View Full Version : Jabuticaba (Gövdesinde meyve veren ağaç)
Ağaç dediğinin dalları olur ve o dallarında açan çiçekler zamanla farklı meyvalara döner diyorsanız, bu ağacı bir inceleyin.
Jabuticaba meyvesi ya da diğer adıyla Brezilya üzüm ağacı olarak bilinen bu meyve ağacın gövdesinde yetişmektedir. Meyve mor renge dönüştüğü zaman olgunlaştığı anlaşılmaktadır. Jabuticaba meyvesinin anavatanı Paraguay, Arjantin ev Brezilya 'dır. Serinletici özelliğee sahip olan sulu bir yaz meyvesidir.
Jabuticaba, dünyada gövdesinden meyva veren tek ağaçtır, meyvaları bu ilginç ağacın gövdelerinden çıkıyor.Sadece Güney Amerika'da bulunan bu ilginç ağaç özellikle Paraguay, Arjantin ve Brezilya'da bol miktarda bulunuyor.
Jabuticaba'nın gövdesinde önce mor çiçekler açıyor ve bu çiçekler yavaş yavaş büyüyerek bizim üzüme benzer bir meyvaya dönüşüyor.
Çlekten biraz daha büyük olan meyvaları uzun süre saklanabiliyor. Her ağaç 2 yılda bir meyva veriyor ve bu meyvaların suyu; reçel, marmelat ve meyva suyu olarak kullanılıyor.
sağlık içinde faydalı olduğuna inanılan Jabuticaba, bademcik, astım ve ishalde kaynatılarak tedavi amaçlı da kullanılıyor.
İlginçmiş, üzerinde böcekler birikmiş gibi içim bir tuhaf oldu :D
HomeWork
17-05-2010, 14:07
Durian diye bir meyve yemiştik. Onunda ağacın gövdesinden çıktığı söylenmişti.
Buralara geliyor mu o ağaç?
Brezilya kökenli, sanırım ancak Akdeniz bölgesinde yetişebilir.
İlginçmiş, üzerinde böcekler birikmiş gibi içim bir tuhaf oldu :D
Gerçekten de üzerinde böcekler varmış gibi görünüyor.Ama yinede iştah açıcı bir görüntüsü var =)
Son öğrendiğimiz bir ağaç türü. Balım ilk fidesini veya çekirdeğini kim getirecek.
Emre İlhan
19-05-2010, 19:59
;)Çok ilginç gerçekten.Yetiştirmesi zevkli olur herhalde.
Bilgilendirme için çok teşekkürler.Çok ilginç umarım tez zamanda kavuşuruz bu ağaca.
Ben geçen sene çimlendirmiştim, ama sezon sonu çimlendi, evin içindede ilgillenedim diğer bitkilerden.. Çİmlenme sorunu yok, görüntüsü böyle...
ahmet salih
19-05-2010, 23:09
Gerçekten tebrikler Sn;bari pes diyorum.Şimdilik imrenerek sizi izlemeye devam ediyorum. sağlıcakla kalın.
Maşallah sayın bari de yok yok. Ben de kitap la bitki konusunda aynı huy var. Gördüm mü almadan rahat edemem.
bahçemizde böyle bir ağacı yetiştirmek ilgi çekici olurdu heralde...yetiştiren arkadaş varmı ki?
YeşilSeven
21-05-2010, 14:24
Bende de küçük bir fidesi var. Bakalım yaşatabilecek miyiz? Meyve suyunun güzel olduğu heryerde belirtiliyor.
yaprak 92
22-05-2010, 17:09
Agacı görünce sanki biri bize espri yapıyor gibi geliyor kuru bir agacı süslemişler gibi degilmi,ne ilginç bitkiler var daha bilmedigimiz acep?....
KAPTANzst
22-05-2010, 19:10
Ben geçen sene çimlendirmiştim, ama sezon sonu çimlendi, evin içindede ilgillenedim diğer bitkilerden.. Çİmlenme sorunu yok, görüntüsü böyle...
Kaç sene sonra meyveye başlar acaba. Oda önemli. Beklemeye değer mi. Hayırlısı !
Sayın kaptanzst yazıya göre her ağaç 2 sene meyve veriyormuş.
Biraz garip, biraz ilginç, esprili bir görüntüsü var.
Sayın bari sizi gıpta ve hayranlıkla takip ediyorum.
Arkadaşlar, izninizle bir yanlışlığı düzeltmek isterim. Ağaç iki yılda bir meyve vermiyor. Yılda bir ya da iki kez meyve veriyormuş.
Naturally the tree may flower and fruit only once or twice a year, but when continuously irrigated it flowers frequently, and fresh fruit can be available year round in tropical regions.
"Ağaç doğal olarak yılda yalnızca bir ya da iki kez çiçeklenip meyve verir, fakat sürekli olarak sulanırsa sık sık çiçek açar ve tropikal bölgelerde yıl boyu meyve alınabilir."
Alıntı (Naturally the tree may flower and fruit only once or twice a year, but when continuously irrigated it flowers frequently, and fresh fruit can be available year round in tropical regions.)
bilemiyorum doğrumu farklı ağaçlarla ilgili bir link vericem, umarım yanlış bir şey yapmıyorumdur.
http://www.kanalturk.com.tr/foto-galeri/27174-bu-agaclar-cok-ilginc-galerisi.aspx
istcallst
19-10-2010, 14:58
Ben de bu tohumdan aldim, ama henuz cimlenme olmadi, yaklasik 1 ay gecti. En uygun cimlenme sicakligi 15 - 20 derece arasi. Aldigim yerde yalnis bilgi verdiler bu konuda ve ilk bir kac gun cok sicak bir yerde tutuyordum sonra yerini degistirdim ve hava sicakligi 20 dereceye kadar dustu.
Soguk dayanikligi citrus agaclar gibidir -4 dereceye kadar.
Cok yavas buyuyor ve en az 5 yil beklemek gerekiyor meyve vermesi icin, ama eminim beklemeye deger. Daha iyi verim icin en az iki agac olmasi lazim.
Yellow jaboticaba (Myrciaria glazioviana) daha degisik bir cesit ve 3 yil sonra meyve veriyormus.
istcallst
19-10-2010, 15:36
meyve
Hatice Tarhan
19-10-2010, 16:06
Tohumunu nerden aldınız bilgi verebilirmisiniz.
istcallst
20-10-2010, 07:10
Tohumunu nerden aldınız bilgi verebilirmisiniz.
http://www.fruitlovers.com/seedlistforeign.html
Buradan tohumlari aldim, en az 20 dolar harcamak gerekiyor, ama o kadar guzel tohum var bu cok kolay oluyor. Blackberry jam fruit (randia formosa) da aldim, onlar suan cimlenmeye baslamislar.
Daha once baska tohumlari bu siteden aldim:
http://www.banana-tree.com/
Ağacın çiçekli hali de çok güzel. Ortaklaşa sipariş yapılabilir mi acaba?
Charlaux
19-12-2011, 18:50
Merhaba arkadaşlar,
Ebayden 3 tane jaboticaba filizleri sipariş ettim,ürünlerin fiyatı gayet uygun ancak USPS Express'le yollandığı için toplam fiyat 75 tl'ye çıkıyor.Ben bir delilik ettim aldım,umarım elime ulaşırlar ;) Ulaşma durumu olursa size buradan bildiririm.
Charlaux
20-01-2012, 15:04
Merhaba arkadaşlar,
Niyet edip ebayden 75 liraya (USPS Express shipping dahil) 1 tane jaboticaba almıştım.Aslında 2 tanede hediye edecekti ama paketin içinden çıkmadı.Neyse;ürün 30 gün içinde ulaştı tabi bunda önce Portekiz'e yollamalarının etkisi büyük ancak İstanbul'a gelince gümrüğe takılmadı ve 2 lira ödeyerek kapımdan aldım.Ancak dikkat edilmesi gereken bir husus var;ürün Avrupa gümrüklüde yazıyordu;aradım gitmem gerektiğini söylediler ben de içinde can var nasıl dayanır bir iki gün diyerek yola çıktım.Oraya vardığımda ise beni 3,5 saat bekletip gümrüklü olmadığını söylediler ve ben de yol için verdiğim absürt bir rakamla ortada kaldım.Size diyeceğim bekleyin,hala site güncellemiyorsa arayın tekrar sorun kişinin ismini almayı unutmayın.
Bir de express mail fiyatına insured eklemek faydalı olabilir çünkü ürün geç gelirse kaybolursa usps müşteri hizmetleri çekilir dert değil,gerçi dhl,ups,fedex'e vereceğiniz gümrük masraflarına değer.
Ürün geldiğinde iyinin iyisiydi,sadece bazı yapraklarının ön tarafı az biraz siyahlamış gerisi hala çok iyi.Almak isteyen JABOTICABA SEEDLING! MAKES A GREAT BONSAI!! | eBay (http://www.ebay.com/itm/JABOTICABA-SEEDLING-MAKES-GREAT-BONSAI-/260896416858?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item3cbea3645a#ht_1360wt_952) bu linkten ebay güvencesiyle alabilir.Denediğim,tavsiye edebileceğim isim budur diğer üyeler hakkında hiçbir bilgim,ürünün kondisyonu hakkında bilgim yok.
E fidenin bir fotosunu görsek güzel olurdu...
Güle güle büyütün. Dilerim sağlıkla büyür..
Charlaux
21-01-2012, 10:31
E fidenin bir fotosunu görsek güzel olurdu...
Güle güle büyütün. Dilerim sağlıkla büyür..
Fotoğrafım hazır ancak bağlantı kablosunu alamamıştım,akşama kadar yüklemiş olurum.
Charlaux
22-01-2012, 10:23
Merhaba,
Boyutunu kabul etmiyor resimlerin,ben de değiştiremiyorum.O yüzden linkini koymak zorunda kaldım.ImageShack® - Online Photo and Video Hosting (http://imageshack.us/photo/my-images/9/fotoraf0289x.jpg/)
Bir de gliricidia sepium için eklediğim resimlere bakabilir misiniz ? (özellikle agozce)
(Not:resim gözükmüyormuş.Yüklemeyi deniyorum olmuyor.Bir şekilde akşama kadar full resmi yüklemiş olacağım.)
Bu ağaç evde-saksıda olacak bir şey değil biliyorsun, büyüynce ne yapmayı düşünüyorsun?..:)))
Charlaux
23-01-2012, 21:13
Bu ağaç evde-saksıda olacak bir şey değil biliyorsun, büyüynce ne yapmayı düşünüyorsun?..:)))
Bonsaileşebilen ve çok yavaş büyüyen bir yapısı var diye biliyorum.Bir de evim bahçeli olduğundan ötürü belki dikebilirim ancak büyük saksılarda bu iş yürür gibime geliyor.
çok ilginç ağaç ,çok çok güzelmiş ben ağaca taktım:D
Emre Kuzu
30-01-2012, 21:01
Picassa, flicker gibi resim depolama sitelerine resmi yükleyebilirsiniz resim megabaytını otomatik küçültüyorlar sonra resmi internetten tekrar pcye atıp buraya yüklersiniz.
...Jabuticaba, dünyada gövdesinden meyva veren tek ağaçtır, ...
Tek değildir. Örneğin kakao ağacıda aynı özelliğe sahiptir. Aşağıda resimleri var. Bu özellkikte başka ağaçlar da vardır.
266834
266835
266836
Keçi boynuzuda gövdeden çiçeklenir.
Charlaux
08-02-2012, 16:42
Jaboticaba fotoğrafım.(geldiği gün çekilen) O günden bu güne 1 yaprak döktü.Ne zaman canlanacak acaba ? ;)
İyi görünüyor. Biraz sabır..:), bahara aza kaldı.
istcallst
09-02-2012, 11:22
Keçi boynuzuda gövdeden çiçeklenir.
keci boynuzu cicekleri
istcallst
09-02-2012, 11:59
bunlar da benim jaboticabalarim, suanda 7-8cm, temuzda dikmistim. 12 tohumdan sadece ikisi cimlendi.
Charlaux
28-03-2012, 20:39
Merhaba arkadaşlar,
Merak edenler için söylüyorum,jaboticabalarım tam olarak iyileşemese de gelişmeye başladılar;yapraklar büyüdü,daha bir canlandı vs tabi hepsi güneşle alakalı.Biraz daha büyüsün resimlerini koymayı planlıyorum.
Merhaba arkadaşlar,
Merak edenler için söylüyorum,jaboticabalarım tam olarak iyileşemese de gelişmeye başladılar;yapraklar büyüdü,daha bir canlandı vs tabi hepsi güneşle alakalı.Biraz daha büyüsün resimlerini koymayı planlıyorum.
Ağacınızı merak ettim şimdi ne durumda baharla birlikte gelişme olmadı mı? Fotoğrafları bekliyoruz.
Charlaux
20-04-2012, 18:27
Ağacınızı merak ettim şimdi ne durumda baharla birlikte gelişme olmadı mı? Fotoğrafları bekliyoruz.
Merhaba,
Baharın gelse de pek bir büyüme yaşamadık ancak bir taraf yeni yapraklar verdi,ortadaki aynı,diğer taraftaki de aynı gibi.Havalar hala bir garip,o yüzden dışarı koyamıyorum şöyle bir Mayıs gelsin rüzgarı unutalım dışarıya koyacağım ve bu zaman sonuçların daha şaşırtıcı olacağına inanıyorum.İsterseniz şimdi de koyabilirim ancak pek bir değişiklik görür müsünüz bilemeyeceğim :) Bir de yukarıdaki jaboticabaları görünce aklıma takıldı.Sn.istcallstn ki de 1 yaşında benim ki de ama onun ki büyük dalı koyu değil;benim ki küçük ama dalı koyu.Niye şaşırıyorsunuz diye soracak olursanız bizimki Floridalı;e haliyle güneş oranını kıyaslayamıyorum bile.Hal böyle olunca ne olduğunu merak ettim açıkçası.
ufkabakanlar
02-06-2012, 16:21
bu ağacın tohumunu Türkiye'den enrden temin edebılırız acaba arkdaşlar bılenınız var mı..?
İnce kabuklu bölgede en erken yetişen çekirdekli aromalı küçük taneli üzüm çeşitidir. sıcaktan çok çabuk etkilenir. Dedemden kalan bağ yerini tekrar temizledim bakım yaptım kendiliğinden çalıların arasından çıktı fazla bakım gerektirmeyen arsız bir üzüm çeşidi.
bu tür ile ilgili hiç bir yazı bulamadım. yardımcı olursanız sevinirim. ıslah etme ve ekonomik olarak nasıl kullanırız. şarap veya kurutmalık
istcallst
03-06-2012, 20:04
Jaboticabalar cok yavas gelisiyor, cok sabirli olmak lazim, son durumu bu, tam 1 yil oldu simdi. Bir resimde kalem koydum yanina. Yeni 1.5lt pet siselere koydum, saksiden cikarinca inanamadim, kokler cok uzun govdenin 3-4 kati.
Yellow jaboticaba ya da cabelluda biraz daha cabuk gelisiyor.
Demek ki derin saksı istiyorlar.
Charlaux
11-06-2012, 22:10
Demek ki derin saksı istiyorlar.
Merhaba arkadaşlar,
Jaboticabalarımdan birisi sadece yaşıyor ve o da ölüme doğru ilerliyor.Gövde yeşil ama o da gidiyor gibi.Dışarıya almıştım havalar ısındı diye şimdi yeni yaprak çıkardı bir daha beterleşti.Ne yapmalıyım bilemiyorum ? Börtü böcek te yok,toprağı nemli :(
Lathspell
23-07-2014, 17:06
Jaboticabalar cok yavas gelisiyor, cok sabirli olmak lazim, son durumu bu, tam 1 yil oldu simdi. Bir resimde kalem koydum yanina. Yeni 1.5lt pet siselere koydum, saksiden cikarinca inanamadim, kokler cok uzun govdenin 3-4 kati.
Yellow jaboticaba ya da cabelluda biraz daha cabuk gelisiyor.
Merhaba arkadaşlar,
Jaboticabalarımdan birisi sadece yaşıyor ve o da ölüme doğru ilerliyor.Gövde yeşil ama o da gidiyor gibi.Dışarıya almıştım havalar ısındı diye şimdi yeni yaprak çıkardı bir daha beterleşti.Ne yapmalıyım bilemiyorum ? Börtü böcek te yok,toprağı nemli.
Sayın istcallst ve Charlaux Jaboticaba bitkilerinizin son durumları nedir acaba, bilgi verebilir misiniz?
istcallst
27-07-2014, 14:18
Ah keske iyi oldugunu diyebilseydim. Sanki hic bir gelisme yok, tamamen durmus gibi. Hala yasiyor, diger bitkilerle ilgileniyorum, o da oyle yaninda duruyor. Cabelluda daha iyi, yemyesil, ama o da sadece 1 tane, digeri oldu.
Charlaux
28-07-2014, 19:41
Sayın istcallst ve Charlaux Jaboticaba bitkilerinizin son durumları nedir acaba, bilgi verebilir misiniz?
Merhaba sn.Lathspell,
Maalesef uzun zaman önce bitkim öldü;tropik türler içerisinde en zorlandığım oldu.
Sevgiler
Lathspell
29-07-2014, 00:44
Ah keske iyi oldugunu diyebilseydim. Sanki hic bir gelisme yok, tamamen durmus gibi. Hala yasiyor, diger bitkilerle ilgileniyorum, o da oyle yaninda duruyor. Cabelluda daha iyi, yemyesil, ama o da sadece 1 tane, digeri oldu.
Sayın istcallst bu cebelluda nedir acaba:confused: ben çok cahilim biraz bahsedebilir misiniz?
Merhaba sn.Lathspell,
Maalesef uzun zaman önce bitkim öldü;tropik türler içerisinde en zorlandığım oldu.
Sevgiler
Sayın charleux acaba İstanbul'da mı denemiştiniz yoksa iskoçya mı? Toplam kaç sene ya da ay yaşadı? Tohum olarak mı almıştınız fide mi? Anlatabilir misiniz lütfen?
Teşekkürler;)
Charlaux
29-07-2014, 00:57
Sayın istcallst bu cebelluda nedir acaba:confused: ben çok cahilim biraz bahsedebilir misiniz?
Sayın charleux acaba İstanbul'da mı denemiştiniz yoksa iskoçya mı? Toplam kaç sene ya da ay yaşadı? Tohum olarak mı almıştınız fide mi? Anlatabilir misiniz lütfen?
Teşekkürler;)
Tabii,Amerika'dan fide olarak İstanbul'a getirtmiştim.Tam olarak ne kadar yaşadı inanın hatırlamıyorum ama yanlış hatırlamıyorsam aynı sene içinde ölmüş olması gerekir. Geldiği gibi ölmese de süreç içerisinde gelişim göstermedi ve durumu kötüye gitti . Bunda elbette Amerika'dan yolculuk yapmış olmasınında bir etkisi vardır ama İstanbul'da tropik bir bitki yetiştirmek imkansız değil güneş alan nemli ve sıcak bir bölgeniz olduğu sürece bir imkan var her zaman,en azındsn kakao,hindistancevizi ve gliricidia sepium türlerini yetiştirebiliyorum.Benim jabuticaba fidelerindeki sorun tamamen o duruma da özel olabilir o yüzden bir şey diyemeyeceğim ancak deneyimlediğim en zorlandığım tropikti ( en kolayları hindistancevizi ve gliricidia sepium'du) Ancak bildiğim bir şey varsa kısayolu değil uzununu seçerseniz maça bir sıfır önde başladığınız;yani tohumdan yetiştirmenizi öneririm.
Sevgiler
Lathspell
29-07-2014, 01:20
Hmm çok teşekkür ederim. Hem tohum hem fide olarak denemeyi düşünüyorum, sanırım çok zorlanıcam çünkü sandığa ektiğim patatesler bile baş vermezken, bu tropik çocuklar bana hiç acımazar. Umarım öldürmem. Biraz daha araştırma yapmalıyım! İyi geceler tekrar teşekkürler:)
istcallst
29-07-2014, 14:00
Cabelluda, sari jaboticaba diye geciyor, myrciaria glazoviana.
Normal jaboticaba, myrciaria cauliflora.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.