Bağlan

View Full Version : Sarmısak saklamak için pratik yöntem




yarenimex
14-05-2010, 21:52
Geçen yıl ürettiğim sarmısağı tüketene kadar kurumasını ve bozulmasını önlemek ve gerektıkçe elimizin altnda hazır olması için değişik bir yolla sakladım. Hasat ettiğim sarmısakları bir kaç gün güneşlendirdikten sonra tamamının kabuklarını soydum ve robottan geçirerek bir cam kavanoza koydum ve üzerine zeytinyağı koydum ve buzdolabına kaldırdım.Gerektikçe kavanozdan bir kaşıkla gerektiği kadar almak yemek yaparken zaman kazandırdı ve zaman içinde zeytinyağıyla sarmısak da özdeşlerek ayrı bir lezzet yarattı ve sarmısağın baskın kokusu da epeyce hafifledi ve hemen hemen kalmadı. İsteyen deneyebilir




nariçi
14-05-2010, 22:16
Marketlerde soyulmuş sarmısak dişlerini kavanozlarda konserve şeklinde görüyoruz. Bunlaradan hiç almadık ama bunlar nasıldır nasıl yapılmıştır, sizin yönteminizden farkı veya sizin kinin üstünlüğü var mı?

Tenar11
15-05-2010, 00:34
Bende bir sene sadece temizleyerek buzdolabında sadece derin donrurucuda sakladım.Ona çok kullanışlı olmuştu.

yarenimex
15-05-2010, 00:59
Marketlerde soyulmuş sarmısak dişlerini kavanozlarda konserve şeklinde görüyoruz. Bunlaradan hiç almadık ama bunlar nasıldır nasıl yapılmıştır, sizin yönteminizden farkı veya sizin kinin üstünlüğü var mı?

Sayın Nariçi, bahsettiğiniz kavanozdaki soyulmuş sarmısak dişleri salamuradır büyük bir ihtimalle.Sandıklı civarında bolca yaparlar.Bir arkadaşım bana hediye getirmişti.Gerçekten kıtır kıtır kalıyor tuzlu su içinde turşu gibi aynen. Ben tuz da koymadım su da.Zeytinyağını da havayla irtibatını kesmesini için koymuştum açıkçası. Üstünlük konusunda iddialı konuşamam ama şunu belirteyim rafine olmayan sıkma zeytinyağı sarmısağın baskın kokusunu oldukça azalttı ve sarmısakla özdeşleşince de yeni bir lezzet oluştu. Tabii ki hazır olduğu için mutfakta zaman kazandırdı. Bunlara üstünlük denirse..

nariçi
15-05-2010, 08:24
Kokusu gidince içinde ki faydalı maddelerin de kaybı söz konusu olabilir.

üzüm
15-05-2010, 10:43
Bir zamanlar konserve yapılışı için araştırma yapmıştım. Bozulduğu zaman insan sağlığı için en tehlikeli konserve türleri fasulye ve sarımsakmış. Bu bilgiden sonra amatörce yaptığım bir iş için riske girilmeyeceğini düşünerek konserve yapmayı bıraktım.

Küçük bir kavanoz içinde sızma zeytinyağında sarımsakları diş olarak bulundururum. Bu kavanozun bitmesine yakın başka bir kavanoza tekrar yaparım. Bazı yemeklere, kızarmış ekmeğin üzerine kullanırım. (yağda uzun süreli saklamada konservesi gibi tehlikeli diye biliyorum)

yarenimex
15-05-2010, 13:36
Kokusu gidince içinde ki faydalı maddelerin de kaybı söz konusu olabilir.

Zeytinyağının faydalı maddeleri yok edeceği gibi bir olasılık var mıdır pek emin değilim.Olmamalı diye düşünüyorum.En kötü olasılıkla sarmısağın etken maddeleri zeytinyağı bünyesine geçmiş olur diye düşündüm.Ayrıca yurtdışında sarmısağın kokusunu giderdikten sonra kurutulup toz halinde ya da hap halinde satıldığını da düşünürsek,yararlı maddelerinin kokusuyla doğrudan ilişkili olmadığı gibi bir durum ortaya çıkıyor.Ama haklı da olabilirsiniz.Gıda teknolojisi tahsil etmiş arkadaşlarımızdan biri konuya bir açıklık getirme lutfunda bulunursa biz de işin doğrusunu öğrenir yanlışımız varsa düzeltiriz. Bu şekilde sarmısak saklamayı zeytinyağı ile yaptığım bir başka karışımdan esinlenerek yaptım.O karışım ilaç gibi çok yararlı birşeydi.Hala da zaman zaman kullanırım ve otuz yıldan bu yana da sürekli eksik etmeden yeniden yaparım.Onu da anlatırdım ama bu başlıkla ilgili olmadığı için forum kurallarını zorlamayalım.

yarenimex
15-05-2010, 13:42
Bir zamanlar konserve yapılışı için araştırma yapmıştım. Bozulduğu zaman insan sağlığı için en tehlikeli konserve türleri fasulye ve sarımsakmış. Bu bilgiden sonra amatörce yaptığım bir iş için riske girilmeyeceğini düşünerek konserve yapmayı bıraktım.

Küçük bir kavanoz içinde sızma zeytinyağında sarımsakları diş olarak bulundururum. Bu kavanozun bitmesine yakın başka bir kavanoza tekrar yaparım. Bazı yemeklere, kızarmış ekmeğin üzerine kullanırım. (yağda uzun süreli saklamada konservesi gibi tehlikeli diye biliyorum)

Sayın Üzüm,sadece sarmısağın yağda uzun süreli saklanması mı yoksa yağda saklanabilecek diğer yiyeceklerin de yağda uzun süreli saklanması mı tehlikeli ?Hatırladığınız kadarıyla ne tür tehlikeler içeriyor biraz açarsanız memnun oluruz.

üzüm
15-05-2010, 13:55
Sayın yarenimex,
Bahçede yetiştirdiklerimi nasıl uzun süre muhafaza edebilirim diye araştırırken fasulye ve sarımsak ile ilgili bu bilgileri bulmuştum. Bu konuyu araştıralı epey bir zaman geçtiği için aklımda kalan bilgileri yazdım. İnternet'de bulabilirsem paylaşırım.

Başka bitkilerin zeytinyağında saklanmasına yönelik araştırma yapmadım.

yarenimex
15-05-2010, 15:07
Araştırmanızın eskiden olduğunu düşündüğüm için hatırladığınız kadarıyla demiştim zaten. Gene de teşekkür ederim sayın Üzüm..

üzüm
15-05-2010, 15:37
Sayın yarenimex,

Sarımsağın oda sıcaklığında yağ (zeytinyağı, bitkisel sıvı yağ) içinde saklanması önerilmiyor. Gıda zehirlenmesine yol açan bakteri (Clostridium botulinum) soğukta daha yavaş çoğaldığı için sarımsaklı yağın buzdolabında 1 hafta kadar saklanabileceği belirtiliyor. Buzdolabında zeytinyağında 1 ay saklanabileceği yönünde bilgide var.

http://cecalaveras.ucdavis.edu/garlic.htm
http://en.wikipedia.org/wiki/Garlic#Storage
http://en.wikibooks.org/wiki/Cookbook:Garlic#Storing_Garlic
http://thesmallestkitchen.wordpress.com/2008/08/11/to-store-or-not-to-store-garlic-cloves-in-oil/
http://www.hoodrivergarlic.com/garlic-tips.htm

yarenimex
15-05-2010, 16:55
Sayın yarenimex,

Sarımsağın oda sıcaklığında yağ (zeytinyağı, bitkisel sıvı yağ) içinde saklanması önerilmiyor. Gıda zehirlenmesine yol açan bakteri (Clostridium botulinum) soğukta daha yavaş çoğaldığı için sarımsaklı yağın buzdolabında 1 hafta kadar saklanabileceği belirtiliyor. Buzdolabında zeytinyağında 1 ay saklanabileceği yönünde bilgide var.

http://cecalaveras.ucdavis.edu/garlic.htm
http://en.wikipedia.org/wiki/Garlic#Storage
http://en.wikibooks.org/wiki/Cookbook:Garlic#Storing_Garlic
http://thesmallestkitchen.wordpress.com/2008/08/11/to-store-or-not-to-store-garlic-cloves-in-oil/
http://www.hoodrivergarlic.com/garlic-tips.htm

Linkler için çok teşekkürler sayın Üzüm.Çok makbule geçti.Ben de ilk mesajımda da belirtttiğim gibi buzdolabında muhafaza ettim. Botilizm olayını da bilmediğim için buzdolabında da olsa küflenme ve bozulma olmasın diye havayla irtibatını kesmek için sıkma saf zeytinyağıyla üzerini kapladım.Kavanozdan kaşıkla aldıkça da hem kalan yağı sarmısakla karıştırıp kavanoz içeriğini düzledim hem de tekrar üzerine yağ ilave ettim.Uygulamam linklerdeki bilgilerle birebir örtüşüyor.Yalnız buzdolabında kalacağı süre konusunda linklerdeki tavsiye, bir haftadan fazla süre buzdolabında tutulmaması ve bir hafta içinde tüketilmesi yönünde.Tekrar teşekkürler sayın Üzüm..

hatayuk
15-05-2010, 23:05
Arkadaslar sarimsak hakkinda dogru bildigim ve kendim denedigim bir yolu sizlerle paylasmak istedim. Sarimsaklari tarlanizdan toplarken saplarini kesmeyin, sarimsaklari 4 er 5 er bas seklinde saplarini orgu orer gibi orun. Daha sonra bir mangalda komurunuzu yakin ve koz haline getirin, bu olusan kozlerin uzerine sarimsaklarinizi orgulerinden tutarak kozlerin uzerinde hafif bir sekilde kozleyin... Burdaki espiri sudur. sarimsaklarin sacaklarini kozde yakilirsa sarimsaklar yesermiyor ve ici gecmiyor uzun bir zaman dayaniyor... Ingliz ve fransizlar sarimsaklarini boyle sakliyorlar, bu yontemi bende yapiyorum.

verdoque
13-06-2010, 22:30
Teşekkürler Sn hatayuk, çok yararlı bir bilgi oldu. Koca bir bağ Taşköprü sarımsağını atmak zorunda kalınca çok üzülmüştüm. Bir dahaki sefere artık...

bahtiyar02
10-02-2011, 12:30
Geçen yıl ürettiğim sarmısağı tüketene kadar kurumasını ve bozulmasını önlemek ve gerektıkçe elimizin altnda hazır olması için değişik bir yolla sakladım. Hasat ettiğim sarmısakları bir kaç gün güneşlendirdikten sonra tamamının kabuklarını soydum ve robottan geçirerek bir cam kavanoza koydum ve üzerine zeytinyağı koydum ve buzdolabına kaldırdım.Gerektikçe kavanozdan bir kaşıkla gerektiği kadar almak yemek yaparken zaman kazandırdı ve zaman içinde zeytinyağıyla sarmısak da özdeşlerek ayrı bir lezzet yarattı ve sarmısağın baskın kokusu da epeyce hafifledi ve hemen hemen kalmadı. İsteyen deneyebilir
Dikkate alınıp uygulanacak bir yöntem. Ellerinize sağlık.
Saygılar

ismail seyrek
10-02-2011, 14:28
Dikkate alınıp uygulanacak bir yöntem. Ellerinize sağlık.
Saygılar

Genel olarak gıdaların saklanması, her zaman tazesinin bulunamadığı gerçeğinden yola çıkarak geliştirilen kurutma, konserve, reçel, salamura vs. yöntemlerle mümkün olmuştur. Neticede zorunluluktan ortaya çıkmıştır.
Ne yazık ki günümüzde, ağız tadı pahasına tazesi varken de bunlar sofralarımızın
vazgeçilmezi olmuştur. Mümkünse her koşulda saf, doğal ve taze olan tercih edilmelidir.
Bizim eskilerin, sarmısak ve soğanı saklamada kullandıkları yöntem şöyle idi:
Üzerinde ekmek pişirilen sacın kızgın olduğu zaman ( her ekmek yapımından sonra) sarmısak başlarını ve de kuru soğanları tek tek saçak tarafını saca bastırır öylece saklarlardı. Bu durum filizlenmesini önlerdi.
Aynı yöntemi ben de soğanları teflon tavayı ısıtarak yapıyorum uzun süre
çimlenmeden tüketilebiliyor.

Sevgili Bahtiyar sizin yaşlılar da bilir herhalde. Aynı bölgeler çünkü.

ismail seyrek
10-02-2011, 14:32
Arkadaslar sarimsak hakkinda dogru bildigim ve kendim denedigim bir yolu sizlerle paylasmak istedim. Sarimsaklari tarlanizdan toplarken saplarini kesmeyin, sarimsaklari 4 er 5 er bas seklinde saplarini orgu orer gibi orun. Daha sonra bir mangalda komurunuzu yakin ve koz haline getirin, bu olusan kozlerin uzerine sarimsaklarinizi orgulerinden tutarak kozlerin uzerinde hafif bir sekilde kozleyin... Burdaki espiri sudur. sarimsaklarin sacaklarini kozde yakilirsa sarimsaklar yesermiyor ve ici gecmiyor uzun bir zaman dayaniyor... Ingliz ve fransizlar sarimsaklarini boyle sakliyorlar, bu yontemi bende yapiyorum.


Sayın hatayuk belkide İngiliz ve Fransızlar bizden öğrenmişlerdir. Zamanında az cirit atmamışlardı bu topraklarda.

yarenimex
10-02-2011, 17:31
Dikkate alınıp uygulanacak bir yöntem. Ellerinize sağlık.
Saygılar

Teşekkürler sayın Bahtiyar02..Sayın Üzüm'ün uyarılarını da dikkate alarak bir kerede en fazla bir ay içinde tüketilecek kadar hazırlamak ve mutlaka buzdolabında saklamak yerinde olacaktır.

yarenimex
10-02-2011, 17:40
Genel olarak gıdaların saklanması, her zaman tazesinin bulunamadığı gerçeğinden yola çıkarak geliştirilen kurutma, konserve, reçel, salamura vs. yöntemlerle mümkün olmuştur. Neticede zorunluluktan ortaya çıkmıştır.
Ne yazık ki günümüzde, ağız tadı pahasına tazesi varken de bunlar sofralarımızın
vazgeçilmezi olmuştur. Mümkünse her koşulda saf, doğal ve taze olan tercih edilmelidir.
Bizim eskilerin, sarmısak ve soğanı saklamada kullandıkları yöntem şöyle idi:
Üzerinde ekmek pişirilen sacın kızgın olduğu zaman ( her ekmek yapımından sonra) sarmısak başlarını ve de kuru soğanları tek tek saçak tarafını saca bastırır öylece saklarlardı. Bu durum filizlenmesini önlerdi.
Aynı yöntemi ben de soğanları teflon tavayı ısıtarak yapıyorum uzun süre
çimlenmeden tüketilebiliyor.

Sevgili Bahtiyar sizin yaşlılar da bilir herhalde. Aynı bölgeler çünkü.

Sizin yönteminiz de güzel bir uygulama.Ancak sarmısaklar tüketilmeden biraz uzunca beklerse,içleri soğuluyor ve kuruyor,yani kullanılamaz oluyor.Soğanların ve sarmısakların çimlenmesini önlemesinin yanısıra sarmısakların soğulmasını da önleyebiliyorsa kullanılabilir yöntem. Paylaştığınız için teşekkürler sayın İsmail Seyrek..

erhan özkan
23-07-2012, 19:02
ben de bir kaç baş sarmısağı diş diş ayırıp soyuyorum,soyduğum dişlerin kök taraflarını bıçakla 1 mm kadar kesiyorum sonra kapalı bir kaba koyup buzdolabına koyuyorum,bir kaç ay rahatlıkla dayanıyor.ayrıca yukarda bir kaç arkadaşımızın saklama yöntemi olarak kullandığı sızma zeytinyağa da tuzla beraber havanda döverek kattığımda çok güzel bir tat veriyor salatalarima

mrduran
24-07-2012, 03:34
Sayın hatayuk belkide İngiliz ve Fransızlar bizden öğrenmişlerdir. Zamanında az cirit atmamışlardı bu topraklarda.

Merhabalar,

Avrupa 'da sadece ilaç olarak kullanılır idi sarmısak. Karşılığı da altındı.

Öyle ki, bazen avrupalı korsanlar bir Türk veya Arap gemisi ele geçirdiklerinde anbarlarında soğan ve hele sarmısak var ise, en hızlı ulaştırılan haber bu olurdu.

Çünkü büyük bedel karşılığında sadece zenginlerde idi satımı. Haber her yerde duyulmadan eldeki sarmısaklar hızlı bir şekilde, fiatları asgari ölçüde düşürülmeye çalışılarak elden çıkarılır, az kayıpla işten sıyrılırlardı. Aynen bu gün olanlar gibi. Londra borsasını en çok hoplatan haberlerin başında gelirdi sarmısak. Hindistan ele geçirilince bollaşan bir ürün oldu Avrupa 'da.

Sağlıcakla kalın inşallah.

Saygılarımla lütfen.

gultar
24-07-2012, 10:19
Sarmısak mı? Sarımsak mı?
Bildim bileli sarmısak olan bu isim, son yıllarda radyo-tv lerdeki proğramlarda bile, sarımsak diye kullanılıyor. Hangisi yanlış?
Sarmısaklasakta mı saklasak, sarmısaklamasakta mı saklasak? Ne dersiniz.

mrduran
24-07-2012, 12:41
Sarmısak mı? Sarımsak mı?
Bildim bileli sarmısak olan bu isim, son yıllarda radyo-tv lerdeki proğramlarda bile, sarımsak diye kullanılıyor. Hangisi yanlış?
Sarmısaklasakta mı saklasak, sarmısaklamasakta mı saklasak? Ne dersiniz.

Merhaba efendim,

TDK ' na bakmadan yazıyorum. Dilimize uyarlanması yönünden sarımsak daha uygun gibi. Sarım sarım kabuklar içinde....

Uzmanı değilim, bizde hatalı olsa da sarmısak kullanılıyor. Alışkanlık, pelesenk ola gelen.

Saygılarımla lütfen.

nevsune
24-07-2012, 13:47
Uzmanı olmadığınızı iddia etseniz de, "sarım sarım kabuklar içinde" anlatımınız harika olmuş:) Artık herkesin aklında kalır bu.

Doğrusu: sarımsak (http://tdkterim.gov.tr/bts/):)

feridelinko
27-05-2020, 15:59
Merhaba, bende sizinkine çok benzer bir sarımsak saklama yöntemiyle sarımsaklarımı saklıyorum. Hatta merak eden arkadaşlar için videosunu da çektim
https://www.youtube.com/watch?v=Jmu59L7etuA