PDA

View Full Version : evde doku kültürü

caturanga
05-05-2010, 00:20
evde doku kültürü denemem
kalamondin in 2 hafta sonraki ilk sürgünü...
141602

derin
09-05-2010, 18:56
Sn.caturanga neler yaptığınızı ayrıntılı olarak anlatırsanız bende denemek isterim çok ilgimi çekiyor ancak nasıl yapacağımı ve malzemeleri nerden temin edeceğimi bulamadım şimdiden teşekkür ederim.

gece
09-05-2010, 21:14
... çok ilgimi çekiyor ancak nasıl yapacağımı ve malzemeleri nerden temin edeceğimi bulamadım ...

Bu başlığı (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=9020&highlight=doku+k%FClt%FCr%FC) okudunuz değil mi?

gece
yazınızdan okuduğunuz anlamını çıkaramadığından bilgilendirme gereği hisseden forum kişisi

derin
10-05-2010, 10:00
Sn gece çok önceden okudum,siz okuduğunuza göre belki orada benim göremediğim bazı noktaları görmüşsünüzdür.
1.Besi kültür ortamını hangi firmadan alıyoruz
2.Doku kültürü çok temiz ve titiz bir ortam gerektirdiğinden gerekli hijyeni nasıl sağladınız(Sözü geçen yazılardaki kişiler bu işin uzmanı ve ev ortamında yapmıyorlar,kaldı ki evde dahi yapsalar konuya hakimler)
Örneğin derişik hypoclorit çözeltisini nereden buldunuz,**** yerine ne kullandınız.
3.Işıklandırmayı,sıcaklığı nasıl sağlıyorsunuz
çok sayıda işlem basamağı var bunları nasıl aştınız evde yapmış birinin tecrübeleri ile laboratuar ortamında yapanların tecrübeleri arasında çok fark var.Ben steril su ihtiyacı olduğunda çok zor bulurken onlar istediği kadar bulabilir.
sn caturanga bu işlem basamaklarını atlatıp 2 hafta süreyle bitkiyi kontamine olmadan yaşatmayı başarmış demekki doğru işler yapmış.

caturanga
10-05-2010, 21:37
Sn.derin evde doku kültürü yapmak sanıldığı kadar zor değil.yalnız bazı malzemeleri bulmakta sıkıntı yaşayabilirsiniz.

caturanga
10-05-2010, 22:05
143102
kavonozların içinde durduğu büyük boy saklalma kabı.28 derece ye ayarlanmış akvaryum ısıtıcısı ile iklimlendirilip mekanik zamanlayıcı ile 16/8 aydınlatılıyor.

caturanga
10-05-2010, 22:11
besiyerinde hormon kullanılmadığı için sürgün,kök ve kallus oluşumu aynı anda yaşanıyor...

derin
11-05-2010, 10:46
Sn caturanga daha önceki açıklayıcı bilgilerinizle çok yardımcı olmuştunuz,şimdi söylediklerinizle bana cesaret verdiniz.
Akvaryum ısıtıcım,zaman saatim var. hangi lambayı kullanmalıyım onu bilmiyorum,kavanozumuz cam kavanoz ve metal kapaklı mı olmalı?
Anladığım kadarıyla tabanda su var bu suyu 28 derecede tutmalıyım
Diğer malzemeleri besi yeri,hormon vs. ne almam gerektiğinide yazarsanız ve nasıl temin edeceğimi hemen temin edip diğer işlem basamaklarına geçebilirim.
Çalışmalarınızda başarılar diler teşekkür ederim.

Jezebel
11-05-2010, 13:21
Çok enteresan bir konuya el atmışsınız sayın caturanga .
Size nadir bir bitki göndersem , " onu çoğaltabilirmisiniz desem ",cevabınız ne olurdu ?

caturanga
11-05-2010, 16:10
Sn. jezebel o seviyede değilim.bitki ne idi...

caturanga
11-05-2010, 16:47
Sn.derin ihtiyacınız olacaklar listesi
1.Dört tarafı kapalı kap(akvaryum,büyükboy saklama kabı veya kendinizin yapacağı bir kutu ben kendim yaptım.
2.Yeteri uzunlukta penset(cımbız).metal maket bıçağı
3.mikrodalga fırın veya düdüklü tencere ben düdüklü tencereleri tehlike arz ettiklerinden sevmiyorum mikrodalga kullanıyorum.
4.yeterli sayıda kavonoz.metal kapak olabilir ama mikrodalgada kullanılmaz.
5.bitki parçalarının kesileceği cam,porelen vb. yeterli büyüklükte tabak
6.tek kullanımlık lateks eldivenler ve antibakteriyel ıslak mendil

Jezebel
11-05-2010, 16:49
Sn. jezebel o seviyede değilim.bitki ne idi...

O bir blueberry desem deneyeceğinizden eminim , ama değil .
Türkiyede bir örneği daha yok sadece , o kadar :(
Bakalım , belki okuyup gaza gelir , biz de bir deney köşesi yaparız mutfağımıza ;)
Saydıklarınızın hepsi bende var . Steril cerrahi eldiven dahil steril bitüri bile ;)

caturanga
11-05-2010, 16:51
1.aşama bitki doku parçasının sterilizasyonu
çamaşır suyu ( ben ace kullanıyorum)
sıvı deterjan (ben pril kullanıyorum)
steril su(musluk suyuda olabilir ben mikrodalda steril ediyorum)

caturanga
11-05-2010, 16:57
sn.jezebel blueberry de deniyorum bakalım ne olacak...umarım sizde çoğaltırsınız...

derin
11-05-2010, 18:28
Sn caturanga saydıklarınızın hepsi var.
Besi yerini nasıl hazırlıyoruz.Onuda açıklarmısınız

caturanga
11-05-2010, 19:49
resimde gördüğün calamondin için 1 litre musluk suyuna ,7gr. agar 30 gr şeker ve 1 kapak ölçüsü ile çiçek coşturan(aminoasitler b vitaminleri içeren) koyup ph 6 ya ayarladım.burada sadece agar bulmakta zorlanacağını düşünüyorum...

caturanga
11-05-2010, 19:55
besiyeri hazırlandıktan sonra kavonozlarda 800w 4 dakikada mikrodalga da strelize edilebilir...steril ettiğin kavonozları hemen ekim yapacağın steril kabininin içine koy ve soğumaya bırak....

Jezebel
11-05-2010, 20:34
Agar agar 3 günde elinde ;)

http://magaza.hammaddeler.com/Agar-agar-25-Kg,PR-563.html

sevim4
11-05-2010, 21:00
Sayın caturanga bende sizi takipdeyim benim soracaklarımı sayın derin sortu bende denemek istiyorum.
Sevgili jezebel banada agar göndere bilirmisiniz aceba.
Ben birde çiçeklerin renklerini nasıl elde edebilirim çok berak ediyorum.

Necmi Akyol
11-05-2010, 21:11
Sayın Caturanga,
Öncelikle evde doku kültürü denemelerinizden dolayı sizi tebrik ederim.
Ben de Sakarya'dayım. Doku kültürü konusunda benim de bazı sorularım olacak. Yanıtlayabilirseniz memnun olurum.

1. Sizin kullandığınız kavonozları edinebileceğim bir adres bildirebilirmisiniz acaba?
2. Sterilizasyon işleminde bitki doku parçasını ard arda çamaşır suyu, sıvı deterjan ve steril su olmak üzere bu 3 sıvıya mı batırıyorsunuz?

Saygılarımla
Necmi AKYOL

Jezebel
11-05-2010, 21:14
Sevgili jezebel banada agar göndere bilirmisiniz aceba.

Malesef göndermem mümkün değil , çok pahalı bir ham madde .;)
Buradan daha az miktar daha uygun fiyata alınabilir :
http://urun.gittigidiyor.com/Agar-Agar-50gr-Mikrobiyoloji-kullanimi_W0QQidZZ26845316
Saygılar .

sevim4
11-05-2010, 21:40
Teşekkür ederim.

caturanga
11-05-2010, 21:47
Sn.Necmi AKYOL kavonozlar bebek maması kavanozu ben en ucuz mamayı alıp içini boşaltıyorum.kapakları amerikadan magneta şirketinden getirttim.ben mikrodalgada sterilize ettiğim için metal kapak kullanamıyorum.düdüklü için sorun olmaz...

caturanga
11-05-2010, 22:16
bitki temizliği
Sn.Necmi AKYOL
1.kültüre başlamadan 1 hafta önce bitkinizi uygun bir fungusit ile ilaçlayın.
2.ilk önce kullanacağınız kabini ve ekipmanları antibakteriyel ıslak mendiller ile temizleyin ve %70 alkolu bir püskürtücü yardımı ile kabinin her tarafına püskürtün.kullanacağınız pensetler(cımbız)i kabin içerisine %70 lik alkol olan ufak bir bardağa koyun
3.en az üç kavanoza su doldurup.(kapakları tam kapatmayın)düdüklü tencerede veya mikrodalgada sterilize edin.ve hemen steril kabininize ağzını tam kapatarak transfer edin.ve soğumaya bırakın.
4.gelişimi güzel üzerinde tahribat olmayan bir dal kesin
5.dal uzunsa 4-5 yaprak içerecek sekilde (%70 lik alkol ile temizlenmiş bir kesiciyle)kesin
6.2-3 dakika musluk suyunun altında yıkayın
7.yumuşak bir fırçanın üzerine sıvı deterjan döküp(ben pril kullanıyorum)dalın 3-4 dakika heryerini sabunlayın ve tekrar musluk suyu ile sabun kalmıyacak şekilde durulayın
8.Bir kavonoza % 10 çamaşır suyu(ben ace kullanıyorum) ihtiva eden çözelti hazırlayıp.dal parçalarını içine atın.10-15 dakika arada bir çalkalayarak bekletin
9.bitki parçalarını içeren kavanozu %70 lik alkol ile silin ve kabin içerisinde açın.
10 daha önce hazırladığınız steril su içeren kavonozlarda bitkileri 5 çalkalayarak durula
yın.
11.durulanmış bitki parçalarını tek yaprak içereçek şekilde steril bir yüzeyde kesin ve ekim yapacagınız kavanozlara hiç bekletmeden transfer edin...

derin
11-05-2010, 22:41
Sn. caturanga bir kaç sorum daha olacak Murashige and Skoog temel besi yerini hazır satan firmalar var bunu nasıl temin edebiliriz sizin önerdiğiniz yöntemde çiçek coşturanın içinde nelerin olduğunu nasıl biliyorsunuz üzerinde vitaminin oranı yazıyormu,bildiğim kadarıyla ms besi yeri hazırlarken temel hogland solüsyonu kullanılıyor 1 litre suya 1 kapak ilave edince çözelti konsantrasyonu ppm olarak standart değerleri tutuyor mu?
Ph yı hangi çözelti ile ayarladınız?
Katkıda bulunan değerli dostlarımıza ve size teşekkür ederim.

caturanga
11-05-2010, 23:36
Sn.derin benim burda yazdıklarım resimde gördüğünüz kavanoz içindir.herkesin rahatlıkla evde yapabileceği bir ortam.sıvı gübrelerin üzerinde içerdikleri makro ,micro elementler,vitaminler ve amino asitler yazmakta ve 1 litre su için ölçüsü verilmekte...hazır besiyeri ben yurtdışından şipariş ettim.MS Modified Includes the macro- and micronutrients as described by Murashige and Skoog, 1962. Modified with 2.01 mg/L 0.1 6-Benzylaminopurine, 160.0 mg/L adenine hemisulfate, 500.0 mg/L Casein Hydrolysate, and 0.5 mg/L NAA. Contains sucrose, glycine, agar, sodium phosphate, potassium phosphate, myo-inositol, and thiamine HCl.
çoğaltım yani ikinci aşamayı bu ortamda deneyecem...

caturanga
12-05-2010, 00:04
Sn.derin birde evde doku kültürü derken yapılacak olan bir bitkiden binlerce üretmek değil.zaten evde kuracagınız temiz kabin binlerce üretmenize imkan tanımaz.bitki doku kültüründe en önemli aşama bitki parçalarını steril hale getirebilmek ve kavonozlara transfer etmek ve kontaminasyon olmadan yeni sürgün elde edebilmek.yeni başlayacak olanlar bence bu ilk aşamayı en ucuz malzemelerle denemeli...

Jezebel
12-05-2010, 00:15
Haklısınız elimiz pratikleşinceye kadar pahalı kitleri zayi etmeye değmez .
Ucuz kitlerle ve basit bitkilerle tecrube edip , pahalıya çömezliğmiz bitince geçsek daha akıllıca olur ;)

Necmi Akyol
12-05-2010, 08:45
bitki temizliği
Sn.Necmi AKYOL
1.kültüre başlamadan 1 hafta önce bitkinizi uygun bir fungusit ile ilaçlayın.
2.ilk önce kullanacağınız kabini ve ekipmanları antibakteriyel ıslak mendiller ile temizleyin ve %70 alkolu bir püskürtücü yardımı ile kabinin her tarafına püskürtün.kullanacağınız pensetler(cımbız)i kabin içerisine %70 lik alkol olan ufak bir bardağa koyun
3.en az üç kavanoza su doldurup.(kapakları tam kapatmayın)düdüklü tencerede veya mikrodalgada sterilize edin.ve hemen steril kabininize ağzını tam kapatarak transfer edin.ve soğumaya bırakın.
4.gelişimi güzel üzerinde tahribat olmayan bir dal kesin
5.dal uzunsa 4-5 yaprak içerecek sekilde (%70 lik alkol ile temizlenmiş bir kesiciyle)kesin
6.2-3 dakika musluk suyunun altında yıkayın
7.yumuşak bir fırçanın üzerine sıvı deterjan döküp(ben pril kullanıyorum)dalın 3-4 dakika heryerini sabunlayın ve tekrar musluk suyu ile sabun kalmıyacak şekilde durulayın
8.Bir kavonoza % 10 çamaşır suyu(ben ace kullanıyorum) ihtiva eden çözelti hazırlayıp.dal parçalarını içine atın.10-15 dakika arada bir çalkalayarak bekletin
9.bitki parçalarını içeren kavanozu %70 lik alkol ile silin ve kabin içerisinde açın.
10 daha önce hazırladığınız steril su içeren kavonozlarda bitkileri 5 çalkalayarak durula
yın.
11.durulanmış bitki parçalarını tek yaprak içereçek şekilde steril bir yüzeyde kesin ve ekim yapacagınız kavanozlara hiç bekletmeden transfer edin...

Detaylı açıklamalarınız için teşekkürler.
Saygılarımla
Nemci AKYOL

derin
12-05-2010, 20:55
Sn caturanga yurtdışından siparişi hangi siteden veriyorsunuz,kaç günde elinize geçiyor yanılmıyorsam 2-8 C derecede saklayın diyor yolda gelirken bozulma riski var mı?
Birinci aşamada sürgün elde edip ikinci aşamada köklendirmeye mi çalışıyoruz.Burayı biraz açıklarmısınız.
teşekkür ederim.

sevim4
12-05-2010, 21:36
Sn caturanga numarası kaç a b c bunu bana açıklarmısınız.

caturanga
12-05-2010, 22:23
Sn.derin doku kültürü profosyonel anlamda 4 aşamadır.
1.bitki sterilizasyonu,ekimi ve yeni sürgünler vermesi bu aşamada oksin<stokonin
2.yeni sürgünlerin bölerek çoğaltımı bu aşamada oksin<stokonin
3.yeterli sayıya ulaşan sürgünlerin köklendirilmesi bu aşamada oksin>stokonin
4.köklenen bitkiciklerin dış ortama alıştırılması...
hazırbesiyerini bir arkadaşım gönderecek.umarım bozulmaz ...ben yurtiçinde bulamadım...

caturanga
12-05-2010, 22:23
Sn. sevim4 sorunuzu anlayamadım.

sevim.K
13-05-2010, 08:17
Agar agar 3 günde elinde ;)

http://magaza.hammaddeler.com/Agar-agar-25-Kg,PR-563.html

Sevgili jezebel o ilanı ben de gördüm ama 25 kilo diyor:eek:

sevim4
13-05-2010, 08:21
Sn.caturanga akadaşımdan rica ettim agar getitdirmesini o da hangisinden istediyimi sordu.
a b c diye ayrılıyormuş o nun için sordum sizbana özelde yazarsanız sevinirim.

sevim4
13-05-2010, 08:23
Sevim hanım, agar almak isterseniz yardımcı olurum.

sevim.K
13-05-2010, 08:58
Teşekkürler sevgili sevim4 az bir miktar alıp denemek isterim. Haberleşiriz:)

sevim4
13-05-2010, 09:13
Sevim hanım ,bende gıramla alacağım pahalı.

Hhatice
13-05-2010, 10:17
Sayın caturanga sizi ilgi ile takip ediyorum bı konuyu okumak bile beni heyecanlandırıyor.Aşamaları resimleyerek bizi bilgilendirdiğiniz için teşekkür ederim.
Agar'ı bir arkadaşımız alsa daha sonra tartarak bizlere gönderse ve ödemeyi hep birlikte yapsak yani ortak sipariş daha iyi olmaz mı?

derin
13-05-2010, 12:11
sn Hhatice bende ortak siparişden yanayım,yalnızca agar değil besi kültürünü,iba hormon vb ihtiyaçları alıp bölüşelim bu işin uzmanı sn caturanga kabul ederse ben kendisine katılmak isterim.İsterseniz sigma aldrich türkiye interlab,ı arayıp bize ms kültürü temin edip edemeyeceklerini soralım.
sn Cansunarya hazırlanan besi kültürünün en geç 2 ay içinde kullanılması gerektiğini söylemiş yani bir kutu besi kültürü tek kişiye fazla geliyor bunu bölüşüp herkezin kullanımına sunabiliriz.
Sn caturanga bu şekilde paylaşım mümkün olurmu bozulma vs. gibi sorun çıkar mı?

praecox
13-05-2010, 12:33
Ben bu tür hazır karışımları Sigma Aldrich Türkiye Hadım köydeki interlab'dan temin ediyorum. Agar ı Merck den alıyorum.

Ancak Amatör bazlı yeni bir başlık açtınız fakat bu konuya çok profesyonell girdiniz. Dondurma katkı maddeleri satanlardan alacağınız alginatlar muz patates püresi gibi maddelerle evde tencere tava mikrodalga düdüklü ile bir ön çalışmalar yapın.
El tekniklerinizi bu besi yerlerinde geliştirin sonra bu pahalı kitlere geçin. Alabileceğiniz en az karışım 1 litre için bunu da açıp bölmek hassas tartılar pH metreler v.s. bilmiyorum ne kadar amatörce olur.

derin
13-05-2010, 13:01
sn praecox sizinde bu konuyu iyi bildiğinizi biliyorum,ben ilk topraksız tarım denemelerini yaparken çok amatörce deniyordum ve sürekli istemediğim sonuçlar ortaya çıkıyordu daha sonra tüm ihtiyaç listesini çıkarıp profesyonele yakın ekipmanları temin ettim daha sonra ölçümleri yapmaya başladım ve gördüm ki o kadar yanlış işlerle uğraşıyormuşum ki olmadığı kadar varmış bana boş yere çok zaman kaybettirdi şuanda doku kültürüyle üretilmiş kök anaçlarını hobi bahçesinde topraksız tarım içerisinde yetiştiriyorum,salatalık,domates,biber istediğim her bitkiyi topraksız tarım teknikleri kullanarak yetiştirebiliyorum.Hem su kültürü,hem katı ortam kültüründe çok değişik denemeler yaptım şimdi geriye dönüp baktığımda birçok şeyi çok yanlış yaptığımı farkettim amatör ruhlada yapılsa çok amatörlük sıkıcı oluyor örneğin tuz sitresine girdiyse bitkiniz büyümüyor,meyveler küçük kalıyor veya ph ayarında çok küçük bir atlama yaparsanız çok büyük sonuçlarla karşılaşıyorsunuz burdaki deneyimlerimden yola çıkarak boş yere besi yeri hazırlamakla uğraşmak istemiyorum **** sağda solda satılan hormon karışımları bitkilerinizi köklendirir denen iba lardan almak istemiyorum boş yere para harcıyoruz sizinde dediğiniz gibi merck,sigma bu konuda uzman iki kurum onların ürünlerine güvenirim amatör ruhum sıkılmadan başarısızda olsam nerede başarısız olduğumu bulma şansım olur.
Sizden ricam iba,agar,ms besi yeri fiyatlarını yazarsanız temin etmek isteyenler için ölçüt olur ilginize teşekkür eder saygılar sunarım.
Firma telefonları varsa ulaşıp bilgi alabiliriz.

sevim.K
13-05-2010, 13:06
Dondurma katkı maddeleri satanlardan alacağınız alginatlar muz patates püresi gibi maddelerle evde tencere tava mikrodalga düdüklü ile bir ön çalışmalar yapın.
El tekniklerinizi bu besi yerlerinde geliştirin sonra bu pahalı kitlere geçin. Alabileceğiniz en az karışım 1 litre için bunu da açıp bölmek hassas tartılar pH metreler v.s. bilmiyorum ne kadar amatörce olur.

Sayın praecox teşekkürler:) Bir yandan mesajları sindirmeye çalışıyor diğer yandan eşimin steril makinasını zarar vermeden nasıl kullanırım hesapları yapıyordum mesajınız rahatlattı. "Ön çalışmalar kısmını biraz daha açarmısınız:confused: Teşekkürler

caturanga
13-05-2010, 21:27
Sn sevim4 a b c saflık dereceleri.litre başına saflıklarına göre oranı değişir...

caturanga
13-05-2010, 21:43
Sn.derin ve Sn.Hhatice bu konuda arkadaşlara Sn.praecox yardımcı olabilir sanırım.ama şunuda belirtmem gerek evde doku kültürü ile bitki çoğaltmak pahalı bir hobi olacaktır.doku kültürü ile üretim onbinler seviyesinde verimli bir üretim yöntemidir.5-10 bitki çoğaltmak aynı sayıda yetişkin bitkiyi dışarıdan almaktan daha pahalıya gelebilir.bu konu ile ilgilenen arkadaşlanrın öncelikle Sn.cansunarya nın çalışmalarını okumalarını tavsiye ederim.o çalışmada Sn.praecox un da katkısı vardı...

caturanga
18-05-2010, 20:58
145151
145152

derin
15-06-2010, 13:29
sn caturanga durum nedir,çalışmalar nasıl gidiyor umarım işler yolundadır.

caturanga
15-06-2010, 16:43
Sn.derin calomondinde alt kültür de kontiminasyon oluştu:(( sanırım biraz özensiz davrandım. çiçek çoşturan ile nereye kadar gidilebilineceğini göremedim.yurtdışından asidik ph sever bitkiler için Anderson's rhododendron medium, including vitamins salt mixture incl. besiyeri ve gerekli BGD leri getirtmiştim.Şu anda Tophat,Norhtsky ve Sunshineblue yabanmersini çoğaltmak ile uğraşıyorum...

derin
15-06-2010, 20:57
Sn caturanga bende birtakım siparişler verdim onlar gelince besi yeri ve agar siparişide vereceğim.Bende sizin sayenizde denemelere başlayacağım.

caturanga
16-06-2010, 23:14
Sn.derin hazır besiyerine geçmeden önce bitki temizliği konusunda ilerlemenizi tavsiye ederim.bu aşamada mevcut sıvı gübreler kullanabilirsiniz.en önemli nokta bitki temizliği.diğer aşamalar için yeterli akademik ve amatör kaynak var...

derin
17-06-2010, 11:46
Cüneyt Arkın,ın doku kültürüyle ne alakası var diye merak edenler buyrun (http://www.metu.edu.tr/~fgencoz/links/tissueculture.htm)
Görsel anlatım doku kültürü çalışması

derin
17-06-2010, 13:05
Malzemeler gelmeden hazırlık yapıyım,hangi ampulu kullanmalıyız karar veremedim.1000 lux veren beyaz ışık floresan lambanın kullanılabileceğini okudum.Bu ışık kaynaklarının farklı dalga boylarını verenler var bitki yetiştirmek için onlardan mı kullanmalıyız yoksa bildiğimiz floresan lambalar mı kullanacaz?

caturanga
17-06-2010, 22:24
Sn.derin bildiğimiz floresan lambalar laboratuvarlarda beyaz floresan kullanıyor.çoğaltmak istediğiniz bitkinin ışık ihtiyacına göre gücünü arttırabilirsiniz.

derin
18-06-2010, 21:15
Teşekkür ederim sn.caturanga

Playmakers
28-06-2010, 21:40
sn.caturanga agar kullanarak ve besin ortamı hazırlayarak mantar dokusundan veya sporlarından sterilize edilmiş kavanozda kültür mantarı miselyumu elde edebilirmiyiz nette biraz baktım bu yöntemler yazıyor ama tam emin değilim

caturanga
28-06-2010, 22:55
Sn.Playmakers öncelikle mantar üretimi hakkında hiç bir bilgim yok.sizi yanlış yönlendirmek istemem.evet elde edebilirsiniz ama sadece ortamı değil dokuları(miselyum) veya sporları da sterilize etmeniz gerekir...

derin
30-06-2010, 23:40
Sn caturanga tüm malzemelerimi neredeyse tamamladım iba,naa,ba aldım,diğer malzemeleri tamamladım.
Bahçemdeki evde kavanozlayıp eve getirip yanımda yetiştirmeyi istiyorum birde akşamları sıkılıyorum bunların kaç mm büydüğünü izlemek isterim.
2 nokta var biri besi yeri onu interlabdan halledicem diğeri agar,agar pasta yapımında kullanılan lif şeklinde ruf marka jelleştirici varmış bu benim işimi görür mü yoksa merckin ultra pür agarını almalıyım teşekkür ederim.
Sizde son durum nedir onuda merak ediyorum.

caturanga
01-07-2010, 23:02
Sn.derin öncelikle IBA toksik etsinden dolayı ev şartlarında kullanmamanızı tavsiye ederim.NAA , BA amaca daha uygun. pasta yapımında kullanılan agar artık satılmıyor.merc alabilirsiniz.MS besiyeri+vitaminler+agar litresi 10 lira civarına mal oluyor.ben işlerimin yoğunlugundan dolayı pek ilgilenemiyorum.yalnız linkini verdiğiniz çalışmada bazı hatalar var **** sıralamada yanlışlık.doğrusunu burda yayınlayacam...

caturanga
02-07-2010, 00:17
157234
steril ortamda büyüyen Anubias
157240
yeni sürgün verecek dikensiz Böğürtlen

caturanga
02-07-2010, 00:19
resimler biraz uzak çıktı...

derin
02-07-2010, 00:34
Sn Caturanga
Sürekli unutuyorum şimdi aklıma geldi kullanacağımız suyun saf olması çok önemliymiş bende 20 litre saf su ayarladım ec sini ölçtüm 3 faklı kaptan birinde 0,01 ort 0,03 diyorum.
İBA,NAA suda çözünenleri var hangisini tercih etmeliydik sormadan aldım ama şimdi de yanlış aldıysam çok üzülürüm alkolde çözünenleri tercih etmiştim.
pasta yapımında kullanılanlar sanırım hala satılıyor internet linkini buldum yerli üretim stokta şuan yok gözüküyor link burada (http://www.gurmenet.com.tr/pinfo.asp?pid=1226)
MS besi yeri aldığımızda vitaminleri ayrı mı alıyoruz sizin bahsettiğiniz hazır karışımı nereden almalıyım adres **** ulaşım şekli nedir.
İnterlabı aramayı unuttum yarın mutlaka arayıp durumu bildiririm.
Temizlik çok önemli demiştiniz bahçemdeki eve özel oda yapıyorum kontamine edecek sporun canını okuycam.
Teşekkür ederim.

Playmakers
02-07-2010, 14:17
sn.caturanga ebay sitesinde Now Foods Agar Powder satılıyor bunlarda bildiğimiz agar agar mı bazıları petri kapları ile birlikte satılıyor alabilirmiyiz

birde http://www.merck-chemicals.com.tr/ bu sitedede agar satılıyor alan arkadaşlar varsa fiyat olarak ne kadardır yazmıyorda

caturanga
02-07-2010, 21:25
Sn.derin suda çözünen hormonlar hazır çözelti.ben tercih etmiyorum.hormonları alkolde eritebilirsiniz.suyunuzdaki ufak ec değişimleri ticari olmayan üretim için fazla önemli değil.MS besiyeri ve vitaminleri bende ayrı ayrı bir arada satılanları da var.ben yurtdışından getirttim arkadaşım vasıtasıyla...

caturanga
02-07-2010, 21:29
Sn.playmakers plant agar ın 100 gramını 25 ytl aldım.litreye 7 gram kullanılıyor.pastacılıkta kullanılan agar da aynı görevi görür.sanırım litreye 9 gram kullanılıyor...

Playmakers
03-07-2010, 20:07
Sn.caturanga agarı nerden aldığınızı bi yazsanız

bu sitede satılıyor bildiğimiz agarmı http://www.macrol.net/urun_goster.php?kat=71&id=701

caturanga
05-07-2010, 23:22
Sn.Playmakers www.phytotechlab.com ben bu adresten arkadaşıma aldırdım.

derin
06-07-2010, 00:25
Keşke önce öğrenseydim bende burdan sipariş ederdim.Hem istediğim karışım tam manasıyla hazırlanmış halde mevcut.Yolculukta nasıl oluyor MS 2-6 derecede saklanması gerekiyormuş sıcak havada bozulmaz mı?Ben aslında birazda ondan siperiş etmemiştim.Toz mudur,sıvımıdır.Kargosu nasıl yapılıyor bilgilendirebilirmisiniz en azından oradan sipariş etme şansımız olsun.Gerçi benim hiç beklemek gibi bir niyetim yok ama mecbur kalırsam yapacak birşey yok.Teşekkürler

derin
09-07-2010, 12:52
Bugün interlab,ı aradım telefonu açan olmadı defalarca aradım daha sonra Ankara,yı aradım oradan edindiğim bilgiye göre ellerinde stok yokmuş 4-6 hafta içerisinde temin ediliyormuş.Fiyatını sordum telefonda söyleyemeceklerini mail atmam gerektiğini söylediler.Mail,i henüz atmadım fiyatı sır.
En iyi seçenek www.phytotechlab.com dan siperiş vermek gibi gözüküyor buradaki çekincem sıcaklıktan dolayı yolda bozulmanın olma ihtimali.

caturanga
10-07-2010, 18:45
Sn.derin www.phytotechlab.com fiyatlar uygun ama kargo 70$ - 80$ arası tutuyor bence alabilirseniz interlab tan alın...

derin
24-07-2010, 21:36
Sn caturanga interlaba ulaşmayı başardım 1 litre ms basal medium istedim 16 euro + kdv dediler yalnız 4-6 hafta içerisinde gelirmiş.
Amerikadan istemeyide düşünüyorum aklıma takılan bir konu var toz halde mi 4-8 derece arasında korunmalı yoksa sıvı halde saklama derecesi mi onu anlayamadım.Sterilize ederken 110 derecede bozulmayan şey nasıl oluyorda oda sıcaklığında bozuluyor orayı tam anlayabilmiş değilim.

caturanga
24-07-2010, 22:29
Sn.derin 16 euro+kdv yaklaşık 35 lira çok yüksek bir rakam.1 lt lik ambalajlı toz ağzını açmassanız birşey olmaz. ama besiyerini hazırladıktan sonra fazlasını 2-8 derece arasında saklayabilirsiniz 1-1,5 ay kadar.size tavsiyem ilk etapta sıvı gübre içeriğine güvendiğiniz markalardan.sizin için daha ekonmik olur.

caturanga
24-07-2010, 22:52
162589

162590

Sıvı gübre karışımlarından ve hormonlardan oluşan besiyerinde flying dragon sürgünü...Sn derin bence önce böyle çalışın...

caturanga
24-07-2010, 22:53
sn.derin resimler pek net değil.sürgünün 5. günü...

derin
25-07-2010, 09:39
Sn caturanga çok harika sürgün elde etmiş olmanız,bir aşama ilerlemişsiniz demektir.Demekki bizim topraksız tarım besin solüsyonuna aktarsak olabilecek kullandığım gübreler 1. sınıf, içerisinde hiçbir ağır metal içermez diye not var saflık dereceleri çok yüksek.Karışımı kendim hazırlıyorum olmazsa ms nin değerlerini alır ona göre hazırlarım.içerisine b vitamini komplexi karıştırsak nasıl olur acaba,bemix gibi.
4-6 hafta diyince iştahımı kaçırdılar yoksa getirtecektim,şimdi 2 ay sonra havalar biraz serinler ozaman yurt dışından gönül rahatlığıyla isteyebiliriz.Hormonlar 8 günde geldi,hiçbir problem çıkmadı.Yurt dışında bizim buraya göre çok daha ucuz bolca getirtir rahat rahat kullanırız.

Jezebel
25-07-2010, 10:55
Bu arada ilaçlar için kullanılan büyükflakonlar da kullanılabilir kanaatimce ,
lateks hava geçirmez de kapakları var .
Onları biraz biriktiriyorum . Otoklavımız da var . Sterilite konusunu iyice ilerletmek gerekiyor. Kontamine oldu , mantar üredi durumları olmasın .
Bitki parçalarını steril etmek için çamaşır suyu dışında bir alternatif var mı ?
Ultraviole kuartz lamba temin edilebilir mi , yoksa bu aşamada lüks bir gereç mi ?

caturanga
25-07-2010, 15:50
Sn.derin bu bir hobi birazda yaratıcılık gerektiriyor.akademik makaleleri okursanız.aynı bitki için herkes farkı yöntemler kullanıyor.kolay ulaşılabilir enstürümanları tercih etmek daha mantıklı bence...

caturanga
25-07-2010, 15:55
Sn.Jezebel UV lamba ile bitki sterilize edemessiniz.yalnız çalıştığınız kabin için kullanılabilirsiniz.ama risklerini de göz ardı etmeyin.bu konudaki en önemli husus ev ortamı ve amatör olunmasından dolayı tehlikeli kimyasal lar ve zararlı ışınımlardan uzak durmak...
çamaşır suyu en ekonomik vede etkili madde...

Playmakers
25-07-2010, 22:23
sn.caturanga bu agarı bulmak çok sorunya bu adreslerde var hangisini alayım sizce
http://www.magicplant.net/590-agar-agar-100-g.html
http://okulstore.com/AGAR-AGAR-TOZ-pid-943.html
birde hazır petri kutularında satılıyor katı olarak bunlarıda tekrar eritip kullanabilirmiyim

caturanga
25-07-2010, 22:52
sn.playmakers fiyatı uygun olanı tercih edin derim.tabi sitelerin güvenliğinden eminseniz.hazır petri kutular bakteri kültürleri veya benzeri mikrobiyolojik testler için tahminim.

Playmakers
13-08-2010, 20:01
sn.caturanga bu agar jelinin üstüne mantar dokusunu batırıyozmu yoksa direk üstüne koyuyozmu misel üretmek için

caturanga
14-08-2010, 00:21
Sn.playmakers öncelikle mantar üretimi hakkında hiç bilgim yok.dokunun tamamını batırmıyorsunuz.sadece bir kısmını batırmanız beslenme açısından yeterli...

Playmakers
16-08-2010, 22:40
sn.caturanga petri kutularına steril bir şekilde dolduruyom alkol ile siliyom dış yüzeylerini petrilerin, agar jelinin içinde 3 4 gün sonra küf beliriyor dış yüzeylerini bantlamıyom ondanmıki ne yapmam lazım sizce

caturanga
17-08-2010, 01:36
Sn playmaker büyük ihtimal doku parçalarını steril edemiyorsunuz.besiyerini steril edip petrilere aktardıktan sonra ekim yapmadan 1 hafta bekletin.eğer yine kontiminasyon varsa besiyerini petrilere steril aktaramıyorsunuzdur.kontimasyon yoksa eklediğiniz dokular steril değildir...

Playmakers
20-08-2010, 16:29
sn.caturanga küf mantar dokusunda değilde jelin üst tarafında ayrı yerde oluşuyor heralde hava ile mikrop giriyodu soğuduktan sonra fırında ıstıp steril ettim petrileri çıkarmadan hemen mantar dokularını kapağını temizce açıp koydum şimdi fırının içinde duruyolar bakalım küf yine oluşacakmı

caturanga
21-08-2010, 00:25
Sn.playmakers eğer doku steril değilse petrinin herhangi bir yerinde enfeksiyon çıkabilir.genelde de öyle olur doku dan ziyade besiyerinin üzerinde ürerler.steril ettiğiniz petrileri ekim yapmadan bekletirseniz.en azından o şıkkı elersiniz.

caturanga
22-08-2010, 00:23
Murashige&Skoog Besiyeri bulmakta zorlanan arkadaşlar Sn.Kudret Tezel den temin edebilir...

Playmakers
25-08-2010, 21:41
sn.caturanga buğday agar ortamında 4 petri yaptım dokuları ikisine koyduydum hiçbirinde küf oluşmadı şimdide bekliyom mantar küfü oluşcakmı diye ama sulanma oluyor dokularda nasıl misel gelişecek bilmiyom nette yazılanın aynısnı uyguladım

caturanga
26-08-2010, 00:32
Sn.playmaker buğday agar bilmiyorum ne oldugunu.besiyeri sadece agardan mı oluşuyor.Sn.kudret tezel ile bağlantıya geçerseniz.mantar a uygun bir besiyeri size hazırlayabilir...

gtatas
26-08-2010, 17:25
Sayın caturanga ve derin harikasınız.Konuyu başından sonuna heyecanla okudum.Adeta laborantlık yapıyorsunuz. Kolay gelsin çalışmalarınız da başarılar dilerim.

Playmakers
26-08-2010, 20:24
Sayın caturanga sporların veya mantar dokusunun misel yapması için çeşitli besiyerler var mantar türüne göre değişiyor buğday agar malt agar veya agara bal katıp kaynatıp 6 7 günde misel üretenler var nette okuduğum kadarıyla kültür mantarı miseli için buğday agar yeterli oluyormuş veya sade bal katıp yapmakta oluyormuş

caturanga
27-08-2010, 00:20
Sn.playmakers daha önce de söylediğim gibi mantar üretiminde hiçi bir bilgim yok.

caturanga
27-08-2010, 00:21
Sn.gtatas teşekkür ederim.sadece bir hobi...

zencefil1708
23-02-2011, 06:32
evde denemek isteyen arkadaşlar agar yerine katılaştırıcı olarak nişasta kullanabilirler.

the_mc
24-02-2011, 19:08
evde denemek isteyen arkadaşlar agar yerine katılaştırıcı olarak nişasta kullanabilirler.

nişasta işe yararmı? boşuna demeyelim üstadım.

ephesos
24-02-2011, 21:11
Sayın the mc, kaç gram lazım söyleyin göndereyim.

the_mc
25-02-2011, 14:20
sayın ephesos, bana 15 gram yeterli olur.

ephesos
26-02-2011, 20:40
Özelden adres bilgilerinizi verin lütfen. Elimde fazla yok diğer arkadaşlar kusura bakmasın.

turchese
14-03-2011, 16:04
Selamlar,

İki gündür profosyonel ve amatör çalışmaları dikkatlice okudum. Kuzenimle evimizde bir odayı bu çalışmalara ayırmaya kadar verdik. Adım adım ileryeceğiz. Önce temizlik, odamızı bu işe uygun hale getirirken bir yandan da malzemelerimizi tamamlamaya çalışıyoruz.

Öncelikle aklıma takılan soru; hazır besiyeri hazır kitler halinde satılıyor, ancak üzerinde çalışacağımız bitkiye uygun olan hazır besi yerini neye göre seçeceğiz?

Üstelik bu çalışma çeşitli evrelerden oluşuyor..
Her bir evreye uygun besiyerini neye göre belirleyeceğiz??

Umarım dediklerinizi tekrar etmek zorunda bırakmıyorumdur.

iyi günler..

caturanga
15-03-2011, 18:13
Sn.turchese öncelikle teorik bilginizi arttırmanızı tavsiye ederim.internette bu konu ile ilgili vede çalışmak istediğiniz bitki ile ilgili yüzlerce kaynak bulabilirsiniz.

turchese
15-03-2011, 21:42
Teşekkürler,

Öncelikle şunu söylemeliyim ki iki haftadır bu konuyu araştırıyorum. Öncelikle orkideler üzerinde çalışmak istiyorum. Asıl problemim besiyeri idi. Yani daha önce belirtildiği gibi kültürün 4 aşamasında kullanılacak besiyerinin nasıl olması gerekitiğini hala anlayabilmiş değilim. ilk aşama keiki oluşumuna kadar tamam ama sonrasında eklenecek hormon vesaire kafamı karıştıryor. Ben de ufak ufak başlama kararı aldım. Kuzenim üniversitede okuyor belki hocalarından yardım alabiliriz.

Ama sadece orkide değil çalışmak istediğim. İşte problem de burada başlıyor. İnternetteki kaynaklar çoğunlukla sebze, meyve üzerine.

Neyse ben başayayım da devamı gelir inşallah..

the_mc
16-03-2011, 12:28
Teşekkürler,

Öncelikle şunu söylemeliyim ki iki haftadır bu konuyu araştırıyorum. Öncelikle orkideler üzerinde çalışmak istiyorum. Asıl problemim besiyeri idi. Yani daha önce belirtildiği gibi kültürün 4 aşamasında kullanılacak besiyerinin nasıl olması gerekitiğini hala anlayabilmiş değilim. ilk aşama keiki oluşumuna kadar tamam ama sonrasında eklenecek hormon vesaire kafamı karıştıryor. Ben de ufak ufak başlama kararı aldım. Kuzenim üniversitede okuyor belki hocalarından yardım alabiliriz.

Ama sadece orkide değil çalışmak istediğim. İşte problem de burada başlıyor. İnternetteki kaynaklar çoğunlukla sebze, meyve üzerine.

Neyse ben başayayım da devamı gelir inşallah..

Besiyeri Nedir?

Mikrobiyolojik anlamda olmak üzere besiyeri, mikroorganizmaların gelişeceği ortamlar olarak tanımlanabilir. Besiyerleri; sıvı/ katı/ yarı katı, genel/ selektif (seçici), hazırlanan/ hazır vb. gibi çok farklı şekillerde sınıflandırılabilir.

Mikrobiyoloji laboratuvarında -amaca göre- çok farklı besiyerleri kullanılır.

bu sebepten bikti gelişme evrelerini ve bitkilerin ne şekilde hangi besinlere ihtiyaç duydugunu bilmen gerekir. çok komplek bir düzeni vardır aslında. bitki fizyolojisi, bitki mikrobiyolojisi bilgileri işin temelini oluşturur. klonlayacagın veya üretecegin mikro organizmanın türünü ve beslenme şekline göre besiyer hazırlanır. örnegin a maddesinden b maddesinden az da c maddesinden koy demek hepsi için ideal bir sonuç yaratmaz.

turchese
16-03-2011, 12:43
Evet maalesef haklısınız. Şimdilik orkide ile başlayacağım için sorun yok. Diğer türler için araştırmaya devam..

talu
22-07-2011, 11:46
Evet maalesef haklısınız. Şimdilik orkide ile başlayacağım için sorun yok. Diğer türler için araştırmaya devam..

Selamlar

Bende orkide üretmek istiyorum! sizin çalışmalarınız nasıl gidiyor?
beni lütfen aydınlatırsanız çok sevinirim
Saygılar

caturanga
24-07-2011, 19:25
Sn.talu orkide yetiştirme konusunda bilgi ve deneyiminiz varmı...

caturanga
31-07-2011, 00:07
237527
başlangıç ortamı

talu
12-11-2012, 19:40
Nekadar güzeller

livingdead1978
08-12-2012, 08:13
162589

162590

Sıvı gübre karışımlarından ve hormonlardan oluşan besiyerinde flying dragon sürgünü...Sn derin bence önce böyle çalışın...

Hocam sizden ögrenmek istedigim çeşme suyunu safsuya mikrodalgada nasıl çevirriz kaç watta nekadar süre tutmamız gerekir

birde bende İBA var ama alkolde eriyen saf iba bunu doku kültüründe kullanacagım besiyere nasıl karıştıra bilirim
bu iki konuda yardımcı olursanız çok memnun olurum çlişmalarınızı ilgiyle takip ediyorum

caturanga
11-12-2012, 19:21
Sn.livingdead1978 çeşme suyunu saf suya mikrodalgada çeviremessiniz.sadece steril hale getirirsiniz.hobi olarak yapacaksanız pet su kullanmanızı tavsiye ederim.
IBA zaten alkolde erir.ortama ne kadar katacağınız bitkinin türüne ve ne yapmak istediğinize bağlı(çoğaltma,uzatma,köklendirme vs.)
hevesinizi kırmak istemem ama önce biraz kaynak okumalı işin teorisini anlamalısınız.pratikte ise şunu bilmelisiniz evde doku kültürü sadece hobi olarak yapılabilir...

livingdead1978
13-12-2012, 09:54
sn.caturanga bu agar jelinin üstüne mantar dokusunu batırıyozmu yoksa direk üstüne koyuyozmu misel üretmek için

Mantar misel üretiminde Agar agar kullanımını ögrenmek için bu sitedeki videoları incelye bilirsiniz
Let's Grow Mushrooms! by Marc R Keith - Let's Grow Mushrooms (http://www.mushroomvideos.com/)

livingdead1978
13-12-2012, 09:58
Sn.livingdead1978 çeşme suyunu saf suya mikrodalgada çeviremessiniz.sadece steril hale getirirsiniz.hobi olarak yapacaksanız pet su kullanmanızı tavsiye ederim.
IBA zaten alkolde erir.ortama ne kadar katacağınız bitkinin türüne ve ne yapmak istediğinize bağlı(çoğaltma,uzatma,köklendirme vs.)
hevesinizi kırmak istemem ama önce biraz kaynak okumalı işin teorisini anlamalısınız.pratikte ise şunu bilmelisiniz evde doku kültürü sadece hobi olarak yapılabilir...

Oldukca fazla kaynak okudum uzun bir süredir araştırma yapıyorum hammaddeleri aldım evde strafordan bir kabin oluşturdum zamanlayıcı priz herşey tamam sadece kök gelişimii hızlandırmak içik iba kullanılması gerektigini biliyorum ama ibanın alkolde çözüldügünüde biliyorum benim kafamı karıştıran nokta alkölde çözülmüş ibayı besiyere karıştırırsak alkol besiyeri olumsuz yönede etkilemezmi bunu ögrenmek istedim direk karıştırsak kaynatma esnasında oda eriyip besiyere karışmazmı
sadece bu konu biraz aklıma takıldı sizin bilgilerinizden yararlanmak istedim şimdiden cevabınız içn teşekür ediyorum

caturanga
13-12-2012, 15:28
Sn.livingdead1978 kaynama esnasında erimez,bir iki damla alkolde eriteceksiniz ve ortama karıştıracaksınız.ayrıca sadece IBA işe yaramaz.öncelikle sitokinin türevi BGD lere ihtiyacınız var.

livingdead1978
15-12-2012, 12:16
Sn.livingdead1978 kaynama esnasında erimez,bir iki damla alkolde eriteceksiniz ve ortama karıştıracaksınız.ayrıca sadece IBA işe yaramaz.öncelikle sitokinin türevi BGD lere ihtiyacınız var.

BGD konusunda bizleri biraz aydınlatırmısınız sayın caturanga bu sitede sizler gibi bilgil deneyimli insanları bulmak çok keyif verici ilginiz için çok teşekür ediyorum

caturanga
15-12-2012, 18:01
Sn.livingdead1978 kısaca anlatabilecek bir konu değil.bazılarının çözücüleri farklı bazıları ısıya dayanıklı değil(filtre ile ortama katıyorsunuz),bazıları ışığa dayanıklı değil,saklama koşulları farklı vs. sizin öncelikle bir bitki parçasını steril hale getirip steril bir ortama(ortamın ne içerdiği önemli değil) yerleştirebilmeniz bunu da 2-3 altkültür sürdürebilmeniz.bunu yapamıyorsanız gerisi çok da önemli değil:))

livingdead1978
17-12-2012, 08:58
Sn.livingdead1978 kısaca anlatabilecek bir konu değil.bazılarının çözücüleri farklı bazıları ısıya dayanıklı değil(filtre ile ortama katıyorsunuz),bazıları ışığa dayanıklı değil,saklama koşulları farklı vs. sizin öncelikle bir bitki parçasını steril hale getirip steril bir ortama(ortamın ne içerdiği önemli değil) yerleştirebilmeniz bunu da 2-3 altkültür sürdürebilmeniz.bunu yapamıyorsanız gerisi çok da önemli değil:))

Sayın caturanga dün yetiştirme kabinimi bitirdim çok şükür ve elimde bulunan Dendrobium-cariniferum tohumlrını ektim ama fotograflrda görünenden çok daha küçükmüşler beni çok yordular ve Klorda dezenfekte etmeye çalıştım ama şırınganın içine yapışıp kaldılar mecburen başka bir materyalle onları oradan almak zorunda kaldım umarım dezenfekte işlemimde sorun çıkmmaıştı iki haftaya belli olur ortamda sorun olup olmadıgı merakla beklemekten başka yapacak birşey yok şimdilik eger sorun çıkmaz ise fotografları sizlerlede paylaşacagım

caturanga
18-12-2012, 16:38
Sn.livingdead1978 eğer ortamınızda şeker varsa en geç 2-3 gün içinde belli olur.başka materyal dediğiniz steril birşey değilse büyük ihtimal kontamine olacak.yinede belli olmaz...

livingdead1978
19-12-2012, 08:20
Sn.livingdead1978 eğer ortamınızda şeker varsa en geç 2-3 gün içinde belli olur.başka materyal dediğiniz steril birşey değilse büyük ihtimal kontamine olacak.yinede belli olmaz...

Başka Materyal dedigim ulaşamadıgım yer olursa ulaşırım diye çöp şiş almıştım tahtadan oldugu için nedense bana daha güvenilir göründü sanırım birde ortamdaki tohumları şırınganın içinden almak için çöp şişi kullanmadan önce alkole daldırdım umarım mikroplar ölmüştür hayırlısı artık bende bekliyorum eger üzerinde küf oluşumu algılarsam mecburen imha etmek zorunda kalacam ama inşallah sorun çıkmaz çok ugraştım cünkü

Sayın caturanga bu arada ben %10 luk Klor kullandım tohumları steril etmek için bitki parçalarıyla deneme yapacagım bu hafta onları alkolemi batırsam domestosmu kullansam klormu kullansam hangi uygulama daha saglıklı olur bir yazı okudum ve bu yöntemlerin işe yaramadıgı yerlerde Civa Klorür uygulaması yapmışlar

Sizce Bitki Parçalarının dezenfekte işleminde en etkili en güvenilir yöntem hangisidir

caturanga
19-12-2012, 16:12
Sn.livingdead1978 civa klorür gibi toksik değeri yüksek maddeler ev için uygun değil.aklınızdan çıkarın...klor derken anlamadım.alkol mikrop ödürücü olarak kullanılmaz temizlenecek bölgeyi yağdan kirden arındırmak içindir...ticari çamaşır suları bu iş için yeterli başka dezenfektan aramayın...bu arada toksik madde isimleri paylaşmamaya dikkat ederseniz bunlar ehil olmayan kişilerin kullanımı için uygun değil...umarım ortamınız sterildir...

Selçuk Boz
19-12-2012, 23:14
237527
başlangıç ortamı

Sayın caturanga,

Acer Palmatumlar şu an ne durumdalar?

livingdead1978
20-12-2012, 16:01
Teşekür ediyorum sayın caturanga bakalım yaptıgım denemelerin sonuçlarını szlerle paylacagızm

caturanga
21-12-2012, 18:30
Sn.BOZ Acer palmatum Atropurpureum zor bir bitki elimde tam anlamı ile çalışan bir protokol yok.Ama Acer rubrum varyeteleri doku kültürü ile çoğalıyor...Sn.livingdead1978 teşekkür edecek bişey yok çok ta bişey söylemedim.umarım istediğin sonucu elde edersin...

ankafar
05-01-2013, 23:07
Başka Materyal dedigim ulaşamadıgım yer olursa ulaşırım diye çöp şiş almıştım tahtadan oldugu için nedense bana daha güvenilir göründü sanırım birde ortamdaki tohumları şırınganın içinden almak için çöp şişi kullanmadan önce alkole daldırdım umarım mikroplar ölmüştür hayırlısı artık bende bekliyorum eger üzerinde küf oluşumu algılarsam mecburen imha etmek zorunda kalacam ama inşallah sorun çıkmaz çok ugraştım cünkü

Sayın caturanga bu arada ben %10 luk Klor kullandım tohumları steril etmek için bitki parçalarıyla deneme yapacagım bu hafta onları alkolemi batırsam domestosmu kullansam klormu kullansam hangi uygulama daha saglıklı olur bir yazı okudum ve bu yöntemlerin işe yaramadıgı yerlerde Civa Klorür uygulaması yapmışlar

Sizce Bitki Parçalarının dezenfekte işleminde en etkili en güvenilir yöntem hangisidir

1) Civa klorürden ne koşulda olursa olsun uzak durun aman diyim.
2) tohumlar elinizde ne şekilde mevcut bunu belirtmemişsiniz (seed pod değil zannedersem) o yüzden sterilizasyon için sallama poşet çay içini boşaltarak kullanabilirsiniz. Alkol yüzde 70 olmalı kesinlikle bir dakikadan fazla tutulmamalı. Normal çamaşır suyu yüzde 5 civarındadır ben genelde bunuda yarı yarıya sulandırırım içerisine tween damlatırım (bulaşık deterjanı benzeri madde bir iki damla) 10-15 dakika yeterli olur.

alpay_23
14-11-2013, 16:05

***. Ben hobi olarak misel üretimi yapıyorum. (pleurotus Nebrodensis). evde camdan yaptığım mini bir kabin ve sterilizasyon cihazım, laboratuvar ekipmanları vs. çoğu şey var. Bitki doku kültürü de ilgimi çekti. Siteden okuduklarım; Sizin bitki doku konuda oldukça uzmanlaşmış olduğunuzu gösteriyor. Elimde Duchefa Biochemie Marka MS basal salt medium var. yaptığım hesaplamaya göre 4.3 g/l kullanmam gerekiyor. Fakat yabancı dilimin yettiği kadarıyla okuduğum kaynaklarda içinde vitamin bulunmadığını farkettim. Agar var mı onu da bilemiyorum. agar yoksa kaç gram agar kullanmalıyım. vitamin yerine thiaminli vitamin tabletlerden ya da inositol&choline tabletlerden kullanabilir miyim? PH kaça ayarlamam gerekiyor. Cevaplarsanız minnettar olacağım. İyi çalışmalar.

Ludisa Excellence
15-11-2013, 20:57
Elimde Duchefa Biochemie Marka MS basal salt medium var. yaptığım hesaplamaya göre 4.3 g/l kullanmam gerekiyor.
...
Agar var mı onu da bilemiyorum. agar yoksa kaç gram agar kullanmalıyım. vitamin yerine thiaminli vitamin tabletlerden ya da inositol&choline tabletlerden kullanabilir miyim? PH kaça ayarlamam gerekiyor.

Merhaba alpay_23; 4,3g/L yi nasıl hesapladınız? Elinizdeki MS basal salt medium kaç litre için ve kaç gram? Üzerinde yazmalı. Olmadı fotoğrafını çekin.

Hangi tür için kullanacaksınız zira vitaminlerin yanında hormonda içermiyor olabilir, elinizdeki media. Agar hangi marka? :))

Vitanin tabletleri kullanabilirsiniz, pH nın genellikle 5,8 olması istenir ama çalışacağınız bitkiye göre değişkendir.

Saygılar.

caturanga
16-11-2013, 11:40
Sn. alpay 23 4.3g/l tahminim elinizde olan ürünün içinde vitaminler de var.eğer içeriğinde vitamin yoksa(varsa kutunun üzerinde MS basal salt medium with vitamins yazar)inositol içeren karışık b vitaminleri var.Sn.Ludisa Excellence in dediği gibi 5.8 genelde istenen ph.agar 6 gr/l .ama size tavsiyem önce ortamlara kafa yormayın bu işte esas olan steril bitki elde edip bunu steril olarak tekrar yeni ortamlara aktarabilmektir.ortamlar daha sonra çalışılır.aynı bitki için herkes aynı ortamı kullanmaz.bu firmanın kapasitesi in vitrodan çıkan bitkiden istenilen özelliklere göre değişim gösterir.ama sabır isteyen bir iştir.evde doku kültürü hobinin ötesine geçemez.bunun bilinci ile yapmanızı tavsiye eder başarılar dilerim...

sinbelaplim
07-02-2014, 17:36
Türkiye de bir üniversitenin urmu dutu(kara dut) mikroçoğaltım yöntemiyle çoğalttıklarını gördüm bir haberde. Bu bitkinin çoğaltımında hangi besi ortamı kullanılıyor olabilir. Yorumlarınızı bekliyorum arkadaşlar.

ankafar
10-02-2014, 12:06
Türkiye de bir üniversitenin urmu dutu(kara dut) mikroçoğaltım yöntemiyle çoğalttıklarını gördüm bir haberde. Bu bitkinin çoğaltımında hangi besi ortamı kullanılıyor olabilir. Yorumlarınızı bekliyorum arkadaşlar.

MS + BA + NAA (okuduğum makaleye göre)

mavivesiyah
08-03-2014, 10:10
Teorinin pratikle birleştirildiği çok güzel bir çalışma. Getirisi götürüsü ? ne bilmemekle birlikte ! ital tohum ve geni ile oynanmış bitkilerle savaşta şu çalışmaların çok değerli olduğunu düşünüyorum. Yazı inşallah fotoğraflar ve konunun uzmanlarının yaptığı bilgilendirmeler ile devam eder.

selman42
09-10-2017, 09:18
şimdi düdüklü tencerede cam kavanozları nasıl steril hale getiriyoruz tam anlamadım. düdüklüye su koyuyor muyuz ve kavanozların kapaklarını kapatıyor muyuz? tehlikeli olduğu için yanlış bir şey yapmak istemem