PDA

View Full Version : Yavru kedide hastalıklar




cerenimom
16-05-2010, 13:54
bugün üye oldum.kızım sokakta bırakılan yavru bir kedi getirdi ona bakıyoruz.

biberon mama almış,gözü çapaklanıyor ılık su ile açıyoruz,dün de poposunda bir kızarıklık oluşmuş basur gibi ne yapmamız lazım,
bilen arkadaşlar paylaşırsa çok sevinirim.:(




inebolu
16-05-2010, 14:02
gözlerini ılık çay ile silerseniz daha iyi gelir
verdiğiniz biberon maması yavru köpekler için olan mı ?
anlattıklarınıza göre bu yavru kedi daha annesinden ayrılma büyüklüğüne erişmemiş çişini kakasını rahat yapabilmesi için ılık suyla ıslatılmış pamukla karnından makatına doğru sıvazlarsanız daha rahat yapar tuvaletini

cerenimom
16-05-2010, 15:51
gözlerini önce ılık çayla sildim ama ılık su daha iyi geldi,mama dedim cat-milk diye bir şey,anne sütü desteği imiş.çişini mamadan sonra ılık su ile pamukla dediğiniz gibi yapıyorum çişini hemen yapıyor,kakasını 2 defa kendi yaptı,ama poposunda bir kızarıklık var toplu iğne başı kadar ne acaba.şu an ayakkabı kutusunda camın yanına koydum güneş vuruyor öyle güzel uyuyor ki.altına da sıcak su torbasını beze sararak koyduk.
cevabınız için teşekkürler.

inebolu
16-05-2010, 15:55
evet o cat milk i verin bir süre inek sütü iyi olmaz şuan ishal yapar
kakasını yaparken zorlandığı içindir o kızarıklık büyük ihtimalle
zaten gayet güzel ilgileniorsunuz geçicekir yakında

cerenimom
17-05-2010, 18:28
poposu geçti gibi ,ama gözü sürekli kapanıyor ve içi dolu şiş,silince açılıyor.sütünü daha rahat içiyor.gözü de bi geçseydi.içim sızlıyor.

COYOTE
17-05-2010, 18:32
Sn cerenimom burada (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=15519&highlight=yavru+kediler) size yardımcı bilgiler bulabilirsiniz sanıyorum.

umıt79
17-05-2010, 21:56
Sevgili cerenimom yavru Van kedilerimde de böyle sorunlar olurdu. Ben size nasıl temizlik yaptığımı anlatayım isterseniz. Eczanelerde satılan serum fizyolojikten damlalığa çektiğim iki damlayı yaklaşık bir hafta boyunca ,her bir göze iki minik damla gelecek şekilde damlatırdım. Sonra aynı serum fizyolojikle göz çevresini silerdim ki normalde bu işlemi minik kedinin annesi yapar. Dikkat etmeniz gereken şey her gözü ayrı bir gazlı bez **** mendille silmeniz.

Geçmeme ihtimali içinse içeriğinde gentamisin bulunan Genta göz antibiyotiği ile her gözün ,göz pınarına birer damla uygulaması yapın . Muhtemelen bir hafta sonunda düzelmiş olacaktır.

Bu problem genellikle anne sütü alamayan yavrularda , son doğanlarda ve dişi yavrularda sıklıkla görülüyor. Sizde ki yavrununda anne sütünden ve yalamasından mahrum kaldığını düşünürsek normal karşılamalısınız.

Makatında ki kızarıklıksa normal şartlar da anne kedi yavrusunun makatını yalayarak dışkılama isteğini tetikler. Dışkılama tetiklendiği gibi anüs civarıda mikroptan kurtulur. Bu işlemin olmamasından kaynaklanan bir tıkanma söz konusu olmalı. Elinize geçirdiğiniz bir plastik eldiveni sıcak suya bandırıp makatını yumuşak hareketlerle ovalayabileceğiniz gibi , direkt bir mendil vs. ılık su ile ıslayıp silme hareketleriyle de yapabilirsiniz. Eğer beslerken normal süt veriyorsanız; kaynatılıp soğutulmuş ve 3/2 oranında sulandırılmış olmasına dikkat edin .

Geçmiş olsun ,sevgiler.

cerenimom
18-05-2010, 22:50
arkadaşlar çok teşekkür ederim,ne güzel bilgiler vermişsiniz.bugün evde kemicetin göz pomadı vardı ondan sürdüm,iyi geldi düzeliyor inşallah.çişini kendi yapıyor.kutusundan çıkıp halıya bırakıyor kendini geziyor.

umıt79
18-05-2010, 22:52
Bu durumda gözünüz aydın:p

cerenimom
20-05-2010, 09:41
dün gece uyanmadı sevindik,rahat dedik ama altında sıcak su torbası var ya ordan kenara gitmiş soğuk yere orda üşümüş aldım hemen sıcak suyunu koydum yedirdim ama keyifsiz,hiç iyi değil inşallah birşey olmaz.dün kızım tatildi bütün gününü onunla geçirdi ilgilendi.

cerenimom
20-05-2010, 14:20
maalesef kedimiz veterinere giderken taksi de öldü,kızım işyerinde izin alıp gelmişti,telefonda öyle ağlıyordu ki.veteriner bu tür yavrulara biz bile bişey yapamıyoruz,annesini emmemiş demek ki,virüs girmiş olabilir demiş.dün ne güzel halının üzerinde yürüyordu pisi pisi gel diyordum elime doğru geliyordu.kısmet.
.

elek
20-05-2010, 15:09
Çok üzüldüm sn. Cerenimom, elinizden geleni yaptığınıza eminim ama bazen de yetmiyor işte... Pisicik şimdi melek olmuş izliyordur sizi bir yerlerde merak etmeyin...

umıt79
20-05-2010, 21:27
Vicdanen müsterih olun lutfen .Siz elinizden geleni yaptınız . Üzüldüm minicik bir hayata verdiğiniz desteğin yetersiz kalmasına...

Bazen elimizden hiçbirşey gelmeyebiliyor. Lutfen bu olay içinizde ki yardım hissiyatını köreltmesin. Unutmayın ki tüm sokak canlılarıda tıpkı diğerleri gibi yardımımızı bekliyor.

cerenimom
21-05-2010, 13:39
umıt79 çok teşekkür edrim.vicdanım rahat,kızımla diyoruz ki ,iyi ki evde bırakıp gitmedik,geldiğimizde de ölmüş olabilirdi.zaman zaman sesi kulağıma geliyor,öyle alışmıştık ki.kısmet.

Sûz-i Dilârâ
23-07-2010, 07:51
Arkadaşlar, ancak bir aylık, yavru bir kedi buldum, ishal olmuş, üstelik sancı da veriyor galiba. Çişini yapacağı vakit veya yaptıktan biraz sonra sancıdan ciyaklıyor, poposunu ısırmaya çalışıyor.

Ben 8-9 gün zarfında tatile gideceğim gitmeden önce bu zavallıcığı iyileştirip dönene kadar bakmaları için emin bir yuva bulmam lazım.

Lütfen yardım edin ishal kediciği iyileştirmek için ne yapabilirim?

Mama olarak nasıl besinler yedirebilirim? Şimdi yumurta haşladım beyazını severek yiyor, dün de süte bol miktarda su karıştırıp içine bir kaşık bal ve yumurta sarısını çırparak mama hazırladım. Yoğurt da verdim ama yemiyor. Bir de diğer kedim için aldığım balıktan yiyor, başka ne yapabilirim?

ilksenozturk
23-07-2010, 09:34
sn suz-i dilara
internette bunu buldum (http://www.miyavlar.com) evde yapabileceklerimiz prinç lapası (yağsız) ve patates gibi duruyor.
''Öncelikle veteriner hekime mutlaka başvurulmalıdır. 24-48 saat gıda verilmemesi, hayvanın sakin bir ortama alınması, pirinç lapası ve patates verilmesi gibi gıdai tedbirler alınmalıdır. Gıdalar küçük porsiyonlar halinde ve sık verilmelidir. Kaybedilen elektrolit dengesini yerine getirmek için elektrolit tedavisi mutlaka yapılmalıdır. Veteriner hekiminizin önereceği semptomatik ve destekleyici tedavi protokulüne mutlaka uyulması gerekmektedir. Etkenin ortadan kalkmasıyla, hastaların çoğunda yıkımlanmanın şiddetli olması durumunda dahi barsak epitelyum katmanının kendisini yenilemesi 3-5 gün gibi kısa bir süre sürmesi sonucu iyileşme hızlı bir şekilde sağlanır. Ancak unutulmamalıdır ki; basit bir ishal gibi düşündüğünüz hastalık petlerimizi kaybetmemize neden olabilmektedir''

Sûz-i Dilârâ
23-07-2010, 12:45
İlksencim, daha önce eve aldığım yavrulardan hiçbirinde ishal sorunu yaşamamıştım ilgin ve verdiğin bilgiler için teşekkür ederim :) pirinç lapası ve patatesi mutlaka pişirip yedireceğim, sütü kestim yukarıda okuduğuma göre ishali tetikliyor. Haşlanmış yumurta yavru kediler için iyi bir besinmiş demin yine bir tane haşladım kokusunu bile alınca miyavlayıp istedi :)
Kediciği eve alalı iki gün oluyor ilk güne ve düne nazaran daha az çıktı kaka yapmaya, ve kakasındaki renksiz sıvı gitti.

Bu arada karnında da şişlik var. :( Uyuduğu zamanlar masaj yapıyorum (üç gündür) ama şişi indiremedim.:(

sındırgılı
23-07-2010, 15:27
Parazit olabilir. Benimde, acemi bahcivanlardan (bahcemin ufak yaramazlari) birisinin karni sis.Yegenim, bize geldiginde kendisini muayene etmis ve " siropar" diye bir ilac vermisti.
2 gundur kullaniyorum.Sislik bir nebze olsun kayboldu. Bugun de gelip agizdan bir hap verecekmis. Ismini ogrenince yazarim.
Tekrar gecmis olsun. (MMX kahvesinde kucagimda yatan resmi var)

ilksenozturk
23-07-2010, 15:45
Benim de hiç kedim olmadı ama köpeklerimiz ile az boyutlarda da olsa ishal vakası yaşadım. Patatesi ishal durumunda insan için de tavsiye ederler. Bir de bol bol su tabi. Derisini sırtından hafifçe çeker, geri bırakırsınız. Hemen eski haline dönüyorsa su kaynı tehlikeli boyutta değildir, ama biraz buruşuk kalıyor, yavaş yavaş düzeliyorsa durum ciddidir, serum verilmesi gerekebilir. İmkanlarınız müsaitse mutlaka bir veterinete götürün derim. İshal çok ciddi ve yavrular için çok çok tehlikelidir.
Eve sokaktan bulup aldığınız bir can için bu kadar dertleniyorsunuz ya, Allah yardımcınız olsun her konuda...

Sûz-i Dilârâ
23-07-2010, 18:29
Bir kedinin patates haşlaması yediğini ilk defa görüyorum;)

İshal vakalarında insana iyi geldiğini biliyordum ama aynı şeyin kediler için de geçerli olduğunu bugün öğrendim.;)

Bir tane patatesi haşladım denemek için az koydum, baktım, yedi iştahlı iştahlı ilave yaptım. :) Sırtını da muayene ettim öyle buruşuk değil, su kaybı fazla yok sanırım. Güneşe çıkarmıyorum hep gölge ve serin yerde.

Bir de burdaki veterinerler yeterince -aslında hiç- ilgilenmiyorlar, kampüste hayvan hastanesi var Cumali hoca çok ilgileniyor, ama kampüs o kadar uzak ki yetmiyormuş gibi yol çalışmaları var, uzaklık nerdeyse iki katına çıkmış, hayvancığı sıcakta yorduğuma değmez diye düşündüm. Çünkü daha önce büyük kedilerimi götürmüştüm -üstelik kendi aracımla- onlar bile perişan olmuşlardı, bu zavallı dolmuşlarda, otobüslerde mahvolur.

Sn. sındırgılı ilginiz için teşekkür ederim, ilacı şehre inebilirsem ve bulursam alırım.

Not: Demin halının üzerine küçük çişini yaptı. Tam bir kalp şeklindeydi çok şaşırdım makinem burda olsaydı resmini çekecektim. :p Sanırım kendi lisânıyla teşekkür ediyor. Ama temizlemek yine bana düşecek:dilli:

ilksenozturk
25-07-2010, 19:18
benim köpeğim de kolayı çok severdi :) daha 1 aylıkken annemin yere koyduğu (içsin diye değil, iki eliyle birşeye uzanması gerektiği için yere bırakmıştı) yarım bardak kolaya küçücük burnunu sokup tadına bakması, sonrada o burnunu bardaktan çıkarmak istemeyecek kadar tadını beğenmesi ile başlamıştı maceramız. sonra her bakkala uğradığımızda yerde duran kola şişelerini burnuyla ufaktan dürtükler, döner bize acınası bir şekilde bakar, ağlardı.
ne zaman ne yerler belli olmuyor, hepsinin kendine has bir karakteri var:)
kalp şeklinde çiş de imza olmuş tam :)

Sûz-i Dilârâ
25-07-2010, 19:49
:) İlksencim, o kareyi gözümün önüne getirebiliyorum, yaramazlar istediklerini nasıl da yaptırıyorlar masumluklarıyla :) Benim Sütoğlum kahveye ve zeytine bayılırdı kendime kahve yaptığımda kokusunu alır almaz soluğu burnumun dibinde alır ve kahveme sulanırdı.:) Kahvaltı yaparken masanın dibinde zeytin beklerdi bizden, eşimin hoşuna gittiği için zeytini azıcık ısırır gerisini ona verirdi. O zeytini ağzında o kadar evirir çevirirdi ki geriye çekirdeği bile kalmayacak sanırdım. :)

Bu arada yavru kediciğin karnındaki şişlik hariç durumu iyi, ishalden kurtuldu, zıp zıp zıplıyor, kapının arkasına saklanıp bana pusu kuruyor ben geçerken pat diye ayağıma atlıyor:) neşesi de yerinde anlayacağınız, dönene kadar bakacak birini de buldum. :) Kaç gündür bu yüzden huzursuzdum, şimdi içim rahat gidebilirim.

ilksenozturk
26-07-2010, 07:49
onların kendine has beğenileri bitip tükenmez değil mi? hepsinin ayrı bir huyu suyu var, o kadar çok şey söyleyebiliriz ki karşılıklı :) iyiki varlar.

kediciğinizin durumuna çok sevindim, bakacak yer bulmanız da çok iyi olmuş:) inşallah karnındaki şişlik de iner. ama şişlik kötü bir işaret de olabilir, keşke istanbulda olsaydınız, beraber götürürdük onu veterinere:(

Sûz-i Dilârâ
01-09-2010, 23:16
Tatilden döndüm ve minik kediciğin durumunun çok iyi olduğunu gördüm, komşunun oğlu çok iyi bakmış sağolsun, bu arada evdeki kedim Yaban'a da mama vermesi için komşuma tenbih etmiştim, ben gelene kadar Yaban, onun bodrumunda yatıp kalktı ve mama ve suyunu da orda yedi, içti.
Minik kedicik tam bir yaramaz :)) evin altını üstüne getiriyor :) Yaban oğlum da onu benimsedi (daha önceden kardeşi İncir'le beraber büyüdüğü için kıskançlık etmiyor) birbirlerini kovalamaca, ısırmaca, yalamaca :)) türlü türlü oyunlar oynuyorlar, aynı tabaktan yemek yiyorlar :) bazen miniş Yaban'ın karnına kafasını gömüp öyle uyuyor :)

Bunlar da büyük ve küçük kömürcüklerimin yakalayabildiğim kareleri;

Sinsof
12-05-2012, 02:28
*** yeni doğan kedilere bakmak oldukça zordur özellikle anne sütü içemediklerinden bağışıklık sistemleri düşüktür ve kör olma tehlikesiyle karşı karşıyadırlar bu yüzden yapacağınız ilk müdahale çayın demiyle sık sık gözlerini silmeniz olacaktır geçmediği taktirde çocuklarda da kullanılan Sulcid adındaki antibiyotiği eczaneden 8 TL karşılığı temin edebilirsiniz onu 12 saat arayla şırıngayla 1 cc verebilir böylece iyileştirebilirsiniz ayrıcada terramycin kremini de kullanmanız gerekebilir ..:rolleyes:

çisem
12-05-2012, 08:51
Terramycin kremi şiddetle tavsiye ederim.
Çay kompresi çapaklanmada mükemmeldir.
Enfeksiyonlu, yarı kapanmış gözlerde terramycini çekinmeden sürebilirsiniz.
Poposundaki kızarıklık muhtemelen kakasını yaparken zorlanmadan oluşmuştur.
Ben annesiz yavru kedilerin poposuna zeytinyağına sürülmüş pamuk parçasıyla makat bölgesine masaj yaparım.
Hem yumuşatır, hem masajla rahat tuvaletini yapar. Hem de tedavi edicidir.
Basur olmazlar.
Size kolay gelsin. Artık bir annesiniz...:)

Ayseenel
26-03-2014, 00:48
Arkadaslar cogu sıtede yazdıgını gordum ve sızı bılgılendırmek ıstedım. Yavru kedılerın gozlerı ıltıhaplandıgında kesınlıkle onadron goz damlasını kullanmayın. Bız bugun ares ıle veterıner hekımımızle gorustuk kedınız kor olabılır. Onadron goz nezlelerınde kullanılır ve hayvanlarda kullanılması pek dogru degıldır. Benım yavrumun sag gozu mısket kadar sısmıs durumda ve gozunde bulanıklık var. Doktorumuz bu tıp rahatsızlıklarda "sıprogut 0,3" kullanıldıgını soyledı onadron cok agır bır ılactır bılgınıze...

Tusanure
15-04-2016, 03:37
Gözündeki çapaklar için su kullanmayın. Bir süre sonra sudan dolayı göz kapakları şişerek gözü kapatıyor ve bu yüzden kör oluyor. Benim bir kedimin gözü böyle kör oldu. En iyisi Genta isminde göz damlası....

Ozlem A
15-04-2016, 18:28
İlksencim, daha önce eve aldığım yavrulardan hiçbirinde ishal sorunu yaşamamıştım ilgin ve verdiğin bilgiler için teşekkür ederim :) pirinç lapası ve patatesi mutlaka pişirip yedireceğim, sütü kestim yukarıda okuduğuma göre ishali tetikliyor. Haşlanmış yumurta yavru kediler için iyi bir besinmiş demin yine bir tane haşladım kokusunu bile alınca miyavlayıp istedi :)
Kediciği eve alalı iki gün oluyor ilk güne ve düne nazaran daha az çıktı kaka yapmaya, ve kakasındaki renksiz sıvı gitti.

Bu arada karnında da şişlik var. :( Uyuduğu zamanlar masaj yapıyorum (üç gündür) ama şişi indiremedim.:(

Tecrübeden konuşursam, şişlik bağırsak parazitinden olabilir derim..

Sizin kedi Kocaman olmuştur ama benzer sorunu olanlar için bu da bir olasılık şeklinde not etmiş olayım.

Selda2711
18-11-2018, 18:33
Benimde 3aylık tavır bir kedim var.son bir haftadır çok durgun sürekli uyuyor.yemekte çok yemiyor.her hangi bir hastalık belirtisi yok .depresyona giren biri gibi çok mutsuz☹️☹️☹️sebebi ne olabilir

su teresi
02-12-2018, 10:13
Merhaba kedilerde görülen fip virüsü erken farkedilirse yok edilmese dahi baskılanabiliyor iştahsızlık hareketlerinde yavaşlama gözlerde eğim kendini kapatma ve yemek yememe. iki tür var kuru olanlar daha geç farkediliyor erken evrede antibiyotik tedavisiyle taşıyıcı olsa dahi hayatta kalabiliyor. aklınızda olsun. veterinerde yapılan basit kan testiyle hemen anında tespit edilip tedaviylei -baskılama- büyüleyici dostlarımızın hayatta kalmasını sağlayabiliriz.ve onlar öyle mücadeleci ki çabanıza karşılık verecekler. birde yavru köpek ya da kedi sahiplendiğinizde lütfen koynunuzda uyutun henüz anne koynunda doğaya uyum sağlarken koparıldıklarından vucut direnci yeterli olmayabilir ve ölür. sürekli ağlayan yavru kedi köpek anne koynunu sıcaklığını istiyordur. alıp kutu balkon vs yerde ölüme terketmeyin yavrulardan bahsediyorum. sokakta gördüğünüz bir yavruyu hemen alıp gitmeyin 15-20 dk takip edin annesi muhtemelen oralarda ya yemek ya ihtiyaç için uzaklaşmış olabilir bulamazsa günlerce miyavlayarak yavrularını arar.hasta yavruları terkeder anneleri, işte onları alıp tedavi ettirip yaşamınıza dahil etmek ya da görmezden gelip gitmek size kalmış. yollarda hemen hergün hız şu 30 km 50 km yazan yerlerde 70-80 le giden acelesi olan dünyayı kurtaracak katiller sayesinde kediler köpekler ölüyor ve öylece basıp arkasına bakmadan gitmeleri.. sokaklarda gördükleri kedi köpekleri sırf varlıklarından rahatsız olan kendileri kedi köpek sahibi olsa dahi belediyeyi arayıp toplatan insanlar var tedaviye ihtiyacı varsa evet takibini yaparak yardımcı olun yoksa sağlıklıysa lütfen yaşamlarını kafeslerde geçirmeye mahkum etmeyin. doğa sizden intikam alırken haberiniz dahi olmaz.ve alır. bu deneyimi kedi kısırlaştırıken yaşadım. onların yaşam haklarına nasıl yaşayacaklarına cüret eden düşünceyle yavrulayıp sokakta sefil olmasın dediğim sevgili kedi sana teşekkür ederim. şimdi 5 çocuklu bir anne çok güzel annelik yaptı. can dostlarımın isimlerini yazmaya korkuyorum. tüm sevgili dostlarımızın doğanın şiddetinden insanların vahşetinden korunmuş sağlıklı huzurlu yaşamasını dileğimle.

tarku
02-12-2018, 14:54
Merhaba kedilerde görülen fip virüsü erken farkedilirse yok edilmese dahi baskılanabiliyor iştahsızlık hareketlerinde yavaşlama gözlerde eğim kendini kapatma ve yemek yememe. iki tür var kuru olanlar daha geç farkediliyor erken evrede antibiyotik tedavisiyle taşıyıcı olsa dahi hayatta kalabiliyor. aklınızda olsun. veterinerde yapılan basit kan testiyle hemen anında tespit edilip tedaviylei -baskılama- büyüleyici dostlarımızın hayatta kalmasını sağlayabiliriz.ve onlar öyle mücadeleci ki çabanıza karşılık verecekler. birde yavru köpek ya da kedi sahiplendiğinizde lütfen koynunuzda uyutun henüz anne koynunda doğaya uyum sağlarken koparıldıklarından vucut direnci yeterli olmayabilir ve ölür. sürekli ağlayan yavru kedi köpek anne koynunu sıcaklığını istiyordur. alıp kutu balkon vs yerde ölüme terketmeyin yavrulardan bahsediyorum. sokakta gördüğünüz bir yavruyu hemen alıp gitmeyin 15-20 dk takip edin annesi muhtemelen oralarda ya yemek ya ihtiyaç için uzaklaşmış olabilir bulamazsa günlerce miyavlayarak yavrularını arar.hasta yavruları terkeder anneleri, işte onları alıp tedavi ettirip yaşamınıza dahil etmek ya da görmezden gelip gitmek size kalmış. yollarda hemen hergün hız şu 30 km 50 km yazan yerlerde 70-80 le giden acelesi olan dünyayı kurtaracak katiller sayesinde kediler köpekler ölüyor ve öylece basıp arkasına bakmadan gitmeleri.. sokaklarda gördükleri kedi köpekleri sırf varlıklarından rahatsız olan kendileri kedi köpek sahibi olsa dahi belediyeyi arayıp toplatan insanlar var tedaviye ihtiyacı varsa evet takibini yaparak yardımcı olun yoksa sağlıklıysa lütfen yaşamlarını kafeslerde geçirmeye mahkum etmeyin. doğa sizden intikam alırken haberiniz dahi olmaz.ve alır. bu deneyimi kedi kısırlaştırıken yaşadım. onların yaşam haklarına nasıl yaşayacaklarına cüret eden düşünceyle yavrulayıp sokakta sefil olmasın dediğim sevgili kedi sana teşekkür ederim. şimdi 5 çocuklu bir anne çok güzel annelik yaptı. can dostlarımın isimlerini yazmaya korkuyorum. tüm sevgili dostlarımızın doğanın şiddetinden insanların vahşetinden korunmuş sağlıklı huzurlu yaşamasını dileğimle.
Kısırlaştırma haricinde bitin söylediklerinize katılıyorum. Bir kere anne olsun sonra kısırlaştırırım diyebilirsiniz ancak doğan yavruların durumunu düşündünüz mü? 5 yavru dediniz, 2 erkek 3 dişi diyelim. Erkekler ergenliğe yaklaştıklarında ya anne kedi bölgeyi terk eder ya da yavrular. Erkekler terk edip gitti diyelim, İyi beslenen dişi yavrular 7-8 aylık olunca kızgınlık gösterir, onların da doğasına karışmayayım dediğinizde 2 sene de 50 tane kediniz olur. Bu kadar kediye bakabilecekseniz tabi seçim sizin. Bahçemde her sene yavrulayan sokak kedileri oluyor ve ölen yavruları gömecek yer bulamaz oldum. İşin bu tarafını düşündünüz mü acaba? Kediler , köpekler bir doğumda çok yavru doğururlar ama normal şartlarda ilk bir ayda en fazla 2 yavrusu kalır. Evde bakılan bir annenin yavrularının ise tamamı yaşayabilir. Doğanın işleyişine kedileri ve köpekleri evcilleştirerek zaten müdahale etmişiz. Evde beslenen kedinin doğasında üremek var demek, baştan sona hatalı bir tespittir.

su teresi
02-12-2018, 19:18
Evde beslenen kedinin doğasında üremek var demek, baştan sona hatalı bir tespittir.

merhaba tarku ne kadar varsayımlarla dolu tespitte bulunmuşsunuz.bir kere anne olsun sonra kısırlaştırırım düşüncesinde olmadım öncelikle bakmaya çalıştığım daha doğrusu bana bu şerefi veren kediler sokak hayvanları benimle kalmak isterlerse bahçem evim onlara açık başka mekan ilgili bulurlarsa giderler.kimi hamile gelir doğum yapar kimi yavrularıyla gelir kimi yolda bulduğumuz terkedilmiş yavrular hasta olanlar şiddete uğrayanlar. öncesinde sizin gibi düşünüyordum doğada rezil olmasınlar soğukla açlıkla hastalıkla ve insanların nefret dolu düşmanca tepkileriyle öyle mağdurlar ve zor durumdalarki uyuyamıyorum bazen. evet önceden kısırlaştırıyordum yaşadığım o deneyimden sonra onların yaşamlarına mudahele eden bu uygulamayı yaptırmaya haddim olmadığını düşündüm ve halen bu düşüncemde kararlıyım tedaviye barınmaya bakıma ihtiyacı varsa beni terketmediği sürece elimden ne gelirse yapmaya çalışıyorum. doğa kendini yeniler bahçende gömecek yerin yoksa biraz şehrin dışında vardır bu mazeret değil.zaten sürekli bakıyorsan farketmişsindir sirkülasyonu kendine başka alan bulup gider gitmeyenlerde vardır her köşeden çıkanlar büyüler adeta ya da yok oluyor bir türlü bunu çözemedim ve ölenler öldürülenler. lakin illa sirkülasyon oluyor.kısırlaştırılması mudahale edilmesi gerekenler istisna hastadır hırpalanmıştır o ayrı.
insanları kısırlaştıralım sokaklar yetimhaneler çocuk dolu sefalet diz boyu ekonomi kötü gibi bir söylemede hatalı tespit diyebilirmisiniz hayır. neden çunkü siz insansınız peki ne farkı var, gerçekten ne farkı var, aynı doğum ölüm ve mucadele içinde. fark konfor mu, bu konforu sahiplenmek mi? insanın gasp ettiği doğada onlara yaşam alanı kalmadığı için sokaklarda aç kalmaları göz zevklerini bozduğu için barınak-hapishaneye-tıkılmaları ve sayıları artmasın diye kısırlaştırılmaları, adil değil bu.kedileri köpekleri kısırlaştıralım sokaktakileri barınaklara kamplara toplayalım. konfor tamamen insana ait olsun yaşam onlara guzel olsun hayvan düşmanları kazansın. kediler köpekler insana rağmen yaşıyorsa hayata tutunmaya çalışıyorsa tutunamayan ölüyorsa bize düşen onlara saygılı davranmak gerçekten bu olursa onlar sokakta sefil olmayacaktır.hayat vicdanlarda merhametin uyanması ve sahip olduğumuzu sandığımızı şeyleri paylaşmayı öğrenmemiz için bahşedilmiş. bunu öğreneceğiz ve en iyi öğretmenler hayvanlar.

özellikle evde hayvan besleyenlerin kısırlaştırmaması gerektiği düşüncemide belirteyim kontrol edebilmeleri daha kolay onlarla yaşadığı için sorumluluğunu aldıkları için doğasını bozmadan yaşamasını sağlamak daha kolaydır.