PDA

View Full Version : Crassula arborescens (yeşim ağacı)

Halit Togay
15-10-2006, 07:53
benimkilerden biri

4388

Halit Togay
15-10-2006, 11:23
bonsai olarak yetişmesi konusunda ayrıntılı bilgiyi (bonsai analizini)bonsai_sevenler@yahoogroups.com geçmişinde yazmıştım
aynen geçiyorum

Crassula Arborescens ( Jade Tree) biz de yeşim ağacı diye cevirebiliriz .
evet yeni baslayanlar icin harika .
1- Yalnızca bir ufak sürgünden uretiliyor. Çabucak buyuyor.
2- Hemen odunsuya benzer bir gövde yapıyor ve yaşlı agac formu aliyor.
3- Sulama problemi yok yazın haftada bir veriliyor kışın ayda bir
4- Gübre yazın ayda bir.
5- Sıkılırsanız hemen saksı değistirebilirsiniz ben denedim mevsimi yok hemen adapte oluyor.
6- Toprak problemi yok çocuk bahçesi kumu az miktarda normal gübreli bahçe toprağıyla karıştırılıyor.
7- En az 20 sene yaşadığını biliyoruz.
8- İçmekan bonsaisi oluyor dişarı koyma ( güvenlik don kaza ) problemleri yaşamiyoruz.
9- Bol güneşte yaprak kenarları pembe kırmızı oluyor. Çok hoş duruyor.
10- Sığ saksılara kolay intibak ediyor.

E peki kötü tarafları neler:
1- Muhtemelen torunlarınıza kalmıyor.
2- Tellemeye geldiğine dair hiç birşey okumadım muhtemelen pek tellenmiyor.
3- Bazı bonsai tarzları pek mümkün değil galiba.Sarkık tarz ve zarif tarz olmaz gibi geliyor. Çift gövde ve dikine ve hatta grup bonsaisi icin müsait.
4- Ölü agaç tesiri verecek tarafı yok.
5- Acıkta kok manzarası temin edilemiyor.
6- Ufak boyda pek hoş olmuyor irileri daha bonsaiye benziyor

murare
16-10-2006, 09:53
Bundan bende de var. Bana da verirken Carrussulalı birşey dediler gerisini hatırlamıyorum ama Türkçe adının maymun ekmek ağacı olduğunu söylemişlerdi. Güney Afrika ağacıymış. Bol su ister toprak hep nemli olsun dediler. Allah Allah.

Halit Togay
22-11-2006, 11:16
Bundan bende de var. Bana da verirken Carrussulalı birşey dediler gerisini hatırlamıyorum ama Türkçe adının maymun ekmek ağacı olduğunu söylemişlerdi. Güney Afrika ağacıymış. Bol su ister toprak hep nemli olsun dediler. Allah Allah.
bir fotografını çekip yollasanıza

bonsaireef
22-11-2006, 11:58
Sarkık tarz
5488
[SIZE="1"]

[COLOR="Orange"]portulacaria afra

murare
22-11-2006, 12:25
Ama bu çok farklı bir tür olmalı bendeki öle eğilip bükülecek gibi değil. İçi su dolu gibi.

bonsaireef
22-11-2006, 12:35
Aynı tür. Alttaki linki tıkla.
Elimde resimlerim olsa sana daha neler gösterirdim. :)

murare
22-11-2006, 13:20
Anladım nasıl yapdıklarını tamam.

Halit Togay
14-01-2007, 10:46
Bir tane daha.

Ali H. ALI
14-01-2007, 11:40
Halit bey merhaba, yesim agaciniz saglikli massallah, bu cinsinden[crassula arborescens]bonsai yapacaksaniz yapraklarini iki, uc kez kucultmeniz gerekecek. Yaprak budamasina olumlu cevap veren bir bitki.
Bonsaireef' in daha once eklenti yaptigi sarkik tarz resimdeki "Portulacaria afra"
cesidi bonsaiye daha uygun. Yapraklari daha kucuk, yaslanan govde ve dallar daha odunsu ve kahverengi bir gorunum aliyor,cok asiri bukme olmamak sarti ile telleme bile yapilabiliyor.
Bir tanidikta gordugum, bu kucuk yaprakli yesim agacindan kestigim tum celikler hic naz etmeden koklendi, simdi uzerinde bonsai yapmak icin bir iki agacim var forum alincalar sizlerle paylasacagim.Bulursaniz Portulacaria afra yi mutlaka deneyiniz.
Hosca kaliniz.

Ferda Ülkümen
30-01-2007, 21:58
30 yaşındaki crassulam:

Ferda Ülkümen
30-01-2007, 22:08
Otuz yıl önce rastgele bir saksıya diktiğim bu crassula zamanla bu şekli aldı. Fakat onu bonsai'ye yakışır bir saksıya almaya cesaret edemedim .Acaba şimdiden sonra deneyebilirmiyim? Onu çok seviyorum, bozulursa üzülürüm. Tecrübeli bonsaicilerin fikirlerini bekliyorum.

Halit Togay
31-01-2007, 07:06
.Bulursaniz Portulacaria afra yi mutlaka deneyiniz.
Hosca kaliniz.

Çok daha önceden P. afra yı denemek istedim ancak Türkiye'de bulmak mümkün olmadı.

Halit Togay
31-01-2007, 07:10
Otuz yıl önce rastgele bir saksıya diktiğim bu crassula zamanla bu şekli aldı.Fakat onu bonsai'ye yakışır bir saksıya almaya cesaret edemedim.Acaba şimdiden sonra deneyebilirmiyim?Onu çok seviyorum,bozulursa üzülürüm.Tecrübeli bonsaicilerin fikirlerini bekliyorum.

Bu topikin başında da yazdığım gibi her mevsim saksı değiştirilebiliyor . (ben denedim) Tomlinson kitabında bahar başında değiştirmenin uygun olduğunu belirtmiş. Yazmamışlar ama hiçbir yabancı örnekte sığ saksı yok . Biraz derince bir saksıya nakletmekte fayda var.

Ali H. ALI
01-02-2007, 03:06
Iyi gunler sayin Ferda Ulkumen, yesim agacinizi derin bonsai saksisi bulursaniz sorunsuz olarak bonsai saksisina aktarabileceginizi dusunuyorum. Sig bonsai saksisinda agac buyuk oldugu ve kilcal kokler de diger agaclardaki gibi, cok guclu olmadigi icin sabit durmayabilir, bu da sarsintilardan agacin olumsuz etkilenecegi demekltir.
Agaciniza bir zarar gelirse uzuleceginizi belirtiyorsunuz, bundan dogal ne olabilir oyle bir agaci kaybetmeyi kimse istemez,kaygilarinizda haklisiniz,bu yuzden agacinizi derin bonsai saksisina dikiniz derin saksi bulamazsaniz, agacinizin altinda buyumus fidanciklari ve ya yeni surgunler kesip onlari koklendirdikten sonra bonsai deneyebilirsiniz.
Bonsai denemeleriniz yesim agaci ile sinirli kalmasin, bir fidanciya ugrayip alacaginiz uygun fidanlarla yapacaginiz bonsai calismalarini da bu sayfalarda gormek isteriz. Bonsai ile ilgilenen tum arkadaslar size her konuda yardimci olacaklardir.
Yapacaginiz bonsai calismalarinda size kolayliklar dilerim.

Ferda Ülkümen
01-02-2007, 19:00
İlginize teşekkürler sayın Ali H.ALI.Ağacın altındaki fidanlar son budama yaptığımda atamayıp belki biri isterse veririm diye sakladıklarım:)
Aslında bende daha genç ağaçlarda var.Saksı küçültmeye onlardan başlamalıyım diye düşünüyorum.
Biri 10-15 yaşında diğeri 3-5

Ferda Ülkümen
01-02-2007, 19:04
Diğer cinslerle ilgili sorularıma yeni başlayanlar bölümünde devam edeceğim.

Halit Togay
13-02-2007, 21:08
Halit bey merhaba, yesim agaciniz saglikli massallah, [crassula arborescens]
"Portulacaria afra" cesidi bonsaiye daha uygun. Yapraklari daha kucuk, yaslanan govde ve dallar daha odunsu ve kahverengi bir gorunum aliyor,cok asiri bukme olmamak sarti ile telleme bile yapilabiliyor.
Bir tanidikta gordugum, bu kucuk yaprakli yesim agacindan kestigim tum celikler hic naz etmeden koklendi, simdi uzerinde bonsai yapmak icin bir iki agacim var form alıncalar sizlerle paylasacagim.Bulursaniz Portulacaria afra yi mutlaka deneyiniz.
Hosca kaliniz.

Ali bey sayesinde bir P Afra sahibi oluyorum galiba, köklendirince ilgilenenlere verebilirim.
Teşekkürler Sayın Ali H. ALI.

Ali H. ALI
14-02-2007, 13:00
Halit bey selamlar, yeni yesim agaclariniz uzerinde yapacaginiz, calismalarda bol sanslar dilerim.

antienflamatuar
11-03-2007, 23:01
Halit Bey, P.Afra klübü kuralım. :)

Bu bitkiden bonsai yapılması ne kadar ilginç geldi bana. Tek yıllık bir bitki gibi duruyor. Ağaca dönüşmesi hayli zaman alır mutlaka.

8077
Bu ağaç kaç yıllıktır sizce?
Bizim afralar bu hale dönüşebilir mi dersiniz?

Halit Togay
12-03-2007, 05:56
Kurduk bile Fülkümen'!e de haber verelim.

Jerfi Mustang
30-03-2007, 13:09
Jade - Yeşim çiçeği, aslında küçük bonzai gibi bir ağaca benziyor, Türkiye'de var mı?

antienflamatuar
30-03-2007, 18:15
Merhabalar, foruma hoş geldiniz. Konu açmadan önce forumda arama yapmalısınız.

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2093&highlight=jade

malina
30-03-2007, 19:02
Teşekkürler antienflamatuar :)

Konuları birleştirdim...

Ferda Ülkümen
30-03-2007, 21:36
Gördüm Halit Bey,takip edeceğim
Son günlerde gözüm sellukadan başka birşey görmedi,yeni keşfettim.

Ali H. ALI
31-03-2007, 15:27
Hepinize merhabalar, Halit bey,Tourkana yesim fidanlariniz nasil gidiyor. kok salip buyumeye basladilarmi? su an onlari bonsai yapmak icin budamayiniz. Birakin alabildigince buyusunler imkaniniz varsa yere dikiniz daha cabuk buyuyup gelisme gosterecektir. Yere dikilmis 1 metreden yusek ve agac forumunda olanlarini gordum.

Bonsai yapan bir arkadas yesim agaclarini telle sekillendirdigini, dalin o sekilde durmasi icin diger bonsailerden daha uzun bir sure telin dalda, sarili kalmasi gerekiyormus. Uzun sure dal uzerinde sarili kalan tel, dal uzerinde yara acsa bile teli cikardiktan sonra yaralar kisa bir sure sonra iyilesiyormus. Bu da yesim agacinin bir ozelligi diye dusunuyorum. Telledigim yesim agaclarim var sonuclari sizlerle paylasacagim.

Yesim agaci klubu kurmussunuz, uye olmak icin ne yapmamiz gerekir?:)

tourkana
31-03-2007, 18:35
bendeki p. Afrakök salmış ama yeni yaprak çıkmıyor Ali üstadım...çok fazla oynadım herhalde,çıkan iki yaprağı da ben dökmüşüm...umarım affeder...

Halit Togay
31-03-2007, 20:11
Benimkiler de yeni yaprak vermedi henüz, hatta iki tanesi maalesef kurudu.

Ali H. ALI
01-04-2007, 13:53
iyi gunler, yesimlerinize cok su vermeyiniz, usten toprak kuruduktan sonra, su veriniz. Yaprak dokmesi normaldir, havalar isinmaya baslamistir artik yeni yapraklar da acacaklardir. Sansiniz bol olsun.

unalceleb
02-04-2007, 10:18
selam arkadaşlar,

ben bu siteye ve bu işe yeni başlamış biriyim, buradaki fotoğrafları gördüğümde çok hoşuma gittiler, gerçekten emek isteyen sabır isteyen bir uğraş, ben bu yeşimlerden temin etmek istiyorum, bana bu konuda bilgi verirseniz çok sevinirim, bir yanlışım olduysa yeni oluşuma verin, zamanla sizin yardımlarınızla daha iyi olacağıma eminim, şimdiden teşekkürler.

Jerfi Mustang
04-04-2007, 15:35
Merhabalar, foruma hoş geldiniz. Konu açmadan önce forumda arama yapmalısınız.

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2093&highlight=jade

Merhaba. AÇıkçası forum biraz karışık geldi alışmaya çalışıyorum :rolleyes:

Kim konuları birleştirdi ise teşekkür ederim. Yeşim ağacını Istanbul'da herhangi bir yerden bulabilir miyim?

Ufak bir not; Jade - yeşim ağacı Feng Shui'de bereket, bolluk sembolüdür.

Jerfi Mustang
04-04-2007, 15:46
Latince adını yazınca başka bir sitede "Kırmızı Fırça" çiçeği yazdı aynı bitkiden bahsediyorlar değil mi?

Mine Pakkaner
05-04-2007, 00:09
Hayır Jerfi aynı bitkiden bahsetmiyorlar. O bilgi doğru değil. Kırmızı fırça çalısı Callistemon sp. 'tir. Zaten bu isimle arayın bakın aynı kırmızı bir fırçaya benzediğini göreceksiniz.

microo
06-05-2007, 19:32
Selamlar herkese,
Eğer yanılmıyorsam bu siteden yaptığım aramalar sonucunda kız arkadaşımın bana aldığı bonzai'nin cinsi bu olsa gerek.
Sizlerden ricam ekteki fotograflara bir göz atmanız. Bonzaimin kökünün bu şekilde olması doğru mu?Biraz daha toprak eklemem mi lazım diye düşünmüyor değilim.. Eğer değilse ne yapmam gerekir?
Siteden öğrendiğim kadarıyla ilk kez bonzai sahibiyseniz onu yaşatmak gerçekten bir özveri istiyor sanırım.. Sulama tekniğini tutturabilecekmiyim bilmiyorum ama inşallah yaşatmayı başarabilirim.:(

memet
06-05-2007, 20:13
Köklerine biraz toprak ekleyebilirsin. Bu arada toprak çok ıslak görünüyor. Umarım yeni suladığın içindir. Hergün, ya da periodik olarak değil, toprak nemini kaybettikçe sulaman gerektiğini hatırla hep. Yeni aldıysan, gübre vermek için acele etme.
Toprak üstten kurusa bile altı nemli olabilir. Sulamadan önce parmağınla toprağı kontrol et.

microo
06-05-2007, 20:23
evet memet bey yeni suladıgımdan dolayı bu şekilde.. bu arada bu kadar kısa surede cevap verdiğiniz için teşekkür ederim..biraz daha toprak eklemek konusunda verdiğiniz öneriyi yarın ilk iş dikkate alacagim.. ben izmirde ikamet etmekteyim ve sabah 7 den aksam nerdeyse 7 ye kadar eve gelememekteyim.. Ve sizinde tahmin edecegi gibi izmir yaz aylarında epeyce bir sıcak oluyor. bu konuda bonsai mi sıcaktan nasıl koruyacagım konusunda engin tecrube ve bilginizle aktarırsanız sevinirim...

memet
06-05-2007, 22:07
Anladığım kadarıyla bu bir succulent.
Susuzluğa siz eve gelene kadar dayanacaktır.
Dışarda duran succulentlerim var. sıcaklardan şikayetçi olmuyorlar.
Bir süre ortama alıştıktan sonra evin neresinde daha iyi olacağına karar verirsiniz.
Dışarda durmasının sakınca yaratacağını sanmıyorum.
Yine de forumu araştırırsanız bazı pratik sulama sistemleri öneren arkadaşların anlattıklarını bulabilirsiniz.

Ferda Ülkümen
06-05-2007, 23:15
Bu bitki susuzluğa çok dayanıklı ,fazla suyu da sevmiyor.Ben evde bırakıp,yazlığa gidiyorum,bir arkadaşım ayda bir defa suluyor,30 yıldır da yaşıyor .İlgili konuyu incelerseniz resmini de görebilirsiniz.

tourkana
07-05-2007, 00:14
bu konu ile ilgili bilgiyi
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2093&page=2 da bulabilirsin.
Agacının cinsi Portulacaria Afra'dır,yani bir Afrika ağacı,nam-ı diğer Fil Ayağı...
kız arkadaşın bu ağacı seçmekle iyi yapmış(nerden almış?),Afrika kökenli olduğu için dayanıklı ve hata affeder bir ağaç,çok güneş alan bir yere cam önüne koyman ve kurudukça sulamanı tavsiye ederim..
ayrıca yerinde olsam onu büyük bir saksıya koyar daha fazla dallanmasını sağlar ve kendim şekil verirdim..

Ali H. ALI
07-05-2007, 12:21
Microo, yesim agacinla birlikte aramiza hos geldiniz.
Memet, Ferda Ulkumen ve Tourkananin dedigi gibi yesim agaci susuzluga dayanan bir tur. Yani sen isten gelene kadar, kendi icinde biriktirdigi su ona yeter de artar bile.

Agacinin sol tarafindan ve zirvesinden yukselmiye basliyan surgunler seklini bozmaya baslamis. Yeni cikan surgunleri surekli cimcik alimla alip bir ve ya iki cift yaprak birakmalisin. Surgunler uzerinde biraktigin yapraklarin dibinden govde ile birlestigi yerden, kisa bir zaman sonra baska surgunler cikacak onlarda biraz buyudukten sonra, yine ayni sekilde budamalisin ve bu surup gitmeli. Bu budama ile agacinin forumunu koruyabilirsin. Bonsai, resim ve heykel gibi bir sanat dalidir. Resim ve heykel tamamlanip biter ve artik onlarin guzellikleri seyredilir.
Bonsainin ise, guzelligini korumaniz icin, uzerinde surekli calismaniz gerekir. Bonsai, uzerinde calismasi hic bitmiyen, bir sanat dalidir.

Agacinizdan budaycaginiz surgunleri atmayiniz. surgunleri iki gun kadar serin bir yerde bekletin, sonra onlari saksilara dikiniz. Kisa bir zaman sonra hepsinin koklendigini goreceksiniz. Yeni fidanlarinizi ise ister arkadaslariniza verirsiniz isterseniz onlardan yeni ve deyisik tarzlarda bonsailer yaparsiniz.
Kolay gelsin.

microo
08-05-2007, 20:33
Cok sevgili arkadaslar,
Verdiginiz engin bilgiler için sizlere cok cok teşekkür ederim eger budama işlemlerini düzgün gerçekleştirebilirsem (en çok tereddüt ettiğim hususlardan biri de bu) elde edeceğim sürgünleri de (eger ki köklenirlerse) sizlerle paylaşmaktan mutluluk duyarım...Agacıma su an sekil vermeye başlayabilir miyim? Bu konuyu da merak ediyorum.. Büyüklerimizin de dediği gibi ağaç yaşken eğilir mantığı bonsailerde işliyormu merak ediyorum :)...
İlgi ve alakasını eksik etmeyen tüm arkadaşlara çok teşekkürler...

memet
08-05-2007, 22:06
Ali abinin tarif ettiği gibi yeni sürgünleri çimdikleyerek, dallanamayı artırma ve şekillendirme yapabilirsin.

Ali H. ALI
05-08-2007, 11:45
Ali Bey merhaba bulaşmayayım dedim bonsaiye ama görünce dayanamıyorum açıkçası.E hoşbuldum o halde:D Sabır hiç yok bende:p Acaba yeşim ağacı hangisi ola ki? Sanırım yok olsun bir şekilde bulurum. Ben de crassula column var kaktüsler hakkında genel bilgiler ve kaktüs çeşitleri başlığı 3. sayfada resmi var hatta Elfogi bonsaiye benzetmişti:D Sizden ricam acaba bir göz atabilirmisiniz benim crassulama? Bir sitede okudum bonsaiye de uygunmuş. Siz ne dersiniz? Fikrinizi almak isterim doğrusu.:D

Coyote, Crassola column [yesim agaci] resmine, bahsettiginiz sayfada baktim . Evet o yesim agacindan bonsai yapabilirsiniz.

Once nasil bir tarz yapacaginiza karar veriniz ve agaciniz icin guzel bir saksi bulunuz.

Uyelerin bonsai calismalari basligi altinda kendinize bir sayfa acip agacinizin icin yapacaginiz calismalari ekleyip, calismalarinizla ilgili soracaginiz sorulari orada daha fazla kisi gorup size en erken bir sekilde cevap verecektir.

COYOTE
05-08-2007, 21:49
Çok teşekkür ederim Ali Bey. Meğer bende yeşim ağacı varmışda haberim yokmuş:D Burada biraz zor bonsai saksısı bulurum sanırım. Malzemeleri toparlayayım kesin bonsai yapacağım crassulamı. Tekrar teşekkürler.

caploonba
03-09-2007, 14:00
Yeşim ağacını ya da çeliğini nereden bulabilirim?

yasemin
03-10-2007, 15:51
Bendeki de aynı bitki midir acaba? Elimde bundan iki tane var. Ölmek üzere olduklarını düşünerek kurtarabilirim belki diye almıştım. Toprağının özellikle çok az ve kuru olduğunu, hatta toprağa ekilmemesi gerektiğini bu şekilde çok az bir toprakla yaşamına devam edeceğini söyledirler. Dibinde çok az bir toprak var ve toprağın çevresinde elyafa benzeyen sentetik yapılı bir madde sarılı. Toprağa ekmeli miyim yoksa bu şekilde kalmaları daha mı doğru? Bonsai adayı olarak değerlendirebilir miyim?

Ali H. ALI
03-10-2007, 22:55
Yasemin, yesim agaci da bircok bitki gibi toprak ister. Agaclarinizi olduklari yerden cikarip yeni toprak ekliyerek yeni saksilara dikiniz.

Yesim agaci cok sulama istemiyor. Topragi usten kurudugu zaman ikinci sulamayi yaparsiniz.

Yesim agacindan bonsai yapilabilir ve sizin agaclariniz da birer bonsai adayidir.
Simdiden basarilar.

yasemin
03-10-2007, 23:57
Ali Bey yanıtınız için teşekkür ederim... sabah ilk iş olarak yeşimlerimi geniş saksı ve bol toprağa geçirmek olucak.
Daha sonrada sizlerinde yardımıyla bonsai olma yolunda ilerliycekler. Aslında ben başarısız ardıç denememden bu yana foruma sadece izleyici olarak katılıyordum ama bu küçük bitkiler ve sizin yanıtınız beni biraz daha cesaretlendirdi. yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim

uyar11
04-10-2007, 01:06
Sevgili Bonsaiseverler,
Bendeki yesimlerden bir kacini, ustteki topragi asindirarak, kokleri aciga cikarma calismasi yapmaktayim. Ne derece basarili olacak zaman gosterecek.
1. fota da bu calismaya bir ornek
2. foto isyerimdeki oldukca buyuk, bonsai adayi yesimler
3. foto ise Belcika dan bir arkadasin gondermis oldugu bir calisma.
Saygilar.

bonsaisever
04-10-2007, 12:16
Uyar11,
Birinci resimdeki köklerin ufak ve toprakla bağlantısı olmayan, hatta toprağa uzamış ince köklerin bir çoğunu temizlemeni tavsiye ederim.
Bu şekilde bir temizleme ile ağacın kök karmaşasından kurtulacak kökler daha bir güzel görünecek.

Yeşim ağaçlarının çok güzel gövdeleri ve dalları var.
Bunları bir de güzelce telleyip budayıp, gövde ve dalları daha ayrıntılı gösterirsen çok daha güzel bonsailerin olacak.
Tabii bir de bonsai saksısına alman gerekecek :)

Üçüncü resimde her ağacı ayrı konuşmak gerekecek ;)

Ali H. ALI
04-10-2007, 12:37
Uyar11 kaktus ve sukulentlere olan ilgini biliyoruz. Yesim agaclari araciligi ile de belki bonsailerle de daha fazla ilgilenirsin.

Yesim agaclarini bonsai yapmak icin cok ugrasmak bile gerekmiyor. Agaclar zaten kucuk agac gorunumunde, yine dde uygun budamalarla ve gerekirse tel sararak onlari daha guzel bir foruma sokabilirsiniz.

Yesim bonsai ile basladiktan sonra bonsai calismalarinizi daha baska bitki cesitleri uzerinde de denemelisiniz ve birden kendinizi, en az kaktusler uzerinde ugrasirken aldiginiz keyif gibi keyf icinde oldugunuzu goreceksiniz.
Kolay gelsin.

tourkana
04-10-2007, 23:10
Yeşim ve diğer sukulentlerde kök kısımlarını açıkta bırakmak çok sağlıklı olmaz diye okumuştum .Buna dikkat etmenizi öneririm.

Sebahattin Sargın
04-11-2007, 12:02
Merhaba Arkadaşlar;

Yalova Toplantısında Mucip Beyin hediye ettiği yeşim ağaçlarımın fotoğraflarını yayınlıyorum. Sizce bonsaiye uygun mudurlar? Bunlar üzerinde nasıl çalışmalar yapabilirim? Önerilerinizi bekliyorum...

23744

23745 23746

23747

23748

Ali H. ALI
04-11-2007, 13:54
Sebahattin iyi gunler, yesim agaclarin budanmadigi icin uzun govde dalsiz ve ya az dalli buyumusler. Bonsai yapmak istiyorsan nasil bir tarz yapmak istedigine karar verip agaclarinin boyunu kisaltip, budamalisin. Budadiktan sonra da yanlardan cikacak surgunleri degerlendirip telleyebilirsin(budadigin surgunlerden yeni yesim agaclari elde edebilirsin) cikacak olan yeni surgunler istedigin boya gelince onlari da surekli budamalisin boylece agacinin toplu ve cok dalcikli olmasinini saglarsin.

Yesim den istedigin tarz ve boydaki bonsaiyi yapabilirsin.
Kolay gelsin.

Sebahattin Sargın
04-11-2007, 13:57
Ali Hocam;

Sizce hangi stilleri deneyebilirim? Hangi stil daha hoş durur bu ağaçlarda, fikrinizi alabilirmiyim ;):confused: Birde budamayı nasıl yapabilirim?

Ali H. ALI
04-11-2007, 14:27
Kivrimli dik tarz, dik tarz, gelin kaynana tarzi, selale tarzi, sarkik tarz yapabilirsin.

Budama icin, yapacagin bonsainin boyunu belirleyip agacinin govde ucunu aradan budamalisin.(makasla) yeni cikacak surgunlerin uclarini cimcik alimla alabilirsin. Tel sarmadan once onlara bir iki gun su verme bukulurken kirilma riskini azaltirsin.
Firsat bulursam bir iki gun icerisinde bir sarkik tarz agacimi eklemeye calisacagim ona bakarak sen de yesimlerinin birini onun gibi yapabilirsin.
Kolay gelsin.

Sebahattin Sargın
04-11-2007, 14:44
Hocam önerdiğiniz tarzları araştıracağım, sonrada budamaya başlarım. Sarkık tarz çalışmanınızı merakla bekliyorum. Yardımlarınız için çok teşekkür ederim...

Sevgiler ;)

Ali H. ALI
07-11-2007, 12:08
24044

24045

Biri bonsai saksisinda, iki tane yesim agacim(P. afra) Bonsai saksisinda olan saksiya yan dikildikten sonra telle asagiya dogru egilmisti.

Diger saksidaki ise yukari buyuyen dal budandiktan sonra yana buyuyen dal tellenip asagiya egilmistir.

Sebahattin umarim agaclarin uzerinde calisirken sana bu agaclar yardimci olur.

tourkana
08-11-2007, 13:05
Hocam çalışmalar çok yol gösterici ,yalnız sarkık tarzda biraz köşeli olmuş gibi geldi ikinci resim bana..
Bendeki P.A ya şekil vermek için daha dokunmadım ama uzayan sürgünlerini kesip çoğalttım.Yaklaşık 10 tane kadar daha bağımsız P.A var.Hepsi için ayrı bir tarz deneyeceğim.

Ali H. ALI
09-11-2007, 12:54
Tourkana, ikinci yesim icin yaptiginiz yorumda haklisiniz. agac keskin bir sekilde asagiya donuyor. Agacin dallari cogaldiktan sonra bonsai saksisina aldigim zaman onu saksiya biraz daha yatik dikecegim. Bu calisma bittigi zaman tekrar buraya resim ekleyip onun uzerinde tekrar yorum yapmanizi isteycegim.

Yesim agaclarinizi cogalttiginiza sevindim. Bir tanesini yere dikerseniz cok cabuk buyuyeycek ve onun uzerinden istediginiz kadar celik alabileceksiniz.

Kolay gelsin.

_Acemi~Bonsai_
22-11-2007, 16:39
Buda benim Yesimim ;)
http://img144.imageshack.us/img144/1339/yesim1lh6.jpg

http://img144.imageshack.us/img144/3843/yesim2hl6.jpg

memet
22-11-2007, 16:48
Budamalarla, güzel bir şekil verilebilir gibi görünüyor.

_Acemi~Bonsai_
22-11-2007, 20:33
Mesela nasil cokmu kesmem gerekiyor :confused: Tarif edermisiniz ?ilginiz icin simdiden tesekkürler ;)

Ali H. ALI
26-11-2007, 12:34
Mesela nasil cokmu kesmem gerekiyor :confused: Tarif edermisiniz ?ilginiz icin simdiden tesekkürler ;)

Acemi bonsai merhaba aramiza hos geldiniz. Yurt disinda yasamaniz, bonsai acisindan sansli bir durum,. Bunu degerlendirmeniz gerekir diye dusunuyorum.
Cevrenizde bir arastirma yapip, size en yakin bonsai kulubune uye olursaniz(Bonsai kulublerinin adreslerini, belki bolgenizdeki belediyeden temin edebilirsiniz) hem siz bonsaiyi daha cabuk ogrenirsiniz, hem sitedeki uye arkadaslara bonsai konusunda yardimci da olursunuz.

Yesim agacinin, govdenin en altindan ve sag taraftan cikan dali keskin bir bicakla budayiniz(budadiginiz dali koklendirip yeni bir fidan elde edebilirsiniz.)
Dallar uzerindeki en yasli ve govdeye yakin yapraklardan bazilarini budayip dallari daha bir gorunur yapabilirsiniz. Dalarin uclarini da budarsaniz agaciniz daha fazla dallanip gelisecektir.
kolay gelsin.

tahminci
08-01-2008, 08:23
Merhaba, Forumu ve bu başlığı bir müddettir takip ediyorum. Daha önce benim de küçücük bir yeşim ağacım vardı ancak bilinçsiz sulamadan dolayı onu yaşatamadım ve çok üzüldüm. Daha sonra bu forumu buldum. Gerçekten harika bir site ve forum oluşturulmuş, yaratıcılarına ve katkıları ile siteyi bugünlere ulaştıran tüm arkadaşlara sonsuz teşekkür etmeyi bir borç bilirim.

Bugün Kazakistan'da bir çiçekçide göördüğüm yeşim ağacına vuruldum ve hemen satın aldım. Artık daha bilgili olduğumdan bunu yaşatmayı ve iyi bir Bonzai yapmayı planlıyorum. Şu an sıcaklılk - 32 C perşembe İstanbul'a dönüyorum. Eğer bu harika bitkiyi dondurmadan bir de ülkeme dönebilirsem tam süper olacak. Bir kaç resim ekliyorum. Sevgilerimle

Ali H. ALI
08-01-2008, 09:53
Tahminci merhaba, aramiza hos geldin.
Yesim agacin saglikli gorunuyor. Turkiyeye donunce onu dondan kiragidan koru baharda onun uzerinde nasil calisip, bir BONSAI yapacagini konusuruz.

Bonsai merakiniz varsa yalniz yesim ile kalmayiniz daha baska fidanlar da alip onlar uzerinde de calismalar yapiniz.

Size guzel bonsaili gunler dilerim.

Ayseloge
08-01-2008, 09:59
Doğrusunu isterseniz, yeşim ağacına görür görmez hayran kaldım.'Benim de mutlaka bu ağaçtan olmalı' dedim.Bodrum' daki Kaktüs Cenneti'nde varmış.Tabi hemen aldım.İşte benim yeşimlerim...

Ayseloge
08-01-2008, 10:05
Resmi maalesef çeviremedim.Ama bu şekilde de anlaşılıyor sanırım.
Yapraklarında yumuşamalar oluştu.Acaba susuz kaldığı için olabilir mi? Yaprakları aldığımda çok çamurluydu, fakat temizlememe rağmen o güzel parlaklığı yakalayamadım.
Bunu için ne yapmalıyım?

Ali H. ALI
08-01-2008, 12:44
Yesim agacinizi cok sulamaniz gerekmiyor, toprak usten kurudugu zaman sulama yapabilirsiniz.

Simdi oralarda soguk ve kis oldugundan agaciniz bir duraklama donemine girmis olabilir baharda tekrar canliligini kazanip bircok surgun ve yapraklar verecektir( su an bile resimlerde sagliki gorunuyor.)

Yesim agacinizi bonsai yapmayi dusunuyorsunuz?

Ayseloge
08-01-2008, 14:27
Sayın Ali H.ALI,
Yeşimlerimin iyi olduğuna sevindim:)
Bonsai yapmak konusunda da uzun zamandır sitedeki bilgileri okuyorum, henüz hazır hissetmiyorum.Gerçi toptancıma üç adet bonsai siparişi vermiştim.(biri müşterim için,diğer ikiside benim gibi bonsaiye merak salmış arkadaşım ve benim için) Ne türden gelecek bilemiyorum ama, yeşim ağacımı da yapabilirim.Neden olmasın?
Tabi bunun için bilgilerinize ve yardımlarınıza ihtiyacımız var.

tahminci
08-01-2008, 17:58
Tahminci merhaba, aramiza hos geldin.
Yesim agacin saglikli gorunuyor. Turkiyeye donunce onu dondan kiragidan koru baharda onun uzerinde nasil calisip, bir BONSAI yapacagini konusuruz.

Bonsai merakiniz varsa yalniz yesim ile kalmayiniz daha baska fidanlar da alip onlar uzerinde de calismalar yapiniz.

Size guzel bonsaili gunler dilerim.

Sn. Ali H. ALI, hoşbulduk. Yeşim ağacımı Bonsai yapma hususunda gerçekten yardımlarınıza ihtiyacım olacak. Kendimi geliştirdikçe diğer türlerden bonsai çalışması yapmayı çok isterim. Sevgilerimle.

tahminci
17-01-2008, 17:18
Yeşim Kazakistan'dan Türkiye'ye geldi ancak bir miktar sarsıldı. Isı farkı en az + 15 derece. Ana gövdeden toprağa yakın iki yaprağı döküldü. Gözüm gibi bakıyorum haftada bir az miktarda su veriyorum. Umarım toparlar çünkü ikinci bir yeşim ağacı kaybını kaldıracak ruh durumunda değilim. Eşim de ben üzülüyorum diye yeşimin başında nöbetçi kesildi. İyi olacağını düşünüyorum yine de. Bugün büyük bir saksıya aktardım, saksıya dere kumu takviyeli hoş bir toprak ilave ettim. Dere kumunu almak için İstanbul'da dere aradım ve buldum. Eee be Yeşim, ha Kazakistan ha Türkiye be güzelim! Bak burası daha sıcak niye sevmedin ki anlamadım, sen sıcağı sevmez misin doğal olarak!!! Dön aramıza artık getirdiğimize pişman etme bizi. Hadi Yeşim hadi...!

tahminci
17-01-2008, 17:25
Bir de Yeşim Ağacını iyi bilen arkadaşlara bir sorum olacak?

Yeşim ağacının ana gövdesi ne zaman kahverengi renge bürünüp bir ağaç gövdesi görüntüsüne kavuşuyor? Benimkinin ana gövdesi yemyeşil ve bir ağaç gövdesi görüntüsünden çok uzak. Teşekkürler.

Mucip Gürbüz
17-01-2008, 18:09
Sayın tahminci,

Gördüğüm kadarıyla yeşiminiz sağlıklı, ve henüz yaşı küçük, sanırım resimdeki saksı 10 luk, türü de bana değişik gibi geldi.

Gövdesinin kahverengi olması için yazı beklemeniz güneşi, sıcağı görmesi lazım ve sabredin biraz da yaşlanmasını bekleyin. Hoşçakalın.

tahminci
18-01-2008, 12:25
Sn. Mucip, ilginize teşekkürler. Demek ki yazı bekleyeceğim ve bir de yaşlanmasını. Yeşim yeni saksıya geçince (dere kumu takviyeli bir toprak koydum) ciddi anlamda kısa sürede (2 günde) toparlandı gibi. Güneşi çok seviyor. Saksıyı gündüzleri balkona çıkartıp güneş almasını sağlıyorum, akşamlarıı ise üşümesin diye içeriye alıyorum. O da ben de yazı bekliyoruz dört gözle. Sevgiler.

Mucip Gürbüz
18-01-2008, 12:45
Sayın tahminci

Balkonda kesinlikle bırakmayın don riski kalkıncaya kadar, dondan çok korkar evde güneş alan bir pencere onüne koyarsanız yeterlidir. Selamlar.

esen
18-01-2008, 18:01
Sayın Tahminci, Rumelikavağı'ndaki Ünal Sera'da harika yeşim fideleri var, yapraklarının uçları kırmızı kırmızı hem de. Tabii ki bunun uzun ömürlü olmasını dilerim de, hani getirdiğiniz mutlu olmazsa diye söyledim. Ben de yeşime bayılırım, bir sürü var evde, bir taneyle de yetinmiyorum

cemboa
24-08-2008, 15:31
Arkadaşlar bu bitkiden çelik **** tohum arıyorum.

memet
25-08-2008, 20:04
Yeşim bende var ama, çelik alınabilecek kadar gelişmiş değil. Sabredersen, gelişince bir çelik köklendireyim senin için.

cemboa
25-08-2008, 21:12
teşekkürler

dentist48
25-08-2008, 22:12
Marmariste 20 cm boyunda bol miktarda yeşim var (büyükte var tabii) eğer paketlense sorun olmayacağını düşünüyorsanız göndereyim size

Arzu Kasapoğlu
26-08-2008, 00:25
Sayın dentist48, yeşim ağaçları size mi ait yoksa Marmariste kendiliğinden mi yetişiyor?

dentist48
26-08-2008, 09:22
bende 5 adet var da benim kastım çiçekcide olan hazır tüplenmiş olanlar.

cemboa
26-08-2008, 11:55
bende 5 adet var da benim kastım çiçekcide olan hazır tüplenmiş olanlar.
Fiyatı nedir acaba?

Arzu Kasapoğlu
26-08-2008, 15:30
Teşekkürler...

dentist48
26-08-2008, 16:02
küçükler 1.5-2 ytl sanırım kargo parası daha çok olur.karşı ödemeli gönderirim
**** bu tarafa yolu düşen bir tanıdığınız falan olursa gönderiniz bana

yasemin
22-09-2008, 23:28
Buda benim Crassula Arborescens'im. Bu akşam Halit Bey'in muaynehanesinden bizim eve transfer oldu. Şimdilik çok küçük ama kısa zamanda güzel bir görünüme sahip olabileceğini ve hatta belki bir bonsai adayı olabileceğini umut ediyorum. ;)

Teşekkür ederim Halit Bey...

dua-çiçeği
07-11-2008, 11:27
Yeşim ağacı bonsaim yapraklarını döktü.Bu mevsimde normal mi? Sulamayı nasıl yapmalıyım?Bana bilgi verirmisiniz?

Aytaç Eroğlu
07-11-2008, 12:09
benim bildiğim yeşim yaprak dökmez kesinlikle sorun var ve sanırım çürüme

memet
07-11-2008, 17:59
Sukulentleri inceleyin forumda. Yapraklarında su biriktirdiği için, çok sık sulamamalısınız.
Picea'nın dediği gibi çürüme olduysa, kökleri kontrol edip toprak değiştirmek uygun olabilir.

dua-çiçeği
08-11-2008, 20:04
Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler.

_kardelen_
22-07-2009, 08:51
Bu bitkiden bende de var ama isminin yeşim ağacı olduğunu ve bonsaiye uygun olduğunu şimdi öğrendim :D Aldığımda alt kısmı 1-1,5 cm kadar odunsu idi. Ama ben bonsai bilmediğim için bunu algılayamadım tabi. Üç dal idi ve ben bir dalını ayırdım ayrı saksıya. Bilseydim yapmazdım. Neyse büyümesini bekliyeceğim artık. Zamanı gediğinde başınızı ağrıtırım bu konuda ;)

michougue
01-11-2009, 21:04
Merhaba arkadaşlar.

Sormak istediğim bir şey var. Süs bitkileri yetiştiriciliği okuyorum ve sevgili hocamız bizden yeşim ağacı yetiştirmemizi ve çoğaltmamızı istiyor. Fakat Fethiye'de birçok yere sormama rağmen bu çiçeği bulamadım. Nereden bulabileceğim ve fiyatının hakkında bilgisi olan varsa yardımcı olabilir mi acaba?

Ali H. ALI
02-11-2009, 11:32
Michougue iyi gunler.
Hocaniz yesim agaci yetistirmenizi isterken, mutlaka oralarda yesim agacinin da yetistigini dusunmustur. Belki yorede yesim'in adi baskadir oralarda yesim olarak bilinmiyordur.

Tanidik birilerinde bulursaniz yapraklarindan bile cogaltabileceginiz bir bitki.
Cogaltma imkaniniz olursa belki bir tanesinden de bonsai yapmaya calisir ve burada bizlerle paylasirsiniz.

kalambaklı
02-11-2009, 14:16
Sayın michougue, Urla' da bol miktarda var, fiyatları ise 5 ile 10 lira arası fakat kargo ile göndermek çok zor çünkü çok büyükler.
Bana adresinizi bildirirseniz 2 hafta önce bonsai uygulaması için almış olduğum crassula' yı budadım kalan dallarını köklenmesi için diktim ve bunlardan size gönderebilirim.
Sağlıcakla kalın,

michougue
03-11-2009, 16:04
Sevgili kalambaklı merhaba

Bunu duyduğuma çok sevindim çünkü burada birçok yere sormama rağmen kimse yardımcı olamadı. Size özel mesaj yoluyla ulaşamıyorum çünkü mesaj sayım az. Siz bana mail adresinizi pm ile gönderirseniz mailleşebiliriz. Yardımınız icin simdiden teşekkürler.

michougue
03-11-2009, 16:05
Michougue iyi gunler.
Hocaniz yesim agaci yetistirmenizi isterken, mutlaka oralarda yesim agacinin da yetistigini dusunmustur. Belki yorede yesim'in adi baskadir oralarda yesim olarak bilinmiyordur.

Tanidik birilerinde bulursaniz yapraklarindan bile cogaltabileceginiz bir bitki.
Cogaltma imkaniniz olursa belki bir tanesinden de bonsai yapmaya calisir ve burada bizlerle paylasirsiniz.

Ali bey, birçok yere sordum peyzaj şirketleri de dahil olmak üzeri ama maalesef bulamadım. Hocamız biraz zorlu ödevleri vermeyi seven biri olduğu için olsa gerek bulmakta sıkıntı yaşıyoruz :) Bir çelik bulabilirsem en kısa zamanda yetiştirip sizlerle paylaşmayı çok isterim.

kalambaklı
04-11-2009, 08:56
Sayın michougue, mail adresimi özel mesaj bölününüze yazıyorum.

Crassula
112854

izzeterisen
18-01-2010, 17:11
P.afra isteyen arkadaş varsa elimde fazladan bir miktar daha var . Birkaç kişiye gönderebilirim.

dua-çiçeği
19-01-2010, 18:01
Sayın izzeterisen benim vardı kurudu .Çok sevdiğim bir bitki , rica etsem bana gönderebilir misiniz?

castiel
11-02-2010, 09:34
eskişehir'e yakın olup da "Portulacaria afra" edinebileceğim kişi ya da kurum var mıdır:) öğleden sonra orman fidanlığına gidiyorum fakat orada olduğunu sanmıyorum. forumda yeniyim. (aslına bakarsanız bu 'forum' hadisesinde yeniyim sadece burada değil:)

skaraca
11-02-2010, 10:25
Sayın castiel,

Öncelikle hoşgeldiniz. Forum kuralları gereği bu linkte (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2595&page=289) kendinizi tanıtmanız ve forum kurallarını okumanız gerekiyor.

izzeterisen
12-02-2010, 17:54
P.afra isteyen arkadaşlar. Büyük bitki olmasa bile büyük filiz göndderebilirim

Jezebel
14-02-2010, 21:38
Crassula olduğunu düşünerek almıştım .
Yapısı benzer , renkler biraz farklı .
Sevgili berduray sayesinde Crassula obliqua variegata olduğu anlaşıldı .
Onun da bir bonsai olma şansı vardır mutlaka :)

berduray
14-02-2010, 22:17
Sayın Jezebel bitkiniz Crassula obliqua variegata, ya da crassula tri color...üç renkli.

izzeterisen
19-02-2010, 16:34
Sayın izzeterisen benim vardı kurudu .Çok sevdiğim bir bitki , rica etsem bana gönderebilir misiniz?

S.dua çiçeği.
Bitkilerinizi gönderdim . Şu an bulunduğnuz yerde yurt içi kargodalar. Bana telefon ettiler iade edeceklermiş. alır mısınız?

dua-çiçeği
24-02-2010, 10:33
Sayın izzeterisen kargomu aldım .Küçuk bir ağaç beklerken beni çok sevindirdiniz.Dört ayrı saksıya diktim.Bende iki kişiye hediye ettim. Yaşasın ağaçlar.net kardeşliği:)

Jezebel
24-02-2010, 13:38
P.afra isteyen arkadaşlar. Büyük bitki olmasa bile büyük filiz göndderebilirim

Ben de rica etsem elinizde varasa gönderebilirmisiniz :confused:

Güngör Salman
24-02-2010, 13:43
Ben de rica etsem elinizde varasa gönderebilirmisiniz :confused:

Sevgili Jezebel, ben gönderebilirim isterseniz.

Jezebel
24-02-2010, 13:47
Çok memnun olurum Güngör Hanım , adresimi özelinize yazıyorum .

memet
23-03-2010, 19:04
İzzet erişen dağıtmam için, Portulacaria afra yolladı, köklenmiş halde.

İsteyenlere yollayabilirim.

kalambaklı
23-03-2010, 19:23
Sevgili memet, ben bir adet rica edebilir miyim acaba, iş yerinizden alabilirim.
İyi akşamlar.

hsynyldz
24-03-2010, 13:36
sn memet sn izzeterisen

Portulacaria Afra için bende talibim çok sevinirim.

memet
24-03-2010, 18:26
İzmir dışındakiler adreslerini bana mesaj atsınlar

hsynyldz
07-04-2010, 10:52
memet bey,
İstediğim Portulacaria Afralar yeni geldi zahmet edip göndermişsiniz çok memnun oldum size özelden yazdıktan sonra unutmuştum güzel süpriz oldu :) biraz içleri geçmiş gibi hemen diktim saksıya biraz toparlanıncada bonsai saksısına alıcam tekrar bu düşünceli hareketiniz için teşekkür ederim.

Ali H. ALI
11-04-2010, 14:11
iki ay kadar once yesim agacinin(Crassula arborescens) yapraklarindan yaptigim uretimi sizlerle paylasmak istedim.

Yapraklari agac uzerinden kestikten sonra 2-3 gun kesik uclarin kurumasi icin beklemelisiniz. Yapraklari keserkenden topraga dikerseniz koklemeden once yapragin curume olasiligi yuksektir. O yuzden yaprak ve ya dallar yesim agaclari uzerinden kesilip koklendirilecekse 2-3 gun bekledikten sonra dikilmeli.

Yeni yesimlerin topraktan baslarini cikarmalari sonbaharda 7-8 hafta aldi yaz aylarinda yapilirsa daha erken topraktan baslarini kaldirip size merhaba diyebilirler. Bu yesimlerden bonsai yapmak uzun bir zaman alabilir, ama bir yapragin bile yep yeni bir hayati baslatmasi ilginc.

135585

135586

135587

135588

135589

Jezebel
12-04-2010, 15:48
Sn.Ali beyden feyz alarak ben de Crassula obliqua variegata 'mdan kopan yaprakları diktim .
Atmaya kıyamamıştım bir köşede bekliyorlardı .
Bu Crassula' yı Bursada pazarda bulmuştum , haliyle kırılan dallar ve yapraklar oldu .
Dallar kusursuz bir şekilde köklendi , sıra yapraklarda .;)

AyhanMoran
13-04-2010, 19:53
Bugün bu yeşim ağacından buldum ama emin degilim aynısımı,kalem kalınlıgında bir çelik kopardım,tutarmı bilmiyorum.Kopardıgım gövdede küçük küçük kırmızı çiçekleri vardı.Acaba aynısımı ?

jeomeo
13-04-2010, 21:42
İlgili başlık içerisine fotoğraf eklerseniz eminim cevap bulabilirsiniz. Crassula türleri ve diğer yeşim türleri genelde ülkemiz ikliminde çiçeklenmiyorlar, acaba sizin bitkiniz bir kalanchoe türü olabilir mi? İsterseniz bir de kalanchoe başlığına göz gezdirin.

AyhanMoran
13-04-2010, 21:50
Evet sn.jeomeo şimdi buldum galiba kalanchoe çiçeği.

cirpy
09-06-2010, 16:17
merhaba ,

bende de Crassula arborescens tohumu var arkadaşlar ve ilk defa ekeceğim.bir süre sonrada Portulacaria Afra fidesi gelecek Avrasya bonsai klubündeki bir arkadaştan..resimleri oldukça ekliyeceğim..2 bitkide birbirine benzemekle birlikte inanılmaz güzel..yetiştirdikçe bende isteyene göndermeye hazırım..herkese kolay gelsin..

günebakan
13-11-2010, 11:35
Crasullamın gövdesinin kalınlaşması için ne yapabilirim acaba?

179787

jeomeo
13-11-2010, 12:27
Birçok crassula türü yetiştirdim fakat buna benzer bir crassula görmedim. Bitkinizin crassula olduğundan emin misiniz? Bu pek bonsaiye uygun bir bitkiye benzemiyor. Ayrıca ince uzun yapısı, az ışık aldığının ve gereğinden fazla sulandığının belirtisi.

günebakan
13-11-2010, 17:03
Haklı olabilirsiniz ben crassula olarak biliyordum yanılmışımdır belki sn. Jeome teşekkürler:)

vyssera
13-11-2010, 23:39

179787

BuCrassula aborescens değil, başka bir türü olsa gerek. Büyüme şekli de ağaç formu için pek uygun değil gibi.

izzeterisen
14-11-2010, 18:22
179787

Ben bu bitkiyi internette sadece bir yerde buldum, adının Crassula olduğu kayıtlı idi. Crassula cinsinin bir türü. Doğruluk derecesini bilemiyorum.
Sn. günebakan bitkiniz gölgede kalmış, bu tür bitkileri güneşte büyütmenizi öneririm.
bonsai elde etmek amacıyla iki tane büyütüyorum, bakalım olacak mı?

günebakan
14-11-2010, 23:18
Teşekkür ederim İzzeterisen şimdilik en aydınlık yere koydum onu.

günebakan
15-11-2010, 21:30
Crassula sandığımız bu sukulentin adı sanırım Sedum dendroideum cristata ben bu resimdeki bitkiye benzettim ama tabi ustalar daha iyi bilir:)

180103

izzeterisen
16-11-2010, 18:38
Sedum dendroideum ssp praealtum, cristata değil.
Evet haklısınız. Bir yerde Crasssula olduğu yazıyordu. Sizin dediğiniz doğru. Bitkiniz budur.

alperfect
02-04-2011, 12:08
Fotoğrafta görülen crassula arborescense olduğunu düşündüğüm succulent yaklaşık 6 aydır benimle geldiğinden beri hiç bir gelişme göremedim özellikle ilk mesajlarda hızlı büyüdüğü ve her mevsim geliştiği ifade ediliyor havaların ısınmasıyla birlikte bir atak bekledim yine durgun üstelik bir yaprağı döküldü ben de onu başka bir kaktüsün yanına toprağın üstüne emanet bıraktım.
Suyu az az veriyorum iki sefer de bitki besini verdim

jeomeo
02-04-2011, 14:03
Bitkinizin ikizi denecek kadar çok benzeyen bir bitkim var, yapraktan ürettim ve bu boya birbuçuk yılda geldi. Saksısında toprak yok. Pomza, fırınlanmış kil, dere kumu vb var. Yılda beş veya 6 kere besin veriyorum. Geçtiğimiz 6 ay sonbahar ve kış olduğu için gelişim göstermemesi normal, bahar ortalarında yeni yapraklar yapmaya başlayacaktır.

alperfect
02-04-2011, 16:30
Teşekkür ederim Sn. jemeo içim rahatladı
Benim Yeşimimin toprağı kum normal bahçe toprağı az pomza az dal kabuk parçaları karışık problem teşkil etmez diye düşünüyorum ama eğer ederse değiştiririm

bonsaisan
02-04-2011, 21:37
Sayın alperfect

Crasula iki tipi var çok benzer biri açık yeşil yapraklı diğeri koyu yeşil yapraklı.
Açık yeşil olan koyu yeşil olan göre daha yavaş gelişir.
Lakin jeome nun da söylediği gibi toprak inorganik maddece zengin olmalı.

Ben crasula orman çalışmamda her budama yaptığımda kestiğim yaprakları dalları gelişi güzel bir şekilde torf çakıl kiremit kırıkları milli tarla toprağı karışıma dikiyorum.

Kışın hiç bhar başında itibaren ise düzenli suluyorum.Full güneşin altındalar balkonda.
-2 -4 derecelere dayana biliyorlar.Ama sadece 1 ila 2 gün

Gelişim hızları okadar fazla ki inanılmaz.Işık isteği ve ısı isteği çok fazla bunlar olduğu zaman gelişimleri hızlıdır.
Kök sistemleri eğer sağlık ise yılın her mevsimi bir saksıdan diğer saksıya ya da başka bir mazemeye dikim yapma şansınız vardır.
Yükselmesini istiyor iseniz alt kaprakları diplerinde parça kalaçak şekilde kesin.

Aaşağıdan sürügn vermesini istiyor iseniz çda çıkan karşılıklı iki yaprağı gelişmeden alın.

Çatallanmasını istiyor iseniz.GÖvde ya da dal boğullarının 3 ila 4 mm üstünde kesin.
Boğuma yakın yere kadar kesilen yer büzüşür.Sonra kurur ve daha sonra o kısım boğumun olduğu yerden kopar düşer.

Saygılar

alperfect
04-04-2011, 22:03
Bilgi veren tüm arkadaşlara teşekkürler.
Sn. bonsaisan Kırşehirde hava hala soğuk kıştan çıkmak buralarda kolay olmuyor :( evim pek fazla güneş görmüyor büyümesi için biraz daha beklemek gerekecek bu durumda, inorganik madde ihtiyacı için kum ve/veya perlit ilave edebilirim.

bonsaisan
05-04-2011, 11:31
Perlit olmaz perlit suyu fazla ile turat bu da bitkinin sevmediği bir şey

Songül Ateş
08-08-2011, 15:05
iki ay kadar once yesim agacinin(Crassula arborescens) yapraklarindan yaptigim uretimi sizlerle paylasmak istedim.

Yapraklari agac uzerinden kestikten sonra 2-3 gun kesik uclarin kurumasi icin beklemelisiniz. Yapraklari keserkenden topraga dikerseniz koklemeden once yapragin curume olasiligi yuksektir. O yuzden yaprak ve ya dallar yesim agaclari uzerinden kesilip koklendirilecekse 2-3 gun bekledikten sonra dikilmeli.

Yeni yesimlerin topraktan baslarini cikarmalari sonbaharda 7-8 hafta aldi yaz aylarinda yapilirsa daha erken topraktan baslarini kaldirip size merhaba diyebilirler. Bu yesimlerden bonsai yapmak uzun bir zaman alabilir, ama bir yapragin bile yep yeni bir hayati baslatmasi ilginc.

135585

135586

135587

135588

135589

Peki Ali Bey; 2-3 gün yaprakları beklettikten sonra toprağa dikiyoruz, diktikten sonra hemen toprağı suluyor muyuz, can suyu gibi?

alperfect
08-08-2011, 16:51
Bildiğim kadarıyla kaktüs ve succulentlerin mümkün mertebe sulanmaması gerekiyor ben duruma göre 1 hafta- 10 gün sonra azar azar sulamaya başlıyorum. Tabi kendi bilgi ve tecrübelerime dayanarak söylüyorum sonuçta daha acemiyim siz yine de sağlam bilgileri bekleyin

jeomeo
09-08-2011, 20:56
Çok iyi drenajlı bir toprak nemliyken dikmeniz ya da toprak üstüne bırakıp beklemeniz yeterli. Ya da kuru bir toprağın üstüne bırakıp bir hafta kadar sonra az miktarda su verip köklenmesini beklemeniz yeterli olacaktır. Direk güneş altında olmaz ise daha iyi sonuç veriyor.

Songül Ateş
10-08-2011, 11:56
Peki, teşekkür ederim.

gunner43
01-10-2011, 11:09
merhabalar son günlerde yeşim ağacım çok sağlıksız görünüyor yaprakları cancız ve çizgiler oluştu ayrıca dallarının altından kök gibi birşeylerde çıkmaya başladı
ayrıca bir şekil vermem gerekirmi

bonsaisan
01-10-2011, 14:04
Ağaçınıza evin içerisndemi bakıyorsunuz?
Ağaçınız ışığı az alıyor gibi uzanış.
Bu yapraklarında sorunlar oluştur.Yaprak diplerinde köklerin çokması ise kapalı havadar olmayan ama nemli bir ortamın sonuçu.

Crasula kurak bol güneşli yerleirn ağacıdır.
Sürekli güneş görmeli akşam pek sulama yapılmamalıdır.

gunner43
01-10-2011, 19:28
evet evde bakıyorum camın önünde duruyor ama direk güneş görmüyor.tavsiyelerinize uyacağım teşekkür ederim

nazenin34
25-05-2013, 03:51
Uzun aramalar sonunda kavuştugum yeşimlerim.. bakalım ne kadar sürede minik bir agaca benzeyecekler..biri koyu yeşil yapraklı digeri açık yeşil tonda..

Mustafa Abdal
25-05-2013, 07:56
409567
1. Crassula ovata 'Jade'
2. Crassula argentea 'monstrose', 'gollum' & 'hobbit'
3. Crassula argentea "Finger Jade"
4. Crassula arborescens "Silver Dollar Jade"
5. Crassula portulacea minima "Mini Jade"
6. Crassula ovata "Whirly Bird"
7. Crassula ovata "Lemon & Lime"
Yukarıdaki gruplamaya göre konudaki bitki ''arborescens'' değil de Crassula ovata. Konu başlığını değiştirmekmi gerekiyor acaba.

Sakaki
25-05-2013, 11:41
Crassula'ların birçok alt türü var, Yeşim ağacı ismi aslında herhangi bir varyetesine denk olarak gelmiyor sanırım.

Mustafa Abdal
27-05-2013, 20:43
Crassula'ların birçok alt türü var, Yeşim ağacı ismi aslında herhangi bir varyetesine denk olarak gelmiyor sanırım.

Yaprak renginden dolayı Crassula ovata yeşim ağacı (jade plant) olarak tanımlanıyor diye biliyorum.

Jezebel
28-05-2013, 11:17
Crassula ovata 'Obliqua Variegata'

Anne bitki

411114

kırılan dal

411115

kopan yaprak

411116

Her parçasını değerlendiriyorum. Çoğaltıp tek tek elimlen dağıtıyorum.
Gerçek sahibine Allah rahmet eylesin.

a.a.
04-11-2014, 00:56
Paylaşmadan edemedim, çok yaşlı gözüküyor.

memreugur
19-11-2014, 23:34
Merhaba, internetten aşağıda linkini verdiğim çiçeği aldım ancak açıklama olarak yalnızca "crassula" diyor. Acaba bu hangi çeşit ve eğer becerebilirsem büyüdüğünde nasıl bir şey olacak? Sizlerin güzel crassulalarınız gibi olabilir mi?

Crassula / Yeşim Ağacı 20-25 cm. Ebotanik.com Bahçe,Saksı,Bitki,Süs Havuzu,Bahçe el aletleri ve Peyzaj Dekorasyon Satış Sitesi (http://www.ebotanik.com/crassula-20-25-cm-534)

badrobot
20-11-2014, 07:44
Sn.memreugur.
Ağacınız Crassula Ovata ve gelişip büyüdüğünde üstteki resimdeki gibi bir ağaççık olacak.

badrobot
20-11-2014, 07:59
Sn.a.a.
Resimdeki Crassula çok yaşlı görünüyor, zaten öylede. Ağaçta hiç bir görsellik yok. Sadece çok kalın. Sadece yaşlı olduğu için saygı gösterilebilir ama bonsai için önünde çok uzun bir yol var.
Ben olsan özellikle tepe bölgede radikal bir budama yapar, bu bölgedeki yaprak ve dalların yarınsındanfazlasını alırdım.

Jezebel
27-11-2014, 19:03
Paylaşmadan edemedim, çok yaşlı gözüküyor.

Bu bitki netten alıntı sanırım :)
https://www.google.com.tr/search?biw=1600&bih=791&tbs=sbi:AMhZZitJJoXRDfhLl0IYz7-qXx_1a6GA8jmu7a1ePYxlByozjWGzvcsZ99Hmoz1LR-_1AablJoVxC1XXu9kr6A51p_1riZSeDLUWMI6E7ZTuKDn2J7-s7pBD3TjOQ046C4klwu4EdnVLJgm2vm9Z0YDRUjnJiBz3zKhZi uR3_1Rj2a0tvS8VNJmygCEYE1lYq2uHmcHCEtJsqG6Nf7h-lZR_1qX29yp0uGFin3DUFcnV9-GJxV2kaa-8hTT31itm_1otzJokG3P-HD3V2TFnYvt6PspOkzZLowIF6j35hnMXytVEQReTtwEOnGj_1j otj166tHAiG0NXI3X_1tTgT8n6Y9M-TbTaNtuFL0RelZfE0xhPin9vBm6yjH1-XMiU4R5heIbd8A_1LiNmx9QVmfm-ilO8kalL_1CEepv0rOdp_1u4f5BXSCtV_1fgkcK_1GlANZEj5c xLBHP06_1iZ73PWEFLO9xoGZBwyOfcamsinqilNfO0oiKP0i5b a6JFTfYttNm_1jRoiIlToKBW6Xm4CIwPOwad_1-5oJRKOMl-_1mH3ZwHgpGLIFOSjulZxLNkTfvtXazEkRKiwjsQFb197DK7bw BQm_1Xz_19CQACQHxeFHN_120mdJ4FB7G3kqO3ncFnHPN5NtzL EjbFa-Uve4cs--B8D17wvYja1uCtyaunPh84JaEgzNPKMDAMIzh6-4D4iZ6bsqIDYWk2xF8ChcxirbLwBvz2RIBrcH0W_1S6D0NIKKx t10KLEfsc-6Pw5VwjZ5iNSNXaMkSKrn6cgc0lwugtDmg2bhKcNIJ1TkoIGTt y0Po_1ec0zTQtL_1yIMdMGZsDPqzOFhZ35Dkwkk20wpqLWJJb3 8eVhfzW-739yjTfSSIyEVJxsu2DL5qMbiXr3mwxPfFfatHE3v8TfHHamBZ _1TY8IOFE4tskKBHTywr8cZczFhAsl32UHN-j3OxeIKQU8A3qJHQXLiWBVToAB6PUxNm4c1TX5EuFPRqEIbl2V XMdggW61VI39502TpzKoPnHSA0cHUIZ32qDP3y-H9lkd9Kl7JL56--L9DTMaqVqqMU0cCXnUZ6LB7-YxkCve4WYcrLc9pHQgM6HSsGU62bbDi6H2fv9V_1QKzl11emxa P1tDorAzZoCyDre5PxZMTbGX8AZNbZEic44vdX60MaYo_1r7sh fNW-GGNIHy-uGbk8cgUYnBD7D1j02Vyuky7Hm0uktQd_1JF4idro-NL8_1yh9wnIwjcvvqpju1NfgRGDUl1nFZZDM1jGzYj65cmSqZw 7uvYDI3q_1wl5-Nj8E8Xdr6oc9uTdJf7tSb_1b4FQV_1FjqZCBfxAYTSOH0OesRt aRWhlNNfKvyDA25ZWtAQUz_1sX8I1pCLeIWhAl55zlPwr_1aaF Icg1nsTSGYUlJ7gXZJmP3ix79BZPmCUzHFjE9hqGalU3qPX8mL Xh7AJkTGACpJHLzqzZ2oCbVbu-mu2bC0GaXDZ5t2fSUl630k6SJzqGlPbtv&ei=11h3VL2iMMrfywPm1YLQDw&start=50&sa=N

En eski tarihli paylaşım da bu sitede (http://www.palmgarden.ir/products/%D8%A8%D9%88%D9%86%D8%B3%D8%A7%DB%8C-%D8%AE%D8%B1%D9%81%D9%87-crassula-bonsai/) : http://www.palmgarden.ir/products/%D8%A8%D9%88%D9%86%D8%B3%D8%A7%DB%8C-%D8%AE%D8%B1%D9%81%D9%87-crassula-bonsai/

Kaç yıldır paylaşılıp durmuş.

samur
27-11-2014, 19:31
Bunlar da benim crassulalarım.Yaklasık 5 yıllık

samur
28-11-2014, 10:31
Bunlar da benim crassulalarım.Yaklasık 5 yıllık

teşekkür ederim arkadaşlar forumda yeniyim, zaman zaman çiçeklerimi paylaşırım sizlerle

taisenberg
30-06-2015, 00:34
Merhaba Suda köklenir mi bu bitkiler ?

Bayçalı
30-06-2015, 10:26
merhaba taisenberg Crassula toprağa diktiğinizde ve toprağı nemli tuttuğunuzda çok çabuk köklenir yapraktan ve çelikden köklenir.

taisenberg
02-07-2015, 20:27
merhaba taisenberg Crassula toprağa diktiğinizde ve toprağı nemli tuttuğunuzda çok çabuk köklenir yapraktan ve çelikden köklenir.

3 tane toprağa diktim 1 tanesi kurudu. Toprağın altında köklenip köklenmediği çok belli olmuyor. 4 tane daha buldum su bardağına koydum. Suda köklenmez mi diyorsunuz yani?

highgen
21-07-2015, 00:16
arkadaşlar şu ağaçlardan havaii köklendirme yapmak istiyorum sizce nasıldır

Sakaki
21-07-2015, 09:06
arkadaşlar şu ağaçlardan havaii köklendirme yapmak istiyorum sizce nasıldır

Merhaba sn highgen,

Havai köklendirmeyi çalı ve ağaç türlerinde uyguluyoruz, bu bir sukulent türü olduğu için havai köklendirmeye gerek yok, çelikle köklendirmesi çok kolaydır.

Moringa_sülo
23-08-2015, 01:31
Bu da benim Crassula Bonsai bebegim :p

Moringa_sülo
23-08-2015, 01:36
Bu da benim ;-))

sevgihoca
27-08-2015, 00:38
Yapılan çalışmaları çok beğendim.Sanki bu ağaç türü beni bonsai yapın diyor.Ben bu işlerden pek anlamıyorum ama sayenizde birkaç gündür bilgi sahibi oluyorum.Yeşim ağacı ben istemiyorum dese de bonsai olacak bir ağaç türü .Bakalım çiçekçilerde bulabilir miyiz?Deftere yazdıklarımdan.Esen kalın.

nazilliden
30-10-2015, 09:15
merhaba halit bey.benim yeşim ağacımda problem var.yaprakları kuruyor gibi büzülmüş durumda.yardımınıza ihtiyacım var.resimler var ama ekleyemedim.selamlar.

ahmetyasar
31-10-2015, 22:52
merhaba halit bey.benim yeşim ağacımda problem var.yaprakları kuruyor gibi büzülmüş durumda.yardımınıza ihtiyacım var.resimler var ama ekleyemedim.selamlar.

önceki sayfalarda birinin daha başına gelmiş.
az güneş gördüğü için oluyormuş.

Sakaki
10-11-2015, 09:31

Yeterince güneş görmediğinde yaprakların rengi solarak sarıya döner ve dokunduğunuz anda kolayca dökülür.
Yapraklarda büzüşme varsa (eğer sulamayı doğru yaptığınızı varsayarsak) kök sisteminde sorun var demektir veya bulunduğu ortam koşulları (örneğin ısı) uygun olmayabilir.

yagmursuz
02-12-2015, 23:53
Merhaba arkadaslar araniza yeni katildim. Cicek askina uykusuz gunler geciriyorum. Gectigimiz hafta bonsai olarak yetistirilmis bir yesim agaci aldim fakat govde rengi ve kurulugu bende agacin öldüğü hissi yaratiyor. Sizlerin fotograflarina baktigim zaman cok canlilar bana yardimci olmaniz mumkun mu acaba?

Cem Gündoğdu
09-01-2016, 23:13
Merhaba,
Ben bu ağacı yazın bir bahçede görmüştüm, kötü durumdaydı. Bir ümit bir dalını koparıp eve getirdim. Birkaç hafta sonunda köklenmeye başladı, sonraki yaz mevsiminde de boyu uzamaya başladı. Neyse, soruma geçeyim. Yaprakları üstten başlayarak kahverengiye dönmeye başladı. Gövdesi de kötü bir hal alınca üst kısmı kestim ve kestiğim yerden yeni bir sürgün çıktı. Acaba bu bitkinin de paylaşılan fotoğraflardaki gibi odunsu bir gövdeye sahip olması hala mümkün müdür? Yani altta kalan gövde kalınlaşabilir mi? Yoksa bir parçasını tekrar köklendirmem gerekir mi?
Bir de, yaprakların kahverengiye dönüp dökülmesinin nedeni nedir? Çok sulamış olabilir miyim?

591863

tuyku
14-03-2018, 14:18
Selam,ben de bu bitkiden büyükçe bir saksı var.Teyzemler geldiklerinde dallarından birini kırıp götürmüştü,birkaç hafta suda tuttuğunda köklendiğini söyledi.Şu an toprakta yaşıyormuş.Ben de bir dalını kırıp direk toprağa soktum,birkaç gün geçtikten sonra fısfısla sulayarak gözlemleyeceğim,tutup tutmadığını anlamak kökünü görmeden zor olacak elbet ama emin olursam gelişmeleri yazarım.

tuyku
14-03-2018, 14:19
Bir de başka bir dalını kırıp bonzai olacak şekilde saksılamak istiyorum ama nasıl şekil veriyosunuz,nasıl bonzaiye dönüşüyor bu bitki?

Adem4004
05-11-2018, 15:04
Merhabalar ben yeşim ağacı yetiştirmeye yeni başaldım ve bitki gelişiminde sıkıntı var gibi ne yapmam gerekiyor toprağı nasıl olmalı sulama nasıl olmalı başka ne yapabilirim yardımlarınızı bekliyorum