View Full Version : Organik Malç'ın mucize oluşumları.
Arkadaşlar Organik atıkların değerlendirme aşamalarından bir taneside kompost öncesi bu atıkların malç uygulamasında kullanılmasının öneminin vurguluyarak toprağa faydalarının araştırılması bakımından bu başlıkta arkadaşları bilgilerini paylaşmaya, organik atıkların bertarafını sağlama yönünde sorusu olan arkadaşları da bu başlıkta yazmaya davet ediyorum.
Arkadaşlar malçın en önemli özelliklerinden bir taneside hastalıkların kaynağının ilaçlar ve zehirler kullanmadan masrafsız ve artı değer sağlayan oluşuma hizmet etmesidir, malç uygulanan topraklarda solucanların barınmalarına yataklık ederek populasyonlarının artışının sağlanması ile bir savunma, besleme ordusunu kurmuş olacağız.
Konuyu biraz açmam gerekirse bahçemizdeki malç uyguladığımız toprakların nemin artmasından solucanlar buralarada toplanacaklar çürümeğe yüz tutmuş malçın onlara bir ziyafet sofrası kurması ile buralarda nüfüslarını artırarak çürüntüleri işleme faaliyetleride arttığında menülerine topraklarda bulunan azgınlaşmış bakteri ve mikroorganizmalarıda katarak topraklarımıza eniyi gübre ile beraber enzimleri oluşturmanın yanında bu zararlıların populasyonlarınıda elimine ederek baskılanmasını sağlıyacaklardır.
Belki 50 yıldan fazladır dünyada uygulanan bir işlem. Bizde var mı bilmiyorum. Almanya'da kasaba çevresi ormanlarda yürüme yolları dahi parçalanmış ağaç dalları ile örtülüyor.
Şu anda bizde küçük boyutlu dal parçalama makineleri var. Tanınmış markanın makinesinin sistemi çim biçme makinesi benzeri ancak kullanımı zor ve verimsiz bir makine. 550 TL.
Ancal Çin malı 300 TL dolaylarında satılan bıçakları 100 mm çapında silindir üzerine rende gibi yerleştirilmiş model süper. 40 mm çapa kadar dalları parçalayabiliyor.
İşlemin önemli özelliği toprağın su tutma yeteğini de arttırması. Bu sene yağışlar boldu ancak kuraklık zamanımızın ve çok yakın geleceğin sorunu. Zeytinlikler, meyve bahçeleri ve her yerde budanan ağaçları yakmak yerine, bu amaçla kullanmaya acilen başlamak gerek.
acemi_caylak
06-05-2010, 15:32
Geçenlerde Madrid'teyken parklardaki bir çok ağacın dibine çam kabuklarından malç yaptıklarını gördüm. Dikkatimi çektiği için fotoğraflamıştım.
141926
idris şenol
06-05-2010, 18:07
bu sene bende kısmetse ceviz için saman malçı yapacam
Belki 50 yıldan fazladır dünyada uygulanan bir işlem. Bizde var mı bilmiyorum. Almanya'da kasaba çevresi ormanlarda yürüme yolları dahi parçalanmış ağaç dalları ile örtülüyor.
Şu anda bizde küçük boyutlu dal parçalama makineleri var. Tanınmış markanın makinesinin sistemi çim biçme makinesi benzeri ancak kullanımı zor ve verimsiz bir makine. 550 TL.
Ancal Çin malı 300 TL dolaylarında satılan bıçakları 100 mm çapında silindir üzerine rende gibi yerleştirilmiş model süper. 40 mm çapa kadar dalları parçalayabiliyor.
İşlemin önemli özelliği toprağın su tutma yeteğini de arttırması. Bu sene yağışlar boldu ancak kuraklık zamanımızın ve çok yakın geleceğin sorunu. Zeytinlikler, meyve bahçeleri ve her yerde budanan ağaçları yakmak yerine, bu amaçla kullanmaya acilen başlamak gerek.
Arkadaşım meymun, başlıktaki mesajının yorumu için size şükranlarımı sunarım, arkadaşlar topraklarımızın organik içeriğinin düşük olması ile topraklarımıza organik malzemenin kazandırılması kompost yapımından daha pratik yoldan vede oksidasyonla (havalı yanma) yapılan kompostun olumsuz etkilerini bizim yararımıza döndüren tek sistem öğütülmüş atıklarımızı toprağın üstüne sermektir.
Toprak litaratüründe bu sistemede Malç'lama denmektedir, bu uygulama bir yerde doğanın özüne ters düşmeden hatta diye bilirimki tam bir doğal yötemle organik atıklarımızı topraklarımıza kazandırabiliriz, bu uygalamayı doğa ormanlarda aynen bu şekilde uyguluyarak kendi atıklarını (dökülen yaprak ve dal parçalarını) toprak yapısına katmaktadır.
Burada bir noktaya vurgulama yaparak, organik atıkların oksidasyon etkilerinin yok edilmesi gerekmektedir bu süreç ormanlarda doğal bir şekilde oksidasyonun etkilerini bertaraf edilmektedir, bizim böyle bir imkanımız olmadığından oksidasyonun etkilerini açık alanlarda bertaraf ederek çörükçül bakterilerin faaliyetlerinden etkilenmemek için uygulayacağımız malç mataryelimizi laktik asit bakterileriyle aktif etmemiz gerekmektedir.
Arkadaşım meymun, size aşağıdaki linki ekliyerek burda açılan başlıkta dal ve yaprak öğütücüleri anlatılmaktadır, ilginize tekrar teşekkür ederim, sevgiyle kalın.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=18039
Arkadaşlar malç'ın mucizelerinden bir taneside, öğütülmüş mutfak atıklarının ahır gübreleriyle homojen bir karışım yaparak uygulamakla, kışın soğuklarına karşı ağaç ve bitki kök bölgelerinde aktif bir koruyucu oluşturmanın yanında ahır gübrelerinin içeriğine fazladan besin özellikleri kazandırarak daha etkin gübreleme sağlamasıdır.
Yaz aylarında yapılacak bu uygulamanın bitki köklerinindeki nemi muhafaza ederken, bitkinin kök bölgelerinin deki toprak yapısının gevşemesini sağlıyarak toprak içi canlıların yaşamları için gerekli oksijeni sağlıyarak bitkinin besin maddelerini almasını kolaylaştıracaktır.
Sevgili Epsody,
Yaz aylarında yapılacak mulç, kesinlikle ve kesinlikle yemek artıkları, ve taze ahır gübresi içermemelidir. Bir başka problem de saman ile karışık ağaçkabukları ( özellikle de çam kabukları) ile malç yapılmamalıdır.
taze ahır gübresi ile yemek artıkları aşırı sinek davet edcek, samanlı ağaç kabuklarıda yangına davet çıkaracaktır.
Sevgiyle kalın
Sevgili Epsody,
Yaz aylarında yapılacak mulç, kesinlikle ve kesinlikle yemek artıkları, ve taze ahır gübresi içermemelidir. Bir başka problem de saman ile karışık ağaçkabukları ( özellikle de çam kabukları) ile malç yapılmamalıdır.
taze ahır gübresi ile yemek artıkları aşırı sinek davet edcek, samanlı ağaç kabuklarıda yangına davet çıkaracaktır.
Sevgiyle kalın
Sevgili ensar Bazı detayları açıklamadığımdan, açıklamalarında haklılık payın var, ben zaten organik atıkların toprak üstüne rastgele atılmasına doğaya vahşi müdahale olarak niteledirmekle oksidasyona davetiye olarak kabul etmişimdir, oksidasyon kunularında hep bunu ortaya koyarak toprağın üstüne düşecek bir yaprağın bile oksidasyona tabii olarak çürükçül bakterilerin faaliyet alanına dönüşerek toprak için olumsuz gelişmeler meydana gelmesi olağandır.
Benim burada mutfak atıklarını çekerek fermantasyon esasıyla sıvı gübre kullanımıyla kalan posaların olgun ahır gübreleriyle karıştırılarak uygulanan bu atıklar em le aktif edilerek fermantasyona tabi tutulmasıyla em'in içindeki etkin mikro organizmalarla hakım duruma gelmiş bu atıklar artık sizin değindiğiniz olumsuzluklara meydan vermeyecek durumda olduğundan, burada endişe edecek durum söz konusu olmayacaktır.
Sizin diğer bir endişenize gelince çam kabukları asidik özelliği ile pek kabul görmemektedir, malçımıza saman katmış olsak bile bitki köklerindeki nemi daim olması bakımından malç malzememiz sulamada ön planda olarak daima nemli kalacağından yanma olayıda gerçekleşmesi mümkün görülmemektedir.
Arkadaşım ensar bu konu başlığına gözlem ve yorumlarınla katılarak olumsuzlukları ortaya koyarak, konun ayrıtılarının açıklanarak getirmiş olduğun katkılarına teşekkürlerimi sunarım.
Arkadaşım ayrıca taşınma esnasındaki ağaçlarına gösterdiğin titiz çalışmalardaki gayretinden de seni kutluyorum, bu çalışma ağaçlar net çatısı altındaki ağaç dostu sıfatına en layik bir davranış olarak nitelendiriyorum.
Çalışmalarında başarılar diler mutluluğun daim olsun, sevgi ve saygılarımla hoşça kal.
Arkadaşlar Bu sene geliboludaki bahçeme geç gelmemden dolayı bahçemdeki otların durumları hayli gelişmiş olmalarından dolayı dal öğütme makinasından geçirmem zorluk çıkarmadan öğütme işlemi yapılabiliyordu. Otları nizami bir şekilde biçilmesini sağladıktan sonra bulundukları ortamda öğüterek meyve ağaçlarımın dal iz düşümüne gelecek şekilde malç işleminde kullanmaya başladım.
Arkadaşlara buradan dal ve yaprak öğütme makinasının otlarıda uygun biçim verilerek makinadan geçirilerek öğütülerek bahçe toprağı için iyi bir organik madde kaynağı olarak ilk elde malç yapımı ile toprak neminin sağlanması, daha sonra istenirse öğütülen bu malzemelerin mutfak atıkları da ilave edilerk kompostlanarak topraklarımızın hasatla birlikte eksilen organik madde kaybını gidermede kullanabiliriz.
Buradan hatırlatmak istiyorum çevrenizdeki ot yakıcıları bu bilgileri ileterek uyarırsanız sizlerle hem kendim adıma hemde topraklar adına müteşekkir olurum, sevgiler saygılar sunarım.
Aşağıda resmini ekliyorum, meyveler hayli büyük, yaklaşık 3cm genişliği, 20-30cm uzunluğu var, sanırım komposta parçalayarak atmak lazım.
Arkadaşım zafersu, Bu tür organik malzemelerin kompostlaştırma süreçleri uzun zaman içinde toprağa yarayışlı duruma geçeceğinden, bu tür organik materyellerin malç yapımında kullanılarak çok yönlü faydalar sağlanarak toprak içinde organik madde ilavesinde kullanılabilir.
Hobi faaliyetleri içinde kompostlaştıracağımız organik atıkların kompost sürecinin dengesini bu uygulamalar içinde sağlama imkanı olmaktadır, malç yapımında kullandığımız dal öğütücü aletlerin bu tür organik materyelleride uygun boyutlara getirerek öğütülmesi sağlanabilir. dal öğütülmesi (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=18039)
Ey toprak dostları.
Önce bu konuya ilgi duyanlara teşekkür ederim. Topraklara yapılacak hizmetlerin hesabı yapılamaz, bu hesabın sonu hüsran demekdir hasadla kaldırdığımız ürünle beraber toprak yapısının organik özellik değerleride dibe vurmaktadır.
Toprak hazırlığı ve yeni ekim dönemine kadar toprak içi canlıları beslenme barınma zorlukları içinde kalmaktalar, halbuki hasat içinde ürünün samanını bulunduğu yerde bırakmış olsak bile bu büyük bir değer ifade eden bir organik madde katkısı sağlıyacak bir oluşumla beraber malç olayına hizmet edecekdir.
Bu da bir maliyet yaratacak bir olay değildir, tabi olaylara bakmasını bilmek önemli, ama bizim tarım insanımız sinekten yağ çıkaracak hesaplar içinde toprağın değerleri olan samanı satarak ek gelir sağlama düşüncesiyle toprakların sömürüsüne meydan vermektedir.
Kaldı ki bu açıklamalarımı anlıyacak düşünce yapısında insanı görmek mümkün değil, ispatı meydanda değilmidir, mevcut anızı yakarak mazot tasarufu içinde olan insanın toprakların organik yapısına verdiği zararı tasavvur edilememekle bu durum daha net anlaşılmaktadır.
Arkadaşlarımın başlığa getirilen yaklaşımlarından kendi payıma bu yorumu yaptım, katılımlarınızın devamını beklerken, topraklar adına yorumlarım sürecektir.
Topraklar adına şükranlarımı sunarım.
konuyla ilgili olarak Masanobu Fukuoka'nın "ekin sapı devrimi" isimli kitabını okumanızı öneririm.
saglammk
13-04-2011, 16:56
Merhaba arkadaşlar, foruma yeni üye oldum. Sizin de belirttiğiniz gibi dal öğütücülerin önemi her geçen gün artmaktadır. Bu tür ürünlerin ülkemizde satışı da yaygınlaşmıştır. Aşağıdaki linkte bunlardan bir tanesini bulabilirsiniz: http://www.rekarma.com/urun_detay.php?detay=533&alt_kat_id=153&brans=4&sx=12&DAL-VE-AGAC-OGUTUCU_CH180-AGAC-OGUTUCU.htm
Merhaba,
Dal öğütme makinalarının fiyatı küçük bir bahçe sahibi için oldukça pahalı. Alternatif bir şeyler var mıdır acaba? Manuel olan? Ya da pratik olarak kendimizin yapacağı bir alet?
Teşekkür ederim.
Merhaba,
Dal öğütme makinalarının fiyatı küçük bir bahçe sahibi için oldukça pahalı. Alternatif bir şeyler var mıdır acaba? Manuel olan? Ya da pratik olarak kendimizin yapacağı bir alet?
Teşekkür ederim.
Arkadaşım sinasi6, bu başlığa (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=531673&postcount=1) göz atarsanız size uygun dal öğütücüler hakkında bilgi alabilirsiniz.
Sayın epsody,
Çok teşekkü ederim. Sanırım bu bilgiler yararlı olacak.
Taraldan yenilikler.malç (http://www.taral.com/caravaggi.htm) ekipmanları.
Bilgi dosyası.malç ve kompost (http://www.taral.com/pdf/BIYOLOJIK_OGUTME.pdf) yaratanlar.
syıldıran
20-08-2011, 14:13
Taraldan yenilikler.malç (http://www.taral.com/caravaggi.htm) ekipmanları.
Bilgi dosyası.malç ve kompost (http://www.taral.com/pdf/BIYOLOJIK_OGUTME.pdf) yaratanlar.
Sn. epsody ,
Paylaşım ve bilgilendirmeler için teşekkürler bir de fiatlarını görebilseydik çok daha güzel olurdu. İşimi görecek benzinli tiplerden bir tane almak istiyorum ama (Taral a mahsus değil) fiatları yüksek geliyor. Önceki mesajlarınızda verdiğiniz bilgiler doğrultusunda bende budama artığı çalıları malçlama işinde kullanmak istiyorum , bir dev uygun fiatlı bir dal öğütücü bulabilirsem bu sonbahar yapmayı düşünüyorum. Selamlar . .
dal parçası talaş sermeyin toprağınıza çok tehlikeli yanlış bir uygulama topraktaki asit oranını arttırır zarar verir
Safranlı
24-08-2011, 08:23
Dal parçalarını bende sermeyı düsünüyorum
nasıl bır zararı olur kı anlaymadım
detaylı bılgılendırme rıca ederız
syıldıran
24-08-2011, 12:35
dal parçası talaş sermeyin toprağınıza çok tehlikeli yanlış bir uygulama topraktaki asit oranını arttırır zarar verir
Sn. maybach ,
Merhaba , ph değeri yüksek yani alkali karakterli topraklar için daha iyi değil mi :confused: Selamlar . .
Zeytinlibahçe
24-08-2011, 13:28
dal parçası talaş sermeyin toprağınıza çok tehlikeli yanlış bir uygulama topraktaki asit oranını arttırır zarar verir
Yoğun olarak kullanıldığında çam ağaçları için geçerli olabilir. (özellikle iğneleri)
Bir çok ağacın dallarından elde edilen talaş, (kırpıntı) açık alanda bir müddet beklettikten sonra oldukça faydalı bir malç malzemesidir.
ekobahcivan
19-04-2012, 12:14
konuyla ilgili olarak, kesinlikle okunması gereken makale
http://www.organikoop.com/ogutulmus-yas-dal
aviator34
25-01-2013, 12:27
dal parçası talaş sermeyin toprağınıza çok tehlikeli yanlış bir uygulama topraktaki asit oranını arttırır zarar verir
Laf ola beri gele...
dal parçası talaş sermeyin toprağınıza çok tehlikeli yanlış bir uygulama topraktaki asit oranını arttırır zarar verir
Kısmen doğru kısmen yanlış bu masajınız..
Yumuşak dokulu ağaçların talaşları asit karekterlidir..
Talaş çürürken topraktaki azotu kullanarak azot kaybına neden olabilir..Bu yüzden kompostla karıştırılmalı veya azot takviyesi yapılmalıdır..
Alkali ve nötr toprak ihtiyacı olan bitkilerin yetiştirildiği alanlarda talaş kullanmaktan kaçınılabilir..
Ayrıca..mesela benim zeytinliğin PH'ı 6.5..Benim talaş kullanmam asiditeyi arttırır..ama toprağımın PH'ı 7.5 olsaydı hiç tereddür etmeden talaş kullanırdım..
Bu konuda okuyabileceğiniz ayrıntılı bir kaynak:
https://docs.google.com/viewer?a=v&q=cache:uLWPmbkZWXAJ:www.marim.gov.tr/makaleler/Organik%2520Tar%25C4%25B1mda%2520Mal%25C3%25A7%252 0Kullan%25C4%25B1m%25C4%25B1.pdf+tala%C5%9F+mal%C3 %A7+asit&hl=tr&gl=tr&pid=bl&srcid=ADGEESiujh8-VVlv9Pdl7PlQZr-MeLMSBgWn1P5PJZvILUQ06c2GBTgafrB8H9zxK6LKHE5_wExiM I1KeGD3j9cA7hMkrI6nEeTuqgSPRbAYenrV80t8zNpx6kVF1mi DtktKkEPgbTNq&sig=AHIEtbTdokXjPCHtEq2CsmGSPuxGOVixPA
Laf ola beri gele...
Bilmediğiniz konular üzerine kati cümleler kurmayın.
İbre kullanılabilir faydalıdır çam ibresi ile ekonomik materyaldir faydası oranında ucuz değildir zira bin yıllardır toprağın reabilitesinde doğa ana tarafından kullanılmış. Yalnız ve fakat siz buna talaş muamelesi yapıp bıçkı artığı kullanır iseniz başınız belaya girer.
müberraa
24-03-2013, 14:53
arkadaşlar merhaba,
ben malç ile ilgili bir kaç gündür araştırma yapıyorum. açıkçası daha önce hiç duymadığım bir yöntem.şimdi bilgi toplamaya başladım ancak yazılı kaynak bulmak çok zor.bir iki makale dışında birşey bulamadım. bilgisi olan arkadaşlar malçın içeriği hakkında bana bilgi verirse sevinirim. malç denilen malzeme sadece ağaç kabukları **** dallarından mı oluşur?
Zeytinliğimin toprağı kumsal ve organik madeler yönünden çok fakir..
Yıllardan beri zenginleştirmeye çalışıyorum toprağı..
Fidanlarımı diktiğim ilk yıllarda bakla ekip, çiçekli halleriyle toprağı sürdürerek yeşil gübreleme yaptım..
Artık fidanlarım büyüdü..14 yaşındalar..Aralarına traktör sokmak zor..Yöremizde belden kırmalı bahçe traktörü ve yüzeysel çapalama yaptırma olanağı da yok..
Ayrıca derince sürümler zeytinlerimin yüzeye çok yakın köklerini kestiği için 3 yıldan beri sürme işerini bıraktım..
Motorlu tırpanımla her yıl otları biçerek yazın aşırı cıcaklarda ateş gibi olan kumlu toprağı malçlayarak su kaybını önlemeğe çalışıyorum..
Ayrıca yıllardan beri granül leonardit ve humat vererek toprağın killlerinin çözülerek su tutmasını sağlamağa çalışıyorum..DoktorTarsa'nın ithal denizyosununu yılda 4-5 defa yapraktan vererek zeytinlerimin kuraklığa bağlı stresini azaltmağa ve kılcal kök yapısının azami ölçüde yayılmasını sağlamağa çalışıyorum..
Kimyasal gübre kullanmıyorum 3 yıldan beri..
Sadece denizyosunu ve ektiğim fiğ, tirfil, yonca, acıbaklalar yoluyla toprağın azot ihtiyacının karşılanmasını sağlamağa çalışıyorum..
Bu konuda değişik başlıklardaki mesajlarımın linklerini aşağıya aktarmamın malçlama yapmak isteyenlere ışık tutacağına inanıyorum..Tecrübelerimden sanıyorum faydalanır insanlar:
http://www.agaclar.net/forum/1158726-post1862.htm
http://www.agaclar.net/forum/1158745-post1864.htm
http://www.agaclar.net/forum/1144011-post1860.htm
http://www.agaclar.net/forum/1272215-post12.htm
http://www.agaclar.net/forum/1272218-post13.htm
http://www.agaclar.net/forum/1119932-post1838.htm
http://www.agaclar.net/forum/1119942-post1839.htm
http://www.agaclar.net/forum/1119951-post1840.htm
http://www.agaclar.net/forum/1122301-post1848.htm
http://www.agaclar.net/forum/1122341-post1850.htm
HakanSoyuak
13-07-2015, 11:50
konuyu hortlatmış gibi oluyorum ama .Bahçemdeki çimi makinayla biçtikten sonra çıkan çim kırpıntısını bahçede bulunan bitkilerin sebzelerin(leylandi limon selvi gül gibi) diplerine döksem malçlama yapmış olurmuyum? yeni keşilmiş çim kırpıntısı çimenin üstünde kaldıgında çimeni kurutuyor öldürüyor bitkilere bi zararı olmazmı acaba?
Sorunun üzerinden neredeyse 1 sene geçmiş ama rastlamışken cevap vereyim. Biçilmiş çimler malç olarak kullanılabiliyor. Çimin üstünde kaldığında çimi öldürebiliyor demişsiniz, ama zaten malç uygulamasında malç malzemesi bitkinin üstüne konmayacak, çevredeki açık toprağın üstü malç ile örtülecek. Bitkilerin gövdelerine temas etmemesi, bitkinin çevresinde 10-15cm çaplı bir alanın boş bırakılması önemli.
kerkenez
18-05-2016, 08:18
Marmara bölgesinde malçlama yapmak için bu aralar uygun mudur yoksa toprağın biraz daha mı ısınmasını bekleyeyim? Birde damla sulama boruları malçın altında mı yoksa üstünde mi olmalı?
Marmara iklimini bilmiyorum, ona diğer arkadaşlar yardımcı olacaktır.
Ama damla sulama borularını malç ile kapatmak burada çok yaygın kullanılıyor. Hem buharlaşmayı azaltıyor, hem de gözden saklıyor.
doğal malçlama değil ama taban örtüsü ile malçlama
http://i.hizliresim.com/0l175W.jpg (http://hizliresim.com/0l175W)
http://i.hizliresim.com/Wg0VjL.jpg (http://hizliresim.com/Wg0VjL)
Malçlama ile güzel bir kaynak:
http://batem.gov.tr/yayinlar/derim/2006/20-27.pdf
Malçlama ile güzel bir kaynak:
http://batem.gov.tr/yayinlar/derim/2006/20-27.pdf
Ne yazık ki çalışmıyor. :(
Ne yazık ki çalışmıyor. :(
Ben de açılıyor .
Kendi zeytiğinliğimizde hiç malç kullanmıyoruz bitkinin dökülen yaprakları doğal bir malç oluşturmuş durumda tabi bu duruma gelmesi için yıllar gerekiyor.Bunun dışında ilk yıllarda sadece bir kaç defa bakır uygulaması yapmak dışında hiçbir uygulama da yapmadım ne de gübre uygulaması buna hayvan gübreside dahil, sadece yazın çok sıcak zamanlarında bir kaç saat su vermekten başka bir uygulama yapmadım.Ne zeytin sineği ne de yapraklarda mantari bir hastalık gördüm ne de yabani ot kaldı diplerinde ,bu yıl son derece verimli heryerde olduğu gibi.
Belirtmek istediğim çok fazla gübre ilaç vererek suni işlemlerle verim artışı her zaman mümkün olmadığı gibi bitkinin doğal bağışıklık sisteminin çalışışınıda değiştiriyoruz ve özellikle bazı zararlı ve hastalıklara yakalanma riski artıyor sonrasında yine ilaç gübre ekstra su.Bununla ilgili bir araştırma varmıdır bilmiyorum ama ancak aynı bitkinin organik materyali o ağaç için daha faydalı olduğunu düşünüyorum ,organik materyal yaprak dal vs 3-5 yıl sonra sonra malç seviyesine geldiği zaman zaten herhangi bir gübre kullanımına gerek kalmadan son derece yüksek verim vermeye devam edebiliyor,tabi inorganik gübreler kullanarak topraktaki fiziksel ve biyolojik özellikleri değiştirirseniz bu söylediğim mümkün olmayacaktır.Zeytin gibi vakur bitkilerde özellikle :)
its_just_a_ride
16-09-2017, 12:44
Kendi zeytiğinliğimizde hiç malç kullanmıyoruz bitkinin dökülen yaprakları doğal bir malç oluşturmuş durumda tabi bu duruma gelmesi için yıllar gerekiyor.Bunun dışında ilk yıllarda sadece bir kaç defa bakır uygulaması yapmak dışında hiçbir uygulama da yapmadım ne de gübre uygulaması buna hayvan gübreside dahil, sadece yazın çok sıcak zamanlarında bir kaç saat su vermekten başka bir uygulama yapmadım.Ne zeytin sineği ne de yapraklarda mantari bir hastalık gördüm ne de yabani ot kaldı diplerinde ,bu yıl son derece verimli heryerde olduğu gibi.
Belirtmek istediğim çok fazla gübre ilaç vererek suni işlemlerle verim artışı her zaman mümkün olmadığı gibi bitkinin doğal bağışıklık sisteminin çalışışınıda değiştiriyoruz ve özellikle bazı zararlı ve hastalıklara yakalanma riski artıyor sonrasında yine ilaç gübre ekstra su.Bununla ilgili bir araştırma varmıdır bilmiyorum ama ancak aynı bitkinin organik materyali o ağaç için daha faydalı olduğunu düşünüyorum ,organik materyal yaprak dal vs 3-5 yıl sonra sonra malç seviyesine geldiği zaman zaten herhangi bir gübre kullanımına gerek kalmadan son derece yüksek verim vermeye devam edebiliyor,tabi inorganik gübreler kullanarak topraktaki fiziksel ve biyolojik özellikleri değiştirirseniz bu söylediğim mümkün olmayacaktır.Zeytin gibi vakur bitkilerde özellikle :)
Doğanın kendi tarımını yapmasına izin vermişsiniz. Seyretmesi büyük keyif oluyor.
defender77
17-09-2017, 10:54
konuyu hortlatmış gibi oluyorum ama .Bahçemdeki çimi makinayla biçtikten sonra çıkan çim kırpıntısını bahçede bulunan bitkilerin sebzelerin(leylandi limon selvi gül gibi) diplerine döksem malçlama yapmış olurmuyum? yeni keşilmiş çim kırpıntısı çimenin üstünde kaldıgında çimeni kurutuyor öldürüyor bitkilere bi zararı olmazmı acaba?
çimenin üzerinde kaldığında çimeni öldürmesi güneş almasını engellediği için. malçlama yöntemi ile hem toprağın organik madde yönünden arttırılması sağlanıyor, hemde güneşi keserek altında kalan yabancı otların büyümesini engellemek amaçlanıyor. fakat yeşil çimde yığın yapıldığında mikrobiyal faaliyetler sonucu kızışma oluşabilir. bir yerde bu biçilmiş çimleri bir süre depolayıp daha sonra kullanmak daha güvenli olacaktır.
malç tekniğini seneye bende denemek istiyorum ama doğal olanı tercih etmek istiyorum. Bunun içinde çevremde çok bulunan çam iğnelerini denemeyi düşündüm onuda bazı kaynaklarda sebzelerde kullanmak iyi olmadığını okudum topraktaki azotu çürüme esnasında bakterilerin kullandığı yazıyordu. karbon-azot oranına göre malç yapmak lazımmış.
malç çürürken toprak mikroorganizmaların besleyecek ve toprağa az miktarda besin maddesi geçecektir. kullandığımız malç karbon oranı yüksek bir malçsa topraktaki bakteri ve mantarlar çoğalacak bitkinin ihtiyacı olan azota ortak olacaklar bu yüzden karbon-azot oranına dikkat edilerek malç seçmek gerekliymiş.Karbon-azot oranı 30:1 oranından düşük malçları tercih etmek gerekliymiş.
Kaynak (http://permakulturplatformu.org/2015/03/20/malc-ve-topragin-bereketi/)
Çam iğneleri toprağın asitliğini de arttırıyormuş çilek gibi bitkilerde kullanılmasını öneriyorlar.
MeyveliTepe
08-10-2018, 14:14
malç tekniğini seneye bende denemek istiyorum ama doğal olanı tercih etmek istiyorum. Bunun içinde çevremde çok bulunan çam iğnelerini denemeyi düşündüm onuda bazı kaynaklarda sebzelerde kullanmak iyi olmadığını okudum topraktaki azotu çürüme esnasında bakterilerin kullandığı yazıyordu. karbon-azot oranına göre malç yapmak lazımmış.
malç çürürken toprak mikroorganizmaların besleyecek ve toprağa az miktarda besin maddesi geçecektir. kullandığımız malç karbon oranı yüksek bir malçsa topraktaki bakteri ve mantarlar çoğalacak bitkinin ihtiyacı olan azota ortak olacaklar bu yüzden karbon-azot oranına dikkat edilerek malç seçmek gerekliymiş.Karbon-azot oranı 30:1 oranından düşük malçları tercih etmek gerekliymiş.
Kaynak (http://permakulturplatformu.org/2015/03/20/malc-ve-topragin-bereketi/)
Çam iğneleri toprağın asitliğini de arttırıyormuş çilek gibi bitkilerde kullanılmasını öneriyorlar.
Malç toprağın yüzeyinde. Dolayısıyla toprak altındaki bitki köklerini engelleyecek bir azot kaybı olmaz. Dahası, bakteriler malç malzemesindeki azotu tüketip bünyelerine alırlar. Tam kuru ağaç yongalarının c:n oranı yüksektir ancak bakteriyel faaliyet yeterli nem olduğunda, yani kışın gerçekleşir. Çoğu bahçe atığında bulunan azot kompostlaşma için yeterlidir. Çok kuru malzemeyi kullanırken üzerine az biraz hayvan gübresi serpelerseniz zaten bakterilere yeterli azotu da vermiş olursunuz.
Bunlara rağmen bakterilerin bünyelerine aldıkları azot zaman içinde yavaş salınımlı gübre gibi, havaya uçmak yerine yine toprağa döner.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.