Bağlan

View Full Version : Hazır bonsai alanların soruları

Sayfalar : [1] 2

Drizzt Dourden
21-09-2009, 02:26
Merhabalar,
Ben Murat. Öncelikle forumdaki yararlı bilgiler ve paylaşılan tecrübeler için herkese teşekkürler. Umuyorum zaman geçtikçe bu site sayesinde daha fazla bilgi sahibi olacağım.
3 gün önce İzmir Urla'da bulunan bir seradan çiçekleri açmakta olan, birkaç yaprağının üstünde alırken pek önemsemediğim, ilk başta sudan olduğunu düşündüğüm beyaz kireçsi izler olan bir Fukien Tea aldım. Sanırım şu anda yetiştirdiğim fidanlarda ileride başarılı olabilmem için iyi bir tecrübe olabilir. Forumda belirtilen kriterlere göre de dikkatli bir seçim yapmaya çalıştım. Ancak oradaki ağaçların toprakları neredeyse çamurlaşmış halde olduğundan toprakta dün farkettiğim boyları 1mm kadar olan, tanımlamakta güçlük çektiğim ancak açık renkleriyle dikkatli bakınca toprakta kolaylıkla farkedilebilecek böcekler gördüm. Elbette artık yapraklardaki beyaz lekelere su yüzünden olmuştur da diyemiyorum.
Aynı gün ilaçları da araştırırken seradaki görevlinin tavsiyesiyle Çitox isminde, ambalajında kökteki zararlı böceklere ve solucanlara karşı etkili olduğu yazılı olan bir saksı gübresi aldım. Ağacın kökleri toprağın yüzeyine çıktığı için köklerinin budanıp, ilgili konuda bahsettiğiniz gibi saksısını ve toprağını değiştirmem gerektiğini de düşünüyorum. İhtiyacım olan toprak karışımını sipariş ettim ve bayram sonrasını bekliyorum.
Bu böceklerden kurtulmak için gübreyi ayda bir defa kullanmam gerektiği yazıyor ama ilgili konularda toprak değişimi sonrası ağaca gübre verilmemesi vurgulanmış. Doğru kararı verebilmek için fikirlerinizi almak istiyorum. Şimdiden ilginize teşekkür ederim.

103825

103826

103827

103828

103829

Ali H. ALI
21-09-2009, 12:55
Drizzt DoUrden, iyi gunler aramiza hos geldin.
Once Topraktaki zararlilarin ne oldugunu tesbit etmekle ise baslamalisin. zararlilarin ne oldugunu ogrenirsen onlarla mucadele etmen kolaylasacagi gibi yanlis yontem ve ilaclar da kullanmis olacaksin.

Okuduklarin dogrudur toprak ve saksi degisiminden sonra bir sure bitkiye gubre verilmemelidir. Eger sen elimdeki ilac(veya gubre) yararli olacak der ve onu kullanmak istiyorsan, toprak degisiminden once, simdiki topraktaki zararlilari etkisiz hale getirip, daha sonra da toprak ve saksi degisimi yaparsan daha dogru olacagini dusunuyorum.

Kolay gelsin.

Drizzt Dourden
22-09-2009, 00:53
Hoşbuldum, ilginize teşekkür ederim,
Dediğiniz gibi böceklerin ne olduğunu bulmak için iyi bir gözlem yapmam gerekli. Sanırım o zaman doğru tedavi şeklini uygulayabilirim. Toprak değişimi içinde acele etmeden öncelikle bu zararlıları ortadan kaldırmaya karar verdim. Ancak sorunun daha iyi anlaşılması için ilk mesajıma ve buraya aynı gün arkadaşımla aldığımız iki ağacın fotoğraflarını yükledim. Problemleri ortak gözüküyor. Önerilerinizi bekliyorum.

103830

103831

103832

103833

brute984
25-09-2009, 10:00
Herkeze selamlar.
Ben geçen marketten bonsai aldım.Türü Ficus Gingseng ve 200-300 gr.

106051

memet
25-09-2009, 18:17
Bu bonsai saksısı değil. Bonsainizin fotoğrafını eklerseniz sağlıklı bir cevap vermek mümkün olur.

burakersoy
15-05-2010, 17:58
merhaba arkadaslar
bana bir bonsai hediye edildi. daha once cok gorurdum ama ilk defa sahibi oluyorum. dun dogum gunumdu ve bugun hayranlıkla izledigim agacıma nasıl bakıcagımı, cinsinin ne oldugunu, vb .. bilmiyorum :( ankarada yasayan ve bana bu konuda yardımcı olabilcek arkadaslar arıyorum cok acil bir sekilde cunku nasıl sulamam gerektigini bile biliyorum benim icin cok degerli

yardımcı olabilir misiniz?

Hhatice
15-05-2010, 18:26
Burak Bey hoşgeldiniz :)Öncelikle saksıyı saran süsten kurtarın bonsainizi hava alsın .
Bonsai konusunda çok usta arkadaşlarımız var size hem bakımı hem de cinsi konusunda yardım edeceklerdir.

Cumhur Tonba
15-05-2010, 18:32
Ankara'da yardım alabileceğiniz kişileri ve diğer bonsai ile uğraşan arkadaşlarla buradan iletişim kurabilirsiniz.
http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=299

burakersoy
15-05-2010, 18:52
merhaba arkadaslar
kendimi tanıttım tesekkur ederim hhatice resimdeki ufaklıgında senin olmasını diliyorum cunku cok tatlıymıs :)
cumhur tonba arkadasım ankara grubuna goz gezdirdim en son nerdeyse bir yıl once bir toplantı yapılmıs kime nasıl ulasırım bilemiyorum
yardımlarınızı bekliyorum

Hhatice
15-05-2010, 19:07
Sevgili Burak evet benim köpeğim ARYA :))
siz bonsai sayfalarına bir göz gezdirin hatta bonsainizin resmini oraya da koyun .Bu konuyu çok iyi bilen ve bonsai sayfasını takip eden arkadaşlarımızın dikkatini çekecektir.

burakersoy
15-05-2010, 19:33
tesekkurler Hhatice ufaklıgıda allah bagıslasın :)

ozellikle uzman ankaralı arkadaslardan yardım bekliyorum :)

Cumhur Tonba
15-05-2010, 23:11
http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=24

Sizin mesajınızda bu sayfada gözüküyor. Aradığınız herşey burada.

ozkan.ank
09-01-2012, 12:02
herkese merhaba.
uzun zamandır bonsai sahibi olmak istiyordum dün bir hediye olarak aldım.
artık işyeri masamda henüz türünü de bilmediğim bir bonsai var.
eşimin hediyesi ve uzun yıllar gözüm gibi bakmak istiyorum.
ancak okuduklarım biraz korkuttu beni, umarım acemilikten bu ağacı kurutmam.

öncelikle satan kişi saksı altındaki tepsiye hergün bir çay bardağı su koyun demiş.
okuduklarımla çelişti bu, saksının üstünden, direkt toprağa su dökerek sulamam gerektiği yazıyor yazılarınızda. bu konuda yardımınıza ihtiyacım var.

bana temel olarak ağacı kurutmamak için temel bilgileri verebilirseniz, devamında kendimi bu alanda geliştirip bunu tam anlamıyla bir hobi haline getirmek istiyorum.
ama dediğim gibi, önce temel bilgiler gerekli..
ağacım ekteki gibidir, henüz forumda yeni olduğum için mi bilmem resim yükleyemiyorum.

malina
09-01-2012, 13:47
İhtiyacınız olabilecek bilgiler için buraya bakabilirsiniz: FORUM KULLANMA KILAVUZU (http://www.agaclar.net/forum/forum-kullanma-kilavuzu-bazi-sorularinizin-cevaplarini-burada-bulabilirsiniz/)

Foruma fotoğraf nasıl yüklenir? (http://www.agaclar.net/forum/forum-kullanma-kilavuzu-bazi-sorularinizin-cevaplarini-burada-bulabilirsiniz/6256.htm)

bonsaisan
09-01-2012, 14:46
Sayın ozkan.ank

Size daha iyi yardımcı olabilmek için ağaçınızın bir kaç farklı acıdan çekilmiş fotoğrafını bu başlık altına ekler iseniz ağaçınızın türüne göre bakımı ve yapmanız gerekenleri sizda aktara biliriz.

Size satış yapan kişi sanırım bonsai iyi tanımıyor.

Bir bonsai ne kadar suya ihtiyaçı olduğu ya da kaç günde bir sulanaçak gibi bilgiler veriyorlar ise bu bilgiler tamamne yanlış veren kişide bu işi bilmiyor demiktir.

Bir bonsai temel su ihtiyçı türüne bağlı olduğu gibi saksı boyutuna saksı toprağağına ve saksının bulunduğu konum ile mevsimsel faktörlere bağlıdır.

BU konuda okumanız gereken forum başlıkları:

1.Bonsai türü
2.Toprak karışımı.
3.Sulama.
4.Besleme ya da gübreleme.
5.Budama
6.Telleme
7.SAksı ya da toprak değişimi.

Konularını inceleyiniz.

Ayrıca forumda ki bir çok bonsai dostu ekleyeçeğiniz fotoğraf görseline göre size destek vereçektir.

Saygılar.

ozkan.ank
09-01-2012, 14:47
@malina
başardım sanırım teşekkürler.
türü hakkında bilginiz var mıdır?

@bonsaisan

bir foto yükleyebildim, bahsettiğiniz herşeye bakacağım, ilk olarak dediğim gibi doğru sulama vs. konularını öğrenmek istedim. fotoğraf açıkçası saksı, ağaç vs konularında bilgi verse de toprağın türü hakkında pek bilgi sahibi değilim.

bonsaisan
09-01-2012, 15:27
sayın ozkan.ank

türü :carmona fukien tea

forumda bakımı hakkında bir çok bilgi var.
İçmekanda gayet sağlıklı gelişine bir türdür.
su istediği orta derecede olup budama ile şekillendirilmesi kolay bir türdür.

ozkan.ank
09-01-2012, 15:32
sayın ozkan.ank

türü :carmona fukien tea

forumda bakımı hakkında bir çok bilgi var.
İçmekanda gayet sağlıklı gelişine bir türdür.
su istediği orta derecede olup budama ile şekillendirilmesi kolay bir türdür.

çok teşekkürler. araştıracağım.
sulaması konusunda, saksı altındaki tepsiye su koymak tamamen yanlış mıdır? dediğim gibi satıcısı bu şekilde söylemiş ve daha önemlisi toprağa öyle bir eğim verilmiş ki su damlatmamlaakıp tepsiye dökülüyor. eğer mutlaka saksıdan su dökerek sulamam gerekirse toprağın biçimini değiştirmem gerekecek. sanırım saksı kenarında köke doğru alçalan bir eğim olmalı bende tam tersi anlamadım.

bonsaisan
09-01-2012, 16:32
sayın ozkan.ank

Toprağının şekli normal.
Olması gerektiği gibi aslında.
Lakin siz toprak ile saksı yüksekliği arasında bir dudak payı terimindeki gibi bir pay bırakabilir ama toprağı köklere doğru dikerek eğim sağlamalısınız.
Lakin aslında buda şart değilir.

Bonsai eğer saksı ufak ise iki farklı sulama şekjli yapıla bilir.

Öncelikle sula hakkında kısa bir bilgi vereyim.
Bir bonsai toprak karışımı doğru ise sulama sonrası aşırı su saksı altı drenaj deliklerin den akar ve saksı toprağının tamamı aynı oranda nemli kalır.

Şİmdi sulamaya şekline gelelim.

Saksı altında ki tepsiye su koyup menekşler gibi sulama yapar iseniz bu iyi olmaz.
Bonsailer ıslat altlıkları sevmez bu yüzden saksı altlarında ayak vardır.
NEden sevmez çünkü sürekli saksı tabanında nem olur ise kökler aşağı doğru nem hareket eder.
Ve bir süre sonra bu delikden çıkar ve deliğide zaman içinde kapatılır.
Sonra ne olur nem su ve hava ve ısı birleşir bonsaimizin sağlığı riske girer.

Peki nasıl sulamalıyız.

Saksı ufak ise saksının içerisine girebileçeği bir kap tas ya da leğen derin olmalı.

Sonra bu kabı su ile doldururuz.
SOnrada ağaçımızı saksı ile bu kaba daldırırız.
Bu daldırma işlemini su toprak seviyesini 1 cm kadar geçip gövdenin toprak ile temas ettiği noktadan yüksek olsun.

Bu işlem sırasında oluşaçak olay ise hava kaparçıkları çıkmasıdır.
Sebebi ise toprakda ki hava boşluklarına su dolar ve hava hızla dışarı atılır.
1 dakka kadar sonra hava kabarçıkları bittiğinde Saksı kapdan çıkarın.
Suyun hızla saksı deliklerin altında akması gerekir.

İŞde bu akım sırasında suyun boşalttığı yere hava dolar bu da yeni havadır ve kökler içinde faydası olaçaktır.
TOprağın tamamı nemlenmiş olur.

SAksı büyük ise bir diğer yöntem ise yavaş yavaş toprağın üstünde su dökerek toprağın sulanması ve sulama sonrası suyun delikden akmasıdır.

Bu sulama şeklinde toprak iyice nemlenene kadar yapılır bir kaç kez tekrarlanır.

SUlama şekli budur.

Bizler ağaçlarımızı yağmurlama yöntemi ile sularız.
Özelikle ilk saksı değişimi yapılmış ufak saksılı bonsai daldırma yöntemi ile sulama iyidir.

Saygılar.

ozkan.ank
09-01-2012, 18:33
sayın ozkan.ank

toprağı köklere doğru dikerek eğim sağlamalısınız.

saksı kenarından ağacın gövdesine doğru mu eğim olacak? bu şekilde su dökünce akıp yere dökülüyor.

SAksı büyük ise bir diğer yöntem ise yavaş yavaş toprağın üstünde su dökerek toprağın sulanması ve sulama sonrası suyun delikden akmasıdır.

işyerinde bakacağım için daldırma yöntemi biraz zor olur. çok gerekli ve nadiren yapılması gerekiyorsa ara sıra eve getirerek yapabilirim. bugün ilk gündü işyerine götürmüştüm ama daldırma tekniğini yapmak için eve getirdim. umarım usulünce uygularım.

Bizler ağaçlarımızı yağmurlama yöntemi ile sularız.
Özelikle ilk saksı değişimi yapılmış ufak saksılı bonsai daldırma yöntemi ile sulama iyidir.

yağmurlama yöntemi tam olarak nedir? nasıl uygulayabilirim?

son olarak iş yerimde klimaya maruz kalacak gibi. 2 bucuk metre uzağında, tam karşısında değil yalnız biraz çaprazında. bir zararı olur mu?

memet
09-01-2012, 19:03
Klima çok iyi bir ortam sağlamaz o kesin, mümkün olduğu kadar uzak olmalı. Bu bile yeterli olmayabilir.
Bahçıvanların kullandığı bir kap var suyu pülverize ederek akıtır. Yağmurlama ile kastedilen o.
Hortumların ucuna takılan kimi materyaller de var. İş yerinde olacak bir şey değil. Evinize götürüp getirmeyin, daldırma ille de gereken bir sulama biçimi değildir.

Suyu azar azar toprak emdikçe verirseniz kenarlardan taşmasına engel olursunuz.
Kış içinde daha iyi bir toprak karışımı ile saksıyı değiştirirseniz su daha kolay emilir.

ozkan.ank
09-01-2012, 19:30
bilgiler için teşekkürler.
bugün ağacımı biraz da tanımak için daldırma yöntemini denedim. sadece bir noktadan 6-7 kez hava kabarcığı çıktı. çıkardıktan sonra alttan sağlıklı bir drenaj gerçekleşti. toprak nemli olduğu için de biraz eğimini düzelttim, su verdiğim zaman artık eğimden dolayı dışarı dökülmez umarım.

@memet, şu bildiğimiz ucu geniş delikli ibriğimsi şeyden bahsediyorsunuz, küçük boyutta bulabilir miyim onlardan? ilk fırsatta alayım. son cümlede yazdığınız "Kış içinde daha iyi bir toprak karışımı ile saksıyı değiştirirseniz su daha kolay emilir." henüz bana o kadar zor birşey gibi görünüyor ki :)

ben bu ağacı alır masama koyar bir aksesuara sahip olurum demiştim. ama ilk gün bile bunca meşgale benim böyle bir hobby'ye çok ihtiyacım olduğunu gösterdi. hevesimi ve acemice sorularımı mazur görün artık.

memet
09-01-2012, 19:34
İbrik güğüm ona ne dediğimizi bir türlü hatırlayamıyorum. Ufakları var plastikleri var. Büyüğü küçüğü çok çeşidi var.

Bonsai çocuk sahibi olmanın bir başka versiyonu gibi.
Derin derin nefesalın ilkbaharda gübre konusu gelecek ona hazrılanıp meditasyona başlayın.:p

Harun Parlak
09-01-2012, 19:40
Çeşitler bol (http://www.google.com.tr/search?q=sulama+kab%C4%B1&oe=utf-8&rls=org.mozilla:tr:official&client=firefox-a&um=1&ie=UTF-8&hl=tr&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=8DMLT5bcI4nItAbu6YSCDw&biw=939&bih=564&sei=9jMLT8rcINDEswbH_tSBDw). Ama kışın size çok lazım olmaz.:) Yaza bonsailerinizi çoğaltırsanız almak zorunda kalırsınız.
Arkadaşların dediği gibi ağcınızı bir oraya bir buraya taşımayın. Hava çarpar şoka girmesin.

ozkan.ank
09-01-2012, 20:52
Gübre konusundan sonra iyice anladim ki isyerinde olmayacak bu is :)
Peki sizce ne olursa endiselenmeliyim? Genel karsilasabilecegim problemler nelerdir?

zehraozgun
15-02-2012, 01:04
Merhaba. Dün bir arkadaşımdan hediye bir bonsai geldi üzerinde ginseng yazıyor. İnternetten biraz araştırma yaptım genel olarak biraz fikir edindim. Fakat hala ne yapacağımı pek bilemiyorum.

Toprağın üzerinden itibaren boyu 25 cm. toprağın üzerinde kalan köklerinden en kalının çapı 3cm olmakla birlikte 4 tane toprağa ulaşan kökü var iki tane de toprağa henüz ulaşamamış kısa kökleri var. ayrıca bu köklerden en kalın olanında artı şeklinde bir yarık var(fotoğraflardada görünüyor) belli bir amaçla mı yapılmış yoksa yaralanmış mı bilemiyorum.

Kök bitipte gövdenin başladığı yerden 1-2 cm sonra anagövdeyi kesmişler. kesilen yerin hemen yanından aynı yerden 5 dal çıkmış ve bu dallar oldukça ince ana gövdeden itibaren dallardan en uzun olanın boyu ise 20 cm civarında. bu 5 dal dışında ağaçtan başka hiç dal yok.

Çok sayısal verilerle anlattım ama ağacın yaşıyla ilgili bir bilgim olmadığı için boyutlarıyla ilgili bir fikir oluşturabilmek istedim. Boyutlarıyla ilgili kıyaslama yapabilmeniz için yanına kağıt havlu koydum.( Sanırım fazlaca detay verdim meslek hastalığı sanırım. 1. sınıf öğretmeniyim de)

Şimdi sorularıma geçmek istiyorum. Öncelikli olarak ağacın kökündeki artı şeklindeki yarık bir yaramıdır yaraysa nasıl iyileştirilebilir? iyileştirilemezse bir zararı olur mu?

İkinci olarak Saksısını değiştirmek istiyorum bonzai saksısına geçmeli miyim yoksa biraz daha gelişimini devam ettirmesi için derin bir saksıya mı almalıyım? Her iki durumda da saksıların boyutları nasıl olmalı?

Ayrıca bonzaimin dallarından sadece iki tanesini bırakmak istiyorum telleme ile birini sağa üste birini sol alta yönlendirerek sarmal bir şekil kazandırmayı düşünüyorum. bunun için budamayı ve tel sarmayı ne zaman yapmalıyım?

Bonzainin toprak dışında kalan köklerini pek beğenmiyorum bu kökleri göveden ayrıldıkları yerden kesmemin bir sakıncası var mı? Bir **** iki kök bırakmayı düşünüyorum. kestiğim köklerin gövdeden ayrıldıkları yerlerdeki yaraları iyileştirmek kabuk görünümü kazanmasını sağlamk için ne yapabilirim?

Ayrıca dallar üzerinde çok fazla yaprak var bu yapraklardan çoğunu koparmak ve yeni gövdeler oluşturmak istiyorum. Yaprak koparmanın bir zamanı, bir yöntemi var mı? Dalın neresinde ve ne kadar yaprak bırak malıyım?

Oldukça uzun oldu farkındayım bıkmadan (ya da bıkarak) okuduğunuz için teşekkür ediyorum. ayrıca cevaplarınız ve yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

269148

269149

269150

269151

Charlaux
15-02-2012, 08:42
Merhaba. Dün bir arkadaşımdan hediye bir bonsai geldi üzerinde ginseng yazıyor. İnternetten biraz araştırma yaptım genel olarak biraz fikir edindim. Fakat hala ne yapacağımı pek bilemiyorum. Toprağın üzerinden itibaren boyu 25 cm. toprağın üzerinde kalan köklerinden en kalının çapı 3cm olmakla birlikte 4 tane toprağa ulaşan kökü var iki tane de toprağa henüz ulaşamamış kısa kökleri var. ayrıca bu köklerden en kalın olanında artı şeklinde bir yarık var(fotoğraflardada görünüyor) belli bir amaçla mı yapılmış yoksa yaralanmış mı bilemiyorum. Kök bitipte gövdenin başladığı yerden 1-2 cm sonra anagövdeyi kesmişler. kesilen yerin hemen yanından aynı yerden 5 dal çıkmış ve bu dallar oldukça ince ana gövdeden itibaren dallardan en uzun olanın boyu ise 20 cm civarında. bu 5 dal dışında ağaçtan başka hiç dal yok. Çok sayısal verilele anlattım ama ağacın yaşıyla ilgili bir bilgim olmadığı için boyutlarıyla ilgili bir fikir oluşturabilmek istedim. Boyutlarıyla ilgili kıyaslama yapabilmeniz için yanına kağıt havlu koydum.( Sanırım fazlaca detay verdim meslek hastalığı sanırım. 1. sınıf öğretmeniyim de)
Şimdi sorularıma geçmek istiyorum. Öncelikli olarak ağacın kökündeki artı şeklindeki yarık bir yaramıdır yaraysa nasıl iyileştirilebilir? iyileştirilemezse bir zararı olur mu?İkinci olarak Saksısını değiştirmek istiyorum bonzai saksısına geçmeli miyim yoksa biraz daha gelişimini devam ettirmesi için derin bir saksıya mı almalıyım? Her iki durumda da saksıların boyutları nasıl olmalı? Ayrıca bonzaimin dallarından sadece iki tanesini bırakmak istiyorum telleme ile birini sağa üste birini sol alta yönlendirerek sarmal bir şekil kazandırmayı düşünüyorum. bunun için budamayı ve tel sarmayı ne zaman yapmalıyım? Bonzainin toprak dışında kalan köklerini pek beğenmiyorum bu kökleri göveden ayrıldıkları yerden kesmemin bir sakıncası var mı? Bir **** iki kök bırakmayı düşünüyorum. kestiğim köklerin gövdeden ayrıldıkları yerlerdeki yaraları iyileştirmek kabuk görünümü kazanmasını sağlamk için ne yapabilirim? Ayrıca dallar üzerinde çok fazla yaprak var bu yapraklardan çoğunu koparmak ve yeni gövdeler oluşturmak istiyorum. Yaprak koparmanın bir zamanı, bir yöntemi var mı? Dalın neresinde ve ne kadar yaprak bırak malıyım? Oldukça uzun oldu farkındayım bıkmadan( ya da bıkarak) okuduğunuz için teşekkür ediyorum. ayrıca cevaplarınız ve yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

Merhaba,
Benimde bu cinsin melez türü var.Köklerindeki artı derken o şişkinliği kastediyorsanız o türünün özelliği.Ben sizin yerinizde olsam güzel ve daha geniş bir bonsai saksısı alırım (ebayden bulabilirsiniz)Benim görüşüm bitki daha evinize yeni gelmiş;toprağını değiştirin ve biraz rahatına bırakın büyük ihtimalle şok geçirecektir zaten.Arkadaşınızın bir marketten aldığını düşünerek 1 ay boyunca özel bir çalışma yapmamanızı tavsiye ediyorum.(bknz.marketten alınan bonsai),sonrasında dilediğiniz çalışmaları yapabilirsiniz.

zehraozgun
15-02-2012, 09:16
Teşekkür ederim charlaux. tavsiyelerinizi dikkate alacağım. Şişkinlikten bahsetmiyorum tam ortadaki kökün üzerinde artı şeklinde bir yarık var.resimlerde de belli oluyor.

memet
15-02-2012, 09:31
Orası zedelenmiş sanırım. Eğer orada oluşan bir çürüme yoksa sorun yaratmaz, görüntü dışında.

zehraozgun
15-02-2012, 10:11
Bir süre sonra o kökü kesmeyi düşünüyorum zaten. Kenarlarda kalan iki kökü bırakmayı düşünüyorum. Herhalde kök kesmemin sakıncası olmaz.

http://www.agaclar.net/forum/forum-kullanma-kilavuzu-bazi-sorularinizin-cevaplarini-burada-bulabilirsiniz/1669.htm

guneyDUDE
17-02-2012, 21:29
öncelikle herkese merhaba .. 1 ay önce başladım bu bonsai sevdasına. ikeadan 2 bonsai aldım fakat ikisindede beni rahatsız eden gövde kesimi var sanki bi kütük üstünde dallanmadan ağaç görüntüsünden uzak gibi .. bu kesik düzelerimi , yanlış bir seçimmi yapmışım **** bonsai kurallarına aykırımıdır resimlerde görebilirsiniz demek istediğim şeyi..

dilsa
21-02-2012, 20:00
Merhaba

Hollanda'dan cumartesi pyracantha-ateşdikeni bonsai geldi. geldiğinde yaprakları biraz cansız, meyveleri ise pörsümüş gibiydi. toprağı nemli olduğu için su vermedim ve balkona koydum, ertesi gün yapraklar biraz canlanmıştı. ancak bugün baktığımda yapraklarda fotoğraflardaki lekeleri gördüm meyveler ise sararıp dökülüyor :(( ilk bonsaim, gerçekten de çok özenerek istedim ama şu an ne yapabileceğime dair hiç bir fikrim yok, forumda biraz araştırdım ama benzettiğim pas hastalığı mı emin olamadım. hollandadan soğutuculu tırlarla geliyormuş ve bana da bekleme olmadan ulaştırıldı. yardımcı olabilir misiniz?? çok teşekkürler

Harun Parlak
21-02-2012, 21:23
Olgunlaşan Meyvelerin dökülmesi normal. Yapraklardaki lekeler de aşırı nemden olabilir.
Toprağını değiştirmek lazım dışarıdan gelen tüm bonsailer torf ve ya hindistan cevizi kabuğu ile geliyor. Bunlarda aşırı su tutuyor.
4 Mart da atölye çalışmasına (http://www.agaclar.net/forum/istanbul-bonsai-atolye-calismalari/26336.htm#post914906) katılabilirseniz bonsinizi de getirin orada toprak değişimi yaparız.

dilsa
21-02-2012, 22:26
hastalık değil mi dersiniz? yine forumda bu türün yapraklarında kararma olduğu zaman yapılabilecek bir şey olmadığı yazıyordu ondan da panikledim aslında biraz..
evet katılmayı çok isterim atölyeye başlığı gördüm çok büyük bir aksilik olmadığı sürece katılacağım. çok teşekkürler

Ali H. ALI
22-02-2012, 13:23
Bonsainiz, yer degisiminden sok yasamis olabilir. Kisa bir sure sonra oralarda bahar geliyor. Toprak degisimi yapmak icin uygun bir zaman olsa da sagligi iyi olmiyan bir bitkiye toprak degisimi yaparken dikkatli olmalisiniz. Bu durumda mumkun oldugu kadar kok budamasi yapmamaya ozen gosteriniz, toprak degistikten sonra bir sure besin ve gubre vermeyiniz. Golge ya da yari golge bir yerde, gozetim altinda tutunuz.

Yapabilirseniz, agac uzerindeki tum meyveleri budayip aliniz. Sagliksiz olan yapraklari da budarsaniz(O yapraklarin, zaten kendilerini tekrar onarma duzeltme gibi bir islevleri yok) Buyuk bir olasilikla agaciniz baharda yeni yapraklar cikarirken, ciceklenebilir de.

Agacinizin sulamasina dikkat ediniz. Topragi kurumaya yuz tutunca sulayiniz, ama topragin tamamen kurumasina izin vermeyiniz. Bonsai saksisi altinda suyu tutmak icin altlik varsa orada su birikmesine izin vermeyiniz.

Yazdiklarinizdan balkonunuz oldugunu anliyorum. Agacinizi icerde tutmayiniz en azindan balkonda yasamasina izin veriniz.

Umarim agacinizi yasatabilirsiniz ve size yillarca arkadaslik eder. Ama aksi olursa da, moralinizi bozmadan, kendi bonsainizi yetistirmeye calismalisiniz. Cunku bonsai yetistiren herkesin basina gelebilecek bir durum, Bonsaide canlilarla calisildigindan, canlilarda olum oldugunu da kabul etmek gerekir.

Size kolayliklar diliyorum.

dilsa
22-02-2012, 21:51
yanıtınız için teşekkürler. bonsaiyi temizledim pek yaprak kalmadı :(
atölye çalışmasına getireceğim ama hastalık vs varsa en azından bilelim. çok teşekkürler

guneyDUDE
23-02-2012, 15:44
arkadaşlar benim sorunuma yardımcı olcak bi arkadaş yokmu ? bayanlaramı öncelik var yoksa bende bir bayan hesabımı oluştursam :)

memet
23-02-2012, 18:27
arkadaşlar benim sorunuma yardımcı olcak bi arkadaş yokmu ? bayanlaramı öncelik var yoksa bende bir bayan hesabımı oluştursam :)

Bazen sorular dikkatlerden kaçabiliyor. Ağacınızdaki durum çok düzelecek gibi değil. Oyma işlemleriyle daha iyi görünmesi sağlanabilir belki.

İstanbul'da bir toplantı olacak. Oraya katılıp yardım isteyebilirsiniz. Linki burada. (http://www.agaclar.net/forum/istanbul-bonsai-atolye-calismalari/26336.htm)

tourkana
27-02-2012, 19:05
Sn. guneyDUDE , ağacınızdaki beğenmediğiniz o düz kısma , süpürge stilinde olması gereken V şeklinde bir kesik en başında uygulanmış olsaydı , o bölge zaman içinde rahatlıkla kapanırdı.

Eğer toplantıya katılırsanız , o kısmı düzeltmeye yönelik bazı uygulamalar yaparız. Ağacı canlı olarak karşımızda görmek kuşkusuz daha sağlıklı olacaktır.

bonsaisan
28-02-2012, 21:47
Sayın guneyDUDE
Arkadaşlar gerekli bilgiyi vermişler uygulamalı yapılan toplantılara katılmanız paratik bilgilerinizi geliştireçektir.
Saygılar

aytor03
22-03-2012, 11:59
Herkese merhaba.

Ben de hazır bonsaiciler kervanına katılanlardan biriyim. Daha önce iki bonsai kuruttum (biri iki yıl önce İstanbul'un cehennemi ağustosunda, diğeri ailemi yazlığa götürdüğüm sırada komşumun yanlış sulamasıyla).

Bu yıl çok güzel bir Çin Karaağacı buldum, aldım. Üç haftadır düzenli bir şekilde sulayıp, yapraklarına su püskürtüp, inceden inceye yaprak budaması yapıyorum. Şu ana kadar her şey yolunda, oldukça sağlıklı bir bonsaim var sanırım. Fotoğraflarını aşağıda görebilirsiniz.

Sorum şudur:
Bonsaim'in asimetrik dört dalı var. Bonsaisan'ın forumda gördüğüm çalışmalarındaki gibi, dört dalın ucunda (ve en tepede) yaprak grubu bırakarak budamak istiyorum.

Fakat bunun için o dalların ucuna giden diğer minik dalları budayacak mıyım? Bu budama bonsaim'e zarar verir mi?

Yeni oluşan, fotoğraflarda da görebileceğiniz gibi taze sürgünler var. Her birinde 4-5 tomurcukla minik dallar çıkıyor. Bazılarının ucundan 2-3 tomurcuğunu kestim (arkadaki tomurcuklar da enerjiden faydalansın diye). Bu budamayı ne sıklıkta ve ne yoğunlukta gerçekleştirmeliyim?

Ve her şeyden önemlisi bunu ne zaman ve ne zamana kadar yapmalıyım?

aligoe
28-03-2012, 19:19
öncelikle herkese merhaba .. 1 ay önce başladım bu bonsai sevdasına. ikeadan 2 bonsai aldım fakat ikisindede beni rahatsız eden gövde kesimi var sanki bi kütük üstünde dallanmadan ağaç görüntüsünden uzak gibi .. bu kesik düzelerimi , yanlış bir seçimmi yapmışım **** bonsai kurallarına aykırımıdır resimlerde görebilirsiniz demek istediğim şeyi..

aynı cinsten bende de var.. nişanlım hediye etmişti.. 2 3 gün evden uzak olduğum için sulayamadım.. eve döndüğümde tamamen kurumuştu.. şimdi öldü mü.. hiç bir şey yapamaz mıyım acaba.. yardımcı olabilecek birileri var mı?

chico
11-04-2012, 15:55
Merhaba yaklasik 2 hafta once bir bonsai aldim. dalginligima geldi heralde tipini sormadim. bilmiyorum ne agaci oldugunu. resimlerine bakip ne agaci oldugu hakkinda bilginiz varsa hangi agac olduguna dair beni aydinlatirsaniz cok memnun olurum..

sorunum su; bonsaimi gunes isiginin altina biraktim iki gunde kurudu. simdi hergun su veriyorum ama yapraklari hidsir hisir kagit gibi oldu

duzelir mi ? ne yapmam gerekir ? yoksa bonsaim mefta mi oldu ? :

http://e1204.hizliresim.com/w/c/4b9ty.jpg
http://e1204.hizliresim.com/w/c/4b9vu.jpg http://e1204.hizliresim.com/w/c/4b9w3.jpg

memet
11-04-2012, 16:09
Güneş yakmış ve susuzluktna kavrulmuş gibi. Eğer gövde de kurumadıysa belki canlanır.

chico
11-04-2012, 16:11
govde iyi gorunuyor. ama nasil emin olabilirim kuruyup kurumadigina ?

cinsi hakkinda bir bilginiz var mi ?

Sakaki
11-04-2012, 16:17
gövdesine tırnağınızla hafif bastırdığınızda canlılık belirtisi var mı?

Ferit Aydın
11-04-2012, 16:23
Ağacınızın türü Çin Kuş Eriği,

Yer değişikliğinde ilk tepkisi yapraklarını dökmek olur, kurumuş olan yaprakların hepsini el ile koparıp iç mekanda direk güneş ışığına maruz kalmayacak bir yere koyup, toprağını sürekli nemli tutarsanız bir kaç hafta içerisinde tekrar yapraklanmaya başlayacaktır.

Su isteği fazla olan bir türdür.

Ferit Aydın
11-04-2012, 16:24
Ayrıca toprağını bir çubuk yardımı ile çok derinlere inmeden havalandırmanız da da fayda var.

chico
11-04-2012, 16:43
gövdesine tırnağınızla hafif bastırdığınızda canlılık belirtisi var mı?

normal gorunuyor. bastiriyorum. normal govde. eski hali gibi. kuru ince zaten govdesi

chico
11-04-2012, 16:46
Ağacınızın türü Çin Kuş Eriği,

Yer değişikliğinde ilk tepkisi yapraklarını dökmek olur, kurumuş olan yaprakların hepsini el ile koparıp iç mekanda direk güneş ışığına maruz kalmayacak bir yere koyup, toprağını sürekli nemli tutarsanız bir kaç hafta içerisinde tekrar yapraklanmaya başlayacaktır.

Su isteği fazla olan bir türdür.

ben de kararsizdim yapraklari koparip koparmamak konusunda. dediginizi yapip koparayim. zaten hisir hisir kagit gibi .. bakalim ne zaman yaprak verecek.

Cok Tesekkurler

Güzin Çakar
11-04-2012, 17:02
Benim ficus pumilam (bonsai değil) aynı durumda. Aynı gün bile kavrulmuş olabilirler. Öleceklerini düşünmüyorum. Gölgeye aldım bekliyorum. Sulamasına dikkat edin, sağlam kökleri çürümesin. Benim Bonsai'm olsaydı iç mekana koymazdım.

chico
11-04-2012, 17:53
http://d1204.hizliresim.com/w/c/4bgm1.jpghttp://d1204.hizliresim.com/w/c/4bgn7.jpghttp://d1204.hizliresim.com/w/c/4bgp1.jpg

yapraklari kopardim. gunes isigi gormeyen bir yere koydum. sizce umut var mi ? yeniden yeserir mi ? ne kadar zaman alir ?

Güzin Çakar
11-04-2012, 20:21
Gövdenin kuruyup kurumadığını fotoğraftan anlamak mümkün değil. Ancak elinizle siz anlayabilirsiniz. Bir de gövdeden çok minik bir kabuk parçası kaldırarak bakabilirsiniz ama sonucu değiştirmeyeceği için bitkiyi rahatsız etmeseniz daha iyi olur. Durumu 15-20 gün sonra anlaşılır. Aynı şeyi tekrarlayacağım ama kurumuş diye fazla su vererek çürütmeyin. Toprağını ıslak tutmayın.Kurudukca, nemli kalacak şekilde su verin. Havadar bir yere koyun. Kendi haline bırakın. Biliyorsunuz 'Çıkmadık canda ümit vardır' diye bir atasözümüz var.

Sakaki
11-04-2012, 20:37
normal gorunuyor. bastiriyorum. normal govde. eski hali gibi. kuru ince zaten govdesi

Hafif tırnakladığında kabukta canlılık belirtisi var mı kontrol et demek istedim.

chico
11-04-2012, 21:05
Tirnaklayamiyorum zaten kuru ince bir govdesi var.icim aciyor.budadim, kapali ama havadar balkomuma koydum.bakalim ne olacak 15-20 gun sonra akibeti ne olacak :(

Sakaki
11-04-2012, 21:32
Direk güneş altına koyma!

chico
11-04-2012, 22:55
Direk güneş altına koyma!

yok bir daha asla koymam gunesin altina. zaten ondan kurudu,kavruldu

talkyu
24-04-2012, 19:09
Bugün ikeadan bonsai aldım.

gövdesindeki beyaz lekeyi nasıl çıkartabilirim ve yaprak küçültme yapmalımıyım?
hangi sürgüleri budamalıyım? nasıl bir biçim vermeliyim?

liashes
03-06-2012, 13:46
Merhaba =)

Bugün IKEA'dan bonsai aldım. Daha önce de siparişte bulunduğum ve fidanlıktan yaptığım bonsailari çeşitli kişilere vermek zorunda kalmıştım fakat bu sefer kesinlikle kararlıyım kendime saklamaya =))

Öncelikle almış olduğum ağacın ligustrum türü olduğunu tahmin ediyorum.

Ağaç oldukça sağlıklı ve üzerinde küçük çiçek tomurcukları bile mevcut.

Fakat sorun şu ki, içinde bulunduğu toprak çok sert ve yosunlu. Görsel açıdan yosunu tutmak istesem de suyun yosun üzerinden kayıp gitmesi ile endişelerim artıyor.

Sulama girişimlerim toprağın kuruluğu ve suyu absorbe etmesi nedeniyle başarısız oldu. Fakat kürdan yardımıyla belli bölgelerde küçük delikler açarak sulamayı başardım.

Yine de bu toprağın bonsai için verimli ve uygun olduğunu düşünmüyorum. Sulaması çok zor ve anında kurumaya meyilli (suyu emmiyor, dışarıya atıyor)

Toprak değişimi için bahar başının uygun olduğunu biliyorum. Fakat sizce tomurcuklanmış olan bu ağacın, bu dönemde toprağını değiştirmek doğru olur mu? Riskleri var mıdır?

Eğer toprağı değiştirmemi bu mevsimde (ve tomurcuklu ağaç için) önermiyorsanız, bu sert ve suyu absorbe eden toprağı sulamamda kürdan dışına ne gibi yöntemler tavsiye edersiniz (alttan sulama dışında)? Yosunu tutmalı mıyım?

Biraz uzun olduğunun farkındayım fakat konuyu tam anlatabilmek için detaylandırdım. Zira şu anda şekil vermeyeceğim, kendi kendine büyümesi için 2 ay bırakacağım ağacımın en iyi ortamda yetişmesini çok istiyorum.

Şimdiden teşekkür ederim cevaplarını için.

memet
03-06-2012, 15:52
Saksının içine girebileceği bir kaba su doldurun. Saksıyı içine koyun. Topraktan hava kabarcıkları çıkmaya başlayacak. Bu bitince saksı yeterli suyu almış olacak. Büyük olasılıkla toprak içeriği torf olduğu o da kuruduğu için suyu emmiyor. Bu uygulamadan sonra üstten sulama yaptığınızda da suyu alacak.
Yaz içinde gübreleme yapar, kışa da toprak değiştirirsiniz.

liashes
03-06-2012, 20:24
Saksının içine girebileceği bir kaba su doldurun. Saksıyı içine koyun. Topraktan hava kabarcıkları çıkmaya başlayacak. Bu bitince saksı yeterli suyu almış olacak. Büyük olasılıkla toprak içeriği torf olduğu o da kuruduğu için suyu emmiyor. Bu uygulamadan sonra üstten sulama yaptığınızda da suyu alacak.
Yaz içinde gübreleme yapar, kışa da toprak değiştirirsiniz.

Teşekkürler, tavsiyenizi uygulayacağım. Umarım toprağı yumuşatmakta yardımcı olacaktır.

CANPOLAT86
18-06-2012, 20:45
Çok aydınlatıcı olmuş.. teşekkürler...

adacık
20-06-2012, 09:51
Bu ufaklığı geçen hafta Çin'den kayınbirader hediye getirdi. Adı nedir, ne sever ne sevmez hiçbir fikrim yok. Merakımdan fiyatını da sordum 3.5 liraymış.

310539

Toprağın üstündeki yosunlarda kısım kısım dökülme var. Bu bir sorun mudur. Yosunla bonsainin bakımı arasındaki bağlantı nedir.

hakantopal
24-11-2012, 09:36
merhaba arkadaşlar dün hediye olarak bonsai geldi bakımı hakkında hiçbir bilgim yok sulaması kök bakımı vs. öncelikli olarak eğer yükleyebilirseem fotoğraflarında yola çıkarak bir kaç sorum var toprak üzerindeki bu otlar zarar verir mi koparmalımıyım veya hemen toprak değişimi yapmalımıyım saksı doğru br saksımı ve saksının alt kısmı çiçekçi tarafından delik açılmamış fakat toprağın alt kısmında sümüksü bi yapı da yok yine ben açacağım ama toprak değişimi yapmalımıyım **** kök bakımı sorularım bunlar yardımcı olarsanız sevinirim sizde ağer fotoğraflardan bir sorun görürseniz iletebilirmisiniz teşekkürler

hakantopal
24-11-2012, 09:44
merhaba arkadaşlar dün hediye olarak bonsai geldi bakımı hakkında hiçbir bilgim yok sulaması kök bakımı vs. öncelikli olarak eğer yükleyebilirseem fotoğraflarında yola çıkarak bir kaç sorum var toprak üzerindeki bu otlar zarar verir mi koparmalımıyım veya hemen toprak değişimi yapmalımıyım saksı doğru br saksımı ve saksının alt kısmı çiçekçi tarafından delik açılmamış fakat toprağın alt kısmında sümüksü bi yapı da yok yine ben açacağım ama toprak değişimi yapmalımıyım **** kök bakımı sorularım bunlar yardımcı olarsanız sevinirim sizde ağer fotoğraflardan bir sorun görürseniz iletebilirmisiniz teşekkürler

yine olmadı galiba

Sakaki
24-11-2012, 23:54
Sn hakantopal,

Mesajınızda hiçbir virgül ve noktalama olmadığı için ve büyük harfle başlayan cümle de olmadığından sorularınızın nerede başlayıp bittiğini anlamak gerçekten güç.
Rica etsem mesajınızı daha derli toplu ve imla kurallarına uygun bir şekilde yazmanız mümkün mü?

Ayrıca saksınızdaki bir yabani ottan, delikten, tabanındaki sümüksü bir sorundan vs. bahsetmişsiniz ancak yüklediğiniz fotoğrafta bu tür ayrıntılar görünmüyor. Bu ayrıntıları yansıtan daha iyi bir fotoğraf yüklerseniz daha iyi yorum yapılabilir ve yardımcı olunabilir.

Teşekkürler

hakantopal
25-11-2012, 00:51
Sonradan okuyunca bende farkettim yazı baya kötü olmuş özür dilerim :)

aslında ben 5 tane fotoğraf çektim sorunları açıkça belli eden. Fakat sadece 1 tanesini yükleyebildim. Diğerlerini çok uğraşmama rağmen yapamadım. Şimdi toprak üzerinde otlar çıkmış değişik türde ( bonsai ile alakası olmayan ) bunlar toprağa zarar verir mi hemen toprağı değiştirmelimiyim yoksa sadece otları yolsam yeterli olur mu ? İkinci olarak saksının altının delik olmamasına rağmen toprakta pis bir koku yok ve tabanında sümüksü bir yapıda oluşmamış yani sonuçta çiçekçide yapıkımı yapılmış gibi duruyor. Ama ben yinede köklerine bakmalımıyım şimdilik sorularım bu kadar yardımcı olursanız sevinirim.
Teşekkürler

gekren
15-12-2012, 11:30
biraz araştırdım ve liguster nam ı değer kurtbağrı sanıyorum bonsai için en uygun bitkiymiş. sizin söylediklerinizden yola çıkarak sulama işlemini saksıyı suya koyarak 10 dakika bekletiyoruz sonra geri yerine alıyoruz. sormak istediğim bir kaç kilit soru var. cevaplarsanız çok mutlu olurum.
1- sulamayı direkt olarak saksının üzerinden toprağa yapabilir miyiz? bu arada daha önce belirttiğim gibi saksı üzerinde kalan toprak bildiğiniz beton gibi olmuş. acaba onu biraz yumuşatmaya gerek var mı?
2- yapraklarını su püskürtmek suretiyle yıkamaya ihtiyaç var mıdır?
3- istanbulda yaşıyorum. kapalı bir balkonumuz var. ancak herhangi bir ısıtma mevcut değil 3 tarafı camlı. bu tür bu sıcaklıkta rahat eder mi yoksa içerde tutmam mı gerekir?
4- şu andaki şekliyle her yerinden sürgün vermiş durumda. bazı dallarda yeni yeni yapraklar çıkmak üzere insanın belki acemilikten kesesi gelmiyor kıyamıyor. Mesela en üstte uzayan fazlalık dalın bir kısmını üzerinde yeni gelen yapraklar olmasına rağmen kesmeli miyim? açıkçası forumda bu tür için konu içinde geçen durumlar dışında yetiştirilmesine dair bir şey bulamadım.

saygılar.

Sakaki
15-12-2012, 11:34
Sn gekren bence birden fazla sorununuz var gibi. Toprak bunlardan birisi.
Ithal hazır bonsailerde genelde toprakları uzun süren sevkıyat süresince kurumaması ve bitki susuz kalmaması için çok su tutucu ve kuruduğu zaman sizin belirttiğiniz gibi betonlaşma etkisi gösteren karışımlardan oluşur. İdeal olan toprağı kullanmak ise sevkıyat esnasında toprağın dökülmesine, ağacın susuz kalıp ölmesine vs. neden olabileceği için ticari kaygılardan ötürü tercih edilmez.
Sanırım sn Pars Kerem bu konuda size daha iyi bilgi verebilir.

Bence ilk fırsatta toprağını ve saksısını değiştirin derim.

Ayrıca daldırma sulamayla ilgili olarak size ünlü bir bonsaicinin bir makalesinden alıntı veriyorum, umarım faydası olur:

Daldırma yöntemiyle sulama

Bazı kaynaklar, bonsainizi saksısıyla birlikte suya bir süre daldırıp çıkartmak yöntemiyle sulamanızı tavsiye edebilir. Ancak bu kesinlikle tavsiye edilebilecek bir yöntem değildir. Daldırma sulama, suyun çok kompakt ve düşük kalitedeki organik topraklara penetre edebilmesi için kullanılan bir yöntemdir. Eğer bir bonsainin daldırma yöntemiyle sulanması gerekiyorsa veya önerilmişse, bu ağacın başı dertte demektir ve bu yöntem başınızın kök çürümesi gibi dertlerden ötürü daha da ağrımasına neden olabilir.

Eğer ağacı satın aldığınız satıcı size daldırma yöntemiyle sulamanızı tavsiye ederse, ağacın toprağının kalitesinden şüphe etmeniz gerekir, çünkü doğru bir şekilde sulanması zor bir toprak anlamına gelir. Ayrıca, ağacın sağlığının da zayıf olduğundan, yavaş büyüdüğünden, muhtemelen köklerle ilgili bir sorun olduğundan da şüphe etmek gerekir. Çinlilerin yemek çubuğu gibi bir çubuk kullanarak saksının kenarı boyunca toprakta delikler açınız ve böylece suyun toprağa penetre edebilmesini sağlayınız ve mümkün olan en kısa zamanda toprak ve saksı değişimi yapınız ve toprağını uygun özellikte daha kaliteli bir toprakla değiştiriniz.

(Alıntı: Harry Harrington)

Pars Kerem
15-12-2012, 12:11
Merhaba gekren,

Sakaki nin de değindiği gibi şu anki saksı ve toprak sadece Transport amaclıdır.Ağacı saksısından çıkardığınız zaman heryerin köklerle dolu olduğunu ve çok az bir toprak olduğunu görürsünüz.

Ben tüm Indoor Ağaçlarımda Akadama toprağı kullanıyorum.Bu toprak cinsinde yukarıdan da su verilir.
Size tavsiyem Bir an Önce Ağacın saksısını ve Toprağını değistirmeniz.
Eğer Bahçeşehir/Esenyurt/Akbatı ya yakınsanız size saksı ve toprak verebilir hatta değiştirmede yardımcı olabilirim.

Su püskürtme genellikle Sıcak ve kuru havalarda nem verme amacı için yapılır.Bence Liguster Ağacı kış aylarında Oda içinde kalması daha iyidir.Yalnız ısıtıcı aletlerden uzak tutulması daha iyidir.Kış aylarında 8 ve 12 derece arasında rahat eder.Eğer balkonunuz 8 derecenin altına düşmüyorsa çok iyi bir yer.
Kesime gelince ağacı budamanız gereklidir.Resimlerde gördüğüm kadar çok sık değil.Uzayan dalları kısaltırsanız daha çok sık bir taça sahip olacaktır.Hiç kormanıza gerek yok rahatlıkla kesebilirsiniz.Zaten iki hafta içinde kestiğiniz yerin hemen altından tekrar yeni Yaprak ve dal gelecektir.
Saygılarımla

gekren
15-12-2012, 12:31
çok teşekkürler verdiğiniz bilgiler için. çok faydalı oldu. akadama toğrağını yapı marketlerde bulabilir miyim? bu saksının boyutu mu küçük gelir yeni toprağı koysam? ayrıca bahçeşehire bayağı uzağım ben kadıköydeyim :) ama teşekkürler yine de

Pars Kerem
15-12-2012, 12:40
Efendim Akadama toprağını şu anda piyasada bulacağınızı zandetmiyorum.Ama çok yakında Türkiyeye Akadama toprağını getirmeyi düşünüyorum.

Yapı marketlerinden Bonsai İndoor Toprağı almanız yeterli.Eğer büyük saksınız yok ise ince kökleri keserek aynı saksıyı kullanabilirsiniz.

Sakaki
15-12-2012, 12:50
çok teşekkürler verdiğiniz bilgiler için. çok faydalı oldu. akadama toğrağını yapı marketlerde bulabilir miyim? bu saksının boyutu mu küçük gelir yeni toprağı koysam? ayrıca bahçeşehire bayağı uzağım ben kadıköydeyim :) ama teşekkürler yine de

sn gekren

Akadama, Türkiye'de marketlerde kolay kolay bulabileceğiniz bir malzeme olmamakla birlikte japon bonsaicilerin geleneksel olarak çok sık kullandığı bir toprak karışım maddesidir. Japonya'da çıkarılan ve doğal bir volkanik kil olan akadama, pahalı, bulunması zor ve çabuk tükenen bir maddedir.

Donma ve çözünme durumlarına maruz kaldığında (donma ve tekrar ısınma etkisi), bonsai toprak karışımında kullanılan diğer inorganik maddelere nazaran daha çabuk ufalanarak (bir veya iki yıl içinde) tükenir.
Ancak yine de bonsai ustaları tarafından diğer toprak bileşenlerine göre daha iyi bir kök gelişim ortamı olduğu yönünde savunulmaktadır.

Yukarıda da değindiğim gibi Japonya'da doğal olarak çıkan bir madde olduğundan japon bonsaicilerin tercih etmesi çok anlaşılır bir nedendir. Bence ülkemizde çıkan ve akadama alternatifi olarak kullanabileceğiniz diğer doğal inorganik maddeler çok sayıda mevcuttur.

Şimdilik akadama, kanuma gibi maddelere çok takılmayın, başlangıç aşamasında çok kafa karıştırıcı mevzular :)

Siz sadece yapacağınız karışımın bitkiniz için uygun oranda su/nem tutucu olması, ve fazla suyu kolayca ve kısa sürede tahliye edebilen bir özellikte olmasına odaklanın. Bunun için, ponza, lava taşı, elenmiş dere kumu, kiremit kırıkları, ağaç kabukları, kompost gibi kolay ve ucuza bulacağınız maddeleri kullanabilirsiniz.

gekren
15-12-2012, 14:33
bilgiler için çok teşekkür ederim. her soruma tek te cevap verdiğiniz için ayrıca teşekkürler. umarım uzun süre bu bonsai yi sorunsuz olarak bakarım ve tecrübelerim ile yeni bir fideyi yetiştirebilirim.

gekren
15-12-2012, 15:34
son olarak toprak çeşitlerini incelerken torf perlit gibi kavramları gördüm. ben etobur yetiştirdiğim için elimde torf ve perlit var. acaba bunların çeşitleri var mı yoksa bendeki torf ve perlit uygun mudur benim için.

memet
15-12-2012, 15:41
Farklı torflar olabiliyor. Kimi zaman kompostu hatta dal çürüntülerini de torf diye satanlar oluyor. Sizdeki nasıl onu bilmek iyi olurdu. Etobur olduğuna göre baltık torfu olma olasılığı yüksek, kullanılır.

Perlit yüksek nem tutucu o yüzden ben eğer ağacın nem ihtiyacı çok değilse perlit kullanmayı çok önermiyorum. Toprağın içi nemli kalabilir farkedilmeyebilir köklerde çürüme yapabilir.

Torf zaten iyi nem tutuyor, ona yıkanmış, elenmiş kum katıp ponza ekleyip bir karışım yapın.

Sakaki
15-12-2012, 16:15
bilgiler için çok teşekkür ederim. her soruma tek te cevap verdiğiniz için ayrıca teşekkürler. umarım uzun süre bu bonsai yi sorunsuz olarak bakarım ve tecrübelerim ile yeni bir fideyi yetiştirebilirim.

Sn gekren

Elinizdeki hazır bonsaiyi bir başlangıç aşaması olarak görün, onun üzerinde deneyim kazanın; toprağını-saksısını değiştirin, budama yapın, telleyin, gübreleyin vs... ama bundan ileride harika bir bonsai yaratmayı düşünmeyin. Eğer sabrınız yeter de bonsaiye ilginizi kaybetmezseniz, bunun üzerinde edindiğiniz tecrübe ve öğrendiğiniz bilgilerle ileride çok daha uygun adaylara enerjinizi saklayın :)

Başarılar dilerim.

gekren
15-12-2012, 16:17
Sn gekren

Elinizdeki hazır bonsaiyi bir başlangıç aşaması olarak görün, onun üzerinde deneyim kazanın; toprağını-saksısını değiştirin, budama yapın, telleyin, gübreleyin vs... ama bundan ileride harika bir bonsai yaratmayı düşünmeyin. Eğer sabrınız yeter de bonsaiye ilginizi kaybetmezseniz, bunun üzerinde edindiğiniz tecrübe ve öğrendiğiniz bilgilerle ileride çok daha uygun adaylara enerjinizi saklayın :)

Başarılar dilerim.

çok teşekkürler.

gekren
15-12-2012, 16:21
Farklı torflar olabiliyor. Kimi zaman kompostu hatta dal çürüntülerini de torf diye satanlar oluyor. Sizdeki nasıl onu bilmek iyi olurdu. Etobur olduğuna göre baltık torfu olma olasılığı yüksek, kullanılır.

Perlit yüksek nem tutucu o yüzden ben eğer ağacın nem ihtiyacı çok değilse perlit kullanmayı çok önermiyorum. Toprağın içi nemli kalabilir farkedilmeyebilir köklerde çürüme yapabilir.

Torf zaten iyi nem tutuyor, ona yıkanmış, elenmiş kum katıp ponza ekleyip bir karışım yapın.

evet aynen baltık torfu kullanıyorum etoburlarda. o zaman kum ve ponza ile okuduklarımdan yola çıkarak iyi bir karışım hazırlayayım. ççok teşekkürler.

gekren
16-12-2012, 02:59
Bonsaimi saksısından çıkardım ve dediğiniz gibi içinde bir avuç bile toprak yoktu. Bol bol kök vardı. Fazla cesaret edemediğimden bazı yerlerde üzerindeki topraklar kaldı. Kalın bir kökü kesmek istemedim. Toprak ekleyip aynı saksıya koydum. Aslında bu saksı da bayağı küçükmüş ancak artık açtıktan sonra kapattım yapacak bir şey yok. İlkbahar gibi değiştiririm sanıyorum saksıyıda. Artık iş şekil vermeye geldi. Esasında çokta şekil alacak gibi durmuyor ancak deneyeceğim.

mythe
19-12-2012, 08:29
Çok teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için. Ağacım salonda duruyor, pencereye 1 metre uzaklıkta, günde yarım çay bardağı civarı su veriyorum. Sizde yeterli midir ? Besin vermeli miyim ? Daha sonraki adımlarım sizce ne olmalı? Yardımcı olursanız sevinirim, çok soru soruyorum farkındayım :))

memet
19-12-2012, 09:14
Düzenli sulama köklerde çürümeye neden olabilir. Kış içinde kuruma yavaş olacak. Bu da zaten nemli olan toprağa sürek i su vermeniz anlamına gelir. Toprak kurumaya başladıkça sulayın.
Kalan konularda forumu incelerseniz gerekli cevapları bulacaksınız.

mythe
21-12-2012, 10:18
Mehmet Bey,

Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.

gekren
22-12-2012, 01:12
bonsaimi yeni bir saksıya aldım. fotoğraflar aşağıda. görünüm olarak sizce ne durumda? ölme veya cansızlaşma gibi bir durumu varmı sizce?
ayrıca tohumdan leptospermum ve delonix regia aldım. bonsai kıvamına getirebileceğimi umuyorum. sabrım vardır o yüzden tohuma da başladım.

saksidakiagac
30-12-2012, 12:49
Merhabalar,

Ağacımı alalı yaklaşık 1,5 hafta oldu. Sulama sıklığını ayarlamaya çalışıyorum; çin kuş eriği için doğru sulama tarifi; "toprak nemli ama ıslak olmayacak şekilde" olarak tarif ediliyor.

Alttan yapraklar dökülürken üstten 4-5 elden yeni filizler/dallar yükseliyor.

Şekil olarak çok düzgün değil, aldığımda üzerinde telleme yapılmıştı zaten ama ben 2-3 ufak ek telleme yaptım.

Şimdi hiç dokunmadan yeni yerine alışmasını beklemeyi düşünüyorum. Ama devamlı çıkan filizler konusunda ne yapmam gerekiyor? Düzensiz büyümeye bırakıp 2-3 ay sonra budayabilirim belki?

Teşekkürler.

thewhitetree
30-12-2012, 20:38
İki yeni çirkinler çirkini ağaca sahip oldum, fakat ben onları güzel ve sağlıklı hale getirmek istiyorum. Ufakça olan digerine nazaran daha kötü ve kökü saksısından taşmış durumda. İlk etapta onu daha büyük bir saksıya geçirmeyi düşünüyorum sizlerin de tavsiyelerini duymayı çok isterim.

bonsaisan
31-12-2012, 11:59
Sayın thewhitetree

Öncelikle ağaclarınızın türünü size söylemek isterim.
Bu onlara uygulayacağınız bakımda size yardımcı olacaktır.

1.Fotoğraf da ki Carmona Fukien Tee
2.Fotoğrafda ki ise Ficus Retusa.

Diğer bilgileri forum içerisinde bulabilirsiniz.
Ayrıca size öneride bulunacak bir çok bonsai dostu da olacaktır.

mosmanduran
01-01-2013, 10:53
hazır çiçekçiden aldgım ginseng agacımda küçük küçük lekelerin oldugunu fark ettim tedavisi için neler yapabilirim .tecrübelerinizden istifade etmek isterim..

taisenberg
01-01-2013, 15:29
Bahaus'tan aldığım iki tane bonsaim var. Birisi karaağaç sanırım. Daha önce bir tane almıştım az suladığım için kurudu. Sanırım bunlar da çok suladığım için böyle oldu. Bir orta yolu bulamadım.

Bunlar şu an yaşıyormu bunu nasıl anlayabilirim? Eğer ölmemişlerse daha iyi olmaları için ne yapabilirim?

Teşekkürler.

saksidakiagac
01-01-2013, 16:04
Aldığınız ağaçların cinsini en başta öğrenip ona göre davranmanız gerekiyor. Sulama, ışıklandırma, iç ortam/dış ortam şartları vs...

taisenberg
01-01-2013, 16:26
Aldığınız ağaçların cinsini en başta öğrenip ona göre davranmanız gerekiyor. Sulama, ışıklandırma, iç ortam/dış ortam şartları vs...

Dediğim gibi ilki ya karaağaç ya da zelkova. Diğeri fukien tea.1 ay önceye kadar herşey iyi gidiyordu.Yemyeşil ağaçlardı yeni sürgünler veriyorlardı. Işıklandırmada vs hiçbir sorun olduğunu sanmıyorum. Değişiklik sulamada olabilir. Ya da kaloriferlerdden olabilir. Çiçekler kaloriferlerin yanında hiç durmadı ama evin iç ortam sıcaklığı gündüz 18-19 un akşam 21-22'nin altına hiç düşmedi hep daha fazla oldu. Köklerde şu an çürüme görünmüyor.

1-)Saksıdan çıkardım ağaçları açıkta bekletiyorum fazla suyu atması için. Bu yaptığım doğrumu?
2-) Bu halde balkona koysam doğru şey yapmış olurmuyum?
3-) yapı-marketlerden alınan ağaçların muhakkak saksısının değişmesi gerektiğini okudum. kış mevsiminde saksı değiştirmek doğru olurmu? Köklerini baktım da komple saksıyı sarmış.
Teşekkürler.

saksidakiagac
01-01-2013, 21:07
Bende acemiyim, sadece temel öğrendiğim konuları yazmıştım :)

Fukien Tea için kılavuz şu adreste var (http://www.bonsaitoolchest.com/download/fukien_tea.pdf), tüm detayları oradan öğrenebilirsiniz.

Saksı değiştirmek ağaç uykudayken yapılıyormuş, yani kışın yapılması gereken bir eylem aslında. Kılavuzda da erken bahar dönemi olarak geçiyor, daha önce "Şubat'tan önce" olarak konuşmuştuk bu başlıkta.

Gördüğüm kadarıyla temel konular %50-60 tüm ağaçlarda geçerli olsa da her ağaç için özel durumlar var. Dikkat etmek gerekiyor.

bonsaisan
02-01-2013, 09:45
Sayın mosmanduran

Ağaçınızın türü ligsturm Çİn kurtbağrı.
Yapraklar da ki lekeler böçek mantar gibi sorunların işareti olabileçeği gibi fiziksel hasarlarda da olabilir.

http://www.agaclar.net/forum/forum-kullanma-kilavuzu-bazi-sorularinizin-cevaplarini-burada-bulabilirsiniz/1669.htm

Türkçe yazma konusuna dikkat edin. Memet

pars kara
03-01-2013, 01:06
Tüm takipçilere iyi seneler,
20 gün önce;- hasbelkader bulunduğum İstanbul'daki Çiçek fuar'ından bir Çin Karaağacı (Ulmus parvifolia-chienes Elm) satın aldım.(yani netteki araştırmalarım sonucu bu ağaç olduğu sonucuna vardım)
yaklaşık 50 cm boyunda gayet sağlıklı ve yine internetten araştırdığım kadarı ile 10-15 yaş aralığında. (80 TL ödedim)
Bitkiler ile ilişkim-tecrübem MASTER SEVİYE sinde ÇOK İYİ...!! , 2 sene facebook'ta farmville'de bahçe baktım :) ama şimdi biraz yardıma ihtiyacım var :)

20 gündür bu ağacı öldürmemek için internet'te devamlı okuyorum...bayağı birşey öğrendim...mesela NPK :).ama halen yanlış bir başlangıç yapmamak için deneyimli arkadaşların yardımına ihtiyacım var.

AĞACIMIN SON DURUMU ;

---- Ağacımı aldığımda uzun bir süre budanmamıştı..ama çok sağlıklı YAPRAK TOPAĞI idi ve tüm dalları kafasına göre takılıyordu...yani bir sitil'i yoktu.....küçük dalları evde bulduğum bir makas ile şekle soktum...şimdi bonsai'ye benzedi .... ev ahalisidende bu arada bayağı bir tepki aldım- --- ağaç kele döndü diye.!!...ama >>> --- kardeşim bonsai nedir.??? ağaç budama sanatı ...DEĞİLMİ ..??.? <<< diyerek bu suçlamaları böylece savuşturdum. :) sonra öğrendiğim kadarı ile makasları budamadan önce dezenfekte etmek gerekiyormuş--->>> daha sonra bahause'tan aldığım makasları , ıslak steril mendiller ile sildim ama bundan öncede bayağıda budama yaptım yani...... bu steril konusu gerçekten bu kadar önemlimi.???

--- Ağacımın bulunduğu saksı...bonsai sitili tepsi ; yükseliği 10 cm - uzunluğu 30 cm -genişlik 20 cm kadar ...altında 2 ADET delik var (1 cm çapından biraz geniş) --->> sanki bu delikler bana olması gerekenden biraz küçük gibi geldi...!!! acaba bu delikleri genişletmelimiyim.???? internette araştırdığım bonsai saksılarının genelde delikleri 4 ADET ve delikler bu saksıdaki deliklerden daha geniş..! mevcut bu saksı ile su tahliyesi düzgün olurmu.??? kökleri çürütmek istemiyorum.!!

--- Ayrıca benim saksımın içindeki toprak pek BONSAİ toprak karışımına uymuyor ..... genelde internette tavsiye edilen karışım -->> saksı'nın altına 1 cm dere çakılı- onun üstüne 0.5 cm dere kumu - geri kalanın yarısı torf ve normal organik toprak vsvsv gibi...deniyor... ama benim karışım tamamı organik toprak... SANKİ...!!! ( saksının dibine cubuk ile sondaj yaptım tamamı organik anladığım kadarı ile ... çakıl falanda yok )

--- Yanlız ağacın keyfi yerinde gibi görünüyor....eve geldikten 3-5 gün sonra hafif bir sulama yaptım..... 1 hafta sonra toprağın üstü kurumak üzere iken tahliye deliklerinden su gelene kadar tekrar suladım....Bu son sulamam nerdeyse toprağı 10 gündür nemli tuttu... bahause'tan 19 TL'ye toprak nem-ph ölçer aldım....SAKSI DİBİ ;--->> şu anda göstergenin yeşil kısmında -kırmızı kısmına geçerken yine sulamayı planlıyorum ( yani tüm sulamamı saksı dibine göre planlıyacağım...çünkü dipte anladığım kadarı ile ...suyu kolay tahliye edecek...çakıl felan yok..toprak suyu tutuyor....yani sulamam : köklerdeki nem durumuna göre olacak) aslında bu benimde işime geliyor....çünkü ilerde hergün ağacı sulama şansım olmayabilir..özellikle yaz aylarında.! yani sulamamı köklere -saksı dibine göre yapacağım..

---- Bu Çin karaağacı'nın ideal PH değeri nedir.??? bu ağaç asidik toprağımı sever .?? .neyi sever..??? internetten araştırdığım kadarı ile 6,5 PH ideal deniyor....benimkide 7 PH gibi gidiyor...! Ayıca okuduğum 1-2 sayfada PH değerini denglemek için sirkeli su ile sulamadan bahsediliyor.. bu uygulama nedir ..nasıldır..?? PH nedir..??

---- Bonsai'min etrafında eve geldiğinden beri 1-2 tane tatarcık dolaşıyor...genelde siprey ile nemlendirirken göze çarpıyor...uçuşmaya başlıyorlar çevrede.. bunların ağaca zararı olurmu...?? olur ise şheltoks **** REID ile icaplarına bakıimmi?? :)

--- Ağacım ; - 20 gün oldu evime geleli...küçük daları budandı...bu arada tüm ana dallarında....elim ile yaptığım kontrolde göz ile fark edilemeyecek şekillendirme tellerini buldum....TÜMÜ dal içine gömülmüş...!!! paslanıp gövde-dal içene gömüldükleri için fark edilmesi göz ile imkansız... sanki dalın bir parçası gibiydiler -aynı renkte...! hepsini küçük pense ile kestim(tabii birilerinin kulaklarını çınlatarak) fakat dallarda hafif iz var ...umarım ileride bu boğumlar.....dallarda problem çıkarmaz.!

---- Ağaç : 20.gün oldu ailemize katılalı. ; budamadan sonra.....dallar üzerinde en az 30-40 filizlenme var ama.. biraz yaprakta döktü.....(internette okuduklarıma göre bu yaprak dökme.....aşırı sulama sebebi ile değil ->> yeni filizlenmelerden- yer değiştirme sebeplerinden dolayıda olabilirmiş.!!...o yüzden sulama için 1-2 gün daha bekleyeceğim.

--- Ağacımı satın alırken ; en son ne zaman sulandığını - en son ne zaman gübrelendiğini sormadım ******.... o yüzden aldığım tarihten (kış ayı olduğu için) gübreleme yapmak için 30 gün daha bekleyeceğim.

--- Ağacımı MAYIS sonuna kadar evimin içinde tutmayı planlıyorum ; Çin karaağacı'nın -7 santigrat dereceye kadar dadayandığını......ideal ev içi sıcaklığının (tropik bitki oldu için) 24 C olduğunu öğrendim... YALNIZ evimde ağacımı yerleştirdiğim yer tavsiye edilen güney cephe olmasına rağmen kışın hiç gün ışığı almıyor .....hatta kışın bulunduğu yer ....karanlığa yakında diyebiliriz.......bu yüzden ...ağacın etrafına ...onun bulundu yerden... biraz altına yerleştirdiğim 2 spot ışığını beyaz boyalı duvara -- aşağıdan-yukarı vererek yapmaktayım.... (bu yüzden yapraklar biraz ters döndü gibi ama)--->>> florasan ışık **** büyüme ışıkları dedikleri LET ışıklar arasında, benim mevcut durumumun arasında çok dez avantaj varmı.??? (YUKARIDAN IŞIKLANDIRMA???)

-- Ağacımı günde 2 kez su ile nemlendirmek için spreyliyorum....altınada nemlendirme tepsisi koydum..... genelde evimin NEM değeri % 45 lerde.....bu ağaç için ideal nem değeri nedir....????. ...fıs fıs ile günde 2 kere yaptığım nemlendirmede yaprakların üstünde kireçlenme olabileceği ama ...çiçekçilerde satılan çiçek parlatıcalır ile bu durumun çözülebileceği yazıyor...sizin fikriniz nedir.??

--- NPK ---->> azot-fosfor-potasyum meselesi.... !!
(N) ; - azot yaprak ve dalların güçlenmesi için... benim ağacım çin kara ağacı ...yani ev içinde ...dışarı çıkarmazsan 12 ay yapraklı kalıyor.... o yüzden azot önemli...... yani kışın ayda 1 kere....bahar ayında-yaz sonuna kadar haftada 1-2 kere kullanmalıyım......DEĞERİ ; yazın haftada 10-vs-vs (N-P-K) kışın ayda 5-vs-vs (N-P-K)yarısı gibi. DOĞRUMU.??

--- (N-P-K)'nın P'si fosfor....KÖK gelişimi-ağacın direnci için.... HER ZAMAN GEREKLİ YAZ KIŞ....(kış aylarında ayda 1- yazın haftada 1 gibi) ?????? doğrumu.???

---(N-P-K) nın K'sı yani potasyum...( ağaçtaki çiçek ve meyve gelişimi için)......benim ağacım yapraklı meyvesiz ve çiçeksiz--->> çin kara ağacı.....!!! benim potasyuma hiçbir zaman ihtiyacım yok yani...!!...YANLIŞMI DÜŞÜNÜYORUM...??? npk'nın K 'sı her zaman SIFIR olsada olur ....yanlışmı düşünüyorum.???

--- Birde benim merak ettiğim bu NPK değerleri su tahliyesi kolay olan (dere çakılı-dere kumu vsvs oluşan saksılardaki bonsai 'ler içinmi acaba.??? çünkü benim ağacım normal toprakta. ve drenajı pek iyi değil.... ve gördüğüm kadarı ile çokta mutlu......acaba bu değerler......bu kimyasal NPK'yı ; bünyesinden kolay tahliye eden toprak karışımları içinmi geçerli.???

--- İstanbul'da yaşıyorum....... bu şehirde bana yardımcı olacak bildiğiniz bir grup varmı..??

Daha sorularım çok ..... herkese iyi yıllar ...

Sakaki
03-01-2013, 11:20
Tüm takipçilere iyi seneler,
20 gün önce;- hasbelkader bulunduğum İstanbul'daki Çiçek fuar'ından bir Çin Karaağacı (Ulmus parvifolia-chienes Elm) satın aldım.(yani netteki araştırmalarım sonucu bu ağaç olduğu sonucuna vardım)
yaklaşık 50 cm boyunda gayet sağlıklı ve yine internetten araştırdığım kadarı ile 10-15 yaş aralığında. (80 TL ödedim)
Bitkiler ile ilişkim-tecrübem MASTER SEVİYE sinde ÇOK İYİ...!! , 2 sene facebook'ta farmville'de bahçe baktım :) ama şimdi biraz yardıma ihtiyacım var :)

20 gündür bu ağacı öldürmemek için internet'te devamlı okuyorum...bayağı birşey öğrendim...mesela NPK :).ama halen yanlış bir başlangıç yapmamak için deneyimli arkadaşların yardımına ihtiyacım var.

AĞACIMIN SON DURUMU ;

---- Ağacımı aldığımda uzun bir süre budanmamıştı..ama çok sağlıklı YAPRAK TOPAĞI idi ve tüm dalları kafasına göre takılıyordu...yani bir sitil'i yoktu.....küçük dalları evde bulduğum bir makas ile şekle soktum...şimdi bonsai'ye benzedi .... ev ahalisidende bu arada bayağı bir tepki aldım- --- ağaç kele döndü diye.!!...ama >>> --- kardeşim bonsai nedir.??? ağaç budama sanatı ...DEĞİLMİ ..??.? <<< diyerek bu suçlamaları böylece savuşturdum. :) sonra öğrendiğim kadarı ile makasları budamadan önce dezenfekte etmek gerekiyormuş--->>> daha sonra bahause'tan aldığım makasları , ıslak steril mendiller ile sildim ama bundan öncede bayağıda budama yaptım yani...... bu steril konusu gerçekten bu kadar önemlimi.???

--- Ağacımın bulunduğu saksı...bonsai sitili tepsi ; yükseliği 10 cm - uzunluğu 30 cm -genişlik 20 cm kadar ...altında 2 ADET delik var (1 cm çapından biraz geniş) --->> sanki bu delikler bana olması gerekenden biraz küçük gibi geldi...!!! acaba bu delikleri genişletmelimiyim.???? internette araştırdığım bonsai saksılarının genelde delikleri 4 ADET ve delikler bu saksıdaki deliklerden daha geniş..! mevcut bu saksı ile su tahliyesi düzgün olurmu.??? kökleri çürütmek istemiyorum.!!

--- Ayrıca benim saksımın içindeki toprak pek BONSAİ toprak karışımına uymuyor ..... genelde internette tavsiye edilen karışım -->> saksı'nın altına 1 cm dere çakılı- onun üstüne 0.5 cm dere kumu - geri kalanın yarısı torf ve normal organik toprak vsvsv gibi...deniyor... ama benim karışım tamamı organik toprak... SANKİ...!!! ( saksının dibine cubuk ile sondaj yaptım tamamı organik anladığım kadarı ile ... çakıl falanda yok )

--- Yanlız ağacın keyfi yerinde gibi görünüyor....eve geldikten 3-5 gün sonra hafif bir sulama yaptım..... 1 hafta sonra toprağın üstü kurumak üzere iken tahliye deliklerinden su gelene kadar tekrar suladım....Bu son sulamam nerdeyse toprağı 10 gündür nemli tuttu... bahause'tan 19 TL'ye toprak nem-ph ölçer aldım....SAKSI DİBİ ;--->> şu anda göstergenin yeşil kısmında -kırmızı kısmına geçerken yine sulamayı planlıyorum ( yani tüm sulamamı saksı dibine göre planlıyacağım...çünkü dipte anladığım kadarı ile ...suyu kolay tahliye edecek...çakıl felan yok..toprak suyu tutuyor....yani sulamam : köklerdeki nem durumuna göre olacak) aslında bu benimde işime geliyor....çünkü ilerde hergün ağacı sulama şansım olmayabilir..özellikle yaz aylarında.! yani sulamamı köklere -saksı dibine göre yapacağım..

---- Bu Çin karaağacı'nın ideal PH değeri nedir.??? bu ağaç asidik toprağımı sever .?? .neyi sever..??? internetten araştırdığım kadarı ile 6,5 PH ideal deniyor....benimkide 7 PH gibi gidiyor...! Ayıca okuduğum 1-2 sayfada PH değerini denglemek için sirkeli su ile sulamadan bahsediliyor.. bu uygulama nedir ..nasıldır..?? PH nedir..??

---- Bonsai'min etrafında eve geldiğinden beri 1-2 tane tatarcık dolaşıyor...genelde siprey ile nemlendirirken göze çarpıyor...uçuşmaya başlıyorlar çevrede.. bunların ağaca zararı olurmu...?? olur ise şheltoks **** REID ile icaplarına bakıimmi?? :)

--- Ağacım ; - 20 gün oldu evime geleli...küçük daları budandı...bu arada tüm ana dallarında....elim ile yaptığım kontrolde göz ile fark edilemeyecek şekillendirme tellerini buldum....TÜMÜ dal içine gömülmüş...!!! paslanıp gövde-dal içene gömüldükleri için fark edilmesi göz ile imkansız... sanki dalın bir parçası gibiydiler -aynı renkte...! hepsini küçük pense ile kestim(tabii birilerinin kulaklarını çınlatarak) fakat dallarda hafif iz var ...umarım ileride bu boğumlar.....dallarda problem çıkarmaz.!

---- Ağaç : 20.gün oldu ailemize katılalı. ; budamadan sonra.....dallar üzerinde en az 30-40 filizlenme var ama.. biraz yaprakta döktü.....(internette okuduklarıma göre bu yaprak dökme.....aşırı sulama sebebi ile değil ->> yeni filizlenmelerden- yer değiştirme sebeplerinden dolayıda olabilirmiş.!!...o yüzden sulama için 1-2 gün daha bekleyeceğim.

--- Ağacımı satın alırken ; en son ne zaman sulandığını - en son ne zaman gübrelendiğini sormadım ******.... o yüzden aldığım tarihten (kış ayı olduğu için) gübreleme yapmak için 30 gün daha bekleyeceğim.

--- Ağacımı MAYIS sonuna kadar evimin içinde tutmayı planlıyorum ; Çin karaağacı'nın -7 santigrat dereceye kadar dadayandığını......ideal ev içi sıcaklığının (tropik bitki oldu için) 24 C olduğunu öğrendim... YALNIZ evimde ağacımı yerleştirdiğim yer tavsiye edilen güney cephe olmasına rağmen kışın hiç gün ışığı almıyor .....hatta kışın bulunduğu yer ....karanlığa yakında diyebiliriz.......bu yüzden ...ağacın etrafına ...onun bulundu yerden... biraz altına yerleştirdiğim 2 spot ışığını beyaz boyalı duvara -- aşağıdan-yukarı vererek yapmaktayım.... (bu yüzden yapraklar biraz ters döndü gibi ama)--->>> florasan ışık **** büyüme ışıkları dedikleri LET ışıklar arasında, benim mevcut durumumun arasında çok dez avantaj varmı.??? (YUKARIDAN IŞIKLANDIRMA???)

-- Ağacımı günde 2 kez su ile nemlendirmek için spreyliyorum....altınada nemlendirme tepsisi koydum..... genelde evimin NEM değeri % 45 lerde.....bu ağaç için ideal nem değeri nedir....????. ...fıs fıs ile günde 2 kere yaptığım nemlendirmede yaprakların üstünde kireçlenme olabileceği ama ...çiçekçilerde satılan çiçek parlatıcalır ile bu durumun çözülebileceği yazıyor...sizin fikriniz nedir.??

--- NPK ---->> azot-fosfor-potasyum meselesi.... !!
(N) ; - azot yaprak ve dalların güçlenmesi için... benim ağacım çin kara ağacı ...yani ev içinde ...dışarı çıkarmazsan 12 ay yapraklı kalıyor.... o yüzden azot önemli...... yani kışın ayda 1 kere....bahar ayında-yaz sonuna kadar haftada 1-2 kere kullanmalıyım......DEĞERİ ; yazın haftada 10-vs-vs (N-P-K) kışın ayda 5-vs-vs (N-P-K)yarısı gibi. DOĞRUMU.??

--- (N-P-K)'nın P'si fosfor....KÖK gelişimi-ağacın direnci için.... HER ZAMAN GEREKLİ YAZ KIŞ....(kış aylarında ayda 1- yazın haftada 1 gibi) ?????? doğrumu.???

---(N-P-K) nın K'sı yani potasyum...( ağaçtaki çiçek ve meyve gelişimi için)......benim ağacım yapraklı meyvesiz ve çiçeksiz--->> çin kara ağacı.....!!! benim potasyuma hiçbir zaman ihtiyacım yok yani...!!...YANLIŞMI DÜŞÜNÜYORUM...??? npk'nın K 'sı her zaman SIFIR olsada olur ....yanlışmı düşünüyorum.???

--- Birde benim merak ettiğim bu NPK değerleri su tahliyesi kolay olan (dere çakılı-dere kumu vsvs oluşan saksılardaki bonsai 'ler içinmi acaba.??? çünkü benim ağacım normal toprakta. ve drenajı pek iyi değil.... ve gördüğüm kadarı ile çokta mutlu......acaba bu değerler......bu kimyasal NPK'yı ; bünyesinden kolay tahliye eden toprak karışımları içinmi geçerli.???

--- İstanbul'da yaşıyorum....... bu şehirde bana yardımcı olacak bildiğiniz bir grup varmı..??

Daha sorularım çok ..... herkese iyi yıllar ...

Merhaba sn pars kara

Aramıza ve bonsaiye hoş geldiniz.
Aslında bu sorduğunuz konuların cevapları forumda mevcut ancak anladığım kadarıyla derinlemesine araştırmak yerine yüzeysel bilgilere takılıp kaldığınızdan kafanız daha da karışmış durumda :)

Tüm sorularınıza teker teker cevap vermek için sayfalarca yazmak gerekir ama dediğim gibi bu konularda tüm bilgiler forumda değişik başlıklarda zaten mevcut.

Özellikle sulama ve gübreleme konusundaki düşüncelerinizin doğru olmadığını söylemek isterim.

Forum moderatörlerimizden tourkana da İstanbul'da ve size yardımcı olacaktır. Kendisinin bir bonsai fidanlığı da var İstanbulda. Hem bilgi almak hem de görmek için mutlaka ziyaret etmenizi tavsiye ederim :)

Kolay gelsin.

bonsaisan
03-01-2013, 12:08
Sayın pars kara

Hoş geldiniz.Sayın Sakaki İstanbulda size yardımcı olaçak Bonsai dostunu tavsiye etmiş.
İstanbul'da bonsai konusunda güzel çalışmalar yapan bir çok bonsai dostu yer almak da Forumdan onlar ile direk olarak kontak kurabilirsiniz.

Çalışmalarınızda başarılar diliyorum.

Saygılar

mythe
03-01-2013, 13:30
Merhaba arkadaşlar, yaklaşık 1.5 ay önce bir kurtbağrı aldım. Gözlemlerime göre dibinde topraktan çok kökler var. Gün geçtikçe yapraklar zayıflıyor farkediyorum. Sizce başka nedenden olabilir mi yoksa kök budaması yapmalı mıyım ?

ozgetezcanli
03-01-2013, 13:58
Merhabalar;

1 hafta önce hediye gelen bir bonsaiye sahip oldum ve nasıl bakacağım konusunda pek bilgi sahibi değilim. 1 hafta içinde bile günde 5 ila 10 yaprak arası döküyor ve korkmaya başladım şimdiden. Sormak istediğim bir kaç şey var.

- yaprakların üzerinde toz gibi duran beyaz noktalar var. bunlar normal mi?
- toprağı nemli sıkıntı yok ancak dışta kalan kökler kuru kalıyor sadece kök kısmını mı sulayayım yoksa o topraktan gerekli suyunu alır mı?
- Bu yaprak dökülme sayısı artarsa ne yapmalıyım?
- başka şimdiden bilmem gereken pratik önerileriniz var mı :)

Fotoğraflardan ilk ikisi ilk geldiği gün diğer 3 fotoğraf bugün çekilen halleridir...

bonsaisan
03-01-2013, 14:18
Sayın ozgetezcanli
Ağaçınızın türü:Carmona Fukien tee

Beyazlıklar bakıldığı ortamda ki sulama suyunda bulunan kireç lekeleride olabilirler.
Bu tür beyaz ufak çiçeklere sahip bir türdür.
Forum içinde gerekli bilgiler mevcut.
Faydalana bilirsiniz.

Sulaması durması gereken yer ve bakımı hakkında bir çok bilgi forum içinde yer almaktadır.

Saygılar

cnrulutas
07-01-2013, 19:40
Merhabalar dün ikeadan bir bonsai edindim. Acaba türü sağlığı hakkında beni aydınlatabilir misiniz? Bu gün toprağında küçük 2 tane böcek gördüm ilaçlamalı mıyım? Yoksa gübre takviyesi ile kendini toparlar mı?

pars kara
08-01-2013, 14:28
Sevgili Scnrulutas,
Bende 30 günlük Bonsai sahibiyim, fakat ağacınızın (Ulmus Parvifolia-Çin karaağacı) olduğunu söyleyebilirim. Daha ayrıntılı bilgi için Form'un Ulmus Parvifolia (http://www.agaclar.net/forum/bonsai-agac-turleri/752.htm)başlığına göz atabilirsiniz.(Benim ağacımda aynı cins) Bu ağaç hakkında daha tecrübeli arkadaşlar size yardımcı olacaktır.
Ayrıca ağacınızın biçmi-formu eğer büyütebilirseniz benim çok hoşuma gitti.Kolay gelsin.

pars kara
08-01-2013, 14:52
Ayrıca Sevgili Cnrulutas,
Eklediğiniz resime bakar iken şimdi fark ettim...Ağacınız kalorifer'in yakınında duruyor...!!
Mümkün olduğunca ağacınızı ısıtıcıdan uzak tutun...kuru havayı hiç sevmiyorlar..

cnrulutas
08-01-2013, 15:14
Teşekkür ederim yardımınız için yerini değiştireceğim..

taisenberg
08-01-2013, 23:13
Forumda çin karaağacı içeriyi sevmez deniliyor. Ben Ankara'da kışın ortasında dışarıya yani penceri önüne koysam ağaç için daha mı iyi olur acaba?

bseh
09-01-2013, 22:36
Merhabalar, tam 1 ay önce Ficus Ginseng bonsai aldım. Eve alışacak mı problem çıkacak mı korkusuyla herhangi bir işlem yapmadan 1 ay bekledim.(Forumdaki genel öneriler bu yöndeydi.) Bir sorun yok gibi görünüyor, büyümeye başladı zaten bonsai formatından çıkmak istiyor sanırım :)

Budama yapmamın vakti geldi diye düşünüyorum ancak tam olarak nerelerinden budamam gerektiği konusunda pek bir fikrim yok. Birkaç fotoğrafını koyuyorum, yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.

Sakaki
10-01-2013, 22:51
Merhabalar, tam 1 ay önce Ficus Ginseng bonsai aldım. Eve alışacak mı problem çıkacak mı korkusuyla herhangi bir işlem yapmadan 1 ay bekledim.(Forumdaki genel öneriler bu yöndeydi.) Bir sorun yok gibi görünüyor, büyümeye başladı zaten bonsai formatından çıkmak istiyor sanırım :)

Budama yapmamın vakti geldi diye düşünüyorum ancak tam olarak nerelerinden budamam gerektiği konusunda pek bir fikrim yok. Birkaç fotoğrafını koyuyorum, yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.

Sn bseh merhaba

Ficus Ginseng, doğal bir tür olmayıp size tarz olarak pek seçenek sunan bir bitki de değildir, hatta bonsai bile değil diyebilirim. Bunun üzerinde deneyim kazanmak için çalışın demek isterdim ama üzerinde çok işlem yapmanız da mümkün değil.

Örneğin alt kısım bir caudex ve dolayısıyla oyma, kabuk soyma, jin/shari gibi çalışmalar yapmanıza veya bükmenize neredeyse hiç imkan yok. Üstteki aşılı kısım ise bir ficus.

Bana sorarsanız buna bir salon/süs bitkisi gözüyle bakın ve kendinize üzerinde bonsaiye yönelik çalışmalar yapabileceğiniz doğal bir ağaç türü seçin.

Bölgenize uygun türler içinden, hatalı uygulamaları tolere etme kabiliyeti en iyi olanı/olanları seçerek bonsaiye adım atmanız en yerinde karar olacaktır. Bu konuda bizler de her zaman size yardıma hazırız, ancak ficus ginseng sizi bonsaide pek ileriye götürebilecek bir tür değil maalesef :(

Başarılar dilerim.

iocaktan
12-01-2013, 16:25
bu da bir internet sitesinden almış olduğum hazır bonsaim. serissia foetida.
hiç görmeden aldım. yaklaşık 20-25 gün falan oldu geleli. sulamaktan başka hiçbir şey yapmadım. geldiğinde dalları budanmış haldeydi. güçlendirmek için gövdeyi geliştirmek için ne yapmam gerekir. toprağını değiştirmem gerekir mi. zira toprağı biraz az gibi geldi bana. üzerine torf eklesem faydası olur mu acaba

mosmanduran
20-01-2013, 14:21
lütfen yardım ginseng türü bonsaimin yapraklarında lekelenme problemi var
tecrübelerinizden yararlanmak
istiyorum.

Sakaki
20-01-2013, 14:55
lütfen yardım ginseng türü bonsaimin yapraklarında lekelenme problemi var
tecrübelerinizden yararlanmak
istiyorum.

Resim yüklemeniz mümkün mü?

taisenberg
28-01-2013, 13:31
Bahauss'un sattığı bonsailerde sorun mu var acaba? Forumda dikkat ediyorum bu tür marketlerde satılan hazır bonsailer kuruyor. Benim daha önce bir tane kurutmuştum şimdi diğer 2 tanesi de kurudu sayılır.

Bir tane daha almayı düşünüyorum bu aralar. Alır almaz ben bunun köklerini budasam bildiğimiz yuvarlak saksının içine koysam doğru bir iş yapmış olurmuyum? Hazır bonsailerin toprağını hiç sevmiyorum. Ayrıca bu tür marketlerde ponza taşı satılmıyor. Onun yerine ne önerirsiniz?

pars kara
30-01-2013, 18:01
Selamlar,

Evimin salon'unda büyüttüğüm Çin Karaağacı Bonsaim , geceleri bulunduğu konumda (salonumuzun ışıklandırmasından dolayı ...bulundu ortamda aşağıdan ışık almakta ) ... yeni filiz veren yaprakların bir kısmı >> yapraklar aşağı bakar şekilde sürgün vermekte <<< acaba mayıs -haziran gibi dış mekana almayı planladığım ağacım.... Bu dalları daha sonra düzeltebilirmi...???

pars kara
30-01-2013, 18:24
Benden Bir Zihni Sinir fikir... :)

soracağım ama millet gülecek diye soramadım şimdiye kadar...neyse...!

Şimdi ben 1.5 aylık bonsai sever olarak...
Bu ağacımı ; - bizim hatun'un Cam Borcam çömleğine el koyup diksem.... (tıpa tıp aynısı, benim saksının aynı boyutlusu mevcut mutfakta) kökleri çürüdümü - böceklendimi - sarmalandı kendini boğuyormu diye ON-LİNE saksının dışından stress yapmadan seyretsem olmazmı acaba ? :))

Sakaki
30-01-2013, 19:47
Benden Bir Zihni Sinir fikir... :)

soracağım ama millet gülecek diye soramadım şimdiye kadar...neyse...!

Şimdi ben 1.5 aylık bonsai sever olarak...
Bu ağacımı ; - bizim hatun'un Cam Borcam çömleğine el koyup diksem.... (tıpa tıp aynısı, benim saksının aynı boyutlusu mevcut mutfakta) kökleri çürüdümü - böceklendimi - sarmalandı kendini boğuyormu diye ON-LİNE saksının dışından stress yapmadan seyretsem olmazmı acaba ? :))

Olmaz :)
Bitkinin köklerinin ışık görmemesi lazım.

egemen16
31-01-2013, 12:39
Herkese merhaba... diğer yeni heves edenler gibi bende netten tohumlar aldım ve ektim onların uzun yıllar büyümesini bekliyeceğim... o konu ayrı...

ama birde ikea dan bonsai almak istedim...

aşağıda fotoğraflarını çektiğim bonsai nin türü hakkında bilgisi olanlar paylaşırsa çok sevirim.
sanırım Ulmus Parvifolia-Çin karaağacı
Şuan cam kenarında konumlandırdım ama ilk aldığımdaki canlılığı yok yaprakların..
kalorifere yakın olmasından kaynaklanabilir okuduklarıma göre.. fakat en ışıklı yerde orası iç mekanda.. dışarıda da besleyebilirim uygun bir terasım mevcut..Hergun fısfıs ile az mıktarda suluyorum. ne tavsiye edersiniz .

yardımcı olursanız sevinirim, kendimde araştırmaya çalışacağım türünü öğrendikten sonra.

şimdiden teşekkürler

1
http://imageshack.us/a/img200/6711/ege8903.jpg

2
http://imageshack.us/a/img849/3134/ege8906.jpg

3
http://imageshack.us/a/img706/6886/ege8905.jpg

4
http://imageshack.us/a/img521/8710/ege8904.jpg

Charlaux
31-01-2013, 15:31
Herkese merhaba... diğer yeni heves edenler gibi bende netten tohumlar aldım ve ektim onların uzun yıllar büyümesini bekliyeceğim... o konu ayrı...

ama birde ikea dan bonsai almak istedim...

aşağıda fotoğraflarını çektiğim bonsai nin türü hakkında bilgisi olanlar paylaşırsa çok sevirim.
sanırım Ulmus Parvifolia-Çin karaağacı
Şuan cam kenarında konumlandırdım ama ilk aldığımdaki canlılığı yok yaprakların..
kalorifere yakın olmasından kaynaklanabilir okuduklarıma göre.. fakat en ışıklı yerde orası iç mekanda.. dışarıda da besleyebilirim uygun bir terasım mevcut..Hergun fısfıs ile az mıktarda suluyorum. ne tavsiye edersiniz .

yardımcı olursanız sevinirim, kendimde araştırmaya çalışacağım türünü öğrendikten sonra.

şimdiden teşekkürler

1
http://imageshack.us/a/img200/6711/ege8903.jpg

2
http://imageshack.us/a/img849/3134/ege8906.jpg

3
http://imageshack.us/a/img706/6886/ege8905.jpg

4
http://imageshack.us/a/img521/8710/ege8904.jpg

Merhaba,
Aslinda tum sorularinizin yanitlarinin benzerleri cevaplanmis durumda ama kisacasi ozetlemek gerekirse.Oncelikle market bonsailerinin yolculugunu butun olarak ele alirsaniz buyuk ihtimalle sorun sizin bakiminizdan kaynakli degil,agacin yolculuk boyunca cektigi sorunlardan oturudur.Bana kalirsa yapmaniz gereken simdilik saksi degisimi yapmak ve onun gelismesine bir sureligine izin vermek.(bknz. http://www.agaclar.net/forum/yeni-baslayanlar-icin-yardim/1413.htm 'daki ilk post)Yeni saksisina alisinca da cesitli budamalar yapilip daha iyi gelismesine izin verilir.Humik asit,sivi gubre gibi cesitli ekipmanlar da bitkinin guclenmesine yardimci olacaktir.Siz de bu sure zarfinda bonsai stillerini okuyup nasil bir stil uygulamaniz gerektigine karar verirsiniz.Ve bence fidanliga gidip uygun bir bonsai adayi secmeyi de ihmal etmeyin,cunku kendi bonsainizi olusturmaya calismak bile apayri bir zevk ve pek cok konuyu arastirmaya iten birseydir.

egemen16
31-01-2013, 16:05
Zaman ayırdığınız için çok teşekkür ederim..
Peki saksı değişiminde şu dışarı taşan kalın kökleri budamalımıyım ve yeni saksı biraz daha mı büyük olmalı şuankinden..
Teşekkürler

Charlaux
31-01-2013, 16:31
Zaman ayırdığınız için çok teşekkür ederim..
Peki saksı değişiminde şu dışarı taşan kalın kökleri budamalımıyım ve yeni saksı biraz daha mı büyük olmalı şuankinden..
Teşekkürler

Ben sizin yerinizde olsam kokleri budamadan ayni boyutlarda bir fidan gelse koyacagimiz bir saksiya koyarim.Saksinin iceriginin %50 dere kumu %50 toprak karisimi olmasina ozen gosterir ve saksiya adapte olmasini beklerim.(1-2 hafta)

Sonra bahsettigim humik asit gibi besin takviyelerini kullanarak agaci guclendiririm.Bundaki mantigimida basitce aciklayacak olursam,

1)Market bonsaileri bonsai sanati dikkate alinmadan uretiliyor ve aslinda sizinki de yanlis tellemeler uygulanmadan satisa sunulmus ki bu iyi birsey.Bonsai saksisinda gecirdigi zaman onun saksiya adapte olmasini sagladi.

2)Baslangic asamasindaki fidanlari inceleyecek olursaniz goreceginiz fidanlarin buyuk bir kismi guclu,tellenmeye hazir bitkiler.Ayrica bitkilerimiz tellenmeye hazir olsa bile onlarin bonsai saksilarina gecmeleri ayrica uzun bir surec,bir ugrastir;bonsaimiz nihai sekline ulasinca bonsai saksisina geciririz.Peki sizinki istediginiz sekline ulasti mi ? Bana kalirsa hayir.

3)Bitkinin uzun zamanli yasamasini istiyorsam yolculugun da uzun sureli oldugunu kabul ederim.Market bonsaileri genellikle arkadaslarimizin da bahsettigi gibi deneme tahtasi gibidir,cunku ucuzdur ve cesitli avantajlari vardir (bitki olse bile bir benzerini bulabilmeniz gibi) Siz diyorsaniz ki ben bu bitkiye deger verdim ve farklilasmasini istiyorum o zaman ona fidanliktan aldigim bir fidan gozuyle bakarim,minik bir fidan ve herseye sifirdan baslarim.Sifirdan nasil baslanilir diye soracak olursaniz "Uyelerin Bonsai Calismalari" kismindaki baslangic asamasindaki bonsaileri izleyin ve simdilik okuyun,uygulamaya gecirmeyin.Bitki 6 ay ya da belki daha fazla suredir acilar icinde kivrandi durdu.O yuzden Nisan'a kadar okuyun,ogrenin ugrasinizi fidanliktan alacaginiz bir fidanla giderin.Biraz buyudugunde,birazcik iyilestiginde de okuduklarinizi uygulamaya gecirin ve onda size ait bir iz birakin.

Yok onu o saksida birakmaya devam eder ve onu bitirilmis bir parca olarak gorecek olursaniz da sonu bence cop.Cunku ben de market bonsaisi aldim hem de defalarca ama ayni saksida biraktim,ugrastim da ugrastim ama onlarin olumunu izledim sadece.Yasamayi basaran bir tane vardi onun da bir ucube oldugunu,uzerinde oynama yapamayacak kadar kotu oldugunu anladim ama en azindan sizinki oyle degil,sadece daha cok kucuk ve dayaniksiz.

egemen16
01-02-2013, 10:42
Sn.Charlaux
Bu foruma neden üye olduğumun kanıtı verdiğiniz , bilgiler aktartığınız tecrübeler...
Çok teşekkür ederim...

Sizin dediğiniz gibi ; şuan ki saksısından en az 3-4 boy büyük normal derin bir saksiya geçireçeğim bu minik ağacı. ve bir süre bekleyeceğim hiçbir müdahale yapmadan... umarım doğru anlamışımdır...

Charlaux
03-02-2013, 18:17
Arkadaslar,
Ben de bugun IKEA'daydim ve acikcasi bonsaiseverler icin tam bir tuzak alaniydi soylemeliyim,guzellestirilebilecekler vardi elbet ki ben de benim aldiigimin daha duzgun oldugunu ve duzenlenebilecegini dusundugumden aldim.Hedefim bir market bonsaisinin gelebilecek son noktasini anlatabilmek,deneyimlemek ve belki de bir tanesini bu duzenden kurtarmak.Siz de duzgun olani sectiginiz surece alacaginiz bonsainin bir omru olabilir.

IKEA'da 3 tane tur vardi seklinden anlasilan.

1)Yapraklari kucuk,genellikle sekilsiz ve ellesmemeniz gerekenler.

2)Palmiyemsi turler,ilginc fakat kesinlikle kotu budanmis albenisi olan ve gelecegi olmayan

3)Benimki gibi biraz da buyuk yaprakli tahminen daha yasli bir tur (ayrica benimkinin tahmni yasinin kac oldugunu merak ediyor,ustatlarin goruslerini bildirmelerini rica ediyorum)

Bonsailerin on raflarda yer alanlari boy olarak kucuk ve sekillenmesi cok zor olanlardi,bazilari saksisinin icinde yamulmus ve pek tabi butun urunler karisik bir bicimde dizilmisti.Ben orada karar vermek adina her agaci uzunca inceledim,

1) Boyu ve dal sekli nasil ? Bir bonsai sekline ve kurallarina uygun mu ?

2)Olu dallari ne kadar ve sagligi nasildir ?

sorulari oldu.Bugun saksisini degistiremeyecegim ancak yarin saksi degisimi yapilip daha buyuk bir saksida gelismesini ve guclenmesini saglayacagim.

egemen16
04-02-2013, 11:01
Sn.Charlaux 'un öneri ile saksı değişimi...

-Hazırladığım toprak konusundan şüphelerim var ama bakalım..
Saksı topragı,torf ve dere kumu ( akvaryumcudan).... en altada çakıltaşı koydum biraz...

-İkea'dan aldığımdaki saksısı içinde toprak neredeyse yoktu diyebilirim.. tamamen köktü sanki... kökleri çözdükten sonra biraz budadım ve yeni saksısına yerleştirdim.. bahara kadarda herhangib ir müdahele yapmayı düşünmüyorum..

Bu arada yaprakları iyice sarsardı, alıdığımdaki gibi tamamen yeşil değiller...

Varsa görüşlerinizi paylaşabilirsiniz...

eski ve yeni saksıları
http://imageshack.us/a/img21/4117/ege8956copy.jpg

saksıdan ilk çıktığında dediğim gibi kökten başka birsey yok gibi :)
http://imageshack.us/a/img685/4906/ege8960copy.jpg

egemen16
04-02-2013, 11:07
..

Sn.Charlaux 'un önerisi ile saksı değişimi...

-Hazırladığım toprak konusundan şüphelerim var ama bakalım..
Saksı topragı,torf ve dere kumu ( akvaryumcudan).... en altada çakıltaşı koydum biraz...

-İkea'dan aldığımdaki saksısı içinde toprak neredeyse yoktu diyebilirim.. tamamen köktü sanki... kökleri çözdükten sonra biraz budadım ve yeni saksısına yerleştirdim.. bahara kadarda herhangib ir müdahele yapmayı düşünmüyorum..

Bu arada yaprakları iyice sarsardı, alıdığımdaki gibi tamamen yeşil değiller...

Varsa görüşlerinizi paylaşabilirsiniz...

eski ve yeni saksıları
http://imageshack.us/a/img21/4117/ege8956copy.jpg

saksıdan ilk çıktığında dediğim gibi kökten başka birsey yok gibi :)
http://imageshack.us/a/img685/4906/ege8960copy.jpg

egemen16
04-02-2013, 11:08
Kök budama yapmadan önce ve sonra.. çokta fazla yapmadım dıye düşünüyorum.
http://imageshack.us/a/img547/44/ege8969copy.jpg http://imageshack.us/a/img580/4524/ege8972copy.jpg

http://imageshack.us/a/img651/3602/ege8979copy.jpg

son hali
http://imageshack.us/a/img717/6900/ege8982copy.jpg

2n2
04-02-2013, 13:46
Merhabalar dün bir merakla yeni bir bonsai aldım. 15 cm boyunda. Cinsini ve adını bilmiyorum :( Nasıl bakılır ? toprağı ne olmalı ? saksını değiştirsem mi? Ne tür saksı almalıyım ? güneşi sever mi ? Ek bir besin kaynağı ister mi ? gibi bir ton soru sordum :)
Forumda aradım ama bulamadım..

367313

367314

367315

Bilen arakdaşlar yardımcı olursa sevinirim

esra_al
04-02-2013, 14:22
sanki ficus a benziyor ama fotolar net değil o yüzden emin olamadım. forumda aratın bi bence;)
bu arada hayırlı olsun.:D

2n2
04-02-2013, 15:13
sanki ficus a benziyor ama fotolar net değil o yüzden emin olamadım. forumda aratın bi bence;)
bu arada hayırlı olsun.:D

teşekkürler nasıl aratırım resimle aratma var mı ?

esra_al
04-02-2013, 15:42
ficus diye yazarsanız arama butonuna oradan karşılaştırma yapıp karar verebilirsiniz bitkinizin o olup olmadığına. fotoğrafla arama yapılmıyor.;)

2n2
04-02-2013, 15:56
ficus diye yazarsanız arama butonuna oradan karşılaştırma yapıp karar verebilirsiniz bitkinizin o olup olmadığına. fotoğrafla arama yapılmıyor.;)

teşekkürler ama ficus olduğunu sanmıyorum daha çok Carmona fukien Tea'ye benziyor ?

Sakaki
04-02-2013, 16:53
teşekkürler ama ficus olduğunu sanmıyorum daha çok Carmona fukien Tea'ye benziyor ?

Evet, bitkinizin türü Fukien Tea.
Forumda bonsai ağaç türleri başlığında (http://www.agaclar.net/forum/bonsai-agac-turleri/26052.htm)ve hazır market bonsaisi alanların soruları (http://www.agaclar.net/forum/yeni-baslayanlar-icin-yardim/20902.htm) başlığında aradığınız tüm bilgilere ulaşabilirsiniz.

NOT: Rica etsem bundan sonra resimleri de foruma yükleyebilir misiniz?
Bonsai sorularınızı da ilgili bölümde sormalısınız.

Başarılar dilerim.

2n2
05-02-2013, 08:38
Evet, bitkinizin türü Fukien Tea.
Forumda bonsai ağaç türleri başlığında (http://www.agaclar.net/forum/bonsai-agac-turleri/26052.htm)ve hazır market bonsaisi alanların soruları (http://www.agaclar.net/forum/yeni-baslayanlar-icin-yardim/20902.htm) başlığında aradığınız tüm bilgilere ulaşabilirsiniz.

NOT: Rica etsem bundan sonra resimleri de foruma yükleyebilir misiniz?
Bonsai sorularınızı da ilgili bölümde sormalısınız.

Başarılar dilerim.

Gerekli Düzetlmeler yapıldı.
Teşekkürler

taisenberg
05-02-2013, 22:39
Marketten bonsai aldıktan sonra neler yapabiliriz nasıl davranmamız gerekli acaba? Benim mesajlarımı niye kimse görmüyor? :)

Sakaki
06-02-2013, 00:10
Marketten bonsai aldıktan sonra neler yapabiliriz nasıl davranmamız gerekli acaba? Benim mesajlarımı niye kimse görmüyor? :)

Sn taisenberg,

Sorunuz çok genel olmuş :)
Ben de size genel bir cevap vereyim:

Markette satılan bonsailer ticari amaç güdülerek ithal edilmiş, çok değerli olduğunu söyleyemeyeceğimiz bitkilerdir.
Bunların uzun süren nakliyeleri esnasında kurumamaları ve köklerinin hasar görmemesi için saksılarında genelde ağaç için kısa vadede belki zararsız, nakliye için uygun ama orta ve uzun vadede ağacın ölmesine neden olabilecek ortam/lar mevcuttur.

Dolayısıyla marketten alıp eve geldikten sonra, zaten uzun süren yolculukları esnasında hırpalanmış olan bu bitkiler genelde kökten (saksıdan) başlayan sorunlarla karşı karşıya kalmaktadır. Bir de üstüne yanlış sulama, yanlış yere/konuma yerleştirme, üzerinde işlem yapmak için acele etme gibi hatalar eklenince ağacı kaybetmeniz gayet normal bir durum olmaktadır.

Bence yapılacak en güzel şey (uygun zamanlama koşulu ile) aldıktan hemen sonra uygun bir saksı harcı ile kendini toparlayabileceği uygun bir saksıya aktarmak, ağacın türüne uygun koşullara sahip bir ortama yerleştirmek ve belki de üzerinde 1 sene boyunca budama, kök budaması, sert budama, yapraksızlaştırma, uç alma vs. gibi hiçbir işlem yapmamak olacaktır.

Umarım bu açıklamam daha önceki sorularınız için de cevaplayıcı olabilmiştir?

Başarılar dilerim :)

taisenberg
06-02-2013, 08:06
Okumadım değil bu site de yazan birçok yazıyıda okudum. insan acemi olunca ne yapacağına karar veremiyor biraz kafamız karışıyor sanırım. Böyle somut şeyler yazınca insan daha net yön verebiliyor yapacaklarına. Daha önce bir tane kurutmuştum. Şimdi elimde iki tane var bir tanesi daha kurudu sanırım. Bundan sonra bonsai aldığım zaman ev tipi yuvarlak saksıların içine uygun toprak karışımıyla birlikte saksıyı değiştiriyorum.

Çok teşekkür ederim.

Aşağıdaki ponza taşının boyutu bonzai için uygun mudur acaba?

taisenberg
13-02-2013, 14:00
Bonsai ekim kiti 3.9TL

Alınırmı böyle birşey tavsiye edermisiniz?

Bonsai Ekim Kiti Masanızda Ağaç Yetiştirin! 3,90 TL İndirdik.com'da! (http://www.indirdik.com/Bonsai-Ekim-Kiti?utm_source=mailing&utm_medium=email&utm_campaign=daily_deal_9917&utm_content=daily_deal_image_9917)

Sakaki
13-02-2013, 17:41
Bonsai ekim kiti 3.9TL

Alınırmı böyle birşey tavsiye edermisiniz?

Bonsai Ekim Kiti Masanızda Ağaç Yetiştirin! 3,90 TL İndirdik.com'da! (http://www.indirdik.com/Bonsai-Ekim-Kiti?utm_source=mailing&utm_medium=email&utm_campaign=daily_deal_9917&utm_content=daily_deal_image_9917)

Şahsi kanaatim hiç gerek yok böyle şeylere, bir bakıma aldatmaca gibi.
Ama böyle ufacık bir saksıya ihtiyacınız varsa, heryerde bulabilirsiniz zaten.

taisenberg
13-02-2013, 19:29
Şahsi kanaatim hiç gerek yok böyle şeylere, bir bakıma aldatmaca gibi.
Ama böyle ufacık bir saksıya ihtiyacınız varsa, heryerde bulabilirsiniz zaten.

Evet bende sonradan farkettim sonradan. Ama bir şekilde satmaları lazım. ilerde bonsai yapılabilecek ekim kiti filan dese bir sürü laf anlatması lazım. Direk bonsai ekim kiti deyip geçmiş. ;)

alibaba
13-02-2013, 21:10
Ponza tüflerinin boyutu biraz büyük bence, bunun daha ufak boyutları da oluyor.
İllaki kahverengi poza olacak diye birşey de yok. Ankara da beyaz ponza bulabilirsiniz fidancılarda, fidan alırsanız istediğiniz kadar ücretsiz bile alabilirsiniz. İnşaat malzemesi satan yerlerden istediğiniz kadar dere kumunu ücretsiz alabilirsiniz. Marketlerden diatomit menşeili Çarli kedi kumları var. 5-6 tl oması lazım 7 lt.si. Bu da toprak karışımları için alternatif bir malzeme. Kullanacağınız ağaç bol su seven bir türse Bauhauslarda perlit saylıyor 3-4 tl idi sanırım 10 lt.si. Alternatif çok bence. İnternetten kum taş getirtmek astarından pahalı tutar ..

Okumadım değil bu site de yazan birçok yazıyıda okudum. insan acemi olunca ne yapacağına karar veremiyor biraz kafamız karışıyor sanırım. Böyle somut şeyler yazınca insan daha net yön verebiliyor yapacaklarına. Daha önce bir tane kurutmuştum. Şimdi elimde iki tane var bir tanesi daha kurudu sanırım. Bundan sonra bonsai aldığım zaman ev tipi yuvarlak saksıların içine uygun toprak karışımıyla birlikte saksıyı değiştiriyorum.

Çok teşekkür ederim.

Aşağıdaki ponza taşının boyutu bonzai için uygun mudur acaba?

susuzirmak
17-02-2013, 12:38
Merhabalar.
Yaklaşık 1buçuk senedir türünün ulmus parvifolia olduğunu zannettiğim bir bonsaim var.
Kapalı bir balkonda kalıyor normal şartlarda. Aldığımda da şu anki şekline yakındı. Ara ara yaprak döktü sarardı soldu, susuz bırakmamaya özen gösterdim ve hala bizimle.
Çok yeşil şimdi, dalları uzadı, budamak gerekiyor sanırım. Daha önce denemediğim için ne yapacağımı bilemiyorum. Fazla budayıp öldürmekten, yanlış budayıp soldurmaktan korkuyorum. Ne yapmam gerektiği konusunda tavsiye rica edebilir miyim?

http://dl.dropbox.com/u/5088647/1.jpg

http://dl.dropbox.com/u/5088647/2.jpg

Sakaki
17-02-2013, 19:53
Yerini sevmiş gibi ama toprak kalitesi ve toprak miktarı bana yetersiz gibi geldi.
Budama için ise en uygun aydayız!

susuzirmak
18-02-2013, 19:31
Teşekkürler cevabınız için. Nasıl ve ne kadar budanması gerektiği konusunda yardımcı olabilir misiniz?

Sakaki
18-02-2013, 21:19
Nasıl ve ne kadar budanması gerektiği konusunda yardımcı olabilir misiniz?

İşte bunun için birçok değişken devreye giriyor; kafanızdaki tarz nedir, bitkinin nereden/nerelerden sürgün vermesini istiyorsunuz, enerjiyi nereye yönlendirmek nerede kısmak istiyorsunuz, vs...
Bunlar 1-2 paragrafla cevap verilebilecek kısa konular değil maalesef ama bonsai başlıklarında tüm bu konular var; önce ilgili başlıkları okumanızı kesinlikle öneririm.

Saygılarımla

rkursada
23-02-2013, 18:01
iyi günler arkadaşlar adım kürşad ben geçen gün arkadaşımla gezerken bir çiçekçide bonsai görmüştük ben çok hoşuma gittiklerini söylemiştim o da bugün bana bir tane bonsai hediye almış aldım getirdim ancak türü hakkında bir fikrim yok daha önce hiç bonsai tecrübem olmadı ağaç sanki toprağa sağlam tutunmuyormuş gibi hissettim ve köklerine doğru beyazlaşmalar var ağacın ayrıca saksısında hiç drenaj deliği yok bana yardımcı olabilirseniz gerçekten çok sevinirim türü nedir nelere dikkat etmem lazım budama işini nasıl ne zaman yapmalıyım bu gibi bilgilerden eksiğim ayrıca benim bir de mini gülüm var yine hediye gelen ancak onu çok ihmal ettim ve hemen hemen tüm yaprakları döküldü ve ölmek üzere onu da kurtarmak için neler yapabilirim lütfen yardım edin çok teşekkür ederim

derya d.
17-03-2013, 18:03
İyi günler. Öncelikle Fukien Tea türünde bir bonsai adayına sahibim. Forumda bonsailerle ilgili paylaşılanların bir çoğunu okudum. Ancak her yiğidin yoğurt yiyişi farklıdır derler ya o misal herkesin önerisi de farklı. Bir de türlere göre de değişiklik gösterince, kafam iyice karıştı. Bonsai adayımın toprağı, marketten aldığım haliyle duruyor ve bu hafta içinde toprak değişimi yapacağım. Hem toprağında böcekler gördüm, hem de toprağının kalitesine güvenmiyorum. Sorum ise şu: Bonsai adayımın toprağı için dere kumu + torf + perlit karışımı kullanacağım. Bunun haricinde ekleme yapmam (saksı toprağı gibi) gerekir mi? Şuan için budama veya şekil verme kısımlarını yapmayı düşünmüyorum, önceliğim onu öldürmemek. Bu konuda "şunu da yapmalısın" veya "yapmamalısın" şeklinde tavsiyeleriniz olursa çok sevinirim. Saksı değişiminden 1 ay kadar sonra da besin vermeye başlayacağım. Bonsai adayım oldukça sağlıklı görünüyor, eğer kurursa gerçekten çok çok üzülürüm. Şimdiden teşekkür ederim. (Sorumla ilgili konuları okudum, öneri almak için tekrar sorma ihtiyacı hissettim. Sorumu yanlış yere yazdıysam kusuruma bakmayın.)

Sakaki
17-03-2013, 20:25
iyi günler arkadaşlar adım kürşad ben geçen gün arkadaşımla gezerken bir çiçekçide bonsai görmüştük ben çok hoşuma gittiklerini söylemiştim o da bugün bana bir tane bonsai hediye almış aldım getirdim ancak türü hakkında bir fikrim yok daha önce hiç bonsai tecrübem olmadı ağaç sanki toprağa sağlam tutunmuyormuş gibi hissettim ve köklerine doğru beyazlaşmalar var ağacın ayrıca saksısında hiç drenaj deliği yok bana yardımcı olabilirseniz gerçekten çok sevinirim türü nedir nelere dikkat etmem lazım budama işini nasıl ne zaman yapmalıyım bu gibi bilgilerden eksiğim ayrıca benim bir de mini gülüm var yine hediye gelen ancak onu çok ihmal ettim ve hemen hemen tüm yaprakları döküldü ve ölmek üzere onu da kurtarmak için neler yapabilirim lütfen yardım edin çok teşekkür ederim

Merhaba sn rkursada,

Ağacınızın türü sanırım Çin Kuşeriği.
Genelde hazır bonsalerin toprağı, bitki için ideal toprak olmaktan ziyade, uzun süren nakliye boyunca ağacın ölmemesini amaçlayan ancak uzun vadede bitki için iyi olmayan bir karışımdır.
Dolayısıyla bu tür hazır alınan bonsailerde öncelikle uygun bir toprak karışımı hazırlayarak ve drenaj deliği olan bir saksı hazırlayarak saksı değişimi yapmak çok iyi olur.
Çin Kuşeriği ve bonsai toprak karışımları hakkında bilgileri forumumuzda mevcut ve arama fonksiyonunu kullanarak kolayca bulabilirsiniz.

İçinde bulunduğumuz ay, saksı değişimi ve budamalar için çok da geç kalınmış bir ay değil, bence acilen öncelikle bu konuları halledin.

Bonsai de sulama konusunda da forumumuzda ayrıntılı bilgilerin verildiği başlıklar var, onlara da br göz atmanızı tavsiye ederim.

Kolay gelsin & başarılar :)

Sakaki
17-03-2013, 20:41
İyi günler. Öncelikle Fukien Tea türünde bir bonsai adayına sahibim. Forumda bonsailerle ilgili paylaşılanların bir çoğunu okudum. Ancak her yiğidin yoğurt yiyişi farklıdır derler ya o misal herkesin önerisi de farklı. Bir de türlere göre de değişiklik gösterince, kafam iyice karıştı. Bonsai adayımın toprağı, marketten aldığım haliyle duruyor ve bu hafta içinde toprak değişimi yapacağım. Hem toprağında böcekler gördüm, hem de toprağının kalitesine güvenmiyorum. Sorum ise şu: Bonsai adayımın toprağı için dere kumu + torf + perlit karışımı kullanacağım. Bunun haricinde ekleme yapmam (saksı toprağı gibi) gerekir mi? Şuan için budama veya şekil verme kısımlarını yapmayı düşünmüyorum, önceliğim onu öldürmemek. Bu konuda "şunu da yapmalısın" veya "yapmamalısın" şeklinde tavsiyeleriniz olursa çok sevinirim. Saksı değişiminden 1 ay kadar sonra da besin vermeye başlayacağım. Bonsai adayım oldukça sağlıklı görünüyor, eğer kurursa gerçekten çok çok üzülürüm. Şimdiden teşekkür ederim. (Sorumla ilgili konuları okudum, öneri almak için tekrar sorma ihtiyacı hissettim. Sorumu yanlış yere yazdıysam kusuruma bakmayın.)

Merhaba sn derya d.

Dediğiniz gibi ve benim de bir önceki mesajımda belirttiğim gibi: marketten alınacak bonsailer için yapmanız gereken ilk işlem (mevsim uygun olduğu sürece) toprak ve saksısını değiştirmek olacaktır.

Dere kumu, torf, perlit ve bahçe toprağından oluşan bir karışım bence fena sayılmaz başlangıç için.

Belirttiğiniz üzere her yiğidin ayrı bir tarzı var :) Bunun sebebi de herkesin kendi deneyimlerinde ulaştığı sonuca göre yorum yapmasının yanı sıra herkesin ikliminin, bulunduğu bölgenin, sulama rejiminin, vs. farklı olması.

Ben henüz hiç market bonsaisi almış ve tecrübe etmiş değilim (çünkü market bonsailerine pek sıcak bakmıyorum ve hoşlanmıyorum), dolayısıyla deneyime dayalı bir bilgi aktaramam size ve söyleyeceklerim de forumda daha önce verilmiş bilgilerden ibaret olacaktır ANCAK bonsaide başarı bence %90 deneyimden geçer.

Özetle; bonsainizi bahsettiğiniz karışımlardan oluşan bir toprağa ve drenaj delikleri olan yeterli büyüklükte bir saksıya aktarın. Birkaç hafta ışık alan ama direkt güneş ışığı almayan bir yerde toparlamasını bekleyin. Kendini toparladığını gördükten sonra (Canlılık belirtisi, yeni sürgünler, yapraklar vs.) besin vermeye başlayabilirsiniz ama dozaj konusuna dikkat etmenizi, aşırı ve sık aralıklarla gübre vermemenizi tavsiye ederim.

Gübre, sulama gibi konularda forumda makalelerimiz ve bilgiler mevcut, onlara da bir göz atarsınız :)

Başarılar ve tekrar hoş geldiniz.

NOT: Sonradan gördüm ki Ankara'da yaşıyorsunuz. Ağacınız aslen tropik bir tür ve Ankara iklimine pek uygun değil, dolayısıyla sonbahar ve kış mevsimlerinde hatta ilkbaharın başlarında ona uygun koşulda bir iç mekanda tutmanızda fayda var.

derya d.
17-03-2013, 21:16
Öncelikle cevabınız için çok teşekkür ederim. Bahçe toprağı dışında diğerlerini temin ettim, onu da salı günü temin edeceğim. Perlit de kargoda, malzemeler tamamlanınca daha önceden almış olduğum daha büyük olan saksıya buradan yararlandığım bilgilerle aktarımını yapacağım. Gübreler ve sulamayla ilgili konuları da daha bonsaimi almadan önce hatim ettim diyebilirim, yine de yanlış yapmaktan korkarak tekrar tekrar bakıyorum. Yaz ortası gibi İstanbul'a yerleşeceğim, sanırım bu ağacım için de daha iyi olacak :) Günlerce araştırdım ne yapabilirim diye, onu öldürmemek için elimden geleni yapmak istiyorum. Fidanlıklardan temin etmeyi de düşündüm ama deneyim konusundaki yoksunluğumdan dolayı kendime güvenemedim. Deneyim kazandıkça ağacım için daha iyi koşulları sağlayabileceğimi umuyorum. Tekrar cevabınız ve iyi dilekleriniz için teşekkür ederim.

ozkan.ank
19-04-2013, 09:12
merhaba arkadaşlar,

2 sene önce büyük hevesle aldığım fukien tea ağacım seyahatler ve biraz iş yoğunluğu nedeniyle kuruttum sanırım :(
eşim de sağolsun bana evlat acısını unutturmak için ağaç almış yine :) türü Ligustrum sanırım üzerinde yazdığına göre. fotoğraftan anladığım kadarıyla bir market ürününe göre canlı, biraz susuz kalmış sanırım.

forumda okuduklarımdan anladığım kadarıyla, daha çok dışarı bitkisi, yalnız ben şimdilik evin güneş gören bir yerinde tutabileceğim.

saksısı küçük ve sulama için elverişsiz geldi,

- bu saksıda devam edip daldırma yöntemi ile mi sulamalıyım
- yeni bir saksıya mı taşımalıyım. elimde eski ağacımın şu saksısı (http://www.agaclar.net/forum/attachments/yeni-baslayanlar-icin-yardim/263218d1326116741-2012-01-09-12.34.53.jpg)mevcut uygun olur mu?

- son olarak, saksı değiştirirsem mevcut saksısından komple söküp diğer saksıya geçireceğim, boş kalan yerlere ise yeni toprak koyacağım, doğru mudur? özellikle bu konuda hiç bir bilgim yok çok sevinirim yardımcı olursanız

c.cakir
19-04-2013, 11:44
merhaba arkadaşlar,

2 sene önce büyük hevesle aldığım fukien tea ağacım seyahatler ve biraz iş yoğunluğu nedeniyle kuruttum sanırım :(
eşim de sağolsun bana evlat acısını unutturmak için ağaç almış yine :) türü Ligustrum sanırım üzerinde yazdığına göre. fotoğraftan anladığım kadarıyla bir market ürününe göre canlı, biraz susuz kalmış sanırım.

forumda okuduklarımdan anladığım kadarıyla, daha çok dışarı bitkisi, yalnız ben şimdilik evin güneş gören bir yerinde tutabileceğim.

saksısı küçük ve sulama için elverişsiz geldi,

- bu saksıda devam edip daldırma yöntemi ile mi sulamalıyım
- yeni bir saksıya mı taşımalıyım. elimde eski ağacımın şu saksısı (http://www.agaclar.net/forum/attachments/yeni-baslayanlar-icin-yardim/263218d1326116741-2012-01-09-12.34.53.jpg)mevcut uygun olur mu?

- son olarak, saksı değiştirirsem mevcut saksısından komple söküp diğer saksıya geçireceğim, boş kalan yerlere ise yeni toprak koyacağım, doğru mudur? özellikle bu konuda hiç bir bilgim yok çok sevinirim yardımcı olursanız

Benim ligustrum um evin içinde duruyor. Soğuk havalar geride kaldığı için kökleri budamadan ve köklerin arasındaki toprağı fazla oynatmadan saksısını değiştirin.Ağacın kuruyan yapraklarını temizleyin. Direk güneş görmeyen aydınlık bir yerde sulamaya dikkat ederek toparlanmasını bekleyin derim. Bu sürede herhangi besin ya da gübre de vermemelisiniz.

ozkan.ank
19-04-2013, 14:56
sayın c.cakir çok teşekkürler.

büyük saksıya köklerin etrafıındaki toprağı çok ayırmadan yerleştireceğim, peki yeni saksının geri kalan kısmına nasıl bir toprak veya karışım koymalıyım?

c.cakir
19-04-2013, 21:31
Benim toprağım biraz süzek bu nedenle çabuk kuruyor. Günde iki kere suluyorum neredeyse. Toprağım =
1- torf
1- dere kumu
1- volkanik tüf
dipte çakıl taşları var.
Ama ozkan.ank size tavsiyem daha bilgili arkadaşların tavsiyelerini de bekleyiniz. Bende henüz sizin kadar acemi sayılırım :)

c.cakir
19-04-2013, 21:33
ligustrum:

antis
24-04-2013, 21:17
Öncelikle değerli bilgilerinizi paylaştığınız için teşekkür ederim. Bonsaiye yeni başlayan birisi olarak size sorum; arkadaşımın çiçekçiden aldığı ama zarar görmüş bir bonsaisi var. Yanlış tel sarma sonucu ağaçta derin yaralar oluşmuş. İkisini çıkarttım ama diğer ikisini çıkartamadım. Resimde işaretlemiş olduğum yerin altından (telin olduğu yer) kesip ağacı tekrar dallandırmam, şekil vermem mümkün mü ya da bu ağaç için ne yapabilirim. Şimdiden yardımlarınız için teşekkür ederim.

c.cakir
25-04-2013, 12:46
Ağaca zarar vermeden kerpeten ile telleri kesip daha kolay çıkartabilirsiniz.

antis
25-04-2013, 19:16
Ağaca zarar vermeden kerpeten ile telleri kesip daha kolay çıkartabilirsiniz.
Sayın c.cakir cevabınız için teşekkürler. Ama teller baya içeride kalmış. O yüzden kerpeten kullanamıyorum. Ağaca fazla zarar vermekte istemiyorum. Telin olduğu yerden budama yapsam, ağaca yeniden şekil verebilirmiyim.

c.cakir
25-04-2013, 21:42
o yara zaten kapanmayacak artık ama resimde işaretlediğiniz yer çok aşağı gibi geldi bana.

taisenberg
10-05-2013, 20:34
3 defa hazır bonsai kuruttuktan sonra 4. yü almaya karar verdim. Bu sefer hemen saksı ve toprağını değiştirecem. bu sefer de kurutursam daha hazır bonsai almam.

Sakaki
10-05-2013, 21:36
3 defa hazır bonsai kuruttuktan sonra 4. yü almaya karar verdim. Bu sefer hemen saksı ve toprağını değiştirecem. bu sefer de kurutursam daha hazır bonsai almam.

Bence yapmayın :)
Şu anda toprak değişimi yapmanız bence iyi bir fikir değil. 4.cü denemenizin de sonu olabilir.
Eğer daha büyük bir saksı bulabilirseniz, kökleri hiç rahatsız etmeden saksıdan olduğu gibi toprağıyla birlikte komple çıkararak yeni saksıya aktarıp, yeni saksıda kalan boşlukları yeni hazırlayacağınız toprakla doldurun (tabii illa da saksısını şimdi değiştireceğim diyorsanız).

taisenberg
10-05-2013, 22:19
Bence yapmayın :)
Şu anda toprak değişimi yapmanız bence iyi bir fikir değil. 4.cü denemenizin de sonu olabilir.
Eğer daha büyük bir saksı bulabilirseniz, kökleri hiç rahatsız etmeden saksıdan olduğu gibi toprağıyla birlikte komple çıkararak yeni saksıya aktarıp, yeni saksıda kalan boşlukları yeni hazırlayacağınız toprakla doldurun (tabii illa da saksısını şimdi değiştireceğim diyorsanız).

Daha önce sormuştum size bu konuyu. O zaman hazır bonsailerin toprağı kötü oluyor toprağını değiştirip bir sene kadar ağaca dokunmayın demiştiniz. Peki neden şimdi toprağı değiştirmemeliyim? Ya da ne zaman değiştirmeliyim?

Sakaki
11-05-2013, 00:03
Daha önce sormuştum size bu konuyu. O zaman hazır bonsailerin toprağı kötü oluyor toprağını değiştirip bir sene kadar ağaca dokunmayın demiştiniz. Peki neden şimdi toprağı değiştirmemeliyim? Ya da ne zaman değiştirmeliyim?

Sanırım aşağıdaki mesajımdan bahsediyorsunuz:

Sn taisenberg,

Markette satılan bonsailer ticari amaç güdülerek ithal edilmiş, çok değerli olduğunu söyleyemeyeceğimiz bitkilerdir.
Bunların uzun süren nakliyeleri esnasında kurumamaları ve köklerinin hasar görmemesi için saksılarında genelde ağaç için kısa vadede belki zararsız, nakliye için uygun ama orta ve uzun vadede ağacın ölmesine neden olabilecek ortam/lar mevcuttur.

Dolayısıyla marketten alıp eve geldikten sonra, zaten uzun süren yolculukları esnasında hırpalanmış olan bu bitkiler genelde kökten (saksıdan) başlayan sorunlarla karşı karşıya kalmaktadır. Bir de üstüne yanlış sulama, yanlış yere/konuma yerleştirme, üzerinde işlem yapmak için acele etme gibi hatalar eklenince ağacı kaybetmeniz gayet normal bir durum olmaktadır.

Bence yapılacak en güzel şey (uygun zamanlama koşulu ile) aldıktan hemen sonra uygun bir saksı harcı ile kendini toparlayabileceği uygun bir saksıya aktarmak, ağacın türüne uygun koşullara sahip bir ortama yerleştirmek ve belki de üzerinde 1 sene boyunca budama, kök budaması, sert budama, yapraksızlaştırma, uç alma vs. gibi hiçbir işlem yapmamak olacaktır.

Umarım bu açıklamam daha önceki sorularınız için de cevaplayıcı olabilmiştir?

Başarılar dilerim :)

Bu mesajımı kasdediyorsanız, sorunuza istinaden bu cevabi mesajımı 6 Şubatta yazmışım size, yani bu işlemler için çok uygun bir ayda. Şu an ise neredeyse yaza girdik ve havalar gayet sıcak ve daha da önemlisi bitkiler uyanalı çok oldu.

Köklere müdahele, kökler uyanmadan hemen öncesinde yapılmalıdır. Benim yaşadığım bölgenin koşullarında bu Şubat ayına tekabül ediyor, uç örnekler haricinde Türkiye geneli de böyledir sanırım.

O yüzden size şu an kökleri mümkün olduğunca az rahatsız ederek yapmanızı önerdim ki bu bile az da olsa bir risk şu durumda.

Kolay gelsin.

eddie dean
13-05-2013, 21:55
merhabalar

fidanliktan alinmis(serada duruyormus) ve çin karaagaci oldugunu düsündügüm bir bonsaim var. daha yeni tanisiyoruz ve bu konudaki bilgi eksikliklerimi forumu
okuyarak gidermeye çalistim. ancak yinede birkaç soruyla basinizi agriticam.

ilk alindiginda çok az sayida sararmis yapragi vardi. sulama problemidir dedim ve bu çesitte tek bunu bulabilmistim.o yüzden aldim.sararmis yapraklari budadim.

1- topragin nasil toprak oldugunu bilmiyorum.forumda bu gibi yerlerden alinan bonsailerin topraginin degisilmesi gerektigi yaziyordu. o yüzden mayis ayinda toprak degisimini yapmalimiyim sizce ?

2- bir de bu besin konusunda çok çesitli yorumlar var. o yazilarin içinde kayboldum açikçasi. bonsainin durumunu su an bilmedigimden degerlere göre potasyumu fazla mi olsun az mi olsun karar veremiyorum.o yüzden esit degerlerde olan bir besini önlem olarak simdilik kullansam bir sakincasi olur mu ve ne kadar siklikla kullanmaliyim ?

3 - fotograftada gözüktügü gibi bonsaiyi tam köseye yerlestirdim.her iki pencereden de hava ve isik almaktadir. konumunu sever umarim.dedigim gibi su an sadece yasatmaya ve bir düzen olusturmaya çalisacagim.dışarıda tutmam mümkün olmadığı için evde yapmak zorundayım.

4- budama ve telleme gibi işlemleri bu aylarda yapmalıyım. hem şekil verme hemde sağlıklı büyüme açısından soruyorum.

ilginize simdiden tesekkür ederim.

Sakaki
13-05-2013, 22:08
merhabalar

fidanliktan alinmis(serada duruyormus) ve çin karaagaci oldugunu düsündügüm bir bonsaim var. daha yeni tanisiyoruz ve bu konudaki bilgi eksikliklerimi forumu
okuyarak gidermeye çalistim. ancak yinede birkaç soruyla basinizi agriticam.

ilk alindiginda çok az sayida sararmis yapragi vardi. sulama problemidir dedim ve bu çesitte tek bunu bulabilmistim.o yüzden aldim.sararmis yapraklari budadim.

1- topragin nasil toprak oldugunu bilmiyorum.forumda bu gibi yerlerden alinan bonsailerin topraginin degisilmesi gerektigi yaziyordu. o yüzden mayis ayinda toprak degisimini yapmalimiyim sizce ?

2- bir de bu besin konusunda çok çesitli yorumlar var. o yazilarin içinde kayboldum açikçasi. bonsainin durumunu su an bilmedigimden degerlere göre potasyumu fazla mi olsun az mi olsun karar veremiyorum.o yüzden esit degerlerde olan bir besini önlem olarak simdilik kullansam bir sakincasi olur mu ve ne kadar siklikla kullanmaliyim ?

3 - fotograftada gözüktügü gibi bonsaiyi tam köseye yerlestirdim.her iki pencereden de hava ve isik almaktadir. konumunu sever umarim.dedigim gibi su an sadece yasatmaya ve bir düzen olusturmaya çalisacagim.dışarıda tutmam mümkün olmadığı için evde yapmak zorundayım.

4- budama ve telleme gibi işlemleri bu aylarda yapmalıyım. hem şekil verme hemde sağlıklı büyüme açısından soruyorum.

ilginize simdiden tesekkür ederim.

fotografları bir sonraki mesajdaa yüklemek zorundayım galiba :(

Sn eddie dean,

Aramıza hoş geldiniz öncelikle.

Sorularınızı cevap vererek yardımcı olmadan önce sizden bir istirhamım olacak; rica etsem mesajlarımızda Türkçe imla, gramer ve yazım kurallarına elimizden geldiğince dikkat edebilir miyiz? Gördüğüm kadarıyla klavyenizde Türkçe karakter var, ancak yazınızın bazı kesimlerinde Türkçe karakterler varken bazı kısımlarında yok; bu, mesajınızı okumayı ve anlamayı zorlaştırıyor.

Ayrıca cümlelere başlarken ve noktalardan sonra da büyük harf kullansak gerçekten daha da şık olur.

Bir de fotoğrafları doğrudan foruma yüklemeniz gerekiyor. http://www.agaclar.net/forum/sik-sorulan-sorular-forum-kullanma-kilavuzu/6256.htm başlığındaki talimatlar size yardımcı olacaktır. Mesajınızın altındaki "Düzelt" düğmesini kullanarak bu hususları düzeltebilirsiniz.

Yardım ve anlayışınız için teşekkür ediyor ve sorularınıza elimden geldiğince cevap veriyorum:

1) Öncelikle mümkünse adayınızı, toprağını ve saksı durumunu net gösteren fotoğraflar çekip yükleyebilirseniz harika olur. Tarih itibariyle toprak ve saksı değişimi için artık geç. Bu işlem için en uygun dönem kış sonu-ilkbahar başıdır.

2) Bitkinin gelişme döneminde, eşit oranlı bir gübreyi az miktarda (örneğin 10-10-10 veya 8-8-8 gibi ) ve 2-3 haftaya bir vermeniz genel anlamda tavsiye edilebilir ama bu durum elbette ağacın türüne göre de farklılık gösteren bir konu. Çamların gübreleme rejimi ile yaprak döken bir türün veya karaağaç ile zeytinin gübreleme rejimleri birbirinden farklı.

3) Bitkinin özellikle önümüzdeki yaz aylarında sıcaktan bunalmayacağı, ışığın yanı sıra yeterli hava akımı da alabileceği bir yer seçmenizde fayda var.

4) Ufak tefek budamalar sorun olmaz ama ağır budamalar için kış sonu-ilkbahar başını tercih etmelisiniz. Telleme için bitkinin gelişmesinin durduğu veya çok azaldığı dönemler uygun olur. Örneğin kışın uykudayken veya yaz sıcaklarının pik yaptığı dönemler (tellenen bölgeleri sık kontrol etmek suretiyle)...

Kolay gelsin :)

eddie dean
13-05-2013, 22:30
İki tür klavye kullanınca bir süre sonra farkında olmuyor insan kusura bakmayın.

Teşekkür ederim :)

Sakaki
13-05-2013, 22:45
Gördüğüm kadarıyla saksınızın büyüklüğü, içindeki toprak ve bitkinizin sağlığı şu an bir toprak değiştirme riskine girmenizi gerektirmiyor.

Ancak yukarıya doğru aşırı gelişen sürgünler, alttaki sürgün ve dalların zamanla cansızlaşıp ölmesine neden olacaktır.

Forumdaki bonsai başlıklarını inceleyerek tarza uygun budama ve enerji dengeleme konularını okumanızı öneririm.

Kolay gelsin.

Netcat
16-05-2013, 23:24
Selamlar,

İnternetten araştırdım ama emin olamıyorum.İçlerinde en benzer bulduğum Sageretia Theezans (Çin Kuş Eriği) yaprak ve dallarda benzerlik var fakat benim bonsaimde dal üzerinde yaprak aralıkları daha açık.Ayrıca fotoğrafta dipte yayılmacı özellik gösteren bitkinin bonsaiye bir zararı olur mu? Bilgilendirirseniz sevinirim.

405426

semvayt
23-05-2013, 08:37
Merhabalar, ben de aranıza yeni katılanlardanım. Üç gün önce koçtaştan bir bonsai aldım ancak saksısı 10*15 cm ölçülerinde küçük gibi geldi, bir de aldığımda müşteriler bakarken toprağından kurtulmuş bir kalem yardımıyla dik duruyor, saksı bulmak ise ayrı bir dert 15*25 ebatlarında bulabildim onun da altında delik yok ona aktaracağım ama hem bonsaimin türünü bilmiyorum hem de saksi değiştirirken nelere dikkat etmem gerekiyor bazıları çoğunlukla çakıl taşı koymamız gerektiğini söylüyor bilgilendirirseniz sevinirim, şimdiden teşekkürler.

semvayt
24-05-2013, 11:01
bana yardımcı olacak kimse yok galiba

delielveli
24-05-2013, 11:29
Merhaba Semvayt, tecrübeli arkadaşlar yardımcı olacaktır mutlaka ama ben saksı değişimi yapmadan önce bir kaç küçük uyarıda bulunmak isterim. Fotoğraflardan gördüğüm kadarıyla saksı bitkinize göre küçük değil, bence saksı değişimi yapmanıza gerek yok. Eğer illa yapacağım diyorsanız mutlaka drenajı, altında delikleri olan bir saksıya dikmelisiniz. Bonsaide ana kurallardan biri süzek toprak, iyi direnajdır. Suyun köklerde tahribat yaratmaması için delikli saksı kullanmalısınız. Hatta plastik saksı kullanacaksanız extra bir kaç delik daha açmanızda fayda var. Kök budaması ve saksı değişimi için genelde bitkinin dinlendiği kış ayları öneriliyor. Şu an bitkinizin kökleri aktif, çalışıyor. Bu sebeple daha tecrübeli arkadaşlar yardımcı olana kadar, dokunmamanızın daha faydalı olacağı kanaatindeyim. Selamlar, başarılar.

semvayt
24-05-2013, 12:39
Öncelikle teşekkürler,

Saksı değişimini yapma isteğimin ana nedeni, bonsaiyi aldığımda toprağıyla ayrılmış vaziyetteydi ama onu da üstüne toprak ekleyerek aştım gibi, yani saksısı yeterliyse değiştirmeme gerek kalmadı, cinsini forumdan araştırıyorum, bir kişi fotoğraf yüklemiş ona da cevap verilmemiş, sulama, toprak çeşidi vs konularda cinsini öğrenmem gerekiyor, bir de ilk bonsaim olduğu için yanlış yapıp bonsaiyi ziyan etmek istemiyorum, bu arada bazı arkadaşlar bunun bonsai olmadığını söylüyorlar.

semvayt
24-05-2013, 14:26
ayrıca benim bir de mini gülüm var yine hediye gelen ancak onu çok ihmal ettim ve hemen hemen tüm yaprakları döküldü ve ölmek üzere onu da kurtarmak için neler yapabilirim lütfen yardım edin çok teşekkür ederim
Merhabalar, ben de bir buçuk ay kadar önce böyle mini gül almıştım, işyerinde pencerenin iç kısmına koydum ama dediğiniz gibi güllerini ve yapraklarını dökmeye başladı ben de pencerenin dışına koydum ve toparladı, şimdi yeniden gül açmak üzere, pazardan aldığım amca adının yediveren gül olduğu ve böyle küçük kalacağını söyledi sürekli gül çiçeği veriyor, ve güllerin yaprakları tam olarak açıp hafif buruşmaya başlayınca o çiçeği buduyorum aynı dalın aşağılarından çıkan yeni güller açıyor, bunlar kesinlikle rüzgar alan açık yerleri seviyor galiba çünkü kapalı alanda ölmek üzeereyken dışarı çıkartıp kurtardım

pantegra
18-07-2013, 12:45
Ben internetten şimşir aldım fakat ağaç elime ulaştığında kökler bu şekildeydi ve hala bu şekilde acaba normal mi?

https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/1013133_10151749372134697_1975473706_n.jpg

badrobot
18-07-2013, 12:51
Sn.pantegra.
Büyük ihtimalle toprak yüzeyinde görününen saçak kökler, üzerlerindeki toprağın taşıma sırasında dökülmesi **** sulamada fazla tazyikli sudan dolayı toprağın saksı dışına çıkmasından dolayı olmuş olabilir. Size tavsiyem bir miktar kaliteli toprağı kökleri örtecek şekilde eklemeniz olacak.
Sığ saksıda olan bitkiniz sıcak havanın etkisiyle daha fazla nem ihtiyacı duyacağından her cm toprağa ihtiyaç duyacaktır.
Şimşirinizi yarı gölge bir alanda barındırmanızı öneririm.
İyiy çalışmalar dilerim.

pantegra
18-07-2013, 12:55
Sn.pantegra.
Büyük ihtimalle toprak yüzeyinde görününen saçak kökler, üzerlerindeki toprağın taşıma sırasında dökülmesi **** sulamada fazla tazyikli sudan dolayı toprağın saksı dışına çıkmasından dolayı olmuş olabilir. Size tavsiyem bir miktar kaliteli toprağı kökleri örtecek şekilde eklemeniz olacak.
Sığ saksıda olan bitkiniz sıcak havanın etkisiyle daha fazla nem ihtiyacı duyacağından her cm toprağa ihtiyaç duyacaktır.
Şimşirinizi yarı gölge bir alanda barındırmanızı öneririm.
İyiy çalışmalar dilerim.

Hızlı ve açıklayı cevabınız için teşekkürler. Ben daha önce hiç ağaç ya da çiçek yetiştirmiş birisi değilim. İlk defa heveslendim ve böyle bir işe kalkıştım. Acaba çiçekçiden gidip nasıl bir toprak alacağım. Çeşitleri var mı? Bir de ağaç ofis içerisinde duruyor sadece sabah güneşi alıyor. Bu sorun olur mu?

kocaman1321
08-08-2013, 18:04
Merhaba,
Türü Ulmus parvifolia (Çin Karaağacı) Olmalı 1 hafta kadar oldu.Biraz güneşte kaldı.2 gündür bu durumda yapraklari çin ne yapmalıyım ve saksını (toprağını) değiştirmelimiyim?
432361
432357
432358
432359
432360

kocaman1321
08-08-2013, 18:46
Toprak hiç su tutmuyor.Su alttan akıyor.Saksıyı komple suya daldır.Metodu okudum onu deniyeceğim.

Sakaki
08-08-2013, 19:16
Merhaba,
Türü Ulmus parvifolia (Çin Karaağacı) Olmalı 1 hafta kadar oldu.Biraz güneşte kaldı.2 gündür bu durumda yapraklari çin ne yapmalıyım ve saksını (toprağını) değiştirmelimiyim?
432361
432357
432358
432359
432360

Merhaba sn kocaman1321,

Güneşte kalmasından ziyade susuz da kalmış gibi görünüyor bitkiniz.
Bonsai saksısı küçük olduğundan ve içinde az miktar toprak bulunduğundan, sulama rejiminizi buna uygun şekilde ayarlamanız gerekir, aksi halde yazın bu sıcaklarla bu küçük saksınızdaki su kısa sürede kaybolacak ve bitki susuzluk nedeniyle ölüm riski ile karşı karşıya kalacaktır.

Şu an saksı, toprak değişimi veya köklere müdahalede bulunmayın bence, toprağın tamamen kurumasına izin vermeden, ANCAK çok aşırı ve uzun süre ıslak kalmamasına da dikkat ederek, kendine gelene kadar bir süre direkt güneş ışığı almayan, gölge bir ortamda bakıma alın.

Umarım bitkiniz ölmemiştir.

kocaman1321
09-08-2013, 09:16
Merhaba sn kocaman1321,

Güneşte kalmasından ziyade susuz da kalmış gibi görünüyor bitkiniz.
Bonsai saksısı küçük olduğundan ve içinde az miktar toprak bulunduğundan, sulama rejiminizi buna uygun şekilde ayarlamanız gerekir, aksi halde yazın bu sıcaklarla bu küçük saksınızdaki su kısa sürede kaybolacak ve bitki susuzluk nedeniyle ölüm riski ile karşı karşıya kalacaktır.

Şu an saksı, toprak değişimi veya köklere müdahalede bulunmayın bence, toprağın tamamen kurumasına izin vermeden, ANCAK çok aşırı ve uzun süre ıslak kalmamasına da dikkat ederek, kendine gelene kadar bir süre direkt güneş ışığı almayan, gölge bir ortamda bakıma alın.

Umarım bitkiniz ölmemiştir.
Teşekkürler her geçen gün yaparklar dahada bükülüyor.Teşekkürler.

kocaman1321
15-08-2013, 14:01
Halen kendine gelemedi, Yapabileğimiz başka bir şey var mı?

Sakaki
15-08-2013, 15:20
Sn kocaman1321,

Eğer bonsai ile gerçekten ilgileniyor ve uzun vadede hoşlanarak yapacağınızı düşünüyorsanız bence kendinize birkaç tane daha ağaç alınız.
Bunu yaparken alacağınız ağaçların yaşadığınız bölgenin iklimine uygun olduğundan emin olun ve bonsaiden önce ağacınız hakkında her türlü bilgiyi öğreniniz (bakım koşulları, toprak tercihi, ışık/güneş gereksinimi, vs...)

Unutmayın bonsai dediğimiz şey bildiğimiz ağaçların minyatürüdür ve onların ihtiyaçları neyse bonsaisinin de ihtiyaçları genel olarak aynıdır.

Bu bitkinize gelince, gövdesinde tırnağınızla bir çentik atın ve alttaki dokunun yeşil olup olmadığına bir bakın. Eğer hiç yeşil doku göremiyorsanız umut yok demektir.

Yaman69
18-08-2013, 17:41
Herkese merhaba,
Market Bonsai furyasına bende katıldım. Buradaki birçok kişi gibi doğaya sevgi besleyen ve mümkün olduğunca yaşamaya çalışan biriyim.

İki "çin karaağacı " aldım. Birisi kısa süre sonra tamamen kurudu, ancak ben bakıma devam ettim ve gövdenin toprağa yakın kısmından sürgünler vermeye ve uzamaya başladı.

Tuhaf olan, üst kısım tamamen kuru canlılık belirtisi hiç yok. Resimleri yükleyeceğim.

Saygılarımla

tourkana
19-08-2013, 10:09
Çin kaarağaçları Ağustos ayında bir yaprak dökümüne gidiyorlar, ama bu kurudukları anlamına gelmez, bu ay itibari ile kısa süreli uyku dönemine giriyorlar, elinizle hafifçe kıvırın esnek bir hali varsa kurumamıştır.

sakura haruno
11-09-2013, 15:43
Merhabalar,
Bizde de bir Çin Karaağaç bonsaisi var ve yapraklarını dökmeye başladı birkaç gün üst üste toprağını hafifçe suladım, küçük yaprakları döküldü büyük olanlar hala üzerinde. Ofis içerisinde gün içinde kapalı kalıyor diye dün pencerenin önüne koydum ama bu günde biraz yapraklarını döktü. Ne sevdiğini anlayamadım. Genel olarak nasıl bir ortam sevdiğini bana anlatabilirseniz çok sevinirim.

jakobiyem
30-09-2013, 07:49
Merhabalar,
Uzun zamandır bir bonsaim olsun istiyordum. Arkadaşım da hediye olarak ikeadan almış. İnternetten araştırdığımda Çin Karaağacı olduğunu öğrendim. Tam güneş almayan ama aydınlık bir yere koydum. Ancak ağaç zamanla solmaya yapraklar dökülmeye başladı. Yukarıda okuduğum kadarıyla ağustos ayında yaprak dökermiş. Ama maalesef şimdi kupkuru. Ben de budadım ağacımı. Budarken küçük dallar kuru ve hemen kırılıyordu. Ama gövde de yeşil canlı bir doku gördüm. Her gün sulamaya toprağını kontrol etmeye devam ediyorum. Havalar soğuyunca toprak da değiştireyim diyorum.
Başka ne yapmam lazım bu yaptıklarım doğru mudur. Ölmesini, onu atmayı istemiyorum. Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim..

Ferit Aydın
30-09-2013, 15:39
Sayın jakobiyem,

Yakın bir zamanda doğası gereği yaprak zaten dökecekti, yer değişikliğinden ötürü dökmüş olabilir.

Öncelikle şu durumda sulamaya dikkat etmelisin, toprağın kurumasına izin vermezseniz kök çürümesinden ölecektir. Her gün sulamak yerine toprak kurumaya yakın sulamanız da fayda var.

Bir süre takip edin eğer sağlıklı ise bir kaç gün içerisinde yeni gözler patlarak cevap verecektir.

jakobiyem
30-09-2013, 15:59
Sayın jakobiyem,

Yakın bir zamanda doğası gereği yaprak zaten dökecekti, yer değişikliğinden ötürü dökmüş olabilir.

Öncelikle şu durumda sulamaya dikkat etmelisin, toprağın kurumasına izin vermezseniz kök çürümesinden ölecektir. Her gün sulamak yerine toprak kurumaya yakın sulamanız da fayda var.

Bir süre takip edin eğer sağlıklı ise bir kaç gün içerisinde yeni gözler patlarak cevap verecektir.

Cevap için teşekürler. Aslında uzun süredir düzenli suluyorum. Ama Hiç bir gelişme göstermiyor maalesef. Saksısından çıkarsam köklerine baksam, acaba köklerinde bişi var mı diye bir sorun olur mu ki yıpranır mı bilemedim.

Ferit Aydın
30-09-2013, 16:35
Bu ay ortasından itibaren saksı değiştirme dönemi başlayacak, izmir de henüz sıcaklıklar tam olarak düşmediği için risk olabilir.

Ağacınızın toprak ve gövdesini görebileceğimiz şekilde bir kaç resmini yükleyebilirseniz daha net cevap verebiliriz aslında.

jakobiyem
01-10-2013, 07:16
Fotoğrafları çektim ama pek güzel olmadılar galiba akşam çektiğim için. Fotolara bakıp da bunda hayat belirtisi yok umut yok demezsiniz umarım :)
Vitamin falan mı kullansam nasıl kendine gelir bu minik ağaç :/ Bu arada en alttaki ilk hallerinden biriydi..

memet
01-10-2013, 10:21
Ağacınız ölmüş, yapacak bir şey kalmamış. Büyük olasılıkla da sulamadan kaynaklı olarak kökleri çürümüş.
Son fotoğraftaki, sanırım farklı, o ağaç için, sulamaya dikkat edin, saksı toprak değiştirmek için acele etmeyin. Hem biraz bilgi edinin hem mevsim bu iş için uygun değil.

Bitkiler kışa uyuklama dönemine girerlerken köklerini çıkarmak ağaca zarar verir.

jakobiyem
01-10-2013, 14:02
Ağacınız ölmüş, yapacak bir şey kalmamış. Büyük olasılıkla da sulamadan kaynaklı olarak kökleri çürümüş.
Son fotoğraftaki, sanırım farklı, o ağaç için, sulamaya dikkat edin, saksı toprak değiştirmek için acele etmeyin. Hem biraz bilgi edinin hem mevsim bu iş için uygun değil.

Bitkiler kışa uyuklama dönemine girerlerken köklerini çıkarmak ağaca zarar verir.

Alttaki fotoğraf kurumuş ağacın ilk haliydi, kurumadan önceki hali. Aslında budarken gövde dokusunda yeşil bir katman görmüştüm ama kurudu diye bir köşeye bırakasım da gelmiyor. Hiç bir şey yapamaz mıyım :(

ametarasu
01-10-2013, 14:35

Abi tak diye söylenir mi öldüğü. Biraz alıştıra alıştıra söyleseydin keşke :p Şaka bir yana üstten aşağıya doğru okurken alttaki mesajlarda ağacın nasıl canlandırılacağını görmeyi ümit ederken öldüğünü öğrenmek boğazımda düğümlendi :)

memet
01-10-2013, 15:55
Bu durumdan çıkacak dersler önemli. Sağlıklı bir hazır bonsai almak önemli. İyi gelişsin diye bolca sulamak ağacın köklerini çürütebilir. Sizin saksı fazla ıslak gibi görünüyor.

Başka bir ağaçla yeniden başlamak lazım. Herkes bir kaç ağacını hataları nedeniyle kaybediyor.

ametarasu
04-10-2013, 22:13
Yapı marketten aldım bu minik ağacı, şimdi siz değerli üstadlara sorum :
Bonsaiye yeni başlayan birisi olarak ne yapmalıyım? Hangi alet edavatı temin etmeliyim ? Bu bonsaiye nasıl şekil vermeliyim ?

Sakaki
21-10-2013, 13:37
Yapı marketten aldım bu minik ağacı, şimdi siz değerli üstadlara sorum :
Bonsaiye yeni başlayan birisi olarak ne yapmalıyım? Hangi alet edavatı temin etmeliyim ? Bu bonsaiye nasıl şekil vermeliyim ?

Merhaba sn ametarasu,

Aramıza ve boınsaiye hoş geldiniz.
Size öncelikle tavsiyem: bonsai bölümümüzde bulunan ve sorduğunuz soruların zaten çok güzel cevaplarını içeren ve hatta ekstra bilgiler bulunan başlıkları iyice okuyup incelemenizdir.

Ayrıca, üyelerimizin bonsai çalışmaları başlıklarını da vakit buldukça incelemenizi öneririm. Bu süre zarfında kafanızdaki pek çok başlangıç sorusu cevaplanmış olacaktır.

İlerleyen zamanlarda takıldığınız ve cevabını forumda bulamadığınız sorularınız olursa seve seve yardımcı oluruz.

Başarılar dilerim.

conquerorlion
24-10-2013, 13:29
Merhabalar sizden yardım almak istiyorum acil olarak. Bauhaustan hazır bonsai ağacı aldım ve eskişehire getirdim ama 4-5 gün sonra bonsai nin yaprakları dökmeye başladı acaba neden olabilir ? Bildiğiniz varsa bana yazarsanız sevinirim teşekkürler

http://n1310.hizliresim.com/1g/s/tvlpr.jpg (http://bit.ly/c25MCx)

_Cihan
24-10-2013, 14:57
Merhabalar sizden yardım almak istiyorum acil olarak. Bauhaustan hazır bonsai ağacı aldım ve eskişehire getirdim ama 4-5 gün sonra bonsai nin yaprakları dökmeye başladı acaba neden olabilir ? Bildiğiniz varsa bana yazarsanız sevinirim teşekkürler

http://n1310.hizliresim.com/1g/s/tvlpr.jpg (http://bit.ly/c25MCx)

Yer değişikliklerinde yaprak dökmesi normaldir merak etmeyin. Yalnız ağacınızın türüne göre sulama çok önemli. Çok fazla sulamanız halinde kök çürümesi meydana gelebilir. Bu yüzden ağacınızın türünü öğrenip buna göre sulamaya dikkat edin. Şimdilik iyi ışık alan yalnız direk güneş görmeyen aydınlık bir yere koyun kendine gelsin, yeni yerine alışsın. Kolay gelsin.

conquerorlion
24-10-2013, 15:42
Cihan abi bu resim ağacın türü Fukien tea (Carmona) Bonsai ağacı olabilir mi ?

_Cihan
24-10-2013, 16:33
Evet olabilir yaprakları ve dalları çok benziyor. Eğer beyaz çiçekleri var ise mutlaka odur :P

nicholai hel
24-10-2013, 20:23
ağacın türü Fukien tea (Carmona) Bonsai ağacı olabilir mi ?

Ağacınız Carmona.
Sanırım şehir değişikliği olmuş ağaç için, yapı marketteki ortamıyla evinizdeki ortamın farkı bile ağaca yaprak döktürecek stresi yaşatmaya yetecek bir etkendir, bu durumda yer değişikliğine bu kadar hassas bir tür için yaprak dökmesi gayet normal.

Fakat fotoğrafta dikkatimi çeken şey, o kadar yaprağı sanırım siz kestiniz, yani hepsi kendiliğinden dökülen yapraklar değildir.

Bu tür, stres göstergesi olarak çok hızlı şekilde yaprak sarartıp ardından döker. Ama böyle yaprakları yeşil ve sağlıklı bir durumdayken dökmesi biraz garip geldi.

Bir de ağacınız ne yazık ki o saksıda sağlığını uzun süre koruyamayacaktır. Gidişata göre mümkünse bahar aylarında, eğer kötüye giderse daha yakın bir zamanda ağacın köklerine hiç zarar vermeden (tabii köklerde çürüme, küflenme gibi bir durum yoksa) daha büyük bir saksıya almanızı öneririm.
İlerde ağaç size, siz ağaca yeteri kadar uyum sağlayınca yeniden bonsai saksısına alabilirsiniz.

Başarılar dilerim...

Turgut124
26-10-2013, 12:29
selamın aleyküm bonsaiye yeni başlayanlardanım dün bi ağaç aldım türünü ve nasıl bir sulama işlemi yapmam gerektiğini öğrenmek istiyorum.Yardımcı olursanız sevinirim iyi günler.. http://u1310.hizliresim.com/1g/u/txhsb.jpg

nicholai hel
26-10-2013, 12:38
selamın aleyküm bonsaiye yeni başlayanlardanım dün bi ağaç aldım türünü ve nasıl bir sulama işlemi yapmam gerektiğini öğrenmek istiyorum.Yardımcı olursanız sevinirim iyi günler.. http://u1310.hizliresim.com/1g/u/txhsb.jpg

Sn. Turgut124, ağacınızın türü Carmona (Fukien Tea).
Bu isimle forum sayfalarımızda arama yaparsanız oldukça detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Kolaylıklar dilerim.

Turgut124
26-10-2013, 13:27
teşekür ediyorum..

fitahiydan
29-10-2013, 23:31
arkadaşlar hazır bir bonsai aldım 3 ay kadar önce. geldiğinde bir kez yapraklarını döktü. ve hemen bir hafta içinde yeniden eski görünümüne kavuştu. bugünlerde fark ettim ki dibinde siyah küf gibi bir şey oluşmuş. aslında ilk geldiğinde de vardı. fakat bonsai konusundaki tecrübesizliğimden kaynaklanmış olsa gerek o siyahlığı kötü bir şey olarak yorumlamadım. son günlerde biraz çoğaldığını hissettim ve baktığımda aşağıdaki tabloyla karşılaştım. bir ziraat mühendisine danıştım. bana bonsaimin kanser olduğunu, bu hastalığın da dikim aşamasında diğer bonsailere temasla veya topraktan bulaşmış olabileceğini söyledi. ve artık kurtuluşu mümkün değil dedi. bonsaim o bölge haricinde hiçbir değişim göstermedi. gayet sağlıklı. yaprakları canlı canlı. acaba kurtulması mümkün değil mi? yardımcı olursanız çok çok çok sevinirim. 450542
başta ilk fotoğraftaki gibiydi. temizledim biraz. sonra ikinci fotoğrafı çektim.
teşekkür ederim şimdiden yorumlarınız için.

cinfeez
31-10-2013, 12:51
Tüm Bonsai severlere merhaba,öncelikle tanışma bölümünde de belirtmiştim ama tekrar söylemek istiyorum bizi bu siteyle buluşturan,emeği geçen herkese teşekkürler.Dün bir hediye olarak elime tahminen Ficus Bonsai geldi bende hemen araştırmalarıma bu site sayasinde başladım bilgiler gerçekten çoktu dünden beri hala araştırmaktayım ama anladım ki bu bir günle öğrenilecek birşey değil tabi ki de araştırmalarım devam edecek fakat benim sormak istediğim siz değerli üstadlara bir iki soru var izniniz olursa.Altta resimlerini yüklediğim bu ağacın tam adını ya da cinsini ve şuan tam olarak ne yapmam gerektiğini,mesela budama yapmalımıyım ya da saksısını değiştirmelimiyim yoksa tel ile hemen şekil mi vermeliyim bilmiyorum.En azından şuan için beni aydınlatırsanız minnettar kalırım.Şimdiden teşekkürler.

450741

450742

Sakaki
01-11-2013, 11:11
Tüm Bonsai severlere merhaba,öncelikle tanışma bölümünde de belirtmiştim ama tekrar söylemek istiyorum bizi bu siteyle buluşturan,emeği geçen herkese teşekkürler.Dün bir hediye olarak elime tahminen Ficus Bonsai geldi bende hemen araştırmalarıma bu site sayasinde başladım bilgiler gerçekten çoktu dünden beri hala araştırmaktayım ama anladım ki bu bir günle öğrenilecek birşey değil tabi ki de araştırmalarım devam edecek fakat benim sormak istediğim siz değerli üstadlara bir iki soru var izniniz olursa.Altta resimlerini yüklediğim bu ağacın tam adını ya da cinsini ve şuan tam olarak ne yapmam gerektiğini,mesela budama yapmalımıyım ya da saksısını değiştirmelimiyim yoksa tel ile hemen şekil mi vermeliyim bilmiyorum.En azından şuan için beni aydınlatırsanız minnettar kalırım.Şimdiden teşekkürler.

450741

450742

Bitkinizin türü Ficus Ginseng.

Genelde iç mekan bitkisi olarak satılıyor ve iç mekana da iyi adapte oluyor. Tropik bir tür olduğundan, gerekli ısı ve ışık koşullarını sağladığınız sürece aslında her zaman budayabilirsiniz.

Aşırı soğukta bırakmamanızı, yeterince ısı ve ışık almasını sağlamanızı ve toprağını sürekli ıslak tutmamanızı öneririm.

Forumda ve bonsai başlıklarında bu türle ilgili detaylı bilgiler bulabilirsiniz.

Arede
01-11-2013, 19:05
Öncelikle forumdaki arkadaşlara çok teşekkürler, özellikle sayın Sakaki'ye, sayenizde hala yaşayan iki tane bonsaim var ;) Şu anda iki sorunum var. Birincisi aynı tür olan, aynı su ve besinlerle yaz boyu beslenen ağaçlarımdan birinin yapraklarında sararma ve lekelenme meydana geldi, diğeri ise gayet diri.

ikinci sorun ise saksı değişimi. Değişimin mevsimiyle ilgili şahane yazılar okudum forumda ancak havaların gidişatı ve Ankara'da yaşıyor olmam doğru zamanı seçme konusunda kafamı karıştırdı. Daha büyük saksıya ne zaman geçmeliyim?
451031
451032

cinfeez
02-11-2013, 12:30
Bitkinizin türü Ficus Ginseng.

Genelde iç mekan bitkisi olarak satılıyor ve iç mekana da iyi adapte oluyor. Tropik bir tür olduğundan, gerekli ısı ve ışık koşullarını sağladığınız sürece aslında her zaman budayabilirsiniz.

Aşırı soğukta bırakmamanızı, yeterince ısı ve ışık almasını sağlamanızı ve toprağını sürekli ıslak tutmamanızı öneririm.

Forumda ve bonsai başlıklarında bu türle ilgili detaylı bilgiler bulabilirsiniz.

Sayın Sakaki verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.Peki şuan tel ile şekil verebilirmiyim? Yoksa daha büyümesimi gerekiyor dallarının.İyi günler.

Sakaki
02-11-2013, 22:30
Sayın Sakaki verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.Peki şuan tel ile şekil verebilirmiyim? Yoksa daha büyümesimi gerekiyor dallarının.İyi günler.

Elbette verebilirsiniz. Dallar ince olduğundan uygun kalınlıkta bakır veya alüminyum tel kullanmaya ve dikkatli sarmaya özen göstermenizde fayda var.

Bir de eğer bonsaiye olan ilginiz ileride artarsa, size mutlaka daha farklı türler denemenizi tavsiye ederim. Ginseng bonsai açısından size çok şey öğretecek, deneyim kazanmanızı sağlayacak bir tür değil maalesef.

Saygılarımla

Sakaki
02-11-2013, 22:38
Öncelikle forumdaki arkadaşlara çok teşekkürler, özellikle sayın Sakaki'ye, sayenizde hala yaşayan iki tane bonsaim var ;) Şu anda iki sorunum var. Birincisi aynı tür olan, aynı su ve besinlerle yaz boyu beslenen ağaçlarımdan birinin yapraklarında sararma ve lekelenme meydana geldi, diğeri ise gayet diri.

ikinci sorun ise saksı değişimi. Değişimin mevsimiyle ilgili şahane yazılar okudum forumda ancak havaların gidişatı ve Ankara'da yaşıyor olmam doğru zamanı seçme konusunda kafamı karıştırdı. Daha büyük saksıya ne zaman geçmeliyim?
451031
451032

Merhaba sn Arede,

Birinci sorun için tahminim: aynı tür, aynı su rejimi ve aynı besin/besleme uyguluyorsan, sana toprak türü ve saksının da aynı olup olmadığını sorabilir miyim? Ayrıca "leke" demişsin, bu bir mantar sorunundan kaynaklanıyor olabilir ki bitkinin de rahatsızlığı budur belki.
Mümkünse bir fotoğraf çekip yüklersen bir bakalım :)

İkinci soruna gelince; bu sorunun cevabı da aslında yöreden yöreye/iklime göre değişiyor. Dolayısıyla tarih belirterek tavsiye de bulunmak pek de doğru değil. Tam doğru cevap şu şekilde olabilir: Doğru saksı değişim zamanı (özellikle köklere müdahalede bulunulacaksa), bitki uyanmadan birkaç hafta öncesi olacaktır. Bu, Adana için Şubat ayı olabilirken, Ankara için sanırım biraz daha geç oluyordur!

Bu arada ben de bir şey sorabilir miyim? "...özellikle sayın Sakaki'ye, sayenizde hala yaşayan iki tane bonsaim var" demişsiniz, ama ben daha önce size bir tavsiyede bulunduğumu pek anımsayamadım? :)

Saygılarımla!

Arede
03-11-2013, 16:13
Merhaba sn Arede,

Birinci sorun için tahminim: aynı tür, aynı su rejimi ve aynı besin/besleme uyguluyorsan, sana toprak türü ve saksının da aynı olup olmadığını sorabilir miyim? Ayrıca "leke" demişsin, bu bir mantar sorunundan kaynaklanıyor olabilir ki bitkinin de rahatsızlığı budur belki.
Mümkünse bir fotoğraf çekip yüklersen bir bakalım :)

İkinci soruna gelince; bu sorunun cevabı da aslında yöreden yöreye/iklime göre değişiyor. Dolayısıyla tarih belirterek tavsiye de bulunmak pek de doğru değil. Tam doğru cevap şu şekilde olabilir: Doğru saksı değişim zamanı (özellikle köklere müdahalede bulunulacaksa), bitki uyanmadan birkaç hafta öncesi olacaktır. Bu, Adana için Şubat ayı olabilirken, Ankara için sanırım biraz daha geç oluyordur!

Bu arada ben de bir şey sorabilir miyim? "...özellikle sayın Sakaki'ye, sayenizde hala yaşayan iki tane bonsaim var" demişsiniz, ama ben daha önce size bir tavsiyede bulunduğumu pek anımsayamadım? :)

Saygılarımla!

Önce hatırlatmayla başlayım :) Geçtiğimiz ilkbaharın ortalarında bu bonsaileri satın aldım. Kötü durumdalardı, yaşatma hevesiyle ve yetersiz bilgiyle köklerine müdahale ettim ama haliyle durum dahada kötüleşti işte o sırada tavsiyelerinizi aldım. Almasaydım büyük ihtimalle bitkiyi besine boğacaktım :rolleyes: Şimdi ise büyüyorlar, gelişiyorlar, bu yüzden köklerine müdahale etmeden daha geniş saksılara alıp daha doğru toprak karışımları yapmak istiyorum (ki herşey hazır sadece doğru zamanı bekliyorum):)

Yapraklardaki leke sorunuma dönecek olursam; iki ağacında toprakları aynı ve saksılarıda aşağı-yukarı aynı. Yapraklarında sorun oluşan ağacımın saksısı birazcık daha küçük ancak köklerde saksının kenarlarına dayanma gibi bir durum yok. Fotoğraflarda gösteremeye çalıştım, hala yeni yapraklar, tomurcuklar çıkıyor ağacımda ve yeni yapraklar gayet sağlıklı görünüyor.

451537
451541
451542

cinfeez
03-11-2013, 21:34
Elbette verebilirsiniz. Dallar ince olduğundan uygun kalınlıkta bakır veya alüminyum tel kullanmaya ve dikkatli sarmaya özen göstermenizde fayda var.

Bir de eğer bonsaiye olan ilginiz ileride artarsa, size mutlaka daha farklı türler denemenizi tavsiye ederim. Ginseng bonsai açısından size çok şey öğretecek, deneyim kazanmanızı sağlayacak bir tür değil maalesef.

Saygılarımla

Teşekkür ederim Sayın Sakaki.Peki sizin önerebileceğiniz bir tür varmı,bizim gibi bu işe yeni başlayanlar için? Birde bir aydır baktığım 5 adet adenium fidem var daha 10 cm bile yoklar bunları bonsaiye rahat çevirebilirmiyim? Teşekkürler.

Sakaki
04-11-2013, 10:00
Teşekkür ederim Sayın Sakaki.Peki sizin önerebileceğiniz bir tür varmı,bizim gibi bu işe yeni başlayanlar için? Birde bir aydır baktığım 5 adet adenium fidem var daha 10 cm bile yoklar bunları bonsaiye rahat çevirebilirmiyim? Teşekkürler.

Yaşadığınız bölgede etrafınızda yetiştiğini gördüğünüz türler, sizin için en uygun türlerdir.

Adeniumlardan elbette güzel çalışmalar çıkıyor. Adenium hakkında genel bilgi için:
http://www.agaclar.net/forum/sukulent/6486.htm

Adenium bonsai çalışmalarına örnekler:

http://www.agaclar.net/forum/baslangic-asamasindaki-calismalar/27347.htm

http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bonsai-calismalari/14556.htm

Sakaki
04-11-2013, 10:03
Yapraklardaki leke sorunuma dönecek olursam; iki ağacında toprakları aynı ve saksılarıda aşağı-yukarı aynı. Yapraklarında sorun oluşan ağacımın saksısı birazcık daha küçük ancak köklerde saksının kenarlarına dayanma gibi bir durum yok. Fotoğraflarda gösteremeye çalıştım, hala yeni yapraklar, tomurcuklar çıkıyor ağacımda ve yeni yapraklar gayet sağlıklı görünüyor.

451537
451541
451542

Hastalıklı gibi/sararmış/kurumuş olan tüm yapraklarını alın. Üzerinde sadece sağlıklı yaprakları bırakın. Toparlayacaktır bence :)

habiş
07-01-2014, 23:16
zelkova bonsaimi eşim hediye almış bana;)
özel bakımları nedir diye önerilerinize sunuyorum işte resmi önerilerinizi bekliyorum

Sakaki
08-01-2014, 10:17
Merhaba sn habiş,

Bu ağacın güneş isteği çok fazla değildir, nemli toprakları ve yağışlı tropik iklim koşullarını sever, bu sebepten Japonya ve Çin gibi uzakdoğu ülkelerinde sıkça rastlanan bir ağaçtır. Soğuğu pek sevmezler, aşırı soğuk yerlerde sağlığı bozulabilir veya ölebilir de. Aslına bakacak olursanız çok sıcağı da pek sevmezler :)

Bunlardan yola çıkarak uygun bir ortam hazırlamalısınız.

Eğer bonsai ile ilgilenmeye devam etmeye karar verirseniz bonsai bölümümüzdeki diğer teknik bilgiler içeren başlıkları iyice incelemenizi öneririm. Çünkü bir ağaca bakmak veya beslemek onun bonsai olarak aynı şekilde kalacağı anlamına gelmez. Eğer ağacın bakımına özen gösterirken, bonsaide uygulanması gereken teknikleri göz ardı ederseniz, ağacınızın şekli bir süre sonra bozulmaya ve kötü bir görünüm almaya başlayacaktır.

Saygılarımla

habiş
08-01-2014, 20:35
Merhaba Sayın Sakaki teşekkür ederim genel bakımı anladım ama bonsaim gördüğüm kadarıyla yaprak döküyor mevsimden dolayımı acaba birde gövdesini inceliyorum sanki suyu tepeden dökülmüş gibi gövde rengi kararmış ama sağlıklı yemyeşil yapraklar birer tane dökülüyor birde saksısı oldukça küçük hani yemek yeriz ya öyle tabak gibi:) böyle göründüğüne bakmayın zaten siz tahmin etmişsinizdir boyutunu yaprak dökünce hemen aklıma saksı değiştirmek geldi ama hazırlığımda yok açıkcası kayalı bir bonsai tahmini kaç senedir bu saksısında onuda bilmiyorum ve değiştirip değiştirmemekde kararsız kaldım ayrıca bilgi eksikliğim de var hangi mevsimde saksı değiştirilir bilmiyorum ben en iyisi bir göz atayım birde zelkova için nasıl bir besin almalıyım ne kadar veilmeli bakıyorum ama yeterli bilgi elde edemedim belki daha çok okumam gerekiyor ama yardımlarınızı esirgemeyin lütfen cevabınız için çok teşekkür ederim Saygılarımla

Sakaki
08-01-2014, 22:33
Merhaba Sayın Sakaki teşekkür ederim genel bakımı anladım ama bonsaim gördüğüm kadarıyla yaprak döküyor mevsimden dolayımı acaba birde gövdesini inceliyorum sanki suyu tepeden dökülmüş gibi gövde rengi kararmış ama sağlıklı yemyeşil yapraklar birer tane dökülüyor birde saksısı oldukça küçük hani yemek yeriz ya öyle tabak gibi:) böyle göründüğüne bakmayın zaten siz tahmin etmişsinizdir boyutunu yaprak dökünce hemen aklıma saksı değiştirmek geldi ama hazırlığımda yok açıkcası kayalı bir bonsai tahmini kaç senedir bu saksısında onuda bilmiyorum ve değiştirip değiştirmemekde kararsız kaldım ayrıca bilgi eksikliğim de var hangi mevsimde saksı değiştirilir bilmiyorum ben en iyisi bir göz atayım birde zelkova için nasıl bir besin almalıyım ne kadar veilmeli bakıyorum ama yeterli bilgi elde edemedim belki daha çok okumam gerekiyor ama yardımlarınızı esirgemeyin lütfen cevabınız için çok teşekkür ederim Saygılarımla

Bu arada fotoğrafa daha önce dikkatli bakamadım sanırım, şimdi fark ettim kusura bakmayın, bitkiniz sanırım fukien tea, zelkova değil :)

habiş
08-01-2014, 22:44
Bu arada fotoğrafa daha önce dikkatli bakamadım sanırım, şimdi fark ettim kusura bakmayın, bitkiniz sanırım fukien tea, zelkova değil :)

ama getiren neden zelkova dedi acaba bunlar yaptıkları işide bilmiyorlar uydurmuş olmalı :mad: bende bakıyorum görsellerde ve zelkovanın yaprakları daha farklı herhalde farklı bir türü diyordum :o:o teşekkürler nasılda zelkova diye benimsemiştim :)

kaanarda
13-01-2014, 16:47
herkese merhaba,

Geçen gün koçtaştan aldığım bonsaim eve gittikten 2 gün sonra mantar hastalığına yakalandı. dün olduğu gibi toprağını değiştirdim. herhalde bitkimi kurtarmışımdır. Bİtkimi araştırdım ginseng türü imiş inşallah doğrudur. bunu nasıl sulamalıyım herkes farklı şeyler söylüyor. Yüksek bilgilerinizle yardımcı olursanız sevinirim.

saygılarımla.

Sakaki
13-01-2014, 17:12
herkese merhaba,

Geçen gün koçtaştan aldığım bonsaim eve gittikten 2 gün sonra mantar hastalığına yakalandı. dün olduğu gibi toprağını değiştirdim. herhalde bitkimi kurtarmışımdır. Bİtkimi araştırdım ginseng türü imiş inşallah doğrudur. bunu nasıl sulamalıyım herkes farklı şeyler söylüyor. Yüksek bilgilerinizle yardımcı olursanız sevinirim.

saygılarımla.

Merhaba sn kaanarda, aramıza hoş geldiniz.

Şu başlıklardaki konuları baktınız mı:
Bakım ve tedaviler - agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/bakim-ve-tedaviler/)
Bonsai ile İlgili Makaleler - agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/bonsai-ile-ilgili-makaleler/)
Bonsai ağaç türleri - agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/bonsai-agac-turleri/)
Yeni başlayanlar için yardım - agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/yeni-baslayanlar-icin-yardim/)

Bu bölümdeki sayfalarda aradığınız soruların cevapları ve sizden önce benzer ağaçlardan alanların paylaştıkları deneyimleri bulunmakta.

Tekrar hoş geldiniz.

nilia
11-05-2014, 19:46
Merhabalar, ikeadan büyük bir hevesle aldığımız bonsaim için nasıl sulayacağım konusunda endişelerim var. Alalı bir hafta oldu, üç defa altındaki tabağa yarım su bardağı su döktüm, ertesi gün baktığımda hiç su yoktu tabakta. Forumlarda bonsai ağacını üstünden su dökerek sulamak gerektiği yazıyor, ancak benim ağacımın toprağı halı gibi yeşil bi bitki örtüsü ile kaplı, sanırım dekoratif olsun diye öyle hazırlamışlar o nedenle üstünden döktüğüm su direkt emilmeden tabağına aktı, saksını altında iki büyük drenaj deliği var oralardan saç şeklinde kökler çıkmış, örnek olarak birkaç fotoğraf ekliyorum yardımcı olursanız çok sevinirim.

sekiz
11-05-2014, 20:13
Merhabalar,

Foruma yeni üye olmakla beraber, bonsai daha doğrusu bitki bakımı konusunda da oldukça acemi olduğumu söyleyebilirim. Diğer konuları taradım; fakat, bana hediye olarak gelen bonsainin türü hakkında bir bilgiye ulaşamadım ya da gözümden kaçmış olabilir. Fotoğraflarını eklediğim bonsainin türü nedir acaba? Türünün dışında, şu anki durumu sizce nasıl; saksı büyüklüğü, toprağın yeterliliği gibi? Son olarak, yaprakları açık yeşil hatta sarı renkte ve oldukça sert-kırılgan, sizce bu normal midir?

İlk sorum oldukça uzun oldu, katkılarınız için şimdiden teşekkür ederim.

Pachira
30-05-2014, 09:13
Merhaba. Benim ismim Merve Çilesiz.
Bir tane bonsaim var şu an onun için endişeleniyorum.
Kökleri görünmeye başladı.
Saksısını mı büyütmem gerekiyor?
Ne yapmalıyım bilemiyorum.
Bu konuda bana bir yol göstermenizi rica ediyorum.
Teşekkürler

497830

meetoo
30-05-2014, 13:21
Sn pachira eğer iyi bir bonsai toprağı karışımı (bu konuda forumda ciddi tavsiyeler vardır bunlardan yararlana bilirsiniz ) hazırlaya bilirseniz saksı değiştirmenizde bir sorun olmaz ... iç mekan bonsai olduğundan belirli bir dönemi olacağını sanmam ...

erca
02-06-2014, 11:51
merabalar arkadaşlar. Geçen gün ikea dan aldıgım bonsai. Türü ve bakımı hakkında hiçbir bilgim yok. Yardımcı olursanız çok sevinirim. Teşekkürler şimdiden.
498736
498737
498738
498739

nicholai hel
02-06-2014, 13:57
Merhabalar Sn. erca, şu başlıkta gerekli bilgileri bulabilirsiniz.

Fukien Tea (http://www.agaclar.net/forum/bonsai-agac-turleri/26052.htm)

erca
03-06-2014, 10:03
peki fotoğraflarını göndermiş oldugum bu fukien tea yi ne şekilde budayabilirim veya şekillendirebilirim. Fukien Tea başlığına yazdım bu konuyu fakat görülmedi sanırım. Bu konuda bana yardımcı olursanız çok sevinirim.

nicholai hel
03-06-2014, 13:22
peki fotoğraflarını göndermiş oldugum bu fukien tea yi ne şekilde budayabilirim veya şekillendirebilirim. Fukien Tea başlığına yazdım bu konuyu fakat görülmedi sanırım. Bu konuda bana yardımcı olursanız çok sevinirim.

İlgili konuda yardımcı olmaya çalıştım.

Kolaylıklar dilerim.

Akay Sakarya
13-06-2014, 02:09
Merhabalar, bonsai hayranlığı bende de başladı. Bilgisizlikten maalesef tohum aldım. Bi sürü aldım ve sonra biri hariç hepsini iptal ettirdim. Ektim çıkarsa artık. Haftaya ormana keşfe gideceğim. Aldığım tohumda çok güzel ve çabuk büyüyormuş kırmızı yapraklı. Çok araştırma yaptım çok fazla kafa yordum. Tohumu bekleyene kadar biraz alıştırma yapmam gerekiyor diye düşünerek keşfe çıkma kararı aldım (:

shellomen
13-06-2014, 07:44
Bende sizin gibi hızlı bir giriş yapmıştım ama araştırdıkça işin rengi değişti. Bu dünya çok değişik bir dünya imiş. Ama çok harika bir dünya :) Kolay gelsin

Akay Sakarya
20-06-2014, 21:52
Bende sizin gibi hızlı bir giriş yapmıştım ama araştırdıkça işin rengi değişti. Bu dünya çok değişik bir dünya imiş. Ama çok harika bir dünya :) Kolay gelsin

Aynen öyle çok farklı bir dünya. Dün meyvelerine baktığım ağaçların şimdi gövdelerine bakar oldum. Nar ağacından yapmayı düşünüyorum fidan ayarlıcam. Malzemeleri aldım bi saksı kaldı. Annemin 2 renkli bu kenarlar için çalılar oluyor ya onlardan var onlar bodurlaşırmı bilmediğim için cesaret edemedim. Şimdilik ön aşamalardayım sahip olmak için çabalıyorum bakalım.

Akay Sakarya
14-07-2014, 09:19
:) ektiğim tohumlardan hiç birşey çıkmadı iyi ki denemeden almamışım. Şimdi annem bana bitane ayarlamış ne ağacı olduğuna dair hiçbir fikrim yok ama gayet güzel bir ağaç olduğunu düşünüyorum. Şimdi ona bir saksı ayarlayacağım.

mgb
11-03-2015, 14:57
arkadaşlar selamlar..

yaklaşık 2 haftalık bonsai meraklısıyım..henüz yolun başındayım, her ne kadar forumu okuyup kendimi geliştirmeye çalışsam da fazla bilgiden dolayı kafa karışıklığı içerisindeyim.. :)

bugün ikea'da microcarpa ficus denilen, şişman köklü bitkiyi gördüm ve tip olarak hoşuma giden bir tanesini satın aldım..plastik, dandik bir saksı var, onu değiştirmem lazım..nasıl (yayvan-derin-toprak-plastik vs.) ve ne büyüklükte bir saksı tavsiye edersiniz?..kök budaması yapmalı mıyım?..üzerindeki dallar bir hayli yapraklı ve uzun..budamalı mıyım?..fotoğrafını koyuyorum, paint ile çizebilmeniz mümkün mü nerelerinden budayacağımı?..sulama sıklığı ve yöntemi nasıl olmalı?..
son soru: konum olarak doğru bir yerde midir?..kuzeye bakan, doğrudan güneş ışını almayan aydınlık bir pencerenin önünde, kaloriferin yakınında..

biliyorum çok soru sordum ama kafam çok karışık..yardımcı olursanız sevinirim..teşekkür ederim..

Sakaki
11-03-2015, 15:35
arkadaşlar selamlar..

yaklaşık 2 haftalık bonsai meraklısıyım..henüz yolun başındayım, her ne kadar forumu okuyup kendimi geliştirmeye çalışsam da fazla bilgiden dolayı kafa karışıklığı içerisindeyim.. :)

bugün ikea'da microcarpa ficus denilen, şişman köklü bitkiyi gördüm ve tip olarak hoşuma giden bir tanesini satın aldım..plastik, dandik bir saksı var, onu değiştirmem lazım..nasıl (yayvan-derin-toprak-plastik vs.) ve ne büyüklükte bir saksı tavsiye edersiniz?..kök budaması yapmalı mıyım?..üzerindeki dallar bir hayli yapraklı ve uzun..budamalı mıyım?..fotoğrafını koyuyorum, paint ile çizebilmeniz mümkün mü nerelerinden budayacağımı?..sulama sıklığı ve yöntemi nasıl olmalı?..
son soru: konum olarak doğru bir yerde midir?..kuzeye bakan, doğrudan güneş ışını almayan aydınlık bir pencerenin önünde, kaloriferin yakınında..

biliyorum çok soru sordum ama kafam çok karışık..yardımcı olursanız sevinirim..teşekkür ederim..

Merhaba sn mgb,

Aramıza hoş geldiniz.
Aldığınız bitkinin ficus microcarpa değil ficus ginseng olduğunu düzelterek başlayalım.
Yukarıda bir hayli çok soru sormuşsunuz :)
Yeni başlayan birisi olarak kafanızda daha da fazla soruların olması gayet normal ama bunların hepsine bir mesajla kısaca cevap vermek hem mümkün değil, hem de her sorunuzu ilgili başlığı bularak sormanız gerekiyor.

Örneğin:
- Bitkinizin türünü öğrenmek için: http://www.agaclar.net/forum/yeni-baslayanlar-icin-yardim/849.htm
- Kullanılacak toprak hakkında bilgi için: http://www.agaclar.net/forum/yeni-baslayanlar-icin-yardim/373.htm
- Biçimlendirme/şekil vermeyle ilgili sorularınız için: Biçim verme teknikleri - agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/bicim-verme-teknikleri/)
- Bonsai adayınız hakkında diğer arkadaşların fikrini almak ve bitkinize bir başlık açmak için: Market Bonsaileri - agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/market-bonsaileri/)
vs...

Aksi halde, hak verirsiniz ki forumdaki hangi bilginin nerede olduğunu bulabilmek ve bunlardan faydalanabilmek üyelerimiz için imkansız hale gelir.

Bir önemli tavsiyem de sorularınız için ilgili başlığı/konuyu bulduğunuzda sorunuzu sormadan önce o konuyu ilk mesajdan başlayarak okumanızdır, zira soracağınız soruların çoğu büyük ihtimalle önceki mesajlarda yazılı bilgilerin içinde mevcuttur. Okumayı sevmeyen bir toplumuz, kabul ediyorum :) ama bu şekilde forumdaki bilgilerden maksimum seviyede istifade edeceğinizden emin olabilirsiniz.

Tekrar hoş geldiniz aramıza!

mgb
11-03-2015, 17:41
Merhaba sn mgb,

Aramıza hoş geldiniz.
Aldığınız bitkinin ficus microcarpa değil ficus ginseng olduğunu düzelterek başlayalım.
Yukarıda bir hayli çok soru sormuşsunuz :)
Yeni başlayan birisi olarak kafanızda daha da fazla soruların olması gayet normal ama bunların hepsine bir mesajla kısaca cevap vermek hem mümkün değil, hem de her sorunuzu ilgili başlığı bularak sormanız gerekiyor.

Örneğin:
- Bitkinizin türünü öğrenmek için: http://www.agaclar.net/forum/yeni-baslayanlar-icin-yardim/849.htm
- Kullanılacak toprak hakkında bilgi için: http://www.agaclar.net/forum/yeni-baslayanlar-icin-yardim/373.htm
- Biçimlendirme/şekil vermeyle ilgili sorularınız için: Biçim verme teknikleri - agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/bicim-verme-teknikleri/)
- Bonsai adayınız hakkında diğer arkadaşların fikrini almak ve bitkinize bir başlık açmak için: Market Bonsaileri - agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/market-bonsaileri/)
vs...

Aksi halde, hak verirsiniz ki forumdaki hangi bilginin nerede olduğunu bulabilmek ve bunlardan faydalanabilmek üyelerimiz için imkansız hale gelir.

Bir önemli tavsiyem de sorularınız için ilgili başlığı/konuyu bulduğunuzda sorunuzu sormadan önce o konuyu ilk mesajdan başlayarak okumanızdır, zira soracağınız soruların çoğu büyük ihtimalle önceki mesajlarda yazılı bilgilerin içinde mevcuttur. Okumayı sevmeyen bir toplumuz, kabul ediyorum :) ama bu şekilde forumdaki bilgilerden maksimum seviyede istifade edeceğinizden emin olabilirsiniz.

Tekrar hoş geldiniz aramıza!

aslında okudum çoğunu ama bu cinse ait bir mesaj göremediğim için bu yolu seçtim.. :) teşekkür ederim cevap için..

badrobot
11-03-2015, 18:20
Sn.mgb.
Sizde Ficus Ginseng rüzgarına kapılanlardansınız. Bu bitkiden bonsai olarak söz etmek büyük bir yanlış. Ziraa bu bitkinin bonsai'yle uzaktan yakından alakası yok. Bundan pek bir şeyde olmuyor. İnternette sadece 2-3 çalışma gördüm ama onlarda öyle müthiş çalışmalar değildi.
Amacım moralizi bozmak, hevesinizi kırmak değil. Anlatmaya çalıştığım; bonsaiye yeni başlayan biri olarak sizi doğru yöne yöneltmek.
Manisa Bonsai Toplantılarımıza bekleriz.

hellimlilevrek
09-07-2015, 22:07
Hediye olarak gelen Juniperus Nana Bonsaim 2 aydır gayet iyi, uçları yeşil bir şekilde duruyordu. Rahatsızlanmam sebebiyle 10 gün kadar susuz kaldı ve kurudu.

Şimdi geri döndürmeye çalışıyorum fakat başarılı olamıyorum. Kurumaya devam ediyor ve yeni filiz vermiyor.

Sizce tamamen ölmüş müdür? yapabileceğim bir şey var mı?

nicholai hel
09-07-2015, 22:24
Geçmiş olsun, umarım şimdi iyisinizdir.

Bu dönemde ağacınızın 10 gün susuz kalması ölümü için yeterli sebep malesef. Bir de bu türlerin bir sorun yaşamaya başladıklarında geri çevirmenin kolay olmadığını düşünürsek...

Yapabileceğiniz en iyi şey ağaca sürekli nem sağlamak, spreylemek. Sararmaya başlayan sürgünlerden umudu kesin, ama yeşil olan bölümler için az da olsa şans vardır.

Folyajı sürekli nemli tutun ama sakın ağaç susuz kaldı diye toprağını normalin üstünde sulamayın. Aslına bakarsanız ağacınız şu an sağlıklı olduğu dönemden daha az su kullanabilecektir, çünkü o suyu alacak kökleri kurudu. Şimdi ihtiyacın üzerinde sulamanız sadece o ölü kökleri çürütmeye ve sonuçta ağacı öldürmeye yarar, bu hataya düşmeyin. Ama topraküstü kısmı yapabildiğiniz kadar nemli tutun. Ağacınız köklerini onarmaya çalışırken bu sırada ihtiyacı olan nemin bir kısmını yapraklarından alabilir.

Bol şans dilerim.

hellimlilevrek
12-07-2015, 23:14
Çok teşekkür ederim.

Acaba kuruyan kısımları kesmek veya toprağını değiştirmek bir işe yarar mı? yarar ise hangi gübreyi ve toprağı almam daha iyi olur ?

Geçmiş olsun, umarım şimdi iyisinizdir.

Bu dönemde ağacınızın 10 gün susuz kalması ölümü için yeterli sebep malesef. Bir de bu türlerin bir sorun yaşamaya başladıklarında geri çevirmenin kolay olmadığını düşünürsek...

Yapabileceğiniz en iyi şey ağaca sürekli nem sağlamak, spreylemek. Sararmaya başlayan sürgünlerden umudu kesin, ama yeşil olan bölümler için az da olsa şans vardır.

Folyajı sürekli nemli tutun ama sakın ağaç susuz kaldı diye toprağını normalin üstünde sulamayın. Aslına bakarsanız ağacınız şu an sağlıklı olduğu dönemden daha az su kullanabilecektir, çünkü o suyu alacak kökleri kurudu. Şimdi ihtiyacın üzerinde sulamanız sadece o ölü kökleri çürütmeye ve sonuçta ağacı öldürmeye yarar, bu hataya düşmeyin. Ama topraküstü kısmı yapabildiğiniz kadar nemli tutun. Ağacınız köklerini onarmaya çalışırken bu sırada ihtiyacı olan nemin bir kısmını yapraklarından alabilir.

Bol şans dilerim.

nicholai hel
13-07-2015, 17:51
Köklerle ve toprakla kesinlikle oynamayın, kalan sağlıklı kökler varsa onları da zedelersiniz.

Kuruyan bölümleri kesmenizin ağaca bir faydası olmaz. Bir süre sonra, eğer bu şoku atlatırsa zaten canlı kısımlarından yeni sürgünler verirken kuruyan kısımları tamamen sarartıp düşürecektir. O dönemde sararan kısımları siz de uzaklaştırabilirsiniz fakat ağaçta gelişimin başladığını görene kadar yapmanız gereken en önemli şey onu daha fazla kurutmamak. Gölgede dursun, sulama düzenine normal devam edin, yaprakları mümkünse günde birkaç kez spreyleyin.

Kolay gelsin.

boguz
20-07-2015, 11:30
Merhabalar
Bonsai olma adayı 3 fidandan sonra kendime engel olamadım, 1 tane de market bonsaisi aldım :)
Yapraklarının kenarı tırtıklı değil ama sanırım ağacın cinsi zelkova.
İzmir şuan çok sıcak, sizce köklerini ve toprağını hiç bozmadan daha büyük bir saksıya bu havada aktarmalı mıyım, yoksa kışı mı beklemeliyim?
Dalların yapısı ve yaprakların durumu bana çok sağlıklı güzel göründü, yoksa bu şekilde devam etmeliyim acaba

teşekkürler

http://s14.postimg.org/dhtif9nk1/ZZZ_IMG_1536.jpg
http://s17.postimg.org/pfpz8u0wf/ZZZ_IMG_1537.jpg
http://s7.postimg.org/lf4ldg163/ZZZ_IMG_1542.jpg

badrobot
21-07-2015, 13:22
Dallar çok yoğun ve karmaşık görünüyor. Böyle karmaşık ağaçlarda fotoğraftan sağlıklı yardımcı olmak çok zor. Ağacı illaki görmek ve dokunmak gerekir. Ama şurası kesin; budanacak ve seyreltilecek. Gerekirse radikal değişiklikler yapılacak.
Yinede ağaç hakkında bir kaç şey söylemeliyim; Şu an için gövdeye göre boyu aşırı uzun. Aslında mini bonsai olma niteliğinde ama tabii ticari olduğu için bunların pek bir önemi kalmıyor. Toprak yüzeyinde saçak kökler ileride güzel bir nebarinin habercisi gibi durmakta. Fakat üzerine az bir toprak örterek daha hızlı gelişmesini sağlayın.
Toprağı çok kötü; sadece torf kullanılmış gibi duruyor. Türünü belirledikten sonra ağacın özelliğine göre toprak değişim zamanında kaliteli bir karışım toprağa ekmelisiniz.
Şimdilik bu kadar. İyi çalışmalar.

boguz
25-07-2015, 21:57
Tesekurler.
O zaman agaci buyuk bir saksiya almiyorum, 10-11.aya kadar mevcut saksisinda devam edecegim.
Peki agacin turu tam olarak nedir, ben zelkova dedim ama dogru mu?

PaleTree
02-11-2015, 20:37
Merhaba,

İzniniz olursa bir kaç ufak sorum olacak.

Ufak bir zelkovamız var. Tabi hazır olarak bir siteden geldi. Zelkova olduğunu düşünüyoruz diyeyim :) Bilgi seviyemiz bu kadar. Zelkova için dış mekan diyen yerler var, ama içi diyen yerler de var. İçerde tutuyoruz şu an. Şimdi biz alalı 10 gün gibi bir şey oldu. Sulamaya da dikkat ediyoruz ama yaprakları kurumaya ve dökülmeye başladı. Bu ağaç için bu mevsimsel normal bir olay mıdır?

Resimlerini de ekliyorum, bir göz atıp yapmamız gereken acil müdahaleler varsa tavsiyelerde bulunabilir misiniz?

ahmetyasar
02-11-2015, 21:58
Merhaba,

İzniniz olursa bir kaç ufak sorum olacak.

Ufak bir zelkovamız var. Tabi hazır olarak bir siteden geldi. Zelkova olduğunu düşünüyoruz diyeyim :) Bilgi seviyemiz bu kadar. Zelkova için dış mekan diyen yerler var, ama içi diyen yerler de var. İçerde tutuyoruz şu an. Şimdi biz alalı 10 gün gibi bir şey oldu. Sulamaya da dikkat ediyoruz ama yaprakları kurumaya ve dökülmeye başladı. Bu ağaç için bu mevsimsel normal bir olay mıdır?

Resimlerini de ekliyorum, bir göz atıp yapmamız gereken acil müdahaleler varsa tavsiyelerde bulunabilir misiniz?

http://s21.postimg.org/jm7lviqlv/image.jpg (http://postimg.org/image/jm7lviqlv/)

http://s21.postimg.org/w24bp9jxv/image.jpg (http://postimg.org/image/w24bp9jxv/)

çin karaağacı cinsi
ama yaprak kuruması var evet.
pek bilmiyorum ama strese girmiştir sanırım.
bence havalar soğuyana kadar balkona sabit biryere koyun.

PaleTree
03-11-2015, 16:20
Teşekkürler, zelkova sanıyordum.

Peki ağacı canlandırmak için bu mevsimde neler yapabilirim?

ahmetyasar
03-11-2015, 18:58
Teşekkürler, zelkova sanıyordum.

Peki ağacı canlandırmak için bu mevsimde neler yapabilirim?

Saksisi kucuk sanki bu saksi kac cm ? Kesin altindan kökler.firlamistir.
Benimde pek bilgim yok ama. Bonsai gubresi verebilirsiniz.

PaleTree
03-11-2015, 22:20
Evet 12 x 8 cm iç temiz genişliği saksının. Kökler hakkında tabi fikrim yok da bilmeden almamak gerekiyor tabi böyle şeyleri.

Sakaki
10-11-2015, 09:54
Merhaba sn PaleTree

Yapraklardaki kuruma normal değil, fotoğrafa göre bu konularda yorum yapmak zor ama sanki uzun bir süre susuz kalmış gibi görünüyor.
Kendine gelene kadar daldırma yöntemiyle sulamanızı ve doğrudan güneş ışığı almayan yarı gölge bir yerde ve ılık bir ortamda tutmanızı öneririm. VE ayrıca kuruyan dal ve yaprakları da temizleyin.
Eğer ağaç komple kurumadıysa, zamanı geldiğinde mutlaka bir yerlerden patlama yapacaktır ama sabırlı olmak lazım :)

Başarılar ve bol şans!

NOT: Forum kurallarımız gereği fotoğrafları doğrudan foruma yüklemeniz gerekiyor. Bu defalık ben sizin için yaptım.

Buminhan
20-06-2016, 12:28
Cümleten selamun aleyküm arkadaşlar,

Zelkova diye sipariş verdiğim bu minik canlı bugün geldi. Birkaç çürük yaprağı vardı kopardım ve çok yaygın olmamakla birlikte bazı yapraklarında(5,10 yaprak kadar) beyaz lekeler var, elimle silince geçiyor. Ayrıca toprağında da bir tane çok ama çok küçük beyaz yuvarlak bir böcek gördüm. Sorun çok büyük mü?

Buminhan
21-06-2016, 15:46
Sorularimi cevaplayacak kimse yok mu?

nicholai hel
21-06-2016, 17:18
Merhabalar Sn. Buminhan,

Yapraklardaki lekeler sulama suyundaki kirecin kalıntıları, temiz olmaları tercih sebebidir ama dert edilecek bir ayrıntı da değil. Yaprağa zarar vermeyecek şekilde ıslak elle silebilirsiniz. Topraktaki canlı da sorun olmaz.

Ağacınızı havadar bir yerde, yarım gün güneş alan bir pozisyonda konumlandırıp sulamasına özen gösterin. Toprak yüzeyi kuruyunca sulama yapıp toprağı tamamen suya doyurun.

Sağlıklı ağaçlar dilerim.

Buminhan
21-06-2016, 19:18
İlginiz için çok teşekkür ederim.