View Full Version : Mete / durgun su ve akan su tecrübesi
durgun su,akan su
Nisan da bismillah deyip başladığımız amatör çalışmaların geldiği noktayı ve geleceğini birlikte değerlendirmeyi ümit ederek açtık konu başlığımızı.
İşin başında başlık açmak katkılarınızı almak vardı ama beceremez devam edemez kendimizi kötü hissedersek diye bugüne kadar bekledik.Ancak tohumdan çıkardığımız fidelerin bugün çiçeğini de görünce aldığımız cesaretle siz değerli forum üyeleriyle paylaşalım mutluluğumuzu dedik.
Tanışma şerefine nail olduğumuz Ecmetre mizi ve besin eriğimizi temin ettiğimiz Kudret Tezel üstadımıza teşekkür ederek başlayalım paylaşımımıza.
Bu arada biz baba oğul (taha99)başladık çalışmalarımıza.
Fotoğraflar yakında.
İlk olarak marketten domates tohumu paketini,iki adet 15 litrelik su kabını, çimlendirme için
torfumuzu, akvaryum hava motorunu,hava hortumu satın almak süretiyle başladık.
İlk hata aldığımız tohum sweet f1 sırık mış işimiz zor olacak
Tohumlarımızı tülbent bulamadığımızdan 24 saat ıslak sargı bezinde bekletip,torf dolu iki ayrı saksıya herbiri 15 adet tohum olmak üzere ektik.Tohumları yerleştirip,üzerini 1 cm torf kaplayarak günde 8-10 defa olmak üzere spreyle ıslatarak nemli tuttuk.
Güneşe ihtiyaç olmadığından ve nemi koruyabilmek için bodrum kat tohumlarımızın mekanı oldu.
13 nisan tohumu 24 saatlık ıslak bekleme
14 nisan torf dolu saksıya ekilme
23 nisan tohumlar baş veriyor
30 nisan tohumlar fideye dönüyor 5 cm boy
pazarda satılan fideleri görünce bizimkıler daha fide değilken 6-7 cm de sisteme
dahil olan fideciklerimiz fotoğraflar yakında
Sırık domatesler hydroponic sisteme daha adapteler.
Hydroponic su kültürlerinin genel adı akan su ve durgun su bu sistemin uygulama yöntemleri
Aeroponic sislemeli sistem.
Çalışmanızda başarılar dilerim emekçinizle iyi geçinin yalnız bu işlerin içinden zor çıkarsınız.
Sayın derin, bilgi ve tavsiyen için teşekkür ederim.
Fotoğrafları yükleyemedim.
Forum 70 kb istiyor indirgemeyi öğrenip yüklemeyi tekrar deneyeceğm.
Sayın Mete, şu adresteki (http://www.faststone.org/FSResizerDetail.htm) fotoğraf işleme programını ücretsiz indirip fotoğraflarınızı bu programla forum boyutlarına ayarlayabilirsiniz.
Çalışmalarınızda başarılar.
Sayın Malbman
Teşekkür ederim.
13 nisan
Sweet f1 domates tohumlarımız torfta.
Sık sık spreyle sulamaya başladık.
23 nisan
Tohumlar artık baş gösteriyor.
27 nisan
kocaman oldular.:p
Artık sistemi kurmalıyız kocamanların yeri hazır olmalı.
Akvaryumcu nasiplensin biraz.
3 watt tek çıkışlı hava motorumuz.
Hava taşı dedik bunu verdi.En iyisiymiş.Sonradan değiştirmek zorunda kaldık.25 cm lik çıta şeklinde olanı kabarcıkları daha çok ve küçülttüğünden tercih ettik.Hayırlısı.
Tornavida,kalem,bıçak,metre strafor hazır.
Herşey için özellikle de yeni üye den ağaçsever e geçişimiz için ağaçlar net e teşekkür ederiz.30. mesaj sınır demek ki.
Plastik bardak ve sistemi kurmayı planladığımız 15 lt lik plastik kovamız marketten.
Ölçüyü tutturduk strafor yerini aldı kovamızda.
Eczaneden 50 cc lik enjektörümüzü de aldık lazım olacak ilerde bulunsun şimdiden.
28 nisan
Kocaman oldu bunlar kocaman sistemi kurmalıyız derhal.
29 nisan
Bir şaşırtma denemesi yapıyoruz bakalım becerebılıyor muyuz?
3 Mayıs
Yaşıyor fidecik.
Straforda plastik bardakların yuvalarını açtık.
kocaman fideleri yerleştirdik.:p
Bardaklara torf koyduk.
Akvaryum motorumuz çok gürültülü çıktı.
Evde bu işi yapamayacağız.
Sosyal tesise taşınıyoruz bu durumda.
İki kova kullanmaya karar verdik.
5 watt lık cift çıkışlı motorumuzu da temin ettik.
Birine 5 domates diğerine 2 biber fidesi koyduk.
Biber fideleri komşudan.Biberler domatesten büyük mü oluyor ne?
Pazarda domates fidelerini görene kadar en büyük fide bizim fide
3 Mayıs
Diğer fidelerimiz yerlerinden memnun gözüküyor onları bozmuyoruz.
Kudret Bey den aldığımız ve tarifi üzerine hazırladığımız eriyikten torfda saksıda kalanlara da vermeye başladık.
Sayın Malbman,bir el attınız önümüz açıldı tekrar teşekkür ederim.
thempest
04-06-2010, 16:08
Merhaba Mete bey ;
Kova yerıne ucuz pimaş borulardan kullansanız harıka oluyor benım o sekılde yaptıgım kabagın boyu 15 metre oldu ve hergecengun 15 cm uzuyor neredeyse..::)
Son zamanlarda yaptığımız çalışmalarda ec 2,5 oldu ec nin nasıl azalttırıldını söylerseniz mutlu olurum. Saygılarımla.
Sayın Thempest üstad envor amatörler için durgun su onermişti forumda.
Biz de durgun su ile başlayalım dedik.
Pimaşta durgun su uygulaması görmedim.Kastınız durgun su mu?
thempest
07-06-2010, 08:51
Evet aynen oyle durgun su calısması ve plastık bardakların ıcerısınde yetıstırıyorum fasulye,bıber,salatalık,su kabagı ( susak ),domates,patlıcan,bamya,çeri domatesi,kavun.
Hatta mısırım bıle bardakta olmasına ragmen su anda bırtane uzerınde bebek mısırım bıle var bunların hepsı durgun su calısmasında olanlar sız benım dedıgımı yanlıs anlamıs olabılırsınız sıze otograflarımı sunmak ısterdım ama tasınma asamasında oldugum ıcın su anda malesef ev darmadagın en kısa surede resımlerı paylasırım sızınle.
Sayın Thempest, en kısa sürede fotoğrafları merakla bekliyoruz.Taşınmaznızı kısa sürede bitirir fotoğraflara kuvuşturursunuz bizi.
Son zamanlarda yaptığımız çalışmalarda ec 2,5 oldu ec nin nasıl azalttırıldını söylerseniz mutlu olurum. Saygılarımla.
İşin kolayını seçmeden forumu tararsan ec ve başka pek çok konuda bilgiye ulaşabilirsin.
ahmetshur
09-06-2010, 13:48
Sayın mete harika gidiyorsun. İnşallah hiçbir sorun yaşamadan devam edersin.
Takip ediyoruz...
Başarılar...
Sayın ahmetshur teşekkür ederiz.
Fotoğraf makinemiz arızalandığından mayıs ayı fotoğraflarına ulaşamadık henüz.
1 haziran
Tohumları çimlendirdiğimiz saksıda bıraktığımız birer fide.
1 haziran
Sistemde ki fidelerimiz.
Bu arada sistemdeki fideler büyümeye başlayınca seyreltmek durumunda kaldık.
fidelerimiz 70 cm ve kök oluşumu.
7 Haziran.
Fidelerimiz 80 cm ve çiçek fotoğrafları.
Koltuk alma diye bir olay vardı,bir de ilk çiçeklerin koparılması
bitkinin gelişimini artırdığı söyleniyordu.
Yapmalımıyız yoksa geç kaldık bir anlamı yok mu artık?
Konu hakkında yardımcı olabilir misiniz?
Ayrıca domatesin birinin kökünde kararma var.
sürekli hava veriyoruz.Yardımcı olabilir misiniz?Saygılar.
Okullar kapansın daha çok çalışacağım.
Aşağıda çiftçi adayı arkadaşlarım,
Kudret Bey'den aldığımız ecmetre ile ölçüm,1.8 ec için uğraşıyoruz,
babamın kara kök benim kare kök dediğim kökün fotoğrafları var.
Kudret Tezel
11-06-2010, 01:33
bravvo Sevgili taha 99, siz geleceğin bilinçli çiftçilerine elimden gelen her türlü yardımı yapmaya hazırım. Çalışmalarınızı yakından takip ediyorum. Tatilde çok güzel çalışmalar yapacağınıza inanınıyorum. Kolay gelsin başarılar dilerim. Hepinizi sevgiyle kucaklıyorum.
Kudret Hocam teşekkür ederim sizler takip ediyor olunca işimize daha çok önem vermemiz gerektiğini düşünüyorum.
Üç gün sıcak havada besinsiz ve susuz kalan domateslerin hali aşağıda.
ahmetshur
16-06-2010, 10:14
Offf taha kardeş ne yaptınız. Domatesler perişan olmuş. İnşallah toparlarsın.
KAPTANzst
16-06-2010, 11:59
Saksıların küçük oluşu o domateslerin sıcakta 1 günden fazla susuz kalmalarına müsait değil. hele güneş altında. Asıl sorun saksılarda.
Geçmiş olsun. Artık kurtulsa bile verimleri çok düşer.
Taha 99 köklerden anlaşıldığı üzere ve cam önünde duran domateslerinde durumuna bakarak yüksek ec li su kullandığınızı düşünüyorum. Eğer yüksek ecli su kullanıyorsanız iki üç gün boyunca suyunuzun içine hiçbir besin elementi katmayın kökler beyazlaşıp gürleşirse tespitimiz doğru çıkar.Yüksek ec köklerdeki su giriş çıkışını engelleyerek bitkinin su kaybetmesine neden olur.Babanızın kara kök tespiti aslında doğru bir tespit olmuş.
Başarılar dilerim
Kudret Tezel
16-06-2010, 19:34
Resimleri gördüm sevgili Taha99,ancak ben ah ah vah vah demiyeceğim. hatta sevindiğimi bile söyliye bilirim. Neden biliyormusun ? her kazançta bir kayıp, her kayıpta bir kazanç vardır. şu anda başından geçen ve yaşadiğin bu olaydan çok büyük deneyim edindiğini hissediyorum. Ne demişler, bir musibet, bin hasihatten iyidir. bundan sonraki dönemde artık böyle bir hatanın olmıyacağından eminim. Üzülmedim derken yanlış anlamadın umarım, bitki adına tabiiki üzüldüm harcadığın emeğe tabiiki üzüldüm ama senin yaşadığın, ve kazandığın deneyim için sevindim. Belki bundan sonraki denemende daha çok bitki sayısıyla aynı şey başına gelebilir iki üç gün sulamasak neolur diye düşündüğünde olacakları görmüş oldun. Bu işin ciddiyeti hakkında bayağı bir fikrin oldu sanırım. İşte insanlar bu durumları yaşadıkları için otomatik sistemleri geliştirmişlerdir.Bilerek veya bilmiyerek yaptıkları hataların kayıplarından kurtulmak için. şimdi düşün bakalım ayni olayı birdaha yaşamamak için neler yapılabilir. İşte geleceğin genç ziraatçilerine güzel bir soru. kolaygelsin.
Merak etmeyin domateslerim tekrar yeşerdi ve canlandı. Eğer verimini sorarsanız azalıcakmı artacakmı hiç bilmiyorum. İnşallah yakın zamanda yeni fotorafları yükliyecem. Saygılarımla.
Resimleri gördüm sevgili Taha99,ancak ben ah ah vah vah demiyeceğim. hatta sevindiğimi bile söyliye bilirim. Neden biliyormusun ? her kazançta bir kayıp, her kayıpta bir kazanç vardır. şu anda başından geçen ve yaşadiğin bu olaydan çok büyük deneyim edindiğini hissediyorum. Ne demişler, bir musibet, bin hasihatten iyidir. bundan sonraki dönemde artık böyle bir hatanın olmıyacağından eminim. Üzülmedim derken yanlış anlamadın umarım, bitki adına tabiiki üzüldüm harcadığın emeğe tabiiki üzüldüm ama senin yaşadığın, ve kazandığın deneyim için sevindim. Belki bundan sonraki denemende daha çok bitki sayısıyla aynı şey başına gelebilir iki üç gün sulamasak neolur diye düşündüğünde olacakları görmüş oldun. Bu işin ciddiyeti hakkında bayağı bir fikrin oldu sanırım. İşte insanlar bu durumları yaşadıkları için otomatik sistemleri geliştirmişlerdir.Bilerek veya bilmiyerek yaptıkları hataların kayıplarından kurtulmak için. şimdi düşün bakalım ayni olayı birdaha yaşamamak için neler yapılabilir. İşte geleceğin genç ziraatçilerine güzel bir soru. kolaygelsin.
Tavsiyeleriniz için çok teşekkür ederim Kudret abi. İnşallah tarım mühendisi gibi bir mevkiye gelirim. Saygılarımla
Biraz su ve besinle bitkilerim canlandı. Bu arada çiçekler yerini küçük domateslere verdi. Saygılarımla.
Durgun su sistemindeki son durum.
Frene basmassa domatesler tavana çarpacak.
Frene basmassa domatesler tavana çarpacak.
Frene basmasın domatesler iyisi mi biz masayı kaldırıp sistemi yere alalım.Artık yerdeyken de güneşten faydalanacak boya ulaştı fideler.Biber az güneş alacak belki ama başka çare gözükmüyor.
Bu arada çiçekten domatese fotoğraf albümü hazırlıyorum.Yakında paylaşacağım.Aşama aşama çiçeğin domatese dönüşüm macerasını takip etmiş olacağız
Ölçümlerde kullandığımız 50 cc lik enjektör ıslandıkça üzerindeki yazılar silindi kullanılamaz oldu.Çözüm eczaneden mezur almak oldu.
Kudret Tezel
21-06-2010, 16:15
Sevgili Taha çaktırmadan labaratuvarı kuracaksın anlaşılan. Hayırlıolsun, mezür ünü gülegüle kullan. Domateslerinin canlandığına sevindim gözünaydın.
Evet aynen oyle durgun su calısması ve plastık bardakların ıcerısınde yetıstırıyorum fasulye,bıber,salatalık,su kabagı ( susak ),domates,patlıcan,bamya,çeri domatesi,kavun.
Hatta mısırım bıle bardakta olmasına ragmen su anda bırtane uzerınde bebek mısırım bıle var bunların hepsı durgun su calısmasında olanlar sız benım dedıgımı yanlıs anlamıs olabılırsınız sıze otograflarımı sunmak ısterdım ama tasınma asamasında oldugum ıcın su anda malesef ev darmadagın en kısa surede resımlerı paylasırım sızınle.
15 gün oldu nerdeyse süre doldu.Paylaşımınızı bekliyoruz.
Sevgili Taha çaktırmadan labaratuvarı kuracaksın anlaşılan. Hayırlıolsun, mezür ünü gülegüle kullan. Domateslerinin canlandığına sevindim gözünaydın.
Teşekkür ederim Kudret abi.
Tavana çarpmayalım dedik masayı kaldırdık.
Yerde artık sistemimiz.
Nasıl boyum kadar olmuşlar mı?
Kudret Tezel
24-06-2010, 21:12
Taha'cım maşaallah boyları seni geçmiş. İnşallah toplıyacağın domateslerde kilonu geçer.
Çok iyi , Kıskandım ona göre :) Taha
Acarextt03
25-06-2010, 08:52
çok iyi , kıskandım ona göre :) taha
2 oldu... :(
Çok iyi , Kıskandım ona göre :) Taha
Aman Delimus nazar değdirceksin. :D
ahmetshur
30-06-2010, 11:14
Taha kardeş ellerine sağlık. Bol hasatlar diliyorum.
Taha kardeş ellerine sağlık. Bol hasatlar diliyorum.
Teşekkür ederim. İnşallah bol bol hasat toplarım. Saygılarımla.
Sistemin hali fena Kudret abi yetişti imdada meğer köklerimiz su seviyesinin üzerinde kurumuş kalmış plastik bardağın içerisinde farketmedik.Yapraklar sarardı dallar kurumaya durdu.Kudret abi plastik bardaklardan cıkarıp kökleri kurtardı ama hasar nasıl olacak kurtulabilecekmi fidelerimiz önümüzdeki günlerde göreceğiz.
Hata bizim Delimus üzerine alınma.Maşallah dediğini duymuştum.:p
Bak üstüme kaldı görüyonuz mu :) Maşallah'ta Ben nazarlık göremedim o sistemde, takmayan düşünsün :)
Merak etme kendini toplar , kudret abinin eli deymesi yeter.
Hem tecrübede kazandın öyle sadece fişi tak çıkar olmaz :) Şaka bir yana merak etme düzelecektir.
Domatesler kendini toplamadı.
Biberin ilk hasadı yaklaştı.
Domateslerin kök oluşumu plastik bardağı doldurmuş ipe aldığımızda yükselmiş kurumuş farkedememiştik.
kökü suya daldırdık bitkilerimiz yeşili kaybediyordu.Hala kurtarabilmiş değiliz.Dün itibari ile gövde 5 cm suya batırıldı.Bu sabah gövde den kök attığını gördüm.Biraz umutlandık bakalım kurtarabilecekmiyiz.
3 domates fidesinden birinden artık ümidi kestik.Sistemden dışarı alacağız.Digerlerinde beyaz kök atışı devam ediyor ümit verici.
durgun su,akan su
Nisan da bismillah deyip başladığımız amatör çalışmaların geldiği noktayı ve geleceğini birlikte değerlendirmeyi ümit ederek açtık konu başlığımızı.
İşin başında başlık açmak katkılarınızı almak vardı ama beceremez devam edemez kendimizi kötü hissedersek diye bugüne kadar bekledik.Ancak tohumdan çıkardığımız fidelerin bugün çiçeğini de görünce aldığımız cesaretle siz değerli forum üyeleriyle paylaşalım mutluluğumuzu dedik.
Tanışma şerefine nail olduğumuz Ecmetre mizi ve besin eriğimizi temin ettiğimiz Kudret Tezel üstadımıza teşekkür ederek başlayalım paylaşımımıza.
Bu arada biz baba oğul (taha99)başladık çalışmalarımıza.
Fotoğraflar yakında.
Durgun su tecrubesinden sonra akan su denemesi yapamayı düşünüyorduk.
Ancak şu sıra ne yapabiliriz?Malzemeleri bi taraftan tedarik etmeye başlamalı.
akan su kültüründe sanırım en iyisi marullarla başlamakta fayda var bunun için uygun yerinize göre pimaş boruları birbirlerine baglayarak ve "s" çizecek şekilde ayarlayıp bir taraftan besin eriği girişi diğer taraftanda toplama yapabilirsiniz. Sitede bir kaç arkadaş bu şekilde tasarımlar yapmışlar, çok maliyetli olmaz diye düşünüyorum.
Marul için sanırım havaların serinlemesini beklemekte fayda var.Yanlış bilmiyorsam marul sıcağı sevmiyor.
Evet marul olmaz erkekler göbek yapmaz.Fakat ufak ufak ginede salatama doğrarım diyorsanız deneyin elbette.
O ne erkeği dişisi mi var marulun.
Erkekledi bir tabir(Erkeklendi, başkalktı, diklendi), Marul şekil bozukluğu olup tohuma kalkar,tadında acılaşma olduğu için yenmesi haz vermez,ticari değeri yoktur.1-3 günde normal bir marul bu hale dönüşebilir.Sebeblerinden biri aşırı sıcaklıktır.
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=50594&stc=1&d=1224765512
Peki göbek salata diye adlandırılan anadolu'nun tohumu salinas'da da aynı şey olur mu ? Fidelendiler bakalım ben sistemimde denemek için koyacagım. Delimus göbek salata hakkında bilgin varmı kalkarmı tohuma?
Boş göbek sarar, tohumada kalkar salinas fakat sizin yapacağınız yer ve hava şartlarına bağlı, balkonda gölgede, bir yere kadar büyüme şansı var, amatör olarak denemekten birşey çıkmaz, bu yüzden tam gelişmeden veya şekil bozukluğunun başlangıcına rastladığınız an yiyebilirsiniz.Tadında acıma yavaş yavaş artar.Bu yüzden ister göbek ,ister marul ekin bence .
Göbek salatada cihanti (tam yazılışını hatırlamıyorum) yazlık çeşittir fakat ben seram çok sıcak olduğu için şuan ticari amaçla ekemiyorum.Anadolunun bir tek salinas var denemekten birşey çıkmaz :) Cihantiyide nisanda filan mayıs arası ekilirse şans yüksek.
Çimlenme döneminde güneşli bir yerdeydi, fakat şuanda güneş almayan gölgede yetişmekte.. Bakalım durumu ne olacak. Deneyip göreceğiz :)
Sağol bilgiler için..
Bariz ortada ki topraksız tarımda endişeye mahal bırakmayacak şekilde verim misliyle fazla sağlıklı ve lezzet gayet yerinde ticari düşünen imkanı olanların yolu açık olsun tereddüt etmesin bu yola çıksınlar.
Domatesler kızarmaya başladı.Biber de tamamdır.
Hatta ilk hasadımızı yaptık.İlk fırsatta fotoğraf paylaşacağım.
Kudret Tezel
22-07-2010, 09:53
Afiyet olsun , fotoğrafları bekliyoruz.
İpe alma işlemi esnasında farkında olmadık bardağın içi kökle dolmuş,işlemde bardak iki cm yükselince bir aydan fazla kökün besinle suyla teması kesilmiş.
Hasar 3 domates kökünden ikisini kaybetmek, kurtardığımız kökte ise bolca çiçek kaybı oldu.
Fotoğrafta bardağı çıkardıktan sonra eski kök ve sonradan çıkan kökü görüyoruz
Toplamda 100 dönüm sera .
Volkan Kesici
04-08-2010, 17:33
Bu seranın tam yeri neresi acaba?
Gerçekten güzel bir sera.
Can tekstil e ait bu sera.
Kendileri ağırlıkla domates yapıyor.
Bambus arılarını döllenmede kullanıyorlar.
İtalya ya ihraç ediyorlar.
Sera Çorlu dan Edirne yönüne 7. km de Ulaş ilçesine gelmeden e-5 üzerinden görünen
kısmı ile çektiğim fotoğraflar.
Çorlu seracılığın yaygın olduğu bir yer değil
ancak firma fabrikanın sıcak su buharı atığını kullanarak
serasını ısıtıyor.
Domates fidemiz tavana vurmak üzere...
Gerçekten çok lezzetli gözüküyolar... Ne diyelim afiyet olsun...:D:D
Gerçekten çok lezzetli gözüküyolar... Ne diyelim afiyet olsun...:D:D
Teşekkür ederim.Domatesi sistemden çıkardım hasad ertesi biber gölgede kalmıştı.Sistemi biberle devam edip kışı geçirmeyi deneyeceğiz.Hem yerden kazanmış tavana gelince artık sorun yaşayacaktık hem biberin önünü açtık.Sanki domates bibere göre biraz daha nazlı.
Sezon yaklaşıyor.Akansu ya giriş yapamadıksa da durgunsu yu tekrarlayabiliriz.Geçen sene cherry yaptıktı bu sene de mi aynısını yapsak.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.