben de dal yapısı, eğimi, duruşu aynı; nasıl da aynısını bulmuş diyordum içimden. Meğer aynısıymış.:D
Gövde çok ince gibi geldi bana, bıraksak da biraz semizleşse mi acaba?:p
o Görünenler dal aslında Şule. Bende ilk başta kalınlaşsa dedim. Sonra araştırdımki fazla kalın dal yapısına sahip olamıyormuş ve çalımsı birşeymiş. Üst toprağı biraz kazıdım ve yaklaşık 12 cm çapında-3 cm boyunda bir gövde ile karşılaştım. Bayıldım zevkten tabii :)
Niyetim topragı üstten biraz kazıyarak gövdeyi ortaya çıkarmak ve yukardaki gibi üstten bolca dallandırarak güzel bir bonsaiye sahip olmak.. Yorumlarını beklerim. Çok teşekkür ederim..Saygılar...
İkinci çizimin daha güzel olmuş. Ağacın dal yapısı kalınlaşmaya çok müsait değilse, çoklu gövde en iyisi bence. Çoklu gövdeli ağaçları bu resim daha iyi anlatıyor. Çoklu gövde oluşturabilen ağaçlar gençken birinci çizimindeki gibi oluyor. Ana gövdeler ve yan dallar birbirine yakın. Ağaç yaşlandıkça gövdelerin arasındaki bağlantının da kalınlaşmasıyla gövdeler ve yan dallar birbirinden uzaklaşmaya başlıyor. İncir ağaçlarında ikinci çizimindeki formu çok görüyorum.
O halde kararı verdik çoklu gövde yapacağız:)
3. resim netten alındı ve benim vangelya ile nerdeyse aynı gövdeye sahip. Nasıl görünecek diye kopyala yapıştır yapıp birazda boya ile rötuş yaptım şak diye oturdu resme. Çoklu gövdenin de ayrı bir güzelliği var. Ayrıca yeni başladığım düşünülürse benim için bu ağacı şekillendirmek rahat olacak.
Şimdi budayacağım. Baharda çıkan sürgünlerini biraz büyüdükten sonra tellerim ve uçlarından yine budarım. Budaya budaya sonunda bir çok dal oluşacak. Fazla beklemeden bonsai saksısına alabileceğim.
Yeni başlayanlar için yetişmiş ve kalın gövdeye sahip bir fidan ile çalışmak harika. İnsanın şevki kırılmıyor. Katkılarnızıda unutmadan tekrar teşekkürler...
bonsaireef
14-11-2006, 08:50
Muhabbette geçen 2. çizim hangisi anlamadım. Neyse, turunc aynısını nasıl buldun. Elinde bolca resim olması iyi oluyormuş değil mi?
Uygulayacağın stil raft(sal) stili. Çok iyi düşünmüşsün. Gayet güzel olacak. Artık sana öneri de veremiyoruz. Zaten sen bitirip gelmiş oluyorsun. ;)
Sizden beklentim bana fikirlerinizle ve uyarılarınızla yol göstermenizdir. Bende uzun zaman sonra sizin gibi yol gösterecek hale gelmek ve benden sonrakilere yardım etmek isterim. Saygılar...
Elimizden geldiğince sana fikirler vermeye çalışıyoruz ve çalışacağız. Senden beklentimiz senden sonrakilere bu öğrendiklerini aktarman ki sen bunu yapacaksın. Bonsainin Türkiye'de bir yere gelmesi için birbirimize destek olmamız, yeni başlayacaklara her türlü yardımı yaparak işini kolaylaştırmamız gerekiyor. Bu konuda herkes hemfikir sanırım.
Turunc fikilerin çok güzel. Bu işi iyice öğrenince senin bu fikilerinden çok faydalanacağız. Fotoşop olayını da aştın. Geleceği görebiliyorum; Turunc yeni başlayanların ağaçlarını şekillendiriyor. ;)
:D eh ehe eheh..
Hakkımdaki düşüncelerinize çok sevindim.Bana söylediğiniz herşeyi uygulamaya, araştırmaya, daha önceki forumlarda yazdıklarınızı okuyup anlamaya çalışıyorum. Elimde çokça resim oldu 250 300 kadar..
Gerçekten güzel ve zevkli bir uğraş. Standartların dışında, sıradan işler yapmaktan sıkılan, artık daha zor şeyler yapmalıyım diyen kişiler için, saygın ve huzur verici buluyorum bonsaiyi. Çiçek, ağaç ve bahçe işleryle uğraşanlar bir süre sonra tıkanırlar. Elinde tohumdan fideden soğandan çelikten üretilmiş bir sürü yeşillikle avunamayanlar bonsai işine girsin derim.
Yardımlarınızı esirgemediğiniz, kafayorup fikir verdiğiniz hatta anlamam için uğraşıp resim çizdiğiniz için içten teşekkürler. Öğrenmemde çok yardımcı oluyorsunuz. Bende sizlerin izinden gidip yeni başlayan, bu işe merak salmış, gönül vermiş kişilere yardımcı olmak için elimden geleni yapacağım. Böylece bu güzel uğraşıyla insanlarımızın ruhunun arınacağını ve daha mutlu bireylerin etrafımızda hayatımıza neşe katacağını düşünüyorum. En derin saygılarımla. (saygılar kelimesinin anlamını iyi biliyorum ve gerçekten kullanırken laf olsun diye değil içimden öyle hissettiğim için söylüyorum. Zira bunu hakediyorsunuz.)
İkinci çizim bu oluyor bonsaireef.
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=5084
bonsaireef
14-11-2006, 12:35
O çizim değilki o bonsainin kendisi. İnternetten alınmış bir bonsai resmi. Yoksa değil mi? :)
Tabi olabilir. :) Birincisini gerçek zannedince ikincisine çizim demek zorunda hissetmiş olmalıyım.
Arkadaşlar benim hatam. Yeterince açıklama yapmamışım.
1. resim vangelyanın ellenmemiş hali
2. resim paint ile kes yapıştır yaptım ve ordaki gövde benim vangelyaya ait
3. resim netten indirdim ve başkasının bonsaisinin resmi (hiç ellenmedi)
bonsaireef
18-11-2006, 10:40
İşte budur.:cool:
Önemli olan gövdeyi yapmak. Yan dallar zamanla olacaktır. Eğer fidanda yan dalları kurtarmaya çalışsaydın o bonsai gibi bonsai yapman zor olurdu. Olay bu kadar basit. ****** bu gövdeden sürgün verme yeteneğindeki ağaçlar için geçerli. turunc bu konuyu sen benden iyi biliyorsun da ben diğer arkadaşlar için bunu yazdım. :rolleyes:
Senin yol göstermen sayesinde Bonsaireef. Çok saol emeklerinden dolayı..
Bana söylediğin gibi budadım ve kalan tek dalın kalınlaşması için büyükçe bir saksıya diktim. Seneye çıkan dalcıklarıda tellerim ve 2 sene sonra epey yol katetmiş oluruz diye düşünüyorum..:)
bonsaireef
18-11-2006, 10:53
Olay budur. Bugün budayayım yarın bonsai olsun gözüyle bakarsan hiçbir dala kıyamazsın ve bir türlü düzgün bonsai olmaz. Ama yıllar sonrasını görür ve ona göre budama yaparsan daha iyi sonuç alırsın. Yapılan en büyük hata budur. Çoğu bonsaici dallara kıyamaz ama bu zaman kazandırmıyor hatta kaybettiriyor. Sonuçta bonsai zamanla olacaktır. Bu iş sabır işi. O nedenle çok fidan olması gerekiyor zaten.
Dişbudaklardan orman yapacağım ama kayaya yapmam zor. Acemiyim ya sulamayı beceremem de öldürürüm diye ben şimdilik koçtaşta gördüğüm ve gözüme kestirdiğim topraktan yapılma antik saksı altlıklarına göz koydum. Sen söyleyince hemen gözümün önüne bu geldi. Ne dersin kök budaması bu mevsimde sorun olmaz dimi?
bonsaireef
18-11-2006, 11:17
Normalde kış sonu denir ama köklerini dondurmazsan yapılabilir mi acaba. Bu konuda artık laf bize düşmez. Ziraat mühendisi bir bonsaicimiz var. Bunları sana soracağız deyip ben sıyrılayım.
(Ben olsam yapardım. Zaten yamadori yapıp duruyorum. Ama yanlış örnek olmayalım yeni başlayacaklara)
Köklerin donmasını engellemek için malçlama yapsak?.. Mesela samanla, kurumuş otlarla veya kurumuş yapraklarla yapsak... Birazda korunaklı bir yere aldıkmı tamamdır:) Abartmadım dimi?..
bonsaireef
18-11-2006, 11:31
Ben bir şey demiyorum. Sen en iyisini bilir ve yaparsın diyorum. :cool:
Kapalı bir yerede alabilirsin.
Hımmm. Bonsai bu; kökü olmayan ağaçlarla hiç çalışmadım ama genel olarak fidan dikme mevsimi kış sonudur.. Bazı fidanlar bu mevsim de de dikilebilsede bu bilgiler bende meyve ağaçlarıyla sınırlıdır.
Bir cesaret deneyeceğim ve deneyimlerimi burdan aktarırım. Pendik lisesinde hala dişbudak fidanı var. Eğer ölürlerse ordan yenilerini temin ederim.:))
Ağaç yetiştirmede mevsimlere uyma konusunda aykırı davrananlardan biri de benim. Daha önce yaz mevsiminde çıkardığım bütün ağaçları kaybetmiştim. Bu yaz (temmuz ayıydı) bir ormanda yerde binlerce mini mini ladin görünce dayanamadım. Bu ladinlerden bir tane almalıyım dedim kendi kendime. Yine kazma küreğim yok. Bir kaç fidanın gövdesinden yukarı doğru hafifçe kaldırıp, toprağın sertliğini anlamaya çalıştıktan sonra, en yumuşak toprakta gelişen ladini tutup çıkardım. (tabi ağaca binbir dil döküyorsunuz, ben sana eziyet etmeyeceğim diye gönlünü yapıyorsunuz, razı olan geliyor.:D )Bir miktar köküyle çıktı topraktan. Yaklaşık 2,5-3 ay odanın içerisinde hava akımının fazla olduğu direk güneş ışığı almayan bir yerde zaman zaman yapraklarına su püskürterek yaşatmaya çalıştım. Güneşin yakıcılığını kaybetmeye başladığı sonbahar günlerine kadar dışarı çıkarmadım. Şu anda yaşıyor. Bakalım bahara nasıl olacak?
Yine de siz benim yaptığımı yapmayın.:rolleyes: Her zaman her ağaç bu kadar istekli olmayabilir.
En alttaki Dalı budamadım çünkü belki ölü dal yaparım dedim. Tellemeye başlamıştım ama uykum geldiğinden bıraltım. Bugün devam edeceğim.
bonsaireef
20-11-2006, 11:36
Sorun nedir anlamadım. :)
Sorun; ağacın boyu çok uzun dedik budadık. Ordan çıkan uygun bir dalı ana dal yaptım. Yukarısı iyi de, aşağıda gövde kıvrılırken dallar kıvrım yerinin dışından değilde içinden çıkmaya başladı. Bu bence hoş görüntü vermiyor:(
Ne oldu kimse birşey demiyor. Nolacak benim ağacın hali? Çok çıplak kalmış gibi bir hali var. Bu denemem çamlarla çalışmanın ne kadar zor olacağının öncü belirtisidir. Servi de çamlara benziyor, bir farkla; gövdeden tekrar dal verebiliyor. Bir de uçlardan budarsanız dal kuruması olmuyor (çamlar bu konuda çok hassas).
Benim ağaç için bir örnek buldum ama şeklini pek beğenmedim. Yinede fotosunu yayınlayarak fikirlerinize başvurmak istiyorum.
bonsaireef
20-11-2006, 14:43
Senin ağacın yakından, ilk dalın çıkış yerini gösterecek şekilde (****** sonraki dallarda görünse iyi olur), bir fotosunu rica edebilirmiyim.
Şimdi şöyle kafamdan hayal ediyorumda olabilir gibi geliyor ama örnek bulamadım. Gövde kalınlığın ne kadar ağaç bükülebilirmi bilmiyorum. Bükülebilir farz ederek: Eğer ağacı kendi etrafında çevirirsen, tek kıvrımlık yay gibi tabi tam yuvarlak değil daha biçimsiz şekilde hem doğallığı korunabilir hemde boş olan gövde görünümü kısalır ve göze belki biraz daha hoş görünür. Aşşağı doğru çekeceğin çift taraflı dallarla da gövdeyi biraz kapatabilirsin. Tabi sadece bir öneri. Bu gece rüyanda bunu bir gör ona göre yarın karar ver. :D
bonsaireef
20-11-2006, 15:20
Eğer ağacı kendi etrafında çevirirsen, tek kıvrımlık yay gibi tabi tam yuvarlak değil daha biçimsiz şekilde hem doğallığı korunabilir hemde boş olan gövde görünümü kısalır ve göze belki biraz daha hoş görünür.
Uçtun mu ne :D
hasancihad
20-11-2006, 15:43
Ben Murare'nin ne demek istediğini tam olarak anladım.
Çünkü dün gece aynı şeyi ben de yayılan ardıçlarımdan birine yaptım. Ağaçım çok çıplak kaldı. Uzun boyunu kısa göstermek için ağacı büktüm. Ama malesef, ben ağacın yapraklarını da azalltığım için, elimde şuan eğri bir değnek var. :)
Ben de bu ağacı dipten budamayı düşündüm bilemiyiyorum ne olur. Akşam resimlerini göndereceğim.
Turunç senin ağacın için yorum yapmaktan çok uzağım. Kelin ilacı hikayesinde olduğu gibi. Ben daha kendi ağaçlarımı yorumlayamıyorum.
Ama diğer taraftan ağacın bu hali pek hoş görünmüyor açıkcası. Senin eklediğin diğer uzun boyunlu bonsai örneği de güzel gelmedi bana.
Acaba diyorum yanına dikilecek ikinci bir servi kısa olarak dallandırılıp bu açık kapatılabilir mi?
Bu arada ben de uçmuş olabilirim...:D
Dur doktor demek istediğimi birazda olsa anlatacak bir şey veriyim.
http://www.bonsaifarm.tv/demo/twob1cedar.wmv
Eğer alttan tekrar dal çıkar nasıl olsa dersen bekle turunc ama bence buda bir olasılık. Ben olsam bunu denerdim. Belki cahil cesaretidir ama denerdim. Ama doktorun istediği resmi bir yükle nede olsa biz doktorun yanında çırak bile zor oluruz.
Çok teşekkürler yorumlarınız için. Hepbirlikte iyi uçmuşsunuz:)
Murarenin fikri iyide biraz zor. Zira çok boş kaldı diyerek denedim kıvıramadım. Çok kalın gövdesi var.
Hasancihadın fikri olabilir. Ama kural dışımıdır, nasıl yaparız. İmdaaaat Bonsaireef yardımmmm..
bonsaireef
20-11-2006, 15:59
Murare o sedirle turuncun ağacının kalınlığı aynı değil ki. Öyle bir hamleyi nasıl yapacak.
bonsaireef
20-11-2006, 16:00
Ben mesajı yazana kadar turunc yazmış bile. Evet çok kalın çevrilmesi zor.
bonsaireef
20-11-2006, 16:03
İmdaaaat Bonsaireef yardımmmm..
Dur bir şeyler yapacağız. Sen mesaja (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=53140&postcount=151) bir cevap ver düşüneceğiz.
Ne çok deneyim kazandırdı bu hata sana öyle değil mi?
Bükülebilir kabul etmiştim ben. O zaman yanına bir tane daha aynı ağaçtan alıp onun dallarından birini diyerine aşılıyorsun Turunccuğum akşam akşam bu kadar uçabiliyorum:D
Şu an bürodayım. Eve geçince akşam resmini çeker yollarım. Aklıma da birşey gelmiyor. Acaba aşı yapsak tutarmı servide? Madem herkes uçtu, bende uçarım:)
Ben de biraz uçayım..Turunc onu bahçeye dikip yeni bir fidan al :D Nasıl çok mu uçtum?
Bu arada bu gövde bükücü (trunk-bender) konusu daha önce forumda konuşulmuştu sanırım..
http://www.bonsaiempire.com/assets/images/autogen/a_vormen_stam1.jpg
Evet okumuştum ama nerden edineceğimizi belirtilmemişti diye hatırlıyorum. Albiza nın bir el yapımı denemesi olmuştu ama aynı işi görüyormu bilemiyorum.. Galiba bugün uçuş günü:)
Aslında iki dal değil de arkadaki dalın devamıydı yanlışlıkla sildim. Sonra tekrar ekleyeyim dedim. Dalın düz oluşuna gelince bükemedin eli öpeceksin derler. Bende tersini yaptım. Bükemediğin dalı keseceksin oldu. Napalım. Akşama diğer fotoları yüklerim. Öyle de bakarız...
bonsaireef
21-11-2006, 19:23
Turunc aslında bu benim de aklıma geldi. Ama yakın fotoyu görmeden bu kararı almak için erken diye düşündüm ve dile getirmedim. Bence uygundur. Ama kuru dalı kısa tutma. Kuru dal nasıl olsa kuru. Sonradan kısaltabilirsin ama uzatamazsın. Şimdilik tamamı kuru olarak kalsın kesme. Çünkü yan dalı o şekilde yanda tutabileceğin gibi onu gövdenin devamı olarak yukarıya doğru büyütebilirsin. Örnek resim bulamadım ama umarım anlatabilmişimdir.
bonsaisever
21-11-2006, 22:04
Turunc geçenlerde Sapancadaki fidancıyı aradım.
Bu sene Belçikalılarla anlaşamamışlar, acer gelmeyecekmiş :(
Bonsaireef anlamadım dersem:) valla çin bulmacaları gibi oldu...
Bonsaisever; acer bulamadım, gelecek falan da demediler. Demek ki senin dediğin gibi olmuş. Üzüldüm çünkü, her bonsai ile uğraşanın bir acer' i olması gerek diye düşünüyorum. Çünkü acerle bonsai çok renkli ve doyurucu görünüyor. Neyse acer gelene kadar biraz daha pratik yapıp, deneyim kazanırım..
Sayın Malina' dan bir ricam var; ben artık gardenya bonsaisi yapmayacağım. Gardenyaların gövdeleri çok yavaş gelişiyor ve benim adayım uygun bir aday olarak görünmüyor. Dolayısıyla Konu başlığını değiştirirseniz sevinirim. İnsanları yanıltmak istemem. Teşekkür ederim.. Saygılar...
bonsaireef
22-11-2006, 07:01
(Başlığı değiştirdim.)
Turunc korkulacak bir şey yokmuş. İlk dal oldukça büyükmüş. Bu dal yeni gövde olabilir. Hatta bu daldaki dalcıklar yeni dal dizilimi yapmaya uygun. Bu şekilde gövdeyi o yan dal yapıp yeni dal dizilimi yapman gerekiyor. Yukarıya doğru büyüyen eski gövde ise kuru bırakılacak. Yalnız diyorum ki o eski gövdeyi kısaltma. Şimdilik uzun kalsın.
Kırmızı okla gösterilen kuru olacak eski gövde.(şimdilik bu şekilde uzun kalsın.)
Yeni gövde olacak yan dalda mavi okla gösterildiği gibi doğrultulursa ve üzerindeki dalcıklarla yeni dal dizilimi yapılırsa (yalnız bu dalcıkları da kesersen sonra ne yapılabilir bilmiyorum) güzel olabilir.
5473
bonsaireef
22-11-2006, 07:06
Orman tarzı saksısı için yeterli gibi görünüyor ama bayağı kök budaması yapman gerekecek. Fidanları o kadar yapraklı görünce gözüm korktu. Dışarda değiller mi neden yapraklarını dökmediler?
Bence subat sonunu bekle. Beklemeyeceğim diyorsan da bu saksıdan vazgeç çünkü çok küçük ve o kadar kök budamasını ağaçlar kaldırırmı bilemiyorum.
Hevesini kırmak istemem ama sonradan ağaçların başına birşey gelirse daha çok üzülürsün. Biraz daha araştırıp daha geniş bir saksı bulabilirsen şimdide yapabilirsin diye düşündüm. Sadece fikir.
Turunuc ağacın konusunda başka birşey diyemeyeceğim. Sen en iyisi bonsaireef'in dediğini yap.(Gerçi ben nasıl olduğunu pek anlayamadım ama eğer sende anlayamadıysan, gönder o yapsın bence böyle olmayacak.):D
Orman tarzı için oldığın saksı altlığına gelince aynısından bende de var derinliği çok az yığacağın toprakda çok kalın ve kaba gözükebilir. O yüzden delip ağaçları bağlaman şart. Ve ben onu delmek için çok uğraştım sonunda deliniyor ama çatlatmamaya çalış. Ben altına kalınca bir bez koyup içinede biraz su doldurduktan sonra ince bir matkapla 2 dakikada tek delik açabilmiştim.
bonsaireef
22-11-2006, 08:21
Arkadaşlar alemsiniz ha. Ya o kadar mı karışık anlatıyorum? Alın size çizim yaptım bununla da anlatamazsam ben artık bir şey demiyorum size. :)
5476
hasancihad
22-11-2006, 08:39
Kuru dal yapılacak kısım ne zaman kurutulacak Bonsaireef Sensei? Şimdi mi yapması gerekiyor, yoksa onun da mevsimi mi var?
Günaydın herkese;
Çok teşekkür ederim içimi rahatlattınız.:) Yani kuru dal uzun kalacak, diğerini telleyip şekil vererek büyütmeye bakacağız. Sanırım saksıda bir kaç yıl daha kalacak. Olsun ağacım kurtuldu ya, sevindim.
Saksı altına gelince derin olmaması hoşuma gitmişti. Diğer orman tarzlarında benimkinden de sığ bir saksı kullanılmış. Delmek zorsa yandık murare. Matkabım var ama o kadar kuvvetli kollarım yok:) Yuvarlak saksı altı kocamandı. Ama yuvarlakta nasıl durur bilemedim o yüzden oval aldım. Değiştirme hakkım var nasılsa..
Ali hocamızın yaptığı orman çalışmasını benim saksıya yerleştirdim. Nasıl duracak merak etmiştim.
hasancihad
22-11-2006, 10:11
Bence çok güzel olmuş olur.
Ama bana biraz pizzayı hatılattı.:D
Öğlen yemeği yaklaşıyor karnım da acıkmış olabilir.
Hasancihad; karnını saksıyla doyurma derim:) Yorum yapacaksın ama aklın fikrin yemekte.. Birşeyler atıştır da gel, zira benim saksıyı vermem onla orman yapacağım ben...:P
hasancihad
22-11-2006, 10:16
Ben de ortaya dere mi göl mü daha iyi gider diye düşünüyordum.?
Göl olursa oval yapıda ,yine kapalı bir geometrik şekil, hoş olmayabilir.
Bu şekilde bir dere cidden hoş olmuş. Simetriyi de sağlamış...
3.resimdeki çalışmayı yap bence...
Başarabileceğinden eminim.
Destek olduğun için saol. Senin ardıçın akıbeti ne oldu. Bir karara bağlayabildin mi?
Ayrıca naçizane benim görüşüm; orman tarzı bonsai çok eğlenceli, zevk verici, üstelik kısa zamanda bonsailerin oluyor. Sana da tavsiye ederim. Mesela küçük şimşir fidanları alıp, harika bir ormana hemen kavuşabilirsin. Bu sana şevk verecek ve yaptığın eserle gurur duyacaksın. Onlar senin bebeklerin olacak. Gözünü ondan alamayacak ve tüm sevdiklerine gösterip paylaşmak isteyeceksin. Büyülü dünyaya hoşgeldin:))
Derenin üstündeki minik köprüyü gördün mü? Ne kadar heyecan verici görünüyor değil mi:))
hasancihad
22-11-2006, 10:36
Gerçekten öyleler. İnsanı heeyccanlannnnndırıyorlar.
Ben de orman tarzını çok seviyorum. Hatta tüm bonsailerimden ilerde bir orman yapmayı düşünüyorum.
Ardıc için hala araştıma yapıyorum. Dokunmadım.
Şöyle bir resim de ben buldum.
Çok hoşmuş. Ama daha yolun başındalar. O yaprakların çok küçülmesi gerek. Mini banka bayıldım. Çok şirin duruyor... Gel biz şimşir alalım ve hemen işe koyulalım. Dişbudaklardan 5-6 tane daha alıp bir orman daha yapmayı istiyorum. Onuda saksının içine yerkeltireceğim bir kayaya yaslayarak uçurum görüntüsü vermeyi düşünüyorum..:cool: :o
Her zaman derim bir ağacın nesi var birkaç ağacın neşesi var. Orman stili benimde favorimdir. Hadi hadi hemen yapında bakalım. Aman mangal yapan adam koymak yok o benim projem.:D
Hani daha saksı işini halledemedik ki!... Mangal işi senindir. Yapmazsan kınayacağım ama:mad: :D
Aklıma bir fikir daha geldi; benim devreler ısınmaya başladı galiba :rolleyes:
Şimdi koçtaşta tohumdan yetişme henüz 8 aylık bebek fıstık çamları vardı. Boyları 20-25 cm civarında. Onlardan birkaç tane alsam da fıstık gibi bir orman yapsam nasıl olur acaba çok mu gençler bu fikir için. Ağaç yaşken eğilir diyerek telle kıvrım kıvrım orman yapardık. Arayada başka ağaçlardan koyardık. Ne dersiniz arkadaşlar?
Yok yok, olmaz. Belediyenin yeşillendirme çalışmasına benzerdi. Fıstık çamı ormanı kötü fikirdi kabul ediyorum...
Aklıma bir fikir daha geldi:) Biraz uçacağım ama; sitenin fotoğraf yarışmalarına bizim orman tarzı çalışmasının resimleriyle katılsak diyordum.. Sizce puan veren olur muydu? Mansiyon ödülü kapsak yeterdi hani:))
bonsaireef
22-11-2006, 12:03
Kuru dal yapılacak kısım ne zaman kurutulacak Bonsaireef Sensei? Şimdi mi yapması gerekiyor, yoksa onun da mevsimi mi var?
Dur daha ne senseisi. Sensei yanında çırak olmaya razıyım. Sensei öyle kolaymı olunuyor. :D
Kuru dal için mevsim olduğunu sanmıyorum. Ne de olsa kurutacaksın. Yaşatacak olsan o zaman mevsim var :)
Bütün ağacı birden kurutmaktansa kademeli yapmak daha faydalı olur diye düşünüyorum.
Bonsaireef; lime sülfürü nerden bulacağız? Kendimiz mi yapacağız? Bazı tarifler okumuştum. Sen o işi nasıl hallediyorsun? İlgine teşekkürler. Saygılar...
bonsaireef
22-11-2006, 12:15
O tarifleri uygulayabilirsin. Albiza o tariften yapmış.
Merhaba arkadaşlar. Hani daha önceki sayfalarda albiza' nın dediği gibi budadığım,
Fakat o söylemeden güzel bir dalı kesmiş olduğum ateş dikenim vardı ya.
İşte ona gidip gelip bakıyordum.
Kaybettiğim dalı yerine koyma şansım olmadığından o şekli vemem imkansız oldu.
Napsam diye düşünürken aklıma böyle bir şekil geldi. Ne dersiniz, bu şekil yapmam mümkünmüdür.?
Ordan dallanmayı arttırıp aşağı doğru tellesem. Sonrada yukarı giden dalı ölü dal yapsam ağaç kaldırır mı bu derin budamayı?
hasancihad
24-11-2006, 11:24
Cevap yazacağım, ama bir ziraat mühendisine cevap yazmak da kolay değil hani. Tereciye tere satmak. Bence kaldırır. Niyesi yok. Yani kaldırması lazım. Yani umarım kaldırır.:D Neyse bu sorunu senseiler cevaplasın.
Ateş dikenin güzel görünüyor. Güzel bir ağaçmış. Kıskanıyorum ama.
Ben yeni bir orman çalışması resmi buldum. Seninle de paylaşmak istedim.
5533
Merhaba hasancihad;
Kladırır mı bilemediğimden acele etmeyip bekleyeceğim. Garanti olsun diye de yukarı uzanan dalı kesmeyeceğim. Ağacı kaybetmek istemem. Kıskanırsın tabii:)). Nazar etme ne olur fidancıları gez senin de olur:pp Onu bulana kadar akla karayı seçmiştim.
Bu orman tarzı bir harika, ben de de var bu resimden. Ama sadece bakıp bakıp ağzım sulanıyor. İnşallah ilerleyen yıllarda bunu yapma şansım olur. O zamana kadar da birşeyler öğrenirim galiba... Orman tarzı için bir başlık açayım kendime. Böyle zor oluyor..
bonsaireef
24-11-2006, 12:14
Turunc çok ilginç fikirlerin var. Ateş dikenine uygulayacağın şekil çok hoş görünecektir. Bence üstte giden dalı hemen kurutma. Aşağıdaki ilk çıkan kalın dalı kes.
Bence fikir güzel uygulayınca göreceğiz ama. Budamayıda senin dediğin gibi biraz bekletsen iyi olur. Ne güzel ya çalışma yapıp duruyor. Zaten ilk hedefim sensin turunc ayağını denk al. Önce senin kadar çok çalışma yapacağım, sonra albiza kadar çok ağacım olacak, ondan sonra ağaçları tanımada acerpalmatumu geçeceğim ve en sonunda bonsaireefden daha güzel bonsai yapacağım. :D :D
bonsaireef
24-11-2006, 12:52
Benim güzel bonsaim yok ki murare. Arkadaşların bonsaileri benimkilerden çok çok güzel.
Hem ben daha bonsai çalışmaya tam anlamıyla başlamadım. Kendi çapımda oyalanıyorum. Yerleşik hayata bir geçeyim o zaman başlayacağım bonsai çalışmaya. Arkadaşlar benden çok yetenekli. O zamana kadar onların çok güzel bonsaileri olacak. Seninde çok güzel bonsailerin olacak. Buna inan.
:D Merak etme almayacağım bonsailerini doktor.
Arkadaşlar yorumlarınız için saolun. Zahmet edip düşünüp yazmışsınız.
Bonsaireef, o dalı zaten çoktan kesmiş bulunduğum için yeniden şekil arayışına girmiştim. Bulduğum model çok hoşuma gitti. Umarım başarılı bir şekilde uygulayabilirim. Ağacı oldürmemek için bekleyeceğim. Dallanırsa sonradan budarım. Acelem yok.
Murare, sende saol. Koltuklarımı kabarttın. İnşallah çalışmalarını yayınlarsın da bizde kıskançlıktan çatlarız.:)
Hasancihad, seni gözüme fena kestirdim. Seni masrafa sokup orman yaptıracağım bu gidişle. Aslında iyi de olur. Batarsak ikimiz birden batarız:) Başarılı olursak, doğruu sergiye. Ormanlarımızı görücüye çıkarmaya:))
Sence tellemeye gelirmi bu dal. Şimdiden şekil versem.Birazda çalışmış olurdum.
bonsaireef
25-11-2006, 11:15
Şekil ver ******. Sonra kalınlaşınca şekil vermesi zor olur. En azından ana dala şekil ver, o sonra gövde olacak çünkü.
Tamam gidip işe koyulayım ama önce şekil için bir kaç resmi inceleyeyimde başına başka kaza gelmesin dimi:)
Arkadaşlar hafta sonu orman çalışmamı bitirdikten sonra hızımı alamadım ve ligustrum ve ateş dikenini saksıya aldım.
Burada çalışmanın detaylarının fotolarını yüklemek isterdim ama gerçekten fırsat olmadı. Gece çekimleri berbat çıkıyor. O sebeple bitmiş hallerinin fotolarını sabah çektim. Umarım yeni arkadaşlara fikir verebilmişimdir. Yine söylüyorum hatalarımı bildirin lütfen. Saygılar hepinize...
bonsaisever
28-12-2006, 19:48
Turunç biz buna kesin olmamakla birlikte Şamdan tarzı (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=23744&postcount=1) ismini vermiştik :)
Çok uygun bir isim. Şamdan şeklinde olması akla bu ismi getiriyor zaten. Bu stili de çok beğendiğimi belirtmek isterim.:) Lime sülfür elime geçince şamdanı hemen uygulayacağım. Bu stilde dal dizimi çok farklı. Dalın ucunu tamamen aşağıya eğiyorsak, hakim dalı kim oluşturuyor? Dal dizimi şamdan stilinde nasıl yapılıyor?
Ağacın iyi durumda olduğunun kesin kanıtı diye düşünüyorum. Daha önceki resimlerde verdiğim ligustrum ve ateş dikeni tomurcuklandı.
tourkana
16-01-2007, 12:51
216ncı mesajda gördüğüm bonsailer süper ötesi....kökleri nasıl o hale getirttin,torfla kapatarak mı sadece ? bir de o uygulama hangi ağaçlarda güzel cevap verir acaba?
Merhaba Tourkana;
#216 nolu mesajdakiler bonsai adaylarıdır. Henüz bonsai olmak için çok yolun başındalar. Soldaki bir cotoneaster (muşmula)' dır. Onu satın aldığımda böyle bir kök sistemi vardı. Ortadaki ligustrumu saksıya almadan önce üstteki toprağı alarak köklerini özellikle ortaya çıkardım.
Bu uygulamaya en güzel geniş yapraklı ağaç ve çalılar cevap verir. Ligustrum, ateş dikeni, şimşir, dişbudak, söğüt, içmekanda ficuslar ve shefflera ilk aklıma gelenler. Fidan seçerken gövde kalınlığına ve şekline dikkat edersen, çok güzel adaylara sahip olabilirsin. Mutlu bir gün dilerim...
Arkadaşlar benimde geçen sene kendiliğinden çıkan bir malta eriği fidanım var.Ne dersiniz bundan bonsai oluşturabilirmiyim.? Üç saattir okuyorum .Daha çok başındayım biliyorum.Okudukça merak sardım.Olmazsa kendime bir bonsai alacağım .Bunun için fidan mı alsam,yoksa hazır yapılmış olanları mı tercih etsem karar veremedim.Satın alınanlara da pek güvenmiyorum.Neticede geç oldu en iyisi şimdi yatıp biraz da nasıl bir karar alacağımı düşünerek uyumak:)))
Malta eriğini dene, yaprak küçültmede biraz düşünmemiz gerekecek. hazır bir bonsai almaktansa, fidan alıp onu şekillendirmeyi dene bence..hem daha çok şey öğreneceksin hem herşeyiyle sana ait olacak.
Memetcim sağol:) Bende en çok yaprak kısmında takıldım. oldukça kocaman yapraklı çünkü ,elimde hazır fidan var bir deneyeceğim belki olur:)
Hhatice; elindeki hazır fidanla başlayabilirsin. Memet' in dediği gibi tamamen senin yarattığın bonsain olur. İlk başta pek benzemiyorlar ama ilerleyen zamanda, senin de çabalarınla, aldıkları şekil çok güzel olacak. Aramıza katılman çok güzel. Umarım bonsai ve biz bonsaicilerle güzel vakit geçirirsin. Bonsai de bol şans dilerim :)
Ali H. ALI
19-01-2007, 12:09
Hhatice hos geldin, Memedin ve Turuncun dedigi gibi bonsai diye satilanlara bos ver, senin emek verip yapacagin bonsailer onlardan cok daha guzel olacak.
Bonsai yapmak icin burada istedigin kadar bilgi yaninda yardima hazir bir de ekibi var bonsainin. Hic zorluk cekmeden ama calisarak bircok guzel bonsai yapabilirsin, kolay gelsin.
ÇeteÇakal
10-04-2007, 21:39
Eklentileri açamamın sebebi benim bilgisayarım mı yoksa sitede mi bir sorun var?
cüce nar
14-04-2007, 13:45
Aynı sorun bende de var.Açılmıyor.
Bugün İstinye Carrefour'da satılan gardenyalara baktım.Çok güzel görünüyorlardı. Ve harika kokuyorlardı. Tam aldım kasada ödeme yaparken :( toprağında yeşil bir pirecik gördüm. Almaktan vazgeçtim. Diğer bitkilerime de geçer diye korktum. Acaba bu bir bitki zararlısı mıyıdı? Yoksa "küçük bir pirecik ne zararı olabilir ki "mi? Bir türlü karar veremedim. Çok da sağlıklı görünüyordu. Aklım da gardenyada kaldı.
Gardenyalarda pirecik sorunu oluyor mu?
Eklentileri açamamın sebebi benim bilgisayarım mı yoksa sitede mi bir sorun var?
Bazı eklentilerin açılmama sorunu, forumla ilgili taşıma işlemleri sırasında yaşanan bir sorundan kaynaklanıyor. Bu sorunu yaşayan arkadaşların, o resimleri tekrar yüklemeleri gerek. Benim düzeltmem samanlıkta iğne aramaya benzeceği için kalkışmadım bile :)
karaselvi
01-10-2007, 13:17
Gardenyadan bonsai yapmayı düşünüyorum. Bu başlık o sebeple açılmış ama hiç bilgi yok. Konu dağılmış.
lerdemir
14-11-2007, 15:05
Evet, konu dağılmış.
Gardenya ile ilgili bilgi ararken burada pek bulumadım ben de.
Zira kış geçsin bir, apartmanımızın bahçesinde bir tür gardenya olduğuna emin olduğum, çok kalın gövdeli bir çalı var. Yazın harika gardenya çiçekleri vardı üzerinde. İşte onu havai köklendirme sonrasında ilk bonsai çalışmalarımda kullanmayı düşünüyorum...
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.